Streacom kondigt passieve gpu-koeler voor DB4-behuizing aan

Streacom heeft zijn DB4 GPU Kit aangekondigd. Het is een passieve koeler voor videokaarten met een tdp van maximaal 75 watt. De koeler moet in de DB4-behuizing gebruikt worden; een van de zijpanelen fungeert als groot koelblok.

Streacom heeft de komst van de DB4 GPU Kit officieel aangekondigd en alle details bekendgemaakt. Vorige week verschenen er al renders van online. De fabrikant beveelt de passieve koeler aan voor videokaarten met een tdp van 65 watt, maar het maximum is 75 watt.

De kit bestaat uit een gpu-mount, heatsink-mount, heatpipes, een bracket, vrm-koelers en koelpasta. Volgens Streacom bevat de set alles wat nodig is om een bestaande videokaart te veranderen in een passief gekoelde variant. De mount is verstelbaar, zodat de meeste videokaarten gebruikt kunnen worden. De fabrikant noemt zelf de Zotac GeForce GTX 1050 Ti Mini als voorbeeld. Die kleine uitvoering past in de DB4-behuizing.

Streacom heeft geen adviesprijs bekendgemaakt en zegt niet vanaf wanneer de DB4 GPU Kit beschikbaar is. De koeler is een uitbreiding voor de DB4-behuizing, die al gecombineerd is met een passieve cpu-koeler.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

23-01-2018 • 20:02

37 Linkedin

Reacties (37)

37
36
18
0
0
13
Wijzig sortering
Dit is dus geschikt voor een GTX 1050(75w TDP), best wel mooi eigenlijk! Niet lang meer voordat we straks volledig passief geluidloos high-end kunnen gamen! :)
Geluidloos gamen schiet zijn doel wel voorbij. Als ik een game speel doe ik dat meestal met het geluid aan. En daarboven hoor ik mijn PC absoluut niet.
En als ik echt geluidloos zou willen gamen, dan zou ik wel een gaatje door de muur boren waar ik wat kabels doorheen kan trekken. Dan zet ik mijn PC wel in de andere kamer :+

Oh en de serie: Accelero houdt de GPU al érg stil
Geluidloos gamen schiet zijn doel wel voorbij. Als ik een game speel doe ik dat meestal met het geluid aan. En daarboven hoor ik mijn PC absoluut niet.
Maar daarbij ga je er vanuit dat alle games volop kabaal maken. Voor de meeste is dat inderdaad zo, maar ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld horror-games (waarbij je nagenoeg in je eentje door de spelwereld loopt en elk geluid, behalve je eigen voetstappen, naderend onheil aankondigt) een uitzondering zijn. Als je dat genre veel speelt, dan zie ik het nut van een geluidloze pc op zich nog wel in. Dat is een niche, maar zo ziet dit product er ook wel uit, dus dat past goed bij elkaar.
En ik vermoed dat lang niet iedereen er happig op is om gaten te moeten gaan boren.
Speel hier op een 1080ti die aan z'n max zit ~1950mhz. En een 6700k op4.6

En tijdens games onhoorbaar stil door custom waterkoeling met meewerken dan genoeg rad space dwzv 2x 560 rad. Terwijl ik gewoon 4k speel...

Het is gewoon een kwestie van keuzes maken, en custom wc is nou eenmaal efficiënter in warmte afvoer vergeleken met lokale heatsinks omdat je vrijwel eindeloos je oppervlakte van heatsinks kunt schalen.
wc > watercooling... Een afkorting die toch haast elke tweaker wel kent mag ik hopen? 8)7
Let wel: in zo'n games (de horrorgames met geen geluid behalve voetstappen), mixen ze vaak een streepje muziek in. Waarom? Spanning nóg verhogen (en ook handig om effectieve computer/PS/Xbox geluiden van koeling wat te "dempen"). Maar echt volledig volledig geluidloos heb ik nog niet vaak meegemaakt, geluiden in de verte, flikkerende lichten, schreeuwende dieren/beesten/demonen die je nog niet ziet, voetstappen van diezelfde beesten/demonen, je eigen voetstappen, je eigen ademhaling (waar het geluid van versterkt word),... Er zullen er altijd zijn, waar je een paar seconden niets hoort maar zelfs dan nog is er thuis vaak nog omgevingsgeluid (dieren in huis, partner, gsm, auto's die passeren,...)
Dat kan ik bevestigen.
Ik had voor mijn vader een passief gekoelde pc in elkaar gezet met een thermalright le grand macho koelblok, maar die was dan weer zo groot dat er geen videokaart bij had gepast.
Een 1050 is nou niet bepaald high-end hoor! Een 1060 overigens ook niet.

[Reactie gewijzigd door Navi op 23 januari 2018 20:16]

Maar dat zei hij dan ook niet.
Ik game met headset en de PC staat in een kast met geluidsisolatie. Zodoende maakt het mij echt niet uit hoeveel herrie hij maakt ;-)
Als je het aluminium blok over de koperen heat pipes moet schuiven betekent het dus dat er een spleet tussen (moet) zitten. Voor de warmteoverdracht is dit funest.
Daarnaast is het ook een redelijk massief blok aluminium, niet bepaald voorzien van vinnen voor meer oppervlakte.

Just my 2ct.
Daarbij dat de uitzettingscoëfficiënt van koper kleiner is dan die van aluminium. Dus des te heter beide materialen des te groter de naad wordt.
Bij een temperatuursverschil van 50 graden (20°C - 70°C) is dat maar een paar micron, niet genoeg voor die 0,1mm nu. En al zou het een perspassing zijn, dan nog ligt bij lange na niet 100% van het oppervlakte tegen het andere. Eerder 5%.
Koelpasta tussen de heat pipes en de heatsink doen. :)
Daarnaast is het ook een redelijk massief blok aluminium, niet bepaald voorzien van vinnen voor meer oppervlakte.
Serieus, als je alleen maar de inleiding gelezen had (of de plaatjes iets beter bekeken had), dan wist je waarom dat zo is:
De koeler moet in de DB4-behuizing gebruikt worden; een van de zijpanelen fungeert als groot koelblok.
Jouw 2cts zijn gebaseerd op weinig kennis van deze kast, die overigens al 2 jaar bestaat en bewezen werkt.
Mijn HTPC is een passief gekoelde streacom behuizing (FC5 evo). Het in elkaar zetten vd heat pipes gaat vergelijkbaar: beetje koelpasta tussen de pipes en de aluminium blokken (zowel cpu kant als behuizing kant), schroefjes aandraaien, en het koelt meer dan prima hoor. Als je binnen de aanbevolen TDP blijft zijn deze passieve systemen echt heerlijk.

Review (iets andere kast) met wat testresultaten en bouw proces plaatjes: https://nl.hardware.info/...ew-stiller-wordt-het-niet
Blijkbaar werkt het goed genoeg, aangezien het ook zo werkt voor de cpu. Persoonlijk lijkt mij de overdracht van het grote alu blok op de behuizing ook niet perse ideaal. Of je doet er een thermal pad tussen ofzo.
Was naar een Be quiet shadow rock aan het kijken of een Thermaltake engine 27 maar deze koeling bevalt mij ook wel maar niet als daarvoor ook de behuizing bij gekocht moet worden...

Mijn huidige behuizing is een Inwin 904 met alle fans Be quiet Silent wings en serieus je moet met de oren vlak naast de kast staan om iets te horen dus als je iets goeds wilt zonder geluid dan hoeft Passief niet perse.
Ja de behuizing heb je er ook bij nodig, want volgens mij is het idee dat je je koeling ook aan de zijkant van je behuizing vast schroeft voor een betere warmte geleiding.

Daarnaast ook tweede regel uit de intro trouwens, staat direct vermeld.

[Reactie gewijzigd door thomasv op 23 januari 2018 21:45]

Inderdaad de koeling en behuizing horen bij elkaar maar het hoeft niet als je zelf een htpc behuizing hebt dan kun je deze koeler ook tegen de bovenplaat plakken en heeft het een zelfde soort werking.

Maar ja daar gaat het topic niet over.. het gaat over de nieuwe streacom koeler voor streacom db4 en geen casemods of andere merken koelers.
Nee, als je dit ook maar geïnstalleerd krijgt op een htpc behuizing (wat al een enorme klus zal zijn als niet onmogelijk), dan zal de koeling alsnog enorm slecht zijn. Zoek eerst even hoe het systeem werkt. Dat werkt niet zomaar met een andere behuizing.
Met riser kabels kom je een heel eind en de koeler is zo te zien op elke videokaart toepasbaar die max 75W verbruikt en aluminium is alumnium de dikte maakt wel verschil maar daar houdt het ook mee op.
De wand van de DB4 kast is wat de 75W koelt. Zoals ik zei: Zoek eerst even de DB4 kast op en hoe die werkt.
je hebt bijna alle facetten bekeken maar dus net niet het belangrijkste, het koelelement... Oftewel heb je al gekeken wat voor soort materiaal de kastwand is, wat voor dikte, of deze gecoat is, hoe krijg je het einde van de koeler altijd strak tegen de wand aan want vastzetten eraan gaat moeilijk aangezien die ook al vast zit aan je cpu ;)
Anyhow, wat unilythe zegt : verdiep je eerst maar in alle betrokkene onderdelen, gedegen onderzoek...
En je kunt inderdaad ook met luchtkoeling heel ver komen, dan nog bestaat er per definitie nooit iets wat stiller is dan passief...
Zijn er reviews van zo'n oplossing? Ik ben reuze benieuwd wat er gebeurt als je zo'n setup 2-3 uur lang laat RealBench'en, incl. een temperatuurverloop grafiekje. Zou de boel dan nog onder Tjmax blijven?
Appels met peren vergelijken. Waterkoeling gaat nóóit bijster veel stiller dan (goede!) luchtkoeling zijn; je zult airflow over radiatoren moeten creëren en het geluid van pompen is, zelfs bij de fancy pompjes, eigenlijk irritanter dan goede ventilatoren.
Waterkoeling heeft z'n toepassingen en is een hele goede manier om een relatief stil systeem te bouwen als je echt smerig veel warmte af te voeren hebt, maar het is een totaal andere prioriteit dan 100% silent (of nou ja, 100%... coil whine etc blijft een ding... maar goed).
Al het geluid waar je het over hebt heb je niet bij een goede setup. Draai hier met 2 D5 pompen die op zo'n lage stand draaien dat ze onhoorbaar zijn. In Windows draaien de fans maar af en toe door 2 stuks 4x120mm rad's. Als ze dan gaan draaien zijn het 16dB fans die op 40% draaien, ook zo goed als onhoorbaar dus. Een goede waterkoelingsetup kan veel stiller zijn dan luchtkoeling. Het nadeel is dat het niet goedkoop is, maar dat het nooit veel stiller dan een goede luchtkoelingsetup gaat zijn is echt onzin. Mijn hele setup is bebouwt om zo stil mogelijk te zijn en dat is dan ook goed gelukt. Ik heb hier een lader van mijn Samsung telefoon naast de PC staan die veel meer herrie maakt dan de complete PC.
En met minder investering kun je even weinig fan noise maar dan zonder pompgeluid realiseren op de meeste setups.

Het is _niet_ vergelijkbaar met daadwerkelijk passief, wat dit is, en hoe vaak men het ook blijft roepen zeker niet zaligmakend qua stilte.
Natuurlijk zul je het best stil hebben, zeker in idle. Maar dat lukt op lucht ook.
Mijn pompen zijn dus niet te horen. De hele setup is voor 1 doel gebouwt, stilte. Blijkbaar heb je nog nooit zo'n setup in het echt gezien en gehoort want je hebt geen idee hoe stil het kan zijn.

Los van dat, zoals ik ook in mijn eerste post aangaf, deze passieve setup doet max 75w. Wil je een fatsoenlijk game systeem red je het niet met een 75w GPU. Als mijn GPU 75w zou zijn had ik de fans op de radiatoren niet eens nodig. MIjn PC kan prima iets van 200w passief koelen. De emige reden dat mijn PC niet volledig passief draait is omdat er wel een dikke GPU en CPU in zit.
Jawel, dat heb ik wel degelijk. En of die D5's geluid maken. Niet veel, maar wel wat. Kan ook niet anders, het idee van een 100% stille pomp op zich is al een zekere indicatie dat iemand onzin loopt te verkopen, natuurlijk :z

En de eerste reden dat jouw systeem niet 100% passief draait is dat waku op convectie niet werkt. een pomp in je systeem MAAKT HET NIET PASSIEF. FFS, hoe moeilijk is dit? "soort van bijna wel stil genoeg dat je het echt niet meer merkt" is iets anders dan werkelijk properly 100% passief.
Een D5 op volle snelheid of 60% snelheid zeker te horen ja. De mijne staan op stand anderhalf van de 5 waarmee ze op 50cm afstand niet meer te horen zijn. Met passief bedoel ik dat de fans niet hoeven te draaien en inderdaad als de pompen wel draaien is dat niet 100% passief nee. Los van dat is het systeem zo goed als onhoorbaar en dat met een dikke CPU en GPU. Zo stil dat je dit met luchtkoeling niet voor elkaar krijgt.

In je eerste reactie zeg je dit:
Waterkoeling gaat nóóit bijster veel stiller dan (goede!) luchtkoeling zijn
Dat is complete onzin en geeft aan dat je er blijkbaar geen ervaring mee hebt. Met goede customwaterkoeling is een systeem veel stiller te krijgen. Niet dat een 2x120mm AIO beter is dan luchtkoeling, dat is zeker zo, maar ga je naar custom en ga je ieder onderdeel zo goed mogelijk aanpakken om alles zo stil mogelijk te krijgen is het veel stiller dan luchtkoeling.
Als iemand hier ergens ervaring mee mist ben jij het, met _goede_ luchtkoeling. Voldoende (forse, dat wel :P ) koelblokken/vinnen en goede ventilatoren, die inderdaad in idle gewoon op stil kunnen gaan dan, en je hebt even weinig fan noise, maar niet die pompen die fysiek ONMOGELIJK géén geluid kunnen maken.

Epistemic closure, wel eens van gehoord? Precies wat jij hier doet, voornamelijk omdat je jezelf heel hard wijs moet blijven maken dat je ongetwijfeld absurde investering (en met de prijs van niet een maar twee D5's gaat het hard die kant op - nogmaals, ik ben méér dan voldoende met dat speelgoed bekend :+ ) niet volslagen overdreven is.

Dat je on balance wat stiller uitkomt onder zware load wil ik wel geloven - al hoeft dat ook niet, als je maar creatief genoeg bent en ruimte te over hebt - maar dat is het, waku is voornamelijk de enige manier om én stil(ish) én heel erg compact te blijven. meer niet.
Ik stop met deze kansloze discussie aangezien je toch niet luisteren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee