Google brengt derde bèta van Android P uit

Google heeft de derde bèta van Android P uitgebracht voor ondersteunde smartphones. Volgens het bedrijf kunnen ontwikkelaars met deze versie hun apps definitief testen in Android P, aangezien deze versie system images en geüpdatete build tools toevoegt.

De nieuwe bèta-versie is volgens Google grotendeels te vergelijken met hoe het systeem van Android P er uiteindelijk uit gaat zien en kan dan ook door ontwikkelaars worden gebruikt om te kijken of hun apps klaar zijn voor de definitieve release. Naast gebruikers van een van de twee generaties Pixel-telefoons kunnen gebruikers van de Essential Phone, Vivo X21, Oppo R15 Pro, Xiaomi Mi Mix 2S, Sony Xperia XZ2, Nokia 7 Plus en OnePlus 6 in de komende weken de nieuwe bèta installeren.

Niet alleen system images voor Pixel-toestellen en de Android Emulator, maar ook de Android Studio-tools zijn vernieuwd, zodat ze nu ook D8 als onafhankelijke tool bevatten. Verder is een aantal oplossingen voor bugs doorgevoerd, optimalisaties voor onder meer het verbeteren van de stabiliteit en de juli 2018-beveiligingsupdates.

Een kleine maand geleden bracht Google de tweede bèta van Android P uit, met als belangrijkste toevoeging de definitieve versie van de api's, waarmee ontwikkelaars hun apps kunnen aanpassen aan de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem.

Google zegt dat het nog altijd graag feedback ziet verschijnen en dat de uiteindelijke consumentenrelease van Android P ergens later deze zomer zal volgen. Het bedrijf heeft nog niet aangekondigd wat de naam en het versienummer zullen zijn van Android P. Tweakers publiceerde eerder een preview van Android P.

Door Joris Jansen

Redacteur

02-07-2018 • 19:48

32

Reacties (32)

32
29
17
1
0
9
Wijzig sortering
Ben ik de enige die updates van zowel iOS als android steeds minder interessant vind? Windows mag ook in dit rijtje.

Security updates vind ik wel prettig maar merk ik het liefst zo min mogelijk van. Feature updates waar features inzitten die ook echt impact hebben op mijn gebruik zijn er nauwelijks.
Tegenwoordig brengt google ook ieder jaar een nieuwe major versie van Android uit. Dat is niet altijd zo geweest. Dus hierdoor kan het lijken alsof er tegenwoordig minder verandert.

Wat zou jij willen zien in een volgende release?
Het enige wat ik nog echt leuk zou vinden is een verhoging van de customizability.

Makkelijk een ander bootscreen, thema's etc.
En natuurlijk de batterijduur. Die moet eigenlijk bij elke release weer een stukje beter worden.
En het zou fijn zijn als Google de Pixel algoritmen voor foto's deelde met de andere OEM's, zodat elk android toestel verbluffende foto's kan maken.


Maar voor de rest? Tja, alles werkt gewoon al prima. Ik ben begonnen met Android 2.3, en nu op 8.1 kan ik eerlijk zeggen dat ik eigenlijk nooit meer ergens tegenaan loop. Alles werkt, geen vastlopers gehad het afgelopen jaar, geen gekke accudaling gezien, gewoon smooth sailings.
Grappig daar ben ik juist helemaal klaar mee, heb een standaard deuntje op mijn telefoon, en notificatie heb ik een kort en bijna stil "toktok". Heb even een achtergrond gehad die iedere dag een andere foto van NASA pakte maar dat was vanwege de iftt app, was met een week eraf.

Telefoon is voor mij louter nog een gebruiksvoorwerp, al die reuze lollige onzin is na 10 jaar mobiele telefoons niet zo gek lollig meer als ik heel eerlijk ben. :)

Dus os updates interesseren me al heel lang geen zak meer ze voegen de laatste paar jaar verdomd weinig echte functionaliteit toe wat niet met een updateje had gekund, zolang ze maar security updates blijven uitbrengen ben ik tevreden.

Batterijduur, ja graag!!!! :) Ik wil weer net als mijn oude htc hero een "vakantieaccu" erin kunnen drukken, even een accu met dubbele capaciteit erin drukken, andere achterkant erop en hoppa telefoon is ruim een cm dikker, maar doe wel obsceen lang met een accu. _/-\o_

Camera boeit je me ook in mindere mate, ik schiet voor 90% foto's ter registratie en dat werkt prima met de huidige camera's.

[Reactie gewijzigd door Flagg op 23 juli 2024 00:08]

Nou, precies dit. Ik ben er ook helemaal klaar mee.

Iedere release weer een ander icoontje (vaak zonder tekst erbij (!)), soms compleet onherkenbaar wat het is of waarvoor.

Soms in kleuter kleuren. Settings die ze op een andere plek neergooien, succes met zoeken.

Als je support moet geven, is dat op een gegeven moment écht niet fijn meer. Of ik word gewoon oud ;).

Vroeger wilde ik alles customizen én een dikke rom. Tegenwoordig moet het gewoon werken :).
Exact dit. Ik ben ondertussen al zo ver dat ik bepaalde apps gewoon aan het verwijderen ben zodat ik dat lulijzer ook minder in m'n handen houd. Ik word langzaam maar zeker helemaal gek van het altijd maar verbonden zijn.
Herkenbaar....


Ik was vroeger (zit op Android-trein vanaf ICS) ook dol op al die nieuwigheden zoals thema's en achtergronden, ik denk dat ik makkelijk om de 2 maanden een nieuwe -coolere- weerapplicatie op m'n startscherm had staan... Om de zoveel tijd een ander icon-pack, andere launcher: (wel heel lang gedaan met Nova omdat die gewoon goed was)... Zedge om alles-behalve-de-standaard geluiden als notificatie en beltoon in te stellen...

Uiteindelijk ben ik er ook allemaal mee gestopt, enerzijds door desinteresse in al dat gedoe en anderzijds gewoon omdat huidige Android versies zelf al erg volledig zijn i.m.h.o. en daar niet meer om vragen, ik vind de nieuwe Android versies er sowieso al goed uitzien en zoals @Jeroenneman het ook zegt: alles werkt gewoon, ik loop ook niet meer tegen rare dingen aan zoals dat vroeger was... En ik ben beginnen houden van minimalistische stijl dus 95% van die thema's vallen bij mij toch al uit de boot.

Wat ik wél nog leuk vind is de instelling op mijn huidig toestel om elk uur van achtergrond te veranderen op zowel homescreen als ontgrendelscherm, ik heb speciaal daarvoor nog een zelf aangemaakt mapje staan met een goeie 700 foto's/wallpapers waaruit ik het toestel laat kiezen en een wallpaper app om sporadisch nieuwe mooie wallpapers te downloaden en in dat mapje te zetten zodat die op hun beurt ook de revue passeren. Dat is eigenlijk het enige esthetische dat ik op m'n toestel nog doe, al de rest is stock... En qua notificaties staat die van mij sowieso op stil, mijn fitnesstracker rond m'n pols houdt me wel op de hoogte via een trillertje. Heb bij mijn huidig toestel zelfs niet eens moeite gedaan om notificatiegeluiden of beltoon in te stellen.
https://m.dpreview.com/ne...portrait-mode-open-source

Het begin is er

[Reactie gewijzigd door AP3X op 23 juli 2024 00:08]

Sinds 2011 (Android 4.0) brengt Google elk jaar 1 nieuwe versie uit.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Android_version_history
Hij had het over major versies, die brengen ze pas sinds Lollipop jaarlijks uit.

Los daarvan denk ik niet dat dat de rede is. Beide besturingssystemen worden volwassen en de meest essentiële functies zitten inmiddels in het OS.
Vloeiendere animaties, en minder Play store lag, ik snap niet dat Google Play store nog steeds anno 2018 zo stotterig is.
Laten we eerlijk zijn dat vernieuwing er ook wel aardig af is.. Zoiets als AR via software updates was wel leuk maar verder bied het weinig.

A.k. telefoons worden net als koelkasten (met extra's). Ze doen wat ze moeten doen and that's it
Ik was wel meedere keren aardig onder de indruk tijdens Google I/O. Inmiddels ben ik de meeste dingen weer een beetje vergeten helaas. Die nieuwe navigatie lijkt me zeer handig om te gebruiken. Ook de app timers lijken me echt een handige feature. Ik vergeet snel hoeveel tijd ik kwijt ben aan bepaalde apps. :)

AR is wel grappig inderdaad, maar voegt (nog?) niet veel toe. Maar features zoals navigatie en apps timers zijn naar mijn mening toch zeker wel grote en handige features. Daarnaast zullen er genoeg kleine dingetjes toegevoegd/aangepast zijn.
Mee eens er word wel van alles toegevoegd maar alleen een 'lang lijstje' van dingen valt redelijk in het niets als je het vergelijkt met zwart/wit -> kleurenbeeld, huge 'Motorola' devices -> kleine klapmodellen, simpele snake games -> full Java / games op devices.. en extra feature in maps of apps timers bestonden allemaal al 3rd party, alleen niet standaard ingebakken in het OS. Dus weinig 'nieuws'
Vast niet maar ik vind nieuwe features en daarom updates toch altijd wel interessant.

Google’s iO of Apple’s WWDC vind ik juist interessant om die reden.
Dat merk ik inderdaad ook bij alle bekende operatingsystemen, hoe zeg je dat nog maar, voornamelijk evoluties en geen revoluties...

... is trouwens ook de trend in software ontwikkeling liever vaak kleinere stukjes opleveren dan ineens een groot stuk, wat dit gevoel versterkt samen met het stabiliseren van de besturingssystemen.

Maar mijn inner nerd wil toch graag alles lezen ;)
Updates als Android 7, 8 en P hebben ook niet veel features die invloed zullen hebben op hoe ik mijn smartphone gebruik. Doe mij maar beveiligingsupdates en dan vind ik het genoeg, met al die problemen die major updates vaak meebrengen. Bij meerdere toestellen die van 7 naar 8 zijn gegaan is de batterij gewoon achteruit gegaan, dan heb ik liever geen major update maar alleen beveiligingsupdates.
Nee, zit nog bij IOS 10. Heb hetzelfde. Vroeger altijd Beta's en ROMS flashen op alle apparaten. Nu eerst kat uit de boom kijken.
huh? Ik heb het toch nergens over nieuwsberichten? Ik heb het over OS updates. Daarnaast komt je reactie nogal trollerig over.
Iemand ervaringen om deze beta als daily driver te gebruiken (Xperia xz2)? Alvast bedankt
Ik heb de vorige versie een maand geprobeerd op een pixel 2. OS werkt prima. Nooit tegen een bug aangelopen.

UI heeft een paar kleine maar fijne verbeteringen. Verder ziet het er altijd leuk uit om een nieuw likje verf over het scherm te halen.

Enkele apps crashte omdat ze een depricated API call gebruikte. Omdat mijn primaire bankieren app niet meer werkte (en dat is toch echt een must-have) heb ik terug gerold. Mijn secondaire bank app had daar trouwens geen last van.
Waar ik voor een paar jaar geleden nog graag Custom roms draaide, heb ik nu liever een telefoon die stabiel is en het "gewoon doet" al is root wel een pré in verband met het leed dat advertenties heet :+
Inderdaad, Adaway was de voornaamste reden om mijn telefoons te rooten. Toch heb ik mijn N8 nog niet geroot, het scheen wel te kunnen, maar heb het nog niet geprobeerd.
Normaal gebruik ik nexus telefoons en had overal root voor nodig. Bij m'n nieuwe telefoon (xz1) ben ik de uitdaging aangegaan om het rootless te proberen. Adblocking werkt ook rootless. De rest van de root functionaliteiten heb ik via Tasker plugins, secure settings en device owners proberen te behalen.

Het verwijderen van system apps kan dan weer niet rootless. Ik heb dan ook meer dan genoeg geheugen dus dat maakt mij niet uit. Ook kan ik geen Emoji system wide veranderen. Ik merk dus dat root meer obsolete wordt!(voor mij dan)

Tl,Dr : zonder root kun je meer dan je denkt.
Dan ben ik best benieuwd hoe je dat gedaan hebt, aangezien ik die zelfde uitdaging heb geprobeerd en faalde na 5 maanden :+
Ik zat dat steeds te kloten met 5-6 van die apps of dat er ineens een VPN tunnel gebruikt werd wat nu niet bepaald de snelheid positief beïnvloed. Heb een tijdje PI-hole gebruikt maar merkte dat dit niet een gewenste oplossing was aangezien dit alleen bij mij thuis werkte :)
Ik gebruik zelf AdGuard. Daarmee zet ik ene interne VPN op die de ads in een black hole leidt. Let op, is niet gratis. Het werkt uitstekend en qua snelheid merk ik geen verschil. Blokkeert system wide de advertenties.
Gisteren na meerdere keren refreshen binnen gekregen. Is het niet de vierde beta? of was het eerst 1 aplha en 3 beta? Versie op mijn Pixel 2 XL is PPP4.180612.004. De eerste (of tweede?) beta was zo bar slecht dat ik hem maar heb verwijderd. Sinds PPP3 is het naar mijn mening stabiel genoeg voor daily use. Nog nergens bugs tegen gekomen.
Goed onderzoek doen voordat je iets koopt kan nuttig zijn, Samsung en Gertje staan niet echt bekend om geweldig update beleid. Zelf al jaren de Nexus lijn en als deze telefoon de geest geeft word het een Pixel of een Nokia.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.