'Apple komt met abonnementsdienst voor nieuws en magazineartikelen'

Apple werkt volgens persbureau Bloomberg aan een betaalde abonnementsdienst voor nieuws- en tijdschriftartikelen. Het bedrijf uit Cupertino zou van plan zijn om de onlangs overgenomen tijdschriften-app Texture te integreren in Apple News.

De verschillende bronnen waar Bloomberg zich op baseert, hebben niet veel nadere details gegeven over de eventuele plannen van Apple. Zo is nog onduidelijk wanneer de nieuwe abonnementsdienst uitkomt, hoeveel deze gaat kosten en of die ook in de Benelux of elders in Europa beschikbaar komt. De dienst kan een concurrent voor het Nederlandse Blendle Premium worden. De nieuwe dienst komt wellicht ergens in 2019 uit. Apple wilde niet reageren op een verzoek om commentaar van Bloomberg.

Apple heeft vorig maand het Amerikaanse Texture overgenomen, een tijdschriften-app die ook wel wordt omschreven als het Netflix van de tijdschriften. Gebruikers hebben met deze dienst voor tien dollar per maand toegang tot meer dan tweehonderd verschillende magazines. Het bedrijf uit Cupertino zou de technologie van Texture integreren in de Apple News-dienst. Ook zijn de voormalige werknemers van Texture overgenomen door Apple, al heeft een bron gezegd dat Apple bij de overname wel eerst twintig medewerkers van Texture heeft ontslagen.

Apple News is een dienst die tot nu toe alleen in de VS, Australië en het Verenigd Koninkrijk beschikbaar is. Gebruikers kunnen met deze dienst artikelen van verschillende nieuwsmedia tot zich nemen, waarbij er ook abonnementen kunnen worden afgesloten van het nieuwsmedium waarvan een artikel wordt afgenomen. Het is nog niet mogelijk om voor een vast bedrag per maand toegang te krijgen tot alle content van alle aangesloten nieuwsmedia.

Door Joris Jansen

Redacteur

17-04-2018 • 16:51

51 Linkedin

Reacties (51)

51
47
27
2
0
17
Wijzig sortering
Pas maar op Blendle?
Blendle past zich een stuk sneller aan dan Apple. Als Apple de markt ook op gaat is dat alleen maar een bevestiging dat ze goed bezig zijn. Ik vraag me alleen af of Blendle nog heel actief is in Amerika. Krijg erg weinig mee of Blendle in het buitenland ook aanslaat.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 17 april 2018 17:04]

Het buitenland kost Blendle meer geld dan het oplevert. Recent zijn nog ik meen zeven man ontslagen bij Blendle omdat ze te hard wilden groeien in het buitenland. Nederland schijnt wel redelijk profitable te zijn.

Duitsland heeft veel aanbod op Blendle maar ik hoor er heel weinig over.

Blendle probeert vanalles. Ook dingen zoals luisterboekentoko Storytel maar dan in artikelvorm. Podcast snacks.

Bepaalde content zoals video zal moeilijker worden om te licensen.
Het is wel jammer. De NRC en de Telegraaf hebben hun content ook uit Blendle gehaald. Blendle zou een te grote marge overhouden en de artikelen te goedkoop aanbieden. Het is een uitstekende dienst maar als zulke kranten niet meer meedoen gaat dat wel ten koste van de kwaliteit/pluriformiteit.
Nee dat is niet het geval. Blendle nam niet een te grote marge. Ze maakten NRC onderdeel van premium. Als je dat uitrekent vangt NRC een paar cent per artikel (mensen betalen een tientje en lezen daar gemiddeld x artikelen voor). NRC wilde de volle mep vangen (zeg 35 cent) per artikel. Ze zeiden Blendle op en daarmee een paar ton omzet. Ze meenden met hun eigen betaalmuur meer te vangen. Of dat ook zo is, is wat anders. Het kan ook zijn dat de groep welke Blendle bediend niet de doelgroep is die NRC wil aanschrijven. Je moet niet vergeten dat kranten van origine leefden van vaste abonnees. Als die opzeggen en vertrekken naar een abo voor een habbekrats dat een krant als NRC daar niet blij mee is.
Een gewoon krantenabo is echt prijzig (zonder kortingsacties)
Aha oke, dus ze wilden eigenlijk uit het Premium abonnement. Gewoon het ouderwetse per-artikel-betalen. Kon dat niet dan? Daar moeten ze toch een deal over kunnen sluiten lijkt me.
Geen idee wat er besproken is. Wellicht zagen ze dit als mooie escape uit het contract.
Je kunt het ook omdraaien: Blendle heeft niet hard genoeg gegroeid. Als het een amerikaanse vinding was, was er gewoon even een paar honderd miljoen tegenaan gegooid (of nog meer) om aggressief wereldwijd uit te rollen. Winst maken kan daarna, je moet eerst de markt kapen.

Overigens heb ik weinig geloof in een soort van "spotify" voor kranten en tijdschriften. Het zou alleen breed aanslaan met all-you-can-eat voor max 10 euro. En dat gaat niet lukken. Niemand zou meer een los abbo nemen op een tijdschrift of krant, dus het zou de complete omzet van de hele industrie zo goed als doen verdampen.
Je vergeet dat Blendle zeer grote jongens achter zich heeft. New York Times, Axel Springer, Nikkei, Inkef.
Er staat in het artikel dat Apple kennelijk een succesvolle Amerikaanse app heeft overgenomen, Texture. Die zijn ook op de Europese markt al actief. Hoe groot ze zijn kan ik zo 1,2,3 niet vinden, maar kan wel zien dat ze blijkbaar door de publishers zelf werden gebackt met investeringen en al veel langer op de (VS) markt zijn dan Blendle. Apple zal het niet zomaar overnemen, dus ik gok zomaar dat het groter is of betere deals heeft (met uitgevers bijvoorbeeld) dan Blendle op het moment.
Maar het hierboven genoemde idee is, volgens mij, all-you-can-eat voor een vast bedrag. Ik ben met Blendle gestopt omdat ik moe was van het opwaarderen wat (toentertijd) weer niet vanuit de app kon. Ook het Premium-abo vond ik erg tegenvallen. Maar de hier bedoelde wijze zou ik instant een abo op nemen.
Misschien wel, zeker als Apple een model maakt waar wel alle kranten aan mee doen. Als ik het goed heb begrepen zijn sinds wat wijzigingen bij Blendle meerdere kranten er (deels) mee gestopt; en dan vooral met Premium? (En de Persgroep dacht ik juist weer gestopt met losse artikelen kopen.)

Ik vond het persoonlijk sowieso al niets, maar ieder z'n ding natuurlijk. :)
Bij een Volkskrant abonnement (persgroep) krijg je ook al de app ‘Topics’. Kun je nog iets van 11 tot 15 kranten lezen. Geldt voor elk persgroep abonnement.

Ben er wel blij mee, ik lees voor 11 euro per 4 weken de Volkskrant en krijg er eigenlijk gratis alles van AD en Trouw tot HLN en De Morgen bij. Helemaal mooi als je die 11 euro per 4 weken toch al wilde betalen voor 1 abonnement.
Bedankt voor de tip! Had er eerder wel van gehoord maar niet eerder geprobeerd.
Aardige app. alleen jammer genoeg niet goed ingericht voor tablets. De berichten zijn te smal.
Op mijn iPad, die ik altijd in portrait mode vasthoud, zijn alle artikelen in ‘Topics’ gewoon full-screen (min of meer) en even getest, ook in landscape. (Minus een inch aan beide kanten, maar dan heb je nog 8 inch over) Wat voor een tablet gebruik je?

De eigenlijke Volkskrant-app is ook best fijn, je kunt kiezen tussen weergave van een normale krant, of per artikel een soort tekst-only mode. In de normale weergave kun je ook nog lekker zoomen, en tekst only kun je verschillende font-sizes kiezen.
Ik heb een de Samsung Chromebook Plus, een hybrid waar ook Android apps op werken. Landscape werkt mooi in de Toppics app, alleen bij een artikel lezen heb je behoorlijke marges.

In portrait mode werkt het veel beter, dan is het niet hinderlijk meer!
Jammer dat je dit abo niet aan Blendle kan koppelen. Dan was het leuk geweest. Alhoewel Blendle daar niets aan verdiend verder, hun leesomgeving is best goed doorontwikkeld.
Correct, alleen bevat Topics toch niet de hele inhoud van andere kranten? Zelf abonnement op Trouw en zie alleen een selectie van andere Persgroepkranten (en ook kranten als de Belgische De Standaard ftm)
Dat probeer ik nog te ontdekken. Het lijkt wel een selectie, maar je kunt bij de knop ‘mijn kranten’ ook kiezen voor ‘deze krant lezen’. Verder zit er een zoekfunctie in, die ik best vaak gebruik, en tot nu toe heb ik elk artikel (die op de respectievelijke websites ‘premium’ zijn) nog kunnen vinden én lezen.

Lijkt er wel allemaal te zijn, het is alleen niet heel handig gepresenteerd. Ik doe meestal gewoon de betreffende website bezoeken, en als ik het niet kan lezen zoek ik het in topics. (Trouw, AD, HLN vooral)

[Reactie gewijzigd door Burgertrut op 17 april 2018 20:35]

Was het ook niet pas maar op spotify? Blijken ook prima naast elkaar te kunnen bestaan.
In Nederland hebben we voor tijdschriften en dergelijke natuurlijk wel Bliyoo (het internet hoekje van Bruna) maar ik vraag me af hoeveel abonnees dat nu feitelijk heeft.

Natuurlijk, het zou leuk zijn als Apple ook een keer aan Nederland denkt. maar als we het verleden als indicatie moeten gebruiken is de kans bij benadering nul.
Is dat bliyoo intussen verbeterd eigenlijk? :)
Had zo'n proefabonnement, maar er was echt nauwelijks content. Wat slechte meuk die waarschijnlijk niemand wat boeit (en dan hebben we het echt over slechts een paar boeken, waaronder een aantal van dezelfde auteur) en een heeeeel kleine selectie aan magazines. Dat was absoluut geen (destijds) €15 per maand waard. :P De marketing deed veel meer beloven dan het daadwerkelijk was zullen we maar zeggen.

Zit nog te tobben over een abonnement op de Online Bibliotheek, al moet je dan meteen voor een jaar dokken.
Nope, het is nog steeds poep met een hoed op.
ik vind het tenminste persoonlijk geen 15,- waard.

De magazines die er op staan zijn allemaal beetje van het niveau computer-idee, en het aantal is niet ontzettend groot. dus je zal t dan van de boeken moeten hebben, dat aantal groeit gestaag. maar, het is zeker mogelijk om bliyoo "uit" te lezen, en daar hoef je geen ontzettende boekenwurm voor te zijn.
Het is verbazingwekkend om te zien dat Blendle nog steeds bestaat.
Het aantal gebruikers is dermate klein en de kosten dermate hoog dat ik verwacht zou hebben dat Blendle al lang het loodje zou hebben gelegd. In dat opzicht best knap dat ze steeds weer nieuwe investeerders weten te vinden voordat de 'bubble' knapt.

Nu Apple met deze dienst komt wordt het voor Blendle dus inlikken of stikken.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 17 april 2018 17:39]

Misschien kan Apple zich beter toespitsen op het tevreden stellen van de huidige klanten. Deze dienst zal wel prima werken maar ik heb het idee dat ze op alle fronten bezig zijn maar ook overal ook net te weinig aandacht voor hebben. OSX zit vol fouten, IOS releases lijken steeds te vroeg te zijn waardoor er teveel bugs aanwezig zijn, iTunes is door de jaren heen een gedrocht geworden door er steeds meer mogelijkheden aan te te voegen, iCloud mist essentiële cloud functionaliteiten die andere diensten wel bieden en laten we het niet hebben over Siri welke door de jaren heen alleen maar dommer lijkt te worden. En nee ik ben geen Apple hater. Ik ben al meer dan 10 jaar een trouwen Apple gebruiker. De liefde is echter een beetje over.. hoop dat de stabiliteit weer terugkomt ipv een speler willen zijn in alle markten zonder het perfect uit te werken..
Ik ben benieuwd. Met een juiste combinatie van prijs, content en integratie zou het zomaar interessant kunnen zijn.
weg

[Reactie gewijzigd door jeroenr op 17 april 2018 23:21]

Ja ze kunnen het wel hoor, Apple music is toch ook netjes qua prijs?
Een euro per nummer vragen in tijden dat iedereen alles gratis van Spotify aftrekt?
Ja? Is dat raar? je doelt op iTunes store? Heb jij ooit gratis een CD gekocht, want in iTunes store koop je de muziek. Of vindt je het dan raar dat men een euro vraagt.
Dat staat nog eens los van Apple music wat gewoon goed geprijsd is, en dankzij de pricing van het familie abonnement in Apple music heb jij nu ook Spotify Familie voor dezelfde lage prijs.

Gratis Spotify is niet geheel gratis, daarvoor krijg je beperkingen en reclame.
1 ad per cd ofzo ipv 15 euro voor een cd.
Maar waar klaag je over? Als je muziek wilt bezitten en dus kopen, dan kocht je het via iTunes of een dergelijke dienst of je gaat naar de CD shop, zoals zoveel deden en nog steeds doen.
Dan heb je een streamingdienst waar je de muziek niet bezit en gebonden bent aan bepaalde regels...waar de gratis variant je beperkingen oplegt.
Apples met peren vergelijken....

Heb je al die jaren ook over elke CD shop zitten klagen?
Je doet net of Apple je al die jaren de fysieke muziek gratis had moeten geven.
Als je Spotify laad naar je telefoon heb je de nummers technisch eigenlijk al in bezit. Het e.e.a werkt zonder dataverbinding.
Nee je hebt ze niet in je bezit, je kan ze niet op CD, iPod of wat anders zetten. Je hebt de kans dat spotify muziek om rechten weghaalt etc. Daarnaast kan je niet downloaden met de gratis variant.

Het is zinloos om streaming met een winkel voor verkoop van muziek te vergelijken.

[Reactie gewijzigd door OkselFris op 18 april 2018 06:43]

Niet echt. Je zult op gezette momenten verbinding moeten maken met Spotify (1x per maand dacht ik), ze blijven niet eindeloos af te spelen offline.
Een euro per nummer vragen in tijden dat iedereen alles gratis van Spotify aftrekt?
Aan deze en je volgende reacties te zien, denk ik dat je Apple music verwart met iTunes store, of het verschil ertussen niet kent.

Apple music is een streaming dienst voor een vast bedrag per maand, vrij vergelijkbaar met Spotify. Er is alleen geen gratis-met-reclame versie.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 17 april 2018 23:34]

Juiste prijs voor de doelgroep die weet dat Apple altijd premium prijzen vraagt, zoals ik.
Ook zijn de voormalige werknemers van Texture overgenomen door Apple, al heeft een bron gezegd dat Apple bij de overname wel eerst twintig medewerkers van Texture heeft ontslagen.
Volgens LinkedIn zouden er 74 man werken, dus zijn er alsnog goeie 50 overgenomen.
https://www.linkedin.com/company/texture-by-next-issue-media
Een van de redenen waarom ik gestopt ben met blendle is omdat ik telkens werd uitgelogd, mijn wachtwoorden werden ‘vergeten’ en heel pontificaal inloggen met Facebook als de meest vanzelf sprekende optie werd gepresenteerd. Heel hinderlijk.
En perse je bankrekening erin als je registreert.
Niemand die over de gratis iCulture begint? Waarom abo nemen op Apple magazine als iCulture dagelijks alles mbt Apple in de gaten houdt en nieuws overneemt?

Edit: ah wacht... Gaat niet over Nederland maar over Amerika en andere landen. Daar is geen iCulture natuurlijk. Maar in Nederland zou Apple magazine het nog lastig krijgen naast iCulture (tenzij ze hun ook al overnemen?)

[Reactie gewijzigd door SOTD op 17 april 2018 21:03]

De hamvraag is - of wie z'n abbo's wil verkopen via de applestore niet gedwongen zal worden om ook artikels aan te bieden via dit kanaal. Het zou me niet verbazen als dit komt (en als't Apple niet was geweest, zal Amazon, Google of nog anderen hetzelfde doen). Het wordt weerzinwekkend - dat gouden-kooi-syndroom!
En zo krijgt een Blendle het ineens lastig op iOS.
Mwah je hebt ook Google Kiosk met honderden tijdschriften. Die draait ook op Apple apparaten en daar hoor je ook niemand over.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee