Hackers krijgen Linux draaiend op Nintendo Switch

Hackers van fail0verflow hebben Linux werkend gekregen op de Nintendo Switch. Volgens hen werkt de exploit via een bootrom-bug, die het Japanse bedrijf niet met nieuwe firmware kan verhelpen. De stap opent wellicht de weg naar homebrewsoftware op de console.

De groepering fail0verflow toont in een afbeelding dat de Switch-console Debian Linux draait. Daarbij vermeldt ze dat de coldboot-exploit gebruikmaakt van een bootrom-bug. Dat zou betekenen dat de exploit op alle firmwareversies werkt en de bug waarschijnlijk alleen te verhelpen is als Nintendo gewijzigde Tegra X1-socs in de Switch gaat inbouwen.

Meer details geeft fail0verflow niet over de hack en het is maar de vraag of de groepering de exploit openbaar gaat maken. Als de bug niet softwarematig te verhelpen is, is de kans hoe dan ook aanwezig dat de Switch te maken gaat krijgen met homebrewsoftware en piraterij, schrijft Nintendo Life.

Zoals met alle consoles proberen hackers ook bij de Switch via bugs eigen software te draaien. Vorig jaar slaagden hobbyisten er al in verhoogde rechten te verkrijgen op de console, maar alleen bij oudere firmware. Leden van Switchbrew toonden hun voortgang in het toegang verkrijgen tot de Switch in december.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-02-2018 • 15:24

175 Linkedin

Submitter: NerdChick

Reacties (175)

Wijzig sortering
De stap opent wellicht de weg naar homebrewsoftware op de console.
Homebrewsoftware, een synoniem voor illegale games :+ Als je dat leest weet je direct wat er eigenlijk bedoeld wordt. Natuurlijk maakt het homebrewsoftware mogelijk maar het zal veel vaker gebruikt worden voor het inladen van illegale software.
Homebrewsoftware, een synoniem voor illegale games
Bah. Dan heb je 't niet begrepen.

Veel consoles worden onder de productieprijs verkocht. Voor een paar centen heb je dus een mooi stukje hardware. Als je er gewoon Linux op zet en er een desktop op draait, heb je een leuke custom tablet voor die paar centen. Je kunt er natuurlijk ook (volstrekt legaal) open source spellen op gaan draaien, maar ook gewoon Office, browser, mail, muziek en video, enzovoorts, net als op een gewone (maar meestal veel duurdere) tablet. En verder is 't gewoon cool om Linux draaiend te krijgen op een stukkie hardware (ik heb er mijn werk van gemaakt).

't Volgende klusje is dus om de videochip enzo werkend te krijgen.

Wie hier nu over "gratis games" zitten te kwijlen moeten vooral bij zichzelf eens te rade gaan. Die hebben het in ieder geval niet begrepen.
Je meet met twee maten, aan de ene kant zeg je Bah gratis games.
Aan de andere kant wil je wel gebruik maken van hardware welke onder productiekosten verkocht wordt.

Komt het niet op hetzelfde neer?
Dat Nintendo haar producten onder de productieprijs verkoopt is toch haar onderneminsrisico?

Waarom zouden de klanten dat risico moeten dragen?
Dat beweer ik dan ook niet. Heeft ook niks te maken met mijn punt.
Wat is dan je punt? Hij wil gebruik maken van hardware welke onder productiekosten verkocht wordt.

Dat de producent haar producten onder de productieprijs verkoopt is de producent haar ondernemingsrisico.

Niettemin zegt hij 'bah, gratis games'.

Ik zie geen enkele tegenstrijdigheid.

Wat is jouw punt?
Het punt klinkt ironisch omdat eerst het piraten van games negatief word bestempeld, en even later duidelijk word gemaakt dat het wel mag dat je een game console aanpast omdat dit goedkoper is dan een normale tablet halen.
Dat mag dan wel ironisch zijn, de partij die eventueel onwettelijk handelt (in mijn land, België, althans, hoewel dat land hier nu wel niet van toepassing is - hoewel Nintendo ook in België verkoopt) zal echter eerder de producent/verkoper zijn, en niet de persoon die er Homebrew, of zo, op zet.

De verkoop met verlies zonder te voldoen aan de uitzonderingen die in de Belgische wet ingeschreven staan, is namelijk verboden:
Het boek VI "Marktpraktijkten en consumentenbescherming" van het Wetboek van economisch recht (Boek VI WER), verbiedt elke handelaar een goed met verlies te verkopen (art. VI.116 WER).
In de Belgische wet heeft men het dus over enkele uitzonderingen. Maar géén van die uitzonderingen lijken op de situatie die Nintendo voor heeft:
Het Boek VI WER, voorziet echter een reeks uitzonderingen gekoppeld aan bijzondere omstandigheden, waarin verkoop met verlies (art. VI.117 WER) toegelaten is:

* naar aanleiding van soldenverkoop of uitverkoop;
* met als doel de goederen die vatbaar zijn voor snel bederf van de hand te doen als hun bewaring niet meer kan worden verzekerd;
* ten gevolge externe omstandigheden;
* goederen die technisch voorbijgestreefd zijn of beschadigd zijn;
* de noodzakelijkheid van concurrentie.
Bron, website Federale Overheidsdienst Economie v. België

Ik vermoed dat deze wet bestaat om oneerlijke concurrentie te bestrijden. Een handelaar kan dus niet een bepaald product (bv. een game console) tegen verlies verkopen om zo marktdominantie te verkrijgen voor een ander product uit zijn gamma (bv. games), bv. met als doel concurrenten uit de markt te weren.

Volgens mij is wat die game console producenten doen, als ze beweren de zaak met verlies te verkopen (wat ze volgens mij juist daarom niet doen), illegaal.

En dus, omdat ze beweren de zaak niet met verlies te verkopen, verkopen ze het niet met verlies.

En moeten ze ook niet kankeren.
Je verwart hier toch eea. De Belgische wet is van toepassing op Belgische bedrijven. Een Belgische winkel die consoles aankoopt, mag die dus effectief niet onder de prijs verkopen. Als een buitenlands bedrijf echter produceert buiten België, maar verkoopt in België, is het best mogelijk dat die verkoop onder de prijs gaat. Op welke basis denk je dat de Belgische wetgever rechten kan doen gelden in het buitenland? Er is geen enkele grond om productieprijzen in het buitenland te gaan opvragen, aangezien het Belgisch recht daar niet van toepassing is.
Die afweging had ik ook al gemaakt, ja, vandaar "eventueel onwettelijk handelt. Maar volgens mij zal een partij als Nintendo toch kunnen bekeken worden als een handelaar die actief is in België.

Belgische wetten en regels omzeilen door via het buitenland te werken mag immers ook niet.

Ik geloof ook dat er op EU-niveau ook regels zijn wat betreft eerlijke handel. Misschien dat die minder strict zijn als de Belgische wet op verkoop met verlies. Maar steevast onder de prijs verkopen om de concurrentie de duivel aan te doen, is volgens mij ook niet volgens correcte EU handelspraktijken handelen.

Voor de rest vind ik dat ongeacht of de handelaar illegaal bezig is, of niet, dit losstaat van wat de consument dan mag doen. Het argument werd hier gemaakt dat omdat de producent iets tegen verlies verkoopt, we dan maar moeten accepteren dat we als consument minder veel rechten hebben. Ongeacht of het wettig is of niet, met verlies verkopen, wat in België niet is, haalt dit het concept dat een consument mindere rechten zou moeten hebben (door met verlies te verkopen) onderuit: het is immers helemaal niet iets dat "goed is", voor de samenleving, om steevast met verlies te verkopen.

Niemand vraagt Nintendo dat te doen. In tegendeel zijn er wetten tegen. Dus waarom zou men dan moeten stellen dat omdat Nintendo dat doet, de consument maar wat moet gaan zwijgen en accepteren dat hij geen rechten heeft te doen met zijn eigen eigendom wat hij wil?

Nintendo moet maar niet tegen verlies verkopen. En daar stopt het verder.
Dan zou Sony of Xbox niet verkocht mogen worden in Belgie.
Sony verkoopt zijn Playstations al jaren met verlies.
Ze maken hun winst met games.
En toch hebben we dat met z'n allen afgesproken in de wet. Homebrew / Linux drasien is niet illegaal, maar de mensen die daar een hobby van maken komen in kwaad daglicht te staan door mensen die het gebruiken voor piracy.
Het punt is hier dus eenvoudig: legaal vs illegaal.
Overigens denk ik dat de prijs van de "tablet" niet echt de rede is om Linux te draaien, maar dat ze het gewoon doen omdat het een uitdaging is.
Nou, hier is toch enige nuance nodig. In principe mag je een computerprogramma (besturingssysteem) aanpassen met als doel de comptabiliteit met andere programma's te verbeteren (of zelfs toe te laten). Een ander besturingssysteem installeren is echter niet toegestaan. Zie ook een gelijkaardig verhaal: https://www.techpulse.be/...-iphone-of-ipad-illegaal/ .
Nintendo doet dat toch überhaupt niet? Nauwelijks winst, dat wel.

https://www.polygon.com/2...h-component-cost-estimate
Datzelfde kun je over piraterij zeggen. Het is ook een ondernemings risico.
Of je koopt gewoon een leuke tablet die er voor gemaakt is voor onder de 300 euro. Je hebt nogal leuke tablets tegenwoordig. Vooral beter formaat ook.
Dan heb je hetzelfde probleem, op die tablet staat een kreupel gemaakte versie van Linux en meestal iets van Android ofzo. Jet kunt er geen eigen software op zetten, da's ook geblokkeerd. Meestal zitten er truukjes in de bootloader waardoor de Wifi/BT, GPU en audio drivers niet of nauwelijks werkend te krijgen zijn als je er al een eigen kernel op geboot krijgt. Kortom, de ervaring op zo'n tablet is vaak nog slechter dan met zo'n gehackte console.

Ter info, elk apparaat dat Android draait kan per definitie ook een gewone Linux desktop draaien. Android zelf draait al op Linux, en de systeemeisen voor Android zijn veel hoger dan voor een Linux desktop (zo heeft Linux helemaal geen GPU nodig, en het geheugengebruik is veel lager). En ja, dat geldt ook voor telefoons, niet alleen voor tablets.

Het doel is niet om een tablet te hebben, daar is geen zak aan, maar om een OPEN systeem te krijgen.

[Reactie gewijzigd door cdwave op 10 februari 2018 17:06]

Voor mij zou een Nintendo Switch + Tablet functies een insta-buy zijn. Heeft meer waarde dan enkel een switch of enkel een tablet.

Een apparaat waar ik gemakkelijk mn sites en email mee kan checken en dan de bootloader omschakelen om de vetste handheld games te kunnen spelen, dan zou het voor mij waard maken.

Als het apparaat enkel en alleen games kan draaien, dan zal ik hem niet zo snel overal mee naar toe nemen en is het nut zwaar beperkt. En enkel ene tablet voor de weinige dingen die ik er mee doet, vin ik get geld ook niet waard.

Maar allebei die dingen? Sign me up! Voorlopig kijk ik de Switch nog even uit de boom, er zijn wel een paar games die ik vet vind, maar nog niet genoeg om hem te kopen. Wacht nog wel een jaartje.
Nintendo Switch is niet bepaald goedkoop te noemen...
Eens, ik heb een hekel aan het feit dat het grootste Homebrew forum hierdoor ten einde is gegaan.
Das wel heel kort door de bocht. Ze zijn helemaal geen synoniem en vele mensen in de homebrew scene gruwelen er dan ook van wanneer hun werk misbruikt wordt voor het mogelijk maken van het spelen van illegale games. Want dat maakt dat hun hobby het ook steeds moeilijker krijgt. Homebrew is het kunnen draaien van eigen code op een machine met een gesloten OS/systeem.
Ik ben het eens met jou. Mensen schreeuwen veel te snel "piraterij".
Ik vermoed dat als het aan Nintendo ligt dit project ansich al "illegale software" is. Het lijkt me juist geweldig om als Nintendo op een bepaald moment de stekker uit dat ding trekt toch nog er wat mee te kunnen.
En ik weet niet hoe het zit met region locks etc, maar wellicht kan dit helpen met dat te omzeilen (zal ook wel illegaal zijn)
Op de Switch is geen region lock aanwezig.
En ik weet niet hoe het zit met region locks etc
Die zijn er niet.
Hangt er vanaf in welk land en of de plaatselijke wet daarin mee werkt. Het grote gros wat betreft bepalingen in EULA's gaat hier in NL al niet op.
Precies, het is niet omdat een producent iets in een EULA zet dat die voorwaarden ook geldig zijn in Europese landen als de onze.

Alleen de wettelijk toegelaten voorwaarden zijn van toepassing. De meeste van die internationale EULA's staan eigenlijk, voor in onze landen, vol bullshit.

Wat in uw land niet wettelijk is, is gewoonweg niet van toepassing. Uw eigen wet primeert op alle vlakken boven om het even welk zo'n producent schrijft.

Extreem voorbeeld: zo'n producent zou kunnen schrijven dat je je eerst geboren kind moet opofferen aan de slavenhandel van de producent alvorens je je eigen aankoop bij die producent mag gebruiken. Maar zo'n voorwaarde is in onze landen niet wettig. Dus kan je die gewoonweg negeren. Onze wet primeert. Hun bullshit voorwaarden niet. Als ze dat niet leuk vinden kunnen ze altijd oprotten uit onze landen. Dat doen ze niet. Dus ze vinden onze wetten (en ons geld) kennelijk wel leuk. Want ze blijven. En dus primeert onze wet. En niet hun bullshit voorwaarden.
Je kan op een switch zo een nieuw account aanmaken om aankopen te doen in andere lokale switch stores.. zoals Amerika, Japan etc.
De Switch is het eerste product van Nintendo zonder regio locks.
De Switch is zeker niet het eerste product zonder regio locks. De DS had ook geen regio lock.
Ow, dat was mij niet bekend.
Dan zat ik op dat punt ernaast :P
Dit moet ik tegen spreken, de gewone DS was namelijk ook regiovrij.
Zover ik weet mag je van de Nederlands (of Europese?) wet gewoon andere software op je systeem zetten en hierdoor zou je garantie (geloof ik) ook niet vervallen. Dergelijke projecten zijn in Nederland in ieder geval niet illegaal.
Gelukkig heeft Nintendo helemaal niets over de legaliteit van software zoals Linux te zeggen.
Ik vermoed dat als het aan Nintendo ligt dit project ansich al "illegale software" is. Het lijkt me juist geweldig om als Nintendo op een bepaald moment de stekker uit dat ding trekt toch nog er wat mee te kunnen.
Inderdaad. Het is een prima handheld, die zelfs 4k hdr video kan renderen. Jammer van het relatief kleine scherm. Maar dit kan de ultimate handheld van de komende 10 jaar worden.
Tegra X1 is enkele jaren oud. Je kunt liever een X2 kopen voor de prijs van een Switch
Maar dan heb je de exclusives (bvb Zelda) niet...
Is er al een Tegra 2 handheld?
De stap van homebrew naar piraterij is anders toch nog een behoorlijke. Zover ik weet is die beveiliging (nog) niet gekraakt.
Omdat je daar eerst volledige toegang tot het systeem voor moet hebben. Deze exploit zou dus best eens de deur op een kier kunnen zetten voor gamepiraten.
Hoe je het ook draait of keert, pirated games trekt gewoon meer volk dan:

“Kijk, we hebben de originele Doom draaiend gekregen op X console!”

Hiermee stimuleer je ook dat mensen gaan bijdragen (lees: donaties gaan doen in de vorm van X console of geld) naar de verdere ontwikkeling van dergelijke homebrew/hacks voor de echte trouwe hackers zodat zij sneller games kunnen spelen zonder deze dan te hoeven betalen.

Jm2c

[Reactie gewijzigd door bakuku op 9 februari 2018 16:56]

Prachtige illustratie van hoe ziek de gemiddelde games-consument tegenwoordig is...

Ik wil wel een game die 200 miljoen gekost heeft om te maken, alleen ik wil het geld niet geven aan de maker. Weet je wat ik doneer wel iets aan een stel "hackers" zodat ik het daarna gratis krijg.

En de echte trouwe hackers die betalen gewoon voor hun software hoor.
Toch zou doom mooi te spelen zijn hierop !!!
fail0verflow is wel gekend als een team die niet released als zij de eerste zijn om het mogelijk te maken er piracy op toe te laten.
Homebrew stelt de gebruikers niet per definitie in staat om pirated games te spelen (emulators en homebrew apps niet meegerekend). Op de 3ds bijvoorbeeld kan je met enkel homebrew niet zo veel (behalve emulators). Het systeem dient echt gehackt te worden wil men op een illegale manier games af spelen.

Wel is dit waarschijnlijk het eerste opstapje naar de hack.
Voor de Wii had je veel meer homebrew dan alleen de firmware die je gekopieerde games liet afspelen. Er was een hele "market" voor.
Op mijn XBox gebruikte ik voornamelijk XBMP/XBMC.
Dus ja, Homebrew.

'XBMC' op de switch, here we come.
KODI tegenwoordig: XBMP -> XBMC -> KODI
Homebrewsoftware, een synoniem voor illegale games :+ Als je dat leest weet je direct wat er eigenlijk bedoeld wordt. Natuurlijk maakt het homebrewsoftware mogelijk maar het zal veel vaker gebruikt worden voor het inladen van illegale software.
Voor de originele XBox werd het nog veel gebruikt om er XBMC op te installeren. Bij de XBox 360 werd de mogelijkheid om unsigned code te draaien vrijwel alleen gebruikt om illegale games te draaien. Kanttekening is wel dat het aantal consoles dat unsigned code kon draaien bij de XBox 360 en de PS3 altijd nog al beperkt is gebleven en het dus wel logisch is dat er weinig homebrew voor was. Het aantal XBox 360 concoles met een drive flash lag een stuk hoger, maar dat maakt dan weer geen homebrew mogelijk.
Met een mes kan je een boterham smeren of iemand neersteken.

Sterker nog, elk jaar worden er dozijnen mensen gedood of verminkt door messen en toch wordt er geen messenfabriek gesloten.
Nou daar ben ik het niet mee eens. Je moet eens zien hoe groot de homebrew scene is, die is echt gigantisch en zeer levendig.
Beetje kort door de bocht, het is tevens de deur voor minder bedeelde developers om games uit te kunnen brengen op de consoles. Een devkit krijg je niet zomaar van meneer Tendo.
De software zelf is niet illegaal :+ :+
Het omzeilen van een beveiliging is illegaal. De bootloader kan gezien worden als een vorm van beveiliging. Daarmee is het gebruik van deze software dus illegaal.

Je hebt gelijk dat er een redelijke kans is dat de software zelf niet illegaal is. Net zo goed als dat de chips om XBoxen en Wiis om te bouwen ook niet persé illegaal waren. Maar het gebruik, distributie, verkoop, inbouw, verspreiding, promotie er van waren dat wel. Zo zal het hier ook mee vergaan.
Nou weet ik het niet heel zeker, maar als ik mij goed herinner is het gebruik en inbouw (van mod/flash chips) in Nederland helemaal niet verboden. Je bent immers eigenaar van het apparaat wat je gekocht hebt.

Wat wel is, is dat na inbouw de leverancier geen enkele service (incl online service) meer hoeft te verlenen.

[Reactie gewijzigd door hp197 op 9 februari 2018 17:26]

Tweakers laat anders geen verkoop van bv. gemodde consoles e.d. toe in V&A, dus ik vraag me af waar dat dan op gebaseerd is. Ik was van plan m'n 1st ge' AppleTV met CrystalHD-kaart op V&A te zetten, advertentie werd verwijderd voor ze publiek zichtbaar was :).
Tweakers heeft het recht om hun eigen beleid te voeren. Of het illegaal is is daarbij compleet irrelevant, tweakers wil het niet, punt uit.
Wat Wikipedia meldt over modchips:
In Artikel 32a van de Auteurswet staat: "middelen die uitsluitend bestemd zijn om het zonder toestemming van de maker of zijn rechtverkrijgende verwijderen van of het ontwijken van een technische voorziening ter bescherming van een computerprogramma te vergemakkelijken". Het verspreiden of uit winstbejag in bezit hebben van zulke middelen is een misdrijf".
Ervan uitgaande dat wat hier staat correct is, is het niet per se waar dat het niet verboden is. Het is wel verboden als de chip (of een deel?) ervan puur de beveiliging omzeilt.
Je mag hem dan wel hebben en zelf inbouwen, maar niet bij een ander (uit winstbejag).
Kortom: als je de uitspraak voldoende nuanceert, klopt deze ;)
Naar mijn weet is het niet inherent illegaal om software beveiliging te omzeilen. Een eindgebruikersovereenkomst veranderd hier niets aan.
Het verspreiden ervan (van de hack, etc) is wel illegaal ;)
Volgens mij denk jij aan de DMCA, maar wij wonen niet in de VS. In Nederland is het omzeilen van een beveiliging op zich volgens mij niet illegaal.
En als het al illegaal is, zolang je dat "in huiselijke kring" doet is dat niet strafbaar. Pas als je de illegale dozen gaat verkopen of weggeven aan je familieleden wordt 't strafbaar.
Hij doelde meer dat "illegale games" een beetje raar klinkt omdat het zegt dat de games zelf illegaal zijn(Breath of the Wild banned by The Netherlands! :+ ), terwijl alleen het downloaden van onofficiele bron illegaal is :P

[Reactie gewijzigd door MrFax op 9 februari 2018 17:36]

Het is niet illegaal om de beveiliging om te omzeilen, het apparaat is hier in ons kader van de wet "jouw eigendom in zijn geheelheid" om het maar zo te stellen. Wat wel illegaal is, is de omzeilde beveiliging gebruiken om content af te spelen waar jij geen licentie voor draagt. Oftewel een 1:1 kopie van een contentdrager die jij persoonlijk bezit mag je afspelen via een andere drager die werkt via de omzeiling. Maar elk andere kopie, ook al is het die van je broer die op een ander adres woont en ook al is het hetzelfde spel, expliciet niet.
Was er niet door een rechter besloten dat een beveiling omzeilen met het doel om er zo illegaal spelletjes op te kunnen spelen verboden is? Je koopt officieel niet de hardware zelf, je koopt een licensie om de Switch's hardware onder de licensievoorwaarden te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 10 februari 2018 06:28]

Maar hier draaien ze Linux op de console, niet een illegaal spel.
Maar het maakt het wel mogelijk om spellen illegaal te spelen :P
Kun je die spellen draaien op Linux dan?
Nee, klopt niet.. jij mag als jij bijvoorbeeld een PS4 koopt.. homebrewsoftware erop smijten.. de fabrikant mag dan echter wel de garantie weigeren, Apple wilde in de VS jailbreaks bijvoorbeeld verbieden.. de rechters hebben Apple tegen gesproken.
Gaat niet vliegen. Ze kunnen linux booten maar de stuurprogramma's voor de videochip zijn er niet, net als de ondersteuning voor DRM beveiligd materiaal. Piraterij is op deze manier ook geen optie.
Netflix draait anders perfect in Linux Mint op Firefox. DRM en al.
Goed om te horen. De laatste keer dat ik het probeerde was het nog lastig / hackerig.
Na alle afleveringen van Star Trek Discovery erdoorheen gejaagd te hebben kan ik je bevestigen dat het prima werkt hoor. Fedora 27 met Firefox, gaat als een trein. Zelfs het RAM gebruik viel me positief op, 1.1 GB voor Firefox met Netflix open (Full HD stream) en een aantal tabs met Tweakers, Facebook, 9to5google e.a
Dat kan meestal wel met emulatie dan. Wat belangrijker is, voor bv. Netflix, is dat de graphics ondersteund worden. M.a.w. of Wayland of X11 moet werken.
Onzin, het gaat om macht. Controle over je console.
Als ik een goede spelervaring wil laat ik het ding stock en koop ik het spel,
veel goedkoper en dan kan ik m'n tijd steken in het spel ipv het apparaat met een gebruiksaanwijzing debian te laten booten.
Het illegale software aspect komt naar boven zodra de chippies beschikbaar zijn.
Dan mag er nog heel wat meer gebeuren, want met alleen Linux ga je geen illegale Switch games spelen. Dat is absoluut onmogelijk. Net Linux ga he Linux applicaties draaien, en that's it. Het kan misschien zijn dat ze uiteindelijk games gaan rippen met behulp van dit, maar dat vergt nog heel wat verdere development. Dat kan niet met alleen een Linux-installatie.
Toch zou het nog wel lang kunnen duren voordat we homebrew gaan zien op de switch.
Vooral als Nintendo snelle updates gaat uitvoeren tegen de homebrew.

Hoe dan ook vind ik het altijd wel leuk om consoles te soft-modden vaak voor het gebruik van usb loaders/emulators. Maar natuurlijk wel met alleen titels die ik ook daadwerkelijk heb gekocht of om even snel te spelen om te kijken of ik het spel wat vind.
Toch zou het nog wel lang kunnen duren voordat we homebrew gaan zien op de switch.
Vooral als Nintendo snelle updates gaat uitvoeren tegen de homebrew.
Hangt er een beetje vanaf. Consoles bevatten normaal gesproken een kleine bootloader in ROM die onderdeel is van de CPU. Die kan je niet updaten zonder de CPU te updaten. Als daar het probleem in zit zullen alle consoles van een bepaalde generatie kwetsbaar zijn. Aan de andere kant is die bootloader in ROM bij een goed ontworpen systeem minimaal en doet die weinig anders dan de volgende bootloader uit flash geheugen (dus wel te updaten) decrypten en starten. Daarmee lijkt het dus weer ietwat onwaarschijnlijk dat de bug daadwerkelijk in de ROM bootloader zit.

Overigens kan er op het moment dat er unsigned code gedraaid kan worden ook vrij snel homebrew beschikbaar komen. Er zijn op dit moment waarschijnlijk al veel ontwikkelaars die goed bekend zijn met de hardware van de Switch, dus verwacht ik niet dat er hierna nog belangrijke problemen overkomen moeten worden voordat er homebrew uitgebracht kan worden.

edit: lijkt inderdaad toch te gaan om een bug in de boot ROM die enkele maanden geleden gedumpt werd, en daarmee dus waarschijnlijk niet te verhelpen met een patch.

[Reactie gewijzigd door Tribits op 9 februari 2018 17:18]

Als ik het goed begrijp, boot deze linux in plaats van de gebruikelijke firmware. Daarmee is een firmware update als tegenmaatregel wellicht niet mogelijk. Hiermee acht ik homebrew zeker mogelijk, maar gekopiëerde games nog niet in zicht.
Zijn er eigenlijk cijfers bekend in hoeverre de piraterij voornamelijk de Wii, maar later ook de U en de 3DS (deze wel heel laat, maar goed) geschaadt hebben?

Ik kan me voorstellen dat consoleverkoop bijv. omhoog gaat (vandaar misschien de hoge aantallen) maar je moet vooral verdienen op games, die dan weer illegaal verkregen kunnen zijn. Ik kan hierover niet echt een antwoord vinden namelijk. Vind het wel een interessant iets.
Cijfers heb je niet, want het is niet te zien wanneer je wel/niet homebrew draait.

Maar vanuit mijn eigen 'wereldje', ik ken niemand met een Wii of 3DS zonder homebrewmod of R4 kaart.

Bijzonder vond ik namelijk ook dat roms van bv de Wii nog steeds 'old school' via websites zijn te downloaden, waar gros van games, films of series naar torrents en binaries gingen, kan je Wii spul gewoon nog 'old school' downloaden van websites.
Er is geen werkende R4 voor 3DS games. (buiten een voor héél ouder versies van de 3rds software).

RD4 NDS games werken wel op de 3DS maar dan uiteraard enkel de oude games van de originele NDS
Geen R4 inderdaad, maar Sky3DS+ werkt zonder problemen (niet online mee gaan zonder custom header).
Nou, er is een Sky3DS+ welke behoorlijk goed werkt. Deze maakt gebruik van een hardwarematig issue welke ook niet te patchen/fixen is. Ongeacht de nieuwe firmwares die Nintendo released, blijft deze gewoon werken.

Alle spellen die ik getest heb werken ook gewoon. Het grootste verschil met de R4 is dat deze de cartridge zelf simuleert en daardoor geen gebruik maakt van een menu. Spellen moet je dan ook wisselen door op een fysieke knop boven op de cartridge te klikken.

Enige waar je rekening mee moet houden is dat elke non-Nintendo Store ROM een unieke ID moet hebben als je online gaat, anders bestaat de kans dat je 3DS gebanned wordt. Als je je eigen ROMs dumpt (zat een klein kastje bij mijn Sky3DS+ waarmee dat kon) en die via deze cartridge speelt, hoef je je daarom niet druk te maken.
Software mods, of Sky3DS
De Switch heeft geen mogelijkheid tot flashcarts.
De grap is dat er per Wii nog vrij veel games zijn verkocht. Uit mijn hoofd een stuk of 9, wat ongeveer net zoveel is als het aantal games per Xbox 360 of PS3 (zelfde generatie immers).

Wat dat betreft heeft piraterij op de Wii (en ook op de DS trouwens) op het eerste gezicht geen enorm sterke impact gehad op de game sales. Sowieso maakt dit het eeuwige 'de Wii staat stof te happen in de huiskamer' ook een beetje gek, als er immers net zoveel games worden verkocht.

Je kan op Wikipedia gewoon de console sales vinden en op de 'most sold games' pagina een totaal van alle verkochte games. Deel dit door elkaar en je hebt je antwoord.
Slim, daar heb ik niet aan gedacht. Ik heb echt specifiek over bestaande onderzoeken maar dat hoeft inderdaad niet perse. Aan de cijfers kan je inderdaad eruit halen dat het dus waarschijnlijk alleen een boost in sales heeft gegeven, consoles hebben sowieso een boost gekregen, daar bestaat geen twijfel over mogelijk, door de optie voor piraterij.
hoeveel neefjes heb jij met orginele DS games? .... hier gebruiken ze allemaal een R4 kaartje met rommetjes.

Zelfde gebeurde met de wii - praktisch iedere huiskamer stond zon ding (nieuw/hip) maar met 100+ games, en na tijdje staan ze stof te happen (niemand speelt nog een game uit, en welke ga je spelen als keuze overweldigend is??)

En ik doe het tegenwoordig ook; sommige games zijn gewoon niet te koop of tegen woekerprijzen. Sorry maar ik ga geen zelda kopen voor 2x de prijs van de DS console zelf; dan maar 'homebrew'

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 9 februari 2018 15:34]

Wat een onzin beredenering. Dus omdat het veel geld kost download je het maar. Als iedereen dat doet is het snel voorbij en wordt er niks meer gemaakt om te downloaden.

Ik vind een Camaro SS een leuke auto. Maar vind hem te duur. Zal ik hem maar stelen?
En is gewoon precies hetzelfde, want je steelt de licentie ook op deze manier waar uren en uren ontwikkel werk inzit.

Maar goed profiteurs heb je overal die willen teren op de uren werk van hackers en zelf nog geen computer fatsoenlijk op kunnen starten.

Bizarre mentaliteit blegh.
Is niet helemaal hetzelfde, want als je de auto steelt heeft de eigenaar hem niet meer. Dat geldt niet zo met software.
Als je het spel "steelt" heeft de maker van de game de verkoop van de licentie ook niet meer.
Dus de vergelijking gaat meer op dan je zou denken....
Licentie en eigendom zijn toch echt iets anders...
Je stelling "Als iedereen dit doet, dan...." is gewoon geen valide argument, maar puur fictioneel.

Welke console seller is nu onderuit gegaan door homebrew? Ze doen het volgens mij nog allemaal erg goed qua afzet, omzet en winst..

Bij de Wii weet ik nog dat die 100+ spellen er 96 bij waren waar niemand naar omkeek.. Blij dat ik heb kunnen ontdekken dat daar geen enkele euro naar toe kon/hoefde
De PSP is onderuit gegaan door homebrew, bar weinig developers die er geld in wilden steken.
Ook de 3DS heeft weinig developers door de eenvoud om er gedownloade games op te spelen. De console verkoopt vrij goed, maar daar maakt men de winst natuurlijk niet op.
Klopt, deze systemen draaien volgens mij echt vooral op de aziatische markt en first party titels die mensen echt willen hebben zoals pokemon.
Waar baseer je dit op? zoek eens hoeveel retail software (de digitale psn store games niet mee gerekend verkocht zijn) voor de PSP, dat is meer dan 300000000, de 3DS heeft er niet mega veel meer maar verkocht totaal. Vooral in Japan was de PSP vaak de meest verkochte handheld en de games gingen als warme broodjes. Als de PSP al geflopt zou zijn, had men de PS vita nooit op de markt gebracht. Ik denk dat je met onderuitgaan de PS vita bedoelde, want dat is de enige console van Sony die echt zwaar geflopt is qua verkopen.(hardware en software)
De psp begon zeer sterk en in azie was deze een hit vanwege monster hunter maar in het westen viel het voor developers toch heel erg tegen. De vita was al minder populair voordat deze gehacked was.
waar haal je dat vandaan. De PSP had zijn top jaren pas na +/- 5 jaar en al helemaal voor de software. Het klopt dat vooral in Azie het een succes was, maar dat geld ook voor de NDS en de 3DS alsmede de Switch. Als je naar westerse games kijkt dan koopt Europa en USA toch eerder een Xbox 360/One of PS3/4 titel. En wereldwijd verkopen Xbox 360/One en PS3/4 titels beter dan Nintendo titels.
Heb dat direct van developers zelf die de laatste 3 jaar bijna niks meer deden. Alleen nog wat toffe first party titels zoals motorstorm.
Die stelling klopt gewoon en is meerdere malen allang bestigd. De DS, PSP en 3DS bijvoorbeeld hebben zwaar te voorduren gehad daardoor. Alleen in Japan heel populaire.

Ik verbaas me steeds dat mensen het maar goed blijven praten games te downloaden en kopieren. Echt belachelijk. En dan nog stoen erover doen en trots dat ze een kaartje hebben ofzo waar ze games op kunnen downloaden. Alsof ze het zelf bedacht hebben of gehacked.

Triest gesteld met sommige mensen. Als je geen geld hebt ervoor is ook geen argument. Ik heb ook geen geld voor dingen die ik graag wil dus die kan ik niet kopen gewoon klaar..... Keuzes in het leven. Diefstal is er geen van...tijd dat dit zwaarder bestraft wordt.
Heb de wii-U al een aantal jaartjes staan, maar toch pas recent een softwaremod toegepast..... desondanks wil ik hem eigenlijk weer eraf te gooien en hem weer orgineel maken.
Opens ook meteen misschien meer verkoop aantallen omdat je makkelijker games kan krijgen voor gratis. Zou het makkelijk te installeren zijn zou ook een poging wagen waarom njet.
Redenen waarom je dit niet zou willen:
 • De kans bestaat dat je je Switch bricked, en kan weggooien
 • Je garantie vervalt
 • De meeste homebrew-games zijn niet het soort games dat het gross wil spelen
 • Wanneer je een game wel veelvuldig speelt, en er van geniet, maar niet koopt, ontneem je de ontwikkelaar en uitgever geld. Games die je niet langer dan een uur of 5 speelt zie ik niet als gemiste verkoop.
 • Als iedereen zo’n ding koopt en vervolgens voornamelijk commerciële games gaat downloaden, en niets koopt, verpest je het milieu. Een spel heeft dan geen waarde meer, de kans dat je het uitspeelt is dan klein.

[Reactie gewijzigd door D3F op 9 februari 2018 16:00]

De kans bestaat dat je je Switch bricked, en kan weggooien
Is dit een claim a la 'als je de deur uit loopt kan je door een bus aangereden worden' of heb je links naar gebrickte hardware ( Switch console's ) MET omschrijving van hoe het gebeurt is? Als je een auto koopt, daar nooit olie in doet en dan huilt als je motor in de soep loopt heb ik weinig sympathie voor je.
Je garantie vervalt
Tja... vroegah gebeurde dat ook als je ging overclocken, nou en?
De meeste homebrew-games zijn niet het soort games dat het gross wil spelen
Je spreekt voor 'het gross'! Wat leuk, ik kan dat namelijk niet. Ik heb wel een mening hoor, maar ik ga niet roepen dat mijn mening natuurlijk ( overduidelijk toch :+ ) gedeeld word door een meerderheid tenzij ik dit redelijkerwijs aan kan tonen.
Wanneer je een game wel veelvuldig speelt, en er van geniet, maar niet koopt, ontneem je de ontwikkelaar en uitgever geld. Games die je niet langer dan een uur of 5 speelt zie ik niet als gemiste verkoop.
Uhm als je hem speelt maakt het echt niet uit of je ervan geniet of niet. Als je er niet van genoten zou zou je hem toch ook niet spelen.

En ja, als ik iets neem zonder te betalen dan is dat diefstal.
Als iedereen zo’n ding koopt en vervolgens voornamelijk commerciële games gaat downloaden, en niets koopt, verpest je het milieu. Een spel heeft dan geen waarde meer, de kans dat je het uitspeelt is dan klein.
Welk milieu? Je bedoelt 'de markt' neem ik aan.

En spreek je nou weer voor anderen, omdat een spel voor JOU geen waarde meer heeft speel JIJ het dan vaak niet uit, en natuurlijk N=1 dus dit geld ook voor anderen?
Games die je niet langer dan een uur of 5 speelt zie ik niet als gemiste verkoop.
Maar Nintendo en rechters zien dat vast anders... ;)
...Wanneer je een game wel veelvuldig speelt, en er van geniet, maar niet koopt, ...
Oh, dus als je er niet van geniet hoef je niet te betalen. Goeie tip voor als ik nog eens naar de hoeren ga.
Bij de hoeren valt er over te twisten. Jij verwacht er van te kunnen genieten als ze hun werk goed doen.

Wat je probeert te zeggen is natuurlijk wel waar.

[Reactie gewijzigd door michaelmou op 10 februari 2018 09:41]

Ja mensen zoals jij zijn geweldig. Hacks van anderen gebruiken om gratis games te kunnen installeren. Als iedereen dat doet worden er dus geen games gemaakt meer......oa de rede waaraan de dreamcast kapot ging en de PSP
Dat is gewoon bullshit De tijdperk van PSX / Dreamcast / Gamecube was gewoon goed.
Het komt echt niet doordat mensen een ''omgebouwde console'' hadden opens alles kapot ging.

Ik zou de Switch halen maar zou dit naast mijn PS4 Pro zetten ;) wil niet dubbelop betalen dus dan maar op deze manier.
Hoezo tegenwoordig? Omgebouwde consoles bestaat al lang.
Het is alleen met de nieuwere generaties zo geweest dat het moeilijk was. Zelfs de X360 was een lange tijd dat je omgebouwde games erop kom spelen, games werden vaak via nieuwsgroepen ter beschikbaar gesteld.

Heck zelfs gamewinkels boden het aan vaak rond de €140,- om je console te laten ombouwen.

ik kan me niet herinneren dat we de laatste jaren daar dus erg last van hadden als mensen omgebouwde games gingen spelen, Jij wel?

Ik vindt jou eerder raar dat je hier van staat te kijken alsof het een zeer kwaleijke zaak is.

Het groepje dat gaat downloaden is klein en hoor daar misschien ook bij als ik een Nintendo Switch zou halen. maak je niet druk. Je kan je beter druk maken om PC gaming en piracy.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 9 februari 2018 18:20]

De laatste jaren hadden we er geen last van omdat de PS4 en Xbone niet gehacked zijn.
Lijkt me dus vrij duidelijk....

Ik vind diefstal een kwalijke zaak. Dat mensen dat normaal vinden stoort me....

PC gaming hou ik me niet mee bezig. Game alleen op consoles, maar daarvoor geld uiteraard hetzelfde. Als je geen geld hebt voor games hoef je ze nog niet te stelen.

Ik heb ook geen geld voor dure autos enz dus kan ik die niet kopen. Is gewoon hetzelfde
Op dit moment vind ik Nintendo vrij traag met de ontwikkeling van het OS van de Switch zelf. Als een homebrew groep toegankelijkheid zou inbouwen voor de webbrowser die toch al in het systeem zit zou dat super zijn. Web browsen, web versies van netflix, spotify, whatsapp. Al is het maar om Nintendo het licht te laten zien dat ze een beetje vaart moeten maken met dit soort zaken.
Van Whatsapp zie ik het nut niet in om dit op een console te zetten, maar ondersteuning voor Netflix, YouTube, Spotify en een webbrowser zou wel leuk zijn. De switch is dan een aardig rappe tablet en mediaspeler voor op de TV.
De grap is dat de webbrowser van de vorige consoles altijd makkelijke entrypoints voor HomebrewMenu opleverde en dat het aannemelijk is dat die daarom expres niet in de Switch zit :)
In hoe verre is dit illigaal?
Dit maakt het spelen van illegale kopieën van games niet mogelijk. Ook kan je de games zo niet kopieëren. Dus nee.

Echter kost dit wel je garantie, want Nintendo staat het niet toe.
Dit maakt het spelen van illegale kopieën van games niet mogelijk. Ook kan je de games zo niet kopieëren. Dus nee.
Dit is wel een zeer belangrijke stap richting het draaien van illegale games, en er is bovendien weinig andere reden om deze hack uit te voeren. Nadat je het voor elkaar hebt gekregen om unsigned code te draaien is het wachten slechts nog op iemand die een loader schrijft voor de illegale games, of de firmware te patchen zodat alle checks uitgeschakeld worden.
Euhm ... neen, er zijn voldoende redenen te bedenken om deze hack uit te voeren: je eigen software kunnen draaien op de console. Dat is net heel het punt van de homebrew scene. Of wat dacht je van het doen puur voor de sport, uitzoeken hoe iets werkt en dan zien wat je er maximaal kunt uithalen?
Zoals ik in een andere reactie al aangegeven heb zijn er voor de vorige generatie consoles (Wii, XBox360 en PS3) wel diverse patches uitgekomen om unsigned software te draaien, maar is er desondanks nooit een noemenswaardige homebrew scene van de grond gekomen. Dat zal ook wel een belangrijke factor zijn bij het bepalen of deze hack als illegaal bestempeld wordt. Eerder oordeelde de Nederlandse rechter dat aanpassingen die vrijwel uitsluitend dienen om de beveiliging te omzeilen illegaal zijn, maar het Europese hof oordeelde later dat er wel voldoende redenen (anders dan piraterij) waren om de console te modden.

Voor de sport? Ja, de hackers en techneuten die dit ontdekt hebben doen het inderdaad voor de sport. Heb ik zeker ook waardering voor. Over de bedoelingen van de rest van de belangstellenden heb ik wat meer mijn twijfel.
Zal wel snel gaan gebeuren denk ik. Er kan immers een MicroSD kaartje in de Switch, dus daar kunnen dan erg makkelijk gedownloade games op staan. Als die sd kaart er niet in had gekund, was het een lastiger verhaal geweest. Dan moest er (zoals bij de DS) een cartridge worden gemaakt met daarop een loader en een SD sleufje.
Stel even voor dat de Switch windows had als OS, en men dus nu Linux kan erop starten. Denk je nu echt dat zonder dat het originele OS zit te draaien men ff de 'games' kan starten op Linux terwijl die voor een heel ander OS gemaakt zijn?
Het kunnen starten van Linux is 1 van de mogeljkheden. Maar misschien is 1 van de andere mogelijkheden wel het uitschakelen van de kopieerbeveiliging / signature checks bij het starten van games op de sd-kaart (dus in het originele OS). En dan kan het dus zomaar wel...

[Reactie gewijzigd door arjan1995 op 11 februari 2018 12:30]

@sassymousasi Bij de Wii nam het echt absurde proporties aan. Overal families met > 100 games. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

[Reactie gewijzigd door Geteisem op 9 februari 2018 15:31]

Dat geeft wel hoop als t echt onmogelijk te patchen is! Het hele strijden tegen firmware updates kan best vervelend zijn. Snap t best uit t oogpunt van de producent hoor. Alleen als homebrew dev zal t best irritant zijn.
Dit is gaaf! Ik ben ontzettend benieuwd naar de mogelijkheden qua homebrew hobby-projecten a-la R-Pi.
"Volgens hen werkt de exploit via een bootrom-bug, die het Japanse bedrijf niet met nieuwe firmware kan verhelpen."

Fantastisch nieuws! Zelf hou ik ervan om eraan te sleutelen, hopelijk wat oude GB of GBA games die dan op de TV afgespeeld kunnen worden (doe dat nu al met een RPi3, maar alsnog cool om dit met de switch te doen).

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee