Ontwikkelaars brengen ARM-versie Windows 10 uit voor Microsoft Lumia 950 XL

Het WoAProject heeft firmware uitgebracht waarmee Microsoft Lumia 950 XL-gebruikers makkelijker Windows 10 on ARM op hun telefoon kunnen installeren. Om de firmware te kunnen installeren is alleen een ontgrendelde bootloader en een Windows-tool nodig.

Eerst moesten gebruikers zelf nog een iso-bestand en drivers downloaden om Windows 10 on ARM op een Microsoft Lumia 950 XL te kunnen installeren. Met de door WoAProject uitgebrachte FFU-firmware is dat niet meer nodig. Deze firmware plaatst een al geïnstalleerde versie van Windows 10 on ARM op de telefoons, waardoor de gebruikers meteen met het besturingssysteem kunnen werken. Na installatie blijft er nog 25GB aan opslagruimte over.

De ontwikkelaars waarschuwen wel dat de firmware nog experimenteel is en alleen voor testdoeleinden gebruikt zou moeten worden. Wanneer iemand de Windows 10-versie op een telefoon installeert, gaat het originele besturingssysteem Windows 10 Mobile van de telefoon af. Gebruikers krijgen daarom het advies om van alle data een back-up te maken.

Met Windows 10 on ARM kunnen Lumia 950XL-gebruikers een veelgehoorde klacht over de Windows-telefoons oplossen; het gebrek aan apps. Windows 10 on ARM komt namelijk met emulatie waardoor x86-programma's op de ARM-processors werken. Daardoor kreeg een Youtuber het originele Fallout uit 1997 werkend op een Lumia 950XL. De telefoon lijkt er moeite mee te hebben om het spel vloeiend weer te kunnen geven. Wie had gehoopt GTA V soepeltjes te kunnen spelen, zal dus vermoedelijk bedrogen uitkomen.

Er kleven ook nadelen aan het besturingssysteem. Zo is bellen met Windows 10 on ARM vooralsnog niet mogelijk, zitten er bugs in het systeem en komt de voor desktops gemaakte interface wat priegelig over op het 5,7"-grote telefoonscherm.

De Microsoft Lumia 950XL kwam eind 2015 uit en was het laatste Windows 10 Mobile-topmodel van Microsoft. De telefoon kwam met een Snapdragon 810 en 3GB aan RAM. Het kleinere broertje, de reguliere Lumia 950, kwam gelijktijdig uit en kreeg een Snapdragon 808 mee. Voor de kleinere Lumia 950 werkt het WOAProject ook aan FFU-firmware. FFU staat voor Full Flash Update. Daarmee kunnen ontwikkelaars een image van een interne schijf op een andere schijf plaatsen, inclusief het besturingssysteem.

Door Hayte Hugo

Redacteur

06-05-2019 • 14:05

88 Linkedin

Reacties (88)

88
86
45
7
0
31
Wijzig sortering
Ik heb het stoppen met Windows voor ARM ook nooit gesnapt. Als je goed kijkt zie je dat ARM de toekomst heeft boven x86. E.e.a. te zien in grafieken met de groei en rek die ARM heeft en er bij x86 geleidelijk aan uit gaat.

Een mobiele telefoon welke ik volwaardig als desktop kan gebruiken, meenemen, basis Office op kan draaien en onderweg mee kan bellen.
Een compleet gemiste kans van Microsoft.
Juist dat pushen en uiteindelijk op termijn Windows op ARM leidend maken t.o.v. x86 heeft de toekomst.
Dat hadden ze in handen en hebben ze om onduidelijke redenen laten schieten.

Wellicht een comeback van Windows op de mobiel? O-)
Voor zover ik weet zijn ze Windows on ARM nog steeds aan het ontwikkelen? Weet je zeker dat je niet in de war bent met Windows RT?
Ik bedoel daarmee het platform voor de mobiel.
Dat platform hadden ze (zoals ik er tegen kijk) door moeten zetten en geleidelijk aan als complete desktop in de markt moeten zetten.
Met de huidige en toekomstige snelheden van ARM chips en een goede x86 emulatie zou dat een volwaardige vervanger zijn van een laptop / PC.
Je zou dan geleidelijk aan van een mobiel met Windows naar een hybride desktop kunnen groeien.
Dat hebben ze niet doorgezet, de focus ligt (voor zover ik het zie) momenteel nog vooral op x86.
Ik vermoed dat een "volwaardige" laptop/pc vervanger in de broekzak nog wel even op zich zal laten wachten. Dat ligt voornamelijk aan energieverbruik vs formfactor en niet zozeer aan de software.

Windows 10 is overigens het OS waar je naar verlangt. Draait perfect op ARM, heeft x86 emulatie en alles aan boord voor zowel een goede ervaring op een klein touchscreen als op een volwaardig scherm.

ARM Windows machines zijn nog zeldzaam, maar volgens geruchten komt er een nieuwe ARM Surface :)
Ze zijn vooral gestopt met het ontwikkelen van zoveel soorten Windows. In plaats daarvan is de focus nu Windows geschikt maken voor zoveel mogelijk apparaten. Er is dus zéker nog ontwikkeling voor ARM: Windows 10!
Windows 10 moet Windows 8.x, Phone en RT vervangen :)
Het is en blijft erg jammer dat ze gestopt zijn met windows 10 mobile. Heb 2 erg fijne jaren achter de rug met het systeem, wat snel opweg was om op ios in combinatie met macos te lijken.
Microsoft heeft het helaas aan zichzelf te danken dat het systeem nooit echt populair is geworden.
Hier was er niet eens sprake van het kip-ei probleem (gebruikers en ontwikkelaars voor apps), maar vooral het gebrek van visie, support en marketing vanuit Microsoft.

Microsoft beloofde Windows phone 7.5 gebruikers in de toekomst van 8.0 te voorzien, dit hebben ze niet waar gemaakt omdat ze opeens andere eisen aan het toestel gingen stellen.

Tevens hebben zowel windows 6.5, 7.0, 7.5, 8.0 allemaal een zeer kort bestaan gekend zonder dat er een goed proces was om toestellen of apps mee te nemen met deze versies.

De eerste keer gaf ik Microsoft nog het voordeel van de twijfel, maar als je keer op keer gebruikers, fabrikanten en app ontwikkelaars in de steek laat, dan verliezen ze vertrouwen in je product.

Ik wou daardoor op een gegeven moment maar gewoon wachten tot het systeem een keer volwassen geworden was, en de visie van Microsoft eens vast stond.

Het systeem werkte zelf geweldig goed, en als Microsoft nog een paar jaar had doorgezet had ik er misschien wel weer vertrouwen in kunnen hebben. Dat ze stopten met de support bevestigde mijn inmiddels opgebouwde wantrouwen tegen dit product alleen maar.
Visie was er. Support zeker ook. Marketing alleen in de VS.
Microsoft beloofde Windows phone 7.5 gebruikers in de toekomst van 8.0 te voorzien, dit hebben ze niet waar gemaakt omdat ze opeens andere eisen aan het toestel gingen stellen.
Alle Windows Phone 8.0 features die de 7.5 toestellen aankunnen, zijn gebackport. Windows Phone 7.8 is in feite een lightweight Windows Phone 8.0. Maar wat jij hier beweert is gewoon fout.

Het is trouwens ook niet beloofd dat ze geupgrade zouden worden. Het was gewoon bekend dat Windows Phone 7.5 een overbruggings OS was om te wachten tot 8 klaar zou zijn.
Tevens hebben zowel windows 6.5, 7.0, 7.5, 8.0 allemaal een zeer kort bestaan gekend zonder dat er een goed proces was om toestellen of apps mee te nemen met deze versies.
Oke. Goed Argument man. iOS 1 kwam net wat eerder uit dan Windows Mobile 6.5. Respectievelijk 2007 versus 2008. In de tussen tijd zijn er ook tig iOS versies uitgekomen :/ of Android. Windows zelf zat nog op Vista destijds. Alsof het negatief is dat software geupdate wordt.
De eerste keer gaf ik Microsoft nog het voordeel van de twijfel, maar als je keer op keer gebruikers, fabrikanten en app ontwikkelaars in de steek laat, dan verliezen ze vertrouwen in je product.
Het probleem is dat Microsoft een ontzettend sterke visie had voor Windows Mobile. Bijvoorbeeld het hele privacy gebeuren waar we nu respect voor tonen richting Apple, is met Windows mobile begonnen. Apple heeft dat stokje overgenomen.

Maar geen partij wou apps bouwen en uitbrengen. Een aantal partijen hebben dit actief zitten dwarsbomen, zoals bv Google (het verbaast me nog altijd dat Microsoft hierom niet de juridische strijd is aangegaan). Adverteerders mochten bv op geen enkele wijze gebruikers identificeren, zijn dit toch gaan doen of gingen geen apps uitbrengen.

Microsoft is toen zelf maar apps gaan bouwen. Maar dat vonden de app ontwikkelaars zelf vrijwel allemaal niet zo leuk, en gingen zeiken richting MS met 'Hoe durf je zelf die apps te ontwikkelen!"
Ik wou daardoor op een gegeven moment maar gewoon wachten tot het systeem een keer volwassen geworden was, en de visie van Microsoft eens vast stond.
Als we destijds net zo veel gaven om b.v. onze privacy zoals we nu pretenderen te doen...

Of als we de features die Windows Mobile (en Nokia) richting de smartphones hebben gebracht zouden waarderen. Offline maps, Glance, draadloos laden, 60hz displays, en noem het maar op.

Veiligheid stond bij Windows Mobile voorop, maar daar vraagt niemand om gezien de puinhopen die Android achter gelaten heeft.

Uniforme user experience was ook erg belangrijk voor MS. Ondanks dat we allemaal liepen te zeiken op touchwiz en whatever, wou iedereen toch op 1 of andere manier liever een custom frontje bij elke fabrikant.

Fabrikanten die de strijd met Nokia niet aan durfde te gaan (gadverdamme wat bracht Nokia toch veel nieuwe speeltjes richting de smartphone markt. De Lumia 920 was de laatste 'revolutie' in de smartphone markt.)

Maar Microsoft is niet feilloos, heeft ook foute keuzes gemaakt. Zoals bv de marketing voor Europa te negeren en aan Nokia over te laten. Maar ze hebben vele, vele miljarden in Windows Phone gestopt. Ze hebben apps voor derden lopen ontwikkelen. Hebben de rechten en privacy van gebruikers voorop gezet.

En hebben de ontwikkeling voro Windows Phone voor een groot deel ook gebruikt om Windows 10 te maken wat het is. Microsoft heeft de laatste jaren van Windows Mobile/Phone die hele divisie gebruikt om Windows maar verder te ontwikkelen, zodat het hele Windows Phone uitstapje uiteindelijk geen verlies zou zijn geweest. Alles van Windows Phone, zit nu in Windows 10. Mochten fabrikanten interesse tonen, kan Microsoft de moeite nemen een nieuwe versie van Windows 10 Mobile uit brengen. Maar geen fabrikant heeft interesse.

Terwijl het erop lijkt dat hele hordes mensen niet anders zouden willen dan Windows Phone.....
Mensen die foutieve informatie posten over Windows Phone is een grotere probleem geweest dan Microsoft dat zelf is. Microsoft heeft de gebruiker voorop gezet en is daar door de markt kei en keihard op afgerekend. Het argument dat je je OS niet kon upgraden slaat nergens op. Microsoft was de eerste die hun smartphones liep te updaten zonder ze stuk te maken :/ Android was niet te updaten en iOS werd traag als stront. Geen smartphone destijds die langer dan 2 jaar updates kreeg, als het al updates kreeg. Microsoft heeft hier 5 jaar van gemaakt en ook Google gedwongen hun shit op te ruimen. Maar het was wel argument numero uno om geen Windows Phone te kopen. En zelfs nu nog wordt er enorm op gehamerd. Is men vergeten hoe de smartphone markt er destijds uit zag?

[Reactie gewijzigd door batjes op 6 mei 2019 15:26]

Wat een enorm goedpraat verhaal, maar dat is te verwachten van een extreem gekleurd iemand als jij.

Het verhaal is heel eenvoudig: Microsoft was gewoon jaren te laat. De markt was al vergeven, de app ecosystemen al opgetuigd, en gebruikers al gewend aan Android en iOS.

Dat doorbreken, dan moet je met iets speciaals komen. Dat had men niet, alleen maar minder dan de concurrentie, niet meer. Dus er was geen sprake van een killer feature.

De enige killer feature was dat het een goedkoop maar veilig alternatief voor Android was. Totdat notabene Microsoft zelf vrijwel direct na de overname van Nokia de fabrieken die dergelijke low-end produceren sluitten en de mensen op straat knikkerde. Zo werd juist de unique selling point om zeep geholpen.

Toen al was het einde verhaal, en het lot duidelijk. Bij Windows Phone fans komt die waarheid vertraagd binnen wanneer men doorheeft dat al 2 jaar geen enkel nieuw toestel is uitgebracht.

Je kunt app developers, Google, de pers...iedereen de schuld geven. Maar Microsoft is de schuldige. Ze hebben de iPhone en Android niet zien aankomen en er jaren te laat op gereageerd. Dat is typisch Microsoft en hoe ze al decennia lang werken. Ze zijn altijd te laat. Normaal is het niet erg dat ze te laat zijn, ze poetsen het weg met hun desktop monopolie. In dit geval kon dat niet.
Het verhaal is heel eenvoudig: Microsoft was gewoon jaren te laat. De markt was al vergeven, de app ecosystemen al opgetuigd, en gebruikers al gewend aan Android en iOS.
Windows Mobile was zo goed als _de_ smartphone markt voordat de iPhone en de Blackberries om de hoek kwamen kijken.
Dat doorbreken, dan moet je met iets speciaals komen. Dat had men niet, alleen maar minder dan de concurrentie, niet meer. Dus er was geen sprake van een killer feature.
Ah de privacy was niets speciaals? Het update beleid was niets speciaals? De tig nieuwe in de smartphonewereld geïntroduceerde features... was niets speciaals?

De laatste grootste stap met "innovatie" in de smartphone wereld was de Lumia serie. Let that sink in.

Maar ik ben fanboy, i get it!
Het was niet de markt om dat het de beste was, maar om dat er niks anders was. Zolang je die twee niet verward is er niks aan de hand.
Er waren andere smartphones. Windows mobile was max zo'n 80% voordat iPhones en blackberries om de hoek kwamen.

Het verschil is meer. Het was toen nog meer de PDA markt. Dat is pas na de iPhone eigenlijk de smartphone markt geworden. De hele markt is anders geworden door de introductie van capative touch.

Daarom 'was er geen keuze'. Meer dat het werken op PDA's verplicht met zo'n pennetje moest waar niemand op zat te wachten en we daardoor een desktop GUI hadden op die apparaten. De markt was anders.

[Reactie gewijzigd door batjes op 6 mei 2019 16:54]

De markt was gewoon opgedeeld in prut opties, en er was niks beters. Dat lijkt me wel duidelijk. Het is dus niet alsof de oude vendors marktleider waren door kwaliteit, maar eerder door het gebrek aan goede opties.
De PDA wereld is jaren een concurentie strijd geweest tussen onder andere Microsoft en Palm.

Er waren zat opties. Maar volgens mij heb je de gebreken van de hardware mogelijkheden uit die tijd niet helemaal door.
Ik heb in die tijd alles tussen een treo en een ipaq gehad, het was allemaal gewoon ruk. Was het beter dan niks? Sure, maar het is niet alsof het 'goed' was puur om dat het de enige opties op de markt waren.
De iPaq was een tof apparaat. Windows CE deed wat het moest doen, veel apps en leuke hardware (Compactflash met WiFi ingebouwd en zo!).

Alleen het syncen met ActiveSync was, op z’n best, maar 50% betrouwbaar...

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 6 mei 2019 20:01]

Te laat? Wie zegt dat? Hetzelfde kon je zeggen van Apple met de eerste iPhone. Een apparaat met zeer veel beperkingen in een markt die al jaren door Microsoft gedomineerd werd. En als je de opinie er destijds op nasloeg gaf niemand de iPhone een kans.

Microsoft is met iets speciaals gekomen. Als je het gebruiksgemak van Windows Mobile bekijkt dan vind ik het vandaag nog altijd beter dan wat Android of iOS kunnen bieden. En de vele functionaliteiten die zij geïntroduceerd hebben waren ook niet mis.

Windows Mobile was ook helemaal geen low cost alternatief. De telefoons zaten in hetzelfde prijssegment als de gemiddelde Android telefoons van een 100 euro tot een 600 euro. De feature phones die Nokia had daar had MS geen interesse in. Maar die hebben dan ook 0 met Windows Mobile te maken. Hoe dat een USP had kunnen zijn voor WM is mij een vraag.

En wanneer Google het platform actief loopt te dwarsbomen kan je bezwaarlijk zeggen dat zij onschuldig zijn in dit hele verhaal. Het is niet zo dat ze geen ondersteuning gaven, ze hebben het actief lopen tegenwerken. Web services zoals maps werden gewoon onwerkbaar gemaakt van zodra een WM device werd gedetecteerd. Paste je de user agent aan dan werkte de Google sites wel perfect.
Microsoft was helemaal niet jaren te laat. Ik werkte in een grijs, grijs verleden bij TomTom, net na de lancering van de allereerste Go. Op dat moment smartphones in opkomst; navigatie was een serieuze vroege toepassing (naast agenda's, email etc). En Windows Mobile 6/7 waren serieuze kanshebbers om te winnen. Symbian was aan het eind van z'n groeipad en Nokia kon nog niet over op Linux; Blackberry was te duur en had te weinig support voor apps.

Maar Microsoft maakt er in de 10 jaar daarna een potje van. Op tijd beginnen is niet voldoende, je moet blijven innoveren. Een App Store is essentieel, en iedereen zag dat destijds. Maar niet iedereen bouwde dat. En zonder zo'n store heeft niemand zin om na te denken hoe ja apps op je smartphone krijgt. Realistisch gesproken: als app-vendor moest je rekening houden met een paar euro (!) aan support-kosten per verkochte app, op Windows Mobile.
Windows Mobile 6(.5) was absoluut aan het einde van zn groeipad. Alleen met een HTC Sense schil kon nog worden gedaan alsof er soepel op kon worden geswypt, maar het was vooral rommelig, traag, matige multitasking en een mix van oude PPC apps en moderne TomTom apps met een volledig eigen skin.

Daarna is WP7 uitgekomen, maar toen zaten Apple en Google al stevig in het zadel. Daarnaast was er niet heel veel geloof van de telefoonfabrikanten die toen vooral Androidtoestellen aan het verkopen waren.
Ik doel uiteraard op jaren te laat in het komen met een antwoord op de iPhone en later Android. Het heeft meerdere jaren geduurd voordat een eerste Windows Phone antwoord daar was. In juist die jaren zijn de iPhone en Android als een speer gegaan.

En dat eerste antwoord was niet genoeg, het duurde nog een aantal versies voordat er iets van een stabiel ecosysteem zich begon te vormen. Tegen de tijd dat dat er was, had de concurrentie als een gek verder gebouwd en de markt gekaapt.

Dus ja...too little too late.
Symbian is Linux? Welnee. Symbian was een allegaartje (Series 40, Series 60) maar het was vooral een pre-modern OS. Geen Memory Management, geen processen, zelfs een compleet eigen idee hoe strings werkten.

En dat is dus uit directe ervaring - TomTom had destijds ook een Symbian variant. Dat was extreem onhandig; het hield de overige platformen tegen in de ontwikkeling. In vergelijking met Symbian waren WM6 en Linux een één-eiige tweeling.
Ze hebben hun aanpak nu wel veranderd. Ze ontwikkelen Windows 10 voor een hele resem apparaten tegelijk, ook ARM. Bovendien timmeren ze heel hard aan de weg om software beschikbaar te hebben, en dat begint aardig te lukken ook.
Volgens mij zal Windows op ARM (en zelfs telefoons) nog wel terugkomen. Maar nu is dat eerder een kwestie van evolutie. Mochten de ARM tablets en laptops met Windows 10 een succes worden, is het maar wachten tot er een telefoon komt met dezelfde software...
Zij verhaal laat de pluspunten zien. De kern is dat MS technisch goed bezig was maar dat de markt het gewoon niet wilde.

Je kan technisch veel beter zijn maar als mensen het niet in grote hoeveelheden kopen, fabrikanten het niet aanbieden dan kom je niet ver.

MS heeft te laat gereageerd. Zo kun je het zien. Het succes van android is, gratis aan iedereen aanbieden op arm draaien, maar support tja zoek dat maar uit. Dat bleek een heel mooi business model en daarmee is android groot geworden. Pas nu begint google eindelijk support af te dwingen, veiligheidsupdates enz.

MS is misschien slachtoffer geworden van het te goed willen doen, wel support en ondersteuning geven.

Blijkt maar weer dat beste niet altijd het grootste marktaandeel heeft.
Dat doorbreken, dan moet je met iets speciaals komen. Dat had men niet, alleen maar minder dan de concurrentie, niet meer. Dus er was geen sprake van een killer feature.
Dat is klinkklare onzin. Microsoft had wel degelijk een USP en "killer" features die goed samen te vatten is in 1 woord: Userexperience.
Windows Phone en Windows 10 Mobile hadden zowel op software -als hardware vlak vele onderscheidende zaken die juist de gebruikerstevredenheid enorm hebben doen stijgen en waardoor veel gebruikers zeer teleurgesteld waren/zijn in het feit dat het niet gelukt is om het van de grond te krijgen. Ook ondergetekende.

Als eerste is er de User Interface. Deze brak ten eerste met de gedateerde statische icoontjes interface die meer dan 50% screen realestate ongebruikt laat terwijl de WP interface met de Live Tiles heel veel interactieve informatie laat zien die in 1 oogopslag laat zien wat er gaande is op je telefoon. En daarnaast de vloeiende interface, ook op goedkopere hardware. En de synchronisatie van je profiel met de desktop.

De uniformiteit met het Windows Desktop OS. Iedereen die een Windows computer weet te bedienen, weet hoe een Windows 10 Mobile toestel werkt. De Settings app, Action Center, de alfabetische applijst, het Homescherm met de LiveTiles. Alles is consistent met het desktop OS.

De OneDrive en Office integratie. De social media integratie die met Windows Phone echt subliem was, maar helaas door API veranderingen niet meer mogelijk werd op den duur. De People Hub, Pictures Hub. Zeer innovatieve functionaliteit die niet op andere platformen te vinden was.

En dan de hardware: fysieke camera/shutter button. Optical Image Stabilisation camera's. Glance Screen. Wireless Charging. Touch Sensitive scherm die met handschoenen te bedienen is. Windows Hello (face recognition). Fast Charging. Allemaal innovaties die Windows toestellen als 1 van de eerste in de markt had en later door Apple en Android fabrikanten is gekopieerd.

Ik kan nog doorgaan. Kortom, de USP's en onderscheidende functionaliteit was er wel degelijk. Daar lag het niet aan. Dus om nu te claimen dat Windows Phone en 10 Mobile toestellen minder dan de concurrentie had, slaat nergens op. Behalve dan het aanbod aan Apps. Maar dat is een compleet ander verhaal.

Ik ben persoonlijk een week of 2 overgestapt van mijn Lumia 950XL naar een Android toestel. Met pijn in mijn hart. Want om eerlijk te zijn mis ik de ervaring met een Windows toestel nog elke dag. Ondanks dat ik m'n nieuwe toestel volledig "ver-Microsoft" heb (Microsoft Launcer, Apps, Mail, Ringtones, fonts etc.)
Wat een ongelofelijke onzin. Ik ben best een MS fan maar het Windows Phone debacle heeft MS echt aan zichzelf te danken.
Uiteindelijk wel. Maar niet om de punten die constant aangehaald worden.

Dat update beleid is echt zo'n verschrikkelijk non-issue. In die tijd kregen smartphones geen updates. Naja iPhones een beetje, maar updaten was zinloos en veranderde je dure iPhone in een budget phone.

Apps ook, en dit was inderdaad deels Microsoft's schuld. Door hun strenge privacy beleid wou niemand adverteren op Windows Phone. Dus kwamen er geen apps. (Dit is echt oorzaak nummer 1). Toen MS dat beleid aanpaste en onze privacy wat meer te grabbel gooide. Hamerde iedereen (met zijn Android.. wtf) op die advertisement ID. En was het deels al te laat.

Dan komt de het proactieve boycotten van het platform door o.a. Google nog bij. Die o.a. YouTube.com kei en keihard misbruikt heeft in de smartphone strijd. Site expres troep laten meesturen als het een IE mobile detecteerde, regels voor de API's aanpassen als MS zelf dan maar een app bouwt enzo. Echt van de pot gerukt wat Google geflikt heeft.

De beste heeft gewonnen. Android. Bah als Microsoft zou flikken op Windows wat Google met onze privacy doet op Android. Dan was de wereld te klein geweest. Al die Windows 10 telemetry shit valt in het absolute NIETS vergeleken met wat Google met iemands privacy doet op Android toestellen.
Inderdaad. De marketing was volledig op de USA gericht, en die wilde het niet.

In Europa en Azië kwam het wel van de grond, alleen wilden ze dar niet zien, ze keken alleen naar de thuismarkt. Met al die miljarden verkwist in de USA hadden ze Europa en Azië kunnen veroveren.

Met fatsoenlijke ondersteuning hadden ze uit kunnen groeien tot de tweede speler. Ze waren hard op weg, met name in Italië maar Cortana en veel andere dingen waren alleen goed geïmplementeerd voor de USA.
MS liet de EU en Azië voornamelijk over aan Nokia. Vooral in de EU wou MS het vuur niet voor de schenen leggen. Maar dat is wel een grote fout van Microsoft. In Europa was de Lumia reeks in een paar landen groter dan de iPhone. Die kans hadden ze moeten grijpen.

Bovenop de thuismarkt focus die Microsoft altijd wel heeft gehad.

Helaas, heeft allemaal niet mogen baten. Nu zit ik met tegenzin aan mijn Moto vast. Terwijl ik 100keer liever de Lumia 950 pak. Maar dat is niet meer mogelijk ivm apps voor werk.
Vanaf dat Nokia door Microsoft wad overgenomen was dat onderscheid er ook niet meer.

Zelf vond ik het erg opvallend dat diverse apps die er waren voor de Lumia 635 met Windows 8 opeens met Windows 10 niet meer beschikbaar waren. Op de Lumia 950XL waren die er opeens weer wel, behalve Here, dat op 10 uitgeschakeld werd maar op 8 bleef werken.
Ook niet helemaal waar.. bij gtst lopen ze nog steeds met Nokia’s met win10 mobile rond :)
Ja als je per sé wilt kun je nog een uitloopmodel kopen en gtst doet dat waarschijnlijk bij personages die destijds om markeingredenen met zo'n ding gingen lopen. Uiteindelijk is het acteerwerk, dus nep en waarschijnlijk redeneert de maker dat de kijker het toch niet ziet, zo hoeven ze geen nieuwe props te kopen.
Het argument dat je je OS niet kon upgraden slaat nergens op.
Heel lang verhaal, maar samengevat is het:
• Early adopters van Windows Phone 7.x kwamen bedrogen uit als ze ondersteuning wilden voor Windows Phone 8.x.
• Early adopters van Windows Phone 8.x kwamen bedrogen uit als ze ondersteuning wilden voor Windows 10 Mobile. Enkele toestellen kregen een upgrade. Sommige toestellen werden onofficieel ondersteund voordat officiële ondersteuning afgekapt werd. Veel toestellen kregen nooit ondersteuning.
• Early adopters van Windows 10 Mobile kwamen bedrogen uit als ze langdurige ondersteuning wilden voor hun besturingssysteem. Tevens was Continuum nooit wat het zou moeten zijn, omdat het geen volledige desktop gaf.

Ook was het een probleem van Windows Phone/Mobile dat het geen unique selling points had. Het had zeker unique points, maar die punten waren niet genoeg om consumenten te trekken. Het was het allemaal net niet. Consumenten kwamen erachter dat iets mist dat ze al jarenlang in Android/iOS hebben (en verwachten op een smartphone)? Microsoft: "Soon". En dat antwoord werd best wel vaak gegeven zonder op tijd te leveren.

Na drie keer een gefaald ecosysteem gestart te hebben (eigenlijk vier, zie Windows RT) zag Microsoft ook wel dat ze de handdoek in de ring moesten gooien. Ja, vijf jaar aan OS updates is leuk, maar sinds wanneer bekommert een eindgebruiker zich om updates? Een OS voor het gros van de gebruikers staat of valt bij applicaties. Ontwikkelaars investeerden nooit serieus in Windows Phone door de blunders die Microsoft maakte. Als je als ontwikkelaar ziet dat Microsoft zo vaak van platform wisselt dan verlies je vanzelf vertrouwen.

Overigens vind ik dit jammer. Ik had graag gezien dat Microsoft een waardige concurrent op de markt bracht. Dat had de ontwikkeling van Android en iOS ook geholpen. Helaas mocht het niet zo zijn.

En nu door naar de toekomst. Don't look back. You're not going that way.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 mei 2019 15:55]

Ik koop een toestel om wat het vandaag kan. Niet om de belofte dat binnen 100 jaar feature X naar het toestel zal komen. En ja, er zijn WP8 toestellen waarvan MS eerste hoopte deze naar W10M te brengen maar de insider test builds maakten duidelijk dat toestellen meer geheugen nodig hadden om vlot te blijven draaien. Dat kan je niet zomaar met wat software patches oplossen. Wat had MS moeten doen? Iedereen een gratis nieuw toestel geven met meer geheugen?

Daarnaast wil ik ook opmerken dat W10M wel degelijk jarenlange ondersteuning heeft van MS. Hoewel er geen nieuwe features meer ontwikkeld werden blijf je nog altijd beveiligingsupdates krijgen. Iets waar vele Android fabrikanten nog wat van kunnen leren.

En om consumenten te trekken heb je apps nodig. En als je dan enkele grote jongens hebt die actief lopen tegenwerken dan heb je gewoon een dood platform. Zonder apps, geen gebruikers. En het is niet alsof MS niet geprobeerd heeft. Ze hebben miljarden geinvesteerd.
Ik snap de dubbele standaard hier niet zo goed. Sure, MS heeft geen migratie pad voor vele early adopters. Maar had Apple/Google dat wel? Mijn Android 2.2 toestel heeft ook nooit een update gehad naar 2.3 en mijn 2.3 toestel heeft überhaupt nooit een update gehad. Van Apple kan ik niet veel zeggen wegens gebrek aan ervaring, maar ik hoor wel genoeg mensen klagen dat hun iPhone na update XYZ niet meer voorruit te branden is. Dan is geen update nog beter dan een update die je telefoon onwerkbaar maakt.
Windows Phone kreeg klachten dat het geen x86 programma's kon draaien. iOS en Android kunnen dat ook niet. Dat is weer hetzelfde verhaal van dubbele standaarden. Het beste van al vind ik dat dat soort klachten meestal komen van mensen die geen WP hebben gehad. En mensen die dat wel hebben gehad? Die hun (vaak goede) ervaringen zijn irrelevant want fanboys 8)7

Windows Phone liep ver vooruit, had betere veiligheid, betere ondersteuning en vaak meer features dan duurdere tijdgenoten. Vooral in de tijd van de Lumia 920. Android / iOS hadden sommige versies pas veel later, en dan waren zij ineens ground breaking?
Niet dat het OS goed gemanaged is door MS, en ook niet dat er geen andere problemen waren, maar die overdreven negatieve toon is een beetje ridicuul.
Early adopters van de iPhones en Samsungs ook :)

Het is een nonargument in de smartphone markt waar je al blij mocht wezen als je uberhaüpt misschien een keertje een update kreeg.

Als dat update beleid zo'n issue is, hoe de fuck is Android marktleider geworden dan?


Features. Glance, draadloos laden. 3310-stevigheid, dikke vette super camera (De Lumia 950 heeft een betere camera dan de laatste iPhone _O- bizar gewoon). Offline maps, true offline GPS zonder cache's. En noem het maar op. Het is een enorme waslijst wat Microsoft en Nokia geïntroduceerd hebben.

drie keer maar? Microsoft heeft nog een hele waslijst gefaalde ecosystemen op hun naam staan.

In jou eigen betoog cared de eindgebruiker om updates, lol. En nu is het een non issue? Het is de intro van je verhaal.

[Reactie gewijzigd door batjes op 6 mei 2019 16:24]

Moeten we nu echt features gaan aanhalen die toen nog niet bestonden op smartphones om de Lumia 950 onderuit te trappen op foto kwaliteit?
https://www.gsmarena.com/...1=300590&idCamera3=300543

Zet hem links op 12mp en GL&HF. De Lumia 950 wint gewoon, en duidelijk ook. Met of zonder HDR.

[Reactie gewijzigd door batjes op 6 mei 2019 20:10]

Ik ben niet degene die roept dat een ouwe Lumia een betere camera heeft dan de huidige iPhone.... dan koet je alle functies dus naast de huidige iPhone camera leggen.
Link niet gechecked dus. Zelfs op kleur wint de 950 het, maar hè. Het heeft geen HDR ondersteuning op de specsheet, dus slechter?

Laat even inzinken dat een 4 jaar oud toestel met een introductieprijs voor de helft van die iPhone en Samsung... van betere kwaliteit is. Met of zonder HDR. De kleurechtheid van de 950 is beter... Kijk die fucking link voor je replied, tyvm.

[Reactie gewijzigd door batjes op 6 mei 2019 20:12]

Tja, ik weet niet hoor, misschien stel ik iets meer eisen maar behalve wat scherper (mag ook wel met 19mpxl) zijn de kleuren echt vies. Kneiterhard en overgesatureerd, geen verschil tussen rood en bruintinten (zoals die potloden), geen variatie in het groen, dat spat gewoon van je scherm af... het is dat ik geen vullingen heb, die zouden spontaan gesprongen zijn van die zuurstokkleurtjes.

Dan nog liever de Samsung S10 ... maar goed, ik stam ook uit de tijd van 'ouderwetse' fotografie, het 'stippen' van foto's met de hand ipv de computer enzovoort, dus misschien heb ik gewoon iets andere eisen, dat zal dan zo zijn.

En voordat je het vraagt: ik heb m’n scherm gecalibreerd met een Spider ja.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 6 mei 2019 20:24]

Toch wel benieuwd waar jij naar kijkt dan.
https://i.imgur.com/5Y4tYoY.png
https://i.imgur.com/Dc7LAeZ.png

Kleuren zijn misschien wat oversaturated. Een trend die in gang gezet is door Samsung, lol. Liever beetje oversaturated kleuren dan die pixel (punten) wazigheid alsof het van een goedkoop fotorolletje komt.

[Reactie gewijzigd door batjes op 6 mei 2019 20:27]

Ja, Samsung is daar ook een ster in. Oververscherping en oververzadiging.

Neemt niet weg dat die Lumia meer megapixels heeft. Dat klopt. De foto’s zijn scherper. Maar das ook wel het enige.... de processing is waardeloos en daar verander je niet zoveel meer aan.

EDIT: ik kijk specifiek naar het eerste groene potlood rechts van het muispijltje, daar zit praktisch geen schakering van kleur bij de Nokia. Op m’n iPhonescherm is het verschil tussen rood en bruin wel iets beter zichtbaar dan m’n gewone monitor.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 6 mei 2019 20:31]

Leuk verhaal, maar de markt is het niet met je eens, het systeem was niet goed genoeg, ongeacht welke details dat misschien wel waren.
Ik geloof niet dat dit de reden is. Ik heb zo'n 10 jaar WM/WP gebruikt (Qtek 9100, SE Xperia X1, Samsung Omnia 7, Nokia Lumia 920, Microsoft Lumia 950XL), en dus al die veranderingen meegemaakt.
Ja het niet krijgen van een update naar WP8 was een domper, zeker voor de toestellen die aan het einde van WP7 zaten, maar dat was niet het probleem.

Het probleem zit hem eigenlijk in 2,5 punt
1. Het platform kreeg te weinig marktaandeel, veel van de top apps die er wel waren, werden 'gestimuleerd' met geldbedragen.
2. WP7 was erg gesloten, enerzijds gaf dit een superstabiel systeem, maar anderzijds maakt dit het voor developers moeilijk. Je kon niet zomaar even iets porten, en dat in combinatie met het kleine marktaandeel, maakte dit het systeem onpopulair.
2,5. Al kan je het bedrijf enz niet kwalijk nemen, had een hardere en snellere inzet op het systeem, er voor kunnen zorgen dat ze wel groot genoeg werden. Ik zeg niet dat het had gelukt, maar nu nog een kans maken wordt wel heel moeilijk.

De updates waren een dingetje, maar dat zag je bij Android en iOS ook, bij Android kreeg je of gewoon geen updates meer, of hij was niet meer vooruit te branden (zat toestellen die tevens vanaf minuut 1 supertraag waren), en bij iOS eigenlijk hetzelfde, of ze kregen geen update, of ze werden heel traag. Mensen kochten vooral de WP toestellen niet omdat ze bepaalde apps niet hadden, en dat kon al iets simpels zijn als een Wordfeud waardoor ze hem niet kochten.
Ik heb ook altijd veel Windows phone toestellen gehad, maar vond de support vanuit Microsoft toch echt zijn wensen over laten.

HTC TyTn, HTC TyTn 2, Samsung Lumia, Sony Ericsson, Xperia X1, HTC HD2, Nokia Lumia 920.

Tot de HD2 was Windows mijn primaire OS voor mobiele apparaten.
Daarna werd dat IOS, de reden waarom het ios werd. Is na mijn ervaringen met Windows phone/mobile ik de angst had dat Android hetzelfde verhaal zou worden.
(Android was in het begin ook niet waar het nu staat)

Tuurlijk miste ik op iOS heel veel functionaliteit, maar dit werd goed gemaakt door het feit dat de functies die erop zaten het ook daadwerkelijk goed deden, simpel werkten in gebruik, en ik de Apps die ik in de app store zag ook kon gebruiken.

Als ik de keuze nu zou moeten maken zou ik misschien weer voor Android kiezen, maar helaas heb ik mijn complete ecosysteem thuis op iOS opgebouwd.
(HomeKit apparaten, Apple tv en gekochte Apps, films en muziek die ik ook veel gebruik)
Nav de laatste alinea …
Ja, jammer dat het iOS is geworden, een tamelijk gesloten systeem. Als je er eenmaal inzit ga je vanzelf door en ben je genoodzaakt de fantastische prijzen van Appel te betalen. Jammer toch?
Ik ben voorstander van open systemen. Je moet met elkaar kunnen praten in deze communicatieve wereld.
Helaas zijn fabrikanten geneigd de 'eigen handel eerst' politiek te handhaven.
Het ecosysteem is en blijft toch keuzes maken.
Als Alphabet (Google) zijn producten bijvoorbeeld crossplatform zou maken zou overstappen makkelijker worden.

Nu heb ik een homekit Camerasysteem en een homekit thermostaat.
Bij beide heb ik serieus nagedacht om voor de NEST syetemen te kiezen.
Echter had ik toch liever een systeem wat natief in mijn telefoon verwerkt zou zitten om zo optimaal gebruik te kunnen maken van het product.

Als Alphabet ervoor gekozen had homekit te ondersteunen, was het voor mij makkelijker en aantrekkelijker geweest om in de toekomst een overstap te maken.
In welke mate is iOS vs. Android nou zo zeer gesloten vs. open? Dat je geen comic sans ms als lettertype kan instellen op iOS? Of dat je op Android alle security uit kan zetten? Of dat je op iOS een launcher hebt die je kan vervangen? Of dat je op Android op den duur zelf een OS distributie moet samenstellen voor langdurig gebruik?

De APIs zijn gewoon open, de software kan je gewoon installeren (apps) en de toestellen werken gewoon met compatible hardware. Dat geld in dezelfde mate met allebei de software en hardware combinaties.
Bovendien is er niemand hier die elke regel van open code op Android gaat doorlezen en is het voor de gebruiker dus net zo “gesloten” als iOS.

Custom ROMs. Hét bewijs dat Android, of de implementatie daarvan door fabrikanten, gewoon ruk is. Dat je met de hand moet aan lopen rommelen om iets te fixen dat de fabrikant bij voorbaat al in orde had moeten hebben.
Ze hebben als ik het goed heb beta versies gehad met emulatie om android apps te kunnen draaien. Dat had het kip-ei probleem voor fans van het systeem voorlopig wel ondervangen. Maar misschien wel de groei van native apps tegen gehouden.
Eens.

Sterker nog: mijn daily driver is nog steeds een lumia 950. Ik vindt het nog steeds een geweldig toestel die naar mijn volle tevredenheid functioneert. Ik heb wel een keer een nieuwe accu gekocht voor 29€ omdat de mijne na ruim 2 jaar een beetje aan het slijten was (verminderde accuduur)

Als ze nu een belfunctie eraan toevoegen zou ik het misschien nog proberen

Ergens zal mijn toestel wel een keer kapot gaan, dan zie ik wel weer verder. Tot aan dan is dit het fijnste toestel welke ik heb gebruikt.
Anoniem: 933945
@Indoubt6 mei 2019 18:16
Dit.

Ik kan je hele reactie wel overtypen (behalve dan dat mijn accu nog steeds goed is) maar laat het gewoon bij "dit".

Overigens hoeft mijn 950 niet kapot te gaan; zodra WhatsApp niet meer werkt zal ik naar iOS moeten. Hopelijk laat die dag lang op zich wachten.
3rd voor mij. Ik heb nog twee Lumia's. Een 950 voor dagelijks gebruik en een 650 als back-up. Als ik zelf mijn 920 niet per ongeluk gesloopt had liep ik daar nog mee rond, die was nog aangenamer.
Ik heb ook een nieuwe batterij in mijn 950 en ik hou het toestel ook bij tot hij kapot is of MS toch nog eens met de mythische surface phone op komt draven.
Iemand een idee of dit ook op een Surface RT zou kunnen werken? ik heb er nog een liggen waar eigenlijk niks mee gedaan wordt i.v.m. defecte batterij, en die vervangen word hem zowieso niet. Met windows 10 erop wordt hij wel meer bruikbaar.
Goed voorstel.
Hier ligt de RT ook een beetje te roesten. Af en toe even updaten en dan gaat hij weer de kast in.
Veel gebruikt als notitieblok bij vergaderingen en interviews. Nu af en toe nog voor notulen.
Ja, maar of dat nou echt een verbetering is ten opzichte van W8 RT weet ik niet, en hij boot van de MicroSD ipv interne flash. Dank voor de suggestie.
Dit is wat de zakelijke gebruiker uiteindelijk ook wilt. Een telefoon met daarop het complete Office pakket. x86 emulatie met vertraging zal waarschijnlijk niet eens een probleem zijn, omdat desktop apps zoals Exact Globe en andere legacy meuk toch niet processor intensief zijn. Als de browser en als Office goed is en een device goed via Intune beheerd kan worden dan is dit de oplossing voor de zakelijke gebruiker. Hopelijk komt Microsoft zelf een keer met een telefoon met een desktopversie van Windows 10.
Waarom zou een "zakelijke gebruiker" zitten te wachten op het draaien van een desktop OS op een telefoon?
Omdat je geen laptop of pc meer nodig hebt als je bedrijf flexplekken aanbiedt. Telefoon in een willekeurig dock en gaan met die banaan.

Evt. combineren met een bluetooth muis en toetsenbord, tegenwoordig is ook een mobiele monitor ook niet meer gek en voilà, de laptop is overbodig geworden. Alle informatie op één apparaat beschikbaar, niet meer nodig om te synchroniseren. Onderweg even met je mobiel een mailtje met die ene bijlage sturen, op je werk via dat dock en bij een klant dan evt. met je eigen gear.

Why not? :)

Noem mij een dromer, maar dit is al jaren mijn gedachte omtrent mobiele telefoons en computers. Waarom zijn dat nog twee verschillende apparaten? (We geven toch al honderden euro's uit aan smartphones, maak ze dan nóg iets smarter.)

[Reactie gewijzigd door Nicked op 6 mei 2019 14:46]

Leuk dat je het gedockt kan gebruiken maar vervolgens zijn je knoppen te klein om het met touch te gebruiken, en heb je geen dialer om mee te bellen
Op het moment dat die telefoon gedockt is, gebruik je 'm als desktop (met een externe monitor van 24+ inch), niet als telefoon. Dat is de meerwaarde van een desktop OS op een telefoon!

(In de vorm van een desktop OS onderweg, nee, dan is het niet handig. Maar de Windows 10 Mobile interface die in een dock naadloos overschakelt naar Windows 10, dat zou prachtig zijn toch?)
Deze functionaliteit heeft Windows Phone dus al heel lang, ik durf zelfs te stellen dat Microsoft de eerste was met een bruikbare implementatie.
Ik heb het de afgelopen jaren regelmatig gebruikt. Telefoon aan dock (of miracast) en je hebt een desktop tot je beschikking met daarop Office en alle Store apps die geschikt zijn gemaakt ervoor (dat waren er nog best veel).

Het grootste gemis voor de zakelijke markt was een totaal gebrek aan Citrix ICA client.
De Edge browser deed het anders heel goed met de html5 cliënt van citrix. Was perfect mee te werken, op video vertoning na.
Leuk dat je het gedockt kan gebruiken maar vervolgens zijn je knoppen te klein om het met touch te gebruiken
Waarom zou je touch nodig hebben? Je kan er gewoon een externe monitor aan hangen.
Omdat het een mobiele telefoon is, en die willen de meeste mensen ook daadwerkelijk mobiel gebruiken???
Je zei "vervolgens" wat refereerde naar het gebruik in dock modus. Dat je er niet mee kan bellen lijkt me een relevanter probleem bij mobiel gebruik dan kleine knoppen (wat wel te fixen is met scaling) :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 6 mei 2019 15:24]

Sorry ja ik kan bedoelde "maar vervolgens loop je ermee weg".

In zo'n ideaal apparaat zijn desktop en mobiel gebruik, ook al lijken het twee verschillende dingen, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo lost scaling misschien de kleine knopjes op, maar maakt het nog geen handig te gebruiken mobiel OS.
Je had met Windows 10 mobile al het complete Office pakket als je continuum gebruikte.
https://www.microsoft.com/en-us/windows/continuum

Dat was toch niet wat de gebruiker wilde blijkbaar. Althans, niet in een Windows device.
Dat was toch niet wat de gebruiker wilde blijkbaar
Dat vind ik wat kort door de bocht. Uit het feit dat W10M geen succes werd is niet direct af te leiden dat men dús niet zat te wachten op continuum. Alleen dat louter continuum dus niet genoeg is voor een telefoon.
Nee, hooguit dat Office in Continuum geen 'killer app' was voor het Windows 10 Mobile platform.
Ik ben al eeuwen zakelijk gebruiker maar ik zit daar totaal niet op te wachten. Typen en werken doe ik wel op een laptop en iOS en Android hebben praktisch overal een app voor.
Dat kan bijna,
Ik heb excel, onenote, outlook, word, firefox, powerpoint, onedrive allemaal op mijn Android (1+5t).
Daarnaast nog veel meer wat niet op mijn i7 laptop kan.
Werkt prima, kan bijna alles op mijn telefoon.
Alleen de desktop, 20 scherm en muis heb ik niet. 8-)
Ik snap op de dag van vandaag niet waarom windows 10 niet een belfunctie/dailer heeft.

Gaan veel mensen het gebruiken? misschien niet? maar ik zou zo met een 6/7 inch. windows tablet rondlopen als er mee gebeld kan worden.
Ze moeten gewoon alledaagse apps demonstreren (browsers, Office, e.d.), en liefst ook in Tablet mode :)
Ik bedoel, hoeveel Windows 10 Mobile liefhebbers zitten er nou te wachten om Fallout uit 1997 te spelen?
Is deze versie ook weer verbeterd voor de Raspberry? Want deze heb ik nooit 100% werkend gekregen. Liep vast...

Of is dit een compleet andere versie van Windows for ARM?
Dat was Windows 10 IOT, compleet iets anders. Meer een uitgeklede versie van Windows die geschikt was voor de Pi.

Dit is een volledige versie van Windows 10, maar dan voor ARM.
Werkt het wel met het dock, want dan heb ik een cheap ass windows 10 systeem, heb nu toch een ongebruikte 950XL liggen. Dus top dit. Jammer dat nogsteeds geen mogelijkheid bestaat er (fatsoenlijk) android op te krijgen.
Als je windows 10 on arm erop krijgt. Vervolgens BlueStacks installeren. Kun je android apps draaien. }>
Dat zeg ik, geen fatsoenlijke manier om android erop te krijgen :+
Het zou inderdaad echt interessant worden als ze dit werkend krijgen in combinatie met het Contiuum dock om echt een volledige desktop evaring vanaf het toestel te kunnen draaien
Gewoon een RDP cliënt installeren en klaar ben je.....
Ik wacht wel totdat je het ook op een galaxy s10 of zo kunt flashen, dan zal GTA V wel iets beter lopen.
Als er een dag komt dat ik windows 10 op een android device kan instaleren stap ik af van android
Maar goed mooie port, zou bijna een Lumia 950xl kopen :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee