Nederlandse bestedingen Chinese webshops groeien met 59 procent

Nederlanders gaven in 2016 190 miljoen euro uit bij Chinese webwinkels en dat was een stijging van 59 procent ten opzichte van 2015. In totaal gaven Nederlanders 24 procent meer uit bij buitenlandse webshops.

Het totaalbedrag dat in 2016 online over de grenzen werd uitgegeven lag op 637 miljoen euro. Van dat bedrag werd 30 procent uitgegeven op Chinese websites, waar dat percentage in 2015 nog op 23 procent lag. Dat blijkt uit onderzoek van GfK, uitgevoerd door Thuiswinkel.org en PostNL. Volgens de organisaties kochten Nederlanders met name meer telecomproducten, it-apparaten en consumentenelektronica bij Chinese shops.

Nederlanders gaven ook meer uit bij Britse webwinkels, een toename van 24 procent, waarschijnlijk vanwege de gunstiger koers van de pond ten opzichte van de euro. Verder gaven consumenten 19 procent meer uit bij Duitse webshops. Wat het totale bedrag betreft zijn Duitse shops nog net wat populairder: 15 procent van de Nederlandse online bestedingen over de grens gaat via Duitse webwinkels, Groot-Brittannië staat met 14 procent op de derde plek, na China en Duitsland.

Internetters kopen meer producten dan diensten: van de 'cross-borderbestedingen' gaat 384 miljoen euro naar de aankoop van producten en 253 miljoen euro naar diensten. Bovendien steeg het percentage dat aan producten werd besteed met 41 procent, terwijl dat van diensten met 5 procent toenam.

Thuiswinkel cross-borderbestedingen

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-03-2017 • 08:57

256

Reacties (256)

256
251
149
32
1
92
Wijzig sortering
Ik geef toe dat ik zo nu en dan ook spullen uit China haal. Daarin spelen echter wel een aantal overwegingen mee. Zo haal ik nooit (kinder)speelgoed en (actieve) electronica uit China. De gezondheid van kinderen, mezelf en mijn buren zijn dat het simpelweg niet waard. Ook vind ik het raar om honderden euro's uit te geven aan bijvoorbeeld telefoons of andere elektronica, maar daar wel spotgoedkope gevaarlijke USB laders voor te gebruiken (voor zowel jezelf als je telefoon).

Denk dus goed na of je wel:
- Zeker weet dat je speelgoed veilig is voor je kinderen. Denk aan onderdelen die los kunnen raken?
- Zeker weet dat het plastic dat wordt gebruik (speelgoed, hoesjes, e.d.) geen giftige stoffen zoals weekmakers in PVC's bevatten?
- Zeker weet of de arbeidsomstandigheden wel goed zijn?
- Zeker weet of de elektronica die je gebruikt wel veilig is.
En
- Wat betekent de oneerlijke concurrentie wegens staatssubsidie voor de Nederlandse economie?

Het is niet voor niks dat bepaalde producten in Nederland duurder zijn. Dat komt niet alleen door de (soms enorme) winstmarges. Producten die je hier koopt moeten nu eenmaal aan strenge EU richtlijnen voldoen en dat kost geld. Die zijn er niet voor niks.

Los van dat snap ik simpelweg niet dat je een Chinese USB lader voor 2 euro koopt uit China, terwijl je in Nederland kwaliteit kan kopen voor 8 euro (Ikea Koppla). Wegen alle nadelen op tegen die 6 euro besparing?

http://www.nu.nl/binnenla...eelgoed-in-nederland.html
http://lygte-info.dk/revi...SB%20EP-TA10UWE%20UK.html
http://nos.nl/artikel/538...e-aankopen-uit-china.html
http://www.euronorm.net/content/template2.php?itemID=1071
http://www.parool.nl/paro...-Chinese-webwinkels.dhtml
http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/00291891/

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 22 juli 2024 13:53]

...
Denk dus goed na of je wel:
...
- Zeker weet of de arbeidsomstandigheden wel goed zijn?
- Zeker weet of de elektronica die je gebruikt wel veilig is.
....
Los van dat snap ik simpelweg niet dat je een Chinese USB lader voor 2 euro koopt uit China, terwijl je in Nederland kwaliteit kan kopen voor 8 euro (Ikea Koppla). Wegen alle nadelen op tegen die 6 euro besparing?
Wat betreft opladers heb je gewoon gelijk. Goed spul hoeft echt niet meer duur te zijn in Nederland. Je hoeft niet meteen een originele Apple lader van 20 euro te kopen, maar zoals jij al aangaf heb je heel goed spul van de Ikea voor nog geen tientje.

Wel een beetje een flauw punt wat betreft arbeidsomstandigheden, aangezien dit niet iets is dat specifiek voor Chinese webshops van toepassing is. Kijk maar eens de afgelopen jaren naar de schandalen in de Nederlandse kleding industrie en werkomstandigheden, of de werkomstandigheden waarin al je 'bekende' electronica van Samsung/Apple/Sony in elkaar geklust worden in China.

Het is simpelweg niet iets wat je vanachter je pc ff kan checken als je iets bijv via Aliexpress koopt.
Anoniem: 105188 @MenN20 maart 2017 13:16
Wat betreft opladers heb je gewoon gelijk. Goed spul hoeft echt niet meer duur te zijn in Nederland. Je hoeft niet meteen een originele Apple lader van 20 euro te kopen, maar zoals jij al aangaf heb je heel goed spul van de Ikea voor nog geen tientje.
Als electrical engineer kan ik je vertellen dat wat je nu zegt pure onzin is, electrical engineers onderelkaar hebben we zelfs een speciale benaming voor dat soort voedingen: "death-dapter". Een goede spanningsbron ontwerpen is heel moeilijk, zeker als hij moet werken onder dagelijkse omstandigheden, veilig moet zijn en er zeker rekening is gehouden met EMC (Elektromagnetische compatibiliteit, dit is binnen EE een geheel gespecialiseerd vakgebied).

https://nl.wikipedia.org/...gnetische_compatibiliteit

Er zijn heel veel problemen die goedkope PSU's veroorzaken waarvan de gebruiker niet eens weet dat het door de PSU komt, het zal wel aan het apparaat liggen en niet de voeding. Storing met andere apparaten is ook weer zoiets, je ziet het niet, je kan het moeilijk meten dus dan zal het wel aan het apparaat liggen en niet aan de voeding van de iPhone die toevallig in de zelfde contactdoos zit of net iets te dichtbij kwam.

Over de jaren heb ik vaker te maken met mensen die zeggen dat een apparaat ineens niet werkt en of ik ernaar wil kijken, 9 van de 10 keer is de voeding gewoon stuk. Ik heb over de jaren ook een hoop van die dingen uitelkaar mogen halen en als je ziet wat er inzit (nu nog steeds) dan schrik je er gewoon van. Hoge stromen en vermogens over mini draadjes en componenten die het maar net aankunnen. Geen enkele vorm van beveiliging.

Het is echt erg, zo erg dat er in sommige gevallen zelfs zware elektrocutie gevaar bestaat.

Lees hier maar verder:
http://www.epanorama.net/...wns-reveal-safety-issues/

Deze twee heb ik toevallig ook op mijn werkbank gehad:
https://www.youtube.com/watch?v=Uh6iKilgtG0

Vooral deze is mega gevaarlijk:
https://www.youtube.com/watch?v=3Hdn0MuCK_0

Deze krijgt het zelfs voor elkaar om helemaal te exploderen:
https://www.youtube.com/watch?v=Yv3CsTzSQkU

Ik ben zo bezorgd over dit probleem dat ik tegenwoordig een USB Voltage en current tester in mijn tas heb zitten, voor het geval dat ik iemand z'n lader moet lenen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 22 juli 2024 13:53]

Zonder je te willen tegenspreken, kan ik je wel vertellen dat ze in China voor weinig geld uitstekende voedingen kunnen verkopen. Ik heb deze eens gekocht:

http://www.ebay.nl/itm/201173742791

Het kost niets, ziet eruit als een prul. Toen ik hem openschroefde was ik daarentegen behoorlijk onder de indruk van wat ik zag. De printplaat zag er keurig netjes uit. Ik weet enigszins hoe een geschakelde voeding werkt, dus kon de verschillende stadia onderscheiden (netfilter, gelijkrichterm schakelcircuit, trafo, spanningsregeling en rimpelfiltering) en alles zag er keurig uit bomvol componenten (merendeel via SMD op de onderkant van de printplaat). Uitstekende afstanden tussen hoge en lage voltages en door middel van sleuven in de printplaat waren extra barrières gemaakt voor hoge spanningen.

De gemiddelde GSM-oplader ziet er van binnen aanzienlijk slechter uit.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 13:53]

Anoniem: 105188 @dmantione20 maart 2017 15:54
Toevallig heb ik die ook ooit in mijn handen gehad. Paar opmerkingen, aller belangrijkste de FET is een 2SK 2645 van Fuji Electronics maar voor die prijs vind ik dat zeer ongeloofwaardig. Er zat wel een FE logo op maar ik vond het maar een raar logo, volgens mij klopte het niet, dat moet een namaak FET zijn waarvan de kwaliteit onbekend is.

Zelfde voor de TL431 (waar geen TI logo opstond trouwens), zeker een namaak dus kwaliteit onbekend.

Zo ook voor de ElCo's welke van het onbekende merk ChengX zijn, waarschijnlijk een speling op Cheng Tung. De secundaire ElCo's werden veelte warm, ik vermoed dat de ElCo's niet laag ESR zijn. Daardoor deden ze niet veel en was de ripple veelte hoog.

Openklem ging de trafo zoemen, dit kan duiden op een slechte trafo of slechte componenten om de trafo, gezien de vele namaak componenten eromheen durf ik zo niet te zeggen wat het is. Als je er een load op zet dan ging de zoem weg.

Soldeerwerk was duidelijk met de hand gedaan en slecht ook, overal soldeerbolletjes. Dit zal de performance van de voeding niet beïnvloeden maar het ziet er gewoon niet netjes uit en mechanisch gezien moet je daar ook vraagtekens bij zetten, het zal niet de eerste keer zijn dat een soldeerpad het begeeft na velen powercycles.

De tekst op de potmeter zat er maar half op waardoor je de waarde niet kon aflezen.

De efficiëntie niet specifiek gemeten maar ik vermoed dat een hoop vermogen wordt gedissipeerd over componenten omdat ze lage kwaliteit hebben of niet de juiste waardes hebben. Bewijs hiervan zijn de ElCo's die warm werden.

Voor die prijs redelijk maar niet echt onder de indruk, ik vermoed dat ze een ander design hebben gekopieerd en goedkopere namaak componenten erin hebben gegooid. De namaak FET en zeker de namaak ElCo's die niet laag ESR zijn, zijn voor mij een zorg.

/EDIT:

Ik heb een beetje gegoogled naar ChengX (omdat ik het een raar merk vond) en volgens Google (ook volgens afbeeldingen op images) is de website chengx punt org maar ik krijg een fishing and malware waarschuwing van Firefox. Zeer opmerkelijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 22 juli 2024 13:53]

Ik heb hem er even bijgepakt. We hebben niet dezelfde voeding, maar mogelijk wel gelijksoortig ontwerp. De mijne is duidelijk machinaal gesoldeerd, de hele onderkant bestaat grotendeels uit SMD-componenten met nette solderingen die alleen een machine kan maken. Van de through-hole-componenten die van de bovenzijde naar de onderzijde doorsteken en aldaar zijn vastgesoldeerd kan ik niet zeggen of het handmatig of machinaal gedaan is: Ze zien er netjes uit, zijn grotendeels indentiek, maar niet geheel identiek, dus het zou handmatig gedaan kunnen zijn.

De FET is een "K2645", geen Fujitsu, er staat een fabrikantenlogo op dat ik verder niet ken. Een TL431 kan ik op de printplaat niet terugvinden. Hoogspanningselco is van ChengX, laagspanningselco's Cheng zonder X. De voeding heeft een chip met onleesbaar opschrift onder op de printplaat die naar alle waarschijnlijkheid de besturing van de voeding regelt.

Wat betreft componenten vind ik niet dat als je in China koopt dat je kunt verwachten dat er westerse A-merk-componenten in zitten. Vanzelfsprekend zitten er dan Chinese componenten in, wat in westerse ogen een slecht imago geeft, maar altijd meer het geval is. Een TL431 is bovendien een standaardcomponent, als Googelt vind je zo al Ti, St Micro en NXP die ze leveren. Het zijn vaak hele basale componenten die al decennia lang op de markt zijn, dat ze ze in China ook maken vind ik niet raar en zou ik niet als "namaak" af doen, zolang men eerlijk is over de herkomst.

Een "2SK 2645" Fuji-logo verkopen als dat niet zo is, zou fraude zijn, maar een TL431 naamloos verkopen vind ik niets mis mee. Ook "namaak elco's" vind ik wel bijzonder neerbuigend. Ik weet dat merk-elco's uit Japan komen, maar namaak, van wat dan? Ik heb de website van de fabrikant gevonden http://www.chengx.com.cn. Die is in het Chinees (gebruik Google Translate), als je echter doorklikt naar de elco's dan zie je keurig dat ze allerlei lijnen hebben, van low-end tot high-end en keurig met Engelsetalige specificaties. Ik zie geen enkele reden om aan te nemen dat de specificaties die ze opgeven niet kloppen.

Mijn exemplaar heeft ook een zoemende trafo als er geen belasting op de voeding staat. Het wordt veroorzaakt doordat de voeding bij hoge belasting pulsbreedtemodulatie gebruikt om de hoeveelheid energie door de trafo te regelen, terwijl bij lage belasting hij de schakelfrequentie terugbrengt. Zonder belasting ligt de schakelfrequentie binnen de gehoorgrens, waardoor je het schakelen van de trafo kunt horen. Het zorgt dat de voeding weinig lekstroom heeft als er geen last op staat.
Anoniem: 105188 @dmantione20 maart 2017 22:19
Ik snap niet dat jij zomaar dat laatste stukje kan intikken zonder te begrijpen wat het probleem is. En dan zeg je dat ik neerbuigend ben over de ElCo's. Zoals gezegd ik kan niet met zekerheid zeggen waar het probleem van de zoem is want het kan meerdere bronnen hebben (van een trafo kern die los zit, tot een slechte controller waardoor je pulse bunching krijgt), maar ik vermoed dat het een ESR probleem is omdat de ElCo's al warm werden. De ElCo's doen hun werk niet, punt.

De standby mode van de driver is geen excuus voor een hoorbare zoem, dat kan je verhelpen door andere (beter gedefinieerde) componenten te gebruiken. Dat de zoem er is, ook in jou model, is alleen maar getuigen van de lage kwaliteit en efficiëntie. Dat laatste wordt vaak vergeten bij de aankoop van een voeding trouwens, maar is eigenlijk een van de belangrijkste.
Dat laat ik dan even voor het is, en laten we het even van een andere kant bekijken. Je kent de Commdore 64 nog? In die tijd kwam electronica nog niet noodzakelijk uit het verre oosten en de meeste C64's die in Nederland verkocht werden waren Made in West-Germany. En Duitsland dat is kwaliteit.

En inderdaad, een C64 is redelijk onverwoestbaar. Waar hele generaties computers ten onder gingen aan defecte elco's, is dat bij de C64 amper een probleem. Er is echter wel een probleem en dat is de voeding: Menig C64 wordt vermoord door zijn eigen voeding.

Ik heb er de afgelopen jaren het nodig van gereviseerd, om erger te voorkomen. Ik heb het zelfs gedocumenteerd:

http://www.freepascal.org/~daniel/c64_wigvoeding_revisie.pdf

De "Made in West-Germany"-voeding is een doodsimpele lineaire voeding en heeft daardoor een gruwelijk beroerd rendement (ongeveer 55%) en kan maar weinig stroom leveren, 8,5W op de 5V-lijn en 10VA op de 9V-lijn.

Zo'n linaire voeding produceert natuurlijk een hoop hitte en die hitte is precies de oorzaak dat de voedingen stuk gaan: De LM7805-spanningsregelaar gaat zijn werk slechter doen, de spanning van de voeding stijgt totdat hij de computer opblaast. Verder zijn in de voeding 1A gelijkrichterdiodes gebruikt, terwijl de voeding zoals gezegd 8,5W kan leveren. Die diodes begeven het ook nog wel eens. zoals ik op een foto in de pdf toon. Anders dan een zekering aan hoogspanningszijde zit er totaal geen beveiliging in tegen overbelasting, overspanning e.d., iets dat we vandaag de dag misschien wel crimineel zouden vinden.

Om een lang verhaal kort te maken: Die voedingen zijn ranzig primitief. Toegeven, ze hebben het vaak lang uitgehouden, al was de problematiek ook al in de jaren '80 bekend. Maar toch: Het ontwerp van die voedingen deugt gewoon niet.

Is de romantische herinnering die we aan degelijke Europese elektronica hebben wel terecht? Of is een betaalbare Chinese voeding die wel redelijk efficiënt is, wel beveilingen heeft, even los van de discussie hoelang 'ie meegaat, misschien zo gek nog niet?
Anoniem: 105188 @dmantione20 maart 2017 23:35
Ben je nou een voeding die bijna 40 jaar geleden is geproduceerd aan het vergelijken met een voeding die een paar maanden geleden met hedendaagse techniek en kennis is geproduceerd?
Ik denk er niet veel anders op zit dan vergelijken met het verleden, omdat we in Europa, afgezien van wat high-end en nicheprodukten, geen consumentenelektronica meer maken en dus ook geen betaalbare voedingen meer daarvoor.
Voor wat het waard is: de laatste link in je post is een experiment om hem moedwillig te laten exploderen.

Ook, bigclivedotcom heeft ook de Ikea Koppla gereviewed en die was niets meer dan lovend over de maak van die oplader:
https://www.youtube.com/watch?v=uRe9w5PKmsE

Edoch, het is oppassen geblazen met USB opladers (en zelfs de kabels tegenwoordig met USB-C... helaas).
Het enige wat hij doet is de polariteit van een ElCo omdraaien, daardoor heb je de eerste explosie. Een ElCo die het opgeeft is heel normaal in de praktijk (drama van een paar jaar geleden met slechte kwaliteit elco's als je het nog kan herinneren) dat zou er niet toe moeten leiden dat de eerste explosie plaats vindt, let erop dat er meer stuk gaat dan alleen de ElCo. Dat hij hem daarna nog een keer aanzet en helemaal uit elkaar klapt is zeker design fout. In mijn mening is dat een realistische nabootsing van een situatie die in de praktijk voor kan komen.
Ik ben zo bezorgd over dit probleem dat ik tegenwoordig een USB Voltage en current tester in mijn tas heb zitten, voor het geval dat ik iemand z'n lader moet lenen.
Wellicht handiger om een lader in je tas te stoppen dan hoef er geen een te lenen ;)
Ik weet niet of je perongeluk de Ikea adapter mee quote, maar deze komt er juist heel goed vanaf. In het filmpje prijst hij juist het feit dat het design goed is en dat hij voor een laag bedrag te koop is.

https://youtu.be/uRe9w5PKmsE
Ik begrijp zijn post ook niet helemaal. Dat er een hoop gevaarljike adapters zijn is duidelijk. Maar die Ikea adapter is gewoon prima, en dat was dus ook het hele punt van Menn: Het hoeft simpelweg niet zoveel te kosten als een nieuwe Apple adapter om van prima kwaliteit te zijn. Dat betekend ook niet dat je voor €2 prima kwaliteit kan verwachten.
Ik ben het deels wel met je eens. Zojuist weer een goedkope 12 volt adapter in de kliko kunnen gooien. Het ding is nieuw maar een goedkope china prul.

Dat wil overigens niet zeggen dat alles wat uit China komt slecht is. (iphones komen er ook vandaan)

Op het gebied van voedingen komen de Meanwell voedingen ook vrijwel allemaal uit china en die zijn voor huis tuin en keuken gebruik heel ok. Ook veel andere voedingen komen uit China. Het grote probleem is vaak om te weten wat te kopen.

Voor mijn telefoon adapter (extra en ook een voor in de auto) heb ik dan ook gezocht naar types die in de EU of US zijn getest en goed zijn bevonden. Ook dan ben je niet perse heel veel geld kwijt maar wel een stuk meer dan de 1€ meuk voedingen.

Waar ik wel problemen mee heb is als een bedrijf goedkope china meuk importeert en dan voor veel meer aan de man brengt. Daarmee zet je consumenten op het verkeerde spoor. Het mag uiteraard niet maar de pakkans is blijkbaar (te) klein.

CE betekent in China "China Export" dat zetten ze overal op.
Het is simpelweg niet iets wat je vanachter je pc ff kan checken als je iets bijv via Aliexpress koopt.
Klopt helemaal, maar als je in Nederland producten koopt, dan kan de politiek er tenminste aandacht voor vragen zoals vorig jaar is gebeurd in het textielconvenant. Dat zie ik de Chinese overheid nog niet zo snel doen.
https://www.rijksoverheid...elnemers-textielconvenant

Tevens heb je in Nederland (of in de EU) meer keuze. Je kan natuurlijk gewoon de Primark en Action of zelfs de H&M en C&A links laten liggen en naar kledingwinkels gaan die kleding verkopen van biologisch katoen (met keurmerk).

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 22 juli 2024 13:53]

Dat zie ik de Chinese overheid nog niet zo snel doen.
Er gebeurd genoeg vanuit de overheid in China. Dat jij dat niet ziet is omdat ze het vooral binnen de landsgrenzen houden en niet pagina groot in de krant zetten.

Er is een reden dan veel producenten uitwijken naar andere landen dan China, Hogere loonskosten is er daar 1 van, maar ook een steeds pro-actievere overheid.
En
- Wat betekent de oneerlijke concurrentie wegens staatssubsidie voor de Nederlandse economie?

Het is niet voor niks dat bepaalde producten in Nederland duurder zijn. Dat komt niet alleen door de (soms enorme) winstmarges. Producten die je hier koopt moeten nu eenmaal aan strenge EU richtlijnen voldoen en dat kost geld. Die zijn er niet voor niks.
Vergeet ook de belasting niet! Hier betaal je meerdere keer belasting over hetzelfde product, zeker als het hier is gemaakt.

Vaak komen spullen rechtstreeks van dezelfde bron, dat zie je bij de hema, het kruidvat maar vragen wel 5x to 10x meer dan het echt heeft gekost. De action bijvoorbeeld doet het nog een beetje schappelijk, het is wel iets duurder (begrijpelijk) maar niet extreem. Een kabeltje van 1,20 bijvoorbeeld, ligt hier in de schappen voor een tientje. Dat zijn vreselijke kabeltjes en is de prijs van 10 euro niet rechtvaardig.

Ik koop onderdelen in China, ik bouw versterkertjes, zonder Chinese webshops is het bijna ondoenlijk de hobby (waar ik graag mijn werk van wil maken) uit te voeren. Nu heb een oled-schermpje ingebouwd, kost hier zo'n 15 euro en in China 2,80 , dat is nogal een verschil! Bestel er eens een paar bijvoorbeeld, wanneer je het hier koopt loop je daar op leeg. Dan heb ik het nog niet eens over de achterlijke verzendkosten, vaak betaal je 6,75. Als je dan maar 1 onderdeel nodig hebt of wat kleine onderdelen dat minder is dan de verzendkosten (of net meer), dat vind ik echt te gek voor woorden.

Nederland is DUUR, maakt alles duur omdat alles hier, in verhouding, duur is, duur is gemaakt. Nederland snijdt zich in de vingers. Je bent toch gek als 5x tot 10x meer gaat betalen voor exact hetzelfde product?
Je hebt absoluut een punt en als je bestelt in China moet je wel goed weten wat je koopt. Echter, waar het gaat om arbeidsomstandigheden geeft het kopen in Nederland natuurlijk geen enkele garantie dat je gekochte product daar beter in scoort. Veelal produceren de fabrieken die exportproducten maken voor de grote Westerse bedrijven, ook de artikelen die je op Aliexpress koopt. Daarbij is het gewoon niet te controleren, ik vlieg tenminste niet op en neer voor ik iets bestel om in de fabrieken te gaan kijken.

Ook het wegvloeien van middelen naar China is natuurlijk discutabel. Immers, alles wat je hier koopt wordt daar al gemaakt. Ja, er is sprake van oneerlijke concurrentie, maar dat is vooral de schuld van de EU die daar niet tegen optreedt. En waarom zou dat zijn? Handelsbelangen, precies. Op dit moment is dat gewoon een bijzaak in het grotere geheel. Je merkt nu dat dat langzaam begint te veranderen, bijvoorbeeld op het gebied van de grotere export- en importproducten. Op termijn zal dat ook gaan gelden voor de webwinkels als Aliexpress. Ik heb sowieso al het idee dat er steeds meer gecontroleerd wordt op de gele enveloppen en pakketjes.

Voor wat betreft de laders van Ikea heb je gelijk, al levert die over drie poorten wel minder jus dan bijvoorbeeld de Blitzwolfs die in China iets duurder zijn. Maar mensen die de goedkope merkloze prullen uit China laten komen spelen gewoon met hun leven. Dat lijkt me het sterkste argument tegen laders van € 2,00. Geldt ook voor kinderspeelgoed wat mij betreft, al is wat je hier bij de Action koopt geen haar beter.
Het gaat vooral om prijsdruk. Die is als talloze handelaren op Aliexpress met elkaar concurreren natuurlijk groot. Maar dat geldt net zo voor inkopers van Nederlandse winkels. Die kopen wat grotere aantallen in, maar willen het voor nog lagere prijzen dan je op Aliexpress ziet inkopen. Beide vormen van prijsdruk zijn funest voor de kwaliteit.

Mijn ervaring is echter dat je spullen van uitstekende kwaliteit op Aliexpress kunt kopen. Je moet iets verder zoeken en niet iedere handelaar geeft de juiste informatie (wat vaak rommel betekent). Een USB-lader heb ik nog niet gekocht, maar bijvoorbeeld de muis waarmee ik werk kostte me 6 euro, dat was meer dan het goedkoopste dat je kunt kopen, maar nog steeds goedkoop en het is de beste muis die ik ooit in m'n handen heb gehad. Zo heb ik nog veel meer spulletjes kunnen kopen waar ik best blij mee ben, bijv. USB-oscilloscoop, batterijenlader, soldeerbout, ... bleek allemaal van best redelijke kwaliteit.
Deze aankopen gaan natuurlijk ook niet alleen over elektronica.. ik merk zelf dat ik ook veel meer spullen bestel uit China maar ook uit Duitsland of andere EU lidstaten (Engeland daargelaten, ik zit niet te wachten op dure import kosten).

In Duitsland is de belasting gewoon wat gunstiger waardoor je voor hetzelfde product vaak een paar tientjes minder betaalt dan hier, daarnaast is het aanbod natuurlijk groter. Scheelt je zo 5 tientjes op 200 euro, als je even goed zoekt. Qua verzendkosten is het ongeveer gelijk.

Een Chinese lader is dan misschien een slecht voorbeeld maar het is ook een unieke situatie.. er zijn miljoenen andere producten die wel goed worden gemaakt en verkocht aldaar.

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 22 juli 2024 13:53]

Vanuit Engeland heb je ook geen importkosten hoor ;)
Ik heb wel gehoord van mensen dat je dan veel sneller met de douane te maken krijgt, vooral als je iets besteld van boven de 150 euro ofzoiets(weet het bedrag even niet meer).

Maar als het verder niet zo is dan zal ik het wel eens wat meer overwegen, hoe meer opties hoe beter! Ik ga als consument ook niet meer betalen voor iets wat ik elders goedkoper kan krijgen..
Klopt vanuit GB je geen import kosten of douane belastingen. Dit kan overigens wel veranderen.
We zullen het aanstaande woensdag wel horen dan gaat May waarschijnlijk artikel 50 van toepassing laten gelden.
Dit kan inderdaad gaan veranderen als ze uit de douane-unie stappen, maar voor ze zover zijn zijn we wel weer een paar jaar verder is de verwachting.

Ik verwacht overigens dat er een vrijhandelszone tussen VK en de EU zal worden opgericht, maar dit is puur op gevoel.
150 euro is de importheffingsdrempel: Iets boven de 150 euro moet je importheffingen over betalen (indien van toepassing) als het van buiten de EU komt. Maar Engeland is vooralsnog EU, dus vrij verkeer van goederen, als bestel je daar voor een miljoen dan is de douane nog gratis.
In Duitsland is de belasting gewoon wat gunstiger waardoor je voor hetzelfde product vaak een paar tientjes minder betaalt dan hier, daarnaast is het aanbod natuurlijk groter. Scheelt je zo 5 tientjes op 200 euro, als je even goed zoekt. Qua verzendkosten is het ongeveer gelijk.
Toevallig laatst op Amazon gemerkt dat ze mooi omrekenen van 19% naar 21% btw als je een Nederlands bezorgadres opgeeft. Dus prijsverschillen zitten meer in de verkrijgbaarheid van (Duitse) merken dan een eventueel belastingverschil.
De verzendkosten zijn naar mijn ervaring minimaal 7-8 euro, terwijl NL shops soms voor de helft of voor niets verzenden.
Er is ook voor de Ikea een reden dat hij goedkoper is dan 10 euro en een Samsung of Apple lader (om wat voorbeelden te noemen) daar een veelvoud van kost. ;) Ook de Koppla wordt namelijk in China gemaakt. (scroll even naar beneden bij de bron)

Wellicht heeft juist de Ikea dus een gigantische marge op de lader staan, als een andere en/of vergelijkbare lader uit China 6 euro goedkoper is. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 13:53]

Tuurlijk wordt veel of zelfs niet bijna alles in China gemaakt. Echter, maken Chinezen dingen in opdracht wel volgens een bepaalde specificatie. En laat de specificatie van Ikea nu net wat meer behelzen dan zo'n 2 euro lader.
En laat de specificatie van Ikea nu net wat meer behelzen dan zo'n 2 euro lader.
Heb je hier een bron voor, ben hier namelijk wel benieuwd naar. Met een maximale output van 2400mAh is het net voldoende om 1 iPhone of iPad tegelijk op te laden, meerderen kan, maar duurt het gewoonweg langer, weet niet of dat wenselijk is, maar lijkt mij niet. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 13:53]

Dat is 2400mAh per poort; de totale maximale output is 3400mAh, dat scheelt toch al wat. Hier een toch wel aardig inzichtelijke teardown van een IKEA Koppla.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 22 juli 2024 13:53]

Dan nog; als 3400mAh de max is, kun je nog steeds maar net 1 iDevice tegelijk goed opladen. De teardown heb ik meermaals voorbij zien komen intussen inderdaad. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 13:53]

Het feit dat het ding als veilig en goed wordt aangemerkt, geeft al aan dat de specificatie anders is. Ikea wil gewoon een veilig product, en China kan ook dat prima produceren, maar er zal uiteraard wat meer betaald moeten worden.

Je opmerking over het vermogen heeft natuurlijk niks met bouwkwaliteit te maken. Ikea heeft gekozen voor 3400mAh, wat m.i. afdoende is.
Je opmerking over het vermogen heeft natuurlijk niks met bouwkwaliteit te maken. Ikea heeft gekozen voor 3400mAh, wat m.i. afdoende is.
Ik heb het nergens over vermogen (als in Watt), ik heb het over stroom (als in Ampère). Ook zeg ik nergens dat het onvoldoende is. Het wordt pas onvoldoende als je meer dan 1 apparaat tegelijk aansluit op de lader (aangezien de lader 3 USB-poorten heeft), of je moet langer wachten geen probleem vinden. ;)

Het enige wat ik zeg over de (bouw)kwaliteit is dat ook de lage prijs bij de Ikea ergens vandaan moet komen. ;) Omdat de oplader door Ikea verkocht wordt, hoeft dat niet te betekenen dat het alleen een goed product kan zijn. ;) Ook Ikea heeft terugroepacties gedaan in het verleden. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 13:53]

Anoniem: 426269 @CurlyMo20 maart 2017 12:12
"Ik geef toe dat ik zo nu en dan ook spullen uit China haal."

Net of het iets ergs is, hehehe ;) Wat is dat toch? NIemand hoeft zich daarover te schamen.

Heel veel wat er hier in NL (of elders) in de winkels of webshops ligt is in China geproduceerd, of in Azie. Dan komt het alsnog daar vandaan.

Enne, die Koppla, van Ikea, waar wordt die eigenlijk geproduceerd? China heeft ook wel eens producten van Ikea geblokkeerd. Zie deze link http://www.huffingtonpost...horse-meat_n_2411475.html en dan zie je ook wat andere dingen zoals een Nazi verleden en dat ze erg veel hout gebruiken, maar goed... ;)
Die Koppla komt ook uit China, dat staat gewoon op het toestel. Hij heeft wel een CE-keur, dus hij zou moeten voldoen aan de geldende Europese richtlijnen.

Uit een review met demontage blijkt dat het geheel allesinds degelijk in elkaar zit, en deftig functioneert.

Er is helemaal niets mis met spullen uit China, zolang je zelf maar wat verstand hebt van wat je koopt, en niet zomaar om het even wat in huis haalt. Niets mis met uit China halen wat je normaal gezien gaat kopen in de supermarkt/grote ketens.
Anoniem: 426269 @SteroiD20 maart 2017 13:55
Precies, dat bedoel ik.

Ik heb zelf een aantal Aukey adapters uit China via Ali, goed spul hoor. En kost ongeveer 1/3 waar ze het in NL voor aanbieden (en dan nog incl. verzending vanuit China :) ).
Precies dit.

Het verschil tussen kopen in China en NL is in prijs zo groot dat je voor veel dingen 5 keer een miskoop kunt doen voordat je in China duurder uit bent. Geen idee waar dat aan ligt maar ik heb het vermoeden dat het Nederlandse publiek volledig de weg kwijt is waar het gaat om wat de daadwerkelijke waarde van een produkt is en dat daar in de Nederlandse detailhandel aardig misbruik van wordt gemaakt. Kopen in China is een heel goed idee dus want het drukt de binnenlandse vraag en daarmee ook de prijs.

Mijn ervaring is dat als je redelijk weet wat je doet, je maar zelden een slecht produkt koopt in China...
CE is geen keurmerk maar een conformiteitsmarkering. Het verschil tussen de twee is dat een keurmerk gegeven wordt nadat een keuringsinstantie het toestel getest heeft terwijl een verklaring van conformiteit met CE door de fabrikant zelf kan opgesteld worden.
Wie zegt mij dat een duurdere lader gekocht bij een nederlandse webshop niet is ingekocht bij een chinees?
Dat zegt niemand je, alleen bij de normale Nederlandse webshops mag je er vanuit gaan dat ze producten verkopen die voldoen aan alle richtlijnen. Een grote winkelketen gaat zijn imago niet te grabbel gooien mocht een huis afbranden wegens zo'n goedkope Chinese lader.

En ja, in Nederland heb je ook Chinese dozenschuivers die het allemaal niet boeit.

Of zoals hieronder nog veel beter is verwoord:
Een producent is aansprakelijk voor eventuele schade door een gebrekkig product; een product dat niet de veiligheid biedt die de klant ervan mag verwachten. Importeer jij producten vanuit een land buiten de EU? Dan ziet de wet jou als producent. Dat betekent dat jij dus eindverantwoordelijk en productaansprakelijk bent.

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 22 juli 2024 13:53]

Anoniem: 388974 @CurlyMo20 maart 2017 13:55
" mag je er vanuit gaan dat ze producten verkopen die voldoen aan alle richtlijnen"
Je mag nergens meer van uitgaan ....
Onlangs USB-lightning kabel gekocht (Blokker "grundig") niet echt goedkoop, binnen 3 maanden defect, garantie? kun je vergeten
Apple oplader bij iphone ontvangen, DOA ... garantie? kun je vergeten ...
oplaadkabel Aliexpress .. habbekrats, werkt al jaren zonder enig probleem, garantie? bij dit soort prijzen/kwaliteit, niet nodig!
Op bol.com is dezelfde (exact dezelfde) electronica te koop voor 10x de prijs van dx.
De Koppla is dan ook uitzonderlijk goed geprijsd en is er pas enkele jaren. Als je voorheen naar de Mediamarkt ging was je zo 20 euro kwijt voor een kwaliteits 5V 1A lader. Zodoende heb ik me wel bezondigd aan een goedkope DX/Banggood/Aliexpress lader. Helaas is er daadwerkelijk 1'tje licht ontploft (ipv dat hij gecontroleerd stukgaat, door bijv. een nette zekering, klapte het bovenkantje er met een forse knal af. Gelukkig hing hij niet op hoofdhoogte). Sindsdien wel wat kritischer met dat soort apparatuur. Alleen heb je tegenwoordig ook steeds meer kwaliteitsproducten uit China, als je weet welke goed zijn dan is het minder een probleem. Mijn Xiaomi 16000Mah powerbank toentertijd ook voor 22 euro uit China gehaald, terwijl hij bij Bol.com voor 60 (uit m'n hoofd) lag.

Vooral componentenelektronica is ook ideaal, waarbij de kloonversies voor de meeste toepassingen net zo goed zijn.

[Reactie gewijzigd door MsG op 22 juli 2024 13:53]

Inderdaad, zolang je oplet wat je koopt is China spul echt niet gevaarlijker dan wat hier in de winkels ligt (aangezien het uiteindelijk bijna allemaal uit China komt), en waarschijnlijk nog wel beter dan die meuk die bij de Action ligt. Echt niet alles dat hier in de winkels ligt is beter dan van goede merken uit China, of is iedereen de powerbanks van de Hema al vergeten? nieuws: Hema roept powerbanks terug wegens mogelijke oververhitting -update

Zelf heb ik een stel powerbanks van Xiaomi liggen, heb een Xiaomi telefoon, een XiaoYi action cam, en zojuist ook mijn eerste stel MiLights besteld. Allemaal prima spul voor een prima prijs.

Soms hoor ik wel eens van een vriend van me dat ik de economie hier kapot maak met mijn China inkopen, maar ik vind eerder de persoon die exact dezelfde spullen hier verkoopt voor 4x zoveel een 'oplichter' (uiteraard niet in de exacte zin van het woord, maar het is wel een beetje makkelijk verdienen).
Goed verhaal!!! En helemaal waar.

Maar, in Nederland ben je ook lang niet altijd zeker dat je veilig zit. Sterker nog: een groot deel van de producten die je voor 2 euro in China koopt liggen gewoon hier in de winkel voor 15-20 euro. Beiden zijn dus geproduceerd voor maximaal 50 cent oid. En beiden dus met het risico dat flink bezuinigd is op materiaal, veiligheid of arbeidsomstandigheden... En de EU keuringen? Tja, die neem ik met een korreltje zout. Menig prima product komt niet door de keuring (of producent heeft gewoon de financiën niet om überhaupt de keuring te kunnen betalen!) en tevens komt menig product wel door de keuring, maar blijkt het toch rommel (met soms terugroepacties tot gevolg).

Ik koop zelf heel regelmatig spullen in China. En bijvoorbeeld met elektronica kijk ik inderdaad heel kritisch naar de spullen en de bestemming daarvoor. Hierbij neem ik ook wel eens een gok. Koop het voor 2 euro, en bekijk het kritisch bij aankomst. Vertrouw ik het niet gaat het de prullenbak in. Jammer van die 2 euro dan maar....
En inderdaad: geen adapter van 50 cent op mijn telefoon van 500 euro!

En mijn boeken en films en diverse aanverwante producten komen allemaal uit Engeland. Scheelt belachelijk veel geld (zelfs met de hogere verzendkosten) met dank aan de verplichte minimum prijzen in Nederland...

Ik maak me wel zorgen over de gevolgen voor de Nederlandse economie dat zoveel handel naar het buitenland gaat. Maar ja. Ik betaal niet (veel) extra enkel en alleen om de Nederlandse economie te spekken....
- Zeker weet of de arbeidsomstandigheden wel goed zijn?

Die zijn ze niet en dat weet volgens mij ook iedereen wel, vraag me af waarom je dan soms wel de keuze maakt om het te kopen?
Vraag me af waarom je dan soms wel de keuze maakt om het te kopen?
Omdat sommige producten nu eenmaal niet verantwoord te koop zijn. Niet in China niet in Nederland.
Met dat speelgoed maakt het niet zoveel uit waar je het haalt. Want afgelopen maanden werder in Nederland terugroep acties uitgevoerd voor bepaalde speelgoed. Dus of je het nu daar of hier haalt maakt niet zoveel uit.

Ik zelf kijk eerst alles na voordat ik het aanschaf. maar telefoons opladers en nog wat dingetjes haal ik gewoon uit China. Tenslotte worden de producten met de dag beter. En alles wordt daar gemaakt. Hoe je het went of keert.
Want afgelopen maanden werder in Nederland terugroep acties uitgevoerd voor bepaalde speelgoed.
Precies, je wordt actief als consument op de hoogte gebracht als een product gevaarlijk blijkt te zijn. Dat is het verschil.
Voor klein "spul" bv niet duurder dan 50 euro kun je best bij een chinees webwinkels bestellen. Ik heb 2x maal meegemaakt dat een chinees mobiel van 180 euro gevallen is uit mijn broekzak en het scherm gedeeltelijk defect is en een bijbehorend toetsenbord bij een Chuwi windows tablet die de typ aanslagen meesstal niet goed registreert. Mbt het mobiel kon ik nergens hier in NL laten repareren en om te repareren moet ik het terugsturen naar china inclusief verzendkosten en reparatiekosten. Uiteindelijk ben je niet goedkoper uit...Mbt de toetstenbord geloven ze jou niet en kun je het niet terugsturen. Beide producten bij alieexpress besteld. Advies geen dure electronica kopen in china of je moet het niet erg vinden je geld te verbranden... Voor electronica ga ik toch liever naar een fysieke winkel. Ik heb persoonlijk zeer goede ervaring met Mediamarkt: kobo reader die niet na 1 jaar niet meer deed, magnetron die na enkele maanden de geest gaf en een gril die na bijna 2 jaren niet meer werkte. Voor al deze producten kreeg ik 100% mijn geld terug op basis van de factuur die ik had laten zien. Van de kobo was het model niet meer beschikbaar en kreeg ik het geld direct terug en van de 2 andere producten hadden ze eerst ingenomen voor reparatie. Maar na enkele weken kreeg ik te horen dat het niet meer repareerbaar was en dat ik het complete bedrag kon terugkrijgen. Dit noem ik pas service en daarom koop ik graag bij de Mediamarkt ondanks dat wellicht via een webshop ik enkele tientjes goedkoper kan krijgen.
Spulletjes kopen op AliExpress is ook best verslavend. Veel goedkope meuk die je eigenlijk niet nodig hebt maar vanwege de lage prijs aantrekkelijk zijn om te kopen. Er wordt dan wel geklaagd dat de Nederlandse retailsector daardoor veel geld misloopt, maar zij kopen de spullen tenslotte ook bij groothandels in China om die met winst in Nederland te verkopen.

Waarom zou ik dan niet in China mogen kopen en de 'middle-man' zo buiten spel zetten ? Bespaart mij bakken met geld. Het is tenslotte niet zo dat de Nederlandse retailers een exclusief recht hebben om spullen uit verre landen te importeren...
Je mag het wel, maar dat heeft tot gevolg dat die 'middleman' minder klandizie heeft en mogelijk failliet gaat. = minder bedrijven, meer werklozen, en als genoeg 'middlemans' over de kop gaan, heeft dat ook weer gevolgen voor allerlei NL bedrijven die weer diensten aan deze middlemans leveren.

We zijn er met z'n allen verantwoordelijk voor als we uiteindelijk geen enkele NL winkel meer hebben.
Je mag het wel, maar dat heeft tot gevolg dat die 'middleman' minder klandizie heeft en mogelijk failliet gaat.
Voegt de tussenpersoon iets toe of is het maar beter dat hij ander werk zoekt dat wel bijdraagt aan de welvaart?
Die voegt NL garantieafhandeling toe en werkgelegenheid voor andere NL dienstverleners. Hij zal ook een kantoor hebben welke bestofd moet worden, administratie miep in dienst nemen, enz.
Het argument garantie is valide. Werkgelegenheid is geen voordeel voor de klant, maar een voordeel voor de maatschappij, wat ook zou gelden als de tussenpersoon een baan had die wel productief is.

Wat betreft garantie: Op een televisie, koelkast of auto wil ik garantie, een Nederlandse tussenpersoon is daardoor gewenst. Op een zakje krimpkous, mijn laatste Chinese aankoop, heb ik dan weer geen behoefte aan garantie.
Sorry, maar dat is het risico van ondernemen. Als je al je inzet op hetzelfde paard zet loop je vroeg of laat het risico dat je wordt ingehaald. Zeker in het huidige internettijdperk ligt dat risico al lange tijd op de loer.

De overheid is het ook zelf schuld. Burgers worden helemaal kapot belast en er wordt overal op bezuinigd. De enige mensen die er op vooruit gaan zijn de rijke stinkers en diegene die met de spreekwoordelijke gouden lepel in hun reet zijn geboren. De rest van de bevolking merkt maar bar weinig van het feit dat we uit de crisis zijn.

Alle maandelijkse kosten stijgen terwijl mijn inkomen niet mee stijgt. Sterker nog; het wordt niet eens aangepast aan de inflatie. Je kunt een euro maar 1x uitgeven, dus moet men het mij ook niet kwalijk nemen dat ik de 'middleman' die een product talloze keren over de kop laat gaan voordat het in de verkoop ligt oversla en zelf de moeite doe om iets zo voordelig mogelijk aan te schaffen.
Tuurlijk is het het risico van ondernemen, zeker als je in een branche gaat zitten waar je moordende concurrentie hebt van het buitenland.

Ik geef alleen aan dat als we met z'n allen weer lekker in het buitenland gaan shoppen om die ene euro te besparen, je vervolgens niet raar moet opkijken als je er vervolgens 10,- per maand op achteruit gaat omdat de overheid een stel werklozen moet compenseren.

Ikzelf doe daarom ook maar aankopen tot max. 20,- bij Ali. Alle spullen daarboven haal ik het liefst bij een lokale ondernemer die weet wat het woord service is. Voor mij veel fijner als er ooit iets is, en het gaat nog zo goed met me dat die paar euro ook nog wel kan missen.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 22 juli 2024 13:53]

Tja, dat komt er dus op neer dat ik hoe dan ook moet betalen voor die kerel? Als ik niet zijn veel te duren spullen koop mag ik dokken voor zijn uitkering. Hij kan ook kiezen om wel iets nuttigs te gaan doen, iets te bieden dat niet veel goedkoper op mijn deurmat valt, etc.

Bekijk het eens anders, breng jij je PC dan ook weg als je een virus ofzo hebt, omdat anders de PC meneer op de hoek failliet gaat, of regel je dat zelf gewoon? Zelfde met het vervangen van de olie van je auto, het in elkaar schroeven van een meubel, je belastingaangifte, ga zo maar door. Voor alles kun je wel een ander mannetje vinden die het voor je doet als je hem bakken met geld stuurt.
en de Belgische douane gaat naar 99% onderschepping van Chinese pakketjes.
eigen ervaring, pakketje uit China van 23€, 11€ inning + 15€ administratie kosten
wordt zo duur bestellen uit China, heb nog 2 pakketjes die ondertussen al 2 weken bij de douane liggen.
Heb zelf wisselende ervaringen met import kosten. Al een paar keer geen import kosten gehad (oa tablet & media speler), maar voor mijn telefoon wel kosten moeten betalen.

In mijn ervaring is het vooral afhankelijk welke post je kiest. Als je de snelle variant kiest, bijvoorbeeld DHL, dan heb je grotere kans op controle dan bij China Post. Als je hier rekening mee houdt, dan kan het prima.

Uiteindelijk zou je het toch moeten betalen, staat in de wet. Dus de keren dat ik heb moeten betalen, baalde ik maar een beetje. De keren niet, was ik blij.
Bij banggood en lightinthebox kun je een verzekering afsluiten als je het product koopt. Als je dan invoerrechten moet betalen dan kun je die bon inscannen en staat binnen enkele dagen dat bedrag weer op je (paypal) rekening.
Blijkbaar behoor ik tot die ene procent dan.. of zijn we hier gewoon wat getalletjes aan het verzinnen 8)7
Het plafondbedrag is dan ook 22€. Hier te berekenen : http://www.invoercalculator.be/

Gewoon in meerdere pakketjes laten leveren indien het meerdere producten betreft.

Bestelbedrag
Tot €22,- worden er geen invoerrechten en BTW gerekend, vanaf €22,- tot €150,- vrij van invoerrechten maar met BTW. Vanaf € 150,- moet u altijd invoerrechten en BTW betalen. In de meeste gevallen rekenen de postbezorgdiensten geen inklaringskosten als het bestelbedrag van de te importeren goederen onder de €22,- blijft. Lees meer over de inklaringskosten van onder andere bpost op deze pagina.
Echt vervelend man.. hier in NL is dat niet zo vervelend.. ik heb de laatste 20 pakketjes allemaal zonder verzendkosten/extra kosten binnen gekregen. Het duurt wel even maar het komt vanzelf.
Hoewel ik veel Chinashop, vind ik dit toch een goede ontwikkeling. Uiteindelijk is het natuurlijk niet goed dat er zoveel langs de douane gaat. Ik vind wel dat de kosten in verhouding moeten zijn. BTW snap ik, maar kosten voor inning en administratie zijn buiten verhouding.
Koop inderdaad regelmatig wat in China. Heb al meer dan 10 Xiaomi telefoons gekocht in China. voor meerdere personen. Allemaal zijn ze goed aangekomen. Koop niet alleen bij Aliexpress maar ook bij andere Chinese shops. Ook heel vaak hoesjes, screen protectors, Powerbanks (ook Xiaomi) enzovoort gekocht.
Het is inderdaad wel belangrijk te weten wat je koopt bij elektronika. Persoonlijk vind ik merken als Xiaomi en Blitzwolf, WSken en Anker wel goede merken.
Verder koop ik ook regelmatig bij Amazon.de. Met name drogisterij spullen kunnen daar nog wel eens goedkoop zijn.

Als je kijkt naar de producten die hier in de winkels liggen zijn 9 van de 10 producten ook in China gemaakt. Scheelt zo behoorlijk wat geld. Enige nadeel is dat het wel even kan duren voordat je bestelling binnen is.

[Reactie gewijzigd door TVL op 22 juli 2024 13:53]

Alibaba (en AliExpress) zullen hier vast een grote rol hebben gespeeld.Voor mijn dochtertje afgelopen 2 jaar veel besteld. Het is echt ongelovelijk dat je voor een paar dollar al kleding kan vinden, wat ook nog eens gratis wordt verzonden (en in NL door de pakketdienst wordt aangeboden...raar he?). Van de 10 bestellingen is er één niet aangekomen, en dan werkt de aangeboden leveringsgarantie echt prima, product is nogmaals verstuurd en toen wel aangekomen.

Voor electronica moet ik bekennen dat ik het nog niet eerder heb gedaan, ik vind het risico te groot, en niet zozeer de verzending, maar meer dat het product snel kapot gaat en dat je dan veel gedoe hebt met terugsturen.
En toch vraag ik me af of het spul altijd even veilig is.
Verfsoorten die gebruikt zijn die misschien hier in NL/Europa niet eens gebruikt mogen worden omdat ze bijvoorbeeld giftig zijn.

Ik zeg hier niet dat het zo is, ik heb geen cijfers maar misschien zou hier bijvoorbeeld een keer door bijvoorbeeld de consumentenbond (of de NVWA) onderzoek naar gedaan kunnen worden.

Ik koop daar ook spullen, maar ergens, ergens knaagt het wel.

[Reactie gewijzigd door nexhil op 22 juli 2024 13:53]

Je moet daarin gewoon logisch nadenken over wat je wilt kopen en welke risico's je wilt nemen.

Kinderspeelgoed komt er bij mij niet in uit China, althans niet voor de leeftijd waarbij alles nog in de mond gaat (plastic, geverfd hout). Maar de strijkkralen komen gewoon van Aliexpress.

Electronische apparaten die in het stopcontact moeten komen er bij mij ook niet in vanuit China, tenzij van de merken die door de community uitgebreid zijn ontleed (bijvoorbeeld de laders van Blitzwolf of bepaalde types TV-boxen).

Zaken als verf, persoonlijke verzorgingsartikelen of voeding laat ik lekker in China. Ze hanteren daar toch andere normen en waarden op dat vlak. Niet dat ik daarbij geloof dat de keurmerkenlobby in Europa helemaal zuiver is, maar toch.
Strijkkralen wel? Ik zou juist iets wat je verhit met je gezicht er vlak boven niet uit China halen... Als een op 1 manier hulpstoffen uit plastic vrijkomen dan is dat wel bij verhitting...

Elektronica komt er bij mij juist wel in. Je betaalt vaak een normale prijs voor iets wat met een andere verpakking voor 2x die prijs bij de MediaMarkt of Conrad ligt. Simpele DC-Voedingen zijn wel gevaarlijk, maar dat is een kwestie van reviews lezen, daar komt dat snel genoeg naar boven. Er zijn ook zat hoogwaardige merken daar zonder een Duitse naam met toch degelijke kwaliteit zoals Hantek.
Ik heb nog kerstverlichting in m'n schuur liggen met een CE keurmerk erop.
Alleen weet ik 100% zeker dat het geen CE waardig is.
De bedrading van de 220 volt stekker is zo dun als fietsverlichting bedrading..
Gewoon gevaarlijk
CE is GEEN keurmerk. Het is een conformiteits verklaring die de fabrikant zelf afgeeft. Daarmee voldoet het apparaat volgens de fabrikant aan de eu regels.
Bovendien nemen de producenten van goedkope meuk het niet zo nauw met regels. Best een kans dus dat er CE keur op staat terwijl de producent daar op heeft ontworpen noch getest.
Er hoeft niet op getest te worden omdat er niets te testen valt.
Het is geen keur!
Het voldoet aan de EU regels ( conform, conformiteit europees vrij vertaald) en ja er zijn nogal wat fabrikanten in en buiten de EU die er met de pet naar gooien.
Er zijn wel degelijk productcategorieën waar een onafhankelijke partij de conformiteit moet bevestigen voordat de CE markering mag worden toegepast. Ik had dus 'getoetst' moeten schrijven ipv 'getest'.
Nou poeh! Er zijn categoriën ja, maar medische implantaten zijn geen spullen die je in een Chinese webwinkel koopt. Electroncia, speelgoed, en meer, zijn allemaal categoriën waarbij de fabrikant zelf zijn CE-verklaring mag schrijven. En dat soort spullen worden wel in Chinese webwinkels gekocht.
Dekra is inderdaad degene die dit doet voor heel specifieke zaken. Niet echt aliexpressspul ;)
Het niet zo nauw nemen met de regels is niet het probleem. Vraag is eerder wat de regels zijn. Lees de Laagspanningsrichtlijn eens. Je moet:
  • Typeplaatje hanteren
  • Technisch constructie dossier opstellen
  • Zorgen dat je produkt veilig is voor mens en dier
Dat laatste kan je opblazen of verwateren, afhankelijk van interpretatie. De richtlijn definieert het niet nader, dus het is aan marktwaakhonden en de rechters om te bepalen wat dat inhoudt. Een fabrikant die met een paar zinnen onderbouwt dat zijn produkt veilig is, kun je amper wat maken.

Ik zou dus eerder stellen dat de regels niet deugen dan dat fabrikanten het er niet nauw mee nemen. De gedachte achter het CE-systeem is dat marktwaakhonden fabrikanten in de gaten houden en goed veiligheidsbeleid afdwingen, waardoor het acceptabel is dat fabrikanten zelf conformiteit kunnen verklaren. Op fabrikanten uit het verre oosten kunnen waakhonden echter geen macht uitoefenen, waardoor het CE-systeem niet meer werkt.
Let wel op dat er verschil zit in CE-keurmerk en het "Chinese Export" logo.

Hierdoor denken veel mensen dat er een keurmerk op zit, wat helemaal niet zo is.
Zat er op te wachten. China Export logo is een hoax ...
https://en.wikipedia.org/wiki/CE_marking

Er is helemaal niet zo iets als China Export logo ... er zijn wel namaak CE logo's. Aangezien niemand controleerd op de echtheid van CE logo's.
Als je in China laat produceren kun je er elk keurmerk op laten drukken dat je wilt. Geen enkel probleem voor ze.
Nee, want jij als opdrachtgever (en eventueel als verkoper) bent daar uiteindelijk voor verantwoordelijk O-)
Wel, want een productiebedrijf zal het een worst wezen of je het product uiteindelijk niet mag verkopen. Produceren zullen ze voor je als je geld neerlegt.
Waarom zou je een CE-logo namaken? De slager mag immers zijn eigen vlees keuren. En het enige dat de slager moet keuren is of zijn produkt veilig is, methode vrij te kiezen. Een papiertje opstellen dat je produkt veilig is, een handtekening eronder, en je mag geheel legaal het CE-logo aanbrengen.

Overigens zie je juist op Aliexpress nog wel eens fabrikanten die hun spullen door een instituut laten keuren (vaak wel Chinees insitutuut), omdat ze weten dat wij westerlingen wantrouwend zijn tegen Chinese produkten. Vaak zetten ze het keuringsrapport zelfs op de produktpagina op Aliexpress. Voorbeeldje: https://nl.aliexpress.com.../2071161_32729460768.html

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 13:53]

Veel van de dingen die daar te koop zijn kun je ook hier in de Nederlandse winkels vinden, zelfde doos, zelfde product, gewoon hetzelfde. Alleen dan een paar tientjes duurder. Dus dan neem je die week of twee verzending ook voor lief.
ironisch genoeg heb ik enkele dingen uit china besteld met zo'n zelfde iets waarbij het hetzelfde product was als hier in de winkel
(kwam apart genoeg in een verpakt doosje aan met "merk ***" dus dat product opgezocht, en ja hoor word hier gewoon identiek hetzelfde verkocht, geen verschil, alleen de prijs is minimaal 600% hoger).
----
soms kan verzenden oplopen tot 5 weken.
Weleens van het woord "namaak" gehoord? Daarbij is het juiste de bedoeling dat het eruit ziet als het echte merk...
Ik heb het niet zozeer over merk artikelen. Maar bijvoorbeeld een quadcopter die ik op Banggood gekocht heb voor een tientje en exact dezelfde staat te koop bij bol.com voor 35 euro. Nou dan weet ik het wel ;)
Terecht punt, controles in China zijn veel minder dan in NL. Ik heb tot nu toe alleen kleding gekocht, geen speelgoed of electronica. Wat Hoppa! zegt, goed nadenken voordat je wat koopt over de eventuele risico's.
Als je weet hoeveel non-compliant kleding en sierraden er uit de handel wordt genomen, dan ga je geen kleding meer bestellen in china.

Kijk maar eens op de officiele Rapex lijsten met uit de handel gehaalde spullen:
https://ec.europa.eu/cons...nt=main.listNotifications

Bedenk je ook dat er maar relatief heel weinig spullen getest worden door overheden (bezuinigingen). En al helemaal geen spullen vanaf zulke sites.

Koop nooit spullen direct in china die langdurig contact maken met je huid!
Kan het werkelijk zoveel kwaad om een trui in China te kopen? Ik was ze uiteraard wel altijd voordat ik ze ga dragen, lijkt me dat er dan niet echt meer gevaar is. Heb hier genoeg truien en sportshirts enzo liggen uit China.
Vergis je niet met wel en niet toegestane producten en toevoegingen. Er is ook veel wat hier wel mag en in andere landen niet (ibuprofen voor minderjarigen bijvoorbeeld). Ik koop nogal eens amerikaanse producten (energy drinks, taartmix) en die zijn hier vaak ook niet regulier toegestaan vanwege de toevoegingen. Tis allemaal een beetje uitzoeken wat er wel en niet gebruikt is, maar vaak kan je dat voor producten vanuit Azië ook wel uitvinden
Het is idd raar dat er vanuit China met de post iets voor 2 euro verstuurd kan worden, dat zelf nog aangetekend terwijl je daar hier in Nederland alleen voor het versturen al een veelvoud aan betaald.

Het heeft o.a te maken met afspraken tussen posterijen die nogal krom zijn.
Daarnaast alles boven de dacht 22 euro moet normaal worden aangegeven en btw betaald. ook daar is weinig controle op.

Koop ook wel via aliexpress maar je moet goed opletten. Kleding, heb maar m of l dat is in china meestal xxl of xxxl. Weet je dat niet te klein jammer.
Veel specs bij technische zaken kloppen niet, zaklmap 4000 lumen, praktijk een fractie daarvan idem de batterijen met 4000 mah waarbij je 1 nul kan weglaten.

Gelukkig klagen en dispute aanmaken heeft zin.
Laat je ook niet misleiden door verkopers die korting geven als je je commentaar maar naar 5 sterren veranderd. Gewoon 1 ster en dispute aanmaken.
Zaken als batterijen en USB laders zijn überhaupt items die je absoluut moet mijden uit China. Altijd wanneer er berichten verschijnen wanneer er een huis in vlammen op gaat door een USB lader, blijkt het een namaak te zijn, China meuk. Ik koop veel uit China, maar niet zulke producten, wel kabels etc, maar zaken die je in het stopcontact steekt zijn het risico niet waard.
Je kan prima batterijen en USB laders uit China halen. Je moet alleen wel weten wat je koopt.
Echter willen de meeste liever geen geld te veel uitgeven en kopen ze de goedkoopste rotzooi. Tjah, dan krijg je ook bagger.
Koop je gewoon goede Chinese merken zoals Anker, Romoss, Huawei etc dan kan je prima USB laders vinden.
Ja maar ook daar heb je dikke kans op namaak met enkel een labeltje erop. Als je die dan open haalt, dan durf je dat niet eens meer in het stopcontact te steken. Het is en blijft riskant met laders uit China.
Als je gewoon via de officiele kanalen koopt is de kans op namaak miniem. Huawei bijv via vmall, Anker via hun Amazon store etc.
Ik wist niet eens dan Anker een Chinees merk was, maar even Googlen en dan kom je tegen dat de oprichter in de US gestudeerd heeft en dat er een groep vrienden vanuit Google achter zit.

Op zich logisch dat productie in China zit; in deze branch moet dat haast wel. Maar duidelijk dus een verschil met China-only spelers; de focus is sterk op de US (en secundair de EU). Ik heb voor wat vragen contact gehad met Anker support en dat is echt US-style support, veel klantgerichter dan wat je in de EU tegenkomt.

Chinese merken via een groot US of EU verkoop kanaal is dus prima; je weet dan dat het veilig is. Ik koop m'n Anker materiaal altijd via amazon.de. Je hebt dan de garantie dat de producten aan de EU veiligheidsregels voldoen.
Zoveel Chinezen studeren in de US. En een "groep vrienden van Google". Een aantal mensen hebben gewerkt bij Google (zo als zo veel mensen). Maakt van Anker nog steeds geen US bedrijf.
Het is puur clever branding van ze.

Ze opereren wel op een hoger niveau dan de meeste goedkope rommel die je op Chinese webshops ziet maar dat doet bijv ook Huawei, Oppo etc.
Wat ik meer bedoel: vanuit m'n contact met de support van Anker, krijg je 100% het gevoel dat je met een Amerikaans bedrijf te doen hebt. Zo kwam er na een vraag m.b.t. incompatibiliteit met m'n tablet (waar het dus aan de tablet ligt) een aanbod voor een 10% refund op de aankoopprijs van de Anker lader (gekocht via amazon.de). Als je daarnaast kijkt naar de packaging van Anker, is dat echt van hoog niveau en gericht op klanttevredenheid...meer dan wat je bij EU merken doorgaans ziet. In de US is dat normaler en bij China-brands doorgaans afwezig.

Huawei en Oppo heb ik geen ervaring mee, maar Anker kan zich in ieder geval meten met merken als be quiet! (Duitse degelijkheid) als het gaat om branding, uitstraling en support. Dat zie je doorgaans niet bij Chinese merken.
Je bevestigt dus zijn stelling. Chinese merken zijn niet allemaal rommel. Je moet alleen wel de A merken kopen.
Klopt ja. Wat dan een goede indicator voor A-merk is, is het bestaan van een goede US en EU webshop en / of een eigen store op amazon.

Een eigen shop op bv. alibaba of aliexpress zou ik niet op af gaan, die stores vallen niet onder US / EU regelgeving en handhaving.
Ook op Aliexpress hebben de meeste merken een eigen store.
De tegenwoordige goedkope winkel haalt het vaak zelf ook rechtstreeks uit China. Zo waren enkele jaren geleden de powerbanks van Hema onveilig (http://www.apparata.nl/ni...s-op-oververhitting-13532) dat zijn ook 1 op 1 dezelfde als die je gewoon op Aliexpress haalt. Wat dat betreft gooit de Nederlandse retail haar eigen glazen in door dezelfde producten ook te verkopen, in plaats van daadwerkelijk te staan voor kwaliteit. Bij de Action ligt ook regelmatig elektronisch spul wat dan weer teruggeroepen wordt vanwege onveiligheid e.d.

[Reactie gewijzigd door MsG op 22 juli 2024 13:53]

Ik denk ook dat er geen land is waar meer kennis bestaat over hoe je batterijen en USB-laders maakt dan China, want het aandeel in wereldproduktie zal ruim boven de 95% liggen. De vraag is dan ook niet of je Chinese batterijen en laders koopt, maar hoe. Als het inkopen bij een Nederlandse winkel je vertrouwen geeft, moet je dat doen, maar vertrouw niet blind op de blauwe ogen van de verkoper, want die is mogelijk nog gladder dan een verkoper op Aliexpress.

Opletten wat je koopt is op dit punt belangrijk. Een Nederlandse winkel kan enige zekerheid geven, maar dat hoeft geenszins, en evenzo worden ook op Aliexpress de betere batterijen en laders verkocht.
Dat is te kort door de bocht. Er zijn diverse merken die ook gewoon via Amazon in Europa aangeboden worden en die kun je prima op Aliexpress kopen. Daarnaast zijn er diverse 'Tweakers' die bepaalde merken uitvoerig testen en uit elkaar halen, zodat je weet wat je koopt. De laders van Blitzwolf of Anker zijn daar goede voorbeelden van.

Je moet alleen niet de goedkope merkloze rommel kopen, die willen nog wel eens te veel één worden met je stopcontact......

Of je koopt zelf iets en dat schroef je zelf open, zo heb ik een mooi industrieel tafellampje gekocht waar ik wat twijfels bij had. Opengeschroeft en hier en daar zelf wat aangedraaid en schroefjes vervangen. Werkt nu prima met een mooie kooldraadlamp er in. In totaal kost het me een tientje en een uurtje werk. Koop ik een vergelijkbare set hier, dan zit ik boven de € 150,-.
heb een lader uit china, gewoon via DX.com daar is het 99/100 keer veilig.

is een model wat niet in de risico groep hoort.
gebruik hem niet voor tablets/telefoons alleen voor mijn coolermaster notepal u3 (2x fan set van 3)
dan nog een usb-docter via ebay, voor de ruwe voltage/amperage meting.

heb er natuurlijk wel via de camping winkel een aan/uit schakelaar er tussen, (beetje irritant telkens het ding uit de stopcontact en dan weer inpluggen als je wilt gebruiken)
----------
laders via ebay kan je het beste vermijden, dx/banggood is gewoon veel veiliger (kost wel 2x zo duur, maar ja dan is het teminste wel goed)
Het is idd raar dat er vanuit China met de post iets voor 2 euro verstuurd kan worden, dat zelf nog aangetekend terwijl je daar hier in Nederland alleen voor het versturen al een veelvoud aan betaald.
In het kort:
Niet elk land betaald het ander land gelijk voor de door hun af te handelen post. Dit om wat gelijkheid te krijgen onder minder en meer ontwikkelde landen (een afdeling van UN handelt dit af).

bron: http://fortune.com/2015/0...subsidy-chinese-shipping/

[Reactie gewijzigd door aimbob op 22 juli 2024 13:53]

Wist het en het is een heel krom system. Sterker nog veel postbedrijven maken verlies op de compensatie die ze krijgen. Daarvoor moeten ze de prijzen voor andere producten omhoog gooien om winst te maken.

Het zorgt ook nog eens voor ongelijkheid van aanbieders.
Tijd dat dit systeem op de schop gaat om china een halt toe te roepen. Het is een gesubsidieerd systeem dat we uiteindelijk zelf betalen.
Het stomme is dat toen ik dit net las, kwam ik regelmatig tegen dat in 2016 opnieuw gekeken zou worden naar de status van mate ontwikkeling van China door de Universal Postal Union van de UN. China zou namelijk voor 2016 nog in een lagere staffel van ontwikkeldheid vallen, waar vele het niet mee eens waren.

Toen ben ik naar de uitkomst gaan zoeken, maar daar heb ik niks van kunnen vinden :/
Het is een gesubsidieerd systeem dat we uiteindelijk zelf betalen.
Inhakend op jouw comment een drietal afleveringen, wat o.a. ook gaat over kopen in China of NL winkels die hier Chinees spul verkopen en wat dit op de lange termijn kan betekenen: De prijsvechter (VPRO)

O.a. aflevering 2 "kopen we ons arm" is hier wel van toepassing. Vond het zelf erg interessant.
China geeft heel veel subsidie aan export, vandaar dat het zo goedkoop kan.
Heb de Xtar D26 duiklamp gekocht bij DealeXtreme toen voor maar €52,72 en het is de originele, gebruik hem nu al precies 1 jaar meerdere keren per week, hij kost bij Xtar zelf 149,-

Maar je moet wel goed je huiswerk doen, goed na de foto's kijken of het wel de originele is, kan je zien aan de LED lampje de er in zit en nog wat dingen, en wat erg belangrijk is kijk of er reviews van mensen tussen staan die hem ook eerst gekocht had, zelfde met batterijen, goed kijken en lezen of het wel echt zijn, dat je niet 3400mAh 18650 batterijen koop en dat ze maar 1100mAh zijn, daarvoor zijn de reviews erg handig, en laat je niet verlijden door 18650 batterijen die meer dan 3400mAh zijn want die bestaan niet, de echte 3400mah 18650 zijn van Panasonic.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 13:53]

Die specs kloppen ook cree xml-u3 heeft idd ongeveer 1000 lumes.
Je zie echter nog oude generatie cree xm-t6 die in het echt misschien 500 lumen hebben maar verkocht worden voor 4000 lumen. Aliexpress staat er vol van.

Goede zaklamp voor 18650 accu met dezelfde cree heb je ook tussen de 10 en 20 dollar op lai (geen duikuitvoering dan)
Ja klopt, goed kijken of het de oude of nieuwe LED lampje heeft en ja de cree xml-u3 is een nieuwere vernieuwde versie van de cree xm-t6 geeft iets meer lumen en gebruikt minder stroom, bij de cree xm-t6 zie streepjes in de ledje en groen om de let heen, en de cree xml-u3 heeft puntjes in het led lampje en is zilver/wit er om heen.

Das waar maar die zijn niet 100 meter water dicht en zijn niet zo robuust als die ik gekocht heb.
Zou ook maar eens op cree xhp50 of xhp70. Heb hier voor $24 cree xhp50, is 20 watt led die dus heel veel licht geeft. de xhp70 nog meer.
Ok bedankt voor de tip.
Dat is niet zo raar. China heeft heel veel subsidie op export, maar importeren willen ze niet. Indien je een kapot artikel hebt ontvangen, dan zeggen ze al snel dat je een nieuwe krijgt zonder het originele artikel te willen inspecteren. Dit komt omdat jij of zij wel veel geld moeten betalen om het terug naar China te sturen.
Chinese webshops krijgen geen subsidie op exporteren. De verzendtarieven zijn door bulk gewoon lager. Evenals productie / personeelkosten die lager zijn.
En voor het terug sturen hoeven ze niks te betalen, het komt gewoon vaak niet terug omdat retour addressen vaak onbekend zijn. De kans dat het kwijt raakt is te groot.
Heb je een bron voor mij? Ik had dat altijd de gedachte dat er wel subsidie gegeven werd door de overheid.
Heb lange tijd in die industrie gewerkt. Vrijwel alle Chinese webshops zoals BG, GB, lightinthebox etc zijn vage constructies met kantoor registraties buiten mainland China. Die ontvangen echt geen subsidie. (daar zijn ook veelste klein voor)

De subsidie verhalen over export zijn wel van toepassing op bijv de ijzer industrie, beton industrie etc. Dit omdat het vooral staatsbedrijven zijn en enorme grote werkgelegenheid biedt.

De post tarieven die zo laag zijn, dat komt vooral door het volume en de internationale afspraken hier over. Niet omdat ze subsidie krijgen.
ik heb eens iets besteld uit China (8 dollar ofzo)

Op het pakketje zat een vluchtpost postzegel van 10 dollar, iemand moet dat toch betalen zou je zeggen :)

ik vermoedde altijd dat de overheid dit soort kosten op zich nam.
Door internationale verdragen voor onder andere de post:
Al jarenlang zijn er internatio-nale postverdragen die bepalen dat landen verplicht zijn om post van andere landen af te handelen. Hier-voor is de Universal Post Union verantwoordelijk, onderdeel van de Verenigde Naties.

Zij doen nuttig werk, want een land hoeft dankzij deze unie niet meer met alle post-diensten van alle landen overeen-komsten sluiten. Er gelden afspraken die door alle landen worden geaccepteerd.

Toch pakken die afspraken wat merkwaardig uit. Afgesproken is dat landen elkaars post tegen een klein bedrag afhandelen. Voor 1969 was het zelfs gratis. Nu is het een naar dubbeltjes tot een naar euro, afhankelijk van het gewicht. De Nederlandse post krijgt maximaal 38 eurocent per item voor het afleveren van buitenlandse post. Per kilo geldt een maximumtarief van 3,02 euro.

Bedenk: voor zulke bedra-gen kunt u geen pakje van Amster-dam naar Den Bosch versturen. Toch bezorgt Post.nl daarvoor wel een buitenlands pakje vanaf bijvoor-beeld Schiphol in Groningen. Dat de kosten zo laag zijn, heeft te maken met de wens van de Post-unie om opkomende economieën te ondersteunen.

Een land als China zou minder hard kunnen groeien als er Nederlandse tarieven betaald moeten worden. voor het verzenden naar ons land. Op zich een nobel streven, maar er klinkt ook kritiek nu Chinese webshops hier massaal van profiteren.

Kritiek Vooral in Amerika klinken harde woorden. Volgens onbevestigde cijfers verliest de Amerikaanse post jaarlijks meer dan 70 miljoen euro op het afhandelen van buitenlandse post. Tel daarbij op dat Amerikaanse bedrijven failliet gaan door de goedkope Chine-se websites en het zal u niet verbazen dat er in dat land woedende reacties zijn over de handelswijze. In Nederland is er minder kritiek op de posttarieven, maar er zijn wel kritische geluiden over de Chinese webshops.

De brancheorganisatie Thuiswinkel.org maakt zich druk over de douanekosten. Zij krijgen steeds meer klachten binnen van consumenten die ervan uitgaan dat de zo keurig in het Nederlands ver-taalde Chinese websites wel zouden waarschuwen wanneer er douane-kosten bijkomen. Niets is minder waar, met boze klanten tot gevolg. Ook bij de Consumentenbond komen hierover veel klachten binnen.
Bron: http://www.nlsites.nl/china.html

[Reactie gewijzigd door MsG op 22 juli 2024 13:53]

Dank :)

dus eigenlijk betalen PostNL en consorten dus de kosten.
geen wonder dan de Postzegels elk jaar zo gigantisch duurder worden.

Door in China spullen te kopen help je een NL post bedrijf om zeep. Bijzonder..
Onderschat PostNL niet, ze zijn in China zelf actief:

http://www.spring-gds.com...postnl-gateway-to-europe/

Daarnaast verdienen ze ook een leuk zakcentje met de Nutrilon-pakketjes die massaal naar China gaan.
10 Hong Kong dollar is 1,20 euro
ik heb eens iets besteld uit China (8 dollar ofzo)

Op het pakketje zat een vluchtpost postzegel van 10 dollar, iemand moet dat toch betalen zou je zeggen :)
Die postzegel zelf kost misschien een cent :+

De grote vraag is dus wat er echt wordt afgerekend. Maar alvast minder dan $8.
Klopt, maar bij mij leeft meer de angst dat de verkoper niks meer van zich laat horen, en je door de afstand daar niks tegen kan beginnen. Maar kennelijk doen ze alles voor een goede feedback, waar zelfs nederlandse bedrijven wat van kunnen leren.
Je moet voor de grap eens een gesprek gaan voeren met de klantenservice van Aliexpres. Ik heb nog nooit zo'n gesprek gehad met een Nederlands bedrijf. Wat een onderdanige vrouw, als maar zeggen dat ik hun "dearest customer" en nog meer van dat soort dingen was. Ik vond het gênant worden aangezien ik alleen maar een maat van een slang wilde weten en geen geld terug ofzo :+
Dat is puur een script wat ze gebruiken. Vaak hebben ze nog niet eens door wat ze nou exact zeggen aangezien hun kennis van de Engelse taal een stuk minder is.
Daarbij is de sincerity 0%. :P
Dat zijn nogal wat aannames. En je kunt natuurlijk van elk bedrijf roepen dat het om zakelijke belangen gaat, dus niet oprecht is.
Mijn ervaringen bij direct contact met verkopers zijn tot nu toe bijna altijd positief. Hun Engels is niet altijd perfect, maar prima te begrijpen en beter dan mijn Chinees ;)
Gezien ik letterlijk op steenworp afstand van de Alibaba Campus woon en in de industrie gewerkt heb weet ik wel wat de meeste daar denken (die bij de klantenservice werken).
Aliexpress gebruikt trouwens ook vaak een bot voor hun klantenservice ;)

Bij de verkopers, tjah. Als je daar werkt en feedback moet doen. Als je slechte feedback krijgt gaat dat af van je salaris. Tover je slechte feedback om in goede feedback krijg je bonus. dus nogal logisch dat er een hoop geslijmd wordt :)
Niet slim van ze om mij midden in de nacht uit bed te bellen, mijn feedback was daarna nog minder positief. Maar nu begrijp ik wel waarom ik de volgende dag zo paniekerig werd terug gebeld.
Gebruik je ook een script voor de Nederlandse taal? "sincerity" daar heb je gewoon een goed woord voor: "oprechtheid".
Dat is hun stijl van zakendoen, en die is inderdaad heel anders dan wij botte Hollanders verwachten. Dat verbaast me ook altijd al in Duitsland, waar ik een 'sehr geehrte Kunde' ben, in plaats van 'hoi FreezeXJ'.
Daarnaast is de markt in China keihard, voor elke werknemer in de retail zijn er 10 die z'n baan dolgraag willen hebben. Onvoldoende resultaat? Dan tot ziens. Dan willen ze graag je probleem oplossen.
Heb misschien wel liever Hoi FreezeXJ, dan zo de hemel ingeprezen te worden terwijl ik net 5 dollar aan inkopen daar gedaan heb. 5 dollar is 0,000001 % van hun omzet hooguit.
Wees vereerd zou ik zeggen! Waarom niet? Het is weer eens wat anders dan we gewend zijn, zoals FreezeXJ al aangeeft. ;)
Het mooie van AliExpress is dat zij er tussen zitten.
AliExpress is eigenlijk een soort portal naar heel veel kleine webshopjes.
Als je iets koopt dan verstuurt een kleine (of grotere) webwinkel dat. Op het moment dat jij het product ontvangt, geef je dat aan bij AliExpress. Pas dan krijgt de webwinkel zijn geld. Ze willen er dus alles aan doen om jou tevreden te houden.

Ontvang je een product niet, dan stort AliExpress het geld weer naar jou terug en krijgt de verkoper niks.

Volgens mijn account heb ik 56 bestellingen gedaan en die zijn allemaal aangekomen. Eén keer wel heel erg beschadigd. Toen kon ik kiezen: geld terug of opnieuw laten verzenden. Omdat het iets voor kerst was en het niet meer op tijd aan zou komen, heb ik gekozen voor geld terug. Dat stond de volgende dag weer op mijn creditcard.
Electronica kan op zich prima gaan, als je maar goed uitzoekt wat je koopt en bereid bent er een beetje aan te priegelen. En je moet een beetje geluk hebben dat de fabrikant updates blijft geven, of dat er een online community ontstaat voor je telefoon/tablet.

Zelf al diverse tablets en telefoons in China gekocht en eigenlijk nog nooit een teleurstelling. Alleen bij de laatste telefoon Zuk Z2 Pro blijft de ondersteuning vanuit de community wat achter, waardoor ik hem weer heb vervangen. Maar in potentie (en als je tevreden bent met Android 7.0) is het een meer dan geweldig toestel voor een fantastische prijs.

Verder zijn Aliexpress en Banggood.com mijn eerste shopstop als het gaat om electronica accessoires (kabeltjes, hoesjes), fietskleding (echt onwaarschijnlijk goedkoop en goed) en onlangs zelfs voor sportschoenen (Li-Ning is echt een goed merk).

Punt is dat je moet weten wat je koopt, als je zo maar in het wildeweg dingen gaat bestellen dan is de kans vrij groot dat je een negatieve ervaring zult hebben.
Ik koop ook aardig veel uit Chinese web shops, zo als DealeXtreem en BangGood, heb voor mijn sus de Lenovo Zuk Z2 gekocht voor maar €166,- erg mooie telefoon, met Snapdragon 820 en 4GB RAM en 64GB opslag, en mooie LCD scherm.

Heb nog nooit invoer kosten en BTW betaalt, de kans is erg klein, dus logies dat steeds meer mensen er bij Chinese web shops koop voor veel minder, met gewoon goede garantie.
Ik had de Zuk Z2 pro een tijdje. Voor dat geld kun je hier niets kopen wat zelfs maar in de buurt komt. Toestel is in alles zeer vergelijkbaar met een Galaxy S7 en verkrijgbaar ruim onder de € 300,-. Met 6gb intern en 128gb geheugen. En dan ook nog een 5,2 Amoled scherm. Maar goed, zoals ik elders aangaf, je moet dan ook niet veel support verwachten vanuit Zuk en hopen dat er een community op staat die voor recente Android-updates zorgt.

Toch is de controle op invoer wel aan het toenemen, maar tegelijkertijd zijn er steeds meer webshops die daar verzekeringen tegen aanbieden, waarbij zij de kosten betalen. Of ze vinden allerlei slinkse routes waarbij de kans op kosten zo klein mogelijk is. Natuurlijk allemaal niet goed en het kost de Nederlandse staat geld, maar ja. Ik zal ook nooit actief dingen doen om invoerkosten te voorkomen, maar ga ze ook niet uit vrije wil opgeven.
Ja OK, das waar.
Ik koop ook veel electronica uit China, maar dan vooral bare-electronica zoals componenten. Ook gewoon nutteloze gadgets puur omdat het dan een paar cent kost bij bestellen. Het gaat vaak om spul wat ik niet direct nodig heb verder.

Pas ook nog twee Apple Watch bandjes besteld, beide in uitstekende conditie, geen rare 'namaak issues', en draag één van de twee permanent zo fijn is die. En dat voor 8 euro;

[Reactie gewijzigd door xoniq op 22 juli 2024 13:53]

Pas ook nog twee Apple Watch bandjes besteld, beide in uitstekende conditie, geen rare 'namaak issues', en draag één van de twee permanent zo fijn is die. En dat voor 8 euro;
Toch maar oppassen als je deze permanent draagt. Misschien bevatten ze giftige stoffen. Dat je ze niet in je mond stopt zoals een klein kind, maakt niet zoveel uit.
Ga eens voor de grap zoeken naar Fitbit Charge 2 bandjes. Eerst op amazon.de en coolblue. Daarna op Alixpress. Hoeveel de zelfde bandjes zie je, en wat is het prijs verschil. Juist.
Zelfde bandjes. Eigen zakje met je merk er op, er om heen. Verkopen maar. Winst.
het is gewoon waar, word gewoon bulk in china gekocht en een eigen merkje op gelazerd
Ik koop ook veel elektronica vanuit china. werkt prima, alleen wel een paar keer last gehad van brakke soldeerverbindingen. Even de soldeerbout erop en het werkt weer! :9
Elektronica heb ik wel eens besteld, zoals een 12 inch tablet voor omgerekend €200 inclusief importheffingen. Evenals kleding, en andere dingen dat veel te goedkoop is.

Elektronica als tablets raad ik iedereen af. Ze beweren wonderen maar schijn bedriegt. Ondersteuning is er niet want het zijn bijna merkloze apparaten. In mijn geval was GPS onbruikbaar, werkte de 5Ghz wifi niet en schiet de accuduur echt te kort.

Voor 200 euro had ik een gelijkwaardige tablet in Nederland kunnen kopen MET ondersteuning en garantie.

Als het gaat om kleinere dingen, als een muis, kleding of bijvoorbeeld lampen dan zijn ze perfect. Het duurt even voor je het in huis hebt maar dan heb je ook wat. Meer dan action kwaliteit is het vaak niet, maar wat wil je voor het geld?
Als je het over de Chinese 220v LED lampen hebt, dan zou ik er opnieuw ver van blijven. Waarom zou je ook als in Nederland voor weinig geld LED lampen kan kopen (bij bijv. opnieuw de Ikea)?

https://www.youtube.com/watch?v=08W2VIwBkhI
meeste van die lampen zijn direct via de trafo op de 0-draad aangesloten, dus vrij dodelijk
Ik denk dat dat iets te stellig geschreven is. Om een led op 230V aan te sluiten is in ieder geval geen trafo/voeding nodig:

http://www.marcspages.co.uk/tech/6103.htm

Zoiets wordt ook daadwerkelijk in veel apparaten toegepast: Het aan-lampje in veel apparaten, bijvoorbeeld een koffiezetapparaat is vaak een led die zonder voeding ertussen aan de 230V hangt. En ik denk dat het vanwege economische en milieutechnische redenen ook goede argumenten kunnen zijn om het zonder trafo/voeding te doen.

Wel is het zo dat als je zonder trafo/voeding werkt het veiligheidsvraagstuk in grotere delen van het apparaat speelt en daarover nagedacht moet worden, terwijl je met voeding/trafo het vraagstuk bij de trafo ophoudt.
Ik zou m'n kind niet in kleding van die websites willen steken. Je hebt geen idee wat voor materialen ze gebruiken (verf bijvoorbeeld) en daar steek je dan wel je kind in voor meerdere uren achtereen.
Maar ja... wel meeklagen bij de borrel dat de werkloosheid in de retail zo oploopt en dat er in de stadscentra niets meer aan is omdat er zoveel leeg staat en/of wordt overgenomen door de grote (discount) ketens.
Het is tegenwoordig afhankelijk van hoe groot het pakketje is, want als het niet door de brievenbus past dan wordt het schijnbaar alleen nog maar afgeleverd bij de postafhaal punten.

Maar als je electronica oid gaat bestellen waarbij 'gratis verzendkosten' van toepassing is, zorg er dan wel voor dat ze alsnog een bedrag aan verzendkosten op de verpakking zetten, anders komt er sowieso nog een flink bedrag aan verzendkosten bij wanneer het hier terecht komt in het inklaringsdepartement. EN vergeet niet dat er dan ook nog een zwik BTW overheen kan komen (welke dus over de prijs van het product EN verzendkosten gaat).
of teminste net als bij DX.com ietswat extra betalen voor vergoeding van importkosten.
soms is dit maar 1-2 euro (bij sommige 20% van de prijs)
Tja als je de action inloopt of de big bazaar zie je dezelfde spullen staan als die ik op aliexpress zie staan maar dan voor het 5 a 10 voudige.
Ik bestel wel uit china voor een schijntje en daar wacht ik graag 2 a 3 weken op (soms ook maar 4 dagen!)

racefiets kleding setjes hier bijna 100 euro daar gewoon 20 euro nou ik weet het wel.
haha, klopt verzendkosten is soms snel soms langzaam (hangt net af hoe de winkel in connectie staat met de export office. soms gaat het er snel doorheen soms langzaam)
Langste was bijna 5 weken en snelste was zaterdagavond besteld dinsdag in huis.
Veel nederlandse shops zijn zelfs trager.
dat is nog eens een snelle levering, had zeker nog net de bulk order shipment gehaalt
Als mensen straks maar niet gaan klagen dat producten niet aan reguleringen voldoen, slecht zijn voor milieu, werkomstandigheden en dat de eigen detailhandel instort. Dit kan een doodsteek zijn voor eigen economie en dat is onze eigen schuld.
Waarom is het wel moraal verantwoord om het dan via een tussenpartij te kopen die gevestigd is in Nederland? Dat bijna alles in China wordt geproduceerd is niets nieuws. Echter als je het rechtstreeks uit die landen besteld krijgen sommigen een naar luchtje van.

Het probleem lilgt eerder bij het kapitalistisch systeem en aan de politiek. Zolang alle grote partijen/landen hieraan meedoen dan kan je de consument er niet van verwijten.
Is een bedrijf wat producten naar Nederland haalt niet verantwoordelijk c.q. mede aansprakelijk voor de kwaliteit van deze producten? Geen idee eigenlijk hoe dit werkt. Sowieso is laatst al gebleken dat het CE keurmerk in veel gevallen al een wassen neus is, omdat de primaire testverantwoordelijkheid bij de fabrikant ligt.
Ja, volgens de wet ben je dan producent ipv importeur:
Een producent is aansprakelijk voor eventuele schade door een gebrekkig product; een product dat niet de veiligheid biedt die de klant ervan mag verwachten. Importeer jij producten vanuit een land buiten de EU? Dan ziet de wet jou als producent. Dat betekent dat jij dus eindverantwoordelijk en productaansprakelijk bent.
En het is altijd fijn om een schuldige aan te kunnen wijzen als je kind vergiftigd wordt door chemische kleurstoffen in z'n AliExpress rompertje.... om een situatie te noemen.
Omdat:
- De verkoper verantwoordelijkheid neemt voor alle regulaties en wetgeving
- Garantie en support verplicht via een Nederlands/Engels sprekend bedrijf wordt gegeven
- De verkoper Nederlandse BTW betaalt en eventueel inkomensbelasting
Het is de keuze aan jezelf of je afstand wilt nemen van garantie en support. Als het kapot gaat jammer dan. Maar het is tegenwoordig zo goed dat de support vanuit China wel degelijk is.

Dat laatste is een kapitalistisch kwestie. Het is een vage motor die draaiend moet gehouden worden zodat een hoop schakels tussen jou en de producent omdat iedereen geld moet aan verdienen. Dit is het systeem wat dus niet klopt. Het komt precies neer op hetzelfde principe als de retail en webshop discussie.
Je gaat toch ook niet van een webshop bestellen ipv een fysieke winkel met 5 medewerkers. Want ja huur moet betaalt worden, salarissen, belastingen. En met een webshop vervalt een groot deel ervan waardoor de kosten zakken. Wat er nu gaande is is dat de consument nu rechtstreeks van de buitenlandse leverancier gaat bestellen. De dozenschuivers raken nu in paniek voor hetzelfde wat zij flikken met de retailwinkels. Exact hetzelfde product, maar dan voor een lagere prijs.

Hetzelfde geldt voor "planned obsolescence". Zo kan je als producent geen product maken die niet kapot gaat omdat je anders niets meer verkoopt. het komt er op neer dat het genoodzaakt is om een consumptiemaatschappij in stand te houden omdat ons economisch model daarom vraagt.
Een stofzuiger wat eigenlijk 20 jaar mee kan gaan die moet tegenwoordig stuk binnen 5 jaar.

[Reactie gewijzigd door com2,1ghz op 22 juli 2024 13:53]

Als je hier wat in de winkel koopt kan het net zo hard uit China komen. Daarbij betekend dat niet perse dat het een slecht product is gemaakt door kinderen arbeiders. Het hele probleem hier is dat je dit niet (of moeilijk) kan controleren.
Recent heeft de NPO daar wat aandacht aan besteed met de mini-serie "De prijsvechter". Al moet ik zeggen dat de nadruk meer lag op de aanschaf van producten in winkels als de Action. Desalniettemin, erg interessant: https://www.npo.nl/de-prijsvechter/VPWON_1259618
Als mensen straks maar niet gaan klagen dat producten niet aan reguleringen voldoen, slecht zijn voor milieu, werkomstandigheden en dat de eigen detailhandel instort.
Ik zie anders enorm vaak chinese zaken in de detailhandel opduiken die enkel gerebrand zijn en je een hogere prijs voor moet betalen. De milieu of werkomstandigheden worden daardoor op zich niet beter als ik het via de detailhandel koop.
Dit kan een doodsteek zijn voor eigen economie en dat is onze eigen schuld.
Waarom is dit een doodsteek voor onze eigen economie? Dit zorgt juist voor een stijging van de welvaart in Nederland. We krijgen meer voor minder. Dat sommige mensen ander werk moeten gaan doen, is zeker heel vervelend voor die personen, maar als land als geheel gaan we er juist op vooruit. En als de kwaliteit van die producten slecht is, dan zullen er meer dan voldoende kansen blijven voor Nederlandse ondernemingen.
boehoehoe,
die enkele producten geven 200% meer uitstoot in de fabriek.
zit weinig verschil in omdat je dat als consument bijna niet gevonden kan krijgen.

dan liever een product wat identiek is aan een product hier, 90% goedkoper met 200% meer uitstoot om het te produceren dan 1 product hier wat onbekende uitstoot heeft
(precentages zijn alleen voor voorbeeld geen feiten)
voornaamste rede voor mij is niet de prijs, maar free shipping.

wil een batterij bestellen in NLD, komt daar 7euro verzendkosten bij.
dan wacht ik graag 4-6 weken, en weer 7euro verdiend.

kun je zegen boeien, 7 piek. maar bij 100+ verzendingen loopt dat redelijk in de papieren.
Precies, dat vind ik het grootste nadeel aan NL/Europese shops. Ook als je alleen maar een kabeltje of een ander kleine prul moet hebben dok je gewoon de volle 6 of meer euro. Elektronica-online hanteert nog de helft voor kleine hoeveelheden, maar het staat echt niet in verhouding met de werkelijke noodzakelijke kosten.
Ik weet niet of je een klein beetje op de hoogte bent van tarieven van de post, maar "gratis" is niet een optie die PostNL kent. De Bol.com's kunnen een gemiddelde lage prijs nemen (2,95 of zo geloof ik), daar geven ze iets op toe maar als je genoeg verkoopt compenseert dat een hoop.

Mijn vrouw heeft een webshop en met track en trace kost gewoon 6,95 (en als ze dat doorberekend aan de klant betaald zij daar 21% btw over, terwijl de inkoop (die 6,95 dus) ex BTW is. Oftewel, het kost haar een eurootje ondanks dat ze de 6,95 aan de klant kan doorbereken.) En helaas maakt zij op een bestelling van 20 euro (incl BTW, ex verzendkosten) niet zoveel winst dat ze de verzendkosten gratis kan houden. (6,95 voor een pakje dat niet door de brievenbus past, past het wel door de brievenbus kost het met track en trace 3,95).

Tenzij je als klant het prima vind dat het gewoon met een normale envelop verstuurd wordt, dan kost het vaak ineens 80 cent of zo (1 postzegel).

Hoe ze dat vanuit China flikken weet ik niet. Misschien dat er op jouw kabeltje van 2,50 99,9% (en op al die andere producten) winstmarge zit waardoor ze gratis verzending op die manier makkelijk kunnen financieren...
"Ik weet niet of je een klein beetje op de hoogte bent van tarieven van de post

Jazeker, ik verkoop veel op Marktplaats en de verkoopsite van Bol.com.

" maar "gratis" is niet een optie die PostNL kent. "

Dat zeg ik ook niet, ik zeg "in verhouding met de werkelijke noodzakelijke kosten.". In veel gevallen zou het gewoon als brievenbuspakje a 3,50 verstuurd kunnen worden.

Ik snap wel dat de winkels geen marge op de verzendkosten draaien, maar 9 van de 10 keer moet ik verplicht rond de 6 euro betalen als ik alleen maar een paar kleine dingen wil hebben. En als ik wel een groot ding wil hebben, is het nog steeds niet mijn probleem dat ik bij een Chinees daar geen verzendkosten voor hoef te betalen en in NL wel. Ik spaar ook wel eens wat op bij Bol zodat ik boven de 20 euro kom om het gratis te laten verzenden. Overigens zie je steeds meer bedrijven (zoals Zalando) met altijd gratis verzendkosten komen, dus het kan wel degelijk.

"Tenzij je als klant het prima vind dat het gewoon met een normale envelop verstuurd wordt, dan kost het vaak ineens 80 cent of zo (1 postzegel)."

Nee dat vind ik niet, maar brievenbuspakketjes worden maar mondjesmaat aangeboden. Daarnaast zie je briefpost maar zeer weinig als optie (Elektronica-Online noemde ik al, en RVS-paleis weet ik toevallig ook). Bij AliExpress en consorten is het praktisch altijd briefpost en enkel pakket als het niet past.

"Hoe ze dat vanuit China flikken weet ik niet. Misschien dat er op jouw kabeltje van 2,50 99,9% (en op al die andere producten) winstmarge zit waardoor ze gratis verzending op die manier makkelijk kunnen financieren..."

Denk ff na, de marge komt niet uit het product, het komt uit de lage exporttarieven. China Post e.d. subsidieren verzendkosten naar Europa om de export te stimuleren.
PostNL werkt niet gratis, maar een belangrijk verschil tussen Nederlandse en Chinese webwinkels, is dat de laatste veel artikelen als brief verzenden. Een postzegel zit nog altijd ruim onder een euro en bij grote hoeveelheden geeft PostNL nog kortingen ook ("partijpost").

Die 7 euro verzendkosten zijn dus in veel gevallen ook in Nederland niet nodig, maar webwinkels bieden gewoon geen optie voor briefverzending aan.
je zou ook eens naar een winkel kunnen gaan :)
als je in een klein dorp woont is het helaas niet altijd mogelijk om naar een winkel te gaan (voor andere producten dan batterijen)

:)
beetje fysiek naar een winkel; heb je brandstof / reiskosten, dat schijt weer van hier. en de extra tijd, onderaan de streep is dat via china gewoon goedkoper.
Anoniem: 179216 @himlims_20 maart 2017 17:49
Als die Chinese webwinkel geen belastingen betaalt in Nederland, die er voor zorgt dat de lokale winkel sluit, en er geen lokale jobs voor in de plaats komen, is het dan nog steeds goedkoper?
Dat zou betekenen dat ze niet niet eens naar je hoeven te komen om je keihard te naaien :P :P
Ik maak me daar zeker ook schuldig aan. Bij Aliexpress koop ik heel veel. Knutselspullen voor de kinderen, smartphonehoesjes, bubbel-enveloppen voor het versturen van uitgespeelde games...

Maar ook in Engeland koop ik regelmatig. Ik speel piano (of doe een poging daartoe) en bladmuziek kost daar de helft van het in Nederland kost en het wordt ook nog gratis thuisbezorgd.

In beide gevallen geldt alleen: je moet er 2-4 weken op wachten.
Anoniem: 706671 @yeroon1720 maart 2017 09:08
Ik vind dat wachten het waard. Alleen als je echt iets nodig hebt en er niet kan op wachten is dat knap vervelend.
Ik koop ook vaak dingen uit de UK (via Ebay) als ik niet te lang kan of wil wachten, maar komt meestal binnen een week aan.
Ik vind het zelf niet gek, bestel al jaren kleine dingetjes op ebay vanuit China.

Onlangs nog:
USB microscoop, exact hetzelfde model hier 95,- excl. verzendkosten, China 11 euro incl. verzenden.

2x een projectorlamp voor op de motor, met klem, van een bekend merk rustig 250,- en vanuit China 30,-

Vaak komt het uit dezelfde fabriek maar gaat het 10x dan wel niet 100x over de kop. Ik snap dat je import, belasting en dergelijke heffingen moet betalen , overhead hebt en reclames moet maken. Maar om dan van een item 250 euro ipv 100 te vragen is dan meteen overkill in mijn ogen.
Ik vind het zelf niet gek, bestel al jaren kleine dingetjes op ebay vanuit China.

Onlangs nog:
USB microscoop, exact hetzelfde model hier 95,- excl. verzendkosten, China 11 euro incl. verzenden.

2x een projectorlamp voor op de motor, met klem, van een bekend merk rustig 250,- en vanuit China 30,-

Vaak komt het uit dezelfde fabriek maar gaat het 10x dan wel niet 100x over de kop. Ik snap dat je import, belasting en dergelijke heffingen moet betalen , overhead hebt en reclames moet maken. Maar om dan van een item 250 euro ipv 100 te vragen is dan meteen overkill in mijn ogen.
Maar heb je echt exact hetzelfde of is het gewoon een goede kopie die veel eerder kapot gaat (of erger, kortsluiting/brand) veroorzaakt dan het orgineel? Dat weet je in veel gevallen nooit zeker. Veel zaken zullen hetzelfde zijn of gewoon minstens net zo goed, anderen zullen kwalitatief gewoon slecht zijn. Dat risico loop je altijd denk ik.
ach als 7 van de 10 dingen slecht zijn ben je nog goedkoper uit dusehhh.

ik heb maar 2 slechte dingen gehad tot nu toe.
Een 1080p converter voor de wii waar het geluid stoort en een multimeter waarbij de power knop niet altijd aan wil maar met wat friemelen wel (miet er dus een nieuwe op solderen of vast solderen als hij los is.
Zelfde meter ligt bij de praxis voor 49 euro ik heb er 8 voor betaald.

En op die noot even naar aliexpress voor slang voor de moestuin :-)

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 13:53]

heb hetzelfde met veel dingen, gewoon via ebay of ali,
dan bespaar je teminste 90% van de totale prijs.

en als het product niet goed beschreven is of niet correct werkt, krijg je vaak je geld ook nog terug (kost wel een beetje moeite [maximaal 5 minuten per bericht]).
Maar hebben we het hier nou over de speciale handelsdistricten van mainland China of over Hongkong?
Hong Kong? Het gaat over Chinese webshops. 99% daarvan zit gewoon in mainland China.
En als je iets uit Hong Kong besteld 99% kans dat het gewoon uit mainland komt. HK heeft geen productie, het wordt alleen gebruikt voor distributie of om belasting te ontwijken (geen tax in HK).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.