KlikAanKlikUit presenteert Trust-smarthomeproducten met Zigbee-ondersteuning

Elektronicamaker Trust heeft een nieuwe reeks domoticaproducten geïntroduceerd, die gebruik maken van Zigbee-technologie. De nieuwe producten vallen onder het merk KlikAanKlikUit en worden vooralsnog verkocht naast het reguliere assortiment van het bedrijf.

De nieuwe productenreeks, te herkennen aan de letter Z aan het begin van de productnaam, bestaat onder meer uit rgb-lampen en een nieuw controlestation. Ook meldt Trust dat in september draadloze bewegings- en contactsensors beschikbaar worden gemaakt. Het bedrijf claimt dat de nieuwe producten een groter bereik mogelijk moeten maken via de zogeheten meshing-technologie. Hierin fungeren de individuele producten ook als repeaters van hetzelfde signaal.

Volgens het bedrijf kunnen de producten door de Zigbee-standaard hun eigen status met elkaar communiceren. Zo kan de de gebruiker bijvoorbeeld via de KlikAanKlikUit-app controleren of lampen daadwerkelijk aan- of uitstaan en de kleuren van rgb-lampen aanpassen. Volgens het bedrijf kan het nieuwe controlestation ook verbinding maken met andere Zigbee-systemen zoals de Philips Hue-reeks.

Het oudere assortiment van KlikAanKlikUit werkt op de 433MHz- en 868MHz-frequentiebanden, echter werken de Zigbee-producten van het bedrijf op de 2,4GHz-frequentieband. Dit belemmert de samenwerking tussen de twee productlijnen. Volgens KlikAanKlikUit fungeert de ICS-2000 Control Station hier als een brug; het apparaat ondersteunt beide frequentiebanden en kan dus beide productlijnen aansturen.

klikaanklikuit rgbklikaanklikuit remoteklikaanklikuit control station

Door Andrew Kambel

Stagiair nieuwsredactie

02-08-2017 • 18:20

95

Submitter: whazaaaa

Reacties (95)

95
93
39
13
0
46
Wijzig sortering
Waarom steken die fabrikanten eens niet hun koppen bij elkaar voor een "total package".

KlikaanKlikuit is goed in, nou, het in en uitschakelen
Philips is goed in het leveren van verlichting
Er zijn geen (goed leverbare) op afstand in en uit te schakelen contactdozen voor Hue, dus maak een joint venture... met elkaar.
Zorg voor een goeie API (Hue heeft een mooie) en zorg en promoot! je API met fabrikanten zoals Homey, Toon en de wereld voor consumenten wordt een stuk simpeler.

Nu heb je, Chinese lampen, Ikea lampen, Protocol afwijking 1 en 2, Apple Homekit bij Hue en die 2.4Ghz wordt maar voller en voller....

PS. Ja, KlikAanKlikUit stelt dat Hue lampen kunnen aangestuurd worden, maar zo zullen jouw Hue lampen niet hun updates krijgen (zonder bridge van Hue).

[Reactie gewijzigd door Vorkie op 23 juli 2024 15:27]

Omdat het (nog) niet in het belang van de fabrikant is, dat het spul allemaal met spul van verschillende fabrikanten (concurrenten) samenwerkt. Philips wil dat je alleen Hue producten koopt, niet dat je als controller iets van een ander merk kiest en dus geen inkomsten naar Philips gaan.

Voor andere merken gaat dit natuurlijk net zo op.
Dat ben ik dus niet met je eens. Ik ben al jaren aan het kijken naar domotica, en dit is precies de reden dat ik nog geen enkele euro heb geïnvesteerd. Moet ik nou toch beginnen aan Homewizard + KaKu, Z-Wave, Zigbee, Hue, Ikea, Apple, etc.? Natuurlijk is als Tweaker alles aan elkaar te knopen, als je daar de tijd voor hebt. Zeker gezien de prijzen voor inbouwdimmers etc. ga ik niet zo maar een mooi systeem kopen terwijl de markt nog zo instabiel is, en jaarlijks verandert. En ik ben hier vast niet de enige in.
Ja, die snap ik wel, maar kijk naar Vodafone en Ziggo :)

Door juist een venture aan te gaan wordt je te bedienen markt groter en kan je daaruit veel meer profijt trekken, ook mede door ondersteuning en minder "Ik kocht een lamp waar Zigbee op stond, maar hij deed het niet!! de kleur was helemaal anders!! Boos Boos Boos!!!" posts op het o zo sociale internet...

Wij, althans, op Tweakers, zijn toch vaak meer bezig met de inhoud en werking, terwijl de doorsnee consument gewoon naar de winkel wilt gaan en een "systeem" koopt.
Het is heel simpel: je hebt eigenlijk twee grote draadloze systemen met terugkoppeling: ZWave en Zigbee. Zigbee zou open zijn (valt tegen) en ZWave niet (valt mee). Als ik iets over het hoofd zie, mijn excuses, maar zo ervaar ik het. Wat er uiteindelijk gaat gebeuren is dat controllers beide standaarden (en meer) gaan ondersteunen. Je ziet dat nu al met systemen als Domoticz (op een RPi bijvoorbeeld) of Homey, Zipato ZipaTile, Fibaro Homecenter 2 (Zigbee-ondersteuning zou in ontwikkeling zijn), etc. En uiteindelijk ondersteunt alles alles, zolang men zich maar aan de standaarden houdt.

En bij dat laatste gaat het mis als je iets met Zigbee-ondersteuning koopt dat niet samenwerkt met iets anders met Zigbee-ondersteuning. Dan houdt iemand zich niet aan de open standaard en dat soort fabrikanten moet je keihard afstraffen door je product linea recta ter retourneren.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 15:27]

Ja, los dat ze zicb allemaal zouden moeten houden aan zigbee protocol doen ze dat niet en dat bedoel ik met samenwerking, zo kunnen ze allemaal dat plasje doen en krijg je desnoods zigbee2 protocol welke alle missende functies (ken inhoudelijk zigbee niet, maar Philips heeft vast een reden om net wat af te wijken ervan, zoals bijvoorbeeld ssl handshakes, update sequences etc... Als nieuwe standaard worden , daar koppel je dan api aan en iedereen blij.

Licenses? Nee, gooi het in een alliance, waar je als alle fabrikanten die aangesloten zijn hieraan meehelpt en profiteert van een eco systeem.
Het is niet dat Philips afwijkt, het is dat er verschillende profielen zijn voor ZigBee devices, zoals Home Automation en ZigBee Light Link, en deze werken niet altijd samen in een netwerk, zo werken ZLL lampen wel in een HA netwerk maar niet andersom.

Dit zou beter moeten worden met ZigBee 3.0, hier zijn de belangrijkste profielen samen gevoegd. Probleem is dat de uitrol van ZigBee 3.0 Langer duurt dan verwacht, ik ken nog geen producten die je nu kunt kopen en ZigBee 3.0 zijn gecertificeerd.
Dat is een oplossing voor een probleem dat niet bestaat.
Diversiteit is goed en keuze ook.
Dus laat lekker die fabrikanten hun eigen wiel uitvinden en dat proberen te verkopen, uiteindelijk: de sterkste wint.
Maar een standaard geeft juist veel meer keuze dan verschillende standaarden.
Als je namelijk een standaard hebt, kan ik de beste controller kopen (e.g. Phillips), met de beste lamp (e.g. Trust) en de beste thermosstaat (e.g. Toon). Zolang iedereen zijn eigen standaard hanteert of van de standaard afwijkt, zijn dit soort combinaties dus niet mogelijk en dus is er juist minder variatie en dus minder concurrentie.

Oftewel, een standaard lost wel een probleem op: Het ontbreken van concurrentie op productniveau.
De sterkste wint, rest valt weg. Sterkste kan door gebrek aan concurrentie elke prijs vragen die het wil. protocol zal niet 100% compatibel en/of open zijn. nieuwe spelers komen niet op de markt want werktniet 100% samen met de standaard etc etc.
dit doen ze niet omdat iedere fabrikant de standaard wil beheeren.
en zodoende zo'n groot mogelijk stuk van de taart probeert te pakken.
zodra straks de stukken verdeelt zijn komt er als mosterd na de maaltijd een oplossing voor deze ellende. zo werkt het bij elke gat in de markt wat aangeboord word.
En dan is Philips met hun API nog redelijk schappelijk. Als ik Trust lees wordt ik altijd al onpasselijk, hele slechte ervaringen sinds 1994 met Trust, spul was wel ok, maar drivers en ondersteuning, daar zat altijd het probleem.
Ik heb (heel) vroeger bij de Escom en Vobis gewerkt, we hadden daar een gezegde “Don’t trust trust”.
Maar trust was toch falliet vanwege massale retourzendingen van crappy tablets?
Belachelijk bedrijf ja, had toen een kleuren handscannertje voor mijn 486. Werkte op zich prima, maar op gegeven moment nieuwe pc, drie jaar later of zo, denk Pentium, en belde met support over drivers, hoor ik ze lachend op achtergrond zeggen, wegflikkeren dat ding, werkte prima verder. Nou nooit meer iets van Trust gekocht.
Omdat het (nog) niet in het belang van de fabrikant is
Ik ben hoogstwaarschijnlijk in de minderheid, maar ik overweeg al deze smarthome automatisatie-shit net niet zolang er geen duidelijke open standaarden zijn die door alle grote fabrikanten worden ondersteund. Zodra een lamp (EEN LAMP VERDOMME!) het risico loopt 'outdated/unsupported/onveilig/geen updates meer' te worden na 5 jaar koop ik dat kreng simpelweg niet.

Het enige dat ik wel koop, is klikaan/klikuit, de standaard klikkers (dus geen smart bridge of andere onzin die alles linkt aan je netwerk/een app). Die gebruik ik simpelweg om de trekhaajes in ons huis te vervangen met gewone schakelaars zonder de muren open te moeten breken :) Maar dat geldt niet echt als smart: geen app, geen internet, geen timers etc. Het is gewoon een schakelaar.
Of zorg gewoon voor Ondersteuning van echo,Siri,Google home. En je hoeft de koppen niet bij elkaar te steken. Daarbij komt natuurlijk dat je eigen protocol volgens/bedenken meer geld opleverd. En ja dat is 9/10 keer niet de beste weg voor de Cosument. Maar wel voor de aannemers. En die van vandaag de dag de baas.
Anoniem: 310408 @loki5042 augustus 2017 19:56
Echo. Siri etc zijn useri nterfaces en hebben niet veel met het protocol te maken. Je hebt daar altijd nog een controller voor nodig en die kan natuurlijk meerdere protocollen spreken. De enige controller die ik ken die Echo/Siri etc functies doet EN een multi protocol controller is, is de Homey.
Uiteraard. Maar je kan wel alles via 1 manier laten werken. En daar gaat het in de eindstreep toch om?
Is minder makkelijk dan je zou denken, voor bijv. Apple ondersteuning heb je MFI licentie en ook nog eens aparte chip met encryptie en zo nodig.
Ik draai naar alle tevredenheid alle protocollen op mijn Raspberry Pi icm Home Assistant :D
KlikAanKlikUit is een verschikkelijk protocol wat een 12 jarige nog kan onderscheppen en hacken. Wat dat betreft is zigbee een stuk beter ivm encryptie.
Anoniem: 310408 @Razwer2 augustus 2017 19:58
Dan kan jij je 12 jarige lol op door mijn keukenlamp aan en uit te doen. Als je 14 bent hou je daar wel mee op. Diegene die een compleet beveiligingssysteem op 433 maakt snapt er niet veel van.
het kwalijke is dus dat Trust wel gewoon alarmsystemen verkoopt op 433. "lekker makkelijk, lekker goedkoop". :(
433mhz is alleen de transportlaag. Je kan prima veilige implementaties over 433 gooien. In die zin is 433 niet anders dan 2.4ghz. Dat de meeste fabrikanten over 433 helemaal geen encrypte gooien is wel bijzonder schadelijk. Vrijwel alle deurbellen draaien over 433 zonder enige vorm van handshaking of encryptie.
True. Vorige week nog zitten spelen met een esp8266 en 433rf module. In 30 mins knutselen had ik mijn eigen huis ge-owned :(
Dan heb je toch 2 jaar lang een spook-lamp gehad. En aangezien ook de deursensoren over 433 gaan, kun je dus net doen alsof de deur dichtzit, terwijl dit niet zo is. Als kwaadwillende kun je hiermee het eventuele zelf-geknutselde-alarmsysteem wat hierachter hangt omzeilen.
Nu heb je, Chinese lampen, Ikea lampen, Protocol afwijking 1 en 2, Apple Homekit bij Hue en die 2.4Ghz wordt maar voller en voller....
De bandbreedte die je nodig hebt om een lamp aan/uit te zetten, of zelfs een paar lampen, sensoren, etc, is echt heeeeel heeeeeel klein. Mits de security enigszins fatsoenlijk is geregeld, en je dus niet elkaars spul kan hijacken, is het hebben van van alles en nog wat in deze band niet echt een probleem.
Niet perse de bandbreedte is het probleem, maar meerdere Zigbee netwerken, de magnetron, 25 andere WiFi access points van de buren, zo wordt de kans op problemen met de lamp aan het einde van de tuin alleen maar groter. (Ja, bij Hue kan je dan kiezen, wissel kanaal, maar, in gedachte van de gewone consument, moet het gewoon werken...)
Homekit was omdat Apple de huidige implementatie niet veilig vond.
En dat standpunt is niet verkeerd gebleken....
En Philips heeft een veiligere homekit uitgebracht, die met Android en iOS werkt.
Dus gewoon compatible.
Ow, en ZigBee is een protocol, vandaar dat het met Philips werkt.
En de firmware update van Philips op Trust lampen lijkt me vrij gek...

Trouwens, de lampen zijn maar een paar euro goedkoper dan Philips. Blijkbaar is Hue niet zo duur, maar is het leveren van een dienst gewoon duurder. Firmware updates, een app, bridges etc.

[Reactie gewijzigd door weeraanmelden op 23 juli 2024 15:27]

Nee mbt de updates heb je waarschijnlijk het verkeerd begrepen. Als jij op de bridge van Trust een Hue lamp hebt gekoppeld, zal deze lamp geen Philips updates ontvangen, updates welke essentieel kunnen zijn voor de levensduur van de lamp en andersom idem dito, Kaku lampen op een Hue bridge zullen geen updates ontvangen van de Hue bridge.
Anoniem: 145867 @Vorkie3 augustus 2017 07:38
Die updates kunnen natuurlijk ook de API zo breken dat het wel compatible is met Philips maar niet meer met die Trust bridge....
Anoniem: 855731 @Vorkie2 augustus 2017 20:11
Zolang er geen standardisatie is wil iedere fabrikant zijn technologie de de facto standaard maken.
En dat standardisatie een hoop problemen kan voorkomen laat de telecomindustrie zien. Ongeacht met wat voor technologie je belt, je kunt altijd iemand anders met een telefoonnummer bereiken, ongeacht wat de andere kant gebruikt. Dat kan natuurlijk ook voor alle andere dingen, maar dan moet je wel een 3GPP/IETS/ETSI-achtige organisatie opzetten.
Er is al een standaard, ZigBee ( light link) en idd niet iedere fabrikant investeert evenveel om het geheel interoperable te houden, maar het grootste probleem is dat iedereen ook zijn eigen bridge oplossing gaat maken.

Je zou eigenlijk een onafhankelijk bedrijf willen hebben die bridge maakt, maar ook de software updates van de verschillende fabrikanten verzorgd. Wellicht dat gaat gebeuren wanneer ZigBee 3.0 wordt uitgerold, vanaf deze versie is software update formeel gedefinieerd, voor huidige ZLL en HA lampen is het aan de fabrikant of en hoe ze software upgrade hebben geïmplementeerd, lees dus niet interoperable met andere fabrikanten.
Anoniem: 145867 @Erik19713 augustus 2017 07:39
Er zijn heel veel standaarden. Jij doet alsof ZigBee (light link) de heilige graal is. Dat is dus niet zo.
Nee dat zeg ik niet, het is juist een probleem met huidige ZigBee dat er zoveel profielen zijn die niet samen werken.

Dit zou opgelost moeten worden met ZigBee 3.0 maar die laat nog even op zich wachten.
Ik heb flink wat osram lightify spulletjes (smart- plugs.o.a. ) en dat werkt prima met nog veel meer spul van Philips hue, dat ook ik ook n en om het huis heb .
Ikea ging helaas te snel kapot om daar voorlopig nog geld in te steken.
Xiaomi en Philips hebben samen smart LED bulbs gemaakt. Xiaomi zorgt voor de connectivity, Philips voor de lamp zelf. Xiaomi heeft bovendien een (supergoedkoop) pakket aan smart home producten, waardoor je niet een situatie krijgt waarbij alles smart is maar niet met elkaar kan praten. En voor de, eh, tweakerige Tweakers, ze zijn ook aan te sluiten op Home Assistant, een geweldig platform waar je nóg meer verschillende apparaten of programma's op elkaar kan aansluiten.
Je zou kunnen overwegen om deze tussenstekker van Osram te gebruiken i.c.m. Hue en daar een contactdoos aan te hangen. De tussenstekker wordt door Hue herkend als On/Off plug-in unit. Werkt bij mij prima om een aantal apparaten tegelijk aan/uit te schakelen.
Aanvulling: zoals hierboven ook door Knijper1962 gemeld, was nog niet helemaal wakker :)

[Reactie gewijzigd door fedorjan op 23 juli 2024 15:27]

Tja, dat vraag ik me ook af. Ik denk dat het allemaal nog te jong is. Iedereen wil een stukje van de markt en hun winst genereren. Op een gegeven moment zal de sterkste winnen en dan zal er meer standaard komen.

Ik ben nu vol gegaan voor HomeKit enabled spul. Maar ik houd het ook alleen bij Hue. Ikea kan ook maar ik merk dat ik zowel de Hue app als de Home app gebruik... en dat maakt het weer lastig.
KlikAanKlikUit heb ik afgeschreven, het is duur en onbetrouwbaarder en werkt niet met HomeKit.
Als deze lampen nou toch eens wél hun kleur instelling vasthouden bij uit en aan schakelen met de gewone schakelaar... dan stap ik over, hue eruit, trust erin. Stoor me mateloos hieraan... hoe moeilijk kan het zijn om de setting in een stukje niet vluchtig geheugen op te slaan?
? Waarom zou je slimme lampen met muur schakelaar willen uit zetten, dan mis je het hele punt van het hebben van slimme lampen....... En Philips heeft diverse oplossingen voor een schakelaar om je Hue lampen mee te bedienen.
Omdat die schakelaar er zit, het is een kinderkamer dus is het ook nog eens makkelijk voor een 4 jarige. Het gaat niet om de schakelaar, het probleem is de lamp zelf.
als je de schakelaar verwijder, En hier een zender (AWST-8800 Draadloze Wandschakelaar) van klikaanklikuit ophang, zou het volgens mij wel correct werken.
Nope, want die AWST-8800 werkt op 433 mhz en niet op Zigbee. Dus je hebt sowieso een 'brug' nodig tussen de 433 mhz wereld en de Zigbee wereld (zij het Hue, zij het Trust).

Bv. de ICS2000 of een eigen servertje met Domoticz met een RFXCOM interface eraan.

Ik ben het wel met @involver eens. Het is stront irritant dat Hue lampen niet kunnen terug keren naar hun 'last state', na een power outage. Irritant als je bv. op vakantie bent en er is een stroom storing geweest.

Wat @Erik1971 zegt ben ik het ook niet mee eens. Het hele punt voor mij waarvoor ik ooit aan Hue ben begonnen, is het hebben van lampen die je helemaal kan ' tunen' op de door mij gewenste kleur/kleurtemperatuur en helderheid. Dat was de primaire use case. Met 'slimme schakelaars' of een app bedienen is nooit de motivator geweest. Hadden de lampen hun 'last state' onthouden, had ik met de traditionele schakelaars prima in mijn use case kunnen voorzien.

"Genoeg opties voor een schakelaar" valt helaas ook tegen. Ze hebben alleen de Hue tap en de remote. Beiden zijn alleen maar met modificaties enigzins te integreren in het bestaande schakelmateriaal.

Uiteindelijk heb ik dus wel een aantal van die remotes gekocht en op een 'leuke' plek opgehangen. En vervolgens de fysieke schakelaars maar afgedopt en vervangen door een blindplaatje. Maar alleen vanwege het niet opslaan van een last state.....
Ok nu snap ik je probleem, idd met kleine kinderen is het lastig om gebruik muur schakelaar te vermijden.....

Je kunt bijvoorbeeld een Hue tap als vervanging kunnen gebruiken, zoals anderen al suggereren, maar dat is best kostbaar omdat dit niet zo door Philips wordt geleverd.
Soms komt dat door de WAF; de Wife Acceptance Factor..
En Philips heeft diverse oplossingen voor een schakelaar om je Hue lampen mee te bedienen.
Die afstandsbediening is best handig, ja. Alleen heel erg jammer dat die magnetische backplate ongeveer een halve centimeter te smal is om op een Europese wanddoos te passen. Amerikaanse maat?

Ik bedien mijn Hue's daarom maar via een Z-wave schakelaar.
Helemaal mee eens.

Die 'diverse oplossingen' zijn er helaas niet. Ze hebben de tap en de afstandsbediening. Beiden integreren out of the box niet met bestaand schakelmateriaal.

Hue tap valt te modden door hem uit elkaar te halen en de "enocean module" die erin zit in enocean schakelmateriaal van Eltako te stoppen (en dat past weer in de wat moderner uitziende lijnen van de A-merken). Maar dat valt voor een gewone consument niet onder 'diverse oplossingen'.
Ik begrijp je helemaal. Schijnbaar hebben ze dit bewust zo gedaan om beter als "normale" lamp te functioneren.
Ik heb een klik-aan-klik-uit inbouw dimmer die wel naar de laatste stand gaan, maar ik moet toegeven dat dat ook niet altijd is wat je wilt. Wat echt fijn zou zijn is als je de default in kan stellen.
Ik heb het in mijn huis allemaal met domoticz gekoppeld. Raspbarry (tegennwoordig Synology) met Domoticz en RF433 ontvanger. Achter de schakelaars een KAKU switch die domoticz aanstuurt en de HUE lampen aan (In de laatste kleur) en 2x snel uit aan om te resetten naar de default kleur.
Geloof me, ik draai ook domoticz, heb een rfxcom voor mn kaku lampen, maar die stomme hue is en blijft de dwarsligger. Ik heb ook hue remotes in de woonkamer. Maar de kinderkamer (waar zo'n rgb lamp natuurlijk helemaal op zn plek is) heeft gewoon een hanglampje met normale schakelaar. Dus helaas...

Maar ik zal eens kijken naar de suggesties in deze thread zoals milight en de ombouw van de remote, bedankt voor de tips!

Ps Ben wel benieuwd naar je script om snel aan en uit te detecteren :)

[Reactie gewijzigd door involver op 23 juli 2024 15:27]

Kijk eens naar de milight Lampen, die doen dat wel zo
Dat klopt, deze lampen heb ik op het moment.
Ze zijn ook nog eens een stuk voordeliger dan de Hue lampen.

Enige nadeel...de lampen geven, wanneer je een kleur selecteert, een stuk minder licht dan de Hue lampen.
Milight lampen vind ik geen alternatief. Wat Luminatus ook impliciet al een beetje zegt: Het mag misschien goedkoper zijn en wél de last state onthouden. Maar qua kwaliteit van de kleuren of wit licht of qua CRI halen ze het niet bij Hue.
Dat de lampen hun kleur niet vasthouden bij in-of uitschakelen via de "gewone" schakelaar was voor mij mij de reden om de Hue set terug te brengen naar de winkel. Super irritant dat de lampen dan standaard naar fel wit springen.
Daarnaast is het ook een probleem wanneer je een stroomonderbreking hebt gehad. Je lampen gaan dan automatisch weer aan op de meest fel witte stand.

Op het developers forum van Philips klagen zeer veel mensen hierover maar Philips blijft dit negeren.
https://developers.meethue.com/content/there-way-change-startup-color?page=5
Ik heb net de Ikea Tradfri getest met Homey (Zigbee support is vandaag live gegaan bij Homey) en de Ikea lampen behouden WEL hun dim en hue waarde (cool white tot warm white, geen RGB).
Ik ben best onder de indruk van deze ikea lampen.
Ben benieuwd naar de prijsstelling. Zigbee heeft onmiskenbaar voordelen boven het huidige protocol dat voor KaKu gebruikt wordt.
Ik hoop dat het concurrerend wordt gepositioneerd qua prijs. Verder ook benieuwd naar de (inter)compatibiliteit met producten van andere leveranciers/merken.
Zie ook het complete assortiment.

Bij sommige artikelen staat expliciet vermeld dat deze compatibel zijn met Philips Hue, bijvoorbeeld bij de afstandsbediening.

Wat mij wel wat verbaast is dat het eigenlijk wel rebranded Philips-spullen lijken. De afstandsbediening heeft exact hetzelfde uiterlijk + achterplaat (inclusief groef) enkel met de middelste knoppen opgesplitst. De dimbare led-lamp heeft exact 806 Lumen zoals de Philips Hue White (volgens de verpakking die ik hier heb liggen), maar wel een andere kleurtemperatuur. Gezien de gelijkenissen is het niet gek dat de prijsstelling volledig vergelijkbaar is.
Die afstandsbediening is ook even duur als de Philips Hue variant. Hmm, Trust of Philips... lastige keuze...
Als die Trust afstandsbediening dusdanig compatible met Hue is dat je er in de Hue bridge acties op kan uitvoeren, dan weet ik het wel!

Die trust afstandsbediening is echt veeeel uitgebreider dan de Hue Tap of Hue remote control.

Maar als de ZLL compatibiliteit niet veel verder gaat dan het direct kunnen bedienen van een groep lampen (na ze te hebben gekoppeld), zoals bv. bij de ZLL producten van Busch Jaeger, dan is dat wel jammer.
Ehh. Das niet helemaal waar. Je kunt met de Hue afstandsbediening (niet Tap) juist enorm veel instellen. Als het niet via de officiële app, dan wel via een third party app zoals All4Hue. Ik was dan ook sarcastisch. Ik heb meerdere van die ab 's van Hue en die zijn zo vrij te programmeren als jezelf wilt.
Dat klopt. Met de Hue AB kan je udd van alles programmeren.

Ik had het dan ook expliciet over afstandsbedieningen van derden, zoals de ZLL ab's van bijvoorbeeld busch jaeger (die in normaal schakelmateriaal passen). In de Hue bridge kan je daar helemaal niets mee!
Makkelijk Philips zij hebben meer dan 8 jaar ervaring met maken van ZigBee producten en waren de eerste met smart ligging op basis van ZLL.
En de andere producten lijken erg veel op Orvibo Smart Home producten...

[Reactie gewijzigd door LamSchaap op 23 juli 2024 15:27]

nope:
http://www.trust.com/nl/p...able-led-bulb-zled-tune9-
27.99€ per lamp voor witkleuren
http://www.trust.com/nl/p...unable-led-bulb-zled-rgb9
47.99€ per lamp voor alle kleuren

[Reactie gewijzigd door Whatson op 23 juli 2024 15:27]

Wil je goedkopere lampen zal je toch echt naar Ikea moeten uitmaken.(nog vol in ontwikkeling). In afschaf niet direct goedkoper(starter pack). Maar per lamp zijn ze wel goedkoper.
Van de ikea tradfri producten ben ik zeer tevreden, behalve dat er maar 1 afstandsbediening per groep lampen kan gebruikt worden. Dat is erg jammer. Vooral in een grote kamer is 1 afstandsbediening gewoon te weinig. Anders had ik er gewoon meerdere tegen de muren gehangen.

Is dit ook zo bij de alternatieven? Hue, kaku,..?
Philips hue kun je meerdere afstandsbediening voor een groep maken. Je maakt gewoon scenes aan en die activeer je met de ab's. Ik heb m'n huis ook volhangen met die dingen en ze kunnen alle kamers bedienen, ook 2 voor de keuken oid. Dus ja, kan zeker.
Nog heel even geduld, en je kunt Tradfri aansturen via Homey. Dan kun je oneindig veel sensoren en afstandsbedieningen gebruiken voor (groepen) Tradfri. :)
Dat was wel snel! Zojuist mn Homey geupdate naar de laatste expirimental versie en de eerste ikea lamp gepaired. Die oude KAKU schakelaar zowel hue als ikea lampen aansturen :*)
Ik ga er hier voor het gemak even vanuit dat mensen op het stabiele kanaal zitten, voor hen duurt het nog net ietsje langer. Maar inderdaad, voor iedereen die experimentele updates heeft aangevinkt is deze functionaliteit sinds afgelopen nacht beschikbaar :)
Durf ik niet te zeggen. Je kan uiteraard de vraag in [Philips Hue] Ervaringen & discussie - Deel 2 stellen. Daar zal vast wel iemand je kunnen helpen:P
De oude (433mhz) KAKU kon al 6 zenders met 6 ontvangers koppelen. Ik verwacht (hoop) dat de zigbee lampen niet minder zullen zijn. Met een control station zou het hoe dan ook geen probleem moeten zijn.

Hue is gelimiteerd tot het maximale aantal apparaten dat op 1 bridge ondersteund wordt (50-60). Er zijn mensen die tegen dat limiet aanlopen.
Meh... in Ikea Tradfri ben ik ook zeker geïnteresseerd.

Maar helaas heb ik in het topic hier op GoT over LED verlichting moeten constateren dat Ikea Tradfri lampen (iig de GU10 spots) ontzettend kunnen 'flikkeren'.

Zie:
https://gathering.tweaker...message/52076817#52076817

Ik ben hier erg gevoelig voor. Hue heeft het ook, maar daar blijft het nog net acceptabel in dagelijks gebruik. Ikea heb ik verder nog niet met eigen ogen gezien.

Ben wat dat betreft wel benieuwd wat die Trust lampen gaan doen op het gebied van hun electronica en PWM aansturing.
Zojuist mn eerste ikea tradfri geinstaleerd (normale fitting) en ik was onder de indruk van de licht kwaliteit. Het is een erg krachtige lamp met mooi licht.

Er zijn best een boel mensen die gevoelig zijn voor flikkeren en led verlichting kan heel vervelend zijn. Toch denk ik dat het tegenwoordig niet meer acceptabel is om een flikkerende led lamp te hebben, zeker niet in een goed bedraad huis.

Elke ikea vestiging heeft een demo setup die je kan bekijken. Als je een goede instap plek wilt ik wat leuke smart home tech kan ik je de ikea zeker aanraden.
Mja, als je dus de link volgt dier ik had gepost, dan is dus al in de demo setup te zien dat iig de gu10 lamp zeer slechte PWM doet.

Verder geloof ik je graag, hier al meerdere 'normale' ledlampen van Ikea in huis en zeker voor het geld echt super fijn licht.
Maar de 2,4GHz-frequentieband zit in de meeste huizen al ramp vol door de wifi signalen, zal dit niet storingsgevoeliger zijn hierdoor ?
Zigbee stuurt maar heel weinig data en het protocol garandeert dat het aankomt. Een zigbee apparaat mag niet eens veel data sturen. De collisions zouden dus mee moeten vallen.
433mhz is compleet ongecontroleerd en elke apparaat kan op die frequentie schreeuwen. In de praktijk is zigbee een stuk betrouwbaarder.

Ik woon in een appartement met heel veel wifi in de lucht. Ik heb in een paar jaar misschien 1 of 2 keer meegemaakt dat een zigbee commando niet door kwam, maar dat zou ook aan iets anders kunnen liggen dan de frequentie.
Mja... in ons rijtjeshuis hebben we helaas wel wat vaker last van storingen op Zigbee (lees: Hue lampen met Hue bridge). Zo af en toe is er gewoon een lamp niet goed bereikbaar of kan een afstandsbediening de bridge niet bereiken.

Eigen 2,4 ghz. WIFI op kanaal 1 of 6 houden en Zigbee op het allerhoogste kanaal heeft wel geholpen. Dus er is wel degelijk invloed, zeker als je meerdere verdiepingen wilt overbruggen.

Sinds we op de 1e verdieping ook wat 'vaste' Hue lampen hebben, die bijdragen aan de mesh, is het overigens ook wel weer een stuk beter geworden.

[Reactie gewijzigd door eymey op 23 juli 2024 05:43]

Ik dacht altijd dat het bereik/zendvermogen van zigbee vrij klein is, maar wat je zegt over wifi kanaal is ook wel logisch.
Mijn ouders wonen in een vrijstaand huis met geen andere wifis in de buurt. De bridge kan zelfs op de zelfde vloer niet het hele huis door (groot en deels open ruimte). Als een lamp halverwege stroom heeft werkt het prima (zoals verwacht met een mesh).
De bridge staat in de meterkast aan de rand van het huis vlak naast de router. Misschien dat het instellen van het wifi kanaal het zigbee range probleem oplost. Dat moet ik eens gaan proberen.

Met een sample size van 1 is het is niet mogelijk om conclusies te trekken, maar ik denk dat dit een goede test is om meer te weten te komen over het gedrag van zigbee. Bedankt voor de tip.
Succes! Ben benieuwd of dat het idd oplost :)

Verder zal het bereik van Zigbee inderdaad sowieso wel kleiner zijn dan een gemiddeld WIFI Accesspoint of client, al is het alleen al maar omdat je in de voet van een lampje ook nooit een geweldige antenne kwijt zal kunnen.

Als je pech hebt, dan kan een té drukke 2,4 ghz. band door een wildgroei aan WIFI AP's absoluut het signaal van Zigbee 'overschreeuwen' en dan maakt het ook niet meer uit of Zigbee nou veel of weinig data stuurt :).

https://support.metageek....gBee-and-WiFi-Coexistence
Lijkt wel heel erg op Philips Hue, lampen heb je misschien geen keuze, maar die AB kan echt niet. Kun je wel 2 extra knopjes toevoegen, maar de hele opzet incl wall mount is gelijk.
Zo'n wallmount is handig om over een Amerikaanse licht schakelaar te plaatsen. Ik weet het niet zeker, maar ik dacht dat Philips niet de eerste was met dit concept.
Waarom Trust het zelfde ontwerp gebruikt verbaast mij ook wel een beetje aangezien ze niet op de Amerikaanse markt zitten. Aan de andere kant is het een erg logische en intuïtieve layout. Ik kan me voorstellen dat elk ander design eigenlijk minder praktisch is.
Kortom: beter goed gejat geleend dan slecht bedacht.
Blij dat ik Z-wave heb gekozen in plaats van Zigbee/Hue/Klikaanklikuit jaren terug :-) Veel meer keuze in merken en controllers.

[Reactie gewijzigd door alexnauta op 23 juli 2024 15:27]

En het werkt allemaal samen, een groot mooi mesh netwerk, geen last van 2.4ghz signalen, muurschakelaars werken gewoon normaal (hoge WAF).
Welke merken/controller gebruik je?
Vera Edge controller (heeft zo zijn eigenaardigheden, maar ik kan hier zelf voor programmeren in LUA en er zijn veel app's voor.

Thermostaat en CV-relais van Secure
Dimmers van Benext (zeer goedkope dimmers)
Schakelaars/relais, RGB led controllers en binaire sensors(temperatuur o.a.) van Fibaro
Bewegings sensoren van Fibaro

En daar naast nog wat spul van Greenwave, Aotec, etc.

En alles gekoppeld via de app op alle laptops, telefoons en tables.
Bedankt. Ik ga dit eens bekijken.
trust, ik krijg serieus kriebels van die naam
Inderdaad.

Zo'n 25-35 jaar geleden was Aashima(Trust) een Importeur/PC-bouwer, verkochten ze onder de naam Trust o.a. bij de Dixons, mijn eerste eigen PC was een 286 van Trust, goedkoper dan de rest(Skytec, Headstart, met de A-merken als Laser en IBM kon je geen vergelijking maken) en een zeer degelijk apparaat voor zijn tijd. Boxjes waren ook in orde destijds, maar dat waren ze van tig andere merken die op de het opgedrukte merk+logo er exact hetzelfde uitzagen ook.

Toen ze 20 jaar geleden met hun nieuwe blokjeslogo kwamen en de rood-witte dozen valt het IMHO onder goedkoop opgekochte net-door-de-test gekomen gerelabelde troep net zoals Sweexx, Memorex of Safeway. Van brandgevaarlijke voedingen, interne analoge modems die spontaan beginnen te klikken, netwerkkaarten die het niet presteren om een verbinding met een afstand van meer dan 20 meter op te zetten,

Wat ze ook uitbrengen, het blijft behelpen, zelfs als het iets simpels is wat eigenlijk niets mis in kan gaan, zoals een muis, switch, of USB hub krijgt zo'n product het toch voor elkaar om rare dingen te gaan doen of gewoon door te branden. Natuurlijk "kan er altijd een defecte unit doorheen sluipen", maar bij merken als Trust, Eminent en Safeway/Sweexx is het meer regel dan uitzondering. Het mag dan wel niks kosten, als je het later alsnog voor iets fatsoenlijks moet vervangen is het zonde van je tijd en geld.

Ik zou nooit die troep in het electriciteitsnet van mijn huis integreren, want in mijn ervaring heb je 100% kans dat het fout gaat met dat spul, zo niet direct zeker binnen 3 jaar, en het is afwachten wat dan de schade is.
De kwaliteit van trust spul was inderdaad nogal wisselend. Toch heb ik echt pareltjes (bv . pc-speakers) in bezit gehad die écht goed klonken en waar ik ook jaaaaaren plezier van heb gehad.

Bovendien, het trust van 'toen' hoeft niets te zeggen over nu. Zeker niet omdat ze (in ieder geval in dit geval) samen werken met klikaanklikuit (onderdeel van hetzelfde moederbedrijf?) of klikaanklikuit z'n naam er in ieder geval aan verbindt.

En klikaanklikuit heb ik tot nu toe nog niet op brakke producten kunnen betrappen, terwijl ik daar aardig wat spul van in huis heb. Sommige stekkerschakelaars heb ik al sinds 2008 24/7 aan het lichtnet heb hangen, of bv. een schemersensor die al sinds 2010 de brandende zon, hoosbuien en winters trotseert.
Die setjes heb ik dus ook gehad, en dat zijn gewoon dingen waar alleen hun logo opstond.. Target had exact dezelfde luidsprekers bv, maar hun joysticks en stuurtjes uit diezelfde periode waren zonder uitzondering prullen.. ook het force feedback stuur van 200 gulden, drie van verkocht, zeker tien keer een teruggehad voor RMA.

Ze maken het ook niet zelf, ze kopen het in, labelen en verpakken het.. Ga voor de grap eens na hoeveel verschillende varianten van de 56K Pci modems er waren, met allemaal verschillende chipsets en PCB's.. De kwaliteitscontrole is gewoon niet hoog genoeg, ook genoeg "kema-gekeurde" dingen gezien die nooit door de kema gekeurd waren, dat had de echte chinese fabrikant gewoon in de stekker bijgedrukt.

Ik heb genoeg drama's met trust in persoon meegemaakt, en ook regelmatig in de nieuwsberichten zelfs hier, dat ik het risico niet eens meer neem en vijf of tien euro meer neerleg voor hetzelfde product in een sitecom of TP-link verpakking, gezien ze gewoon minder uitval hebben, en waar ze dat wel hebben, is hun klantenservice gewoon een stuk beter.
Ontwikkelt Trust zelf - en hoe lang gaat trust security-fixes uitbrengen? Dat is voor mij de differentiator - in deze IoT-markt - hoe lang garandeerd men support - en goeie deftige gratis ondersteuning. Dat mag wat kosten - zelfs.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.