Slimme lamp van Ikea is compatibel met Philips Hue-bridge na firmware-update

Ikea heeft een firmware-update voor zijn Trådfri-lampen uitgebracht, die ze compatibel maakt met het Philips Hue-systeem. Ook meldt Ikea op zijn Zweedse website dat de lampen nu compatibel zijn met HomeKit, Alexa en Assistant.

Op het ontwikkelaarsforum van Philips Hue meldt een gebruiker dat de Trådfri-lamp samenwerkt met de Philips Hue-bridge nadat hij firmware-versie 1.2.217 voor de lamp installeerde. In de release notes spreekt Ikea over 'verbeterde ZigBee-interoperabiliteit met apparaten van derden'.

Daarnaast merkte een gebruiker op dat Ikea op zijn Zweedse website schrijft dat de Trådfri-lampen werken in combinatie met Apple HomeKit, Amazon Alexa en Google Assistant. Hij vroeg aan Ikea op Facebook of dit klopt en de meubelwinkel bevestigt dat de ondersteuning er nu is, maar dat daar binnenkort uitgebreide details over gegeven worden.

In mei maakte Ikea al bekend dat er ondersteuning voor de spraakassistenten zou komen, maar toen werd nog gezegd dat de update ergens in het najaar zou verschijnen. De bewoording van Ikea lijkt aan te geven dat die ondersteuning nu al op komst is. Woensdag werd bekend dat Ikea in oktober met een kleurenversie van zijn slimme lamp komt. De huidige versies geven alleen wit licht en zijn sinds april in Nederland te koop.

Update 22:55: Ikea heeft op Facebook een rectificatie geplaatst en zegt daarin dat de ondersteuning voor HomeKit, Alexa en Assistant nog niet op korte termijn beschikbaar zal zijn. Het bedrijf zegt dat de ondersteuning voor de spraakassistenten zoals gepland in de herfst beschikbaar zal komen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

10-08-2017 • 15:43

119 Linkedin

Submitter: Kek

Reacties (119)

Wijzig sortering
Maar kan je een Ikea lamp ook upgraden zonder de bridge van Ikea?
Ik heb al een Philips bridge, maar vind het zonde om er een bridge bij te kopen ;)
Proef op de som genomen en een lampje bij IKEA gehaald. Deze doet echter icm mijn Hue bridge helemaal niks.

Even wachten of hier nog mogelijkheden voor gaan komen.
Ik denk dat deze lamp niet voorzien is van de nieuwe firmware versie 1.2.217 dus dat je deze sowieso niet kunt koppelen.

Mijn bestaande Ikea lampen heb ik overigens ook nog niet kunnen toevoegen, ook niet na een reset en ook niet door de lamp heel dicht bij de bridge te houden.
Je hebt een IKEA afstandsbediening nodig om lampen aan de bridge toe te voegen.
Net een nieuwe lamp gehaald en deze heeft nog firmware versie 1.1.1.

Zal dus nog wel even duren voordat er lampen in de schappen liggen met nieuwe firmware. Heb de bridge gratis aan iemand gegeven onder de voorwaarde dat ik de lampen mag updaten :) :)
Zou natuurlijk altijd bij de Ikea kunnen binnenstappen en vragen of ze even de nieuwste firmware op je lampen willen zetten.
ik zou wachten op de kleurenlampen die over een paar weken komen, daar heb je nog meer aan dan de huidige lampen. Zal dan vast ook de nieuwe firmware erop zitten.
Waarom? Die krengen gaan gegarandeerd duurder zijn dan de huidige wit licht lampen en eerlijk gezegd moet ik je toegeven dat, hoe hoog de gadgetfactor ook, kleurlampjes mijn hartje in de woonkamer, slaapkamer (oke misschien :+ ) badkamer en gangen niet bijster veel sneller doen kloppen... Leuk dat het kán maar heb je er ook echt behoefte aan? I mean, really?
Mijn TV schijnt Hue aan te kunnen sturen (waarsch als uitbreiding op de ambilight). Lijkt me wel gaaf ja.
Hmm. Fair enough. Blijft het toch wel een vreemd advies van @Hobbykok aan @williammorren om te wachten op kleurlampen boven de (wit)kleurtemperatuurlampen die (1) nu al te krijgen en (2) ongetwijfeld veel goedkoper zijn voor een normale situatie...
Een aantal producten wordt ook goedkoper over een paar weken, ik zou gewoon even aankijken en straks een keuze maken. De hub gaat 5 euro in prijs dalen staat op de site van bright, wellicht de lampen die er nu zijn ook.
Nee, de start set gaat 5 euro in prijs omlaag omdat hij nu duurder is dan de losse onderdelen :P
Ikea bied dit al aan tegen een hele scherpe prijs, lijkt me niet dat ze nog veel lager kunnen.

[Reactie gewijzigd door Whatson op 11 augustus 2017 11:47]

Tsja, wat is normaal. Ultiem customizen als je kan kiezen uit alle kleuren toch.
Je kan ook de phillips app downloaden en je telefoon als fx processor gebruiken voor films. Of de TV zelf, maar ik merk dat mijn S7 Edge sneller reageert dan de TV :)
Klinkt leuk, zal me erin verdiepen!
Nah, niet helemaal, bijvoorbeeld de nieuwe kweek lampen met E27 fitting zijn behoorlijk goedkoper dan de eerdere serie met losse voeding.
Nee, eigenlijk niet. Mijn (HUE)lampen staan voornamelijk op varianten van wit. Heel af en toe eens een scene aangehad, maar verder niets.
Zou natuurlijk altijd bij de Ikea kunnen binnenstappen en vragen of ze even de nieuwste firmware op je lampen willen zetten.
Even binnenstappen? Het is minimaal 75 minuten rijden (en terug nogmaals 75 minuten) naar de dichtsbijzijnde Nederlandse Ikea. De dichtsbijzijnde Belgische Ikea is ook 45 minuten (langs een weg die ik niet ken, via een bekendere weg een uur.
Dat is nog steeds goedkoper dan hetzelfde te doen en de bridge te kopen?
Niet als ik aan mijn tijd een uurtarief hang zoals een ZZP-er zou doen of zoals mijn werkgever doet als ik voor een klant werkzaamheden uitvoer.

Dan is bestellen al goedkoper. Maar helaas, noch de Ikea-lampen, noch de Philips lapen werken met de dimmer bij mij in de muur.
En dan maar de vraag of ze het ook voor je willen doen.
Wat denk je zelf? De lampen met oude firmware bieden blijkbaar geen ondersteuning voor Philips Hue en zijn een firmware-update nodig. Hoe wil je een firmware installeren met een bridge waarmee de lamp niet werkt?
Er gaat/ging een Intel CPU rond om moederbord bios mee te upgraden zodat nieuwere CPUs erin kunnen, misschien is iemand zo aardig om dit ook te doen met een IKEA Tradfri hub ;)

Sharing is caring! Doorgeef Skylake CPU
Je hebt ook een steering device nodig om de lampen aan de tradfri gateway te koppelen :)
Hoe wil je een firmware installeren met een bridge waarmee de lamp niet werkt?
Open slopen, JTAG connector? Kom op, we zijn op T.net. 8-)
Dus spoedig van jou een howto op het forum?
of gewoon even wachten tot de lampen met nieuwe firmware geleverd worden? :)
Of je gaat gewoon even bij een mede-Tweaker langs die wel een IKEA bridge heeft hangen.
Of je koopt een bridge bij IKEA, flashed de lampen en brengt bridge terug ...ik ga eens naar de IKEA straks :)
Licht snel aan en uit doen in een sort morse code om handmatig de nieuwe firmware te uploaden :9
Hier in Tiel hadden we iemand die de firmware wellicht kon instralen! :+

o.t.: Ik moest toch even het feit dat lampen een firmware update kùnnen krijgen op mijn "old-timer" brein laten inwerken.
Soort SQL injection dus, ik voorzie nieuwe hackmogelijkheden!
Proberen, werkt het niet, koop een IKEA bridge, update de lamp(en) en breng de bridge terug.
Laten we dan even een crowdfunding opzetten en dan die bridge onderelkaar uitlenen puur voor het upgraden van de firmware ;) heb ook geen zin die ikea bridge hiervoor te kopen.
Zodra deze vraag positief is beantwoord race ik naar de Ikea ;)

[Reactie gewijzigd door lolgast op 10 augustus 2017 15:49]

Lijkt mij dat Ikea dit ook wel kan doen voor je. Er staat immers een hele demo opstelling. En willen ze dit niet doen. Koop je die bridge update je de firmware en breng je hem terug. Dat is het voordeel van Ikea. Die hebben nog nooit moeite gedaan om terug brengen van Ikea.
Of je gaat tegen een kleine vergoeding anderen helpen om hun oude lampen te upgraden en zo je hub terug te verdienen.


Edit:
En als je dat goed plant breng je de hub alsnog terug. :P

[Reactie gewijzigd door Frappuccino op 10 augustus 2017 17:18]

Koop je die bridge update je de firmware en breng je hem terug. Dat is het voordeel van Ikea. Die hebben nog nooit moeite gedaan om terug brengen van Ikea.
Gaat hem niet worden met een blisterverpakking ben ik bang :)
Ik heb laminaat na 3 maanden zonder plastic verpakking en vrijwel geen karton meer gewoon terug gebracht. En is ook conform hun regels.
http://www.ikea.com/ms/nl...erugbrengen_en_halen.html
Matras moet in zijn originele ongeopende verpakking zijn. Maar die bridge hoeft dat niet.
Ik zou zeggen, probeer het uit en laat het ons weten :D
Ik zou dit ook wel willen weten, zou graag wat extra lampen hebben maar niet een extra bridge naast de Hue.
Dit is inderdaad wel de hamvraag, waar ik ook op het antwoord wacht :)

(ik vraag me ook af of de afstandbediening werkt via Hue/Homekit)
Misschien kun je hem wel terugsturen na de upgrade, of als je iemand kent met IKEA bridge hem lenen. Al zou het inderdaad makkelijke zijn als het kon in een sort recovery mode.
Ik heb ook de proef op de som genomen, met de meest goedkope oplossing.. Ik heb 3 GU10 lampjes gehaald van de Ikea (a 7 euro per stuk). Deze ziet mijn Hue direct! werkt goed, alleen nog niet met de spraakassistent van homekit.. (zoals de edit, zal pas herfst worden).

De keuze viel bij deze lampen omdat volgens de ikeamedewerker, de GU10 net in het assortiment geleverd was, dus naar mijn verwachting met nieuwe firmware versie...

Voor de peertjes wacht ik nog even of bestel ik ze via internet denk ik.. Geen idee nog hoe ik de lampen ga updaten bij een nieuwe firmware versie. Gaat hue dat updaten ook ondersteunen denken jullie?
Welke heb je dan gehaald? Want de enige GU10 van Tradfri die ik zie is €14,95
Artikelnummer: 003.182.92
Pakket: 1

Edit: ik zie dat er op het forum ook verwarring is ;)
https://gathering.tweaker...message/52621035#52621035

[Reactie gewijzigd door iMars op 18 september 2017 17:39]

KlikAanKlikUit is ook over op ZigBee en claimt compatibiliteit met Philips Hue, Ikea Trådfri en Osram Lightify: http://mailchi.mp/trust/k...-productlijn?e=45ff624103
Bij die Philips Hues denk ik altijd aan kleurtjes.... maar die IKEAs doen alleen koud naar warm licht?
Nog wel, maar binnenkort hebben ze ook kleurenlampen.

Niet dat Hue niet ook gewoon exclusief witte en warm/koud lampen in haar assortiment heeft, overigens.
Philips heeft ook lampen die alleen wit doen. En IKEA komt ook met kleurenversies...
Tnx, verhelderend!
Bovengenoemde opmerkingen inderdaad en daarbij:

Hue is relatief prijzig ook. Als je al wat Hue lampen hebt en je wil op minder belangrijke locaties ook goedkopere smartverlichting toepassen - denk daarbij toilet, studiekamer , badkamer (opletten met vochtigheid) dan kan het interessant zijn om te combineren.
Op sommige locaties kan wit/geel tinten voldoende zijn , waar op andere plekken je liever met kleurencombinaties werkt. Dat moet ieder voor zich bepalen natuurlijk.
Echter geldt in de regel wel: hoe meer keuze/combinatie mogelijkheden en hoe meer keuze in verschillende producten (en verschillende prijscategorieën) hoe beter.
Is al een kleuren lamp uit a 35 euro. Helaas alleen verkrijgbaar MET draadloze afstandsbediening (die je daarna dus in de la kan dumpen...)
Nice. Dan is het nu zaak om te kijken of je lampen met standaard die firmware kunt krijgen.
Ik zou best in de gang 4 LEDs hebben met 2 motionsensoren, maar Hue is wel erg duur. Moet ik die Ikea dingen kopen (met bridge en schakelaar) dan ben je bijna even duur uit.

Of kunnen we er op wachten dat Phlips die weer gaat blokkeren?
Philips heeft eerder aangegeven dit niet meer te doen en alles te ondersteunen dat aan de ZLL specificaties voldoet.
Hmm. Ik vraag me nu overigens ook af of je die Tradfri via de Hue bridge met Siri kunt bedienen. Dat was volgens mij mij Innr or Osram lightify wel weer een probleem...
Nog niet, de lampjes die ik heb geinstalleerd (3 x GU10 tradfri) reageren niet op commandos (althans Siri weigert dit). Zie edit, HomeKit ondersteuning komt in herfst.
"maar Hue is wel erg duur"

Dat ben ik geenszins met je eens. Als je kijkt naar de kwaliteit van de producten (25.000 branduren of 20 jaar, super hoge kleurverzadiging, gemak van installatie, hoogwaardige materialen, veel super goede software) vermoed ik dat Ikea dat niveau bij lange na niet gaat halen.

Ik ben echt uitermate tevreden over Hue en de prijs-kwaliteitverhouding. Dat neemt niet weg dat de initiële aanschaf hoog is. Die zal bij Ikea spullen lager zijn, maar of je er net zo lang en net zoveel plezier van zult hebben betwijfel ik. De tijd zal het leren.
Ik ben het met je eens qua voordelen. Ik vind 50 euro voor een GU10 lamp wel veel. Voor een accentje is het te doen. Voor een heel huis is het heel veel geld. En dan zijn de apps te beperkt omdat die er niet op gemaakt zijn je hele huis te bedienen.
De fout zat niet bij Philips maar bij de Zigbee implementatie van Ikea. Ze hadden een fout gemaakt bij het programmeren van ZHA naar ZLL.
Vraag is alleen wel hoelang worden deze lampen ondersteund door Philips ?, zijn wel vaker lampen die werkten met Philips Hue (Bridge) na een firmware update door Philips "onbruikbaar/niet compatibel" gemaakt
Philips heeft eerder aangegeven dat ze alle producten die voldoen aan de ZLL specificaties geen strobreed in de weg zullen leggen. Eerder kon je de Hue bridge ook koppelen met lampen die het niet zo nauw namen met de ZLL specificaties, daar gaat men nu wat strikter mee om.
Het probleem is dat de incompatibiliteit die Philips Ikea aanwrijft een dubbelzinnigheid in de specificatie was. Sommige ZLL software-implementaties interpreteerden de specificatie op de ene manier, anderen op de andere.

Die dubbelzinnigheid is eruit gehaald eind verleden jaar, en aangezien Philips het best vertegenwoordigd is in het ZLL-committee werd dit 'opgelost' door de interpretatie van Philips te aanvaarden als standaard.

De dingen zijn niet altijd even zwart-wit.
Het zigbee deurtje is nu open gezet en je mag er toch wel vanuit gaan dat die niet meer op slot gezet wordt.
Aangezien IKEA een demo opstelling heeft met een bridge: Lamp uit het doosje, aansluiten, upgraden en aansluiten thuis :Y)
Ik neem aan dat ze (nadat deze voorraad doorgeschoven is) gewoon lampen leveren die up to date zijn?
Ikea Barendrecht had alleen een opstelling met de remotes. Lijkt me ook niet dat je zomaar iedereen een App laat koppelen
Onmogelijk. Je kan niet zomaar met de app erop. Helaas.. heb ook de service balie gevraagd of ze dit konden doen, antwoord was kort en krachtig...
Zou de afstandsbediening en bewegingsmelder dan ook met Hue gaan werken? Een schakelaar en een bewegingsmelder voor 15 euro zijn leuke prijzen.
Als het werkt hou er wel rekening mee dat de bewegings melders niet 24/7 draaien. Er zit vaak genoeg een moment dat ze niets registreren. En dan ben je aan het eind van de voor hij aangaat.
Dat schiet dan niet op helaas :-(. Bij HUE heb ik een paar maanden nog geen enkele hickup in bewegingsmelders kunnen ontdekken. Ik zag net eem filmpje van Bright (uit april, dus mogelijk niet meer van toepassing) dat het mixen van lampen (Ikea wit en spectrum) geen succes is om dat op 1 dimmer te zetten. Geeft weinig vertrouwen dat het mixen van Ikea en HUE wel een goed idee is.
Die twee dingen hebben niets met elkaar te maken.
Heel erg benieuwd, zoek het uit!
https://www.macrumors.com...ighting-supports-homekit/

Update: Sadly, it looks as if IKEA's confirmation of Trådfri HomeKit support earlier today was in error. IKEA has since made the following statement on its Swedish Facebook page:
There has been information going out today about the compatibility of TRÅDFRI. We can now inform you that TRÅDFRI is not yet compatible with Apple, Amazon and Google. The plan is that everything will work as we'd like this fall. We are very sorry for the confusion!
Note: This does not apply to the Philips Hue Bridge compatibility, as reported from the separate source above.
Van de Nederlandse IKEA-website:
Zorg dat je de laatste updrade van de TRÅDFRI verbindingshub hebt om deze te kunnen koppelen met Amazon Alexa, Apple HomeKit of Google Home.
http://imgur.com/DM6BrtI

[Reactie gewijzigd door Odeklontje op 10 augustus 2017 20:03]

Had Microsoft ook niet zo'n homehub /speaker of is dat komen te vervallen? Zonder mobiel platform wordt het ook steeds lastiger aan te haken (als het ooit nog mogelijk is).
Komt met W10 Fall Creators update. Als losse apparaten, zoals bijvoorbeeld van Harman Kardon http://www.harmankardon.com/invoke.html en HP https://www.cnet.com/news...k-at-hps-cortana-speaker/ , als ook met bestaande Windows 10 devices.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 11 augustus 2017 02:25]

Weet iemand of deze lampen ook compatible zullen zijn met works with nest?
Ik neem aan, als je ikea lamp aan je hue bridge gekoppeld is, dat de overige functies net zo werken als een hue lamp.
Ik hem meteen even gekeken naar de huidige Firmware in mijn IKEA Tradfri lampen en zie nu dat niet alle lampen op dezelfde versie zitten.

De lampen met een instelbare kleurtemperatuur zitten op 1.2.217 maar de lampen met een vaste klerutemperatuur en de remotes zijn blijven steken op 1.2.214.

Of alle modellen lampen en accesoires nu werken met Philips Hue is dan nog maar de vraag.
Hier hetzelfde. De lampen die van kleur kunnen veranderen hebben een nieuwere firmware. Ik heb ze nog niet geprobeerd met de Hue, zou ook niet weten hoe je dat doet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee