Microsoft staakt in december ondersteuning van Windows 10 Mobile

Microsoft laat middels een melding op een ondersteuningspagina weten dat de dagen van het besturingssysteem Windows 10 Mobile geteld zijn. De ondersteuning wordt later dit jaar vanaf 10 december beëindigd. Vanaf dat moment volgen er ook geen updates meer.

Microsoft zegt op de ondersteuningspagina dat gebruikers van Windows 10 Mobile vanaf 10 december niet meer in aanmerking komen voor nieuwe beveiligingsupdates, hotfixes of gratis ondersteuning. Het bedrijf zegt dat derde partijen of betaalde ondersteuningsprogramma's wellicht nog wel ondersteuning blijven bieden na 10 december, maar Microsoft zal vanaf dan geen publieke updates of patches meer uitbrengen.

Het bedrijf uit Redmond raadt gebruikers van het mobiele Windows-besturingssysteem aan om te kiezen voor een Android- of iOS-toestel. Microsoft zegt dat de eigen 'missieverklaring', waarin staat dat het bedrijf elke persoon of organisatie op de planeet wil helpen om meer te bereiken, hen noopt om de ondersteuning van de eigen mobiele apps op andere platforms en apparaten te ondersteunen.

Toestellen waar Windows 10 Mobile op staat werken nog wel gewoon na 10 december. Automatisch of handmatig aangemaakte backups van instellingen en van sommige apps blijven nog mogelijk tot 10 maart 2020. Diensten als geüploade foto's en het herstellen van een apparaat vanaf een ander apparaat blijven wellicht nog werken tot 10 december 2020, aldus Microsoft.

Het is niet geheel onverwacht dat Microsoft ook de ondersteuning voor Windows 10 Mobile beëindigt. In 2017 stopte het bedrijf ook al met de ondersteuning voor Windows Phone 8.1. De laatste versie van Windows 10 Mobile, versie 1709, stamt alweer uit oktober 2017. Alleen toestellen met deze versie behouden ondersteuning tot 10 december.

Door Joris Jansen

Redacteur

18-01-2019 • 18:56

234 Linkedin

Reacties (234)

234
225
143
17
2
48
Wijzig sortering
Anoniem: 956449
19 januari 2019 10:11
Geen reden tot paniek. Je kan de Windows Phone nog gewoon blijven gebruiken na 2019.

http://allaboutwindowspho...t_get_panicked_by_the.php
2 jaar geleden echt lopen twijfelen om een windows 10 mobile (lumia) te nemen, vond het in veel opzichten goed werken. Blij dat ik het niet gedaan heb.. weer een product dat snel is afgeschreven door Microsoft helaas.

Het had echt iets kunnen worden, als Microsoft er moeite voor had gedaan.
In het begin heeft Microsoft er echt bakken met geld tegenaan gegooid om ontwikkelaars over te halen. Dat haalde wel iets uit maar lang niet genoeg. Maar het probleem van het falen ligt niet alleen bij W10M.

- Windows Phone 7 is nooit super populair geweest.
- Windows Phone 8 kwam uit en toestellen met WP7 kregen geen volwaardige update (hooguit 7.8) waardoor het vertrouwen in het ecosysteem af nam. WP8 wordt ook nooit écht populair.
- Windows 10 Mobile komt uit en niet alle WP8-toestellen krijgen de update, ook weer slecht voor 't vertrouwen.

Windows 10 Mobile heeft het overigens een tijdje best goed gedaan met in een aantal landen een behoorlijk marktaandeel, maar uiteindelijk is het allemaal niet genoeg geweest om de aandacht van gebruikers en ontwikkelaars vast te houden. Geen gebruikers = geen ontwikkelaars. Geen ontwikkelaars = geen apps. Geen apps = geen gebruikers.

Overigens was Android in de begindagen ook echt een drama en liep het qua apps hopeloos achter op iOS, maar dat lijkt iedereen vandaag te dag te vergeten.
Ik werkte in die tijd bij Microsoft: Klinkt raar maar het falen ligt eigenlijk bij Vista/project Longhorn. De vertraging daarvan koste zoveel mankracht dat dit ten koste ging van de ontwikkeling van Windows Mobile (Windows Mobile was onderdeel van de Windows divisie), dat op dat moment met versie 5 een leidende positie had in de smartphone markt.
Echter tegen de tijd dat Windows Mobile 6 uit kwam was al lang duidelijk hoe achterhaald het OS inmiddels was vergeleken met het touch-vriendelijke iOS. Het roer moest radicaal om en men is letterlijk opnieuw begonnen met ontwikkelen van een mobiel OS. Toen was het echter al te laat. Want ook al was de smartphone penetratie tegen de tijd dat Windows Phone 7 uitkwam (2010) pas zo'n 20% en de markt dus feitelijk nog niet vergeven, de achterstand op iOS en Android was inmiddels te groot geworden en te veel developers waren niet meer te porren om nog voor een derde platform te gaan ontwikkelen.
De combinatie van te weinig apps, te weinig carrier en OEM support en achterlopende functionaliteit bleek gewoonweg niet meer in te halen te zijn.

[Reactie gewijzigd door Rolfski op 20 januari 2019 18:59]

Volgens mij was juist de grootste fout die Microsoft 2 keer achter elkaar maakte:
Het dumpen van de ontwikkelaars/achterban.

In het CE tijdperk waren er legio Windows mobile apps en Windows mobile domineerde de markt compleet.

Daarna een nieuw platform en werd het de ontwikkelaars moeilijker gemaakt om nieuwe apps te creëren omdat de oude manier niet meer ging, dus alle ontwikkelaars moesten opnieuw aan de bak, in hele nieuwe software development omgevingen met bijbehorende kosten, learning curves, etc. etc. terwijl Microsoft slecht naar de community/developers luisterden.

Dit herhaalde zich gewoon nog een keer bij het volgende nieuwe platform! 8)7

Dus het draaikolk effect van minder apps -> minder gebruikers -> nog minder apps -> nog minder gebruikers was daar.
Bedrijfskundig gezien was het Microsoft platform de laatste plek waar je als bedrijf wil in gaan investeren om apps te maken.

Toen kwam Windows 10 mobile, een superieur platform, vele technieken erin die nu nog steeds niet zijn geëvenaard door IOS & Android.
Maar aangezien het marktaandeel zo klein was & de geschiedenis in het achterhoofd.., was Microsofts platform terecht derde keus waar je tijd/geld in wilde investeren.
De stap van WM6 naar WP7 naar WP8 naar WM10 was inderdaad een nachtmerrie voor app ontwikkelaars maar een noodzakelijke stap voor Microsoft, dat in tegenstelling tot Google en Apple vanaf het begin het ideaal van een universeel besturingssysteem voor alle platformen voor ogen heeft gehad. Dat werd echter technisch pas mogelijk met de lancering van Windows 10 en het Universal Windows Platform (UWP).
Als WP7 drie jaar eerder was uitgekomen dan had Microsoft waarschijnlijk voldoende marktaandeel gehad om ontwikkelaars toch massaal over de streep te trekken.

[Reactie gewijzigd door Rolfski op 20 januari 2019 19:32]

Afgezien van de technische verschillen tussen wp6, 7, 8 en 10 waardoor ontwikkelaars steeds vanaf 0 opnieuw moesten beginnen, gebruikers niet konden upgraden, beiden zich verraden voelden en het dus los van elkaar staande systemen werden heeft Microsoft nog een grote fout gemaakt.

Men gooide er miljarden tegen in marketing op de Amerikaanse markt waar het niet aansloeg en zag niet dat in andere gebieden, met name Italië maar ook elders in Europa en ook in sommige plastsen in Azië wel van de grond kwam, ondanks het ontbreken van een marketing budget daar. Met een betere verdeling van die marketinginvesteringen had Windows in deze gebieden wel een significant marktaandeel kunnen krijgen, in Italië zelfs de grootste kunnen worden, en dat als springplank kunnen gebruiken naar de rest van de wereld.

Zelfs zonder marktaandeel in de USA, als je nr 2 of nr 1 bent in de rest van de wereld tel je zeker mee en kan het zeker lucratief zijn.
Heb ik Nadella nog niet zien doen spirit is er uit bij MS spijtig waar is de tijd van start me op Rolling Stone gehalte?In de cloud :+
https://www.youtube.com/watch?v=I14b-C67EXY
De goede oude tijd ^^
Nadella's besluit is de juiste geweest, Windows Mobile zou het nooit gaan redden. Op het moment dat hij de stekker eruit trok liep het geringe marktaandeel terug en niet vooruit. Het idee dat je à la Xbox kritisch marktaandeel kon kopen bleek voor de mobiele markt gewoonweg niet op te gaan.
Ik heb Steve Ballmer overigens wel eens in het echt ontmoet (hij kwam langs op de zaak). Ik hoor het hem nog zeggen: "We missed a whole development cycle" (doelend op dat ze met Windows Phone weer helemaal overnieuw moesten beginnen).
Zal de toekomst uitwijzen als ze zonder the smartphone markt kunnen.1990 was de visie van gates simpel computer in ieder huishouden die was gehaalt de volgende had moeten zijn een ms product in iedere broekzak!
Dat onder Ballmer Windows irrelevant is geworden op de mobiele markt omdat er te laat is gereageerd, is ongetwijfeld zijn grootste blunder geweest. De Windows divisie was altijd de machtige geld printer binnen het bedrijf geweest en daaraan heeft Microsoft o.l.v. Ballmer te lang heeft vastgehouden.
Ik kan me nog de paniekrapporten herinneren toen de PC markt ging instorten. Het roer is gewoon niet snel genoeg omgegaan daar. In 2006 droomde men al van 1 besturingssysteem voor alle apparaten, het heeft bijna 10 jaar geduurd voordat het zover was.
Microsoft is simpelweg niet trouw gebleven aan het eigen concept. Die 1.5 uur is wellicht lang maar de TLDR uit de Bill Gates / Steve Jobs interview https://youtu.be/L1pA1LqXqXo is dat Microsoft een open systeem koos en Apple een gesloten systeem.

Het eerste windows mobiele toestel dat ik had was precies dat. Dat was de Samsung Omnia met Windows Mobile 6.1 pricewatch: Samsung Omnia i900 (8GB) Zwart . Op dat OS kon ik destijds software packs downloaden van gigabytes groot met daarin honderden apps. Zo kon ik bijvoorbeeld Simcity en Transport Tycoon in 2009 al op mijn telefoon spelen. (Tevens kreeg je toen al de widgets, mogelijk een Samsung toevoeging).

De Windows mobile versies die daarna kwamen gooiden het over een hele andere boeg. Die oude software werkte niet en een SD kaartje was ook uit den booze. Met andere woorden, ze gingen op de gesloten (Apple) toer. Echter er was al een Apple en Apple had premium toestellen. Wie zit er nu te wachten op een budget Apple? Blijkbaar vrijwel niemand.

Als microsoft zich vol had ingezet op win32 werkend krijgen en houden op mobile icm uitbreidbaar geheugen dan was het ongetwijfeld heel anders afgelopen met dat OS. Was het niet voor telefoons, dan wel voor tablets. Tot de dag van vandaag is het toch een beetje jammer dat bepaalde software niet op je tablet draait.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 19 januari 2019 13:12]

Interessant, nooit geweten dat windows mobile zoveel app ondersteuning had. Uiteraard zal het meeste wel outdated geweest zijn qua ui nadat capacitive touchscreens meer de norm werden voor input, maar kan me idd voorstellen dat ontwikkelaars eerder geneigd zouden zijn om hun apps een ui update etc te geven.
Qua beveiliging leek mij dat WP wel grote sprongen had gemaakt.
Je kan het je wellicht niet voorstellen maar toen kon je dus al Google Maps en YouTube gebruiken naast de volledige Office suite (word, excel, power point, enz). Op XDA staat nog een app lijstje, maar het waren er veel en veel meer. Games waren er honderden. Niet van die click en wacht games zoals tegenwoordig, je kon letterlijk The Sims 3 spelen en games als need for speed underground en spore (laatste twee overigens wel aangepaste versies). Ook van andere ontwikkelaars was er genoeg te vinden. Zo heeft ubisoft onder andere een assasins creed uitgegeven voor op de omnia. Aan de aziatische kant had je in ieder geval Final Fantasy 7 en Gran Turismo 2.

Mijns inziens veel beter dan Android, zeker in 2008. Eigenlijk zou ik vandaag de dag zo terug gaan, mits de apps natuurlijk waren bijgewerkt ;).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 20 januari 2019 02:48]

Wel zonde dat Microsoft het geheel op de schop heeft gedaan met WP7, legacy support voor WP zou wel enorm geholpen hebben, al is het maar vanwege de games en voor bedrijven. Mijn stille hoop is steeds windows on arm (niet uitgekleed en met de 32 bit translation) op telefoontjes. O-)
Als ze op de mobile 6.1 tour waren doorgegaan was Windows Mobile al veel eerder gestorven. Dat traditionele PC menu gestuurde OS was gewoonweg hopeloos achterhaald en totaal niet geschikt voor touch. Het ideaal dat Microsoft altijd al voor ogen heeft gehad, een universeel besturingssysteem voor alle platformen, werd pas mogelijk met de lancering van Windows 10 en het Universal Windows Platform (UWP). Toen was het echter al te laat.

[Reactie gewijzigd door Rolfski op 20 januari 2019 18:43]

Onzin, Android toont aan dat je met een andere launcher een compleet andere ervaring kunt creëren. UI is gewoon een app net als de rest. Als je voor een betere UI al je legacy apps het raam uit gaat gooien dan ben je gewoon met een verkeerde blik naar UI aan het kijken.
Geen onzin: Android is vanaf de grond af ontworpen als touch OS. Windows Mobile was dat niet. Om Windows Mobile echt geschikt voor touch te maken moest het roer zo radicaal om dat werd besloten om overnieuw te beginnen en het team in te zetten dat op dat moment zat op Windows Media Center. Windows Phone is van de grond af ontworpen als een superlicht touch OS met een compleet eigen design language en dat was gewoonweg bittere noodzaak om te kunnen concurreren met iOS en Android.
Hoho, de i900 kon je prima met je vingers bedienen. Zie https://youtu.be/0i8NfY_HXas Ik heb de stylus nooit gebruikt en het knopje onder je scherm was tevens een directional mousepad zoals je dat weleens op laptops tegen komt.

Overigens is een launcher geen rocket science, zie How to build a custom launcher in Android Studio – Part One. In dit voorbeeld is dat precies wat Samsung al had gedaan met hun Touchwiz interface. Verder is het capacitatief vs resistief ook niet het einde van de wereld. Kwestie van je UI items wat groter maken. Daarvoor hoef je echt niet support voor alle bestaande apps overboord te gooien. Zoals hierboven gezegd waren er voor WMP 6.1 toffere games dan anno 2019 voor Android. WMP had hier echt een voorsprong op.

Dat Microsoft dacht dat ze beter overnieuw konden beginnen is duidelijk. Dat dit beleid heeft gefaald helaas ook.
Dat je een OS met vingers kan bedienen is heel wat anders dan het vanaf de grond af ontwerpen voor touch. Ik heb die Omnia 900 ook gehad, Windows Mobile 6 was een absoluut bagger OS dat de concurrentie met iOS gewoonweg niet aankon. Ik heb zelfs meegemaakt dat bij Microsoft zelf destijds hele volksstammen switchte naar Apple. "It just works" was een veel gehoorde uitspraak van mijn collega's en ze hadden gelijk.

Het is natuurlijk niet voor niets dat Microsoft zo'n ingrijpende beslissing over haar mobile OS heeft genomen. Windows Mobile was te log, te ingewikkeld,ontworpen voor het pre-touch tijdperk en zelfs toen was het geen geweldig OS. Hiermee zouden ze nooit de massaconsument kunnen bereiken, laat staan de concurrentie met iOS en Android kunnen aangaan. Opnieuw beginnen was de enige optie. Die beslissing hebben ze alleen 2 jaar te laat genomen.
"Android is vanaf de grond ontworpen als touch os"

Deze stelling is dus compleet onjuist, android zou een besturingsysteem voor fotocamera's worden, het bedrijf van oorsprong (android inc) kwam er echter snel achter dat er niet genoeg animo voor was en besloten ze om er een mobiel besturingssysteem van te maken. Sterker nog het prototype toestel dat ze maakten zag eruit als een blackberry en had geen touchscreen, dit was in 2006 (google had android inmiddels overgenomen)

Pas toen apple in 2007 met de iphone kwam (toen android inmiddels van google was) is google teruggegaan naar the drawing board, omdat ze wisten dat touch de toekomst zou worden. Maar de focus is pas later volledig naar touch gegaan.

Nu word ik lazy dus ik ga wat kopieren van een informatie site:

Bron, wikipedia.
Speculation about Google's intention to enter the mobile communications market continued to build through December 2006. An early prototype had a close resemblance to a BlackBerry phone, with no touchscreen and a physical QWERTY keyboard, but the arrival of 2007's Apple iPhone meant that Android "had to go back to the drawing board".  Google later changed its Android specification documents to state that "Touchscreens will be supported", although "the Product was designed with the presence of discrete physical buttons as an assumption, therefore a touchscreen cannot completely replace physical buttons". By 2008, both Nokia and BlackBerry announced touch-based smartphones to rival the iPhone 3G, and Android's focus eventually switched to just touchscreens. The first commercially available smartphone running Android was the HTC Dream, also known as T-Mobile G1, announced on September 23, 2008.

Sorry voor het lange verhaal maar Android is dus helemaal niet van de grond af voor touchscreens ontworpen.
Het huidige Android is uiteindelijk dus wel voor touch ontworpen. Alleen moesten ze daar, net als WP7, wel voor "back to the drawing board".
In aanvulling daarop: ik gebruikte Windows Mobile al op pda's voor de smartphone, voor iOs en Android. Juist dat het roer steeds radicaal om ging betekende dat Windows pocketpc/mobile/phone/10/mobile niet natuurlijk kon groeien. En dat developers en gebruikers geen vertrouwen meer hadden in het ecosysteem (of eigenlijk: de elkaar opvolgende ecosystemen). Ik moest de apps waar ik aan gewend was achter me laten om over te stappen. En hoeveel stores heeft Microsoft niet gehad? Zelfs toen Windows 8 veel te hard probeerde touch en apps door onze strot te duwen was de store niet geïntegreerd met die van Windows phone. Het mooie van pocketpc was juist dat je evenmin als bij Windows een store nodig hebt.

Waar ik heel benieuwd naar ben: als er niet zoveel mensen op longhorn waren gezet, zou Windows Mobile zich dan vloeiender hebben ontwikkeld? Zouden we dan nu een levendig ecosysteem hebben wat nog steeds gebaseerd is op pocketpc en backward compatible? En met vertrouwen van developers en consumenten?
Windows Mobile was gewoonweg niet ontworpen voor touch terwijl de concurrentie dat wel was (wet vd remmende voorsprong). Als Vista nooit zo vertraagd was geweest was Windows Phone 7 simpelweg veel eerder uitgekomen.
Uiteraard had je dan nog steeds morrende app ontwikkelaars gehad die de switch hadden moeten maken van WP7 naar WP8 naar WM10. Echter als WP7 net als iOS in 2007 was uitgekomen dan had Microsoft voldoende marktaandeel gehad om ze toch over de streep te trekken.
In tegenstelling tot Google en Apple heeft Microsoft vanaf het begin het ideaal van een universeel besturingssysteem voor alle platformen voor ogen heeft gehad. De Windows divisie was destijds de belangrijkste divisie, die bakken met geld verdiende en " Windows everywhere" was dan ook het devies. Dat werd echter pas technisch mogelijk met de lancering van Windows 10 en het Universal Windows Platform (UWP).
Dank voor je antwoord! Heel leuk om te lezen hoe je ernaar kijkt. De visie van MS voor een universeel os was goed. Als Windows phone 7 eerder was gelanceerd en echt populair was geworden, dan was de overgang naar 10 misschien toch vloeiender gemaakt.
Wel heel veel (relatief) toestellen kregen de update naar WM10. Een stuk meer dan bij de gemiddelde Android update. Ik heb mijn Lumia 640 naar tevredenheid gebruikt, maar apps waren toch wel een probleem, en toen ik van de werkgever een redelijke Android kon krijgen de overstap gemaakt. Android heeft voordelen, maar zeker ook zaken die bij WM10 beter geregeld waren. En daar waren dan weer apps voor offline Youtube :P.

Voor mij is de Microsoft strategie ook altijd vreemd geweest. Windows Phone / Mobile is best groot geweest in delen van Europa en Zuid Amerika. Maar alle focus van Microsoft met marketing en introductie van nieuwe toestellen lag op de Verenigde Staten. En natuurlijk, daar is vast meer geld te verdienen, maar als je op de lange adem wil winnen, dan was het denk ik een stuk succesvoller geweest als je een aantal landen hebt waar je een behoorlijk marktaandeel hebt, zodat daar apps worden gemaakt en het verder kan verspreiden.
Valt ook wel mee hoor. Ze zijn in NL druk geweest met product placement. Kijk maar eens naar een serie als Overspel. Iedereen belt daar met een Nokia en dat is niet de enige NL serie.

Ze waren gewoon een beetje laat en hadden vast moeten houden aan het systeem van WM6 dat door elke fabrikant kon worden geïnstalleerd en aangepast. WM6 werd door veel merken gevoerd en die zijn bij 7 afgehaakt
En Goede Tijden, Slechte Tijden en nog veel meer series. Iedere keer op bv Twitter weer mensen vragen wat dat voor telefoons zijn die gebruikt werden. Maar totaal geen informatie vanuit Microsoft.

Hadden ze in de pauze een reclame gedaan van Windows phone en iemand gehad die op Twitter en andere social media, op die vragen antwoord gaf, dan had het nut gehad. Nu was het product placing van een product wat vrijwel niemand kende of herkende en de mensen die interesse toonden kregen nergens antwoord en konden zelfs op de site van Microsoft bij tijd en wijle weinig info vinden.

Ik heb niet normaal veel interesse gehad van mensen omtrent mijn Lumia950 en amazing hoeveel mensen er nog nooit van gehoord hadden, zelfs al toen de stekker er eigenlijk al uitgetrokken was. Veel mensen waren verbaast hoe gaaf het werkte.

Ik ben zelf pas sinds een paar maanden over op Android. Door android 6 op mijn tablet heel lang gewacht met overstappen. Ik vond dat drama. Ik mis mijn Lumia nu ook nog, maar Android 9 is echt hemel en aarde verschil. Het heeft de overgang een stuk zachter gemaakt.

Wat ik vooral mis is de perfecte integratie met office, onedrive, contacten en mijn pc's thuis in mijn netwerk. De echt logische werking, zoals een zoekbalk/adresbalk onderin de browser, zodat je niet telkens helemaal van het toetsenbord naar de bovenkant van je scherm hoeft. Dat klinkt als klein iets, maar met de linkerduim even tikken en door typen zonder het toestel anders in de hand te houden om dat voor elkaar te krijgen is een verademing.
Slechts één voorbeeld, het os zat vol met dat soort kleine dingen die echt gebruiksvriendelijk zijn.

Verder mis ik persoonlijk de darkmode die echt integraal overal werkte. En wat ik gaaf vond was dat als ik op één pc mijn thema aanpaste, dat het ook op mijn telefoon doorgevoerd werd. Ik hou daarvan, ik ben fan van ieder seizoen een ander thema op werkelijk al mijn apparatuur qua achtergrond en kleurgebruik en Windows phone veranderde automatisch mee. Telkens het gevoel een nieuwe telefoon te hebben. Zelfde stijl als mijn pc, ook de logica waar instellingen zitten. Ik zoek me nu soms de vinke t.

De wekelijkse updates waren geweldig. Ondanks Android one loopt mijn beveiliging soms twee maanden achter. Windows steevast iedere week een update en ook vrijwel wekelijks nieuwe functies. Dan kom ineens de camera weer iets compleet nieuws bijvoorbeeld. In de tijd voordat de stekker eruit ging was het soms net alsof je iedere week een kerstpakket kreeg haha.

Wat ik echt jammer vond was dat er nergens ondersteuning voor was op gebied van smart home. Prachtige versterker van Yamaha met musiccast, maar geen app voor Windows. Mooie intelligente verlichting, maar geen app voor Windows. Sinds ik Android heb, kan ik ineens mijn hele huis bedienen via mijn telefoon.

De joystick op het toetsenbord bij de z x mis ik nog steeds iedere paar minuten als ik een tekst aan het typen ben. Ik vind het vaak lastig om mijn cursor op de juiste plek te krijgen en kopiëren en plakken gaat vaak fout. Ik moet geregeld iets overtypen omdat ik het niet geselecteerd of gekopieerd krijg. Bij Windows zat plakken enzo gewoon boven je toetsenbord, vast.

Ik kan nog uren doorgaan. Mis mijn camera uit de Lumia 950 ook. Maar mijn Nokia 7 plus voldoet en werkt met Android 9 op zich geweldig, zeker met de Microsoft launcher. Als je daar wat tijd in steekt om alle functies te gebruiken en naar je hand te zetten ipv installeren en de standaard te gebruiken, dan zijn en hoop dingen ideaal. Voor mij althans.

Kortom ik mis mijn Windows phone, maar ben nu wel erg blij met mijn huidige toestel en werking ervan. Ik zou nu niet meer terugwillen, terwijl mijn Lumia nog in de la ligt en waarschijnlijk nog weer gewoon update als ik hem nu aan zou zetten. Er is hoe dan ook een achterstand van jaren en de positieve dingen van het os wegen daar niet meer tegenop.

[Reactie gewijzigd door alex_pas op 19 januari 2019 18:38]

Helemaal met je eens. Hier recent overgestapt op een Nokia 3 omdat mijn 950XL hardwareproblemen heeft, helaas. Ik pak de Lumia nog regelmatig om even een foto te maken of iets dergelijks, want dat gaat daar stukken beter mee.

Wel een tip: met je duim over de spatiebalk sliden doet bijna hetzelfde als de joystick op het toetsenbord van WP ;)
Kijk ook maar naar "Wie is de mol", ik kan mij herinneren dat daarin ook MS phones of WM werden gebruikt tijdens opdrachten
Voor offline YouTube gebruik je op Android TubeMate, uiteraard niet verkrijgbaar in de Google Play Store, maar geen Spotify meer nodig!
Voor een deel snapte ik dit, voor een deel niet. De ondersteuning vanuit Microsoft was relatief duidelijk. Android was een grote, veel grotere gok. En dat wordt nu pas minder, meer haalt het nog steeds niet bij Windows 10 Mobile: Mijn Lumia 930 uit 2015 krijgt nog gewoon updates, tot december dan blijkbaar.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door theredspecial op 18 januari 2019 22:46]

Windows 10 Mobile was dan ook gewoon goed geregeld, zeker bij de Lumia's. Gegarandeerd minimaal 3 jaar ondersteuning bijvoorbeeld. Het draaide ook prima op de high-end WP8-toestellen. Zo had ik ook een tijdje W10M op m'n 920 voordat ik overstapte op de 950XL. Er waren echter voldoende WP8-toestellen waar W10M nooit voor uit is gekomen, of waarbij alleen een vroege versie beschikbaar was. Nu was de basis van W10M compleet anders dan die van WP8 dus ergens wel logisch, maar het voelde wel weer als steek richting de gebruikers. Al helemaal omdat het van WP7 naar WP8 exact hetzelfde verliep.
Dat klopt natuurlijk en het verdiend zeker geen schoonheidsprijs, maar toch hè? Het was echt allemaal niet zo slecht als anderen reden voorkomen. Vind ik dan.
Toch even opmerken dat het niet kunnen upgraden in die tijd bij Android gewoon "standaard" was.
Het probleem lag dan ook niet daar aan.

Het probleem was vooral:
- te klein aanbod toestellen (enkel Nokia en een paar exoten)
- app bouwers wilden niet echt mee, wat logisch is: zelfde ontwikkelkosten voor een veel kleinere markt als iOS/Android
- te weinig bekendheid, veel mensen gingen gewoon een Samsung gaan kopen en keken niet verder

Het grootste probleem (naar mijn mening) is dat Android nu een monopolie heeft op de low-end en mid-end markt.
De goedkoopste iPhone is immers voor veel mensen te duur.
We zitten dus in dezelfde situatie als op de PC markt.
Kan het falen van WP ook niet te maken hebben met de naam Windows die erbij plakt? Ik denk dat voor velen ook dit een psychologische drempel is. Ikzelf heb an sich niet tegen Microsoft, maar ik heb mensen proberen te overhalen en tussen de lijnen kreeg ik regelmatig een nee omdat van ze geen Windows op hun gsm wilden. Dit vooral wegens de update-reputatie op de pc. Mocht daar een andere naam op plakken, konden we mischien een andere wereld hebben.
Ik kan dat moeilijk geloven, de meesten weten niet eens welk OS er draait op hun smartphone. Meestal weten ze wel dat Apple anders is en dat is net omdat dat op PC ook zo is.
Ik vind jouw ervaringen zelf vreemd aangezien ik nauwelijks mensen ken die het een probleem vinden dat hun Android toestel geen updates krijgt. Zeker toen bleven veel toestellen hun hele levensduur op een Android 4 versie met 0 beveiligingsupdates.

Het lijkt mij toch echt het probleem dat Nokia in een hoekje van de winkel stond met maar een paar modellen, de exoten had bijna geen enkele winkel (daar moest je gewoon naar zoeken, want mensen dus niet doen) en Samsung, Sony, HTC,... hadden tientallen modellen in het midden van de winkel.
Kijk naar Blackberry, na de hype bij de jeugd klapte het aantal verkochte toestellen in elkaar als een kaartenhuis: rip.

Samsung speelt het gewoon zeer goed:
- veel reclame
- een topmodel zodat er veel media aandacht is
- zeer veel modellen (niet qua hardware, maar qua uitzicht) zodat ze een groot deel van de winkel inpalmen

Mensen zijn ijdel: ofwel willen ze keuze (om zich te onderscheiden) ofwel willen ze een premium ding (ook om zich te onderscheiden).
Zowel Samsung als Apple speelt daar perfect op in.
De duurdere Lumia's waren niet premium genoeg en in het lage segment was er nauwelijks tot geen keuze (de kleurtjes was een goed idee, maar onvoldoende). De app-ondersteuning deed de rest.
En dat sommige van die exoten dan ook meteen exorbitant duur waren en niet overal verkrijgbaar, zoals die van HP bijvoorbeeld. Geen probleem met het marktaandeel van minimaal iOS, maar wél met het marktaandeel van WM.
Maar als er een belofte is voor een update en die dan niet komt, dan schaad die het vertrouwen. Toen ik een Sony xperia play kocht werd belooft dat hij een update naar Android 4 kreeg, die kwam niet uiteindelijk (wel via XDA uiteraard, en een halfbakken beta van Sony).

Toen nam ik een Lumia 920, windows 8 vond ik supermooi, en hij zou een update naar windows 10 krijgen. Die update kwam ook niet, enkel beta's via insider updates (wat uiteindelijk ook stopte met werken)...

Toen maar naar apple gegaan en een iPhone SE genomen, draait nog heerlijk met de laatste updates (al belooft Apple niet veel met release kwa updates, ze ondersteunen devices in de praktijk wel aardig lang. Ik was ooit best wel pissed dat mijn iPhone 3G traag werd gemaakt met een iPhone OS (voor Ios :o ) update terwijl jailbreakers aantoonden dat dit absoluut niet nodig was, dat was toen mijn enige reden om van Apple af te stappen voor een aantal jaar.
Beloftes breken is uiteraard geen goed iets, maar zoals je zelf schrijft was dat op het Android platform ook schering en inslag.
Apple doet/deed soms ook rare dingen, maar in vergelijking valt dat allemaal nog mee denk ik.
Eerder andersom. :)
Versio 1 van iOS kon nieteens copy-pasten.
Het notification screen, gejat van android. En kan zo uren doorgaan.
Heeft hij gedaan. Ik kan me nog herinneren dat medestudenten helemaal happy waren dat je eindelijk kon knippen en plakken. Was dat niet met iOS 3?
- Windows Phone 7 is nooit super populair geweest.
- Windows Phone 8 kwam uit en toestellen met WP7 kregen geen volwaardige update (hooguit 7.8) waardoor het vertrouwen in het ecosysteem af nam. WP8 wordt ook nooit écht populair.
- Windows 10 Mobile komt uit en niet alle WP8-toestellen krijgen de update, ook weer slecht voor 't vertrouwen.
Eventjes nog wat extra nuance: met Android is het niet veel beter gesteld: er zijn ook ontzettend veel Androids geweest en zijn er ook nog die geen update krijgen naar de volgende major release van Android.
En de Apple politiek die oudere toestellen trager maakte bij de volgende updates is nu ook weer geen mooi updatebeleid geweest...
Persoonlijk denk ik niet dat MS hier echt veel te verwijten valt, het enige wat ze beter hadden kunnen doen was de marketing (al hebben de fabrikanten ook amper iets eraan gedaan).

Het grootste probleem was dat app bouwers het onderhouden van hun app voor 2 OSen wel voldoende vond. Ook Google had bijvoorbeeld helemaal geen zin om Win Phone te ondersteunen en hield zelfs 3rd party apps tegen (met als gevolg geen youtube app etc).

Zelf vind ik het erg jammer, W10M was voormij het fijnste mobiele OS dat ik ooit heb gebruikt. Maar ben vanwege het app aanbod vorig toch maar over gestapt op Android.
Microsoft valt wel degelijk iets te verwijten, het ontbrak ze aan een duidelijke visie/koers want ze gooiden bij iedere versie van Windows Phone/Mobile de API's en design filosofie op de kop waardoor ontwikkelaars zowat iedere keer weer opnieuw konden beginnen.
Zo'n beetje alles van Google ontbrak op het Windows Mobile-ecosysteem. Er waren wel wat 3rd party apps die het goed deden, maar niks zo fijn als officiële apps. Hetzelfde met Tinder bijvoorbeeld en lange tijd met Instagram. Snapchat ook maar dat werd vervolgens verboden. Facebook miste veel functionaliteit, Spotify liep qua features hopeloos achter op de iOS- en Android-versies en veel populaire iOS- en Android-apps zijn nooit verschenen voor Windows Phone/Mobile.

Het is gewoon jammer. Het OS en de telefoons zijn nooit aangeslagen bij de massa. Microsoft is nog bezig geweest met een programma om makkelijk iOS- en Android-apps te porten maar ook dat is nooit echt van de grond gekomen. Android > Windows werd uiteindelijk gestaakt en iOS > Windows werd niet veel gebruikt. Uiteindelijk bleef je bij Windows 10 Mobile zitten met een hoop WP8-apps die nog een beetje onderhouden werden. Er waren echt maar weinig apps die exclusief voor W10M ontwikkeld werden volgens mij. Microsoft kwam nog met UWP maar mobile werd door ontwikkelaars massaal genegeerd.
Dat van 3rd party YouTube-apps lijkt me een broodje aap, want op BB10 was en is SuperTube aanwezig in de app-winkel, een goede 3rd party YouTube-app met best wel veel functies. Heeft Google ook niks tegen gedaan.
Microsoft had zelf een YouTube app gemaakt en moest hier toch echt mee stoppen van Google. Er waren wel andere youtube apps maar die stopte ook af en toe met werken als Google weer iets wijzigde.

Google heeft zelfs nooit een app gemaakt voor W10M terwijl ze dat op iOS wel deden. Ze probeerde echt om heg MS zo moeilijk mogelijk te maken.
Nee, niet helemaal. Google schreef Microsoft voor dat hun YouTube app op, als ik het mij goed herinner, HTML5 gebaseerd moest zijn. Op dat moment was de eigen Android app en de iOS app dat niet eens, dus meette Google met twee maten. Onder andere met deze houding (Microsoft kreeg het blijkbaar niet goed voor elkaar) heeft Google Microsoft heel goed gedwarsboomd in de mobiele markt. Dit soort truukjes haalde ze namelijk ook uit met de ondersteuning van outlook/live/hotmail accounts.

Daarnaast heeft Microsoft zelf ook genoeg verprutst. Sowieso waren ze (net) te laat met WP7, maar de kernelswitch naar WP8 en het daarmee in de kou zetten van hun trouwste fans was ook een aardig teken aan de wand voor de toekomst van WP8/W10M.

Ik heb veel lol gehad met het OS en qua gebruiksgemak was het OS echt heel erg goed. Maar hun sterke punt, we integreren gewoon alles in het OS, met je Facebook, Linkedin en Twitterupdates in 1 app, werd ook hun grootste valkuil. Men kon nooit bijblijven bij de losse apps op iOS en Android en je miste als WP/W10m gebruiker altijd functionaliteit ten opzichte van de andere platformen.

Het waren een paar leuke jaren met het OS, dank je wel Microsoft.
Ik ben indertijd direct voor een WP7 gegaan, en hen nu nog een WM10. Moet er nog niet aan denken over te stappen, maar het zal onvermijdelijk worden langzaamaan :-) helaas.

Voor mijn werk heb ik een iPhone en mijn vrouw heeft een Galaxy S7, en op app aanbod na erger ik me dood aan die OSsen, kan er gewoon niet fijn me eigen en vind ze zo ontzettend lelijk er uit zien. Jammer.
Ah zo, dan heb ik het verkeerd begrepen. Bedankt voor het uitleggen en sorry voor de verwarring!
Had dit ook niet te maken met het bread and butter van Google: De Windows apps werkten anders qua advertenties en tja, dan kan Google niets. Of heb ik dat verkeerd?
De eerste YouTube app op WP7 liet inderdaad de reclames achterwege. Dat Google dat niet tof vond lijkt mij logisch. Maar bij poging twee van Microsoft ging Google vol in de protectionistische modus. Best jammer voor een bedrijf dat 'don't be evil' als slogan had.
Die slogan is net als alle andere (orde en vooruitgang voor Brazilië, Unité, Travail, Progrès voor Burundi): Je moet het vooral willen geloven :).
Jaren daarvoor had Ballmer destijds de CEO van Microsoft Google de oorlog verklaard. Om Google klein te krijgen kwam Microsoft met Bing, het live platform en weet ik al niet meer. Ze gingen Google helemaal kapot maken.

Wat Microsoft vroeger wel gelukt was tegen WordPerfect (destijds spotgoedkope en geintegreerde Office) en Novell (Windows server werkte beter met Windows 3.11 op de clients danzij integratie driver, dikke overhead voor Novell drivers), wat ze wel lukte tegen Netscape (uitgeven 'gratis' WWW server via Service pack en 'gratis' browser met Windows clients voorgeinstalleerd, onmogelijk om IE browser uit te zetten op Windwos client door integratie in OS) lukte ze niet tegen Google.

En dan nadat ze de oorlog verloren hadden, willen ze Google producten gaan gebruiken om alsnog een Windows Phone op de markt te krijgen om te concurreren met Android. Raar zeg dat Google terug vecht en hun applicaties niet zomaar laat gebruiken door Microsoft.
Metrotube voor Windows Phone/Mobile werkte ook prima. Probleem was vooral dat Google Microsoft (al dan niet terecht) heeft gedwarsboomd om een eigen app te kunnen aanbieden. In eerste instantie hielpen ze goed mee, maar toen Microsoft iets te serieus werd met het platform was de samenwerking vanuit Google meteen over.
Ah zo, dan heb ik het verkeerd begrepen. Bedankt voor het uitleggen en sorry voor de verwarring.

Blijkbaar konden ze bij Google niet tegen de concurrentie, net als Facebook dat niet kon bij webOS toen HP een Facebook-app maakte voor de TouchPad-tablet maar Facebook dat niet toestond omdat Facebook wilde dat de iPad de eerste tablet zou zijn met een tablet-versie van de Facebook-app (anders was HP namelijk eerder geweest met webOS).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 18 januari 2019 21:28]

Dat Google 3rd party apps tegenhield betekende wel dat Google daadwerkelijk de kracht van WP zag. Ik heb zelf een Microsoft Lumia 640 gehad die na de update naar WP10 zelden tot nooit een restart nodig had. Voor, ik meen, €140 heb ik nog nooit een mobiel gehad die zoveel waar voor mijn geld gaf. Ding was snel en de browser werkte zeer goed wat ook nodig was om de nadelen van het app aanbod te doen verkleinen.

Vorig jaar ben ik overgestapt naar een Nokia 7+ met AndroidOne. Na een maand heb ik een Windows 10 mobile-UI geïnstalleerd, want wat zijn de interfaces van Android en met name IOS zeer ouderwets/niet gebruiksvriendelijk.
2 jaar geleden echt lopen twijfelen om een windows 10 mobile (lumia) te nemen, vond het in veel opzichten goed werken. Blij dat ik het niet gedaan heb.. weer een product dat snel is afgeschreven door Microsoft helaas.

Het had echt iets kunnen worden, als Microsoft er moeite voor had gedaan.
Je kan veel zeggen, maar dat Microsoft er geen moeite voor heeft gedaan is echt onzin.
Het is een kip ei verhaal, verkopers in de winkels beweerde dat er geen apps waren. Ja dan krijg je geen nieuwe gebruikers, app makers zagen geen gebruikers dus maakte ze geen apps....

Ik kijk wel erg terug naar mijn Lumia vooral de 920 denk ik.
Heb je die telefoon nog die je 2 jaar geleden hebt gekocht ipv van de lumia? Als je die wel had gekocht had je totaal 3 jaar ondersteuning gehad. Jammer dat Windows mobile stopt maar dit is meer support dan een HTC of Huawei levert...
Nee, maar dat komt niet omdat die telefoon slecht was. Anders had ik er nog langer meer gedaan.
Spijtig... ondertussen zowel Android en iOS geprobeerd en qua OS is Windows Mobile nog steeds mijlen voor op beide (Android is dan nog de beter van de twee).

Spijtig dat developers het platform hebben laten links liggen en de keuze zo beperkt hebben tot de verkoop-je-ziel-Android of het peper-dure-iOS ecosysteem.
Het fijne van W10M was dat het gewoon werkte zoals je verwachte, automatische updates, automatische backups. In de tijd waarin ik een Lumia had echt nooit problemen gehad. En oh ja, ook nog een lange batterij duur. Sommige apps waren briljant en mis ik nog steeds, zoals een hele fraaie wandel app met OSM ondersteuning zonder 100000000 advertenties.
Glance was briljant, mis ik nog dagelijks in IOS. Iets lulligs als de wekker app was zelfs goed over nagedacht en integratie met onedrive was ook prima.

MS heeft hier een gouden ei laten liggen.
Als je zoiets als Glance wilt op een Android-telefoon, dan kun je gaan voor de later dit jaar uit te brengen Planet Computing Cosmo Communicator. Is wel niet helemaal hetzelfde als Glance, maar heeft tenminste wél dezelfde functionaliteit op het externe schermpje.
dat dus weer een extra ding is. Het mooie van Glance was dat het gewoon ingebouwd was. Van enige zinnige (10000 cameras? ga toch weg) innovatie is al jaren geen sprake in mobieltjes land.
Extra? Dat externe schermpje zit op de buitenkant van het toestel, dus het zit gewoon ingebouwd. Zie foto:
https://i2.wp.com/liliput...oads/2019/01/cosmo_05.jpg
Dus Glance op dat schermpje (en wat extra dingetjes, zoals viewfinder voor de camera) en klap hem open voor een groter scherm.

Overigens, misschien bedoelde je het niet zo in je oorspronkelijke bericht, maar voor de duidelijkheid: Glance is NIET bedacht door het Windows Mobile/Phone/Lumia-team; MeeGo introduceerde Glance lang vóórdat Lumia's pas de functie kregen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 18 januari 2019 21:47]

En het Symbian-team van Nokia had het dan weer lang voor het eerste MeeGo
-toestel het daglicht zag ;)
Maar niet helemaal op dezelfde manier als MeeGo en later Windows Phone/Mobile het hadden ;)
En wat dacht je van standaard functionalitieten als auto modus, toetsenbord wat fijn werkte met swypen, instellingen overzichtelijk, alle apps de notificaties en geluiden makkelijk in te steken, zelf in richten van het startscherm van verschillende formaten tiles, etc, etc.

Sinds een paar maanden een Sony xperia xz2 premium, pracht toestel, maar ik mis mijn 950xl nog dagelijks.
Ik ben twee weken geleden overgestapt naar Android. Wel met pijn in het hart want w10m werkte gewoonweg heerlijk. Ik had een Lumia 650. Prima (budget) toestel.
Ik herinner me genoeg bugs en issues met W10M hoor.
- Bugs wat betreft volume & het niet horen van een beltoon bij het bellen.
Opnieuw opstarten was een must.
- Ineens uitvallen en niet bereikbaar zijn tot je de sim pin weer had ingevoerd.
- 4G issues na een update.
- Meerdere malen ineena vastlopen na een update.

Desalniettemin vond ik het ook erg spijtig om weer terug te moeten naar Android ivm de app gap.
Batterij duur was een verademing, net zoals het home screen.
Ingebouwde thema's & donkere modus, noem het maar op.
Mijn Lumia 940 is toch echt mijn favoriete telefoon geweest.

[Reactie gewijzigd door LocK_Out op 18 januari 2019 21:15]

Lees dat zovaak van Microsoft liefhebbers op Tweakers: het OS loopt zogenaamd altijd mijlenver voor op Android en iOS, maar niemand weet te vertellen waarom dan precies.

Lees ook nooit een eerlijk overzicht van nadelen behalve dan gemis aan apps omdat dat zeer publiekelijk bekend is. Nu ben ik zelf al jaren een dagelijks gebruiker van zowel Android, Windows, MacOS, en iOS (Ubuntu ook meerdere keren per week) maar laat ik het graag de fanboys hier vertellen....

Wat is er zo super goed aan Windows Mobile? Wat loopt er zo mijlenver voor?
Voor mijn gebruik (bellen, whatsapp, mail, internet; dus geen games/100'en apps) zijn dit de voordelen:

- Af-fabriek heeft het wat ik wil, geen gedoe met extra apps of skins zoeken/installen/testen
- Stabiel: in 4,5 jaar 1x "vastgelopen" bij het laden van een site met veel flash-componenten
- Batterijduur: gaat lang mee op 1 lading (opladen 2x per week ipv. iedere 1-2 dagen)
- Homescreen: geen "wannabe"-desktop-shit met én icoon én app-naam eronder, nee gewoon duidelijke pictogrammen (tegels) die je kunt rangschikken en vergroten/verkleinen naar hartenlust
- Here Drive+ routeplanner: nog niet zo goed als een "echte" TomTom maar wel mijlenver vooruit (pun intended :+ ) op de shit die Google Maps heet, omg wat haat ik dat van android phones :(
Het eerste punt is natuurlijk erg persoonlijk. Ik ben met Android One ook bijna tevreden. Nu ken ik Android en iOS door en door en daarbuiten heb ik mijn backups, dus een nieuwe telefoon staat in een mum van tijd weer klaar op mijn voorkeuren.

Stabiel en batterijduur heeft Android One (stock) ook redelijk. Zeker Android 9. Maar dan moet je wel een eerlijk vergelijk doen. Windows heeft weinig apps dus dan ook zo gelimiteerd te werk gaan op Android en dan nog eens kijken wat dat met de accuduur doet. En dat scheelt een hoop.

Homescreen: zoals ik in een andere post zei: onder andere met Gravitybox kun je Android desktop al jaren, maar echt vele jaren, geheel naar wens aanpassen: shortcut sizes, numbers, position, vorm, live tickers, enz enz.

Tomtom? Tomtom heeft al zoveel jaar een uitstekende app op iOS en Android. Voor een heel klein bedrag per jaar heb je alle kaarten van de wereld, alle flitsers ter wereld, alle files ter wereld en dat alles automatisch altijd de laatste versies. Tomtom had volgens mij allang een goede mobile app voordat Heredrive die uberhaupt had.

Daarnaast: er zijn tientallen navigatieapps voor Android en iOS die uitstekend zijn ontwikkeld. Adoptie van Waze ligt ook hoog in Nederland. Google Maps is daarbij een handige gratis app met uiteraard, zonder enige discussie, de meeste beste en accurate points of interest van welk plekje ook ter wereld. Winkels overal ter wereld updaten op dagelijkse basis hierin hun openingstijden bijvoorbeeld. Er is werkelijk helemaal niets wat daar ongeveer bij in de buurt komt. Maar voor navigatie an sich is er zoveel meer keus.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 19 januari 2019 11:08]

Fijn dat je mijn aangekaarte pluspunt (Af-fabriek heeft WM wat ik nodig heb) bevestigt ;)

Voor mij is het dus erg fijn dat ik gewoon aan de slag kan met zo'n foon ipv. dat ik allerlei extra apps moet gaan installen/kopen.
Voor mij in ieder geval het homescreen. Super rustig, maat toch heel veel meer informatie op de live tiles. De tiles kun je heel klein tot groter tot heel groot maken, wat nog steeds consistent is met je overige tiles. Je mag ze neerzetten waar je maar wilt (krijg ik bij mijn iphone nog steeds niet voor elkaar) en je ziet alles in een oogopslag.
Ik draai al jaren Gravitybox op Android (diverse telefoons op gedraaid) en kan dat daarmee ook allemaal.
- Kan exact de size van mijn tiles kiezen;
- Kan precies kiezen wat ik waar neerzet en dus van weinig tot heel veel tiles op homescreen;
- Kan kleur en vorm van de tiles kiezen die constitent wordt toegepast;
- Pie controls met heel veel extra info en tickers zit er al jaren in;

Ja, iOS zijn de opties op elk vlak beperkt, maar dat is het idee van Apple altijd geweest. Is ook zo met MacOS versus Windows.

Zie niet waarom Windows Mobile op dit vlam mijlenver voorloopt op Android. Sterker met Split screen, PiP, Pie, app Pop-ups, loopt Android mijlenver voor op dit vlak ten opzichte van Windows Mobile.
Ik weet niet wat

Pie controls met heel veel extra info en tickers zit er al jaren in

Betekent, maar is dat dat de live tiles ook geüpdatete worden met wat je wilt (onderwerp van laatste paar mailtjes, wie geappt heeft, etc? Ken het nog niet :-)
Wat versta jij onder mijlen voor? Ben oprecht benieuwd.

[Reactie gewijzigd door Cihan1988 op 18 januari 2019 20:57]

Ik heb niet meteen een lijstje bij de hand maar...

- Het ganse account management (zolang je Google gebruikt lukt het maar probeer maar eens een verjaardag uit een Exchange account te zien te krijgen als notificatie)
- Deep linking in applicaties (probeer in iOS maar eens een icoon op je scherm te zetten dat verwijst naar je Inbox van een specifieke account)
- Een dark mode die werkt (wat een giller op iOS, en op Android)
- Een logisch configuratie scherm (drama op iOS)
- Layout home screen en widgets (hallo iOS, Android is misschien beter dan WM maar totaal niet consistent)
- Default apps zoals iets stoms als een rekenmachiene (een giller op beide, en ja je kan betalen voor iets "deftigs"), photos app die oudste foto eerst laat zien op iOS, zeer beperkte calendar views, ... 8)7
- Thetering (op iOS kan ik zelfs niet zien of er iemand verbonden is)

... ik heb ooit een beter overzicht gehad maar dit zijn de dingen die me vandaag de dag nog steeds frequent storen. Ik heb 6 maand Android Oreo/Pie gebruikt en er viel nog mee te leven (al is de inmenging van Google enorm groot), en nu sinds kort een iPhone (en ik begrijp de hype echt niet).

[Reactie gewijzigd door r2504 op 18 januari 2019 23:41]

Een de live tiles, of hebben ios en android dat ondertussen ook? Ik heb nu nog steeds mijn Lumia 950, en dat gebruik ik continue. En de vierkante tiles kunnen zo veel meer informatie tonen. En rustiger ogen tegelijk.

En de verschillende formaten van de tiles van de apps. Ideaal!

En tikken op het snel om aan te doen, is dat er ook bij de andere twee?

[Reactie gewijzigd door Arokh op 19 januari 2019 08:31]

Voor Android heb je skins/launchers om de look van livetiles enigszins terug te krijgen. Maar dat is het dan ook, qua werking en functionaliteit blijven het domme iconen zoals op stock Android. Je hebt wel widgets maar die zien er allemaal anders uit en doen mij meer denken aan de widgets van Windows Vista dan aan de livetiles van Windows Phone/Mobile.

Voor iOS is dit niet mogelijk.

Ik ben nu anderhalf jaar overgestapt van WM10(L950) naar Android(Nokia 8 ), en als ik de (realistische) keuze zou krijgen zou ik zo terug stappen naar WM10.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 19 januari 2019 11:32]

Sommige dingen heb je gelijk hoor, maar ik ben het niet helemaal eens met een aantal dingen...

- De rekenmachine van iOS is wat mij betreft prima, en beter dan 99% van de opties die je kunt downloaden uit de store. Lanscape geeft een ingewikkeld ding, portrait een eenvoudige. Grafisch heb je op een mobiel toch geen reet aan. Komt altijd het goede getalletje uit, ik zie het probleem niet :? De foto's app laat gewoon de laatste eerst zien, dus da's in ieder geval onzin.
- Ik krijg van Exchange gewoon notificaties, verjaardagen heb ik uitstaan maar ik zou niet weten waarom dat dan in ene niet zou werken.
- ALLE settings van iOS zitten in... settings. Ik vind het bij Android ook onvoorspelbaar waar ik iets moet doen, maar dat is me bij iOS nou nog nooit overkomen.
- Layout homescreen zou ik ook wel wat meer vrijheid mee willen.

Ik heb W10M ook even geprobeerd, de vrouw kreeg er één van haar werk, en ik vond dat dan weer helemaal niets. Ik begrijp dus al die nostalgisch aangedane mensen niet die nu balen dat het platform verdwijnt. Onder de streep heeft MS teveel dingen fout gedaan, en dan ben je dus niet de beste. Niet heel ingewikkeld allemaal 8)7
- De rekenmachine op WM10 kan niet alleen wetenschappelijke berekeningen (zoals het kantelen op iOS) maar ook programmeren (binair, hex, ...), datumberekeningen, valuta, volume, lengte, gewicht en massa, temperatur, energie, oppervlakte... dingen waar er misschien allemaal wel apps voor bestaan (al heb ik op Android niets deftigs gevonden zonder voor iedere optie te moeten betalen) maar je zit meteen met een heel zooitje.

- Je zou het niet weten van de verjaardagen omdat je het hebt uitstaan... tja, dan is het probleem opgelost zeker ? WM10 was/is gewoon veel beter in het samenbrengen van verschillende accounts (en hun eigenschappen zoals verjaardagen). Als ik op iOS geen foto heb in WhatsApp dan neemt hij die niet over van het contact (WM10 wel), iOS laat zelfs al geen foto's zien in je contact overzicht (dan weer wel bij favorieten ?)

- Ja alles zit in settings en daar is het dan ook één grote puinhoop. Dark mode (die trouwens totaal niet werkt)... onder Algemeen, Toegangkelijkheid, Aangepaste weergave, keer kleuren om 8)7 Waarom is er dan een categorie beeldscherm en helderheid ??? Dan nog de kluct dat je voor aanpassingen in je camera app... hier gewoon uit moet om gaan te zoeken in instellingen, waarom kan dat niet meteen ?

Moest ik elke frustratie meteen neerschrijven (nu vergeet ik vaak dingen ook) ivm Android of iOS dan had ik reeds een lijst van hier tot in Tokio. Mooi trouwens dat je WM10 (al was er een groot verschil tussen de eerste en laatste builds) hebt geprobeerd want 95% van de iPhone bezitters heeft nooit iets anders in hun handen gehad en beseffen dus totaal niet dat het zoveel beter kan... dat is een enorm hoog blind fanboy gehalte !

En ja, Microsoft heeft veel dingen fout gedaan maar dat is een totaal andere discussie (wat mij betreft heeft het bedrijf totaal geen visie meer en weet de kapitein niet echt meer waar naartoe, maar Apple heeft evenzeer een ernstig probleem... totaal gebrek aan innovatie en zelfs de meest elementaire dingen ontbreken).
Je kan als je, je iphone als hotspot gebruikt, wel zien welke apparaten er verbonden zijn. Er is dan een balk boven aan het scherm waar deze info is te vinden. (Neem aan dat je dat bedoeld met je laatste punt)
Het fijne aan Android vind ik dat je het allemaal naar smaak in kunt richten. Heb nu Niagara Launcher en m'n Android oogt nu qua homescreen redelijk gelijk aan m'n Lumia 950XL. Toch nog een beetje herkenbaarheid :+
Microsoft was in het begin ook vrij duur met het krijgen van een ontwikkelaar licentie, later hebben ze dat bijgesteld maar toen was het al te laat
Niet alleen de ontwikkelaarslicentie kostte geld, ook het OS überhaupt op je telefoon mogen zetten kostte de fabrikanten al geld. iOS was inhouse en had dat nadeel niet. Android was gratis en had dat nadeel niet. Dat achterhaalde verdienmodel heeft MS toen al 10-0 achtergezet. Kwam nog bij dat ze niet even een ander model konden aanpassen tot windows phone, want MS had ook nog wat eisen mbt het ontwerp. 20-0. De houding was simpelweg arrogant, 'mensen gaan ons ding tóch wel willen', leken ze te schreeuwen. Zonder aanvankelijk aanbod hadden de app-developers niet het idee dat het platform de moeite was en kwam die neerwaartse spiraal op gang. Ze hadden (en hebben... zie boven) een redelijke groep fanatieke fans, maar van die paar mensen kun je niet alle werknemers een broodje pindakaas laten kopen.

Appstore ontwikkelaarslicentie kost ook goed geld, maar die sluiten toch voldoende ontwikkelaars wel af.

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 20 januari 2019 10:33]

Naast aantallen (massa is kassa) heeft Microsoft sinds pda tijdperk telkens platform laten vallen.

Ook voor niche markten zoals pda met barcode scanner voor logistieke toepassing is het wel lullig als OS niet jaren meegaat.

Hedendaagse ontwikkelaars die hebben genoeg redenen om platform links te laten liggen.
Anoniem: 933945
18 januari 2019 19:22
Einde van een tijdperk.

Ik ben gehecht aan m'n Lumia 950 en blijf 'm gebruiken tot WhatsApp niet meer werkt.
Dat moment gaat komen maar hoe langer dat op zich laat wachten hoe beter ik het vind.
Daarna...iOS denk ik als er geen voor mij aantrekkelijker alternatieven komen.
Android heeft me nooit kunnen bekoren.

Als het zo ver is lijst ik de Lumia in of zo en hang 'm aan de muur. :)

Overigens heb ik wèl aan het geëmmer van Microsoft met WM10 te danken dat ik die fraaie en oorspronkelijk dure Lumia 950 voor een habbekrats heb kunnen aanschaffen...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 933945 op 18 januari 2019 19:30]

WhatsApp kennende heb je dan nog wel even. Die hebben ergens halverwege 2017 pas de Symbian S60-app de nek omgedraaid. Symbian was al geruime tijd dood. S40 hebben ze zelfs tot December 2018 ondersteund. o0 Maar de vraag is: houdt Microsoft de Store online... Zo nee, dan kan je geen updates meer krijgen en dan stopt WhatsApp er ook zeker weten meteen mee, die gaan updateloze apps niet toestaan en als er mega lekken worden gevonden in Windows die niet meer gepatched worden kappen ze er ook mee. Tot die tijd heb je rustig kans dat ze nog wel een paar jaar blijven ondersteunen. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 18 januari 2019 20:38]

Denk dat WA nog wat geld toekrijgt van MS, want voor BB10 hebben ze de ondersteuning wel gestaakt, ondanks dat BB10 ongeveer evenveel marktaandeel als WM10 heeft (kijkende naar de huidige cijfers). Dus waarom de een wel en de ander niet, toch iets met geld, denk ik.

Kun je trouwens geen apps sideloaden op WM10? Op BB10 kan dat wel, dus daar kunnen apps nog in leven worden gehouden als de app-winkel zijn deuren sluit (niet dat veel dat zullen doen, maar de mogelijkheid is er).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 18 januari 2019 20:07]

Was het niet zo dat moderne BB’s op Android draaien of iig Android apps kunnen installeren waardoor het enkel voor BBOS nog ondersteunen wat onzinnig was? (Plus nog minder gebruikers dan Windows, op een gegeven moment wordt het wel duur om het in leven te houden - zeker als de nieuwere varianten allemaal Android(-runtime) hebben. Symbian werd nog volop in India enzo gebruikt dus daarvan snap ik dat ze het jaaaaaren ondersteund hebben.)

Sideloaden kan vziw niet. ;( Of niet zomaar iig.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 18 januari 2019 20:41]

De WhatsApp Android-versie werkt inderdaad op BB10, maar wel met een hoop beperkingen (geen geïntegreerde meldingen bijv. en bij sommige mensen zelfs geen meldingen als de app niet geopend is) en een véél hoger batterijverbruik. Ik had het over BB10 en niet over BBOS, waar het aantal gebruikers nu gelijk is aan WM10, dus niet dingen door elkaar halen s.v.p.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 18 januari 2019 21:37]

Ik bedoelde hetzelfde eigenlijk, de nieuwste variant; als dat 10 is: soit. :) Heb al in jaren geen BlackBerry meer aangeraakt dus kan best dat ik ze door elkaar haal ja.
Oké, dan snap ik je, maar de naam is toch echt BB10. BBOS verwijst naar BBOS 1 t/m 7, BB10 is de naam van BlackBerry's laatste eigen besturingssysteem (dus de opvolger van BBOS 7 en de voorganger van BlackBerry's volledige Android-tijdperk). En BB10 is een heel ander systeem dan BBOS (1 t/m 7) ;)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 18 januari 2019 21:38]

Ja hoor sideloaden is gewoon mogleijk op een Windows Phone. Ookd aar moet je de instelling vij geven want standaard kan het niet. (developers option inschakelen)

https://www.windowslatest...pps-in-windows-10-mobile/
Werkt dat op alle toestellen? Kon op een Lumia (650 geloof ik) er destijds geen optie voor vinden.
Ja, alle toestellen hebben dat.
Fijn bericht, dank
Er komen de laatste tijd met regelmaat nog bèta updates uit voor Whatsapp, dus er zit nog leven in. We lopen wel achter met het buildnummer en opties die er op de andere platformen al wel zijn, maar de ondersteuning ligt nog niet plat dus ;)
Misschien dat er tezijner tijd een stabiele lineageos voor komt. HTC hd2 ftw :Y)
Inderdaad. Veel mensen hebben het nu over toestellen met veel ontwikkelaars ervoor, zoals de Pocophone en zo, maar de HD2 blijft toch wel het meest getweakte toestel ooit, wat je daar wel niet op kunt zetten en nog steeds wordt er voor ontwikkeld...
Aaah, goede oude tijden met HTC HD2!

Van alles op gedraaid inderdaad, echt een alleskunner.
Denk maar eens tweemaal na over iOS... de frustratie zal enorm zijn ! (ik ga vermoedelijk terug naar m'n Nokia met stock Android... iemand interesse in een iPhone XS Max 256GB, Apple Watch 44m Nike+ en nog wat accesoires :D )
Wordt nu Windows 10 an sich over alle soort apparaten gepushed in de toekomst of zien ze echt niks meer in pocket-sized apparaten?
De geruchten over de Surface Phone en Andromeda blijven hardnekkig aanwezig.

Dikke kans dat er dus een vouwbare Surface telefoon komt. Ik zie er in elk geval wel heil in maar ik was dan ook altijd blij met W10M, en mijn surface pro.

Maar dan waarschijnlijk word dat dan W10 arm, met x86 emulatie.
Verwacht daar maar niet te veel van, de Store wordt er niet beter van sinds W10M niet meer ontwikkeld wordt. En dan zou het een duur apparaat worden voor dus enkele fanaten. Dit is geen concurrentie meer voor Android en ios.

Ik geloof daar niet meer in. Andromeda voor tablets misschien, maar voor telefoons... Nee
Ik heb geen idee waar je het precies over hebt, maar W10 arm is nog springlevend. De snapdragon 8CX is er praktisch voor ontwikkeld en met x86-64 emulatie zou een vouwbare Surface telefoon nog wel eens een succes kunnen worden ware het niet dat die net als waarschijnlijk Samsung zijn vouwbare telefoon onbetaalbaar zal zijn. Als de emulatie god genoeg werkt heb ik in elk geval geen store nodig.
Wat ik bedoel te zeggen dat het weinig zin heeft voor Microsoft om nu nog door te gaan op de smartphone markt als concurrent van Android en ios met een surface phone. Dat de hardware er nu wel beter voor geschikt is, en Windows 10 arm nu bijna zo ver is om op een telefoon achtig apparaat te draaien, dat geloof ik wel, maar dan moet je meerdere modellen op de markt brengen in verschillende prijsklassen en daar ook volledig achter staan en ondersteunen. En dat gaat denk ik niet meer gebeuren. Misschien dat ze een surface Phone maken om te laten zien dat ze het kunnen, maar het marktaandeel zal zeer klein zijn.
Ze hebben het anders goed gered met de Surface lijn. Ik denk dat X86 support echt het verschil kan maken, dat heeft de Surface ook gelanceerd en dat miste de non pro variant.

Waarom zou ik Android/iOS apps moeten hebben als ik de desktop variant kan gebruiken?
En markt aandeel is er al, als het een vouwbaar apparaat word, dan is het dus een surface tablet die je naar een telefoon vouwt.

Het hoeft geen compleet nieuw telefoon OS te zijn maar gewoon Windows. Qualcomm gaat ook helpen want die willen marktaandeel van Intel, en het OS word ook voor laptops en tablets gebruikt. De Snapdragon 850 en 8CX zijn daar voor bedoeld.

Maar we gaan het zien. Ik denk dat over een jaar of 10 de grens tussen tablet en telefoon vrijwel weg is, en Google en Apple gaan ook die kant uit.
Ik ben geen tegenstander, als Microsoft weer komt met een stabiel Windows platform mobiel device, met ondersteuning voor de komende jaren ben ik ook weer terug. Maar idd afwachten, al heb ik weinig hoop.
Dat was volgens mij hier min of meer het doel al in eerste instantie, maar dat is er blijkbaar nooit echt van gekomen... Denk niet dat ze dat nog een keer gaan proberen.

Wel jammer dat ze in hun pogingen het groot te krijgen wel eerst Nokia compleet de nek omgedraaid hebben.
Denk dat Whatsapp app toch ook wel een kleine maar cruciale rol heeft gespeeld in deze oorlog. Op moment dat deze App op stoom kwam was die niet beschikbaar op wm. Toen der tijd versie 6.5. Het versturen foto's kwam helemaal in. Wilde je mee, dan moest je overstappen en zoals het met trends werkt, de meerderheid ging mee. Gevolg lijkt me duidelijk, ze hadden veel moeite om voeten in aarde te krijgen.

Helaas en zonde.
Vooral Instagram heeft een grote rol gespeeld. Het heeft te lang geduurd voordat er een Instagram app kwam.
Ik betwijfel het, de meeste mensen in de winkel kijken niet naar welke apps er zijn, die nemen een telefoon in de hand en spelen er even mee. Het zijn gewoon die lelijke vlakken die de doorslag hebben gespeeld. Hadden ze gewoon icoontjes gebruikt hadden ze veel meer verkocht en kwamen de apps ook wel.
Het is met W10M eenvoudig mogelijk om van tegels over te schakelen naar iconen, als je dat mooier zou vinden. Transparantie is in te stellen voor het startscherm, geen tegeltje zichtbaar als je zou willen, mits dit ook zo is meeontwikkeld in de app. Zo niet, dan is er weer een app waarmee niet transparantie apps als transparant icoon op het startscherm geplaatst kunnen worden.

Op mijn startscherm is bijvoorbeeld geen enkele tegel zichtbaar, alleen maar iconen tegen een zelf gekozen achtergrond.
Je kon er op wachten, maar toch is dit eigenlijk wel groot nieuws. De consument blijft nu achter met de keuze Android vs iOS, oftewel Google vs Apple. Je wilt eigenlijk meer keuze in zoiets belangrijks als mobiele devices, die toch gewoon een groot deel van ons huidige leven bepalen en beïnvloeden.

Mobile 10 was een fijn OS, heb de 640 en de 950 gehad. Nu ook over op Apple, er was echt geen appsupport meer. Ik kan nu alleen maar hopen dat iOS features van Windows 10 overneemt die het zo fijn maakten.
Kun je een voorbeeld noemen van zo'n feature? Ik had altijd wel interesse in Windows Phone en de Lumia's, maar ben nooit tot aanschaf overgegaan.
Ik mis niet zozeer een feature, maar meer de interacties die ik allemaal erg lastig vindt. Zo is de text cursor plaatsen op iOS nog steeds doffe ellende - zeker als 3D touch uitstaat. Multi- en zelfs single-select is allemaal lastiger dan op Windows Mobile.

Ook heeft Apple geen predictive text voor Nederlands, en is dus spelling check elke keer twee taps per woord. Ook geen ingebouwde swipe, en, al kan het gewenning zijn, heb ik véél meer moeite foutloos te typen bij het iOS keyboard op mijn XS Max (niet bepaald klein scherm dus). Ook het hebben van een apart emoji keyboard is erg vervelend, als je zoals ik meertalig de telefoon gebruikt en je dus cyclisch door de toetsenborden moet als je een smilie wilt plaatsen.

Verder is de interactie met PC gebrekkig. Zo doet iOS haar uiterste best om MP3 albums uit elkaar te trekken en moet je kunstmatig de album artist gelijk maken. Ook is file management totale bagger, en moet je hele toeren uithalen met tags om bestanden van één app zichtbaar te maken in een andere. Syncen van bestanden met de PC kan niet, want iTunes kent geen folders ook al kent de Files app dat wel, en syncen van plaatjes van de PC kan enkel naar de telefoon, maar niet terug. Ook zijn de plaatjes dan read-only, en ondersteunt iTunes geen folders, enkel top-level albums ondanks dat de telefoon/iOS dat gewoon ondersteunt.

Je kunt ook geen ringtone per app instellen (WhatsApp andere ringtone dan sms bijvoorbeeld), en ik mis de Live-tiles die zoveel meer konden dan een simpel icoontje. En widgets zijn geen alternatief want weggestopt in een aparte pagina. En natuurlijk het ontbreken van Continuum. Ook al is die feature nooit echt afgemaakt op Windows 10 Mobile, het was echt prettig om even full screen een email te kunnen typen, met de muis in Edge te kunnen browsen en een Word document te bewerken met toetsenbord.

Tenslotte ondersteunde Windows 10 Mobile USB, zodat je ook USB sticks gewoon aan je telefoon kon hangen, een USB netwerk kaart kon gebruiken, muis, keyboard, etc.

Wat dat betreft is Apple bij mij wel van haar voetstuk gevallen, want ik dacht altijd dat ze weliswaar weinig features hadden, maar wat ze deden erg gelikt was. Dat valt dus reuze mee.

Geen spijt, want ik wil nog steeds geen Android, maar wel een klein tegenslag.
Gelukkig werkt onedrive wel goed, waardoor je op die manier wel redelijk goed files uit kunt wisselen met je pc. Ook foto's uploaden werkt prima.
Zelfde gevoel bij iOS (vandaar m'n reactie hierboven over het feit dat ik vind dat iOS enorm achter loopt op Windows Mobile)... in die mate dat ik vermoedelijk terug naar Android ga (ook al is het dat ook niet).

Consistentie in apps op iOS is ook enorm droevig, manier van swipen, plaats van de opties, ... totaal geen logica in te vinden (in plaats van het hamburger menu in WM10 en duidelijke optie). Wie heeft trouwens die indeling van de settings bedacht bij iOS 8)7

Nog zoiets... Do not disturb op iOS... geen verschil tussen een weekdag en weekend, komaan Apple 8)7 (al moet ik eerlijk zijn dat Windows Mobile dat onderscheid ook niet had).
Sorry maar ik zie wat je mist en denk, waarom ben je niet naar Android gegaan, hoop van die dingen had je daar wel voor elkaar gekregen.
Begrijpelijke vraag, maar ik vind Google een ethisch twijfelachtig bedrijf zowel hoe ze zich gedragen (ook al is Apple ook niet helemaal zuiver) als ook het verzamelen van data (ik betaal dan liever direct ipv met mijn privacy), en zelfs als ik me daar overheen zou zetten is er de kwestie van mindere security en het vaak niet krijgen van updates.
De tegels op het startscherm en de andere apps alfabetisch na 1 swipe.
Op de Lumia 950 kan men tot 54 live tegels op het startscherm tonen.

Bij mijn vrouws Android phone blijf ik zoeken naar een app.
Ik gebruik hiervoor Microsoft launcher. Geeft bijna hetzelfde resultaat als ik had met W10 mobile.
Ik heb nu nog een Lumia, dus ken Android nog niet eigenlijk, maar heb je dan ook Live Tiles? Dat is voor mij een hele belangrijke.
Nee, helaas, dat niet. Overigens als je even googelt op Android live tiles dan krijg je wel aardig wat apps voorgeschoteld die dat min of meer doen.

[Reactie gewijzigd door janchtw op 19 januari 2019 16:27]

Launcher 10. Fantastisch om weer je scherm in te delen zoals jij wilt. In plaats van hooguit 20 icoontje kan ik er gewoon 72 kwijt. En het ziet er retestrak uit met wat tweaken. (Helaas kun je geen plaatjes toevoegen zonder ergens te hosten, anders kon ik een voorbeeld posten.)

[Reactie gewijzigd door Chinco op 18 januari 2019 22:47]

Je hebt genoeg Karma punten voor een fotoalbum. ;)
Spotlight search?

Excuus. Android, ik las eroverheen.

[Reactie gewijzigd door OhMyGod op 18 januari 2019 19:52]

Probeer dan maar eens iets te vinden op iOS als je dingen in een folder steekt met meerdere pagina's.
daar heb je zoek functie voor, naar beneden swipen en zoeken.
Je kan inderdaad zoeken maar gewoon een lijst met geinstalleerde apps ?
Dat heb je inderdaad niet maar moet zeggen mis dit echt niet, je kan zoeken dus waarom een lijst.
Verder staan mijn apps gewoon netjes in mapjes,

Netflix,music, radio app, plex, podcast, imdb, ziggo go app staan in een mapje muziek/tv
Tweakers,iculture, telegraaf, rtv utrecht staan in een mapje nieuws
Dan nog een mapje reizen met 9292, ns, apple maps, here we go

En dan nog zo 3 mapjes met wat apps erin, ook enkele losse apps maar heb hierdoor maar 2 pagina's in gebruik.
Waarvan eigenlijk pagina 1 alleen stock apps van iphone zelf zijn, dus door een beetje groeperen heb je alles zo terug gevonden.
Zit nu al 4 jaar ongeveer op IOS daarna altijd android gehad maar mis echt helemaal niks ?
Ik herinner me de kinderhoek (precieze naam even vergeten).
Heel snel kon je een aantal apps toewijzen waar enkel de kinderen toegang tot hadden. Ze konden op geen enkele manier toegang krijgen tot je mail, agenda of gelijk welke app. Het kind bleef netjes in zijn omgeving.
In ios heb je zoiets als 3x op de home drukken en je blokkeert een app, maar verre van zo goed als die kinderhoek die ik zonet vermeld heb.
Of android ondertussen zoiets heeft? Geen idee
Samsung heeft een Kids Mode, zal wel een losse Android app zijn.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 18 januari 2019 20:22]

Fijne aan WP/W10m was dat veel dingen out of the box in het OS geïntegreerd waren en zonder poespas werkten. Het homescreen had de aanpasbaarheid (deels) van Android met de consistentie en betrouwbaarheid van iOs.

Zomaareen voorbeeld van wat goed werkte: stel je zit op een donker thema en stelt een licht thema in met een groene contrastkleur. Dan was die instellin gelijk standaard voor heel het OS plus voor third party apps. Direct, zonder opnieuw op te starten of te laden.
Voor mij zit het o.a. In de rust en overzichtelijkheid van de layout, daarbij geholpen door het vele zwart. Ook de manier waarop het homescreen werkt en het huidige notificatiescherm draait: To the point, zonder overbodige tierelantijntjes of te groot. En dan de settings in Android: Klik hier aub 5 keer om misschien te komen waar je wilt zijn.

Mijn (schoon)vader(s) hadden een goedkopere Lumia's: Zelfde support als mijn 9xx. Het OS bleef soepel draaien, ook na 1.5-2 jaar. Tja, misschien niet de laatste Samsung gimmicks of 3D touch nonsense, maar wel zaken die voor mij belangrijk zijn goed geregeld.
Samsung is toch nog steeds bezig met Tizen? Wellicht dat die nu zoiets hebben van "Okee, de tijd is rijp... Let's go." :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 18 januari 2019 19:23]

Anoniem: 567346
@the-body18 januari 2019 19:38
We hebben net 30 jaar echt geen keuze gehad op desktop/laptop. Nu gaan zeuren over alleen maar een keuze tussen google of apple is een gotspe.
Windows, Apple, Linux. etc... keuze genoeg al die tijd!
Anoniem: 567346
@SED18 januari 2019 22:30
Kom op, dan weet je niet waar je het over hebt.
Dit komt (voor mij) toch wel onverwacht.
Lekkere doodsteek voor bedrijven die besloten om onlangs, toch nog een W10M telefoon uit te brengen. Is je R&D voor niks geweest.
Het is niet overwacht. In 2014 kondigde Satya al aan dat hij geen nut meer zag voor windows als een mobiel os.

Nieuwe telefoons zijn er ook niet echt.De laatste telefoon met echt R&D kosten was de wileyfox pro wat eigenlijk gewoon de wm versie van hun bestaande android telefoon was (2017) daarvoor de icatel idol 4 pro wat eigenlijk de android alcatel idol s4 was (2016). De laatste echte windows mobile ontwikkelde telefoon was de hp elite x3 (2015) de lumia 650 (2015), Lumia 950 (2015) en de 950xl (2015).

Ik snap je sentiment wel.
even een kleine correctie, Satya zag niet zozeer geen nut meer in windows als mobiel os, hij zag geen nut meer in windows mobile, aangezien normale windows 10 al inmiddels geschikt is voor mobile.
Ja en nee. Ik geloof dat de opmerking was dat hij niet inzag waarom er naast Android en iOS er nog een derde mobiele OS er zou moeten zijn. (ik quote nu uit geheugen iets wat hij over zichzelf heeft laten opschrijven in zijn biografie)
Dat hebben ze echt helemaal aan zichzelf te danken. Die tiles waren afschuwelijk om te zien maar MS bleef er maar aan vasthouden. Nochtans op de desktop gebruiken ze gewone icoontjes zoals je ook in iOS en Android terugvindt. Ik heb dit nooit begrepen. Zo'n tile is 2D en komt kinderachtig en niet geavanceerd over. Gewone icoontjes hebben een 3D-effect en zijn veel mooier.

Jammer want ik had wel graag een WP gewild want de beveiliging hadden ze hoogstwaarschijnlijk beter op orde dan Android wat vandaag belangrijk is
Grappig dat je dat zegt, ik vond en vind de tegels juist fantastisch. Strak en goed te organiseren. Ik tik dit overigens op mijn Lumia 930.
Inderdaad, de live tiles waren veruit superieur aan wat IOS en Android tot op de dag van vandaag bieden. Ik ben inmiddels een jaar over op IOS omdat toen alle banken stopten met de app voor WM, de beste calender app die ik ooit gebruikt heb (Chrono+) niet meer goed werkte wegens back-end wijzigingen / migratie bij Microsoft en nog wat minder belangrijke apps die steeds meer problemen gaven. Maar als ik dan de IOS widgets vergelijk met live tiles...tja...aardige poging Apple, maar helaas. Ook de customization mis is nog steeds. Het home screen er zo strak uit laten zien als op WM...gaat niet lukken.

Geen onverwacht einde, maar wel een gemis.
Sterker nog, op mijn PC heb ik het startmenu ook ingesteld met live tiles.
In mijn ogen heb je gelijk maar met het verkeerde argument. De tiles zijn niet meer om aan te zien. 2d info plaatjes was niet nuttig genoeg. Ze stopten na wp8 met ontwikkelen van dit idee. Hadden ze het interactief gemaakt zoals een widget onder android dan was het een stuk nuttiger geweest.

Beveiliging is en blijft tot het einde van het jaar top.
Lekkere doodsteek voor bedrijven die besloten om onlangs, toch nog een W10M telefoon uit te brengen

Welke zijn dat dan? Bij mijn weten is de laatste telefoon uit oktober 2016 geweest. En het si al minstens een jaar geleden gesteld dat het OS in onderhoudsmodus is. Plus natuurlijk dat er sinds 2016 uberhaupt weinig tot niets meer ontwikkeld werd, en de hele Lumia lijn sinds begin 2016 beeindigd was.

Dus onverwachts is enkel voor hen die hun uiterste best deden alle signalen te negeren

Ik heb zelf vorige maand mijn HP Elite x3 vervangen door een XS Max Hong-Kong. Qua OS een stap terug, maar camera en apps uiteraard een reuze stap vooruit. Nu Apple dual SIM heeft was er eigenlijk geen reden meer om te blijven hangen in het verleden.
Ik ben daarmee bekend, maar Wileyfox lanceerde haar budget telefoon in 2017 nadat al bekend was dat men ging stoppen. Het was een ultra-low cost telefoon gericht op bedrijven die vervangingstoestellen nodig hadden omdat Lumia gestopt was.

Dus nee geen doodsteek en niet onlangs.
De uitlevering staat toch echt gepland voor februari 2019.

Zie inderdaad dat ie rond december 2017 gepland stond voor release. Maar naar mijn weten is ie daarna nooit officieel uitgekomen/te koop geweest.

[Reactie gewijzigd door LocK_Out op 18 januari 2019 21:22]

Hij staat niet gepland voor februari 2019, maar is reeds te koop sinds september 2018 of zo. (Of die in 2017 te koop was, of enkel op pre-order weet ik niet.)

Maar dat was dus na de 2017 eerste aankondiging van Microsoft, en ruimschoots voor de huidige bevestiging.
Off-topic, maar hoe maak je precies zo'n link naar een individuele reactie binnen een draadje?
Datum & tijd selecteren & dan linkadres kopiëren.
Tweakers.net doet de rest.

[Reactie gewijzigd door LocK_Out op 19 januari 2019 12:43]

Onverwacht? Mij verbaast t juist dat ze nu pas officieel overleden zijn.
dat dacht ik ook gelijk toen ik zijn comment las. heb zelf het gevoel dat ze nog behoorlijk lang door gegaan zijn met ondersteuning nadat ze de stekker er uit getrokken hadden.

vind het nog wel steeds heel erg jammer, maar hopen dat er toch nog een x een surface Phone komt :P
Ik noem het "onverwacht" omdat Windows bleef zeggen W10M te blijven ondersteunen.
Tuurlijk zag ik ook in dat W10M geen toegevoegde waarde meer had.
Ik ben zelf van een Lumia naar Android gegaan vanwege dit feit.
Toch als ze het alsnog serieus op zouden pakken zou ik best het OS wel weer wensen. Op zich was W10M geen slecht OS, alleen door slechte ondersteuning en gefaalde pogingen om ontwikkelaars van bekende apps aan boord te krijgen ging het snel berg afwaards.

Ik heb nu een Huawei P10 Lite maar ik mis toch wel mijn Nokia Lumia 930, echter wist ik wel weer hoeveel apps ik gemist had toen ik mijn Android toestel gekocht had.
Als je nu als bedrijf nog voor W10M kiest vanwege je R&D dan heb je wel echt een plaat voor je kop :+ Het gaat al zeker anderhalf jaar bergafwaarts met het OS.
Wileyfox.. Vlak voor ze ten onder gingen & gered zijn door STK die vervolgens alle ondersteuning liet vallen.

[Reactie gewijzigd door LocK_Out op 18 januari 2019 19:27]

Wel wat langer denk ik. 2 jaar geleden een Lumia geactiveerd en toen was geloof ik de enige app die ik kon downloaden WhatsApp en er was ook geen alternatieve browser bijvoorbeeld. o0 Er was letterlijk een handjevol developers die nog een app aanboden en daarmee basta...

Aan de andere kant, het kan natuurlijk dat er zakelijke gebruikers die niet zoveel nodig hebben op hun werktelefoon er wel erg tevreden mee waren... Maar voor de consumentenmarkt was het inderdaad al heel erg lang dood.
Ik heb op mijn Lumia 830 o.a.:
- Acrobat Reader (installatie 2015)
- BuitenBeter (installatie 2017)
- DS File (Synology) (installatie 2017)
- Flightradar24 Free (installatie 2015)
- HP ePrint Enterprise (installatie 2016)
- ING Bankieren (installatie 2015) (in 2018 verwijderd)
- IMDb (installatie 2017)
- Kentekeninformatie (installatie 2015)
- KopieID (installatie 2017)
- LinkedIn (gare zooi) (installatie 2015)
- Netflix (installatie 2017)
- Microsoft Office (standaard meegeleverd)
- Planbition (installatie 2018)
- Plants vs. Zombies (installatie 2017)
- Raet Netto (geen updates meer)
- RealSteeWRB (installatie 2017)
- QR Code Scanner (installatie 2017)
- Slack (installatie 2016)
- SonicWALL Mobile Connect (installatie 2015)
- Spritmonitor (installatie 2018)
- TS3 Commander free (installatie 2015)
- Twitter (gare app) (installatie 2015)
- Yellowbrick (installatie 2018)

Dus we hebben een compleet ander profiel of je hebt geen aandacht voor de apps die ik gebruik.
Ik zou het lijstje nog veel langer kunnen maken als ik zou willen, maar om domweg maar wat neer te zetten als reactie op een niet onderbouwde "ik roep maar eens wat" uitspraak (niet die van jouw vanzelfsprekend), dat heeft helemaal geen zin ;)

Er staat veel niet in de Store, maar er staan ook verrassend vaak prima bruikbare apps, en er zijn zelfs ontwikkelaars die deze ook uitstekend blijven ondersteunen.
Nu alleen nog ergens een reserve 950XL scoren, en zolang het OS draait, zolang ik mijn basis zut allemaal kan doen, blijf ik nog rustig doorgaan. Ik heb altijd een reserve android phone bij me, mocht ik echt even een android app nodig hebben, mijn normale werk gaat nog steeds op de 950.

Natuurlijk, WhatsApp zal een keer stoppen, webstandaarden zullen de mobiele Edge niet meer ondersteunen, misschien straks zelfs onedrive en consorten die niet meer werken, tot die tijd nog steeds happy gebruiker.
Mocht je je 950XL nog een tijdje willen gebruiken: TubeCast is verreweg de beste YouTube app (beter dan op Android imho) en krijgt nog steeds geregeld updates. En is gratis ;)
Daar heb ik even haat/liefde relatie mee, ik had de Pro versie gekocht, die nu nonstop melding geeft dat ik weer een trial lijkt te hebben.
Erg jammer, maar wel verwacht. Er zijn al heel lang een Windows Phones meer uitgekomen, geen app support meer, geen feature updates. Het OS was al zo goed als dood.

Ik heb mijn Windows Phones en het OS altijd met veel plezier gebruikt, en had dat graag nog steeds gedaan, maar heb uiteindelijk moeten overstappen op een Android telefoon met de Microsoft Launcher (wat ook redelijk bevalt, maar niet zo goed als de W10M/WP8.1 software).
Loopt die niet voortdurend vast? Mijn zoon en ik hebben er beiden last van en ik ben inmiddels over op Launcher 10. Bevalt uitstekend. Gewoon nagenoeg W10M met meer mogelijkheden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee