Philips Lighting verandert zijn naam in Signify

Philips Lighting gaat zijn naam aanpassen naar Signify. Volgens het bedrijf geeft de naam de strategische visie weer. De fabrikant van onder andere Philips Hue had tot oktober 2018 om een andere naam dan Philips Lighting te verzinnen.

Volgens Philips Lighting moet de naam Signify aangeven dat 'licht een intelligente taal wordt die betekenis geeft en verbindt'. Naast Signify blijft de verlichtingsfabrikant de naam Philips dragen. Dat mag het bedrijf volgens een licentieovereenkomst tot 2030. Eind april vorig jaar verkocht moederbedrijf Koninklijke Philips aandelen in Philips Lighting waarmee het zijn meerderheidsbelang verloor.

Onderdeel van de licentieovereenkomst om de naam Philips Lighting te gebruiken is dat het bedrijf de naam wijzigt binnen achttien maanden nadat moederbedrijf Philips zijn meerderheidsbelang zou verliezen. Dat zou de verlichtingsfabrikant in principe tot oktober de tijd geven.

Philips Lighting heeft wereldwijd 32.000 medewerkers en zijn hoofdkantoor in Eindhoven.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-03-2018 • 11:03

93 Linkedin

Submitter: kamikeesje

Reacties (94)

94
92
70
6
1
8
Wijzig sortering
Wel een klein nuance verschil, Philips Lighting heeft de intentie om het te veranderen naar Signify. Het is nog geen uitgemaakte zaak dat het dus wel zo gaat heten.
Philips Lighting announces intention to change company name to Signify while keeping the Philips brand for its products
De vraag die ik dan mijzelf stel; waar zou het op mis kunnen lopen? Mogelijk omdat er al een bedrijf zo'n naam draagt (http://studioviq.nl/signify/nl/over-signify/)?
Dat wordt zeker potje rollebollen door de rechtbank.

http://studioviq.nl/signify/nl/home/
Signify adviseert bedrijven uit binnen- en buitenland over het beschermen en handhaven van merken, productvormgeving en domeinnamen.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 16 maart 2018 11:18]

Advies is toch een compleet andere tak van sport.
Zit elkaar qua merkenrecht niet in de weg.
Ligt eraan of het merk gedeponeerd is. Als ik een dienst begin waar je reclames in winkels kunt 'spotten' en mezelf Spotify noem, reken maar dat ik kapot geprocedeerd wordt door Spotify. We zitten niet in elkaars vaarwater, maar op de naam heeft Spotify waarschijnlijk alleen-recht.

[Reactie gewijzigd door D3F op 16 maart 2018 13:04]

Dat is niet hoe merkenrecht werkt. Je kunt wel degelijk in aparte branches andere eigenaren van het merk hebben. Er is bijvoorbeeld een fabrikant van bedrijfskleding die KLM heet (Kan Langer Mee) en dat kan echt prima naast de vluchtmaatschappij. En anders kan ik je nog een fles Ajax schoonmaakmiddel of een Ajax brandblusser geven of een rijles bij rijschool Ajax.

Alleen als een merk zó bekend is dat iedereen het kent, dan mag niemand het voor welke andere dienst dan ook gebruiken. Coca-Cola of Google kun je dus als naam nergens voor inzetten. Signify heeft absoluut niet die status en zal dus de lampenfabriek moeten tolereren.

Ik zie op dit moment twaalf inschrijvingen voor SIGNIFY bij het Benelux Merkenbureau (https://www.boip.int/nl/merkenregister), van een Brits toegangsbeveiligingsbedrijf, een Franse farmaceut en vijf van een Belgische mevrouw die iets met LED-verlichting en signaleringsborden doet.

-edit- Oh die Belgische mevrouw heeft de merken voor Philips vastgelegd, slimme truc zodat je bij zoeken op Philips het niet vindt. Maar ik zie hetzelfde logo als hierboven in haar Beneluxmerk 1371632.

[Reactie gewijzigd door Arnoud Engelfriet op 16 maart 2018 11:44]

Heeft het er ook niet mee te maken dat Ajax en ook signify generieke woorden zijn? Lijkt me nog moeilijker te verbieden als een verzonnen naam of specifieke samenstelling, zoals Spotify of coca-cola.
(ik weet best dat Apple daar anders over denkt...)
Dat kan meewegen maar is niet heel belangrijk. Ook bij pure fantasiewoorden mag ik ze gebruiken voor een heel andere context. Ik denk dat ik best een kledingmerk Oxxio mag noemen, bijvoorbeeld.
Wat nu als Signify een bedrijf wordt dat zo bekend raakt dat het door niemand meer als merk kan worden gebruikt, zoals de Google en Coca-Cola voorbeelden.
Kan het daardoor het merkrecht raken van reeds bestaande bedrijven?
Nee, wat al bestaat dat mag blijven bestaan. Je hebt dan maar te tolereren dat er ergens nog een concurrent onder jouw naam opereert. Maar als je zo groot bent, dan kun je ze vast uitkopen.
Heb er geen verstand van maar verwacht dat dit zo werkt als patenten. Je kunt het alleen aanvragen als je echt de eerste bent, als het uitgroeit tot zul je mogelijk nieuwe bedrijven kunnen verbieden die naam te gebruiken, maar voor bestaande bedrijven lijken mij niet tot de mogelijkheden behoren. Zou vreemde zaak worden anders.
Dat is niet hoe merkenrecht werkt.

... in Nederland.

Probleem voor Philips Lighting is dat het in meer dan 100 landen actief is, en maar in één significante markt zo'n rechtzaak hoeft te verliezen. Zo verloor Microsoft het recht om SkyDrive te gebruiken in het VK omdat er een media bedrijf was dat Sky genaamd was, en de term Metro was al gedeponeerd in Duitsland voor iets volstreks ongerelateerd in de ogen van de meeste mensen, doch niet de Duitse rechter.

En bij grote spelers doelwitten met potentieel geld, wil men ook vaak een gokje wagen betreft een rechtzsaak.
In de wereld. De voorbeelden die je noemt, waren allemaal verwante diensten en daarom merkinbreuk.
Is dat zo? De Duitse Metro groep doet detailhandel in electronica (o.a. Saturn en MediaMarkt) en levensmiddelen. Dat is toch totaal iets anders dan de "design language" voor user interfaces die Microsoft Metro noemde? Ik heb nooit begrepen wat de echte reden is dat Microsoft daar vanaf gestapt is, maar volgens mij is het ook niet tot een rechtszaak gekomen.
Op Wikipedia lees ik, dat KLM kleding leverancier was van de gelijknamige luchtvaartmaatschappij en expliciet toestemming heeft om ook de naam KLM te gebruiken in hun merk.
Doet mij denken aan de Klup van Lange Mensen (ja, zo spellen ze dat).
Maar ook aan de "KOnijnenfok vereninging TEXel" die sponsoring heeft aangevraagd bij haar naamgenoot ;-)
In België is dit een geldige reden om een bedrijf op te richten met een reeds gebruikte naam. Dienstenchequebedrijf Greenhouse spande zaak aan tegen bloemist greenhouse zonder succes. Was een complete afgang voor de advocaten trouwens die met verstomming werden geslagen toen de bloemist zelf met de relevante wettekst bovenkwam.
Klopt kunnen gewoon hun gang gaan in deze.
Ik vond de gelijkenis met een concurrent treffender. Andere naam, wel dezelfde klank: https://www.osram.com/cb/lightify/index.jsp
En dan ook nog dezelfde naam kiezen als een bedrijf dat gespecialiseerd is in Intellectueel Eigendom en IE-inbreuk :+
Signify bestaat uit drie partners en een hooggekwalificeerd ondersteuningsteam. [...] De partners hebben elk meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van de Intellectuele Eigendom
Het definitief maken lijkt een formaliteit: "In view of the renaming of the company, a proposal to amend the articles of association of Philips Lighting N.V. will be submitted to the Annual General Meeting of Shareholders to be held on May 15. The Philips Lighting stock exchange ticker will remain LIGHT."

http://www.newsroom.light...hting-will-become-signify
Klopt idd - dat zal in mei gebeuren :)
Totaal andere branche.. dus geen probleem. Je gaat deze studioviq immers niet bellen als je gloeilamp vervangen moet worden. Dus oneerlijke concurrentie of anderszins verwarring is hiermee vrijwel uitgesloten.
en daarbij, dit is een woord, dus in principe hoef je hier geen merkrecht of IE voor vast te leggen.
Er blijft niet meer veel over van Philips zo. Volgens mij is Medical straks het enige wat nog over is.
Dit is correct, Philips evolueert naar een bedrijf wat zich alleen focust op Health(care) alles wat direct of indirect met gezondheid heeft te maken.
Een airfryer draagt bij aan een gezonder levenstijl dus past in het straatje, etc.
Eens zoeken op Healthcontinuum en het wordt wel duidelijk.
Goed voor de stoelgang? :D
Ah ja... goed punt! En het komt er met eenzelfde substantie, smaak en geur uit als het er in ging :P Medisch bezien best uniek!
hmm, trouwens, had Philips de consumenten elektronica tak (waar senseo, airfryer e.d. onder vallen) niet al jaren geleden van de hand gedaan???
Juist dat dus.

Alles dat te maken heeft met mens en welzijn.
Medische apparatuur.
Lichaam verzorging.
State of mind. Etc
Er is ook nog Consumer (o.a. scheerapparaten) dat ruim 5 mijard omzet per jaar
Download het jaarverslag maar eens:
https://www.results.philips.com/#/downloads

Zie je dat dat niet zo is.
Yep dat is de richting.... en een flinke technologische ook. &#128521:

Alles gaat richting menselijk lichaam en welzijn....
De lampen. (Niet elk type)
De schermen
De audio

Dat mogen anderen doen.

[Reactie gewijzigd door Extrema op 16 maart 2018 23:25]

Waarom hebben ze medical niet van naam veranderd?
Die divisie is toch veelal overnamespul van de laatste 20 jaar waar de naam Philips later opgeplakt is.
Waarschijnlijk omdat medical wel Philips is en Lighting dus niet meer.
Je moet je afvragen voor welke producten het merkje Philips het meest waardevol is. Verkoopt een medische scanner beter met het merk Philips erop? Me dunkt dat voor dat soort dure apparaten meer naar de inhoud dan naar het merk gekeken wordt. Maar voor een televisie: Ik denk dat het voor de verkopen veel uitmaakt of er TPV of Philips op het plaatje staat.

En daarmee zit de medische divisie dus met een merk dat het niet nodig heeft, maar dat wel veel waard is. En daarmee wordt een volgende stap in de ontmanteling van Philips logisch: Het opsplitsen van de merklicentieactiviteiten van de medische activiteiten.
Daar gaat het niet om, Philips is geen licentiemachine die zijn merknaam in de etalage zet waar eventueel het meest geboden zou worden.

Philips heeft besloten om de lightning tak af te stoten, omdat ze dachten dat hier minder winst te behalen viel dan op de medische tak. Redenatie is dat lampen tegenwoordig heel goedkoop geïmporteerd kunnen worden uit lagelonenlanden en dat merkloyaliteit van klanten lastig is af te dwingen op zo’n eenvoudig substitueerbaar product. Ze zien er gewoon geen toekomst meer in dus focussen ze meer op medische apparatuur. Logisch dat ze dan de merknaam heroverwegen op de lampentak.
Sorry, maar Philips is een licentiemachine geworden, dat blijkt uit al hun handelen. Misschien dat ze dat nog niet willen toegeven, dat is een ander verhaal, maar het gedrag van Philips is de afgelopen jaren heel voorspelbaar geworden. De combinatie van licentiëring op van alles en nog wat met medische apparaten is bedrijfsmatig niet logisch, dus ik schrijf die splitsing alvast in de agenda. Of 'ie gaan plaatsvinden zal moeten blijken, maar er zijn de afgelopen jaren wel heel veel voorspellingen uitgekomen...
Licentiemachine.... juist, zeg dat maar tegen al die R&D mensen in Eindhoven, Best, Singapore, Cleveland, Seattle, Shanghai, Hamburg, Oslo en ik vergeet er vast nog wat.
Nou verdraai je mijn woorden: Ik zeg niet dat Philips een lege huls is. Die medische machines maken ze echt en daar zit ook een hoop ontwikkeling achter. Maar dat Philips een handeltje heeft gemaakt van het verkopen van zijn merk, dat lijkt me niet te ontkennen, dat gebeurt gewoon aan alle kanten. En ik herhaal: Een medisch bedrijf en een licentieverkoper zijn twee totaal verschillende vormen van bedrijfsvoering.
Fair enough :)
Uit persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat het wel meevalt. Maar ik snap je punt.
Ik kan ook uit persoonlijke ervaring vertellen dat er óók op het gebied van consumentenelektronica echt wel R&D plaatsvindt binnen Philips. Denk hierbij aan de ontwikkeling van de ambilight technologie: dit bewijst echt dat de consumententak geen pure licentiemachine of lege huls is. :)
Nou ja, zo indrukwekkend is ambilight ook weer niet hè. Het is meer een grappig idee wat ze goed gepatenteerd hebben. Er zijn knutselaars die hetzelfde gemaakt hebben.
Daarmee doe je ze wel tekort hoor, ze hebben nog altijd een vrij innovatief R&D model. En je spreekt jezelf enigszins tegen: eerst zeg je dat ze wél beter licenties kunnen verkopen en vervolgens stel je dat de combinatie van licensering en medische apparaten niet logisch is.

Maar het is wel interessant, ik snap ergens wel dat licensering niet goed daarmee samengaat, maar aan de andere kant denk ik dat er meer toekomst zit in de ziekenhuissystemen dan om per se tondeuses op de markt te brengen met Philips erop. En ja, voor TV's heeft de merknaam inderdaad zeker nog een toegevoegde waarde. Lastig dilemma, voor Philips. Dat blijkt overigens ook uit de kritiek die er is op de huidige strategie (oa. van de oud-CEO). Maar splitsingen voorspellen is niet zo lastig: één ding wat zeker is in deze wereld is dat Philips nog een keer een bedrijfstak gaat afstoten.
Als Philips een licentiemachine zou zijn, zouden licenties het meerendeel van de inkomsten moeten vormen. En het is verre van dat. Dus geen licentiemachine.
Gezien de focus op medische apparatuur. En hun patenten op allerlei andere zaken uit het verleden die gericht was op met name consumenten, maar waarbij hun koerswijziging naar dus ontwikkeling medische apparatuur is geworden (met name) is het toch niet meer dan logisch dat ze extra financiële input genereren uit licenties ter ondersteuning van die koerswijziging ? Als ik ergens rechtmatig eigenaar van was maar een nieuwe koers in zou slaan en een ander heeft interesse in mijn andere producten waar ik op uitgekeken ben maar die wel de ontwikkelingen van mijn nieuwe producten financiële steun kunnen leveren dan zou ik dat ook doen... Zeker als het ten bate van wetenschap en technologie zou zijn.... Evolueren als onderneming.......als mens.
Nee, ze stoten iets af en daarna moet de naam veranderen. Een licentiemachine is het omgekeerde: je maakt niks, maar laat het door een ander op zijn producten plakken. Kijk maar eens naar Luxottica, waar die de plaknamen vandaan halen.
En als je een medisch apparaat koopt gaat het lang niet alleen om de techniek die erin zit; de ondersteuning is minstens zo belangrijk.
Die divisie heet intussen al weer heel wat jaartjes Healthcare. In ieder geval wel al toen ik er nog werkte ;-)
Zou werkelijk niet weten wat signify betekent hoor
Iets betekenen, een gebaar maken of een teken geven,
Subtiel, jouw post :)
Qua naamgeving lijkt het dan wel erg op Lightify van Osram...
Maar dat heet nu Smart+
Wat betreft naam en logo vind ik het vooral op Spotify lijken.
In ieder geval zul je mensen nu niet meer per ongeluk Philips Bliksem (Lightning) horen zeggen zoals een verslaggeefster op tv onlangs nog deed... :D
Zelfs Rob van Gijzel versprak zich regelmatig toen hij burgemeester van Eindhoven was.
Wat is nou precies de constructie hier? Philips heeft dit afgestoten maar wie is nu eigenaar van het bedrijf? Weet iemand hoe dit precies zit?

Eind april vorig jaar verkocht moederbedrijf Koninklijke Philips aandelen in Philips Lighting waarmee het zijn meerderheidsbelang verloor.

Wie heeft nu meerderheid van de organisatie in handen? Is dit verkocht aan een Japanner of Chinese partij of groep investeerders?
Ok blijkbaar is er geen grote meerderheids belang van een andere partij (Samsung, Apple noem eens iets).
Ik moest aan spotify denken, helemaal na het zien van het lettertype. Jammer dat de naam Philips verdwijnt, heeft in Amerika nog altijd een streepje voor.
Die verdwijnt ook niet , althans: pas in 2030...
Misschien een domme vraag, maar wordt het dan ook Signify Hue?
Naast Signify blijft de verlichtingsfabrikant de naam Philips dragen.
Voorlopig waarschijnlijk niet.. Al zal dat misschien over een jaar misschien anders zijn..

Ik hoop verder niet dat Philips Hue hiermee een langzaam doodbloedt zoals met de philips televisies is gebeurd....
Hue is toch niet meer uniek? Goed spul, maar er zijn veel concurrenten. Dat betekent dat marges omlaag gaan, en een nieuwe plek moet worden veroverd.
Ja, klopt. Daarom ben ik ook bang dat Hue verlaten wordt en doodbloedt.
Een beetje kudde gedrag in de verlichtingswereld?Ik vind dat de marketing afdelingen doorschieten in het verzinnen van "emotionele" namen voor deze gevestigde bedrijven en vraag me af of dit uiteindelijk wel een verbetering is. Het lijkt er een beetje op dat ze eigenlijk de board tevreden willen houden en laten zien dat ze toch echt wel met verandering bezig zijn om de business te redden.
Een beetje misschien wel - maar hier is het ook een praktisch ding... De Naam 'Philips' moet ooit losgeweekt worden (in 2030)... Dan blijft er bij de huidige naam enkel "Lighting" over. Dat gaat natuurlijk niet werken! Dus een nieuwe naam is hier wel een must.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee