Nieuwe aflevering Game of Thrones lekt uit

Er is een nieuwe aflevering van Game of Thrones online verschenen, vier dagen voordat deze uitgezonden zou worden. Volgens HBO heeft dit incident niets te maken met de hackers die eerder afleveringen van HBO-series lekten.

Het lek betreft de zesde aflevering van seizoen 7, die zondag 20 augustus wordt uitgezonden. HBO claimt dat de Noorse en Spaanse afdelingen van het bedrijf per ongeluk de aflevering te vroeg online hebben gezet, schrijft TechCrunch.

Het is niet de eerste keer dat er een aflevering van Game of Thrones te vroeg online verschijnt. Twee weken geleden gebeurde dit al met aflevering 4. Later bleken hier vier Indiase mensen achter te zitten, die medewerkers zijn van een bedrijf dat verantwoordelijk is voor het opslaan en verwerken van tv-afleveringen voor een app.

Als de claims van HBO kloppen, zijn er nog steeds geen afleveringen uitgelekt door toedracht van hackers. Eind juli maakten een aantal hackers bekend dat ze 1,5 terabytes aan data van HBO hadden buitgemaakt en dit zouden uitlekken wanneer er geen naar verluidt miljoenen dollars aan losgeld betaald zou worden. HBO zou de hackers 250.000 dollars geboden hebben om de betaling uit te stellen, maar zondag zijn er opnieuw afleveringen van verschillende HBO-series uitgelekt.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

16-08-2017 • 19:52

127 Linkedin

Submitter: GiGaN00B

Reacties (127)

127
97
40
2
1
24
Wijzig sortering
In het Game of Thrones topic waar alle afleveringen uitvoerig nabesproken worden was ook al vroeg bekend dat de aflevering uitgelekt was. Op Reddit (let op voor spoilers!) was al snel te lezen dat de aflevering in eerste instantie in Spanje uitlekte. Hij werd daar 's nachts (herhaald?) uitgezonden, waarbij in plaats van aflevering 5, aflevering 6 werd uitgezonden. Er zijn toen verschillende mensen geweest die de aflevering opgenomen hebben en online hebben gezet. De aflevering zou zelfs via periscope, instagram en twitch gestreamt zijn.

Voor mensen die het leuk vinden, in dit topic wordt de gelekte aflevering al uitgebreid besproken (in spoiler tags!), officieel uitgezonden afleveringen worden er ook allemaal besproken :)
Dit keer wel in 720p en 1080p zo te zien en ook de engelse subs staan al online. Zo wordt de verleiding natuurlijk wel heel groot.

[Reactie gewijzigd door Greatsword op 16 augustus 2017 20:05]

Wel met de verkeerde framerate gecaptured, dus er zit een irritante stutter in.
op te lossen door in bijv VLC motion blur aan te zetten op iets meer dan de laagste settings
Jawel, maar moet zeggen dat de kwaliteit tegen viel. Het was een soort screen campure movie. Afijn, heb hem al gezien dus kan niet gespoilert worden voor ons.

Desondanks zal ik mijn HBO niet opzeggen hoor :+ kijk maandag gewoon weer met goede kwaliteit.
Errrr, HBO was toch gestopt in Nederland?
Ja hij bedoelt zijn Ziggo Movies XL uitbreiding maar bij Ziggo ga je met je Horizon box wel naar HBO series waaronder de HBO content staat. Bij Ziggo wordt de term HBO dus nog gewoon gebruikt.
Hadden de Ziggo Movies& Series XL al voor de kiddie zenders hier thuis dus HBO zit er voor ons "gratis" bij als het ware.

Mis wel de zenders eigenlijk. gewoon soort old-school zappen en kijken wat er draait. vind het nu wat minder leuk plus dat die horizon zo verrekte irritant is..... Download ik het nog omdat Kodi zo veel makkelijker is.... Go figure.... 8)7
Je hebt niet een Horizon box nodig om te kunnen kijken. Zelf heb ik een ci+ module en geen smart tv. Daarom gebruik ik de Ziggo app op mijn ipad en stream ik het naar mijn chromecast.
Misschien een idee om te kijken of ik op mijn kodi de windows ziggo app, maar de kwaliteit is wel klote in vergelijking met via de horizon box. Vermoed dat het via de iPad met chromecast niet veel beter zal zijn.

Ik heb Horizon, Kodi (HTPC, Win 10), iPhone 6S., iPad... maar niks kan tippen aan een echte 1080P download qua kwaliteit...... Wat een toestanden dat er niet gewoon een goed cross-platform is met de best kwaliteitsmogelijkheid. Kom op jongens het is bijna 2018.
De kwaliteit van Ipad naar chromecast is zeer goed (HD). Ik merk zelf geen verschil met gewoon tv kijken.
Heb gisteren zitten rond browsen en heb wat gevonden dat wel voor mij kan werken.

Ik heb namelijk de TV niet aangesloten op mijn boxen dus via de Horizon geeft wat slecht geluid omdat het via de TV speelt.

Nu heb ik dit gevonden:
https://www.youtube.com/watch?v=swa9TcKS5VM

Kan handig zijn voor anderen. Werkt goed. Moest even zoeken voor de wekende Advanced Launcher (v2.6.1) maar het is gelukt en werkt. Moet wel mijn toetsenbord/muis erbij pakken, maar goed is mee te leven.

Problemen die ik nu al tegenkom:
 • Video's vaak "Niet beschikbaar"
 • framedrops (alles staat netjes op 24p) maar dat is ZiggoGo klaarblijkelijk niet even kijken wat ik daarmee kan
 • Kwaliteit merkbaar slechter dan 720P download, maar acceptabel vanaf de bank
 • ZiggoGo (en eigenlijk alle apps) niet beschikbaar met kodi als shell
 • Geen support voor de windows remote control (net als Netflix)
Ik wil echt wel gewoon legaal en goede kwaliteit, maar het is allemaal toch weer zooooo lastig.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 18 augustus 2017 14:34]

Waarom bewaren ze die afleveringen dan op internet connected machines?
Daar is toch geen noodzaak voor, als het spul nog niet uitgezonden hoeft te worden?
De episodes worden vaak vroegtijdig uitgegeven ook zodat er vertalingen en dubs kunnen worden gemaakt.

Je kan niet verwachten dat alle machines niet aan het internet geconnect zijn.
Maar deze episode was per ongeluk uitgezonden op een HBO kanaal dus het is niet eens een "leak".
Vertalingen en dubs kunnen prima gemaakt worden op basis van een "magere" resolutie . Eventueel met een continue watermerk hardcoded. Later ,op de dag van airing, pas met high quality samenvoegen.
Voor een vertaling heb je in principe alleen het script nodig.
Daar is toch geen beeldmateriaal voor nodig?
Visuele context kan van belang zijn voor een correcte vertaling.
Jawel want je moet weten op welke tijdcode een zin gesproken wordt en waneer deze afgelopen is.
Voor een goede vertaling heb je wel beeldmateriaal nodig.
Wellicht is dat precies wat er gebeurt en waarom de lekken slechte kwaliteit zijn.
Dit lek is gewoon in 1080p met uitstekend geluid.
ah ik heb het zelf nog niet uitgezocht, maar ik hoorde gisteren van mijn neefje dat juist HBO Spanje deze aflevering tevroeg uitgezonden heeft, dit zou dan geen lek zijn maar een fout van HBO Spanje??
Dat klopt inderdaad. De aflevering stond een uur lang online op HBO Spanje en Nordic.
Klopt, dat is hoe de leak van episode 5 gebeurd is. lage resolutie en een constant watermerk.
Hoeft niet perse bij HBO zelf te zijn. Kan ook gepikt zijn bij één van hun partners, welke de aflevering mogen uitzenden, gebeurd zijn. Geen idee of daar al informatie van bekend is.
Via RTL Z hoorde ik dat HBO in Spanje hem per ongeluk had opengezet voor korte tijd. In die tijd hebben verschillende personen screencaptures gemaakt en deze vervolgens geüpload. Naast Spanje was er naar mijn weten nog een tak zoals ze bij RTL Z stelden, weet niet meer welke dit was HBO Nordic.

Edit:
Bron:
https://www.rtlz.nl/tech/...-nieuwste-game-of-thrones

[Reactie gewijzigd door mobstaa op 16 augustus 2017 20:01]

Het was in spanje uitgezonden maar daar was niemand geslaagd om een screencapture te maken.
bij HBO Nordic daarintegen wel :)
I Know Nothing, I'm From Barcelona. ;)
U weet niets, Jan Sneeuw.
king of the north meets queen of the south ;)
"HBO España" is een onderdeel van "HBO Europe". Beide zijn handelsnamen van het Zweedse "HBO Nordic AB".Het heeft op HBO España ongeveer een uur online gestaan en ongeveer 1 uur later waren de 720p en 1080p torrents al geupload.
Geen noodzaak? Hoe denk je dat die bestanden door heel hun preproductie en distributieprocess geraken? Vergeet niet dat van zodra HBO deze aflevering in de VS uitzend deze in de daarop volgende uren ook nog eens bij enorm veel andere distributiepartners beschikbaar zal zijn. Dat verdeel je niet zomaar snel even. En in deze interconnected tijden, al helemaal niet meer door het via de post op te sturen.
Ag wel nee de providers die de GOT uitzend hebben het hele seizoen al op de servers staan, word echt niet per aflevering naar de partners verzonden.
Hbo spanje is niet gehackt, ze hebben afgelopen nacht per ongeluk de verkeerde aflevering op tv uitgezonden.
Hoe denk jij dat ze naar alle vertalers worden gestuurd? Met de post? Uiteindelijk gaat het ergens naar het internet en komt het ergens weer aan
Zou HBO ze bewust 'uitlekken' om de hackers een stapje voor te zijn?

Deze aflevering was trouwens wel redelijk goed wat kwaliteit betreft! Nu wel even een tijdje wachten tot de 'volgende' aflevering :P
Dat is precies waar ik ook aan dacht. Zo zouden ze de wind uit de zeilen van hackers kunnen nemen, door gewoon een aflevering "te vroeg" te airen. Op die manier krijgen ze of meer tijd voor eventuele onderhandelingen of zeggen ze eigenlijk "FU!" met een dikke middelvinger richting de hackers.
Ik weet het zeker dat het bewust gelekt is.

Ik neem aan dat ze bij deze streamingdiensten een kalender hebben en dat ze van tevoren inplannen wanneer een file online komt en in welke geos. Een cronjob zet dan automatisch de videos aan en uit. Ik geloof echt niet dat ze dit werk handmatig doen.
Normaal gesproken worden die films van de US HBO streaming service geripped. Niemand ript van de Spaanse HBO site, omdat die op alle shows 24 uur vertraging heeft! Als het éénmaal op de Spaanse HBO komt, heeft de halve wereld al de US rips bekeken via torrents. Niemand gebruikt dat dus om te rippen.
Het is daarom heel ongeloofwaardig dat de video maar 1 uur online hebben gestaan en dat de US rippers in die ene uur, én erachter kwamen dat het al online was, én voldoende tijd hadden om een account aan te maken met een Spaanse creditcard én nog tijd over hadden om de videos te rippen in 720p en 1080p.
Oh, en daarnaast hebben de torrents een uploader-naam die nog nooit eerder gebruikt is, maar de uploader heeft wel in no-time verschillende versies geript en geüpload. Wat een toeval dat die ripper om 4 uur 's ochtends HBO zat te kijken en alles al om 5 uur online had gezet.

En dan heb ik het nog niet eens over dat het wel erg veel toeval is dat net HBO España het lekt. De slechtsdraaiende streaming service van Spanje heeft een wereldprimeur, waardoor ze nu volop in het nieuws zijn. Ze zijn gehacked, maar nu draaien ze het om en verdienen ze alsnog veel geld.

[Reactie gewijzigd door Rex op 17 augustus 2017 00:21]

Ik weet het zeker dat het bewust gelekt is.
Ondertussen:
Ik neem aan
Ik geloof echt niet
heel ongeloofwaardig
Wat een toeval
erg veel toeval
Leg nog eens uit hoe je het zo zeker weet???
Ik vermoed eerder dat het gewoon iemand met een hdd-recorder was die gewoon de reguliere aflevering wou opnemen en toen bij toeval zag dat het de nieuwe was en die gewoon verspreid heeft.
Je kan via o.a. Apple TV gewoon een HBO account krijgen door te betalen met je iTunes account.... en vergeet niet hoe populair GoT is... sommige mensen doen dit soort dingen in ruil voor money$$$$$$.
Voor een Spaanse iTunes account heb je ook een Spaanse creditcard nodig.

Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik mijzelf nog meer geïnformeerd hebt, en dat de leak niet 1 uur online was, maar minstens 5 uur online heeft gestaan. (4:00 tot minstens 9:00 's ochtends!)
Het kan dus zijn dat mensen het geripped hebben van HBO.
HBO heeft achteraf een statement online geplaatst waarin ze zeiden dat de fout door een "third party vendor" komt. Hier geloof ik weer helemaal niks van. Ik zie niet in hoe een derde verkoper toegang heeft tot jouw eigen streaming platformen en hoe zij dan jouw eigen producten online kunnen zetten.
Technisch is het misschien wel mogelijk, maar common sense zegt mij dat ze het toch echt zelf hebben gelekt. (Ik wou dat ik het kon bewijzen....)
Je kan ook via diverse sites iTunes kaarten online kopen.
Jup. Mijn regel met lekken is dat het 100% van de keren expres is. Toch houdt de media, Tweakers incl., het continu aan "per ongeluk". Nee, mensen je lekt niet iets per ongeluk. Het is altijd een intentie om te lekken. Om bv je concurrenten voor te zijn, of in dit geval de hacker.
Jup. Mijn regel met lekken is dat het 100% van de keren expres is. Toch houdt de media, Tweakers incl., het continu aan "per ongeluk". Nee, mensen je lekt niet iets per ongeluk. Het is altijd een intentie om te lekken. Om bv je concurrenten voor te zijn, of in dit geval de hacker.
Waarom zou HBO hun eigen series gaan lekken? Als ze de hackers voor wilden zijn zouden ze de aflevering vervroegd op hun streaming dienst gooien, niet gewoon op de eerste de beste nieuwsgroep of torrent site.

Domme opmerking dit 8)7
Hij is vervroegd op hun streaming dienst gekomen en vanaf daar is die gekopieerd en online gezet.
het stond toch ook op de noorse en spaanse HBO?! en vanuit daar is er een torrent van gemaakt! ;-) dat staat toch gewoon in het artikel!?

[Reactie gewijzigd door bArAbAtsbB op 17 augustus 2017 08:37]

Ooit al ergens gewerkt ? Professioneel ? Bv bij een bedrijf waar miljarden in om gaan ?

Overal worden fouten gemaakt. Grote en kleine fouten. Tot en met blunders toe. Kun je nog zoveel voorzorgsmaatregelen nemen. Nog zo'n mooie procedures bedenken. Ergens gaat een mens iets heel heel doms doen. Altijd weer. En je weet van te voren niet wie. Kan die sukkel zijn. Kan ook een heel ervaren medewerker zijn.

"Hoezo de verkeerde aflevering. Ik heb vanmiddag aflevering vijf klaar gezet voor de herhaling van vanavond. Hoe bedoel je ? Nee, aflevering vijf. ...... Huh ? Weet je dat zeker ? Oooooh shiiiiit."

Zo simpel gaat dat.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 17 augustus 2017 03:44]

Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Maar het is wel erg toevallig dat beide(!) landen op dezelfde dag dezelfde fout maken. Hoe moeilijk kan het zijn om een aflevering niet vroegtijdig (let wel: 4 dagen!!) online te zetten? En dan ben je nóg overtuigd dat het een fout is? 8)7
Ja.
Waarom zou HBO, als ze express willen lekken, het op deze manier doen ? Waarom op twee plaatsen ? Wat is het voordeel daar van ?

Het is gewoon toeval. Maar randomness schijnt moeilijk te begrijpen te zijn.
Randomness, toeval... dat ga ik ook gebruiken als ik een fout maak op mijn werk! Bedankt voor de tip! |:(
Maarre, on-topic, waarom ze het willen lekken? Om de "hackers" voor te zijn uiteraard, iets met "wind uit de zeilen"... kan er bij mij niet in dat dit geen bewuste actie is.
Btw: toeval bestaat niet.
Is deze aflevering ook 360p met text door het beeld heen?
nee 1080p zonder wat dan ook, alleen kleine stottering soms omdat de framerate van de opname niet klopt, maar het is zeer zeer goed te doen. Erg goede aflevering ook, ik zou toeslaan en straks nog kijken! Een wereld van verschil met die 360p versie. Pak wel de versie met goed geluid, er is er ook 1tje in omloop met matig geluid.
Thx, het was inderdaad de moeite waard maar nu moet ik nog langer wachten voor de volgende aflevering.
Je bent hier gewoon iemand aan het vertellen wat hij illegaal moet gaan downloaden? Het moet niet gekker worden op deze website he...
Hij vertelt helemaal wat ie illegaal moet downloaden, hij zegt alleen ALS je dat doet, dat je dan de versie met goed geluid moet hebben O-) .

En als we hier op Tnet niet meer hypothetisch iets mogen bespreken (ook al zou dat illegaal kunnen zijn) wordt het wel een heeeel saai forum. Zullen we het dan ook maar helemaal niet meer over dit soort onderwerpen hebben? Dat zou iemand ook kunnen aansporen om iets illegaals te gaan doen... :Y)
Het lijkt wel of het gewoon reclame is voor HBO door HBO.
Als dit niet het geval is dan is het echt heel vervelend voor HBO alhoewel het wel reclame is.
Het lijkt wel of geen enkele server/computer beveiligd genoeg is, alles word maar te pas en te onpas gestolen via het digitale circuit.
Het lijkt wel of geen enkele server/computer beveiligd genoeg is

NEWS FLASH JACK!!!! dat zijn ze al niet sinds ze zijn uitgevonden en mensen ze gingen mis/gebruiken

ergens in 1990 ofzo ;) just saying...
Computers uitgevonden in 1990 :') sure
denk dat je mn zin verkeerd hebt gelezen... meer hoef ik denk ik niet te melden wise guy :) now run home and cry...
Ligt het aan mij of begint dit steeds vreemder en vreemder te worden. Net als HBO losgeld wilde betalen aan deze hackers en nu op diverse afdelingen/bedrijven afleveringen "lekt".
[Twee weken geleden gebeurde dit al met aflevering 4. Later bleken hier vier Indiase mensen achter te zitten
Zijn deze mensen al veroordeeld? Voor zo ver ik weet loopt dit onderzoek nog. Anders bleken hier niet vier Indiase mensen achter te zitten maar zijn 4 Indiase mensen verdacht van het lekken van de vorige aflevering.
Waarom wordt dit lekken genoemd? Echt overal.

Lekken geeft aan dat er kwade bedoelingen zijn. Dit is een foutje, het is per ongeluk zo verlopen. Da's toch geen lekken?
Een lek is gewoon iets dat onbedoeld meer mensen bereikt dan bedoeld (op een gegeven moment). Kwade bedoelingen of niet heeft er geen drol mee van doen.

Als jij een nieuw gegenereerd wachtwoord op je clipboard hebt staan en dat hier in een reactie plakt ipv een link die je dacht op je clipboard te hebben staan lek je dat wachtwoord ook. Ook als je dat naderhand weghaalt is het lek al geschied.

[Reactie gewijzigd door RobIII op 16 augustus 2017 20:00]

Een lek is gewoon een lek. Hoe kom je er bij dat een lek per definitie iets is wat puur en alleen door kwaadwillenden wordt aangedaan?

De aflevering is uitgelekt. Dat kan gebeuren. Niks meer niks minder...
Lekken is onbedoeld, net perse met kwade wil.
Een lek is een emmer is toch ook niet altijd met kwade bedoelingen?
Wellus, 100% altijd kaboursabotage.
Jou kraan lekt toch ook niet met kwade bedoelingen? ;)
Een lek kan expres zijn en het kan per ongeluk zijn. Als het expres gebeurd is een lek ten alle tijden een inside job. Als het per ongeluk gebeurd dan is het gewoon een foutje.

Per ongeluk kan zijn: een aflevering die te vroeg uitgezonden wordt, een driver die te vroeg een typenummer van nog niet uitgebrachte hardware bekend maakt, een email die per ongeluk naar de verkeerde geadresseerde gestuurd wordt, enzovoorts.
Ik heb echt nul behoefte om gelekte afleveringen alvast te gaan lopen kijken. Meestal wacht ik gewoon - met mediaoogkleppen op - totdat het seizoen afgelopen is om hem in één weekend helemaal uit te kijken.
Respect voor je geduld, ik doe dit ook met alle andere top series maar met GoT kan ik me echt niet inhouden! Helemaal niet omdat er nogal veel (direct en indirect) gespoild wordt!

Ben nu Black Sails en Vikings opnieuw aan het kijken, daar wel gewacht tot het meeste uit is ;) ook echt juweeltjes overigens.
Ik vond Westworld en The Expanse ook erg vet mocht je van Sci-Fi houden.
Meestal wacht ik gewoon - met mediaoogkleppen op - totdat het seizoen afgelopen is
Dat is lastig tegenwoordig. Ik prefereer het ook om een serie te binge watchen, maar soms ontkom je er niet aan om ook "ouderwets" week na week een aflevering te kijken. Sommige series (zoals GoT) zijn zo populair dat je bijna overal gespoiled kan worden. Zelfs IRL, omdat gewoon heel veel mensen het er over hebben; op het werk, in de kroeg, op het terras, in de supermarkt, bij de sport club, enz. Bij dat soort populaire series kijk ik de afleveringen daarom gewoon als ze uitkomen.

Spoilers door lekken, hacks, toeschouwers bij shoots, en dergelijke kun je vaak nog wel ontwijken als je er niet bewust naar op zoek gaat. Maar als een aflevering eenmaal uitgezonden is dan is het hek echt van de dam wat betreft spoilers.
Ik weet tot nu toe één ding en dat was wel zo ongelooflijk voorspelbaar (karakter "X" levert een grote veldslag) dat het me niet boeit.
Zo'n gelekte aflevering wordt dan ook niet door iedereen bekeken. Dat is maar een kleine groep.
Nee ik bedoel ook alle afleveringen die al geweest zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee