Microsoft stopt ondersteuning zakelijke berichtenapps op Windows Phone

Vanaf 20 mei stopt Microsoft met het ondersteunen van Skype for Business, Microsoft Teams en Yammer op Windows Phone. De apps verdwijnen uit de Microsoft Store en krijgen geen updates meer.

Skype for Business en Yammer blijven wel werken als gebruikers de apps al geïnstalleerd hebben, meldt Microsoft. De apps krijgen echter geen updates meer en Microsoft geeft ook geen ondersteuning meer. Voor Microsoft Teams valt het doek volledig vanaf 20 mei. Gebruikers die vanaf dan met een Windows-smartphone willen verbinden met de dienst, krijgen een foutmelding te zien.

Microsoft verwijst gebruikers van Skype for Business en Microsoft Teams door naar de mobiele apps voor iOS en Android en de desktopapplicaties voor Windows en Mac. Gebruikers van Yammer kunnen op hun Windows-smartphone er voor kiezen om de browserversie te gebruiken.

In de aankondiging zegt Microsoft dat het bedrijf het besturingssysteem Windows 10 Mobile blijft ondersteunen, maar dat er geen focus is op het maken van nieuwe features. Wel zegt Microsoft te blijven investeren in de berichtenapps voor iOS en Android en de desktopapplicaties voor Windows en Mac.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-04-2018 • 17:39

81 Linkedin

Submitter: deathgrunt

Reacties (81)

Wijzig sortering
Hoe zit het nu, wordt de support alleen voor Windows Phone beëindigd of ook voor Windows 10 mobile? Dat wordt mij nu niet duidelijk, omdat Windows 10 mobile in het artikel wel apart genoemd wordt. Vaak wordt Windows phone en mobile 10, onterecht, over één kam geschoren.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 24 april 2018 17:44]

Onderstaande link geeft het schema van support weer voor de verschillende telefoons met Windows 10 mobile

http://allaboutwindowspho...ws_10_Mobile_landscap.php
Microsoft is daar zelf imo ook niet al te duidelijk over in de aankondiging. Er wordt enkel gesproken over Windows Phone, maar er wordt niet expliciet genoemd dat er wél ondersteuning blijft voor Windows 10 Mobile. Wellicht afwachten tot 20 mei, kijken hoe het er dan voor staat...
Vaak wordt Windows phone en mobile 10, onterecht, over één kam geschoren.
Klopt, Microsoft lijkt het in deze aankondiging zelf ook te doen :P

[Reactie gewijzigd door Xtuv op 24 april 2018 17:46]

Bericht zoals MS dit aan haar zakelijke gebruikers stuurde:
You are receiving this message because our reporting indicates your organization has users currently using the Microsoft Teams app for Windows Phone. After May 20, 2018, the Windows phone app for Microsoft Teams will no longer be supported.
aangezien we alleen wm10 devices hebben, lijkt het dus om alle te gaan en niet alleen om windows phone.
Teams, Skype (Business) en Yammer zijn gewoon Silverlight apps (niet UWP) en werken dus op WP8 (.1) en W10M - de stekker trekken uit deze apps voor WP8 (.1) is dus effectief ook de stekker trekken uit support voor W10M (want dezelfde app).

- edit - Ook als je bv. kijk op de site van Yammer, zie je dat alle referenties naar W10M / WP8 al zijn verwijderd.
Stay connected with Yammer’s iOS or Android mobile app.
Alle assets daar zijn Android / iPhone en iPad (voor mobile).

[Reactie gewijzigd door deathgrunt op 24 april 2018 22:01]

Bewust onduidelijk zou ik zeggen. Het lijkt er hier sterk op dat Microsoft Windows Phone onder de afleiding van een app doodverklaring, tevens eventjes als geheel doodverklaard. Geniepig.

Overigens was Windows Phone al informeel afgeschreven op Twitter door Microsoft, maar nu dus iets formeler. Nogal op een laffe manier.
Volgens mij zijn al deze apps gemaakt als UWP. Dit betekend dat het, al dan niet bewust, nog wel zal werken op Windows 10 Mobile. Voor nu althans.
Dat is vooral wishfull thinking, omdat zelfs Universal Windows Platform apps niet echt Universal zijn.

Concept is dat je één code-base schrijft / hanteert die vervolgens (responsive) werkt op alle soorten Windows devices (tablets, desktops, phone, convertible, etc...).

Maar als die UWP apps communiceren wel met Windows (10) via één of meerdere API's en daar zit de crux van het verhaal;

W10M(obile) loopt nu al twee API-versies achter op de reguliere W10 (sinds de Creators Update).

Steeds meer functies die door UWP apps worden aangeroepen (om te communiceren met het onderliggende Windows) werken dus niet meer op W10M omdat hun API twee versies ouder is (en ook nooit meer wordt geupdate) dan de 'rest' van de Windows versie (desktop / tablet / convertible).

Grote kans dus dat bv. de telefonie-API's die laatst zijn teruggeplaatst in de reguliere Windows meer (of andere) functionaliteit heeft dan de telefonie-API's van notabene W10Mobile... en apps die gebruik maken om te bellen op Windows 10 dus niet kunnen bellen op W10Mobile.

Logisch? Nee... Microsoft? Ja...
Da's niet zo heel onlogisch, zo werken iOS en Android ook.
Het staat zo ook op de site van Microsoft, inderdaad verwarrend:
Effective May 20, 2018, the Windows Phone apps for Skype for Business, Microsoft Teams, and Yammer will be retired. Starting on that date, these apps will no longer be available for download from Microsoft Store, and Microsoft will no longer support them.

While Microsoft continues to support Windows 10 Mobile, we are not focused on building new features for the system. We will continue to invest in the Skype for Business, Microsoft Teams, and Yammer mobile apps for iOS and Android, and also in desktop apps for Windows and Mac.
Niet zozeer verwarrend allen wordt het feitelijke verhaal niet verteld denk ik.

Ik lees het als :
- (achtergrondweetje) Win 10 Mobile loopt al achter op de rest van windows 10
- Windows 10 Mobile wordt wel gesupport maar krijgt geen nieuwe features (oftewel het wordt niet bijgewerkt naar het huidige windows 10 niveau)
- Alle apps die gebruik gaan maken van huidige windows 10 functies gaan afsterven vanwege het ontbreken van die functies op windows 10 mobile.

Dit is gewoon de dood-verklaring van windows 10 mobile, alleen kan het nog een lange tijd duren voordat het echt dood is omdat wat werkt blijft werken er wordt alleen niets meer geüpdatet.
Als men de naam van iets verandert is het menselijk om (tijdelijk) de ouwdere naam te blijven gebruiken zie ook MacOs dat nog regelmatig OSX genoemd wordt en de GooglePlaystore die nog lang de AndroidMarket genoemd werkt.
Windows Op smartphones loopt, ongeacht de naam Phone of Mobile, op zijn laatste benen.
De stopzetting van verschillende apps is dan ook een logisch gevolg.
WindowsPhone zijn de versies 7, 8 en 8.1
Windows Mobile is versie 10
Windows Mobile is in het verleden vaak gebruikt, en niet enkel bij versie 10.

Windows Mobile 2002 (PocketPC en Smartphone Edition)
Windows Mobile 2003 SE (Smartphone Edition)
Windows Mobile 2003 (PocketPC)
Windows Mobile 5 (PocketPC en Smartphone Edition)
Windows Mobile 6 (Classic, Professional en Standard Edition)
Windows Mobile 6.1 (Smartphone Edition)
Windows Mobile 6.5 (Standard en Professional)
En het is voor versie 10 officieel:

Windows 10 Mobile

(en dus niet Windows Mobile 10)

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 24 april 2018 22:14]

Is dit allemaal wel het einde van de Windows Phone? Is het niet een schoonmaak voor dat MS met z'n Surface Phone komt, waarop full desktop (UWP!) apps kunnen draaien?
Windows Phone is al sinds de zomer van vorig jaar EOL. Het einde van WP is al lang voorbij.

Windows Mobile leeft nog steeds, krijgt in zijn fast/slow rings nog altijd nieuwe builds met nieuwe features en er is hiervan nog niet eens een EOL aangekondigt, want die is gelijk aan de EOL van Windows 10 (vooralsnog, oneindig).

De ontwikkeling van Windows Mobile is sinds de overgang vanaf WP ook onderdeel geworden van het Windows ontwikkelteam. Mobile is nu vrij weinig meer dan een aparte SKU/build van dezelfde code als de Windows 10 die we op de desktops gebruiken.

Dat die teams samen zijn gegaan kan een grote rol hebben gespeeld in de opkomst en snelle ondergang van Windows Phone, Windows Phone was het test produkt van de samensmelting van NT en CE en de opkomst van UWP.
Lijkt me meer een semantisch spelletje wat je hier speelt. Of je het nu Phone of Mobile noemt, er komt geen nieuwe hardware uit (zover bekend) waardoor die paar gebruikers die er nog zijn met steeds oudere toestellen komen te zitten. Daarnaast worden actief apps ingetrokken van zowel derden als Microsoft zelf. Dat is niet eens doodbloeden, dat is de nek omdraaien.

Je hebt niets aan een OS wat in "leven" is wanneer er geen hardware voor is, en wanneer zowel apps als developers zich terugtrekken.
Wat maakt het uitbrengen van nieuwe hardware nou weer uit dan?

De 950 is kwa gebruikers snelheid, nog on par met de laatste iPhone en Galaxy, heeft een deftig scherm en maakt -nog steeds- betere foto's.

Waarom moet er nieuwe hardware uit komen? Alleen om het uitbrengen van hardware? Moet het nu echt elk jaar oid gerefreshed worden? We lopen regelmatig te kankeren dat fabrikanten een levensduur van 1-2 jaar forceren op onze smartphones. MS maakt er in 1 klap 5+ jaar van (Vergeet niet, dat Apple het ook niet zo deftig deed met de eerste paar iPhones) en nog is het te weinig? Ondertussen is de 950 beter up to date en veiliger dan mijn nog geen 1 jaar oude Android.


Of is het beter om pas nieuwe hardware uit te brengen, als de oude hardware niet meer voldoet, of als er weer genoeg te innoveren valt. Zoals bv een X86 smartphone, de surface phone.

Want zeg nou zelf, wat moet er per sé beter aan de hardware van de 950?

Ach ja de nek omdraaien, het platform is al zeker 2 jaar hardstikke morsdood. Niemand die nog Windows toestelllen koopt of durft te produceren, maar (ondanks dat vrijwel niemand hier in deze discussie ze gebruikt of gebruikt heeft) we verwachten wel dat MS met de ontwikkeling door gaat zoals in de eerste jaren van Windows Phone? Een investering van vele tientallen miljarden, om een meme te worden?


Niemand wou smartphones vanwege hun update beleid, nu volgt MS de markt en is het ineens een probleem?

Mij beschuldigen van een semantisch spelletje, terwijl je zelf met 2 maten meet. Keuj dan.
W10M krijgt geen nieuwe features en loopt al 2 API versies achter op de reguliere Windows waardoor steeds meer apps steeds minder functionaliteit krijgen.

Het ontwikkelteam is al maanden geleden ontmanteld (op het hoognodige in de lucht houden na)...
Vorige maand op 20 maart heeft Windows 10 Mobile nog nieuwe features ontvangen. Stelde weinig voor, de AV patch van Windows 10 is ook naar Mobile geport.

Deze maand op 10 April is er nog gewoon samen met Windows 10 een update uitgekomen voor Mobile.

De API's worden voor een groot deel nog on par gehouden, maar Windows 10 Mobile krijgt ze lang niet allemaal, want het krijgt lang niet alle nieuwe features van Windows 10. Zolang niemand het koopt/produceerd, zonde om dan van de Windows ontwikkeltijd af te schaven om Mobille bij te houden, wat vrijwel niemand gebruikt. API's porten voor features die er niet in zitten.... is nogal zinloos.

Het ontwikkelteam van Windows Mobile/Phone is opgeheven zodra Windows Phone 8.1 vervangen werd met Windows 10 Mobile, of naja opgeheven/ontmanteld. Het Windows Mobile team is onderdeel geworden van het Windows Client & Server team, welke tot Windows 2003 ook 2 aparte teams waren. De client is naar server toe gemerged, het is niet alsof de Windows client ineens opgehouden is met bestaan.

[Reactie gewijzigd door batjes op 25 april 2018 18:48]

Sorry hoor, maar welke gek gaat nu een Surface Phone kopen nadat je zo behandelt bent door MS?

Windows Phone gebruikers hebben zich jaren laten mishandelen door MS, en Satya en zijn vriendjes draaien de dolk gewoon in het rond en graven dieper in de wond.
Je krijgt -1 van de fanboys, maar je hebt wel degelijk een punt.

Windows Phone begon eindelijk wat voet aan de grond te krijgen met stijgend marktaandeel van vooral Nokia. Toen kwam de overname door Microsoft en vlak daarna Nadella. Ik heb het nog geprobeerd met de 950XL. Prima hardware (extreem goede camera) maar wat een aanfluiting was dat qua bugs en ontbrekende features. Zelfs een jaar na dato kon ik bijvoorbeeld nog niet eens mijn Microsoft Outlook Taken synchroniseren naar mijn Microsoft telefoon met Microsoft Windows 10 Mobile... Iets wat al sinds jaren probleemloos kan op verschillende Android telefoons en ongetwijfeld iPhone.

Maar het ergste was inderdaad dat in die tijd Microsoft uit alle macht probeerde om het eigen ecosysteem te laten falen. Zoals bijvoorbeeld de nieuwste telefoons niet lanceren in landen als Brazilië waar ze met 15% marktaandeel de nummer twee waren. Nieuwe apps en features eerst uitbrengen voor Android/iPhone en pas veel later (of nooit) voor W10M. Etc...
Je slaat helaas de spijker op zijn kop. Ik heb het ook nooit gesnapt waarom ze zo hard en snel de stekker eruit wilden hebben.

Nadella is een enorme ramp qua continuïteit, maar dat past helaas in de Microsoft traditie voor een heleboel zaken.

En tja, ze gedragen zich als een pooier die zijn klanten slecht behandeld, maar vanwege mijn Google wantrouwen en IOS geslotenheid (RTR) koop ik inderdaad gewoon die Surface Phone als hij zou komen. Al ben ik zo langzamerhand bang dat die Android gaat draaien ;-)
Zeker met het nieuws dat de telephony-stack "ineens" terug is. Ik hoop het, beide alternatieven (android en iOS) wil ik niet, om verschillende redenen. Een échte pocket-pc, dat is wat mij betreft de enige logische opvolger van mijn 950XL. Vouwbaar of niet.
Dit is een aankondiging van einde van Windows 10 mobile en over 2 weken een aankondiging dat Windows 10 mobile over een paar ..... stopt.

Windows mobile, Windows Phone is dus dood.

Er wordt nog gesleuteld aan Windows 10 om zo goed mogelijk te passen op mobiel achtige apparaat.
Surface Phone gaat het niet heten. Phone dekt namelijk niet de lading van het apparaat wat die allemaal kan. Zou eerder aan Surface Mini te denken.
Super gedaan. Nooit en ook nooit meer een Microsoft Telefoon. Beloven ze de 950 series serieus op te pakken, en laten ze daarna maar weer varen.

Vervolgens zetten ze heel de ontwikkeling op het mobile OS stil, en nu gaan ze lekker apps ontmantelen. Windows Phone was enkel nog levensvatbaar op het zakelijke segment, daar hoef ik alleen simpele apps en dat boden ze nog wel aan.

Nu trekken ze de stekker uit Skype4Business/Lync als je dit nog niet geïnstalleerd hebt. Wat moeten IT afdelingen die nog 50 van die toestellen op voorraad hebben? Nu snel op alle 50 Skype for business installeren?

Kan Microsoft niet gewoon een patch uitbrengen die elk toestel definitief kapot maakt? Dan kan ik tenminste terug naar mijn baas om te vragen voor een nieuwe zakelijke telefoon...

En dan nog durven zeggen dat je nog wel gewoon "support/ondersteuning" levert op Windows 10 Mobile. What's next? Hierna trekken ze heel de kernel terug en verwijzen ze gebruikers door naar Android/iOS, maar blijven ze natuurlijk wel ondersteuning bieden op Windows 10 Mobile.

[Reactie gewijzigd door Viince1 op 24 april 2018 17:51]

De ontwikkeling van Windows 10 Mobile ligt niet stil.

Loopt ook niet hard, maar er komen vooralsnog elke maand nieuwe builds uit, meestal fixes, maar her en der ook nog features.

Het ding is, MS wilt de focus niet bij de hardware leggen. Toen MS samen met Nokia de markt in stapte, liepen de fabrikanten zoals een HP, Samsung e.d. te klagen dat MS ze voor de voeten liep. MS had geen directe controle over Nokia, en Nokia had hier -terecht- compleet schijt aan. Maar het heeft in eerste instantie fabrikaten er van weerhouden serieus op het platform te investeren. Vlak na de overname zet MS de lumia lijn op een lager pitje (naast dat er niet al te veel interesse was), en dan lopen fabrikanten zoals een HP, Samsung e.d. te klagen dat MS het platform dood laat bloeden.

Windows 10 Mobile blijft support krijgen, en MS kan dit ook makkelijk beloven. Omdat Windows 10 Mobile niets meer is dan een aparte build van Windows 10, ze delen dezelfde code. Nieuwe features zijn modules in het OS, makkelijk weg te laten, fixes en patches voor wat Mobile gebruikt zijn makkelijk toe te passen. En dat gebeurd ook, die antieke Lumia 950 is beter up to date dan mijn nog geen 1 jaar oude Android toestel.

Features krijgen gebeurd niet snel tot het platform weer wat markt op pikt, het is het voor MS gewoon totaal niet waard en de investering zal de ontwikkeling van Windows dwars zitten. Een deel van het Windows team inzetten om features te testen/fixen/ontwikkelen voor een platform met minder gebruikers.

De UWP apps op Mobile zal MS ook niet snel stekkers uit trekken, waarom zouden ze zolang het dezelfde apps zijn die we op de desktop gebruiken.
Notabene Belfort zelf heeft aangegeven dat W10M geen nieuwe features, enkel patches ontvangt.

En doordat W10M 2 API's achter loopt (sinds de creators update) en ook NOOIT meer nieuwe API's krijgt werken steeds meer UWP apps niet op W10M.

Overigens is de officiële EOL op 2019 gesteld (volgend jaar), daarna stoppen zelfs de updates voor de slow ring en fast ring (laat staan de reguliere gebruiker).
Nog +2 ook.

Als je Joe Belfiore even opzoekt met die opmerking van hem, kom je o.a. dit Tweakers artikel tegen:

nieuws: Microsoft: hardware en features voor Windows 10 Mobile hebben 'niet d...
Belfiore zegt dat Microsoft bugfixes en beveiligingsupdates blijft uitbrengen voor Windows 10 Mobile. Het zijn alleen de nieuwe features en hardware die niet langer de aandacht krijgen van het Amerikaanse softwarebedrijf.
Is natuurlijk exact hetzelfde als "Nooit meer nieuwe features/APIs krijgen, enkel fixes".

Apart dat ik sinds dat bericht op Neowin gewoon nieuwe builds uit zie komen voor Windows 10 Mobile, met nieuwe features, al zijn het er niet veel of uberhaupt boeiende features. Het zijn niet enkel bug fixes geweest die zijn uitgebracht.

Zoals deze maand nog:
Windows 10 Mobile devices never actually got an update to Redstone 3, so they're not on build 16299. Instead, they'll be getting the latest feature2 cumulative update, which is build 15254.369, and that includes the same fixes and improvements as today's update for version 1703.
Ik zie tevens graag een bron van MS die aangeeft dat Windows 10 mobile een end of life datum gekregen heeft. En aub niet van andere build nummers. Want als andere bronnen moet geloven, zoals Tweakers partner, hardware.info. Zou de support voor Windows 10 Mobile al begin dit jaar geeindigt zijn.

Enkel Windowscentral die beweert dat er een EOL is. En de EOL die jij bedoelt, voor Windows 10 Build 1709, die we op de desktops gebruiken... Heeft een EOL van 2019. Die van Windows 10 Mobile is nog niet bekend.


Zolang er maar 3 mensen zijn die een Windows Mobile smartphone nog gebruiken, staat de ontwikkeling hiervan op een laag pitje. Dat is heel wat anders als het af laten sterven.

Windows 10 Mobile wordt door hetzelfde team ontworpen wat de Client en Server versies maakt, er is sinds Windows 10 nog maar 1 Windows ontwikkelings team. Ten tijde van XP waren er 3, het opheven van Client en dit mergen met Server heeft ook niet de doodsteek betekend voor onze desktop Windows.

Verder wordt Windows 10 Mobile van dezelfde code gebuild als Windows 10. Zodra het misschien weer aantrekt, en het de investering weer waard kan worden (want dat is het nu absoluut niet), kan er volgende maand een volledig up to date Windows 10 Mobile de fast ring ingeknalt worden. Want het is dezelfde Windows. Mobile is niets meer dan een aparte SKU van Windows.

Er is net een nieuwe Windows redstone update uit "Ja het loopt nu wel 2 hele redstone updates achter". Niets is minder waar, want deze maand is Windows 10 Mobile voor een groot deel on par gebracht met build nummertje 1703, de Fall creators update.

Misschien hek de kop verkeerd, maar dat foutieve bronloze info geplust wordt. Bedank Tweakers maar voor de medeverantwoordelijkheid van de ondergang van Windows Phone/Mobile. Want er is hier regelmatig foutief nieuws gepost en shit wordt geplust. Tja, zo creeer je inderdaad de indruk dat het platform hardstikke dood is.
Ik was lang ook met oogkleppen zo positief ingesteld als jij. Helaas bewijst Microsoft en haar partners dag in dag uit dat het ze geen ene reet boeit allemaal.

Ben nog super blij met mijn Lumia 950, maar het is helaas afgelopen...
Microsoft zou zich gaan focussen op haar zakelijke partners. Bedrijven waar veel gebruikers (nog) met W10M werken (en waarom ook niet, het apparaat doet zijn bedrijfsdingetjes) zien zich gedwongen deze apparaten te vervangen als genoemde apps worden gebruikt en gaan omvallen.

Stellen dat het OS nog wordt gesupporteerd wordt voor dergelijke bedrijven een woordspelletje. Microsoft brengt de definitie van support omlaag tot een absoluut minimum. Het bedrijf zou iets verder moeten denken dan zijn neus lang is. Ze breken nu iets af voordat iets anders wordt geboden. De Microsoft hardware moet nu worden vervangen omdat de software afsterft. Die hardware is nog niet EOL. Dit kunnen bedrijven niet waarderen. Penny wise pound foolish.

[Reactie gewijzigd door teacup op 25 april 2018 07:19]

Toestellen op windows mobile blijven bruikbaar (best netjes als je bedenkt dat de 950 van november 2015 is). Telefoons van daarvoor gaan eruit. Dat lijkt me niet gek
Hoezo is dat netjes? Je mag van een apparaat van honderden euro’s toch wel verwachten dat die minstens 4 jaar mee gaat? Wie wil er nou ieder jaar zo veel geld uitgeven aan zo’n ding? Om nu al de stekker uit een hoop functionaliteit te trekken is niet netjes en een signaal naar de wereld om vooral niets meer met windows mobile te kopen. Je weet nooit hoe lang je het nog kunt gebruiken.
Ze trekken de stekker uit versie 8. Niet uit 10, alleen zeggen ze dat er weinig/geen nieuwe functies bij zullen komen, effectief hetzelfde als zeggen dat je als partner niet meer moet investeren in WM
Je hebt het nu over de OS-versie, maar de klant heeft een telefoon gekocht en geen OS...
Klopt en als de klant een telefoon met een OS uit 2014 gebruikt dan loopt deze nu uit de support.
Het is niet bruikbaar als essentiele apps actief uninstalled worden en uit de stores gepleurd worden. De apps werkten gewoon.
Anoniem: 310408
@Viince124 april 2018 18:24
De frustratie binnen MS is duidelijk voelbaar als je contact met ze hebt. Veel mensen hebben moeite met tactiek waarbij MS het platform gewoon dood laat bloeden om zelf niet de stap te hoeven nemen om het te ontmantelen. Nu kunnen ze over 4 jaar zeggen dat het te klein is geworden en dat het dicht gaat. Maar nog altijd werken honderden mensen aan dit platform en die schamen zich.

Google doet dat in mijn ogen veel beter. Gewoon door de zure appel bijten.
Google doet dat in mijn ogen veel beter.
Google? Diezelfde Google die ieder jaar z’n apps vervangt door iets nieuws en meteen de stekker uit de oude trekt? Daar zie je door de bomen het bos niet meer met al die chatapps die ze de laatste jaren gelanceerd hebben. Google maakt er ook een potje van. Eigenlijk is iOS het enige volwassen platform, maar sinds iOS 11 laten die ook een hoop steken vallen (minst stabiele release ooit). Nee, je kan wel merken dat smartphone os’en nog maar ongeveer een decennium bestaan. Ze gedragen zich allemaal nog als een kind van 10. Hopelijk is het over 5 jaar wat beter, die vervangingsdrang komt me wel eens m’n neus uit.
Denk dat die op het feit doelt dat de initiële lancering van Android destijds ook niet echt een succes was. Pas na een relaunch is het aangeslagen.

[Reactie gewijzigd door Wallus op 24 april 2018 21:09]

Android was ook (naar mijn mening) helemaal geen serieus besturingssysteem totdat KitKat uitkwam.

[Reactie gewijzigd door novasurp op 24 april 2018 20:45]

Windows 1 was ook geen succes natuurlijk, dat begon pas bij 3.1(1)
Dus ook Microsoft kent het bijten.
Dat valt wel mee hoor. Google heeft met name moeite met de propositie van haar chat apps, maar al haar andere apps zijn niet echt aan grove veranderingen onderhevig toch? Je weet in ieder geval zeker dat je naast de Google apps ook nog een vracht aan andere nuttige apps kan installeren.
Eens. Zowel Google als Microsoft zijn compleet respectloos en vijandig tegenover gebruikers en zelfs betalende klanten door zaken in te trekken op een zwaar onfatsoenlijke manier.
Google houdt nu al bijna tien jaar het ChromeOS platform in stand, terwijl het marktaandeel nog altijd minuscuul is. Ze droppen dus zeker niet alles.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 april 2018 23:08]

Ze gedragen zich allemaal nog als een kind van 10.
Wat is dit nu weer voor opmerking.
Correctie: de huidge smartphone OS'sen bestaan nog maar ongeveer een decennium. Symbian heeft het heel lang volgehouden en kon zo rond 2012 met recht volwassen genoemd worden, toen 14 jaar oud. Zo bezien zou je kunnen zeggen dat Android ook best goed kan zijn over 5 jaar, maar aan de andere kant is Symbian nooit ouder geworden dan 15 jaar. Misschien is Android over 5 jaar wel dood en begraven.
Nog wel ja. Geef het max een jaar, dan eindigt W10Mobile ook gewoon in de prullenbak.
Klote voor bedrijven die nog Windows Phones gebruiken, en daarop ook deze apps. Want Microsoft laat deze gebruikers gewoon keihard vallen zoals ze al eerder hebben gedaan met de consumenten.

En dan heb je nu weer die Surface Phone. Op Snapdragon 835-laptops draaien Win32 apps op de snelheid van een Intel Celeron NXXXX, dat gaat met een mogelijke Surface Phone met Snapdragon 845 niet veel sneller zijn, en dus ook geen pleziertje. UWP? Dat is nog steeds 3x niks. Genoeg UWP apps die niet draaien op Mobile, en ik denk dat de komende tijd alle grote apps als Firefox, Chrome, Adobe nog gewoon Win32 (misschien wel in de Store, zoals enkele andere apps, maar als dat uiteindelijk het doel is laat ze dan maar stoppen met UWP).

Mensen gaan die Surface Phone van 999 euro echt niet kopen, en bedrijven ook niet, als Microsoft maar door blijft gaat met het laten vallen van gebruikers.
MS heeft die gebruikers al 'keihard' laten vallen in juli van 2017, met de End of Life van Windows Phone 8.1.

Voor toestellen die op dat moment overigens 3 jaar of ouder waren, de overgrote meerderheid al 5 jaar oud.

Zoek eens Android smartphones uit dat tijdperk die nu nog netjes updates ontvangen? Die van de Galaxy S4 was in 2015 al 'dood'. Ding is jonger dan de 920, en al veel eerder in de steek gelaten. Die van de iPhone 5, zelfde generatie, is ook abandoned juli vorig jaar.

MS heeft de apps nog bijna een jaar na EOL van het OS in leven gelaten, ze doen het net zo goed of beter dan de concurentie. Dus wie laat wie vallen? Ben wel benieuwd of er nog smartphones uit 2012 zijn op de wereld die nog ondersteuning ontvangen.
Maar op een Samsung Galaxy S4 uit 2012 kan ik nog netjes WhatsApp en de meeste andere basic apps draaien. Probeer jij nu maar eens WhatsApp op Windows Phone 7.8 of 8.0 uit 2012/2013 (8.1 kan nog steeds) te draaien, dat gaat je niet lukken.

Doordat Microsoft ieder keer weer overnieuw begon kun je nieuwe apps van W10M niet meer op oudere Windows Phone versies draaien, wat bij Android wel prima mogelijk is, want WhatsApp is Android 2.3(.X?) minimaal nodig en dat komt uit 2010. En datzelfde is bij vele andere apps zo.

Met een Galaxy S4 uit 2012 kun je meer dan met een Lumia 950 uit 2015 door dat gekloot waardoor developers steeds nieuwe apps moesten maken die niet op oudere versies werkten.
Whatsapp is voor Windows Phone 7 en 8.0 ook pas in November 2017 opgehouden met de support. 8.1, welke op alle 8.0 toestellen te installeren is, met uitzondering van 1 Verizon 825 oid en 1 of ander Aziatische release, heeft nog steeds een werkende Whatsapp.

Whatsapp werkte 8 jaar na dato nog op Windows Phone 7, jou argument is dat Whatsapp 8 jaar na dato nog op een OS uit 2010 werkt... Oke.
Nee, niet alleen WhatsApp. Twee jaar geleden werkte Facebook ook al niet meer op mijn Lumia 900 (en wie weet daarvoor ook al niet, daar kan ik niet over oordelen), en ik kreeg ook geen update om dat de fixen, de enigste oplossing was upgraden naar een WP8.0 toestel. Facebook Messenger (net als Instagram en vast wel meer populaire apps) was al WP8.0 en hoger nodig.

Ik blijf bij mijn punt dat een Galaxy S4 uit 2012 nog steeds meer kan op gebied van apps dan een Lumia 950 uit 2015. (eBay, PayPal, fatsoenlijke Spotify) en ook nog steeds Microsoft Teams en Yammer :P
Ze kunnen het ook gewoon werkend laten ipv om zeep te helpen. Ik gebruik nog steeds Symbian, nu maar geen whatsapp meer en weer oldskool sms.
In de industrie. wij gebruiken nog windows CE apparaten uit 2005 met ondersteuning.
Hoe zou kunnen dat met wat optimalisaties en 64 bit extra snelheid te winnen is. Wat mij betreft nog niet helemaal afgeschreven
Als de Surface Phone er nog steeds komt zal hij zeker weten gebaseerd zijn op Android.
Stoere opmerking.

Onwaarschijnlijk? Surface Phone lijkt voor Microsoft een prestige project te worden om de wereld zijn ongelijk te bewijzen.

Vanuit kansberekening is het misschien geen onmogelijkheid dat Surface Phone met Android zou kunnen uitkomen. Technologisch gezien tenminste. Het is alweer even stil rond Surface Phone, na wat lekjes over de hardware (scharnier en dergelijke).

Bedrijfsstrategisch gezien acht ik het een onmogelijkheid. Een dergelijke zet zou Microsoft teveel gezichtsverlies opleveren. Mocht Surface Phone niet slagen zoals Microsoft haar beoogt dan verdwijnt het project in de diepe bureaula. Plan B ligt al klaar. Mobiles op iOS en Android.
Geen idee waarom jij omlaag wordt gemod… Zou mij een logische keuze lijken, áls ze überhaupt nog met hardware willen komen. Ze hebben een launcher voor Android, en focussen op mobiele apps voor Android en iOS.
Zonde van mijn 950XL, maarja... Ik gebruikte dat toestel juist zakelijk en als de ondersteuning voor bijvoorbeeld Skype for Business stopt moet ik wel iets anders zoeken.

Al met al: Yammer man.
Wp8 wordt gestopt, niet de 950xl dus
Windows Phone 8 was allang end-of-support. Dit gaat over apps voor Windows 10 Mobile.
Nee het artikel gaat over apps op Windows Phone en niet Mobile, Windows 10 Mobile blijft voorlopig nog gewoon in support en aangezien dezelfde apps gebruikt kunnen worden als elke andere Windows 10 versie zal Skype ook gewoon functioneren (naar het blijkt).
Nee dat is niet waar. W10M loopt al te veel achter op API gebied, wat ook niet meer gaat updaten. Steeds meer apps zullen W10M dus niet meer kunnen ondersteunen.
Skype voor W10M blijft wel beschikbaar verwacht ik, maar dat de kaars langzaamaan uitgaat, dat was te verwachten. Microsoft focus voor apps ligt nu, voor het mobiele gedeelte, vrijwel volledig op iOS en Android
'nu'. De focus van Microsoft ligt al jaren bij iOS en Android. Hooguit bij WP8 daar ze nog een beetje geloof hadden in hun eigen kunnen..
Zeker jammer... Als Microsoft op het gebied van mobile nog ergens iets van bestaansrecht had, dan was het wel in het bedrijfsleven. Met deze actie draaien ze dat ook vakkundig de nek om.

Wat resteert is een mooie telefoon, met een paar apps en een browser. Maar dat had ik tien jaar terug ook al meer mijn MDA Vario...
Erg ingenomen ben ik nooit geweest met de overnames van Skype en Nokia telefoondevisie door Microsoft.
Trouwens ook niet met hun overname van Hotmail.
Toen Microsoft zich nog niet met Skype bemoeide werkte elke Skype client zowat met elke andere Skype client.

Dat was de ooit sterkte van Skype.

Toen Microsoft de handel overnam ging men het plots hebben over noodzaak "onderdsteuning" en was er een constante druk voor update naar de laatste versies omdat de ouder simpelweg stopte met werken.

Als je even geen krediet had staan op je Skype account was er plots reclame. "To stimulate meaningful conversations about products among Skype users.." of iets dergelijks, de uitleg van de wereldvreemde marketing nerds bij Microsoft Skype.
Microsoft speelde met de grenzen van het aanvaardbare om die vervolgens te gaan overschrijden toen het USA intelligence services toegang gaf tot hun supernodes en daarmee onze Skype communicatie

Wat een tijdsverlies.
Jammer dat Europa niet zag dat Skype van strategisch belang was voor de ontwikkeling van de telecom industrie.

Ander en beter zou ik zeggen maar anno 2017-18 is elkeen met zijn eigen favoriete messenger app aan de slag. De markt is erg verkruimeld.

Momenteel is wire.com zowat het meest voor de hand liggende alternatief.
Skype != Skype For Business

S4B is de opvolger van Microsoft Office Communicator / Microsoft Lync. S4B deelt ook maar weinig code met Skype. Ik kan met S4B wel met Skype mensen bellen/chatten/VC, maar het zijn 2 total verschillende stukken software.
Het vervelende is alleen dat die benaming zo lekker verwarrend is.
Pre Microsoft beheerde ik xx aantal Skype gebruikers in het "Skype for business control pannel".
Dus what's in a name?
Dat Microsoft Eigen code toevoegt of volledig vervangt en daarbij de naam Skype gebruikt (misbruikt) heeft alleen maar bijgedragen aan de teloorgang van Skype waarover ik het hierboven heb.
En uiteraard de determinatie van nooit meer MS Skype welke versie dan ook te gebruiken terwijl je in 2008 gladde for business telecomverkopers kon antwoorden: Skype, Skype, Skype.
Ik heb Skype nooit ideaal gevonden, niet pre-MS en ook niet onder MS. Opzich heeft MS wel een aantal redelijk noodzakelijke wijzigingen in het protocol doorgevoerd, dus dan is het niet te vermijden dat niet elke client meer met elke client kan praten.
Super irritant dat ze denken het uit de store te moeten verwijderen als het toch prima werkt, lekker laten staan.
Ik gebruik alle 3 naar tevredenheid, maar vond WP wel het fijnst met hun dark theme. Android 4.4 was de laatste en op IOS heb ik t nooit gezien, maar gebruik dat pas sinds 10.3

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee