Het Amerikaanse Skydio heeft zijn Skydio R1-drone uitgebracht. De quadcopter wordt zonder controller geleverd, hij vliegt volledig autonoom en is bedoeld om volautomatisch video's te maken van bijvoorbeeld extreme sporten. De drone kost 2500 dollar.
In de Skydio R1 zitten twaalf camera's die voor de navigatie van de drone worden gebruikt en één 4k-camera voor het opnemen van filmpjes. In de drone zit een Nvidia Jetson TX1, een module voor zelflerende systemen die door Nvidia in 2015 werd uitgebracht. Deze hardware en de door Skydio ontworpen software stellen de drone in staat om volautomatisch te opereren. Het instellen en bedienen van de Skydio R1 werkt met een smartphone-app. Een controller om de drone handmatig te besturen is er niet.
Volgens The Verge is de drone gemaakt door een team van zestig mensen en is er vier jaar gewerkt aan het apparaat. Het team staat onder leiding van voormalige MIT-studenten. De chief technological officer is Abe Bachrach, die eerder bij Google werkte aan Project Wing, een experimenteel project voor het afleveren van pakketjes met een autonome drone.
De Skydio R1 weegt ongeveer een kilogram en kan zestien minuten vliegen op een accu. Er worden twee accu's meegeleverd. De 4k-camera voor filmpjes is voorzien van beeldstabilisatie en neemt op met 30fps. Het is ook mogelijk om in 1080p met 60fps te filmen. De lens heeft een beeldhoek van 150 graden en er is 64GB opslagruimte aanwezig.
Tijdens het vliegen is het beeld van de drone te bekijken via een livestream die via wifi wordt uitgestuurd. De stream heeft een 720p-resolutie en een framerate van 15fps. De Skydio R1 'Frontier Edition' kost 2499 dollar en wordt over twee tot drie weken geleverd. Omgerekend naar euro en inclusief btw is de prijs ongeveer 2443 euro.
Veel consumentendrones hebben tegenwoordig autonome functionaliteit. Onder andere DJI geeft zijn drones steeds meer zelfstandige functies; met name de Mavic Air en de Spark zijn drones die grotendeels zelf kunnen opereren. In tegenstelling tot de Skydio R1 zijn die echter niet volledig autonoom en moet er een controller gebruikt worden om de autonome functies te activeren.
Diverse andere bedrijven hebben geprobeerd om autonome drones op de markt te brengen, bijvoorbeeld via crowdfunding of vooruitbestellingen. Dergelijke projecten blijken vaak moeilijker te realiseren dan gedacht. Dat merkten de makers van Lily, een autonome drone waar 34 miljoen dollar voor werd opgehaald, maar waarvan de productie niet door kon gaan. Ook het Kickstarter-project voor Zano, een intelligente minidrone, mislukte.