Ontwikkelaar toont Windows 11 op een Lumia 950 XL-telefoon

Een ontwikkelaar heeft een video getoond van de Lumia 950 XL met daarop Windows 11, Microsofts besturingssysteem dat sinds deze week als Insider-build te downloaden is. De telefoon kan ook nog bellen, zo meldt de ontwikkelaar.

De korte video toont de interface van Windows 11 op de telefoon, waarbij onder meer het nieuwe Start-menu en de nieuwe interface voor Verkenner te zien zijn. De ontwikkelaar, de Fransman Gustave Monce, zegt dat bellen ook nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Dat doet hij door de daartoe bestemde code uit Windows Phone in Windows 11 te zetten.

Het is niet de eerste keer dat Monce een niet-ondersteunde Windows-versie op de smartphone zet. Eerder deed hij dat al met Windows 10X en Surface Hub OS. De Lumia 950 XL kwam in 2015 uit met Windows 10 Mobile, de laatste versie van Microsofts mobiele besturingssysteem. Het jaar erop stopte Microsoft met de ontwikkeling van het systeem. De meest recente smartphone van Microsoft, de Surface Duo, draait op Android.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

01-07-2021 • 15:35

83

Submitter: b2vjfvj75gjx7

Reacties (83)

83
82
72
2
0
7
Wijzig sortering
De 950 was dan ook echt een geweldige telefoon, qua scherm, qua bouw, en duidelijk ook: qua firmware. Het ecosysteem mobiel is helaas te snel heen gegaan.
Niet te snel heengegaan, maar te laat aan begonnen door gebrek aan visie. De clowns bij Microsoft zaten nog te oreren over hoe geweldig Windows Phone 6 was, met het pennetje, toen de eerste iPhones al als warme broodjes over de toonbank vlogen. Android dat eerst een blackberry kloon moest worden, gooide net op tijd het roer om en volgde Apple snel terwijl Microsoft uiteindelijk veel te laat was met veel te weinig.
Er zijn veel grotere redenen dat Windows Phone niet is geslaagd dan dat Microsoft "te laat" zou zijn geweest. Zo zijn ze o.a. actief tegengewerkt door de concurrentie doordat bepaalde populaire diensten niet beschikbaar mochten komen op het OS, ontwikkelaars kregen ook 'insentives' om hun apps niet voor het OS te gaan ontwikkelen.

Maar Microsoft heeft zelf de bal laten vallen wat betreft het pushen van het OS, het werd slecht gepromoot vanuit het bedrijf... de verkeerde mensen zaten erop. Men bleek ook geen idee te hebben hoe juist wel ontwikkelaars richting het platform te trekken... leek alsof Microsoft dacht dat het allemaal wel vanzelf zou gaan... en dat gebeurde niet.

Maar buiten dat was het wel een heel solide en gebruiksvriendelijk OS die een aantal features heeft geïntroduceerd die de concurrenten nu ook gebruiken... denk aan het 'always on/glimpse' scherm, of de live tiles.
Dat tegenwerken lijkt me een beetje biased. Ik herinner me youtube. Google maakte geen WP-client en alternatieve YT-clients werden geweerd, maar via de browser mocht het gewoon hoor? Is "niet actief meewerken aan" hetzelfde als tegenwerken?

MS heeft inderdaad het roer verschillende keren hard laten draaien, WP was een schip dat hard van richting veranderde. Dat lijkt me eerder de reden.

Ik heb eventjes een windows phone (Lumia 1020) gehad, maar vond het helemaal niet zo solide. Vooral erg traag. Leuk, vloeiende animaties, maar eens de vloeiende animatie gedaan was zat je wel een poosje te wachten. En álles leek ook wel áltijd opnieuw te moeten laden. De WP UI was zeker ook niet zaligmakend, heel ruimteverkwistend.

En als kers op de taart... Symbian had al een OLED always-on display. Niks innovatie van WP: http://www.allaboutsymbia...little_feature_that_c.php . Een artikel van 2013 dat de komst van de feature op windows phone vermeldt en daarbij oudere implementaties tot in 2009 aanhaalt.
Er was een app maar die heeft Youtube verboden... dat is toch wel actief tegenwerken. Maar ook ontwikkelaars stimuleren door extra's toe te zeggen als men 'exclusief' voor het platform wilden ontwikkelen en daarmee reeds bestaande apps op andere platforms terug te trekken of geen updates meer te geven valt ook wel onder de noemer tegenwerken.

Ik heb zelf een lumia 800, 820 en 950 gehad en allen werkte bij mij uitstekend, soepel en vlot. Wat betreft dat de UI ruimte verkwistend was? Dat is uiteraard onzin want de ruimte optimaal naar wens kunnen indelen was juist 1 van de sterke punten van Windows Phone...

Wat betreft het 'always on screen'...heb je het artikel helemaal gelezen? Wie heeft die functie toegevoegd aan Symbian? En op welk merk draaide Windows Phone en heeft verzocht dit te implementeren in het OS? ;) Maar ik zal mijn stelling wat bijstellen... Windows Phone was het eerste echte smartphone platform met een dergelijk scherm... Symbian als OS is nooit het 'feature phone' platform ontgroeid.
Ik geloof dat MS inderdaad geld gaf om apps voor hun platform te ontwikkelen. Hoe zie je dat als tegenwerken?

De animaties zorgden er naar mijn mening zeker niet voor dat het 'soepel' werkte. Elke kleine klik was weer een klote-animatie wachten. Al was het misschien niet specifiek traag, dan gaf het de indruk nog wel.
inrichten? De stijl van GIGANTISCHE WOORDEN als menu kan je niet aanpassen? De kloeferts van lege ruimte in de hele UI is niet aan te passen? Nee, je kan het ontwerp gewoon niet aanpassen. Dat is een designkeuze.
Zoals je ziet genereert WP hele sterke meningen. Hate it or love it. Blijkbaar was de massa die er alleszins niet verliefd op werd veel groter. Dat zie je overigens nog steeds met MS die dezelfde design language in Windows 8/8.1/10/11 probeert door te duwen. Het is niet afgestemd op desktopgebruik én halfbakken geïmplementeerd.

Welk artikel lezen? Dat ik gelinkt heb? In 2009 was het min of meer een klokje, daarna werd het nog uitgebreid met een leuk design waarin ook notificaties verwerkt waren. Ik weet het, want ik had het. En zelfs dát was nog pre-WP.
Of bedoel je het stukje dat het een feature update van Nokia was? Wat doet dat af aan het feit dat wat jij een WP-innovatie noemt, gewoon noch nieuw, noch WP-uniek was?

Die stelling over Symbian vind ik altijd een vreemde. Wat bepaalt die scheiding dan?
Tot en met Windows Phone 8-8.1 stonden ze vér achter qua features op Symbian. Echte multitasking? Anno 2005 kon je al écht bvb een SSH-client draaien, wisselen naar je e-mailclient, iets opzoeken op het internet. Zonder iets te moeten herladen. Enkele jaren later, met meer resources, kon je daarnaast dan ook nog eens navigatiesoftware draaien. Een app store bestond ook, naast de mogelijkheid om te sideloaden. Multimedia werd gewoon ondersteund.
Wat maakt de een dan een featurephone, de andere een smartphone?

Ik weet dat de iPhone initieel met gehoon werd onthaald, want cruciale features zoals copy-paste zaten er niet in. MS leek het zo goed te willen nadoen, dat ze de feature ook achter lieten, Eind 2011 kreeg je dan die update met copy-paste...

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 25 juli 2024 21:28]

De stijl was zeker wel aan te passen, door het gewoon zelf te maken. Sterker nog, die grote font in de panorama view was ook aan te passen, daar waren truukjes voor, om de standaard font te overriden.
Alleen hield je je aan de design language, want dat was the best practice.
Ik kan me zelfs nog herinneren dat een hamburger menu een no-go was, maar het kón wel!
Later zwichtte MS door toch van de design language af te stappen met W10M, en o.a. het hamburger menu geïntroduceerd werd.

[Reactie gewijzigd door DeCo op 25 juli 2024 21:28]

Dat hamburgermenu werd geïntroduceerd om Android-apps beter in het systeem te laten passen (al werd vervolgens weer de ondersteuning voor Android-apps geannuleerd). Dat was overigens een drama voor de UX want opeens werd belangrijke informatie achter drie streepjes weggestopt in plaats van op de overzichtelijke wijze van Windows Phone 8.0
Volgens mij was het Metrotube die destijds weg moest.
Ik weet dat Microsoft aanbood zelf de app te ontwikkelen en gewoon Google ads er in zouden doen, maar Google bleef weigeren.

Het is precies hetzelfde waar Google, Microsoft zolang heeft van beschuldigd (en terecht, Microsoft blokkeert ook dingen als ze er mee weg kunnen komen).

Ik mis mijn Windows telefoons nog steeds. Heb zelf de Omnia 7 gehad (nog voordat de marketplace in NL beschikbaar was), de Lumia 920 en 950XL.

Zou ik er APKs op kunnen zetten dan zou ik best terug willen. Interface was altijd zo fantastisch.
Windows Phone was het eerste echte smartphone platform met een dergelijk scherm... Symbian als OS is nooit het 'feature phone' platform ontgroeid.
Ik denk dat je dan een verkeerd beeld van Symbian hebt. Symbian was vrij volwassen, en zeker met de duurdere toestellen van SonyEricsson was het echt een goed OS waar je ook gewoon apps op kon installeren. De S60 variant op de goedkopere Nokia's was populairder maar erg beperkt. Maar dat is zeker niet representatief voor het platform.
'alleen in de browser', een app (mits goed geïmplementeerd) is zeker een groot meerwaarde voor een mobiel OS.

Relevant artikel;

nieuws: Microsoft vervangt YouTube-app door snelkoppeling op Windows Phone
En zoals in het artikel uitgelegd werd is dat niet bepaald tegenwerken. YT heeft een platform dat onder andere door advertenties bekostigd wordt. MS maakt eigenhandig een client, werd daarbij op voorwaarden gewezen en had die genegeerd. Google eist dus dat de app verwijderd wordt.

Dat een app een meerwaarde kan zijn, zeker. Móet een third party daarom een native app maken? Nee.
In een update hebben ze dit toen gefixed (al hadden ze dat misschien wel even moeten testen) en Google was nog steeds boos..
Omdat het - zoals het artikel uitlegt - nog steeds niet aan de eisen van Google voldeed. Als ik een populaire Twitter-client voor iOS maak zal ik ook moeten voldoen aan de grillen van Twitter.
Je vergist je. Google heeft het actief zitten tegenwerken. Vele Google diensten werkten gewoon niet in de browser. Totdat je diezelfde sites ging laden via een proxy die de user agent aanpaste. Toen werkte ze ineens zonder problemen. De enige verklaring die je daar aan kunt geven is dat Google het platform actief tegenwerkte.

MS heeft welgeteld 1x het roer volledig omgegooid. Toen men van 7 naar 8 ging hebben ze de neerwaarste compatibiliteit moeten stopzetten omdat de keuze werd gemaakt om naar 1 enkele basis voor alle Windows systemen te gaan. Dat was op zich geen slechte zaak en de juiste keuze. Al had men die beter eerder gemaakt zodat het onmiddelijk van versie 7 goed was geweest.

Ik heb zelf 2 Lumias gehad, waaronder de 950 en hoewel ze niet perfect waren, vond ik de interface van het OS geweldig en nog altijd beter dan wat Apple en Google vandaag bouwen.
Dat werd niet vermeld, heb ik nooit meegekregen en zou ik inderdaad als tegenwerken classificeren. Hebben andere bedrijven buiten Google echter ook zo'n beleid gevoerd? Zover ik weet was Facebook en Twitter heel diepgaand geïntegreerd. Ik kan me ook moeilijk inbeelden dat Gmail geheel niet werkte, want e-mail is e-mail.
In hoeverre heeft die weerstand van Google geleid tot de pech van het platform?

Je noemt 1x, maar bestaande Windows Mobile apps werkten al niet meer op Windows Phone 7. Da's 1. Op dit punt kon je al niet meer van je bestaande Windows platform overstappen op het nieuwe. De overstap van WM6 naar Android/iOS is hier al even bevreemdend.

Dan kwam WP8 dat de architectuur helemaal omgooide. Verse start. Je apparaat krijgt waarschijnlijk weer geen update, maar alle echte apps komen enkel nog voor WP8 uit. Het is inmiddels 2014, iOS en Android zijn al lang dominant. Het gras aan de overkant lijkt echt wel heel groen...

Het is allemaal geschiedenis, maar ik betwijfel dat die actie van Google tot het einde heeft geleid.
Dat tegenwerken lijkt me een beetje biased. Ik herinner me youtube. Google maakte geen WP-client en alternatieve YT-clients werden geweerd, maar via de browser mocht het gewoon hoor? Is "niet actief meewerken aan" hetzelfde als tegenwerken?
Ja, Google heeft actief tegengewerkt. Elke app werd gesloopt of door juristen benaderd. Dus de weblink bleef over. Maar door een bewuste handeling duurde het zo'n 10 seconden voordat YouTube laade als je browserstring vermelde dat je van Windows Phone kwam (en browserstring aanpassen loste dat spontaan op!). Dus ja, Google heeft actief tegengewerkt.
Maar Microsoft heeft zelf de bal laten vallen wat betreft het pushen van het OS, het werd slecht gepromoot vanuit het bedrijf... de verkeerde mensen zaten erop
De gehele strategie was volkomen Amerika-centrisch (een land waar de telcos je OS maken of slopen en waar high-end telefoons veel makkelijker verkopen) terwijl het grootste deel van het klantenbestand zich in landen als Italië, Griekenland, Tsjechië en Vietnam bevond, ongetwijfeld vanwege het feit dat het vloeiend draaide op budgetphones en het gebruiksgemak, zeker in vergelijking met het trage gedrocht wat Android in die tijd was. Ze kwamen herhaaldelijk op het idee om nieuwe features als eerste in de VS te lanceren en pas later naar andere landen/talen te brengen ondanks het feit dat hun OS niet doorbrak in de VS - op een gegeven moment is dat natuurlijk killing.

Doorbreken van onderop zou een betere strategie geweest zijn: Android werd immers oorspronkelijk gepusht als een goedkoper alternatief voor de iPhone
Windows Mobile 6.
En het probleem met Windows Phone was inderdaad dat ze het in eerste instantie niet een duidelijke focus hebben gegeven op ofwel de consument dan wel bedrijven. Ze gingen alle kanten op. Innovaties en vooruitgang genoeg in die versies, maar totaal geen richting.
Grootste probleem was dat ze 3x snel achter elkaar ervoor zorgden dat developers apps voor 80% moesten herbouwen door veranderende APIs. Elke keer moesten ze kwa ecosysteem weer opnieuw beginnen, en developers haakten af. Kleine afzet en in verhouding veel onderhoudt en rework nodig. Daardoor haakten ontwikkelaars al snel af en haalden ze ook weer apps uit de store.
Na de introductie van Windows Phone 8 is dat eigenlijk niet meer gebeurd.
Maar toen was het al te laat.
Na de introductie van Windows Phone 8 is dat eigenlijk niet meer gebeurd.
Windows 10 mobile had weer andere APIs en zeker als je unified apps wilde maken voor Windows 10 en Windows 10 mobile. De app die wij hadden moest weer voor een groot deel herschreven worden om de UI goed te laten werken. Portable class libraries werkten nog voor een groot deel, maar toch was het door de hoeveelheid werk voor ons op dat moment genoeg.
Kleine doelgroep was een groter probleem dan de veranderingen. Devs willen best veranderen als er genoeg potentiele omzet tegenover staat.
IMHO was dit in de begindagen met Android niet anders (alles voor Android 5).
Grootste probleem was dat ze veel te laat waren en dat het geen focus had van Microsoft. Zo simpel was het.
En het probleem met Windows Phone was inderdaad dat ze het in eerste instantie niet een duidelijke focus hebben gegeven op ofwel de consument dan wel bedrijven. Ze gingen alle kanten op. Innovaties en vooruitgang genoeg in die versies, maar totaal geen richting.
Ze hebben vanuit het management altijd geroepen dat ze op de zakelijke markt richtten. Maaaaaaarrrrrrrr..... toen kwam de iPhone, waarbij het consumentenproduct ineens de zakelijke markt binnendrong via het management. Dus dat wilde het Microsoft management dan ook, waar ze gewoon echt niet goed in waren. En dan krijg je zwalkend beleid inderdaad, waarbij je je als gebruiker afvraagt voor wie het product nu bedoeld is.
Inderdaad, doordat ze te laat waren maakten de bedrijven geen of slechte apps. Slechte apps omdat ze er niet teveel tijd in wilde steken voor die paar Windows gebruikers. Doordat de apps zo slecht waren was het gevolg dat bijna niemand een Windows Phone kocht.

Echt zonde naar mijn idee. Ik heb zelf een Lumia gehad en was echt een top telefoon, behalve de apps dus.
Vergeet ook Maemo niet, Nokia's smartphone/PDA OS wat imho de natte droom was van elke tweaker. Dat werd ook vakkundig de nek om gedraaid tijdens de overname van Nokia en de introductie van Windows Phone...

Ik heb mijn N900 nog steeds. Fantastische multitasking (zeker voor die tijd), een functionele pen, keyboard, en een systeem wat vanuit de fabriek met een terminal emulator geleverd werd. :9~
Dat was vooral hardware, capacitieve schermen bijvoorbeeld kwamen juist op de markt.

Ik had een Acer n310 PDA en met mobile shell vond ik die handiger dan de iphone 3g die ik later van het werk had.
Ik denk dat je hier echt een verkeerd beeld hebt. Microsoft heeft een versie van Windows Mobile 7 ontwikkeld die nooit de markt gehaald heeft omdat men de ambitie te laag vond. Het was op zich wel enorm vernieuwend (bepaalde concepten zouden dat nog steeds zijn) en het was ook af (!) en men was aan het intern aan het beta-testen toen de stekker getrokken werd: het zou niet voldoende onderscheidend zijn van iPhone. Het bleef visueel te dicht bij wat men al had en wat HTC en Apple destijds deden: de markt was langszij gekomen.

Dus men is opnieuw begonnen, met een hele frisse blik en een nadruk op integratie en consistentie (onder leiding van Ray Ozzie). Windows Phone heeft juist daarom zijn unieke visuele stijl gekregen. Het kostte tijd die men achteraf niet had, maar er was wel degelijk een hele uitdagende visie.
De 950 was niet zo fantastisch naar mijn mening.
  • Het openen van applicaties ging veel trager dan op een android telefoon met vergelijkbare specs
  • het scherm was bijzonder fel op de laagste stand, bijna niet bruikbaar in het donker
  • Continuum was een leuke gadget maar niet stabiel genoeg (of te weinig geheugen in de 950). Apps sloten vaak spontaan af
  • trage WiFi, soms niet mogelijk verbinging te maken met Wifi Access Points voor onduidelijke reden, 5Ghz band ondersteuning die vaak uitviel (ondersteuning zit er zelfs helemaal niet meer in bij de laatste firmware release).
  • geen ondersteuning voor VoLTE en VoWifi
  • bedroevend weinig apps, waarschijnlijk te wijten aan de zwalkende strategie van MS met betrekking tot mobiele devices vanaf WP 7 tot W10M.
Persoonlijk ben ik veel meer fan van WP 8.1, dat werkte super goed zelfs op mid/low range toestellen met een heel beperkte hoeveelheid werkgeheugen.
Het openen van applicaties ging op windows 10 mobile juist beduidend veel sneller dan op android. Ik ben van mijn lumia 950 op een paar generaties nieuwere oneplus 6 overgestapt en verbaasde me actief dat de oneplus niet sneller was. Net als 8.1 draaide windows 10 als een zonnetje op low end hardware hoor, toen mijn 950 gerepareerd werd had ik om de tijd te overbruggen een 650 gekocht en dat was weliswaar trager, maar niet zo storend als bijvoorbeeld het haperende scrollen van een instap-android device toentertijd.
Ik heb W10M een lange tijd gedraaid op een Lumia 630 (voordat de final uit kwam), en ik kan met zekerheid stellen dat W10M veel minder snel was dan WP8.1 op de beperkte hardware van de Lumia 630.
Er is een goede reden dat Microsoft in eerste instantie beloofde veel bestaande Lumia modellen naar W10M te upgraden, maar daar later op terugkwam omdat W10M gewoonweg veel meer resources nodig heeft dan WP8.1 (met andere woorden, het was veel minder geoptimaliseerd).

W10M heeft daarna nog een ontwikkeling doorgemaakt met veel optimalisaties, maar het niveau van resource consumption van WP8.1 heeft het nooit meer gehaald tot MS de stekker eruit getrokken heeft.

Het valt me overigens op hoeveel mensen die gereageerd hebben op dit artikel zo'n vertekend (positief) beeld hebben van de Lumia 950 en W10M in het algemeen.

Ik heb mijn Lumia 950 lang gebruikt, maar toen ik overstapte tot een Samsung S8 ging er een nieuwe wereld voor mij open (dat Android lang zo slecht niet was, zeker als je de Launcher 10 skin gebruikt).
Niet hoe ik het me herinner. Op youtube heb ik een vergelijking opgezocht tussen een 950 en een android topmodel van die tijd en de 950 was consistent trager. En hetzelfde viel me op als wat ik indertijd ook merkte:
WP had veel mooie animaties die een deel van de laadtijd zouden kunnen maskeren, maar leken gewoon bij de algehele laadtijd op te tellen. Dus uiteindelijk wacht je evenlang als een Android plus de animatie.

Nee, beduidend sneller dan de concurrentie was het zelden.
Helemaal eens. Mis mijn 950 nog steeds. Ik gebruik nu zelfs de windows mobile layover op mijn Android one ...
Loopt dat een beetje? Ik mis de overzichtelijkheid van Windows Mobile ook nog steeds, maar ik ben wat terughoudend met er weer een skin overheen gooien die de boel weer sloopt.
Launcher 10 werkt redelijk goed. Helaas zitten daar zoveel features in dat je door de bomen het bos niet meer ziet, en je loopt ook af en toe tegen rare bugs aan (bijv. als je een extra start scherm toevoegt en weer verwijdert, en de launcher lijkt op android 11 de scherm idle timer soms te blokkeren).
Hahah nog een hier, kwam van de 950XL.
Jammer dat het niet gelukt is met WP, was naar mijn mening een topper.
Als je er straks goed Win11 op kan draaien lijkt mij dat geweldig. Grote iconen op je bureaublad met de android apps (of een launcher). En met een pennetje gewoon een echte pc in je broekzak!
Ik heb nog heel lang de 640 gehad... de accuduur alleen al samen met de snelheid van dit budget toestel. Kon geen Android tegenop betreft prijs/kwaliteit verhouding.
Windows 11 kan android applicaties draaien dus Microsoft komt waarschijnlijk binnenkort wel aanhuppelen met een Windows 11 telefoon. Ben benieuwd of het enige toegevoegde waarde over Android heeft of gewoon voor mensen is die van een vierkante interface houden.
De interface is juist bij Windows 11 veranderd en gecentreerd qua oriëntatie.

Meest interessante van Windows 11 kon wel eens zijn als je het zelf kan installeren, net als op een laptop.
Dat je 4 jaar oude Android die geen updates meer krijgt, en weinig support uit de custom rom community, ineens Windows kan draaien met maandelijkse beveiligingsupdates.
Mogelijk wordt het helemaal geen succes, maar het zet wel druk op de Android leveranciers om hun ondersteuning te verbeteren door betere concurrentie.
Daarnaast is er daarmee een potentieel stevig alternatief voor mensen die geen Google of Apple willen, en een niche als Sailfish niet aandurven.

Maar laten we eerst maar eens kijken of MS die gooi gaat doen, en welke app ontwikkelaars dit gaan ondersteunen, want de Amazon app store voor Android apps is niet de grootste, plus de developers moeten er toestemming voor geven voor publicatie in de Windows app store. Volgend jaar weten we meer.
Ik denk niet dat Microsoft Android telefoons gaat ondersteunen met alle verschillende hardware die er is. Ze hebben dat wel gedaan met de Xiaomi Mi4 LTE, maar dat is maar 1 telefoon.
Doe eens een stap terug.Wat is het verschil tussen een Android tablet en een Windows tablet.
Een Android tablet heeft een specifiek op maat gemaakte Rom, en op de Windows tablet kun je gewoon vanaf USB Windows installeren. In China vind je exact dezelfde tablet met een keuze Android of Windows, of beide. Feit is dat een recente Snapdragon processor als de SD865 al door Windows ondersteunt wordt. Feit is dat Windows for Arm er al is. Feit is dat Samsung al bezig is met Microsoft samen te werken op dit gebied.

Pak een recente Android telefoon, daar zit een USB-C poort in. Stop een USB-C stick met Windows for Arm installatiebestanden, en kans is dat je een installatie kunt starten. Zo niet, zal er iets voor moeten gebeuren. Deze hobbyist heeft het bewezen dat het kan draaien op een 6 jaar oude Lumia 950XL.

Dus of het zal gebeuren is een 2de. Dat het kan ben ik van overtuigd.
Nu windows 11 ook android apps ondersteund is de cirkel rond.
windows 11 voor arm op tablet of smartphone. Voor smartphone zul je wel het telefoongedeelte moeten hebben/ondersteunen van diverse chipsets.
Zou mooi zijn als er op die manier arm telefoons met windows 11 komen en zorgen voor concurrentie met android en ios.
Ik vind een windows-skin over stock-android ook wel tof op een Nokia 4.2. :)

Maar ik mis mijn Lumia 925 ook nog steeds...
Dat ding deed alles beter, behalve android draaien natuurlijk.
Zou best kunnen ja, als ze het doen duurt het waarschijnlijk nog wel even, ze moeten eerst Windows 11 maar eens volledig releasen. Die release komt denk ik ergens eind van het jaar.
Sterker nog windows 11 voor arm. Dan kun je windows op iedere arm telefoon draaien en zelfs je android apps zouden dan ook nog werken.
Voor de smartphone markt met het google/apple duopolie zou een 3de grotere speler wenselijk zijn.
Ik blijf het jammer vinden dat WindowsPhone nooit is doorontwikkeld
Windows Phone is onderdeel geworden van Windows 10, alle features voor een smartphone zitten al jaren gewoon in Windows.
Behalve de hele stack voor het opzetten van een telefoongesprek. Zeg maar wat het verschil maakt tussen een telefoon en een tablet met 4G/5G.
Volledig mee eens, Windows Mobile was een mooie derde speler. Je hebt nu maar een beperkte keuze:

1) Apple: Je stapt een gesloten ecosysteem binnen. The Appleway or the highway.
2) Android: Google...
3) Kleine alternatieven als LineageOS, Sailfish, etc: Je zit o.a. met bank apps en het vereist mogelijk wat getweak.
Mee eens. Jammer dat de app-support instorte, maar het is/was een OS wat technisch gewoon goed de concurrentie aankan met Apple en Google. En ik mis echt die "eigenwijze" GUI die echt ground-up ontworpen is. Die icoontjes voor je apps heb ik na 40 jaar (al vanaf de Amiga) wel gezien....
Blast from the past. Heb zelf ook jarenlang een Lumia 950 XL gehad, heb hem nog altijd ergens liggen hier. Nog altijd een van de beste GSM's die ik sinds 1990 gehad heb. Retestabiel, snel, betrouwbaar etc.

Hoop eigenlijk dat Microsoft ooit nog een Windows Phone nieuw leven in blaast, zodat we niet met dit soort trucs bezig moeten zijn om Windows op een telefoon te draaien. Imho namelijk nog altijd het beste telefoonplatform ever, zeker Windows 10 Mobile was erg degelijk.

Maar het zal wel hij hopen blijven vrees ik....
Ik denk super early adopter, maar ik kan het verkeerd hebben. :+

Wel gaaf dat het gewoon draait en nog redelijk werkt.
Ik denk dat voor een groot gedeelte van mensen die met een computer werken een telefoon aan een groot scherm genoeg is. Draadloos toetsenbord erbij + muis en gaan. :)

[Reactie gewijzigd door SeenD op 25 juli 2024 21:28]

Er staat toch duidelijk dat hij het de beste telefoon vind die hij sinds 1990 heeft gehad. Dus beter dan de telefoon van er voor en er na.
Oh ja, zo. Ja klopt. :D
Ja idd denk dat het jaartal is van de eerste mobiele telefoon, ben het wel met hem eens, mijn eerste pokkie had ik in 1993.
Er staat het woordje "sinds" voor, dat geeft enige context aan het jaartal :)
Idem! Hier ligt nog een knalgele 920. Mijn eerste echte smartphone. De smartphones die ik daarvoor had, konden nauwelijks verbinding maken met WiFi, maar met de 920 kon ik alles, vooral icm met mijn Surface-tablet was het heerlijk werken/studeren.

En ik maakte ook nog eens de blits met die gele banaan. Toch veel positieve reacties op het uiterlijk gehad.
heeft deze telefoon ook tpm 2.0?
Nee, volgens mij heeft geen enkele consumententelefoon sowieso TPM aan boord?

Maar met wat trucs kan je Windows 11 (Preview iig) ook aan de gang krijgen zonder TPM, zie bijvoorbeeld https://nl.hardware.info/...zonder-tpm-en-secure-boot

Is uiteraard wel unsupported en garantie tot je op de Enter-toets drukt, maar het schijnt te kunnen.
Grappig dat er zo veel onduidelijkheid bestaat over de compatibiliteit van Windows 11 wat betreft CPU's en die TPM-chips, als het ding ook gewoon draait op een Lumia 950 XL die daar niet eens op voorzien is... Toegegeven, die insider preview is wat lakser qua eisen, maar dan nog.
compatibiliteit als in het werkt of wij garanderen dat het werkt is nog ene verschil.

De insider preview stelt momenteel ook geen extra eisen aan Windows 11.
Jammer dat MS niet gewoon door is gegaan met Windows Phone.
Ik heb nog altijd één hekel aan Android, Windows Phone was zo goed als perfect.
Het blijft geweldig dat mensen dit kunnen doen, leuk om te zien dit vooral omdat het op een wat oudere telefoon draait, is dit zonder een tpm 2.0 geïnstalleerd of heeft deze telefoon tpm 2.0?
Er zitten vast allerlei beperkingen aan en er zijn vast technische dingen die ik nu ontzettend niet in het oog heb, maar als dit gemakkelijk toegankelijk wordt voor mijn OnePlus 8T, stap ik zo over! Hoe vet is dit?

[Reactie gewijzigd door GrindbaasB95 op 25 juli 2024 21:28]

Als ik dit zo zie dan krijg ik toch weer de grote wens dat Windows op de telefoon (mainstream) een werkelijkheid zou worden. Lekker simpel je PC altijd bij je hebben op zak formaat en waar je er mee wil werken heb je enkel een dock nodig waar je hem inzet als je met een groot scherm en toetsenbord/muis wil werken. Wellicht iets voor de toekomst
Als we uiteindelijk echt telefoons willen gaan krijgen met Windows 11 erop worden die waarschijnlijk wel prijzig, als je ziet hoe Windows 11 op deze telefoon runt moet er in die nieuwe telefoons wel betere hardware. Tegen de tijd dat dat gaat gebeuren zijn alle hardware prijzen hopelijk al lang weer omlaag, dus dat helpt wel mee.

[Reactie gewijzigd door JustJoostNL op 25 juli 2024 21:28]

Helaas het grote probleem met Windows. Het is niet echt resource friendly. Daar zouden ze ook echt eens meer werk van moeten maken. Zeker als je gaat kijken dat je met telefoons met iets beperktere hardware gaat werken maar waarschijnlijk ook met minder verschillende hardware fabrikanten te maken heb. Dit zou het downsizen software "rommel" ook minder maken. (just a thought)

Laten we het hopen. Op het werk heb ik een netwerkje opgezet met computesticks. Lekker kleine dingen die achter een x aantal TV's zijn geplaatst om powerpoint presentaties te draaien. Iedereen kan zo makkelijk zijn eigen ding tonen en het vraagt bijna geen ruimte om te monteren. Heerlijk als het zo makkelijk en compact kan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.