Sony geeft high-end Xperia XZs van vorig jaar geen upgrade naar Android 9.0

Sony heeft bekendgemaakt welke Xperia-smartphones een upgrade krijgen naar Android 9.0 Pie. Daaronder zijn de XZ1- en XZ2-toestellen, maar de midrange Xperia L2 van eerder dit jaar en XZs van vorig jaar zitten er niet bij.

De high-end toestellen in de lijst krijgen de upgrade vanaf november van dit jaar, zegt Sony. De XA2-serie van midrange-toestellen kan de upgrade verwachten vanaf begin volgend jaar. Ondanks dat een heel aantal toestellen wel op de lijst staan, ontbreken er een aantal telefoons.

De L2, die eerder dit jaar uitkwam, zal geen upgrade krijgen. Ook ontbreekt de Xperia XZs, die vorig voorjaar uitkwam. De XZ Premium, die rond dezelfde tijd uitkwam, zal de upgrade wel ontvangen. Alle toestellen van 2016 ontbreken in het rijtje.

Google kondigde Android 9.0 Pie twee weken geleden aan. Sindsdien hebben veel telefoonmakers plannen bekendgemaakt voor upgrades. Bij de presentatie van Android 9.0 Pie maakte Google al bekend dat de Sony Xperia XZ2 uiterlijk aan het einde van de herfst de update krijgt. Sony is van de aan het Android P Beta-programma deelnemende fabrikanten de eerste die een specifieke planning bekendmaakt voor het uitbrengen van de update voor Android 9.0.

Android 9.0 Pie Ja Nee
2018 XZ2, XZ2 Compact, XZ2 Premium,
XA2, XA2 Plus, XA2 Ultra
L2
2017 XZ1, XZ1 Compact, XZ Premium XA1, XA1 Ultra

Productfoto's Sony Xperia XZs

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-08-2018 • 07:47

158

Reacties (158)

158
149
93
4
0
36
Wijzig sortering
Ik zie weer veel "recht praten wat krom is".

Het niet verkrijgen van upgrades is logisch voor budget- en midrange toestellen? Achterhaald. Sinds het bestaan van Android One krijgen ook toestellen uit die klassen gewoon upgrades. Als fabrikant moet je dan wel bereid zijn om je eigen skin los te laten. Als we het over het hebben van een eigen skin hebben: dát is pas achterhaald, omdat Android zelf inmiddels zover is geëvolueerd dat het die skins niet meer nodig heeft.
Fabrikanten leven echter nog met het ouderwetse idee dat hun skin een marketing-instrument is. Yeah right.
Nokia en Xiaomi bijvoorbeeld laten zien dat het vanaf de goedkoopste toestellen dus wel kan.

Met Project Treble wordt het beter. Ik betwijfel dat ten zeerste. Omdat het volgens mij nog steeds een halfslachtige oplossing is. De bal ligt namelijk nog steeds bij de fabrikant. Google heeft het de fabrikant alleen maar iets makkelijker gemaakt op upgrades door te voeren.
Als Google het echt serieus zou menen, dan haalt het de verantwoordelijkheid voor het implementeren van upgrades bij de fabrikanten weg. Zoals Google dat al vanaf het allereerste begin had moeten doen. Dan had Android-land nu niet zo hopeloos versnipperd geweest.

Stap over naar Apple. Dat is een goed advies.....voor wie de centen heeft.
Als ik het geld ervoor had, dan was ik waarschijnlijk ook al over geweest. Inmiddels ben ik wel zo ver dat ik de flexibiliteit en aanpasbaarheid van Android zou willen opgeven in ruil voor de betere ondersteuning van Apple. Hoewel Apple ook niet de heilige graal is, want ik twijfel nog wel ernstig aan de verhouding prijs/kwaliteit van de producten. Maar dat is persoonlijk en een andere discussie.
Daarom vind ik het dubbel jammer dat Microsoft zo'n bende heeft gemaakt van Windows Phone/Mobile.
Dat vind ik nog steeds het fijnste OS dat ik in handen heb gehad.

Sony zal wel de beveiligingsupdates uitvoeren. Klinkt als een aanname. Ik zie het nergens bevestigd. Dus aan diegenen die dat stellig beweren: graag de bron waarin Sony dat toezegt. "Zal wel" vind ik onvoldoende bewijs.

Zelfs met beveiligingsupdates nemen Google en de fabrikanten hun verantwoordelijkheid lang niet altijd. Ook dat laat Google namelijk aan de fabrikanten over. Dan kan het dus gebeuren dat een fabrikant als Motorola doodleuk de beveiligingsupdates niet elke maand, maar elke 3 maanden uitbrengt. Waarom? Leg het mij maar uit. Of Huawei, waar de duur van updates voor een aantal modellen meer een loterij is dan een zekerheidje.
Ook hier geld: de meeste zekerheid heb je met een toestel uit het Android One programma.

Rest nog het moment van upgraden. Er zijn fabrikanten die hun modellen met droge ogen van een upgrade voorzien als de volgende versie van Android al bijna uit is. Dus die krijgen 9 als 10 al voor de deur staat. In mijn ogen in 2018 een epic fail.

Een flagship nemen om maar zeker te zijn van updates en upgrades? Daarvoor zou ik het ook niet doen. Kijk nu maar wat Sony flikt met een flagship van vorig jaar. Zie wat voor loterij LG ervan bakt.
Het wachten is op een fabrikant die een flagship uitbrengt onder het Android One programma. Zou het de Nokia 9 kunnen zijn?

Al met al concludeer ik dat Google Android voornamelijk heeft ontwikkeld als vehicle om hun honger naar data te stillen. De belangen van de gebruikers waren vanaf het begin ondergeschikt. Nu er veel meer besef en aandacht is voor beveiliging en privacy zie je dat Google (al dan niet gedwongen) wat lapmiddelen toepast en pleisters plakt. Blijft staan dat de opzet van Android op deze gebieden bij aanvang al gemankeerd is, omdat Google zelf geen verantwoordelijkheid nam en heeft willen nemen. Dat repareer je niet zomaar even. En aangezien datahonger nog steeds de core-business van Google is, zie ik ook niet dat Google de bereidheid heeft om echt de verantwoordelijkheid van een veilig en up-to-date OS op zich te nemen.
Los van de vraag of de consument bereid zou zijn om de eventuele extra kosten die dat met zich mee zou brengen op te hoesten.
Ik ben een ding met je eens, je kunt dat niet recht praten en het is een puinhoop bij Android

Echter, vind ik nog steeds dat de kracht van Android is dat OEMs de vrijheid krijgen om dingen te implementeren en wijzigen om een gepersonaliseerde product uit te brengen.

Hal je die mogelijkheid weg om te zorgen dat Google de framework kan updaten dan hou je alleen maar stock over, en als dat nou een winst is, weet ik niet... Ik kan me erg goed in de worden van de CEO van OnePlus vinden in de interview voor Tweakers, Android is een goede framework om een systeem daarboven te bouwen maar voldoet niet als een volwaardige systeem voor ieder hardware/gebruiker.

Weliswaar Google probeert meer dingen in Android in te bouwen, maar ze lopen nog steeds achter met features die andere OEMs hebben.

Als alle toestellen bijvoorbeeld stock zouden draaien hadden Samsung en Huawei 2 jaar extra moeten wachten tot de introductie van een vingerafdruk scanner, want pas met de Nexus 6 en Marshmallow is Google met de InPrint API gekomen, of hadden huidige Galaxy en Xiaomi gebruikers niet de mogelijkheid tot iris/3d gezichtsherkenning want dat zit helemaal nog niet in.

En zo zijn er andere voorbeelden zoals multi-window die Samsung sinds jelly bean heeft en dat pas met nougat geïntroduceerd is, en alsnog kwa uitwerking doet Samsung en Huawei beter dan Google en de andere honderden features die je in een Samsung, Huawei of OnePlus vindt.

In mijn mening hadden alle door google gecertificeerd toestellen de regel van Android Enterprise recommended moeten volgen met 3 jaar beveiliging updates en minimaal 1 system upgrade.

Kijk anders in de forums van Nokia of Xiaomi de hoeveelheid mensen die extra features vragen zoals gezichtsherkenning (die door Google geïmplementeerd smart unlock werkt in een pixel voor geen meter), scherm calibratie (dat heeft aosp niet), gestures, betere audio opties en o.a. maar dat krijgen ze niet zo maar omdat ze aan de strenge regels van Android One Morten houden.
Een fabrikant kan er toch voor zorgen dat zijn zelf ontwikkelde apps en skins in de App Store terecht komen? Ze hoeven deze dan alleen te installeren, of je geeft een keuze bij de eerste install van Android, en niet aan de ROM te prutsen, die kunnen ze dan mooi stock laten.
Als je de centen hebt voor een high-end Samsung (en dat hebben veel mensen), heb je ook de centen voor een nieuwe iPhone. Dat kleine verschil dat er nu nog is in de adviesprijs is verwaarloosbaar.
Samsung S9 64GB dual sim : 579,-
Iphone 8 64GB : 702,-

Ik zit niet super krap met geld, maar rijk ben ik niet. 122,- euro noem ik niet verwaarloosbaar.
Mooie prijs. Op Samsung’s eigen site kost de 64GB Galaxy S9 toch € 879,-. Tegenover de € 810,45 die Apple zelf vraagt voor de 64GB iPhone 8....
Dat hele data collection gebeuren is een non argument. Doet apple ook, en al de andere fabrikanten ook. Met skin telefoons wird je dubbel belast omdat ook zin jouw data willen. Als er nu een 3de os komt, zal die vroeg of laat ook alleen maar om data gaan. Dan moet je toch echt zelf gaan knutselen met een rom.
Sony Sony Sony...
Ga nou niet een vergelijkbare route als HTC nemen en denken dat je er mee weg kunt komen.
Het is ook nergens voor nodig, of zouden ze denken dat de schare Sony fans die er nog zijn geen waarde hechten aan updates?

[Reactie gewijzigd door MartijnAbel op 30 juli 2024 16:04]

Sony is net als HTC al lang een zinkend schip (met mobieltjes).
Helaas zijn de meeste fabriekanten dat. Maar bar weinig maken winst met android toestellen. Daarnaast gaat het android project echt de verkeerde kant op. Updates pushen is nogsteeds problematisch mede dankzij de providers die alles zeer langzaam testen.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 30 juli 2024 16:04]

Apple en Samsung domineren echt de smartphone markt in Europa en NA.
Dit dus, niet te doen om in deze markt competitief te zijn zonder een niche aan te spreken.
Misschien in EUland. Hier op de thuismarkt in ieder geval niet. Apple domineert in Japan, maar je ziet daarnaast toch best veel Sony telefoons.
Ik zie zelf eigenlijk ook bijzonder veel Xperia's in Nederland. Als ik even zou moeten raden, zou ik zeggen dat het wel de midrange zijn maar ik zie er wel genoeg.
Anoniem: 1067133 @Ossi20 augustus 2018 20:25
Als het gaat om geluidsapparatuur (radio's en dergelijke) is Sony nog steeds koning. Op telecom-gebied zijn er wel voldoende concurrenten als Huawei, Xaomi en HMD.
Laten we eerlijk zijn, op een kleine groep na vind vrijwel niemand updates / upgrades interessant. Hoevaak ik niet hoor "Er is al alweer zo'n nare update op mijn telefoon", "updates installeer ik niet, mijn toestel doet het prima", "Na een update (vaak een upgrade) ziet mijn toestel er anders uit, hoe krijg ik dit weer normaal" Windows updates wordt ook zeer veel over geklaagd, zelfs wanneer dit zo'n beetje klokslag iedere maand op hetzelfde moment gebeurt. Maar je hoort een consument ook nooit vragen "is er al een nieuwe update voor mijn router, televisie, stereoset e.d." Of ze kijken er niet eens naar, of vaak klagen za alleen maar als er wat aangegeven wordt dat beschikbaar gekomen is. Ik heb nog nooit een familie lid aan horen geven dat ze zo blij waren dat er een nieuwe bios versie voor de PC of laptop uit is, grote kans dan ze het niet eens weten.

Slechts een kleine groep vind (helaas) updates / upgrades belangrijk.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 30 juli 2024 16:04]

Ze weten ook niet waarom het belangrijk is om die updates wel te doen.

Maar wij Tweakers hechten daar wel veel waarde aan.
Ik hecht alleen waarde aan de security updates, extra functionaliteiten of andere looks zit ik echt niet op te wachten. Liever nog 4 jaar op Android 8 met de juiste security patches dan naar 9.0 waar andere bugs in zitten....
Bij Windows ben ik zelfs dankbaar dat ze updates blijven geven. Ik behoor dan ook maar bij die bescheiden groep die updates belangrijk vindt.

Mijn telefoon komt van Android 6.0 en zit nu op 7.0. Beveiligingsupdates krijg ik ook al bijna een jaar niet meer. Daardoor ga ik geen Lenovo/Motorola meer kopen.

We moeten dus als bescheiden groep de fabrikanten blijven aanmanen om ons updates te geven, want die updates zijn belangrijk en behulpzaam, of die andere groep dat nu net irritant vindt of niet.

Ondertussen heb ik mijn vader ook al zover kunnen "opleiden" en bewust maken dat hij bij de aankoop van een telefoon ook moet kijken of hij vaak zal geupdate worden. We moeten de boodschap vooral overbrengen aan de consument en hen bewust maken dat die updates weldegelijk een nut hebben.

Kijk ook naar het succes van het Android One programma met Xiaomi en Nokia. Misschien dat de groep die updates belangrijk vindt toch niet zo klein is als iedereen denkt.
Sorry maar die groep is groter dan jij denkt,en groeit zeer hart. De de updates en upgrades belangrijk. Vind.
Exact wat ik dacht ... HTC deed net hetzelfde en hebben het ook moeten bekopen.
Altijd maar allerhande manieren vinden om de klanten hun toestel vroegtijdig te doen updaten, begin er echt genoeg van krijgen.

[Reactie gewijzigd door shadowfox op 30 juli 2024 16:04]

Dit is vooral jammer omdat ze juist een van de merken zijn die het t beste doen qua updates.
Dus ze varen nog lang niet dezelfde route als HTC.
Ligt het nu aan Android dat dit zo regelmatig gebeurd, dat "oudere" toestellen geen update meer krijgen? Ik bedoel, op een laptop van ongeveer 8 jaar oud kan je prima Windows 10 installeren, waarom zou dat op een oude smartphone niet kunnen? Ik snap dat je met een oude smartphone performance issues kan krijgen, alleen het technische aspect snap ik niet zo.
Ligt inderdaad aan Android. Op zich zou het net zo kunnen werken als met Windows als Google er wat moeite in stak, maar dat doen ze gewoon niet.
Project Treble is die moeite.
Het loskoppelen van de kern van Android van de toevoegingen van Fabrikanten...
Ja alleen is dat half assed doorgevoerd en tot de dag van vandaag nauwelijks relevant.
Het blijkt best lastig om oudere toestellen te blijven upgraden. Daar zijn meerdere oorzaken in. Eén daarvan is dat Android toestellen zijn opgebouwd uit componenten van verschillende fabrikanten. Als die op een gegeven moment stoppen met updates uitbrengen voor hogere versies van Android, dan zit de leverancier van het toestel ook klem.

Toevallig legt Sony dat best aardig uit: https://blogs.sonymobile....pdate-xperia-android-pie/
Voor high end toestellen is dit naar mijn mening geen rechtvaardiging. Helemaal niet omdat die voornamelijk componenten bevatten die recentelijk zijn gereleased. Een toestel van 1 jaar oud dat geen update gaat ontvangen is gewoon een kwalijke zaak. Daarnaast is Android software matig gewoon heel shit opgebouwd eigenlijk en zijn de stuurprogrammas teveel verweven in het besturings systeem zelf.
Dat Project Treble is waarschijnlijk niet eens zo geweldig als iedereen je doet denken. Als een fabrikant zijn toestel niet wil updaten doet die dat niet, ook niet met Treble. De S9 heeft ook Treble maar heeft oa niet de bèta van P gekregen hoor.
Omdat Samsung niet in het BETA-progtamma van Android P zat. Daarom niet.

En een Beta is geen upgrade. Zolang ze maar definitieve versies uitbrengen.

En niets is meteen geweldig als het een grote impact heeft. Dus ook niet Treble. Laten we hopen dat ze het zo doorontwikkelen dat de kern van Android los staat van alle toevoegingen. Wat dus zou betekenen dat zonder tussenkomst van de Fabrikant die kern kan worden geüpgraded.
Omdat Microsoft heeft besloten alle drivers etc zo veel mogelijk in eigen beheer te houden voor de basis functies. Als je laptop het na een upgrade niet meer doet kun je dat ook zelf oplossen. Een telefoon niet. Werkt de upgrade niet kun je je toestel weggooien. Drivers worden niet door Google zelf onderhouden en ook niet door de fabrikanten van de toestellen. Daarvoor zijn ze weer afhankelijk van de leveranciers van de onderdelen.
Het grootste probleem is dat alle telefoons op hun eigen fork van de Linux kernel draaien (die dan nooit upgrades krijgt), en dat fabrikanten altijd zo nodig hun eigen aanpassingen willen maken aan de Android versies.

Het slaat echt nergens op dat dit zo gaat, en daarom werken we bij postmarketOS er dan ook aan om dit te veranderen.
De midrange toestellen van nu zijn eigenlijke oude topmodellen in een nieuw jasje, dus eigenlijk wel logisch. Als consument weet je dat (als je updates belangrijk vindt) je altijd moet gaan voor het nieuwste topmodel.
Hoezo logisch?
Of ik nou een PC/laptop van 350 euro of 2500 euro heb, Windows geeft mij net zo veel updates.

Waarom moet dit voor de mobile anders gelden?
Omdat je updates met upgrades verward. Voordat Microsoft bij Windows 10 de gratis upgrade aanbood moest je bij Windows ook gewoon betalen wanneer je van Windows 95 naar Windows 98 wilde, of van XP naar Vista of Windows 7.

Bleef je echter bij je oude versie dan bleef je wel gewoon updates ontvangen tot einde van de support periode, enkel de upgrade naar een nieuwe versie kreeg je niet zomaar.

Dat zie je hier dus ook, een aantal toestellen krijgen geen upgrade naar een nieuwe versie, vergelijkbaar met het van XP naar Windows 7 gaat, maar ze zullen wel (security) updates blijven krijgen tot het einde van de support periode.
Ja het oude verdien model van Windows was dat als je een grote update wilde, dan moest je een nieuwe versie betalen.

Met windows 10 is dat niet het geval. Windows 10 krijg je security updates en features update, zonder dat je daarvoor moet betalen.

Dus is het heel logisch waarom het niet op de telefoon kan.

Antwoord is ook simpel, microsoft is de baas op de pc en verdient niets aan dat je een nieuwe computer koopt, niet veel, aanschafprijs van windows 10. Bij android is telefoonmaker de baas en die verdient niks aan het draaien van android, die verdient enkel aan verkoop van telefoons. Dus word je gedwongen een nieuwe telefoon te kopen.

Oplossing is een telefoon te kopen die windows 10 kan draaien en probleem is opgelost.
Oplossing is een telefoon te kopen die windows 10 kan draaien en probleem is opgelost.
Dat was inderdaad een enorm succes gezien het succes van Windows 10 Mobile. Microsoft heeft het geprobeerd, echter de App makers gingen er niet in mee, en dus de consument ook niet. Zakelijk heeft het nog wel enig succes gehad, maar ook zeer matig en nu het is zo'n beetje een dood project.
Anoniem: 457607 @Dennism21 augustus 2018 00:21
Erg kort door de bocht om de app makers de schuld te geven, gezien de waslijst aan blunders van Microsoft.
Of je zoekt naar een telefoonmaker die wel updates blijft geven...
Mijn BB DTEK50 krijgt nog steeds updates...
Tussen 95 en 98 zit al drie jaar.. toen kocht je ook nog vaker nieuwe hardware en was die nieuwe hardware door nieuwe requirement ook gewoon nodig.
Een 'upgrade' van Android 6 naar 7 vind ik ook meer vergelijkbaar met een service pack voor Windows vroeger.
Mijn telefoon heeft al langer dan een jaar geen security patches gehad, dus updates komen ook niet altijd. Ik heb overigens een LG V20 wat in 2016 nog de flagship telefoon van LG was!
Het punt is dat de ontwikkeling van de smartphone helemaal zo snel niet meer gaat en dat veel mensen hun toestel langer willen gebruiken.
De fabrikanten werken dit tegen door:
- geen security updates
- geen feature updates
- vaste batterij (zodat je ze zelf niet kan vervangen)

De grap is dat er zelf toestellen in de winkel liggen waar de support al verstreken is.
Ik ben voorstander om op de verpakking van alle smartphones een "houdbaarheidsdatum" te printen.
Zo weet de consument waar hij/zij aan toe is.

Voor een leek is het op dit moment quasi onmogelijk om te weten of je updates gaat krijgen. Zelf binnen tweakers is er veel onduidelijkheid. Het wordt tijd dat de EU iets nuttigers doet (ipv discussiëren over een oplader standaard).
Anoniem: 457607 @catfish21 augustus 2018 00:24
Ik wil het nog breder trekken: ieder apparaat, of dat nu een wasmachine of smartphone is, dient ondersteuning te krijgen op basis van de redelijke levensduur van de hardware bij normaal gebruik.

Weg met deze wegwerp maatschappij van verspilling.
Dat hoeft ook niet. Voor mijn vrouw een Nokia 3.1 gekocht. Prima toestel en kost geen drol. Wel android one dus krijgt gewoon 9.0, mijn Nexus 6p niet meer.
Ik heb ook lang een Nexus 6P gehad, maar dat is een toestel uit 2015 dus daarvan kan ik het nog wel enigszins snappen. Krijgt de 6P tegenwoordig nog wel security updates of zijn die ook gestopt?
Nog een paar maanden en dan is dat ook voorbij. Heb de 6P zakelijk als tweedekansje gekocht toen mijn Nexus 5 echt versleten was in 2017 voor €180. Anderhalf jaar ex-flagship telefoon voor die prijs was een prima deal. Opvolger moet ik nog vinden maar neig wel naar de 7/8/9 range van Nokia, Pixel range is gewoon echt te duur.
Om de vergelijking in verhouding te trekken:

Beveiligingspatches, kleine feature releases en bugfixes blijven komen via Windows Update.
Maar stel, diezelfde pc/laptop draait nog Windows 8 (bijv) en er is een upgrade naar Windows 10 (bijv) aangekondigd en jouw fabrikant geeft aan: Alleen deze modellen gaan wij voorzien van Windows 10.

----
Vaak zijn "deze modellen" de High End, waar zelf verplichtingen aan zitten van minimaal 1 upgrade EN 3 jaar patchen.
Sony zal de mid ends blijven blijven, maar geen upgrade geven ;)
Is de meeste gevallen, kan ik dan windows 10 kopen en als nog installeren en goed gebruiken.

Er is geen excuus, behalve de winst van de bedrijven. Om de mobile markt anders te behandelen dan de PC markt.

Maar zal ook een voorbeeld geven van Linux, mijn Intel P3, krijgt nog steeds de laatste security updaten en feature updates.
Hier kun je ook gewoon je toestel zelf voorzien van een nieuwe versie, gewoon een custom rom downloaden, je zal alleen geen support meer hebben net zoals op je linux machine. Heb je daar een probleem dan is er mogelijk een fix vanuit de community, is die fix er niet dan zul je het toch echt zelf op moeten lossen.
Misschien gewoon voor iemand met technische kennis. Volgens mij moet je nog altijd je telefoon unlocken en root toegang verkrijgen.
Dus is voor geen enkele normale consument te doen.

Dus nog maals, waarom kan niet gewoon een O.S. voor mij telefoon kopen en mijn telefoon daarmee updaten?
Ik verwacht omdat bij Andriod de toestel fabrikanten ook vaak afhankelijk zijn van de hardware fabrikanten. Zo kon (ik geloof) Samsung een paar jaar geleden een toestel niet updaten naar de laatst de Andriod versie omdat Qualcomm geen drivers ging uitbrengen en geen support meer wilde leveren voor de SoC die Samsung gebruikte in dat toestel voor die nieuwe Andriod versie. De community (volgens mijj op XDA) heeft het toen wel voor elkaar gehacked om die versie werkend te krijgen. Maar uiteraard niet supported.
Omdat Android open source is Althans de kernel waar deze op gebouwd is. Google mag Android niet verkopen. Wel mogen ze toestellen verkopen waar deze op geïnstalleerd staat en het verspreiden omhun naam omdat de OS door Google is gemaakt. Pas als Google een eigen gemaakte kernel (van af de grond) achter android plaatst.

Waar jij nu overspreekt kan alleen als google Android op hun website plaatst en deze beschikbaar stelt om te downloaden. Dit gaat niet gebeuren, hoogstwaarschijnlijk voor geld redenen.
Om de vergelijking in verhouding te trekken:

Beveiligingspatches, kleine feature releases en bugfixes blijven komen via Windows Update.
Maar stel, diezelfde pc/laptop draait nog Windows 8 (bijv) en er is een upgrade naar Windows 10 (bijv) aangekondigd en jouw fabrikant geeft aan: Alleen deze modellen gaan wij voorzien van Windows 10.

----
Vaak zijn "deze modellen" de High End, waar zelf verplichtingen aan zitten van minimaal 1 upgrade EN 3 jaar patchen.
Sony zal de mid ends blijven blijven, maar geen upgrade geven ;)
Zo werkt dat met Windows alleen niet, of een laptop een update naar Windows 10 krijgt is een kwestie van Windows 10 installeren, al dan niet als gratis upgrade (vanuit MS, niet vanuit de fabrikant). Android is gewoon niet gebouwd op upgradebaarheid waar Windows dat wel is. Android moet je meer zien als firmware, elke installatie is helemaal ingericht op de specifieke hardware waar die voor gemaakt is. Een harde schijf met Windows kan je in een compleet andere computer hangen en 9 van de 10 keer gaat dat gewoon werken. Hoef je met Android niet te proberen.
Normaal gezien met Project Treble is dit verleden tijd en kan je ook nieuwe features toevoegen zonder aan de firmware te komen en kan je updates krijgen zonder aan de basislaag te komen
Ik zou trouwens niet direct zeggen dat het verplichtingen zijn, tenzij de fabrikant deze zichzelf opgelegd heeft en zeer duidelijk gecommuniceerd heeft zodat je hem hier juridisch gezien aan kan houden. Wettelijk gezien is er niets vastgelegd.
En precies om die reden werken wij aan postmarketOS, want het slaat inderdaad nergens op dat telefoons niet gewoon ten alle tijde naar de nieuwste versie van een bestuuringssysteem geupdate kan worden.
Bedankt voor de link dat ga ik in de gaten houden
Jij hebt heel die update beleid gemist van Windows Phone?
Veel toestellen gingen niet van 7 naar 8 en weer toen van 8 naar 10.
Omdat de hele insteek anders is van het OS...

Als het net als windows was heette het wel windows en niet android :)
Dan hebben dus de verkeerde insteek gekozen.
Google zou maar al te graag willen dat alle updates direct via hun kwamen, helaas werken fabrikanten dit steeds overduidelijk vaak tegen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 30 juli 2024 16:04]

Als Google dat zou graag wil dan dwingen ze het af bij de OEM’ers.
Het werkelijke belang voor Google is vanaf dag 1 geweest zo snel als mogelijk het grootst mogelijke marktaandeel behalen ten behoeve van hun verdienmodel: Big data
Het boeit Google niets dat iemand een unsecure mobiel apparaat gebruikt, staat zelfs installatie van apk’s uit onbetrouwbare bronnen toe.
Gelukkig wel ipv gesloten apple
Dit zou Google gewoon niet zomaar kunnen doen zonder grote lawsuits aan hun broeken te krijgen.
Sony ja, want het kan wel gewoon, ondanks dat het vanuit Google niet optimaal is geregeld :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 juli 2024 16:04]

Ik vind dit geen excuus anders.

Het is knap schandalig dat een apparaat waar je zoveel voor betaald, zo kort ondersteund wordt.

Ik vraag me zelfs af of dit niet verboden is op deze manier?
Mid-range is toch veel minder geld. Ik begrijp bedrijven wel. Alleen de high-end geven ze noch 1 update.

Wat is er verboden aan? Het is niet verplicht. En als er ernstige veiligheidslekken zijn. Dan krijgen de mid-range het ook wel een update. Patch.

Maar goed ik gebruik custom ROMs dus voor mij is het makkelijker.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 30 juli 2024 16:04]

Dus als voor een goedkopere laptop geen Windows updates meer komen is dat ok?
er zit een verschil in beveiligingsupdates en complete nieuwe versies ;)

En daarbij is het een total andere vergelijking. Op smartphones komt er om 1-2 jaar en nieuwe android versie uit met beveiligingsupdates.

Bij windows zijn dit minor updates met af en toe super grote er tussen ...

En daarbij is de fabricant altijd zelf afhankelijk voor de updatebeleid. Maar de mid-range toestellen zullen ongetwijfeld nog beveiligingspatches krijgen hoor ;) zit een verschil in..
Je verward updates met upgrades. De andriod security updates zullen deze modellen gewoon nog krijgen, ze krijgen alleen geen upgrade naar een nieuwe andriod versie. 2 totaal verschillende zaken.
De vergelijking is meer:

Dus als er voor een goedkopere laptop geen gratis nieuwe windows versie komt, is dat OK?

De updates blijven wel doorgaan, die zijn voor de oudere versies.
Wat is er precies midrange aan de xzs? Was gewoon een (semi) flagship phone op het moment dat ie uit kwam. SD835 was toen nog niet te vinden en de xzs was relatief betaalbaar met een SD820. Dat bovenop dat ik de Sonys persoonlijk erg mooi vind en ik erg goede ervaringen haf met de z3 compact had ik snel de keuze voor de xzs gemaakt. Voel me ook knap genaaid nu, want de batterij is duidelijk minder dan vorige Sony gens en dan ook nog het update beleid van 2 jaar lang systeem upgrades gaan negeren.... Zou zo weer een Sony halen maar dan moeten ze wel die 2 jaar update/upgrade garantie vasthouden.

Edit: overigens verwacht ik mogelijk toch Android P te krijgen. Buiten tweaker staat nergens dat ie niet komt, alleen dathet nog niet bevestigd is.

[Reactie gewijzigd door kgd92 op 30 juli 2024 16:04]

Hoezo? Toestel stopt toch niet opeens met werken? Daarnaast gaat dit over de upgrade naar Android P, dat zegt niet dat de betreffende telefoons helemaal geen updates meer gaan krijgen, het is nog prima mogelijk dat er bv. nog gewoon security updates worden uitgegeven.
Wie zegt dat de ondersteuning stopt? Het niet krijgen van een nieuwe OS versie betekent niet dat de ondersteuning stopt. Het toestel kan best ondersteund blijven met (security) patches voor Andriod 8. Het wel of niet krijgen van Andriod 9 zegt daar niets over, er zit een verschil tussen updates zijnde (security) patches en upgrades zijnde een nieuwe OS versie.

(Security) patches mag je naar mijn mening een redelijke tijd verwachten, zeker de eerste 2 jaar na uitkomst van het model en het liefst natuurlijk nog een tijdje langer. OS upgrades hoeven naar mijn mening niet standaard verwacht te worden, uiteraard nice to have, maar zeker niet noodzakelijk voor de werking die de consument mag verwachten bij aankoop.
Anoniem: 457607 @Dennism21 augustus 2018 00:18
Oneens. App makers kunnen eisen stellen aan je OS versie. Sommige apparaten die met een app werken, werken mogelijk niet op jouw versie van het OS. Zo wordt de reeele levensduur van de hardware kunstmatig ingeperkt. Er worden je mogelijkheden ontnomen terwijl je hardware dat wel gewoon had aangekunnen, en wordt je met lichte hand toch "gedwongen" ver voor de levensduur van de hardware weer te vervangen.
Je kan vaak oude versies op apkmirror terugvinden i.c.m het uitz3tten van evt updates
Heb je daar ook bekende voorbeelden van, populaire / "noodzakelijkë" apps waar een zeer recente Andriod versie voor nodig is? Ik zie dit eigenlijk nooit namelijk, ik check vrij veel apps (zakelijk gebruik) voor klanten, en vrijwel alles, zo niet alles, draait op het Andriod 4.x toestel waarmee ik ook test (een Galaxy S3 uit 2013 uit mijn hoofd). Dat is een toestel uit de spreekwoordelijke steentijd (ik ken eigenlijk niemand die 5 jaar met een toestel lopen, op een enkele na die eigenlijk niet eens een smartphone wil en dus ook niet om apps geeft).
Er wordt nergens gesproken over ondersteuning. Een security update is niet hetzelfde als een OS upgrade. En secuirty updates blijven volgens mij gewoon uitkomen...
De telefoon blijft voorlopig nog wel veiligheidsupdates krijgen, upgrade naar een complete nieuwe versie is een ander verhaal. (niet dat ik het er mee eens ben hoor, vind dat eigenlijk ook oudere telefoons zo lang mogelijk ondersteuning moet krijgen, als je ziet dat de community zonder officiele documentatie wel een heel eind komt met nieuwe versies aan de praat te krijgen).
Behalve bij Sony, blijkt nu. ;)
De L2, die eerder dit jaar uitkwam, zal geen upgrade krijgen. Ook ontbreekt de Xperia XZs, die vorig voorjaar uitkwam.
De L2 is een doorsnee mid-end toestelletje van 200 euro... Hetzelfde geldt ook voor de Xperia XZs.
Dus wat is het probleem? Lijkt me niet helemaal realistisch om van een toestel van 200 euro hetzelfde te verwachten qua software support als van een toestel van 800 euro.
De XZs een mid-end toestelletje?
Dat was (op het moment van release) gewoon de nieuwe high-end telefoon van Sony, na de op dat moment onlangs uitgebrachte XZ; was toen gewoon tegen de 700 euro...
Ik heb 'm rond de zomer voor zo'n 550 gekocht, en weet nog niet wat ik ervan ga vinden de 9.0-update niet te gaan krijgen...
Waarom updatet OnePlus de 3 en 3T dan wel? De Snapdragon 820 is volgens mij niet de bottleneck.
Wel even het hele verhaal vertellen he. Deze toestellen krijgen namelijk geen update naar 8.1 ;)
De update naar Android P leek ver weg voor de bezitters van de OnePlus 3 en OnePlus 3T. Nu is het verlossende woord van OnePlus gekomen dat de twee 2-jaar oude toestellen toch voorzien worden van Android P. De update gaat wel ten koste van een andere update.
https://www.droidapp.nl/n...t-android-p-oneplus-3-3t/

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 30 juli 2024 16:04]

Waarom niet? Er zijn verschillende merken die het wel lukt om ook de budget toestellen gewoon te voorzien van upgrades.
De Moto G6 krijgt ook gewoon een update. Toch ook niet bepaald een duur toestel.
Mwa, of je koopt gewoon een telefoon van een fatsoenlijke fabrikant.

Vorige maand heb ik voor €160 een nokia 6 (model 2017) gekocht, ding is gelaunched met android 7, draait momenteel 8.1 (met maandelijks patches), en krijgt gewoon android 9 (is al een paar maanden geleden aangekondigd, dit geld ook voor de nokia 3 en 5 van vorig jaar, absoluut budget telefoons dus)
Dat is dus lariekoek . Ze kunnen ook voor midrange toestellen gaan met Android one . Waar Google de software van bij doet houden .
Sony is gewoon ronduit slecht wat betreft updates, al sinds de eerste echte Sony-telefoon de Xperia S. Dat is ook precies de reden dat ik geen Sony telefoon meer neem, ondanks de mooie designs, goede camera en beeldkwaliteit.

Destijds zou de Xperia S voorzien worden van diverse updates, maar toen puntje bij paaltje kwam hield de support bij 4.1 op terwijl hogere versies beloofd waren. Gelijkwaardige maar nieuwere toestellen (Xperia SP) kregen de update wel.

[Reactie gewijzigd door D3F op 30 juli 2024 16:04]

Het artikel gaat over een upgrade.
Niet over updates.

Ennuh, Sony's zijn de afgelopen jaren juist heel netjes (en tijdig) met hun updates. ;)
Dit is precies de reden dat ik geen Android meer wilde!

Elke keer verbaas ik mij er over dat men dit accepteert. Je kan dan wel roepen dat het een "ouder model in een nieuw jasje" is maar de meeste kopers weten dat gewoon niet.
Als je updates belangrijk vindt moet je in ieder geval geen Sony nemen. Dat is mijn take.

Sony is niet achterlijk. Ze hebben een kosten-baten analyse gemaakt.
Als consument weet je dat (als je updates belangrijk vindt) je altijd moet gaan voor het nieuwste topmodel.
Geloof je het zelf?
Tweakers weten dat, misschien.. de gemiddelde consument weet dat niet.
En fabrikanten zijn ook zo vaag als het maar kan over updatebeleid, anders hadden we dit bij de introductie al geweten, toch?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 30 juli 2024 16:04]

De gemiddelde consument boeit die updates totaal niet.
Onwaar.

Oma der telefoon krijgt geen update. Vraag haar of die updates haar "boeien" en ze zegt nee. Tot hier heb je gelijk.

De updates stoppen. Spotify/Instagram/Facebook maakt een cache/log aan totdat 90% van oma der 16GB vol zit met wat de telefoon ziet als "Onbekend". De benodigde update om het probleem te verhelpen mist ze. Ze komt misschien nooit te weten waarom ze maar 1 filmpje kan maken voordat de telefoon gaat zeuren.

Wil ze die update?

Ja.

Maar oma krijgt geen update. Oma koopt een nieuwe telefoon. Komt dat even mooi uit. Je zou bijna denken dat iedere 5 min een nieuwe Android, slechte features in Android pas 6 versies later fixen (hoi wakelocks), max 6 maanden updates, langzame updates, en bagger slechte bug-fixing van Google's kant GOED is voor deze fabrikanten.

Bijna.
De gemiddelde consument boeit die updates totaal niet.
Wat versta je onder de gemiddelde consument? Mensen die beetje kennis van IT hebben en op de belangrijke dingen letten? Of mensen die naar de Mediamarkt/BCC/Coolblue/etc. gaan en de eerste de beste smartphone/laptop/desktop/etc halen?

Ik hoor regelmatig van mensen die wel een update verwachten, omdat ze dat op Windows gewend zijn. Echter is het met Android juist het tegen overgestelde. Een Android telefoon is gebaseerd dat het wat goedkoper kan dan bijv. Apple. Bij Apple betaal je wel flink meer, maar de updates en upgrades krijg je wel, natuurlijk gaan ze ook niet de oude iPhones, als de iPhone 4 of 5 ondersteunen. Maar het verschil tussen Apple en andere fabrikanten, is dat Apple slechts 1 modellijn heeft, waardoor zij niet veel tijd kwijt zijn, aan het maken van updates en upgrades voor hun telefoons en tablets.
Een gemiddelde consument gaat ook niet de BIOS van zijn pc flashen of firmware van zijn router updaten. Ook al stelt een fabrikant het beschikbaar, er wordt maar minimaal gebruik van gemaakt.
Klopt, maar er zullen vast wel mensen de gok wagen, dat als er een officiële update voor de router is, dat ze dat vaak op automatisch hebben staan en dus zelf de boel niet handmatig hoeven te updaten. BIOS updates laten ze dan meestal doen door een familielid die wel bekend is met computers, en/of gaan naar de computerzaak voor een check-up of Student aan Huis.
De gemiddelde bezoeker van Tweakers anno 2018 doet dit ook niet.
Waar baseer je de informatie op? Bron?
De gemiddelde bezoeker van Tweakers heeft al wel enige kennis van hard/software en vraagt evt. de community om hulp als diegene er niet uitkomt of met een complexe probleem zit. Daarnaast wordt er de laatste jaren veel aandacht besteed aan de beveiliging en updates d.m.v. reclames, mini documentaires van Radar / Opgelicht. Sommige artikelen halen de nieuws (bijv de ransomware bij Maersk), waardoor mensen wel gaan denken, wat als dat bij mij gebeurt.

Alleen nu is het punt dat het gros van de mensen dit wel denkt, maar zelf geen actie onderneemt (betere antivirus, evt. ad-blocker, updates). Meltdown en Spectre lekken zijn er ook voor Linux based systems en daar valt Android er onder.

Maar goed, dit is hetzelfde verhaal als over de privacy, mensen zeggen dat ze niks te verbergen hebben, maar zodra het op Radar komt dat er lekken zijn (kuch Facebook kuch), schrikken mensen er wel van, maar na een tijdje zijn ze het al weer vergeten en gaan weer lekker verder met wat ze doen. Totdat het een keer goed fout gaat, waardoor ze dan toch maar de betaalde antivirus gaan nemen.

OT:
Ik hoop dat MS een comeback kan maken in de telefoniemarkt. Smartphones worden steeds krachtiger, krijgen meer opslag en zijn ook iets beter gebouwd. Daarnaast ben ik wel benieuwd naar hun Continuum platform, daarin zie ik wel de nodige potentie, vooral nu er steeds meer bedrijven flexplekken aanbieden. Als Android zo iets ook kan hebben (Samsung heeft het al onder de noemer Knox Workspace), dan zou Android nog aantrekkelijker worden voor bedrijven.

Helaas ziet niet elke fabrikant dat het beter is, om Android stock te laten blijven en de bloatware apps via Play Store te updaten. Telefoon rooten en een custom rom opgooien, geeft je telefoon nog een 2e leven, als de support is gestopt. Maar ook dat heeft zo zijn risico's.
[...]
Wat versta je onder de gemiddelde consument? Mensen die beetje kennis van IT hebben en op de belangrijke dingen letten? Of mensen die naar de Mediamarkt/BCC/Coolblue/etc. gaan en de eerste de beste smartphone/laptop/desktop/etc halen?
De gemiddelde consument daar versta ik ook onder: mijn schoonmoeder en de tuinman bijvoorbeeld.
Dus nee, die hebben totaal geen IT kennis. Als het maar werkt is het belangrijkste voor die doelgroep.
Onjuist, als je updates belangrijk vind, neem je bijvoorbeeld een Nexus. Heb nog een oude Nexus 5X uit 2015(!), die kreeg gewoon tot Android 8 update. Zal misschien wel eens een workaround zijn om 9 er alsnog op te krijgen, dat weet ik niet.

Heb dat ding als Android toestel er los thuis bij liggen.(heb iPhone als primair)

[Reactie gewijzigd door slijkie op 30 juli 2024 16:04]

De Nexus was dan ook het topmodel in die tijd en onder de vlag van Google zelf uitgebracht. Alle toestellen boven de 250 euro zouden standaard minimaal 1 upgrade moeten krijgen en alle vlaggenschepen minimaal 2 (als Google het tempo op 1 paar jaar houdt)
Dat zijn ook maar twee jaar (oreo is immers bijna een jaar oud). Het enige verschil met mijn Galaxy S7 is dan, dat de updates er sneller waren, maar beveiligingspatches bleef Samsung in de tussentijd ook netjes uitbrengen dus het verschil is toch wel beperkt.

Maar de reden dat dit me juist verbaasd is dat sinds Android 8 het upgraden naar nieuwe Android versies een stuk makkelijker en goedkoper is geworden dan voorheen. Juist nu was er dus de gelegenheid geweest om aan klanten te tonen dat je daar ook gebruik van gong maken en Sony kiest dus voor het tegenovergestelde. Dat is jammer voor Sony en voor hun klant (de trend de laatste tijd is immer richting meer ipv minder updates). Ik denk dank ook dat ze zich hiermee zelf in de voet schieten.
Onjuist, als je updates belangrijk vind, neem je bijvoorbeeld een Nexus.
Mijn Nexus 7 moest het ook stellen zonder updates voordat ie end-of-life was.. dus ook een Nexus is geen garantie.
Bovendien zijn er niet echt Nexuses meer..

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 30 juli 2024 16:04]

2012 ;)
Wat voegt dit toe aan de discussie wel of geen upgrades?
Dat ook Nexus geen garantie was op upgrades.
Updates genoeg.
Upgrades wat minder inderdaad.

Echter je opmerking is zo achterhaald als je kijkt naar merken als Nokia en toestellen uit het Android One-programma
Nokia heeft anders een prima update beleid. Zelfs telefoons van onder de 100 euro uit 2017 krijgen een update naar Android Q in 2019. Dus het kan wel.
Anoniem: 457607 @loki50421 augustus 2018 00:25
Kom op zeg, gaan we nu al het woord "zelfs" gebruiken wanneer er 2 jaar ondersteuning is.
Voor een telefoon van onder de 100 euro is dat best uniek. Tevens gaat het om nieuwe Android versies. En ondersteuning gaat nog langer door.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 30 juli 2024 16:04]

Oneplus en xiaomi doen het anders ook prima.

Maar jij gooit heel android onder één hoedje. Wat niet correct is. Android zelf is het probleem niet.
Zeer slecht van Sony en dingen zoals dit zal mij in de toekomst behoeden om nog een Sony toestel te kopen.

Persoonlijk denk ik dat doot dit soorts moges, merken zoals OnePlus en Nokia etc het nog beter zullen doen en Sony heeft het al moeilijk op telefoon gebied dus geen slimme zet.
One plus en Nokia? Hoe zijn die vergelijkbaar? Vergeet niet dat One Plus geen beste reputatie heeft op dit gebied.
Anoniem: 623295 @RaJitsu20 augustus 2018 15:49
Vergeet niet dat One Plus geen beste reputatie heeft op dit gebied.
Dit is al een tijdje achterhaald. OP is nu bij de beste van de klas op gebied van updates. Zijn er bijna elke keer als de eerste bij na de Nexus toestellen en zelf de OnePlus 3 krijgt nog een update naar Pie.
Dat ze zich zouden verbeteren hebben we vaker gehoord. Vooralsnog hangt er een geur van opportunisme rondom wat het is. Het is ook maar de vraag wat de kwaliteit van die updates hebben. Het toestel zelf was ik niet tevreden over
OnePlus geeft super veel updates en ze hebben al gezegd dat de oneplus 6 2 jaar lang de nieuwste android zal krijgen en 3 jaar beveiligings updates https://9to5google.com/20...policy-schedule-timeline/
Dan hebben ze zich dus inderdaad gebeterd. Maar dit was in het verleden dus niet zo, en daarnaast hebben ze wat louche dingen gehad tot er met recente tijden (https://www.engadget.com/...-oxygenos-data-anonymity/, http://www.androidpolice....ices-capable-root-access/, http://www.androidpolice....000-potentially-affected/, https://twitter.com/fs0c131y/status/956628910308982785 ). Daarnaast de OP6 een minder goede deal dan OP ooit was, zeker gezien wat het toestel is tov wat je bij de mainstream merken kan krijgen voor niet veel meer. En dan had je ook nog dat gedoe met dat HDR-verhaal waarvoor je je toestel moest opsturen om de update mogelijk te maken. Ik ben iig klaar met het geven van mijn geld aan een partij als dit.

Het punt, voor alle duidelijkheid, is de vergelijking die je met Nokia maakt in deze die m.i. niet op zijn plaats is. Nokia (in wat voor vorm dan ook, nu dus in HMD-vorm) heeft deze negatieve reputatie gewoon niet. Daarom vind ik niet dat je ze kan vergelijken. Niet in de laatste plaats omdat je met Nokia ook gewoon een direct aanspreekpunt hebt in Nederland met een Nederlandse distributeur. Dus de updates en geen opportunistisch gedoe.
Tja, komt omdat Nokia al best lang telefoon verkoopt dus hun weten hoe ze het moeten doen.... OnePlus is nog niet zo super oud qua bedrijf dus die moet alles nog ondervinden maar vind dat ze het best goed doen!

Het is idd de vraag of dat zo blijft als de prijzen omhoog gaan want voor 100 euro meer heb je dan een echte high end als het zo door blijft gaan maar omdat xiaomi ook druk bezig is met de Poco lijn denk ik dat oneplus niet zo snel meer de prijzen hoger zal maken.
In principe zijn het gewoon de mensen achter Oppo die kunnen beschikken over de Oppo en BBK-bronnen. Daar komen zelf de onderdelen vandaan, kijkende naar het ontwerp.

Zo nieuw zijn ze dus niet, ondanks dat de organisatie zelf wel nieuw is. Het is gewoon een organisatie die gestoeld is op een stukje opportunisme en dan gebeuren dit soort dingen gewoon. Je ziet het ook aan de communicatie waarin ze bijv. stellen dat het toestel net zo waterresistent is als andere topmodellen (sowieso niet waar overigens, aangezien daar ook een verschil in zit), terwijl een IP-rating ontbreekt.

De Poco-phone-lijn is overigens wel wat anders. Die hebben high end specs, maar zijn bijv. ook van plastic vervaardigd. Dus net als OnePlus hebben ze de specs, maar als totaliteit hebben ze niet alle eigenschappen van high end telefoons. Maar de Pocophone blijft wel een stuk goedkoper. Plastic hoeft overigens niet perse slechte bouwkwaliteit te betekenen, maar als ik kijk naar wat de plastic Xiaomi/Redmi-telefoons doen, verwacht ik geen Oppo Find5-achtige bouwkwaliteit. En dan is het ook nog afwachten hoe het met het interne werk zit. Veel mensen verwarren een stevige body met het idee dat iets daadwerkelijk goed gebouwd is.
Alle fabrikanten buiten Apple en Google zelf zijn zoals ze dat zeggen “dozen schuivers”.
Men kan alleen maar winst maken uit de verkoop dus een update uitbrengen na de koop is al verliesgevend.
https://www.androidplanet...oid-9-0-update-overzicht/

Wel even bij de les blijven.
Nokia oneplus krijgen allemaal een update naar 9.0 en Xiaomi doet het ook altijd prima.
Aan de ene kant is het begrijpelijk en ' verdedigbaar' dat een mid range toestel geen update krijgt naar een nieuwe versie van Android. Zo lang de beveiligings updates maar wel blijven komen.
Daar is het per slot van rekening een mid range voor, je krijgt uiteindelijk nog steeds het product waarvoor je betaalt. Met de Android versie waarvan je wist dat die erop zou zitten.

An de andere kant verwachten veel mensen wel de update naar de nieuwe Android, helemaal omdat de toestellen nog niet oud zijn.
Mensen zullen dit dan onthouden en niet meer voor Sony kiezen, ook al gaan ze later wel voor het topmodel.
Niét iedereen natuurlijk, maar wel een boel.
Zo kies ik persoonlijk nooit meer voor HTC door negatieve ervaringen en niet meer voor Sony door hun brakke reactie op de xperia x1 die vanzelf uit elkaar viel. (Was bekend probleem)

Uiteindelijk wil je als fabrikant klanten aan je binden zodat je ook het volgende toestel verkoopt.
mijn low range nokia 3 heeft anders een prima update naar 8 gekregen. en krijgt ook een update naar 9.... https://www.androidplanet...9-0-update-overzicht/(Net zoals alle Nokia telefoons.).

Mijn scherm is gebroken van mijn nokia 3. Maar er komt zeker weer een nokia aan. zeker nu het zelfs in 2019 nog een nieuwe versie krijgt.
Precies de reden dat mijn vrouw ook een Nokia 3.1 gekregen heeft. Zeer goede price/performance ratio en lang updates.
En dit is precies waarom ik geen Android neem. Je moet maar gokken of jouw toestel wel of geen upgrades krijgt. Fijn dat je nog security updates krijgt (hoop je).
De iPhone 5S van 2013 krijgt dit jaar nog een upgrade naar iOs 12. Gok dat de laatste versie is maar dan heb je in ieder geval 6 jaar gebruik van kunnen maken.
Het is toch niet meer van deze tijd dat je als het ware een wegwerp telefoon koopt?
En ik verbaas me erover dat een aantal toestellen pas in 2019 de upgrade krijgt, bijna een half jaar nadat android 9.0 uit is.
Er zijn ongetwijfeld een hoop voordelen van android ten opzichte van ios (en andersom ook), maar het upgrade beleid van (een deel) de fabrikanten is wel echt een groot nadeel.
Als de fabrikanten nou zouden beseffen dat al die troep die fabrikanten er in willen stoppen met hun eigen skins en apps alleen maar een verspilling van resources is. Dan zou het een stuk makkelijker en goedkoper zijn om updates uit te brengen en kunnen ze ook fatsoenlijke support leveren ipv na een jaar al stoppen met updates.

Android is inmiddels al zover uit ontwikkeld dat de meeste skins alleen maar een verkrachting van het os zijn.
Sony gaat met het niet updaten van een midranger de compleet foute kant op met updates.
Nee sony volg niet de kant op van samsung en HTC zulke merken....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.