Echter ga je voorbij aan het feit dat er in het onderwijs veel tijd gestoken wordt in de persoonlijke ontwikkeling. Wie ben ik? Waar ligt mijn kracht? waar mijn zwakte (of te wel aandachtspunten)? Wie kan mij helpen? Waar wil ik heen en wat heb ik dan nodig?
Of kent je het onderwijs niet, of ben je blind voor de aandacht voor de mens achter de leerling/student.
Als onderwijsgevende kan ik je vertellen dat we alle aandacht hebben voor de mens achter het studentnummer
Vergeef mij, ik ga even mijn hart luchten, en niets persoonlijks hoor:
Ofwel me, myself en I. Doe er een iPad (een ik-tablet) bij, en het plaatje is compleet. Waar is het
wij gebleven? Kinderen worden als het ware de volwassenheid in gestampt. Eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid wordt op steeds jongere leeftijd op de schoudertjes gelegd. En ze worden aangemoedigd tot oeverloos rationaliseren van alles (Overal over praten). Ook moeten ze zo snel mogelijk voorsorteren, en zich vastleggen op een richting terwijl velen daar helemaal nog niet aan toe zijn.
Ik heb een tijdje in het onderwijs gewerkt en ik moet zeggen dat ik met name didactische zaken volledig doorgeslagen vindt. Ik had soms het idee dat ik met leden van een cultus te maken had. Alleen al het taalgebruik lijkt sterk op het Christendom waarin zaken verborgen worden achter pseudo-wetenschappelijke zalvende termen. vraag je heldere antwoorden krijg je andere even ontwijkende, verhullende praat. Het is ook typisch het dialect waarachter middelmatige geesten en bestuurders zich graag verschuilen om hun eigen beperkingen te verbergen. Er zit ook een stuk corruptie onder verborgen, ontdekte ik na een tijdje.
Maar als je nu eens op een rijtje zet wat ze nu echt leren dan valt het enorm tegen. Men loopt kinderen maar al te gemakkelijk rugzakjes aan te meten om hun eigen onkunde te verbergen. Zoals hoogleraren vaststellen is dyslectie niet zozeer de aangeboren afwijking die onze wijsneuzen er van willen maken, maar gebrekkig taalonderricht. Want vanaf de mammoetwet zijn onze kinderen experimenteeraapjes geworden van sociale wetenschappers die menen dat ze duizenden jaren opvoedkundige wijsheid kunnen vervangen door een wetenschappelijke aanpak. Ik vind het best wel droevig wat er gebeurd is. Ik heb in korte tijd zoveel onzin voorbij zien komen dat ik er met opgelucht hart uitgestapt bent, hoewel ik lesgeven en contact met de leerlingen heel leuk vond. En niet dat er ook geen goede scholen zijn, maar je moet er wel naar zoeken.
Men doet graag of men bedrijfsmatige principes toepast maar het zijn holle woorden, die men in boekjes heeft gelezen. Hoewel het onderwijs bol staat van de evaluaties worden de eigen onderwijsmethoden nooit geevalueerd maar gewoon weer vervangen door de volgende hype. Zo heeft men nooit te erkennen dat men al weer heeft gefaald. En als iets eindelijk wel redelijk werkt moet het niettemin weer vervangen worden door de volgende methode want daar hebben ze mensen voor die aan het werk willen blijven. Weer een wollig verhaal, en daar gaat ie weer.
Als je al zo praat: "
Als onderwijsgevende kan ik je vertellen dat we alle aandacht hebben voor de mens achter het studentnummer", dan denk ik al, hier ga ik mijn kind niet naar toe brengen. Dat is nou echt typisch het marketingpraatje die scholen zich aangemeten hebben. "De mens achter het studentnummer"? Het is een kind @#$%, niet de minivolwassene die jullie ervan willen maken. En hoezo moet hij een nummer hebben, omdat ze scholen van 15.000 leerlingen hebben gemaakt? Is dat geent op de biologisch verantwoorde kippenstal? In de gezondheidszorg zien we dezelfde concentratie. Ik weet wel waarom: het heeft alles te maken met honorering van de overhead.
Vertel mij eens waarom tegenwoording kinderen op school al een burnout krijgen en er zo veel afhaken met zo veel persoonlijke begeleiding? Ik zie zoveel idioterie en ik zie ook mensen die totaal onbereikbaar zijn geworden omdat ze volledig in hun eigen onderwijscultuurtje zitten, waarin ze zich moeten handhaven door op dezelfde manier mee te praten. Daar kunnen ze niets aan doen want daar worden ze zelf in geindoctrineerd in de lerarenopleiding, wie dat niet slaafs overneemt, komt er nooit doorheen.
Het is ook een grote mythe dat er zoiets is als een wetenschappelijk verantwoorde opvoeding en onderwijs. De sociale wetenschappen zijn juist berucht om hun ideeenstrijd. Allemaal weten ze hun onderzoekjes zo in te kleden dat er iets uitkomt dat hun stokpaardjes lijkt te bewijzen. Met selectief shoppen kan je werkelijk alles onderbouwen. Ik zou onderwijsmensen wel alfa-nerds willen noemen. Ze zijn sociaal, maar rationeel sociaal. Ze voldoen aan hun eigen geobjectiveerde definitie van sociaal.
Dan heb ik het nog niet over de oeverloze vergaderingen en besprekingen, de onzinnige hoeveelheid data die verzameld wordt en verder heel weinig mee gedaan wordt. Het sjoemelen met cijfers om de resultaten op te poetsen en zo kan ik nog wel een tijdje door gaan. Overigens ligt het niet aan de gemiddelde leerkracht die doet zijn best binnen dit halfgare systeem. Zijn speelruimte is in de loop van de tijd alleen maar kleiner geworden.
Ook de geforceerde inzet van computerhulpmiddelen is zoiets dwaas. Daar worden allerlei theoretische voordelen opgeplakt die in praktijk er helemaal niet uitkomen. Maar men wil graag goede sier maken, dan wel subsidies binnenslepen. Ondertussen worden kinderen gewoon gebruikt om nieuwe onderwijsmethoden uit te proberen. Als ik het heb over persoonlijke vorming dan bedoel ik niet het gepsychologiseer dat door leraren op kinderen los gelaten wordt, maar het aanleren van goede basisvaardigheden zoals zoals taal, rekenen, geheugentraining, leerdiscipline, goed leren samen werken en juist een brede lesstof aanbieden met voldoende herhaling dat er ook iets blijft hangen. Het is ontstellend hoe weinig er van de lesstof blijft hangen. Het doorspreken van allerlei wereldproblematiek, mileuzaken etc. zijn nu juist typisch stokpaardjes van linkse denkers waar ze kinderen maar al te graag in willen vormen naar hun eigen opvattingen.
Leraren zijn ook de meest eigenwijze mensen die er op Aarde rondlopen, maar dat wist je natuurlijk al. Wat vind je trouwens van "de luizenmoeder"? Veel mensen vinden het herkenbaar.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 22 juli 2024 23:54]