WhatsApp voegt meer functionaliteit toe aan groepsgesprekken

WhatsApp geeft gebruikers meer mogelijkheden in groepsgesprekken. Zo is er een nieuwe functie die een samenvatting toont van antwoorden en @mentions als gebruikers een groepschat een tijd niet hebben geopend.

De Group catch up-functie verschijnt als een @-icoontje aan de onderkant van de chat, als gebruikers een groepschat met veel nieuwe berichten openen. Verder is het nu mogelijk om op de pagina van de groep te zoeken naar deelnemers en WhatsApp zegt bescherming toegevoegd te hebben zodat mensen niet zomaar weer toegevoegd kunnen worden aan groepen die ze hebben verlaten.

Ook kunnen beheerders voortaan de beheerdersrechten van anderen afnemen. Mensen die een groep gestart hebben, kunnen niet langer daaruit verwijderd worden door andere beheerders. Daarnaast is het voortaan mogelijk om aan groepen een beschrijving toe te voegen met tekst. Als een nieuw persoon de groep betreedt, ziet deze de tekst bovenaan staan. Beheerders hebben nu de mogelijkheid om te beperken wie de naam, het icoon en de omschrijving van de groep kan aanpassen.

De nieuwe functies zitten vanaf dinsdag in WhatsApp voor Android en iOS, meldt de berichtendienst op zijn blog.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-05-2018 • 18:36

64 Linkedin

Reacties (64)

64
60
51
0
0
7
Wijzig sortering
Meest nuttige functie wat mij betreft is het niet opnieuw kunnen toevoegen als ik een groep verlaat.
Dat kan nu, zie hier: https://wabetainfo.com/wh...prises-in-groups-anymore/
On January 12th (the first day the Dismiss as Admin feature was wrongly released for Android beta users), WhatsApp has silently added a new feature that protects users, so they can’t be repeatedly added to groups they’ve left.
Maar als je jezelf verwijdert, kan je dan ooit nog wel worden toegevoegd? Lijkt me een beetje gek als er dan een nieuwe app moeten worden aangemaakt oid
Je jezelf verwijdert? :P Dat kan niet eens (zojuist geprobeerd). Of iemand verwijdert jou, of je verlaat zelf de groep. In dat laatste geval kan je dan niet (of tijdelijk) toegevoegd worden. Of ben ik nu te letterlijk aan het denken met m'n eerste vraag?

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 15 mei 2018 21:18]

Ik bedoel inderdaad als je jezelf tijdelijk uit een groep zou willen verwijderen, zou er dan nog een mogelijkheid zijn om er later toch weer terug in te geraken?
Je kunt jezelf dus niet verwijderen.
Hij bedoeld natuurlijk als je de groep tijdelijk wilt verlaten, of je dan überhaupt nog wel kan worden toegevoegd als je het weer zou willen.
Je kan jezelf wel verwijderen, druk op groep verlaten en dan kan je evt de groep ook nog verwijderen.
Ja, dat las ik in het artikel, tnx :)
Dat kan je makkelijk oplossen door degene te blokkeren, die jou elke keer toevoegt. Aan jou of je hem later wilt deblokkeren of niet.
Ik zou het nóg beter vinden als je niet zomaar ongevraagd aan een groep kunt worden toegevoegd. Op die manier hebben mensen mijn nummer ooit gekregen waarvan ik niet wilde dat ze dat kregen. Het zou imo mooi zijn als je een uitnodiging kunt krijgen als iemand je aan een groep wil toevoegen, dan kun je zelf bepalen of je dat wil of niet.

/ :) Edit: hetzelfde dus als Miglow als laatste reactie gaf. :)

[Reactie gewijzigd door mike172 op 16 mei 2018 13:29]

Heb je dan last van mensen die je continu toevoegen?
Ja, collega's hebben er een handje van, maar ook bekenden. Ik stap er altijd direct weer uit, waarna ze me weer toevoegen omdat er iets was misgegaan. Nee hoor, ik hoef gewoon geen "grappige" filmpjes, gifjes, tieten of wat voor ongevraagde shit nog meer in een groepsapp waarin we bijvoorbeeld geacht worden om inhoudelijke info over het werk te delen. Wat mij betreft zijn groepsapps de kettingbrief 2.0.
Ik heb m'n account verwijderd bij whatsapp.
In eerste instantie omdat ik het niet eens was met hun privacybeleid maar ik kom echt tot rust zonder whatsapp.
Geen groepsapps meer van werk of verenigingen, echt heerlijk.
Als ze me nodig hebben kunnen ze bellen, SMS sturen of via telegram/signaal/riot een bericht sturen.
Ik heb m'n account verwijderd bij whatsapp.
In eerste instantie omdat ik het niet eens was met hun privacybeleid maar ik kom echt tot rust zonder whatsapp.
Geen groepsapps meer van werk of verenigingen, echt heerlijk.
Als ze me nodig hebben kunnen ze bellen, SMS sturen of via telegram/signaal/riot een bericht sturen.
Ik snap je punt, ik gebruik nog wel whatsap en ben blij met de groepen. Mede omdat er 2 echt actief zijn met alleen goede vrienden. Aangezien we ver weg van elkaar wonen ideaal.

Voor alle andere zaken begrijp ik je totaal en wordt Whatsapp een beetje misbruikt. Ga op Discord of een Forum zou ik zeggen.
Je kunt dat ook tegen je collega's zeggen, in plaats van het te tolereren of te ontwijken. Is heel normaal hoor.
Ze zouden ook net zo goed kunnen vragen of ik erbij wil ipv gewoon toevoegen.
Je kunt ze voorstellen een serieuze groep en een babbelgroep te maken.
Ook handig bij de volgende reorganisatie. }>
Met een kleine moeite zijn daar twee groepen voor te maken, Werk en Bar zeg maar. Dan kunnen de mensen kiezen wat ze willen volgen en gaan werkgerelateerde vragen niet verloren in de brij van kattenfilmpjes.
Drie veranderingen die ik ook graag zou willen zien zijn:
 • Het oprekken van de bestandsgroottebeperkingen.
 • Het kunnen instellen van een sanitization rule voor verwijderen van bestanden >X (waarbij X de zelf ingestelde bestandsgrootte is waarbij automatisch een vooraf zelf ingestelde verwijderingstimer wordt geactiveerd), tenzij je specifiek selecteert om te bewaren, zodat je na een bepaalde tijd niet met een hoop ongewenste troep aan content van een ander zit.
 • En dat je zelf en gemakkelijk voor bestanden een aparte standaard opslag locatie (e.g. een cloud opslag dienst of je eigen netwerk opslag) kan selecteren, zodat je telefoon en Google Drive backup niet snel vol raken.
Opslaan van alle data op de externe SD kaart zou wel prettig zijn. Zelfs met de Xposed module XinternalSD kun je het bij WhatsApp niet aanpassen, wat betekent dat WA niet de nette API routines gebruikt om die locaties op te vragen (want die worden gehookt en aangepast door die module).
Je kunt via de developer options wel 'Force allow apps on external' aanvinken en vervolgens WhatsApp naar je SD kaart verplaatsen; als het goed is wordt je data dan ook op de SD kaart opgeslagen.
Nee, dan gaat alleen de app zelf erheen en dat zet geenzoden aan de dijk.
Als je root hebt kan je gewoon een symlink maken van /Internal/Whatsapp/ naar /SD/Whatsapp/
Dat zul je beide partities wel als ext2/3/4 moeten formatteren want fat-achtige bestandssystemen ondersteunen geen symlinks. Er zijn wel oplossingen voor ja.
Helemaal mee eens. Al die leuke functies, dat is wel leuk, maar opslag op een SD kaart is zeer wenselijk. Liever gisteren dan vandaag.
Ik zou ook graag zien dat plaatjes standaard enkel tijdelijk worden opgeslagen, tenzij ik ze expliciet download, zoals in whatsapp web al gebeurt.
Hoe zie je dat voor je dan? Door de end2end encrypte krijg je het bericht met plaatje helemaal binnen en blijft er niets op de server zoals bij Telegram. Waar zou dat plaatje dan moeten blijven staan volgens jou?
Geen idee, het is ze ook gelukt met whatsapp web. Desnoods in een /tmp map waar het op het apparaat blijft staan tot een reboot.
Dat komt omdat de web versie de telefoon als server gebruikt. Daar download je dat plaatje pas van je telefoon als je het opvraagt, anders zou je databundel wat sneller gaan...
Mee eens. Zelf had ik ook nog wat anders toegevoegd zien worden:
- de optie om numerieke meldingen van bepaalde groepen aan of uit te zetten.
Wat ik hiermee bedoel is dat stel ik zit in een familiegroep van mijn schoonouders, ik niet wil dat het aantal berichten toegevoegd wordt aan mijn whatsapp icoon op mijn scherm.

Stel: het nummer staat op 46, waarvan 15 berichten van personen en/of groepen waar ikwel meldingen van wil ontvangen, en 31 van de familie groep. Dat ik dan die 31 kan uitschakelen.
In telegram kan dit al en ik vind dit heel makkelijk filteren.
Je kan een afbeelding toevoegen als "document", dan heb je geen bestandsgroottebeperking.
De nieuwe update die dit bevat en volledig stabiel is verklaart door WhatsApp, is voor Android hier te downloaden: https://www.whatsapp.com/android/

Verder heeft WhatsApp de revoke limit verhoogd. Als volgt, namens WBI:

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 15 mei 2018 18:50]

Aparte tijd... 1h 8m 16s. Daar moet toch een bepaalde reden voor zijn, dat dat zo specifiek die minuten en seconden is, aangezien het eerst gewoon 24 uur was. De reden zie ik er niet bij staan, enkel dat het "protection" is.
Zoals @compufreak88 en @GeeBee al zeiden: 1u, 8m en 16 seconden is 4096 seconden.

Het was niet eerst 24 uur. Je had eerst 1 dag voordat de revoke-request ongedaan werd gemaakt. Nu is dat 1 dag, 1 uur en 8 minuten en 16 seconden. Dat is waar jij het over hebt waarschijnlijk. Dat is wat anders :p.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 15 mei 2018 20:04]

ho, ik zie dat ik een foutje maak inderdaad :)
Voor wie afvraagt waarom 1u, 8m en 16 seconden: Dit is 4096 seconden in totaal, oftwel 212 seconden.
De revoke-tijd is nu 1d, 1h, 8m en 16s. Dat is samen 90496 seconden.
Iemand enig idee waar deze waarde vandaan komt?
Het is bijvoorbeeld 2^16,46..., geen 100000 sec, geen... enz
Ik zie er geen logische waarde in.


Ah... 1 dag + 2^12 sec.
OK :)

[Reactie gewijzigd door GeeBee op 15 mei 2018 19:38]

En wanneer komt er een functie om groepapps the muten op ingestelde tijden?
Daar is op het moment niets over bekend. Ook niet in de bèta voor zover ik weet.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 15 mei 2018 18:52]

Stel het aan ze voor als feature request zou ik zeggen.
Wil de funtinaliteit dat je gesprekken een 'Lock' kunt zetten!
Hier wacht ik al heel lang op..
Hoezo? Je kan bij Android allang een third-party tool gebruiken om apps te 'versleutelen'.
Hij zegt gesprekken he, niet apps.
Weet ik, maar dan moet je code gaan injecteren in de WhatsApp-applicatie en dat is niet echt praktisch (je hebt wel WATweaker enzo, maar voor iOS gaat dat lastig. Vandaar dat ik een third-party tool noemde.
Ik wil dat je aantal gesprekken kunt locken doormiddel van een wachtwoord,
Ik gok dat ie bedoelt dat de groep bevroren wordt, dus dat er geen berichten uitgewisseld kunnen worden.

Aan zo’n feature wordt gewerkt, soort van wat +m is op IRC; enkel beheerders kunnen dan praten.
offtopic:
Weet iemand hoe je op Android je groepen kunt beheren? Hoe kun je een overzicht krijgen van de groepen waarin ik zit? Op Blackberry was dat een peuleschil, maar op Android zie ik nergens de lijst van groepen.
Is (nog) niet mogelijk, maar wellicht dat je de feature kan aanvragen: https://www.whatsapp.com/contact
Thx, email gestuurd.
Ben toch wel benieuwd per wanneer ze groepsbellen gaan uitrollen.
Dat komt er binnenkort aan, zowel spraak als video; al kan ‘t zijn dat die niet tegelijk uitrollen. (Maar daar lijken ze wel op in te zetten)
"De Group catch up-functie verschijnt als een @-icoontje aan de onderkant van de chat, als gebruikers een groepschat met veel nieuwe berichten openen. "

Ik begrijp die zin totaal niet... Als er dus veel berichten in een chat geplaatst zijn en je opent die chat dan zie je een @-icoontje...? Of zie je de berichten die aan jou geadresseerd waren in die vele berichten bovenin? Of wat is de 'group catch up-functie' precies?

Edit: even doorgeklikt en op de website van whatsapp staat: "Group catch up: When you've been away from a group chat, quickly catch up on messages that mention or reply to you by tapping on a new @ button that appears at the bottom right corner of the chat.", oftewel, je kunt makkelijk de berichten inzien die zijn geadresseerd aan jou of als reactie op een bericht van jou zijn geplaatst. Duidelijk. Ik zet 'm even in het feedback-forum.

[Reactie gewijzigd door HellFury op 15 mei 2018 20:12]

Precies de functie die telegram sinds kort heeft.
Ik zou graag een groep volledig en permanent willen verbergen zonder deze te hoeven verlaten.

- Archiveren kan, maar dan verschijnt ie weer in de lijst wanneer er in de groep een nieuw bericht geplaatst wordt.
- Meldingen uitzetten kan, maar dan zie je de groep wel steeds bovenaan getoond worden wanneer er nieuwe berichten geplaatst worden.
Het zou wel handig zijn als je standaard taal voor een groep kunt instellen, zodat je toetsenbord goed ingesteld kan worden

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee