Gerucht: Facebook werkt aan slimme speaker met 15"-touchscreen

Facebook werkt aan een slimme speaker waarbij beeld een grotere rol speelt dan bij concurrenten als de Amazon Echo, de Google Home of de Apple HomePod. Dat beweert DigiTimes op basis van bronnen binnen Taiwanese fabrikanten.

Facebook combineert de slimme speaker met een 15"-touchscreen en laat het product bouwen bij Pegatron, het Taiwanese bedrijf dat bijvoorbeeld ook een deel van de Apple iPhone- en Microsoft Surface-productie voor zijn rekening neemt. DigitTimes meldt dit van zijn bronnen binnen de Taiwanese technologie-industrie vernomen te hebben.

Facebook zou de productie al op kleine schaal zijn begonnen. Het ontwerp zou afkomstig zijn van de Building 8-afdeling van het sociaal netwerk, waar het bedrijf werkt aan experimentele producten. Facebook heeft al sinds 2015 zijn eigen persoonlijke assistent 'M', die het in Messenger heeft verwerkt. Facebook heeft echter nog geen eigen hardware met de assistent, zoals Amazon, Google, Apple en binnenkort Microsoft en Samsung wel hebben. Het gerucht verschijnt een week na een bericht van Business Insider over een modulair apparaat van Facebook.

Dat apparaat zou niet alleen kunnen werken als smartphone en slimme speaker, maar ook als microfoon en aanraakgevoelig apparaat, al naargelang de gekoppelde module. Daarbij ging het echter om alleen een patentaanvraag; er zijn geen indicaties dat Facebook daadwerkelijk aan het in het patent beschreven apparaat werkt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-07-2017 • 11:25

68 Linkedin

Reacties (68)

68
67
35
4
0
23
Wijzig sortering
Dit geeft volgens mij vooral weer dat de term 'slimme speaker' wat voorbarig lijkt en de ontwikkeling van apparaten in deze klasse nog enorm in de kinderschoenen staat? Uiteindelijk zal een dergelijke toepassing wel de 'killer app' voor de TV blijken, of iets wat daar in de buurt zit.

Los daarvan: ik kan nog steeds niet zonder rillingen nadenken over 'always on' microfoons en camera's in huis. Zeker niet met partijen erachter die ongevraagd experimenteren met de gemoedstoestand en politieke voorkeuren van de gebruikers.
Los daarvan: ik kan nog steeds niet zonder rillingen nadenken over 'always on' microfoons en camera's in huis.
True, maar always-on microfoons zoals je telefoon? TV? Auto?

En een speaker en een microfoon zijn eigenlijk hetzelfde. Het een kan voor het ander gebruikt worden.
Dit geeft volgens mij vooral weer dat de term 'slimme speaker' wat voorbarig lijkt en de ontwikkeling van apparaten in deze klasse nog enorm in de kinderschoenen staat?
Inderdaad. De eerste iPhone of tablet was ook een eerste iteratie.
Staan die microfoons dan altijd aan en actief te luisteren? Ik maak geen gebruik van spraakbesturing, geen Google Now aan, niet op de TV en in de auto moet ik op een knopje drukken voor 'ie iets met geluid gaat doen.

Daarnaast vind ik alles met spraakbesturing niet prettig werken. Het is vele malen sneller om gewoon wat in te tikken of gebruik te maken van fysieke knoppen. En iedereen die altijd maar tegen objecten begint aan te praten, volgens mij worden we helemaal gek van elkaar.
Dat weet je niet. maar mic always on betekent ook niet dat alles direct naar Google gaat.

En spraak besturing kan sneller en pratikeren werker. Hey Alexa, good night. En je tv/reciever/Android box gaat uit. Je lichten gaan uit. En bv termostaat gaat naar 15 graden. Dit heb ik sneller gezegd als dat jij je telefoon kan pakken. En zo kan je bv ook Zeggen. Hey Alexa, put tv on and ask Netflix to start Orphan black. En alles gaat aan en orphan black start waar je gebleven was. Dit is vele mallen sneller als wat je ooit met knopjes ooit kan doen.
Er zijn verschillende manieren om spraakbesturing te implementeren, dus per geval zullen er handige en minder handige oplossingen bestaan.

Ik ben overigens ook niet tegen spraakbesturing als concept, maar ik zit gewoon niet te wachten op meeluisterende, always on, always connected apparatuur van partijen met een discutabele reputatie op gebieden als privacy en integriteit.
Daarnaast vind ik alles met spraakbesturing niet prettig werken. Het is vele malen sneller om gewoon wat in te tikken of gebruik te maken van fysieke knoppen. En iedereen die altijd maar tegen objecten begint aan te praten, volgens mij worden we helemaal gek van elkaar.
Probeer maar eens "Wat is de snelste route naar St. Annaparochie" in te typen. Weddend dat spraak sneller is?
Geprobeerd..

Siri stuurde me naar Nijmegen..
Niet helemaal mee eens, technisch komt het op 't zelfde neer.. Maar jouw subwoofer is echt te groot om geluidstrillingen op te vangen en je microphoon zeker te klein om uberhaupt een hoorbaar geluid te produceren ;)
Een 'slimme speaker' van Facebook met daarin een microfoon die je constant afluistert om je dan via zijn 15"-touchscreen te bestoken met 'gerichte reclame', hmmmm, ik denk dat ik daarvoor pas...
ik vertrouw het allemaal niet meer.. ik ben ook van Facebook af ongeveer 3 maanden en het bevalt me prima, maar met dit is dit niet iets wat tegen zuckerberg zijn eigen ideeën ingaat...

ik meende me ooit ergens te lezen dat hij ze webcam afplakt en ook de microfoon van ze notebook zodat ze hem niet af kunnen luisteren etc, en dan zou er nu een product komen van Facebook die zoiets mogelijk maakt.
Iedereen plakt de webcam toch af? ;)
Anoniem: 120539
@kazz198025 juli 2017 13:53
Nee hoor, ik niet.
Ik zie dat wel regelmatig in mijn omgeving. Als er echt mensen zijn die het interessant vinden om naar mijn hoofd en de achtergrond te kijken: be my guest.
De microfoon is wat dat betreft veel relevanter; besproken informatie valt nog wel wat (zakelijk) interessante info uit te halen. Ik denk dat het psychologisch effect van de camera groter is, omdat dat oogje je aan zit te staren.

Over het FB apparaat zelf: ik moet er eerlijk gezegd ook niet aan denken.... ;)
Ik zit niet enkel en alleen met mijn hoofd voor de laptop. Dan begint het al rottiger te worden, zakelijk gezien, afpersing prive etc...
Precies dat...
Prive is het voor mij vooral een ding omdat de kinderen de laptop geregeld gebruiken om in bad tv te kijken... Qua geluid niet boeiend - maar beelden daarvan wil je echt niet op internet tegen gaan komen!
Qua werk is het een risico op datalekken als ik eens met papieren zou lopen te zwaaien oid.
Mijn kinderen zouden nog niet eens een waterdichte phone in bad krijgen, laat staan een laptop. De waterdichte douche radio mag aan.

Dit systeem lijkt me wel interessant, maar heb geen zin in adds. Die gaan er geheid komen.
In bad mag hij ook niet - in de badkamer is geen probleem - en enkel als zijnde televisie - dus ze komen er verder niet aan. Een fatsoenlijke laptop kan prima wat water hebben mocht het opspatten en ze zijn oud genoeg daar verantwoordelijk mee om te gaan. Maar de camera moet dus echt dicht.
Hangt ook een beetje van je beroep af. Als Online streamer kan ik begrijpen dat je hem niet vrijwel elke dag gaat afplakken.
ik ben ook van Facebook af ongeveer 3 maanden
Aha, je gebruikt ook geen Whatsapp of Instagram meer? Helaas is het moeilijk om aan het Facebook imperium te ontkomen tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door marowi op 25 juli 2017 12:57]

Ik anders ook niet: geen FB meer in ruim 2 jaar, WA of IG nooit gebruikt. Ik stel mijn privacy boven de geboden functionaliteit...
En surfen in combo met 3 adblockers die oa alle like en dergelijke knopjes blokkeren. Anders heeft het tegenwoordig inderdaad geen zin.
Voor iemand die z'n privacy zo hoog in het vaandel stelt is er anders binnen 2 minuten veel over je te vinden..

Volledige naam, geboortedatum, naam van vrouw, interesses enz enz.

Tot je woonplaats en foto's van je woonkamer aan toe :+

Samen met je naam ben je niet heel moeilijk te vinden met al je mooie spullen. Ik zou toch wat offline gooien als ik jou was.

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 26 juli 2017 00:21]

Maar ik koos er wel zelf voor om het online te zetten. Destijds... want m'n website is al jaren outdated... Is er eigenlijk nog niet van gekomen om die 's offline te halen.
Met alle tracking tegenwoordig kies je er niet meer voor wat wel of niet van je geweten is, dat was enkel mijn punt. Zelfs of je een profiel hebt of niet, of je ingelogd bent of niet, FB (ea) volgen je overal. En daar heb ik nu 's geen zin in.
Het maakt mij ook allemaal niet uit, maar Facebook en Whatsapp niet gebruiken omdat die je privacy zouden schenden en vervolgens je hele levensverhaal online hebben staan vind ik wat apart. Maar ieder zijn ding zullen we maar zeggen ;)
je hebt helemaal gelijk, maar ik heb het idee dat ze bij facebook toch meer verzamelen van je dan whatsapp of instagram.
En wat is daar het probleem mee? Ze verkopen je gegevens immers niet door maar gebruiken deze enkel om gerichte ads te doen verschijnen.
Volgens mij is dat dus niet helemaal waar wat je daar zegt... Zie het onderzoek van de consumentenbond klik
Slecht onderzoek. Er wordt niet bewezen dat FB je gegevens doorgeeft aan anderen, ze tonen enkel aan dat FB gerichte ads kan tonen, iets wat we al lang wisten.
Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.
Niet alleen hij, ook bij andere grote bedrijven en inlichtingsdiensten plakken ze de webcam of af, of maken ze deze fysiek onschadelijk. Bij mij was het gewoon een stekkertje die ik los kon maken op het moederbord van mijn laptop. Ik gebruik mijn webcam toch niet, dus waarom zou ik die niet onschadelijk maken. Ik weet niet eens of mijn webcam het ooit heeft gedaan.

[Reactie gewijzigd door ArawnofAnnwn op 25 juli 2017 12:05]

Op zich is het normaal dat ze een touchscreen verwerken want dan hoef je uw gsm minder snel boven te halen om het weekschema van uw thermostaat aan te passen of de camerabeelden van uw alarm app te bekijken of hoe het zit met uw energieverbruik, wie er aan de deur aanbelt enz.

Een goede speaker is altijd leuk want je wilt niet dat de stem schel en irritant klinkt. Dat er mooie muziek uitkomt is zeker mooi meegenomen.

Privacy is een groot probleem, ik voel me pas een beetje veilig als ze van privacy een USP maken. Zeker voor Google en Facebook, die bezitten en eigen advertentienetwerk en verdienen hun boterham met enkel en alleen advertenties.

De afgelopen week surfte ik vooral op imo websites om een huis te kopen en het viel me op dat de helft van de Facebook Wall posts handelde over mensen Co-housing zochten of aanbieden. Zonder dat ik iets over dat onderwerp op facebook had gezet. Mogelijk wel op messenger.

Opzich is het simpel: Als je het product of dienst zelf niet koopt wordt jij zelf verkocht.
De like-knop van Facebook die op allerlei plekken staat helpt ze bij targeting. Daarvoor hoeven ze je dus niet op Messenger 'af te luisteren' ;)

Facebook heeft een enorme machine learning farm die niets anders doet dan alle mogelijke signalen die ze van je binnenkrijgen proberen te interpreteren om zo te zien of ze je engagement en conversie kunnen verhogen (dus meer tijd op Facebook doorbrengen en vaker op ads klikken).

Kan me goed voorstellen dat die speaker weer allerlei extra signalen geeft, zoals bijvoorbeeld aan je stemgeluid horen welke stemming je hebt, horen wanneer je in een drukke bui bent, rustige bui, etc. En dat nog zonder inhoudelijk naar dingen te luisteren (welke muziek, welke tv-zender, inhoud van je gesprekken)... Dus voor Facebook supernuttig, nuttiger nog dan voor Amazon en Google.
Op zich is het normaal dat ze een touchscreen ...
Uh, een "speaker" is toch zo'n houten blokje die elektrische signalen in geluid omzet?
De afgelopen week surfte ik vooral op imo websites om een huis te kopen en het viel me op dat de helft van de Facebook Wall posts handelde over mensen Co-housing zochten of aanbieden. Zonder dat ik iets over dat onderwerp op facebook had gezet. Mogelijk wel op messenger.
Is gewoon omdat die immo websites een Facebook Pixel hebben geïnstalleerd en jij daarom dus nu vooral immo content op Facebook zal zien. Niets vreemd aan en heb het liever zo dan dat ik random reclame te zien krijg waar ik niets mee ben. :)
Dat woordje 'gewoon' stoort mij. Ik wil niet gevolgd worden op het web, punt uit. Ik like nooit niets pp facebook, ik posts nooit niets ik gebruik het enkel voor events te delen. En nee, ik deel geen imo events.

Er was ook geen reclame trouwens, het waren gewoon posts vanngebruikers die een huisgenoot zochten maar het algoritme van FB was duidelijk gericht op imo posts.

Punt is dat Facebook al uw doen en laten online volgt, zelfs buiten de fabook.com muren.

Niets vreemd aan de hand? Volgens mij ligt mijn privacy nu gewoon op straat.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 26 juli 2017 11:15]

"...ook als microfoon..."
Is dat niet de voornaamste taak, luisteren?
Klopt. Maar dit is een marketing naam, 'speaker'. Als je het als microfoon in de markt zet zullen veel meer mensen een gevoel hebben van (mee)luisteren.
Maar wel vreemd dat men iets met een speaker, microfoon en inputdevice/touchscreen een speaker noemt.

[Reactie gewijzigd door niki_lauda op 25 juli 2017 11:39]

Komt mogelijk omdat het de concurentie aan moeten gaan Google home assistent. Apple Siri(komt ook met een smart speaker). En Amazon echo/show(ook met scherm). En dat zijn speakers die luisteren en dingen voor je kunnen doen dan wel vertellen. En dan vind ik Smart speaker een prima keuze.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 25 juli 2017 14:26]

En waar in dat artikel staat dat dit werkelijkheid is? Een patent aanvragen is nog iets anders dan het al gebruiken.
Waarom is dat gekkigheid? Het is de realiteit en iets waar je je best zorgen om mag maken, mijns inziens.

Kijk 'iedereeen luistert je via alles af' gaat ver (maar ik neem aan dat je wat chargeert om een punt te maken), maar het is zeker niet ondenkbaar dat er dingen mee gedaan worden die je als consument liever niet hebt, toch? Of ben ik dan te 'alu-hoedje-modus'? :)
Als de mogelijkheid er is ga er dan maar vanuit dat het misbruikt gaat worden.
Zo gaat dat eigenlijk altijd..
Anoniem: 878977
@bilbob25 juli 2017 12:01
"zoekt bedrading van microfoon op"

*KNIP*
hardeschakelaar er tussen zetten? :P
Facebook's core business is datamining van persoongegevens en die verkopen aan adverteerders. Dus iedereen zoveel mogelijk volgen en afluisteren is daarbij een compleet valide scenario. Dus totdat bewezen is dat ze netjes met de gegevens omgaan, *moet* je er vanuit gaan dat ze bokkesprongen maken met je data. Het verleden leert ons dat ook.
Wordt dit dan de enige speaker met de mogelijkheid om whatsapp berichten te sturen?
Lijkt me niet; Siri (Apple) kan dat zelf ook, weliswaar met tussenkomst van een iPhone waar Whatsapp natuurlijk op staat.
Ik kan het ook met Google Assistant
Ik loop al een tijd rond met zo'n speaker die kan whatsappen.

Ok mijn speaker heeft maar ongeveer een 5" scherm, maar de accu en mogelijkheid voor 4G maakt een hoop goed.

Web messenger werkt anders ook goed op mijn speaker met scherm van 9" is ook lekker plat en de accu gaat ook lekker lang mee.

En desnoots gebruik ik mijn 15" op klapbare speaker.

En al mijn speakers hebben geen facebook, heerlijk. (Oh en ze hebben een microfoon en webcam).
Anoniem: 878977
25 juli 2017 11:38
Luidspreker met aanraakscherm?

mis ik iets?
Het voordeel van de bestaande speakers (Amazon Echo, Google, Siri) is juist dat ze vrij vertikaal gemaakt zijn en dus weinig ruimte in beslag nemen.. Met een 15" scherm gaat dat niet meer op. Zelfs op zijn kant niet (afhankelijk van de beeldverhouding maar toch).

Dan moet het wel een heleboel bieden willen mensen daar ruimte voor maken. Want anders dan een gewone speaker moet je hem op een zichtbare plaats zetten.

Ik ben wel benieuwd wat dat ding allemaal gaat bieden dan.. Ik neem aan dat je er je facebook timeline op gaat kunnen zien maar verder?

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2017 11:39]

Het enige voordeel van de bestaande 'speakers' is dat ze bergen informatie opleveren voor gerichte reclame aan de gebruikers. En dat zal dit concept van Facebook natuurlijk alleen maar gaan verbeteren.

Wel gek dat voor winstoptimalisatie van bedrijven, we het wel oké vinden om in te leveren op privacy, en zelfs er een product voor aan te schaffen.. en wanneer de overheid het doet het plots een probleem is :+ .
Tsja, je kunt zelf kiezen om zo'n "speaker" aan te schaffen, maar als de regering iets besluit wat tegen je privacy ingaat kun je dat, los van verhuizen of over 4 jaar stemmen op de juiste partij, niet zomaar ongedaan maken.
Ik vind dat helemaal niet oke.

Ik heb dan ook niet van die speakers, en blokkeer alle ads en trackers. Zelfs op mijn mobiele apparaten gaat alles eerst via een Always-on VPN met allerlei blocklists. Ik probeer ook flink Facebook- en whatsapp alternatieven te promoten maar het vervelende daarmee is dat je er niets aan hebt als je in je eentje switcht.

Van de overheid vind ik het net zo goed een probleem. En zoals Zonoskar zegt, bij bedrijven heb je nog de mogelijkheid er geen zaken mee te doen.
Exact hoe 'wij' als Tweakers ertegen aan kijken. Maar de gemiddelde consument ziet dit eerder als een nieuwe 'gimmick' die ze moeten hebben om "met de tijd mee te gaan", getuige de filmpjes waarop . Terwijl het primaire aspect van zo'n apparaat onderbelicht blijft.
Kun je dan niet net zo goed een standaard tablet kopen en de software erop draaien?
Zeg eens welke tablet goeie speakers heeft?
Een tablet waar je goeie speakers op aan sluit.. zo eentje.
[cynism]Ik denk dat de NSA heel blij is wanneer dit daadwerkelijk het levenslicht ziet... Stel je voor, ECHELON gewoon actief bij iedereen in de woon-, slaap,- en badkamer![/cynism]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee