'Kaspersky heeft actief samengewerkt met Russische inlichtingendienst'

Kaspersky zou veel nauwere banden hebben onderhouden met de Russische inlichtingendienst FSB dan publiekelijk is toegegeven. Het beveiligingsbedrijf zou speciale producten voor de FSB hebben ontwikkeld en de dienst bijstaan tijdens invallen. Kaspersky ontkent de aantijgingen.

Persbureau Bloomberg zegt interne e-mails van Kaspersky in handen te hebben, waaruit zou blijken hoe nauw de banden tussen het beveiligingsbedrijf en de Russische inlichtingendienst zijn. Op basis van een toelichting van een bron die bekend is met het anti-ddos-systeem van Kaspersky, concludeert Bloomberg dat uit de e-mails is op te maken dat Kaspersky de FSB voorziet van real-time informatie over de locatie van hackers. Ook zouden experts van het beveiligingsbedrijf aanwezig zijn geweest bij invallen die door de FSB werden uitgevoerd. Kaspersky zou aldus niet alleen in het algemeen cybercrime bestrijden, maar ook de Russische inlichtingendiensten ondersteunen bij het oppakken van criminelen.

De projectleider bij Kaspersky was de chief legal officer, Igor Chekunov, een voormalige politieagent en KGB-officier. Volgens drie bronnen die bekend zouden zijn met de rol van Chekunov, is hij voor de FSB en andere Russische veiligheidsdiensten de eerste persoon tot wie ze zich wenden als er technische ondersteuning nodig is. Een andere medewerker van Kaspersky Lab, Ruslan Stoyanov, zou aanwezig zijn geweest bij invallen door de FSB. Stoyanov zou in het verleden bij een cybercrime-eenheid van een Russische ministerie hebben gewerkt. In december vorig jaar zou hij echter gearresteerd zijn op verdenking van verraad; volgens Kaspersky betreft het beschuldigingen van voor de tijd dat hij bij het bedrijf werkte. Stoyanov was niet bereikbaar voor commentaar.

Kaspersky heeft gereageerd op het bericht van Bloomberg en ontkent dat het bedrijf ongeoorloofde banden heeft met welke overheid dan ook. Volgens Kaspersky werkt het beveiligingsbedrijf regelmatig samen met overheden over de hele wereld, maar uitsluitend voor het bestrijden van cybercrime. De Russische maker van antivirussoftware vindt dat de feiten door Bloomberg ofwel verkeerd zijn geïnterpreteerd ofwel zijn gemanipuleerd, zodat het gebruikt kan worden door degenen die willen dat het bestaan van nauwe banden tussen Kaspersky en de Russische overheid wordt aangetoond. Kaspersky stelt dat er geen bewijs is voor het bestaan van deze banden. Daarnaast ontkent het beveiligingsbedrijf dat de locatie van hackers actief wordt opgespoord en dat hun persoonsgegevens aan de Russische overheid worden overhandigd.

In mei zijn zes directeuren van Amerikaanse inlichtingen- en opsporingsdiensten door een Amerikaanse Senaatscommissie ondervraagd of ze in hun netwerken gebruikmaken van software van Kaspersky. Dit werd alom ontkend. Volgens Bloomberg kwam de vraag hierover, afkomstig van de Republikeinse senator Marco Rubio, uit het niets; dit zou er doorgaans op duiden dat een senator indirect aandacht voor iets probeert te vragen waarover hij in een geheime briefing is ingelicht.

In mei bleek dat de Amerikaanse autoriteiten een onderzoek zijn gestart naar Kaspersky. Binnen de Amerikaanse overheid bestaan zorgen over mogelijke banden tussen het beveiligingsbedrijf en de Russische overheid. Ook wordt Kaspersky ervan verdacht Amerikaanse computersystemen te bespioneren via de antivirussoftware. Oprichter Eugene Kaspersky ontkende deze aantijgingen.

Volgens ABC News overweegt de regering Trump een verbod op het gebruik van Kaspersky-software en -dienstverlening bij de overheid. Dat zeggen bronnen die bekend zijn met de plannen tegen de nieuwszender. Vermoedelijk zou een verbod over toekomstige contracten gaan. Een beslissing hierover zou in de komende dagen gemaakt worden.

Door Joris Jansen

Redacteur

11-07-2017 • 17:38

69

Reacties (69)

69
53
20
5
0
7
Wijzig sortering
Is maar net hoe je dit wil framen natuurlijk, hier komt het als heel negatief naar voren.

Je kan ook zien als wat goed zeg een beveiligingsbedrijf dat werkelijk actief iets doet tegen hackers in samen werking met de overheid. De andere activiteiten moeten eerst maar eens bewezen worden.

En de US is even schuldig aan dit soort praktijken, EN de EU ook ze kunnen allemaal alles aan zetten op je telefoon en mee kijken en luisteren dus pot ketel allemaal een pot nat.

In rusland weet je tenminste dat je in een dictatuur woont en geen keuzes hebt hier doen we als of we keuzens hebben. Zoals southpark het zou zeggen: a choice between douche and a turd sandwich.
Kaspersky zou ...
Het beveilingsbedrijf zou ...
Kaspersky ontkent.

emails waaruit zou blijken...
ook zouden experts ...
Kaspersky zou ...

Dat is allemaal vrij veel speculatie en zeer weinig feiten.
Alleen in de hoofding en de eerste alinea is dat 5 keer zou(den)

--

Verder:
Persbureau Bloomberg zegt interne emails van Kaspersky in handen te hebben
Dus: Bloomberg heeft interne mails van Kaspersky in handen
Op basis van een toelichting van een bron die bekend is met het anti-ddos-systeem van Kaspersky, concludeert Bloomberg dat uit de e-mails is op te maken ...
Maar om de conclusie te trekken hebben ze nog een 3rd-party (die onbekende 'bron') nodig ?

Klinkt echt geloofwaardig allemaal.

--

EDIT:
* Off-Topic? Echt?
* 9x -1 zelfs. Serieus?

[Reactie gewijzigd door tc-t op 23 juli 2024 02:03]

Ik quote uit het bronbericht over KasperskyOS:

"Fourteen years in development, Kaspersky Lab’s secure OS is designed to be easily adaptable for the internet of things, everything from web-connected cameras to cars. That could be a great business model for the Russian company. U.S. national security officials seem determined to make sure it isn’t."

Die laatste alinea klinkt toch sterk alsof het gaat om het zwartmaken van niet-Amerikaanse software, ter bescherming van de eigen business.

en een alinea eerder:
"The U.S. Defense Intelligence Agency reportedly circulated a warning that the product could let Russian government hackers disable those systems, a claim Kaspersky denied."

Een zou kunnen, dus er is geen hard bewijs voor.

Met echt bewijsmateriaal komt men niet en het klinkt vooralsnog erg als stemmingmakerij.
Inderdaad. Als je zonder oogkleppen en neutraal kijkt naar vergelijkbare bedrijven zoals Fox-IT zie je dat die precies hetzelfde doen. Dit is echt weer een stukje propaganda en 'fake news' van de eerste orde uit de hoed van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

(sterker nog: Fox-IT heeft veel nauwere banden met de overheid, en Amerikaanse bedrijven zoals SourceFire en FireEye worden door de NSA zelfs actief betrokken bij het verspreiden van geruchten)

'Dark Territory', geschreven door Fred Kaplan, is een goed boek om te lezen als je wat meer over de Amerikaanse kant van de ontwikkelingen in 'cyberwar' wilt weten (het is redelijk neutraal geschreven, maar laat sommige dingen weg om de US toch nog de 'good guy' te laten lijken).
Het is inderdaad weer het zoveelste "de Russen dit, de Russen dat"-bericht.
Overigens zou het me niet verbazen als er inderdaad wel nauwe banden zijn tussen Kaspersky en de Russische veiligheidsdiensten. Rusland is behoorlijk corrupt, dit soort hoge bomen vangen daar veel wind van. Als je wil blijven bestaan zal je het spelletje mee moeten spelen.

Daarnaast, zoals hierboven beschreven: Fox-IT doet het echt niet beter.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 23 juli 2024 02:03]

Rusland is behoorlijk corrupt, dit soort hoge bomen vangen daar veel wind van. Als je wil blijven bestaan zal je het spelletje mee moeten spelen.
Op dat gebied geld dit ook voor USA. Je moet daar ook maar meehelpen met al die 3 letter agency's. Of je moet het met flinke rechtzaken je recht verdedigen. Het Apple encrypty verhaal, het 'plotseling' stoppen van TrueCrypt, etc.
Dat TrueCrypt-verhaal was inderdaad heel verdacht.
Toch ben ik ervan overtuigd dat Rusland erger is, of in ieder geval minder subtiel.

Het levensverhaal van Pavel Durov, de man achter de Russische Facebook (ВКонта́кте) is bijvoorbeeld een leuk voorbeeld.

En Alexei Navalny is ook wel een leuk om eens wat over te lezen.
Ik vind het ook maar een raar verhaal. Zoals ze zelf aangeven werken ze vaker samen met verschillende overheden en als cybersecurity bedrijf verbaast me dat niks.

Ondanks dit alles is Kaspersky nog altijd één van de beste anti-virus programma's die er is. Mijn vraag is dan of door al die samenwerking hun producten "lekken" bevatten. Als dat niet zo is, zie ik voor ons als klant het probleem niet echt.
En dan nog… "Kaspersky zou aldus niet alleen in het algemeen cybercrime bestrijden, maar ook de Russische inlichtingendiensten ondersteunen bij het oppakken van criminelen."

Ja.. en? Laat veiligheidsdiensten vooral criminelen oppakken, daar zijn ze toch onder andere voor?
Het probleem is dat alle oppositie als crimineel wordt bestempeld.
ja maar helemaal onder aan de streep is dat wel mooi hun probleem,
je ziet in iraq wel hoe goed het gaat als je mensen iets wilt opdringen zoals 'westerse normen en waarden, of democratie zoals de yankee's het graag noemen'

of zoals het gaat: ooit waren vrouwen niet veel meer dan hoeren die moesten koken neuken en hun mond houden... toen kwam er eentje die de boel flink ophitste en eiste dat ze ook iets te zeggen kreeg, met genoeg support ging ze naar de dorpsraad en liet manlief duidelijk weten dat: als hij niet voor meer rechten zo stemmen, hij voortaan zelf zijn sokken kon stoppen, en zijn eten kon koken.

zo ook hier, als het russische volk anders wil zullen ze naar de 'dorpsvergadering' moeten stappen met genoeg daad- en wilskracht wordt het ook daar beter.
Heb je een +1 gegeven. Gewoon om je een hart onder de riem te steken na zoveel minnetjes. :P
Tja in Rusland moet ieder bedrijf gewoon netjes meewerken met het regime, doe je dat niet tja controles en maakt men het jou moeilijker.

In de USA denk je niet mee te moeten werken maar dan komt men met wetten, terrorisme, geheime rechtbanken en moet je gewoon meewerken. En ja yahoo werkte ook zelfstandig mee net zoals vele ander patriotten.

Natuurlijk zal men het ontkennen maar ach het is niet echt nieuws.
Anoniem: 310408 @bbob11 juli 2017 18:26
Tja in Rusland moet ieder bedrijf gewoon netjes meewerken met het regime, doe je dat niet tja controles en maakt men het jou moeilijker.
Inderdaad...ik heb onze vestiging in Moscow gesloten omdat wij geen aparte server wilden opzetten om Russische klanten alleen op servers in Rusland te laten registreren. Als elk land dat doet bestaat het Internet uit Amazon, Google en nog wat anderen en niets meer. Inloggen als Tweaker vanuit Moscow? Mag niet, moet tweakers een server daar opzetten om die inlogger te registreren.

In de weken daarna kregen we 12 (!) belastingcontroles (en mochten geen rekeningen meer betalen) en raakten we bijvoorbeeld alle parkeervergunningen kwijt. Dan krijg je een uitnodiging om een borrel te komen drinken en krijg je te horen dat het allemaal erg vervelend is maar dat alles opgelost word als je gewoon doet wat ze willen. Voor die borrel moet je wel je smartphone bij de ingang achterlaten.

In Moscow is er niemand die gelooft dat het Kremlin niet altijd krijgt wat het wil. Niemand. Er is geen bedrijf in Moscow dat bestaat en niet een onwillend verlengstuk is van de overheid. Iedereen weet het en iedereen klaagt steen en been maar niemand heeft de macht om er ook maar iets aan te doen. Als je teveel klaagt dan krijg je gewoon geen nieuw belastingnummer voor het volgende jaar (tja, problemen kan nog wel even duren, sorry sorry sorry...) en kan je geen enkele rekening schrijven.
Hoewel het ongetwijfeld erger is in Rusland, kom je dit in Europa ook wel tegen. Zo heb ik een tijdje voor een NGO in Engeland gewerkt. Toen die niet mee wilde werken aan een of ander onderzoek werden alle computers in beslag genomen door de fiscus om een mogelijke belastingfraude te onderzoeken. Flauwekul verhaal natuurlijk, maar ga het maar bewijzen..
Ieder land zal wel zijn eigen tactiek hebben.
Russen kunnen wat minder subtiel te werk gaan, dan hier.
In Amerika wordt de patriot act gebruikt, en moeten bedrijven mee werken om achterdeuren in te bouwen.

Geen van allen is koosjer bezig. (Maar Amerikaanse berichtgevingen bereiken ons makkelijker dan Russische)
In Rusland is er wat dit betreft geen officiële berichtgeving.
In de VS is er propaganda.

Ik roep het hier heel vaak: Zo vrij is ons Westen echt niet ;)
Mooi verhaal en goed voorbeeld. Alleen vanuit welk bedrijf? Voor hetzelfde geld zit je nu een lul verhaal te vertellen ;).

In Rusland kun je dergelijke zaken wel verwachten. Zij betogen dat censuur een belangrijk aandeel heeft in het beschermen van haar burgers. Uiteraard zit daar een waarheid in, zij het niet dat je dan ook je burger alles kan wijsmaken. Bijvoorbeeld het verdoezelen van corruptie, hardnekkig aanpakken van demonstraties, alle slechte publiciteit op nieuwsites, etc. Dit alles resulteert erin dat Rusland geen verantwoordelijkheid hoeft af te leggen aan haar burgers en je dus een schijndemocratie kan beoefenen.
falconhunter
16 september 2012 11:47
Ik heb (deels) een aantal kleinere software bedrijven en online shops in de game sector. Ook een beetje in de mobiele OS sector. Niet echt het prototype tweaker (maar dat zal al wel duidelijk zijn geweest, lol.
Hoewel Rusland eist dat Russische gebruikers hun eigen server krijgen, doet de EU/US niet hetzelfde? Ik kan dit wel ergens begrijpen onder het mom van verschillende gedachtes jegens privacy. Het probleem zit 'm er natuurlijk wel in dat Rusland met name daar weinig aan trekt waarschijnlijk en juist die servers wilt zodat ze specifiek Russische gebruikers makkelijk kunnen targetten.

De rest van je verhaal lijkt haast een stuk uit "Nothing is true and everything is possible" een boek van Pomerantsev. Dit gaat nogal diep hoe zaken (niet) verlopen in Rusland.
De US wel ja, de EU niet.

Ik mocht willen dat we hier in de EU eens wakker werden. Als je ziet hoe de US, Rusland en China nu bezig zijn, is duidelijk dat wij in de EU absoluut aan het korte eind trekken.

We weten van alle backdoors in Windows en Cisco spullen. Waarom we nog niet keihard in de krant tegen de US hebben gezegd hou die rommel maar, we maken het zelf wel, is mij een raadsel. We blijven die troep kopen.

De US doet dat goed. Buy American. En als er dan iets teveel Russische virus scanners worden verkocht, maak ze dan maar gewoon zwart met framing.

Had de EU maar eens zoveel ballen.
Gelukkig geen "klusjesmannen" over de vloer gehad?
En de Amerikaanse geheime dienst snuffelt natuurlijk nooooit in onze spullen
Anoniem: 310408 @Reinhard11 juli 2017 18:12
Waarom toch altijd die knee jerk reactie? Maakt dat de beschuldiging minder zorgwekkend?

Als je dat vind Reinhard, moet je me toch eens uitleggen waarom. Voor mij klinkt het altijd als twee kleuters die roepen dat de andere het ook heeft gedaan als je er een straft.
Het past in de huidige trend Rusland werkelijk overal de schuld van te geven. Dat vind ik nog veel zorgwekkender, want op deze manier worden we klaargestoomd voor een oorlog
...worden we al sinds 1945 hoor! ;)
Snuffelen en samenwerken is toch wel een groot verschil. Als een antivirus programma met de nsa samenwerkt is dat net zo nieuwswaardig als dit bericht. En ik ben het eens met Falconhunter, dingen legitimeren met als argument dat een ander hetzelfde doet slaat nergens op. Assad is ook een moordenaar die niet verantwoordelijk wordt gehouden (vooralsnog) voor zijn daden, dat geeft geen vrijbrief voor anderen om hetzelfde te doen.
En voor zover ik weet is dat veel Amerikaanse software bedrijven openlijk weigeren samen te werken met de NSA of de Amerikaanse regering. Ook als zij dit op een wettige manier proberen af te dwingen. Daarentegen is het in Rusland waarschijnlijk wat moeilijker om de regering tegen te werken. Dat is geen politieke mening overigens.
Gaan jullie nu ABC aanhalen? Serieus? Tweakers wordt mij teveel een website die niet wilt toegeven alles vanuit een bepaalde hoek een sausje te geven. Bij The Guardian weet je tenminste dat dat gebeurd. Of moet technologie nu ook al progressief?
Kom op zeg. ABC is gewoon een middle-of-the-road Amerikaanse nieuwszender. De Tweakers-paranoia begint een beetje lachwekkend te worden hier.
Zolang het nog niet op Facebook is bevestigd....
Of moet technologie nu ook al progressief?
Per definitie lijkt me.
Gaan jullie nu ABC aanhalen? Serieus? Tweakers wordt mij teveel een website die niet wilt toegeven alles vanuit een bepaalde hoek een sausje te geven. Bij The Guardian weet je tenminste dat dat gebeurd. Of moet technologie nu ook al progressief?
Na een heel artikel vol grove speculatie is dit het punt waar je over valt?
Het voelt mij als een alergische reactie. Zo gek is het toch niet wat ze schrijven?
Het sluit keurig aan bij wat Bloomberg nu schrijft en het onderzoek van de NSA.
Of moet technologie nu ook al progressief?
Dat is altijd zo geweest. Techneuten houden over het algemeen van de nieuwste technieken en zijn de hele dag bezig met die te implementeren om zo vooruitgang te bereiken. Als je niet van verandering houdt en alles liever bij het oude laat dan wordt het lastig in de techniek.
Daardoor zijn veel techneuten progressief ingesteld.
Wederom alleen maar Amerikaanse partijen die dit zogenaamd weten, ik neem dit soort berichten met een steeds grotere korrel zout, ze zijn gewoon actief dat bedrijf aan het tegenwerken ondertussen, naam schade van heb ik jou daar, als ik meneer Kaspersky was zou ik de boel maar eens gaan aanklagen, dan maar op zn Amerikaans omgaan met Amerika.
Op basis van toelichting van een bron ... concludeert Bloomberg dat uit de e-mails is op te maken dat Kaspersky de FSB voorziet van real-time informatie over de locatie van hackers.
Geniaal, bedoelen ze daarmee deze website? (heb ik gebouwd trouwens, woopwoop, of in ieder geval een versie van een jaartje geleden, met wat meer wit en groen ipv zwart en grijs)

[Reactie gewijzigd door 434365 op 23 juli 2024 02:03]

Ook ik neem dit soort berichten met een korreltje zout. Maar dat neemt niet weg dat ik nu wel degelijk mijn twijfels heb en ik voorlopig Kaspersky producten zal mijden. En daarmee is het doel bereikt - of het nou waar is of niet.

Daarom kies ik tegenwoordig, waar mogelijk, voor Europese alternatieven (non-UK). Lang niet altijd ideaal, maar gevoelsmatig toch iets fijner.

(overigens geldt dat voor mij bij meer dan enkel software).

[Reactie gewijzigd door kaasboer09 op 23 juli 2024 02:03]

Nee hoor, ging via een bedrijf waar ik werkte, en heb de man zelf (Eugene Kaspersky) nooit ontmoet, alleen 2 van de IT afdeling (trouwens ontzettend leuke gasten waar we goed dronken mee geworden zijn toen ze een keer langskwamen hehe)
Anoniem: 105188 11 juli 2017 18:41
Een Russisch bedrijf welke werkt voor de Russische overheid, schokkend!
Los van wat Bloomberg of de NSA zegt, zijn er duidelijke banden/relaties met de FSB (even los van of het schuldige/onschuldige relaties zijn).

Daarnaast vertrouw ik het spy gedrag van de software zelf totaal niet, met name hoe Kaspersky met de browser om gaat: geforceerde plugins, javascript injecties die continue verbindingen maken met Kaspersky servers. Alleen dat al deed mij enige argwaan opwekken.
Dit doet ook Bitdefender. Bijvoorbeeld een bekende klacht is dat het de "wallet" als plug-in geforceerd installeert ondanks de explicite keuze tijdens de installatie dit helemaal niet te installeren! Nog maar te zwijgen over de rest wat je aanhaalt. Ik heb zelf Bitdefender (o.a.).

[Reactie gewijzigd door Valmont op 23 juli 2024 02:03]

Bij Kaspersky is het niet alleen forceren en niet-uitschakelbaar maken, Kaspersky injecteert javascript code in elke webpagina die je bezoekt, en laat deze code per pagina continue data versturen naar de Kaspersky servers. Dus stel je opent de Tweakers homepage en laat deze alleen openstaan zonder verder echt iets te doen, dan zie je op de achtergrond allerlei HTTP connecties naar de Kaspersky servers gemaakt worden, wat continue blijft door gaan. Iets dat zeer verdacht is en veel verder gaat dan alleen even checken of een website/domein veilig is.
Ben benieuwd welke anti-virus bedrijven met Amerikaanse geheime diensten hebben samengewerkt. Daar hoor je weer niks van. Althans, niet op deze manier. Het lijkt wel alsof iedereen zich bezig moet houden met Russofobie maar ondertussen komt het opheffen van de netneutraliteit in Amerika steeds dichterbij. En daarna zijn wij aan de beurt.
Ik word een beetje moe van die titels die tussen aanhalingstekens staan..
Aanhalingstekens zijn de disclaimer dat het mogelijk nepnieuws of pertinente roddel of stemmingmakerij kan zijn, maar dat men toch in komkommertijd wil kunnen plaatsen.

Mij maakt het niet echt uit dat Kaspersky de Russen helpt tegen criminaliteit; al dan niet vrijwillig verplicht. Sowieso lees ik tegeswoordigs alles met een half oog en een bak zout.
Aanhalingstekens geven een quote aan. Iets dat iemand anders gezegd heeft. (geen prijsopgaaf...)

Het attendeert de lezer dezes om enige slagen om het armpje te houden voor wat betreft directe aanname van vermeldde feiten.
Inderdaad, maar in echt nieuws geld de regel één bron = geen bron. Een officiële quote van een woordvoerder is een uitzondering. Daar moet je nog wel kritisch over de inhoud zijn, maar de quote zelf is openbaar, en er is geen twijfel over de authoriteit. In dit geval is er een dubieuze bron, en dan hoort de lat hoger te liggen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.