Google investeert 500 miljoen euro in Gronings datacentrum

Google steekt in de komende jaren vijfhonderd miljoen euro in zijn datacentrum in de Groningse Eemshaven. De nieuwe investering is bedoeld voor de uitbreiding van het datacentrum en komt boven op de 950 miljoen euro die Google al in de regio investeerde.

Met de uitbreiding hoopt Google naar eigen zeggen te kunnen blijven voldoen aan de 'snel groeiende vraag van consumenten en bedrijven'. Google maakte begin dit jaar bekend dat het datacentrum in de Eemshaven de Nederlandse Google Cloud Platform-regio verzorgt, wat betekent dat clouddiensten vanuit het rekencentrum worden aangeboden en gehost. Onder andere Bol.com en Philips Hue maken hiervan gebruik. Nederland is daarmee de veertiende Cloud-regio in de wereld.

Het datacentrum waar het bedrijf nu in investeert is in december 2016 geopend en het was toen het tweede datacentrum van Google in de Eemshaven. Energie krijgt de faciliteit van een windmolenpark in Delfzijl. Er werken volgens Google 250 mensen bij het datacentrum; het gaat onder andere om it-specialisten, ingenieurs, beveiligers en cateringmedewerkers.

Google Eemshaven

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-03-2018 • 16:48

126

Submitter: habbekrats

Reacties (126)

126
121
52
2
0
37
Wijzig sortering
En zoals de originele vraag ook was:
Er werken volgens Google 250 mensen bij het datacentrum; het gaat onder andere om it-specialisten, ingenieurs, beveiligers en cateringmedewerkers.
Hoeveel zijn daarvan Nederlanders? :P Dat was natuurlijk al het discussiepunt van de bouw, waar dacht ook grootste deel buitenlandse bouwers waren.

Toch zijn er best veel vragen over de originele bouw onbeantwoord gebleven, maar als 2nd best belastingparadijs zal Google nog wel weinig moeite hebben hier wat verder te gaan investeren.
Waarom is een Europese Unie de nationaliteit van de medewerkers nog belangrijk? En natuurlijk zijn bouwvakkers na de bouw weer weg en bouwen ze ergens anders, die zijn per definitie een rondreizend circus.
Maar de IT specialisten, bewakers en cateraar medewerkers zullen wel in de buurt wonen en dus lokaal aan de economie bijdragen, onafhankelijk van hun nationaliteit.
250 medewerkers? Of ze hebben er heel veel kantines of het is een overdreven groot aantal. Ik denk het laatste.

Beveiliging zal de meeste mensen werk bieden. En een handvol IT'ers. Want "binnen" lopen echt maar een paar mensen rond. "Buiten" iets meer en omdat het een 24/7 gebeuren is, mag je dat aantal dan keer 5 doen. Maar zelfs 50 mensen op elk willekeurig moment lijkt me veel. En dan praat ik niet over "in theorie".

Wat betreft de bouwvakkers; Veel Ieren. Geen idee waarom net zoals bij de energiecentrale in de Eemdelta; veel Polen en Slowaken. Aantal Nederlanders in procenten bijna 0. Natuurlijk hebben lokale huisjesmelkers het er goed mee gehad en menig dorpsupermarkt heeft gouden tijden beleefd (waardoor de winkel ook open bleef voor de Nederlandse inwoners). Dus qua economie is het niet slecht geweest. Maar waarom er zo weinig Nederlandse bouwvakkers hebben gewerkt verbaast me tot op vandaag wel. Kijk eens in Farmsum bij de nieuwe (uitbreiding) van Energy from Waste en PPG. Allemaal Oost-europeanen. Bij Teijin op het Chemiepark veel Roemenen. De regio Noord-Groningen krimpt en dat is ook doordat banen van de bewoners worden "ingepikt" door anderen. Dat kun je wat van vinden, maar als je daardoor geen werk kunt vinden, dan ligt het sentiment toch even anders. Zeker als je 40+ bent.
Maar waar komt dat dan door? Te weinig Nederlandse bouwvakkers? Te duur? Te oud? Een 40+er heeft bijv. een minimum inkomenseis (want hypotheek, kinderen die naar school moeten, etc). Die kan dat alleen krijgen als die hogerop zit, bijv. voorman oid. Die heeft daar dan wel mensen bij nodig die het echte werk doen. Denk ook aan fysieke problemen die op / na die leeftijd de kop op steken.

Let wel dat ik hierin niet onpartijdig ben; mijn vader heeft als metaalarbeider ook gezien hoe al het werk naar Polen en China ging, en tenslotte zijn bedrijf waar hij al 40 jaar voor werkte gesloten werd.
Wat betreft de Eemshaven en specifiek Google; Het benodigde aantal bouwvakkers zal niet beschikbaar zijn geweest in de Eemdelta-regio of zelfs de provincie Groningen. Dus moet je ze wel van elders halen. Deels.

Verder denkt Google natuurlijk mondiaal. Ze bouwen niet alleen in de Eemshaven, maar ook elders in Europa. Wellicht werken ze met bedrijven die de wensen en verlangens van Google kennen. Maar desondanks zou je toch verwachten dat er meer lokale of regionale bouwvakkers werk zouden vinden bij dat project. Tot zover ben ik het nog met je eens.

Waar het zeker niet mee eens ben, is de denkwijze dat 40+-werknemers fysieke problemen hebben. Dat is in grote lijnen onzin. En ALS er al een kern van waarheid in zit, dan is het omdat bedrijven rouwbouw plegen op de werknemers. Het kan niet zo zijn dat een werknemer op z'n 40e niet meer in staat zou zijn om te werken. Ook is dit een door werkgevers geindoctrineerd probleem. Omdat mensen op die leeftijd een ander idee hebben van waardevol is in hun leven. Als je 20 bent, dan wil je wel 7 dagen per week werken, want dat levert lekker geld op voor een nieuwe auto of op stap gaan. Maar als je 40 bent, dan heb je andere prioriteiten. Financieel, maar ook "quality time". Dan wil je ook eens je kinderen zien opgroeien. En zoals je zelf ook schrijft; de loyaliteit van de werkgever ligt niet bij z'n werknemers, maar bij z'n bedrijf (of aandeelhouders). Is het elders goedkoper, dan zijn ze weg. Daar sta je dan met 40 dienstjaren! Logisch dus dat werknemers ook kritisch zijn richting hun werkgever. En terecht!
Dikke pluim.
Ik zit in de transport en heb exact het zelfde ondervonden.
Nu trekt het weer aan....
Ha, laat me niet lachen.
De buitenlanders zijn alleen niet meer interessant genoeg dit door de scherpere controles en hardere sancties.
Maar de oudere garde is ondertussen weggepest en heeft ondertussen allang wat gevonden.
Dus ja...dan creëer je tekorten.

Voor wat de bouwvakkers betreft idem dito.
De bouwvakkers voor de eemsmond woonden op een camping in wagenborgen, werden dagelijks per bus heen en weer gereden.
De enige Nederlander die daar werkte was de buschauffeur.
Het was al zo erg dat de nabijgelegen nachtclub al gevuld werd met poolse madammekes, want die club die heeft als een van de weinige een gouden tijd doorgemaakt.

Heeft het nadien werkgelegenheid opgebracht?
Bar weinig.
Der lopen nog veel minder daar rond.
Ik kom daar geregeld ( om te vissen hahaha ) en zie daar geen mens, zo nu en dan zie ik een wagen van een beveiligingsbedrijf buiten het terrein rondrijden.
Op het complex zelf?
Nee daar heb ik amper een mens gezien.
Ja dat vind ik ook altijd zo raar. Net als met outsourcen. "We raken banen kwijt". Ja, maar je zal die Indiër wezen die nu ineens wél werk heeft. Banen verpláátsen ja. Maar er zijn zo'n 7 miljard mensen en die moeten de wereld draaiende houden. Of jij, ik, of die willekeurige Indiër dat nou is doet op zich niet ter zake.
Of jij, ik, of die willekeurige Indiër dat nou is doet op zich niet ter zake.
Op zich niet. Als iemand in India het goedkoper kan dan moeten we wel gek zijn om het niet daar te doen, het verschil kunnen we ergens anders in investeren en zo is iedereen beter af. In praktijk is het echter vaak geen 1:1 vervanging. Vaak is het buitenland zo goedkoop omdat er daar geen milieuwetgeving is en/of geen bescherming voor werknemers. Zo kan outsourcen vooral een manier zijn om de regels te omzeilen die er zijn om onze wereld en de mensen te beschermen. Het staat mij niet aan om zo misbruik te maken van de rest van de wereld.
Dat is een kwestie van invulling ja. En dat zou ook niet moeten gebeuren.

Met die redenatie in het achterhoofd vind ik Europa op zichzelf ook een prima instituut; echter, zoals er nu misbruik gemaakt wordt door het dagelijks bestuur zou ik zeggen, stel “Europa” nog maar lekker een decennium of 5 uit. Het principe is echter prima.

Ben ook van mening dat het communisme daardoor een goed systeem in de basis is; het is alleen nog nooit goed uitgevoerd. Iederéén is gelijkwaardig en ieder krijgt wat hij of zij nodig heeft. En de rest van het geld, middelen, productie etc gaat “in de grote pot” om de wereld vooruit te helpen. Zo zou het óók moeten kunnen.

Zoals Elon Musk laatst in een tweet al zei: “Het is niet leuk om elke dag dezelfde stomme problemen op te blijven lossen. Soms moet je gewoon iets doen wat verwonderd en inspireert. We doen dit voor jou.” (Over de lancering van F5H en z’n auto richting Mars). (EDIT: kan de tweet niet kopiëren... tekst was “Why Falcon Heavy & Starman?

Life cannot just be about solving one sad problem after another. There need to be things that inspire you, that make you glad to wake up in the morning and be part of humanity. That is why we did it. We did for you.”)

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 25 juli 2024 12:02]

Daar kan je ook bij toevoegen dat het gewoon rotirritant is een Indier/pakistaan aan de lijn te krijgen die zijn flowchartje aframmelt, die je maar half verstaat, en meestal hinkt de (technische) kennis ook achterop. Maar het kost minder dus dat nemen ze er maar bij.

Heb zo een tijdje op de IT helpdesk van 1 van de Big Four gewerkt. Verspreid zat de Nederlandse lijn over Belgie, Roemenie en de Filippijnen, allemaal 'native nederlandstaligen'. Maar de 'slechtste' IT'er op de lijn in Belgie (Mac ventje, had nog 'nooit' een Windows UI gezien bijwijze van spreken) was nog steeds tig keer in technische support verlenen beter dan al onze Fillipijnen en Roemenen samen.
Ja het is mooi dat je zo een brede kijk op de wereld hebt, waar de meesten helaas lijden aan chronische tunnelvisie of oogkleppen die bij paarden al net te veel irriteren..
Ik ben niet zo nationalistisch ingesteld. Ben wel voorstander van het Star Trek principe. Alles voor het “grote goed”. Alleen moeten we eerst nog het grote goed vinden ;-)
Vind je het ook vreemd dat Nederlanders meer voelen bij de MH17 ramp dan de MH370?
Nee dat niet. En ik ben ook best plaatsvervangend trots op bijv Max Verstappen. Maar dat komt meer door de afstand tot het individu; bij een ramp met de MH17 is de kans nou eenmaal groter dat je iemand kent of via familie of vrienden kent die daardoor getroffen is.

En wees eerlijk; de 370 is “simpelweg” verongelukt, MH17 is grofweg uit de lucht geknald door een mogendheid die daar nog glashard over liegt óók. Het resultaat, allemaal doden, is hetzelfde maar de manier waaróp is wel heel anders.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 25 juli 2024 12:02]

Het was me om om die afstand te doen. Hoewel ik meer inherente waarde zie in een IT specialist uit India, zet ik daar mentaal die paar middenstanders uit noord Groningen tegenover. Gewoon, omdat het me persoonlijk meer beïnvloedt.
Ik zie wel wat praktische bezwaren in het geheel hoor. Tijdje geleden was er een ebls uitzending over de puinzooi die Cap Gemini gemaakt heeft met het laten ontwikkelen van software voor oa. Belastingteruggaves en toeslagen en dergelijken. Dat laten ze via de “India-route” lopen; weinig terugkoppeling daar vandaan, oncontroleerbaar, en die programmeurs hebben simpelweg geen kennis of verstand van Nederlandse wetgeving en poldercultuur.... wat dát betreft kom je in de praktijk nog wel gekke dingen tegen. En tegelijkertijd moeten we óók voorkomen dat we straks een land hebben vol met opperhoofden en geen indianen; we hebben ook mensen op de werkvloer nodig; niet alleen maar managers.
ik heb ooit aan een project gewerkt waar de originele code in eerste instantie in India hadden laten maken.

ik heb nog nooit zulke puinzooi gezien.

variabelen hadden namen als var3, var42 etc... en methods van gemiddeld honderden regels code tot zelfs over de 1000 regels code. Ook nergens enige comments/documentatie in de code.
Je kon ook aan de code zien dat iedere programmeur een andere coding conventie volgde en je kon ook zien dat er kerels tussen hebben gezeten die niet meer ervaring hadden dan een weekend cursus programmeren. Lijkt er gewoon op dat je daar al programmeur kan zijn als je 'hello world' op het scherm kan toveren...

hoorde dat het zelfs niet ongewoon was dat een team daar aan het project werkte en dan doodleuk de volgende week een compleet ander team er aan ging werken die het hele project niet kende.

moet toegeven dat dit wel een project was van al wat tijd geleden en dat het nu misschien wat beter is... maar je mag toch desondanks hopen dat je daar geen software laat ontwikkelen voor overheden...
Precies dit, zelf ben ik ook developer en in mijn ervaring is er een groot verschil in kwaliteit tussen wat hier en daar geproduceerd wordt. Het is niet verwonderlijk, maar ze grijpen in India simpelweg elke kans aan werk met beide handen aan.

Voor veel geldt toch nog altijd vaak "goedkoop is duurkoop".
Enig verschil; in Star trek bestaat geld niet meer!
Zodra iedere mens een basisinkomen heeft kunnen we verder.
Eerlijk gezegd zie ik dat als enige oplossing voor de all-out automation en autonome revolutie die er toch aan lijkt te komen.. Of geld eruit of basisinkomen erin...
Of mensen vinden gewoon iets anders te doen, zie ook de industriële revolutie.
Deze revolutie zal totaal anders zijn!

Zie: Humans need not apply
Dat principe wordt vooral gebruikt (in de echte wereld) om de meest verschrikkelijke dingen recht te praten.
En hoe zou jij het vinden als jou baan ineens geoutsourced wordt naar Indie? Ik denk dat je dan wel iets anders gaat roepen. En ja dat is helaas bij mij gebeurd. De gehele IT afdeling werd geoursourced naar India. Weg baan, omdat men op hoger niveau zo nodig geld wilden besparen. Ze waren alleen vergeten dat local support veel meer betekent voor de mensen die er werken. Zij willen direct iemand aan hun bureau hebben ipv maar moeten praten met iemand aan de andere kant van de wereld.

Dat vergeet men vaak bij outsourcen. Banen gaan inderdaad verloren in het land van origin.
Dat klopt; en het werkt ook niet voor alle situaties. Net als dat thuiswerken ook prima is tenzij je brandweerman bent.

Neemt niet weg dat je baan niet “verdwenen” is, alleen maar verplaatst. En ik heb dezelfde situatie gehad. Datacenter ging naar Duitsland, helpdesk naar Indonesië. Tsja. Je zal Indonesiër zijn en ineens een toekomst krijgen. You win some, you lose some. Het MKB heeft wél handjes on site nodig; mijn werk op zich bestaat dus nog wel voorlopig 😊
Nou ja... een toekomst. Die baan is natuurlijk outsourced zodat ze wanhopige getinte mensen voor een paar euro per dag kunnen uitbuiten, niet omdat de dienst dan beter wordt, laten we dat even voorop stellen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 25 juli 2024 12:02]

"Neemt niet weg dat je baan niet “verdwenen” is, alleen maar verplaatst"

Komt op hetzelfde neer. Leg anders thuis even uit wanneer je plotsklaps werkeloos bent, dat je baan slechts "verplaatst" is.

Ik ga mee in je verhaal dat een Indier net zo goed een baan en toekomst mag hebben, wij hebben er niet meer recht op dan zij. Toch is er reden tot zorg wanneer zelfs "high end" banen steeds meer vervangen worden op deze manier, tel daarbij op de dreiging van AI.

Fijn om daar flexibel in te staan, het bied ook kansen. Maar laten we elkaar geen mietje noemen: die kansen zijn voor een enkeling. We gaan geen miljoenen AI banen hebben, laat staan dat de meeste mensen dat uberhaupt zouden kunnen.
Dat is pure onzin en ligt ook aan het bedrijf. Vaak waar "hoger opgeleide" zitten proberen eerst zelf en lukt ook vaak wel.

Hier in onze bank met 5500 medewerkers. Doet de hele ICT afdeling alles op remote. Als er echt iets niet kan remote Dan pas schakelen we een "mobile technician" in. Alles wordt remote beheerd.

Alleen omdat we met virtuele/fysieke smartcards werken moeten ze dit wel ter plekke doen als ze niet op het netwerk van ons zitten. Zoals thuis bijvoorbeeld dan alsnog moeten ze naar de bank komen.

- Datacenters worden op afstand gecontroleerd en geconfigureerd.
- IT helpdesk wordt op afstand bediend
- servers worden op afstand gemonitoord.

Alles op afstand al is het 25km vanaf de bank ...

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 25 juli 2024 12:02]

Zoals je zelf al zegt, het ligt aan het bedrijf. Ik werkte op dat moment in de logistiek. Natuurlijk kan een gedeelte op afstand beheerd worden en dat werd ook gedaan maar het fysieke contact met de klant is enorm belangrijk in de logistiek. Je kan namelijk niet alles maar via de telefoon/email uitleggen. Soms moet je er gewoon fysiek zijn zoals je zelf al zegt met het "mobile technician" verhaal. Onze afdeling was dat voor de site. Voor een bank is het heel anders. Alles is geautomatiseerd en heeft een verbinding met buiten. Echter in de logistiek is dat niet zo, er zijn systemen die veroudert zijn, systemen die niet op het grote network hangen, etc.

En deze service kan een indier op ...km afstand gewoon niet geven. Je blijft locale mensen nodig hebben en dat vergeten de managers in hun ivoren torentje vaak.

[Reactie gewijzigd door Seal9 op 25 juli 2024 12:02]

Denk de mensen die zoiets overkomt er heel anders overdenken.
Je zal die nederlander maar zijn die zijn baan achter de horizon ziet verdwijnen.
En dat is nou precies het probleem. We denken véél te nationalistisch. Tuurlijk, het zal jouw baan zijn. Da's heel vervelend. Maar ergens anders wordt die baan gewoon ingevuld. Je zal die Indiër maar zijn die ineens mogelijkheden en kansen krijgt. En als die op een gegeven moment wegbezuinigd wordt en alles wordt weer geinsourced en je komt als Nederlander weer aan de bak... en ga zo maar door.
Dat concept is natuurlijk fijn in theorie, maar leunt er wel op dat degene die zijn baan kwijt raakt of een ander (betere?) baan krijgt, of een sociaal vangnet krijgt in de vorm van een WW, pensioen / AOW, of waar tegenwoordig veel over gesproken wordt, een basisinkomen. Die dingen werken alleen als er genoeg belasting betaald word, en helaas is het zo dat als werk geoutsourced word of naar buitenlanders gaat, de lonen vaak (een stuk) lager liggen en zelfs als ze in NL belasting betalen, het een stuk lager is - want minder loon, lager belastingtarief, etc. En daarmee kun je dat sociale vangnet niet betalen.

En dan wordt het protectionisme van de VS (en andere landen) ineens logisch, gezien ze sowieso geen / weinig sociale vangnetten hebben.
Er is in dit gebied hardnekkig veel werkeloosheid, vooral omdat er relatief weinig bedrijvigheid is. Het zou fijn zijn als dit soort investeringen ook voor de lokale bevolking effect heeft. Niet dat er waarschijnlijk veel werkeloze IT specialisten zullen zijn, maar potentiële bewakers en cateraars moeten er toch wel zijn te vinden.
Je denkt nu toch niet dat omdat een cateraar in pak em beet Hongarije goedkoper is dat die de catering gaat voorzien in de Nederlandse datacentra van Google mag ik hopen. Natuurlijk is dat lokaal personeel.
Grote bedrijven zullen waarschijnlijk aanbestedingen uitsturen (boven x bedrag moeten buitenlandse BV's ook mee mogen bieden) goedkoop wint dan meestal.
Hoe die cateraar bedrijven hun personeel krijgen, waarschijnlijk niet door mensen goed te betalen, maar door gewoon een uitzendbureau op te bellen, ze hebben nieuwe werkplekken en geen mensen.

Bij ons zitten er ook meer Polen op de werkvloer dan Nederlanders, dat was ook niet zonder reden, alhoewel ze sinds 1-1-2018 met de nieuwe EU wetgeving net als Nederlanders betaald krijgen, resultaat, we mogen geen overuren meer maken en de overuren die we gemaakt hebben met terugwerkende kracht verlaagd in uurloon. |:(

Het ligt dus echt aan het management wat er gebeuren gaat, en ook daar zitten rotte appels tussen.
Ik ben dus trouwens op zoek naar een nieuwe werkgever ;p

[Reactie gewijzigd door T-Forever op 25 juli 2024 12:02]

Zeker geen CAO. Overuren verlaagd in uurloon. In dat geval geen overuren meer maken. En dan vooral als het de baas niet uitkomt.
Maar we hebben het hier over Google, die - tenminste een paar jaar geleden - een reputatie had dat ze dingen als catering piekfijn regelen. Dat is een bedrijf die niet hoeft te besparen op bijv. catering.
En die worden ook wel ingezet. Zowel in de bouw, als later de lokale middenstand voor ondersteunende diensten. Nog los van de dingen die Google in de regio organiseert (ondersteuning op scholen, natuurprojecten etc).
Anoniem: 457607 @SierraPapa15 maart 2018 22:12
Mijn hele toekomstdroom is in duigen gevallen. Toen het internet net op kwam, zag ik de visie voor me: ik ga lekker in een hutje op de hei dicht bij de natuur wonen, lekker ver achteraf en goedkoop. En dan op afstand werken, gegeven alle mogelijkheden hiertoe. Wat een leven!

Nu blijkt dat zelfs in een klein land als Nederland met zijn relatief kleine afstanden we dit niet voor elkaar krijgen. We staan blijkbaar toch liever met zijn allen uren in de file om naar een druk, stressvol, vervuild centraal punt te rijden waar het allemaal te doen is.
Da's Nederland; in bijv San Fransisco zijn er genoeg bedrijven die staan te springen om mensen, en daar hebben ze het probleem dat wonen in SF zelf te duur is, en de reistijd naar werk vanuit plaatsen waar het wel betaalbaar is te lang is. Daar zijn er genoeg bedrijven die open staan voor remote werk.

Maar in NL zelf lijkt me de oplossing simpeler; zorg ervoor dat de grotere werkgevers zich gaan opsplitsen en zich over NL verspreiden. Het is niet nodig IMO dat 10.000 INGers allemaal in Amsterdam zitten, bijvoorbeeld.
Waarom is een Europese Unie de nationaliteit van de medewerkers nog belangrijk?
Het zit allemaal tussen de oren, maar ik kan niet ontkennen dat het belangrijk is. Dit soort grote projecten krijgen vaak de steun van lokale overheden omdat het banen oplevert. Ze zien het als investering in de lokale economie en zo wordt het ook aan de bevolking verkocht. Dan is het wel zaak om duidelijk te hebben hoeveel banen en wat voor soort.

Wie een bedrag als "500 miljoen euro" hoort zal al snel denken aan een enorm bedrijf met duizenden hoopopgeleide werknemers. Met 250 medewerkers inclusief de catering zal het aantal hoogwaardige banen nogal beperkt zijn. Het grootste deel van die 500 miljoen gaat waarschijnlijk niet naar Groningen, maar naar Intel, daar heeft de regio dus niet veel aan.

Die 250 zullen zeker iets bijdragen aan de lokale economie, maar de vraag is of het in verhouding staat met de investeringen van de gemeente (waarbij ik er even van uit ga dat die er is).
"Waarom is een Europese Unie de nationaliteit van de medewerkers nog belangrijk?"

Voor het (beleidsbepalende) bedrijfsleven, enorm!
Omdat de EU prima mogelijkheden biedt om via allerlei schimmige constructies goedkopere arbeid in te huren en hiermee arbeiders in Nederland te benadelen.

Voorbeeld: 'slachters' uit Letland die via een zogenaamde Letse zzp constructie hier worden ingehuurd door de Nederlandse slachterij mafia voor een uurtarief van minder dan 7 euro.


.
Omdat dezelfde baan niet voor iedereen hetzelfde is. Voor een <x nationaliteit> is werken voor 2000 euro heel anders dan voor een Nederlander, omdat in het thuisland je veel meer met dat geld kan doen.
Dat is een erg progressieve kijk. Jammergenoeg ook een idealistische kijk. Wanneer een bedrijf zoals Google zicht vestigd in een regio als Groningen, wordt dit gezien als iets dat banen creeert. Iets dat in gebieden als Groningen zeker geen kwaad kan.

Het idealistische beeld dat het het EU is en allemaal niet uitmaakt is niet helemaal het geval. Je leeft nog steeds in Nederland, niet in de EU. Nederland moet voor je zorgen, niet de EU. EU is een overkoepelende regering.
Wanneer een bedrijf zoals Google zicht vestigd in een regio als Groningen, wordt dit gezien als iets dat banen creeert
En dat is een kortzichtige visie, het doel van een bedrijf is helemaal niet banen creeëren, het doel is winst maken. Dat doe je als bedrijf door juist met zo min mogelijk medewerkers te werken.
Nederland moet voor je zorgen
In Nederland is het motto van de rechtse regering is dat je voor je zelf moet zorgen, sociale systemen worden langzamerhand afgebroken. Je moet dus vooral voor jezelf zorgen. Het kan zijn dat jij in de ander EU land een beter leven kan realiseren. En dan ben je gelukkig vrij omdat voor dat leven te gaan. Ik kon naar Duitsland gaan, sommige Polen, Italianen, Belgen of Portugezen landen misschien wel in Nederland. Prima.
Ik heb ik Nederland, Engeland, Duitsland gewoond, de grenzen zijn echt nog slechts een arbitraire stippellijn op een kaart. Ja het kan beter en gemakkelijker maar moeilijk is de EU als één land zien niet.
En dat is een kortzichtige visie, het doel van een bedrijf is helemaal niet banen creeëren, het doel is winst maken. Dat doe je als bedrijf door juist met zo min mogelijk medewerkers te werken.
Niet het doel van het bedrijf, maar voor het land waar het zich vestigd en de mensen die er wonen.

Je bekijkt alles vanuit het perspectief van een bedrijf en een unified europa.
Wederom dat is een mooie droom, en in een ideale wereld was er een unified europa, maar dat is er niet.
De EU is in de ogen van de meeste nog steeds een geforceerde extra layer van een overheid, mensen voelen zich niet europees, maar nederlands/duits/frans/etc. Ik woon zelf ook niet meer in nederland, heb in frankrijk (EU land) gewoond en nu in de UK. Vooral hier in London is het een perfect voorbeeld van wat ik bedoelde. London is een gigantische meltingpot van allerlei nationaliteiten en veel verschillende europeanen. Niemand voelt zich echter "europees". Iedereen voelt zich gewoon spaans/duits/nederlands en de vrije beweging om van land naar land te kunnen gaan wordt gewoon gezien als een ervaring en CV boost.

Je kan het europese gevoel niet forceren met de EU, dit heeft veel tijd nodig, en daar zijn we nog lang niet.
Niemand voelt zich echter "europees". Iedereen voelt zich gewoon spaans/duits/nederlands
Ze volen zich niet Europees, maar ze zijn Europees, een volle graad dieper! Ze willen Europese niet erkennen omdat hun afkomst deel van hun identiteit vormt (ik heb ook een afbeelding van de koning en koningin op mijn bureau hier in Duitsland, niet omdat ik het een monarchist ben, maar omdat mijn afkomst deel van mijn identiteit vormt). Maar ik realiseer me dondersgoed dat Nederland eigenlijk al lang niet meer bestaat. Het is een Europese provincie en ik ben niks meer of minder dan een Europeaan. En of je wilt of niet, jij ook ;)
Dat klinkt erg mooi, maar zo zit de mens niet in elkaar. Gevoel en trots op waar je vandaan komt en wie je bent is volgens mij nog nooit groter geweest. Het is de menselijke aard "apart" te willen zijn. Hele redenen dat 2e en 3e generatie imigranten in nederland zich nog steeds "turks, pools, marokkaans" voelen en noemen, ook al zijn ze het niet. Hetzelfde geld met het nederlandse volk.
Wederom ga je uit van een geforceerde doctrinatie dat je europees bent en het moet accepteren, maar dat hoeft helemaal niet. Brexit laat dat zien (goed of slecht, dat is terzijde), en het groeiende gevoel voor een Nexit toont dit ook (ook zo in frankrijk). Logica/reden en emoties/gevoel gaan meestal niet samen.

[Reactie gewijzigd door Penhoat op 25 juli 2024 12:02]

Precies. Hoe meer we globaliseren hoe meer we ons "bijzonder" willen voelen. Iets eigens willen hebben. Vandaar ook de nationalistische (Brexit) en regionale bewegingen (het gedoe in Catalonie). Maar als we er rationeel over nadenken zien we dat er eigenlijk geen echte verschillen tussen de mensen zijn.
Helemaal met je eens, het zou niet zo moeten zijn. We zijn allemaal mens en dat was het. Jammergenoeg gaan mensen zich pas zo gedragen wanneer het nodig is. Bijvoorbeeld in een oorlog zoals WWII, waarin het ineens niet meer uitmaakte in een moeilijke tijd of je donker of blank was, ook al was dat toen een gigantische issue. Mensen zijn complex en een zooitje tegelijkertijd, vandaar dat een europees gevoel forceren zoals de EU doet niet werkt.
Voor de lokale economie in Groningen maakt het weinig uit wat de nationaliteit van de Google medewerkers is. Duitsers moeten hier ook wonen en eten. Misschien dat buitenlanders wat vaker buiten de deur eten, dat zou de middenstand nog meer helpen.
cateringmedewerkers
Even simpel genomen dat ze 9-5 gaan werken, zal de kans klein zijn dat ze dan buiten de deur gaan eten.
En hun avondeten dan? Zeker buitenlandse medewerkers zijn die hier verblijven zullen eerder geneigd zijn om buiten de deur te gaan eten. De lokale middenstand kan daar dus van profiteren.
Google bied (bood) 3 maal daags warm eten aan, weet niet of dat nog steeds zo is / daar ook zo is. Ik kan me ook voorstellen dat het daar een 24/7 zaak is, niet dat er 's nachts cateringpersoneel is maar vrij zeker dat er dan warm eten moet zijn.
Maar in een dergelijk datacenter werken ze niet 9-5, maar 24*7 (ook op zon- en feestdagen dus).
Toegegeven, in de weekenden en nachten is er een skeleton crew, dus het minimala aantal bewaking en 1 of 2 on-site engineers, maar er zal altijd iemand aanwezig zijn voor support doeleinden.
Bij de bouw zijn juist heel erg veel kleine lokale aannemers en leveranciers betrokken geweest. Wie de hoofdaannemer is van Google durf ik zo niet te zeggen, maar zij bouwen ook voor Google in België enzo. Maar ik heb erg veel klanten in de regio daar welke mee hebben mogen helpen. Van grondverzet tot schilderen. Dat is wel een beleid van Google. Jaren lang is er daar intern in bedrijven en onderling gesproken over “die grote”. Want naam Google noemen in wandelgangen of documenten was vrij dodelijk voor een bedrijf.

In tegenstelling tot de energiecentrales daar waar vrijwel geen Nederlander bij betrokken is geweest.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 25 juli 2024 12:02]

Puur anekdotisch, maar ik heb van verschillende mensen in mijn omgeving gehoord dat ze voor Google werken of werkte. Nederlanders dus. Die werden ook veel naar andere Europese landen gestuurd. Naar het schijnt prefereert Google Nederlanders vanwege de talen die we machtig zijn en omdat "we" Google wat gunstiger gezind zijn dan bijvoorbeeld Duitsers.

Ik denk dat je niet zo veel hoort van de contracten die Google sluit met Nederlandse leveranciers, omdat ze alles behoorlijk dichttimmeren met NDA's en een verbod op publicatie. Ze willen simpelweg niet dat bedrijven gaan adverteren met het feit dat ze voor Google werken/hebben gewerkt.
Er waren wel buitenlandse contractors, maar wat men op een normale manier uit de omgeving kon betrekken heeft men uit de regio gehaald. -- eerste hand informatie --
Ben benieuwd of de dreigbrief die Jan Mulder ontvangen heeft nog invloed gaat hebben op het wel of niet uitbreiden van het windmolenpark in Delfzijl, anders zal Google toch ook andere energiebronnen moeten aanwenden.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 25 juli 2024 12:02]

Ben benieuwd of de dreigbrief die Jan Mulder ontvangen heeft nog invloed gaat hebben op het wel of niet uitbreiden van het windmolenpark in Delfzijl, anders zal Google toch ook andere energiebronnen moeten aanwenden.
Inderdaad, citaat uit het artikel: Energie krijgt de faciliteit van een windmolenpark in Delfzijl.
Geen wind, geen Google?

Die mogen dus ook gewoon salderen. Krrjgen dan op elke wind-kWh €0,15 subsidie. Van onze overheid van jouw belastinggeld.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 25 juli 2024 12:02]

Waar haal je die 15 cent vandaan? Dat is wel heel veel.
https://www.rvo.nl/sites/...l%20Wind%20SDE%202017.pdf

In deze tabel wordt volgens mij toch laten zien dat je een subsidie kan krijgen waardoor de kilowattprijs wordt aangevuld tot maximaal 7,3 cent, afhankelijk van de locatie. Op een plek met veel wind is dat 5,3 cent, waarbij 2,2 cent de marktprijs van stroom is. Dan zou je 3,1 cent subsidie krijgen, toch een stuk minder dan 15.
Volgens mij liggen de grootverbruik tarieven ergens rond de 3-5 cent per kWh. Lijkt me sterk dat ze daar 15 cent subsidie op krijgen.
https://www.eemshavenonli...el-start-in-januari-2017/

Er ligt bijna direct naast een mega aansluiting met bijbehorend overslag station naar hoogspanning en de rest van het netwerk.
Stroom gaat niet echt een probleem zijn daar.

Inkoop op andere plaatsen in de buurt is leuk, maar het is natuurlijk niet zo dat die rechtstreeks aangesloten wordt en bij geen wind er geen stroom is.
Anoniem: 636203 15 maart 2018 18:16
Jammer dat er ondanks de enorme investeringen, maar een paar honderd banen worden gecreëerd. Dat zet echt geen zoden aan de dijk.

Maar het is wel van groot belang om meer banen buiten de Randstad te creëren want het wordt er gewoon te vol. Daarom moet men van Groningen het nieuwe 'Silicon Valley' proberen te maken.
'Energy Valley' is het doel ipv 'Sillicion Valley': Klik 1 Klik 2
Alleen waarom in Groningen? Persoonlijk zou ik het eerder in de buurt van een technische universiteit doen. Dus Enschede of Eindhoven. Al weet ik niet of de RUG ook een technisch onderdeel heeft in dezelfde grootte als Enschede en Eindhoven?
Er wordt daar een gigantische hoeveelheid energie geproduceerd en internetkabels komen er aan land. Dat is een goede combinatie voor datacenters.
Begrijpelijk. Het ging mij echter meer om het Silicon Valley.
Bij nieuwe online technologie kijkt men naar omzet per medewerker.

En dat zit wel goed bij bij alle grote partijen.

De tijd dat je een beheerder per 10/20 servers. 50/100 werkplekken had is allang voorbij.
Bij dit soort zaken gaat het toch meer om het aantal medewerkers want de eigenaar is een buitenlands bedrijf en de winsten verdwijnen dus ook naar het buitenland.
Ja, het is armoede troef als het aankomt op werkgelegenheid.

Ik woon toevallig dichtbij een voormalig industriegebied innBrabant. Nog niet zo lang geleden (jaren 80), stonden daar fabrieken met 5000-10.000 medewerkers PER FABRIEK. Zoveel medewerkers in dit gebied dat ze letterlijk met rijen bussen aankwamen iedere dag.

Nu klappen we in onze handjes wanneer ergens 100 banen bijkomen.

Andere tijden, en helaas komt die oude tijd nooit meer terug.
Nog niet zo lang geleden (jaren 80),
Vergeef me dat ik hier een beetje om giechel. Dat is minstens 30 jaar geleden. 'Niet zo lang' daarvoor waren het de jaren 50. 'Niet zo lang dáárvoor' was Indonesië nog een kolonie en had WO2 nog niet plaatsgevonden. In beide gevallen was de economie natuurlijk ook totaal anders dan in de jaren 80. Desalniettemin snap ik je sentiment wel, en hoop ik ook dat er buiten de randstad banen bij gaan komen. Ik woon in de randstad maar kom oorspronkelijk uit een krimpregio; had opzich wel willen blijven maar, er waren gewoon geen banen.
Dat is ook het probleem: de Randstad heeft een aanzuigende werking op mensen omdat daar de banen zijn. Daardoor heeft het weer een aanzuigende werking op bedrijven omdat daar de klanten en werknemers zitten. En zo versterkt het zichzelf en trekt de Randstad de rest van het land leeg.

Je moet dit proberen te doorbreken. Men heeft dit geprobeerd in de jaren '80 door het hoofdkantoor van KPN naar Leeuwarden te verhuizen, maar dat lukte niet, want bedrijven willen graag in de Randstad zitten. Ik mis al tientallen jaren enige visie bij de overheid op dit gebied

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 25 juli 2024 12:02]

De regering kan hier helaas weinig aan doen, anders dan subsidies verstrekken om bijv. in Leeuwarden een kantoor te openen of in Groningen een datacentrum. Ik geloof niet dat hogere belastingen genoeg zijn om bedrijven uit de randstad weg te jagen.
Anoniem: 636203 @YopY16 maart 2018 10:05
Je zou ook in Groningen en Friesland zogenaamde Special Economic Zones kunnen opzetten waar productie bedrijven minder belasting betalen. Belonen is altijd effectiever dan bestraffen.
Ook in de jaren 90 hoefde je maar een kloppend hart te hebben om een baan te bemachtigen. Zowel de jaren 80 als 90 is verre van lang geleden. Het is 1/3 mensenleven, hooguit. Veel twintigers en vrijwel alle dertigers zijn in de jaren 90 geboren. Deze mensen zijn nog steeds jong, geen stokoud fossiel wat je probeert te suggereren.
Dertigers zijn jaren 80, [/pedant]
Anoniem: 457607 @YopY16 maart 2018 09:34
Nog niet wakker, je hebt gelijk. Er bestaan zelfs dertigers uit de jaren 70 :)

Maar de correctie maakt het punt alleen maar sterker, een dertiger is geen stokoud iemand. De jaren 80 en 90 zijn niet lang geleden, vrijwel iedereen heeft die meegemaakt, inclusief een zeer grote groep mensen die je nog steeds jong zou kunnen noemen.
Is dat wel veilig met al die aardbevingen?
Anoniem: 1044053 @RoffaboyS15 maart 2018 17:33
Een cloud heeft niet zo veel last van trillingen :+
maar hardware en zeer zeker HDD's wel... :+
Anoniem: 87301 @speed11216 maart 2018 07:41
Een beetje een fatsoenlijke hdd kan best wat hebben.
Eemshaven is voor zover ik weet niet in het aardbevings gevoelig gebied..
Ook hier heeft de overheid een pagina voor!

https://www.knmi.nl/nederland-nu/seismologie/aardbevingen

Op ~8km afstand was er in februari nog een beving.
Goedkope ruimtelijke vlakke omgeving, europees centrale ligging, genoeg mogelijkheden voor groene energie, gunstig zeeklimaat, goede infrastructuur, genoeg technische kennis en faciliteiten. Data is het nieuwe aardgas voor die regio.
Denk alleen dat de inkomsten aan aardgas niet te vergelijken zullen zijn.
Niet voor NL nee, misschien als google een staatsbedrijf was. Inkomsten zijn echter wel enorm, de cloud computer markt is een miljardenindustrie en heeft er o.a. voor gezorgd dat Bezos nu de rijkste man ter wereld is.
Is dat niet omdat de man een van de grootste webshops ter wereld exploiteert?
Helemaal niet genoeg voor groen energie.
De windmolens zijn een mooie afname bron voor google.

Maar dat is alleen maar mogelijk door de grote hoeveelheid gas en kolen gestookte energie die daar geproduceerd wordt.

https://nl.wikipedia.org/...n#Elektriciteitscentrales
Is Groningen een major CDN locatie vergelijkbaar wat MS in Amsterdam heeft?
In de eemshaven komt een transatlantische zeekabel aan land, dus dat zal ook hebben bijgedragen aan de keuze van google.
... wat MS in Amsterdam heeft?
Sinds wanneer heeft MS een DC in A'dam? :?
Nederland is daarmee de veertiende Cloud-regio in de wereld.
Euh... 'Google Cloud Platform-regio '...

[Reactie gewijzigd door geertdo op 25 juli 2024 12:02]

mooie nieuws, meer werkgelegenheid en prestige voor Nederland.
Ik denk dat de lokale computershop wel blij is.
Al die harde schijven die ze daar nodig hebben...
Ik heb een vermoeden dat die per containerlading direct bij de fabrikant vandaan komen.
Wat ik zo vreemd vind, is dat ik amper vacature advertenties heb gezien, over deze locatie.
Zouden de meeste specialisten en engineers gewoon overgevlogen en verhuisd zijn vanuit de USA??
Ik word regelmatig via LinkedIn uitgenodigd om bij Google te solliciteren anders....
Ah, vandaar,
dat staat bij mij uit, die optie voor "head hunters en recruitment bureau's"
Instelling is te vinden op: https://www.linkedin.com/jobs/career-interests/

Edit:
Volgens mij zei ik dat ook niet..., ik zei:
dat ik amper vacature advertenties heb gezien, over deze locatie
Dat is totaal iets anders als gebeld of gemaild worden door recruiters / head hunters.
Een advertentie wordt gezet in dit geval echt door Google zelf, Google heeft een eigen HR, en die is super streng. Google's beleid van mensen aannemen gaat voornamelijk niet via Head hunters of ingehuurde Job Recruiters of uitzend bureau's.
De mensen die jij spreekt zijn gewoon low life die over de rug van hardwerkende IT'ers 10 over hun jaar salaris willen verdienen. Parasieten die geld ongevraagd willen afroffelen.
---
Google werkt zeken in Europa niet samen met dit soort bedrijven. - Hoe ik dat nu zo op eens weet? Ik heb navraag gedaan, bij Google werknemers zelf, ja..., in de USA en NL/België.

[Reactie gewijzigd door HoeZoWie op 25 juli 2024 12:02]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.