Het gaat om fundamentele electronicakennis. ASML heeft fundamentele electronicakennis, op het gebied van halfgeeiderproductie, en is daar leidend in. Dat betekent dat iedereen die iets met halfgeleiders doet niet om ASML heen kan, en dat garandeert een bloeiend bedrijf.
Als het goed gaat met de economie én als je op het juiste paard wed wel ja. Ik zou nooit zeggen dat het geluk is dat het zo goed gaat met ASML én EUV maar ASML blijft kwetsbaar omdat ze van één technologie leven.
x86 is inderdaad ook een mooi voorbeeld: Intel kan daar leiden in zijn doordat ze, welliswaar met toepassing van kennis van ASML, leidend zijn in chiproductie en daardoor de meest krachtige chip kunnen maken. Omdat anderen het op productie hebben afgelegd, kan Intel hoge bedragen voor zijn x86-processoren vragen, niemand in de computerwereld kan om Intel heen.
Volgens mij wordt Intel op dit moment ingehaald door TSMC qua efficiency in productie en door Qualcomm en Apple qua chip ontwerp. Microsoft gaat ook laptops met ARM processor verkopen.
Televisies ja, dat was een race naar de bodem in de ogen van Philips. Maar de opvolger van heel ironisch nota bene de eigen displaytak van Philips (LG-Philips Displays!) toont aan dat fundamentele kennis de uitweg levert: LG is nu leidend op televisiegebied en kan mooie prijzen voor zijn OLED-televisies vragen. Daar had een Philips-logo op kunnen staan.
Voor zover ik weet was LG-Philips gespecialiseerd in crt displays (beeldbuizen). De LCD technologie zit in een joint venture (tp vision) waar Philips nog steeds een aandeel in heeft. Er staat ook nog gewoon Philips op deze televisies. LG heeft zonder Philips hun OLED afdeling opgezet.
Philips heeft al zijn fundamentele elektronicakennis de deur uit gedaan en probeert zich nu op niches te richten waar nog wat marge gemaakt kan worden. Zodra de concurrentie zich laat zien kiezen ze het hazepad en gaan er mensen de laan uit of wordt er weer een divisie verkocht.
Kan zijn maar dat is ook wel een logische keuze als je bekijkt waar de kansen en concurrentie liggen met betrekking tot globalisering. Je moet geen producten ontwikkelen waar je geen winst op kan maken.
Ook op verlichtingsgebied kan je met fundamentele kennis een hoop doen: OLED kan ook op verlichtingsgebied veel gaan betekenen en als ik lees dat Samsumg met microleds bezig is... wat als je verstand hebt van ledproductie? Maar dat is niet meer des Philips.
Dit keer geen fundamentele elektronicakennis zie ik

. Je kan niet alle kennis in huis hebben en Philips kiest ervoor om voor medisch te gaan. Overigens gaat het met Osram niet veel beter en voor zover ik weet hadden die een nog grotere R&D afdeling op het gebied van LED dan Philips.
De Eindhovense hoogtechnologische industrie moet, met ASML als lichtend voorbeeld, zich zonder Philips ook voor de toekomst zoveel mogelijk richten op fundamentele electronicakennis, om van de welvaart die het brengt te kunnen genieten.
De ontwikkelingen gaan vandaag de dag te snel om er een gigantische ontwikkelafdeling met veel specifieke kennis zoals het Natlab op na te houden. Bedrijven zoals Philips moeten hoogbegaafde medewerkers hebben met een heel breed begrip voor techniek (multidisciplinair). Al die medewerkers moeten elke dag nieuwe dingen willen en kunnen leren om dat de dag erna toe te passen. De fundamentele kennis is nu namelijk hetzelfde als 10 jaar geleden, maar de innovaties zijn elke dag anders.
Ik werk zelf op een ontwikkelafdeling met ca 400 medewerkers in Eindhoven en ik weet zeker dat er niemand weg moet die elke dag iets nieuws doet (ook HBO'ers doen hier uitvindingen). Mensen die alleen maar fundamentele kennis hebben zijn minder productief omdat ontwikkelen gaat om het opdoen van de kennis.