TP Vision onderzoekt probleem met streamingkwaliteit op Philips-tv's

Gebruikers van Philips-tv's met de MT5891-soc melden dat zij streamingdiensten als Netflix en Disney+ alleen nog in sd-kwaliteit kunnen bekijken. Het Widevine drm-certificaat dat benodigd is voor hd-streams is aangepast. TP Vision onderzoekt het probleem.

Op het forum van Tweakers melden verschillende bezitters van Philips-tv's dezelfde problemen. Streams van Netflix, Disney+ en Prime Video worden niet langer in 1080p of 4k weergegeven en ook hdr ontbreekt. Het blijkt in alle gevallen te gaan om tv's met dezelfde MT5891-soc van MediaTek. Het betreft zowel oled-tv's als lcd-tv's die in 2017 en 2018 werden uitgebracht door TP Vision.

Gebruiker vrilly ontdekte dat het Widevine-certificaat van een TP Vision-hardwareplatform voor tv's is aangepast. Dat is te zien in een Telegram-kanaal dat het aanpassen en intrekken van drm-certificaten bijhoudt. Het gaat om Device 6787 (TPVision TV PH7M_EU_5596) en het beveiligingsniveau is aangepast van Level 1 naar Level 3. Streamingdiensten maken gebruik van de Widevine-drm en Level 1 is vereist om in de hoogste kwaliteit te streamen.

Volgens verschillende gebruikers worden trailers nog wel in 1080p of 4k weergegeven, maar daadwerkelijke films en series blijven steken op 540p of 480p, zonder hdr-weergave. Dat trailers nog in hoge resolutie te zien zijn, is te verklaren door het feit dat die niet met drm zijn beveiligd.

Waarom het Widevine-certificaat is aangepast, is niet duidelijk. Tweaker vrilly suggereert dat het te maken kan hebben met een kwetsbaarheid in de soc, waardoor de drm omzeild zou kunnen worden. Mogelijk kan TP Vision dat met een firmware-update verhelpen.

TP Vision is op de hoogte van de problemen en is nog bezig met intern onderzoek naar de exacte oorzaak. Diederick Houtman, Head of Product Management bij TP Vision, zegt tegen Tweakers dat daarbij ook wordt gekeken naar de DRM-implementatie, maar dat het momenteel nog niet duidelijk is wat er exact aan de hand is. De bevindingen zijn ook doorgestuurd naar de research & development-afdeling van de fabrikant in Azië. Houtman hoopt in de komende dagen meer informatie te kunnen geven.

De MediaTek MT5891-soc wordt ook in tv's van andere fabrikanten gebruikt, bijvoorbeeld in de Sony AG8-reeks. Er zijn nog geen meldingen van Sony-tv's met vergelijkbare problemen en de Widevine Revocation Tracker toont geen recente DRM-wijzigingen voor bijvoorbeeld Sony-tv's.

TP Vision-tv's die niet meer in hoge kwaliteit streamen (bevestigd door gebruikers) Soc

Philips 55PUS7303/12
Philips 65PUS7803
Philips 55PUS8303
Philips 75PUS8303
Philips 49PUS8503
Philips 55PUS8602
Philips 55POS9002
Philips 65OLED803
Philips 55OLED903

MediaTek MT5891

Philips OLED+ 903 ultradunne 4K UHD Android TV 55OLED903/12

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-11-2020 • 17:06

171

Submitter: InFamous

Reacties (171)

171
166
68
10
2
74
Wijzig sortering
Ter verduidelijking, het hoeft niet perse om een kwetsbaarheid in de SoC te gaan, het ligt hier eerder bij de implementatie van TPVision of er zijn wat keys gelekt.

Het enige wat hieruit op te maken valt is dat widevine het platform niet meer vertrouwd(de TV's delen allemaal dezelfde SoC en grotendeels ook de software met dezelfde "keybox"), normaal is een apparaat gecertificeerd en provisionised(unieke keys installeren in de "keybox" van de apparaat) vanuit de fabriek.
Dit betekend dat content leveranciers weten dat elk widevine L1 apparaat de stream in een gesloten systeem houdt, de CPU zorgt er alleen voor dat de encrypted content op de juiste plek in het geheugen staat en dan zal de decryptie en HW-decoding in een gesloten pad gebeuren waar de CPU zelf niet bijkan(bijv via de ARM Trustzone).

Revocaties gebeuren voornamelijk bij kwetsbaarheden/key leaks waar in de scene hard op gejaagd wordt, nu zijn recente (4K) rips van netflix en andere streaming content letterlijk gecapt door de HDCP te omzeilen en de output van de grafische kaart weer te capturen en te encoden waarbij er wat kwaliteits en efficientie verlies optreed, en het ook een flinke klus is voor de scene om te rippen(voor elke nieuwe aflevering of film is er een capturing setup in gebruik voor de hele speelduur). Mocht er toevallig een streaming device een lek hebben dan zouden de rippers heel simpel de content direct van de server kunnen downloaden en decrypten zonder kwaliteitsverlies, en dat is enorm waardevol voor piraten natuurlijk :Y)

Het interessante is dat dit een van de eerste grootschalige revocaties/downgrades is, met een enorm aantal recente apparaten welke hierdoor niet meer functioneren zoals geadverteerd. Het is onlangs nog wel voorgekomen dat er een lek was gevonden in een van de eerste generaties van de tegra processor en hierdoor ook een rits aan apparaten werd gerevoked. De impact is alleen kleiner doordat de meeste van deze apparaten uit 2013 komen en niet meer gebruikt worden.
Misschien interessanter: het gaat niet enkel om Phillips. Er zijn een hoop andere devices waar recent Widevine licenses ingetrokken zijn. Hetzelfde gebeurde enkele weken geleden met een paar LG modellen en met een aantal Samsung modellen. In tegenstelling tot bij Phillips, was dit wel snel opgeklaard. Ook voor Chrome zelf zijn de certificaten recent ingetrokken (en vervangen door nieuwe) omdat ze gelekt waren.
Ik ben vooral verbaasd dat Phillips niet eerder een oplossing heeft voorzien, want dit was niet onaangekondigd. Het zit allemaal mooi weggestopt onder NDAs, maar iemand met een Widevine partner agreement heeft wel net iets meer info dan dit. Het gaat trouwens om een pak meer devices dan de tracker uit het artikel laat uitschijnen. Google kan zich namelijk niet veroorloven dat deze keys uitgelekt waren...
Dat klinkt wel als te fixen via een software-update dus. Dat zou mooi zijn.
Bij fabrikant OnePlus (smartphones) en widevine-issues, moesten producten letterlijk terug.
Dat klinkt wel als te fixen via een software-update dus. Dat zou mooi zijn.
Bij fabrikant OnePlus (smartphones) en widevine-issues, moesten producten letterlijk terug.
Dat kan het geval zijn als bekend wordt dat op hardware-niveau de secure key storage gecompromiteerd kan worden wanneer je lokale toegang hebt. Dat komt wel vaker voor, helaas.

Doorgaans wordt dat niet als een accuut probleem gezien. De impact is nl. te laag: beperkt tot die personen wiens toestel gestolen wordt en terecht komt bij een crimineel die het interessant genoeg vindt om de moeite te gaan nemen (of er voor te betalen) om die chip te kraken.

Maar bij DRM voor media is het probleem wel accuut, omdat er heel wat crackers zijn die maar al te graag een telefoon kopen om hem open te breken en fysiek met die chip aan de gang te gaan totdat ze hem gekraakt hebben en ze de sleutels hebben.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 01:50]

Fingers crossed, dat het en zo kan en dat het snel wordt uitgerold O-)
Fingers crossed, dat het en zo kan en dat het snel wordt uitgerold O-)
Als je de post van @ludonis neemt en een beetje tussen de regels doorleest, dan wordt duidelijk dat het hier een bulk-revocation betreft en dat er wellicht nog onderzoek loopt welke sleutels verder getroffen zijn en allemaal gepland zijn en/of worden om na x dagen ingetrokken te worden; tijd waarbinnen de fabrikant de tijd krijgt om nieuwe sleutels uit te rollen zodat eindgebruikers beperkt getroffen worden.

TPVision loopt waarschijnlijk gewoon achter. Hopelijk zijn ze in deze niet van MediaTek afhankelijk, want dan kan het nog wel eens even duren.

Maar:
Zelfs als het op hardware-vervanging aan moet gaan komen, dan wordt dat ter plaatse gedaan. Komt een monteur voor langs met een nieuw mainboard. TV plat op tafel. Achterplaat er af. Paar schroefjes binnen los, flat cable clips los. Bordje wisselen. Alles weer terug vastzetten. Kap er weer achter op. Terug aansluiten. USB stick erin en via monteursmodus het nieuwe bord inregelen. Firmware er op en klaar. Kost alles bij elkaar 20~30 minuten.

Heb het ooit al moeten laten doen met mijn OLED903 omdat ik een lotje 'rotte tuner' uit de tuner-loterij getrokken had.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 01:50]

De reactie van de woordvoerder moet dan ook met een flinke korrel zout genomen worden. Als licensee krijg je namelijk echt wel bericht als je certificatie ingetrokken wordt.
De reactie van de woordvoerder moet dan ook met een flinke korrel zout genomen worden. Als licensee krijg je namelijk echt wel bericht als je certificatie ingetrokken wordt.
Wat nog steeds niet veel helpt als bijv. je eigen bedrijfsinrichting niet op orde is en zo'n bericht bijv. ergens in een dode mailbox belandt, die niemand monitort. Kan goed zijn dat TP Vision nu dus door de mailboxes aan het grasduinen is om dat bericht te vinden.

Kan even zo goed zijn dat ze inderdaad een mooi weer verhaal op moeten hangen omdat ze nog meer tijd nodig hebben.

En wat ook nog kan -- moet je ook zeker niet uitsluiten -- is dat we hier te maken hebben met een linker- en rechterhand probleem: dat er bijv. een notificatie-bericht naar een Aziatische afdeling gegaan is inzake die Widevine sleutels, waar de Nederlandse tak gewoon geen weet van heeft.
Wat ook nog kan is dat het maken van een nieuwe firmwareversie gewoon lang duurt, omdat bijv. een belangrijke werknemer is weggegaan, het testen niet lekker loopt, men om de kwetsbaarheid te fixen nog meer moet aanpassen (bijv. gelijk Android 9 erop), daardoor nog meer moet testen, etc.

Ben je zo een paar dagen mee verder.
Wat ook nog kan is dat het maken van een nieuwe firmwareversie gewoon lang duurt, omdat bijv. een belangrijke werknemer is weggegaan, het testen niet lekker loopt, men om de kwetsbaarheid te fixen nog meer moet aanpassen (bijv. gelijk Android 9 erop), daardoor nog meer moet testen, etc.

Ben je zo een paar dagen mee verder.
Dat schreef ik dus ook:
Kan even zo goed zijn dat ze inderdaad een mooi weer verhaal op moeten hangen omdat ze nog meer tijd nodig hebben.
Ik wijdde dus wat verder uit over de mogelijke stappen, zeg niet dat je geen gelijk hebt :+
Philips heeft zijn TV business verkocht aan TPVision. Die hebben, voor een licentie fee, het recht om hun TV's te verkopen onder de Philips brand. Het is dus TPVision welk dit soort problemen moet oplossen, Philips kan daar niets aan doen aangezien alle kennis en kunde op dit gebied afgestoten is naar TPVision.

Mogelijkerwijze was in dit geval het probleem met de lekkende keys een systematisch issue in alle driver implementaties van MediaTek. Echter was het voor het extraheren van de keys een per device implementatie nodig en was TPVision een van de latere fabrikanten waarvoor dit gedaan is (gezien de populariteit van Philips TV's buiten Europa niet zo'n verkeerde aanname)

De meeste TV fabrikanten leunen sterk op de door de chipset leverancier geleverde SDK componenten en als er een issue ontdekt wordt in een van deze componenten dan is de impact ook meteen erg groot. Afhankelijk van de aard van het issue kan het echter moeilijker zijn om er misbruik van te maken in de verschillende devices. Een specifieke malware vector voor al deze verschillende devices maken is dan waarschijnlijk beter om te baseren op de populariteit van de device. Samsung en LG bijvoorbeeld hebben een veel grotere installed base dan Philips en andere kleinere spelers.
Het zal inderdaad geen kwetsbaarheid in de specifieke SoC zijn daar Sony ook gebruikt maakt van dezelfde SoC, widevine heeft dan ook specifiek het certificaat van de firmware PH7M_EU_5596 veranderd naar level 3. Wat dus doet vermoeden dat de kwetsbaarheid, zoals je al aangeeft, in de keybox van TP vision zelf zit.

De combinatie zit hem dan ook in de combinatie van de SoC met de specifieke firmware van TP Vision, daar alle toestellen met deze SoC dezelfde firmware gebruiken.

[Reactie gewijzigd door InFamous op 23 juli 2024 01:50]

Ik heb de genoemde problemen ook ervaren met een firmware van 2019, of bedoel je dat niet?
Wat staat er onder software informatie?
Versie: TMP171E_R.107.001.101.002
Releaseopmerkingen: Philips/PH7M_EU_5596/PH7M_EU_5596:8.0.0/OC/384:user/release-keys
Aanmaakdatum: Fri Nov 15 13:36:08 CST 2019
Dan zeker zie het deel PH7M_EU_5596
Ah, daar zit de clue, dank Ragdoll!
Dat geeft dan in elk geval goede hoop dat e.e.a. nog met een firmware update rechtgetrokken zou kunnen worden.

Het is trouwens wel zo dat er op exact diezelfde dag in snel tempo achtereenvolgens voor een complete sleur aan Android devices de Widevine keys gedowngrade danwel gerevoked zijn. o.a. Xiaomi; AMLogic; Asus; Foxconn; en Lenovo.

Dus wellicht is er hier nog iets anders aan de hand.

.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 01:50]

Waarschijnlijk is het probleem onderdeel van een low level software (hardware?) component dat door al deze devices gebruikt wordt. Mogelijkerwijze een driver die door de chipset fabrikant aangeleverd wordt.
De impact is alleen kleiner doordat de meeste van deze apparaten uit 2013 komen en niet meer gebruikt worden.
Het gemak waarmee je hier apparaten van 7 jaar oud in de spreekwoordelijke vuilnisbak gooit schokt mij een beetje. Ik heb mijn huidige televisie in 2013 gekocht, en hoewel de specificaties en het formaat naar huidige maatstaven niet echt spannend meer zijn zou ik het verspilling vinden deze te moeten vervangen omdat een certificaat in wordt getrokken en de fabrikant er geen enkel belang bij heeft mij van een update te voorzien.
Het is ook schokkend, net zoals een serie samsung bluray spelers die geen recente blurays meer kunnen afspelen omdat ze geen updates meer krijgen met nieuwe decryptiesleutels :')

DRM doet pijn, maar met apparaten uit die tijd heb je ook te maken met oude android versies(kitkat/lollipop) die al nauwelijks of niet ondersteund meer worden door streaming apps. Dan gaat de drop van de DRM certificatie niet veel verschil meer maken
Ja jij vindt het een verspilling ik ook trouwens, maar fabrikanten zien dat niet die hebben liever dat je weer een nieuwe tv koopt.
Dat is ook meteen het nadeel van smart tv is er iets mee aan de hand kan je het apparaat weggooien, beter was dat de smartmodule vervangbaar was.

Natuurlijk kun je altijd weer een los kastje eronder zetten maar dat is niet wat de meeste mensen willen.
TV,s hebben een fors lange levensduur maar met de smartfunctie,s erbij is het snel achterhaald/verouderd.
Dat is ook meteen het nadeel van smart tv
Volgens mij is dit veel erger; ik heb (om duidelijke redenen) geen smart TV. Ik heb mijn TV echter gekocht omdat de TV/Monitor die ik daarvoor gebruikte geen DHCP ondersteunde; het opstartlogo van mijn encoder werd in HD weergegeven, de televisiebeelden waren SD. Dat betekent dat ook mijn domme TV (en iedere bruikbare monitor) DHCP moet ondersteunen, dus een sleutel heeft... die ingetrokken kan worden.
Dat is natuurlijk onzin. Als de specificaties van het display nog steeds voldoen aan de eisen die je er aan stelt dan is de TV nog steeds uitstekend bruikbaar in combinatie met een extern smart TV device.

Mijn Philips 46PFL9704 uit 2009 is nog steeds prima in staat om in combinatie met mijn Nvidia ShieldTV als smart TV device te gebruiken. Ondanks het feit dat NetTV (het ingebouwde Smart TV platform) al bijna sinds het uitbrengen van deze TV vrij onbruikbaar was (en met de transfer van alle TV activiteiten naar TPVision in 2014 ging dat platform zijn ondergang tegemoet).
Weer eens ouderwets geval: DRM frustreert voornamelijk legitieme gebruikers. Als het niet in games is dan is het wel met muziek .... Of zoals nu met een tv.
En weer een ouderwets geval dat content die op een alternatieve manier verkregen wordt deze beperking niet heeft, en daarmee voor een betere gebruikerservaring zorgt.
Ja onvoorstelbaar he.
Ik heb een macbook pro uit 2018 en 4k HDR LG scherm en de HDCP verbinding heeft een fout waardoor ik 4K netflix of andere streams niet kan doen, alles gaat naar een lage resolutie. Verschillende kabels geprobeerd, ook kabels die er bij zaten en HDCP gecertificeerd zijn.
MacBook was 2.2k euro, beeldscherm 700, duurste Netflix abo en het werkt niet omdat ik de films zogenaamd ga kopieren en als torrent ga aanbieden? Ga toch weg met DRM en HDCP... Als ik t illegaal had gedaan dan had ik 0,0 issues gehad... :(
Klopt vroeger downloade ik nog (studententijd) en kan mij niet herinneren last van DRM gehad te hebben, was downloaden even een "patch" bestand overheen kopieeren (zat er altijd wel bij) en gewoon spelen maar.

Nu zijn er al legitieme games waarbij een actief internet verbinding is vereist terwijl de downloaders nergens last van hebben, eigenlijk omgekeerde wereld, zelfde bij films een rip is vaak beter dan het orgineel dvd in de winkel, gewoon afspelen zonder voorstukjes.
zelfde bij films een rip is vaak beter dan het origineel dvd in de winkel, gewoon afspelen zonder voorstukjes.
Ik koop eigenlijk alleen nog maar 3D BluRays (omdat je die niet online kunt huren) en die hebben bijna geen voorstukjes, een verademing.
Bij films vind ik bezit niet zo belangrijk; ik luister dezelfde CD na jaren nog steeds graag, maar een film twee keer kijken doe ik zelden. De belangrijkste reden om die te kopen en niet te huren is eigenlijk dat ik zelden in een avond de hele film af kijk; dat kan zomaar een week duren.
Als ze toch bezig zijn met een update, dan kunnen ze ook gelijk een upgrade aanbieden naar Android 9 of 10. Het is belachelijk dat TV's van TP Vision die sinds halverwege 2018 te koop zijn nog steeds geen OS update hebben gehad en waarschijnlijk het nooit krijgen.

65OLED803 is een TV dat op de markt kwam in augustus 2018 voor 3000 euro en zit nog steeds op Android TV 8.0 uit 2017!
Het is belachelijk dat TV's van TP Vision die sinds halverwege 2018 te koop zijn nog steeds geen OS update hebben gehad en waarschijnlijk het nooit krijgen.
Om dit nog wat scherper te maken: dit is inclusief tv's die in 2020 verkocht werden zelfs :+
Die SOC trekt 9 niet heb ik begrepen, daarbij is er volgens mij niet heel veel bijzonders gekomen met de upgrade naar 9. AndroidTV is toch een ander verhaal dan Android op bijvoorbeeld een telefoon.

[Reactie gewijzigd door xsive op 23 juli 2024 01:50]

Heb je een bron waaruit blijkt dat een SOC met quad-core Arm A53 CPU en 2GB ram geen Android TV 9 of 10 aankan?

Blijf het bizar vinden dat TV fabrikanten TV's verkopen van 500 tot 3000 euro met dezelfde SOC.
Als je googlet op MT5891 en resultaten in NL, dan kom je al een hoop tegen voor bijvoorbeeld Sony die beweert daarmee getest te hebben en dat het niet goed was.

Ik houd liever een enigszins handelbare interface, als die apps maar blijven updaten en 4k HDR behouden.

Het was uiteraard mooi geweest als we voorlopig nog mee konden komen qua Android versie. Gelukkig zie je het verschil eigenlijk niet tussen 8 en 9.
Als je googlet op MT5891 en resultaten in NL, dan kom je al een hoop tegen voor bijvoorbeeld Sony die beweert daarmee getest te hebben en dat het niet goed was.
De SoC zal het vast wel trekken qua hardware, maar wss is er gewoon geen driver support vanuit MediaTek. MediaTek en driver ondersteuning is altijd ruk, maar ze zijn zowat de enige die een all-in-the-box complete oplossing voor een AndroidTV SoC afleveren; en dan ook nog eens tegen een competitieve prijs. Dus zijn ze bij zowel Sony als Philips zowat hofleverancier.
Ik blijf het bizar vinden dat ze zulke underpowered SoCs blijven leveren in tv's, voor welke prijs dan ook.

Ik heb voor mijn LG LCD maar een Android box gekocht. YouTube 4k stopt gewoon na 45 minuten en nlziet hapert continu met live streams. Alleen Netflix werkt zoals het hoort. Van een tv met adviesprijs van zo'n €1000,- mag je meer verwachten vind ik.
Anoniem: 1358524 @Lisadr9 november 2020 17:20
Daarom koop ik geen Sony of Philips.
Ben tevreden met mijn LG Oled :) tijd zal het leren of WebOS geüpdate blijft
Heb je KODI al geïnstalleerd op WebOS?

Als LG morgen ambilight en hue integratie heeft, dan wordt de keuze makkelijker.

[Reactie gewijzigd door xsive op 23 juli 2024 01:50]

Kodi is er (officieel) niet voor WebOS. En voor de meeste TV's is sideloaden ook niet mogelijk voor zover ik weet.
Was ook cynisch bedoeld.
Ik zou in de basis ook een LG kopen, maar als je een wishlist hebt met Ambilight+Hue integratie, Android TV + KODI geïntegreerd, dan is het dichtste dat je bij LG kunt komen een Philips met LG paneel.
8)7

Het is inderdaad jammer dat veel niet op WebOS draait, maar het werkt verder wel prima. Een snelle bediening en goede user experience vind ik persoonljik belangrijker dan een grote app store.
Theoretisch is het beide prima mogelijk, maar in de praktijk probeert zo'n beetje iedere app je reclame voor te schotelen en/of je gegevens te ontfutselen.
En waarschijnljk is het onrealistisch om te verwachten dat er voor de gemiddelde consument ooit een 'domme' TV komt waar je gewoon een HTPC module in schuift en daarop draait wat je wil.
8)7

Het is inderdaad jammer dat veel niet op WebOS draait, maar het werkt verder wel prima.
Windows Phone/Mobile had hetzelfde excuus, en kijk waar dat geëindigd is. ;)
En waarschijnljk is het onrealistisch om te verwachten dat er voor de gemiddelde consument ooit een 'domme' TV komt waar je gewoon een HTPC module in schuift en daarop draait wat je wil.
Koop een Shield TV Pro en plak die op de achterkant van je TV (eventueel tussen muur en TV in, met een muurbeugel).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 01:50]

Ik heb gewoon een media center pc onder de tv, beste ervaring mogelijk. Staat ook web os op mijn oled, maar als je dan youtube gebruikt heb je allemaal reklame.
Hier staat er ook een HTPC onder, maar er is niets wat de chipset in de TV niet over zou kunnen nemen ware het niet dat de software/apps niet ondersteund woden.
Daarnaast is het al een oud beestje dus er zit ook geen HDMI-CEC op dus zitten we nog met twee afstandsbedieningen.

Met die reclames heb je denk ik de reden te pakken waarom het niet mogelijk is. Ze zitten natuurlijk niet te wachten op consumenten die de reclames gaan blokkeren.
Dat zou wel top en duurzaam zijn, smart modules.

Op zich heb ik dat enigszins met een "almost dumb" 4k HDR TV waar een ShieldTV aanhangt.

Het nadeel van de ShieldTV is dan weer dat hij problemen blijft houden met 25fps materiaal, zag het gisteren weer toen ik de slotaflevering keek van Undercover op Netflix.
Exact dit. Philips heeft met Ambilight een enorm sterk USP.

Helaas hebben ze tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar 3-zijdig. Beetje jammer voor ons plebs die niet het geld hebben voor een topmodel of geen soundbar willen (zoals ik)

Die soundbar eronder maakt die 4e kant namelijk weer kompleet nutteloos.
Een soundbar is ook niks voor mij. Heb 3 zijdig, weet niet hoe prettig het is als het ook aan de onderkant zit, ik heb de TVs over het algemeen beetje voorover hangen, vind ik prettig.
Ligt er ook aan of ie aan de muur hangt of niet. Als je dat niet hebt dan maakt het sws al niet zoveel uit en is 3 prima. Ik zou graag 4-zijdig weer terug zien. Zo moeilijk is het niet.
Het is hangen als in aan de muur hangen hier ;)
??? Ik heb een 43PUS6501 met android uit 2016 waar Kodi al jaren zonder problemen op draait
Heb jij nog last gehad van het fenomeen in dit artikel overigens? Ik heb een 43PUS7202 en de film op Netflix die ik gisteren keek begon in erg slechte kwaliteit, later werd het wel beter maar ik vroeg me af of het hier iets mee te maken had.
mijn 43PUS7202 doet het nog prima op netflix
Idem, vanavond ook prima kwaliteit gezien. Lijkt erop dat dit model buiten schot blijft.
Het gaat ook niet om KODI op Philips, maar om KODI op LG dat er niet is
Ik heb een 2018 49PUS8303. Kodi draait daar ook prima op. Ik ben eigenijk best wel te spreken over de android tv interface.

Helaas nu wel last van dit Netflix issue. Gelukkig heb ik nog wel een ps4 waarmee ik netflix kan kijken for the time being.
We hebben XPlay op basis van Plex op WebOS (Soort van webvariant en hierdoor decode de LG alles). Persoonlijk vind ik dat veel prettiger dan Kodi.

Lijkt mij dat Kodi op zo'n oude soc ook niet vooruit te branden is, of valt dat mee?

[Reactie gewijzigd door epo op 23 juli 2024 01:50]

KODI draait prima eigenlijk. Een paar animaties uitgezet.
Alleen resume na het stoppen van een h265 bestand lukt meestal niet, geluid loopt dan door, beeld blijft zwart. Even tijd onthouden en bestand vanaf begin afspelen, dan naar dat punt teruggaan. Als dat het ergste is.

Ik heb wel vaker PLEX overwogen, maar vraag me af of het net zo uitgebreid is? En is betaald toch?
Nee is gratis, heb de server op mijn Synology lopen (waar ook de files staan) en gebruik de plugin Sub-Zero voor ondertitels. Werkt voor mijn gebruik erg fijn en alles is afspeelbaar tot extreme hoge bitrates omdat de LG zelf de decoding doet.
Klinkt goed, zeker eens in verdiepen
Bedankt!
Je kan nu al een Philips gradient (200 euro) + hdmi box (200 euro) kopen om ambilight op je niet-Philips tv te krijgen. Duur, maar het kan wel.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 23 juli 2024 01:50]

Ik kan die HDMI poort niet missen en volgens mij gaat het nooit net zo goed zijn + betaalbaar kun je het idd niet noemen.
De syncbox heeft zelf ook 4 hdmi ingangen...
Dus je krigjt er meer HDMI ingangen bij.

Tsja nadeel blijft wel dat het ambilight alleen werkt bij externe hdmi bronnen..
Ik ben heel blij met android tv. Doe er alles op. Live tv, terugkijken, YouTube, streamen.... Perfect.

Zou niet snel weer wat anders willen. Zeker omdat apps lang gesupport blijven.

Helaas is mijn tv ook "getroffen". Al gebruik ik geen Disney+. En de HDMI CEC van mijn tv is ook niet goed.... Dus zal denk ik niet snel weer voor Philips gaan.
Ik had ook problemen op mijn 55OLED854 met de HDMI CEC. PS3 en audioset (Sony HT-RT4) werden steeds maar niet herkend, dus ARC werkte niet. Als oplossingen een optische kabel gebruikt, maar daar kreeg ik geen 5.1 geluid uit via Disney+.
Wat blijkt: mijn digitenne kastje verstoorde de hele handel. Heb nu een HDMI CEC Killer gekocht en deze achter in het digitenne kastje gestopt. Alles werkt nu perfect. Raar, want dat digitenne kastje heeft geen CEC, maar toch stoort het op één of andere manier. Wellicht heb je wat aan deze info :)
Bedankt voor het meedenken. Stel het zeker op prijs.

Helaas ligt het hier echt aan de tv. Heb al meerdere versterkers geprobeerd, soundbar, etc. Maar ligt echt bij de tv.

Wat ik ook probeer, hij pakt het tv geluid. Als ik vervolgens switch naar TV audio en dan naar externe audio werkt die wel. Maar dat moet ik dus elke keer opnieuw doen.

Als ik de switch aansluit werkt het wel. Dan duurt het opstarten wat langer, en kan de soundbar op tijd aan staan.

Het lijkt net alsof de tv en geluid tegelijk aangaan. En daardoor de tv de soundbar wel ziet, maar geen verbinding kan opzetten. Heel irritant maar ja... Maar weer prutsen met Harmony Remote. Maar da's ook niet ideaal IMHO.

Bij een volgende tv ga ik dat zeker testen. En als het niet werkt gaat die zeker retour. 1 afstandsbediening is gewoon het meest relaxed. Maar blijkbaar erg lastig.
Dan kan ik je uit de droom helpen. WebOS zelf wordt meestal NIET ge-update, firmware updates komen echter nog wel (een tijdje). App support stort ook redelijk vlot in, nieuwere apps enkel voor de TV's van de laatste jaren.
Dit is te kort door de bocht.

Bij Android krijg je meestal wel één grote OS update, ookal komt die update vaak meer dan een jaar later dan de smartphone versie van Android. Bij LG is het vrij simpel, als de tv met WebOS 4.5 start zal hij op WebOS 4.5 blijven.

Dat gezegd hebbende, ik neem aan dat de meeste Tweakers hier na al deze jaren aan update nieuwsberichten dit wel weten:
Je koopt de televisie zoals hij op dat moment is, niet voor eventuele feature updates in de toekomst.

Qua security updates doen Philips/Sony/LG het allemaal wel ok. Ik heb zelf een LG OLED55CX met WebOS 5, maar ik zie het grote voordeel van Android TV wel. Er zijn gewoon veel meer apps beschkbaar voor het Android TV platform.

[Reactie gewijzigd door job_h op 23 juli 2024 01:50]

Feature updates (die functionaliteit toevoegen) is natuurlijk wat anders dan huidige apps blijven supporten (bestaande functionaliteit).

En dan is Android TV toch wel een voordeel. Omdat apps vaak ook wel op oudere versies werken. Bij eigen os'en moet de fabrikant zélf dingen compatible houden. En dat is te duur.
Mijn LG LCD krijgt wel updates, maar webos blijft een drama, alleen Netflix werkt zoals het hoort.
Je bedoelt wat ook regelmatig bij telefoon toestellen gebeurd dus, geen OS upgrades(heel goed opletten met releasedatum wanneer voor het eerst op de markt kwam).
En als Microsoft Windows 7 niet meer wil ondersteunen terwijl je makkelijk kan upgraden is de wereld te klein.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 01:50]

Ik snapte er al niets van. Router rebooted. App gewiped, maar inderdaad een stream probleem. 55oled803 hier.
Ik gebruik gewoon een PS4. :) Zelfde TV.
Voor mij is dat onnodig en behoorlijk extra stroomverbruik. Had zelfs mijn relatief low power ShieldTV afgekoppelt vanwege de TV integratie, ook al is het niet zo soepel als op de Shield.
Mijn ShieldTV en XBOneX hielpen iig deels bij het vaststellen van het probleem.
Ik had de hoop op smart TVs al opgegeven toen ik hem kocht. Voor mij moet het gewoon een dom scherm zijn.

Ieder zijn ding natuurlijk.
In de basis met je eens, maar ik kon er voor het eerst oprecht mee leven. Dus als ze dat widevine probleem verhelpen, zijn we weer prima tevreden. Perfectie bestaat helaas niet, dat heb ik al jaren terug opgegeven. De vraag is: met hoeveel concessie kun je leven?
Nou ja, groot punt voor de Philips is gewoon Ambilight. Dat er Android op draait zint me eigenlijk helemaal niet. Vandaar geen internet op het ding. :)
Ja ook dat heb ik opgegeven, ze weten toch al alles van me waarschijnlijk.
Je hebt ook geen smartphone zeker met internet.
Geen Android toestel nee.
nvt

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 01:50]

Voor mij het liefst ook, alleen ben je dan vaak duurder uit.
Heb nieuwe TV gekocht ondanks ik er ook niet happig op was gebruik ik de smart tv altijd en sindsdien staan de kastjes beneden de tv altijd uit.
Hier hetzelfde op de 55OLED803 echter KODI implementatie in de TV gaat maar tot 1080p output en audio is beperkter. Ik val idd nu tijdelijk terug op mijn shield voor Netflix en dan kom je er weer achter hoe heerlijk snel dat apparaatje werkt en ik blij ben dat ik m nog niet had weggedaan.
Ik heb deze wel eens eerder ontkracht, maar video materiaal via kodi afspelen gaat gewoon op 4k op je 803. Ik heb dit wel eens getest met een 4k testvideo. Het menu zal dus 1080p zeggen, maar de player doet gewoon netjes 4k. Enkel menu weergave is net als android tv zelf op dit model beperkt tot 1080p.

Audio is beperkt tot wat je via Arc kunt sturen naar receiver. Als je earc zou hebben gaat dit verder, maar dit ondersteund je tv weer niet op hardware niveau.
Je kunt als de audio beperking je niet in de weg zit dus prima kodi via de app gebruiken ;)
typisch hij speelt idd wel af maar ik dacht altijd in een lagere resolutie. Toch maar eens precies kijken naar de info die de TV geeft. Ik zie op mijn shield wel 4K in de GUI overigens.
Volgens mij komt dit omdat de GUI van Kodi zich aanpast op het resolutie van het systeem waar het op draait. In het geval van Androidtv op deze soc is uitgangspunt 1080p. Dit is ook vrij evident als je bv netflix of Disney+ start. Daar zie je ook vrij duidelijk dat de interface niet 4k is, maar de playback wel (als dit Widevine cerfticaat issue niet in de weg zit :P).
Mijn oog viel in Kodi ook gelijk dat de resolutie laag oogde ivm mijn vorige player aan dezelde tv en de settings bevestigen dat in Kodi zelf ook in de Androidtv app. Dit geheel staat alleen helemaal los van playback.
Als je een testvideo download met een kleine stukje tekst in kleur op witte achtergrond zou bij downsampling de boel niet kunnen lezen van dichtbij, maar op native 4k playback wel. Dit werkt via Kodi iig prima in mijn eigen tests net als de native player in androidtv zelf. Op mijn pc met 1440p scherm is de tekst niet leesbaar wegens downsampling, effectief als playback test dus. Probleem is dat er tal van gebruikers zijn die de settings resolutie van Kodi als argument neerleggen dat er geen 4k playback is en dat is feitelijk onjuist. Mijn conclusie was dan ook dat het een GUI beperking is waardoor het kodi menu blijft hangen op 1080p.

[Reactie gewijzigd door sjekneck op 23 juli 2024 01:50]

Yes, dat lost het inderdaad op. Chromecast Ultra hier nu totdat het is opgelost. Is wel zonde, kost extra stroom, minder handig in gebruik, etc., maar het moet maar even...
Maar geen 4k streams dan. Ik doe dat nu ook even zo. Maar als het goed is komt morgen m'n xbox series x als het goed is, dus dan zal 4k Netflix ook wel weer lukken 😁
Ik heb ook geen 4K abo. Te weinig content, misschien is het nu beter.

Oe, mazzelaar. :)
Top dat het zo snel een artikel heeft gekregen!
Goed geschreven ook!
Hopelijk snel een fix!

Volgens mij raakt het ook nog televisies uit 2019, de 9104 range

[Reactie gewijzigd door xsive op 23 juli 2024 01:50]

Een fix, of de TV gaat retour wegens niet-conform. Dan zoeken we wel een nieuwe uit. Sub-720p streams op een 4K paneel zien er natuurlijk niet uit.
Ik vertrouw nooit op het smartgedeelte van een smart-tv. Socs zijn altijd te zwak, want het moet goedkoop. Eerst een NUC met kodi gebruikt, nu een AppleTV 4K. Nooit geen spijt gehad.
Bij mijn philips kan ik de beeldsettings niet eens veranderen van het hoofdmenu, onnodig fel en oververzadigde kleuren. Extern apparaat op hdmi werkt veel beter.
Die beeldsettings overrule van het hoofdmenu was hier (PUS8303) met de vorige software ook een dingetje, maar met de update van juni 2020 weer verholpen.
Wil ik niet, en hoef ik ook niet. Netflix of Disney + heeft geen sterke SoC nodig, en ik wil minder, niet meer kastjes en afstandsbedieningen ;)
Begrijp ik helemaal. Wat ik wil is een echt voldoende snelle SoC op de TV, maar dat zal nooit gebeuren. Ik wil ook geen extra dingen, maar android TV op een te trage SoC is voor mij nog veel vervelender. Kastje hangt achter de TV en ik gebruik gewoon de orginele afstandbediening van de TV. Tevens geen spionage van google and friends (tv fabrikant), want dat krijg je gratis bij je smartTV.
Mijn Samsung tv van bijna 6 jaar oud is niet echt langzaam, maar deze was destijds ook niet de goedkoopste. Nadeel is wel dat de Netflix app op de Samsung tv 1 of 2 keer per maand niet goed meer werkt. Stroom eraf en erop en alles werkt weer. Voordeel vind ik dat bij integratie de bediening een stuk eenvoudiger is. Kodi via een QNAP of een Chromcast is toch wat lastiger in gebruik.
Lastiger? Ik heb een appleTV 4K en het werkt als een zonnetje.
Ja zo is dat, ik zit nog in de garantie ook, maar dat is toch weer een gedoe met een 75 inch plaat en een op deze televisie afgestemde wandbeugel.

[Reactie gewijzigd door xsive op 23 juli 2024 01:50]

Zou wel een gedoe zijn anderhalf jaar na aanschaf voor mij, maar ik zou retour sturen ook overwegen. Een extra apparaat moeten gebruiken (worst-case, als firmware niet voldoende is) is erg onhandig, dan zit je bijv. al met meerdere afstandsbedieningen en met meer stroomgebruik.
Weinig retour sturen imo. Ze mogen hem komen ophalen en direct een opvolger plaatsen zonder de issues.
Ja die afstandsbediening is niet zo een issue met goede CEC integratie, zoals bijvoorbeeld met een ShieldTV.
Voor mij is het vooramelijk het onnodig extra apparaat, extra stroom en kan geen HDMI poort missen (alle 4 bezet en ook maar 2 stuks 2.0 en 2 stuks 1.4).

HDMI splitters houd ik niet van.
Een fix, of de TV gaat retour wegens niet-conform. Dan zoeken we wel een nieuwe uit. Sub-720p streams op een 4K paneel zien er natuurlijk niet uit.
Precies dit.
Als het een gepubliceerd defect is wat niet hersteld gaat worden, dan is non-conformiteit en geen mogelijkheid tot reparatie heel makkelijk aan te tonen.
65OLED873/12 werkt hier met Netflix ook alleen nog op SD... mag dus ook op de lijst....
Mijn 65OLED873/12 doet het nog prima. 4K en HDR via Netflix.

Software versie: TPM171E_R.107.001.132.000

Wel vreemd want bij release staat ook: Philips/PH7M_EU_5596/ en uit de reactie van R4gnax (thread hoerboven) maak ik dan op, dat hij wel onder de getroffen toestellen zou vallen???

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 23 juli 2024 01:50]

Mijn 65OLED873/12 doet het nog prima. 4K en HDR via Netflix.

Software versie: TPM171E_R.107.001.132.000

Wel vreemd want bij release staat ook: Philips/PH7M_EU_5596/ en uit de reactie van R4gnax (thread hoerboven) maak ik dan op, dat hij wel onder de getroffen toestellen zou vallen???
Meer mensen in de GoT thread beginnen te rapporteren dat streams weer (gedeeltelijk) in HD doorkomen. Lijkt er op dat er iets rechtgetrokken is zonder dat er updates nodig waren aan de TV-zijde, maar dat het mss. tijd nodig heeft om volledig te propageren.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 01:50]

Wat is Philips toch een b-merk geworden het is ongelooflijk.

Vroeger liep Philips in electronica wereldwijd voorop. Nu ik zou het niemand aanraden de consumenten AV producten.
En dan te bedenken dat Philips tegenwoordig vol inzet op de medische markt en apparatuur.... dat geeft toch te denken.... dit zijn toch basic security issues....
Philips Medical is een compleet aparte bedrijfstak en eigenlijk één van de weinige takken die nog het echte originele Philips is. De rest is allemaal opgebroken, in de uitverkoop gegaan en mag tegenwoordig tegen betaling nog het merk 'Philips' voeren.

Op zich is met zo'n constructie niets mis. Alleen moet Philips dan natuurlijk wel waarborgen stellen aan kwaliteit, want anders gooi je de goede naam te grabbel - wat de afgelopen jaren inderdaad toch eigenlijk wel te vaak gebeurd is; dat ben ik met je eens.

Maar wat betreft 'basic security issues'; dat ben ik niet met je eens.
Dit kan ook compleet buiten TPVision om een probleem zijn. Er zijn diezelfde dag wel meer merken geweest met revokaties. Ga je nu bij Asus ook buiten gooien wegens 'basic security issues'? Van hen zijn er nl. ook 2 sleutels gedegradeerd.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 01:50]

Klopt, maar als je de naam Philips handhaaft (of laat handhaven door een 3rd party), dan mag je m.i. ook verwachten dat daar een stukje kwaliteit tegenover staat. En dat vind ik persoonlijk toch erg tegenvallen bij mijn 55POS9002. Hij is gaandeweg sneller geworden, maar LG steekt er met kop en schouders bovenuit (helaas). Heel fijn en goed dat de bouwkwaliteit op orde is, dat kan ik niet beoordelen, maar op component niveau en softwarematig laat toch flink te wensen over (zeker voor een topmodel)...

Voor wat betreft de security: Widevine is een complete standaard oplossing in Android en inmiddels 10 jaar in bezit van Google. Het werkt, en staat letterlijk op ieder Android device. Ieder device heeft L3 certificaat, en wanneer de fabrikant ervoor betaald kan er een L1 certificaat worden afgenomen waarmee HD+ beelden kunnen worden afgespeeld (decrypted). Het is zeker géén rocket science. Het is juist zo gepositioneerd dat het snel en eenvoudig te benutten is. De reden voor een dergelijke downgrade kan m.i. 2 redenen hebben: De licentie aan de kant van TPvision is verlopen en dat is dus vrij eenvoudig op te lossen... Of er is sprake van een onderliggend security issue binnen de SOC en de TEE omgeving kan gecompromitteerd worden. Gezien de tijd die inmiddels verstreken is zal het dat laatste wel zijn, en dan kunnen we wel zeggen dat het niet de fout van Philips/TPvision is, echter blijven zij uiteindelijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun producten en dus ook voor de gebruikte componenten... En als ik dus €2500,- neertel voor een TV, dan mag ik er m.i. vanuit gaan dat de onderliggende componenten voldoende secure ontwikkeld worden (zie Apple) OF dat er per direct aan een patch gewerkt wordt om de problemen nog voor het concreet degraderen van de licentie te mitigeren, want hiervan zijn ze ongetwijfeld al (veel) eerder van op de hoogte gesteld. En oké, laten we er even van uit gaan dat leverancier MediaTek het onderliggende probleem heeft veroorzaakt, in dat geval breng je je gebruikers m.i. netjes op de hoogte via een nieuwsbericht. Ik heb net even gekeken, maar ik kan zelfs geen simpele melding hierover vinden op de site van Philips en/of TPvision, terwijl het inmiddels toch wel impact heeft op gebruikers (die ook nog licentie kosten betalen voor Netflix, Prime en Disney+ per maand) ...

Het goede nieuws is dat dergelijke issues eigenlijk altijd met een patch op te lossen zijn, het is alleen de vraag hoe lang dat dus gaat duren, en zoals je zelf al aangaf in een eerdere post kan dat dus weleens een tijdje gaan duren...

[Reactie gewijzigd door Mash_nl op 23 juli 2024 01:50]

Philips heeft in het digitale tijdperk, dus met de LCD schermen, nooit voorop gelopen. De kwaliteit was echt dramatisch en vooral met DRM waren hele grote problemen. Het werkte niet eens met de Horizon Box van UPC. Mijn tv van dik 2500 euro ging 3 keer stuk in 5 jaar tijd. Tel daarbij op 0,0 aan ondersteuning bij de DRM problematiek. Voor mij echt nooit meer een Philips. Nu een Samsung en dat is een verademing. Bijna 6 jaar en 0 reparaties.
Ik heb dan weer precies het tegenovergestelde gehad. In 4 jaar tijd 3 x mijn Samsung tv weg gebracht voor reparatie. Ben overgestapt naar een philips. Voor mij voorlopig geen Samsung meer.

Keuze voor philips was voornamelijk door de ambilight overigens.

[Reactie gewijzigd door riotrick op 23 juli 2024 01:50]

Het werkte niet eens met de Horizon Box van UPC.
Mja; maar dat ding heeft dan ook wel weer problematiek van een heel andere orde. :+
Hier hetzelfde verhaal.
65pus7303/12
en
55pus7303/12

[Reactie gewijzigd door DJvL op 23 juli 2024 01:50]

Heb hier gewoon 4k en HDR op Netflix op de 55pus7303/12 :|

Ik heb even een foto toegevoegd, sorry voor de glare. Was erg zonnig vandaag hier :P

https://i.imgur.com/ndPL23N.jpg

[Reactie gewijzigd door SauSkopje op 23 juli 2024 01:50]

TP Vision is op de hoogte van de problemen en is nog bezig met intern onderzoek naar de exacte oorzaak.
Dat snap ik niet. Als Widevine een certificaat aanpast, dan zullen ze dat toch communiceren met TP Vision? Ik zou denken dat je snel moet weten waarom die dat gedaan hebben. Het oplossen kan dan natuurlijk langer duren.

Gelukkig is het niet het einde van de wereld (720p youtube ziet er helemaal niet zo slecht uit, vooral compression artifacts die dan de beperking zijn, en niet zozeer de resolutie nog), maar wel hopen dat het spoedig wordt opgelost, daarvoor heb je uiteraard geen 4k OLED TV :).
Dat snap ik niet. Als Widevine een certificaat aanpast, dan zullen ze dat toch communiceren met TP Vision?
Je zou hopen dat daar inderdaad een goede communicatielijn ligt, maar helaas is veel waarschijnlijker dat Widevine een nietszeggend bericht gestuurd heeft zonder verdere details en dat de fabrikant zelf verhaal moet gaan halen.

Het zou goed kunnen zijn dat Widevine de sleutels van TP Vision gedegradeerd heeft naar L3 omdat er signalen zijn dat ze in het wild misbruikt worden. In zo'n geval krijgen ze van Widevine ook niet veel meer mee als "jullie sleutels zijn gecompromiteerd terug gevonden." TP Vision moet op dat moment met onderzoek bezig gaan waar het lek zit dat ze zullen moeten gaan dichten. Hopelijk kunnen ze dat dan dus ook, en kan er over-the-air een firmware-update komen die het gat dicht en nieuwe keys provisioned.

Zoniet, dan zijn er nu ineens een heeee-----leboel mensen (ikzelf ook trouwens) met een manke TV en die zullen dan toch echt wel geld terug gaan vragen.


Zou een leuke grap worden als ik wegens uitblijven van een oplossing dat zou moeten gaan doen, want mijn OLED903 is al een derde vervangende TV voor mij. Mijn originele TV was een Sony uit 2015 waarbij een klont pixels dood viel. Toen onder verlengde garantie een XE9005 ter vervanging genomen. Die gaf niets als problemen en na een half jaar uitblijven van een firmware oplossing en nog eens een half jaar (!!) touwtrekken en een nutteloze mainboard vervanging waarbij een kras over het scherm achter gelaten werd -- NB: Waar Sony mij nog voor op wilde laten draaien ook! -- uiteindelijk kunnen laten vervangen door een XF9005... met -- natuurlijk; je raadt het al -- exact dezelfde software/firmware problemen.

Ten lange laatste overgegaan op een OLED903 van Philips, die eigenlijk vrijwel vlekkeloos was. Alleen een slecht lotje getrokken in de tuner loterij en in het begin een rotte tuner moeten laten vervangen.

Als ik nu dit 4e toestel terug moet gaan sturen naar de winkel en in moet gaan wisselen tegen een 5e, gaat BCC een rolberoerte krijgen. :P

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 01:50]

Veel Netflix content is op 480p of 540p momenteel. Het is echt niet om aan te zien. Ik kijk nu via de ps4, dat is tenminste 1080p.
Aah dat veroorzaakt dat bijzondere gedrag. Model 49PUS7803/12 heeft er ook last van.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.