In dit geval hebben we het over websites die ervoor kiezen om openbaar te werken, maar als 'betaalmethode' advertenties gebruiken. Hierdoor is het webadres wellicht openbaar, maar de toegang is niet 'gratis'; er worden op het moment van bezoeken advertenties getoond.
En als je dan geen bezoekers meer krijgt moet je accepteren dat je je geld kwijt bent.
Klopt.
Bedenk dat deze wereld vol zit met mensen die schrijven, tekenen, schilderen, musiceren en daar voor het overgrote deel geen droog brood mee kunnen verdienen. Helaas. Ik ken er 10-tallen, ook echte professionals. Maar ze hebben wel een leuke bezigheid/hobby, en ze mogen zelf bepalen hoeveel ze er aan uitgeven.
Klopt ook. Echter, als jij vervolgens een van die boeken wil lezen, het schilderij wil bekijken of de muziek wilt luisteren, dan staat de auteur vrij om daar geld voor te vragen. Dat mag hij/zij doen, dat hoeft niet. Als hij/zij beslist om er geld voor te vragen (of een bepaalde handeling in natura, of het weergeven van een advertentie, of ....) dan staat hij/zij daar vrij in. Als persoon die consumeert dien jij die vergoeding te 'betalen' in ruil voor het product.
Als jij dat er niet voor over hebt, dan is dat natuurlijk prima. Maar dan heb jij ook geen recht om het boek te lezen, het schilderij te bekijken of de muziek te luisteren.
Dat zoiets niet rendabel is is vaak tragisch.
Vind je? Ik vind het de keuze van de auteur. Zoals je zelf al zegt zitten er genoeg voordelen aan om het alsnog te doen, ook als er geen financiële vergoeding tegenover staat.
Het is totaal irrelevant of de kunstenaar voor een schilderij €1 vraagt (wat nooit de kosten zal dekken) of €1.000.000 vraagt (wat voor een enorme winst zorgt). De kunstenaar bepaalt de prijs; jij stemt daar mee in en geniet van het schilderij, of niet - maar dan is het schilderij ook niet van jou.
Of de kunstenaar er onder de streep geen geld of veel geld aan overhoud is totaal irrelevant.
De auteur van de website die jij wil bekijken, heeft besloten om zijn product NIET gratis aan te bieden. Nee: hij heeft besloten dat jij zijn product (website/content) mag bekijken, MITS jij de advertenties bekijkt.
Als jij die advertenties niet wil bekijken, dan heb jij geen recht op het product (website/content).
Er is op geen enkel gebied sprake van 'achteraf klagen', 'gratis toegang', 'accepteren dat je je geld kwijt bent'. Je haalt vanalles bij elkaar. Het internet is gratis zeg je, nee: het internet is openbaar, maar de auteursrechten van een website zijn eigendom van de eigenaar en hij/zij bepaalt zelf de prijs, vorm of vergoeding.
Je zegt dat er talloze hobby's bestaan die niet kostendekkend zijn, en dat klopt. Nou, en? Ik onderhoud zelf meerdere websites zonder advertenties (ik vind ze zelf ook irritant) die niet kostendekkend zijn, omdat ik het inderdaad leuk vind. Maar wat heeft dat in godsnaam te maken met een Tweakers die advertenties weergeeft, een Youtube die advertenties vertoont, enzovoort enzovoort? Dat zijn überhaupt geen hobbyprojecten en deze bedrijven zijn volledig vrij om een prijs te bepalen.
[Reactie gewijzigd door Richh op 23 juli 2024 08:23]