De gemiddelde consument boeit die updates totaal niet.
Wat versta je onder de gemiddelde consument? Mensen die beetje kennis van IT hebben en op de belangrijke dingen letten? Of mensen die naar de Mediamarkt/BCC/Coolblue/etc. gaan en de eerste de beste smartphone/laptop/desktop/etc halen?
Ik hoor regelmatig van mensen die wel een update verwachten, omdat ze dat op Windows gewend zijn. Echter is het met Android juist het tegen overgestelde. Een Android telefoon is gebaseerd dat het wat goedkoper kan dan bijv. Apple. Bij Apple betaal je wel flink meer, maar de updates en upgrades krijg je wel, natuurlijk gaan ze ook niet de oude iPhones, als de iPhone 4 of 5 ondersteunen. Maar het verschil tussen Apple en andere fabrikanten, is dat Apple slechts 1 modellijn heeft, waardoor zij niet veel tijd kwijt zijn, aan het maken van updates en upgrades voor hun telefoons en tablets.
Een gemiddelde consument gaat ook niet de BIOS van zijn pc flashen of firmware van zijn router updaten. Ook al stelt een fabrikant het beschikbaar, er wordt maar minimaal gebruik van gemaakt.
Klopt, maar er zullen vast wel mensen de gok wagen, dat als er een officiële update voor de router is, dat ze dat vaak op automatisch hebben staan en dus zelf de boel niet handmatig hoeven te updaten. BIOS updates laten ze dan meestal doen door een familielid die wel bekend is met computers, en/of gaan naar de computerzaak voor een check-up of Student aan Huis.
De gemiddelde bezoeker van Tweakers anno 2018 doet dit ook niet.
Waar baseer je de informatie op? Bron?
De gemiddelde bezoeker van Tweakers heeft al wel enige kennis van hard/software en vraagt evt. de community om hulp als diegene er niet uitkomt of met een complexe probleem zit. Daarnaast wordt er de laatste jaren veel aandacht besteed aan de beveiliging en updates d.m.v. reclames, mini documentaires van Radar / Opgelicht. Sommige artikelen halen de nieuws (bijv de ransomware bij Maersk), waardoor mensen wel gaan denken, wat als dat bij mij gebeurt.
Alleen nu is het punt dat het gros van de mensen dit wel denkt, maar zelf geen actie onderneemt (betere antivirus, evt. ad-blocker, updates). Meltdown en Spectre lekken zijn er ook voor Linux based systems en daar valt Android er onder.
Maar goed, dit is hetzelfde verhaal als over de privacy, mensen zeggen dat ze niks te verbergen hebben, maar zodra het op Radar komt dat er lekken zijn (kuch Facebook kuch), schrikken mensen er wel van, maar na een tijdje zijn ze het al weer vergeten en gaan weer lekker verder met wat ze doen. Totdat het een keer goed fout gaat, waardoor ze dan toch maar de betaalde antivirus gaan nemen.
OT:
Ik hoop dat MS een comeback kan maken in de telefoniemarkt. Smartphones worden steeds krachtiger, krijgen meer opslag en zijn ook iets beter gebouwd. Daarnaast ben ik wel benieuwd naar hun Continuum platform, daarin zie ik wel de nodige potentie, vooral nu er steeds meer bedrijven flexplekken aanbieden. Als Android zo iets ook kan hebben (Samsung heeft het al onder de noemer Knox Workspace), dan zou Android nog aantrekkelijker worden voor bedrijven.
Helaas ziet niet elke fabrikant dat het beter is, om Android stock te laten blijven en de bloatware apps via Play Store te updaten. Telefoon rooten en een custom rom opgooien, geeft je telefoon nog een 2e leven, als de support is gestopt. Maar ook dat heeft zo zijn risico's.