Google brengt Android 9.0 Pie uit voor Pixel-telefoons

Google heeft Android 9.0 Pie officieel aangekondigd. De nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem komt vanaf maandag beschikbaar voor Pixel-telefoons. Andere toestellen uit het Android P Beta-programma krijgen Android Pie eind deze herfst.

Google meldt niet wanneer de Pixel-toestellen van beide generaties de ota-update precies kunnen verwachten; het is alleen duidelijk dat de update vanaf maandag beschikbaar wordt gesteld voor deze telefoons. Bezitters van andere telefoons die onderdeel waren van het Android P Beta-programma, krijgen Android 9.0 Pie uiterlijk aan het einde van de herfst. Het gaat daarbij onder meer om de Vivo X21, Oppo R15 Pro, Xiaomi Mi Mix 2S, Sony Xperia XZ2, Nokia 7 Plus en OnePlus 6. De Essential Phone heeft net als de Pixel-telefoons ook vanaf maandag al toegang tot Android 9.0 Pie.

Google zegt ook met een aantal andere niet nader genoemde partners samen te werken om Android 9.0 nog ergens dit jaar naar hun toestellen te brengen. Waarschijnlijk zullen deze fabrikanten zelf binnenkort bekendmaken wanneer welke toestellen de update krijgen. Ook deze nieuwe versie van Android is genoemd naar een lekkernij, zoals dat ook het geval was bij alle voorgaande versies. Dit keer heeft Google niet gekozen voor een merknaam, zoals bij Android 8.0 en 4.4 wel het geval was; daarbij zijn respectievelijk Oreo en KitKat gebruikt.

De nieuwe Android-versie introduceert onder andere nieuwe functionaliteiten die draaien om wat Google 'digital wellbeing' noemt. Daarmee probeert het bedrijf gebruikers een handje te helpen om hen te behoeden voor een smartphoneverslaving. Voor dat doel introduceert het drie features: Dashboard, App Timer en Wind Down. Dashboard toont dagelijks welke apps je het meest gebruikt, hoe vaak je je telefoon ontgrendelt en hoeveel notificaties je binnenkrijgt. Een app die een gebruiker minder vaak wil gebruiken, kan een limiet krijgen met App Timer. En Wind Down beperkt de hoeveelheid wakkerhoudend blauw licht.

Deze features die draaien om het beperken van het smartphonegebruik komen in de herfst uit voor de Pixel-telefoons, terwijl de geschikte Android One-toestellen en de andere telefoons ergens later dit jaar toegang krijgen tot 'digital wellbeing'. De drie features zijn vanaf nu al wel beschikbaar in bèta-vorm voor bezitters van Pixel-toestellen die Android 9.0 draaien. Om het te kunnen testen dienen zij zich eerst aan te melden.

Verder introduceert Google met Android 9.0 Pie een feature waarbij veelgebruikte apps voorrang krijgen als het gaat om het gebruik van de accu. Deze techniek houdt bij welke apps je niet veel gebruikt en legt dan strenge beperkingen op aan wat die apps op de achtergrond mogen doen. Dit moet leiden tot een betere accuduur. Ook komt er een optie waarbij de helderheid van het scherm automatisch wordt aangepast op basis van hoe de gebruiker de helderheid in verschillende situaties instelt. Volgens Google is de helderheidsregeling hiermee slimmer dan bij eerdere Android-versies.

Andere vernieuwingen zijn Actions en Slices, waarmee het besturingsysteem als het ware voorspelt wat een gebruiker wil doen. Actions is de naam voor snelkoppelingen naar een specifieke handeling binnen een app. Deze Actions kunnen getoond worden in de zoekresultaten. Slices zijn een soort informatiewidgets die op de juiste momenten relevante informatie tonen afkomstig uit de favoriete apps. Verder gaat in Android 9.0 ook navigeren op de schop en komt er ondersteuning voor toestellen met schermen met een inkeping. Tweakers publiceerde aan de hand van een eerdere bètaversie een preview van Android P.

Door Joris Jansen

Redacteur

06-08-2018 • 19:00

101 Linkedin

Lees meer

OnePlus 3 en 3T krijgen Android P Nieuws van 30 juli 2018

Reacties (101)

101
100
59
2
0
26
Wijzig sortering
Oké, dus met Trebble duurt het alsnog lang voordat de update op de toestellen komen. Jammer, ik had er juist van verwacht dat het tegelijk of binnen een/twee weken uitgerold zou worden.
Trebble lost het technische probleem op, maar Android's vreselijke update policy was lang niet alleen een technisch probleem.
Welk update policy van Android bedoel je precies? Het zijn de fabrikanten die liever prioriteit geven aan nieuwe toestellen dan aan het updaten van oude. En geef ze eens ongelijk.

Hoe frustrerend voor het tech-savvy publiek hier op Tweakers ook, de meeste consumenten straffen deze fabrikanten onvoldoende af om hun bedrijfseconomische keuzes bij te sturen.

@gamezfreak Je bespreekt uitgebreid de gang van zaken, maar je mist essentie van m'n reactie. 1. Het is geen policy, maar een constante afweging van bedrijven tussen nieuwe software ontwikkelen versus oude toestellen ondersteunen. Ik had liever een andere uitkomst gezien, maar ik begrijp het wel. 2. Als het al een policy is, is hij van de fabrikanten en niet van Android

[Reactie gewijzigd door StephanVierkant op 7 augustus 2018 09:55]

Welk update policy van Android bedoel je precies? Het zijn de fabrikanten die liever prioriteit geven aan nieuwe toestellen dan aan het updaten van oude. En geef ze eens ongelijk.
Vergeet niet dat meeste fabrikanten (Huawei, Samsung, LG, enz.) hun eigen skin en tig apps ontwikkelen. Deze moeten dan natuurlijk uitvoerig getest worden op de nieuwste versies en dat duurt meestal lang, waardoor ze toch kiezen om alleen de high-end wat up to date te houden.

Security patches worden nu ook door de Play Services gedaan, maar dat is alleen de basis bescherming, te vergelijken met Windows Essentials / Windows Defender. Het werkt wel als je weet wat wel kwaadaardig is en wat niet, maar zodra er een nieuwe virus / locker uitkomt, dan ben je wel flink vatbaar.

Ik heb zelf een Motorola G6 Plus, op de Motorola telefoons, zit haast geen bloatware op, Android wordt redelijk clean gelaten qua skin. Motorola levert wel paar eigen Apps erbij, o.a. een device help, waar je zelf je telefoon kan testen of alles goed functioneert, Moto app waar je verschillende dingen kan instellen. o.a. Moto Key (vergrendelen en ontgrendelen van je Windows machine), Moto actions, Moto Voice en Moto Display. Imo vind ik de Moto app best fijn en is geen bloatware, aangezien je de telefoon nog verder kan aanpassen / optimaliseren. Deze apps worden geüpdate via de Play Store, waardoor bugs dus ook eerder verholpen worden, dan wanneer ze alleen geüpdate worden bij een security / upgrade versie.

Hoe wil jij de fabrikanten straffen dan? Je kan geen geldboete geven, voor het niet supporten van apparaten ouder dan x jaar. Als deze manier ook in de laptop/pc markt was, dan groeide de pc markt weer en zou het ook mogelijk zijn om te innoveren. Als de meeste mensen tevreden zijn met hun telefoon en toch niet weten of interesseren dat hun Android versie verouderd is, wat kan je er aan doen? Je kan niet eindeloos op internet en tv gaan zeggen dat ze vatbaarder zijn voor virussen / lockers, want ze weten dat toch niet wat het inhoudt. Ik ken nog mensen die een computer hebben die meer dan 8 jaar oud is en nog op W7 draait. Probeer maar te zeggen dat ze een nieuwe computer nodig hebben, die W10 aan kan, zodat ze minder kwetsbaar zijn voor aanvallen. Daarnaast speelt geld ook een rol, waarom zou je geld uitgeven als je huidige machine / telefoon nog goed functioneert?

Ik vind dat de fabrikanten best een handleiding online mogen zetten om een telefoon te voorzien van een andere OS (Lineage, custom roms), maar dan wel met de waarschuwing dat als het fout gaat, dat het wel de schuld is van de klant én dus niet de schuld van de fabrikant. Anders ga je het krijgen dat mensen denken dat het makkelijk is, hun telefoon verpesten en de schuld aan de fabrikant geven, omdat zij het niet goed hebben beveiligd en/of gewaarschuwd...
[...]
• Hoe wil jij de fabrikanten straffen dan? Je kan geen geldboete geven, voor het niet supporten van apparaten ouder dan x jaar.
Als deze manier ook in de laptop/pc markt was, dan groeide de pc markt weer en zou het ook mogelijk zijn om te innoveren. Als de meeste mensen tevreden zijn met hun telefoon en toch niet weten of interesseren dat hun Android versie verouderd is, wat kan je er aan doen? A
Je kan niet eindeloos op internet en tv gaan zeggen dat ze vatbaarder zijn voor virussen / lockers, want ze weten dat toch niet wat het inhoudt. B
Ik ken nog mensen die een computer hebben die meer dan 8 jaar oud is en nog op W7 draait. Probeer maar te zeggen dat ze een nieuwe computer nodig hebben, die W10 aan kan, zodat ze minder kwetsbaar zijn voor aanvallen. C
Daarnaast speelt geld ook een rol, waarom zou je geld uitgeven als je huidige machine / telefoon nog goed functioneert? D

• Ik vind dat de fabrikanten best een handleiding online mogen zetten om een telefoon te voorzien van een andere OS (Lineage, custom roms), maar dan wel met de waarschuwing dat als het fout gaat, dat het wel de schuld is van de klant én dus niet de schuld van de fabrikant. Anders ga je het krijgen dat mensen denken dat het makkelijk is, hun telefoon verpesten en de schuld aan de fabrikant geven, omdat zij het niet goed hebben beveiligd en/of gewaarschuwd...
Ik ben het op verschillende punten niet met je eens,

1: de beste straf voor een fabrikant is natuurlijk zijn producten niet kopen. maar daar gaat een heel (bewustwordingsproces aan vooraf) een proces waarvan ik aanneem dat jij hem ook niet echt hebt doorgemaakt. [no troll]
Laat ik om te beginnen even aanstippen dat ik niet snap wat er relevant is aan je hele computer- en innovatieverhaal. We hebben het hier in beginsel over telefoons en over updates updates die voor windows en mac pc's een stuk beter geregeld zijn. ergens aan het einde van je rand claim je dat windows 7 er nog iets mee te maken heeft en dat je een goed-werkend iets niet moet vervangen punt is natuurlijk dat windows 7 (zonder updates: helemaal niet meer goed werkt, maar daarover straks meer).

A: als mensen hun verouderde mobieltje gebruiken voor het versturen van email waarin vertrouwelijke gegevens staan (zelfs dat mailje met: hé ik vond het lekker gisteravond schatje! valt daaronder), of erger nog, hun bankzaken ermee doen. gaat dat onherroepelijk fout, nu nog betaald de bank de kosten vaak terug, maar ja dat gaat dan weer tenkoste van andere rekeninghouders. eigenlijk betaal ik dus omdat oma of gekke henkie hun zaakjes niet op orde hebben en zich laten hacken. FIJN! is dat.
B: Ten 2e claim je dat mensen toch niet weten, waar dit verhaal over gaat en dat waarschuwen geen zin heeft, Ik zou dat willen vergelijken met een autorijbewijs. er zijn maar weinig mensen die kunnen berekenen wat de remafstand van een auto is op bepaald type wegdek, hoeveel grip er is in een bepaalde bocht of hoe groot de klap is als je tegen de voorruit slaat met je hoofd. Toch weet bijna iedere bestuurder de juiste snelheid en dat het gevaarlijk is die (al te veel) te overschrijden. Waarom leren we mensen niet soortgelijke skills aan op het gebied van digitale veiligheid. Laat een hacker eenmalig een schaamtelijke feitje over jou in de klas vertellen tijdens maatchappijleer en je weet de rest van je leven prcies waarom je niet alles maar op facebook moet zetten.
C: vervolgens claim je dat updates geen effect hebben voor janlul omdat het toestel nu toch ook goed werkt, Ik ben van mening dat jan daar heel anders over gaat denken als hij zelf 'financieel' verantwoordelijk is voor schade wanneer hij zijn zaakjes niet op orde heeft. Op de zelfde manier waarop je nu ook de schade niet vergoed krijgt bij diefstal wanneer je je auto (of je fiets) niet op slot had.
D: en dan dus het laatste hierover. bewustwording moet je kweken en cultiveren. niemand wil zijn geld kwijt raken, worden opgelicht, of al zijn vakantiefoto's aan ransomware verliezen. niemand wil het slachtoffer worden van uitkeringsfraude. Maar niemand is ook echt berijd zich tegen deze practijken te wapenen. waarom vindt niemand het een probleem te investeren in een goed slot op de deur. maar is een goed wachtwoord op je pc te veel moeite?

2: vervolgens kom je met een non-oplossing van custom roms en garantie-uitsluitingen. wel die heb je nu al. het zou pas een oplossing worden op het moment dat men massaal overstapt op boot-loaders en recoveries die geheel open zijn. te telefoon bricken als je de custom recovery eenmaal gefixt hebt is niet zo gemakkelijk. als je fabrikant die voor je zou installeren is bricken nagenoeg onmogelijk. (voor doorsnee gebruikers)
Treble is echt hugely overhyped. Het gaat pas echt werken als alles gewoon lekker Stock Android is met eventueel wat meegeleverde apps.
Dan alsnog... De code word gereleased, dezelfde dag downloaden developers de code. Installeren het op een device en het is afwachten hoe alles reageert. Zelfs bij standaard componenten, zoals bijv bij Android One, is het maar afwachten of die specifieke configuratie niet ineens raar gedrag veroorzaakt. En als het raar gedrag is moet je maar afwachten hoe ver je komt... Misschien heb je wel een update van een specifieke third party driver nodig om die specifieke bug eruit te krijgen.

Het is onmogelijk om grote updates seamless te laten verlopen tenzij je de complete keten in controle hebt. Bij Windows heb je het feit dat versie upgrades soms niet compatible zijn met bepaalde hardware componenten en bij Android, vanwege de mobiele hardware, kan het even duren voordat de gehele telefoon over kan
Klopt wat je zegt, eigenlijk zal Google richtlijnen moeten opzetten voor low/mid en high-end telefoons. Maarja, zie dat maar eens voor elkaar te krijgen. Want bijvoorbeeld Qualcomm doet het over het algemeen wel goed, maar MediaTek is gewoon troep als het aankomt op ondersteuning.
Die richtlijnen zijn er al. ;)

Tablets en smartphones die deel uit maken van het Android Enterprise Recommended-programma zijn tablets/smartphones die door Google aan testen zijn onderworpen, en vervolgens aanbevolen worden aan bedrijven als geschikte tablet/telefoon voor hun werknemers.
Het gaat om toestellen die onder meer aan de minimale hardwarevereisten voldoen en die softwarematig vlot updates kunnen krijgen.
Enterprise-telefoons moeten telkens binnen de 90 dagen een update krijgen van hun OEM.

Behalve drie jaar beveiligingsupdates binnen 90 dagen krijgen deze toestellen minimaal één grote systeemupdate, dat is verplicht..
Kwam hij met Nougat (7) dan heb je grote kans dat Oreo ( 8 ) jouw grote update was/is.
Kwam hij met Oreo dan kan je er van uit gaan dat je in de herfst Pie (9) krijgt.
Of alle nieuwe features werken hangt uiteraard af van je hardware.

Wil je een nieuwe Android telefoon kopen dan kun je dus het best/slimst kiezen voor een toestel uit dit programma waarvan de fabrikant zich heeft laten vastleggen snel beveiligings-updates en minimaal één systeem-update uit te rollen.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 7 augustus 2018 19:34]

Die richtlijnen zijn er al maar staat los van het feit dat de leveranciers die standaard hardware wel op een specifieke manier configureren. Het is en blijft dus niet zo maar plug en play. Het is eventjes afwachten hoe die specifieke configuratie gaat werken.

En zelfs als de ROM snel werkt op een telefoon heb je alsnog wat QA in je proces verwerkt waardoor het alsnog 1 of 2 maanden kan duren.

Elk dingetje wat geïmplementeerd word is vaak al lang getest door een leverancier en alsnog komen wij vaak bugs tegen waarvan de leverancier nog niets weet
Was het doen van Treble niet juist specifiek om de driver-issues te voorkomen en enkel de update load van de providers over te houden?
Bij minor updates inderdaad. Dus bijv security updates of bijv de update van 8.0 naar 8.1
Of geef de optie om een update te naar een stock versie van Android, laat de niet geinteresseerde mensen gewoon lekker een Touchwiz oid draaien en geef ook een optie voor stock Android.
Ja, Samsung en Xiaomi verbouwen Android helemaal. Daar kan Google niks aan doen.
Treble maakt het wel makkelijker, maar stock Android maakt denk ik niet erg veel uit. Zelfs de Android One toestellen (van bv Nokia) die stock Android leveren, duurt het nog 2 maanden voor dat deze Android 9 uitrollen.
Er staat:
And devices that participated in the Beta program from Sony Mobile, Xiaomi, HMD Global, Oppo, Vivo, OnePlus and Essential, as well as all qualifying Android One devices, will receive this update by the end of this fall.
De update voor Essential is inmiddels al uitgerold: https://twitter.com/essential/status/1026516461907369984

Dus het is uiterlijk deze herfst. Ik laat me graag verrassen door OnePlus! :)
Yes inderdaad, het deel over Essential heb ik nog even ingevoegd :)
De fabrikant moet het nog steeds zelf uitrollen, het wordt ze alleen een stuk gemakkelijker gemaakt
Dat het OS meer modulair aangeboden wordt waardoor de fabrikant makkelijker zijn aanpassingen kan scheiden van de aangeboden code vanuit Android zelf betekend niet dat er drivers en dat soort zaken er niet hoeven te zijn.

Er zal dan ook voor elk model toch een procedure doorlopen moeten worden van testen en meer interne zaken zoals documentatie, scholing medewerkers, het maken van images enzovoort.
Nee, want het blijft de fabrikant die het moet testen en uitrollen. Ze hoeven alleen niet meer te wachten op de hardware leveranciers.
Google heeft niks mee te maken. Maar fe fabrikant.

Google levert de tools, of je het gebruikt is een andere verhaal.
Helaas wel, echter draai ik momenteel Android P dev preview 5 geport vanaf de Pixel op mijn Moto G5 Plus dankzij Treble, uiteraard moet een fabrikant langer testen en ervoor zorgen dat het een stuk stabieler is dan een custom port, maar dat gaat meer om wat een fabrikant het waard acht.
Als OEM moet je nog de code fine tunnen en aanpassen met je eigen bijdrage/features, treble maakt het makkelijker om dit te doen, je wilt geen telefoon met kaal aosp cgi shoppen
Als je je inleest wat Treble precies doet, zul je zien dat de uitrol van een compleet nieuw OS hier los van staat :)
Dit viel in de verwachting die Google heeft geschept. Voor project Treble is een aparte partitie nodig die nieuwe telefoons hebben. 'Oude' toestellen hebben deze partitie niet maar kan technisch gezien vaak wel aangemaakt worden. Dit heeft echter de consequentie dat er een full wipe van je toestel moet plaats vinden, een consequentie die veel fabrikanten - begrijpelijk - op hun bestaande modellen niet doorvoeren.

tl;dr: de effecten van project Treble zullen we pas op de langere termijn merken als meer mensen over zijn gestapt naar nieuwere toestellen die default de 'Treble parititie' op hun telefoon hebben.
Deels wel en deels niet, het leuke van Treble is dat je andere roms prima kunt flashen en je dan enkel brand specifieke features mist. Wil je P kan dat waarschijnlijk vandaag al maar dan moet je wel het Google GSI flashen als een soort van custom rom. Wil je liever echt stock blijven dan moet je wachten tot de fabrikanten hun eigen software stack hebben bijgewerkt. Treble maakt het makkelijker zeker voor de custom rom community maar lost het probleem dat fabrikanten traag zijn met hun custom feature aanpassingen niet op.
Nou ja, zo gek lijkt het me niet. Eigenlijk zeggen ze dat het dus binnen nu en een maand of 4-5 allemaal wel door druppelt. Als ze de boel vandaag downloaden, beoordelen op alle relevante wijzigingen, die navenant doorvoeren in de eigen builds dan mag je blij zijn als dat eind deze maand als eerste RC klaar is. Dan nog testen bij alle providers wereldwijd, bugs fixen en naar acceptatie, weer een maand verder. For the record, dan zit je dus al in de herfst en dan gaat alles volgens planning. Zodra er een major bug ontdekt wordt gaat de hele test en acceptatieronde nogmaals uitgevoerd worden. Pas als je zeker bent ga je ruimte reserveren bij de providers om de OTA push te doen en die willen liefst ook niet dat heel de wereld tegelijk Android updates pusht.

Ja, dat duurt even, maar is een stuk minder frustrerend voor het gros van de eindgebruikers dan als die major bug op de eigen telefoon komt en het modem of de displaycontroller niet meer werkt o.i.d.
Waarom komt android P eerst naar de Pixels? Is dat omdat het van Google is, en dat dus het makkelijkst te porten is/voor pixels is gemaakt, of omdat Google P eerst als exclusive voor Pixels wil hebben? Aangezien Google nu al meldt dat P vanaf eind van de herfst naar andere toestellen komt. Want wellicht zijn er fabrikanten die een 'betere' tijdsplanning hebben dan eind van de herfst?
Android One krijgen hem als 2e reken maar in de herfst.
Omdat ze eerst de bugs er uit willen halen.

Nokia is vaak 1 van de eerste die Android 9.0 Pie uit gaan brengen.

[Reactie gewijzigd door mitchel111 op 6 augustus 2018 19:14]

Ik ben benieuwd wanneer Android Pie beschikbaar komt voor de Nokia 8 (toestel wat ik heb). Het is wel een Nokia (en niet de minste), maar geen Android One.
Ben ook benieuwd hoe snel Nokia deze gaat uitrollen (Nokia 7+)
Dan ben ik tevens benieuwd of & wanneer m'n Nokia 6 (2017) deze versie mag binnenhalen :p

Laatste tijd kreeg ik de maandelijkse security update maar tegen het einde van de maand aangeboden.
( wat niet wegneemt dat ik er alsnog ontzettend bij mee ben)

Tevens geflashed van TA-1000 naar TA-1003.
Dus, dan is t puur dev tijd waarom t wat langer duurt, als ik je goed begrijp?
Ik hoop dat ik hem deze maand nog heb op mijn Nokia 8 _/-\o_
Ik hoop met je mee...

(Gestuurd vanaf een Nokia 8.)

[Reactie gewijzigd door WickyW op 6 augustus 2018 19:50]

Hoe vaak heeft Nokia 9.0 Pie al uitgebracht dan? ;-)
De Android team ontwikkelt de Android framework terwijl de Pixel team zorgt parallel dat deze wordt aangepast voor de pixel, nou in principe kan elke partner OEM dat doen, want zij krijgen ook toegang tot de code en plannen voor dat deze vrij is, maar de feature set en changes die een Huawei doet is veel dieper dan wat Google doet met de Pixel.

Anyways, Essential heeft al Pie Final ook, ik verwacht dat OnePlus en Nokia volgen in de komende weken, samen met Xiaomi, Sony en Vivo, vervolgd van de Android one toestellen... Het is nu kijken wat voor impact Treble heeft op toestellen van Huawei, Samsung en LG bijvoorbeeld.
Google maakt Android + Google heeft de pixel gemaakt en gebruikt zijn eigen referentietoestel (de pixel) om de nieuwe versie van Android te testen. Als de android versie klaar is (dus vrij van gekende major bugs), werkt deze dus direct op de pixel. Redelijk logisch toch...
Dat zeker! Maar ik denk dat je dan m'n opmerking verkeerd opvat. Ik bedoel meer, hoe kan een Google nu al weten dat de rest van de fabrikanten tot de herfst nodig hebben (ik las overigens dat essential ook al klaar zou moeten zijn vgm).
Is dat dan omdat Google het tot eind herfst als exclusive will hebben (wat me niet waarschijnlijk lijkt gezien de trage adoption rates, maar toch) of omdat t porten zo lang duurt voor de meeste toestellen
Omdat google eigen telefoons voortrekt. :P
Simpelweg omdat Google het meest op dat toestel ontwikkelt. Dat is het referentie ontwerp. (Grofweg, ze hebben nog een paar kleine extratjes.)

Het zou ook wat zijn als ze dat doen op een toestel van een andere fabrikant, want die zou dan voorgetrokken worden. Tegelijkertijd is het onmogelijk om voor alle fabrikanten tegelijk te ontwikkelen.
Ik heb m al binnen, dus denk dat ze hem vandaag al hebben uitgerold 😉
Yep, de kleine pixel 1, ik zat in de beta, en de download was bij mij 44mb
Ow oké... En merk je verschil of beter terug naar de oude firmware?
Ik merk er eerlijk gezegd nog maar weinig van, ook niet erg lang op mijn telefoon gezeten, maar hij is prima stabiel en vlot tot nu toe 😊
Hier ook op de Pixel, via OTA De update verliep zonder enige problemen. Een fikse download van meer dan 900MB, geruime tijd voor het installeren en daarna nog een tijdje om weer op te starten. Ziet er gelikt uit.

[Reactie gewijzigd door ErikJanVens op 7 augustus 2018 10:34]

Hier ook binnen op Pixel2. OTA was hij 1139,6mb. Wel raar dat ik dat dashboard nog niet terugzie. En ook de homeknop zoals beschreven in de preview review heeft het schijnbaar iet gehaald. Heb hier nog steeds 3 knoppen onderin.

UPDATE: Daar moet je je dus voor aanmelden zie ik nu. Het is nog een beta.

https://www.android.com/v...0/digital-wellbeing-beta/

[Reactie gewijzigd door pctje op 6 augustus 2018 21:29]

Dit moet je zelf even activeren: System > Gestures > Swipe up on Home Button.
Dank! In NL versie te vinden onder Instellingen>Systeem>Gebaren>Omhoog vegen over de startknop
Pixel 2 confirmed!
Hier inmiddels ook al binnen op de Pixel 2 XL.

Ook aangemeld vvoor de Digital Wellbeing Beta eens kijken wat dat gaat zijn.
Voor wie het niet weet, Google vernoemt Android versies naar lekkernijen, beginnend met opeenvolgende letters uit het alfabet: :)
 • Cupcake (1.5)
 • Donut (1.6)
 • Eclair (2.0-2.1)
 • Froyo (2.2)
 • Gingerbread (2.3)
 • Honeycomb (3.x)
 • Ice Cream Sandwich (4.0)
 • Jelly Bean (4.1-4.3)
 • KitKat (4.4)
 • Lollipop (5.x)
 • Marshmallow (6.0)
 • Nougat (7.x)
 • Oreo (8.x)
 • Pie (9.0)

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 6 augustus 2018 19:23]

Even ter aanvulling: Google vernoemt Android versies niet zo maar naar lekkernijen, maar naar zoetwaren; lekkernijen die rijk zijn aan suiker en zoet smaken (ja, er bestaan ook hartige taarten, maar google gebruikt voor zo ver ik heb gezien zoete taarten als voorbeeld).

[Reactie gewijzigd door PhysicalMagic op 6 augustus 2018 20:24]

Suiker is dan de Google in dit soort lekkernijen. Op het eerste gezicht lijkt het prima maar als je kritisch bent moet je er zo min mogelijk van binnen krijgen.
En noem eens een lekkernij met de Q :+ ?
Quiche ( gebak )
Quince ( fruit )
Quesadilla
....

het zijn niet echt snoepgoed, maar lekker zijn ze zeker wel :Y)
Quaker (Oats)

Geen snoepgoed, wel zoet.
Quench Gum, maar is alleen in USA bekend. En dan heb je nog Quality street van Nestle, maar dat is meer een verzameling

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 6 augustus 2018 23:06]

En de toestellen die niet onderdeel waren van het bèta-programma, nog later? Eerder 2019 misschien?
Ja geheid, telefoons van Samsung en huawei zullen wss pas rond maart geüpdatet worden
Net binnengehaald op mijn Pixel 2, 1139.6 MB
Ik ook 47,4mb (Pixel 2 XL vanaf PPP5).
Android O ging mijn 'oude' Nexus 6P zogezegd ook sneller maken, betere batterijduur, etc. Mijn toestel is nog nooit zo traag en batterij-slurpend geweest als op Android O. Op de moment dat Android O uitkwam was de Nexus 6P nog steeds redelijk high-end. Dus al deze beloftes over wat er beter zou zijn aan Android P zou ik maar met een grove korrel zout nemen.
Onzin. Ik heb twee nexus 6p telefoons gehad, en wat je zegt is gewoon niet waar. Het is er op geen enkele manier slechter van geworden.
Dit is een veelvoorkomend probleem wat vreemd genoeg bij sommige toestellen wel optreedt, en bij andere toestellen van precies hetzelde type niet. Zonder duidelijke reden zoals gare apps of andere rotzooi geïnstalleerd.

Ik heb een Nexus 5X telefoon, en drie anderen in mijn omgeving ook. Allemaal dezelfde Android Oreo 8.1. Bij mij en één ander werkt 't prima. Bij twee anderen is het werkelijk niet vooruit te branden. Ook na een reboot, en dan enkel een 'standaard' app openen zoals Chrome of Whatsapp, duurt al 5 seconden voordat die opent.

Als je hierop googled zie je ook dat meer mensen hier last van hebben.
Wow dat is veel sneller dan ik had verwacht. Heb het dit keer niet nauw bij gehouden:) . hopelijk komt er snel een build beschikbaar voor Nexus Line :)
Zo groot zijn de wijzigingen dan ook niet hè. 8.0/8.1 was iets groter vanwege Treble. Ik moet zeggen dat ik sowieso de innovaties bij Android beperkt vind en als je ziet hoeveel features een Samsung of Huawei extra heeft bovenop een stock Android apparaat, dan sla je ook steil achterover. Iedere nieuwe Android release is het weer een lijst met dingen die Samsung, Huawei en anderen al jaren bieden met lagere Android versies, die Google nu ook standaard heeft. Duurt mij veel te lang.
Al die vele functies geef ik dan ook weinig om. Voordat ik een Nexus had was ik in bezit van Samsungs Galaxy telefoons. Hadden inderdaad een shitload aan features die ik vrijwel nooit gebruikte dus na overstap naar de Nexus miste ik geen enkel opties die zich mee bracht.

Ik wil dat mijn telefoon ten alle tijden goed werkt en meer vraag ik niet. Ik vind under-de-hood changes belangrijker.
Ik denk dat de meeste mensen wel fout zaten qua naamgeving.

Wel lekker makkelijk.
Wie weet wanneer de android one gebruikers de update kunnen verwachten? Kan niet wachten op hem op mijn xiaomi mi a1 te zetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee