Apple vraagt patent aan op haptisch virtueel toetsenbord voor laptops

Apple heeft een patent aangevraagd voor een virtueel toetsenbord met haptische feedback, dat op een oppervlak weergegeven kan worden dat onderdeel is van een laptop. Daarnaast zou zo'n oppervlak in een los toetsenbord geïntegreerd kunnen worden.

De weergave van het virtuele toetsenbord is aan te passen naar gelang de toepassing van de gebruiker, zo blijkt uit de patentaanvraag waarover Patently Apple schrijft. Zo zou deze toetsen voor volumeregeling en het skippen van nummers groot weer kunnen geven op het aanraakgevoelige oppervlak. Daarnaast wijst een illustratie bij de aanvraag op de mogelijkheid een trackpadoppervlak te laten omgeven door toetsen op een laptop.

Apple denkt niet alleen aan toepassing in combinatie met laptops, maar ook voor toetsenborden voor tablets en voor losse toetsenborden. De oppervlakken van de invoerapparatuur zouden van een capacitieve laag voorzien worden om de kracht en locatie van de toetsaanslag te bepalen en daar de weergave en functies aan te koppelen en er haptische feedback op te geven.

Apple heeft de toetsenborden van zijn MacBook-laptops bij meerdere generaties dunner gemaakt en mogelijk denkt het bedrijf aan een virtueel toetsenbord als volgende stap. Enkele gebruikers klagen bij de butterfly-toetsen van de laatste generatie MacBook Pro's dat stof ervoor kan zorgen dat de toetsen niet meer functioneren terwijl de toetsen niet eenvoudig te verwijderen zijn. Bij virtuele toetsenborden zouden dit soort problemen niet spelen. De in de patentaanvraag omschreven technologie lijkt ook een voortzetting van de Touch Bar: een oledstrook op MacBook Pro's waarvan de weergave van de knoppen zich aanpast aan de applicaties die de laptop draait.

Onder andere Acer en Lenovo brachten eerder laptops en tablets uit met een touchscreen op de plek van het toetsenbord. Deze hadden geen haptische feedback.

Apple patent virtueel toetsenbordApple patent virtueel toetsenbordApple patent virtueel toetsenbord

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-03-2018 • 11:59

165

Reacties (165)

165
160
83
5
0
63
Wijzig sortering
Dat typed toch totaal niet lekker? Ik heb verschillende virtuele toetsenborden uitgeprobeerd en 1 ding wat ik mis is de feedback. Je krijgt op een gegeven moment ook pijn door het typen op een vlakke oppervlakte.
Haptische feedback op een mac trackpad voelt als een echte klik. Pas als je mac uit staat kom je erachter dat het geen fysieke knop is. Als Apple het ook lukt met een toetsenbord een natuurlijk feedback gevoel te geven, zie ik dit best wel slagen.
Haptische feedback is niet de enige feedback die je op een toetsenbord krijgt. Je moet ook iets van relief hebben om te kunnen voelen welke toets je indrukt. Dat zal je hierop nooit hebben. Je kan dan misschien vrij snel typen, maar alleen als je naar je toetsenbord kijkt
Met een virtueel toetsenbord is het misschien wel makkelijk om de toetsen, in realtime, wat te verschuiven.
Helemaal in combinatie met een systeem dat kan voorspellen wat je wilt gaan typen zie ik hier nog best wel kansen in..
Je hoeft dan minder nauwkeurig je vingers te plaatsen, waardoor je minder vaak 'mis' typt en wellicht even snel kan typen als op een fysiek toetsenbord.
Elke vinger heeft maar een paar toetsen te bestrijken, de positie van die vinger bepaalt welke toets je bedoeld. Goed uitlezen van je vingers zou bij blind typen theoretisch gezien genoeg moeten zijn.
Die huidige Apple laptop hebben al toetsen die maar een halve mm bewegen. Dat is niet fijn - het klikt wel, maar je kan niet de beweging van de vinger aanpassen op het einde van de beweging. Of anders gesteld: bij een normaal toetsenbord is de toets een soort rem voorde beweging van de vinger. Bij een touchpad knapt de vingen op een stootblok.
Ik vind het meer een uitvinding "hey, een heel plat toetsenbord, solid state, gaaf!" voor mensen die toch niet typen maar wel willen showen.
Fysiek toetsenbord nabootsen lijkt me lastig, maar mijn punt is dat ik tot nu toe alleen maar virtuele toetsenborden gezien heb met projecties van toetsen, terwijl dit voor de blindtypers dus gewoon niet nodig is. Mijn gok is dat de techniek nog niet goed genoeg is, aangezien je dan 10 vingers in de gaten moet gaan houden i.p.v. een rooster met een geprojecteerd toetsenbord.
Ik kan je vertellen dat elk prediction-based model tot nu toe in elk geval voor programmeren echt totaal zinloos is. Dus totdat ze daar wat op bedenken, en op de lange termijn effecten van het typen op een plat oppervlak (met name slijtage aan de vingergewrichten) is dit eigenlijk niet lang vol te houden.
Anoniem: 221563 @WCA16 maart 2018 12:38
Blind typen op een touchscreen gaat anders ook behoorlijk goed hoor. Niet zo perfect en snel als n normaal toetsenbord maar ik kan sneller op Mn touchscreen tikken dan menig op een toetsenbord. En zo vele met mij ;)
Huh? Om op een touchscreen te typen moet je er toch naar kijken? Je moet immers kijken wat je typt :P

Ik denk niet dat als je je tablet/telefoon als keyboard voor je pc zou gebruiken, dat het ineens een stuk lastiger wordt.
Anoniem: 221563 @WCA16 maart 2018 12:49
Nee hoor, dat hoeft niet. Kwestie van gewenning maar voor de rest is het niet veel anders. Met een normaal toetsenbord zit ik immers ook niet te 'voelen' waar mijn toetsen zijn maar ram ik ze per direct in.

Dat touch screen toetsenbord zit ook telkens op dezelfde plek. Wanneer je inderdaad met verschillende indelingen gaat werken wordt het was lastiger.
Op de f en j toetsen op een toetsenbord is een richeltje of knobbeltje geplaatst. Dat is om voor blind typen een referentie te hebben waar je handen zich bevinden op het toetsenbord. Met je wijsvingers op die twee toetsen op de 'home row' vind je de andere toetsen. Bij het blind typen voel je onbewust continue die twee ribbeltjes als orientatiepunt op het toetsenbord. Zonder die twee ribbeltjes zijn de meeste blind-typisten direct behoorlijk verloren.
In het begin let je hier de hele tijd op ja, maar na al die jaren van typen ben ook ik prima in staat blind te typen op een software toetsenbord op een tablet, en daar krijg je geen enkele vorm van feedback. Zonder naar het toetsenbord te kijken. Maar dat iets als dit nooit hetzelfde als een toetsenbord met travel gaat voelen mag duidelijk zijn, of ze moeten met een heel nieuw soort techniek komen. Overig kunnen ze ook een andere oplossing bedenken, zoals de 2 ribbeltjes gewoon op het oppervlak van de laptop plaatsen.
Ohhhh dus daar zijn die ribbeltjes voor... Als blind-typer heb ik die dingen nog nooit nodig gehad/gebruikt.
Je gebruikt ze ook niet, je gebruikt muscle memory en die wordt mede geleid door die ribbeltjes...
maar muscle memory werkt ook als je naar een scherm kijkt waar je het toetsenbord gebruikt, je kunt dan op een gegeven moment ook op een touchscreen blind typen doordat je de posities van de knoppen onthoud
maar muscle memory werkt ook als je naar een scherm kijkt waar je het toetsenbord gebruikt, je kunt dan op een gegeven moment ook op een touchscreen blind typen doordat je de posities van de knoppen onthoud
Ik type toch echt al bijna twee jaar regelmatig (als in dagelijks) op een onscreen toetsenbord, maar vergeet het maar. Het lukt je niet om op zo'n onscreen toetsenbord ook maar de type snelheid/kwaliteit te behalen die enigzins in de buurt ligt van een regulier hardware matig toetsenbord.
Dat hangt 100% samen met het feit dat je de toetsen niet voelt en je vingers dus niet gecorrigeerd worden naar de juiste plek.
Zie je direct terug in de hoeveelheid typefouten, a ipv s bijvoorbeeld.

Tenzij Apple daar iets voor verzint, gaat dit hem in de (professionele) praktijk m.i. niet worden. Voor af en toe je wachtwoord of een chat bericht sturen zal het wellicht prima functioneren.
het blijft wel muscle memory. ik denk wel dat je met veel oefening net zo snel zal kunnen type als op een traditioneel toetsenbord. vooral de generatie die opgroeit met smartphones en tablets enzo.
Anoniem: 420148 @resma18 maart 2018 05:02
En uiteindelijk kan dat ook zonder die ribbeltjes. Die zijn bedoeld voor beginners die nog blind moeten leren tikken.
... orientatiepunt op het toetsenbord. Zonder die twee ribbeltjes zijn de meeste blind-typisten direct behoorlijk verloren.
Piano spelen gaat daarentegen prima zonder puntje, ribbeltje of gleufje. Dus als men bij de start met typen even eenmalig de vingers goed plaatst op F en J, kom je een heel eind als typeuse.
Yep. Op een piano kan je je namelijk oriënteren door de onregelmatige verdeling tussen zwarte en witte toetsen (wit en zwart afwisselend met een 'extra' witte toets na 2, en dan na 3 zwarte toetsen). En als je er een octaaf naast zit hoor je dat. Die feedback heb je met een toetsenbord niet.
Anoniem: 310408 @graey17 maart 2018 12:47
Die feedback heb je met een toetsenbord niet.
Wel als ik als blindtyper op de [f] druk en ik zie een 'd' op het scherm weet ik ook wel dat ik op de verkeerde toets heb gedrukt, denk je niet?
Tuurlijk, maar dat is wel een factor trager. Bij misdrijven met fysieke toetsen voel je het al terwijl de toets naar beneden gaat (misschien zelfs al zodra je de toets raakt, zodat je nog kan corrigeren), zoals jij het beschrijft merk je dat pas achteraf, zegmaar. Het lijkt wel 2007 weer, met de discussie over fysieke vs virtuele toetsenborden op telefoons ^^
En als je er een octaaf naast zit hoor je dat. Die feedback heb je met een toetsenbord niet.

Vraag het me af, geluid komt toch van een andere plaats van je toetsenbord af (toch ook een soort klankkast). De keren dat ik aan het mistypen was, merkte ik het meestal toch op de een of andere manier. Zou ook kunnen doordat je handen anders t.o.v. het scherm staan en ik dat onbewust merkte..
Anoniem: 420148 @jpsch18 maart 2018 05:02
Niet? Volgens mij krijg je dan als feedback de verkeerde letter, war op hetzelfde neerkomt.
kom je een heel eind als typeuse.
Pas op, dat is niet gender neutraal! ;)
Helemaal niet; laat staan dat ik meedoe aan de rest van dat geleuter..
Nu je het zegt, als referentiepunt plaats ik onbewust mijn pink van mijn linkerhand meestal tussen de Q en tab, of tussen Caps-lock en Shift.
De F en J is misschien een betere optie.

[Reactie gewijzigd door mohf op 24 juli 2024 08:16]

Anoniem: 221563 @resma16 maart 2018 14:29
Jep, veel mensen die hebben leren tikken met 10 vingers zullen die nodig hebben om hun positie te vinden. Zelf heb ik die nooit in gebruik gezien ik niet met 10 vingers tik. De helft van de tijd maar met 1 hand, de andere helft van de tijd heb ik mn pen in mn rechterhand tijdens het tikken. (Geen muis in gebruik maar een wacom tablet ivm RSI).

Ik heb dan weer een ander anker punt dan die f en j toetsten.
Je voelt het als je een verkeerde letter indrukt, dus ik denk dat je wel degelijk zit te voelen, zoals je wel degelijk op een fiets je evenwicht zit te bewaren.
Hoe voel je dat je een verkeerde letter indrukt?

Want het apparaat zelf weet niet welk letter je wilt indrukken.
Als je blind kan typen, of vaak typt, dan voel je het wanneer je de verkeerde letter intypt.
Dat is het leuke van blind kunnen typen.
Het zit zo ingebakken in je systeem dat je precies weet wat je typt. Ook al kijk je niet naar het scherm. Regelmatig corrigeer ik ook blind, zonder dat ik naar het scherm heb gekeken.
Yep, maar dan 'voel' je wel dat je mistikte (als het een fysieke fout was, zoals tussen 2 toetsen indrukken of er net een beetje afschruiven), of weet je het als het een schrijf/denkfout was. Die laatste kan je ook blind corrigeren met een touchscreen, maar die eerste merk je niet zomaar, zelfs niet met haptische feedback.
Ja, maar het gaat over een haptisch toetsenbord, kortom een notificatie dmv een trilling of deuntje.

Hij zegt dat hij het voelt als er een verkeerde letter ingedrukt wordt,
Weten dat je de letter verkeerde intikt en voelen dat je een verkeerde letter intikt zijn twee verschillende dingen.

Daarom mijn vraag hoe je voelt dat je een verkeerde letter indrukt.
Ik ben zelf ook nog wel sceptisch over een haptisch toetsenbord. Je wilt de randen graag voelen inderdaad.
Ben benieuwd naar de eerste exemplaren.
Ik denk dat je onbewust meer doet met voelen dan je zelf denkt als ik eerlijk ben ;)
Anoniem: 221563 @WCA16 maart 2018 12:57
Nope, echt niet. Het enigste wat je hebt een een anker punt waar je je pols hou de de rest gaat vol automatisch. Krijg je van jaar in jaar uit de hele dag op zo'n apparaat werken ;)

Vergelijkbaar met gitaar spelen, dat doe je ook zonder te kijken en op gevoel. Oftwel, muscle memory.
Bij een gitaar kan je heel goed voelen wat je indrukt, want je krijgt enorm veel feedback van de hals en de snaren.
Vergelijkbaar met gitaar spelen, dat doe je ook zonder te kijken en op gevoel. Oftwel, muscle memory.
Wat GreNade bedoelt is, denk ik, dat je toch al naar je scherm kijkt. Als dat tevens je toetsenbord is, is het tevens de richting waar je heel regelmatig naar kijkt.
Bij gitaar spelen kun je naar buiten kijken, maar een lap tekst tikken zonder die te checken lijkt me vreemd.
een lap tekst tikken zonder die te checken is dus blindtypen, en dat kan dus ook gewoon als je naar buiten kijkt.
Want gelukkig zijn alle snaren evendik bij een gitaar waardoor je geen verschil voelt tussen de snaren.

/s
dat het vol automatisch gaat is precies doordat je onbewust veel meer voelt en merkt dan je denkt.
Ik zit wel degelijk te voelen. Dat kleine puntje of randje op je normale toetsenbord is voor mij persoonlijk erg belangrijk. Op mijn huidige tobo is die op de J afgesleten en niet goed meer te voelen. Ik zit er nu regelmatig een toets naast op het rechter deel van het toetsenbord, omdat mijn wijsvinger op de K gaat rusten in plaats van op de J. Voor mij reden om een ander toetsenbord te bestellen.
Ik zou het graag willen zien dat je mijn type snelheid bijhoud op een touchscreen. Random zinnen & woorden door type programma Mavis Beacon (jaren oud, vast nog wel te downloaden ergens) zat ik 20 jaar geleden op +/-550 aanslagen (+/-85WPM) met >70% accuraat.

Door de jaren heen mezelf geforceerd wat langzamer maar wel accurater te typen. Jaar of 2 terug nogmaals dat programma ergens vandaan getoverd en zat toen rond de 500 aanslagen per minuut (of 80WPM) met >95% accuraat.

Lukt dat jou met een touch screen?

(Ok, ik type wel sneller dan
menig op een toetsenbord
:+)
Als je een moderne versie zoekt. https://10fastfingers.com/typing-test/dutch

Met als je wilt ook leuke uitdagingen en als je een account hebt houd hij bij wat je snelheid is.
Ik zit rond de 90 en 100 woorden per minuut op dit moment. Maar het typen dat ik moet volgen kan ik sneller dan een gewone zin typen waarbij ik zelf alles moet verzinnen.
Anoniem: 310408 @rkeet17 maart 2018 12:51
met >95% accuraat.
Dan heb je 8 fouten in de posts van je moeten verbeteren, lijkt me verstandig om nog een te kijken of je niet veel meer tekst uitpoept als je nog wat langzamer typt. Want typisten weten dat het verbeteren van een fout meer tijd kost dan 20 tekens typen.
Twee zaken waarmee jouw probleem al op te lossen is:
  • Muscle memory: hoe veel mensen kunnen wel niet blind type op een virtueel toetsenbord op hun smartphone?
  • Reliëf is ook makkelijk te maken in een virtueel keyboard. Een touch screen hoeft niet per se plat te zijn.
Niemand typt echt blind op een smartphone. Je kijkt naar het scherm tijdens het typen, en je krijgt visuele feedback op het scherm, ookal is het vanuit je ooghoeken. Muscle memory betekent ook niet dat je verder geen feedback meer nodig hebt. Kijk voor de gein eens weg van je smartphonescherm terwijl je een bericht typt, ik denk niet dat je heel goed zal typen.

De reden waarom smartphonetypen beter is geworden, is omdat de manier waarop apple het schermtoetsenbord voor het eerst maakte, een superidee was. Daarvoor kreeg je geen visuele feedback van welke toets je indrukte, en was typen op een smartphone praktisch onmogelijk. Daarna volgende veel andere fabrikanten snel met een soortgelijk toetsenbord.

Relief zou kunnen, en dat zou een boel oplossen, maar dat maak ik uit dit patent verder niet op.

[Reactie gewijzigd door WCA op 24 juli 2024 08:16]

Je hebt hierbij toch ook alsnog dat je naar je scherm kijkt en vanuit je ooghoek het toetsenbord ziet? En dat de afstand dan groter is, dan is ook de afstand van je ogen tot het scherm.

En misschien wordt reliëf niet genoemd omdat het een patent is voor een virtueel toetsenbord, niet voor een touch screen toetsenbord met reliëf. Het lijkt me echter sterk aangezien je ook in het patent ziet dat er meerdere layouts zijn. Dan zou het reliëf van het ene toetsenbord misschien in de weg zitten van het andere.

Gedachtenexperiment: stel, Apple krijgt haptische feedback zo ongelofelijk goed dat ze veel gevoel na kunnen maken zonder van het echt te onderscheiden, dan kunnen ze ook het gevoel simuleren van het randje van een toets bereiken.
Probeer eens een bericht te typen op je telefoon, met je ogen dicht. Dat gaat je waarschijnlijk slecht af.

Nu op een toetsenbord, je zult misschien niet foutloos typen, maar wel een HEEL stuk beter dan op een smartphone. Je kan voelen wanneer je naast een toets drukt, zolang je dat niet hebt op een glazen plaat, kan je niet voelen dat je misdrukt.

Ik ben er in ieder geval niet van overtuigd dat het gaat werken, maar we gaan het zien :)
echt blind typen op een smartphone doe ik wel soms, maar halverwege wat ik wil typen kijk ik toch even of het goed gaat.(en ja dat gaat niet altijd goed, maar ook vaak genoeg wel) T is meer wanneer ik iets wil typen terwijl ik iets anders aan het doen ben.

Het ligt ook gewoon aan hoe je het gewend ben, wij zijn allemaal een echt toetsenboord gewend. Maar als de volgende generatie leert te typen op een glazen plaat met haptische feedback dan zal dat waarschijnlijk net zo goed lukken als blind typen voor ons lukt. Niet iedereen kan het, maar de veel-gebruikers leren het automatisch aan, immers zijn ze dan niet gewend om te weten waar je vingers staan door middel van het voelen of je een toets aanraakt.
Relief kun je misschien simuleren (iets meer feedback hij hogere rijen toetsen?) Elke toets heeft sowieso al zijn eigen plaats, dus de druk (ga even uit van een drukterugkoppeling) op je vinger is met elke toets al anders.
Niemand typt blind op zn smartphone? Dat is een gewaagde uitspraak. Ik heb wel al eens vaker een berichtje getypt met mijn ogen dicht, of met mn telefoon onder n tafel oid. Zeker niet altijd perfect, maar het kan prima. Daarna even snel lezen of het klopt en versturen, hoef je tenminste niet de hele tijd naar je scherm te staren (als je niet met je telefoon bezig hoort te zijn).
Lol net geprpbeert en ik typ bijna even goed. Ik denk dat een andere telefoon meer zal schelen
Haptische feedback is niet de enige feedback die je op een toetsenbord krijgt. Je moet ook iets van relief hebben om te kunnen voelen welke toets je indrukt. Dat zal je hierop nooit hebben. Je kan dan misschien vrij snel typen, maar alleen als je naar je toetsenbord kijkt
Zoals ik hier al ergens zei; als schaal en plaatsing van de toetsen zoveel mogelijk de standaard benaderen denk ik dat het al bij al nog kan meevallen, al blijf ik idd. ook ietwat sceptisch.

Ze kunnen het gebrek aan fysieke toetsen ook deels verhelpen door bvb. op bepaalde punten (standaardbeginpositie voor het typen) kleine, voelbare maar bijna niet zichtbare ongelijkheden -ik denk aan braille-achtige bolletjes- op het chassis aan te brengen. Veel gangbare toetsenborden gebruiken dat trouwens al lang op de 'f' en 'j' toetsen.

En 'snel typen' dat hangt af van je training, niet van het toetsenbord.
Ik ben het natuurlijk niet volledig zeker maar ik denk dat als je blind kan typen en het virtueel bord voorzien is van een minimum aan herkenningspuntjes in relief, dat snel én blind typen best mogelijk is op zo'n bord.


Edit: ik had je reactie "Relief zou kunnen, en dat zou een boel oplossen, maar dat maak ik uit dit patent verder niet op." nog niet gelezen. :D

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 24 juli 2024 08:16]

[...]
Ze kunnen het gebrek aan fysieke toetsen ook deels verhelpen door bvb. op bepaalde punten (standaardbeginpositie voor het typen) kleine, voelbare maar bijna niet zichtbare ongelijkheden -ik denk aan braille-achtige bolletjes- op het chassis aan te brengen. Veel gangbare toetsenborden gebruiken dat trouwens al lang op de 'f' en 'j' toetsen.
Die twee richeltjes zijn essentieel bij het blind typen. Niet veel, maar alle toetsenborden hebben die richeltjes. Zonder die twee ribbeltjes als voelbare feedback zouden je handen vrij zeker iets van hun plek geraken en zou je dus verkeerde aanslagen krijgen. En dan zou alleen visuele herplaatsing van je handen de controle weer aan de muscle memory kunnen geven. Die richeltjes bevestigen continue de correcte plaatsing van je handen op de 'home row' van het toetsenbord.
Kijk, weer iets geleerd.

Nu typ ik al ruim 17 jaar blind maar het is me nog nooit opgevallen dat ik die richeltjes echt nodig heb. Wellicht is dat omdat het zo goed geïmplementeerd is.

Wat me er aan doet denken, ik gebruik idd. mijn ogen om mijn vingers op de beginpositie te plaatsen, vanaf dan gaat het blind. Van herplaatsingen tijdens het typen heb ik verder geen last eigenlijk.
Nu ben ik wat dat betreft nog een aardige beginner op het gebied van blind typen, dus ik projecteer mijn eigen behoefte wellicht teveel op de behoefte van anderen. Enige referentie op gevoel vind ik essentieel en ik voel duidelijk die ribbeltjes als bevestiging dat 'ik goed zit'. Ik kan me evenwel indenken dat op termijn ook andere feedback voldoende gaat zijn om e.e.a. in goede banen te leiden. Zonder voelbare feedback van toetsen en toetsovergangen lijkt me toch dat blind typen wel erg lastig gaat worden, al is het alleen al omdat de maten van elk toetsenbord verschillen.
Voelen/aanraking is idd. een onderschat zintuig en het kan zeker essentieel zijn maar nu ik er dus op aan het letten ben moet ik zeggen dat ik die ribbeltjes op mijn huidig toetsenbord niet gebruik; ik zet mijn vingertoppen er telkens nét boven en raak ze bijgevolg ook niet aan.

Maar net zo goed ik er nu op aan het letten ben, probeer ik ze ook telkens terug te vinden en te gebruiken dus misschien gebruik ik ze binnenkort wel meer.

Zou best kunnen dat het lastig gaat worden maar het zou even goed kunnen dat het een kwestie van gewoon worden is om op zo'n virtueel toetsenbord te typen.
Ik denk wel dat haptic feedback, eventueel i.c.m. ribbeltjes dan toch essentieel zullen zijn zodat je tenminste iéts van feedback hebt. Of het echt de lading dekt is af te wachten...
Glas kan ook relief hebben.
Anoniem: 532811 @WCA16 maart 2018 14:28
Misschien zit er wel zo'n goed systeem in dat ook het idee van naar toets naar toets gaan met je vingers echt lijkt. Zoals aangegeven is het klikgevoel van een MacBook Pro zo realistisch dat je het verschil met de real deal niet doorhebt. De eerste keer is het gewoon eng goed. Mensen die niet bekend zijn met het systeem kan ik pas overtuigen dat het nep is als ik de Mac helemaal afsluit en het trackpad dood is. Of er zitten ribbels in de glasplaat/case verwerkt.
Klopt. Maar toch zijn die feedbacks van de Apple touch pads, maar ook home button op iPhone, prettig.

Het zal nooit zo fijn worden als een echte toets waarschijnlijk, maar het kan wel bepaalde doelen dienen voor gebruikers die andere hoofdoelen hebben. Denk aan mobiliteit, touchscreen, teken tablet of wss in 1e instantie een touch pad met feedback.

Dus het is een extra optie. Vast niet als doel om alle toetsenborden te vervangen.
Inderdaad, maar toen moest ik ook gelijk aan een heel oud artikel denken van een ander Apple patent (en later in ander jasje aangevraagd door Samsung).
nieuws: Apple wil glad touchscreen voorzien van reliëf

Combinatie van die twee zie ik wel slagen, echter sta ik er wel van te kijken hoe ver Apple gaat in het "niet geloven in touchscreens in laptops". Zou zelf nog wel de voordelen zien als dit een combinatie wordt met een iPad (convertable).
Maar als ik het zo hoor in de reacties heb je dat relief vooral nodig om te voelen of je fout typt. Maar fout typen zou toch niet meer mogelijk mogen zijn daar zijn auto correctors en vermits het een patent is en dus nog niet morgen uitkomt zullen die beter werken dan degene die we vandaag kennen. Volgens mij typ je hier sneller mee als je blind typt omdat je niet meer naar typos moet kijken.
Dat kan natuurlijk in een latere fase gerealiseerd worden met behulp van piezo's onder een flexibel, elastisch scherm. Overigens betekend een patent natuurlijk niet dat iets ook gemaakt wordt.
Zelfs dan zou het niet slagen voor mij.
Als ik namelijk typ, dan voel ik of de plaatsing van van vinger de vorige keer dat ik de toets aanraakte helemaal correct was of er ietsjes naast was. Zo kan ik snel een paar keer backspace indrukken om mijn fout te herstellen.

Maarja, ik kan ook niet blind typen dus misschien is dit niet van toepassing bij mensen die dat wel kunnen
Maar haptisch betekent toch juist dat je het voelt? Blindtypers voelen dan het streepje op de f en j waar je de wijsvingers zet.
Haptisch betekent op dit moment dat je feedback krijgt wanneer je een toets indrukt; niet waar de toetst staat t.o.v. je vingers.
Dan typ je dus eerst 'f''en 'j' en dan 2x backspace en voel je dat het goed zit.
Anoniem: 1042377 @jpsch16 maart 2018 13:36
Dat heet dus gimmic boven functionaliteit. Als het nou feedback zou geven zodat je duidelijk het idee hebt waar iemand zijn vinger heeft geplaatst is het super en dit was een aantal jaren geleden ook het doel van apple om een touchscreen te maken met "electronische structuur". Deze uitwerking is niet heel veel anders dan een gemiddelde smartphone die trilt bij het aanslaan van een letter op het toetsenbord.

Voor mij is dit geen vooruitgang idem met het afschaffen van de jackplug. Bij mij staat productiviteit en functionaliteit boven design en schoonheid.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1042377 op 24 juli 2024 08:16]

Apple kennende slopen ze de streepjes ook nog wel van het toetsenbord. ;)
Hadden die oude IBM Model M toestenborden dat ook niet?

King of click: the story of the greatest keyboard ever made
https://www.theverge.com/2014/10/7/6882427/king-of-keys
Dat heeft een IBM Model M toetsenbord inderdaad, door de 'buckling spring' die omklapt en daarmee de toetsaanslag registreert. Overigens zijn er ook diverse moderne (veelal mechanische) toetsenborden met feedback van de aanlag. Zo heeft Cherry een aantal 'tactile' switches, waaronder de bruine (tactile) en blauwe (tactile-clicky) switches.

Ik heb thuis naast een Cherry Brown en een Cherry Blue keyboard ook nog een IBM Model M in gebruik. Dat is inderdaad qua typ-ervaring een klasse apart (vind ik).
Haptische feedback of haptics is een vorm van kinesthetische tactiele communicatie, oftewel gevoelsmatig en tastbaar.

nvm is al gezegd

[Reactie gewijzigd door Ienni1983 op 24 juli 2024 08:16]

Klopt, als ik mijn vingers op een fysiek toetsenbord leg, dan voel ik de toetsen, maar schijnbaar houdt dit patent in, dat ik alleen de aanslag van een toets voel. Lijkt me erg wennen.

https://onzetaal.nl/uploads/nieuwsbrieven/haptisch.html
Voor mij precies hetzelfde: kan niet blind typen, maar ben wel dusdanig vaardig/bekend met een fysiek toetsenbord en de feedback die je ervan kan verwachten (bij bijv. een typo), dat voor mij persoonlijk de overstap naar een virtueel toetsenbord echt een flinke stap terug zou zijn.
Maarja, ik kan ook niet blind typen dus misschien is dit niet van toepassing bij mensen die dat wel kunnen
Nee idd niet van toepassing: ik typ blind en dan merk je fouten op omdat je ze gewoon ziet want je kijkt naar je scherm.

Dit gezegd ben ik toch ook eerder sceptisch over virtuele toetsenborden, ik vind toetsenborden nogal iets persoonlijk: het moet goed voelen en ik ben daar nogal moeilijk over, je moet er, afhankelijk van het soort werk je doet, nl. veel gebruik van maken.

Maar hey, wie weet valt het niet tegen; als de schaal en de plaatsing van de toetsen niet teveel verschilt van wat je gewoon bent denk ik dat het nog kan werken zonder dat je persé fysieke toetsen hoeft te voelen. De toekomst zal het uitwijzen... Sowieso goed dat er innovatie is.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 24 juli 2024 08:16]

Kleine tip voor blind typen:
Ieder zichzelf respecterend toetsenbord (zelfs die dingen op macbooks) hebben 'homing keys', in geval van QWERTY layout zijn dat de toetsen F en J, daar kun je een kleine verhoging (soms streepje soms puntje) op voelen, als je vervolgens een vast beginpunt vind (bijv beide wijsvingers op die knoppen, verschilt per persoon ivm hoe je typt en hoe groot je handen zijn) en dat ook gebruikt (dus als je gaat zitten even handen op tobo leggen, zorgen dat de juiste vingers die homing keys raken en gaan) dan zal je binnen korte tijd niet meer naast drukken, omdat je tobo dan altijd op dezelfde plek voor je ligt/onder je handen aanwezig is.

Als je op het punt bent dat je handen altijd op dezelfde plek op je tobo liggen, dan pas kan je echt gaan proberen niet meer naar je tobo te kijken, zal eerste paar dagen echt nog wel een stuk typfouten veroorzaken, maar gewoon zonder te kijken die typfouten proberen te verbeteren, train je onbewust de hele tobo layout.

Er is wel een minpunt aan blind typen, als je een keer iemand tegenkomt met een AZERTY of andere layout word je helemaal gek, maar daar hebben we tobo settings voor in ieder OS ;)

[Reactie gewijzigd door 434365 op 24 juli 2024 08:16]

Maar dat is klikken, dat doe je niet zo vaak en snel dan typen. Als je typed dan sla je ook iets harder met je vingers (wat ik ervaar dan).
Bij het tikken op de touchpad om te klikken, maakt het ook niet uit waar je tikt, je klikt gewoon waar de muiscursor zich op dat moment bevindt. Bij het typen voelen je vingers echter ook constant of ze zich op de juiste plek op de toetsen bevinden, waardoor je blind kan typen. Wanneer dat niet het geval is, zal blind typen niet evident zijn.
Ik zou me kunnen voorstellen dat een virtueel toetsenbord kan registreren waar je vingers op het toetsenbord rusten en de locatie van de toetsen daaraan aan kan passen, dan zijn de toetsen altijd op de plek waar jij ze verwacht.
http://www.reactiongifs.c...m-and-eric-mind-blown.gif

Dat is dus de reden dat die trackpad nooit lijkt te klikken als de Macbook uit staat 😱
Klopt inderdaad, hetzelfde geld voor de home button op de iPhone (vanaf versie 7 volgens mij). Die geeft ook op deze wijze feedback.
Het is inderdaad een rare gewaarwording om bij het vastlopen van de MBP (ja, dat gebeurt) te ontdekken "hee mijn touchpad werkt niet meer" want hij klikt niet. De haptische feedback is dan weg, na reboot werkt het weer prima. De haptische feedback is zo goed dat je, ten onrechte, zeker denkt te weten dat je echt klikte. Als Apple dit op een iPad voor elkaar kan krijgen, dan geef ik het wel een kans. Maar ik ben er wel sceptisch over om dit in te zetten als vervanging van echte toetsenborden.
Ik vind toch van niet, elke keer als ik een Mac gebruik erger ik er me aan dat het trackpad niet echt klikt zoals bij mijn Lenovo.
Ik heb verschillende Lenovo laptops gehad, maar geen enkel touch pad kwam ook maar in de buurt van een Apple MacBook (Air) touch pad!
Met de windows precision trackpads en drivers kom je echt een heel eind. De surface devices zou ik zelfs durven zeggen dat die beter zijn in vergelijking met van voor de huidige generatie (huidige mbp heb ik geen ervaring mee).
Ik heb op m'n werk een paar Lenovo's versleten. Onder Windows 7 en (zonder precision drivers) waren de touch pads niks bijzonders. Wel beter dan Dell overigens. Nu koopt m'n bedrijf HP, en dat is, met Precision drivers, ook niks. Het haalt het niet bij de MacBook Air of de (oude of nieuwe) MacBook Pro.

Lenovo met Win10 en Precision heb ik geen ervaring mee.
Die heb ik hier op mijn werk staan... is ook niet echt bijzonder kan ik je vertellen.
Sluit tegenwoordig weer standaard mijn Logitech M705 muis aan haha :)
Same...
Heel apart dat het Microsoft samen met de laptopfabrikanten niet lukt om een prettig touch pad te maken!
De trackpad van de Surface Book doet het idd niet slecht. Zelfs in die mate dat ik het touchscreen nog maar zelden gebruik. De muis is evenwel nog steeds onmisbaar in sommige applicaties. Geen ervaring met Lenovo TouchPads.
je komt inderdaad een heel eind, maar nog steeds niet zo fijn als die van een macbook. vooral gestures zijn fijn bij een macbook trackpad, omdat hoe verder je bijvoorbeeld met 3 vingers omhoog veegt, hoe verder de animatie voor de bijbehorende actie (missioncontrol) vordert (en weer terugloopt als je terug veegt voordat je loslaat). bij precision touchpads wordt de actie ook gelijk uitgevoerd. ik gebruik het bijvoorbeeld om even snel in een andere applicatie te kijken zonder te switchen, om dan weer terug te vegen zonder het trackpad los te laten. dit geldt eigenlijk voor alle gestures. precision touchpads werken ook wel goed, maar daar werkt een gesture eigenlijk gewoon als een druk op een knop. nu zou dit natuurlijk een software dingetje kunnen zijn (scrollen gaat ook vloeiend, dus het zou mogelijk moeten zijn)

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 24 juli 2024 08:16]

Dat is opzich wel mooi, alleen voel ik dan nog altijd niet waar de knop zich bevind als ik blind zou typen.
Het is een patent op een haptisch toetsenbord, dus moet er een vorm van feedback zijn. Als het hele oppervlakte gaat trillen heb je daar weinig aan, maar als alleen de aangeraakte plek trilt zou het kunnen werken.
Lijkt me niet lekker werken als je normale toetsen met travel gewend bent, maar misschien went het.
Het interessantste is nog wel dat dit wederom toont dat Apple alle kritiek die het heeft gehad op de laatste generatie MacBook Pro's compleet negeert. Het gebrek aan travel tijdens typen was een van de grootste bezwaren (zorgde ook voor de laagste cijfers voor een MacBook Pro ooit?), dit zal dat punt nog erger maken.
Inderdaad. Ik vind de nieuwe generatie ook afschuwelijk typen. Apple gaat te veel voor vorm over functie hier.

Hun trackpad met haptische feedback werkt prima maar zelfs hun huidige generatie fysieke toetsenborden vind ik veel te dun geworden. Ik heb zowel een MacBook Pro als een Lenovo Thinkpad van mijn werk en het is een verschil van dag en nacht. Ik gebruik de MacBook nauwelijks ondanks het veel fijnere OS.

Ik moet er niet aan denken om helemaal geen travel meer te hebben.
Apple is helaas al lang niet meer de voorloper qua innovatie, ze zijn de laatste tijd gewoon links en rechts (vooral slechte) ideeën aan het kopiëren. Het succes van Apple kon natuurlijk ook niet oneindig zijn, en hoewel het de komende jaren ook echt nog niet uit het straatbeeld zal verdwijnen, kun je ondertussen wel zien (zelfs als hardcore apple fan) dat er behoorlijke barsten ontstaan in het ecosysteem en dat de kloof tussen wat Apple bedenkt en klanten willen steeds groter word.

Het zou ze goed doen eens gewoon de schouders op te halen en een sloot hardware van de concurrentie (Google & Microsoft) te kopen, onder het mom inspiratie opdoen, en dan eens een jaartje overslaan met iPhone MacBook etc, om die tijd te gebruiken eens iets nieuws te verzinnen wat ook echt een waardevolle toevoeging aan die devices is. Doen ze dit niet dan zie ik Apple in de komende 3-5 jaar toch echt ten onder gaan aan hun eigen ego. (dat ego was ten tijde van Jobs nog vrij terecht, maar ondertussen is dat hun grootste minpunt)
Precies dit, en leuk dat de hardware dan trilt maar dat is nog steeds niet vergelijkbaar met feedback van echte toetsen, helemaal als je met meer dan 1 vinger typt...
Precies. Toetsen moet je voelen, de randen om blind te typen zonder zomaar af te dwalen.
Toetsen moeten travel hebben met het gevoel dat je iets indrukt.
Lange teksten typen op m'n iPad doe ik niet. Het is gewoonweg kut om te doen.
Dit is heel erg cool, ik vraag me echter wel af in hoeverre dit aangenaam is om te gebruiken.
Precies dit dus, nooit meer rammen op je spatiebalk etc etc
Heel fijn. Ik erger me vaak aan collega’s die echt veel dB produceren op toetsenborden.
En dan vervangen ze het door audio feedback van het touchscreen met volume op max. Zelfde als sommige mensen op de telefoon hebben :Y)
:(

Ik erger me aan collega's die een koptelefoon ophebben omdat ze het heerlijke geluid van een mechanisch toetsenbord niet kunnen hebben :P

Je kan trouwens ook al jaren 'stille' mechanische toetsenborden kopen, dus dat kan je altijd nog aan je baas voorstellen, voelt gewoon hetzelfde dus zal voor de meeste ook geen probleem moeten zijn.
Zal wel een stuk minder herrie maken haha :P
There’s an app for that...
Inderdaad...nu gooi je je laptop uit het raam omdat de software van het toetsenbord "niet meer reageert" :P
Alles aangenamer dan het 'gevoel' van typen op anno 2017 macbooks met butterfly switches... :+
Ik vind ze zelf erg fijn tikken, had hiervoor de vorige generatie Macbook Pro met de oude knoppen, maar die vind ik nu helemaal niet fijn meer tikken. Maar het was wel even wennen met het nieuwe toetsenbord. Met korte sessies in de Mediamarkt waar ik het toetsenbord wel eens had uitgeprobeerd vond ik het ook niet zo fijn. Maar nu ik er aan gewent ben vind ik ze erg fijn typen.
Alles aangenamer dan het 'gevoel' van typen op anno 2017 macbooks met butterfly switches... :+
Zo heel lastig is dat nou ook weer niet toch. Ik vind die nieuwe keyboards echt verschrikkelijk typen.

Maar ik ben heel benieuwd hoe dit gaat werken. Het lijkt wel of ze steeds meer echte feedback van de toetsen weg willen halen. Knap irritant, ik wil voelen als ik een toets indruk. En ik wil een toets indrukken, niet een beetje lafjes aaien.

Maar goed, keyboards van een Mac zijn dan ook niet aan bij besteed, ik ga het lekker bij m'n mechanische eendje houden :P
Anoniem: 902873 @Gian16 maart 2018 12:15
En zo slecht vind ik die butterfly switches echt niet. Ik ben zelf programmeur en ik vind die nieuwe Butterlfy switches bijvoorbeeld veel lekkerder typen dan de toetsen van bijvoorbeeld een Dell XPS. Maarja ik ben een geval apart want ik ben ook de enige op deze wereld die ene hekel heeft aan mechanische toetsenborden :)
lijkt me echt verschrikkelijk...
Volgens mij ook een kwestie van wennen... We willen nu gewoon graag toetsen in rammen... Zijn we nog gewend van de typemachines van vroegah. Maar eigenlijk slaat het natuurlijk nergens meer op! Ik denk dat goed haptische feedback hierin best een belangrijke rol kan spelen. Je wilt wel iets blijven voelen... Maar niet meer de hele tijd knoppen een end naar beneden hoeven te drukken is ergonomisch bezien een goed idee. Ik vraag mij wel even af waar het patent nu op zit (nu even niet in de gelegenheid daar verder naar te kijken), want het gegeven van een touchscreen toetsenbord is niet echt nieuw, noch patent-waardig. En haptische feedback is ook niks nieuws!... Als straks Apple dit als enige mag toepassen kan dat nog wel eens een uitdaging gaan worden - want ik verwacht dat dit toch wel toekomst gaat hebben...
Volgens mij ook een kwestie van wennen... We willen nu gewoon graag toetsen in rammen... Zijn we nog gewend van de typemachines van vroegah. Maar eigenlijk slaat het natuurlijk nergens meer op! Ik denk dat goed haptische feedback hierin best een belangrijke rol kan spelen. Je wilt wel iets blijven voelen... Maar niet meer de hele tijd knoppen een end naar beneden hoeven te drukken is ergonomisch bezien een goed idee.
Hoezo slaat het nergens op? Ik tik dagelijks honderden regels code. Het "nieuwe" toetsenbord op de MacBook Pro's vind ik al verschrikkelijk; te weinig "travel" in de toetsen. Ik heb dus liever iets wat verder in te drukken valt, dat werkt écht gewoon veel prettiger en heeft niets met wennen te maken want ik heb dat nieuwe toetsenbord een serieuze kans gegeven.

"Haptic feedback" is een ding, je wilt de toetsen ook voelen zodat je blind weet waar je op drukt wat je zelf zegt. Als dat steeds minder en minder wordt (waar ze met de nieuwe MacBook lijn al een begin hebben gemaakt) zal het voor een hele grote doelgroep niet meer werkbaar zijn.

Ik ben bang dat hier, ook weer, design over functionaliteit gaat. Moeten ze bij Apple wel een beetje mee op gaan passen vind ik.

Ben wel benieuwd hoe dit gaat worden, maar heb er een hard hoofd in dat ik het zal gaan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 24 juli 2024 08:16]

Het slaat nergens op in die zin dat het indrukken van de toetsen geen enkel praktisch nut meer heeft (bij de typemachines vroeger wel - het indrukken was nodig om de letter richting het papier te duwen). Dat staat los van wat mensen nu wel/niet prettig vinden.... En daarin vraag ik mij hardop af of wij dat prettig vinden omdat we het 'altijd al zo doen' of omdat het gewoon echt een praktische vereiste is... En, al kan ik mij er nu ook nog weinig bij voorstellen, ik neig naar het eerste. En dus dat dit soort toetsenborden zónder fysieke knoppen uiteindelijk prima gaan werken.

Zoals gezegd, ik moet er NU dus ook niet aan denken om op een touchscreen te lopen typen (althans - niet meer dan enkele regels tekst). Maar ik acht de kans echt wel aanwezig dat het gaat wennen. En iets een kans geven is daarin geen kwestie van een paar uur of een paar dagen, wellicht zelfs niet een paar weken of maanden - maar misschien eerder een kwestie van jááren.
Persoonlijk vind ik het fijn om de toetsen, de outline ervan, te kunnen voelen. Ik kan niet blind typen, maar desondanks zit de layout van een toetsenbord wel dermate in mijn 'muscle memory' dat ik ongezien de meeste functies wel kan vinden. Ook voel ik het meestal wel als ik een typo maak, bijvoorbeeld omdat ik een toets heb geschampt. Al dat zou grotendeels, misschien zelfs geheel wegvallen bij een virtueel toetsenbord, en dat is nou niet bepaald iets waardoor bij mij de vlag uit zou gaan.
Daarnaast heb ik meer in het algemeen een gloeiende hekel aan on-screen toetsenborden (kan er gewoon niet fijn mee werken), dus elke ontwikkeling die richting op is er een waar ik persoonlijk niet op zit te wachten.

Dat gezegd hebbende, heb er geen probleem mee dat dit de toekomst is, zo lang er maar alternatieven beschikbaar blijven voor mensen die liever op een ouderwetse ram-plank blijven werken (in plaats dat de hele markt dit blind overneemt, want Apple doet het... [zoals die f'n notch waar nou zo'n beetje elke smartphone-fabrikant mee wegloopt]).

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 24 juli 2024 08:16]

En ik denk (let wel: ik denk - maar weet het ook echt niet zeker!) dat dit vooral een gewenningskwestie is... Ik moet er nú ook echt niet aan denken om op een on screen toetsenbord serieuze stukken te gaan typen... Maar het zou me niks verbazen als we met zijn allen over -zeg 10 jaar- niet meer kunnen voorstellen waarom we vroeger altijd zoveel energie staken in het indrukken van al die lompe toetsen ;)
Wellicht is het een gewenningskwestie, en ofschoon ik er best toepassingen voor kan bedenken, kan ik me tegelijkertijd niet aan de indruk onttrekken dat dit op zijn minst deels een oplossing is waar een probleem bij is gezocht (iig. in het geval van een laptop). Persoonlijk hoef ik geen laptop zonder fysiek toetsenbord, puur om hem een paar millimeter dunner te kunnen maken - maar misschien komt dat ook wel omdat ik een redelijk oude rot in het IT-vak (lees: een oude chagrijn :P) ben die inmiddels niet meer zo open staat voor, of beter, de noodzaak inziet van het altijd maar blijven "innoveren" om het innoveren, en geen zin heeft om steeds weer nieuwe trucjes te leren ;)

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 24 juli 2024 08:16]

Ik zie ook niet direct heel veel meerwaarde in een platter toetsenbord... Maar een volgende stap is bv. een oprolbaar toetsenbord (want opvouwbare/oprolbare schermen zijn er ook al!)... En dan wordt het ineens wel interessant... Stel dat je straks uit je mobiele telefoon gewoon een volwaardig toetsenbord kunt schuiven? ;) (ik fantaseer ook maar even wat he...). Het toetsenbord in huidige vorm is best een lomp ding - dit biedt mogelijkheden om dat te gaan veranderen... En dus is het potentieel erg interessant! Ook gezien het feit dat we in de toekomst wellicht minder typen en meer doen met bv. spraakbesturing (wat op dit moment ook nog niet hard gaat omdat we er (nog??) niet aan kunnen wennen!)
Lijkt me zelfs met feedback totaal niet fijn om op te typen. Ga voor de grap eens een halfuurtje met je vingers tegen het raam tikken, dat ga je op bepaald moment aardig voelen. Toetsenbord heeft demping, de 'tikken' op je vingers worden deels opgevangen.

Maargoed, het is Apple, het al wel verkopen.. hoe raar, onlogisch of onfunctioneel iets ook kan zijn.
Tja dat raam heeft geen haptische feedback, dus die vergelijking gaat aardig krom.
Het klikken op een touch trackpad van Apple is ook met haptische feedback en werkt toch heel fijn, verschil merk je zo goed als niet.
Eerst maar even afwachten hoe het er werkelijk uit gaat zien.

Raar he dat ze het wel weten te verkopen? Dan is er schijnbaar wel een goede toepassing voor of werkt het juist wel voor een bepaalde groep mensen. ....we kunnen nou eenmaal niet alle mensen in 1 hokje plaatsen.
Ik verwacht wel dat het bij lange stukken typen wat pijn/last kan opleveren op je vinger toppen.
Ik vergelijk het dan even met toetsenborden die je op een tafel o.i.d. kan projecteren. Dit heb ik al meermaals geprobeerd en bij kort gebruik geen probleem maar wel irritant als je een verslag of zo aan het typen bent.

Mooie ontwikkeling echter vraag ik me af hoe praktisch het gaat zijn.
Komt dat misschien ook niet omdat je vrij hard op het oppervlakte tikt vanwege de gewenning van een toetsenbord? Als ik even hard op tafel tik als dat ik op een toetsenbord tik dan krijg ik daar inderdaad last van. Misschien kun je met een nieuwe technologie ook zorgen dat er minder hard getikt hoeft te worden...
Klopt inderdaad je typte op een hard maar ook vlak oppervlak. Dat veroorzaakt de last die je kan krijgen.
Ik heb het ook geprobeerd op een vlak zachter oppervlak, onder andere een gigantische muismast :)
Echter het vlakke had volgens mij nog steeds invloed, als je op een toetsenbord drukt van voel je de toets en daarna de druk ervan wat een demping o.i.d. veroorzaakt heb ik het idee.

Daarom ben ik ook benieuwd hoe ze dit gaan uitwerken en hoe het goed bruikbaar zal zijn en niet alleen een leuk "gadgetachtig" iets wordt.
Wat is er ooit gebeurd met muizen met haptische feedback? Volgens mij waren die jaren geleden even een hype: als je met je muis over een knop of window-rand bewoog, gaf de muis je feedback. Dat zou vooral mensen moeten helpen die moeite hebben met "mikken". Maar ik heb ze al heel lang niet meer gezien.
Ik heb ooit een Logitech Force Feedback muis gehad :o . Werkte toen ook in het spel Black and White. Hoe zwaarder iets was of hoe meer hout je oppakte hoe harder de muis trilde.

De Logitech iFeel
https://www.amazon.co.uk/...tical-Mouse/dp/B0000541DA
Het lijkt me wel handig voor mensen die willen wisselen tussen toetsenbordindelingen, ik betwijfel alleen of het prettig typt als je langere stukken moet schrijven.

Wat is er trouwens mis met het weer wat dikker maken van laptops? Dan past er ook een grotere accu in, plus een wat grotere variëteit aan aansluitingen.
Achja, innovatie moet ergens beginnen, en falen hoort bij het proces.

En no-hate, maar het blijft toch apple. Dus die kunnen niet stil blijven zitten met een 'ouderwets' toetsenbord.

Er wordt tenslotte ook al Doom gespeeld op de touchbar, dus ook met dit product zullen er wel mensen zijn die er wel een zinvolle invulling aan geven :).

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 24 juli 2024 08:16]

Ik zou jet erg gaaf vinden, als er een touchscreen ontwikkelen wordt, die de fysieke knoppen na kan bootsen op het scherm, zo dat het touchscreen in gedrukt kan worden als een knop.dat is echt innovatie.want ik miss nog steeds de feedback van de normale toetsenbord van een uitschuifbare smartphone...
Lijkt meer op een zakelijke Nintendo DS als je het mij vraagt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.