Bedrijf zet Kickstarter op voor passief gekoelde pc met i7-7700K en GTX 1080

Compulab, een Israëlisch bedrijf dat al langer passief gekoelde pc's maakt, heeft een Kickstartercampagne opgezet voor zijn nieuwste pc, een volledig passief gekoelde, op gaming gerichte computer met een Intel Core i7-7700K en een GeForce GTX 1080.

De Airtop2 Inferno moet de krachtige componenten kunnen koelen door een systeem van holle luchtpijpen in de ribben aan de zijkant. Koele lucht wordt hier door natuurlijke convectie aan de onderzijde naar binnen gezogen, binnenin wordt de warmte van het systeem afgegeven en de warme lucht ontsnapt weer uit de bovenkant. Er zit geen enkele fan in, ook niet voor de voeding. Op de Kickstarterpagina zijn video's te zien van hoe het systeem moet werken.

Waar de originele Airtop2 nog 200 watt aan koelcapaciteit had, moet deze Inferno-variant de 300+ watt aan warmte van deze onderdelen kunnen wegvoeren. Sterker nog, de verbeterde koeling moet de nieuwe onderdelen koeler houden dan de Airtop2 dat bij zijn onderdelen kon. Compulab stelt het niet expliciet, maar het lijkt erop dat ze stellen dat de onderdelen onder load niet zullen doen aan thermal throttling. De pc moet werken bij omgevingstemperaturen tot 50 graden celsius. Zowel de cpu als gpu zijn unlocked, stelt het bedrijf.

Compulab heeft in zijn 12-jarig bestaan al veel meer producten op de markt gebracht, maar komt toch met een Kickstartercampagne voor deze computer omdat ze zeker willen zijn dat er genoeg interesse is in dit specifieke product. Ze stellen dat de research & development-fase al is afgerond.

De Airtop2 Inferno heeft een zelf ontworpen Intel C236-moederbord en heeft maximaal 64GB aan ddr4-2400-werkgeheugen aan boord. Verder is er ruimte voor 6 opslagmedia, waarvan 2 m.2 en 4 2,5" sata-drives. Van de 9 usb-poorten zijn er 7 usb 3.0 en 2 usb 3.1. Verder is een dubbel Gigabit-ethernet, audiopoorten voor en achter, m.2-aansluitingen voor wifi- en 4g-adapters en een oledscherm aan de voorzijde waarop temperaturen en belasting getoond worden. De complete specs staan op een andere webpagina. In de toekomst zegt Compulab ook nieuwere gpu's aan te passen voor compatibiliteit met de kast. Ook kitjes met een nieuw moederbord en cpu moeten in de toekomst komen.

Het systeem heeft 11 liter aan inhoud en de kast is 15cm breed, 30cm hoog en 25,5cm diep. Het geheel weegt 9 kilogram. Op het moment van schrijven is iets meer dan een zesde van het streefbedrag van 300.000 dollar opgehaald, met nog 28 dagen te gaan. Voor 2480 dollar hebben gebruikers de goedkoopste variant, waarbij ze zelf nog werkgeheugen, opslagmedia en een os moeten aanleveren. Voor 7478 dollar heeft een gebruiker alle toeters en bellen: 64GB ram, twee 1TB-nvme-ssd's, vier 2TB-hhd's, ac-wifi en meer.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

25-02-2018 • 13:22

114 Linkedin

Reacties (114)

114
112
74
5
0
27
Wijzig sortering
Ik snap niet waarom een commercieel bedrijf hier een kickstarter voor moet beginnen. Als hier markt voor is (en volgens mij is dat er) dan moeten ze gewoon dit product tegen een goede prijs in de markt zetten, adverteren en dan verkoopt het hopelijk vanzelf.

Kickstarter is niet bedoelt om investeringsrisico's van bestaande bedrijven op te vangen, het is bedoelt om startups en eenmalige projecten te helpen die anders nooit van de grond zouden komen omdat traditionele investeerders er geen geld in willen steken wegens bijvoorbeeld een te hoog risico of te kleine schaal.
? Kickstarter dient om een idee te kickstarten wat marketing en financien betreft. Indien er voldoende backers zijn kan de productie gestart worden. Punt amen uit.

Iedereen mag/kan kickstarten. Of je nu heel arm bent of heel rijk, of in een bedrijf werkt of helemaal niet, het maakt niet uit. Mijn enige vereiste is dat je weet wat je doet en dat is hier het geval.

Bij dit bedrijf weet je tenminste dat ze kunnen waarmaken wat ze beloven. Terwijl vele huis/tuin/keuken kickstarters die een complex product op de markt willen brengen zich verslikken in productie van hardware/software met als gevolg dat je uw geld kwijt bent.

Als ik geld steek in een kickstart idee dan steekt ik het liever in iets dat haalbaar is (simpel product zoals een boek of decoratie). Zodra het complexer wordt moet het team ervaring hebben in welke vorm dan ook. Anders koop ik niets omdat het 9/10 foutloopt.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 25 februari 2018 16:22]

Vergeet seriegrootte niet, dat is een belangrijk aspect in de totale businesscase..
Kickstarter is een veel gebruikt middel voor naamsbekendheid, punt, in feite gratis reclame. Als je naar de introductie/kennismaking video van Kickstarter kijkt, lijkt het erop dat iedereen kan meedoen "heb je een idee, doe dan mee, maakt niet uit hoe je het doet". Enfin, in basis is/was dat wel zo maar er is een 'standaard' ontstaan, vooral gadgets doen het goed en de video moet een soort Apple-believe-in-me video zijn anders kan je het schudden. Vergelijk de video's van geslaagde projecten maar eens, daar is een format in te herkennen.

Dus tja, voor iedereen, nee, arm of rijk, dat kan wel degelijk uitmaken. Ik dacht dat Kickstarter ervoor was om nieuwe ideeen te ontwikkelen, kansen te bieden (zeker als je geen geld hebt) maar nu zijn het compleet afgewerkte producten waarbij geld wordt gezocht om het te produceren. Dat is geen ideetje meer, dan denk ik, waarom ga je dan niet naar een bank, waarom moet dat op Kickstarter als je al met een volledige kick bent gestart? Zag de bank je idee niet zitten? Dunno.

Er zijn van die mensen die dan iets ouds nemen, dat als nieuw presenteren (dat vaak niet eens beter is) of een mixje maken van bestaande producten met een prijs van heb ik jou daar, iets waarmee je hetzelfde kan doen met losse componenten bijvoorbeeld. Doe er een gelikte video bij, toon wat research, mensen achter de 'tekentafel' etc en je loopt binnen (dat is vaak dan de doelstelling) want je bent in dan in no-time gebacked.

De 'doorsnee' dude met een stuntelend video maar subliem idee, die komt er niet vanwege het commerciele relaas op het platform, want dat is het. Als je iemand zou willen steunen, kun je dat nog beter via Patreon doen ofzo, dan kun je tenminste iemand echt een kans geven.
Iedereen mag dit natuurlijk doen maar als platform neem je potentieel geld weg van innovatieve nieuwe bedrijven naar commerciele partijen zoals deze. Kickstarter gaat niet meer geld/bezoekers aantrekken met dit soort producten dus uiteindelijk blijft er minder over voor de nieuwe garde. En dat is jammer.

Natuurlijk kun je hier makkelijk in zijn, en Kickstarter is nou eenmaal zeer makkelijk, zij zitten achterover, nemen nul risico en strijken wel een commissie op. Neemt niet weg dat Kickstarter toch een beetje verantwoordelijkheid zou mogen nemen. Enerzijds in het vetten van wie erop komt, maar tegelijkertijd om het risico te verlagen voor de bezoekers. Ze zouden bij nieuwe partijen bij een x bedrag een auditor aan kunnen stellen, een supplychain specialist, een FA.
Kickstarter is inderdaad OOK bedoeld voor nieuwe ondernemingen. Maar niet alleen.

Dat jij dit vindt, mag zo zijn.
Hun idee is om iedereen een platform te bieden om geld in te zamelen voor een project die ze willen opstarten.

Lees maar eens de About us van kickstarter zelf. Daar staat niets in wat specifiek wijst naar nieuwe ondernemers.
De laatste tijd wordt Kickstarter inderdaad vaak misbruikt als een soort pre-sale actie. Misschien wordt het daarom tijd dat er nieuwe Kickstarter opstaat of dat de voorwaarden van de campagnes strenger worden, zeker voor bedrijven die al langer actief zijn. Wel een bruut systeem trouwens! 😌 M.i. wordt de passieve koeling iets teveel als doel op zich gezien, waardoor de prijs flink oploopt. Actieve koeling is toch effectiever en goedkoper?
Dit gaat dus nooit werken, een nieuwe bedrijf is in een dag gecreëerd, dus een bestaand bedrijf start dan gewoon een nieuwe bedrijf om toch weer via "kickstart" een investering te kunnen regelen.
En de vraag is waarom is het niet voor bestaande bedrijven ? Ik zie het probleem niet.
Praktisch is het inderdaad lastig uit te voeren, tenzij je dieper kijkt naar de lieden achter de bedrijfsnamen. Ook dan zullen er nog genoeg door de filter heen schieten, maar Kickstarter was ooit bedoelt om nieuwe dingen te proberen en mensen daarvoor enthousiast te krijgen en alle maatregelen die helpen om dat terug te krijgen vind ik positief. Als backer wist en weet je dat je een risico neemt, maar wel pioniers helpt. Tegenwoordig lijkt het meer op een webshop tijdens Black Friday...
En bestaande bedrijven kunnen niks nieuws beginnen? Die kunnen soms ook moeite hebben om innovatieve projecten gefinancieerd te krijgen. Waarom zou je die creativiteit de nek om draaien?
Omdat bestaande bedrijven run bestaansrecht reeds hebben verdiend, de naam zegt het al. 😌 Misschien idealismisch gedacht, maar ik gun het dan meer aan mensen met leuke ideeën, zonder een groot bedrijf achter zich.
maar ik gun het dan meer aan mensen met leuke ideeën
De spijker op zijn kop......de rest van die zin moet je gewoon vergeten.
Die gunfactor gaat dus gelukkig alle kanten op, door de backers die in een project geloven.
Of dat nu van een garageboxbedrijf is of van een bestaand bedrijf dat iets "gewaagds" wil ontwikkelen.
Jij als enkele backer moet natuurlijk gewoon doen wat je hart je ingeeft, ontwikkelingsgeld gunnen aan projecten die "geen" bestaansrecht hebben, de idealistische risicovolste tak.
Persoonlijk zou ik eerder investeren in een bedrijf dat al een reputatie heeft en waarvan ik dus eerder verwacht dat deadline en productlancering zullen lukken.
Met een leuke reductie op de normale aanschafprijs voor mij.... ;)

En dan hebben we het natuurlijk maar even niet over bestaande bedrijven die langzaam uit de markt gedrukt worden door nieuwe betere producten.
Ook zij kunnen moeite hebben iets nieuws van de grond te tillen. Banken zijn niet meer zo gretig met lenen voor ontwikkeling als de inkomsten overall afnemen.

Gelukkig kan kickstarter gewoon gebruikt worden voor innovatie, door iedereen.
Genoeg bedrijven die net aan kunnen bestaan en een financiele injectie nodig hebben voor iets nieuws. Meestal gebeurt dat via een krediet bij de bank maar banken vandaag de dag zijn ook niet zo happig met geld lenen dus is een kickstarter een prima uitkomst
Het is niet het 'kickstarten' van bedrijven, maar het 'kickstarten' van projecten/creaties. Zelfs een bedrijf als IBM zou een nieuw project via kickstarter kunnen lopen. Kickstarter zelf stelt iig geen voorwaarden aan wie het project start.
Ik zie Kickstarter meer als een plek waar je investeerders kunt vinden zonder zelf veel tijd en geld er in te hoeven steken. Waarom het alleen starters moeten zijn snap ik niet. Er is meestal genoeg informatie dat het zichtbaar is, en dan kies iedereen voor zich zelf.
M.i. wordt de passieve koeling iets teveel als doel op zich gezien, waardoor de prijs flink oploopt. Actieve koeling is toch effectiever en goedkoper?
Passieve koeling is niet het doel. Dat is een geluidloos systeem. In het verleden heb ik een Zalman TNN500 behuizing gebruikt voor mijn PC. Dat werkte bijna perfect. Alleen maakten de HDD's nog steeds continue geluid. Dat zou je tegenwoordig kunnen oplossen door ze te vervangen door SSD's.

Probleem met de Zalman behuizing was de maximale total power rating van 400 W en het maximum van 100 W voor de CPU (daarboven moest je alsnog een fan toevoegen in de kast). Toen ik mijn systeem heb ge-upgrade voldeed dat niet meer en ben ik overgestapt op een goed geisoleerde kast.
Een extra voordeel is nog dat er significant minder stof in de kast terecht komt.
Anoniem: 455617
@mac198726 februari 2018 05:25
Dat viel met de zalman nog vies tegen. Door vrije convectie werd er toch nog redelijk wat lucht door de kast verplaatst. Omdat deze lucht veel langzamer beweegt dan bij gebruik van een fan kan het stof ook weer makkelijk settlen.

Stof kun je het beste voorkomen door goede stoffilters over alle in/uitgangen van de kast te plaatsen. Helaas is dat iets waar door de kasten fabrikanten nog nauwelijks naar word gekeken. Dat is jammer, temeer omdat er goede en betaalbare oplossingen beschikbaar zijn (bv de hepa filters die veel stofzuiger fabrikanten in de uitblaasroosters van hun machines verwerken).
De laatste tijd wordt Kickstarter inderdaad vaak misbruikt als een soort pre-sale actie. Misschien wordt het daarom tijd dat er nieuwe Kickstarter opstaat of dat de voorwaarden van de campagnes strenger worden, zeker voor bedrijven die al langer actief zijn.
Volledig mee eens en dat was ook precies het punt dat ik probeerde te maken.
Wel een bruut systeem trouwens! 😌 M.i. wordt de passieve koeling iets teveel als doel op zich gezien, waardoor de prijs flink oploopt. Actieve koeling is toch effectiever en goedkoper?
Actieve koeling is zeker effectiever en goedkoper, maar het levert ook geluid op dat door veel mensen als vervelend wordt ervaren. Daarom is mijn nieuwe pc ook grotendeels passief gekoeld, in ieder geval de voeding en de CPU. Een CPU met 65 watt TDP is prima passief te koelen met bijvoorbeeld een Zalman FX70. Het enige waar (semi-passieve) fans op zitten in mijn pc is de Nvidia 1070, omdat hiervan geen volledig passief gekoelde varianten in de pricewatch staan. Het ding zoemt alleen een beetje onder load, bijvoorbeeld tijdens gamen, en heeft me ongeveer 1400 euro gekost wat toch flink minder is dan wat deze Airtop2 Inferno moet kosten
Pfff, er zijn inmiddels zoveel andere crowdfunding sites, kickstarter was zelfs niet eens de eerste, maar maakte het wel populair.
Laat Kickstarter nu het ideale instrument zijn om af te checken of er een markt is voor je product.
Voor een bestaand bedrijf is Kickstarter ook een goede manier om te adverteren.
Laat Kickstarter nu het ideale instrument zijn om af te checken of er een markt is voor je product.
Voor een bestaand bedrijf is Kickstarter ook een goede manier om te adverteren.
Dat komt door de naamsbekendheid van Kickstarter, maar daar is het platform natuurlijk niet voor bedoeld. Kickstarter is bedoeld als platform voor kleinschalige investeringen met een relatief hoog risico, geen veredeld advertentieplatform met ingebouwde pre-orders. Bij dit soort producten zou je gewoon een marktonderzoek moeten doen om te kijken of je product levensvatbaar is. En zoals ik in mijn eerste reactie al aan geef denk ik wel dat het er is, ik heb recent zelf een nieuwe pc gebouwd met een passief gekoelde voeding en een passieve CPU koeler. Alleen op de GPU zitten semi-passieve fans, want er staan geen volledig passief gekoelde Nvidia 1070's in de pricewatch.
Dat is nou precies wat me zo stoort aan kickstarter tegenwoordig.. Het zijn weinig garagebox ondernemingen meer, maar vaak bestaande bedrijven die een graantje gratis media aandacht willen meepikken. Vaak gaat het om een dusdanig lage goal dat het project nooit voor die prijs gaat kunnen. Puur bedoeld om de "W000T in 2 uur funded" headlines. Natuurlijk zijn er nog uitzonderingen maar het is zo'n werk geworden om door de rotzooi te scrollen dat ik ben gestopt om het bij te houden.

Nu waren er wel meer redenen dan dat hoor, zoals de maandelijkse mooie glanzende 3D printer van <100 euro die zijn beloften nooit waar zal maken :) Op een gegeven moment word je daar ook een beetje moe van. Het orginele idee van kickstarter is gewoon dood. Ik geloof best dat de eigenaren in het geld rollen hoor maar mijn ding is het niet meer.

Ik vind het jammer, want ik heb veel zeer interessante startups meegemaakt die er echt wat van gemaakt hebben. Zoals Pebble en Oculus. Pebble is natuurlijk alweer ten ziele, juist door de druk van het grote geld wat ze wilden omzeilen met hun kickstarter.

Wat ik dan tegenwoordig wel weer interessant begin te vinden is Crowd Supply. Die richten zich ook alleen op technologie en vaak de niche waar ik in geinteresseerd ben (SDR, Crypto, maker achtige dingen).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 februari 2018 00:30]

Kickstarter is een spotlight. Onderschat de monetaire waarde van nieuws niet... Elon Musk kondigde ooit aan ‘s werelds grootste accu fabriek te gaan bouwen. Door dat nieuwsbericht steeg de beurswaarde van Tesla zodanig veel dat alleen het nieuwsbericht zowat de gehele fabriek had betaald.
Dat snap ik, alleen hoop ik dat je met me eens bent dat Kickstarter hier niet voor is bedoeld. Ik had mijn eerste post blijkbaar niet moeten beginnen met "ik snap niet", want natuurlijk snap ik wel waarom ze dit doen. En ik snap ook waarom Kickstarter het toe laat want het is ook gewoon reclame voor het platform, maar idealistisch als ik ben vind ik dat ze dit soort Kickstarters zouden moeten weren.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 25 februari 2018 14:03]

Dat is ook precies de reden waarom ik niet meer op kickstarter kijk. ... Jammer.
Dat jij een bepaald idealistisch idee hebt van het kickstarter is mooi, maar is het ook zo bedoeld door de oprichters? Of is dat alleen het romantische plaatje wat jij van het bedrijf ergens hebt op gedaan?
alleen hoop ik dat je met me eens bent dat Kickstarter hier niet voor is bedoeld.
Dit is puur de invulling die jij (en anderen) er aan geeft op basis van onderbuikgevoel en niet op basis van feiten. Zoals andere ook al aangeven, zelfs KS zelf geeft aan dat dit niet het doel is van KS, dat iedereen gebruik van KS mag maken, mits de projecten voldoen aan de eisen die KS zelf stelt. En dit project voldoet aan die eisen.

KS is ook een bedrijf, zij verdienen het meest aan succesvolle KS. Juist bestaande bedrijven met een goede KS trackrecord zijn beter in staat hun beloftes waar te maken, ipv. de nieuwe onbekenden. En juist de oude bekenden (zoals CMoN voor bordspellen) zorgen er voor dat gebruikers er vertrouwen in hebben (en blijven hebben). Ook zorgen dergelijke projecten dat het voor de consument een bijzonder goede deal is.

Zo heb ik ook projecten gebacked die van een beginnend bedrijfje waren en niet een super goede deal waren, een product die eigenlijk niet had bestaan zonder de backers. Maar die worden voor mij ook steeds zeldzamer omdat de markt voor (computer) spellen toch best al redelijk verzadigd begint te geraken en doe ik eigenlijk bijna alleen nog goede deals die mij liggen...

Wellicht niet jou waardes proberen door te drukken bij de rest.
Wie zegt dat kickstarter daar niet voor bedoeld is? Zij zelf iig niet.
Maar, wat boeit het nou wat de beurswaarde is? De aandelen zijn al uitgegeven en dus is het geld al binnen en is niet opeens magisch meer waard geworden. Het aandeel wel, het geld wat Tesla ontvangen heeft bij de beursgang is nog steeds hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door armageddon_2k1 op 25 februari 2018 13:56]

Klopt. Maar bij een nieuwe emmissie wordt meer geld binnengeharkt. En daarmee is het vermogen indirect verhoogd.
omdat traditionele investeerders er geen geld in willen steken wegens bijvoorbeeld een te hoog risico of te kleine schaal

Dat doen ze toch? De traditionele investeerders vinden het gewoon te risicovol.
Er is hier sprake van het doorontwikkelen van een bestaand product, dat zou een gezond bedrijf gewoon met eigen middelen moeten kunnen doen.
Zie liever dat ze met open vizier zo'n actie starten, dan dat achteraf blijkt dat het via een of andere constructie is gedaan om onder strenge regels uit te komen.
Het valt en staat met de deelnemers van dit soort projecten. Niet mee eens met dit bedrijf, is geen geld storten, lijkt me vrij eenvoudige keuze.
Aan de andere kant heb je hierbij wel een grote kans dat het product inderdaad geleverd wordt.
Wat je van een aantal projecten niet kan zeggen. Hier is de know-how en how-to al in huis.
Lijkt me een prima manier om een nichemarkt te kunnen bedienen want iedereen wil wel een snelle stille gamecomputer voor een betaalbaar prijsje.

Mijn oude laptop lijkt af en toe op een omgebouwde stofzuiger qua herrie, zo zullen er meer zijn die el van de herrie af willen.
Niet mee eens. Het is aan de mensen zelf. Niemand wordt geforceerd te doneren en niemands geld gaat ergens heen waar het niet naartoe zou moeten gaan. Het is de mensen vrij om dit te doen.

Zelf ben ik van plan een nieuw OS te bouwen en dat is ook ten commerciele doeleinden. Dan nog maakt iets als kickstarter het aanzienlijk veel makkelijker voor mij om dit te doen. Als mensen wensen om games die niet zoals "EA" of "Ubisoft" grote geldvangers moeten zijn, zullen zij deze initiatieven moeten ondersteunen op de manieren welke hen ter beschikking zijn.

Kickstarter is dus een prima manier om iets te steunen waar jij in geloofd, commercieel of niet.

Tevens is bijna alles commercieel op kickstarter.
Opzig is dit natuurlijk een veilige investering maar het lijkt me daarom juist ook de perfecte tool als een soort pre-order systeem. ze hoeven nog geen productielijn op te zetten of voorberijdingen te treffen voorbij het concept, de haalbaarheid is behoorlijk groot omdat ze er al ervaring mee hebben en ze hoeven niet te dealen met investeerders die geld terug willen zien. het stopt een hoop administratieve rompslomp en is gewoon efficienter lijkt me. als er geen markt voor is, allas dan krijgt iedereen zn geld terug (zo werkt kickstarter toch?) en heeft het bedrijf ook geen resources verspilt aan iets waar mensen niet geintereseert in waren. Overigens zorgt het ook nog voor early input vanuit je community wat je project ten goede kan komen.
Ik denk dat ze goed moeten nadenken of dit echt iets word daarom word er een kickstart van gemaakt.
Het kan zomaar zijn dat dit kan gaan floppen en dan heb niet zo een grote infestering gedaan als het product in de volledige productie licht.Je zecht het zelf infesterings risico.
Hoeveel mensen zijn er met voldoende geld en een use case voor zo'n high end product? Als jij het weet denk ik dat ze het graag horen bij Compulab. Tot die tijd is Kickstarter denk ik een prima oplossing om als bedrijf niet kopje onder te gaan omdat op het moment van uitbrengen helemaal niemand geïnteresseerd is in je product. Tuurlijk, er zijn andere manieren, maar zij kiezen voor deze, waarschijnlijk omdat dit het goedkoopst en makkelijkst is.

En daarnaast, zoals velen voor mij al hebben gezegd; Kickstarter is er voor iedereen, het is er om de verkoop van je product op gang te brengen/een boost te geven, niet enkel om je startup een goede start te geven. Of mensen er dan vervolgens geld in willen stoppen is aan die mensen zelf.
Omdat het hierdoor de frontpage van tweakers haalt.
Blij dat er in ieder geval een bedrijf is dat zich hiermee bezig wil houden.De voornaamste reden dat ik mijn (game) pc liever snel weer uit zet is namelijk het gepiep en gesuis. En dan heb ik 'm al in een andere ruimte neergezet naast mijn bureau met alle kabels door de muur heen... #autist

[Reactie gewijzigd door Bitmaster op 25 februari 2018 13:47]

Blij dat er in ieder geval een bedrijf is dat zich hiermee bezig wil houden.De voornaamste reden dat ik mijn (game) pc liever snel weer uit zet is namelijk het gepiep en gesuis. En dan heb ik 'm al in een andere ruimte neergezet naast mijn bureau met alle kabels door de muur heen... #autist
Dat begint met keuze van componenten,
en een gruwelijk irritante is de voeding. Er zitten ‘fanless’ exemplaren tussen die zoemen en dat werkt soms (bijna mysterieus) door. Hetzelfde kan ook weer gelden voor de voeding van de monitor.

Voorbeeldje,
http://www.tomshardware.c...trical-buzzing-noise.html

Een andere irritatie wat ik ook een keer ben tegengekomen waren ingebouwde speakers. Om een of andere reden zat daar altijd een vorm van spanning al had je ze ‘uitgezet’ en/of externe speakers of headphone. Dat zorgde voor een constant zoemend geluid. Vervolgens de draadjes doorgeknipt.

Eigenlijk zou je dus stapsgewijs je kast moeten strippen op de componenten, of juist gaan selecteren daar op.

Al te vaak wordt er heel snel gewezen naar fans omdat die soms hoorbaar zijn, maar dan blijkt de irritatie een andere bron te hebben die je niet snel kan wegnemen.
Dan zou ik deze behuizing checken. Geen pomp, geen water en geen fans. Ik vind het zelfs een schappelijke prijs hebben:

http://fanlessfan.com/
Wat grappig je was me net een minute voor, jammer dat deze bedrijf maar niet groot gaat.
Techniek er achter is al tig jaren oud, maar men heeft alleen recht en is altijd voor bedrijven geweest.
Lijkt me goedkoper, mooier en nuttiger dan de Airtop2 Inferno. Hopelijk voor de kopers hebben ze geen last van coil whine. Dan zit je alsnog met een irritant geluid opgescheept :+
Anoniem: 455617
@Elazul25 februari 2018 14:55
Ziet er uit als een echt elegante oplossing.

Het enige risico dat ik zo snel kan bedenken is verstopping van de caplilairen. Dat kun je echter voorkomen met een goed ontwerp en gebruik van goed zuivere koelvloeistof.
Jullie hebben gelijk dat ik de herrie inderdaad wel een beetje over mezelf afgeroepen heb, aangezien ik nooit aandacht heb besteed aan oplossingen met bijvoorbeeld waterkoeling. Ik hield het budget ook altijd graag zo strak mogelijk. Maar de aparte ruimte waar het nu staat is eigenlijk veel te klein, daardoor wordt het er vooral in de zomer ontzettend snel warm. Dat helpt natuurlijk ook niet.

Thanks voor de link, toffe behuizing! Ik hou het in de gaten. Vraag me wel gelijk af of het ook met 2 videokaarten zal gaan, maar aan de andere kant zijn mijn HD 7950's inmiddels ook wel aan vervanging toe. Die kwamen nog uit een mining rig. Hierna geen 2 videokaarten meer. :)

[Reactie gewijzigd door Bitmaster op 26 februari 2018 17:33]

Gesuis? Is dat dan niet een kwestie van de fans te vervangen door een paar met een lager dB?
Aantal decibel zegt niks. Kun je alsnog verschillende vervelende frequenties horen. Dat bij de meeste mensen hun hersenen dat gewoon wegfilteren is een ander verhaal.
Je kan fans zetten de geruisloos zijn. Als je dan alsnog geruis hoort is het de elektronica zelf en daar kan je niet veel aan doen behalve je PC in een andere ruimte zetten. Want geluidsisolatie gaat ook je warmte vastzetten.
mede auti hier fans zijn al gauw niet meer het luidste van een pc een hardeschijf, videokaart vrms/chokes, voeding onder load of zelfs uit kunnen erg storend zijn.
Dan heeft dat ding weinig acoustische bescherming dat je zelfs vanuit een andere ruimte een straaljager kunt waarnemen.
Mijn afterburner staat ook aan de andere kant van de muur, maar door onder andere goede acoustosche schoentje hoor ik het niet tot nauwelijks.
Je bent bevangen door t geluid " complex" hehe :)
Wel gaaf! Hoe meer van deze dingen worden gemaakt hoe meer innovatie er zal komen, en dit gezegd hoop ik ook op 1 gebied wat mij al jaren stoort, COIL WHINE! Mijn pc, vanaf de de 980 ti had continue last van coil whine, elke keer weer, omdat het zelfs zo erg was kon ik hem omruilen, ik denk dat ik ongeveer 8 of 9 verschillende heb gehad, ook mijn huidige 1080 gtx heb ik 4x omgeruild. Uiteindelijk gaf ik het op en zetten ik me pc onder me bureau.

Met zo'n passief gekoeld systeem hoor je ook niet meer de zoom van fans die het nog een beetje kunnen dempen, zullen de 1080 gtx's worden cherry picked voor de coilwhine? Of zullen mensen gaan klagen omdat hoe wel het geen enkel fan heeft, de piep een heerlijk geluid maakt! 8)7
Waarschijnlijk heb je erg goede oren. Ik hoor zelf juist heel slecht en waarschijnlijk zal een groot deel van de mensen het niet eens opvallen.
Had laatst nog een test moeten doen, mijn gehoor is nog als een 16 jarige (ben 32)
Als een 16 jarige. Je hoort nog best veel, maar luisteren ho maar.
Beetje passief aggresief? Wat wil je hiermee zeggen?
Waarom vraag je dat?
Je hebt zelf toch al antwoord gegeven.

Maar om het voor je te verhederen. Het was niet als passief agressief bedoelt, maar het was de bedoeling om een grappige noot toe te voegen.

[Reactie gewijzigd door jqv op 25 februari 2018 18:40]

Daar heb ik persoonlijk last van, ik kan bepaalde frequenties horen.

Soms denk ik wel eens: "Goh was ik maar 25% doof" ofzo : /
Coil whine heeft een behoorlijk hoge frequentie. Dat wordt je vanzelf minder gevoelig voor naarmate je ouder wordt ;)
35 en het lijkt alleen maar erger te worden :( Heb er ook al wel is een product voor teruggestuurd.
als je jezelf lang genoeg op redelijk volume blootstelt aan die hoge frequentie hoor je hem vanzelf niet meer, enige is wel dat je dan tinitus kan krijgen, dan ben je wel de sjaak.
Ja dat heb ik dus ook. Alles werd stiller in de pc behalve de vid kaarten.
Iedereen met een normaal gehoor kan bepaalde frequenties horen.
Als.dat niet zo was, dan ben je namelijk doof.

Tijd om naar de bejaarde leeftijd te gaan dus. Dan vallen een groot deel van de lage en hoge tonen vanzelf weg.
Pas tot op het einde van je bericht begreep ik dat je niet aan het suggereren was dat coil whine door fans zouden komen ;)
Zet v-sync aan. coil-whine weg :)
Haha ja was dat maar zo, maar het was bij mij niet aan hoge fps is hoge whine, ook onder de 60 wilt hij gillen, helaas.
Ah dat is zuur :( Bij mij werkt het gelukkig wel
Welke case gebruik je? Anders zo een Define R5/6 zou wel helpen tegen de coil whine. Mijn GTX 1070 heeft er ook enorm last van. Maar die staat ook onder mijn desk. Samen met mijn ingame geluid en geluid van mijn vriendin haar TV hebben we er geen last van. :P
Define R5 blackout edition, blackout editie speciaal omdat ik watercooling heb enzo en wilde het ''zien'' naast me, pakte helaas anders uit! I
en nog hoor je de coilwhine zo hard? Heb je dan geen headset op ofzo?
Mooi misbruik maken de terugstuur mogelijkheden, aanstelerietus !
Ja, als iets in mijn oor piept wat harder is dan game geluid of pc geluid, wat 500-600 euro kost moet ik gewoon geen gebruik maken van mijn recht. Echt héél erg....
Jammer van de 7700K, die is alweer verouderd en opgevolgd door de 8700K.
Lijkt mij vrij logisch, de 8700K heeft 2 cores meer, wordt al warm van zichzelf en dus zal passief koelen bijna onmogelijk zijn lijkt mij.
Huh? Wordt van zichzelf warm? Ik delid beiden en kan je vertellen dat de 7700K de heetste is hoor, ook na delid.
warm zijn en hoeveelheid warmte zijn 2 verschillende dingen.

Koeling gaat niet alleen om temperatuur. Ook om opgenomen/af te geven vermogen. Een 8700K kan volgens de test van de buren tot 130watt wegdrinken. Een 7700K stopt bij 100 watt. En dat is nogal een verschil.

Linus heeft een test gedaan van het eerdere model wat niet op kickstarter staat met dezelfde cpu en daar wordt de cpu al behoorlijk heet. Dus dat betekent gewoon dat je al tegen de capaciteit van die heatsink aan zit.
Die andere had juist best nette temps voor z'n systeem. En deze heeft duidelijk veel grotere heatsinks, dus is aardig gedimensioneerd zou ik zeggen.
Wordt maar 50 graden na uren intensief gamen zonder delid, valt reuze mee dus.
https://techreport.com/bl...st-how-hot-is-coffee-lake (minimaal 80C onder zware load)
Dat is niet wat ik gehoord/gelezen heb. Dit is er een voorbeeld van.

[Reactie gewijzigd door Qritical_91 op 26 februari 2018 18:28]

Hehe, heb er zelf een game er elke dag mee ...die link gebruiken ze prime95, dan wordt elke cpu heet...
Ja dat vind ik persoonlijk ook een beetje vreemd, z'n grote aanpassing zal het toch niet zijn?
Wel een ander moederbord en chipset, de C236 zal er niet mee werken. Is de server variant en daar is nog geen variant van die de 8700K aan kan.

Ze zullen dus naar de Z370 moeten dan, en support voor Xeon / ECC laten vallen. Geen idee wat verder de gedachte achter deze chipset was.
Het verbaast me dat er zo negatief gereageerd wordt over het feit dat een bestaand bedrijf een nieuw product via Kickstarter wil gaan peilen.
Er wordt gerept over een marktonderzoek, maar kun je Kickstarter niet gewoon zien als een marktonderzoek? Het grootste gedeelte wordt gewoon gedaan door de media.
Waarom zou Kickstarter alleen voor kleine zelfstandige beginnende bedrijfjes zijn? Het voordeel voor een bestaand bedrijf zijn net zo groot en kosten zo veel minder geld.

Zeker aangezien dit een best niche product is in zijn prijsklasse, maar het risico lopen om 1000+ units te maken om er vervolgens maar 500 te kunnen verkopen? Met deze campagne zijn ze in ieder geval verzekerd van een gegarandeerde afname wat de productie op gang kan helpen.
Ik sluit me hierbij aan, het doel heiligt prima de middelen in dit geval :)
En ze hoeven niet te dansen naar de pijpen van de investeerders,
Dat vind ik zelf de grootste plus.
Marktonderzoek zonder kosten.. Slim maar erg jammer voor een bestaand bedrijf.
Hoezo is dat jammer? Betaal jij als consument graag mee aan marktonderzoeken van bedrijven?
Old-school review 👀
http://www.tomshardware.c...7600k-i5-7600,4870-8.html


Marketing-technisch indrukwekkend,
maar technisch gezien middelmatig.

Deze I7 verbruikt veel stroom en is afgezien van de prijs zeker uitschieter. Vervolgens ga je heel veeel betalen voor een kast die passief koelt. Alleen is het maar de vraag in welke situaties dat daadwerkelijk wenselijk is en of dit wel de meest praktische oplossing is.

Gezien het bedrag verwachten ze zelf ook niet veel ondanks dat de plannen in een vergevorderd stadium zitten. Ze hebben een ondergrens van ongeveer 100 units.
Mooi project hoor, maar echt handig vind ik het niet. Zo'n kleine kast maakt het veel moeilijker om genoeg lucht door te voeren. Als je een stille computer wil kun je beter een grote kast nemen. Nu snap ik dat het deel van de uitdaging is, want een stille PC is op zich niks nieuws, ik heb er zelf een, maar die zit in een kast die veel groter is om ruimte te bieden aan koelblokken. In dit ontwerp is de kast het koelblok. Toch twijfel ik een beetje aan hoe veel markt hier voor is. Ik denk dat het te duur is voor de meeste thuisgebruikers. Die hebben ook geen i7 processor nodig. De zware gebruikers die wel dit soort hardware gebruiken hebben denk ik minder behoefe aan een kleine kast; die zetten hun computer toch in de woonkamer maar op kantoor waar ook wel ruimte is voor een grote kast.
Mooi project hoor, maar echt handig vind ik het niet. Zo'n kleine kast maakt het veel moeilijker om genoeg lucht door te voeren. Als je een stille computer wil kun je beter een grote kast nemen.

(...)

De zware gebruikers die wel dit soort hardware gebruiken hebben denk ik minder behoefe aan een kleine kast; die zetten hun computer toch in de woonkamer maar op kantoor waar ook wel ruimte is voor een grote kast.
Ik heb dezelfde componenten ingebouwd in een Node 202, een kast van 10 liter. Dat is nog iets kleiner dan deze kast. Met de juiste fans is het apparaat bij intensief gamen hoorbaar, maar zeer acceptabel voor de woonkamer. Bij het enkel kijken van media is hij effectief stil. Je hoort dan alleen nog wat als je je oor erop legt en het verder stil is in de woonkamer. Aangezien dat niet iets is wat je tijdens het consumeren van media doet, vind ik het stil genoeg. ;)

Dit moest in de woonkamer staan. Ik wilde niet iets belachelijk groots, maar ook weer niet iets dat geen puf had. Zelfs VR is met deze computer geen probleem, en het is een leuke, kleine democomputer die ook nog eens in een rugzak past. Gaat prima.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 februari 2018 16:47]

Waarom zou je een compleet passief systeem willen? Een computer met het juiste koelblok, fans en juiste kast is praktisch onhoorbaar, zelfs onder full load. De enige locatie waar zoiets handig zou zijn is een geluidsstudio, maar wat moeten die met zo'n videokaart?
Persoonlijk zou ik de meerprijs van +/- 800 euro er niet voor overhebben.

Dit is een hele kleine niche markt.
qua audio-aansluitingen kom je er wel begaaid van af zonder 5.1 of 7.1 over de aloude minijacks. Optical is niet erg mainstream en HDMI/DP moet ik eerlijk gezegd nog tegenkomen op een speakerset

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee