Apple komt met vervangingsprogramma voor accu van MacBook Pro zonder Touch Bar

Apple heeft een vervangingsprogramma gestart voor eigenaren van de 13"-MacBook Pro-laptops zonder Touch Bar die tussen oktober 2016 en oktober 2017 geproduceerd zijn. De accu's van die laptops kunnen defect raken en opzwellen.

Op de pagina over het vervangingsprogramma geeft Apple aan dat het defect aan de accu geen gevaar oplevert. Gebruikers van MacBook Pro-laptops kunnen op de pagina het serienummer van hun laptop intypen om te controleren of de accu van hun laptops het defect kunnen hebben.

Volgens Apple komt het probleem alleen voor bij MacBook Pro-modellen zonder Touch Bar die tussen oktober 2016 en oktober 2017 zijn gemaakt. De modellen met Touch Bar en nieuwere laptops schijnen veilig te zijn.

Gebruikers van laptops met defecte accu's kunnen de accu gratis laten vervangen bij een Apple Store of geautoriseerde Apple-winkel. Wanneer de computer andere schade heeft die het vervangen van de accu in de weg zit, kunnen er voor de reparatie wel kosten in rekening gebracht worden.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

21-04-2018 • 10:28

202 Linkedin

Submitter: cavemees

Reacties (202)

202
179
94
6
0
33
Wijzig sortering
Mijn 2011 is ook opgezwollen, zal wel niet helpen als ik ze bij apple even lief aankijk O-)
Vorig jaar hetzelfde gehad mijn mijn 13" 2011, naar Amac gebracht en is gratis onder garantie vervangen. Wel had ik de originele bon nog. Had hem toen gekocht bij iCentre wat later Amac is geworden.
Netjes, er van uit gaand dat een Mac 2011 Vintage is en er geen hardware meer voor gemaakt wordt!
dat is dan Consumentenrecht geweest?
Ik heb eind 2016 een refurbished MacBook 2012 gekocht. Eind 2017 gaf ie aan dat de accu op 80% van oorspronkelijke capaciteit zat. Ook gewoon onder garantie vervangen... die oude accu was 6 jaar oud met een paar honderd cycli. Draaide nog wel een uur of 3, 4 zoiets.

Ik heb zakelijk een HP laptop uit 2013 en die gaat sinds 2015 nog maar 10 minuten mee op de batterij....

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 21 april 2018 11:11]

Bij HP maakt het een enorm verschil of het om een Probook (entry level zakelijk model) of om een Elitebook gaat. De Probooks zijn ook meer op het MKB gericht volgens mij waarbij de Elitebooks meer voor de enterprise markt zijn.
Bij de Probook welke ik van een eerdere werkgever had begaf de batterij het al na 2 jaar.
De Elitebook (welke ik mocht houden na mijn vertrek) heeft na 3 jaar nog steeds een goede accu, die gaat met gemak tussen de 8 en 12 uur mee.

En er zit uiteraard een enorm prijsverschil tussen beide modellen (factor 3 ongeveer).
Dát denk ik ook wel inderdaad. Apple kent (helaas?) geen instapmodellen... alleen duur, en nog iets duurder.
Volgens mij hebben mijn Probook en Elitebook exact dezelfde batterij. Tenminste, de modellen van rond 2012 deelden vaak dezelfde.
Dit verhaal is niks waard zonder dat jij vermeld hoe vaak jij de accu oplaad, want 365~500 is ook paar honderd en dat is ook haalbaar in 1 jaar. Betekent dat jij in 1 jaar tijd de accu al naar 80% hebt gebracht en van daar gaat het alleen maar sneller, omdat je vaker moet laden. Na nog een jaar zou dat zo maar 40% kunnen zijn.
dit is natuurlijk een voorbeeld gebaseerd op aannnames, welke als waar kunnen worden aangenomen, net zoals jouw verhaal. Het belang van extra noodzakelijke informatie ;)

[Reactie gewijzigd door Dxue op 21 april 2018 11:27]

24/7 staan ze beiden aan de lader...
Kijk, nu is er al meer informatie om mee te werken. Nu is het alleen nog vergelijken hoe de software daarmee omgaat. Daar heb ik dan heen info over en kan ik geen uitspraken over doen. Maar wat ik wel weet is dat bijvoorbeeld sony een programma heeft dat zorgt dat de accu niet tot 100% wordt opgeladen en daarmee de accu een betere levensduur kan krijgen.
Ik ben wel benieuwd naar welke programma je gebruikt om je batterij info te zien. Ben nu wel benieuwd naar de mijne
CoconutBattery 😎
Het regelmatig gebruiken van de batterij, in het ieder geval tot 30% of zo, schijnt beter te zijn dan de hele tijd aan de lader te hangen.

Het heef tin het ieder geval voor mijn huidige Macbook Pro goed gewerkt:
Full Charge Capacity: 6158 mAh
Design Capacity: 6900 mAh
Manufacture Date: 2011-11-16
Cycle Count: 416
Dus nog bijna 90% van nieuw.
Ik weet niet wat voor nokia's jij als voorbeeld neemt, maar mijn 8310 gekocht tijdens release, doet het nog steeds. Heeft een standby tijd van nog steeds 4 dagen. Weliswaar houd die het max een kleine 20 min vol met bellen, maar die heeft zeker meer dan duizend cycli gehad. Als jij een nokia van 20 euro bedoeld, dan is dat natuurlijk wel een erg scheve vergelijking alleen al het verschil in prijs kan je 800/20=40 nieuwe nokia telefoons voor halen. Maar goed, we gaan offtopic, het is goed dat apple dit opzet om problemen te voorkomen, maar het is niet zo dat apple batterijen perse beter zijn dan die van andere merken. Apple is wel zuiniger dankzij een goede combi met software en hardware, maar dat leid ook wel tot problemen zie de batterij debacle met de iphone 6 enzo. (en dit is uiteraard het beste voorbeeld dat jouw claim van betere accu's niet waar is)

[Reactie gewijzigd door Dxue op 21 april 2018 13:07]

Ik denk dat zolang Apple zelf geen accu's maakt, ze gewoon uit de accufabriek komen waar alle fabrikanten ze halen.

De opgezwollen accu's na 1 tot 2 jaar gebruik en het iPhone accu debacle geven idd aan: ook Apple accu's zijn onderhevig aan natuurwetten.
Apple maakt in principe niks zelf, de gehele productie en assemblage is uitbesteed. Maar Apple ontwikkeld wel onderdelen (vooral als ze essentieel zijn voor hun product en/of marketing). Hieronder valt ook het recept van de batterijen.
Hoe weet jij dat? Heb je een link? En waarom zwellen de batterijen dan toch nog op, en waarom lopen ze terug in de iPhone? Maw, wat maakt deze batterijen dan "speciaal"?
Nee maar Apple, net als elke andere fabrikant, mag wél eisen stellen aan wat ze inkopen/laten fabriceren. Als zij alleen grade A materialen willen, krijgen ze dat. Als ze bepaalde eisen hebben qua belastbaarheid, veiligheid, ingrediënten of wat dan ook, krijgen ze dat.

Als Aliexpress restpartijen (grade B of C) inkoopt en aan jou verkoopt, zullen die het niveau van andere fabrikanten niet halen.
Fabrieken maken niet een one size fits all.

Fabrikanten maken wat de klant wilt.

Kijk bijvoorbeeld naar Samsung, die verkocht zijn beste componenten aan Apple maar stopte ze niet in de eigen apparaten.

Dus dat spullen van dezelfde fabriek komen zegt niks.
Het zegt één ding: we weten nu dat Apple accu's ook kapot kunnen.
Zie het bovenstaande artikel (opgezwollen accu's) en Google even naar throttlen bij iPhone om slijtende batterij te compenseren.

Ik heb nog nooit gehoord dat Apple z'n batterijen zelf produceert.

Welke aanname wil je nog bevestigd zien?
Ging met name om 2 opmerkingen van dark_man.

'Apple heeft altijd al kwalitatief betere accu's dan de concurrenten ingebouwd.'

En

'Kijk bijvoorbeeld naar Samsung, die verkocht zijn beste componenten aan Apple maar stopte ze niet in de eigen apparaten.'

Was benieuwd of van van deze 2 beweringen ook bronnen waren. Ik was er namelijk niet van op de hoogte.
Ik vind het vooral bijzonder hoe onder een artikel waarin gesproken wordt over accu problemen bij Apple beweerd wordt dat Apple accu's superieur zijn aan die van andere fabrikanten. Ik heb een Lenovo laptop van 4 jaar oud die het nog 3 uur volhoudt op de accu... Zulke n=1 observaties zijn zinloos om waarde aan te hechten.
Het is maar de vraag of die accus door Apple worden gemaakt. Dat is onwaarschijnlijk.
Nee, dat beweert ook niemand, maar realistisch gezien kan een fabrikant met enige kennis van zaken wel eisen dat de accu's die ze laten maken aan hun eigen specificaties voldoen.
Oeps, idd verkeerd gelezen.
Samsung maakt naar specs van Apple componenten. Maar maakt naar eigen specs ook componenten voor hun eigen tak.

Als Apple hun componenten hogere eisen stellen dan Samsung voor hub zelf. Dan kan je zeggen dat Samsung betere componenten maakt dan voor hen zelf.
De meeste mobiele telefoons die ik heb gehad, waren Nokia's.

Nooit last van gehad. Nog 2 van die dumb phones liggen uit het jaar kruik waarbij de accu er prima uit ziet. Er is niets meer van de levensduur over, maar ja.

Nokia heeft juist altijd een sterke naam gehad omdat het kwaliteits onderdelen in zijn telefoons gebruikte.
Dat beweer ik niet, ook Nokia had problemen, tot exploderende accu's a la Samsung aan toe. Shit happens, maar gemiddeld genomen had Nokia juist goede kwaliteit hardware in hun goed en stevig gebouwde telefoons zitten.

Nokia is juist groot geworden met niet te slopen telefoons. Zo'n memelegende wordt je niet zonder de beste -betaalbare- onderdelen.
Of misschien zijn accu's gewoon later beter geworden, heb je daar al aan gedacht? Apple heeft de gsm bepaald niet uitgevonden. Daar gingen vele jaren aan vooraf.

En verdomd, anno 2016 heeft juist Apple opzwellende accu's....
Lijkt me niet nee maar 7 jaar voor een accu is ook alleszins goed te noemen. Dat ga je bij Dell of HP niet redden vrees ik...
Waarom niet? De accu's van Apple zijn niet iets bijzonders hoor, ik weet niet hoe jij bij het fabeltje komt dat ze magische accu's gebruiken. De accu's zijn zelfs precies dezelfde als die jij gaat vinden in een HP of Dell van 300 euro. Komen van dezelfde fabrieken en dezelfde leveranciers. Dus als de macbook het kan, kunnen de HP's en Dell's het ook. En andersom. Het is niet dat Apple heel bijzondere componenten gebruikt. Buiten de behuizing, de touchpad en het redelijk gecalibreerde scherm dat bij de top van de markt behoort (waarbij een Dell XPS vaak toch net een iets beter scherm heeft) is de rest van de hardware in een macbook niets anders dan in je gemiddelde laptop.
Waarom niet? De accu's van Apple zijn niet iets bijzonders hoor, ik weet niet hoe jij bij het fabeltje komt dat ze magische accu's gebruiken. De accu's zijn zelfs precies dezelfde als die jij gaat vinden in een HP of Dell van 300 euro.
Het zijn dezelfde accu's maar je kan als afnemer eisen dat de accu's veel uitgebreider worden getest en dat de goedkeurings specificaties veel hoger liggen. Dat betekent meer uitval dus een hogere prijs. Maar als je geluk hebt scoor je met een goedkope merkloze accu precies even goed als met een dure merkaccu. Andersom, de kans dat jouw dure merkaccu slecht presteert is een stuk kleiner dan bij die merkloze accu...

Het is een heel gebruikelijke procedure. Vergelijk het maar met identieke processoren die met verschillende kloksnelheden geleverd worden. Een 4,3 GHz processor is niet 'magisch' beter dan een 3,5 GHz processor. Ze zijn zelfs qua opbouw volkomen identiek. Alleen bleek de ene zonder fouten tot 4,3 GHz te functioneren en de ander haakte na 3,5 GHz af. Precies dezelfde processor, kan zelfs uit dezelfde batch komen maar zat toevallig aan de rand van de waver. En toch betaal je voor de ene veel meer dan voor de ander omdat hij 'beter' is. En dat is geen fabeltje.
Je theorie klopt helemaal. Het enige dat ontbreekt is de garantie dat Apple inderdaad hogere eisen stelt. Dat weet je niet. Men verwacht van wel, want hé, Apple is een high end merk. Maar dat is gevoel, geen feit. Het enige dat wel bekend is, slaat op de iphone, dat is dat Apple de grenzen te laag heeft gelegd voor de iphone 6 en dat er daardoor een hele rel ontstond omdat Apple via software de toestellen trager maakte, omdat ze anders uitvielen omdat de accu het niet aankon. Dat hoeft niet per sé te relateren aan wat er voor de macbooks gebeurt, maar laat wel zien hoe het bedrijf hiermee om gaat.

In die zin vertrouw ik de accu's van apple absoluut niet boven die van andere merken. Apple's track record is ook zeker niet positiever dan dat van andere bedrijven op dit vlak. Dit is ook zeker niet de eerste terugroepactie voor accu's van Apple en ze maken ook geen gebruik van magische innovaties op dat vlak, anders hadden ze het wel breed uitgemeten.
Dit is al de zoveelste accu terug roep aktie in korte tijd, ze gaan net zo snel terug in health als elke andere batterij van de grote merken, zijn verder gelijk in gebruik en capaciteit tov volume. Al met al lijkt er op dat de Apple batterijen dus niets bijzonders zijn. Gewoon normale goede li-ions van een a merk als Samsung Panasonic of LG.
Je kunt er verder ook weinig aan testen, even vast 50 laad cycli erdoor jassen helpt niet echt.
Je kan je software/os erop aanpassen hè?
Dat is sinds laatste iOS release opgelost.
Je kan die functie indien herstart door pieklevel heeft plaatsgevonden uitschakelen.
En als de hardware identiek is (en dat geloof ik best), dan is Windows dus gewoon de pest voor je accu.
No shit...

Even zonder gekheid, Apple kan iets doen wat Microsoft nóóit voor elkaar gaat krijgen: het OS veel beter optimaliseren voor de hardware (en accu) in hun systemen. Apple heeft maximaal ~10 laptop types waar ze hun OS compatible voor hoeven te maken, tegenover honderden / duizenden Windows machines. Dat merk je gewoon
Dan is de enige manier om het eerlijk te vergelijken Microsoft haar Surface lijn vs de Apple producten. :-)
Toch apart dat het met Hackintosh ook energiezuiniger lijkt te werken dan Windows. :+
Daar gaat dat verhaaltje met die optimalisaties niet bepaald voor op namelijk :P
Een hackingtosh gebruikt toch vrijwel dezelfde hardware?
Dezelfde hardware als...? :P Hackintosh is het draaien van MacOS op niet-apple apparaten, dus bijvoorbeeld op je zelfbouw PC of een HP-laptop oid.
Dus bij voorkeur zelfde cpu, zelfde chipset, zelfde GPU etc. als bepaalde Apple computers gebruiken.
De tijd dat je OSX op een AMD-processor aan de praat kon krijgen ligt al weer ver achter ons. :)

[Reactie gewijzigd door ustinov op 21 april 2018 21:05]

Bij voorkeur wel ja, weg van minste weerstand. maar het hoeft niet perse zolang er voor je hardware naar keuze maar betrouwbare drivers beschikbaar zijn. Of t op AMD kan draaien weet ik niet :P
Nee, dat klopt volledig. Toen ik nog met een macbook rondliep en er boot camp op zette werd ook duidelijk waarom. De batterijduur was wel iets minder onder windows... Maar de performance was gek genoeg wel beter. Apple throttled de CPU gewoon veel sneller en agressiever en bouwt de clocksnelheid ook minder snel op als er wel performance nodig is.

Maar... Dat kon onder Windows ook. Gewoon wat energiebeheer instellingen wijzigen en je had dezelfde performance met langere batterijduur. Het gaat hier vooral om een keuze van de basisconfiguratie van het OS van Apple en Microsoft, niet direct om optimalisaties.
Een dusdanig geoptimaliseerde Unix zal altijd beter performen ook dan Windows. Daar merk je de kracht van NextStep ;-)
Ik heb hier nog een paar 6 jaar oude Lenovo accu's in gebruik (zakelijke lijn). Ja, capaciteit gaat achteruit, maar ze zwellen niet op en lekken niet. Ook heb ik een paar Asus netbooks met originele accu's erin van 10 jaar oud (!) die nog in gebruik zijn. Ze worden gebruikt als headless x86 machines voor legacy doeleinden (uiteraard met een moderne Linux variant erop, met security updates) die 24/7 aan staan. Ook die accu's zwellen niet op en lekken niet. Is toch wel heerlijk, zo'n ingebouwde UPS. :P

[edit]
En die netbooks kostten toendertijd 370 EUR per stuk, om maar in te haken op wat @watercoolertje schrijft. Zoals gewoonlijk heeft het met kwaliteit te maken, en moet je als consument maar geluk hebben in het kopen van duurzame onderdelen. ;)

Overigens heb ik ook nog een paar IBM/Lenovo notebooks liggen van 12 jaar oud (wederom zakelijke lijn). Daar ook nog nooit een lekkende/opgezwollen accu mee gehad.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 april 2018 10:57]

Bij mij op het werk ook nog oude Lenovo t510 laptops in gebruik, wel voor speciaal project alleen maar doen het prima.
Ja van aantal is de accu wat slechter maar verder niks, ze lopen nog als een tierelier.

Ik heb zelf een x220je op werk als knutsel machinetje doet ook nog prima.
Heb hier zelf nog een X200t rondslingeren. Kwam hem recent tegen bij het opkuisen (wist niet dat ik die nog had). Lader gekocht op eBay, opgeladen en doet het verder prima.
Ik heb hier een HP Elitebook 8540w (i7, FX1800m, 8GB) die nog dagelijks in gebruik is. Aangeschaft in februari 2011. Doet nog steeds ca. 1 uur op een volle, originele accu. Your point?
Ongeveer 1 uur betekent dat je accu capaciteit met zo’n 70% is verminderd naar alle waarschijnlijkheid. Het ligt bij laptop accus enorm om hoe je ze gebruikt. Waar windows laptops vroeger bekend stonden om hun lagere accuduur dan macs zijn ze nu gewoon on par en afhankelijk van het type zelfs beter.

Vroeger kwam de slijtage gevoeligheid doordat de vervangbare accu's in vrijwel alle laptops ronde cellen in de vorm van een grote batterij gebruikten (en dan 4 (met step down converter), 6 of 9 (extended) stuks) en omdat ze vervangbaar waren maakte kwaliteit niet zo’n groot verschil. Nieuw accupack en gaan. Deze packs draaiden op 1 dag vaak meerdere cycli en sleten dus ook sneller dan de meer geïntegreerde variant van Apple die 3 platte cellen gebruikte die een stuk groter waren en meer capaciteit hadden per cel.


Het is dan ook niet eenduidig te zeggen dat een mac beter accus heeft dan een windows laptop of andersom. Het heeft heel erg te maken met de gebruikte techniek.

Dit zie je ook bij telefoons. Toen Samsung nog vervangbare accupacks gebruikte was de kwaliteit minder dan nu met de geïntegreerde accus. Als consument zagen we dat als een gebruiksgrmak dingetje en Samsung heeft daar dan ook gretig gebruik van gemaakt (zie wallhuggers reclame op YT).

Afhankelijk van hoe en hoevaak je een accu oplaad (en of je mazzel hebt met een hele goede accu) is de levensduur afhankelijk van nog veel meer factoren. Temperatuur, vochtigheid, continu gebruik of niet.

Ik snap jouw reactie dus ook wel. Het kan namelijk prima en gezwollen accus is iets wat door de chemische aard van accus gewoon kan gebeuren. Toevallig bij deze batch meer dan normaal zou mogen en dat is dus de reden van de terugroepactie.
Ik heb hier een Dell Inspiron Mini 10 uit 2008. Originele accu houd het nog een uur of 4 uit.
Dat ga je bij Dell of HP niet redden vrees ik...
Wat een onzinnige toevoeging, maar je hebt gelijk als je voor 350 euro een laptop hebt gekocht haal je dat mogelijk niet, maar dat heeft niks met welk merk dan ook te maken maar met het prijssegment...
Je onderbuikgevoelens zijn geen bewijs hè. Je moet je statements wel onderbouwen. Er is totaal geen reden om aan te nemen dat Apple betere accu's gebruikt.
Zelfs als zou hij 10 jaar zijn...zwellende accu’s zou gewoon niet mogen....
zwellende accu's zijn doodnormaal en zijn net veiliger dan accu's die het niet doen. Het is buigen of barsten. De druk in de accu wordt groter, wat denk je dat er gaat gebeuren als de batterij niet zou uitzetten? Apple maakt het uitzetten met opzet mogelijk voor de veiligheid van het toestel en de gebruiker.
Yanec accu bij RPD, heb ik nu in de 2011 Macbook zitten die ik verkoop, deze heb ik gebruikt toen de mijn 2017 model weg was. heeft hogere capaciteit dan de originele en gaat ook echt lang mee. aanrader.... alleen wel duur....(maar de tools zitten er bij)
Hangt maar net van de situatie af.

Dat de batterij iets opzwelt is 'normaal', daar is geen garantie op te claimen. Echter heeft Apple anderhalf jaar geleden mijn Macbook uit 2009 in z'n geheel vervangen met eentje uit de nieuwste serie omdat de batterij buiten acceptabele proporties was opgezet.
Bij al mijn Windows lap tops is het op enig moment nodig (of handig) geweest om de accu even te verwijderen om alle stroom van het apparaat te halen. (bij voorbeeld als een functie bleef hangen)

Hoe ga je daar met een Apple mee om??
Zelden meegemaakt. 4 secs op power knop drukken is altijd voldoende in mijn ervaring.
En als dat niet helpt PRAM en SMC resetten met een toetsencombinatie tijdens opstarten
[url]https://https://www.makeuseof.com/tag/reset-macs-smc-pram/[/url]
Fascinerend hoe je toch zo'n ongenuanceerde en vreemde visie op n.b. een commerciele onderneming kan hebben.

In het geval van de iMac Pro komt dat deels doordat het een nieuw product is en Apple de certificering van personeel niet op orde heeft nog. Kan je best wat van vinden uiteraard. Verder heeft Apple schijnbaar als policy dat ze zelf niet aan producten waar iemand zelf aan heeft lopen rommelen. Ik kan daar best inkomen, je krijgt de gekste garantie claims anders.

Verder vind ik de betrouwbaarheid van Apple producten zeer hoog. Ik zit inmiddels aan een tiental Apple aankopen en heb nog nooit iets voor garantie op hoeven sturen. Verder is over het algemeen het garantie beleid van Apple bij de beteren in de industrie.

Als je het premium voor Apple producten niet wilt betalen, dan moet je dat lekker niet doen. Maar ga niet zulke baarlijke nonsens uiten.
Opsturen is er ook niet bij, je zult langs de reseller of Apple store moeten met je apparaat.
Toen mn Apple TV 4 er vorig jaar de brui aan gaf, kwam er netjes een Koerier van UPS langs om het apparaat op te pikken. Korte tijd later kwam er nogmaals een koerier van UPS om mn gerepareerde Apple TV weer netjes terug te brengen.
Ik heb al verschillende keren garantie van Apple nodig gehad, maar tot nu to ook altijd kosteloos gekregen, ook bij machines waar een productie fout pas aan het licht kwam als de garantie/applecare al verstreken was.
Niet om wat..

Maar apple heeft na 7 jaar mijn macbook in z'n geheel vervangen met een model uit de destijds huidige serie zonder dat het mij ook maar een cent gekost heeft.


Dus een beetje nuance zou je geen slecht doen.
Je eerste link valt al af.. het scherm zit al LOS.. bij de start van het filmpje.. en Apple is Evil?
Ik heb een Apple Watch die al jaren buiten garantie is.. na een software update liep hij vast en raad eens?
GRATIS herstel.. echt evil zeg... ja.. als je Googlet kan je altijd wel negativiteit vinden en alsof die Youtubers dan alles bekend maken.
Heerlijk al dat anekdotische bewijs van random Amerikanen ....... heb je ook een échte bron? (Spoiler alert: nee dat heb je niet, het was een retorische vraag).
En jij mist het punt helemaal, hij wilde betalen. Wat het ook kosten, maar Apple in Cupertino weigerde onderdelen te sturen. Overigens Linus is een Canadees…niet een random Amerikaan
Ik heb net een nieuwe accu in de mijne, die is van juli 2017 qua productie datum. Neem aan dat het bij mij dan niet meer nodig is?

(was een garantie geval waar de topcase is vervangen dus de accu ook)

*EDIT* krijg de melding dat hij of niet onder de range valt of mogelijk de accu al vervangen is of dat ik er geen garantie op heb.

Raar dat dit offtopic wordt gemod?

[Reactie gewijzigd door sjepper op 21 april 2018 11:04]

Mijn MacBook Pro (juni 2017) non-touchbar, CTO, komt niet in aanmerking voor het vervangingsprogramma. In System Information staat DSY vermeld als manufacturer van de batterij.
Is er toevallig iemand met een in aanmerking komende MBP die even kan checken of daar iets anders vermeld staat? Ik ben benieuwd of de terugroepactie verband houdt met de herkomst van de batterij.
Mijn 2017 non-TB 13" valt blijkbaar ook niet onder dit programma... Mijn batterij is nog niet vervangen, de garantie is nog niet verlopen, dus het moet echt zijn dat ik er niet onder val.

Zou het te maken hebben dat er mogelijks verschillende leveranciers zijn voor de batterijen en het maar met 1 van die leveranciers fout gelopen is?
...

[Reactie gewijzigd door ustinov op 21 april 2018 19:49]

Het betreft een specifieke serie, uit het serienummer te herkennen, en valt onder fabricagedatum van okt 2016 - okt 2017.
Mijn MacBook Pro 2016 is uit oktober 2016, maar valt niet onder het programma? (Ja het is een 13-inch zonder touchbar). Beetje vreemd, zal deze dan eerder dan oktober zijn ontwikkeld, lijkt mij sterk?
The serial number you entered is not eligible under this program because either:
- It's not in the affected serial number range.
- Our records show that your battery has already been replaced.
- Our records show it's no longer eligible for a free replacement under this program. If you have questions, please contact Apple.
Edit: dit artikel is ontzettend onduidelijk, op de website van Apple staat namelijk:
Apple has determined that, in a limited number of 13-inch MacBook Pro
Dus niet om alle MacBook Pro's zoals het artikel suggesteert.

[Reactie gewijzigd door faim op 21 april 2018 12:15]

Wat voor jou relevant is: heb je een probleem?
Nee, maar als mijn accu uitzet en mijn MacBook sloopt wel ;(
Blijkbaar ben is dit programma niet relevant voor jou.
er staat 'manufactured' dat betekent geproduceerd. Niet verkocht. Dus dat is al 1 punt waarop je wellicht buiten de 'boot' valt. Echter is er een heel ander ding en dat is dat het een (of meerdere) specifieke 'batch(es)' zal zijn. Daarvan zijn de serienummers bekend dus dat jij niet eligible bent, betekent dat jij niet in de gefaalde batches valt.

Goed nieuws toch?
Klopt, maar het artikel hier deed mij in eerste instantie vermoeden dat het om alle 13-inch MacBook Pro's ging tussen deze data. Totdat mijn serienummer weigerde en toen ben ik de tekst op de Apple website maar eens goed gaan lezen.
Dat noem ik pro-actief handelen! Had er zelf nog niet eens iets van vernomen, dus deze actie is echt snel opgezet :)
Anoniem: 162126
@Manyuken21 april 2018 10:49
Ik zit te wachten op een vervangingsprogramma voor het keyboard van de MacBook pro met touchbar.
Want? Als die het niet goed doet maak je gewoon een afspraak bij de apple winkel en dan plaatsen ze een nieuwe voor je.
Heb je gezien hoe ze dat moeten doen? Je bent hem in ieder geval even kwijt. Daar heb ik nu meer last van en voorlopig is er 1 toets die af en toe een issue geeft. Als het erger wordt dan ga ik terug. Helaas moet ik dan gelijk iets vervangends halen omdat ik er voor werk afhankelijk van ben.

Mede daarom wacht ik even aangezien ik wil kijken of er een update komt van de macbook pro met hopelijk een beter toetsenbord en een zonder touchbar. Zo niet ga ik na een jaar of 10 toch naar iets anders dan Apple kijken.
Alsof jij bij een vervangingsprogramma niet tijdje kwijt bent?
Er is maar 1 verschil en dat is dat Apple dat gegarandeerd alle kosten op zich neemt.
Ik zou er juist wel [b]nu[/ib mee gaan.

- Grote kans dat je nu een nieuwe krijgt omdat de vervangingsonderdelen momenteel niet goed leverbaar zijn.
- Bij het wachten met een gebrek kunnen ze wel eens moeilijk gaan doen (bij een vervangingsprogramma valt dat weg natuurlijk); ze hebben ze er ergens tegen ingedekt (om te voorkomen dat bijv. iemand 3 jaar na constateren pas met een service claim komt ('dat ie dat al vanaf het begin deed'). Die discussie wil je jezelf besparen.

Ik zou het er met zo'n apparaat in ieder geval niet op aan laten komen...
Anoniem: 162126
@Sammiejj22 april 2018 00:41
Dan zal ik iets anders moeten kopen. En dat zal niet dezelfde zijn. Jammer van macos maar dat moet dan maar. Een paar dagen niet werken kost net zoveel als een nieuwe laptop.
Jij denkt dat dat bij andere merken niet het geval is?
Acer stuurt bijvoorbeeld zelfs alle laptops richting Duitsland..
Anoniem: 162126
@Sammiejj22 april 2018 09:10
eh? Dat is niet de reden dat ik nu iets anders zou kiezen. Het slechte toetsenbord en de touchbar (subjectief) zijn de reden dat ik iets anders zou kiezen.
Wat wil je nu? Bij een vervangingsprogramma wordt het keyboard op dezelfde manier omgewisseld als bij een garantie-claim....
Anoniem: 162126
@Zer022 april 2018 00:38
Ik gaf duidelijk aan wat ik wil. Een vervangingsprogramma of een mbp zonder touchbar en slecht toetsenbord. :+

Een vervangingsprogramma zou namelijk duidelijkheid geven over een oplossing voor de toetsenbord problemen. Ik verwacht niet dat dat gaat komen vanwege de kosten voor het vervangen.
Vreemd. Toen mijn Macbook Pro een nieuw scherm kreeg heb ik hem om 10 uur langs gebracht en ik kreeg om 11 uur telefoon dat ik hem op kon halen. En dat zonder Apple care of zonder hem kwijt te zijn. Duurde welgeteld een uurtje.
Hangt ook net af hoe druk het is en of de onderdelen op voorraad is, maar ook wat het probleem precies is.
Ik was mijn macbook pro bij het vervangen van het moederbord 4 uur kwijt op een zondagmiddag in Den Haag...
Anoniem: 162126
@Shark.Bait22 april 2018 09:44
Dat is best netjes. Nog wat lastig voor mij, maar best aardig. Ik ben benieuwd of dat met het toetsenbord van de 2017 mbp met touchbar zo snel kan. Die zitten genageld aan de unibody.
Omdat, ook hier, een goeie designfout zit.

https://youtu.be/4KuVvb9DTaU

En uiteraard, het blijft apple, zo moeilijk te repareren dat repairshops er zelfs niet meer aan willen beginnen.
Omdat, ook hier, een goeie designfout zit.
In sommige keyboards van de 2016-TB modellen kon inderdaad het mechanisme snel kapot gaan door een designfout. Bij sommige mensen zelfs heel snel. Dat is onderzocht en met een revisie verholpen, dus als je inderdaad last krijgt van dat probleem wordt het gratis vervangen voor een nieuwer model en ben je van de problemen af en komen die normaliter niet meer terug.
TL;DW, sorry :P Dat moet korter kunnen.
En uiteraard, het blijft apple, zo moeilijk te repareren dat repairshops er zelfs niet meer aan willen beginnen.
Ik zou persoonlijk sowieso niet naar third-party unauthorised dealers gaan met m'n (relatief) nieuwe Mac, zeker niet als die nog garantie heeft. Dat is namelijk meteen adios garantie en maar hopen dat ze een beetje weten wat ze aan het doen zijn en niet heel je Mac slopen.

Alle Authorised repair centers zullen het gewoon zonder probleem uitvoeren.
En waarom zou je in hemelsnaam naar een andere reparateur gaan als alle bij Apple aangesloten reparateurs het gratis voor je vervangen? Dus bij de third-party reparateur moet je ervoor betalen, raak je je garantie kwijt en moet je maar hopen dat het a.) degelijke onderdelen zijn b.) ze je Mac niet slopen - terwijl je gratis terecht kan bij partijen die je gewoon garantie geven.

Kortom: who cares? :P
Filmpje ging over amerikanen, die geen extended warrenty hadden gekocht, toetsenbord ging stuk, geen garantie meer, apple zou het ook niet gratis gaan vervangen.
Garantie in de VS werkt dan ook anders dan hier, daarom zijn de producten in de VS ook veelal goedkoper. (In de EU is het "beter" geregeld als recht (op conformiteit), maar daar betaal je dan ook voor. De fabrikant neemt die kosten echt niet op zich.)
Je krijgt één jaar van Apple en that's it. Wil je 3 jaar + verzekering voor maximaal 2 schadegevallen dan moet je $249 bijlappen bij aanschaf. Doe je dat niet dan mogen ze reparatie na een jaar weigeren.

Overigens lees ik van meerdere mensen op Reddit dat ze sinds het 2017 model uit is ook buiten de garantie een vervanging of omwisseling hebben gekregen van Apple, ondanks dat er geen officiële recall is. (Wat ook weer logisch is omdat slechts een deel van de klanten er last van heeft.)

Ik heb zelf overigens ook het 2016 model. Tot zover is nog geen enkele toets op het keyboard kapot gegaan. :P
Mijn 2016 MBP met TB is reeds 2 keer vervangen door toetsen die blijven haperen, vooral de spacebar en enter toets hebben hier last van.

"Je krijgt één jaar van Apple en that's it"
Apple geeft toch echt 2 jaar garantie op hun producten gekocht voor privé gebruik.

[Reactie gewijzigd door nils83 op 21 april 2018 15:21]

Hier in Nederland wel, aan de andere kant van de oceaan is het 1 jaar.
Apple geeft je 1 jaar garantie en schuift het 2e jaar waar wij in Europa recht op hebben af op de verkopende partij.
Dit doet bijv. HP ook.
https://gyazo.com/b57c6589a22b565ed65159ae4d914996
De vervangingsprogramma's van Apple zijn dan wel weer erg netjes!
Dat recht heeft Apple natuurlijk. Koop je Apple producten gewoon bij Apple zelf (online). Ik zou alleen iets van Apple kopen in een MediaMarkt of bij een reseller als er minstens een dikke korting opzit.
Dat niet alleen sommige onderdelen kunnen third party reparateurs niet eens activeren.
Heb je ergens een bron dat de keyboard problemen zijn opgelost? Ik heb namelijk een 2017 versie en het keyboard vertoont nu al kuren.
Gelukkig hebben we in nederland gewoon garantie. 2 jaar zonder gejank, en daarna ook voor een normale gebruikstermijn. Mijn pa met een tv gehad die na 3.5 jaar ermee kapte, gewoon blijven dreigen met gerechterlijke stappen aangezien een tv die niet beweegt het langer zou moeten doen. En anders echt die stappen ondernemen. Vervangingsprogramma of niet, in Nederland zit je sowieso wel goed.

In de usa zou het wel weer klote zijn geweest. Koop je het ding in oktober 2016, gaat november 2017 je accu opzwellen, heh geen garantie doei eh!
In Nederland heb je geen 2 jaar ‘garantie’....
Je kan een claim doen op je ‘recht als consument’ (aka consumentenrecht).
Die claim beroept zich dan op de conformiteit van hardware voor de verwachte levensduur van een elektronisch apparaat.

Deze levensduur is in Nederland voor TEN MINSTE twee jaar.
Kan dus ook 6 jaar zijn als jij vind dat dit apparaat 6 jaar zou moeten mee gaan onder bepaalde omstandigheden.
Op batterijen heb je sowieso maar 6 maanden garantie.
Onderdelen mogen niet worden uitgesloten binnen het consumentenrecht. Verwachte levensduur van een accu is zeker meer dan zes maanden. Gaat de accu na zes maanden stuk en zit je nog binnen de termijn waarin je mag verwachten dat hij het nog moet doen, dan heb je recht op kosteloze vervanging. Het gaat er daarbij niet om wat jij redelijk vindt maar wat als algemeen geaccepteerd wordt gezien. En dat is altijd een discussiepunt
Accu’s zijn een slijtageonderdeel en derhalve is die discussie meestal bij voorbaat al verloren, tenzij de fabrikant (zoals Apple doet) zelf aangeeft extra garantie te leveren onder bepaalde voorwaarden. (Eg: binnen 2 jaar minder dan 80% capaciteit)
Ik denk dat een accu vaak beschouwd wordt als een consumable, net zoals bijvoorbeeld toners of inktcartridges. Uiteindelijk zijn alle accus beperkt. Misschien dat iemand met meer juridische kennis hier een licht op kan schijnen.

Ook is "normaal gebruik" een belangrijk punt. Het is prima mogelijk een accu te slopen door de instructies van de fabrikant niet te volgen of ze overmatig te "gebruiken".
Tenzij hele partijen defecten vertonen wordt het als consument heel moeilijk aan te tonen dat het defect aan de fabrikant ligt.
Tenzij die batterij zelf niet te vervangen is natuurlijk. Bij normaal gebruik verwacht ik dat een batterij in een smartphone het even lang uithoudt als het toestel zelf, anders hadden ze deze wel vervangbaar gemaakt O-)
Inderdaad... bij normaal gebruik.
Natuurlijk is er altijd een component die eerst faalt. Als dat de batterij is, het zij zo. Hoe frustrerend dat dat ook is.
Engineered to fail is een (jammerlijke) realiteit.
Maar de extra kosten zijn dan weer een probleem
Als deze veroorzaakt worden door de accu, behoort Apple deze kosten ook te vergoeden.

Als.het gebruikers schade is natuurlijk weer niet.

Daar is dit artikel wel wat onduidelijk over.

En wie zegt dat het snel is opgezet en een pro-actieve handeling is?
Kan zijn dat het al een langer bekend probleem is, maar dat ze uiteindelijk na lang wikken en wegen besloten hebben om het zo op te lossen.
Besef dat de oudste accu's 1,5 jaar geleden in de apparaten zijn gezet.
Erg proactief zijn ze in mijn ervaring niet. Ze weten dat het serienummer van mijn macbook pro is gekoppeld aan mijn iCloud account. Toch komen ze niet op het idee om mij een email te sturen als een vervangingsactie is voor mijn scherm ivm slechte coating. (Op de Apple support site staat ten onrechte dat de actie alleen voor 13 inch modellen geldt.)
Als ik er 2 maanden voor het verlopen van de actie achter kom zegt men leuk dat ik geen afspraak kan maken voor een reparatie omdat het te druk is. Ik mag hem wel opsturen maar dan laten ze hem minstens 6 weken in de kast liggen tot ze hem gaan repareren. Kan ook langer zijn.
Vind ik een beetje lullig voor een laptop van 2700 euro.

[Reactie gewijzigd door ustinov op 21 april 2018 21:07]

Dat mag helaas niet vanwege de privacy wet en zeker niet met de AVG(GDPR) die er aan komt...
GDPR laat wel degelijk toe persoonlijke data bij te houden als je daar een legitieme reden voor hebt. Proactief gebruikers informeren over problemen met hun apparaat lijkt me een legitieme reden om bij te houden wie welk serienummer in bezit heeft.
Moeten de gebruikers wel eerst toestemming geven ;)
Nee, dat hoeft helemaal niet. De essentie van GDPR is dat een bedrijf alleen persoonlijke data kan bijhouden als dit transparant gebeurt, voor een legitiem doel.
Denk eerder dat je moet denken aan schade door eigen toedoen zoals een deuk van vallen.
Dus? Het is toch goed dat Apple dit doet? :l
Jazeker. Maar ze zouden de boel ook weleens goed kunnen maken.
Alles is tegenwoordig lopende band werk....en daarnaast maakt Apple die accu's niet zelf.
Lopende bandwerk is het bijna altijd geweest. Daarom hoeft de kwaliteit niet minder te zijn. Als ze die dingen met de hand zouden maken zouden we kunnen zeggen "het blijft mensenwerk, dus er worden fouten gemaakt".

Als het een designfout in de accu is zal een deel van de kosten door die leverancier betaald moeten worden.

Ze ontwerpen ook vaak genoeg dingen zelf die in de praktijk snel kapot gaan (15 jaar ervaring met Apple).

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 21 april 2018 12:39]

Al maken Henk en Ingrid de accu's, Apple is zelf verantwoordelijk voor het leveren van een goed werkend product.
Hoe ze dat doen is hun probleem.
Ze fabriceren ze misschien niet zelf maar ze zitten wel van A tot Z mee aan de ontwerptafel...
Het is jammer dat je een -1 krijgt, want je hebt wel gelijk. Apple heeft voor iedere generatie macbook wel een programma als dit moeten regelen. Soms voor de schermen, soms voor de accu's en al een aantal keer voor de GPU. Voor laptops in dit prijssegment zijn dat er veel te veel geweest.
Niettemin blijken de Apple laptops nog altijd aan de top te staan qua betrouwbaarheid. Dat mag ook wel, gezien de prijszetting, elk probleem is er een te veel.
Nou... dat is ook al een tijdje niet meer helemaal overal zo hoor; https://www.geckoandfly.c...k-reliability-comparison/

Het is maar net welke bron je pakt. Maar Apple wordt niet meer zo unaniem betrouwbaar gevonden. Zo goed als ze ooit waren zijn ze toch echt niet meer. Dat zie je ook aan hun andere producten.
Je link spreekt mij niet tegen, integendeel!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee