ZTE vraagt VS sancties op te schorten

Het Chinese telecombedrijf ZTE heeft aan het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken gevraagd een einde te maken aan de sancties die het ministerie onlangs aan het bedrijf oplegde, waardoor Amerikaanse bedrijven niet meer aan ZTE mogen leveren.

Reuters meldt dat ZTE zondag een verzoek heeft ingediend. Een analist zei tegen het persbureau dat de uitkomst van de huidige situatie waarschijnlijk meer zal afhangen van onderhandelingen tussen de VS en China. Volgens Reuters hebben in de afgelopen week gesprekken tussen Chinese en Amerikaanse onderhandelaars plaatsgevonden waarbij de Chinese vertegenwoordigers aan de VS vroegen om de sancties te herzien en het beroep van ZTE aan te horen.

De VS legde halverwege vorige maand sancties op, waardoor Amerikaanse bedrijven gedurende een periode van zeven jaar niet aan ZTE mogen leveren. Het Chinese bedrijf maakt onder meer smartphones, waarvoor het in veel gevallen socs van de Amerikaanse chipmaker Qualcomm gebruikt. Reuters schrijft in een apart bericht dat de Taiwanese chipfabrikant MediaTek toestemming van de overheid heeft gekregen om aan ZTE te leveren.

Taiwan eist sinds de invoering van de Amerikaanse sancties dat bedrijven over een exportvergunning beschikken als ze willen leveren aan ZTE, aldus Reuters. ZTE zei in een reactie op de Amerikaanse maatregelen dat ze het voortbestaan van de onderneming bedreigen. Het zei bovendien dat de VS bij het opleggen van de sancties voorbij was gegaan aan de maatregelen die ZTE heeft genomen om eerdere bezwaren van het land weg te nemen. De VS legde de sancties op omdat ZTE producten aan Iran leverde ondanks een handelsverbod.

Daarvoor waarschuwden Amerikaanse inlichtingendiensten dat het gebruik van apparatuur van ZTE en Huawei veiligheidsrisico's met zich mee zou brengen.

ZTE Axon M
ZTE Axon M

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

07-05-2018 • 15:02

45

Reacties (45)

45
41
12
0
0
22
Wijzig sortering
China is groot en sterk genoeg om onafhankelijk verder te gaan van Amerika. Het zal een tijdje pijn doen maar uiteindelijk zijn ze wel af van de Amerikanse paranoide gedoe.
Anoniem: 636203 @Cihan19887 mei 2018 16:06
Denk het niet. Amerika is gewoon te belangrijk een markt om te negeren. Los daarvan als men geen Amerikaanse componenten meer mag gebruiken worden hun producten onverkoopbaar.

China is nog lang niet zo ver dat het zich los kan weken van de VS en de EU. Dat duurt nog decennia, zo niet honderd jaar.

Als er een handelsoorlog uitbreekt dan trekt China altijd aan het kortste eind.
Ik denk dat je gelijk hebt met deze bewering:
Denk het niet. Amerika is gewoon te belangrijk een markt om te negeren.
Maar ik heb twee vragen:
1. Waarom worden hun producten onverkoopbaar als die geen Amerikaanse componenten bevatten?
2. Ik zie u en CremeBrulee niet ingaan op het feit dat Amerika behoorlijk bevooroordeeld bezig is.
Het opleggen van sancties aan Huawei en ZTE, zonder bewijzen te leveren voor wat men beweert "die fabrikanten spioneren, het is een risico voor de veiligheid." riekt naar pure discriminatie van grote concurrenten van de Amerikaanse merken als Apple en Google. Ze zijn niet bepaald goed bezig en als ze dat wél zijn, moeten ze een keihard bewijs laten zien van wat ze beweren. Dan kan niemand daar meer omheen.
Jij toont exact aan dat Chinese propaganda simpelweg werkt: de CCP heeft de laatste jaren juist als strategie dat het een beeld als eerlijk en hardwerkend naar buiten wilt brengen, en iedereen die daar aan twijfelt te bestempelen als paranoïde, protectionistisch en simpelweg anti-Chinees.

Ik heb het al vaker gezegd (en ik blijf het zeggen totdat het aantal Westerse anti-Westerse useful-idiots naar 0 is): het is gemakkelijker als Chinees om een bedrijf te starten in de VS, dan voor een Amerikaan in China. In China moet je lokaal produceren om de exorbitante import belastingen te vermijden (in het Westen is vaak een warenhuis of een kleine assemblage fabriek voldoende), maar om een fabriek daar op te mogen richten moet je een partnership aangaan waarin jij maar een belang van 50% of minder in hebt. Onder Westerse ondernemers in China is het een wel bekend fenomeen dat je partner er uiteindelijk met de kennis vandoor gaat, om vervolgens zijn eigen bedrijf op te richten, en jou product of dienst zwaar te undercutten. Vervolgens heb je geen poot om op te staan, want in letterlijk 99% van de gevallen verlies je het in de Chinese rechtszaal als 'gweilo'. Het maakt niet uit of het om patentenschending gaat (patent rechten in China als niet-Chinees? haha!!) of andere geschillen.

Dit gaat mogelijk 'binnenkort' geleidelijk aan veranderen in China, maar dat is alleen omdat China eindelijk de druk begint te voelen (toeleveranciers vertrekken naar Vietnam e.d., steeds meer Westerse ondernemers richten productie fabrieken op in hun thuisland door de opkomst van automatisering), maar het heeft wel gezorgd voor een braindrain en diefstal van research investeringen, wat China deze dominante positief heeft geleverd, en jou direct of indirect potentiële welvaart heeft gekost of zal kosten.

Het probleem in deze economisch oorlog is dat de massa in het Westen meer af weten van de VS dan van China, omdat: taalbarrière (iedereen spreekt Engels, maar relatief zeer weinig Westerlingen spreken Mandarijn), Great Firewall of China (voorkomt dat negatief nieuws China verlaat), en strenge controle op Chinese media door de CCP (voorkomt dat klokkenluiders binnen de Chinese overheid hun werk kunnen doen). Deze combinatie zorgt er voor dat Jan met de Pet simpelweg de voetstappen van China minder goed kan volgen dan die van de VS, en is het dus vanzelfsprekend dat de VS eerder als de aggressor wordt gezien (terwijl de recentelijke boycots door de VS eerder reactionair zijn).

Als laatst is het Chinese 50 cent leger zeer effectief in het verstoren van een discussie op het internet over onze relatie jegens China. Vooral in het Engels is die discussie lastig. Hierdoor krijgt Jan met de Pet een vertekend beeld en is eerder geneigd om iets te verdedigen dat eigenlijk zijn belang beschadigd (i.e. zijn land en zijn welvaart). Immers zijn mensen kuddedieren die geneigd zijn om gedachten goed van de massa te volgen (ook al vind iedereen zichzelf onafhankelijk en een individu), zolang het maar lijkt dat die massa landgenoten zijn (want niemand op het internet liegt over zijn identiteit /s).
Jij maakt nu hele overhaaste aannames:
Jij toont exact aan dat Chinese propaganda simpelweg werkt: de CCP heeft de laatste jaren juist als strategie dat het een beeld als eerlijk en hardwerkend naar buiten wilt brengen, en iedereen die daar aan twijfelt te bestempelen als paranoïde, protectionistisch en simpelweg anti-Chinees.
Ik kan je met mijn hand op mijn hart verzekeren dat ik nog nooit iets heb gelezen, waar dan ook, wat neerkomt op pro-Chinese propaganda. Nog nooit, niets wat er op lijkt, nergens!
Daarbij vind ik deze opmerking gevaarlijk:
Ik heb het al vaker gezegd (en ik blijf het zeggen totdat het aantal Westerse anti-Westerse useful-idiots naar 0 is)
Je scheert alle ongeveer 1,5 Chinezen over één communistische kam. Verder is dit ook een belachelijk paranoïde opmerking, om een van jouw woorden te gebruiken. Ik ben niet anti-westers als ik me kritisch uitlaat over een westers land.
Het probleem is dat Qualcomm en Intel, beide Amerikaans, het overgrote deel van de 4g-modules maakt (of daar patenten op heeft). Het ontwikkelen van zo'n apparaat voor massaproductie kost miljarden en jaren tijd. Zonder Amerikaanse bedrijven heb je dus een smartphone zonder 4g-bereik.
Ik denk dat China als land inderdaad een korte tijd aan het kortste eind trekt inderdaad. Tot de Amerikaanse overheid overspoeld wordt door bedrijven die veelal groter zijn en eigenlijk meer macht hebben dan de overheid van de VS zelf.

Een Qualcomm die niet meer mag leveren aan Chinese bedrijven? Dan valt in één klap zo'n 10% van hun omzet weg en waarschijnlijk zelfs meer. ZTE, Xiaomi en Oneplus.

Van de 35 beschikbare SD835 modellen kwamen er maar liefst 7 van deze fabrikanten. Oneplus kwam vorig jaar uit op meer dan 2.5 miljoen verkochte exemplaren, ZTE had bij de launch van de z17 in China in 51 seconden al 1 miljoen toestellen verkocht. Xiaomi had met de mi mix 2 naar verwachting eenzelfde aantal en de mi6 verkocht op dag 1 met 3 flash sales waarschijnlijk 3x 1 miljoen exemplaren.

Xiaomi geeft geen exacte cijfers maar dat ze bij launch van flagships 1 miljoen exemplaren beschikbaar hebben is gebaseerd op de cijfers van de uiteindelijke aantallen die verkocht zijn in een kwartaal en andere cijfers die beschikbaar zijn. En vaak komt dat neer op ongeveer een miljoen. Maar met de launch van de mi6 is er 3x een flash sale geweest en ook toen was alles meteen uitverkocht, en het totale aantal ligt ook een heel stuk hoger.

Samsung verkocht in totaal zo'n 20 miljoen galaxy s8 telefoons wereldwijd in zijn eerste maand.

Xiaomi verkocht verkocht 35 miljoen Mi6 toestellen in de eerste 2 maanden. Waarvan de eerste maand er enkel in China verkocht is.

Vergeet daarnaast niet dat China enkel door de enorme schuld die de VS heeft bij ze al een behoorlijke druk zou kunnen uitoefenen.

China mag dan geen Samsung hebben maar ik durf er gif op in te nemen dat een algehele ban van chinese bedrijven in de VS zoals met ZTE nu op geen enkele manier zou kunnen als die oranje blaaskaak er niet zou zitten.

Qualcomm zal alleen van die 3 al honderden miljoenen SD835 chips mis zijn gelopen. En OPPO komt dit jaar ook weer met een premium toestel... Die 4 hebben samen 40% van de wereldwijde verkoop in handen. Een ban op die 4 = tot ziens Qualcomm. En wat gebeurt er in Taiwan? Mediatek ziet de vraag verdrievoudigen.

Een enkel bedrijf kunnen ze misschien wel tijdelijk dwarszitten maar vergis je niet, de VS heeft China veel harder nodig dan China de VS.

Oneplus had een omzet van 1.4 miljard dollar. En een prijs van +- 600$ gemiddeld.

Edit: Asus en HTC vallen ook onder China aangezien de VS Taiwan niet ziet als onafhankelijk. Dus tel er nog maar een berg toestellen bij op :Y)
nee want china heeft de draaiende industrie die de vs al decenia aan het afbreken is om naar jawel china te verhuizen.
de vs is aan het afbrokkelen,
Anoniem: 479654 @Cihan19887 mei 2018 15:43
Euhm nee het patentensysteem zorgt ervoor dat China niet zomaar alles naar de VS kan exporteren. Voor de eigen Chinese markt is dat geen probleem maar op dit moment kan China het zich niet permitteren de Amerikaanse markt niet te bedienen.
Anoniem: 479654 7 mei 2018 15:12
Leverage, ja dan komt mooi uit in de huidige situatie. Ben benieuwd hoe diep ZTE door het stof gaat kruipen.
Iedereen heeft het maar over de smartphones maar dat is maar een kleine tak van ZTE, wat met netwerk equipment (2G/3G/4G) en ontwikkeling van 5G en hun netwerk core componenten. Die zitten wijd verspreid over onder andere de europese telecom operatoren.
Ze hebben hun keuze dus gemaakt, zover ik kan opmaken uit het artikel: leveren aan Iran en dus niet aan de VS. Pakt slecht uit voor ze, maar dat hadden ze wel kunnen voorspellen lijkt me.
In dit artikel staat niet dat er niet aan de VS geleverd mag worden. Er staat dat bedrijven in de VS voor een periode van 7 jaar niet aan ZTE mogen leveren (en als gevolg hiervan kunnen ze geen SOCs van Qualcomm meer inkopen).
En geen Google Android meer op een nieuw toestel zetten of de huidigen updaten wat nog veel minder is. Er zijn immers andere SOC fabrikanten naast Qualcomm, al is Qualcomm wel degene die mijn voorkeur heeft i. v. m. open source drivers. Maar een alternatief voor Googles Android is er natuurlijk niet echt.
Anoniem: 890159 @-The_Mask-7 mei 2018 16:44
Aan Android is wel te komen, auteursrechten zijn in China niet zo belachelijk sterk als hier en je hebt grote kans dat Google het eigenlijk wel best vind en alleen voor de vorm (en om hun eigen overheid tevreden te houden) wat sputtert maar er feitelijk niks tegen gaat doen.
Wat er in China allemaal gedaan word is op zich niet zo interessant voor ons. ZTE Europe zal die dingen in ieder geval hier niet doen. Dat is ook de reden dat bijvoorbeeld de Axon 7 geen Android 8 heeft, die zou namelijk vorige maand uitkomen maar hierdoor staat die nu in de wachtrij, beveilingsupdates komen ook op dit moment niet meer.
Anoniem: 479654 @mrtl7 mei 2018 15:15
Het probleem is het doorverkopen van US technology aan een land waaraan men niet had mogen leveren. Dat gaat ze nu duur komen te staan en het gaat natuurlijk ook een stukje leverage opleveren voor de US in de huidige roerige tijd van protectionisme.
Want? De USA is beslist niet de grootste markt op smartphone gebied, en bovendien is Apple daar veel groter dan elders. Verder leeft het verschijnsel "operator branded phone" daar nog sterk, als je daar niet tussen komt verkoop je niet veel.
Als je een smartphone verkoopt zonder Android dan is deze onverkoopbaar, ook in China. En dan heb ik het nog niet eens over ander componenten zoals vingerafdruk scanners en data modems (3G, 4G en 5G). China heeft wel een eigen data communicatie systeem, maar dan kan je alleen daar verkopen en dan nog mis je Android.

Conclusie: ZTE zal zich moeten terugtrekken uit de smartphone markt, en misschien ook nog andere markten waar ze veel Amerikaanse hardware of software of technologie gebruiken.
Want er is niet aan Android te komen als je het officieel niet mag gebruiken? Alsof men zich daar in China heel veel van aan gaat trekken.
Zonder de Play Store en Google Services (GMail, Maps, Search) verkoop je weinig Android toestellen, dat is al bewezen door o.a. Amazon (met Fire) en BlackBerry.
In China wordt de Play Store toch al niet meegeleverd en een Playstore apk kun je ook wel aankomen als je hem officieel niet mag doorverkopen.
Dat kan, maar dat willen gebruikers niet. Dat is al bewezen zoals ik hierboven al aangaf.
Ik bedoel dus dat ze hem gewoon meeleveren ontdanks dat Google het niet goed vind.
Hmmm, ik weet niet in hoeverre China internationale copyright wetgeving aan zijn laars wil lappen voor een bedrijf als ZTE.

Zoals ik al eerder opmerkte vermoed ik dat ze ZTE zullen slachtofferen.
Afhankelijk van wat China wil lijkt me. De VS is voor China belangrijk maar China is voor de VS vele malen belangrijker.

De meeste Chinese bedrijven kunnen overleven zonder de VS als afzetmarkt. Die kunnen nog overleven door enkel Azië te leveren.

Als China besluit Qualcomm een verbod op te leggen dan is Qualcomm binnen 3 jaar failliet of binnen een jaar door Chinezen overgenomen.

Achter de schermen is er een kans dat Broadcom nu natuurlijk weer terug naar Singapore gaat en van daaruit nog eens een bod op Qualcomm zal doen als dit gezeik van de VS verder oploopt.
China gaat Quallcomm nooit verbieden want China trekt altijd aan het kortste eind bij een handelsoorlog. Ze gaan geen handelsoorlog ontketenen voor een onbetekenend bedrijf als ZTE. Er zijn genoeg andere Chinese bedrijven die geen last hebben van de sancties en de rol van ZTE kunnen overnemen.
Anoniem: 890159 7 mei 2018 15:18
Binnenkort: ZTE failliet verklaart, Een ander bedrijf, ZTE2, neemt de boedel over en levert gewoon weer aan de USA.
ZTE hoeft daar zelf niet voor failliet te gaan, het is immers net als Huawei een techreus. Mogelijk dat alleen de Amerikaanse tak van ZTE hier last van gaat krijgen en mogelijk failliet gaat,

Mochten de sancties tegen ZTE eventueel doorgaan dan heeft China het antwoord al klaar, namelijk een verkoopverbod op Apple binnen China.
Anoniem: 479654 @Chocoball7 mei 2018 15:46
Een verkoopverbod van Apple producten? Op basis van wat? En wat te denken van alle banen die dat China kan gaan kosten. Nee zo rancuneus wordt het spel niet gespeeld hoor, er wordt gewoon hard onderhandeld en er wordt weer eens goed duidelijk gemaakt dat een boycot gehandhaafd dient te worden. De VS laat gewoon zien dat het niet over zich heen laat lopen, de Chinezen hebben dat geprobeerd en daar gaan ze nu een prijs voor betalen. At the end of the day zijn het voornamelijk de overtreders die geslachtofferd zijn.
Natuurlijk zal een dergelijk verbod onderdeel uitmaken van eventuele onderhandelingstactieken.

Of het echt banen in China gaat kosten is nog de maar de vraag. Foxconn/Hon Hai is al langer bezig om productiepersoneel te vervangen door robots. Daarnaast verhuist er steeds meer productie van smartphones van China naar India.
Een verkoopverbod van Apple producten? Op basis van wat?
Men bedenkt wel wat. Is iMessage onderhand af te tappen voor de Chinese overheid? Wordt data van Chinese gebruikers geexporteerd naar een ander land zoals de USA? Dan vindt men wel wat.
Ik vermoed dat Apple heel corporatief is met de Chinese overheid, dat geldt voor de meeste bedrijven die aanwezig zijn in China. Op basis van bullshit argumenten met de vuist op tafel slaan werkt heel contraproductief omdat je daarmee laat zien dat je een onbetrouwbare handelspartner bent. De VS heeft in dit geval gewoon een hele sterke case en zal ook hard moeten uithalen want als je niet bereid bent om afspraken en regelt te handhaven dan verlies je autoriteit en respect. Chinezen begrijpen dat heel goed en kunnen dat soort taal en bijbehorende houding meestal wel waarderen. Het wordt dus gewoon een kwestie van onderhandelen, voor wat hoort wat. ZTE wordt op deze manier gewoon onderdeel van het spel tussen de economische grootmachten.
Ik had het dan ook niet over ZTE als losstaand bedrijf. Maar een volledige handelsoorlog. En dan is de VS zeer zwaar de klos.

China kan in principe eisen wat ze willen, bij een handelsoorlog valt er een klein gedeelte van de chinese productie stil. Iets wat China als land makkelijk op kan vangen. In totaal zou het China +- 13% van alle productie kosten. Terwijl China zo'n 30% van de totale hoeveelheid importgoederen voor zich neemt.

Het zal ze veel kosten. Behoorlijk. Maar als China besluit dat er niets meer richting de VS gaat dan vallen vrijwel alle tech reuzen om.

Het overschakelen van productie kost in die gevallen jaren en miljarden. Apple zou ook zo'n 70% van zijn omzet missen. Dat is 200 miljard dollar. Met een reserve van +- 230 miljard zou apple alsnog binnen het jaar vrijwel failliet zijn.

En de Amerikaanse bevolking zal het ook niet pikken dat ze ineens duizenden producten niet meer kunnen krijgen of ineens het dubbele of zelfs meer moeten betalen omdat de overheid weer eens wil laten zien dat ze nog relevant zijn. In China heeft de bevolking heel wat minder te zeggen...

Uiteindelijk, alles bij elkaar genomen, is het enige vlak waar China minder sterk staat tov de VS hun leger. Maar een daadwerkelijke oorlog tussen die 2 gaat niet gebeuren, dan mag de één nog zo geavanceerd zijn. Ze zijn beiden zo enorm machtig dat er aan het eind niets over zal zijn. Van beiden kanten.

De VS is al jaren terrein aan het verliezen. Bij een complete stop van bepaalde goederen verliest de VS in 1 klap zo'n 40% van zijn BNP. Dat was in ieder geval zo toen ik in een ver verleden nog eens wat onderzoek heb gedaan(2013). Diezelfde stop zou China toen minder dan 10% van het BNP kosten.

Dat jaar was de VS Goed voor zo'n 16.5 biljoen en China 9.5 biljoen. China kon in 1 klap de hele Amerikaanse economie platgooien terwijl ze dat in China zelf op lokaal niveau niet merken.

Laat dat even tot je doordringen voor je weer wat roept.

Daarom is de kans dat de VS daar ooit mee zal dreigen nihil. We hebben nog 2 jaar Trump waarin er iemand zit die stom genoeg is dat hij nog in America rules the world gelooft en het zou proberen. Maar daarna is het weer over.

Persoonlijk zou ik het natuurlijk heel graag zien. De VS op zijn rug en wereldwijd ineens vrijwel alle macht kwijt en vanuit China goedkoper producten importeren tot de VS op haar knieën bedelend terugkomt.

Zijn we in Europa ineens een stuk goedkoper uit. Verhuizen er misschien nog wat grote bedrijven die het overleven hierheen om te zorgen dat dat niet nog eens kan gebeuren én het hele America worshipping wat je in de VS ziet is gewoon voorbij.

Het gaat nooit gebeuren, want zo stom zijn ze in de VS niet. En inderdaad, voor een enkel bedrijf gaan ze geen handelsoorlog beginnen.

Toch verwacht ik in de zaal Qualcomm ZTE binnenkort een loophole. Qualcomm zal daar namelijk écht niet blij mee zijn en juist zij hebben de optie om hun boeltje te verhuizen naar een ander land, al dan niet gesponsord door ZTE en China.

Ze hebben hun daadwerkelijke productie in Taiwan.

Dus in China. :+
Jij had het over een verkoopverbod van Apple in China, iets wat gewoon niet gaat gebeuren om de reden die ik aangaf. Vervolgens kom jij nu met een doomsday scenario m.b.t. een 'totale handelsoorlog' en de redenatie dat niemand zo stom is in Amerika. Nou... zo stom zijn ze in China ook niet hoor. Nogmaals niemand heeft belang bij zo'n totale handelsoorlog dus die gaat er ook niet komen. Het MAD doctrine geldt ook binnen de economie want als China opzettelijk zou proberen de Amerikaanse economie radicaal te laten imploderen dan zal een totale handelsoorlog heel snel resulteren in een daadwerkelijke oorlog. Zo'n scenario is uiterst onwaarschijnlijk omdat echt niemand daar belang bij heeft.

Ik ben het absoluut met jouw eens dat de Amerikaanse economie sterk verweven is met de Chinese en dat er dus een behoorlijke wederzijdse afhankelijkheid is. Die wederzijdse afhankelijkheid is juist wat de sterke factor in het handhaven van de vrede, een gemeenschappelijk belang. Uiteraard is er continue strijd over de verdeling van de taart en dat geeft regelmatig spanningen maar dat is gewoon onderdeel van het spel.
Maar het treft niet alleen de Amerikaanse tak van ZTE. Het gaat niet om dat ZTE niet in de VS mag verkopen, het gaat er om dat Amerikaanse bedrijven niet aan ZTE mogen leveren. Dus ze kunnen bijvoorbeeld geen socs van Qualcomm gebruiken zoals in het artikel staat. Als dit stand houdt en ZTE wil smartphones blijven maken dan kunnen ze alleen nog maar andere socs gebruiken. Maar er is weinig te krijgen wat zich echt kan meten met de socs van Qualcomm, dus dat zou een behoorlijke klap voor het bedrijf zijn (ja er zijn wel socs die zich kunnen meten maar Apple en Samsung verkopen hun socs volgens mij niet aan andere bedrijven).
Samsung verkoopt ze wel. Als Qualcomm ze niet mag verkopen dan doen anderen het. En bijvoorbeeld Spreadtrum kan dan ook gaan investeren, want klandizie is min-of-meer gegarandeerd,
Het zou het einde van Qualcomm kunnen betekenen. Want met welke chip ontwerp jij je telefoon? De chip die je overal mag verkopen, of de chip die in een groot deel van de wereld niet verkocht mag worden?

Apropos Qualcomm: in de VS heeft met name Sprint een 'cdma' netwerk waar schijnbaar alleen Qualcomm chips op kunnen werken (de reden dat de Samsung toestellen in de VS een Qualcomm chip hebben). Sprint en T-Mobile gaan daar mogelijk fuseren, met de verwachting dat het netwerk zal overgaan op de wereldstandaard (3GPP LTE). Er zijn meer CDMA-carriers dan Sprint, maar of die voldoende voedingsbasis zijn voro Qualcomm? Het zou me niets verbazen als de Amerikaanse overheid behoud van CDMA eist, overigens.
Ah ok, wist het niet zeker van Samsung maar ik heb nog nooit een exynos in een niet Samsung toestel gezien :)
Wat betreft Qualcomm zie ik dat niet zo'n vaart lopen eigenlijk. Zo groot is ZTE nou ook weer niet en ook het stukje wereld waar je van de VS niet aan mag leveren is zo groot niet. Ik denk dat andere fabrikanten gewoon blijven doen wat ze nu ook doen en goed opletten dat ze geen embargo's schenden. Niet dat ik Qualcomm overigens niet graag een toontje lager zou zien zingen hoor, vind het niet echt een sympathiek bedrijf of zo.
Een search op Aliexress geeft een Meizu M6s en Meizu Pro 6 plus. Kennelijk alleen Meizu. Met Exynos 7872, dat is A73 en A53. Geen topmodel dus.
Wat betreft Qualcomm: als het alleen om ZTE gaat loopt het zo'n vaart niet. Maar als het groter wordt zie je hoe je met handelsbelemmeringen in je eigen voeten kan schieten...

[Reactie gewijzigd door sympa op 26 juli 2024 05:34]

Anoniem: 321896 @Finraziel8 mei 2018 01:43
Dat klopt. Alleen zou China bv levering aan VS verbieden en een verbod voor import van qualcomm hier bij zou laten komen dan geef ik het je zwart op wit dat voor dat van kracht wordt de VS de sancties al heeft opgeheven.

Qualcomm laat alle chips in Taiwan produceren. De VS erkent Taiwan niet als staat en China zou het toch leveren van goederen aan de VS niet toestaan.

Tegelijkertijd mist qualcomm niet enkel ZTE, maar meer dan 40% van haar omzet. Alleen al in het high end segment. En een gedeelte daarvan zal in de jaarcijfers niet eens iets merken

Dat zijn Asus, ZTE, HTC, Lenovo, Xiaomi, Oppo en oneplus. In 1 klap weg bij qualcomm. Met een totaal wereldwijd marktaandeel van zo'n 40% waarvan slechts een enkel toestel per fabrikant géén snapdragon meer heeft.

Als je even gokt dat samsung voor de helft van haar toestellen exynos gebruikt en de helft snapdragon. En apple er buiten laat omdat ze hun eigen chips gebruiken. Dan heeft +- 55% van alle verkochte telefoons snapdragon. 5% Kirin. 10% exynos. 15% apple en 15% mediatek.

Dus qualcomm zou meer dan 60% minder sd SoCs verkopen. Een miljardenbedrijf kan zoiets niet opvangen. Een slecht jaar is een jaar waarin ze 15% omzet missen. 60% is einde verhaal.

Tegelijkertijd moet qualcomm een andere producent voor haar chips vinden, iets wat op korte termijn vrijwel onmogelijk zal blijken ivm met lopende contracten.

Daarnaast is Huawei met de Kirin SoC goed bezig en is de xiaomi s2 als de geruchten waar zijn sneller dan de sd660 welke zich kon meten met de sd835.

Het zou het einde van qualcomm betekenen als ze in de VS bleven. En een goed excuus om er te vertrekken zonder klachten bij je personeel.

"Tja, door die idioten hier in de regering moeten we 80% van jullie ontslaan en bidden dat we het halen. Of we verhuizen naar Canada en iedereen kan blijven."

Ciao VS.

Overigens verwacht ik zeer snel commentaar van qualcomm richting de VS. Ze hebben een omzet van ongeveer 23 miljard per jaar. Slechts 1.4 miljard komt nog uit hun patenten/licenties. De rest is vrijwel allemaal SoCs. Met een winst van "slechts" 4 miljard in een normaal/goed jaar en minder dan 2 miljard vorig jaar ivm rechtzaken die ze aan het verliezen zijn tegen o.a. Apple houden ze het nooit meer lang vol.

ZTE nam toch enkele tientallen miljoenen SoCs af. En elke dollar is er één die qualcomm niet meer kan missen...
Anoniem: 321896 @Chocoball7 mei 2018 18:49
Verkoopverbod van Qualcomm aan China. Dan is Qualcomm binnen 2 jaar failliet. Of overgenomen door Chinezen.

Zo'n 40% van alle smartphones komen uit China. Taiwan telt in dit geval ook mee en dan is dat de helft. Samen zijn ze in het topsegment al goed voor meer dan 100 miljoen toestellen per jaar.

Wat denk je dat er gebeurt als Qualcomm van de een op de andere dag meer dan de helft van zijn omzet mist?

Deze fabrikanten hebben hun chips al ingeslagen voor 6+ maanden, en een verkoopverbod in de VS zal ze misschien 5% van hun omzet kosten dus die merken tot begin 2019 niets.

Het zijn HTC, ZTE, Huawei, Xiaomi, Oppo, Oneplus en Asus.

Geloof maar dat de VS dat risico niet zal durven nemen. Zelfs Trump zal inzien dat dat een enorm domme zet is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.