CBS: 3 procent bevolking opgelicht bij kopen en verkopen via internet

Van alle Nederlanders boven de 15 jaar is 3 procent vorig jaar het slachtoffer geworden van fraude bij het kopen of verkopen van artikelen via internet. Fraude waarbij een koper wel betaalt maar waarbij niets wordt geleverd, komt het meest voor.

Van de bevolking werd in 2012 2,7 procent slachtoffer van de zogenoemde aankoopfraude, meldt het CBS. Daarbij worden producten wel betaald, maar niet geleverd, bijvoorbeeld bij een verkoop via Marktplaats. Daarnaast is 0,2 procent slachtoffer van verkoopfraude, waarbij diegene wel levert, maar niet wordt betaald. In totaal komt het percentage gedupeerden uit op 3 procent van de Nederlandse bevolking.

Volgens het CBS zijn jongeren tussen de 18 en 35 jaar het vaakst slachtoffer van fraude bij het aankopen of verkopen van artikelen via internet, maar dat is geen verrassing, omdat zij relatief veel online kopen. Het wekt dan ook geen verbazing dat 75-plussers het minst slachtoffer zijn. Verder hebben middelbaar- en hogeropgeleiden het vaakst te maken met fraude; lageropgeleiden zijn juist minder vaak slachtoffer.

In september werd bekend dat het Meldpunt Internetoplichting 3600 fraudemeldingen per maand krijgt. Daaruit zijn circa vierhonderd concrete onderzoeken voortgekomen. Naast onder meer Marktplaats neemt ook Tweakers, dat met Vraag & Aanbod een eigen handelsplaats heeft, deel aan het Meldpunt.

fraude internet

Door Joost Schellevis

Redacteur

22-10-2013 • 10:38

107

Reacties (107)

107
104
73
5
0
7
Wijzig sortering
Mijn ervaring is dat je geen aankopen moet doen via MP tenzij je een stoere vent bent en je bij elke beruchte crimineel naar binnen durft te stappen (Dus een afspraak maken en gewoon met je 800 euro in je zak naar huis gaan als je het niet wil kopen). Dat blijkt overigens nogal moeilijk hoor in sommige gevallen word er gedreigd enzovoorts.

Via Tweakers of andere productspecifieke sites word je niet opgelicht zo lang je maar kijkt naar historie van de verkoper. Iemand die 1 post heeft gedaan en 0 succesvolle verkopen afgehandeld heeft doe je geen zaken mee ;). Heb wel eens gehad dat iemand heel laat leverde maar dat was volgens mij gewoon oprecht door drukte.

Nadeel van MP is dat je vooraf niet ziet met wie je te maken hebt en achteraf op geen enkele manier contact meer kan krijgen.

Zo heb ik bijvoorbeeld eens iemand gehad die 300 euro vooruit over had gemaakt om te reserveren. Toen mijn advertentie weg was kon die beste man mij niet eens meer bereiken en ik hem ook niet. Wegens het anonieme gedoe van MP. Gelukkig kun je dan nog iets met de bank regelen. Maar zo zie je maar hoe makkelijk oplichting via mp kan. Zelfs als het niet je intentie is.
lees hierboven positieve reviews zijn niet altijd een optie dat de verkoop ook zal goed aflopen, eigenlijk zou ideaal er een tussenpersoon moeten zijn, ergens een bedrijf dat de 2 kanten ontvangt en dan de transactie maakt naar beide toe, met klein voorop betaald bedrag voor de firma zelf als onkost gespecialiseerd in ruilhandel tussen 2 mensen.

[Reactie gewijzigd door Rigs op 22 juli 2024 22:54]

Je bedoeld zo iemand als bol.com? Die doet dat namelijk met alle tweedehands spullen die ze verkopen. Zo heb je als verkoper de veiligheid, omdat je altijd je geld krijgt (bol betaalt de verkoper, niet de koper) en als koper de veiligheid dat als je iets niet hebt ontvangen het allemaal via bol loopt en je dus juridisch sterker staat. Als meer webshops op zo'n manier tweedehands artikelen kunnen aanbieden, dan denk ik dat je een hoop zooi kunt besparen.
a kijk wist ik niet maar dan ben je toch wat meer gerust wanneer het om bedragen gaat boven de *** en ook wat meer zekerheid, goed van bol !

eventjes gaan kijken bij bol

Met een particulier verkoopaccount is het mogelijk om tweedehands boeken, dvd's, cd's, Blu-rays, vinyl en consolegames te koop aanbieden. Deze artikelen mogen geen gebruikersschade vertonen, dus geen krassen. Consolegames met bugs mogen ook niet verkocht worden. Vanzelfsprekend is het aanbieden van illegale exemplaren, bijvoorbeeld kopieën, te allen tijde verboden.

linkje

hopelijk ruimen ze hun aanbod nog wat uit, moet toch wel echt markt voor zijn en hopelijk een groot magazijn ter beschikking :D
Ik snap niet waarom ze dit niet normaliseren naar het aantal aankopen dat iemand doet. Als ouderen nooit iets op internet kopen, is het nogal logisch dat ze in absolute aantallen niet zo vaak opgelicht worden, dus die informatie heeft erg weinig waarde. Wat interessant zou zijn is hoe groot de relatieve kans is dat iemand in een bepaalde leeftijds-/opleidingscategorie wordt opgelicht.

Zou dan ook leuk zijn om bijv. relatieve aantallen over gegeven websites (MP, tweakers etc) te zien. Maar ja, dan zullen sommige sites misschien niet zo happig meer zijn om mee te doen met 't onderzoek ;-)

[Reactie gewijzigd door casparvl op 22 juli 2024 22:54]

Waarschijnlijk marktpaats grotendeels, wat een paupersite en wat een paupervolk zit daar op. Ik wil niet weten hoeveel e-mails ik van "geïnteresseerden" heb gehad toen ik mijn iPhone 5 verkocht, en maar doorvragen of ik het kan verzenden, hoe de iPhone eruit ziet en weet ik veel wat, en vervolgens hoor je gewoon helemaal niks meer.
Snap niet waarom je zou reageren en blijven reageren als je toch geen interesse in een bepaald product hebt.

Nadeel van bijv marktplaats is dat je ook totaal geen profiel hebt met enige informatie over verkoper/koper en eventuele beoordelingen zoals tweakers dat heeft. Ik koop eigenlijk nooit wat 2ehands op internet maar als ik dat al zou doen zou het alleen via tweakers zijn bij een persoon die al jarenlang lid is en meerdere goede beoordelingen heeft gehad door de jaren heen.
Ik begrijp ook niet dat de politie hier niet actiever opspoort, want het is gewoon doodgemakkelijk de criminelen/oplichters er uit te vissen, en eventueel een afspraak te regelen. Maarja, 1 uur ondervraging en ze lopen weer rond he. Dit soort kankers op de maatschappij mochten ze van mij heel hard aanpakken, ze doen mensen het fundamenteel vertrouwen in andere mensen verliezen. Zo heb je ook van die paljassen die doen alsof ze gewond zijn en naast de weg liggen, wil je ze helpen, dan gaat een ander er met je wagen vandoor. Hoe'n gruwelijk misbruik van vertrouwen is dat? Je moest maar eens écht gewond zijn en dan verschieten mensen dat je doorrijdt.
Vanwege capaciteitsgebrek is het bij veel Eenheden het beleid dat er pas een zaak wordt gemaakt bij een x aantal aangiftes tegen eenzelfde persoon. En zeker nu we een nationale Politie hebben, zit alles de aankomende jaren helemaal op slot en er komen vrijwel geen nieuwe vacatures vrij. Er zijn namelijk nog veel hoge pieten zijn die nog moeten worden onderverdeeld omdat er veel leiderfuncties zijn geschrapt. Dus de aankomende tijd zie ik het ook niet gebeuren dat er veel tegen internetoplichting gedaan wordt...
Er zijn 50.000 politiemensen.
Maak 0,1 procent van die mensen vrij voor het bestrijden van oplichting.
Met 50 man/vrouw kun je best wat doen.
Sapper de Flap!

Dus als oplichter kom je in ieder geval weg met 1-10 aangiftes, want dan is het nog geen prio bij de politie...
Ik ruik handel!
Telefoons en computer-hardware verkoop ik inderdaad alleen nog via tweakers. Via marktplaats kreeg ik erg vaak het verzoek het toestel naar Nigeria op te sturen ... Voor overige zaken (meubels, fietsen, andere troep) is marktplaats nog altijd prima
Ik zet er dan ook altijd bij op MP:
ABSOLUTELY NO SHIPPING OUTSIDE THE NETHERLANDS
Scheelt enorm in het aantal figuren die willen dat je het naar weet ik veel waar opstuurt. Verdere reacties op dat niveau gewoon negeren cq verwijderen.
Wat maakt het uit waar naartoe je iets moet opsturen?
Als de koper er maar voor zorgt dat het geld vooraf op je rekening wordt overgemaakt.
Omdat je binnen Nederland gewoon gebruik kan maken van een normale bankoverschrijving die definitief is. Die buitenlandse oplichters maken gebruik van een gat dat een internationale transactie kan worden teruggedraaid.
Dat wist ik niet. Ik heb ook nog nooit een buitenlandse koper gehad die op een MP advertentie reageerde. Wel vreemd dat zo'n transactie teruggedraaid kan worden. Hoewel? Dat moet dan andersom ook kunnen....
Ik zou echter niet graag aan een buitenlander iets verkopen via MP.
Andersom koop ik wel spullen via Ebay. Dat gaat ook prima, vooral als je met Paypal betaald hebt.
Een internationale overschrijving kan worden teruggedraaid? Is dat echt zo? Hoe werkt dat dan?
Ze storten het met een ongedekte cheque. Deze wordt na een week of twee alsnog gebounced, en de betaling wordt teruggedraaid. Intussen heb jij het pakketje al verstuurd. Artikel weg, geld ook weer weg.
Ahh een cheque. Ik ben wel benieuwd, hoe ontvang je zo'n cheque dan? Gaat dat electronisch, of krijg je per post een cheque (vast niet)? Hoe weet je op zo'n moment dat je een cheque krijgt? Hoe kun je zeker zijn dat een betaling uit het buitenland wel gewoon in orde is?
Jij krijgt die cheque nooit te zien, en je weet niet dat er een gebruikt is. Dat is juist het geniepige. De buitenlandse bank accepteert een cheque om de storting op jouw rekening mee te doen. Internationaal bankverkeer zorgt voor een bijschrijving op jouw rekening. Het geld is binnen! Hoera! Verzenden maar. Dan blijkt de cheque ongedekt. De buitenlandse bank draait de transactie terug, en jouw eigen bank ook. Weg geld.

In Nederland is er voor zover ik weet geen bank die nog cheques uitgeeft, laat staan die ze accepteert om een storting op de rekening van een ander mee te doen.

[Reactie gewijzigd door ATS op 22 juli 2024 22:54]

Oh, dat is echt nasty! Is er echt geen enkele manier om dit voorkomen, behalve geen betalingen uit het buitenland te accepteren? Ik zou dan denk ik maar overgaan op Paypal, al weet ik niet hoe moeilijk/duur het is om daarop geld te kunnen ontvangen.
Paypal heeft hetzelfde probleem in feite: ook die zijn terug te trekken. Dus nee: ik accepteer geen betalingen uit het buitenland.

[Reactie gewijzigd door ATS op 22 juli 2024 22:54]

Bij mij wordt Paypal afgeboekt naar een Nederlands bankrekeningnummer, 26.51.13.334. Dus ik denk dat je het geld ook van dit Nederlandse nummer zou ontvangen, als je geld ontvangt via Paypal?
Marktplaats gebruik ik zelf voor huisraad en witgoed/keuken machines. En als ik iets koop alleen in de buurt zodat ik langs kan gaan en het product na kan kijken voordat ik iets koop.

En je moet inderdaad kijken bij wie je wat koopt maar er zijn toch wel mooie dingen te vinden.
Volledig mee eens. Echt waardeloos dat marktplaats.nl. Tweakers.net vraag/aanbod eigenlijk altijd prima :)
Anoniem: 457607 22 oktober 2013 11:49
Het is een erg ouderwets advies, maar ik volg deze zo goed mogelijk: geef nooit je geld vooraf. Vooraf aan het ontvangen of inspecteren van het produkt. Als je aan deze regel vasthoud, kun je bijna niet opgelicht worden. Bijna iedere oplichting gebeurd op basis van het vooraf aftroggelen van het geld.

Online is dat niet altijd praktisch, dus maak ik uitzonderingen. Als onomstotelijk bewezen is dat een partij betrouwbaar is (bijv Wehkamp of bol.com), dan betaal ik wel vooraf. In alle andere gevallen dus niet.
Dat is natuurlijk waar, maar het is gebruikelijk om bij bestellingen via internet vooruit te betalen. Als je absoluut niet vooruit wil betalen zijn de plekken waar je wat kan bestellen op een hand te tellen. Mogelijk mis je op die manier een aantal mooie aanbiedingen/kansen/deals. Dat is dus een beetje het risico van het vak :). Maar altijd je gezond verstand gebruiken. If it sounds too good to be true...
Dat klopt, zeker in het buitenland zal niet vooraf betalen moeilijk zijn, en bij kleine bedragen moet je misschien de gok maar nemen.

In Nederland zijn er meer mogelijkheden. Ofwel is de partij bekend betrouwbaar, waardoor het geen problem is, of juist niet. Zo niet, dan kan soms nog gewoon met accept giro betaald worden. Als dat ook niet kan, kun je het produkt misschien afhalen, ten minste als het om een groot bedrag gaat en dat de moeite loont.

Je hebt als consument meer te zeggen dan je denkt. Zo heb ik nog nooit in mijn leven iets aanbetaald (bijv bij een verbouwing of grote klus, waar je een deel moet aanbetalen). Ik zeg simpelweg dat men netjes hun geld krijgt als het klaar is, geleverd, en naar kwaliteit. Als ze het daar niet mee eens zijn, dan gaat het feestje gewoon niet door en kunnen ze vertrekken.

Dat is nog altijd gelukt, vanwege de simpele reden dat ik in de machtpositie ben zolang het geld nog in mijn zakken zit. Geef dat geld vroegtijdig af, en je bent je macht kwijt.
Vooraf overmaken maakt vaak dat het verzendproces sneller verloopt. Sommige shops kan je ook wel achteraf betalen, maar dan duurt het vaak toch zo weer minimaal 1 dag langer.

In geval van de V&A met betrekking tot particuliere verkopers houd ik meestal aan dat ik bij grote bedragen langskom om het te halen, bekijken en direct te betalen. Of om het gesplit te betalen bijv. 50% voor en 50% na. Bij serieuze verkopers is dat over het algemeen ook geen probleem en draag je beiden evenveel risico m.b.t. het niet nakomen van afspraken of dat er iets mis gaat bij de post. Vind ik zelf wel een prettig idee.

Ook het vragen naar recente foto's (gewoon om te checken of het product dat ze aanbieden ook echt aanwezig is en geen plaatje van 12 maand geleden of van internet) met datum en bijv. de tekst "blablabla" opgeschreven naast het product, geeft je wel een indruk of je met een serieuze verkoper te maken hebt of eentje die snel wil cashen.

Nadeel is wel eens dat men denkt dat je ze voor de gek houdt en ze niet meer willen verkopen of dat in tussentijd er opeens iemand voorgaat en je de koop mist. Maar het risico maak je er wel kleiner mee. Daarom vind ik feedbacksystemen opzich wel een pre, maar het werken met foto's incl. username plus fotodatum (zoals op Highflow wordt verplicht) een waardevolle toevoeging. Naast het in delen betalen en/of langsgaan wordt het risico vrij klein, maar het is natuurlijk nooit een garantie.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 22 juli 2024 22:54]

Van alle Nederlanders boven de 3 jaar... Oké..

Hoe kan het zijn dat mensen die een hogere opleiding hebben genoten vaker de dupe zijn van fraude?

Komt dit door het vermogen wat zij bezitten en daarom meer aankopen doen? Of zijn zij lakser en kunnen het geld wel missen?

Waar kan ik het hele onderzoek vinden / lezen, vindt dit tamelijk interessant. Van dit soort artikelen verwacht ik toch wat meer diepgang.. Zo ben ik benieuwd welk betaal systeem er gebruikt is met deze fraudeleus praktijken op webwinkels e.d.. beetje een half artikel to be honest :(

PS Tweakers, ik vindt jullie subliem met het in de gaten houden van wat er speelt op V&A, zeer positief! Zo kreeg ik recentelijk nog een mooi bericht vanuit jullie dat ik gereageerd had op een V&A aanbod, waar dus een fraudeleus persoon achter zou zitten. DANK!! :)
misschien omdat lager opgeleiden meer streetsmart zijn?
wellicht verdienen lager opgeleiden ook minder waardoor ze minder toegang hebben tot internet of juist vaker enkel op de pof kopen zoals bij de wehkamp (die kan je ook oplichters noemen, maar leveren in ieder geval wel)
Daarom wil ik niet verder speculeren. Ik wil het artikel wel eens lezen :)

Van hoger opgeleiden verwacht je namelijk dat zij eerst onderzoek doen naar een webwinkel of zij wel te vertrouwen zijn o.i.d. Zelf heb ik een hogere opleiding genoten en doe dit wel. Heb je geen streetsmartness voor nodig maar gewoon logisch denkvermogen.. Vandaar dat ik het artikel niet volledig vindt, je hebt teveel vragen openstaan.

Ik wil ook wel zien hoe de verhouding van middelbaar opgeleiden en hoog opgeleiden is op basis van fraude.

[Reactie gewijzigd door Dr.Root op 22 juli 2024 22:54]

Hebzucht beperkt zich niet tot laag opgeleiden, kijk maar eens naar grote oplichtingszaken en pyramide schema's (zie Madoff et al) en wat het nivo van de klanten is.
Anoniem: 284785 @Dr.Root22 oktober 2013 11:08
Hoe kan het zijn dat mensen die een hogere opleiding hebben genoten vaker de dupe zijn van fraude?
Denk dat deze groep percentueel gezien vaker online winkelt. En naïviteit en stupiditeit verdwijnen nu eenmaal niet met een hogere opleiding, want dat is aangeboren. Hebzucht speelt ook een rol en in de haast om artikelen te bestellen wil men weleens wat minder voorzichtig zijn. Mensen met een hogere opleiding, hebben over het algemeen ook meer te besteden, dus die zullen wat meer risico durven lopen.

Marktplaats mijd ik als de pest. Sporadisch bestel ik via eBay. Meeste aankopen doe ik toch bij de reguliere online shops, met eventueel afhalen van de bestelling zoals bij MyCom.
-Daarom zou ik het onderzoek wel eens onder ogen willen zien.

Uit gevoel mijdt ik Marktplaats dus ook en doe ik alles op basis van langskomen en cash afhandelen..

Ik heb nog een tip voor het webwinkelen:
Kijk of er meerdere betaalsystemen beschikbaar zijn zoals factuur gebaseerde betaal oplossingen. Die partijen doen altijd diepgaand onderzoek naar een webwinkel voordat zij in zee gaat met een webwinkel (puur omdat de firma die de betaaloplossing aanbiedt ZELF risico loopt) Paypal is ook prima, krijg je gewoon je geld terug als consument, mits je natuurlijk wordt opgelicht. En google het bedrijf als je het nog niet kent!

Marktplaats:
Doe alles op afhalen / langs gaan en reken CASH af.. Je weet immers ook nooit wat ze met jouw betaal gegevens doen / kunnen doen :)

V&A is in mijn opinie goed beschermd en wordt goed beheerd door Tweakers. Het is toch een beetje een Tweaker familie en volgens mij dorst niemand het écht om hie mensen op te gaan lichten ivm de computer kennis. Echter nog een tip. Lees even bij de ervaringen van de verkopende partij voordat je geld overboekt. Bekijk zijn ''activiteiten geschiedenis'' Als iemand meer actief is kun je hem al meer vertrouwen dan dat hij net zijn account heeft aangemaakt..';

Vraag daarom als verkopende partij ook altijd een review aan de koper, dat zorgt voor vertrouwen bij kopers als jij nog eens iets wilt verkopen :) (of juist niet ;) en kijkt de koper nog even verder)

[Reactie gewijzigd door Dr.Root op 22 juli 2024 22:54]

Van alle Nederlanders boven de 3 jaar... Oké..
Nou, eigenlijk is het boven de 15 jaar en dan ook nog die mensen die in de afgelopen 12 maanden daadwerkelijks iets ge-/verkocht hebben via internet.
Waar kan ik het hele onderzoek vinden / lezen, vindt dit tamelijk interessant. Van dit soort artikelen verwacht ik toch wat meer diepgang.. Zo ben ik benieuwd welk betaal systeem er gebruikt is met deze fraudeleus praktijken op webwinkels e.d.. beetje een half artikel to be honest :(
Het artikel bevat een link naar het persbericht van CBS.
In dat persbericht staan bronvermeldingen waar je de achterliggende data kan vinden.
Volgens mij is het de taak van tweakers om te verwijzen naar hun bronnen qua nieuws en is het de taak van CBS om hun bronnen qua onderzoek te vermelden.
En laten ze dat nou beiden gedaan hebben! ;)
Heb het onderzoek al doorgenomen, erg interessant. Toch bedankt voor je reactie Flabber :)
Is er ook inzicht te verkrijgen via welke kanalen het meest gefraudeerd wordt?
Marktplaats.nl of tweakers.net of ebay.nl of ....

[Reactie gewijzigd door gubyan op 22 juli 2024 22:54]

Mijn Top 3:
2x via MP (2x een videokaart van 350 euro)
1x op Tweakers (voeding nooit gehad, wel betaald, gelukkig maar 40 euro)
0x op ebay :)

Dat op MP is het langste geleden en heeft me iig bewust gemaakt van de gevaren met online spullen kopen.

PS: Vindt de term internetwinkelen trouwens niet echt gepast voor 2dehands aankopen, klinkt net om webwinkels gaat...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 22:54]

als je duur exclusief product ziet voor een prijs waarvan je eigenlijk weet dat het niet kan; toch bestellen. Dat is een psychologiesch iets; men wil graag een koopje/voordeel bemachtigen.

In mijn optiek verdien je het dan ook om opgelicht te worden; een playstation 3 koop je niet voor 50euro. Een iphone heb je niet voor 120euro. Als je daarin mee gaat (koop op afstand) moet je niet raar staan te kijken wanneer je een doos aardappelen in ontvangst neemt.
Ik vind het een beetje raar om te zeggen dat dergelijke naïeve consumenten het dan maar verdienen om opgelicht te worden. Het is nog steeds de oplichter welke strafbaar handelt, niet de consument.

[Reactie gewijzigd door -Tom op 22 juli 2024 22:54]

Anoniem: 154887 @-Tom22 oktober 2013 12:07
Ik vind het een beetje raar om te zeggen dat dergelijke naïeve consumenten het dan maar verdienen om opgelicht te worden. Het is nog steeds de oplichter welke strafbaar handelt, niet de consument.
In diverse Europese landen ben je strafbaar als je bvb je autoportier open laat staan of je voordeur niet op slot doet. Dit valt in dezelfde categorie.

Je vergeet dat die mensen nadien een aanslag plegen op de resources van allerlei met belastingsgeld betaalde diensten.
Strafbaar of aansprakelijk voor je eigen gedragingen? De laatste impliceert dat de 'naïeveling' moet opdraaien voor zijn eigen fouten, de eerste impliceert dat de 'naïeveling' naast de aansprakelijkheid ook strafbaar is. Ergo, er kunnen strafrechtelijke sancties volgen (boete, gevangenisstraf).

Het lijkt mij namelijk erg vreemd dat een dergelijke gedraging kan leiden tot strafbaarheid. Al sta ik natuurlijk open voor het tegenbewijs :).

In het argument dat dergelijke mensen een aanslag plegen op de resources van de Staat, kan ik me opzich vinden. Ware het niet dat het vaak juist toch al de 'minder sterke' groepen in de samenleving zijn die voor een dergelijke 'scam' vallen.
volledig mee eens, maar zolang de consument zich gedraagd als een struisvogel; kop in zand. dan blijven dit soort praktijken ook bestaan/lucratief voor de oplichter
Een struisvogel doet dat helemaal niet :X
Ben ik helemaal met je eens, snap alleen niet waarom je dat op mij reageert, ik geef aan 2x350 euro kwijt te zijn dat was echt geen koopje ;)
Omdat het om een behoorlijk bedrag gaat had je het product beter kunnen afhalen. Je loopt dan minder risico en bent alleen wat tijd en reisgeld kwijt.
Klopt het is een wijze les geweest hoor :D Was nog in de tijd (6 a 7 jaar terug?) dat ik enkel in het weekend rozen knipte dus daar had ik echt wel ruim een maand voor gewerkt!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 22:54]

Ligt eraan wat voor kaart het was. De mijn is 1000 euro. Als je die op marktplaats denkt te kopen voor 350 euro... dan is er iets aan de hand. Of ik bied mijn 1 jaar oude kaart aan natuurlijk.

Maar meestal kun je met wat speurwerk wel achterhalen of iets klopt of niet. Geen historie? Geen andere artikelen? Andere artikelen fraude gevoelig?

Vooral goed opletter. 700 euro is geen kattepis. Oh en natuurlijk aangifte doen zodat het in ieder geval in de statistieken staat.

Maar vindt marktplaats inderdaad een van de slechtste sites. De andere Nederlandse sites als speurders probeer ik niet eens. Daar staat zo veel rotzooi op. Marktplaats koop ik alleen van duidelijke hobbyisten. Mensen die overduidelijk betrouwbaar zijn omdat het hun hobby artikel is en niet om er geld aan te verdienen.
Ik verkoop mijn hardware liever ook via Tweakers dan Marktplaats.
Tweakers en Ebay hebben een beoordelingssysteem, dit voorkomt al een hoop onzin. Marktplaats heeft dit helaas niet. Dus als ik zou moeten schatten : marktplaats/2ehands.nl etc
Laatst heb ik het zelf ook via een 'aanbieding' site gehad die promotieartikelen aanbieden zoals 'mijngratisbox'. Die boden bijvoorbeeld een doos artikelen twv x euro aan tegen 'alleen de verzendkosten' (als ruil zou je feedback moeten geven). Maar er is niets verzonden en de site is in rook opgegaan. Gelukkig klein bedrag.
Bij dat soort 'aanbiedingen' gaan mijn nekharen al overeind staan.
Ik dacht dat het toch wel een beetje de standaard was om vooraf te laten betalen voordat je een product opstuurt? Zijn er dan mensen die zonder betaling alvast dingen opsturen?
Qua aankopen heb ik als regel om dat via sites als marktplaats tot max 60 euro (ongeveer) via de post te doen. Daarboven zorg ik dat ik een afspraak maak om af te halen. Het scheelt ook wel als je een beetje de wat nettere mensen uitzoekt. Ook al een paar keer gehad dat de verkoper voor mij naar het station komt.
Dan heb je dus de mogelijkheid om het product te bekijken, meteen mee te nemen. En de verkoper krijgt contant zn geld.
Mijn vriendin heeft het gehad met haar telefoon. Deze zou dan naar Afrika gestuurd moeten worden, en zou er vantevoren via Paypal betaald worden. Beetje googelen leerde dat het adres niet kuis was (was ook een relatief hoog bedrag dat geboden was) en dat er dan gebruik gemaakt wordt van paypal kopers bescherming. De "koper" zegt dan dat het product niet is ontvangen, waarna paypal het geld weer terugtrekt en je maar moet zien te bewijzen dat je het wel opgestuurd hebt.
Ja, dat is natuurlijk een klassieke scam-actie..
Met het aantal mensen dat blijkbaar slachtoffer is van fraude (3% van de totale bevolking dus, maar hoeveel % van het aantal handelende mensen is dat dan?) is het misschien tijd voor sites als marktplaats om zogenaamde 'escrow services' te promoten. Dat zijn onafhankelijke derde partijen waar de koper het geld naar overmaakt. Als de verkoper hoort dat het geld er is stuurt hij het product. Als de koper dan binnen 1 a 2 dagen na ontvangst aangeeft of het goed is krijgt de verkoper zijn geld. Zo niet, dat krijgt de koper zijn geld terug als de verkoper zijn product weer terug heeft.
Maar ja, de kosten die dat met zich meebrengt zullen vrij significant zijn op de totale kosten van een gemiddelde transactie lijkt mij.
Escrow services zijn ook niet allemaal in de haak. Ik zou als verkoper daar geen gebruik van maken. Als de koper niet aangeeft de zaken ontvangen te hebben, kan je pech hebben dat je maanden op je geld moet wachten of het nooit ziet.
Ook daar moet je bewijzen dat je het verzonden hebt en als het niet aankomt, moet je wachten tot de bezorgservice zijn onderzoek heeft afgerond.

Tot een bepaald bedrag wil ik er best op gokken dat het verzonden wordt op marktplaats, maar alleen bij kopers die minimaal een jaar ingeschreven staan. Boven dat bedrag is het alleen afhalen bij de verkoper thuis. Mensen die alleen in openbare gelegenheden willen afspreken en ook via de mail geen enkele gegevens willen prijsgeven over zichzelf ga ik ook niet mee in zee.

Ik maak trouwens zelden gebruik van marktplaats. Ik koop niet zo heel veel zaken 2de hands en nieuwe zaken koop ik dan liever via ebay. Daar is het wat meer vertrouwd dat je een goede verkoper treft. Ook al ben ik daar ook al eens opgelicht in het verre verleden.
Je moet dan eigenlijk een escrow service hebben die niet alleen het geld regelt, maar ook het product.
Dus de verkoper stuurt het product naar de escrow service, de koper het geld, en als beide aangekomen zijn stuurt deze het geld naar de verkoper en het product naar de koper.

Het haalbaarste lijkt mij als een verzendbedrijf dit zou aanbieden (dus aangetekende verzending, waarbij het verzendbedrijf ook de inhoud van het pakket bevestigd)
Aan de grafiek te zien komt dit minder voor dan mensen die geld overmaken en niets ontvangen. Wat dat betreft is paypal zo'n service als je beschrijft, waarbij de koper (de oplichter dus) aangeeeft: ik heb niets ontvangen.
Anoniem: 428562 @Aragnut22 oktober 2013 12:16
Track & Trace + verzekerd versturen kost maar een paar euro extra en je kunt aan Paypal bewijs tonen dat het product is verstuurd.
Totdat de handtekening niet lijkt te kloppen (die je maar moet zien te ontvangen) of er gezecht wordt: "Er zat een baksteen in, geen telefoon". Het probleem is daarin dat paypal de koper heel erg beschermd, en de verkoper echt veel moeite moet doen om te bewijzen dat A: het product verstuurd is, en B: aangekomen is, en C: Zonder defecten/beschadigingen welke niet in de advertentie stonden.
Dat kan dus nadelig werken voor de koper: oftewel een microfoon gekocht voor een niet te lage prijs. Vervolgens nooit gekregen. Wel via wat googlen naar het gebruikersprofiel wat gebruikersinformatie kunnen krijgen (zeg maar foto, adres, naam...) en daarmee naar de politie gegaan.
Duurde even, maar uiteindelijk wel m`n geld teruggestort gekregen via de politie.

Af en toe is het wel handig dat iedereen z`n hele leven op internet gooit...
Anoniem: 524877 22 oktober 2013 10:44
17 miljoen mensen (bron) en daarvan 3%(17.000.000 Delen door 100 maal 3 = 510.000. Dat is in mijn ogen best wel veel. Dan spreek je nog steeds over een half miljoen mensen (ongeveer). Waarvan in deze berekening wel alle inwoners van Nederland zijn meegerekend van alle leeftijden.
Ik ben bang dat je berekening veel te beperkt is....
- Hoeveel van die 16.8 miljoen zijn in de leeftijd om zelf aankopen te doen?
- Hoeveel daarvan doen aankopen via Internet?
- Hoeveel van die aankopen vallen in de categorie die hier gemeten wordt?

Ik gok dat je uiteindelijk op minder dan 20% van jouw getallen uit zult komen.
Van alle Nederlanders boven de 3 jaar
Lijkt me duidelijk? Je zult even wat er vanaf moeten halen voor de mensen onder de drie jaar, wat zo'n half miljoen mensen zal zijn (geboortecijfer 2007 was 181.000, http://nl.wikipedia.org/wiki/Geboortecijfer), dus dat scheelt niet zoveel. Dus, of t-bl zit er heel aardig op, of het artikel klopt niet.
[...]Van alle Nederlanders boven de 3 jaar

Lijkt me duidelijk?
....
Dus, of t-bl zit er heel aardig op, of het artikel klopt niet.
Welnu, het artikel klopt niet.
Op de site van CBS zelf is duidelijk te lezen dat het gaat om nederlanders vanaf 15 jaar.
Maar in de gebruikte bronnen wordt niets vermeld over hoe groot dat aantal mensen in z'n totaal dan is of hoe groot de verschillende groepen (15-18, 18-25, etc) dan weer zijn als percentage van het totaal.
Maar het artikel spreekt over 3% van de bevolking...
Van alle Nederlanders boven de 3 jaar is 3 procent vorig jaar het slachtoffer geworden van fraude bij het kopen of verkopen van artikelen via internet.
Dus ik neem aan dat niet de overige 80% wat in jouw deel mist tussen 1-3 jaar betreft. ;)

offtopic:
Overigens wel apart natuurlijk die beschrijving, alsof een kind van 4 jaar opeens wel iets online kan kopen. lol ;w

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 22 juli 2024 22:54]

Dat klopt niet het gaat om personen van 3 jaar en ouder... wat ik overigens vreemd vindt aangezien kinderen niet online kopen.
Ik vind dit niet zo gek, zeker nu tweedehands websites zoals marktplaats erg hard groeien.
Ik verkoop zelf af en toe wel iets via marktplaats (en lever altijd ook netjes uiteraard), maar ik blijf het vreemd vinden dat mensen zomaar geld overmaken voor ze het product gekregen hebben.
Op V&A van Tweakers vind ik dat wat anders. Hier heb je een beoordelingssysteem, en is de advertentie gekoppeld aan je account. Ik zou bijvoorbeeld best iets durven te kopen van iemand met een account zoals de mijne. Als je duizenden (goede) reacties en forumposts hebt, een aantal goede productreviews, en een aantal goede beoordelingen, dan zit het wel goed.
Een oplichter die er jarenlang zoveel moeite voor doet heeft het bij wijze van spreken gewoon verdiend :P
ik blijf het vreemd vinden dat mensen zomaar geld overmaken voor ze het product gekregen hebben
Ikzelf ben er zo een, die van tevoren overmaakt.
Van tevoren ga ik af op mn gevoel van of het wel te vertrouwen is, daar kom je al n heel eind mee.
En dan probeer ik een inschatting te maken van, hoe groot is de kans dat het mis gaat, en hoe erg is dat dan?
Daar ik aardig wat geld te besteden heb, kan ik het prima hebben als het een keer mis gaat. Daar ben ik van tevoren al 100% zeker van, gewoon door de afweging die ik daarbij heb gemaakt.
Desondanks, tot nu toe nog helemaal nooit (echt nooit) problemen gehad. Al heb ik nog maar 10x ofzo iets op Marktplaats gekocht. En 100x "gewone" webwinkels, en 5x ebay.
En ja, dan word ik vast ooit wel opgelicht, maar anderzijds is het wel erg makkelijk dat ik niks hoef op te halen, het snel in huis heb, niet dat stomme Paypal hoef te gebruiken enzo. Dat is voor mij ook echt wel wat waard, niet teveel ermee bezig hoeven zijn. Want tijd is mij ook veel geld (waard), en uiteindelijk is toch niks 100% zeker.
(overigens ben ik "hoog opgeleid")
Ik vind het persoonlijk iets te kort door de bocht om te stellen dat als iemand een hoog aantal karmapunten heeft, deze persoon ook meteen te vertrouwen is. En consequentie van je redenering dat iemand met weinig karmapunten (daar gaat je statement immers over) niet te vertrouwen zou zijn. Ik heb zelf nooit iets via tweakers v&a gekocht, wel overwogen maar nooit een goede deal kunnen vinden.
Ik weet dat ik deze post schrijf op straffe van een downmod (zou ik namelijk zelf wel doen, immers deze post heeft niets te maken met het feitelijke artikel en dus daarom ook offtopic) . Ik hoop persoonlijk dat je niet handelt op zulke drogredeneringen want het komt mij als naief over.

De post is allerminst bedoelt als flamebait of als belediging maar meer bedoelt om een punt te maken. Met online verkopen (en aankopen) geldt nog altijd dat je je gezonde verstand moet gebruiken. 'If it sounds too good to be true, it usually is'.

Net dat geval met mijngratisbox.nl die voor tonnen schade bij mensen aangericht heeft. Ik was zelf ook in de verleiding gekomen om deze aan te schaffen. Niet gedaan omdat ik zoiets had van "nee dit kan niet waar zijn".
Gezond verstand + prima aanbod + goed profiel op ''Bijvoorbeeld'' V&A zorgt ervoor dat er vertrouwen wordt gekweekt.

Handel gaat op basis van vertrouwen. Meerder factoren moeten zich bij elkaar aansluiten om mij tot aankopen te motiveren.

-Prima aanbod: Videokaart 200 euro mag niet eens 100 euro kostten MITS goed gemotiveerd.
ZO heb ik het meegemaakt dat ik een xbox 360 elite (aantal jaar geleden) heb aangeschaft van een persoon die reviews schreef. Die Xbox had op dat moment een marktwaarde van 350 euro (marktplaats) Ik heb hem overgenomen voor 150 euro incl 6 games 2 controllers een headset en oplaad dock. De motivatie van de verkopende partij was:
Ik schrijf voor mijn werk reviews, ik wil snel van dit systeem af omdat ik in een zeer klein kamertje woon. Ik behoudt mijn PS3, vind de games leuker en vind de controller fijner in de hand liggen.

Zo had deze kerel een track-record op marktplaats en had hij zijn naam gebruikt, die ik natuurlijk gegoogled had. En jawel, het was iemand die reviews schreef over consoles / games e.d..

DUS Schnitzel, Het kan too good to be true klinken maar als meerdere factoren daarbij aansluiting bieden dat de partij WEL te vertrouwen is, kun je het prima kopen :) Voor een goede koop moet je ook wel eens een beetje een gokje willen wagen, toch? :)
Ik vind het persoonlijk iets te kort door de bocht om te stellen dat als iemand een hoog aantal karmapunten heeft, deze persoon ook meteen te vertrouwen is.
Je kijkt niet naar een persoon, maar naar een account. Wie van dat account gebruik maakt is niet altijd duidelijk. Er zijn bijvoorbeeld gevallen bekend dat in de Play Store van Google's Android oude (vertrouwde) developer accounts opgekocht werden om malware mee te verspreiden.

Karmapunten op T.net geven geen garantie, maar je kan een account dat daar rijk aan is niet vaak misbruiken. Er zijn weinig accounts met veel karmapunten, het duurt lang om op te bouwen en als je het misbruikt wordt het account geblokkeerd. Dit biedt geen goede modus operandus voor een oplichter. Hetzelfde in sterkere mate op eBay: een account dat een goede score heeft opgebouwd en door een oplichter wordt misbruikt zal zeer snel in waarde dalen. Het account is juist veel meer waard om legitiem te blijven gebruiken. eBay verkopers gaan hierom uiterst voorzichtig om met hun accounts.

En wat boeles boven deze reactie schrijft is onzin. Voor een goede koop waag je geen gokje. Voor een goede koop heb je een vangnet voor wanneer het niet goed gaat (zoals een kredietkaart).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 22:54]

Beste 'The Zep Man',

allereerst bedankt voor je inhoudelijke antwoord op mijn antwoord. Het klopt inderdaad dat het meer moeite kost om een account met veel karmapunten op te bouwen en dat het doorgaans voor de gemiddelde kwaadwillende geen toegevoegde waarde heeft om het systeem van T.net te gaan misbruiken, MIjn inhoudelijke bezwaar op 'yannickie111' is dat hij ogenschijnlijk twee enigszins losstaande feiten klakkeloos met elkaar verbindt. Mijn punt was dat hij (of zij) zich er van bewust is dat ondanks een hoog aantal karmapunten, iemand nog steeds kwaad in de zin kan hebben. Ik bemerk dat mijn antwoord op 'yannickie111' (tot nu toe) als 'off topic/irrelevant' is gemod. Daar heb ik wel vrede mee, ik zit een avondje of twee reacties te modden en ik heb die karmapunten weer verdient.
Het gaat mij erom dat de mensen die deze site bezoeken zich er van bewust zijn dat er altijd een risico is bij het doen van aankopen (on- en offline).

;)
Een collega van mij had heel veel geluk. Ze had een Iphone 4 gekocht via Marktplaats voor het bedrag van EUR 95,00. Na een week niets te hebben gehoord of ontvangen toch nog het geld via de bank terug gekregen.
Dan zal de naam van de rekeninghouder waarschijnlijk niet met de rekening overeen gekomen zijn
Of de bank heeft adequaat gereageerd omdat er meer meldingen binnenkwamen en de rekening als frauduleus geblokkeerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.