Fotowebsite SmugMug neemt Flickr over

Fotodeelwebsite SmugMug heeft bekendgemaakt dat het bedrijf de soortgelijke website Flickr heeft overgenomen. Ondanks de overname blijven de twee websites voorlopig onafhankelijk van elkaar opereren.

Met de overname is Flickr niet langer onderdeel van Oath, wat ook het moederbedrijf van Yahoo is. De overname is door zowel Flickr als SmugMug op hun eigen nieuwspagina's gedeeld. Flickr heeft op zijn website ook een faq geplaatst, waarbij het bedrijf uitleg geeft over de gevolgen van de overname.

In de faq geeft Flickr aan dat er momenteel geen plannen zijn om de diensten van Flickr en SmugMug samen te voegen en dat Flickr voorlopig een afzonderlijke website met eigen url en accountbestand blijft. SmugMug wil met de overname vooral de ontwikkeling van de twee platforms efficiënter maken door samenwerking tussen de websites. Als er wel dingen aan de websites veranderen, belooft Flickr hierover zo transparant als mogelijk te zijn.

Als onderdeel van de overname worden de gebruikers gevraagd om voor 25 mei de gebruikersovereenkomst van SmugMug te accepteren of weigeren. Wanneer de gebruiker niets doet, wordt de Flickr-account automatisch van de Yahoo-voorwaarden naar die van SmugMug gemigreerd.

Flickr is in 2004 opgericht als platform voor fotografen om hun werk op te plaatsen, zodat het vertoond kan worden op blogs en sociale media. Het was eigendom van Oath en onderdeel van de Yahoo-afdeling. SmugMug is in 2002 opgericht en biedt vergelijkbare functionaliteit als Flickr.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

21-04-2018 • 09:47

53 Linkedin

Submitter: Anoniem: 181786

Reacties (53)

53
53
35
2
0
9
Wijzig sortering
En na het ontvangen van her Flickr emailtje over dit alles heb ik direct mijn account opgezegd. Best jammer want ik was al behoorlijk lang lid van Flickr maar SmugMug heeft geen gratis account mogelijkheid en is te gefocused op fotografie, terwijl ik computer-art maak. Daarnaast heb ik nog nooit van SmugMug gehoord en wil ik gewoon niet dat zij de beschikking krijgen over mijn werk.
Dus bye, Flickr. Gelukkig is er nog DeviantArt, Tumblr, WordPress en nog enkele andere sites...
"Daarnaast heb ik nog nooit van SmugMug gehoord en wil ik gewoon niet dat zij de beschikking krijgen over mijn werk."

Goh, ijzersterke reden. Nog nooit van gehoord dus opzeggen.

SmugMug is juist de "good guy" in fotografie land. Stabiel familie bedrijf die altijd in dienst van gebruikers staat en nooit is meegegaan in de waan van de grootste worden, gebruikers ondermijnen, etc. Je conclusie over gratis accounts is ook ondoordacht want daar is helemaal niets over bekend.

Je moet dit zijn als een reddende aktie, van een ondergaand Flickr.
Hmm geen gratis account zou wel zuur zijn ik gebruik Flickr als back-up.

Maar dat kan straks niet meer dus?
De gratis Flickr accounts blijven waarschijnlijk nog wel bestaan, alleen weet ik niet voor hoe lang dat zal zijn. En ik neem aan dat SmugMug beide sites uiteindelijk wil fuseren en dus is het ook mogelijk dat SmugMug met een gratis account gaat komen. Het is alleen een beetje onvoorspelbaar en waar het mij meer om gaat is de licentie op mijn eigen werk!
Want uiteindelijk worden deze sites gebruikt om jouw foto's te delen met anderen en bij Flickr kon je nog redelijk duidelijk aangeven welke licentie er geldt. En ik weet niet hoe SmugMug daarmee om zal gaan.
Verder nog dit: https://www.smugmug.com/about/privacy Waar dus een paar dingen in staan die ik niet correct vind. Ze willen namelijk best veel informatie verzamelen over de gebruikers. En hebben het recht om dat weer met derden te delen...
Vervelender is het dat Yahoo internationaal bezig is en SmugMug eigenlijk alleen een Amerikaans bedrijf is waardoor ze mogelijk de Europese privacy-wetgeving kunnen omzeilen. Geen idee hoe dat juridisch in elkaar zit maar voor mij genoeg redenen om er per direct te vertrekken...
Mijn Yahoo account heb ik ook direct opgezegd! Niet iedereen beseft dat je bij een Flickr account waarschijnlijk ook een Yahoo account krijgt...
Tja, dat ze informatie willen hebben en willen delen: zo betaal je voor de site. Zo’n site heeft ook geld nodig voor hosting en onderhoud etc.
(Bijna) niets is gratis in deze wereld. Ook al groeien de kids van tegenwoordig wel op met het idee dat vanalles gratis moet zijn. Dat kan natuurlijk niet.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 21 april 2018 13:37]

Um, er is überhaupt geen "gratis" SmugMug. Daar betalen we al jaren $60/jaar (o.i.d.) voor.
Ah, maar het verschil is dat Flickr niet handelde in informatie maar als een broker voor fotografen en bedrijven die stock photos zoeken. Flickr kan namelijk commissie krijgen van fotografen die hun werk via Flickr verkopen en heeft daarnaast een mooie foto databank vol foto's met een Creative Commons licentie die ze kunnen aanleveren aan geïnteresseerde klanten.
Daarnaast heeft Flickr ook een betaalde Pro versie. De gratis versie is vooral om meer fotografen te lokken naar de site. En Flickr was ook best een goeddraaiend onderdeel van het falende Yahoo.
Overigens zijn er meer bedrijven momenteel op zoek naar het kopen van dit soort media-bedrijven. Zo geeft Wix recentelijk de site DeviantArt overgenomen omdat ze de afbeeldingen van DA willen integreren met hun web-bouw diensten op Wix zelf. DA biedt hen daarbij een enorme verzameling afbeeldingen die ze erbij kunnen gebruiken. Idem voor Flickr. Het bedrijf dat Flickr bezit heeft daarbij de beschikking over een enorme verzameling afbeeldingen.
En dat is waar ze mee verdienen...
Mijn Yahoo account heb ik ook direct opgezegd! Niet iedereen beseft dat je bij een Flickr account waarschijnlijk ook een Yahoo account krijgt...
Wat ik me kan herinneren is het net andersom, je hebt een Yahoo account nodig om op flickr te gaan.
SmugMug heeft toch duidelijk aangegeven dat ze de sites apart willen houden (en ook de teams apart houden), alleen 'ergens binnenkort' van het Yahoo account af (wat me een goed iets lijkt ).

Als dat ooit gaat veranderen gaan ze dat open en tijdig aangeven, dus nu alles opzeggen lijkt me erg voorbarig.

En de privacy en terms-of-use echt goed gelezen ? Ze schijnen (ja weet het zelf niet precies maar ben dus benieuwd wat jij er van vond toen je het las ) juist beter met de rechten van je werk om te gaan, en clausules te hebben dat jij de eigenaar bent van het werk wat je plaatst en dat ze er nooit zelf iets mee mogen (zoals voor promotie te gebruiken van SmugMug zelf ) . Ja de persoonsgegevens die je invult wordt gebruikt voor aanbiedingen van 3e partijen (en ik snap dat je daar op wilt letten) maar juist over de rechten en bescherming van je werk schijnen ze 1 van de betere te zijn. (De reden waarom behoorlijk wat pro en enthousiast fotografen toch echt wel het geld voor SmugMug over hadden ).

Aan de andere kant, SmugMug en 500px worden geprezen om de community en die is best photo-minded dus weet niet of dat je ding is als je voornamelijk computer-art plaatst.

Ik zou toch even kijken of je werk nog steeds net zo goed beschermd is als op Flickr en dan rustig kijken wat er gaat gebeuren, en tot die tijd blij zijn met Flickr zoals het is (want dat ben je blijkbaar). Maar aan ieder zijn eigen plan natuurlijk :)
Privacy wetgeving zoals de GDPR geldt voor Europese burgers ongeacht waar het bedrijf is gevestigd.
En die gaat in per 28 mei en de gebruikersvoorwaarden accepteer je automatisch per 25 mei als je niets doet. GDPR verlangt altijd expliciete consent van de gebruiker. Toeval?
Als ik het artikel goed lees is dat geen probleem. Smugmug wordt eigenaar, maar de websites blijven naast elkaar bestaan.
Als het puur om backup gaat, kan je net zo goed een gratis account bij transip maken voor 1TB opslag.
Ik had mijn shots op flickr staan vanwege het copyright beheer op de website maar ik denk dat ik ze er nu toch maar af haal en gewoon voo 35 euro per jaar mijn eigen domein neem en ze daar op kwak.
Afhankelijk van het aantal bezoekers zou het nog een stuk goedkoper kunnen, hoor. Voor 10 euro per jaar een domein registreren en thuis een Raspberry Pi als web server instellen met een externe harde schijf eraan. Als je minder dan 100 bezoekers per dag hebt dan is dat al krachtig genoeg voor je website.
Krachtig genoeg wel, maar of je qua bereikbaarheid op je thuisverbinding wilt vertrouwen hangt nogal sterk af van wat je wilt bereiken lijkt me. ;)
Tja, wat wil je uiteindelijk bereiken? Mijn internetverbinding via Ziggo/Chello/UPC is al jaren vrij stabiel en van goede kwaliteit. Af en toe storingen maar dat zal de pret niet drukken.
Maar het hangt echt af van welk doel je voor ogen hebt. Een simpele fotogalerij waar je familie toegang toe heeft is makkelijk te maken op een Raspberry Pi met een extra SSD schijf erbij via USB.
Ik heb TransIP Stack overwogen omdat het qua dienst betrouwbaar en snel is als clouddienst maar ben toch gegaan voor het Noorse jottacloud ivm de hoeveelheid foto en video materiaal wat ik heb.

Voor iedereen die meer dan 5TB nodig heeft is Jottacloud een goede optie qua prijs en service.
Voorlopig werken de sites nog apart van elkaar, dus je kunt nog steeds gratis je Flickr account gebruiken.
Ja, maar ik heb dus nu al mijn account gestopt voordat ik het vergeet. Ik ga niet afwachten totdat SmutMug hun voorwaarden van toepassing zijn. Want de kans bestaat dat ze daardoor al bepaalde licentierechten krijgen op mijn werk die ik hen niet gun.
In de mail van Flickr staat dat als je niet wilt dat je foto's naar Smugmug verplaatst wilt hebben dat je ze voor 25 mei dient te downloaden en je dient je Flickr account op te heffen. Smugmug heeft ook geen gratis abo.
Nee, dat als je het niet eens bent met de policy van SmugMug dat je tot die tijd hebt om al je foto's van Flickr te pakken en je account op te zeggen.

Daarna valt alles onder de policies van SmugMug... De meeste commenters op DPReview lijken er blij mee

Vanuit de FAQ:
We encourage you to read SmugMug’s Terms in detail, as you would with any site where you host your photos. It is worth noting that SmugMug has prided itself on having very photographer-friendly terms without some of the standard verbiage and licenses that many platforms grant themselves to use your data in a way that best suits them. This is one of the reasons we’re thrilled to have found a new home at SmugMug.

[Reactie gewijzigd door dipje2 op 21 april 2018 10:17]

In de FAQ die gelinkt is in het artikel staat dat dit enkel de geldende voorwaarden betreft. De sites blijven vooralsnog gescheiden.
Smugmug? Is het raar dat ik er nog nooit van gehoord heb?
Is wel een redelijke grote en bekende hoor. Er zijn een hoop mensen verplaatst naar of smugmug of 500px (of maken een eigen pagina met Squarespace of zo ) omdat Flickr een beetje begon uit te sterven jaren geleden.

Als je gewoon een dumpplek zoekt voor je foto's dan ken je ze misschien niet of minder, maar een hoop fotografen die echt iets van een actieve (constructieve) community zochten zijn over het algemeen blij met SmugMug.

[Reactie gewijzigd door dipje2 op 21 april 2018 15:43]

Flickr is praktisch verdwenen terwijl het een redelijk grote naam was.

Wat interessant is, is wat smugsmug eigenlijk heeft betaald en voor wat eigenlijk.

Als oath het in de portfolio hield zouden ze het later nog konden gebruiken omdat de naam redelijk bekend is.
"Flickr is praktisch verdwenen terwijl het een redelijk grote naam was."

Hooguit uit het oog verdwenen. Het heeft nog zo'n 100 miljoen actieve gebruikers en vele miljarden fotos. Dat is toch echt geen kattepis.
Je moet wel de goede groepen vinden. De analoge fotografen zijn daar een sub community met diverse groepen. Wel degelijk actief idd!
Flickr is niet bijna verdwenen want er is een subgroep analoge fotografen??? :?
My god, werd je nou echt getriggerd door analoge fotogafie? Wat n boer niet kent vreet ie niet.

Inderdaad, dat is maar 1 van de subgroepen als voorbeeld. zoek een fotografie onderwerp en je hebt er een actieve subgroep. Marcro, urbex, of technische insteek obv een bepaald type camera of type lens.

Flickr is de Reddit van fotografie.
Tijdje geleden ook overgestapot van phanfare (die stopte) naar smugmug . Best tevreden en prijs van de power plan valt reuze mee.
nee, ik heb er ook nog nooit van gehoord.
Smugmug is heel oud en echt gericht op fotografen, ik kan me herinneren dat er zo'n 10 jaar geleden er vooral heel veel landschapsfotografen in de VS er gebruik van maakten, ook voor het verkopen van prints.

het nu bekendere 500px heeft veel ex-smugmug gebruikers.
Hoe zit het met de Smugmug voorwaarden? Doen ze iets met onze foto's? Krijgen ze een levenslange gebruikslicentie of iets gelijkaardigs op ons materiaal? Ik ben op reis en die algemene voorwaarden uitpluizen via gsm is geen werk.
Als je het belangrijk vindt dat je foto's niet mis/gebruikt worden dan zo en zo altijd je foto's goed watermerken - of je nu de social spyware als facebook gebruikt voor je foto's of smugmug of flickr of welke andere 'gratis' dienst dan ook.
SmugMug is geen gratis dienst en hebben dan ook niet je foto's/data als verdien model ;) Flickr, Facebook etc. allemaal wel.

Ik denk dat je eens even wat meer moet verdiepen in SmugMug voordat je ze door het slijk haalt ;)
Oh, oeps! verkeerd begrepen ik dacht dat smugmug flickr had overgenomen en deze 'gratis' dienst voorlopig voortzet met dezelfde gebruikersvoorwaarden (die voorwaarden dus van de 'gratis' site flickr.)

Had ik het verkeerd begrepen, wat gaan de 'gratis' gebruikers van flickr (wat nu dus van smugmug is) nu betalen dan?
Volgens mij is nog helemaal niet duidelijk wat er gaat gebeuren. Mensen nemen nu maar klakkeloos aan dat het een betaalde dienst gaat worden omdat SmugMug ook geen gratis accounts biedt. Ik vind dat een beetje voor de muziek uit lopen.

Voorlopig blijft het een los bedrijf en verandert er dus niks behalve de algemene voorwaarden. Die gaan er overigens alleen maar op vooruit :)
Over het algemeen is dat geen issue tenzij je je foto's wilt verkopen of als print wilt verkopen via de website, maar ook dan heb je verschillende opties. In zo'n geval krijg je wel te maken met licenties en gebruiksrechten.
Na wat vergelijkingen ben ik een tijdje geleden al overgestapt van Flickr naar Smugmug. De functionaliteit en opties, met name voor vormgeving, zijn uitgebreider als bij Flickr. Smugmug is gewoon een erg prettige website voor het delen en beheren van foto's. Wat het niet heeft, en flickr wel, is de community kant en de ruime opslag voor gratis gebruikers. Betalen voor data opslag en email vind ik geen issue, maar dat is weer een andere discussie. Alleen die naam 'Smugmug' is inderdaad een beetje jammer. Vertaal ik dat juist als 'bijdehante smoel'? :P Je kunt je eigen domein gebruiken, maarja, dat is ook weer zowat.

Ik denk dat de community's van Flickr steeds minder actief zijn geworden (hoewel er nog interessante levendige groepen tussen zitten hoor). Ik kan me best voorstellen dat flickr op termijn gewoon verdwijnt omdat community's al zijn verschoven naar Instagram of meer toegewijde forums voor hobby fotografen. Als ze toch genoeg lef hebben om iets met community te gaan doen, juich ik dat wel toe. In essentie heeft flickr toch altijd iets unieks gehad en het zou zonde zijn als dat verloren gaat.
Bijdehand? Nee, eerder (zelfvoldane) trots. Trotse smoel. Zelfvoldane smoel.

Maar DeviantArt dan? Ze gaan natuurlijk voor afwijkende kunst, maar het doet mij eerder aan verdorven kunst denken. :P

Flickr heb ik nooit echt iets gevonden, maar eventueel kun je zeggen dat ik al een tiental jaar ben overgestapt naar SmugMug.
Beetje appel en ei als je het mij vraagt. Flickr is meer een online fotoboek waar SmugMug toch wel iets meer is dan dat, met het oog op een eigen website en eventuele webshop.
Appels en peren bedoel je waarschijnlijk.
Kan je daar je CC licenties goed instellen?
Nope. Minpuntje, maar waar overigens wel veel requests voor zijn.
Sinds het group policy gezeik is Flickr al nagenoeg uitgestorven heb ik t idee. Weet ook niet of ik na deze ontwikkelingen actief blijf.
Kunnen ze beter een nieuwe naam verzinnen: "hoi mijn vakantie foto's staan op flickr, oh nee smugmug."
'In de faq geeft Flickr aan dat er momenteel geen plannen zijn om de diensten van Flickr en SmugMug samen te voegen en dat Flickr voorlopig een afzonderlijke website met eigen url en accountbestand blijft.'
Misschien moet je het artikel beter lezen.
Heeft er geen flickr mee te maken :+
Flink op flickr gezeten. De koehandel in faves en awards ging op een gegeven moment tegenstaan. Om maar te zwijgen over explore waar je alles ter wereld in de vorm van een hartje op een foto kan terugvinden. Toch ook wel veel mooie en inspirerende foto’s gezien. Grappig verschil in commentaar tussen een foto in tweakers forums (testcase etc) en flickr. Itt met tweakers wordt je op flickr bijna nooit afgebrand en moet je de negatieve feedback vooral uit een gebrek aan reacties halen. Persoonlijk gaf ik hieraan de voorkeur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee