Van alle Nederlanders boven de 15 jaar is 3 procent vorig jaar het slachtoffer geworden van fraude bij het kopen of verkopen van artikelen via internet. Fraude waarbij een koper wel betaalt maar waarbij niets wordt geleverd, komt het meest voor.
Van de bevolking werd in 2012 2,7 procent slachtoffer van de zogenoemde aankoopfraude, meldt het CBS. Daarbij worden producten wel betaald, maar niet geleverd, bijvoorbeeld bij een verkoop via Marktplaats. Daarnaast is 0,2 procent slachtoffer van verkoopfraude, waarbij diegene wel levert, maar niet wordt betaald. In totaal komt het percentage gedupeerden uit op 3 procent van de Nederlandse bevolking.
Volgens het CBS zijn jongeren tussen de 18 en 35 jaar het vaakst slachtoffer van fraude bij het aankopen of verkopen van artikelen via internet, maar dat is geen verrassing, omdat zij relatief veel online kopen. Het wekt dan ook geen verbazing dat 75-plussers het minst slachtoffer zijn. Verder hebben middelbaar- en hogeropgeleiden het vaakst te maken met fraude; lageropgeleiden zijn juist minder vaak slachtoffer.
In september werd bekend dat het Meldpunt Internetoplichting 3600 fraudemeldingen per maand krijgt. Daaruit zijn circa vierhonderd concrete onderzoeken voortgekomen. Naast onder meer Marktplaats neemt ook Tweakers, dat met Vraag & Aanbod een eigen handelsplaats heeft, deel aan het Meldpunt.