Google laat G Suite-klanten kiezen of data in Europa of VS wordt opgeslagen

Google geeft organisaties die G Suite gebruiken de mogelijkheid om te kiezen waar data wordt opgeslagen. De keuze bestaat uit wereldwijd, Europa of de VS. Het gaat vooralsnog om de data van Gmail, Agenda, Drive, Hangouts, Chat, Docs, Sheets, slides en Vault.

Klanten van G Suite Business, Enterprise en Enterprise for Education krijgen de mogelijkheid om te kiezen waar hun documenten en bestanden worden opgeslagen, meldt Google in een aankondiging. Administrators kunnen via het administratiepaneel de locatie wijzigen. Er is geen minimum aan het aantal gebruikers en het is mogelijk om de datalocatie op ieder moment aan te passen. Als organisaties hun data willen verhuizen, gebeurt dat binnen een periode van 'maanden'. De functie moet binnen vijftien dagen voor alle gebruikers beschikbaar zijn.

Het is mogelijk om verschillende organizational units toe te wijzen aan een dataregio. Ook kunnen er meerdere regio's gekoppeld worden aan een domein. Google heeft op zijn G Suite-beheerderspagina's informatie online gezet met details over het instellen van de opslagregio.

Google heeft dinsdag meer veranderingen binnen G Suite aangekondigd. In het beveiligingscentrum komen er nieuwe tools waarmee admins gebruikers die potentieel geïnfecteerd zijn kunnen aanwijzen. Daarnaast komt de Smart Reply-functie van Gmail naar Hangouts Chat.

G Suite data regions

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-07-2018 • 21:07

80

Reacties (80)

80
78
60
6
0
5
Wijzig sortering
Volgens mij heeft de Amerikaanse CLOUD act er al voor gezorgd dat dit niet uit gaat maken.
Nee.

Ik ben niet juridisch onderlegt, maar heb wel in een traject gezeten voor cloud hosting.

De CLOUD act geld alleen voor Amerikaans burgers van wie de data in het buitenland staat. Daarnaast is het zo dat in beginsel het ook de wet en regelgeving respecteert van andere staten (dus Nederland/Europa).

Een Armerikaans provider (google,microsoft, aws) mag op 2 manieren een data verzoek naast zich neerleggen. De persoon in kwestie is geen staatsburger of de staat is geen Qualifying Foreign Goverment. (Een Qualifying Foreign Goverment is een staat waarmee Amerika vergaande betrekking heeft betreffende wet en regelgeving / politie onderzoek).

Het ligt nog bij de Amerikaanse rechter of de amerikaanse staat een zuster/dochter bedrijven van amerikaanse bedrijven kan dwingen tot overdracht van data. Dit is een vervolg op de zaak die Microsoft won in Ierland
Dit zou echter tegenstrijdig zijn met de AVG als de data in europa staat. Op basis van Artikel 48 die zegt dat er een bilateraal verdrag moet zijn tussen landen wil een ander land toegang hebben tot de data die bij ons staat.

De kans dat Europa een qualifying goverment word of een bilateraal verdrag aangaat is klein ivm filosofische verschillen.

Dat betekent dat als Amerika data wil hebben die in Nederland staat zij dit bij Nederland moeten vragen en Nederland vervolgens moet beoordelen of redelijk is en vervolgens moet Nederland de verzameling doen, niet Amerika.

Als Nederlander hoef je je geen zorgen te maken als je data expliciet in Europa staat.

Tenzij ze het stiekem in transit zetten door Amerika. Wat Google's infrastructuur op dit moment nog wel eens wil doen en dat ergens diep in hun voorwaarden verstopt houden. AWS heeft dit niet en Microsoft is hier vaag over.

Er bestaat ook nog zoiets als het privacy shield, maar de europese comissie is daar nogal kritisch op dus daar kun je je niet heel erg aan vasthouden.

Wel interessante materie voor een artikel van Tweakers :)

[Reactie gewijzigd door Jizzy op 25 juli 2024 08:09]

In het verleden heeft de rechter geoordeeld dat Microsoft geen data hoefde af te staan aan de Amerikaanse overheid die opgeslagen stond in Europese datacentra: nieuws: Microsoft wint zaak over overhandigen in EU opgeslagen e-mails aan VS
En daarna is de wet die CurtPoindexter bedoelt aangenomen: nieuws: EFF hekelt 'heimelijke' introductie van Amerikaanse wet over toegang ... Dus ik weet niet echt wat er nu geldt.

[Reactie gewijzigd door job_h op 25 juli 2024 08:09]

MS heeft al eerder overwogen heel Europa af te stoten tot los bedrijf zoals nu in Duitsland het geval is.

Gewoon je data in Duitsland opslaan, kan de Amerikaanse overheid hoog en laag springen. De data is in handen van een Duits bedrijf en niet van Microsoft.
Amazone heeft blijkbaar een standard optie om je data te encrypten met je eigen sleutel. Samen met hosting in Duitsland bied het volgens hen voldoende protectie.

Jassy added that one way customers can protect their data is by encrypting it and holding the keys themselves, through a service Amazon calls Cloud Hardware Security Module (HSM).

https://www.google.nl/amp...privacy-concerns.amp.html
Zou encryptie an sich al niet voldoende veiligheid bieden, ongeacht waar de data opgeslagen is?
Klopt, Azure en GC bieden deze optie ook.
Los bedrijf maakt niet uit: als er financiele banden zijn kan de USA gewoon via het andere bedrijf beslag leggen op je tegoeden totdat je over de brug komt met de data. Volledig zonder financiele verbanden lukt niet in zo'n opzet. Osama Bin Laden heeft met de aanslagen van 9/11 meer schade gedaan Dan hij toen kon vermoeden.
Dan is dus ieder bedrijf dat financiele banden heeft in de VS te houden aan deze wet. Of het nu een Nederlands bedrijf is of niet?
Ze zullen het graag willen, maar dan nog geldt de Amerikaanse wetgeving niet op de bodem van een ander land.
Zal best, maar lees de Patriot act en de rechterlijke rulings, reacties van andere landen (oa. Canada) hierop en je zit dat George Orwell's 1984 alive and kicking is in the land of the free. De stasi in oost duitsland zou er jaloers op zijn. Grenzen en jurisdictie zijn vrij flexibel als het aan de Amerikaanse politiek ligt. Gelukkig is er soms een rechter die ze terugfluit, maar met de laatste benoeming in het hooggerechtshof wordt dat ook minder waarschijnlijk.
Als ze aandeelhouder zijn maakt dat niets uit.
Aandeelhouder zijn maakt natuurlijk niets uit, dat zou betekenen dat als ik aandeelhouder zou zijn bij MS ik ook jou data op zou kunnen vragen? Zo makkelijk is dat dus niet, er zijn echter wel constructies mogelijk waardoor een aandeelhouder wellicht inkomsten heeft, maar niets te zeggen heeft over day-to-day running van de business.
Nee en dat is denk ik ook niet wat bedoeld wordt.

Volgens mij bedoeld Totaalgeenhard dat de eigenaar boven de Duitse GMBH een Amerikaanse Ltd is en dus de Amerikaanse overheid nog steeds alle recht heeft data op te vragen naar Amerikaans recht.
Met >51% wordt het allemaal wel wat makkelijker als aandeelhouder om dingen te realiseren.
Dat gaat ze niet helpen als het stemrechtloze aandelen zijn.
Het verbaast me dat je zo gedownvote wordt van volgens mij heb je gelijk.

Je kunt het bedrijf wel zelfstandig laten zijn in Duitsland, maar als de eigenaar van het Duitse bedrijf nog steeds een amerikaans bedrijf is (dus ook aandeelhouder) maakt het volgens mij inderdaad niks uit.
Moderators mailen me tegenwoordig en mag zelf niet meer modereer suggesties geven.

Anno 2018 zou alleen nog mensen nodig hebben excessen aan te pakken nadat meerdere mensen op "strafbaar bericht" of iets dergelijks hebben geklikt.

Maar goed deze site is met zwanen dans bezig en gezien onzorgvuldheid in artikelen en titels zal het straks als een webwereld 2.0 eindigen.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 25 juli 2024 08:09]

Dit was omdat het om een FBI zaak ging. Indien het om patriot act zaken gaat (nsa) dan zal Microsoft ook moeten overhandigen. Behalve in Duitsland want daar moet een rechter in Duitsland besluiten dat de data moet worden overgedragen worden. In Duitsland is het data center niet van Microsoft maar van t-systems en huurt de Duitse variant van Microsoft het datacenter.
Ja en nee; ik begrijp dat de CLOUD act alleen voor Amerikaanse burgers geldt... maar ook dat dit in theorie is, en dat in de praktijk ook EU burgers de pineut zijn. Waarom is niet helemaal duidelijk:
https://www.securityvanda...loud-act-europese-privacy

Dus toch maar gewoon je eigen Owncloud servertje draaien...

[Reactie gewijzigd door dingo35 op 25 juli 2024 08:09]

Lekker op de Synology, handig met Synology Drive! Aan mijn data komen ze niet*.

* = tenzij ze me hacken, inbreken of onder druk zetten. Maar zo interessant ben ik nu ook weer niet :+
Als je te hacken bent ben je altijd interessant. Ze scannen gewoon automatisch en dan kan er bijvoorbeeld gekeken worden of je af te persen bent of je gegevens verkocht kunnen worden , wat ook weer automatisch met een bijvoorbeeld crypto locker kan. Of ze zien je naakt foto’s en persen je op die manier af.

Of heb je toevallig ongewatermerkte paspoort kopieën opgeslagen? Of je creditcard gegevens ? Of een keepass met een makkelijk wachtwoord ?

Er zijn een hoop mensen op internet die een hoop doen om een paar euro te verdienen over de rug van anderen. Gestolen creditcards kan je al voor een paar dollar kopen! Let dus echt goed op en denk vooral niet dat niemand je interessant vind.

[Reactie gewijzigd door GrooV op 25 juli 2024 08:09]

En jij vertrouwd Synology wel?
Of Nextcloud! Schijnt toch wel een verbetering van Owncloud te zijn, en met chillere mensen erachter? Waaronder de bedenker van Owncloud zelf.
Niet Amerikanen hebben geen enkele recht voor Amerika voor de.buhne hebben ze safe harbour maar dat is BS.
Kan je dat toelichten voor mensen die van deze materie niet veel afweten?
Zo. Die wet is er even stilletjes doorheen gejaagd.

Waarom zou Google dan nog met deze optie op de proppen komen?
Omdat Google met dit soort opties een stuk sterker staat qua marketing met dit soort opties, en omdat ze met dit soort afbakening ook makkelijker tegen de VS in kunnen gaan en via een diplomatieke route weerstand kunnen bieden ("Zeg, EU, de VS wil jullie data van jullie servers hebben").
Je kunt wetgevingen maken wat dat wil maar dat wil niet zeggen dat ze worden afgedwongen.
Wanneer dit namelijk wel het geval is zal er een politieke en zakelijke rel ontstaan.

Zowel Microsoft als Google zullen letterlijk hemel en aarde bewegen om Europeanen (en de rest van de wereld) tegen deze wetgevingen te beschermen... Anders kunnen ze hun hele business model vernietigd en kan men enkel nog business doen in Amerika.

Amerika heeft hier ook geen behoeft aan (alhoewel je nooit weet met Trump). Amerikaanse cloud providers kunnen dan allemaal de tent sluiten.
Hoe moet ik dat echt voor me zien dan?

Want stel ik sla het op in US. Daar zijn ze wat makkerlijker met data inziet. Dus dan moet je daar aan houden.
Ja, klopt, en daarom geven ze je de keus. Wil je graag dat je data alleen maar onder de EU-wetgeving valt? Dan verplaats je je data naar de EU. Geef je er niet zoveel om? Dan zet het je het op wereldwijd of op US.
Nu ben ik geen jurist, maar volgens mij vallen alle buitenlandse vestigingen van Amerikaanse firma's óók onder de Patriot Act.
Dat betekent dat óók de buitenlandse vestigingen, van harde schijven uit het (Amerikaanse) buitenland, hun gegevens aan moeten leveren aan Homeland Security, NSA of FBI.

En dan is dit dus allemaal een redelijk wassen neus...

EDIT:
"Voldoende is dat een bedrijf in Amerika activiteiten ontplooit met een continu en systematisch karakter, zoals een bedrijfsvestiging. De locatie van de gegevens is volgens Amerika ondergeschikt bij beoordeling van de vraag of de Amerikaanse wetgeving van toepassing is(lees: het is niet relevant waar de data precies zit, hetgeen bij Cloud computing vaak een probleem is). Het laatste volgt niet uit wetgeving maar uit een Amerikaans vonnis uit 1984 (United States v. Bank of Nova Scotia). De Amerikaanse wetgeving is dus al snel van toepassing."
...aldus een Nederlands advocatenbureau.

[Reactie gewijzigd door dingo35 op 25 juli 2024 08:09]

In het verleden heeft de rechter geoordeeld dat Microsoft geen data hoefde af te staan aan de Amerikaanse overheid die opgeslagen stond in Europese datacentra: nieuws: Microsoft wint zaak over overhandigen in EU opgeslagen e-mails aan VS
Leuk, maar die zaak viel niet onder de PA en er is intussen wetgeving aangenomen die ook dat soort data opvorderbaar maakt.
Dus een bedrijf met het hoofdkantoor in Amerika en in Europa levert moet aan de wetten van 2 grote staten (hierbij noem ik de EU even een staat) voldoen? Ook al wordt de dienst geleverd door, in dit geval bijvoorbeeld Google Nederland of Google Ierland (waar het hoofdkantoor voor europa staat).

In dat geval kunnen ze juridisich gezien beter een dochterbedrijf in Europa vestigen zodat ze alleen aan europese wetgeving hoeven te voldoen voor europese klanten.
Nee, het is niet relevant waar het dochterbedrijf staat zolang er een kantoor in de USA staat. Zie dingo35's edit.

Kort door de bocht: als je bedrijf voert in de US moet je aan de Patriot Act voldoen.
Dit is zeker wel relevant anders zou Microsoft niet met een omweg een Duits bedrijf beginnen en dat klanten eventueel tegen betaling daar hun data kunnen opslaan.
Door de data uitsluitend in rekencentra in Duitsland en in eigendom van een Duits bedrijf te stallen is Duitse en Europese wetgeving van toepassing op de gegevens. Duitse privacywetgeving behoort tot de strengste in Europa, waardoor de opgeslagen gegevens beter beschermd zouden moeten zijn dan in andere landen. Microsoft heeft al meerdere datacentra in Europa, waaronder in Duitsland, maar omdat Microsoft als Amerikaans bedrijf onder de Patriot Act valt, moet het Amerikaanse opsporings- en inlichtingendiensten onder omstandigheden toegang tot data in de rekencentra geven, ongeacht de locatie.

[Reactie gewijzigd door vali op 25 juli 2024 08:09]

Anoniem: 1322 @vali24 juli 2018 23:37
Microsoft begint niets, dat is gewoon een samenwerking met deutsche telecom:
http://download.microsoft...oud_Germany_Datasheet.pdf

En deze opzet kun je vast ook prima in Nederland krijgen via Azure Stack bij een grote IT boer.
Deze 'cloud' wordt niet beheerd door Microsoft...
Geef de handing een naam, het neemt niet weg dat ze er alles aan doen om bedrijven naar hun Cloud producten te lokken. Ze verdienen er indirect nog steeds veel geld aan.

Azure stack is inderdaad ook een goed voorbeeld. Bedrijven moeten zover ik erin verdiept hebt hardware kopen wat aan Microsoft eisen voldoet. Beter betaald business model kan je niet bedenken.. Lijkt wel beetje toen IBM nog flinke units verkocht met AIX erop.

[Reactie gewijzigd door vali op 25 juli 2024 08:09]

Anoniem: 1322 @vali24 juli 2018 23:53
Uiteraard, meeste bedrijven geven ze al geen on-prem optie meer (door pricing).
En tja, beter business model voor Microsoft, ja. Beter voor de bedrijven die Azure Stack draaien, helaas niet denk ik. Je kunt nooit mee met de pricing die MS zelf aanbied en je zet de data zo over van Azure Stack naar Azure cloud... Ik zou me er persoonlijk niet aan branden.
Dat is ook exact wat Microsoft heeft gedaan. Google is blijkbaar eindelijk wakker geworden en ziet dat de concurrent stukken groter is aan het worden doordat ze wel al langere tijd om hun klanten geven.
Anoniem: 1322 @dingo3524 juli 2018 22:40
De europese unie heeft ook diverse wetgeving die stelt dat bedrijven dit nooit mogen uitvoeren. Het is politiek, geen daadwerkelijke regelgeving.

The EU Data Protection Directive and the proposed reforms may effectively replace the much maligned EU/US Safe Harbor agreement with adequacy statements and agreements which would make it illegal for the US government to utilize the Patriot Act to access data held within the EU by a US-based cloud vendor or data processing company unless it was also approved by the Data Protection Agency of the relevant European country. If these agreements were ignored for any reason, the EU Data Protection Agencies would be able to impose sanctions, which could range up to a maximum of 5 percent of the cloud vendor's annual worldwide turnover; when you look at the leading cloud vendors, this is serious money.

Daar is de GDPR dus weer goed voor..... Voor wat het is (politiek getouwtrek).
Alsof de Amerikaanse regering zich hier iets van gaat aantrekken.

Trump: “The EU is one of the united states biggest foes”
Anoniem: 1322 24 juli 2018 22:52
Het is wel een hele prestatie geweest voor Google om dit werkende te maken. Hun kracht is dat data overal (distributed) in de wereld snel benaderbaar is en ze werken totaal anders dan bijvoorbeeld Microsoft.

Microsoft werkt door data binnen 1 regio te bewaren waardoor ze wel voldoen aan regelgeving maar niet overal snelheid garanderen (en Office 365 is nu al geen snelheidsmonster). Ze bieden sinds kort wel aan om data multiregional te maken maar je hebt hiervoor een minimum van 5000 licenties nodig en dan is het alsnog een paid add-on. Microsoft :z

Google biedt dit nou gewoon zonder extra kosten aan voor al hun klanten.
Ik heb het vermoede dat ze het wel moesten doen om mee te gaan met de eisen van de klant.

Het is maar de vraag of ze wel optijd waren met deze actie aangezien ik de afgelopen jaren flink wat grote bedrijven over zag stappen naar Office365. Die migreren echt niet meer zo snel naar Google toe omdat ze nu ook meer om privacy van de klant geven.

[Reactie gewijzigd door vali op 25 juli 2024 08:09]

Anoniem: 1322 @vali24 juli 2018 23:24
Inderdaad, en het was inderdaad ook wel tijd.

Wat betreft tijd, de meeste grote organisaties hebben de keuze nog niet gemaakt maar desondanks zet ik je zo over van Microsoft naar Google (of andersom). Google heeft een aantal grote voordelen waaronder prijs en snelheid. Alleen die eerste is voor de meeste bedrijven in ieder geval het overwegen van een migratie.
Geen idee wat voor bedrijven jij komt qua grote maar waar ik als Linux engineer kom is Office356 al helemaal genesteld in het bedrijf door diensten zoals Skype for business, SharePoint en OneDrive. Dit zet je echt niet "ff" zo en Microsoft weet dit donders goed.

Hoe erg ik meerdere producten wil vermijden, ontkom ik er gewoon niet meer aan. Google krijgt bij daar geen voet tussen de deur meer en dat hebben ze echt aan zichzelf te danken.

Uiteraard zijn er gelukkig bedrijven die gebruik maken van verschillende cloud providers met bv flinke docker omgeving, maar dat is weer een andere discussie

[Reactie gewijzigd door vali op 25 juli 2024 08:09]

Anoniem: 1322 @vali24 juli 2018 23:47
Meeste bedrijven waar ik kom zijn 1000 users plus. Grootste die ik van O365 naar Google heb gezet (met team, zoiets doe je niet alleen) is 15.000 users. Dat 'niet ff' zit voornamelijk in het hoofd van mensen en er zijn daar geen echte technische beperkingen.

Dat jij het niet ziet wil niet zeggen dat andere bedrijven het niet evalueren. Ik deed 'vroeger' ook niets dan O365 maar zie dat bedrijven nu echt wel beter nadenken. 20 euro per gebruiker/maand of 8 euro bij Google is wel een groot verschil waar geen manager meer omheen kan.
Office 365 kan ook een stuk minder kosten dan €20 per maand hoor. Wel appels met appels vergelijken hè?
Anoniem: 1322 @RoccoS25 juli 2018 14:09
Appels met appels vergelijken is erg lastig gezien ze beide verschillende functionaliteit bieden.
Ik vergelijk daarom een standaard Office worker. Bij Microsoft horen hier de Office applicaties bij. Dat is simpelweg de verwachting van de eindgebruiker. Voor Microsoft is dit Office 365 E3 met een listprice van €19.70.

E1 zou een optie kunnen zijn maar zorgt voor veel verwarring bij gebruikers. Zo heb je niet de desktop applicaties maar ondertussen geeft de webinterface wel de desktop mogelijkheden weer (bewerk in Excel knop die niets doet). Je merkt gewoon dat het gemaakt is voor E3. Daarnaast vindt Microsoft zelf dat wanneer je E1 benaderd met office applicaties je over moet naar E3. Dat is bijvoorbeeld weer een migratie reden geweest voor een klant.

E1 (€6,70) vergelijk ik dan ook weer met Gsuite Basic (€4). Dat is nog een 40% prijsverschil.
Wat een onzin. Dus bij Google is het uitsluitend online in de browser werken geen probleem, maar zodra je exact hetzelfde gaat doen bij Office 365 dan is het opeens verwarrend. Het puur in de browser werken is niet verwarrend, het is in functionaliteit sterk beperkt, en dat geldt zowel voor Google als voor Office 365. Dat is de reden dat veel mensen liever de desktop apps willen gebruiken, niet omdat het verwarrend is. Bij Office 365 heb je tenminste de keuze om puur online of ook met de volledige programma's te werken.
Tevens snap ik niet waarom je alleen de Enterprise abonnementen bekijkt. Die zijn voor bedrijven met 300+ seats en hebben extra beheerders- en beveiligingsopties die de standaard Business accounts niet hebben. Een Business Premium account met de desktop apps is er al voor €10,50 per maand, en anders is het slechts €4,20 per maand. Maar blijkbaar denk jij dat alle bedrijven in Nederland 300+ werknemers hebben.
Anoniem: 1322 @RoccoS25 juli 2018 14:39
Nee, dat denk ik niet. Iedereen moet een overweging maken voor zijn/haar eigen business.
Ik zit zelf echter enkel bij klanten met 300+ werknemers.. Daar kan ik verder niet veel aan doen?

Het puur in de browser werken is niet verwarrend
Dat is jouw mening maar intern onderzoek bij de klant gaf aan dat medewerkers niet snapten waarom Word/Excel het niet "deed".. Waarom zat die knop er dan? Het onderzoek nam ook helpdesk historie in beschouwing.

Ik zou het zelf wel erg fijn vinden als ik die knoppen zouden kunnen uitschakelen in E1.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 25 juli 2024 08:09]

Dat 'niet ff' zit voornamelijk in het hoofd van mensen en er zijn daar geen echte technische beperkingen.
Ik heb het ook niet over de technische beperkingen (want het leek mij zeer onwaarschijnlijk dat zo'n project alleen ging doen) , ik heb het erover dat het bij vele bedrijven zo diep zit dat ze de hogere kosten voor lief nemen. Dit zie je ook terug komen in de userbase tussen Google en Microsoft op het gebied van mail.
Dat jij het niet ziet wil niet zeggen dat andere bedrijven het niet evalueren.
Zullen vast altijd wel bedrijven zijn die de overstap maken, maar het is maar de vraag hoeveel dit er zullen zijn. Zeker als je bekijkt hoeveel vraag er nog is naar Office op de laptop/desktop.

Tijd zal het zeggen in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door vali op 25 juli 2024 08:09]

Anoniem: 1322 @vali25 juli 2018 00:13
Ik heb het ook niet over de technische beperkingen (want het leek mij zeer onwaarschijnlijk dat zo'n project alleen ging doen) , ik heb het erover dat het bij vele bedrijven zo diep zit dat ze de hogere kosten voor lief nemen. Dit zie je ook terug komen in de userbase tussen Google en Microsoft op het gebied van mail.
De angst zit inderdaad in verandering. Bedrijven nemen inderdaad liever kosten op zich dan dat ze werknemers moeten vertellen dat hun werkwijze anders wordt. Maar de bedrijven vergeten dat het ook anders wordt met Office 365. Daarom zijn die SharePoint migraties altijd zo'n succes :+ Iedere cloud dienst is een grote wijziging in werkwijze. Helaas zien de meeste mensen dat te laat in. Maar goed, daar haal ik men werk ook weer uit.

Zullen vast altijd wel bedrijven zijn die de overstap maken, maar het is maar de vraag hoeveel dit er zullen zijn. Zeker als je bekijkt hoeveel vraag er nog is naar Office op de laptop/desktop.
Tijd zal het zeggen in ieder geval.


Zeker gezien het in de toekomst heen eenvoudig wordt om te migreren. Microsoft en Google zitten in een initiatief om dit snel en eenvoudig te maken:
https://opensource.google...ata-transfer-project.html
Zou deze functie ook beschikbaar komen voor organisaties met een gratis account?
Ik betwijfel het, non-profit en basic krijgen het ook niet.
Fijn dat ze dit toevoegen. Was een van de argumenten om misschien voor office 365 te kiezen voor onze school. Voor onze leerlingen is google educational suite een verademing. Zoveel eenvoudiger, en erg makkelijk samen te werken.

Off-topic:Zijn er meer mensen met een langzame Admin Console. het begint een aardige frustratie te worden.
De admin tools zijn in alle cloud platformen niet echt snel te noemen. Ik raad je aan om eens naar GAM te kijken. Die vliegt ten opzichte van de webinterface:
https://github.com/jay0lee/GAM
Ben benieuwd of ze dit ook hard kunnen maken als Amerika ergens om vraagt.
Misschien niet 3x hetzelfde posten?
Er wordt 3x hetzelfde gevraagd.
Google is te laat. Ik was echt een Google fanboy met data in Drive, Chromebooks als primair bewijs, tot mijn vertrouwen een aantal maal geschaad werd.

De Chromebooks zijn vervangen voor reguliere laptops met Ubuntu, 2 NASsen op 2 locaties zorgen voor mijn data, email gaat tegenwoordig via soverin.net en LibreOffice voor regulier office werk.
vertel dan meer...?
Wat wil je weten?
Hoe je vertrouwen geschaad werd?
Oa: nieuws: Google ontkent niet dat ontwikkelaars van Gmail-add-ons e-mails kunne...

Ik ben mij altijd bewust geweest van de data-analyse van Google, maar mij werd altijd beweerd (op verschillende plekken op de Google websites, maar ook mondeling door Google medewerkers of via Social media berichten van Google medewerkers) dat Google zelf deze analyse deed en mijn data niet beschikbaar was buiten Google.

Ik kon hiermee leven, omdat het mij relevante ads opleverde en een prima ecosysteem, maar ik weet van Google dat ze, volgens hen, uitstekende security maatregelen hebben, maar op het moment dat mijn data inzichtelijk word voor derden, wat ik op zich al onwenselijk vind, heb ik ook geen idee meer van de door derden genomen security maatregelen.

Ik vind mezelf naïef in deze dat ik al mijn data via Google liet verlopen, maar vooral omdat ik mijzelf altijd als ambassadeur voor de Google diensten heb opgesteld.
Maar is het niet zo dat in G suite deze data sowieso niet gescand wordt?
Gescand (als in analyseren) niet (zeggen ze), maar Google heeft aangegeven dat er een kans is dat derden (app-ontwikkelaar) mogelijk toegang hebben tot je email. Uiteraard geld dit ook voor de Google medewerkers zelf.
Bedoelen ze daar niet de third party mensen die je zelf dmv add-ons toelaat dan?
Mits je ze daarvoor toegang geeft.
De Chromebooks zijn vervangen voor reguliere laptops met Ubuntu, 2 NASsen op 2 locaties zorgen voor mijn data, email gaat tegenwoordig via soverin.net en LibreOffice voor regulier office werk.
[/quote]

En jij denkt dat Ubuntu met 2 NASsen en LibreOffice (of all things..) er voor zal zorgen dat je niet wordt gehackt en dat je mail niet wordt gelezen door een 3rd party?
Erg goed nieuws. Heel benieuwd of dit ook naar de 'normale' consument komt. Zou ik graag gebruik van maken voor wat extra zekerheid + de maatregelen die ik zelf neem.
Dat is voor mij ook het enige wat telt.
Wanneer kan ik bepalen waar het opgeslagen wordt.
Klinkt al een heel mooi plan. Ben benieuwd of ze deze service nog gaan uitbreiden naar het Basic plan.
Volgens mij werkt dit niet voor Legacy Free Accounts (kan de optie iig niet vinden)
Instructies: https://support.google.com/a/answer/7630496

De optie "Gegevensregio's" staat er bij niet bij
Alleen voor Business en Enterprise klanten die G Suite gebruiken.
ah, stom overheen gelezen. Gsuite Basic (betaald) dus ook niet. Had verwacht dat de driver 'legal' zou zijn en daarom verplicht voor alle smaken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.