Philips wil divisie voor huishoudelijke apparaten afstoten

Philips is al een geruim aantal jaren bezig om zich steeds meer te richten op het produceren van gezondheidsapparatuur. Nu komt daar de intentie bij om de consumentenproductendivisie te verkopen.

Frans van Houten, de ceo van Philips, zegt dat dit bedrijfsonderdeel strategisch gezien niet goed past bij de toekomst van Philips als speler op het gebied van gezondheidstechnologie. Het bedrijf is het proces gestart om een aparte juridische entiteit te creëren voor de divisie. Van Houten zegt dat Philips een goed thuis voor deze divisie zal vinden en dat verschillende opties voor het toekomstige eigendom worden bekeken. Daarover zijn nog geen definitieve beslissingen genomen; alle opties zijn nog open, stelt de ceo. Hij benadrukt dat Philips ernaar streeft om te komen tot een naadloze transitie van de divisie met 'continuïteit voor de werknemers en klanten'.

Deze divisie, genaamd Domestic Appliances, is verantwoordelijk voor de productie van huishoudelijke apparaten zoals airfryers, stofzuigers, espressomachines, waterkokers en strijkijzers. De omzet van deze tak was in 2019 goed voor 2,3 miljard euro. De scheerapparaten en elektrische tandenborstels blijven wel onderdeel van Philips. Deze producten vallen onder een andere divisie, genaamd Persoonlijke Gezondheid, en blijven volgens Van Houten een belangrijke rol spelen binnen het bedrijf. De omzet van deze divisie bedroeg in het afgelopen jaar 3,5 miljard euro.

Philips stootte in 2016 ook al de lichtdivisie af. Dit onderdeel werd toen naar de beurs gebracht als het zelfstandige Philips Lighting, dat in 2018 met Signify een nieuwe naam kreeg. In september vorig jaar werden alle aandelen van Signify definitief verkocht. Het is nog onduidelijk of bij de divisie voor huishoudelijke apparaten eenzelfde pad wordt bewandeld of dat er een verkoop plaatsvindt zonder dat de beurs eraan te pas komt.

Uit de presentatie van de kwartaalcijfers blijkt dat Philips in 2019 een omzet van 19,5 miljard euro haalde, een stijging van vier procent ten opzichte van 2018. De winst kwam uit op 1,19 miljard euro, terwijl dat twee jaar geleden nog 1,31 miljard euro was. In het afgelopen vierde kwartaal kwam de omzet uit op 6 miljard euro, een stijging van drie procent. De winst was met 550 miljoen euro een stuk lager dan het winstcijfer van het vierde kwartaal uit 2018, dat toen op 723 miljoen euro uitkwam.

Door Joris Jansen

Redacteur

28-01-2020 • 10:33

241

Reacties (241)

241
232
121
23
0
80
Wijzig sortering
Nou ja, dan mogen ze hun " Philips Healthcare continuum" strategisch plan wel eens updaten :+

https://www.philips.com/a.../our-strategic-focus.html
https://www.philips.nl/he...r-ons/philips/onze-aanpak

Tijdje terug ben ik op een gebruikersdag van Philips Healthcare voor technici geweest waar 'het continuum" tot in den treuren werd benoemd. Gezondheidszorg begint bij de basis en daarbij hoorde ook de huishoudelijke apparatuur (blenders, airfryers, tandenborstels e.d.) aldus Philips.
De vraag is hoe winstgevend die tak ik, de omzet is 2,3 miljard maar wat blijft er onder de streep over.
Airfryers zijn er tegenwoordig heel veel te koop., blenders idem. De marges op die producten lijkt me minimaal dus afstoten van iets waar men waarschijnlijk nauwelijks winst op maakt zorgt er voor dat de omzet lager gaat worden maar het winst percentage ten opzichte van de omzet ze groeien.

Op zich geen verkeerde move aangezien die markt voor philips ook geen echte groei markt is, er heel veel concurrentie is en lage marges. Dus nu nog uitstappen op zich niet verkeerd.
"Good management " heeft van Phillips gemaakt wat het nu is, een bedrijf wat op 1 paard gokt en waarschijnlijk over 10 jaar niemand meer de naam herkent.
Omzet afgestoten Philips onderdelen
signify)(Philips lights) 6 miljard (2018).
npx 9,6 miljard (2018)
asml 11,7 miljard (2019 verwacht)

Gigantische bedrijven maar geen onderdeel van Philips meer door good management.
Jaren geleden als consultant bij Philips gewerkt. Op het moment dat bekend werd dat de nieuwe CEO Frans van Houten werd. Zoals ervaren Philips man destijds al zei: Deze gaat heel het bedrijf opsplitsen en verkopen. Dat wordt de nieuwe koers van Philips. Heeft alles te maken met het feit dat dit gewoon de loopbaan van de nieuwe CEO was/is, dit waarin hij uitblonk.
Het heeft mij verbaasd hoe lang het heeft geduurd voor consumer lifestyle. We waren destijds al intern (te) veel met kosten aan het schuiven omdat we anders verschillende BU's met heel veel mensen konden sluiten. Ook werd voor diverse producten enkel de merknaam Philips verkocht, maar niet geproduceerd.

In sommige gevallen is het afsplitsen overigens ook een politieke beslissing omdat de afgesplitste onderdelen anders niet kunnen groeien/doorgaan door gebrek aan vertrouwen van concu-lega's. Dit was bijvoorbeeld ook het geval bij de beslissing om de afwikkeling van licentiekosten blu-ray in een nieuwe entiteit buiten Philips te plaatsen (in tegenstelling tot cd/blu-ray). Simpelweg de beurswaarde optellen kan dus niet, want mogelijk hadden de ex-onderdelen anders nooit zo groot kunnen worden/kunnen blijven bestaan. HP/Sony/LG/Mitsubushi/JVC/Pioneer/.../ of in andere gevallen een land. Er zijn wel eens wat discussies geweest.

[Reactie gewijzigd door Mickz op 23 juli 2024 03:25]

Je hebt absoluut een punt. Ik snap dat dergelijke units een compleet andere focus hebben. En ik snap dat het aparte entiteiten moesten worden vanwege "conflicts of interest". Wat ik niet snap is dat er geen (meerderheids)belang wordt aangehouden in dergelijke dochterbedrijven. Da's maar met 1 woord te beschrijven. Dat woord is "dom". of nee, misschien is "kortzichtig" beter.
Ik snap niet dat er zelfs geen minderheidsbelang wordt aangehouden.

Beurswaarde
Philips 28.3 Miljard
NXP ca 33 miljard
ASML 111 Miljard

Als je alleen als kijkt naar die bedrijven dat heeft Philips er slecht aan gedaan de aandelen van de hand te doen. Zelf 25% in asml was nu meer waard geweest dan heel Philips.
Het grootste bedrijf mist u zelfs nog, want zoals maar weinig mensen weten was TSMC een joint venture van Philips en de Taiwanese overheid. Jammer, ze hadden dus hofleverancier van Apple en AMD kunnen zijn.

Philips had in 1998 31% van de aandelen TSMC; was twee weken geleden $96 miljard waard geweest; bijna net zoveel als heel ASML samen!

Mede stichter 1987
Verkoop 1997.
Verkoop 1998
Verkoop 2003
Verkoop 2007
Verkoop 2008 (Dat waren de laatste TSMC-aandelen die Philips had!).

Philips (later NXP) zat ook in Crolles 2, dat was denk ik de geavanceerdste chipfabriek in Europa (nu alleen nog van ST/M) die ook FD SOI ontwikkelde. Philips trok zich daar terug, ST/M licenseerde de technologie aan GloFo, en nu is GloFo monopolie-leverancier van 22nm FD-SOI (voor IoT / RF toepassingen). Meeste Tweakers kennen het niet, maar als je naar het aandeel SOITEC kijkt (zij zijn de enige 'rauwe-waferleverancier' van FD-SOI) dat is vervijftienvoudigd de afgelopen vijf jaar, dan krijg je enig idee wat voor succes de technologie uit Crolles 2 is geworden.

Had zo mooi kunnen zijn als Philips voor de halfgeleider-industrie had gekozen ipv gezondeidszorg. Met een monopolie op EUV-machines, samen met de Taiwanese overheid monopolie op EUV chipproductie, en ook nog eens samen met ST/M op FD-SOI...

Nou ja, 'achteraf' is het mooi wonen zegt men.
Zo zie je maar er is veel moois uit Eindhoven gekomen maar qua bezit heeft philips het allemaal uit handen laten gaan.

Sterker nog als Philips zichzelf had opgedoekt en verder gegaan zou zijn als investeringsmaatschappij waren ze ook nu al veel groter geweest. Jammer het is nu te laat alle kroonjuwelen zijn verkocht. Nu hopen dat ze met gezondheid ook hun eigen financiële gezondheid kunnen houden.
Wat jij voorsteld is een nog slechter idee, de medische producten zijn veel breder/omvangrijker dan de halfgeleider sector.

En dus VEEL minder risico voor Philips.
ASML en TSMC hebben een marktwaarde van 10x zo omvangrijk als Philips, dus het is de meet-eenheid die je kiest.

TSMC en ASML hebben allebei een monopolie (TSMC als EUV fabriek), het risico dat iemand hun inhaalt is op dit moment praktisch 0.
Waar ik op doel is het feit dat processor technologie en licht zo goed als uit ontwikkeld is.

Het tegendeel is waar wbt medische apparatuur.


Over 2 jaar komen de snelste chips voor een prikkie uit China het is dus helemaal niet meer de moeite voor Philips om die dingen te ontwerpen. Philips is juist goed in als eerste een nieuwe markt maken, niet het laatste stukje uit de markt melken zoals ASML en anderen straks moeten doen...
Vermoedelijk zijn die bedrijven zo succesvol geworden omdat ze niet meer in handen waren van Philips?
Fatsoenlijk management en visie?
Er is een verschil tussen 100% in handen of gewoon nog 10-25% aandeelhouder zijn. In dit laatste geval zijn ze niet meer actief in handen, kunnen ze zelf doen en had philips nu keer op keer een gigantische waarde gezien van die bedrijven.

Je kan je ook afvragen zo succesvol geworden omdat ze niet meer in handen waren. Als dat zo is is er dus al heel lang iets mis met de visie, beleid en mensen aan de top bij philips.
Waarom is dat "dom" of "kortzichtig"? Je wilt je kapitaal zo efficient mogelijk inzetten. Investeren in een nagenoeg verzadigde consumentenmarkt, lijkt me niet handig. Die marges zijn flinterdun. Vind dit juist een heel logische stap, want het maakt Philips voor investeerders ook veel aantrekkelijker. Medisch is een groeimarkt, met hogere marges. Een snel veranderende wereld, waar je juist die focus nodig hebt.
Door te wedden op 1 paard kun je wellicht je marges verhogen, maar dat ene paard kan ook een tegenvaller krijgen en dan ben je ook ineens klaar. Door te diversificeren spreidt je ook je risico's.

Het jammere aan het hele verhaal dat uiteindelijk niets meer te maken heeft met Philips. En eigenlijk bijna niets meer in Nederlandse handen is.
Met de medische tak? Geloof toch zelf niet. Er is geen dokter die kan genezen.

Kennis is macht en de consumenten worden uitgemolken met oude concepten die op het laatste worden uitgezogen.
Philips is niet de enige speler op de wereld in de medische tak.
Dit is juist de rede dat veel bedrijven op de fles gaan. Good management, alleen maar kijken op korte termijn. Afdeling afstoten voor winst maximaliseren, want dat is wat een CEO doet c, want op korte termijn een dikkere bonus creëeren, en dat gaat vaak met een krimp hoe vaak zien we niet dat 10% van het personeel er uit moet.. Op korte termijn werkt dat natuurlijk, en na 4-6 jaar hoepelt een CEO op met een mega bonus, want het bedrijf draait niet zo goed.
Hangt af hoe je dat intern regelt.

Juist een goed management had ASML bv een boost kunnen geven door eerder extra geld te hebben.

Maar onderdelen van één bedrijf kunnen ook prima als losse entiteiten handelen. Als dat was gedaan had je dus een bedrijf met een omzet van zo'n 40 -50 miljard gehad.

Deze aparte onderdleen moeten financieel natuurlijk wel onafhankelijk opereren en failliet kunnen gaan maar ook beslissingine kunnen nemen.

Het losweken van een onderdeel is op zich niet slecht. Maar waarom moet het altijd helemaal los gekoppeld worden./ verkocht.
Je kunt natuurlijk een holding op richten en alle bedrijfs onderdelen als seperaate bedrijven onder de paraplu van de holding laten vallen. Bijna alle Grote bedrijven doen dat natuurlijk ook.
Hierdoor beperk je ook het risico dat een bedrijf loopt. Waar het omgaat dat "good" management vaak alleen maar kijkt naar wat er snel gewonnen kan worden.. Als je bedrijfs onderdelen verkoopt staat dat lekker op de balans van dat jaar... Maar we zijn nu een aantal jaar verder en vragen ons af of die verkopen nou wel zo slim waren want Philips om zich is een super klein bedrijf wordt dadelijk nog kleiner omdat het op 1 markt nog maar gaat richten.. Terwijl alle oude afgestoten onderdelen allemaal gigantische grote bedrijven zijn geworden die vele malen meer waard zijn dan het huidige Philips nu.
Toch kunnen Koreanen en Chinezen het wel. En die maken dan niet één stofzuiger, maar 100 modellen met stofzak, dan 100 modellen zonder stofzak, dan 100 modellen op accu, nog wat robotstofzuigers erbij. Dan maken ze ook nog vliegtuigen en wc-brillen in dezelfde fabriek.
Vraag alleen niet hoe. Wel eens een chinese strijkbouten fabriek van binnen gezien?
Hun strategisch plan klopt toch nog? Ik kan me echt niet inbeelden dat Philips heeft gezegd dat een blender een product dat tot de categorie 'gezondheidszorg' behoord. Ook in uw links spreken ze niet van blenders. Een airfryer kan nog onder gezonheidszorg vallen --> Respiratory care. Tandenborstel ook --> dental care.

Een blender is net zoals een mixer een keukenaparaat en samen met de strijkijzers en stofzuigers valt dat onder de noemer huishoudelijke apparaten. Dus 9/10 heb je dat verkeerd behoord, ofwel heeft iemand zich daar een grote misverstand de wereld in gestuurd.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 03:25]

Geen misverstand. Sterker nog, ik heb daar nog ter plekke een smoothie bereid met die nieuwe 'smart' blender waar je de ingrediënten mee kan wegen tezamen met een bijbehorende app . De link met de gezondheidszorg is 'gezonde voeding is de basis' en dan past die blender wel in het "continuum" van Philips. Overigens was het de Philips Chef (https://www.philips.nl/c-e/philips-chef.html) die de eerste presentatie gaf.

Neemt niet weg dat het wel een redelijke WTF was als je eigenlijk totaal andere presentaties verwacht op zo'n dag :P
Die blender en airfryer lijken me idd een serieus randgeval ;-) Maar goed, minder vet gebruiken bij de frietjes is goed voor uw cholesterol en meer fruit eten is natuurlijk ook geen slechte gewoonte. Maar ik kan me niet inbeelden dat deze toestellen binnenkort verkocht worden in de afdelingen 'persoonlijke gezondheidszorg' of 'gezondheidsapparatuur.' Het is maar waar ze de grens trekken maar wat mij betreft is die grens dan niet zo goed bewaakt bij zulk evenement.
Dus ze kunnen precies zien wat je eet ?

Beetje vreemd word het allemaal, wie wil er in godsnaam wifi op zijn oven en koelkast en blender en wat dan niet al meer.

Het is een groot privacy gat.

Krijg je geld toe als je dat soort producten wil ? ik kan me anders niet voorstellen dat iemand het zou willen.
> Dus ze kunnen precies zien wat je eet?

Grote markt, kijk naar apps als LifeSum. Best wel veel gedoe om alles wat je eet telkens apart af te wegen en in te voeren. Elke hulp daarbij is mooi meegenomen. En ja, LifeSum weet dus wat je eet. De AH weet dat ook.
Ik heb wat gelezen over LifeSum maar je gaat er dan wel van uit dat hun info up to date is wat niet zo is.

Zo is bijvoorbeeld vet eten helemaal niet slecht voor je en je moet juist veel vet eten als je wil afvallen omdat je dan je lichaam aanleert meer vet te verbranden ipv suikers...

Dat is al zeker 10 jaar bekend, alle verhalen van vroeger dat vet eten zo ongezond zijn onzin.
Het nieuws is vandaag gebracht en dan moeten meteen alle webpagina’s ge-update worden? Bovendien lijkt mij de health continuum nog steeds valide, ze stoten de toothbrushes, shavers en andere persoonlijke verzorging niet af. Die passen er beter in dan een stofzuiger...


6 keer off topic? wow..... Ik zou dan toch graag eens van mensen horen waarom ze dit off topic vinden? Volgens mij reageer ik toch op het nieuwbericht en is iedere discussie over de Philips health continuum behoorlijk on topic!

[Reactie gewijzigd door cmegens op 23 juli 2024 03:25]

Ja, dat is toch meestal de gewenste aanpak. Dat zien wij hier bij lanceringen van een nieuw logo of een nieuwe naam. Alles wordt voorbereid, en als het dan publiekelijk aangekondigd wordt wordt alles geupdate.
Verschil is dat dit geen lancering is.. maar een mogelijkheid.
Dit moet nog langs aandeelhouders, etc.

Als het gelanceerd wordt, zullen echt de websites etc. wel aangepast worden.
Anoniem: 84766 @Shaidar28 januari 2020 14:07
Dit is behoorlijk gevoelige informatie voor het aandeel oftewel de informatie moet voor iedereen op hetzelfde moment bekend worden. Kans op lekken is vrijwel 100% als je alles moet voorbereiden en mocht het aandeel dan uiteindelijk reageren, dan komen de rechtszaken.
Philips kleed zichzelf verder uit en wordt zo een overname kandidaat. Jammer van het mooie bedrijf dat het eens was. Ze hadden goud in handen en wordt nu verommeld voor de aandeelhouder.
Altijd vreemd gevonden, de drang van Philips naar focus en efficiency door middel van afstoten.

Philips maakt zich kwetsbaar door maar 1 markt (healthcare) te willen bedienen. Met een andere management structuur hadden de divisies als lighting, TV en vele andere (bijv. in het verleden ASML, NXP) gewoon onderdeel kunnen blijven, als je naar de beurswaarde van die ex-onderdelen kijkt (https://www.rtlz.nl/node/11776) dan had philips echt een Europees powerhouse qua techniek kunnen zijn. Zoals samsung in korea. Nu liggen de private equity honden waarschijnlijk te wachten totdat ze philips kunnen dwingen nog meer te verkopen...

Ook denken ze in amsterdam/eindhoven dat "shrinking into greatness" gaat lukken door alles maar te verkopen, maar je maakt jezelf alleen maar een prooi, ipv de jager
Grappig hoe je met dezelfde data tot heel andere conclusies kunt komen. Ja, ASML en NXP zijn zeer waardevolle bedrijven geworden (en dat nadat ze zich afsplitsten en dus "1 markt gingen bedienen"). Dat zijn echter afsplitsingen van 15 jaar geleden (2004 en 2006). De lighting divisie (nu signify) doet het sinds de afsplitsing helemaal niet zo goed, de beurswaarde blijft in de periode na het artikel dat je linkt ver achter bij de AEX. Ook de verkoop van de televisietak heeft Philips geen windeieren gelegd.

Die 'ene' markt, healthcare, is een enorme groeimarkt met bovendien relatief hoge marges. De onderdelen die ze recent hebben afgestoten bevonden zich gestagneerde markten met zeer lage marges. Het geld dat ze daarmee toch nog hebben opgehaald kunnen ze weer investeren in nieuwe medische techniek.

Als je het ziet is het eigenlijk heel logisch...

[Reactie gewijzigd door dikkechaap op 23 juli 2024 03:25]

Als je het ziet is het eigenlijk heel logisch...
Ik had liever een grote Nederlandse multinational gezien, die door diversificatie kan overleven in economische malaise, en te groot is om over te nemen. Zoiets als samsung.

Ik denk dat Philips healthcare binnen 5 a 7 jaar onderdeel wordt van een ander groot industrieel concern.

En ik snap oprecht nog steeds niet waarom je eerst moet afsplitsen om te moeten focussen. Als philips nooit meer was gaan maken dan gloeilampen, was men ook nooit zo groot geworden.
Ik begrijp de sentimentele gevoelens, maar Philips was eerder als Sharp geëindigd dan als Samsung als ze waren blijven inzetten op diversificatie. Het zou goed kunnen dat Philips op termijn wordt overgenomen, maar dat hoeft niet per se negatief te zijn (behalve voor onze nationale gevoelens).

Het afsplitsen om te focussen heeft ook te maken met de specifieke omstandigheden van de healthcare markt: hier zijn hele grote investeringen nodig om innovatief te blijven. Het geld dat vrijkwam na de verkoop van de tv en lighting afdelingen (zoals gezegd beiden niet erg winstgevend) kon hiervoor gebruikt worden.
Vervang "nationale gevoelens" maar door "nationale economisch-strategische belangen". Het gaat hier namelijk om veel meer dan een beetje trots.

Waarom was Philips als Sharp geëindigd? Philips was immers de reus en Samsung de dwerg. Het falen van Sharp moet je zoeken in de LCD-strijd van Japan versus Korea. Korea heeft gewonnen: De Koreanen waren sneller in het doorontwikkelen van de LCD-techniek.

Ik zou kunnen zeggen dat Philips de overgang van beeldbuis naar LCD niet goed doorstaan heeft, maar is dat nu net niet datgene dat we hier bespreken? Was de wil om de beste in LCD te worden er wel? Wat als die wil er was geweest, waarom zou Nederland van Korea hebben verloren?
"Ik zou kunnen zeggen dat Philips de overgang van beeldbuis naar LCD niet goed doorstaan heeft,"

zoek LG/Philips (LCD) eens op wikipedia. ik zou dat helemaal niet zeggen. Maar zoals met alles trok Philips zich daaruit terug. ("..but Philips sold off all its shares in late 2008")

Edit:
ik snap niet waar dit "kleiner praten" van Philips toch altijd vandaan komt. Philips was (en is) een gigantisch powerhouse en is altijd bepalend geweest voor de toekomst van techniek in het algemeen. (van compact cassette en CD tot dat wat ASML nu doet: Alles is Philips)

Philips was gigantisch en had vingers in iedere pap. NXP, ASML, Signify (hue is een defacto standaard voor slimme verlichting) , Philips TVs, Philips huishoudelijk, etc etc etc etc geen van allen zijn kleine jongens. Zijn ze ook nooit geweest.

Philips medical is inderdaad nog steeds een enorme Gorilla in haar markt. Maar die Gorilla heeft nog maar 1 poot om op te staan.

[Reactie gewijzigd door redniels op 23 juli 2024 03:25]

Omgekeerd snap ik ook niet dat mensen dit wanbeleid nog durven goed te praten. Philips heeft zijn tafelzilver aan de hoogste bieder verkocht, alsof het curatoren waren die een boedel verkochten. Soms hadden die nieuwe eigenaren het goed voor met zo'n divisie en dat zorgt inderdaad voor succesverhalen. Maar ook al te vaak namen de nieuwe eigenaren de technologie over en sloten nadat ze zich die eigen gemaakt hadden de tent.... Hoeveel vestigingen zijn er in Nederland of Europa gesloten de afgelopen decennia? En nee, lang niet allemaal omdat Chinezen goedkoper zijn.

Wat is een groot bedrijf? 100 man? 1000 man? Philips had ooit meer dan 200.000 werknemers in dienst, waarvan een hééél groot deel in eigen land. Hoeveel man hebben ze nu nog en houden ze na deze verkoop nog over? Ik noem het een transformatie van gorilla tot muis.
Ja, er wordt in reacties op veel te korte termijn gekeken.De afbraak is al in de jaren '70 begonnen.
Één woord.

-Patenten
Maar de vraag blijft: waarom afsplitsen?
Binnen Samsung zijn er ook vele quasi autonome afdelingen. Maar ze komen naar buiten als 1 groot merk.
Philips heeft vandaag echt niet meer de goede naam die het ooit had.

Trouwens, stel dat een Amerikaans of Aziatisch bedrijf Philips zou overnemen, dan is dat wel degelijk een slechte zaak. De kans is dan immers zeer groot dat de tewerkstelling hier gaat dalen en elders stijgen omdat ze afdelingen verschuiven.
Dat is niet sentimenteel maar economisch.
Onzin mijns inziens, de enige reden dat Samsung zo groot is is dankzij overheidssteun......
Ze hadden de westerse Samsung kunnen zijn. Helaas.
Welk Europees elektronicabedrijf is uberhaupt nog iets waard? Vroeger waren alle tv's, radio's en kleine huiselektronica van Nederlandse of Duitse makelij. Samsung stond in de jaren 90 bekend als goedkope Koreaanse rotzooi om over Lucky Goldstar maar te zwijgen. Niet alleen Philips heeft hier zitten slapen, ook andere Europese merken als Loewe, Miele, Siemens, Grundig, Nokia, Ericsson en ga zo maar door. Stuk voor stuk overgenomen, niet meer actief in de markt of failliet.
Markten en economieën evolueren. Philips zet in op technologisch geavanceerde producten en diensten. Een televisie, strijkijzer enz zijn commodity producten die niet interessant meer zijn. Ze hebben een lage toetredingsbarrière en worden gemaakt/ontworpen door bedrijven in landen met andere werkstandaarden en subsidie(China), waar niet mee kan worden geconcurreerd.

Deze stap is logisch, we moeten in het westen focussen (bij technologie) op hoogwaardige producten die niet makkelijk kunnen worden gekopieerd en met hoge toetredingsbarrières om te kunnen concurreren op macroniveau met o.a. China.

Bedrijven zoals ASML, NXP, Philips (healthcare), Airbus, Thales en meer. Laat de Chinezen maar waterkokers maken etc.
Dat is niet de strategie die ze voeren, een hoop divisies die ze verkocht hebben (ASML, TSMC, NXP, LG Display) zijn 100% high-tech.
ASML is al 25 jaar geleden verkocht, de omstandigheden en strategie van Philips waren toen anders. Daarnaast spelen ook andere bedrijfseconomische factoren een grote rol zoals: financiële positie, marktpositie van bedrijfsonderdeel, investeringsbehoefte, liquiditeit, verplaatsen van focus naar meer succesvolle onderdelen etc.
Je kunt het uitleggen zoals je wil, maar linksom of rechtsom kan je gewoon niet anders concluderen dan dat Philips in de afgelopen 25 jaar een aantal extreem slechte management beslissingen heeft genomen onder het mom van 'focus' en 'kerntaken'. In plaats van daadwerkelijk kritisch te kijken naar welke onderdelen wel of geen potentieel konden hebben, hebben ze het uitkleden van het bedrijf als doel op zich gesteld, en de top van het bedrijf er al die jaren vorstelijk voor beloond. En zo kon het geschieden dat ze onderdelen af hebben gestoten zoals wat nu ASML of NXP (marktwaarde samen $150 miljard) zijn geworden, en Philips zelf nog 'maar' $40 miljard waard is (en binnenkort dus nog minder)

Dat ze geen stofzuigers, strijkijzers of TV's meer willen maken snap ik prima, daar valt niks meer te halen tegenwoordig. Dat is ook helemaal niet waarom Philips ooit zo groot en succesvol heeft kunnen worden. R&D, high-tech, nieuwe technologie, dat is waar ze sterk in waren. Het is eigenlijk best wel deprimerend als je bedenkt dat de Airfryer en de Hue lamp (overigens allebei top producten) zo'n beetje de enige succesvolle 'nieuwe' producten zijn die ze in de laatste 10 jaar hebben geintroduceerd.

Nu willen ze zich vol op medische toepassingen en big data etc. gaan richten. Ik wens ze veel sterkte, want precies datgene waar philips traditioneel bereslecht in is geweest (software) is mega belangrijk voor dit soort toepassingen. We hebben hier al verscheidene sollicitanten over de vloer gehad die specifiek bij Philips (ook medical) zijn vertrokken omdat het zo'n zooitje is daar wat software ontwikkeling betreft...
Het lijkt mij ook link om op één paard (medische apparatuur) te wedden.

Uiteindelijk worden succesvolle bedrijven groter, en kun je Philips nog moeilijk als "succesvol" bestempelen.
Wat pas echt riskant is is om te gokken op nieuwe producten die nog niet bestaan zoals jullie voorstellen...

Foute Boel !!!
Oeiii, TSMC is inmiddels meer waard dan Intel en ASML is ook meer waard dan 100 miljard dollar.
TSMC is nooit van Philips geweest, ze hebben er ooit in geinvesteerd.

Daarnaast waren deze bedrijven waarschijnlijk nooit zo groot geworden als ze nog onder Philips vielen. Bijvoorbeeld TSMC heeft Philips in geïnvesteerd om chips voor Philips te maken, niet om chips voor andere bedrijven te maken.

Philips heeft nooit het doel gehad onderdelen voor anderen te maken, daarom worden deze afgestoten

edit: was een reactie op @dmantione

[Reactie gewijzigd door GrooV op 23 juli 2024 03:25]

Dat doet de rol van Philips toch wel een beetje te kort. TSMC is door een Taiwannees opgericht. Hij had kennis en kunde nodig en geld. Dat geld kwam van Philips en de Taiwanese overheid, de kennis en kunde van Philips. Philips zag het wel zitten om een deel van zijn chiporoductie te besteden. Ik denk dat een omschrijving als joint-venture tussen Philips en de Taiwanese overheid het best past. Het is juist dat TSMC altijd zelfstandig zijn bedrijfsvoering gedaan heeft.
In het dure Japan zijn nog steeds grote electronicabedrijven actief met huishoudelijke apparatuur, zoals Kenwood en Panasonic. Het kan dus best. Ook op hifigebied had Philips groot kunnen zijn.

Philips had zich op de markt voor het betere spul kunnen storten, in de plaats van jezelf wegreorganiseren.

Ik denk dat Philips over enkele jaren niet meer zelfstandig bestaat. Het is gewoon slecht gemanaged.
Kenwood is niet één bedrijf. Je hebt het van origine Britse Kenwood Limited dat keukenapparatuur maakt (wat een onderdeel van De'Longhi is). En de Japanse Kenwood Corporation van de audio apparatuur (onderdeel van JVC).
Nooit geweten! Dan heb ik ze inderdaad door elkaar gehaald.
Het Kenwood dat autoradio's maakt is trouwens een ander bedrijf dan het Kenwood dat keukenmachines maakt. Even als toevoeging.
Misschien heb ik iets gemist maar Siemens, Nokia en Ericsson zijn nog steeds echt gigantische industriële bedrijven. Juist door het afstoten van de consumentenmeuk waar niets in te verdienen was zijn ze groter dan ooit.

Zie bijvoorbeeld het aantal vaste medewerkers dat ze op dit moment de payroll hebben staan:

Nokia: 103.000
Siemens: 350.000
Ericsson 115.000

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 03:25]

Inderdaad, een bedrijf als Siemens is juist het schoolvoorbeeld hoe het wel had gemoeten, hoe Philips het ook aan had kunnen pakken. Die hebben zich aan de consumentenkant volledig op een heel beperkte set apparatuur in het hogere segment beperkt, waardoor de merknaam sterk is gebleven en consumenten de wasmachines en espresso automaten ook daadwerkelijk bleven kopen, want 'siemens = kwaliteit'. Tegelijkertijd hebben ze van alles en nog afgestoten, maar aan de andere kan ook geinvesteerd, waardoor ze nu een grote speler zijn in vanalles en nog wat, PLC's, windmolens, industriele apparatuur, treinstellen, etc.

Wat heeft Philips gedaan? Een voor een alle divisies in de uitverkoop zetten, en onderdussen zijn naam op chinese TV's, scheerapparaten en waterkokers laten zetten, en dan nog wat gekleurde LED lampen. Er is letterlijk alleen maar in medical geinvesteerd. Hoe ze ooit hebben gedacht dat dat een winnende lange-termijn strategie was is mij een raadsel. Het merk wordt eigenlijk bijna nergens meer mee geassocieerd, en er is geen enkele tak meer over waar grote klanten van afhankelijk zijn, zoals Siemens er nog steeds talloze heeft...

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 23 juli 2024 03:25]

Medical is een winnende lange-termijn strategie. Je hoeft helemaal geen bekend consumentenmerk te zijn om apparatuur aan ziekenhuizen en klinieken te leveren.

[Reactie gewijzigd door dikkechaap op 23 juli 2024 03:25]

Miele is nooit overgenomen. Miele heeft in de jaren 60 strategisch gekozen voor de huishoudelijke apparaten. Ze zijn toen gestopt met hun brom/motorfietsen. Huidige omzet: zo'n 4 miljard / jaar.
Er is geen betere.
ASML houdt de eer nog hoog voor Europa. Daarnaast kan Europa een grote speler worden in de toekomst van zelfbestuurbare auto’s.
Met de personeelskosten van de westerse wereld en de lage marges had dit nooit gelukt. En het is gewoon niet zo interessant om dergelijke simpele producten te blijven maken. Philips is vooral een bedrijf wat wil ontwikkelen en nieuwe markten ontdekken.
100% in Nederland blijven produceren was niet gelukt. Europa zeker wel. Chinese Philips-televisies worden nu... in Polen gemaakt. LG maakt zijn televisies... ook al in Polen. En LG Philips Display had gerust een fabriek voor OLED-panelen in Eindhoven kunnen neerzetten, het is niet dat Korea een lagelonenland is. De chips hadden uit de Nijmeegse fab kunnen komen.
Kleine nuance, ze worden geassembleerd in Polen. De producten worden wel in de lage(re) lonen landen gemaakt.
En dat laatste is jammer. We zouden robots in kunnen zetten om weer in Europa consumentenelectronica te produceren. Dat scheelt ook een hoop vervoerskosten.
Zijn bedrijven als Sony and Phillips in veel gevallen niet gewoon ingehaald door samsung en LG. De Koreanen zijn high end tv’s doen al tijden niet onder dan die van Phillips of Sony. Ook in het maken van opslag (ssd’s), schermen voor smartphones, gpu’s (nvidia in thailand) ram geheugen en smartphones in het geheel zijn ze de concurrentie in het grote geval voor.
Philips speelt al sinds de overgang van beeldbuis naar LCD / Plasma geen rol van betekenis meer in de televisie wereld.

LG maakt overigens als enige Oled panels, de andere fabrikanten nemen deze af bij LG.
LG en erna Samsung zijn jarenlang al de award winnaars in televisieland, dus ja deze hebben Sony en Philips al jaaaaren geleden voorbij gestreefd.
Philips heeft onder andere LG mogelijk gemaakt toen ze in 1999 gingen samenwerken. Philips bij TV nu (en andere producten) is niet meer dan een label. Sinds TP Vision de ontwikkeling doet, is er weinig Philips meer aan, maar overall is er nog steeds weinig interessante ontwikkeling te vinden in TV's als je het vergelijkt met de medische apparaten die Philips nu maakt. Bij TV's gaat het om grote schaal en kleine marges, terwijl er op een CT Scanner aardig wat marge zit en er ook veel ontwikkeling binnen plaats vindt. Je ziet het door heel Nederland heen. Tata Staal die zich bezig houdt met verpakkingsstaal, ASML met een unieke UV processor-printer, Philips die de medische kant op gaat. Je moet je echt specialiseren als multinational om te kunnen opboxen tegen de globalisering. Met behoud van de TV's e.d. hadden ze het echt niet gered. Je gaat sowieso ingeven op kwaliteit om de concurrentie bij te houden of bent onbetaalbaar voor de meeste mensen. Ook is er veel eenheidsworst door beperkte leveranciers (zoals je zegt, LG en Samsung domineren de markt). Dan is er verder weinig te vernieuwen.

Zolang je een markt kunt aanboren waar je veel kennis en ervaring hebt en de middelen om die toe te passen, kun je ver komen in de huidige wereld, maar alle eenheidsworst komt al lang niet meer uit Europa.
Het kan wel, als je in het hogere segment zit. Net als bijvoorbeeld Kenwood en Panasonic.
Nou Samsung heeft toch ook scheepswerven, staalfabrieken en zo? Is toch net wat groter. Bovendien kopen we in Nederland het liefst 'buitenlandse waar - import' omdat we dat interessanter vinden. Helaas.
Dan zijn ze dat nog steeds. Ook samsung bestaat het verschillende bedrijven die handelen onder eenzelfde naam. Deze naam kopen ze in licentie van Samsung. Uiteraard heeft Samsung aardig wat eigen divisies, maar behoorlijk wat takken vallen onder de "ik-huur-de-naam-vlag".
Zo zie je in veel Samsung laptops ook vaak geheugen en ssd's van andere merken dan Samsung zitten.

Je kan nog steeds televisies kopen van phillips ondanks dat deze niet meer door phillips zelf gemaakt worden.
Ze kleden inderdaad zichzelf uit, maar ook hun producten. Vergelijk de huidige scheerapparaten eens met een van 15 jaar geleden. De oude modellen waren veel steviger gebouwd. Ik gebruik nog steeds de eerste set NiMH accus in een 15 jaar oud scheerapparaat. Echt ongekend goed spul was dat.
Ik denk dat je hier uit een gevoel spreekt want de huidige shavers zijn toch echt wel beter dan die van 15 jaar geleden. Uit je uitspraakt blijkt ook wel dat je je nog scheert met je 15 jaar oude shaver en klinkt het dus alsof je de nieuwe niet hebt geprobeerd.
Dat klopt, en dat houd ik ook graag zo zolang ze lithium accus gebruiken die ze 1 uur quick chargen. Die zijn namelijk in korte tijd afgeschreven. Ze kunnen best lekker scheren (ik heb ze wel geprobeerd) maar levensduur vind ik belangrijker.

[Reactie gewijzigd door Aidix op 23 juli 2024 03:25]

Een lithiumaccu kan een beperkt aantal keer laden. Bij de smartphone zo'n 800 keer.

Mijn Braun scheerapparaat laad ik misschien 10 keer in het jaar op. Ik maak me dus absoluut geen zorgen over de levensduur. Ik ben blij dat ik van de immer lege NiMH af ben.
ik heb echt nog nooit klachten gehoord over hetgeen dat je hier aandraagt, als er iets aan kapot gaat is dat niet vaak een batterij. of beter gezegd bijna nooit.

so assume makes and ASS of U and Me en in dit geval vooral U
Ik herken dit niet. Ik heb 10 jaar zo'n Philips scheerapparaat met lithium accu's. Ik gebruik het ding dagelijks maar ik hoef maar eens in de zes weken op te laden (en dat gaat inderdaad snel).

Wat bedoel jij met "in korte tijd afgeschreven"?
ik denk dta het heel erg apparaat afhankelijk is, ik heb apparaten van phillips die al jaren meegaan en nog steeds lange tijd op ene accu werken maar ik heb ook apparaten die echt bagger zijn. mijn grootste irritatie wat dat betreft is de bodygroom. Dat ding ging eerst weken met meerdere keren per week gebruiken mee, maar is nu na 2 keer gebruik al weer helemaal leeg.

als je als gebruiker meerdere van dat soort ervaringen krijgt dan snap ik die reactie dus wel. ook kwa TV is phillips hele erg Hit and miss de laatste 10 jaar. Sommige apparaten waren degelijke apparaten (mijn eerste LCD TV van 10+ jaar oud heeft recentelijk de geest gegeven.) andere waren binnen no time stuk(tv van 3 jaar oud die we ondertussen al weer hebben moeten vervangen) en dan heb ik het nog niet over de abominabele software van hun smart tv's buitne het Top segment. als je een high end serie hebt dan heb je vaak ene goed apparaat. maar de mid range of budget series zijn bagge ris mijn ervaring.
Philips is bijna klaar met het afstoten, de laatste stap is om Healthcare af te stoten.
Het Fokker effect.

Hopelijk kan de top zich dan nog één keer flink verrijken.
Het zou mooi zijn als ze eens gingen spelen om te winnen, ipv zich overal uit terug te trekken. Voorbeeld zijn de zeer goede Sonicare tandenborstels. Dat bedrijf hebben ze ooit overgenomen als strategische zet. Maar ze investeren er totaal niet in. Zelfs in Nederland zijn de borsteltjes veel minder makkelijk verkrijgbaar dan die van Braun. En dus verliezen ze ook die strijd.

Het lijkt wel alsof ze bewust aansturen op een totale verkoop van het bedrijf door uiteindelijk een gefocust Healthcare bedrijf over te houden.
Philips is wereldwijd de grootste en zo ongeveer ook de beste op het gebied van Healthcare. Dus dit is niet vreemd dat ze zich willen focussen op 1 divisie. Lighting hebben ze goed aan verdient en de andere divisies zijn zo verzadigd dus dit is een slimme zet.
Ik vind het juist best wel moedig dat Philips niet mee doet aan het Empire Building syndroom. Het lijkt mij juist heel gezond dat bedrijven divisies die op zichzelf kunnen staan afstoten en zich rustig verder laten ontwikkelen. Liever 1000 bedrijven dan één superconcern in mijn mening. Dat zorgt er een beetje voor dat de concurrentie goed blijft en de doorstroming op peil blijft. Immers met één superconcern kun je maar één CEO hebben. Van dat soort hoge posities komen er anders te weinig van. En heb je op een gegeven moment te weinig mensen met ervaring. Waardoor langzaam de boel in verval raakt.

Nu met allemaal kleinere bedrijven zijn er meer hoge posities beschikbaar en door steeds dingen af te stoten komen er ook weer steeds nieuwe bij. Daardoor blijft de doorstroming opgang. Als die stokt moet je anders op een gegeven moment de tijd dat iemand CxO positie kan hebben inperken, net zoals met de politiek. Anders krijg je het ivorentoren effect en draait het op een gegeven moment alleen nog maar om status bij dat soort posities en niet meer om prestatie. Dat lijkt mij niet heel goed voor de economie.
wow, dat is wel een aparte keuze. Is deze markt echt zo oninteressant geworden voor Philips, of is dit pure brandingonzin?
Ach, heel die electronicamarkt heeft bijna geen marges meer. Alles wordt overspoeld door de Chinezen, winkels als Blokker hebben het al jaren moeilijk. En de meeste van dit soort producten zijn uitontwikkeld, er valt niet veel te verbeteren aan een broodrooster of staafmixer. Als zo'n ding stuk gaat kopen mensen een of ander wokkie tokkie merk voor een tientje uit de Action, daar is voor een Europees bedrijf geen droog brood meer te verdienen (buiten diezelfde Action dan).
Zoals je leest maken ze er nog winst mee.
Daarnaast kan blokker het moeilijk hebben, maar bedrijven als Bol en coolblue varen wel bij de verkoop van deze apparaten. De teloorgang van blokker heeft dus te maken met het concept Blokker.

En Philips is zich al sinds de jaren 90 bezig hun assortiment te verkleinen door verkoop van onderdelen.
De laatste keer dat ik bij een blokker ben geweest kan ik me niet eens herinneren.
Hij is duur en het is ook niet dat het personeel verstand van zaken heeft.
Omzet != winst natuurlijk.
omzet=winst? Je kan ook omzet draaien met verlies na aftrek van de kosten..
!= => niet gelijk aan
Ik lees dat philps in zijn geheel winst maakt er staat echter nergens wat de winst of het verlies is van het onderdeel dat ze willen verkopen. Grote kans dat het amper winst maakt en misschien zelfs iets verlies.
Hierdoor moest ik aan de Sunbeam Radiant Control Toaster broodrooster denken, https://www.youtube.com/watch?v=1OfxlSG6q5Y . Zo'n 70 jaar geleden ontworpen en werkt automagisch ;) .
Al was de verkoop van ASML ook geen goede zet
Juist wel.

Technologie waar Philips sec zelf niet veel mee kon laten bloeien in een aparte entiteit (joint venture) waar binnen het kon groeien tot her succesverhaal dat het nu is.

De huidige situatie van de consumenten tak is natuurlijk onvergelijkbaar met die van de halfgeleider industrie destijds.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 23 juli 2024 03:25]

Toch klinkt het wel een beetje jammer dat je een tak lossplitst en dat een paar jaar later die tak 3x zoveel waard is dan Philips nu. Klinkt nogsteeds niet als de beste beslissing.
2004 heeft Philips de laatste aandelen de deur uit gedaan dat is dus meer dan 16 jaar geleden.

Wellicht was ASML niet zo succesvol geweest als ze onderdeel van Philips waren gebleven.
Alleen hadden ze er beter aan gedaan nog wat aandelen te houden, net als de lichtdivisie alle aandelen weg terwijl die nu goed geld waarde geweest zouden zijn. Idem met asml.
Sinds wanneer is Blokker een electronicawinkel??? En zelfde geldt voor Action. Dat ze toevallig wat electronica hebben maakt ze nog geen electronicawinkel. Dan kan ik ook zeggen dat Aldi en Dirk electronicawinkels zijn aangezien zij ook elke week nieuwe electronica aanbieden...
Ze verkopen anders genoeg van het spul wat hier afgestoten wordt, klein huishoudelijk. Ongeacht wat voor winkel het is, ze verkopen het he.
Overspoeld door Chinezen? Klopt dat wel?
De producten zijn wel uitontwikkeld. Maar toch komen er steeds andere versies. Het is allemaal compleet onduidelijk. Mensen willen wel graag voor een dubbeltje op de eerste rang. Liever 3 mixers van 10 euro dan een goede voor 30, helaas.
De Blokker heeft het moeilijk omdat het een vreemd concept is. Trappen mensen bijvoorbeeld nog wel in die enorme prijsverschillen (van: adviesprijs, voor: normale verkoopprijs). Daarnaast is het voor dat soort winkels lastig om een breed assortiment met veel keuze per type te houden: duur winkel oppervlak). Online is Blokker ook onaantrekkelijk.
Gelukkig heeft Philips ook hele goede koffie machines naast die verschrikkelijke Senseo dingen. Wij hebben een geweldige Philips espresso machine... daar zijn wij al vier jaar enorm tevreden over. Nespresso is vooral heel erg duur en imho niet opgewassen tegen de eenvoud en smaak van een goede espresso machine met goede bonen.
heb toch een tijdlang een espresso machine gebruikt.
maar werd toch niet vrolijk van het onderhoud en het gebruik.
(het ontkalken en de toch wel flinke hoeveelheden stroom die het slurpt voor als standby gebruik.)
dat ik nu gewoon weer een Percolator gebruik met een thermoskan. b.v.:
https://www.the-art-of-te...r-voor-3-kopjes-espresso/
lekker simpele techniek, en geeft ook goede koffie. ;)
voor mij persoonlijk daar kan geen Philips tegen op. :P
Die gebruik ik ook al een aantal jaren.In combinatie met deze bonenmaler https://www.bol.com/nl/p/...9ERQ.1_23.44.ProductTitle

Even een goede boon uitzoeken en maalstanden uitproberen en binnen afzienbare tijd een heerlijk kopje koffie.Liever drie kwaliteits bakkies koffie dan zes bittere slappe hap bakkies. :9
jep, beter een goede bak, als bittere slappe zooi.

er is maar 1 nadeel, de eerste 2 potten die je zet, die moet je gewoon weg gooien.
er moet eerst een laagje vet in de pot ontstaan voor de koffie lekker is.
dit moet je ook doen als je hem hebt schoon gemaakt, maar dat schoonmaken doe je maar zelden.
(ik gok 1x per 2 jaar, maar kan ook minder zijn.)

zelf gebruik ik de corleone van simon levelt.
een arabica aangevuld met wat robusta.
koffie van een vol-automatische espresso machine is wel beter te drinken. {althans als je goede koffie hebt}
Philips wilt zich meer focussen op de medische tak:

"De divisie 'past strategisch gezien niet meer bij onze toekomst als medisch concern', aldus topman Van Houten." bron: FD.nl: Philips zet huishoudelijk apparaten in de etalage

[Reactie gewijzigd door John op 23 juli 2024 03:25]

Nu wordt er een plan opgesteld om meer te focussen op 1 tak, medisch, en dan over een jaar of 10 zeggen ze, we zijn te afhankelijk van 1 tak, dat is risicovol. We moeten ons productaanbod diverser gaan maken.
Mag een bedrijf na 10 jaar de strategie niet aanpassen? Als IBM zich nooit had aangepast, maakten ze nog steeds typemachines...
In het geval van Philips heb ik daar best bezwaar tegen de gang van zaken, vanwege nationaal strategisch belang dat verzaakt is. Alle hightech die vroeger hier in Nederland werd bedacht, is naar Taiwan, Korea en China verhuisd. Kort gezegd, de €1800 euro die ik twee jaar terug voor mijn OLED-televisie heb betaald, heb ik aan Koreanen betaald. Dat geld had aan Nederlanders betaald moeten worden. Deze kennisintensieve industrie houdt direct verband met onze welvaart. Industriepolitiek is in Nederland een verschrikkelijk taboe, maar hier had wat mij betreft keiharde industriepolitiek gevoerd moeten worden.
Dat geld had aan Nederlanders betaald moeten worden.
Tja, diezelfde Nederlander wil meer betaald worden, en minder betalen voor de producten.
Niet gek dat het naar het buitenland gaat.
En de Quinoa die we hier eten komt uit arme landen, door de hoge Westerse vraag kunnen die mensen daar het nieteens meer eten terwijl het voor hun dagelijkse kost was. Die quinoa moet vooral daar worden geconsumeerd, of de centen die het oplevert moeten daar terecht komen. Zelfde geldt voor cacao, koffie etc. het land waar het vandaan komt krijgt er het minste voor.

Maar laten we het vooral over Oled TVs hebben. Want die tech komt van Philips, en dat is Nederlands. Al werken er 30.000 Indiers daar in Eindhoven 8)7
Nee, OLED is zonder meer van LG. Maar LG Display is voortgekomen uit de displaydivisie van Philips en OLED had wel degelijk van Philips kunnen zijn als men in Eindhoven iets meer ballen had gehad. Philips had daar ook zijn eigen technologische bijdrage aan kunnen leveren, in de jaren '90 las ik al een artikel dat men in het Natlab experimenteerde met OLED.
Ja dat weet ik wel hoor. Geld voor meer zaken, Philips had vaak de fundamentele techniek, zelfs patent. Philips stoot het af of doet er te weinig mee en het commercieel succes wordt door een ander partij behaald die de techniek commercially viable en scalable maakt (iets waar LG vervolgens nog wel miljarden in heeft moeten investeren).

Maar Zer0 maakt zicht druk over de Euro's die ermee worden verdiend en dat die hier in het Kikkerland moeten belanden. ik stak daar de draak mee..
ja en met dat geld kopen Koreanen dan weer een MRI scanner van Philips van 1 miljoen, wat echt wel wat meer hitech is dan een TV.
Nee maar ik zie deze achterlijke golfbeweging te vaak. Bedrijf waar mijn pa werkt ook. Wilden zich meer focussen op hun core business, en de vestiging in Nederland paste hier niet in. Hup, verkocht, en nu, een jaar of 7 later ofzo, willen ze een diverser productaanbod omdat op 1 paard wedden gevaarlijk is. Tja, had je een winstgevend onderdeel van je bedrijf misschien niet moeten verpatsen, had je al die jaren de winst kunnen pakken, en had je nu niet op zoek hoeven te gaan naar iets anders om te kopen.

Heb gewerkt bij CSK in Wageningen. Mooi groot bedrijf, Friesland Campina heeft het laatst verkocht aan DSM omdat het winstgevende bedrijf niet binnen hun portfolio paste. Ohnee, een bedrijf dat starterculturen voor melkproducten ontwikkeld past niet binnen het portfolio van Friesland Campina, tuurlijk 8)7 . Over een paar jaar doen ze weer een grote overname, want ja, geld ligt toch op de planken.
Er zullen vast wel domme beslissingen op dit vlak gemaakt worden, maar vanwege jouw ervaringen hoeft dit van Philips nog geen slechte beslissing te zijn. Elke situatie is anders. Mensen relateren te vaak hun eigen ervaringen aan elke andere (enigszins) soortgelijke situatie. Ik zeg niet dat Philips hier verstandig aan doet, ik zeg wel dat het niet zwart-wit is.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door MIB75 op 23 juli 2024 03:25]

@MIB75 Misschien gaan Arla/Danone/Nestlé er nu meer kopen omdat het niet meer van de concurrent is?

[Reactie gewijzigd door Marcel Br op 23 juli 2024 03:25]

*ponskaartlees- en printmachines.
Wat wil je hier mee zeggen? Dat ze *ook* deze machines maakten? Want ze maakten wel degelijk typemachines...
Ze maakten later zeker ook typemachines. Ik wilde alleen zeggen dat ze als eerst ponskaartmachines maakten (en dat dus nog steeds zouden doen als ze zich "nooit" hadden aangepast).
Ah, ok. Daar heb je een punt... :)
Ik zou niet direct willen zeggen dat de producten binnen Philips Healthcare niet divers zijn. De 'tak' reikt van molecular imaging tot radiografie. Het lijkt mij een slimme zet om te focussen op deze high-end tech en daarbij de totaal verschillende huishoudelijke tak (100x minder complex) van broodroosters en scheerapparaten vaarwel te zeggen. Het lijkt mij ook niet dat Philips er veel voordeel van had dat ze medisch en huishoudelijk beide in huis hadden; combineren en delen van kennis is nauwelijks aan de orde tussen takken met zo'n verschillende complexiteit.

[Reactie gewijzigd door Firebird194 op 23 juli 2024 03:25]

Het lijkt mij een slimme zet om te focussen op deze high-end tech en daarbij de totaal verschillende huishoudelijke tak (100x minder complex) van broodroosters en scheerapparaten vaarwel te zeggen.
Scheerapparaten blijven ze wel maken.
Overigens is de massaproductie van scheerkappen redelijk high-end. Vandaar dat deze nog steeds in Nederland (Drachten) gemaakt worden en de assemblage van het scheerapparaat buiten Nederland.
Scheren en tandenborstels houden ze wel... (persoonlijke verzorging).
Dan gaan ze elektrische auto's maken. Zo werkt dat dan.
Wat je ziet in het algemeen bij grote bedrijven zijn golfbewegingen.

Men begint met iets dat draait goed, brengt veel geld op en dan wordt er gekocht gekocht gekocht. Men groeit groeit dan wordt het te groot, onderdelen verkopen sluiten, sluiten terug naar basis weer geld verdienen om dan daarna weer te kopen en zo gaat de cyclus door.
Tenzij je als bedrijf in die tijd wordt opgekocht door een grotere.
10 jaar is best lang en wat nu de beste oplossing is kan dan achterhaald zijn.
nee, 10 jaar is niet lang. Dat is precies waarom we verliezen van Azië.
De medische tak is waar het allemaal gebeurd tegenwoordig en daar zit voorlopig nog geen eind aan te komen.
Sterker nog het staat nog in de kinderschoenen...bv lab on a chip technologie..
Daarom is het voor Philips ook zo interessant om zich daar op te focussen.

Daarnaast zal Philips ook gewoon productie capaciteit en labs aanhouden zodat wanneer een van hun werkgroepen een nieuwe uitvinding doet (bv senseo blue ray oid ) dat ze dat op de markt kunnen brengen.

Dat is denk ik de reden dat ze toch nu ook een aantal consumenten artikelen aanhouden.
Ik dacht zelf evt. aan voordelen qua regelgeving. Voor medische apparatuur wil je alle ISO-certificaten hebben die er mogelijk zijn, zeker als je ook qua dienstverlening op dat vlak meer gaat doen. Dan moet je hele bedrijf daarop zijn ingericht (dus ook de andere takken).

Door hier een losse BV van te maken zorg je ervoor dat het alleen hoeft op plekken waar het ertoe doet en waar je je certificering nodig hebt.

Maar dit is een compleet uit de lucht gegrepen aanname verder.
Volgens mij klopt dat niet, bij mijn weten heeft een ISO certificering altijd een scope waarin wordt aangegeven voor welke onderdelen het geldt?
Geldt dit voor iedere certificering? Ik kan me wel voorstellen dat er wel instanties zijn die wel moeilijk doen? Hoewel het natuurlijk al langer zo is nu.
Deels.

Je kan certificering richten op BV's maar het is simpeler om het gewoon in de scope van het certificaat vast te leggen. "Phillips Medische spullen" ipv "Phillips".

Een losse BV opzetten doe je eigenlijk alleen i.v.m. risico-management. Mocht het onderdeel faiiliet gaan, hij niet het hele concern meetrekt.
Of toch redenen rondom verkoop of financiering (afhankelijk van hoe goed de individuele onderdelen het doen)?
Huishoudelijk is low-end technology. Alle onderdelen en assemblage wordt in lage-loon landen gedaan. En die gaan dat op een gegeven moment zelf maken door copy-paste. Geen core-business meer en niks aan te verdienen => weg ermee.
Huishoudelijk is low-end technology. Alle onderdelen en assemblage wordt in lage-loon landen gedaan.
Dat laatste klopt niet, gezien de Philips-fabriek in Drachten.
Ach, een ledlampje waar je de kleur van kan instellen met je telefoon doet het ook nog vrij aardig.
Waarom zou dat significant anders zijn dan luxe huishoudelijke apparatuur?
Hue is meer Signify dan Philips.

Beetje hetzelfde idee als de Ambilight TVs, alleen het merk Philips staat er nog op.
Uit je eigen bron:
Signify will continue to use the Philips brand for its products under the existing licensing agreement with Royal Philips. The company expects the name change to be implemented in all the countries where it is active by the beginning of 2019.
Edit:

Zie ook
https://www.ed.nl/philips...ndhoven-te-koop~ab411c26/

[Reactie gewijzigd door Evernote op 23 juli 2024 03:25]

De markt is op zich niet oninteressant maar de dynamiek en processen van de verschillende bedrijfsonderdelen is totaal anders. Binnen medical systems heb je sales cycli van maanden en soms jaren voordat er een deal is gesloten, terwijl je bij consumerspul vaak per maand andere trends hebt. Binnen 1 bedrijf (met bijvoorbeeld voor alle units dezelfde arbeidsvoorwaarden en interne processen) is dat meestal niet de optimale situatie. Als zelfstandige entiteiten kunnen verschillende onderdelen succesvoller worden. Zo zal een account manager die richting Blokker of Coolblue werkt per maand worden afgerekend op resultaten terwijl zijn collega's die MRI scanner verkopen per jaar worden beoordeeld. En dat is maar 1 voorbeeld.
Ik ben bang dat van Houten bezig is om goed the cashen. Door de zaak op te splitsen, is de overname van Medical door bv Samsung of een andere grote firma zeer aanlokkelijk geworden. Dan wordt er weer een argument opgevoerd dan Medical eigenlijk te klein is op wereld schaal en daarom maar verkocht wordt aan een Samsung als voorbeeld.
ja, daar heb je kans van.. Is zijn contract openbaar? (neem aan dat eventuele bonusclausules bij uitkoop wel vermeld moeten worden aan een of andere beurswaakhond?)
Slechte strategie van Philips.
Eigenlijk is Philips geworden tot een samenraapsel van allerlei producten.
De gezondheidstak van Philips bestaat ook niet eens uit eigen producten.
Philips heeft immers jaren geleden de medische divisie van Hewlett Packard overgenomen en toegevoegd aan hun eigen productlijnen met o.a. röntgen apparatuur.
In mijn ogen spreek je jezelf tegen. Je vindt het een slechte strategie en je vindt Philips een samenraapsel van producten.

In mijn ogen is het extreem belangrijk om als bedrijf nieuwe dingen te blijven uitproberen en te blijven leren. Dan word je dus potentieel een samenraapsel van producten.

Soms past een nieuw product slecht in de huidige organisatie, maar lijkt het wel heel interessant. Dan kan je ervoor kiezen om het zo snel mogelijk af te stoten en zelfstandig laten gaan. ASML is daar een heel mooi voorbeeld van wat je niet gehad had zonder Philips.

Soms past een nieuw product goed in het bedrijf en lijkt het uiteindelijk een betere markt dan de bestaande producten. Huishoudelijke apparatuur is zo'n competitieve markt dat er voor Philips weinig meer is te verdienen. Vanuit de huishoudelijke markt zijn ze wel via tandenborstels en scheerapparaten langzaam de medische wereld in gegaan en die is juist interessant.

Waarom zou het dan een slechte strategie zijn om het samenraapsel van producten weer wat te ordenen en focus aan te brengen?
Als je als bedrijf het niet voor elkaar krijgt alle productlijnen goed en winstgevend te maken doe je het gewoon fout. Zo simpel is het.
Philips semiconductors is eruit gestapt en nog veel meer.
Wat er overblijft is geen “core business” zoals men dat zo mooi zegt maar een restant van wat er ooit was.
Ondertussen neemt de werkgelegenheid sterk af door al dat soort bedrijfsreorganisaties.
ASML lijkt een goed voorbeeld maar vergeet niet dat het met ASML ook niet altijd goed is gegaan.
Ik vind Philips wat dat betreft beter dan HP. Philips heeft tenminste nog visie op waar geinnoveerd kan worden. HP heeft juist dat gedeelte (medisch, meetapparatuur) verkocht en alleen de marketingproducten gehouden...
HP Medical was vooruitstrevend en marktleider op veel gebieden.
Hewlett Packard heeft besloten het bedrijf op te splitsen om het zo winstgevender te maken.
Pas later is de medische tak aan Philips verkocht.
Ik heb jaren bij HP medical en daarna ook HP gewerkt dus ken de historie wel.
Nadat ik een paar klein huishoudelijke apparaten van hen heb gehad snap ik deze move wel. Slechte kwaliteit, veel geretourneerd met defecten binnen 6 maanden, wat weer ontiechelijk veel geld kost aan hun kant. Ze verdienen te veel met medische apparatuur om het gezeik van kleinhuishoudelijk erbij te nemen. Laten we niet vergeten dat de medische markt de komende jaren alleen maar groter wordt vanwege de vergrijzing.
Mijn ervaring met Phillips apparatuur is juist tegenovergesteld met die van jou. :)
Geheel mee eens, we hebben een phllps sofzuiger, waterkoker, Saeco (ook Philips) espresso, stoomstrijkijzer, kruimeldief. En sommige zijn al 15 jaar oud dus van ditverse productgeneraties en kwaliteit wisselt wel, maar van echte kwaliteitsproblemen hebben we niet.

Ironisch genoeg is juist het minst betrouwbare apparaat de floss, de divisie die ze willen behouden. De werking van dit ding is top, maar in een paar jaar heb ik er al 3 versleten. Zowel de kwaliteit van de mechanica als de electronica in dit ding is kwalitatief onder de maat.
Mijn vader werkte bij Philips, dus wij hadden vroeger alles thuis van Philips. Ik probeer die traditie nog wel voort te zetten, maar het wordt steeds moeilijker om dat aan mezelf te verantwoorden. Tegenwoordig gaat alles zo veel sneller stuk dan vroeger.
De slechtste ervaring heb ik met hun tandenborstels. Die gingen zelden langer dan zes maanden mee. Ik kreeg weliswaar steeds een nieuwe onder garantie; daar werd dan nooit moeilijk over gedaan. Op een gegeven moment vroeg ik de support-man of hij mij kan beloven dat mijn volgende tandenborstel langer mee zou gaan, maar dat durfde hij niet te beloven.
Hmm, dat is dan best wel apart. Eind 2006 kocht ik m'n eerste Sonicare (met 2 handsets). Beide handsets zijn tot ergens in 2010 meegegaan. Toen in 2012 terug naar Sonicare (ook weer 2 handsets) en die hebben het tot 2015 uitgehouden. De huidige twee handsets houden het alweer sindsdien uit .
Hmm apart mijn floss gaat al 5 jaar mee zonder problemen, echter ook ik vind dat ze overwegend kwaliteits spul maken, mijn scheer apparaat, trimmer, koffiezetter en waterkoker gaan ook al +15 jaar mee.
Scheerapparaten "made in holland" (Friesland), o.a. om te voorkomen dat ze nagemaakt worden.
Dat niet alleen, maar in China maken ze de 2-kops scheerapparaten, puur omdat Chinezen minder baardgroei hebben. De 3-kops zijn interessanter om hier te blijven maken.
Grappig (heb overigens wel eens nagedacht over die Floss, maar twijfel nog steeds of het wat toevoegt / handiger is dan zelf tandenstoken :P ).

Ik heb juist met hun Sonicare weer zeer goede ervaringen. De handsets houden het hier met gemak jaaaaaren vol (tot de accuduur echt ondermaats begint te worden).

Was al een beetje benauwd dat er in de toekomst dan misschien geen (goede) Sonicare borstels meer te koop zouden zijn maar gelukkig, Philips houdt deze divisie dus zelf. Ik heb ooit een keer, tussen 2 sonicare producten in, ook Oral B geprobeerd als elektrische tandenborstel. Maar vrij vlot weer terug gegaan naar Sonicare :)
Die floss is best fijn als je echt geen ruimte hebt voor draad. Maar voor grotere opening is mechanisch wel beter. De accu van de Floss gaat overigens sneller leeg dan van de borstels. Verder i.h.a. echt goede batterijduur van Philips. Zowel scheren als borstelen, echt maar sporadisch opladen.
Inhakend op accuduur, ik heb geen probleem met de accuduur of (bouw)kwaliteit van een Philips scheerapparaat maar wel met de oplaadduur ervan. Waar elektrische scheerapparaten van andere merken in 1-2 uur opladen, duurt het opladen van een Philips scheerapparaat 12+ uur en daarmee loopt Philips geheel uit de pas.
Zal aan het apparaat liggen, die van mij in in 30 minuten vol en gaat dan weer een maand mee. Want ik wel irritant vind is dat het tegenwoordig allemaal inbouw accu's zijn in plaats van verwisselbare. (Consumptie maatschappij)
Hier wel dezelfde ervaring, een 5 jaar gelede had ik een scheer apparaat, koffie zet, mixer, water koker en nog wat spulletjes van Philips. Meer als de helft er van moest ik terug sturen binnen de twee jaar (onder garantie). Na reparatie gingen ze ook meestal weer stuk binnen het jaar,

Veel dingen kopen ze gewoon in en rebrande ze, de Phillips merknaam staat naar mijn mening zeker niet meer garant voor kwaliteit.
Dat dus! Ik heb nieuwe en oude Philips spullen en de nieuwe zijn echt een stuk slechter dan de oude. Alsof er alleen maar een Philips stickertje op zit waar je voor betaalt maar onder water is het goedkope Chinese troep.
Dan moet je eens kijken naar de serie, vaak hebben ze apparaten welke ze al 20 jaar verkopen en die zijn vaak wel goed, aangezien er nagenoeg niets aan veranderd is.
En dat klopt dus ook gewoon.
Er zijn tegenwoordig weer heel veel Philips producten waarvan ze enkel de naam in licentie gegeven hebben en het dus inderdaad een Chinees met een Philips label is. En die zie je dus weer in Nederland verschijnen via de Blokker, Kruidvat, Action etc. Daardoor is het verschil met de afdeling die ze nu afstoten voor de consument sowieso erg klein geworden.
Ik heb ook een tegenovergestelde ervaring. Over het algemeen vind ik hun producten erg degelijk. Alleen het snoer van m'n stofzuiger rolt nu vanzelf terug, voor de rest is alles nog perfect :p
De oude beeldbuis televiesies waren altijd goed. Daarna moet ik ook vaststellen dat de levensduur vaak te kort is.
Je doelt op de Tv's met de naam Philips?
Meer is dat namelijk niet. De naam staat erop.
Sinds april 2012 een ander bedrijf (TP Vision) en sinds 2014 in Chinese handen.
Niets Philips aan behalve de naam

@ iedereen hieronder....Lees even wat hij zegt over daarna...
Daarna moet ik ook vaststellen dat de levensduur vaak te kort is.

[Reactie gewijzigd door jqv op 23 juli 2024 03:25]

Je doelt op de Tv's met de naam Philips?
Nee, hij doelt op de oude beeldbuistoestellen. Je weet wel, die apparaten die 40 kilo of meer wegen, een flink stuk écht glas aan de voorkant hebben en die nog een dikke kont hebben. TV's die je in de hoek van een woonkamer zette in plaats van langs een vlakke wand. TV's die je alleen op kon hangen wanneer je een stevige stenen of betonnen muur had. TV's die bij een defect nog op onderdeelniveau gerepareerd konden worden. TV's die rustig een jaar of 20 mee konden gaan. Die.
Deze opmerking kennen we inmiddels wel. Meeste tweakers weten dat!
Sinds hun lineaire opstelling van de RGB elektronenkanonnen zijn de philips beeldbuis televisies van slechte beeldkwaliteit. Dat is al sinds 1990. Misschien gingen ze dan niet stuk, maar de beeldkwaliteit van Sony en Panasonic was stukken beter. Hopelijk stoten ze de scheermachines niet af en blijven ze die nog lang in Nederland maken.
Juist de TP Vision toestellen van de laatste 2 jaar worden weer van betere kwaliteit.
Maakten ze in 2012 nog beeldbuis tv's dan ?

Anyway , de oude tv's waren inderdaad top.
Vond de Blackline S buizen echt super in die tijd
Behalve de terechte opmerkingen over het feit dat Sticka het over beeldbuis televisies had (van voor 2012 dus), is ook de stelling dat de huidige tv's alleen qua naam nog iets te maken hebben met Philips onjuist. Toen de joint venture met TP Vision werd aangegaan (2011) zijn de 3500 personeelsleden, de bedrijfonderdelen en het tv-hoofdkantoor hierbij ondergebracht. Er zit nog steeds een stevige Philips-erfenis aan die naam vast.

nieuws: Philips brengt tv-tak onder in joint venture met Chinese TPV
Brugge, de plek waar de televisies werden ontworpen, werd enkele jaren later gesloten:

https://www.hln.be/in-de-...efinitief-dicht~af67656c/

Sedertdien zijn het 100% Chinese televisies. TP Visions hoofdkantoor bestaat nog en er zal ook nog wel wat marketing en andere ondersteuning hier in dienst zijn, maar in de televisies zelf zit geen Philips- of andere Europese technologie meer.
Omdat een kleine locatie in Brugge werd gesloten, en met 70 man minder verder ging in Gent, is het nu ineens 100% Chinees? Terwijl bij het hoofdkantoor in Amsterdam 10x zoveel mensen werken als in Brugge.
Verder is het maar net wat je onder philips technologie rekent. Iets heel visueels als ambilight gebruiken ze iig nog steeds, en zo zijn er nog tal van zaken.

[Reactie gewijzigd door dikkechaap op 23 juli 2024 03:25]

Omdat Brugge helemaal geen kleine locatie was. Aanvankelijk ging TPV alleen goedkope televisies ontwerpen, in de loop der jaren een steeds groter deel, totdat de laatste ontwerpers ontslagen werden. Wat over is gebleven in Gent is een stukje software-ontwikkeling om te zorgen dat de televisies goed samen werken met de Ziggo's en KPN's van Europa.

Het sluiten van Brugge was geen gebeurtenis, maar een proces.
Alle beeldbuis televises waren oer degelijk van welk merk dan ook ze gingen maar niet stuk, maar philips tv,s zijn vandaag de dag (ondanks het niet meer dan een naam is) ook nog gewoon degelijk.

Je kan altijd een pechgeval hebben, dat heb ik met Samsung gehad maar dat betekend niet dat de hele merk niks is.
Er was zelfs een Zero Defects serie. Beter dan andere TVs. Want met de hoogspanning kon je wel fatale events hebben, maar dei Zero Defects was daar tegen bestand. Was alleen te duur, en werd weer gestopt. Leuk stukje geschiedenis.
Zero Defects serie?
Ken ik niet, Ik kan wel wel zeggen dat mijn ouders een TV hadden van 25 jaar oud (uit 1992). Uiteindelijk, een nieuwe Philips HDTV gekocht en de beeldbuis-tv weggegeven aan de kringloop. :+
Verder ... Philips-TV van rond het jaar 2000 gingen gewoon aan de lopende band stuk. Rampendingen.

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 23 juli 2024 03:25]

Ik heb het ook over lampen, keuken apparatuur en scheerapparaten. Deze gingen allemaal binnen 3 a 4 jaar stuk. Het is mijn persoonlijke ervaring, ik ben blij dat anderen wel tevreden zijn.
Ik heb een Philips 42" LCD-TV. Nog uit de tijd dat ze die ook echt zelf maakten. Die zal onderhand de 10 jaar al aantikken. Nog nooit problemen mee gehad.
Ik heb de 32" Cineos nog staan van Philips. Eén van de eerste Ambilight-modellen. Geweldig ding nog steeds maar wel érg klein. Wel een van de weinigen die full HD aan kon op dat formaat, de meesten waren HD-Ready. 32PFL9632

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 03:25]

Ik heb nog steeds veel plezier van mijn 46PFL9704H uit 2009. Werkt nog steeds zonder problemen (afgezien van het Net TV onderdeel, maar daar heb ik nooit serieus gebruik van gemaakt).
Mijn 32PFL doet het ook prima nog, maar het scherm is te klein om nog fatsoenlijk te kunnen gamen of de menuutjes te kunnen lezen als alles op 1080i staat ;)
Ja, ik geef toe: die extra 14 inch zijn wel prettig voor 1080p.
grappig, ik heb juist het tegenovergestelde, genoeg andere 'grote' merken gehad die snel kapot gingen maar toch mijn Philips apparaten blijven goed werken.
Ik grijp juist vaak naar Philips omdat die kwaliteit geregeld beter is, en de prijs prima.
Helemaal met bovenstaande reacties eens! TV's zijn al jaren ondergebracht onder TP Vision (met het plakplaatje Philips erop).

TP-Vision laat zien dat er wel groei mogelijk is, want de TV's verkopen steeds beter (in Europa). Natuurlijk worden ze wel geholpen door de Philips Branding (die ze erg veel geld kost overigens om dat stickertje te mogen plakken).
Zo goed zijn Philips TV’s niet meer.
Het is zeker niet zoals vroeger.
De OLED TV’s bestaan grotendeels uit LG, het paneel.
De service van de TV tak is ook al niet wat je ervan zou verwachten.
De naam is gebleven de rest niet.
Dat komt omdat LG er patent op heeft, LG is de enige die OLED panelen maakt, maar een TV is meer dan alleen een OLED paneel, er zit ook nog een stukje hardware in wat het aanstuurt en de software bijvoorbeeld.
Dat klopt maar dat maakt een Philips TV niet beter dan een andere OLED zoals Sony, Panasonic en LG zelf.
Android als OS is ook al geen Philips uitvinding dus er blijft weinig meer over.
Ambilight is het enige denk ik maar dat is Signify geworden.
LG Display is de nieuwe naam van LG Philips Display. Zou Philips zich niet teruggetrokken hebben, dan had Philips de vruchten van dat patent kunnen plukken.
Niet echt, LG Display is pas winstgevend geworden nàdat Philips vertrokken was.
Dat is al weer 13 jaar geleden, toen produceerde men nog CRT’s en LCD’s.
De OLED’s zijn pas veel later gekomen en daar heeft LG Display wel een grote bijdrage aan geleverd om OLED panelen voor TV’s succesvol te maken.
Ik herinner mij presidenten van Philips die zeer te spreken waren over de opbrengsten van hun joint-venture met LG en dat soort berichten vind ik ook terug, bijvoorbeeld:

https://www.ad.nl/economi...st-in-drie-jaar~ae5a2880/

... dus nee, LG Philips Display was niet alleen winstgevend, maar behoorlijk winstgevend.
Ik dat artikel staat ook dat Philips gaat afbouwen.
Beetje krom als je zo’n “dikke” winst maakt.
Je zou denken dat de onderneming dan lekker doorgaat.
Eens, dat maakt het ook zo'n rare beslissing. Maar dat was zo'n beetje dat het ontmantelingsproces in gang werd gezet. De aandelen in TSMC zijn ook ergens rond die tijd verkocht, evenals de verkoop van de componentendivisie (weerstandjes, condensatoren) aan Yageo en Vishay.
Nee, de grote winst wordt juist gemaakt als de boel te koop staat. Oppoetsen voor verkoop heet dat.
Lol, rond 2010 kwamen sommige TV-panelen voor Philips-TV's uit de fabrieken van Sharp. En daarbij verkocht Sharp verkocht TV's met Philips-software.
(Helaas hadden de Sharp-panelen geen gele subpixel)
https://nl.hardware.info/...p-aquos-lc-40le630-review :P

Philips gebruikte toen (en nu ook) ook panelen van andere fabrikanten.

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 23 juli 2024 03:25]

Veel verschil met vroeger is er niet, TP vision heeft het personeel etc. gewoon overgenomen na de afsplitsing, en Philips kocht zijn panelen toch al elders in. Als het nu alleen een plakplaatje betreft, dan was dat in 2010 ook zo. De royalties die TP vision afdraagt aan Philips bedragen 2.2% van de omzet.
Grappig, een recruiter had mij een paar weken geleden benaderd of ik interesse had voor een
engineering functie bij Philips Drachten op de floorcare afdeling. (luxe naam voor stofzuigers etc)

Ik had er vriendelijk voor bedankt omdat ik in Philips totaal geen toekomstbestendige werkgever zie.
Maar dat ik daarin zó snel gelijk zou krijgen dat had ik niet gedacht...

Jammer dat de Nederlandse trots zo om zeep is geholpen...
Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat er al vele jaren weinig toekomst meer is binnen Philips. Ik ben er bij een grote reorganisatie binnen Philips Lighting uitgevlogen. Reorganisaties zijn nog steeds aan de orde van de dag. Als je kijk naar het aantal mensen dat in dienst is bij Philips door de jaren heen, dan schrik je van de afname door de jaren heen. Natuurlijk zijn er ook vacatures, maar garantie dat je daar een lange toekomst gaat hebben is er niet. Philips is een voorbeeld van een bedrijf dat steeds Amerikaanser met haar werknemers om gaat. Dus op het ene moment sta je met je collega's op straat en een half jaar later zie je weer vacatures bij dezelfde afdeling met hetzelfde functieprofiel.

Ik heb al vele afdelingen zien verdwijnen in al die jaren dat ik bij Philips gewerkt heb. De Medische tak heeft misschien nog een (goede) toekomst, maar verder zie ik weinig lichtpuntjes.
Nee. Als ook oud Philips medewerker kan ik zijn verhaal alleen maar beamen. Ik heb jaren in de IT gewerkt bij Philips, in het grootste datacenter van hun. Dat werd geoutsourced naar T-Systems. Alle lokale IT moest eruit (wat dan wellicht ook de enige goede keuze is, òf alles, òf niks). De OR en wat waren er nog meer voor raden, stemden allemaal tegen. Maar de keuze was natuurlijk al lang gemaakt. Als troost kregen we geen kerstpakket meer, maar (letterlijk) 2 bonbons, met een foto van de beste meneer die de outsourcing uitgevoerd had erop gedrukt, en met een briefje 'bedankt voor je inzet'. Hoe laag kan je gaan.

Al een paar weken nadat de handover naar T-Systems gedaan was, en nog ruim een jaar voordat de daadwerkelijke migraties begonnen, kwamen er alweer servers onder bureau's staan, later weer rackjes opgetuigd ergens in een meterkast, en inmiddels is er weer volk aangenomen voor IT diensten die ze zelf beheren. Werken met T-Systems bleek compleet onmogelijk. Wij kregen vanaf dag 1 ook letterlijk de opdracht: 'Jullie hebben altijd heel efficient voor Philips gewerkt. Vanaf nu moeten jullie zoveel mogelijk geld aan Philips gaan verdienen.' Tja. Ergens snap ik dat, maar in de praktijk werd ook zo gewerkt. Er werd een Netapp van een paar ton verkocht als er een stukje archive storage van 100GB nodig was. Dat soort kul. Het liep volledig de mist in, heeft miljoenen zo niet miljarden gekost, en Philips heeft het contract voortijdig afgekocht. Exact wat wij van de werkvloer voorspeld hadden.

Outsourcing is een compleet ander verhaal dan afstoting van een afdeling. Maar het geeft wel aan hoe kortzichtig Philips tegenwoordig is.

Toen ik bij Philips begon was het inderdaad een soort 'eer' om ervoor te mogen werken. Men ging heel goed en sociaal met hun medewerkers om. Nu is Philips nog maar een schim van wat het ooit was, en inmiddels mag ik wel zeggen dat ik blij ben dat ik er niet meer voor werk.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 23 juli 2024 03:25]

Niemand zegt dat het elders niet zo is. Als iedereen in het kanaal springt, spring jij dan ook? Philips had vroeger een goede naam mbt sociale plannen, en was simpelweg goed voor haar werknemers. Als je je daarin niet herkend, werk je nog niet lang genoeg voor ze. 'Vroeger' was het echt anders. Ook toen andere grote partijen dat niet (of niet meer?) deden. En daarin, alsook de activiteiten die Philips nog heeft, is het nog slechts een schim van wat ze waren.

Verbitterd ben ik totaal niet, en dat kan jij voor anderen op basis van een comment ook niet beoordelen. Op het moment van outsourcen natuurlijk wel, terwijl ik best begrijp wat de achterliggende gedachte is of was. Achteraf is alles gemakkelijk, maar die outsourcing heeft me uiteindelijk gebracht waar ik nu ben, en zit ik in een veel betere positie. Verbitterd? Welnee joh. Dat is hoe het 'zaken'leven werkt tegenwoordig. Maar het ging over Philips als werkgever. En daar wil ik een punt over maken. Philips is zwaar afgezakt als zodanig.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 23 juli 2024 03:25]

Wil je zeggen, dat Philips zelf geen lampen meer maakt? Waar ze uit origine zijn begonnen?
Dit kan echt niet?
Nee, al jaren niet meer. Ze hebben Philips Lighting (nu Signify) al jaren geleden verkocht.

Ook hier geldt: ook al zit er een sticker Philips op de lamp, een Philips product is het al lang niet meer...
En vroeger was "een baan bij Philips een baan voor het leven". :o
Times are changing...
Zelfstandig betekent niet dat het voorbij is. Al is het wel een tijd van onzekerheid natuurlijk.
Heb een keer bij een kwartaal vergadering van Philips gezeten als technicus, daar werd de scheerapparaten afdeling letterlijk als geldkoe afgebeeld, die zullen ze niet snel afstoten.
De meeste patenten op scheerapparaten zullen wel verlopen zijn en de tijd dat ze vele honderden euro's konden vragen voor een scheerapparaat is ook voorbij. Mij lijkt het dat ze alles gaan verkopen.
De fabricage van de mesjes is het geheim van de smid hier. Daarom zit dat ook nog in Friesland. Ze doen ook nog research overigens, elektronenmicroscoop loslaten op baardharen.
Dat klopt, en daarom zijn ze zoveel mogelijk overgestapt op de 'bonenstaak' serie van dun handvat en opvallend losse scheerkop. Daar zullen ze een nieuw patent op hebben.
philips heeft niet zo veel patenten op shavers daarom kan men de techniek om ze te maken ook beschermen.
De top van Philips heeft nog maar weinig band met wat Philips werkelijk is, dat hebben ze wel aangetoond indertijd met de verhuizing van het hoofdkantoor vanuit Eindhoven naar Amsterdam. Frits Philips draait zich om in zijn graf. Er is nog maar weinig over van het ooit grote innovatieve Philips en daar is de huidige top verantwoordelijk voor omdat die totaal geen visie hebben.
Dat komt omdat Philips liever een soort bank wil worden.
Dat je sommige bedrijfsonderdelen afstoot snap ik maar hun core business is ondertussen wel zo smal geworden dat ze straks alleen nog maar met de patenten achterblijven.
Zitten de Senseo-apparaten daar ook bij?
Jazeker. Grofweg alles wat ontwikkeld wordt door het R&D kantoor in Drachten valt eronder.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.