Verbinding met elektronische enkelbanden viel uit door storing bij Tele2

In het afgelopen weekend is de verbinding met honderden elektronische enkelbanden van gedetineerden en verdachten in Nederland uitgevallen door een storing van het mobiele netwerk. Het verzamelen van de locatiegegevens ging wel door.

Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, informeert de Tweede Kamer over de storing in een Kamerbrief. Tijdens de storing, die afgelopen vrijdag begon en zondagochtend was opgelost, viel de verbinding met de enkelbanden tijdelijk weg. Dat was niet zo in alle gevallen, het fluctueerde van enkele tientallen tot maximaal 450 enkelbanden volgens de minister. Het totale aantal mensen met een elektronische enkelband is rond de 700.

Volgens Dekker zijn de Reclassering, Dienst Justitiële Inrichtingen, het Openbaar Ministerie, Tele2 en de politie voortdurend met elkaar in contact geweest over de situatie. Er is rekening gehouden met het risicoprofiel van de enkelbanddrager en 'waar nodig zijn maatregelen genomen', zegt de minister. Een woordvoerder van het ministerie zegt tegenover NRC dat sommige mensen tijdelijk extra zijn bewaakt door een beveiliger. Om hoeveel mensen dat gaat, is niet bekend.

Tijdens de storing bij Tele2, die in het afgelopen weekend ook consumenten trof, viel de verbinding tussen de elektronische enkelband en de regiekamer weg. Na afloop van de storing kwam de door de banden opgeslagen informatie alsnog beschikbaar. Volgens de minister komt uit een eerste analyse van die data 'een regulier beeld' naar voren. Dat zou inhouden dat de dragers zich aan hun locatieverboden hebben gehouden. Vermoedelijk waren de dragers er ook niet allemaal van op de hoogte dat de verbinding met de regiekamer was weggevallen.

In zijn Kamerbrief stelt Dekker dat de elektronische enkelband een ondersteunend middel is, naast andere middelen, zoals een meldplicht. De betrokken partijen gaan een evaluatie uitvoeren en de minister belooft maatregelen als dat nodig blijkt. In Nederland wordt de elektronische enkelband gebruikt om de naleving van opgelegde 'bijzondere voorwaarden' te controleren. In veel gevallen gaat het om huisarrest.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-08-2018 • 11:32

136

Submitter: zazadanger68

Reacties (136)

136
126
75
2
0
43
Wijzig sortering
Okay... Ehm, misschien dat ik hier nu een uitspraak doe waar ik veel mensen mee tegen de haren instrijk, maar zouden dit soort kritieke verbindingen niet via een betrouwbaardere aanbieder moeten lopen in plaats van Tele2?
Is dit dan werkelijk zo kritiek? Enkelbanden hang je niet aan zware criminelen, die gooi je in het gevang.
In principe moesten bepaalde criminelen met enkelband toch willen vluchten, en ze hebben een manier om de verbinding via tele2 te saboteren (DDoS of iets dergelijke) kan dit wel zorgen voor georganiseerde 'ontsnappingspogingen'. Kan ook nog een lucratief handeltje worden voor organisaties die aan maffiapraktijken doen.
tja je been in een rolletje bladlood of alu folie rollen is toch echt makkelijker als Tele2 platleggen met een ddos.
Heeft echter niet hetzelfde effect, als je dit doet ben jij de enige die van ''de radar'' verdwijnt, integenstelling tot wanneer tele2 geddos'ed zou worden, waarbij iedereen tijdelijk onvindbaar is.
Hoeveel kost het om Tele2 te DDOS-en? Als ik het goed begrijp was een tiener uit Brabant laatst enkele tientjes kwijt om ABNAMRO plat te leggen. Dus als crimineel is dit een kostenpost van niks. Nou is het platleggen van het Tele2 data-netwerk misschien iets anders dan de website van ABNAMRO, maar wie weet werkt het zo simpel.
Je moet dan wel vanuit het telefoonnetwerk zelf opereren, terwijl een website DOS in wezen alles kan gebruiken dat maar aan het internet hangt (oftewel in de praktijk botnets). Knappe crimineel als je voor dat geld genoeg gehackte telefoons kan vinden om Tele2 zo plat te krijgen dat IOT-achtige dingen als enkelbanden dan ook niet meer werken.
Hoeft niet eens met gehackte telefoons. Gewoon een paar goedgeplaatste stingrays en er is opeens een "storing" op het netwerk...
Storing op een cel, niet op het netwerk. Dan weet men ook gelijk voor welke enkelbanddragers de actie bedoeld was. Je wilt juist een algemene netwerkstoring zoals afgelopen weekend zodat je niet weet wie erachter zou kunnen zitten puur op basis van de groep affected users.
Niet moeilijk doen; 6 polen met een snelle slijptol die gewoon specifieke torentjes omzagen en daarmee het netwerk overbelasten of de interne routing te verpesten.
Willen ze er echt vanaf, dan is de storing niet eens het moment.
Een betonschaar en snelle auto is voor iedereen wel te regelen, het ligt er maar aan wat er tegenover staat.
Als jij je enkelband doorknipt weten we 2 dingen, je vertrekpunt en jouw identiteit. Als ze plots allemaal wegvallen missen ze deze cruciale informatie en maakt het het opsporen een pak moelijker. Maar goed, een snelle auto of helicopter helpt sowieso ook wel :+
Als ze allemaal wegvallen weet je nog steeds het vertrekpunt en identiteit ;)
Alleen niet wie van de 700 daadwerkelijk poogt te ontsnappen. Als er maar eentje tussen zit waarvan de verbinding wegvalt zul je iets gerichter actie ondernemen dan wanneer je opeens van niemand beeld hebt.
Als iemand een enkelband krijgt is duidelijk bij wie die hoort en is de locatie bekend tot het moment van de laatste controle. Het plotseling uitvallen van bereik heeft geen effect op het kunnen weten van de laatst bekende locatie van de enkelband en het kunnen weten van het wegvallen van het contact of de identiteit.
Als jij je enkelband doorknipt dan weten ze direct dat er iets mis is.
Als er een storing is, dan weten ze mogelijk pas een paar dagen later dat je ontsnapt bent.
Het verzamelen van de locatiegegevens ging wel door.
Paar dagen? Lijkt me niet.
[...]


Paar dagen? Lijkt me niet.
Ja de enkelbanden verzamelde de data,
maar kon deze niet versturen.
Dus de verzamelde data kan dus dagen later pas binnenkomen.... dat is eigenlijk de essentie van het hele artikel.
Dat staat er niet. De data kwam later binnen, ja. Maar we weten niet wanneer. De storing was maar X uur, nu is pas het eerste resultaat van de analyses bekend gemaakt.

Edit nav orgineel artikel.

De dragers hebben ongeveer 2 dagen geen verbinding gehad. Er staat niet wanneer deze mensen beveiligd zijn, dit kan zomaar al binnen X uur geweest zijn.

[Reactie gewijzigd door Nat-Water op 22 juli 2024 23:53]

Ja goed, alleen de risicogevallen hebben blijkbaar extra beveiliging gekregen. Het is niet zo dat elke gedetineerde extra beveiliging heeft gehad tijdens de storing. Weg is weg.
Denk ook niet dat de drager zelf beveiliging kreeg, maar bijvoorbeeld een ex-vrouw waar hij een gebiedsverbod heeft gekregen of kinderen die uit huis zijn geplaatst ivm mishandeling door de dader.
Als ik deze tekst lees dan vraag ik mij af wat voor mensen die enkel banden dragen:
Er is rekening gehouden met het risicoprofiel van de enkelbanddrager en 'waar nodig zijn maatregelen genomen', zegt de minister. Een woordvoerder van het ministerie zegt tegenover NRC dat sommige mensen tijdelijk extra zijn bewaakt door een beveiliger. Om hoeveel mensen dat gaat, is niet bekend.
Oa mensen in voorarrest voor relatief minder ernstige vergrijpen, aangezien we door de EU op de vingers getikt zijn. En die zijn vluchtgevaarkijker, dus kan ik me voorstellen dat daar een beveiliger opgezet wordt.
Soms mensen met een locatieverbod, dus om te kunnen controleren dat iemand ergens niet meer naartoe gaat (stalkers, overlastplegers, zedenmisdadigers), maar er zijn ook situaties van reclassering of het thuis uitzitten van het laatste deel van de straf. Ook speciaal verlof, voorwaardelijke straffen en voorwaardelijke invrijheidstelling wordt nog wel eens met enkelbanden gedaan. Je kan dus niet simpel benoemen 'wat voor mensen' het zijn.
Gezien pedofielen hier in Nederland vrij mogen rondlopen is het toch wel een prettig idee om te weten dat ze in ieder geval niet in de buurt van een schoolplein komen dankzij monitoring. En zo zijn er wel meer voorbeelden.
gps gegevens werden dus gewoon verzameld zoals aangegeven.
Die hebben blijkbaar gewoon een gps tracker die geen internet nodig hebben.
Ik vraag me wel af waar deze internet verbinding dan wel voor nodig is als de tracker via gps gaat.
GPS werkt passief. De tracker doet zelf zijn locatie berekening op basis van zijn verbinding met de satellieten. De satellieten weten helemaal niet welke devices gebruik maken van hun signaal. Met andere woorden; de satelliet weet niet wat de positie is van de enkelband, de enkelband moet zelf zijn berekende positie opsturen via het Telefonie netwerk naar de politie centrale.

De politie centrale zou dus niet via de satellieten kunnen bepalen waar de enkelband zich bevind. Vandaar dat de trackers verbinding met het telefoon netwerk moeten hebben (of dit via internet gaat weet ik niet).
Ik ga er vanuit dat @computerjunky zijn punt was dat de locatiegegevens gedurende de storing nog steeds verzameld werden in de cache van de enkelband om later te versturen.
GPS is geen communicatiemiddel, het is een systeem van bakens net als vuurtorens langs de kust. Je GPS-ontvanger ontvangt signalen van de GPS-satellieten waarin data staat zoals de exacte tijd wanneer de satelliet het signaal stuurde. Door o.a. het verschil in vertraging te meten in de signalen van meerdere satellieten kan de ontvanger uitrekenen waar die zich bevindt. Dat komt er dan uitrollen als simpele coordinaten, meer niet.

Simpele trackers gaan eigenlijk altijd op GPS omdat je internetverbinding niet precies vertelt waar je bent. Het internet is alleen nodig om die data beschikbaar te maken voor buitenaf, net als een fitness-horloge dat doet. Die trackt je activiteit normaal gesproken offline en om daarna je sportactiviteit online te krijgen moet je hem syncen met bijvoorbeeld je smartphone.

Wat je in de volksmond hoort over 'GPS-trackers' om een object te volgen (zoals een gestolen auto) is eigenlijk maar het halve verhaal: het is een tracker met GPS om te weten waar de tracker is, en daarnaast een zender die de informatie doorstuurt, via bijvoorbeeld het internet of SMS-jes of wat dan ook.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 23:53]

GPS Trackers of Cell Trackers. Laatste lijkt me waarschijnlijker als je door de bekende tunnel rijdt of in een nogal "Farraday"-achtig gebouw zit. Cell data heb ik vele malen sneller. Proef op de som. Telefoon aan en GPS dat scannen duurt behoorlijk lang en valt weg als ik in de auto stap, terwijl als ik hetzelfde doe met een GPRS -UTMS -EDGE op 2G 3G 4G dan is het direct raak, maakt niet uit waar.

En locatie op 3 puntsmeting is echt wel nauwkeurig imo.
Ah ja als je het woord pedofielen laat vallen kun je al gauw elke discussie naar je hand zetten.

Maar het feit is dat de registratie van locatiegegevens gewoon doorgegaan is, enkel het real-time opvolgen kon niet gebeuren. Daar hebben de bevoegde diensten gewoon de risicogevallen op de ouderwetse manier gevolgd, en dat vind ik ook eens leuk om te lezen, dat het dus wel goed kan. Dus neen, volgens mij is hier niks kritiek aan.

[Reactie gewijzigd door Robby517 op 22 juli 2024 23:53]

En zelfs dan, die enkelband houdt iemand niet tegen, maar die voorwaardelijke straf als iemand zich niet aan de voorwaarden houdt wel en ook dan heb je responstijden van de dichtsbijzijnde agent of AT.

Ik ben heel nieuwsgierig wat voor soort mensen extra bewaking krijgen als we ze niet online kunnen tracken.
Ik ben heel nieuwsgierig wat voor soort mensen extra bewaking krijgen als we ze niet online kunnen tracken.
Als ik een gokje mag wagen: degenen die maar ternauwernood in aanmerking kwamen voor een enkelband, in plaats van de cel in te moeten.
Gezien pedofielen hier in Nederland vrij mogen rondlopen is het toch wel een prettig idee om te weten dat ze in ieder geval niet in de buurt van een schoolplein komen
Dat weet je niet. Een pedofiel is of wordt niet meteen pedoseksueel en dus niet per se dader. Eenieder in de buurt van een schoolplein of speeltuin kan pedofiel zijn; kan er zelfs naast wonen.
Hij (m/v/x) heeft dan ook niet noodzakelijkerwijs een enkelband.
Anoniem: 479654 @jazzozo9 augustus 2018 11:51
Ik heb geen probleem met pedofielen die in de buurt van een schoolplein komen, ik heb problemen met pedofielen die hun neigingen omzetten in daden. Zo heb ik ook geen problemen met bankovervallers die dromen van de kraak van de eeuw, ik heb problemen met bankovervallers die daadwerkelijk met een gun een bank binnenlopen en op een gewelddadige wijze hun 'tegoed' komen incasseren.

Stop nou eens met die gedachtepolitie te spelen, in ons strafrecht zijn enkel feitelijke daden strafbaar.
Zoiets valt echter niet te bewijzen en daarom is het niet relevant voor het strafrecht. Stel je start de vrachtwagen maar bedenkt je een ogenblik later om de actie geen doorgang te laten vinden. Is daarmee het starten van de vrachtwagen nog wel strafbaar? Immers het is niet te bewijzen dat er sprake was van een strafbaar feit omdat het feit nooit heeft plaatsgevonden. Dat ligt natuurlijk anders als ik een vrachtwagen voorzie van een explosief welke had moeten afgaan om de woning op te blazen. Wat dan nog rest is de vraag of ik wist van het explosief en degene ben die het explosief heeft verworven en geplaatst.
Dat soort dingen valt een eind aan te tonen, als ik bijvoorbeeld al aan vrienden app dat ik het vanavond ga doen. Poging en of voorbereiding tot moord zijn strafbaar. Je gaat dan na het niet doorgaan van het feest omdat je een lekke band had, mogelijk niet er geloofd worden door een rechter als je zegt dat je toch al twijfelde
Als sommige een beveiliger kregen die toezicht hield tijdens de storing, is het waarschijnlijk toch zwaarder dan je nu aanneemt. Die beveiliger was dan niet nodig geweest.
Dat er gevangenissen leeg staan is het gevolg van oa minder geregistreerde misdaad, en niet omdat er minder gestraft wordt, sterker nog, er word gemiddeld vaker een celstraf uitgedeeld.
https://www.svcia.nl/2017...iminaliteit-in-nederland/
Anoniem: 479654 @Zer09 augustus 2018 11:55
Wat versta jij precies onder een 'zware crimineel'? Een crimineel van 120kg? Pleger van fraude, een dief, drugsdealer, verkrachter, moordenaar, geweldadige bruut? Kiest u maar...
"Een woordvoerder van het ministerie zegt tegenover NRC dat sommige mensen tijdelijk extra zijn bewaakt door een beveiliger. Om hoeveel mensen dat gaat, is niet bekend."

Als ze onmiddelijk bewaking nodig hebben (zelfs met locatiegegevens achteraf beschikbaar) dan lijkt dit ook in gebruik voor wat jij en ik zware criminelen zouden noemen, denk ik.
Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, het kan ook zijn dat de kans dat ze op de vlucht slaan groot is. Gevaarlijke criminelen krijgen niet zomaar een enkelband.
Dit gaat gewoon via een aanbesteding, de overheid stelt eisen op en kennelijk kon Tele2 hier aan voldoen.

Verder hebben alle providers de laatste jaren grote storingen gehad dus dat is geen garantie
Nouja, bij mij op de zaak hebben we ook altijd een back-up plan, gerealiseerd door onze IT partner. Als Tele2 jouw zakenpartner is, moeten zij er ook voor zorgen dat er een plan B is.
Als Tele2 jouw zakenpartner is, moeten zij er ook voor zorgen dat er een plan B is.
Nee, dat hoeven ze niet, tenzij jij daar om gevraagd hebt, en het vast ligt in de contracten.
Lees nergens dat Tele2 niet geleverd heeft waarvoor betaald is. Contact met Tele2, OM en justitie klinkt als draaiboek Plan B.
De vraag is of een backup plan nodig is. Die lui zitten thuis met een enkelband, als een kortstondige storing echt een probleem zou zijn en ze gaan daar gelijk misbruik van maken had je ze sowieso beter in de gevangenis kunnen laten zitten.
Dat niet alleen, het belangrijkste punt van het artikel is wat mij betreft:
Na afloop van de storing kwam de door de banden opgeslagen informatie alsnog beschikbaar. Volgens de minister komt uit een eerste analyse van die data 'een regulier beeld' naar voren.
Noem het "Plan B" als je wilt, maar het lokaal bufferen van data (ik ga er even vanuit dat de enkelbanden zelf tamper evident zijn) voorkomt dat ze ongemerkt iets uit kunnen spoken wat tegen de opgelegde straf in gaat. En inderdaad, de mensen die bij een melding over een netwerkstoring meteen naar de slijptol grijpen en proberen het land uit te komen, die zouden überhaupt al niet met een enkelband rond moeten lopen, daar is de gevangenis voor.
Natuurlijk niet. Dat hoeven zij pas als jouw zaak daar met Tele2 wederzijdse afspraken ("SLA") over heeft gemaakt.
Vind het ook wel apart dat dit niet via "staats" kpn gaat. Maar inderdaad; aanbestedingen.
Als ze een duurdere optie kiezen wordt de belastingbetaler weer boos! ;)

Die dingen zouden overigens moeten "ploffen" als er mee gerommeld wordt! 8-)
Tele2 moet alleen zorgen dat er een plan B is als de SLA dat vereist. Ik vermoed dat deze storing nog prima binnen de SLA met de overheid past.
Anoniem: 100047 @GrooV9 augustus 2018 13:26
Ligt eraan hoe de order is. Als het alleen verbinding is tussen 700+ enkelbanden en een server dan hoeft dit niet aanbesteed te worden.Verder vraag ik mij af of dit aanbesteed mag worden, aangezien dit onder veiligheid valt.
Tele2 is al jaren de hoofdsupplier voor alle ministeries, dit valt gewoon onder die aanbesteding
Anoniem: 100047 @GrooV9 augustus 2018 15:45
Niet allemaal. Ik werk voor een Ministerie en daar is Tele2 niet/never/nooit hofleverancier van geweest.
Zoals? Noem eens 1 aanbieder of communicatienetwerk dat 100% uptime garantie heeft.
Het roddelcircuit op werk.
Haha, nice find. "Roddelnetwerk" had nog iets beter gepast in de context, maar zeker leuk gevonden;-)
Ik heb gewerkt met een alarm systeem die i.p.v de klassieke telefoonlijn werkt met het internet. Mocht het vaste internet plat zijn maakt het gebruik van mobiel internet. Apparaatje heeft een simkaartje die access heeft tot kpn/vodafoon/tmobile.

Geen enkele provider is storingsvrij, maar in dit specifieke geval lijkt het me sterk dat Ziggo (vast) / KPN / Vodafone & t-mobile tegelijkertijd platliggen. Blijft een kans natuurlijk maar wel een stuk beter als leunen op een enkele (internet) leverancier.

Ze kunnen wat mij betreft prima Tele2 gebruiken als ze maar een fallback hebben. Ik kan mij haast niet voorstellen dat dat er niet is. Kan het zijn dat tele2 technisch niet stuk was, maar wel praktisch onbruikbaar en daardoor de fallback niet getriggert werd (gok) ?
Op zich is er niets mis mee dat de verbinding primair via 1 provider werkt, maar ik zou graag zien dat het systeem vergelijkbaar zou werken als 112, waarbij elke aanbieder de masten vrij heeft voor die specifieke oproep. Hoewel ik me ook kan voorstellen dat dat bij dataverbindingen die via het "gewone" internet lopen lastiger is.
Noem dan eens een provider die gegarandeerd nooit storingen biedt? ;)
en een uur na jouw post: Vodafone-klanten hebben te maken met landelijke netwerkstoring
nieuws: Vodafone-klanten hebben te maken met landelijke netwerkstoring
Zullen we dan meteen maar even naar de kern: als 100% betrouwbaar in processen en techniek niet bestaat en we ook niet in de toekomst kunnen kijken, wat is dan wel acceptabel en waarom?

Niet het punt dat er een vraag is of er geen betrouwbaardere aanbieder voor kritieke verbindingen zou bestaan gaat tegen de haren in maar het gemakt waarop met pas kritiek volgt als het mis gaat en er dan met suggestieviteit vragen gesteld worden zonder duidelijk te maken of ze een probleem proberen te verhelpen of een antwoord zoeken die naar een specifieke oplossing moeten leiden.

Het gebruik van termen als 'dit soort kritieke verbindingen' en 'betrouwbaardere aanbieder' zijn behoorlijk suggestief. Hoe kan je spreken van een kritieke verbinding als er protocollen zijn om het uitvallen van een verbinding te ondervangen? Hoe kan je spreken van een betrouwbaardere aanbieder als je geen definitie geeft wat betrouwbaar is, laat staan betrouwbaarder. Hoe kan je de suggestie doen om iets te vervangen zonder duidelijk te maken wat je wil bereiken? Naar mijn mening is de vraag nutteloos en dienen vooral om te voorzien in de neiging om maar iets te roepen en onvrede te uitten. Zeg dan gewoon waar je ontevreden over bent in plaats van er om heen te draaien.
100% redundancy is haalbaar hoor, enige is, is deze wel rendabel, 100% is gewoon onrealistisch te denken dit haalbaar is met beheersbare kosten. want in weze is 100% redundancy absurd om over na te denken.

Ik heb ooit als telecom engineer voor KPN deze vraag gesteld gekregen voor een bedrijf die absoluut geen geen seconde eruit konden liggen, en er voor elk denkbaar en ondenkbaar scenario een plan klaar moest liggen om bedrijfkritische systemen draaiende te houden.

(Beurs van Amsterdam, b.v, toch zeker geen kleine speler, en zeker duidelijk storingen voor hun, gewoon onbespreekbaar zijn.)

Toch is het gewoon onmogelijk om 100% te halen, eerste instantie leek het voor we ons plan gingen opstellen van dit moet haalbaar zijn, maar hoe langer we er aan werkten, hoe meer scenario's erbij kwamen, en probeerden deze op te vangen, hoe onrealistischer het kostenplaatje werd.
Zelfs voor een klant als De Beurs van Berlage werd het op een bepaald moment te gek voor woorden, en nog hadden we geen 100% behaaldt. Er bleven situaties over dat men gewoon plat gaat.

Wat overblijft is gewoon een 99% zekerheid, dat de zooi blijft draaien, op meest voorkomende situaties is redundancy voor. Toch er als altijd een hele kleine kans op dat er een onvoorziene situatie op doet.
En in tijd dat ik daar gewerkt heb voor KPN (jaren 90) en nu, is het denkelijk al een keer voorgekomen de beurs er gewoon uitlag.

Nu is justitie best een grote speler, maar ik kan me niet voorstellen zelfs met het belang achter enkelbanden dat hier meer aan redundancy word gedaan als een gemiddeldt goed georganiseerd bedrijf.
En er zullen altijd wel fluke situaties bestaan waardoor iets plat gaat, ongeacht hoe goed dingen geregelt zijn.

In mijn 30+ jaar in de Data/Telecom heb ik meer als genoeg voorbeelden over van perfecte uitgevoerde systemen, waar niet op een miljoentje meer of minder werd gekeken, toch gewoon plat zien gaan door onvoorziene zaken.
Helemaal mee eens. Is ook echt weer iets voor de overheid om in zee te gaan met een prijsvechter bij dit soort toepassingen.
Aan de andere kant met bakken eruit gieten aan megalomane IT-projecten, maar hier kunnen we een paar tientjes besparen...

Risico is in mijn ogen beperkt (tenzij er naar buiten lekt dat de banden niet meer te tracken zijn).

[Reactie gewijzigd door fRiEtJeSaTe op 22 juli 2024 23:53]

En wie is die betrouwbaarde partner dan? Vodafone? KPN? Het kan net zo goed daar mis gaan. Hier lag laatst een KPN router eruit, waardoor er 100+ locaties van de overheid eruit lagen.

Tele2 levert ook "zakelijke" pakketten, die iets duurder zijn dan die consumentenlijntjes van drie tientjes per maand. In dit geval heeft Tele2 de aanbesteding gekregen, op basis van eisen die door de partijen werden gesteld. Het kan best wezen dat KPN een paar tientjes duurder is, maar als KPN betere voorwaarden heeft, had KPN dit ook gegund gekregen.
Een tender is nou niet bepaald de best mogelijke manier om een betrouwbare partner te vinden.

Bij aanbestedingen zoals deze kan de klant vragen wat hij wil, en gaat de leverancier vaak tot extremen om de buit binnen te halen. Mag jij raden welke partijen dan overblijven.

[Reactie gewijzigd door fRiEtJeSaTe op 22 juli 2024 23:53]

Wat is voor jou een betrouwbare aanbieder? Aantal jaren geleden door een brand ergens bij Vodafone zatten alle mij collega's met een werk toestel zonder verbinding.

Ook KPN heeft storingen.

Dat is zo ver ik weet de eerste grote storing bij Tele2 sinds hun netwerk actief is, daarnaast hadden die mensen wel door dat hun enkelband offline waren?

Voor kritieke zaken zou je altijd een backup moeten hebben, maar ja, zo kritisch was dat blijkbaar niet.
En VodafoneZiggo landelijke storing....
En wat is volgens jou een betrouwbare provider?
Ze hebben namelijk even veel shit in een jaar.
Je bedoelt een betrouwbare aanbieder zoals Vodafone?
nieuws: Vodafone-klanten hebben te maken met landelijke netwerkstoring - update

Ik snap niet zo goed wat er onbetrouwbaar is aan Tele2, behalve dan dat ze nu toevallig een storing hebben.
De vraag is of de 'gebruikers' het überhaupt wel door hadden.
Wat is betrouwbaarder? Als je zelf speciaal voor die enkelbanden een netwerk moet gaan onderhouden ben je echt veel te veel geld kwijt.
Welke provider had je in gedachten? Hoe lang duurde de KPN storing de vorige keer ook alweer? En valt Vodafone nooit uit?

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 23:53]

Nee, want het gaat hier om relatief milde misdrijven. Bovendien is een GSM signaal ook wel te storen als iemand wil 'ontsnappen'. Alleen heb je dan wat uit te leggen.

Bij een storing bij de Telco is het erg riskant voor de persoon om eruit te glippen. Je weet niet of jouw enkelband getroffen is, je weet niet wanneer het weer werkt, etc, etc.

In praktijk is het dus allemaal niet zo'n ramp.
En welke provider heb je dan in gedachten, want elke provider heeft wel eens uit val. De een wat minder dan de andere, maar toch blijft het een risico.
Het is een controlemiddel, geen dwangmiddel, dus zo kritiek is dat niet. Vergelijk het met flitscamera's.
Daarbij hebben de meeste TBS'ers het dus niet door en kan men bij het uitvallen maatregelen nemen door een begeleider naar de TBS'er te sturen, dat klinkt als een goed plan B.

Een plan B hoeft niet altijd van technische aard te zijn (backup verbinding) maar kan ook op andere wijze worden ingericht. Sterker nog: in het geval van een landelijke catastrofe is het misschien wel helemaal niet wenselijk als plan B op techniek vertrouwt.
Is het juist niet handiger dat dit geen nieuws is?
Nu weet iedereen met een enkelband de volgende keer als Tele2 storing heeft "hey, ik kan nu ff gauw iets flikken"

Of het handig is een tweede (ivm opslaan locatie gegevens), maar goed.
De enkelband houdt keurig bij waar je geweest bent en zodra het contact herstelt is komt Oom Agent je ophalen voor een gesprekje of arrestatie. Ze zullen vast heel blij zijn met het feit dat je de bewijsvoering zo eenvoudig maakt.
Alleen als deze GPS kan ontvangen natuurlijk. Dit is vrij eenvoudig te jammen of af te schermen, als je al weet dat het netwerk down is.

GPS is zelfs met de juiste hardware te spoofen zodat hij denkt dat je op dezelfde plek bent. Kan je trouwens zelfs doen als het netwerk het wel doet, al zou het dan wel merken dat je aan een paal hangt waar je niet hoort te zijn. Geen idee of ze dat ook in de gaten houden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 23:53]

Dat verschilt weinig met het moedwillig uitschakelen of ontdoen van de enkelband. En waarschijnlijk zal dan de reclassering proberen contact met de persoon proberen te krijgen en is de verwachting ook dat de onder toezicht gestelde dat andersom ook probeert en kan bewijzen, ongeacht de locatie. Dus hoe dan ook moet iemand moedwillig onder het toezicht uit proberen te komen, wat een gevolg gaat hebben voor de persoon die onder toezicht staat.
Op basis van onnauwkeurige informatie over het wel of niet effect hebben van een willekeurige storing op een enkelband iets willen uithalen? En ook nog zonder controle over het bestaan van de eventuele storing? Wat is het risico wat je precies zoekt?
Okay maar hoe? Dat was een storing in de roaming systeem bij bedrijf Comfone, en had toch geen invloed op gebruik van diensten in Nederland?
Misschien heeft Tele2 ivm de kosten en inzet wel een 0970-nummer uitgegeven
Een datasim, die daardoor op het roamingnetwerk verbind ?
Geen idee, iemand hier met een zakelijke data sim van Tele2? Of een @The_Wireless_Guy die ons wijs kan maken 😋
Een zakelijke sim is iets anders dan een M2M sim.
Zakelikje sims zijn dezelfde simkaarten als particulieren, alleen een ander contractje erachter
Een M2Msim heeft geen spraakmogelijkheden, alleen data
Ik neem aan dat dit een data only dienst is. Ik ken de details van deze klant niet, heb ook geen case voorbij zien komen.
Ik heb een Tele2 M2M SIN met 0970 nummer, maar dat is dus 'gewoon' Tele2. Geen roaming.
Dat was een andere storing. Hm sorry, ik kijk met m’n neus.

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 23:53]

Als we nu eens roaming binnen nederland aan zouden kunnen zetten hè. Dan schakelt je fone over naar een andere provider als de preferente down is. Er is meer dan voldoende redundantie in de ether om dit heel eenvoudig te kunnen realiseren.
Dat zou prima kunnen.
Er zijn tijden geweest dat ik roaming op mijn toestel aan moest hebben om met mijn Telfort SIM op het KPN netwerk te kunnen. Dus technisch geen issue, en wel een goed idee eigenlijk voor dit soort gevallen!
Of een enkelband met dual-sim :+
Met roaming heb je nóg meer fallback opties...]

[Reactie gewijzigd door Titusvh op 22 juli 2024 23:53]

Missing the point...

Ja nu wel. Ik heb het over vroeger ("er zijn tijden geweest...")

Het waren ooit aparte netwerken.
Net na de overname door KPN moest je met je Telfort SIM blijkbaar roamen op het KPN netwerk.

Gaf soms vervelende kosten: omdat je zelfs binnen NL roaming aan moest zetten. Je kon het dus niet default uitzetten. Dus vergat je het soms uit te zetten als je naar een duur buitenland ging, en stond je roaming nog lekker aan.
Ehm, als de core systeem van je provider down is, los je met roaming toch niks op?

Tele2 klanten (consument dan) mogen op de 3G netwerk van T-Mobile roamen, is de 4G netwerk van Tele2 down, kun je nog steeds prima bellen en internetten via T-Mobile, maar is de Tele2 core down, dan kun je niet aanmelden bij T-Mobile = kun je niks doen.
Netwerk kwijt, maar wel locatie gegevens verzamelen, die zul je vast kunnen spoofen met een fake GPS signaal?
Het netwerk is voor het ophalen van de locatiegegevens, de GPS is uiteraard alleen voor het bepalen van de positie. Het spoofen van de GPS (als het al kan, weet ik niet) lijkt me dermate ingewikkeld da het lucratiever is om het ding door te knippen en in een snelle Audi naar het buitenland te stappen.
Ik verwacht dat bij doorknippen gelijk het alarm af gaat. Ik zou er alu folie omheen doen, in de auto stappen en pas als je al een stuk verderop bent hem afknippen en ergens achterlaten. Maar ik ga er wel van uit dat als ze het signaal verliezen ze gaan checken.

[Reactie gewijzigd door YopY op 22 juli 2024 23:53]

Ik verwacht dat bij doorknippen gelijk het alarm af gaat. Ik zou er alu folie omheen doen, in de auto stappen en pas als je al een stuk verderop bent hem afknippen en ergens achterlaten. Maar ik ga er wel van uit dat als ze het signaal verliezen ze gaan checken.
Het alarm gaat af, maar hoe komt het bij de centrale binnen zonder netwerk??
Ja en dan nooit meer terug kunnen komen omdat je zo iets ontiegelijk stoms hebt gedaan. Je kan beter je tijd uitzitten met je band om dan in de bak belanden. Want dat is voorwaarde nummer 1!,
Anoniem: 882701 9 augustus 2018 11:35
Ik meende dat deze een soort van Dual sim hadden, want als de ene niet meer werkt de andere werkt soort redundant?
Als het dualsim op hetzelfde netwerk is, schiet het alsnog niet veel op als het probleem aan de kant van de netwerkaanbieder ligt.
Als je bijv dual sim hebt 1 van tele2 en 1 van ik noem wat vodafone.
En tele 2 valt uit heb je altijd nog een netwerk om op terug te vallen.

En inderdaad als het op zelfde netwerk is schiet niet op!!
Nooit geweten dat een enkelband via het GSM netwerk zou gaan.

Wat mij wel verbaasd is dat er geen back-up systeem is. Zo kan je bijvoorbeeld ook 112 bellen als je provider een storing heeft, of je mobiel zelfs geen simkaartje bevat.
Hoe had je het anders gezien ?
We hebben in Nederland geen dekkend signaal zoals "Lojack"
Men is er wel mee bezig, maar er zitten teveel haken en ogen aan, alleen al voor voertuigen, laat staan personen.

Wel ving ik 'in de wandelgangen' op, dat dit soort ( Track en Trace ) systemen hard werken om het via een IOT oplossing te willen gaan doen.
Aangezien het minimale informatie is, op minimale bandbreedte zou je het prima kunnen laten werken via zo'n netwerk.
Maar dan moeten we het in Nederland / Europa wel dekkend krijgen.
Die 12 projectjes die her en der elkaar in de kont bijten vanwege kosten / onkosten schiet het niet mee op
We hebben in Nederland geen dekkend signaal zoals "Lojack"
Welles: LoRa van KPN heeft landelijke dekking.
Sigfox ook trouwens.

Alleen het is wel belangrijk te melden dat deze netwerken publieke frequenties gebruiken met een zeer beperkte (1% maar!) duty cycle hebben en dus niet altijd berichten kunnen versturen (als ze hun duty cycle al verbruikt hebben wordt het zenden geblokkeerd). Het is niet echt geschikt voor kritieke toepassingen waar het echt MOET werken onder alle omstandigheden.

Iets als LTE-M of NB-IOT zou beter zijn omdat dit frequenties gebruikt waar de provider volledige controle over heeft en zoveel gebruik van mag maken als ze willen. Ook kan er (veel) meer zendvermogen gebruikt worden. Deze zijn ook beschikbaar in Nederland (NB-IoT bij T-Mobile en LTE-M bij KPN).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 23:53]

[...]


Welles: LoRa van KPN heeft landelijke dekking.
Maar dit soort toepassingen heeft noodzaak aan gegarandeerde verbindingen.
Vooralsnog is het allemaal nog 'best effort'
Ik denk niet dat je daar een enkelband aan wilt hangen, zonder backup.
Andersom zou dus prima kunnen werken
schijnbaar heeft een werknemer de formule van tele2 om verder te gaan iets te letterlijk opgevat.
Er bestaan genoeg tutorials die aantonen hoe je die systemen kan omzeilen zonder dat het alarm afgaat, daarom dat er ook op andere manieren wordt gecontroleerd. Als een veroordeelde al iets van plan was, dan had deze zeker niet gewacht tot er een storting was. Dit is nieuws dat eigenlijk geen nieuws is.
Crowd funding starten voor een enkelband met dual sim?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.