CBS: bijna 20 procent Nederlanders zit op internet zonder online te kopen

Bijna 20 procent van de Nederlanders zit wel geregeld op internet, maar koopt nooit iets online. Dat is op te maken uit een combinatie van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is onbekend waarom dat zo is.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 70 procent van de door het statistiekenbureau ondervraagden online aankopen doet. De groei van dat aantal lijkt af te vlakken; vorig jaar lag dat percentage op 69,7 procent. Eerdere cijfers van hetzelfde bureau duiden aan dat 89,3 procent van de ondervraagden in de afgelopen drie maanden op internet heeft gezeten.

Sommigen uit die groep hebben vermoedelijk nog nooit een aankoop gedaan omdat ze niet goed genoeg met internet kunnen omgaan of omdat ze niet weten hoe ze online moeten betalen. Het is onbekend hoe groot dat deel is. CBS geeft alleen cijfers, maar geeft zelden toelichtingen op trends.

Van alle online aankopen zijn kaartjes voor evenementen het populairst; 45 procent van de ondervraagden kocht die in het afgelopen jaar online. Daar is ook een sterke stijging in te zien. Drie jaar geleden lag dat percentage nog op 25 procent.

Daarnaast valt op dat het aantal aankopen in webshops van buiten de EU, bijvoorbeeld Chinese webwinkels, stevig is gegroeid. Waar in 2012 nog maar 7 procent van de ondervraagden daar wel eens wat bestelde, was dat in 2015 rond de 13 procent.

Het statistiekenbureau krijgt deze cijfers door ongeveer 4500 mensen telefonisch te enquêteren. Het CBS selecteert die groep door willekeurig personen van alle leeftijden uit de Gemeentelijke Basisadministratie te halen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

11-07-2016 • 11:52

174

Reacties (174)

174
168
87
5
0
60
Wijzig sortering
Ik ben zelf computer docent die les geeft aan digibeten en mensen die moeite hebben met het gebruik van computers.

Het onderwerp kopen op internet komt regelmatig langs.

Het meest gehoorde probleem met de groepen die wel eenigzins wegwijs kunnen maken op het internet maar niet willen kopen is :

Ik vertrouw het niet, ik zie het product niet en mischien word ik opgelicht.

Dit is vaak omdat men kranten of nieuws artikelen hebben gelezen of gehoord waarin ze zijn bang gemaakt met wat er allemaal fout kan gaan.

Daarbij komt iok gelijk kijken dat een groot deel van deze mensen dus ook niet willen internet bankieren omdat ze bang zijn dat er iets fout gaat.
Maar wel de pincode op de pas schrijven omdat ze (vooral ouderen) die anders vergeten.
Of zich omdraaien bij de pin automaat en dan vragen of ik het voor hun wil doen. Krijg dan een papiertje met 4 cijfers in de handen gedrukt.
Deze mensen komen ook alleen maar bij een pin automaat omdat bij ons in het dorp simpelweg geen bank meer zit. Ze hebben geen andere optie als pinnen. Want pinnen in een winkel beginnen ze al helemaal niet aan.

Die mensen willen helemaal geen internetbankieren, pinnen of betalen met een mobieltje. Maar het word ze gewoon door de strot gedrukt.
Niet voor niks dat mijn ouders de financien van mijn oma doen. Niet omdat ze dement is, maar ze heeft niet eens een computer. En wil er ook geen.
De samenleving vernieuwt nou eenmaal, en zolang zaken geld kosten kun je niet iedereen blijven bedienen. Om het "door de strot" duwen noemen vind ik wat ver gaan, deze zaken lopen nu al zo lang dat het wel ingeburgerd is. Dezelfde mensen zijn ook de doelgroep voor bedrog bij aankoop in een winkel, dus wat is het verschil?

Bewust niet mee willen heb je alleen jezelf mee.
Anoniem: 721593 @Zebby11 juli 2016 13:29
Dus zomaar een deel van de bevolking aan hun lot overlaten "omdat het hun eigen schuld is dat ze niet mee willen"?

Met "door je strot duwen" wordt er bedoelt dat er geen alternatief meer is. Het is dus zwemmen of verzuipen. En redelijk veel ouderen kunnen niet zwemmen, zullen het nooit kunnen, dus vindt je het maar aanvaardbaar dat ze verzuipen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over minder validen, of zijn dit geen mensen meer?
Helemaal mee eens.

Miljoenen, misschien wel miljarden, gaat er om in compensatie voor oplichting van ouderen omdat pinpassen worden gestolen (inclusief afkijken pincode), misbruikt door mantelzorgers (meer pinnen dan gevraagd of twee keer). En wie betaalt dit allemaal? Just de klanten van de banken.

Het wordt ze inderdaad letterlijk door hun strot geduwd.

En dat geldt voor veel meer zaken net als de digitale belasting aangifte, digitaal gemeenteloket (tegenwoordig moet je online afspraken maken) en noem nog maar meer op.

Wij zijn hier allemaal op dit punt door de mensen die het mogelijk hebben gemaakt voor onze tijd. Wat doen wij om hen te bedanken? We forceren ze dingen te leren en te doen die ze niet willen/begrijpen of niet meer kunnen aanleren.

We zijn toch zo'n sociaal en vooruitstrevende generatie vindt je niet?
Het leven wordt alleen makkelijker gemaakt, maar men wilt niet mee. Als ze nog goed van geest zijn kunnen ze het prima aanleren. We moeten af van de mindset waar deze mensen een soort van trots zijn dat ze zonder computer kunnen leven.

Zo goed als alle bedrijven en instanties bieden hulp als het niet lukt, zeker voor ouderen of invaliden. Pak de hulp aan en ga mee met de tijd.

"Wij zijn hier allemaal op dit punt door de mensen die het mogelijk hebben gemaakt voor onze tijd. Wat doen wij om hen te bedanken? We forceren ze dingen te leren en te doen die ze niet willen/begrijpen of niet meer kunnen aanleren."

Veel van die mensen hebben meegeholpen aan wat er nu staat, dus ze zijn net zo verantwoordelijk. En ik ben hier door mijn werk, niet door mijn ouders. Ik bedank hun door ze te helpen waar nodig. Ik help ze niet door ze te belonen voor luiheid en niet mee willen komen, dan duw ik ze alleen verder het gat in.
Mijn moeder is het nu zelf aan het leren, na aandringen van mijn vader, en het gaat met tegenzin maar het gaat. Had ze dit 10 jaar geleden gedaan had het nu een eitje geweest.

Probeer dit soort vooruitgang niet tegen te gaan, maar stimuleer en help. Dan is de brug niet zo groot.
Het leven wordt alleen makkelijker gemaakt, maar men wilt niet mee.
Dat is meer een mening dan een feit. Als ik langs een bank ga (omdat ik dat makkelijker vind) is het stukken veiliger dan internet bankieren. voor oudere mensen is wachtwoorden onthouden/bijhouden heel wat moeilijker dan dat jij lijkt te willen accepteren.

Begeef je nou eens in een persoon in de tachtig die pas sinds 5 jaar een computer heeft...... Die wordt het door de strot geduwd zo voelt het en zo is het naar mijn mening ook gewoon. Moeilijk procedures, wachtwoorden hier en daar, het liefst verschillend of zo moeilijk mogelijk alles via de e-mail etc etc. het is echt geen appeltje eitje voor deze mensen.

Ik zie het ook bij mijn eigen vader. Altijd actief met computers geweest sinds de jaren 90. Het wordt gewoon minder, onthoudt minder (vooral welk wachtwoord waar), gevoeliger voor phishing en malware etc etc. Het is echt dik verdienen voor oplichters en de gewone man betaalt het wel weer.
Als ze nog goed van geest zijn kunnen ze het prima aanleren..........Zo goed als alle bedrijven en instanties bieden hulp als het niet lukt, zeker voor ouderen of invaliden. Pak de hulp aan en ga mee met de tijd.
Inderdaad "Als", de rest kan dus stikken, want die hulp die geboden wordt is echt niet zo goed als jij mij doet voordoen.
Veel van die mensen hebben meegeholpen aan wat er nu staat, dus ze zijn net zo verantwoordelijk.
Je begrijpt me verkeerd, geeft niet misschien anders moeten verwoorden. Ze hebben gevochten en kei hard gewerkt om onze opvoeding, educatie en toekomst te garanderen. Dat bedoel ik met meegeholpen het mogelijk te maken. Daarom vind ik het ronduit schandalig hoe zo'n snelle voortgang (te snel voor de ouderen onder ons naar mijn mening) gewoon wordt doorgedrukt waarbij de kwetsbare groep(en) gewoon worden genegeerd.
En ik ben hier door mijn werk, niet door mijn ouders. Ik bedank hun door ze te helpen waar nodig. Ik help ze niet door ze te belonen voor luiheid en niet mee willen komen, dan duw ik ze alleen verder het gat in.
En waarom heb jij je werk? Waarom ben jij hier gekomen waar je nu bent? Hebben je ouders jou nooit van je eigen luie gat moeten halen om iets te bereiken? Dit is nu precies wat ik bedoel, misschien willen ze niet inderdaad.... NOU EN!! Laat ze nou gewoon hun laatste jaren genieten van hun leven in plaats van weer van alles moeten, hun kinderen hebben een mooie toekomst, dat is het mooiste en beste wat ze hebben kunnen bereiken, is dat nou niet eens genoeg, nee het moet door door door door tot je tussen zes planken ligt.

Heb delen overgeslagen van je origineel bericht, maar doet denk ik niet af aan mijn antwoordt
Je hebt makkelijk praten. Probeer je eens in te leven in iemand die eind jaren 30 / begin jaren 40 vorige eeuw geboren is, nauwelijks voortgezet onderwijs heeft gehad, vooral huisvrouw is geweest met hier en daar wat ongeschoold werk. Dat zijn er nog heel wat.

Deze mensen hebben nog nooit met de abstracte ideeën en concepten waarop de computer gebaseerd is te maken gehad. De meesten hebben überhaupt nooit met sterk abstracte ideeën en denkwijzen om leren gaan en dus ook nooit de vaardigheden aangeleerd om nieuwe abstracte vaardigheden aan te leren.

Je leven lang leren is iets wat deze mensen nooit meegemaakt hebben, en nu, nu hun hersenen de nodige plasticiteit verloren hebben, vragen we ze voor hun fundamenteel nieuwe dingen te leren. Het is ongelooflijk naïef om te denken dat iedereen dat kan.

En wat dan ook niet helpt is dat Microsoft met elke nieuwe Windows versie de gebruikersinterface verandert. Hebben die mensen toen ze 60-70 jaar waren met veel pijn en moeite geleerd de Windows classic interface voor een aantal basale dingen te gebruiken, komt Microsoft ineens met een nieuwe Windows versie waarin de oude interface niet eens meer beschikbaar is. Ben je 75, kun je weer opnieuw gaan beginnen. En ja ik bedoel opnieuw, want die mensen zien de samenhang en de evolutie met de oude versie niet. Ze zien alleen dat "alles is veranderd".
Dit ben ik helemaal met je eens. Iemand die is opgegroeid met computers heeft een hele andere perceptie die niet te vergelijken is met iemand die hier niet mee opgegroeid is. Ikzelf ben opgegroeid met altijd een computer in mijn omgeving. Mijn vermogen om een virtuele omgeving (want dat is het eigenlijk) te begrijpen is velen malen beter dan bijvoorbeeld die van mijn moeder. Gewoon iets wat voor een gemiddelde internetgebruiker simpel is, bijvoorbeeld een layout van een website, waar moet ik inloggen, waar vind ik wat, kan al een hele taak zijn voor iemand die niet vaak een computer gebruikt. Deze persoon zal alles moeten scannen en lezen voordat wordt begrepen waar wat te vinden is. Dit probleem moet niet onderschat worden! Ik zou het bijna met een andere taal (virtueel) vergelijken die je op latere leeftijd moet oppikken. Als kind leer je een taal snel aan, op latere leeftijd staat de geest hier minder voor open.

Toch snap ik dat veel bedrijven moeten overstappen naar een gehele virtuele facade. Ik heb daar zelf niets op tegen tot een zekere hoogte. Toch kan het voor velen een probleem zijn, bijvoorbeeld ouderen en mindervaliden. De eerste groep zal in de toekomst steeds minder voorkomen in de zin van dat latere generaties wel gewend zijn aan werken met de computer. Biometrische beveiliging zoals vingerardruk scanner of iris scanners worden met de smartphones steeds toegankelijker en veiliger. Al brengt dit weer nieuwe problemen met zich mee.

[Reactie gewijzigd door bartheijt op 25 juli 2024 07:54]

In het vertrouwen argument van Lockheart kan ik me wel iets bij voorstellen.

Soms bestel ik juist niet online, omdat ik het niet vertrouw. Dan betaal ik liever ietsje meer bij een partij die ik wel vertrouw. Voorbeelden als:

- Webshops zonder adres, die claimen dochteronderneming te zijn van een ander bedrijf, en dat 'moederbedrijf' ontkent dat.
- Vooraf overmaken en geen andere betaalmethodes
- Marktplaats
- Alleen 4-5 sterren Trustpilot reviews, maar google levert veel negatieve reviews
- etc

(En soms neem je "risico's" bij bestellen uit China, maar heb daar over het algemeen wel goede ervaringen.)
Anoniem: 382732 @phoenix214912 juli 2016 10:57
Helemaal mee eens.

Miljoenen, misschien wel miljarden, gaat er om in compensatie voor oplichting van ouderen omdat pinpassen worden gestolen (inclusief afkijken pincode), misbruikt door mantelzorgers (meer pinnen dan gevraagd of twee keer). En wie betaalt dit allemaal? Just de klanten van de banken.
In het verleden met girokaarten of zelfs veel cash in huis was het vele makkelijker....
Moest het nou zo zijn dat die 3 ouderen in een of ander dorp zelf geld bijeen leggen voor het loon en de kosten voor een bankbediende, dan is het waarschijnlijk niet zo'n probleem. Je kunt de onwilligen in de samenleving wel blijven cateren, maar dat kost gewoon geld. In sommige gevallen veel geld, en er is simpelweg een grens. Dat soort opties verdwijnen niet omdat ze willen vernieuwen, maar omdat bedrijven willen/moeten besparen. En dan heb je ineens geen keuze. En dat is jammer, maar helaas.

En trouwens, zo ontzettend complex is het nou ook weer niet. Ik heb zelf een jaar lang ouderen computerles gegeven in een buurthuis. En ze kunnen het heus wel leren als je het goed uitlegt. En als je het een aantal keer herhaalt, dan blijft het over het algemeen nog hangen ook. En dan komt de aap ineens uit de mouw: meestal interesseert het ze gewoon geen flikker. En er is geen grotere tegenkracht dan desinteresse, blijkt dan. Om daar nou allerlei legacy-toestanden voor in stand te houden... 'Geen zin' was nooit een argument volgens mijn ouders. 8)7
Anoniem: 721593 @VinWij11 juli 2016 14:53
Er is een noodzaak aan hulp. Indien de bedrijven het niet levert, dan maar de overheid. Daar betaal ik toch m'n belastingen voor? Voor ons sociaal samenleving?
Opzich een prima oplossing, maar dat geld moet wel ergens vandaan komen. Een paar ideeën: bespaar op de gezondheidszorg (al zijn veel mensen daar volgens mij op tegen), bespaar op het onderwijs (heeft hetzelfde probleem), bespaar op de infrastructuur (maar dat is belangrijk voor de economische ontwikkeling van het land en ligt dus erg gevoelig bij de bedrijven in Nederland), verhoog de belastingen (nee, daar worden Nederlanders blij van).

Het komt er op neer dat je een keuze moet maken waar niet iedereen blij van wordt. Ofwel je bespaard op bepaalde zaken of verhoogd de belastingen of je kiest ervoor om dat kleine percentage Nederlanders die niet mee wil/kan niet (langer) te helpen. Maar de overheid vragen om dit soort problemen op te lossen en tegelijkertijd moeilijk doen om belastingverhogingen of besparing op andere zaken (waarbij ik niet zeg dat jij dit doet, maar dit is wel een algemene reactie) is geen oplossing.
Desinteresse is denk ik ook het probleem. Ik ken oudere mensen die het geweldig vinden. Ze snapper er net iets minder van dan van leken van mijn eigen generatie. Maar ze praten er wel over mee wat er allemaal al mogelijk is en hoe het werkt (al kloppen de details meestal niet van wat ze vertellen) 8)7
Jou kijk op respect voort ouderen vind ik nogal vreemd. Wie zijn die onwillenden?
Ik zeg de mensen die geen rekening met anderen houden.
Ga jij m'n oma echt met computers leren omgaan? Ga jij haar verplichten nadat ze haar hele leven in dienst van de maatschappij heeft gestaan?
Ze heeft geen interesse in computers en is zo digibeet als maar kan, haar hele leven bestond die zooi niet en werkte het anders. En in de laatste jaren van haar leven ga je haar nog even lastig vallen met de voor haar meest onbegrijpelijke techniek 8)7 8)7 8)7
Asociaal is het.
Men kan ook te snel willen.

[Reactie gewijzigd door Mutatie op 25 juli 2024 07:54]

Toen mijn oma (zij leeft niet meer) opgroeide begin 20e eeuw, was er geen telefonie in haar omgeving, nauwelijks auto's, televise, wasmachines, koelkasten etcetera. Toen zij overleed heeft zij tóch al dingen in huis gehad en geleerd hoe te gebruiken. Op het laatst had ze zelfs een mobieltje. Voor zover ik weet heeft ze nooit de 'plicht' gevoeld vanuit de maatschappij om die dingen in huis te hebben, hoewel ze op een gegeven moment zonder die nieuwigheden haar leven niet had kunnen inrichten zoals ze dat had gewild.
Mijn punt is dat de maatschappij nou eenmaal veranderd. Dat is altijd gebeurt en zal altijd gebeuren, en soms moet je moeite doen om sommige dingen baas te worden, omdat anders je leven gewoon moeilijk wordt. En persoonlijk zie ik niet in waarom bejaarde mensen zou moeten ontzien. Het enige is wel dat zij minder makkelijk dingen opnemen dan jongere mensen, maar daar komen dus mensen zoals VinWij te pas om te helpen. Die merkt dus op dat sommigen van hen niet geïnteresseerd zijn, en daarvoor geld -terecht, naar mijn mening- niet argumenten als 'zielig' en 'door de strot gedrukt'. Dit gaat natuurlijk niet op voor mensen die echt niet kunnen. Maar dat maakt het nog niet asociaal, die mensen hebben dan iemand nodig die het voor hen doen. Familie bijvoorbeeld.
Helemaal mee eens hoor!
Alleen, waarom moet het zo snel? Winst winst winst.
Geeft een paar jaar extra de keuze tussen papier en digitaal het het zou makkelijker worden. De ouderen die er echt moeite mee hebben sterven wel uit :P
Het is voor de jongere zo makkelijk maar is het besef er wel hoe abracadarba het voor vele ouderen is, het is gewoon echt eng.
Dat is gewoon het leven. Alles verandert en je kan erin meegaan of je kan zuur zijn dat vroeger alles beter/makkelijker was (niet echt) en dat er compleet geen rekening gehouden wordt met een generatie.

Dat is een beetje hetzelfde als dat je zegt dat we geen rekening met de ouderen houden die met 60km/h over de snelweg rijden door een limiet van 130km/h in te stellen. "De rest kan ook gewoon 60 gaan rijden", of de ouderen kunnen beter hun rijbewijs inleveren en het OV pakken. Welke optie denk je dat er beter is voor de maatschappij?
Want iedereen is hetzelfde.. 8)7 Bedrijven en banken staan in dienst van de maatschappij, niet andersom. Belasting betalen...konden we maar terug naar de tijd voor computers, toen dat niet hoefde.

Het laatste wat mn oma doet is in de slachtoffer rol kruipen. Het is er een die zich niet laat kennen. Maar met alle ouderdoms kwalen en ellende de stress erbij gooien van computers terwijl het altijd zonder kon..dat is op zn zachts gezegd niet netjes!
Daarbij heb ik zeker wel respect voor ouderen die het wel kunnen oppakken. Maar verwachten dat ze het allemaal kunnen is niet slim.

Hell, zelfs mn moeder kan er niks mee, die kan zelfs niks met afstandsbedieningen voor tv en die dingen heeft ze dr halve leven al in dr handen. Ze is weer beter in veel andere dingen.

[Reactie gewijzigd door Mutatie op 25 juli 2024 07:54]

Bedrijven en banken staan in dienst van de maatschappij, niet andersom.
Het zijn geen overheidsinstanties. Een bedrijf en bank staat helemaal niet in dienst van de maatschappij. Ze bieden een dienst aan waarvoor mensen betalen en deze willen ze zo kosten efficiënt aanbieden om de winst te maximaliseren en daarmee concurrerend te blijven.

Als je bedrijven wil verplichten om bepaalde doelgroepen te blijven bedienen, dan moet je dat vanuit de overheid verplichten of het zelf vanuit de overheid gaan organiseren.

Het zou bedrijven uiteraard sieren om het als dienst aan te bieden, maar ze hebben daarvoor echt niet zo maar een verantwoordelijkheid voor.
Ik bedoel wat je zegt. Wij staan niet in dienst van bedrijven. Niet dat we ze moeten verplichten naar onze poppen te dansen, dan neem je een dienst gewoon niet af. Maar ons verplichten naar hun poppen te dansen is imo not done. Het is een scheve verhouding als de klant geen keuze heeft en andersom wel.
Er was ooit een mooi spreekwoord, klant is koning

[Reactie gewijzigd door Mutatie op 25 juli 2024 07:54]

Dan bedoel je niet wat ik zeg :). Ik zeg namelijk dat de bedrijven je niet verplichten om naar hun poppen te dansen, maar ze ook niet alle diensten maar voor jou aan hoeven te passen. Dus uiteindelijk als niemand de dienst aanbied in de vorm die jij wil hebben, je dus wel naar hun poppen zult moeten dansen. Klant is koning misschien, maar voor sommige diensten alleen als de groep van dezelfde koningen groot genoeg is om te bedienen.
Dat is ook zo, en voor niet zulke belangrijke zaken ben ik het er mee eens. Maar als het om bankzaken, verplichte verzekeringen, overheids zaken gaat vind ik dat bedrijven zich aan regels moeten houden, en ik vind dat in die regels rekening met bepaalde zaken gehouden moet worden.
That's all, de discussie is denk ik meer: wanneer moet er in de regels rekening met, in dit geval ouderen, gehouden worden.

[Reactie gewijzigd door Mutatie op 25 juli 2024 07:54]

Zoals ik al in een eerdere post stelde, als de bedrijven verplicht worden gesteld om bepaalde diensten te verlenen, dan moet dit vanuit overheidswegen gebeuren. Dus als er een maatschappelijk probleem ontstaat waarbij een bevolkingsgroep, zoals ouderen, dreigen buiten de maatschappij te vallen, dan is de overheid eigenlijk verplicht om maatregelen te nemen. De overheid is immers de instantie die de burgers moet beschermen.
Precies, persoonlijk vind ik dat de overheid er iets tekort in schiet.
Banken zijn geen overheidsinstanties inderdaad. Maar als de banken dreigen failliet te gaan moeten de overheden ervoor zorgen dat ze in de lucht blijven. Banken hebben een dusdanige centrale rol in onze huidige economie dat het een groot risico is dat er enkele capitalisten deze zaken runnen. De hele hypotheek crisis kwam doordat de grote banken afspraken maakten met crediteringsfondsen en hoog risico investeringen als AAA van de hand probeerden te doen als zoete broodjes.
Ze hoeven niet onderdeel te worden van de overheid, maar meer controle en toezicht zou zeker wenselijk zijn (vooral in de VS)

Bedrijven hoeven niet in dienst te staan van de maatschappij. En om te zeggen dat banken dat nu ook niet hoeven heb je feitelijk gelijk in. Maar of bedrijven en banken dingen moeten faciliteren voor een minderheid is een morele discussie. Moeten de mensen die niet van het goedkoopste process (pinnen) gebruik kunnen maken meer betalen of moeten we deze kosten uitvloeien over iedereen en mensen de keuze geven en zorgen dat het goedkoopste process ook het makkelijkste gaat zodat mensen die het kunnen er ook gebruik van maken?
Dan kun je all wel door je strot duwen noemen. We leven in en land en er niets mis mee dat je elkaar zo nu en dan even helpt. Als je ouders het niet kunnen, dan help je ze even, als de buurman je even wat vraagt omdat hij wat ouder is, dan help je um gewoon even.
Dan hoeft niemand iets door de strot geduwd te krijgen en kunnen we allemaal weer vooruit.
Dan krijgen ze dus hulp door de strot geduwd maar je mag het alleen niet zo noemen? Mijn buurman van 84 krijgt uiteraard alle hulp die hij nodig heeft als hij er om vraagt maar dat is iets anders dan die vraag bewust creëren en de vraag om hulp een noodkreet wordt.
Als je ze "minder valide" noemt, komt het wel over alsof ze minder mens zijn. Noem het gewoon gehandicapten want dat dekt de lading beter.

Voor de rest wordt er niemand aan zijn lot overgelaten. Een deel van die groep kiest ervoor om niet mee te gaan met technologie. Mijn oma van 97 pint nota bene gewoon in de winkel. Ze krijgt nog ouderwets afschriften thuis en een computer heeft ze niet maar haar jaarlijkse aangifte wordt gewoon voor haar gedaan. Is er niemand in de familie die dat wil of kan dan neem je een consulent in de arm. Zo duur is dat niet.

Ouderen hebben vaak nog veel meer zorg nodig en dat is allemaal veel duurder dan professionele hulp bij de jaarlijkse aangifte. Deze mensen zijn nu eenmaal hulpbehoevend.

Je kan klagen over de toenemende complexiteit van de maatschappij maar je kan dat ook als uitgangspunt nemen en van geval tot geval waar nodig een oplossing bedenken. Een oplossing is namelijk altijd te bedenken.
hoezo ?
Noem het gewoon gehandicapten want dat dekt de lading beter.
is reus Antigoon bij al die mensen langs geweest en heeft hij hun handen afgekapt en in de schelde geworpen ?
Minder valide betekend gewoon minder goed ter been, niets minderwaardigs aan hoor.
Welkom in onze kapitalistsich wereld zou ik zeggen.

Kosten baten, een kantoor met mensen om je geld te halen kost geld. Vraag je dan mensen of ze bereid zijn 5 of 10 euro te betalen geld af te halen voor de kosten van het in stand houden van een bank dan willen ze dat niet.

Hetzelfde is van toepassing op de kleinere buurtwinkels die in dorpjes verdwijnen omdat ze ja duurder zijn dan de grote supermarkt en te veel mensen naar de grote supermarkt gaan.

Bij supermarkt kun je misschien denken aan leveren aan huis, maar ja zie eens een geldbusje rond rijden met veel geld waar je dan thuis bediend kan worden. kost ook geld en de kans op een overval.

Het is idd voor ouderen soms niet eenvoudig maar dat is de generatie die de technische ontwikkeling niet zo snel kan bijhouden. Ook dat veranderd en de over x jaar betalen we misschien met vingerafdruk, iris scan.

Ik rij nu nog auto over 30 jaar zullen er zelfrijdende auto's zijn, ben je dan 90 kun je nog steeds ergens komen.
eikel ? Ga terug aan je boom
Ik vind het erg dat steeds vaker mensen in de kou komen te staan onder het kopje niet rendabel, niet winstgevend genoeg.

Dit argument word ook steeds vaker gebruikt in de financiële, vervoer en medische wereld, iets waar iedereen toegang toe moet hebben vind ik. Deze instellingen zijn ooit gemaakt om de mensen te ondersteunen om het leven makkelijker te maken, niet om dikke winst te maken.
Anoniem: 721667 @REDSD12 juli 2016 01:26
Praten is goedkoop/geen woorden maar daden. Laat maar zien dat je het meent. In een vrije markt kan jij een initiatief starten en de concurrentie verslaan. Of de politiek in.
Je hebt het wel over de financiele sector he? Al die 'handige' apps, online bankieren e.d. is zodat zij kosten kunnen besparen, maar hoeveel van die besparingen zie je terug als klant? En dan begin ik nog niet eens over dat het er regelmatig uit ligt of de gammele security protocollen sommigen hebben.

Bank hebben een NUTS functie - zonder een bankrekening kan je redelijkerwijs niet functioneren in onze maatschappij - en worden daarom uit de brand geholpen als ze weer eens omvallen (door hun eigen toe doen). Echter wanneer het gaat om winst, dan zie je daar niks van terug als klant/burger.

Dat ze een bank weghalen, snap ik, maar in het dorp van mijn schoonouders, is er zelfs geen pinautomaat meer...
Deze zaken lopen niet langer dan 20 jaar, dus zolang is dat niet ;)

Daarnaast koop ik ook amper online, maar offline ook bijna niet, behalve de benodigdheden zoals boodschappen. Simpelweg omdat ik meestal niets nodig heb.

[Reactie gewijzigd door mrdemc op 25 juli 2024 07:54]

[quote]
... behalve de benodigdheden zoals boodschappen. Simpelweg omdat ik meestal niets nodig heb.
[/quote
En dat is ook meteen waarom reclame niet aan mij besteed is. Ik koop bijna niks en als ik wat wil orienteer ik me online en eventueel bezoek ik de winkel.
Je bent geboren in 1988, dus voor jou is pinnen heel normaal. De generatie die nu geboren wordt kent al helemaal geen wereld meer zonder mobiele telefoon en internet. Maar mensen die ouder zijn hebben een hele andere jeugd meegemaakt. Besef even goed dat pinnen en digitalisering misschien wel 20 jaar bezig is, maar dat dit maar een kwart van iemands leven hoeft te zijn.

Er is een verschil tussen mee willen en mee kunnen. persoonlijk ben ik voor digitalisering, en ben blij dat mijn ouders er nog redelijk wat mee kunnen. Maar om een waardeoordeel klaar te hebben als iemand de huidige technieken niet kan is nogal kort door de bocht.

De titel is naar mijn mening ook heel vreemd. Alsof het gek is dat mensen op internet geen aankopen zouden doen. Logischer zou zijn dat 80% van de nederlanders doet online aankopen.
Ik heb dit nieuwe systeem om te betalen. Het is wel geschreven in deze geheimcode, in het chinees. En als je dit niet wil leren, kun je al je geld aan mij geven. En dan help ik je wel met waar je aan kan uitgeven.


Zo voelen de ouderen onder ons zich. Ik vrees voor de dag dat ik zo oud ben als mijn grootouders nu. Dan kan ik waarschijnlijk ook moeilijk meekomen met alles wat dan komt. Er zijn inmiddels ook zat ouderen, die niet eens meer normaal vertrouwd een brief in een brievenbus kunnen gooien omdat dat allemaal verdwijnt. Het zijn wel de mensen die voor ons de boel hebben opgebouwd en ze worden "afgedankt".
Alsof "onze generatie" vrij van zondes is. Houd toch op man. Nu achteraf is het makkelijk oordelen over alles.
Hoe heb je hulp nodig met pinnen? Wat is de taak die jij voor ze moet doen omdat het ze niet zelfstandig lukt?
Er bestaat ook zoiets als computervrees.. mensen die al in de stress schieten bij het idee dat ze iets aan de computer moeten afstaan. Mensen kunnen erg onzeker zijn, zeker ouderen die het gevoel hebben niet meer met de tijd mee te kunnen.

Ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen zijn die bang zijn dat ze de pas niet terugkrijgen omdat ze iets verkeerd doen.. om maar iets te noemen. Een willekeurig persoon achter je in de rij, die zichtbaar is, lijkt dan betrouwbaarder dan 'een onpersoonlijke digitale bankbediende in de muur'.

Overigens kudos voor de mensen in de wereld die oprecht anderen helpen.

[Reactie gewijzigd door dwarfangel op 25 juli 2024 07:54]

Indrukken van de cijfers, pas niet direct uit het apparaat trekken na het vierde cijfer, op ok drukken na het vierde cijfer.
Zomaar wat voorbeelden die wij regelmatig meemaken met mijn schoonmoeder die alles nog steeds prima op een rijtje heeft maar juist met pinnen soms in de stress raakt en vreemd gaat doen.
Maar wel de pincode op de pas schrijven omdat ze (vooral ouderen) die anders vergeten.
Wat een onzin. Weer een typisch geval van discriminatie van oudere mensen. Die zijn allemaal maar oud, kunnen niet mee gaan met de tijd, en lopen allemaal achter. Lekker om lachen, wat die domme oudjes allemaal uitspoken.

Mijn beide ouders, overigens nog niet eens zo heel oud (en al helemaal geen bejaarden), zijn toevallig twee voorbeelden van mensen die wel internet hebben, maar nooit iets online bestellen, en hebben daar verschillende redenen voor.

Mijn moeder bijvoorbeeld vertrouwt best de websites wel, maar ze vertrouwt gewoon haarzelf niet (en om dezelfde reden gebruikt ze geen internetbankieren). Begrijp me niet verkeerd, ze is erg vaardig met de computer, doet allerlei leuke dingen met Photoshop, gaat graag het hele internet af op zoek naar nieuwe knutsel ideeën of recepten, en bekijkt veel videos op YouTube.
Maar het is zo gewoon gemakkelijk om per ongeluk op een phising site terecht te komen (mét slotje, want ze hebben gewoon een SSL certificaat voor hun eigen domein natuurlijk), je gegevens in te vullen, en weg geld. En aangezien de politie compleet lethargisch is met betrekking tot internetfraude, heeft ze gewoon geen zin om het risico te lopen, als brick and mortar winkels ook nog steeds bestaan.

Mijn vader aan de andere kant heeft eigenlijk geen zin in al het gedoe dat komt kijken bij het terug sturen van producten, zowel in het geval van mankementen, alsmede wanneer een product niet helemaal is zoals verwacht. Hij gaat veel liever gewoon naar een winkel, bekijkt het product even goed, en koopt het daar. En als er dan wat mis mee is, gooit hij het in de achterbak, rijdt naar de winkel, legt het probleem uit, en krijgt gewoon een nieuw exemplaar mee (in plaats van naar een postpunt, opsturen, wachten, probleem proberen uit te leggen via email of een halfgaar supportsysteem, nog meer wachten, en even later hetzelfde product net zo hard weer terugkrijgen. Oh, maar wel de verzendkosten moeten betalen, natuurlijk).

Nu is het natuurlijk wel anekdotisch, maar ik kan mij voorstellen dat er nog wel meer mensen zijn die best begrijpen hoe het in elkaar zit, maar er gewoon geen zin in hebben. En dat zijn heus allemaal niet oudjes die och zo dom zijn dat ze de digitale snelweg niet begrijpen, hun pincode op hun pas schrijven, en in de appie in hun broek plassen omdat ze hun luier zijn vergeten aan te trekken....
Dit is geen discriminatie of generalisatie, dit is de waarheid. Het is echt niet zo dat alle ouderen dit doen, maar het zijn er schrikbarend veel. Er zijn genoeg ouderen die heel enthousiast met de tijd mee willen gaan. Er zijn ook veel ouderen die hun best doen maar het lastig en eng vinden, maar goed op alle uitleg letten die ze krijgen (let op SSL slotje, vertrouw mailtjes niet). En dan heb je de ouderen die het niet willen, te koppig zijn en/of de jeugd van tegenwoordig de schuld willen geven van alles. Gelukkig is die laatste groep de kleinste, maar ook gelijk de ergste. Die laatste groep heeft ook het meeste moeite om in de nieuwe wereld te leven, omdat ze niet willen.

En de meeste ouderen gaan gewoon nog naar de winkel, omdat ze het willen zien, leuk/gezellig vinden en er de tijd voor hebben, niet omdat het niet vertrouwd wordt om online te kopen.
Anoniem: 721667 @Rainbow12 juli 2016 01:52
Dus wij moeten torenhoge pensioenkosten betalen, zodat ouderen koppig in hun comfort-zone overpiced spullen bij de plaatselijke Sjonnie kunnen kopen?

"in plaats van [...] moeten betalen, natuurlijk"

Dat is onzin. Online retourneren is veel makkelijker. Jouw beschrijving klopt niet. Hieronder volgte de correct beschrijving:
- in het besteloverzicht klikken op "dit item retourneren"
- retourlabel afdrukken en item terug in verpakking stoppen
- pakketje naar postkantoor brengen
- geld wordt teruggeboekt
(geen uitleg vereist, wachten is niet nodig, verzendkosten betalen is niet nodig)
Uitleg niet vereist, maar word vaak wel om gevraagt. Retour label is ook al niet altijd zo makkelijk te printen. Wat jij laat zien is de optimale versie, iets wat je juist vaak niet tegenkomt.
Anoniem: 721667 @Madrox12 juli 2016 23:27
Het is een vrije markt economie. Als de ene winkel je niet bevalt, dan ga je naar de volgende. :) Bijvoorbeeld Amazon.de
Klopt niet. Misschien 0.0001% van de ouderen doet dat.
Zijn er nog steeds 0.0001% te veel ;)
Ik vertrouw het niet, ik zie het product niet en mischien word ik opgelicht.
Ja, en dat is ook best wel terecht.
Ik maak nog wel eens mee dat een product op b.v. Bol.com er anders uitziet op het plaatje dan wat je opgestuurd krijgt. Er wordt dus al flink misbruik gemaakt van het feit dat je het eigenlijke product niet te zien krijgt voordat je het koopt.
Om een ongewenst product dan om te ruilen of om je geld terug te krijgen is dan een stuk lastiger dan gewoon het apparaat naar de winkel terugbrengen. Je moet gaan bellen met service centra, je moet dingen gaan opsturen, wachten, nog meer wachten..
Ik begrijp best wel dat er groepen mensen zijn die daar hun tijd niet aan willen verdoen.
Ja inderdaad.

Daarom is het ook vreemd dat cbs/tweakers niet snapt waarom dat zo is. ''Het is onbekend waarom dat zo is.''
Oké ik kan een reden geven, een reden die iedereen kan bedenken omdat het niet onbekend is: ouderen mensen.
Mijn opa zit op het internet (laptop) al jarenlang, van biljart verslagen tot het uitstippelen van fiets routes (81 jaar). Internet bankieren / online aankopen? 0x gedaan
Mijn oma zit op het internet (iPad) al inmiddels 2 jaar, leuk facebook bijhouden van kleinkinderen die verweg wonen en etc. Bankieren / online aankopen? 0x gedaan

Oké heb ik al 2 mensen in mijn direct omgeving die wel op internet zitten maar nog nooit online een aankoop gedaan hebben.
Schoonvader: laptop, smartphone met internet, 0x online aankopen gedaan, oh heb ik al 3 mensen uit mijn direct omgeving.
Shit oh wacht ik ken nog wel een stuk meer oudere mensen met precies dezelfde situatie.

Ah kijk ik denk dat het al redelijk bekend is en niet onbekend, ik vind het ook zwaar logisch dat er een x % wel op internet zit maar geen aankopen doen.
Advies die ik ook mijn opa en oma geef: neem never nooit niet je pinpas erbij wanneer je voor het internet zit, nergens goed voor. Maar goed dat weten ze zelf ook maar al te goed.
het is bij bol.com gewoon mogelijk om op de site te zeggen dat het product niet voldoet. vervolgens kruis je je adres door en zet je er retour afzender op en stuur je het terug en dan krijg je van bol.com binnen een paar dagen je geld terug
Ja, had allemaal dus niet gehoeven als je het apparaat in een echte winkel had uitgezocht. Ik begrijp het best dat sommigen dit fijner vinden.
Dat is toch alsnog meer werk dan terug gaan naar die winkel en hem daar neerzetten? Vooral het "onzekere" en de "gezichtloze service" is wat mensen afschrikt. Dus als je dat pakketje weer terugstuurd duurt het even voor hij daar aankomen = onzeker. Daarna onzeker wanneer je je geld krijgt (en of je het krijgt). En als je iemand aan wil spreken heb je er geen gezicht bij.


Dat het bij Bol.com zo kan, was niet het punt dat Koelpasta aanhaalde.
Zo ooit eens een discussie gehad met mijn vader. Hij koopt wel online en ook op ebay en marktplaats naar materiaal voor een hobby. En op een gegeven moment is hij gaan klagen omdat de foto bij een item niet overeen kwam met het geleverde. Hij vondt dat niet eerlijk ook al probeerde ik hem met hand en tand uit te leggen dat zoiets niet haalbaar is als je honderden van die dingen verkoopt om ze allemaal van een eigen foto te gaan voorzien.
Anoniem: 712393 @lockheart11 juli 2016 17:25
Je kan beter in de winkel kopen anders zijn er straks geen winkels meer over!!!
raar onderzoek..
ik vertaal de titel een beetje met "naja - dr zitten gewoon mensen op het internet die he-le-maal niets kopen.. das echt raar joh...." Alsof "ik koop op het internet dus ik besta". Online kopen is makkelijk ja maar zeker geen must en al helemaal geen noodzaak. "Je bent online dus kopen zal je". Dat hele "je bent online" ook al zoiets vaags" Skynet was online..

[Reactie gewijzigd door shades op 25 juli 2024 07:54]

raar onderzoek..
ik vertaal de titel een beetje met "naja - dr zitten gewoon mensen op het internet die he-le-maal niets kopen.. das echt raar joh...." Alsof "ik koop op het internet dus ik besta". Online kopen is makkelijk ja maar zeker geen must en al helemaal geen noodzaak. "Je bent online dus kopen zal je". Dat hele "je bent online" ook al zoiets vaags" Skynet was online..
Ik wilde precies dit aankaarten, maar gelukkig deed jij het al.

Echt een onzin artikel dit. Alsof internet alleen bedoeld is voor online shopping en het een enorm probleem is als niet 100% van de mensen online koopt...

"Bijna 20 procent van de Nederlanders zit wel geregeld op internet, maar koopt nooit iets online. Dat is op te maken uit een combinatie van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is onbekend waarom dat zo is."
Deze titel klinkt alsof er een spoeddebat in de Tweede Kamer moet komen om dit tot op de bodem uit te zoeken...

Duidelijk komkommertijd, of een redacteur die ooit stage heeft gelopen bij De Telegraaf... Maar nee... Het is Arnoud Wokke himself...
Ha, ik was dus niet de enige met die gedachte :)

Als ik de keuze had tussen twee identieke producten waarvan één online en de andere in een fysieke winkel. Dan verkies ik de fysieke winkel.
Ik gun een lokale winkelier eerder een boterham voor zijn harde werken dan een grote dozenschuiver op het www.
Net alsof er bij webshops niet gewerkt word...
Anoniem: 706671 @Amadeus196611 juli 2016 13:27
Ik ben ook voor een fysieke winkel voor grote dingen.

Voor kleine dingen zoals smartphones, tablets, e-readerz, ssd's, hoesjes en dergelijke bestel ik wel online. Eigenlijk alles die in men brievenbus past of niet te zwaar is kies ik online.
Doe ik precies andersom. Grote zware dingen bestel ik liever online en laat ik voor de deur bezorgen ipv er zelf mee te gaan lopen zeulen ;)
Ha, ik was dus niet de enige met die gedachte :)
Nee. (Of ja, je bent niet de enige..)

20% van de mensen met een televisie kijkt niet naar commerciele pulp-tv.
Zo, dat onderzoek kan ook op de bus.
Ik ga voor dure spullen ook liever naar een fysieke winkel, wegens de betere/makkelijker toegankelijke service omdat je dan rechtstreeks contact hebt met de handelaar.

Wijzelf kopen hier alle witgoed en tv spullen bij een lokale handelaar omdat hij dus goede service en ook zelf technische kennis heeft van z'n producten. Ook doet hij zelf herstellingen, wat vaak toch sneller gaat dan via de fabrikant lijkt me.
Wellicht zijn dit de mensen van de babyboom generatie die liever nog alles in de winkel kopen? Of mensen die bewust niet online kopen (alhoewel ik die groep kleiner acht). Ik vraag mij ook af hoe dit met bedrijven zit bij deze getallen en hoe het zit met bijvoorbeeld mobiele abbonomenten. Ik bedoel, ik vind mobiel met internet aankopen doen lastig, maar thuis op een desktop of laptop niet.

De cijfers zeggen dus niet zo veel als je zou willen en zijn enigzins aan interpretatie onderhevig denk ik.
Ik probeer eigenlijk steeds minder online te kopen, omdat graag in een stad woon waar de locale winkels een boterham kunnen verdienen.
Ik doe dat ook, ook steeds meer. Maar ik koop nog steeds wel online. Het gaat hier om mensen die geheel niet online kopen.

Overigens denk ik dat er genoeg ouderen zijn die wél online zijn (facetimen met kleinkinderen, bankieren, foto mailen of informatie opzoeken) maar niets kopen (brug te ver).
Het lijkt me toch waarschijnlijk dat in de toekomst het straatbeeld nog wel door zal veranderen.

Voor met de tijd mee ontwikkelde bedrijven die zich onderscheiden met service zal nog wel plaats zijn (Apple, Microsoft, Vodafone, CoolBlue). Ook zullen bedrijven waarbij de aanwezigheid van de klant belangrijk is blijven (eetgelegenheden, kledingwinkels, kappers). En natuurlijk blijven ook de budget-winkels die door hun goedkope producten niet direct heel interessant zijn voor e-concurrentie.

Maar veel winkels in het middensegment zullen simpelweg verdwijnen. Je ziet dat bijvoorbeeld Blokker enorm aan het veranderen is. In de vernieuwde winkels hebben ze sommige producten bijvoorbeeld alleen op display, en kan je in de winkels op tablets het product kan bestellen en thuis laten bezorgen.
Lukt hier niet echt. Zelfs de simpelste dingetjes zijn niet in de stad verkrijgbaar.
Ik ook, maar het wordt ons niet gemakkelijk gemaakt...

Een recent voorbeeld:
Ik had 3 petluifelstokken nodig voor onze voortent. Ik bel naar de plaatselijke caravandealers. De ene deed de moeite niet om te luisteren, de andere haakte af als ik het merk van onze caravan zei (een merk dat ze niet verdelen) en de andere was niet te bereiken.

Ik (Belg) ga dan naar Obelink.nl en vind die dingen die blijken standaard zijn.
We kunnen nog kiezen voor de juiste diameter en alu of staal.
Ik bestel, betaal met bancontact en 2 dagen erna wordt het pakket aan huis geleverd.
Ondertussen zijn ze gebruikt en goedgekeurd.
Aankopen doen op mobiel is inderdaad lastig. Als ik het goed heb, kan er sinds kort met iDeal worden betaald op Mobiel Bankieren van ABN AMRO.

Voor kleding koop ik ze het liefst in fysieke winkels omdat je ze kan passen en voor hardware
het liefst via internet. Heb namelijk geen zin om naar MediaMarkt te gaan :P

De cijfers zeggen ook niet zoveel want naast iDeal heb je ook creditcards.
Ik bezit geen creditcard dus iets uit buitenland kopen kan ik niet, maar wel met PayPal.
Ik pak juist mijn telefoon omdat iDeal hierop veel makkelijker is :p.
Met de ING app hoef ik enkel 2x de code in te vullen en klaar :).
Bij AliExpres kun je anders prima met I-Deal betalen.
Ik bestel daar regelmatig.

Voor de weinige keren dat je een credit card nodig heb, kun je de 3V kaart gebruiken (prepay).
Bijvoorbeeld op Amazon.de
Ik ben zelf 55+ en koop veel online.
Alleen de groep "echte" senioren die niet opgegroeid zijn met digitale media valt een beetje buiten de boot, ik bedoel dan mensen die 70+ zijn.
Er zal altijd wel een bepaald percentage overblijven die geen computer hebben/willen gebruiken en geen online inkopen doen.
Precies, ik denk dan bijvoorbeeld aan mijn opa en oma die nog nooit een PC hebben aangeraakt. Ik denk dat wanneer je deze enquete over een jaar of 10-15 weer doet, het percentage dat niet online aankopen heeft gedaan erg dicht bij 0 komt te liggen.
Alleen gaat dit bericht over degene die wél online zitten maar géén aankopen doen. Dus de personen die nog nooit een PC hebben aangeraakt vallen hier niet onder.
De senioren die enkel email gebruiken? Ik merk het bij mijn schoonmoeder en haar leeftijdsgenoten, ik heb al een aantal keer uitgelegd hoe ze ons gratis kan bellen met skype of triiing maar het enige dat ze vertrouwt is email (outlook dan nog, gmail is al een brug te ver), betalingen doen via internet of internetbankieren durft ze helemaal niet tenzij met assistentie van de kleinkinderen.
Dus dat zijn diezelfde opa en oma die nog net met internet aan de slag gaan om in contact te blijven met de kinderen, maar er absoluut geen financiële dingen mee doen.

Of het puur alleen hebben voor zaken als netflix ed.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 25 juli 2024 07:54]

nee hoor dan is er weer een nieuwe groep die ergens niet aan mee kan doen of wilt doen omdat het wat ingewikkeld is tegen die tijd
Ook tussen de 70+ers zit een groot verschil. Ik heb twee 80+ers in de familie. Beiden hebben een iPad en internet, maar de één kan en doet prima online allerlei bestellingen, van eten tot kleding, online aangifte en internet bankieren waar de ander niet veel verder komt dan facetime met de kleinkinderen. Hun achtergrond is echter nagenoeg gelijk.

Als ik naar mijzef kijk dan koop ik toch liever kleding in een winkel dan online.
Ik bedoel, ik vind mobiel met internet aankopen doen lastig, maar thuis op een desktop of laptop niet.
Insgelijks. Behalve een snel appje, mailtje of google searchopdracht kan ik niet bijster productieve dingen doen op een smartphone. Vooral als ik aan het online shoppen ben, heb ik echt behoefte aan alt-tabs, ctrl-clicks, matrix- en rijoverzichten en snelle google searches. Dat lukt op een mobiel niet (efficient). Zelfs op de mobiele apps van desbetreffende webwinkels is het alleen handig mits (goed) vergelijken niet echt cruciaal is vanwege een geringe prijs ofzo.
Ik vind juist vaak die mobiele aps een ramp om mee te werken, vaak vergelijkbaar met een browser waar maar 1 tab mogelijk is...
Ik denk dat dat wel een goede verklaring is. Mijn ouders zijn van die generatie, ze zijn op latere leeftijd met computers begonnen (al hadden ze mij als voorbeeld ;)), ze zijn er inmiddels aardig bedreven in; een laptop, tablet, smartphone etc. Ze doen er alles mee. Maar online iets kopen doen ze niet vaak, daar hebben ze niks mee (veiligheid, gevolgd kunnen worden, daarom ook geen Facebook). Ze zijn met pensioen dus tijd genoeg om even langs winkels te gaan.

Die 20% bestaat wellicht uit mensen die niet zozeer tegen online aankopen zijn, maar er het nut niet zo van inzien.
Wat een kleine stijging op het totaal trouwens.

Wel vreemd dat film en muziek bijna 3% gezakt zijn, is bij deze enquête ook gekeken naar streaming. zoals bijvoorbeeld Netflix? Als ik dit zo lees, dan is Netflix juist flink aan de weg aan het timmeren. (http://www.nu.nl/internet...jaar-tijd-verdubbeld.html)
Je koopt niks bij Netflix, je neemt een dienst af, dus zal daar ongetwijfeld niet onder vallen
En toch betaal je online voor die dienst waardoor het weer wel onder een online aankoop zal vallen.
Je koopt immers de dienst voor de duur dat je er contractueel gebruik van mag maken.
In het geval van Netflix is dat per maand.
Je koopt wel van Netflix maar je bezit het niet.
Klopt, maar je "koopt" wel de rechten om gedurende de contractsperiode het aanbod van Netflix te bekijken
Neen, je neemt een dienst af. Dat is geen online aankoop. We spreken over een aankoop/verkoop wanneer een fysiek goed van eigenaar wisselt. We spreken over dienstverlening wanneer een externe partij iets doet voor U of (tijdelijk) ter beschikking stelt.

Netflix kijken is dus geen verkoop net zoals je internet abbonement geen verkoop is.
Precies. Ik heb Netflix en dit bespaart wel enige moeite om te downloaden en het bespaart ook ruimte. Het enige wat ik wel jammer vind is het relatief beperkte aanbod in Europa.
Kan ook best zijn dat meer mensen het illegaal downloaden, of via bronnen streamt die wellicht niet bekeken zijn.
er wordt blijkbaar niet stilgestaan bij het feit dat sommige mensen online niets willen kopen omdat ze bvb bang zijn voor creditcard-fraude of er misschien zelfs geen hebben of dat ze gewoon lokale winkels verkiezen.
telefonische enquêtes over internet zijn sowieso al niet representatief, want het aantal vaste lijnen (zeker in de leeftijdscategorie tot 35 jaar) loopt al een tijdje terug.
Ik heb inderdaad geen creditcard maar het is ook zo dat sommige producten niet verkrijgbaar zijn
bij MediaMarkt en dat die producten wel beschikbaar zijn op webshops zoals Alternat, Azerty
en 4Launch en nog meer andere webshops. De afstand telt ook mee, ik bedoel, je gaat niet naar Alternate in Delft als je in Groningen woont, toch?
doe dezelfde inschatting eens voor mensen van 50 en ouder die niet met computers zijn opgegroeid en je zou schrikken van hoe ver die voor iets rijden ipv in hun stoel te hangen wachtende op de koerier
Misschien zijn mensen wel gewoon op zoek naar informatie op de internets en niet fulltime bezig met rommel te consumeren.
Anoniem: 399807 @Basszje11 juli 2016 12:34
Ja, of ze vinden het goed om fysieke winkels te blijven ondersteunen. Het is gek dat het CBS aangeeft niet te weten wat de motivatie is maar daarna wordt er wel gespeculeerd door tweakers. Maar niet dat sommige mensen misschien een moreel standpunt innemen. Eerder 'men snapt niet hoe het werkt' en dat i.c.m. de implicatie dat in die 20% groep een hoop mensen zitten die allerhande stoornissen hebben waardoor ze het niet snappen of kunnen.
Ik ben geen fan van online kopen, ik prefereer nog steeds een fysieke winkel. Helaas moet ik soms wel. Er is nog maar 1 computerwinkel in mijn stad, en die heeft basic dingen zoals een harde schijf of een bedrade muis niet eens meer in de winkel (laat staan onderdelen van enige kwaliteit).

Vroeger snuffelde ik nog wel eens tussen de dvd's bij FRS, van Leest of DVD Valley. Die zijn ook allemaal weg, dus dvd's koop ik niet meer.

Online shoppen is wat mij betreft leuk als je al weet wat je wilt hebben.

Vreemd onderzoek, alsof je 'verplicht' bent om te kopen als je online bent. Ik gebruik internet voor informatie en nieuws.

[Reactie gewijzigd door ray0755 op 25 juli 2024 07:54]

Online shoppen is wat mij betreft leuk als je al weet wat je wilt hebben.
Interessant punt. Want de "impulsaankoop" tijdens het "winkelen" is online toch wel wat minder gemakkelijk.Zeker als een bestelling ook nog eens bestraft wordt met "verzendkosten". Dat moet toch omzet kosten.
Ale je weet wat je wilt is online shpopen veel gemakkelijker. Wil je een "rode trui" dan kun je eindeloos winkels in en uit als blijkt dat één of andere idioot heeft bedacht dat deze zomer geel in de mode is en alle winkels helemaal vol hangen met gele dingen.Online zoek je gewoon naar een "rode trui".
Maar als je nog niet weet wat je wilt en inspiratie wilt opdoen zijn fysieke winkels onmisbaar.
Ik ben wel nieuwsgierig naar een soortgelijk onderzoek, maar dan ook de leeftijden hier in meegenomen.

Wat ik verwacht is dat ~80-90% van de mensen tussen de 15-45 jaar wel eens online aankopen doet. Tussen de 12-15 zal het nog wat lager liggen, tussen de 45-65 zal het ook nog een flink stuk dalen.
65+ denk ik dat er weinig online aankopen doen. Die zijn (meestal) nog van de oude stempel.
Ik heb trouwens ook wel eens een dvd'tje bij de grote blauwe online winkel gekocht voor mijn 60+ buurman.
Op mijn account, met de acceptgiro en afleveradres dus net een ander huisnummertje.
Na een tijdje erg veel via internet gekocht te hebben een jaar of twee geleden besloten de lokale winkels te steunen en me niet druk te maken over een klein prijsverschil. Bevalt me prima eigenlijk.

Zouden meer mensen moeten doen, zou er nog wat overblijven van een binnenstad :P
Thja....
Als ze goede service leveren en geen 4 merken :) maar die tijd is verdwenen helaas..
Als ze de 4 goeie merken leveren ben ik tevreden :P

Maar games bijvoorbeeld, heb ik ouderwets graag in een doosje, die kan ik bij de Mediamarkt halen en een paar euro besparen of bij de lokale intertoys en op die manier een speelgoedwinkel in het dorp houden. Tja, dan is de keuze voor mij snel gemaakt.
Een game is een game, daar valt verder niet veel over te vertellen.
Wel fijn als ze weten als er bijvoorbeeld een bundeldeal is met het voorgaande deel of iets dergelijks.

Wat me meer stoort aan de hedendaagse verkopers is dat het kindjes van 15 zijn die bijvoorbeeld een wasmachine proberen te verkopen terwijl ze zelf nog nooit een wasje hebben gedraaid.*


* = met extra scheutje kort-door-de-bocht, maar je snapt wat ik bedoel.

/offtopic
Als je bij de grote dozenschuivers komt wel ja. Maar goed als ik een wasmachine nodig heb kom ik niet in buurt van de MM ga ik naar een kleinere winkel, kost me misschien wat extra en misschien hebben ze ook niet het model wat ik zoek.

Daar staat dan wel tegenover dat daar mensen werken die weten wat ze verkopen en als het misgaat snel langs komen om het probleem op te lossen. Laatst probleempje met de wasmachine. Belde om 10 voor 6, half uurtje later had ik een monteur aan de deur en 35 minuten later was het probleem opgelost.

Kan een grote keten gewoon niet, in de tijd dat het probleem was opgelost ben je bij bijvoorbeeld de MM net door de eerste lijn van de klantenservice.
Zelfde ervaring hier, ik koop ook liever bij de lokale winkel dan via internet of een grote dozenschuiver. Bij aanschaf van een vaatwasser kan ik na perfect advies in een kleine winkel afspreken wanneer ze komen afleveren en plaatsen; "Wanneer schikt het u?" vragen ze dan. "Moet het twee trappen op? geen probleem". Ook het oude apparaat nemen ze mee, plaatsen het nieuwe apparaat en ruimen het afval op! Uiteraard zijn daar geen kosten aan verbonden maar hoort dat bij de service, betalen kan gewoon bij aflevering, contant of per mobiele pin.

Met dat in gedachte betaal ik graag iets extra's (wat overigens in de praktijk best meevalt).
Grappig bericht... Een paar jaar geleden had de kop kunnen zijn: "Bijna 20 procent Nederlanders op internet koopt online".

De verschuiving is nog steeds aan de gang zo te zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.