WhatsApp kan Facebook- en Instagram-video's weergeven in eigen iOS-app

WhatsApp heeft een update gekregen waardoor gebruikers in staat zijn om in de app van de chatdienst video's van Facebook en Instagram af te spelen. De functionaliteit is vooralsnog alleen beschikbaar op iOS.

Na deze update hoeven gebruikers op bijvoorbeeld een iPhone of een iPad bij het openen van een link naar een video op Facebook of Instagram, niet langer WhatsApp te verlaten om de video te kunnen bekijken. Facebook is eigenaar van zowel WhatsApp als Instagram en probeert met deze update de diensten meer te integreren.

De update, die WhatsApp maandag heeft uitgebracht voor iOS, voegt ook een optie toe voor een groepsbeheerder om de admin rechten van andere participanten te verwijderen. Ook kunnen groepsbeheerders sinds de laatste WhatsApp-update kiezen wie het icoontje van de groep en de omschrijving kan wijzigen.

Deze update van WhatsApp is voorlopig alleen nog beschikbaar voor iOS-apparaten. Het is nog onduidelijk wanneer de update ook uitkomt voor Android.

Door Joris Jansen

Redacteur

07-05-2018 • 21:30

56 Linkedin

Reacties (56)

56
56
44
4
0
9
Wijzig sortering
Ik zit hier niet op te wachten. Vanwege Facebook tracking haal ik altijd direct Facebook links weg, zodra iemand het in een Whatsapp groep plaatst. (Eigenlijk al te laat dan, maar ja...)
Verdere Facebook integratie in Whatsapp zit ik dus kwa privacy al helemaal niet op te wachten. Toch maar eens experimenteren met firewalls in Android. Al hoewel dat ook lastig kan gaan worden met het nieuws van vandaag: nieuws: 'Android P beperkt toegang tot informatie over netwerkactiviteit door...
Verwijderen heeft weinig zin, maar er wordt ook geen connectie gemaakt met facebook tenzij je er op klikt dus daar hoef je je niet druk om te maken... Zolang je niet op die link klikt: wat kan jou het dan boeien dat iemand die link deelt?

Maar deze feature heeft in de basis weinig te maken met tracking.
Het is een koppeling waardoor FBCDN in-app kan afspelen. WhatsApp kon dit al voor YouTube en heeft daar (iig op iOS) ook ondersteuning voor picture-in-picture gekregen; dus je kan YouTube filmpjes kijken terwijl je gewoon doortikt in WhatsApp. (En het kleine videoschermpje kan je dan ook op het scherm zetten waar je wilt door hem te verslepen, of even pauzeren door naar rechts te swipen; en dan weer aantikken om terug tevoorschijn te komen en verder te spelen.) Of je het nou in de browser opent of met de YouTube-app: het komt altijd van dezelfde server, dus dat maakt weinig verschil. (M.a.w.: de YouTube en Facebook servers kunnen sowieso wel zien dat jou IP-adres dat filmpje opvraagt, ongeacht hoe je dit filmpje opent. (Tenzij je een proxy gebruikt in de browser op je telefoon misschien, maar dat is een zeldzaam scenario.))

Nu hebben ze deze optie ook toegevoegd om dit vanaf Facebook-diensten af te kunnen spelen. En misschien volgen Vimeo en LiveLeak (slim chance... :P) misschien ook nog in de toekomst.
Ik zie het probleem niet zo.

Men was over 't algemeen helemaal blij met die picture-in-picture YouTube ondersteuning, dit is exact hetzelfde alleen dan op basis van FBCDN i.p.v. YouTube en de connectie wordt pas opgezet als je het aanklikt. (Een stream van het videobestand.) Als je dat soort functies niet fijn vindt, dan open je die filmpjes niet natuurlijk - heel simpel. :P Dan wordt er geen connectie opgezet, dus hoef je ook niet te malen om je privacy; de link kan je rustig laten staan daar dit end-to-end encrypted wordt verstuurd.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 7 mei 2018 22:11]

Ik heb niet direct informatie kunnen vinden hoe PiP precies in Whatapp geimplementeerd is. Op het moment dat ik via Whatsapp een Youtube link toegestuurd krijg, wordt er automatisch al een foto ingeladen met tekstuele beschrijving er bij, zonder deze link aan te hoeven klikken. Dit wekt de suggestie dat deze informatie direct uit Youtube wordt gehaald. Hetzelfde gebeurt dacht ik regelmatig bij normale weblinks. Mogelijk misschien indien een website Facebook Open Graph meta tags implementeert? Maar om die informatie weer te geven, is wel een verbinding vereist, direct of indirect. (Beiden ongewenst.)

Ook het gebruik van een directe Facebook CDN connectie is kwa privacy ongewenst.

[Reactie gewijzigd door Cyb op 7 mei 2018 23:01]

Voor zover ik weet gebeurt de preview ophalen op het toestel van de verzender, niet op het toestel van de ontvanger. :) Als ik met WhatsApp Desktop bijvoorbeeld bezig ben en ik stuur zelf een link, dan krijg ik meteen een melding van de firewall dat WhatsApp probeert de preview te downloaden van de website in kwestie. Krijg ik echter een link toegestuurd, dan zegt de firewall niets - maar heb ik wel alsnog de preview gewoon. Het zou kunnen dat ie dat uit de telefoon pakt natuurlijk en dat die eerst een verbinding opzet; maar ik kon dat zo 1,2,3 niet terugzien in een wireshark dump.
Ook het gebruik van een directe Facebook CDN connectie is kwa privacy ongewenst.
Dan klik je gewoon de link niet aan. Er wordt altijd een directe verbinding opgezet als je een link opent. Of dat nou in een PiP-schermpje is in WhatsApp, via de Facebook-app of via een videospelertje omdat je het opent in je webbrowser. De link niet aanklikken is dan simpelweg de oplossing als je nooit een filmpje van FBCDN wil streamen. :P
Ah, mooi dat je het hebt getest bij zowel de zender als ontvanger. Maar het laten genereren van de preview bij alleen de zender, zou Whatsapp natuurlijk gemakkelijk kunnen aanpassen naar zowel zender als ontvanger, en dan is er direct sprake van potentiele tracking. Een firewall is eigenlijk de enige optie, anders moeten gebruikers continue bij elke update d.m.v. packet analyzers gaan checken of Facebook van implementatie is veranderd.
Waarschijnlijk heb je hier gelijk in. Bij het plaatsen van berichten op Facebook wordt zo'n zelfde preview gegenereerd, maar dat doet Facebook door de link vanuit hun servers te crawlen (dus niet vanaf het device waarmee je het bericht wil plaatsen). Zoals Cyb al aangaf gebruiken ze hier o.a. Open Graph voor.
Of je het nou in de browser opent of met de YouTube-app: het komt altijd van dezelfde server, dus dat maakt weinig verschil.
Jawel, ik zie een significant verschil: dit soort dingen gaat de WA app flink bloaten. En omdat Android geen generieke video bibliotheken heeft voor veel moderne formaten zullen die ook nog in WA toegevoegd moeten worden, aangenomen dat de huidige codec niet alles ondersteund wat FB ondersteund.
En misschien volgen Vimeo en LiveLeak
Pornhub. O-)

[Reactie gewijzigd door Morgan4321 op 7 mei 2018 22:49]

Jawel, ik zie een significant verschil: dit soort dingen gaat de WA app flink bloaten. En omdat Android geen generieke video bibliotheken heeft voor veel moderne formaten zullen die ook nog in WA toegevoegd moeten worden, aangenomen dat de huidige codec niet alles ondersteund wat FB ondersteund.
Ik denk dat het meevalt, tenminste; op iOS is dat deels een feature van het OS zelf dacht ik. (-edit- Yep, sinds iOS 9) Het lijkt me dat Android hetzelfde kan bieden. Naar mijn weten wordt bijna alles in MP4/webm gestreamd vanaf Facebook en YouTube. Ik mag toch hopen dat Android daar ondersteuning voor heeft, zeker gezien maintainer Google daar alle baat bij heeft om het te ondersteunen. :P Het lijkt me stug dat het dat niet kan, eigenlijk. o0

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 7 mei 2018 22:59]

Het kan vast wel, maar WA werkt ook op vrij oude Android versies die zoiets nog niet hadden.
Dat klopt, maar volgens mij kan je daar toch targetted builds (of hoe dat ze dat ook noemen) voor gebruiken? Voor zover ik weet kan de Playstore onderscheid maken tussen Android-versies. Als dus voor versie 2.x een bepaalde extra library nodig is dan pakt ie die. Is het voor 4.x niet nodig, dan zal ie het daar niet downloaden.
Dat is overigens aan de appdeveloper om aan te geven voor zover ik weet.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 7 mei 2018 23:57]

Dat kan ja. WA heeft nu builds per CPU architectuur (te zien in de lib folder als je de apk opent in een zip programma). De beta versie van hun website heeft alles gecombineerd. Om het per Android versie te releasen zouden ze hun build proces moeten aanpassen, en dat is een niet-triviale opgave.
Bij mij knalt een YouTube link in whatsapp anders nog keihard door naar de YouTube app ipv whatsapp zelf..

Moet ik dat ergens instellen of heb ik dat compleet gemist?

Jammer dat ze de app op deze manier steeds verder verkloten, zonde. Hebben ze dan helemaal niets geleerd van MSN Messenger?!
Op Android of iOS? Ik heb het over iOS.
Het werkt prima, maar misschien doe je het verkeerd. :)
Je moet de link niet aanklikken, maar je moet op de play-knop in de thumbnail klikken. ;) Dan start ie meteen Picture-in-Picture modus op.
Ik heb het met deze videolink zojuist geprobeerd https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

Ik zie hier overigens weinig verkloten aan, het werkt een stuk relaxter zo.
Als iemand zegt "moet je dit liedje eens luisteren" dan kan je gewoon chatten en luisteren tegelijk. Als de YouTube-app opent dan stopt het afspelen zodra je weer terug naar je WhatsApp-chat gaat.
Dit zijn wat mij betreft juist forse verbeteringen in plaats van "het verkloten van de app".
Aha, op die manier, dank je :).

Ik zal het iets meer nuanceren: Hoe meer (in mijn ogen) nutteloze functies toegevoegd worden, hoe groter de app wordt en meer ruimte nodig heeft op je smartphone.

Kijk naar hoe het MSN Messenger verging, eerst lekker klein, licht en simpel. Toen kwam alle troep erbij en werd het een draak van een programma, dat mensen alternatieven gingen zoeken en de boel uiteindelijk stopte.

Helaas leert men niets van het verleden.. En dat vind ik erg jammer.
Is het alleen een tekstuele link? Of zit er ook een previewplaatje bij? En indien zo, waar komt dat plaatje dan vandaan? Wordt dat lokaal door de plaatster geupload of haalt die dat per gebruiker eerst op van een externe link?
Er zit een previewplaatje bij en zover ik zo snel kon zien wordt die meegestuurd door de uploader.
Helaas niet op alle locaties mogelijk, maar ooit gehoord van https://pi-hole.net/?
Dat is alleen bruikbaar als je al je data via wifi binnenhaalt.
Firewall apps als Netguard (waar iemand anders het vandaag in een Tweakers nieuwsbericht het over had), zouden dan de enige oplossing kunnen zijn (anders dan het compleet niet gebruiken van Whatsapp).

[Reactie gewijzigd door Cyb op 7 mei 2018 23:33]

Of een VPN naar je pi-hole.
Je paranoia is helemaal aan het doorslaan. Wat denk je dat er gebeurt als iemand je een link naar een FB filmpje stuurt? Inderdaad, helemaal niets.
Dat is dus nog maar de vraag. Links in Whatsapp zijn geen normale HTML anchor links, want er wordt content binnengehaald bij het renderen van links in Whatsapp zonder deze aan te hoeven klikken.

update: de content binnenhalen gaat mogelijk via de zender, zoals @WhatsappHack aangeeft. Maar die implementatie kan Whatsapp bij een update gemakkelijk aangepast hebben in het nadeel van privacy.

[Reactie gewijzigd door Cyb op 7 mei 2018 23:22]

Altijd lastig en vooral vervelend voor de persoon als ik dit soort berichten/klachten lees, ik heb nog nooit een statement van een gebruiker een verandering zien doen bij de ontwikkelaar, dus waarom nog ''klagen'' vraag ik mij af? voor jezelf geeft het rust en ze doen er toch niets aan, gebruik simpel weg de dienst dan niet, dit raakt ze harder dan een mening geven op een Nederlands forum die nimmer nooit gezien zal worden.

Nu kan je natuurlijk ook zeggen "zolang je niet klaagt en alles maar goed vindt" maar dat is wat te makkelijk, elke dag mopperen op het zelfde stukje file maar er toch weer elke keer in staan is hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door Distrax1988 op 8 mei 2018 08:22]

Toch zit ik nog steeds met smart te wachten op een native Whatsapp voor de iPad. Telegram heeft dit beter voor elkaar met een super app die erg goed draait op de iPad. Waarom zou Whatsapp hier zo traag mee zijn?
Hmm ik heb voor mijn pa (heeft geen smartphone) gewoon whatsapp op zijn tablet gezet, zodat we makkelijk kunnen praten. Is wel gewoon de telefoon app. Is dat niet mogelijk op iOS, de telefoon app sideloaden oid?
Onder iOS kun je niet sideloaden zonder te jailbreaken.
De hele point van sideloaden is dat je niet hoeft te jailbreaken |:(
Jawel, alleen detecteert WhatsApp dat het op een iPad draait en killed zichzelf dan.
Zwak, onder Android kon ik het gewoon op een tablet draaien. Wel alleen in portrait mode.
Inderdaad en knap dat ze er de AppStore mee in gekomen zijn. Expres crashende apps zijn expliciet verboden.
Ze zijn er niet mee in de AppStore gekomen. ;) WhatsApp is niet beschikbaar in de iPad AppStore. Enkel door te sideloaden kan het op de iPad, en dan crasht ie.
De grap is dat Apple vaker iPhone apps met iPads test. Wel eens vaker een screenshot terug gekregen wat een 3.5” iPhone formaat binnen een iPad scherm was bij een weigering.
Omdat iPad's over het algemeen geen telefoonnummer hebben en WhatsApp geen cloud-dienst is zoals Telegram. WhatsApp bewaart je berichten niet op hun cloud, Telegram is zo ingericht om dat wél te doen maar dan lever je enorm in op de veiligheid van je berichten. WhatsApp bewaart de berichten en private keys uitsluitend op één locatie: je telefoontoestel. (En in eventuele backups die je maakt.)

Je kan natuurlijk wel een WhatsApp-Websessie opzetten op je iPad en zo WhatsApp aanroepen op je telefoon. Daar moet je telefoon wel voor ingeschakeld zijn. Wellicht dat ze met de uitrol van een nieuw Signal-protocol in WhatsApp wel multi-device ondersteuning gaan inbouwen zonder afhankelijkheid van dat ene toestel.
Het kan veel simpeler: je neemt een goedkope prepaid en registreert WA met dat nummer op de iPad. Dan moet je alleen bij registratie het nummer dat ze naar je smsen met de hand overtypen op de iPad. Zo heb ik het met mijn Android tablet ook gedaan.
Raar dat dat werkt, want de minuut dat ik mijn simkaart uit me telefoon trek werkt WA niet meer..
Echt? Volgensmij kan je gewoon door appen zonder simkaart. Behalve als je je aanmeld op een andere, bijvoorbeeld nieuwe telefoon. Dan zegt ie wel probleem.
Wat voor telefoon is dat? Mijn broer reist veel voor z'n werk naar landen buiten de EU en heeft een hele sloot nummers, maar WA blijft altijd werken op het nummer waar hij het op geregistreerd heeft.
Klopt maatje van me heeft een nieuw nummer en sim gekregen een half jaar terug en whatsapp heeft nog maanden gewerkt, tot ie ook een nieuwe telefoon kreeg dan ;)
Raar dat dat werkt, want de minuut dat ik mijn simkaart uit me telefoon trek werkt WA niet meer..
En ligt dat aan WhatsApp, of aan het ontbreken van een internetverbinding. :)
Ik heb nog nooit problemen gehad met WhatsApp op een telefoon zonder simkaart (via WiFi), of met een andere simkaart dan waar het mee geregistreerd is.
Oh het is ook niet zo dat het technisch geheel onmogelijk is, WhatsApp staat het op het moment gewoon niet toe op iPad - sideloaded of niet.
Gebruik gewoon de website?
Moet je steeds de desktop versie opvragen, anders kom je op de homepagina uit. Dat had ik iig steeds! Als je daar iets op weet, hoor ik het graag ;)
Een andere browser pakken waarvan je de user-agent standaard op desktop kan zetten. :P
Ik vind zelf iCabMobile een geniale browser.
Voorheen gebruikte ik hiervoor altijd Whatsapp Web op de iPad, uiteraard heb je dan wel een telefoon in de buurt nodig die dit support. Dit kon je voorheen doen door de desktop versie aan te vragen van Whatsapp Web.
Misschien toch al mijn vrienden/kennissen terug aan telegram krijgen ,
Dit bevalt me niet echt
Je hebt door dat telegram dit soort dingen ook gewoon laat zien in de app?
Of nog beter, Signal.
Zeg eens waarom? Wat is hier slecht aan? Het is maar een videootje in de app afspelen hoor.
Omdat Facebook daar mogelijk mee kan tracken.
Hou toch op. Ik stuurde m'n broertje laatst een link op de Mazda site naar een nieuwe mazda die ik heb besteld. Ineens, heeft ie dezelfde dag nog reclame van Mazda in z'n Facebook app. Er is echt wel een directe link tussen WhatsApp en Facebook.
Had hij op de link geklikt? Zo ja, dan was het gewoon gerichte advertising.. algemeen bekend toch dat tracking door fb en Google gebeurd.
En wat tracken ze dan? Dat je dat videootje hebt bekeken? Wat is daar mis mee?
En wat als iemand geen Facebook en/of Instagram heeft? Kan de video dan niet afgespeeld worden?
Volgensmij kan ik publieke/openbare video’s niet eens bekijken zonder Facebook account. Dan krijg ik zo’n mooie banner in beeld dat ik een account moet hebben.
Wat ik van de uitleg begrijp maakt het hebben van een FB account niets uit en worden ze gewoon afgespeeld. Tenslotte zijn er ook tooltjes die je FB video's laten opslaan en die vereisen ook geen FB account.
Wat een onzin. Je kan prima publieke filmpjes op FB of Instagram afspelen zonder account.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee