Bewerken van Google Drive-documenten wordt mogelijk zonder Google-account

Google gaat eigenaren van documenten in Google Docs, Sheets en Slides de mogelijkheid geven om deze te delen met mensen zonder een Google-account. Via een pincode krijgen zij toegang en kunnen ze eventueel ook aanpassingen maken.

Volgens Google krijgen mensen zonder een Google-account snel de mogelijkheid om Drive-documenten te bekijken, van commentaar te voorzien en te bewerken. De zoekgigant zegt met die functionaliteit te komen omdat bedrijven die G Suite gebruiken vaak samenwerken met andere organisaties die niet altijd Google-accounts gebruiken.

Google begint met een bèta om de functionaliteit te testen. Als eigenaren van de documenten deze willen delen mensen zonder Google-account, krijgen zij via e-mail ook een pincode, waarmee ze toegang krijgen tot het document. Of derden het document kunnen bewerken, wordt door de eigenaar van het document bepaald.

Eigenaren en G Suite-admins hebben volledige controle over het document en kunnen op ieder moment de toegang van de mensen zonder Google-account intrekken. Bedrijven die met G Suite werken en interesse hebben om de nieuwe functionaliteit te testen, kunnen zich daarvoor aanmelden.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

18-12-2018 • 18:22

42

Reacties (42)

42
34
17
1
0
7
Wijzig sortering
Google komt met zelf rijdende wagen: "Oh dan weet Google naar waar ik rijd!!"
Google komt met koffieapparaat: "Oh dan weet Google hoe straf ik mijn koffie wil!!"
Google komt met badschuim: "Oh dan weet Google hoe vaak ik in bad ga!!"
Google komt met ....

Kan Google eigenlijk nog iets doen waarop jullie niet over privacy beginnen zeveren?
Als je niets van Google wil gebruiken is dat uw volste recht, maar stop dan met zagen over privacy onder ELK Google bericht. Het is serieus afgezaagd na zoveel jaren. Bovendien verplicht niemand u om iets van Google te gebruiken/kopen.
Ik ben steeds blij met alle reacties hier van kritische Tweakers die niet zomaar alles slikken, het zijn vaak interessante aanvullingen op een artikel die er eigenlijk best in vermeld mogen worden. Al snap ik wel dat die alinea's dan wel heel vaak te lezen zouden zijn op deze site.
Misschien is het een idee om op de voorpagina ergens een educatief hoekje of artikel te voorzien die wat kritische geluiden laat horen over Amazon, Facebook, Google, Apple, Microsoft, Alibaba, ... Daar kan dan naar gelinkt worden bij een artikel over één van hen?
Niemand verplicht ons inderdaad om iets van Google te gebruiken maar het is verdraaid moeilijk om het te ontlopen momenteel (installeer maar een een plugin in je browser die toont wie je allemaal volgt online). Er is trouwens ook niemand die je verplicht om al die commentaren te lezen ;-)

En Google verdient ook alle privacyvragen en -bezwaren. Zo leerde ik deze week bijv. dat gewoon een Androidtelefoon 50 keer meer locatiedata verstuurt naar Google dan een iPhone. Zo'n 40 verzoeken per uur.
Bron: https://digitalcontentnex...Data-Collection-Paper.pdf

On topic: wellicht een goede strategie van Google. Zo kunnen wie Google Drive en Google Docs niet kennen toch kennismaken met de software en worden ze misschien verleid om een account aan te maken. Verder hoeft iemand die een gezamenlijk project wil starten zich ook geen zorgen te maken of iedereen wel een versie heeft van bepaalde of betaalde software. Ik gebruik het niet, ik werk liever offline in MS Office of LibreOffice.
Was het maar zo makkelijk dat je simpelweg gewoon de producten van Google niet hoerde te gebruiken of dat je iets kon instellen en dat Google daar naar luisterde. Maar helaas...
Wellicht komt dit omdat Google al het mogelijke doet om informatie over je te verzamelen? Voor sommige mensen voelt dat, hoe ouderwets ook, niet prettig. Ze beseffen zich wellicht hoe hun informatie misbruikt kan worden?

Ik ben ook zo'n iemand. Als ik bij het gemeentehuis mijn vingerafdruk moet afgeven voor een paspoort voel ik me net een crimineel. Overdreven, ik weet het, maar zo voelt het.

Google doet, voor zover ik weet, geen slechte dingen met de verzamelde informatie, en Google is absoluut niet de enige met deze informatie-honger. Echter als alles over mensen vastgelegd wordt in digitale systemen, dan wordt misbruik maken van persoonlijke informatie wel heel erg makkelijk gemaakt. Grasduinen in digitale systemen is immers veel eenvoudiger/sneller/goedkoper dan bijvoorbeeld het doorzoeken van een papieren archief.

Het zijn, volgens mij, trouwens vooral overheden die continue in de verleiding zijn om "gebruik te maken" van digitaal beschikbare informatie, en daar nare gevolgen voor de betrokkenen aan kunnen koppelen. Ze negeren er referenda voor, bijvoorbeeld. :)

Oh, en briefgeheim is tegenwoordig ook ouderwets: https://www.geenstijl.nl/...e-privacy-het-briefgeheim

Steekwoorden: Stasi, Edward Snowden, Wikileaks, China, Saoedi-Arabië, (en de rest).

[Reactie gewijzigd door rijnsoft op 24 juli 2024 06:51]

Steekwoorden: Stasi, Edward Snowden, Wikileaks, China, Saoedi-Arabië, (en de rest).
Je vergeet de mooiste: kinderporno, terrorisme en (recent?) blijkbaar antidemocratisch!

On-topic: Het gaat er vaak niet eens om wie het gebruiken kan, wat men met die gegevens kan is vaak nog veel erger. Het UWV bijvoorbeeld kwakt gewoon je burgerservicenummer (soms onder een mooi ander naampje + een lettertje en een paar puntjes) op de brieven die simpelweg gewoon een nieuwsbrief zijn. Vervolgens vraagt een credit bedrijf mij om mijn bsn om te verifiëren dat ze ook werkelijk mij aan de telefoon hebben en we kunnen alles doen. Een geboorte datum? Mijn naam staat op de brief naast het bsn, dus een snelle internet zoektocht zal dat ook naar boven brengen.

But there's more! Menig ander gebruikt ZERO Google (of andere invasive social media). Houd alle Google requests (en die van dochter bedrijven) volledig tegen en ontfermt zich niet aan bedrijven die data uitwisselen met Google. Mag jij mij vertellen waarom Google nog steeds weet dat ik nog geen uur geleden te zien was op het station richting Den Haag. Of dat Google weet dat ik vorige week zaterdag met een prachtig zonnetje op een terrasje van een biertje aan het genieten was. Punt is, "@Amigoo", iedereen die iets van Google gebruikt stuurt ook hun directe omgeving mee. Facebook ook. Twitter ook. Snapchat ook. Instagram ook. Need I go on? Al die bedrijven wisselen informatie met elkaar uit op een of andere manier. Vaak via een simpele deel-knop. En tja, ik mag niet meer zeiken maar mijn privacy wordt zo wel geschonden en dat zonder dat ik er ook maar iets aan kan doen.

Al zou het hele gevoel van: "Ik voel me net crimineel in eigen huis" niet aanwezig zijn, de manier waarop informatie zo makkelijk te vergaren is en wij als samenleving er mee omgaan alsof het niks is is ronduit schandalig. Neem dat UWV en credit bedrijf voorbeeld in je achterhoofd. Beeld je nu in dat ieder individu wel dingen doet of heeft gedaan waar ze een tik op de vingers voor kregen. Neem bijvoorbeeld dit soort "kleine" dingetjes (nitpicking, sure, maar gaat om het punt). Niks ernstigs, toch? Maar de auto verzekering schroefde je premie omhoog nog geen 2 dagen nadat je de bekeuring ontvangen had. En je ziektekosten zijn eveneens omhoog gegaan. Waarom? "Oh verandering van beleid." Je snapt het plaatje. Dat dit niet gebeurt in onze direct (wat is "direct" tegenwoordig?) omgeving betekent nog niet dat het niet kan noch dat het überhaupt gebeurd.

Enfin. Je hebt hier ontevreden mensen die zich maar al te ongemakkelijk voelen alsof ze in een sociale gevangenis zitten en mensen die vrezen voor de gevaren die hiermee komen die blijkbaar niemand wilt begrijpen. Dus rot even lekker een eind op met je: "Kun je niet wat anders doen dan zeiken over privacy, je kan het toch ook gewoon niet gebruiken?", vriend. Het is een kwalijke zaak, op die manier stamp je al het kritiek veel te makkelijk weg en steek je je kop alleen maar in het zand.
Oh dan weet Google dus hoe vaak ik heb afgezaagd. :+
Inderdaad, want Google zou het nog proberen aannemelijk te maken dat een fles badschuim gps en cloudopslag nodig heeft.
Anoniem: 1128097 @Amigoo19 december 2018 09:36
Iemand weet niet wat trackers zijn?
van mij krijg je een +3!
Het heeft geen zin meer om nog comments te lezen onder een artikel over google, want 90 % gaat totaal niet over de inhoud van het artikel maar over privacy...
Een filter om die voor mij nutteloze comments er uit te krijgen zou leuk zijn :)
Dank u @telenut , toch iemand die het begrijpt. _/-\o_
Van mij mag iedereen Google kapot wensen, maar moet dat onder écht ELK artikel komen te staan?
Het lijken allemaal wel fans van het heilige Apple! (Oei, nu heb ik ze waarschijnlijk nog bozer gemaakt :D )

@sxbrentxs Tof dat je men "vriend" wil zijn. 8-)
Geen probleem, jongen. Hand in hand komen we tenminste ergens.
Die "comments" zijn een dienst van Tweakers waar ik gebruik van wil/mag maken.
Helaas zijn er enkele, zonder namen te noemen @Anoniem: 481893 , die heel graag off-topic reageren om over hun privacy te klagen zonder dat het artikel daar over gaat.

U klaagt over iemand, die klaagt over het geklaag van anderen... Oh de ironie!
Huh? Ik dacht dat dit allang mogelijk was. Als je nu een document in Docs maakt en dan klikt op -> delen -> deelbare link ophalen en dan instelt dat iedereen mag bewerken heb je precies dezelfde functionaliteit.
Ik dacht dat dat alleen inhield dat iedereen met een Google-account dan het document kon bewerken.
Kan ik naast zitten.

[Reactie gewijzigd door URSUS op 24 juli 2024 06:51]

Ja klopt maar dan heb je geen controle over wie precies mag bewerken, dan mag iedereen het. Zoals dit eruit ziet kun je aan specifieke personen toegang geven die geen Google account hebben.
Werd een keer tijd. Microsoft heeft dit al jaren en als Google een goede concurrentiepositie wilt krijgen/behouden, dan is dit een goede stap voorwaarts...
Ik vond het ook wel erg opdringerig. Je krijgt natuurlijk wel vaak een separaat Google-account voor een bedrijf maar of ik het nou prettig vind dat met die cookie dan al mijn StackOverflow, privé of job-hopping sites geregistreerd worden: Nee.
Anoniem: 113730 18 december 2018 20:45
Handing maar als ze er een serieuze concurrent voor Microsoft Office van willen maken dan zouden ze er ook installlerbare Apps voor Windows, MacOS en Linux voor moeten uitbrengen. Al is het maar een wrapper om de welversie heen. Een icoontje met (gratis) Google Office op de desktop begrijpen veel mensen veel beter dan een webpagina...
Tja, ze zijn zo alomtegenwoordig dat ze aan het IP-adres al genoeg hebben om te weten wie wat schrijft.

-knip-
Admin-edit:Opmerkingen over moderaties horen thuis in Frontpagemoderatie.

[Reactie gewijzigd door Bor op 24 juli 2024 06:51]

Ik snap je uiting maar er is zoveel tracking overal, dat dat het teniet doet.

Ik heb zelf geen gmail, maar er willen weleens mensen documenten met me delen om ter plekke te bewerking. Ik trok eigenlijk altijd aan het korte eind.
Mja, je hoeft natuurlijk ook geen Gmail te hebben, een Google Account is voldoende en die kan je met je huidige e-mail adres aanmaken. Hetzelfde als dat je bijvoorbeeld hier een account aanmaakt met je huidige e-mail adres.
Ja, ik heb ook geen facebook en kan dus niets zien wat daarop gepost wordt. Wel heerlijk rustig moet ik zeggen ;-)
Je hebt deels gelijk, op basis van het IP adres in combinatie met de eerder uitgevoerde handelingen achter dat adres kunnen ze 'redelijk' zeker zijn dat het om persoon X gaat. Dat is althans als je alleen woont / geen verdere bewoners hebt die gebruik maken van de te gebruiken dienst.

Als er meerdere bewoners achter 1 IP adres gebruik maken van èèn Google dienst dan wordt dat al een stuk lastiger zonder dat er gebruik gemaakt wordt van login cookies etc.

Maar daar gaat dit nieuwsbericht niet over natuurlijk. Het gaat het aanpassen van Google Drive documenten door middel van een PIN code (welke je zelf uitgeeft). En dan weet je natuurlijk altijd wie die PIN code heeft.
Ik denk niet dat Google veel (of uberhaupt iets) zal doen met IP adressen. Er zijn maar weinig IP adressen van Google gebruikers echt uniek. Meestal zijn unieke statische IP adressen voorbehouden aan servers.

Thuisgebruikers zitten vrijwel altijd achter een NAT met het hele huishouden (en andere mensen die de wifi code hebben gekregen). Op 4G is het nog veel erger, daar zit iedereen achter een NAT (omdat er niet genoeg IP adressen zijn voor al die mobieltjes). Complete kantoren zitten normaal gesproken achter een NAT, dus mogelijk honderden of duizenden gebruikers met hetzelfde IP adres. Komt nog bij dat ze ook makkelijk kunnen veranderen. Op 4G heb je er helemaal geen controle over en thuis krijg je vaak een nieuw adres wanneer je modem te lang uit heeft gestaan.

Dus een IP is niet alleen niet uniek voor een persoon, maar een persoon heeft ook geen uniek IP adres. Thuis zit iemand op de wifi, onderweg op 4G en op kantoor, school, etc weer op een wifi daar. Dat zijn 3 verschillende adressen op dezelfde dag voor dezelfde gebruiker. Bekenden delen vaak wifi codes met elkaar, dus als je iemand bezoekt zit je weer op een ander adres.

Nee, IP adressen zijn over de jaren heen, met de groei van het internet, steeds minder nuttig geworden voor tracking. Het lijkt me sterk dat Google er veel of uberhaupt iets mee zal doen, want die weet dit ook allemaal. Daarom hebben ze altijd zo zitten pushen met hun accounts, want die zijn meestal wel te herleiden naar een persoon, en die persoon zorgt zelf al vrijwillig voor het linken van z’n apparaten :+
Met de huidige stand van AI is het voor Google echt geen probleem om op basis van eerder geposte berichten een onderscheid te maken tussen de verschillende personen binnen mijn huishouden.

En ja, daar gaat dit nieuwsbericht dus juist wél over.
"Google begint met een bèta om de functionaliteit te testen. Als eigenaren van de documenten deze willen delen mensen zonder Google-account, krijgen zij via e-mail ook een pincode, waarmee ze toegang krijgen tot het document."

Ik zie niet in hoe het onderscheiden van verschillende personen in het huishouden relevant is ten opzichte van het nieuwsartikel. Die gaat over de mogelijkheid om een pincode aan te maken om zo iemand die geen Google account heeft wijzigingen te laten doorvoeren in een document.
Denk eerder op basis van mac-address ( mits het niet publieke stations zijn ) niet op ip.
Als je in een dhcp zit dan kunnen meerdere mensen die ip benutten waardoor het niet te scheiden valt.

[Reactie gewijzigd door Blyzka op 24 juli 2024 06:51]

Websites kunnen niet zomaar je mac-address zien. Dan moet je toch echt eerst activeX of Javascript componenten downloaden. Wat wel kan is je browser footprint herkennen. https://amiunique.org/fp Hier kun je je eigen footprint bekijken en zien of ie uniek is.
Ik hoor iemand praten zonder verstand van zaken. MAC adressen komen niet verder dan je lokale subnet en krijgt een website nooit te zien (ook Google niet). DHCP is voor het uitdelen van IP adressen op zo’n lokaal subnet (ja, je ISP is vanuit hun gezien ook een “lokaal subnet”).

Ik denk dat de term die je zoekt “NAT” (Network Adress Translation) is, oftewel het verschuilen van een of meerdere IP adressen achter een ander adres. Dit gebeurt vrijwel altijd op je eigen thuisnetwerk of mobiele verbinding, want voor thuis krijg je 1 IP die je samen moet delen met het hele huis en op 4G zit je massaal achter een NAT met vele andere gebruikers.

Met ipv6 zou NAT niet meer nodig moeten zijn (leuk voor Google en andere tracking partijen), maar dat komt nog niet zo heel hard op gang...
Van mij krijg je een -1 vanwege je aanvullende en beledigende opmerking
door een paar mensen die alles lukraak aan Google toevertrouwen
(die je overigens nu uit je bericht is verwijderd?)

Je mag uiteraard een eigen mening hebben, maar onderbouw die ipv op de man af mensen te gaan beledigen.
Je reactie voegt naar mijn idee niks toe aan het wel of niet inloggen met een pincode, je gaat via een onduidelijke naar tracking wat niet aansluit op de inhoud van het nieuwsbericht.
-knip-
Bij Google is het inmiddels zo dat alles wat ze nieuw doen, ten behoeve is van nóg meer dataverzameling. En op deze manier trek je ook non-Google accounts naar je toe.

Admin-edit:Opmerkingen over moderaties horen thuis in Frontpagemoderatie.

[Reactie gewijzigd door Bor op 24 juli 2024 06:51]

Da's de deur toch openzetten? Of begrijp ik dat weer fout (wie me goed kent, weet dat ik de UPNP-ellende voorspeld heb - ik zet dat dus al van zolang het kan uit). Men moet is leren de gebruiker voor z'n verantwoordelijkheden te plaatsen - hoe eenvoudiger het wordt, hoe lastiger om veilig te werken. Da's de paradox.
Ik vind dit persoonlijk wel een prettige ontwikkeling, waar ik in het verleden meer dan een enkele keer van gebruik had kunnen maken.
Of dat in de toekomst nog voor zal komen.. Tja.. Joost (of Google) zal het weten.

Los daarvan sluit ik me stilletjes aan bij de rest van de reacties.. Al ben ik daar ook niet zozeer op tegen. Niet "omdat ik niets te verbergen heb" - maar meer omdat ik er nog geen negatieve gevolgen van ervaren heb.

Oh well.
Bedankt voor de suggestie, maar na een snelle Google zoekopdracht ben ik er vrij zeker van dat het mijn interesse niet voldoende heeft gewekt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.