OnePlus vraagt eigenaren 5 en 5T hun toestel op te sturen voor drm-update

OnePlus vraagt eigenaren van de 5 en 5T of ze hun toestel willen opsturen zodat de smartphonemaker ondersteuning voor de Level 1-Widevine-drm van Google kan toevoegen. Zonder de drm is bijvoorbeeld Netflix niet in hd te bekijken.

Het gemis heeft ook zijn effect op Amazon Instant Video en Google Play Video, waarbij ook geen hd-inhoud afgespeeld kan worden. De update zelf uitvoeren zou niet kunnen, omdat dit alleen gedaan kan worden vanaf een geautoriseerde pc, aldus een communitymanager van OnePlus op het forum van de Chinese telefoonmaker. Deze eis hanteert Google, zo blijkt uit een Widevine-document. Momenteel hebben de telefoons alleen Level 3-ondersteuning.

OnePlus belooft dat gebruikers hun toestel binnen vijf dagen nadat het bedrijf het ontvangen heeft, weer terug hebben. De kosten van dat verzenden en terugzenden zal OnePlus in Europa, Noord-Amerika, India en China dekken, maar daarbuiten moeten gebruikers zelf betalen voor het posten. In een update aan de post zegt de communitymanager dat ze beseffen dat de aanpak 'niet handig is', maar dat er geen andere keus is. Wie van de mogelijkheid gebruik wil maken, moet contact opnemen met de klantenservice van OnePlus.

In november, ten tijde van de publicatie van de OnePlus 5T-review van Tweakers, kaartten verschillende members de opvallende omissie al aan. Kort daarna, in december, beloofde OnePlus dat de update eraan zou komen. Zonder de update streamt Netflix in 960x540, terwijl de resoluties van de 5 en 5T 1920x1080 en 2160x1080 bedragen. De omissie van deze drm is enigszins opvallend, aangezien talloze andere smartphones wel Widevine Level 1 ondersteunen.

Uit tests blijkt dat de OnePlus 3, 3T en One ook geen Level 1-security hebben. Verschillende meldingen van tweakers wijzen uit dat zelfs Oneplus 5's en 5T's die zeer recent gekocht zijn, de update nog niet hebben gehad. Het lijkt er dus op dat OnePlus nog niet of pas vanaf nu de telefoons zal gaan leveren met deze update geïnstalleerd.

Update, 14:11: in het artikel stond vermeld dat de OnePlus 3 wel L1-security ondersteunt, maar dit blijkt niet te kloppen. Het artikel is hierop aangepast en aangevuld met testresultaten van de auteur en commenters.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

25-02-2018 • 12:00

297 Linkedin

Submitter: Senaxx

Reacties (297)

Wijzig sortering
Iedereen klaagt wel meteen over OnePlus, dat het er meteen in het moeten zitten en dat je je telefoon kwijt bent voor minstens 5 dagen, etc etc, maar de meesten gaan volledig voorbij aan het probleem op zich: dat DRM gewoon niet werkt en alleen maar voor hinder zorgt voor iedereen.

DRM werkt niet. Je geeft iemand het slot en de sleutel en hoopt dan dat ze hem niet open kunnen krijgen door de sleutel te verstoppen in een hooiberg. Maar iemand die hem echt wil vinden, vinden hem toch wel, en dan kun je gewoon overal bij. Daarom probeert Google met bizarre restricties zoals een firmware update alleen mogen doen op een "geautoriseerde computer", om het je nog moeilijk te maken en in een sneue poging hun code geheim te houden (daarbij vergetend dat die code toch al op ieder apparaat staat).

En zelfs als het zou werken, wie gaat er echt films kopiëren vanaf een mobieltje? Dat is toch veel simpeler op een PC, waar je een volledige set debugging tools tot je beschikking hebt? Het enige dat ze hiermee bereiken is het lastig maken voor klanten die al een hoop geld aan een apparaat uit hebben gegeven. Degenen die hun films downloaden hebben er totaal geen last van want de torrents zit geen DRM in en spelen dus altijd op volle resolutie.

Het is dus niet OnePlus waar je over moet klagen maar Google.
Nee, dan is het ook niet Google. Als je dan zo demonstratief met een vingertje wil wijzen, wijs dan wel de juiste kant op, namelijk naar de content eigenaren. Zij eisen dit soort draconische maatregelen. Net als dat zij er de reden van zijn dat Netflix probeert VPN gebruik tegen te gaan.

Verder heb je gelijk hoor, het werkt inderdaad niet en frustreert alleen maar, de schuld ligt alleen ook niet bij Google. Ik vind het in dit geval wel degelijk meer de schuld van Oneplus dat de gevolgen nu bij de klant komen te liggen dan die van Google. Oneplus is degene waar je een toestel van koopt en die dus zorg dient te dragen dat dat toestel compleet is.
Voor een deel heb je gelijk. DRM bestaat alleen maar omdat logge domme mediabedrijven niet inzien dat ze alleen betalende klanten aan het pesten zijn en draconische eisen stellen aan het afspelen. Maar dat was niet de reden waarom de schuldige hier naar mijn idee Google is.

De eis van “geautoriseerde PC’s” komt van Google, niet van die mediabedrijven. Als het de mediabedrijven waren zou je dit soort eisen met alle DRM zien. Dan had er nooit een optionele DRM module in Firefox gezeten, want die wordt gewoon van het internet gedownload wanneer de gebruiker dit wil. Niks autorisatie. Zoiets is sowieso niet af te dwingen op traditionele computers waar de software grotendeels open is, en al helemaal niet op Firefox onder Linux, waar de gehele stack zelfs open source is. Blijkbaar kunnen ze het op Android dus wel maken (en wordt Android steeds meer een dichtgetimmerd ecosysteem a la Apple, ongeacht wat fanboys je wijs proberen te maken over de open source wassen neus).

Aangezien het ook anders kan komt deze eis dus naar mijn idee vanuit Google zelf, die hun DRM-troep op vreemde manieren probeert te beschermen, en voor de verandering eens niet van de mediaindustrie. En volgens mij is het geen toeval dat je dit tegenkomt op een apparaat waar Google behalve de leverancier van de DRM ook de leverancier van het OS is.
Google kan ook gewoon zeggen stop die DRM maar in een donker plekje. De content industrie heeft dan een probleem. Omdat het niet werkt op een hoop devices. En een hoop zullen dan geen netfflix nemen want te veel gedoe en gaan weer lekker downloaden. :+
Is het een keuze van Google of een vereiste van bedrijven als Netflix of zelfs van organisaties die deze bedrijven vertegenwoordigen? Ik zie namelijk niet zo snel de meerwaarde voor hevige DRM vanuit het perspectief van Google. Voor media bedrijven des te meer.

EDIT:
Los van bovenstaande blijf ik het een blunder vinden van OnePlus waar ze best over hadden mogen communiceren. Ik voel me als OP5 eigenaar al meerdere malen genaaid.

[Reactie gewijzigd door vdvoort op 25 februari 2018 15:12]

tja en ondertussen kan je bij veel android devices nog altijd lang drukken op een video en de video opslaan...
iets dat op de pc weer een heel stuk moeilijker is.

Gewoon afschaffen die onzin DRM als mensen echt willen vinden ze wel een weg.
Als je echt wil dat er niet gekopieerd word moet je maar prive bioscopen gaan inrichten en alleen daar je content weergeven dan pas kan het echt niet gekopieerd worden. maar denk niet dat je product dan heel veel aftrek vind....
Je maakt het erg simpel hier. En zelfs je vergelijking met een slot gaat mank. Sloten hebben in Nederland bijvoorbeeld 3 sterren, 1 is makkelijk te forceren en 3 moeilijk. DRM moet je net zo zien, natuurlijk iemand die wilt komt er wel doorheen maar voor 99% van de bevolking is het te lastig. In dat opzicht werkt DRM dus perfect. Het is niet bedoelt als "het antwoord" tegen copieren.

Verder Google heeft hier niets mee van doen. Zij implementeren enkel een techniek die content paritjen zoals Netflix graag zien. En jij als klant hoeft hier niet aan mee te doen, echter OnePlus heeft hier die keuze voor jou gemaakt. Wil je dit alsnog dan zul jij je mobieltje moeten opsturen.
Ondanks het feit dat het dus voor 99% van de bevolking te lastig is, is elke film vrijelijk gratis te downloaden en dat zal altijd zo blijven. En ondanks het feit dat elke film dus gratis te downloaden en/of te streamen is, zijn mensen er dus duidelijk wel bereid om te betalen voor dit content (in de vorm van Netflix, Amazon Instant Video en Google Play Video). Dit is niet omdat DRM bestaat, maar omdat mensen de genoemde video streaming diensten makkelijker vinden dan met torrents aan de slag te gaan en ook omdat deze diensten content tegen een redelijke prijs aanbieden. Door de DRM level aanpassing (die toch weer gekraakt wordt/is), wordt nu een deel van deze betalende klanten "gestraft", omdat ze nu hun telefoon moeten opsturen om deze aanpassing te installeren om zodoende de beste kwaliteit te krijgen. Je kunt dus eigenlijk in dat geval beter illegaal gaan downloaden en/of streamen dan een betalende klant te blijven, want zonder te betalen heb je al dit gezeik niet. Mijns inziens is dat als ze het steeds moeilijker maken voor de betalende klant om hun betaalde content te bekijken, deze klant op een gegeven moment vanzelf de makkelijkere weg gaat bewandelen, alsmaar strenger wordende DRM werkt daarom naar mijn mening dus compleet averechts.
Echter 99% van de bevolking klaagt niet het is die enkele tweaker en daar ga je al met je stelling mis. Verder functioneerd het precies zoals het moet zijn, goed voor 99% van de bevolking en weerhoud het de meeste hobbyisten om files zo te downloaden. Uiteraard is het niet feiloos maar daar gaat het ook niet om, het werkt zeer goed, niet perfect. De rest is niet relevant.

En steeds moeilijker om voor een klant om betaalde content te bekijken, geloof je dit nou echt met Amazon/iTunes/Bol/etc heden ten dagen? Er is nog nooit zoveel legale content zo makkelijk verkrijgbaar in een dergelijke hoge kwaliteit.
Ondanks het feit dat het dus voor 99% van de bevolking te lastig is, is elke film vrijelijk gratis te downloaden en dat zal altijd zo blijven. En ondanks het feit dat elke film dus gratis te downloaden en/of te streamen is, zijn mensen er dus duidelijk wel bereid om te betalen voor dit content (in de vorm van Netflix, Amazon Instant Video en Google Play Video). Dit is niet omdat DRM bestaat, maar omdat mensen de genoemde video streaming diensten makkelijker vinden dan met torrents aan de slag te gaan en ook omdat deze diensten content tegen een redelijke prijs aanbieden
Laten we even op mijn eerste stukje concentreren, want daaruit blijkt al meteen dat DRM echt compleet geen nut heeft. DRM bestaat al langer dan deze legale streamingsdiensten, desondanks zijn de aantal illegale downloads en streams pas gaan dalen toen er makkelijkere en betaalbare diensten kwamen om dit content te zien. Wat denk je wat er gebeurt als deze diensten morgen spontaan hun deuren sluiten? Precies, dan schieten de aantal illegale downloads en streams weer keihard omhoog, DRM doet daar echt geen moer tegen.
En steeds moeilijker om voor een klant om betaalde content te bekijken, geloof je dit nou echt met Amazon/iTunes/Bol/etc heden ten dagen? Er is nog nooit zoveel legale content zo makkelijk verkrijgbaar in een dergelijke hoge kwaliteit.
Dat is door mij inderdaad een beetje lullig geschreven, wat ik bedoelde is om betaalde content in de beste kwaliteit op een mobieltje of tablet te bekijken
Je gaat ervan uit dat het 100% moet functioneren, wat een fallacy is. Geen enkele beveiling is 100%, dit is ook gewoon niet het doel van deze beveiliging. Het moet goed genoeg zijn dat de gemiddelde hobbyist het niet kan downloaden. Dat er nog altijd mensen zijn die dat wel kunnen is jammer maar dat maakt DRM nog steeds geen mislukking.

Of om terug te komen op je eigen voorbeeld, je hebt thuis toch ook een slot op je deur ondanks dat er inbrekers zijn die dit weten open te breken? Een SKG*** is het beste maar dat is nog steeds voor sommige niet voldoende.

Verder kan ook nagenoeg iedereen op zijn mobieltje of tablet kijken. Laat het uitzondering nou net hier het geval zijn. De rest daarintegen, honderde miljoenen smartphone gebruikers hebben geen problemen.

Kortom DRM werkt bijna perfect we hebben hier enkel van doen met een leverancier die een rare keuze heeft gemaakt. Moeten we hier nou Google of Netflix scheef aankijken of OnePlus? Ik denk eerder het laatste.
Werk je voor een content bedrijf dat DRM gebruikt ofzo? Want hoe kun je nou stug blijven volhouden dat DRM werkt? Het maakt niet uit of 99% het niet kan kraken, maar voor die 99% is het ZEER makkelijk te downloaden, omdat 1% het wel kan kraken en deze 1% geen probleem heeft de gekraakte content met de hele wereld te delen. De enige reden dat dit illegale downloaden en streamen nu op zijn teruggang is, is omdat er nu voordelige en makkelijke diensten zijn waar je kan streamen, klaar. Het heeft echt helemaal niets te maken met de alsmaar strenger wordende DRM.

Vergelijkingen maken met een huisdeur slot gaat al helemaal niet op. We hebben het hier over digitale content dat overal ter wereld te kopen en/of te streamen is. Als ik een digitaal huis zou maken waar iedereen ter wereld bij zou kunnen komen, dan zou ik zeer zeker niet voor een "DRM" slot kiezen. En heel waarschijnlijk zal echt geen enkel digitaal slot werken. Dus inderdaad, in dit geval, als het niet voor 100% werkt is het compleet nutteloos.

Maar goed, ik neem aan dat ik je nog steeds niet heb kunnen overtuigen, dus let's agree to disagree :)
Ik heb de telefoon nog geen twee weken in bezit. ZIt her er dus al op? Kun je het checken?

Jammer
Denk het niet. Hierboven in een comment geeft @Mark_88 aan dat je deze kunt checken door DRM info in de Playstore te downloaden. Security level moet L1 zijn. Mijn 5T van een week oud ondersteunt dit niet. Dus heb weinig hoop voor jouw toestel.
Als je op Netflix zit en je zoekt op "Test Patterns" dan kan je zien welke resolutie wordt afgespeeld met welke bitrate en kwaliteit etc.
Om te checken, speel iets af van Netflix en probeer te achterhalen op welke resolutie het afspeelt.
Ben nu altered carbon aan het kijken. Het valt me mee. Op mijn oude moto X ziet het er niet beter uit....
Ik weet niet of ik hem ga opsturen omdat het nogal amateuristisch uitziet via zo'n forumpost. Ik wacht even af op de verhalen van mensen die process hebben afgerond.
Had het eerder ontbreken iets te maken met zo min mogelijk licentiekosten willen betalen? Zo ja, dan hoop ik dat OnePlus geleerd heeft direct het (brood)nodige te regelen voor nieuwe modellen. Het zou me trouwens niets verbazen als over een paar weken het nieuws komt dat een developer op XDA (oid) het mogelijk heeft gemaakt de patch zelf thuis uit te voeren. Er is vast een dev die denkt "Challenge accepted"
Volgens mij is er een hardware firmware aanpassing nodig voor Widevine Level 1 support, die op de SoC een update doet. Dit zou technisch inderdaad overal moeten kunnen door middel van een update, net zoals vroeger met CD / DVD spelers en regio codering of het unlocken van GSM's met SIM lock. Grote verschil zal zijn dat de ontwikkeling van deze technologieën steeds complexer geworden is en dieper ingebakken is in de hardware zoals bijvoorbeeld TPM. Dit is niet het eerste apparaat met dit probleem, en tot dusverre is het niet bekent dat iemand zelf een update heeft kunnen knutselen die dit mogelijk maakt op enig apparaat die Level 1 mist. Ik zou gewoon opsturen (eventueel voor tijdelijk een 2de hands toestel lenen om die paar dagen door te komen).
Erg nette service van OnePlus lijkt mij!
Ja het is netjes dat je het gratis kan opsturen, maar ik kan mijn OP5 niet echt missen. en wie zegt dat het mogelijk niet langer duurt?

Edit Zelf gebruik ik gaan netflix dus voor mij is het niet nodig.

[Reactie gewijzigd door leons95 op 25 februari 2018 12:10]

Misschien tijdelijk even een (oude) telefoon lenen van iemand anders?
Wat doe je als je morgen je telefoon laat vallen en helemaal stuk is? Dan mis je hem toch ook? Of koop jij direct in de dichtstbijzijnde winkel een nieuwe?
Paar dagen missen moet geen probleem zijn lijkt me. Ik vind het een hele nette, en de beste oplossing.
Dat is eigenlijk te makkelijk gezegd. Je hebt mensen die hun gegevens op hun toestel elke dag nodig hebben en niet iedereen weet hoe je gegevens makkelijk kunt kopiëren naar een andere toestel. Voor ons is natuurlijk een makkie.
Als je niet weet hoe je backupped of kopieert moet je zorgen dat je geen belangrijk gegevens op je telefoon hebt staan. Elke dag kan die kapot vallen, gestolen worden of niet meer aangaan. En dan is het zeker huilen.

Nu hebben vooral handige mensen een Oneplus en niet ome Henk van 84. Daarbuiten, die ziet toch nooit dit bericht op Tweakers of Twitter.
Uhm ja, eigenlijk wel als mijn telefoon kapot valt bestel/koop ik direct een nieuwe. Da's het voordeel als je geen telefoons boven je stand koopt.

Sterker nog mijn Honor 8 moest terug voor garantie en aangezien ik niet wist hoelang het ging duren heb ik vrijwel dezelfde dag een nieuwe honor 8 gekocht. En uiteraard was de andere binnen een week terug. :P

Nu heb ik een reserve da's ook handig. :)
Als toevoeging: ING stuurt alleen maar TAN-codes via de SMS. Zonder telefoon dus ook geen geld overmaken. Of bij sommige overheidssites DigiD met SMS-authenticatie. Bij mijn ziekenhuis wordt ook een SMS-code verstuurd. Die telefoon is tegenwoordig minder vrijwillig dan soms gedacht wordt.
Dat heeft geen klap met je telefoon te maken. Pak de SIM eruit en stop 'm in een andere telefoon (heb je er geen dan die van je partner, een vriend, whatever) en je kunt SMS'en ontvangen. Voila. Er ligt tegenwoordig in elke keukenla of nachtkastje wel een oud mobieltje te stoffen en zo niet dan is dat vást zo in een straal van 100m tenzij je in de rimboe woont.

[Reactie gewijzigd door RobIII op 25 februari 2018 14:39]

Was het maar zo simpel. ING hanteert een wachttijd van 24 uur als je je SIM in een nieuwe telefoon stopt voordat je deze kan gebruiken voor internetbankieren.

Nog even los van het feit dat ik geen andere telefoons heb waar een micro sim in past.

[Reactie gewijzigd door Maloney op 25 februari 2018 15:50]

En daarom dus gewoon lekker op de oude manier via website en sms.... Al die onnodige aps.
Recentelijk meerdere keren van telefoon gewisseld...niet tegen deze eis aangelopen. Weet je zeker dat 'ie niet vervallen is?
Geldt voor de ING-app. Kwam erachter toen ik een OP5 kocht.
Is dat alleen op Android zo? Met een iPhone geldt dat volgens mij niet. Ik heb het nog nooit gezien.
Heb het nog even nagezocht: het had er mee te maken dat ik een nieuwe SIM had. Blijkbaar kan ING dat zien en blokkeert dan de TAN-codes en de app voor een tijdje.
Dit probleem speelt alleen als je de oude eerst blokkeert. Zolang je eerst de nieuwe activeert en daarna de oude blokkeert is er niets aan de hand.

Ik ben van een nederlands telefoonnummer naar een duitse geswitcht (iets extremer dan normaal) en heb dit probleem niet ervaren.

[Reactie gewijzigd door Pieler op 26 februari 2018 09:27]

Ah, zo. Tip: gebruik de website, dan heb je dat probleem niet :)
Winkels en bedrijven doen best moeilijk over een leentoestel, maar jou garage biedt toch ook een leenauto als ie vijf dagen in de garage staat. Of neem je dan ook de auto van de buurman? Of heb je dan ff een andere auto in een keukenla liggen te verstoffen. Ohja, de boodschappenauto van je partner natuurlijk :D
Maar ff zonder dollen. Niet iedereen heeft een smartphone liggen te verstoffen, of heeft ff geld om een ander toestel te kopen, denk aan studenten ;) Een leenservice, eventueel tegen een huurtarief, zou daarom niet verkeerd zijn.
Ware het niet dat een garage vaak voor het gebruik van de leen auto wel doodleuk een factuurtje kan sturen, maar mensen schijnen met een mobieltje een mentaliteit te hebben van een zak hooi en die eisen vaak een leentoestel en Ow wee jij phonehouse
Of belcompany of wie dan ook als je er ook nog geld voor durft te vragen, of een borg, net of je wil beweren dat wij als veeleisende gratis leentoestel willend persoon niet zuinig met onze spullen omgaan. Euh ja dat beweren we inderdaad want anders hoefde je nu geen leentoestel.......
ik wil best wel 20/30 euro betalen voor een leentoestel, echter minimaal 5 dagen zonder zitten... nee dat kan niet voor mijn werk
Kul argument, als je er zo voor je werk van afhankelijk bent dan hoor je gewoon zelf een 2de toestel te hebben. Datzelfde geldt voor die mensen die vaak lopen de zeuren dat er een internet storing is want ze zijn er zakelijk van afhankelijk, Tsja dan had je of een zakelijk abbo met een degelijke SLA moeten nemen of een 2de particuliere lijn als fallback
Volgens mij zeg ik daarom ook, dat ik een borg of huur niet gek vind. Maar dat bieden ze dan ook niet. De enige die dat volgens mij deed of nog steeds doet is Coolblue.
Daarnaast kan een telefoon ook stuk gaan, zonder dat dat de oorzaak is van iemand die hem uit z'n handen laat kletteren, wij jij impliciet bedoelt. Dan is het wel fair om een leentoestel te kunnen huren.
inderdaad helaas....
Als ik een nieuw toestel heb, dan gaat de oude naar familie. Zo raar lijkt me dat niet?
Lekkere vent ben je. Ga je mensen bewegen om een smartphone te bestellen, zodat je tijdelijk een ander hebt en na die periode weer terug te laten sturen vanwege de soepele garantievoorwaarden.

Door veelvuldig gebruik te maken van dit soort bewuste constructies zorg je ervoor dat producten uiteindelijk duurder worden. Mensen die dit propageren en uitvoeren denken niet verder na dan hun eigen hachje. Denk dus eens even verder na als je dit soort "tips" geeft. Wat betekenen dit soort reacties straks voor de winkels? Zij zitten met een overschot aan apparatuur die ze met korting moeten verkopen en daardoor minder winst hebben in de lastige omgeving waarin ze nu al opereren. Het gaat hier niet alleen om de OnePlus 5(t), maar ook om andere producten die je in een ander voorbeeld geeft.
Ik weet niet eens of dit wel legaal is, ook al denken veel mensen van wel. De bepaling is om consumenten te beschermen tegen miskoop ( bij koop op afstand ), niet om met intentie van oneigenlijk gebruik voordeel eruit te halen. Ik vraag mij heel erg af of een verkoop punt geen retour mag weigeren als zij die intentie zouden kunnen bewijzen.

Oneigenlijk gebruik maken van regelingen zoals deze zou naar mijns inziens gewoon strafbaar moeten zijn.
Dat mogen ze niet alleen weigeren, dat doen ze ook. Een beamer heeft gewoon branduren in de software staan bijv, bij onredelijk aantal uren voor 'testen' zal je niet altijd zomaar de volle pond terugkrijgen.
Dat valt reuzen mee hoor, in sommige winkels geven ze je een 30 dagen koop garantie, ben je niet tevreden met het produk,t kan je hem gewoon weer terug geven en je geld terug krijgen. Steeds meer bedrijven bieden zo iets aan. Dat zie je soms ook in gewone winkels.
Of het helemaal legaal is weet ik niet. Maar bij bepaalde webwinkels komen de geretourneerde artikelen weer op internet als bv tweedekans, en dat scheelt soms wel behoorlijk met de nieuwprijs.
En bij aanschaf heb je eigenlijk altijd 24 maanden garantie en ook het recht om retour te sturen als het niet bevalt.
Zo heb ik al diverse artikelen gekocht. Voor mij hoeft alles niet helemaal nieuw te zijn. Als het maar goed werkt.
Zoals @TWeaKLeGeND hieronder al zei, jouw verhaal is gewoonweg niet waar. Waar het om draait is de bewijslast van oneigenlijk gebruik in de retour periode. En ja, een beamer halen die een weekend gebruiken op een personeelsfeestje ofzo en dan terug proberen te brengen is dus oneigenlijk gebruik. Wat jij doet in die periode maakt namelijk wel degelijk uit, ook als het product niet beschadigt raakt, sterker nog ik ben al heel specifiek geweest en heb het argument gebruikt dat als een verkoper de intentie van retourneren kan bewijzen dat dit waarschijnlijk niet legaal is.

Als jij vind dat men dat nooit kan bewijzen en het dus niet relevant is, dat is weer wat anders.
Compleet onzin en slecht advies. De wet koop op afstand is heel duidelijk wat betreft het gebruik:
a. Zichttermijn is geen gebruiktermijn

De consument dient tijdens de bedenktijd voorzichtig met de toegezonden zaak om te gaan. Deze heeft het recht om het product te beoordelen of hij het wil houden, en te proberen zoals hij dat normaal gesproken ook in de winkel zou mogen. Zolang de consument nog niet besloten heeft het product te houden, mag hij het niet gebruiken.

Wanneer de consument het product voor meer heeft gebruikt dan nodig is om te beoordelen of hij de zaak daadwerkelijk wil houden, is deze aansprakelijk voor de waardevermindering. De webwinkelier heeft dus recht op vergoeding wanneer de consument het product gebruikt retourneert.
Bron: Thuiswinkel.org
ik weet niet hoor maar het wissellen riekt toch wat naar oplichting. daarnaast staat het imei nr op de doos en in het toestel, die correspondeert na een wissel niet meer.
ik weet niet hoor maar het wissellen riekt toch wat naar oplichting. daarnaast staat het imei nr op de doos en in het toestel, die correspondeert na een wissel niet meer.
Vrij zeker dat hij geen OPLICHTING propageert hier maar dat hij bedoelt dat je het NIEUWE toestel gewoon retourneert binnen de periode in welke je volgens de wet van koop of afstand je aankoop bedrag geretourneerd moet krijgen. Netjes, misschien niet echt, maar hij bedoelt niet oplichting dat je toestellen om gaat wisselen ( zou ook niet lukken om de reden die je zelf al opgeeft ).
werkt niet altijd, ik heb net bij MM een smartphone teruggebracht. Wilden ze eerst niet terugnemen omdat dat de policy is als het plakkertje van de doos verbroken is. Uiteindelijk (lees na enig stennis schoppen) kreeg ik een giftcard die alleen zelfde dag geldig was, verkoper liet duidelijk merken dat ik voor deze coulance eigenlijk heel erg dankbaar moest zijn. Giftcard was voor mij geen probleem want ik moest toch een andere telefoon hebben.

Als je deze grap uit wilt halen dan kan dat alleen als je via internet bestelt, NIET als je in de winkel koopt.
Het idiote is dat als je in de winkel op je telefoon iets bestelt dat je het wel terug kunt brengen en als je het meteen meeneemt dat er moeilijk gedaan wordt bij retourneren.

Wat betreft dit soort aftersales kan MM beter zijn winkels opheffen en de "service" ergens stoppen waar de zon niet schijnt
De "wet koop op afstand" (onderdeel van het Burgerlijk wetboek) bepaalt inderdaad dat dit recht op retourneren binnen 14 dagen geldt, mits er sprake is van "koop op afstand". Bij aanschaf in de winkel zelf is een winkelier inderdaad niet verplicht om het artikel zomaar terug te nemen.

Hoewel dit raar kan overkomen, is het idee er achter dat, als je iets op afstand koopt, je niet in de gelegenheid bent geweest het product echt te zien of te testen, en dat je dan dus het recht moet hebben het terug te sturen als het niet aan de verwachtingen voldoet.

En bij verkopers die zowel fysieke winkels hebben, als een webshop, kun je inderdaad in de winkel gaan kijken en het dan toch online bestellen, en zo wel recht op die termjn hebben. Natuurlijk kun je het product dan ook niet meteen meenemen uit de winkel, en zal er een levertijd zijn.

[Reactie gewijzigd door Cpt.Morgan op 25 februari 2018 13:27]

Natuurlijk kun je het product dan ook niet meteen meenemen uit de winkel, en zal er een levertijd zijn.
Hier in de UK bij de Argos om de hoek ligt mijn online besteld pakketje binnen 15 minuten onderaan op de band vanuit het magazijn als het niet heel druk is, gewoon meenemen die handel hoor.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 25 februari 2018 17:04]

Als er één winkel is die moeilijk doet over terugbrengen (en een rede waarom ik niet graag bij die winkel koop) is het de MediaMarkt wel.
Zelfde voor het stempeltje op de kassabon die gezet wordt na afrekenen. Vroeg een keer wat dat inhield. Betekende dat je akkoord was gegaan met het goed, en dat hij in orde was bij verkoop. Lekker handig als het product geseald zit of met van die plastic binders om een laptop. Dan kun je voordat je de winkel uitgaat niet checken of het goed in orde is. Maar volgens hun dus blijkbaar wel.
Daarom, voor terugbrengen en garantie, niet de beste winkel. Blijven dozenschuivers daar.
Is dat zelfs wel geldig, dat stempeltje, als je er zelf niet willens en wetens mee akkoord gaat ? :O
Nee, wordt er gewoon opgejast na het afrekenen. Schijn je niks aan te kunnen doen. Waarschijnlijk wel als je stennis maakt, maar gewoonlijk wordt betalen als accepteren van de goederen gezien. Dat is uiteraard in strijd met de wet, maar voor MM lijkt zij zich daar niet aan te (hoeven) houden.
Je weet alleen niet of alle toestellen die nu in de verkoop zijn ook al deze update al geïnstalleerd hebben. Anders zit je straks met je nieuwe toestel weer met hetzelfde probleem.
Sommige toestellen die nu verkocht worden, hebben de update ook nog niet. Tenminste, dat lees ik uit posts op het betreffende forum.
Dat iets mag, wil niet zeggen dat het netjes is. Ik keur dit soort parasieten gedrag in elk geval heel erg af.
Ik schrijf toch duidelijk dat het niet netjes is, dus ben me er van bewust. Dus dat hoef je dan ook niet te verduidelijken in jouw bericht.

De vraag is eerder: wie gaat er zoveel geld uitgeven voor een tijdelijke telefoon?
Ik denk bijna niemand.

Als je een bedrijf hebt dan heb je meestal een zakelijke abonnement. Vaak zit daar ook goede voorwaarden inbegrepen te denken aan vervangende tijdelijke telefoon.

Maar voor de consument is dat niet of zelden het geval en moet de reparatie periode overbrugd worden met niets of een oude telefoon die je ergens nog hebt liggen of van iemand kan lenen.

Maar kan de klant er wat aan doen dat er iets mis is aan zijn telefoon? In dit geval van OnePlus niet. Waarom moet de klant dan zonder telefoon zitten?

[Reactie gewijzigd door aliberto op 25 februari 2018 13:38]

Was ook niet specifiek naar jou bedoeld hoor. Meer het gedrag in het algemeen.
Heb jij ook een winkel of webshop? Hoop het niet voor je, deze kon wel eens erg snel op zijn gat liggen.

Serieus gast, dit soort advies hou je maar lekker voor je. Dit kan er alleen maar toe leiden dat als je werkelijk wat hebt je je recht niet kunt krijgen of producten wegens deze "service" veel duurder moeten worden. Dat jij van MM personeel dergelujke dingen hoort is al erg genoeg. Ga nu niet ook nog mensen aansporen hetzelfde te doen.

Persoonlijk vind ik het een vorm van diefstal, aangezien het vooraf zo opgezet wordt. Niet netjes is dan ronduit zwak uitgedrukt.

Edit @aliberto En spreek voor jezelf, nee dit doe ik dus uit principe niet. Ik keur het af en iedereen die dit soort praktijken bedrijft. Dat het gebeurt is al erg genoeg, om het dan ook nog van de daken te schreeuwen...

[Reactie gewijzigd door Somoghi op 26 februari 2018 12:46]

Ik denk hardop. Maar vele mensen zeggen het niet en doen gewoon dit soort zaken. Je leest ook vaak rond kerst periode dat mensen kleren kopen en dan op hun mooist tijdens kerst uit zien. Is kerst voorbij dan retourneren ze deze producten.

Misschien doe jij dit soort zaken ook wel eens maar je probeert nu achter het zogenaamde goede volk te scharen. Niemand is een heilig boontje. Iedereen heeft wel eens wat op zijn kerfstok.
Je probeert e.e.a. goed te praten door te stellen dat het volledig volgens de wet is, maar zelfs dat is het niet (naast dat het zeer asociaal is). Je mag het produkt uitproberen, maar niet daadwerkelijk in gebruik nemen. Dus een aantal uur een telefoon gebruiken kan prima, maar niet dagenlang. De verkopen mag dan kosten in rekening brengen.
Het mag niet, maar je komt er mee weg (als je er mee weg komt) , groot verschil.

Verder: Wat een walgelijk advies.

Mensen kopen overigens een smartphone. De zin 'je kan bellen en bent bereikbaar' hoort bij telefoon niet smartphone. Twee apparaten met een totaal andere functie.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 25 februari 2018 14:37]

Bereikbaar kan ook zijn in de vorm van Whatsap of mail. Niet alleen maar bellen. Tegenwoordig bellen mensen ook nog met een smartphone, misschien dat jij dit niet doet met je smarthphone, da's dan ander verhaal.
Ik bel heel wat meer dan gemiddeld maar een smartphone vervangt voor veel mensen een pc. Hun doel is niet telefonisch bereikbaar zijn maar veel meer.

En ja er lopen veel egoïstische mensen rond, dat is voor mij niet een reden om dan maar net zo low life scum andere mensen bedrijven en de maatschappij naaiend bezig te zijn.
Mensen modereren, niet Tweakers zelf. Verdiep je er eens in. Daarbij moet je gewoon even geduld hebben.
Ik heb jaren gemodereerd. Het kleur bekennen van Tweakers in het beoordelen van moderatie is de reden dat ik daarmee gestopt ben. Dat maakt het echter niet minder irritant dat die kleur zichtbaar blijft op een verder toch aardig goede techsite.
Zeker in het begin bij de topdrukte zal het wel langer duren ja, dan kun je best rekening houden met 2 weken, tenzij OnePlus alle capaciteit heeft berekend en ingeschakeld.

Wat betreft je OP5, kun je je OP5 niet missen, of kun je niet zonder een smartphone in general (voor werk of andere redenen)?
OnePlus belooft dat gebruikers hun toestel binnen vijf dagen nadat het bedrijf het ontvangen heeft, weer terug hebben.
Ik kom zelf voorheen uit de reparatie industrie, daar werd ook 7 dagen (let op: geen werkdagen) gerekend. als maximale tijd. We hadden de capaciteit beschikbaar, maar werd niet ten volle benut door de opdrachtgever. We liepen uiteindelijk zelfs tegen backlogs van 14 dagen aan.

Zoals ik dus al aangaf: Tenzij OnePlus de capaciteit heeft berekend en ook volledig benut, kun je wel eens op 2 weken zitten.
Zoals ik dus al aangaf: Tenzij OnePlus de capaciteit heeft berekend en ook volledig benut, kun je wel eens op 2 weken zitten.
Je kan pas sturen als je contact hebt gehad en je mag hem pas sturen als ze zeker weten dat ze het binnen 5 dagen kunnen. Lijkt me niet bepaald ingewikkeld.
Ik vraag me ook af of men deze update uit kan voeren zonder dat een reset (data-verlies) nodig is?
Verder is mijn vraag of de fabrikant toegang heeft tot mijn data?
Als je je opslag encrypt niet echt op een legale manier. tenzij je ze het wachtwoord geeft natuurlijk. Volgens mij is de private key te extracten door zwakheden in qualcomm soc's, maar dit is meer cracken dan dat ze toegang hebben via een backdoor oid. Overigens zouden ze zonder full disk encryption nogsteeds je rom geheugen moeten uitlezen als je een wachtwoord hebt en daarvoor moet je telefoon gedemonteerd worden gok ik. maar dat laatste weet ik niet 100% zeker, aangezien oneplus ook iets had van engineermode ofzo waar laatst controversie over ontstond.

[Reactie gewijzigd door t link op 25 februari 2018 14:25]

OnePlus moet een firmware update doen. Zodra een leverancier enigszins iets met software moet doen, hebben ze altijd als eis dat ze de data mogen wipen / terugzetten naar fabrieksinstellingen.

Oftewel, neem niet het risico, maak een backup, wipe het apparaat, stuur het op en restore je backup na afloop.
Ja uiteraard, maar ze zullen geen toegang hebben tot je data tenzij je het wachtwoord geeft. Overigens vraag ik me af waar deze DRM precies zit, kan je met een custom rom niet deze DRM content bekijken? als dat zo is is de consument weer mooi een oor aan genaait.
Zelf gebruik ik geen netflix dus voor mij is het niet nodig.
jij misschien niet maar het heeft wel een positieve effect op de restwaarde van je toestel.
Er zal geen haan naar kraaien op de V&A markt. Over enkele maanden is men vergeten dat deze update bestond, vooral bij mensen die hem 2e hands willen kopen. Mocht het een verschil zijn, dan heb je het over een tientje of minder.
smartphones hebben quasi geen restwaarde... na 2 jaar is hun waarde nog een fractie van de aankoopprijs.
Precies dit. Ik zou het best willen doen, maar ik gebruik mijn telefoon zowel zakelijk als privé, dus ik kan hem niet zomaar 5 dagen even opsturen, met kan op meer. Ik heb dus wel iets van een overbruggen nodig.
Als je smartphone zó essentieel is voor zakelijk gebruik, lijkt het me sowieso nuttig om een backup toestel te hebben voor het geval je smartphone stuk gaat.
Los van het feit dat ik m'n telefoon niet 5 dagen wil missen, zit hier meer aan vast dan je zo even denkt. Het is namelijk niet alleen even je sim kaart overzetten.

Je hebt rekening te houden met digiD app, ING app google authenticator, etc die aan je telefoon gekoppeld is. Daarnaast heb ik, omdat ik mijn toestel zakelijk gebruik, ook connectie met bedrijfsdata. Dat ga ik niet zo opsturen naar een extern bedrijf in het buitenland. Dus dat betekent dat ik mijn telefoon mag wipen voordat ik hem kan opsturen.

Dat vind ik teveel moeite voor een 1080p weergave van Netflix. Jammer maar helaas.
Zakelijk,dan lijkt mij Netflix een app die je daar voor nodig hebt
Waarom geen Netflix op een apparaat waar je van je inkomen van afhankelijk bent? Wat heeft dat precies met elkaar te maken dat het elkaar uitsluit? Mag een wagen die voor inkomen zorgt niet meer een rit naar de bioscoop faciliteren?
De belastingdienst en eventuele lease-overeenkomst zouden wel eens aan je oor kunnen gaan zeuren als het over een bedrijfswagen gaat.

Deze post is alleen maar gemaakt om aan te geven dat voorbeelden die gebruik maken van de autowereld, (bijna) altijd hard onderuit getrokken kunnen worden. Een beter alternatief heb ik echter nog niet, dat is dan weer de andere kant.
@GeroldM Nog nooit last van gehad. Doet misschien dat het m'n eigen toko is, maar de belastingdienst faciliteert het juist. Ik betaal ze geld om mijn zakelijke voertuig te mogen inzetten voor ritjes naar de bioscoop.
Dan gebruik je een tijdelijk ander toestel? Andere fabrikanten doen dit niet eens en geven gewoon maar een middelvinger naar de gebruiker met de boodschap "je koopt onze volgende telefoon maar lekker, die opnieuw 800 euro kost".
Bij andere fabrikanten is het wellicht niet nodig omdat het daar wel in orde is. En zo handig is het nu ook weer niet om je toestel op te sturen. En zoals in de tekst staat is deze service niet wereldwijd.
Ik ben het er volledig mee eens dat dit standaard op de toestellen had moeten zitten. Het is dus inderdaad vreemd.
Andere fabrikanten doen dit niet eens en geven gewoon maar een middelvinger naar de gebruiker met de boodschap "je koopt onze volgende telefoon maar lekker, die opnieuw 800 euro kost".
Noem mij een recent toestel wat bij Launch €800 was en deze DRM niet ondersteund. Gaat je echt niet lukken.
Ik heb het niet over dat ze het niet ondersteunen. Ik heb het erover dat als de vorige generatie dit niet ondersteunde, je dan maar lekker de nieuwe 800 euro-variant mag kopen. Niet per se over de huidige generatie.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 25 februari 2018 13:20]

Begrijpendlees mijn vraag nog eens even want je hebt hem niet begrepen zie ik.
Boeit niet, het punt was 'koop maar een nieuwe voor de volle pond daar zit het wel op'
Het boeit ook niet wat jij zegt dan?
Want donstil heeft wel een punt.
AnonymousWP doet een sneer naar samsung, die dus jou dwingt naar een nieuwere generatie dwingt wat gewoon onzin is.
Btw info https://www.google.nl/amp...n-prime-video-hd-drm/amp/

It’s unclear why OnePlus and ZTE opted for skipping the certification process for Widevine L1, especially since Google does not require any licensing fees to be certified. With certification out of the way, it is a software issue which can be easily solved after all,

[Reactie gewijzigd door raro007 op 25 februari 2018 16:06]

Naar wie de sneer gericht is doet er niet toe. De statement is geldig in elke prijsklasse met elk product. Jij koopt iets zonder X. Fabrikant bied achteraf gratis X ondanks dat het de fabrikant geld kost en ze er zeker niet toe verplicht zijn. Dat is gewoon positiever dan je ertoe bewegen dan maar de nieuwste versie te kopen. Om het dan te gaan hebben over dat andere producten X standaard hadden is een geheel andere discussie die helemaal niks af doet aan het aanbod dat je nu krijgt.
Naar wie de sneer gericht is doet er niet toe. De statement is geldig in elke prijsklasse met elk product.
Dat bedoel ik dus. Dat statement is mijn inziens helemaal niet geldig.

Ik ken geen recente telefoons van €800 die deze codec niet ondersteunde. Daarom is zijn opmerking dus niet meer dan een domme sneer.
En wie zegt wat er nog meer met je foon gebeurd ondertussen?

Foon opsturen voor een software update? 1990 belde.... (maar niet mobiel)
En wat denk jij dat er gebeurt? Je suggereert dat er verkeerde dingen gebeuren zonder daarvoor aanwijzingen te hebben. Hoop ook niet dat je ooit een reparatie nodig hebt want dat zal je ook wel niet bevallen!
Maar je stuurt het op naar de fabrikant zelf. Hoe loop je dan meer risico dan je überhaupt al liep toen het toestel gemaakt werd? Los van het bekijke van je eigen data, maar die kan je natuurlijk gewoon wipen voordat je de telefoon opstuurt.
Als Samsung of Apple dit had gedaan was het forum ge-explodeerd. Raar dat veel mensen van een multinational als Oppo (eigenaar van OnePlus) dit soort wanproducten zo maar accepteren. Waarom hebben ze niet een fatsoenlijke OTA optie geimplementeerd?
Als je het artikel had gelezen, had je opgemerkt dat het dus niet OTA gedaan kan worden. Omdat het vanaf een ''geautoriseerde PC'' moet worden gedaan.
Dat is natuurlijk kul. OTA-updates kunnen beveiligd worden met een handtekening die verplicht gecheckt moeten worden bij de update.
Uiteraard, OnePlus gaat heel veel kosten maken en een hoop klanten boos maken omdat ze dat leuker vinden dan een OTA-update maken...
Netjes? Elke andere telefoon in die prijsklasse ondersteunt dit gewoon out of the box. Elke model heeft wel iets bij OnePlus. Na de One ben ik er mee gestopt.
Ik ben heel erg blij met mijn 5t. Ik heb wel eens eerder een poging gedaag om van Apple af te komen, Dit keer is het gelukt. Het is ongeveer een iPhone X voor minder dan de helft. Gelukkig kijk ik geen Netflix op mijn telefoon.
Na de super One ben ik voor de 3 gegaan en vorig jaar weer de 5 dus denk wel dat je me bij de tevreden klanten kunt scharen EN ze worden nog allemaal dagelijks gebruikt met LOS (buiten de 5 die heeft de Phoenix rom)
“Erg nette service voor een flater die ze in eerste instantie al niet hadden moeten maken” bedoel je waarschijnlijk.

Deze ondersteuning had er gewoon vanaf het begin in moeten zitten natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 25 februari 2018 13:02]

De gevangenis wordt gratis vernieuwd, wat een service. Wat mensen al niet doen voor een half uurtje TV. :(

Het hele DRM is de antithese van alles wat computers en internet groot en krachtig maken, namelijk de eindeloze mogelijkheid om informatie te combineren en aan elkaar te knopen. DRM gaat alleen maar over het onmogelijk maken van hergebruik en communicatie. Ik ben bang dat we er over een paar jaar achter komen dat we onze hele cultuur en geschiedenis achter een paywalls hebben gezet en de sleutels kwijt zijn.

Ik snap dat Hollywood z'n filmpjes wil beschermen, en op zich is dat een legitiem doel. En ja, er zijn ook andere toepassingen van DRM, maar laten we wel wezen, in praktijk gaat maar om één ding. DRM werkt tot op zekere hoogte, maar het is als een kruisraket gebruiken om de duiven van je dak te jagen, niet verstandig.
En wat zou je oplossing zijn dan? Allicht wil iedereen (Hollywood, musici en zelfs vertalers van je favoriete boek) betaald worden voor hun werk. En dus voorkomen dat iedereen ongebreideld je werk mag gaan lopen dupliceren zonder dat je er iets voor krijgt.

Of werk jij ook gratis en mogen je collega’s met jouw eer gaan strijken?
En wat zou je oplossing zijn dan?
Zorgen dat de service en de kwaliteit zo goed is dat mensen het liever kopen dan downloaden. Een zeker percentage verlies kun je maar beter accepteren, net zoals dat supermarkten geen bodyscanners en röntgenapparaten gebruiken tegen winkeldieven; de gewone klanten zouden daar te veel last van hebben.
De muziekwereld heeft DRM al bijna helemaal afgezworen, omdat het veel kost, een hoop gedoe oplevert en toch niet helpt. Liever een deel piraterij en een hoop tevreden klanten, dan geen piraterij en klein aantal geirriteerde klanten. Hollywood moet die les nog leren; helaas hebben ze daar meer geld en macht om de politiek naar haar pijpen te laten dansen, waardoor het wel eens een lange en pijnlijke excercitie zou kunnen worden.
Doel is natuurlijk te zorgen dat het aanbod voor een dergelijke eerlijke prijs aanwezig is dat er (bijna) niemand meer is die de boel wil rippen en uploaden op 't net vanwege het lage aantal viewers enerzijds (reward) en hoge boetes anderzijds (penalties).

Zodra aanbod + kwaliteit afneemt op de illegale markt, gaan kwaliteitliefhebbers ook sneller voor het legale alternatief kijken.
het zou net zijn als ze er ter compensatie nog iets bij zouden geven voor het ongemak zoals bvb een gratis extra dash charger
Nou, dat vind ik nogal onterecht naar mijn mening. Je krijgt een functie erbij (die er eigenlijk al in had moeten zitten, daar ben ik het mee eens) en dat is helemaal gratis (ook het opsturen).
Anno 2018 mag je toch verwachten dat je op elke telefoon fatsoenlijk Netflix kan kijken. Zeker omdat dit geen goedkope telefoon is. Het is niet zo alsof OnePlus heel duidelijk heeft gecommuniceerd dat L1-certificering ontbreekt. Wat dat betreft lijkt compensatie mij wel terecht.

Je praat deze flater wel heel makkelijk goed.
Je kan er ook Netflix op kijken - alleen niet in super awesome ultra kwaliteit.

De gestelde 960x540 op een 5" scherm is een 220 PPI resolutie
Mijn 40" full HD tv heeft 55 PPI

Oftewel, kwaliteit zal hoog genoeg zijn voor de meeste mensen. Denk dat de gemiddelde persoon het niet eens op zal vallen dat de stream zo slecht is. Alleen de echte diehard movie enthusiast die de hele dag Netflix op z'n telefoon kijkt zal dit merken.
Ter compensatie waarvan.? Je hóeft hem niet op te sturen.
Nette service? Vind jij het netjes dat het niet gewoon via een OTA update kan? En ook niet via een tethered update?

Ik vind het maar een rare actie.
DRM afschaffen zou dan misschien het beste zijn, dan hoeven er ook allemaal niet van die trucjes worden uitgehaald.

Vraagje: heeft mijn OP3 deze dus nu wel? Hoe zit het met andere toestellen?

Begrijp dat Google dit enkel vanaf een computer wil uitvoeren, dan hebben ze de controle en weten ze wie aan de knoppen zit. Aan de andere kant, dit had ook prima als blob gekund.
Uit het artikel:
De omissie van deze drm is enigszins opvallend, aangezien bijvoorbeeld de OnePlus 3 en talloze andere smartphones wel Widevine Level 1 ondersteunen.
Uit het artikel:

[...]
Ja dat is dus niet waar.
Ik heb net gekeken met die DRM-info app en mijn OP3 ondersteund alleen L3.
https://i.imgur.com/GRPCQmi.png
@Mark_88 zo ziet het er bij mijn 3t ook uit (kan zo snel niet even een afbeelding toevoegen)
Begrijp dat Google dit enkel vanaf een computer wil uitvoeren, dan hebben ze de controle en weten ze wie aan de knoppen zit. Aan de andere kant, dit had ook prima als blob gekund.
Heb je een bron hoe Widevine Level 1 support via een blob toe te voegen?
Nee, en zo technisch ben ik natuurlijk niet. ;)

Het gaat erom dat je dit ook via een andere weg zou kunnen doen, of dat nu een blob of via een andere technische oplossing is - het maakt niet zoveel uit.
Het hangt wel van de implementatie af, stel dat je de firmware update moet ondertekenen en uniek is per apparaat, is het vele malen lastiger te doen dan simpelweg een generieke firmware uitbrengen.
Waarom zou dat niet op afstand kunnen?

Hang je device thuis aan een USB, start het gegeven programma die de device sleutel(s) controleert + verstuurd aan server, die vervolgens een aangepaste firmware/blob pushed naar de telefoon. Dan nog een reboot, zoals dat ook gebeurt bij een update/upgrade en klaar.

Dit kan toch prima op afstand? Intel patch toch ook de CPU's op afstand? Moederborden ook en zelfde geld voor alle andere devices (routers, switches, ..).

De enige reden dat dit hier niet gebeurt is dat Google geen enkele informatie wilt lekken over deze DRM, iets dat toch vrij scary is. Wat doet die DRM nog meer?

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 26 februari 2018 11:07]

Volgens het artikel wel, maar ik heb het zojuist getest op mijn 3t met laatste officiële rom en ik zit op level 3.
Wordt je oneplus geflashed. En kan je alles opnieuw installeren?
Opnieuw installeren moet je sowieso want ik neem toch aan dat iedereen op Tweakers wel slim genoeg is om een Smartphone niet inclusief alle privé data te versturen naar een fabrikant.
Een moderne telefoon anno 2018 zou vrijwel onbruikbaar moeten zijn zonder een vingerafdruk op pincode. Als je zulke drastische maatregelen moet nemen om je privégegevens te beschermen, dan heb je sowieso al een inferieur product gekocht.
Als je iets stuurt naar een fabrikant moet je er altijd vanuit gaan dat die gewiped wordt - en je dus moet zorgen voor een backup van je data.
Daar moet je altijd van uit gaan als je hem laat opsturen, zelfde met laptops etc die je weg brengt.

Dus altijd zorgen dat er niks belangrijks meer op staat, zodat als je terug krijgt niks mist wat je vergeten was op te slaan.
"De update zelf uitvoeren zou niet kunnen, omdat dit alleen gedaan kan worden vanaf een geautoriseerde pc"
8)7 lekkere oplossing dan. Maargoed, het zou me niets verbazen als dit binnen korte tijd wel kan, zal vast wel een rom op XDA verschijnen waar dit gewoon in zit.

Edit: misschien ook niet....
The Widevine keybox must be encrypted with a device-unique secret key that is not visible to software or probing methods outside of the TrustZone. The Widevine key-box must be installed in the factory or delivered to the device using an approved secure delivery mechanism.

[Reactie gewijzigd door Jay-v op 25 februari 2018 13:35]

DRM is gewoon slecht. Altijd wordt de eerlijke man benadeeld.
De eerlijke man wordt benadeeld door OnePlus, niet door DRM. Het is gewoon lui, laks en slecht van OnePlus. Vrijwel elke andere telefoon in de wereld kan probleemloos Netflix streamen.
Tjah, want er is helemaal geen geschiedenis van DRM waar de eerlijke man genaaid werd door DRM.

Enkele game voorbeelden:
Bioshock, Might and Magic: Heroes VI, The Settlers 7 and Tom Clancy’s HAWX 2, Battlefield Hardline benchmarker die teveel ze graphic cards switchde etc etc.
https://uproxx.com/viral/...ailures-of-always-on-drm/

Verder is netflix nog steeds niet goed te kijken op Linux: https://www.makeuseof.com...-natively-linux-easy-way/

Verder blokkeert DRM basis functies zoals het opnemen van TV(wat mag volgens de wet zolang het voor jezelf is) en andere meuk:
https://www.eff.org/wp/di...developing-world#consumer

Zo bepaalt een koffie apparaat welk merk koffie jij mag drinken:
https://www.theverge.com/...ee-cups-totally-backfired

Er zijn ook voorbeelden van programmas die stabieler / sneller werken als ze gepirate zijn omdat de DRM module eruit gesloopt is, maar ik kan de namen even niet herinneren.

En zo zijn er nog miljoenen voorbeelden waarom DRM slecht is en gewoon alleen maar vervelend is voor de eerlijk betalende man. Dus het is niet een losstaand probleem van OnePlus hardware, maar van de hele DRM wereld.
Maar als die key wel zichtbaar is voor de software (dus bijvoorbeeld op XDA gepost), wat gebeurt er dan? Valt het security level L1 dan weer terug naar L3?
Hoe zit het met deze Level 1 DRM als je een alternatieve rom installeert, bv LineageOs?
- Zit de Level 1 DRM daar al standaard in?
- Verlies je de Level 1 DRM als je zo'n rom installeert op een telefoon met DRM?
- Of is de Level 1 DRM geen onderdeel van een ROM? Waar zit het dan?
Ik kan een poging doen om op je eerste vraag te antwoorden: ik heb een OnePlus X met LineageOS 14.1, en ik heb L3 DRM. Verder heb ik niet echt een idee hoe het werkt. Aangezien OnePlus zelf zegt dat het alleen te installeren valt via een geautoriseerde pc, vermoed ik dat LOS ROMs generally geen L1 DRM hebben.
DRM is geen onderdeel van de ROM maar is toestel uniek. Daarom vraagt OnePlus om de telefoons terug te sturen omdat zij de keys hebben je toestel. Dan pas kunnen ze de DRM updaten.
Ik heb de 5T echt net een week! Is deze vanaf nu dan wel beschikbaar bij elke nieuwe 5(T) die gekocht wordt?

Is het ergens te controleren of deze versie er al op staat?
DRM Info in de Play Store. Level 3 = sd, Level 1 = hd. Kan je laten weten wat je hebt? Dan voeg ik dat toe.

[Reactie gewijzigd door Mark_88 op 25 februari 2018 13:25]

Ja helaas ook security level 3. Doet mij dus vermoeden dat mijn telefoon al een tijdje op stock lag in hun warehouse.
Dat is raar. Ik heb een OP5 sinds de early release en bij mij heb ik level 1.
Edit: hier link naar screen https://imgur.com/M9koTVg
Edit 2: gaat over security level 8)7

[Reactie gewijzigd door maarten013 op 25 februari 2018 13:50]

Zeker? Screenshot? Het gaat om de Security Level, zoals @Jeroenneman ook aantekent.

[Reactie gewijzigd door Mark_88 op 25 februari 2018 13:47]

Oke, ik heb even bij een vriend gekeken die sinds een week of 2 de OP5T heeft en die heeft ook L3. Screen: https://imgur.com/HJx3J56
Excuus keek verkeerd
Mijn 3t heeft een level 1 maar een security level 3, hoe zit dit dan? In de tekst staat dat de 3 hem wel ondersteund. Of valt de 3t daar niet onder?
Wat bedoel je met level 1, maar security level 3? Kan je een screenshot maken? Ik heb hier alleen mijn 3 kunnen testen, die heeft level 1.

edit: nope, toch niet :/

[Reactie gewijzigd door Mark_88 op 25 februari 2018 14:07]

Mijn OnePlus 3 heeft ook zoals @Sean93 aangeeft Version 1.0 Security L3
Link https://imgur.com/a/gseBa

[Reactie gewijzigd door faultier op 25 februari 2018 14:08]

Thanks! Ik had het zelf op mijn OP3 verkeerd gelezen, my bad. Heb update gedaan. Dank, allen!
Mijn oneplus 3 geeft aan security level 3, dusk ik zou ook geen HD hebben blijkt...
Weer het bewijs dat DRM het DOMSTE is wat er bestaat....
precies.

Het slaat helemaal nergens op.

Als ik het echt wil kopieren en online kwakken dan lukt me dat toch wel. ondertussen hebben miljoenen mensen er alleen maar last van.
De enige manier om echt iets niet te kunnen kopieren is door het niet weer te geven of niet te laten horen.
Hoe simpel is het immers om simpelweg de data via een reciever en hdmi capture device te laten lopen

kopieer beveiliging bestaat niet.
Fotos kan je nog watermarken bij video kan dat simpelweg niet tenzij je op iedere video je account nummer in watermerk in beeld krijgt maarja dan word dat er gewoon vanaf geknipt of blurry gemaakt...

Alleen legale gebruikers ondervinden hinder van DRM verder helemaal NIEMAND.
Je kans in videoframes in de LSBs van een file encrypted user account data proppen, maar dat is ofc ook weer te verwijderen, mits je weet dat het er is.
Vertel mij meer over alle miljoenen Netflix-gebruikers die zoveel hinder ondervinden van DRM.
Hoofd post niet gelezen dus....
Jawel, maar als alleen OnePlus-gebruikers geen gebruik kunnen maken van Netflix, ligt het dan aan DRM of aan OnePlus?
netflix werkt wel alleen niet in een hogere resolutie.

Daarnaast he ik even op 4 van mijn 5 devices de test gedraait en allemaal NOT supported.

En het zijn geen oneplus telefoons of tablets en wel in staat hd content af te spelen maar door DRM niet mogelijk.
Kortom het is een DRM probleem. Ik denk dat dit een veel grootschaliger probleem is dan mensen nu inzien alleen veel mensen zijn simpelweg niet in staat het verschil tussen 540p en 720/1080p op een tablet of telefoon te zien dus word het niet als probleem gezien.

Donder DRM had dut nooit een issue geweest dus kan de vinger maar 1 kant op gewezen worden. DRM !
Om HDMI signaal met DRM te onderscheppen moet je wel custom of modded hardware gebruiken die dat signaal doorgeeft ipv zijn eigen signature teruggeeft

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee