Grootste Amerikaanse provider begint met aanbieden onbeperkt mobiel internet

De grootste mobiele provider van de Verenigde Staten, Verizon Wireless, is na bijna zes jaar opnieuw begonnen met het aanbieden van onbeperkt mobiel internet. Ontwikkelingen in de Amerikaanse telecomsector slaan vaak later over naar de Benelux.

In 2011 stopte Verizon Wireless met het aanbieden van onbeperkt mobiel internet, maar vanaf maandag zijn er weer abonnementen met onbeperkt mobiel internet verkrijgbaar, schrijft de provider. Verizon rekent 80 dollar voor onbeperkt mobiel internet bij een enkel apparaat en bij grotere abonnementen voor meer mensen tegelijkertijd gaat het om 45 dollar per apparaat.

Daarmee volgt de marktleider uitdagers als T-Mobile, die in de Verenigde Staten al langer weer onbeperkt mobiel internet aanbood. Ook andere concurrenten als AT&T en Sprint hadden weer opties geïntroduceerd voor onbeperkt mobiel internet. De voormalige monopolist claimt dat zijn netwerk er nu klaar voor is om het dataverkeer van klanten bij onbeperkte abonnementen aan te kunnen.

Verizon hanteert net als andere providers een zachte limiet, waarboven andere klanten voorrang krijgen op het netwerk. Dat gebeurt bij Verizon op 22GB per maand. Het gebruik van tethering limiteert de provider op 10GB per maand.

Inmiddels biedt in Nederland T-Mobile een abonnement met onbeperkt mobiel internet binnen de landsgrenzen aan voor 35 euro per maand. Dat gebeurt sinds vorige maand. De concurrentie heeft daarop nog niet gereageerd. Omdat providers nu makkelijker frequenties die ze in gebruik hebben voor 2g of 3g kunnen omzetten naar 4g, kunnen ze makkelijker grote hoeveelheden dataverkeer verwerken dan voorheen. Onbeperkt mobiel internet verdween rond 2011 toen massa's mensen smartphones met mobiel internet gingen gebruiken, waardoor de toenmalige 3g-netwerken volgens providers de druk maar nauwelijks aankonden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-02-2017 • 07:34

140

Reacties (140)

140
140
48
2
0
74
Wijzig sortering
Persoonlijk vindt ik een limiet op tethering niet meer van deze tijd. Wat ik mij afvraag, hoe weet men of ik aan het tetheren ben, of dat ik gewoon aan het internetten ben? Stel ik wil Netflix kijken op m'n tablet, deze heeft geen 4G aansluiting, dan zie ik niet het probleem om deze te delen met telefoon? Aan die 10GB zit je ook tamelijk snel dan. Of betreft het hier dan ook een soft limiet, net als die 22GB?
1 - Deep Packet Inspection is de voornaamste reden - Maar ook als je een provider telefoon koopt (of abonnement neemt) word je software aangepast om als bijvoorbeeld je gaat tetheren, je telefoon toestemming aan het netwerk vraagt. Als die toestemming er niet is staat tethering standaard uit (licht aan de provider en type abonnement)

2 - pakketten scannen op TTL van je pakketjes -
Als je je telefoon verbind met een netwerk krijgt elk verstuurde pakketje een TTL. Op het moment dat je je telefoon gebruikt als "Router" trekt hij van elke pakket 1 TTL eraf. Het netwerk weet wat elke TTL voor de desbetreffende apparaat op het netwerk is (net zoals alle iPhones maakt niet uit op welk netwerk met 64 TTL's begint) en dus detecteren of de TTL de verwachte TTL is of niet.

3 - TCP/IP Stack fingerprinting - elk os zetten elk op hun eigen manier hun TCP/IP stack op.
(Initiële PACKET GROOTE, initiële TTL, etc..)
Als je de Stack bij elkaar zet krijg je een soort vingerafdruk van het apparaat wat op het netwerk zit. Zo kijken ze dan met wat voor browser je naar de website gaat (of app gebruikt), vervolgens detecteren ze welke API er gebruikt word (mobiel, desktop) of browser en zo maken ze dan het onderscheid.

Probeer maar eens naar: http://www.whatsmyip.org te gaan. De website ziet welke browser je gebruikt, versie van de webkit, operating system, operating system versie etc. Zo detecteert een provider of het van een cliënt zelf komt of dat die cliënt internet door tethert. De methodes kunnen onderhand wel wat veranderd zijn, maar ongeveer 4 jaar geleden werden deze methodes bij AT&T en Verizon wireless (wat gewoon de Amerikaanse Vodafone is) voornamelijk gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669957 op 23 juli 2024 07:34]

De website ziet welke browser je gebruikt, versie van de webkit, operating system, operating system versie etc.
Dat haalt ie allemaal uit de user agent string die je browser meestuurt bij elk request. Dat kan een provider al niet lezen als je een https site bezoekt, en bovendien is dat vrij gemakkelijk te spoofen.
Anoniem: 669957 @.oisyn13 februari 2017 09:19
Google maar eens naar sonicwall Deep Packet Inspection, Dan zie je je dat SSL en HTTPS niet veel helpt tegen DPI. Ook moet je niet onderschatten hoe breed de term DPI is en kan je op verschillende manieren je pakket lagen "inspecteren"

https://www.sonicwall.com/ssl-decryption-and-inspection/

Ook spoof je niet zomaar je user agent. Een iPhone moet daarvoor gejailbraiked zijn en een android telefoon geroot. Alleen op Windows kan je een Visual Basic string maken die je user agent spooft zonder buiten sporige software aanpassingen te maken

Edit:typo's

Edit:Link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669957 op 23 juli 2024 07:34]

Ik neem aan dat je weet dat SSL inspection niet werkt wanneer je geen root certificaat bij de client hebt geïnstalleerd?

Zou wat zijn zeg, dan kun je SSL net zo goed de deur uit doen als elk apparaat die op dezelfde lijn zit het SSL verkeer kan decrypten.
Anoniem: 668730 @gerwim13 februari 2017 11:33
Ook zonder decryptie kun je nog een en ander zien bij SSL verkeer. Het voornaamste is dat je de hostname van server die aangesproken wordt kunt achterhalen.

Zo zijn de hostnames die Netflix gebruikt specifiek voor het platform waarop je Netflix bekijkt (bijvoorbeeld: ios.nccp.netflix.com). Deze hostname informatie is dan al voldoende om te weten of jij de iOS app gebruikt, of een desktop browser.

(Overigens denk ik dat Verizon dit niet doet. Het kijken naar TTL's lijkt me veel betrouwbaarder en eenvoudiger.)
TTL lijkt me niet zo betrouwbaar. Als je de TTL standaard op 1-tje hoger zet dan op je telefoon (64 voor iOS lees ik?) dan heeft je provider er al niets meer aan.

Linux:
sudo sysctl net.ipv4.ip_default_ttl=65
sudo bash -c 'echo 65 > /proc/sys/net/ipv6/conf/eth*/hop_limit

Windows:
netsh int ipv4 set glob defaultcurhoplimit=65
netsh int ipv6 set glob defaultcurhoplimit=65
Anoniem: 669957 @gerwim13 februari 2017 11:18
Je koopt een telefoon op abonnement bij een provider die de software van te voren al hebben aangepast. Zegt dat dan al niet genoeg dat root certificaten het laatste is waar ze zich over maken als heel het OS al is aangepast ?
Nu ben je gewoon dingen aan het insinueren waar je geen enkele bron van hebt. Het is bovendien ook helemaal niet nodig - als ze software aanpassingen vereisen kunnen ze ook gewoon tethering uitzetten, of de software daar toestemming voor laten vragen. Dat is dus ook typsich wat gebeurt op veelverkochte toestellen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 07:34]

Ook spoof je niet zomaar je user agent. Een iPhone moet daarvoor gejailbraiked zijn en een android telefoon geroot.
Het spoofen van de user agent doe je natuurlijk niet op je mobiele telefoon: die mag gewoon onbepertk van 4G gebruik maken. Het spoofen doe je juist vanaf de PC (of tablet, dan zit je wel snel vast aan jouw beperkingen) die via je telefoon met 4G laat verbinden. De provider moet dan denken dat je je telefoon browser gebruikt, terwijl bijvoorbeeld Netflix wel moet begrijpen dat je op een desktop zit en dus de browser-variant van de website voorschoteld (en je niet lastig valt over apps).
Alleen op Windows kan je een Visual Basic string maken die je user agent spooft zonder buiten sporige software aanpassingen te maken
Onder linux lijkt een User Agent spoofen me ook niet zo moeilijk zonder buitensporige software-aanpassingen. Volgens mij zijn er voor populaire browsers gewoon add-ons voor.
Sonicwall is een oplossing voor bedrijfsnetwerken. Dus, hier is het mogelijk om je eigen certificaat bij iedereen te installeren, en zo dus al het verkeer in te lezen en DPI toe te passen.

Iets wat dus echt niet mogelijk is buiten een bedrijfsnetwerk. Een provider zou zo'n techniek dus nooit kunnen toepassen. Ze kunnen je moeilijk verplichten om hun certificaten te installeren zodat ze jouw verkeer kunnen inlezen.

Daarnaast, als SSL zo gebroken was, zouden diverse security experts en bedrijfen als google afraden om het te gebruiken. Terwijl momenteel juist er gepushed wordt dat we dat wel gaan doen.
DPI is normaal niet mogelijk bij SSL en HTTPS, omdat de content van het packet geëncrypt is. Bij sonicwall is je "eigen" client aangepast, en gebruiken ze een "man-in-the-middle" attack: op de client PC is een root-certificaat van sonicwall geinstalleerd. De DPI server kan dus dan voor elk webadres (bv paypal.com) een certificaat genereren en ondertekenen met het root-certificaat. De client geeft dan een groen "secure" slot weer.
De client heeft dan een encrypted verbinding met de DPI proxy, die decodeert het packet, inspecteert het, en zet dan weer een encrypted SSL/HTTPS verbinding op met de pagina die je wilt bezoeken.

zie voor meer info: https://support.sonicwall.com/kb/sw9734
Dat is voor consumenten. Er zijn nog veel meer versies van DPI en zelfs DPI SSL speciaal gemaakt voor SSL. Voor bedrijven ligt het anders.

En als je OS al aangepast denk je dan niet dat ze je certicaten ook kunnen vervangen voor die van hun ? Je hebt het immers bij hun gekocht met hun aangepaste software erop. Het verbaast me niet dat Telco's dat doen/zouden doen. DPI is legaal (binnen de lijntjes) er is bijna niemand die hun toetst op hoe ze hun data vergaren/verwerken, en jij en ik weten beiden niet hoe de backend structuur van Vodafone of KPN eruitziet. Ze kunnen ons van alles op dit moment wijsmaken (zolang niemand hun feiten en werkwijze controleert) precies hetzelfde is nu gaan de met regeringen die roepen dat China en Rusland Nederland proberen te hacken terwijl er nog nergens bewijs is aangevoerd . Wat doet de massa meegaan in hetgeen wat hun verteld word.

Edit:typo's

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669957 op 23 juli 2024 07:34]

Er is geen enkel publiek netwerk (dwz, ISP) die aan SSL inspection doet in de westerse wereld.
Iphone vraagt inderdaad toestemming aan het netwerk om te tetheren dat klopt.
Wanneer ik via mijn android telefoon met cyanmod rom ga tetheren is dit niet zichtbaar voor de provider, die zet dit gewoon 1 op 1 door.
Daarom gaat je ttl verhaal niet op, dit is namelijk geen manier om tetheren te detecteren.
Hoe dit gaat bij bijvoorbeeld samsung- of sony android roms, geen idee.
Klopt daarom had ik het erbij gezet als één manier waarop gewerkt wordt. Er zijn providers die poort sniffers gebruiken, om te kijken met welke poorten je verbinding maakt of ze controleren je Mac adres om te zien of het toestel in de database staat en zo zijn er nog een paar manieren waarop je kan detecteren wie wat en waar iemand op je netwerk zit

Het meest gebruikt(te) manier van detecteren is DPI

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669957 op 23 juli 2024 07:34]

Als je tethert dan maakt je PC/tablet verbinding met je telefoon (via Wifi) en je telefoon met de provider via 3G/4G. Het mac-address en de openstaande poorten vanaf de provider gezien zijn dus van je telefoon, niet van je PC/tablet. DPI en het bekijken van welke programma's je draait lijkt me in de EU in strijd met netneutraliteit. Dan moeten rechters en politici netneutraliteit natuurlijk wel serieus nemen, en als je ziet dat zelfs op Tweakers veel mensen menen dat 'netneutraliteit alleen relevant is als het in het nadeel is van de consument' dan lijkt netneutraliteit helaas een papieren tijger.
Het CBP (niet cpb) gaat over privacy, niet over netneutraliteit.
Als je de Volkskrant artikel leest die je dat ze het over CPB hebben.

De Wet bescherming persoonsgegevens schrijft voor dat DPI gebruikt mag worden, mits de gegevens 'onomkeerbaar geanonimiseerd' worden. Dat houdt in dat ook werknemers van de provider ze niet naar specifieke personen kunnen herleiden.

Ik had het niet in hoofdletters gezet mijn fout.

Dit artikel is trouwens in de Volkskrant te lezen (de link heb ik erbij gezet)

Dit heeft ook met privacy te maken want een Telco hoeft niet te weten met wie/wat/waar ik op het internet zit of met wie/waar ik naar toe surf op het web

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669957 op 23 juli 2024 07:34]

Ik zou het artikel dat je aanhaalt nog even openen en dan zie je dat ook zij CBP schrijven hoor.
DPI op mobiel kun je trouwens effectief omzeilen door een vpn naar je vaste internet thuis op te zetten. Het browsen gaat wel iets langzamer, maar de mobiele provider kijkt in ieder geval niet mee.
Dan is dat een typfout.
CPB: Centraal Plan Bureau. Jeweetwel, die partij die altijd verkiezingsplannen doorrekent
CBP: College Bescherming Persoonsgegevens

Het laat zich raden welke van de twee zich over je privacy uitlaat ;)
CPB: Centraal Plan Bureau. Jeweetwel, die partij die altijd verkiezingsplannen doorrekent
offtopic:
Alleen van partijen die hun eigen programma zover vertrouwen dat ze een doorrekening aanvragen.
Iphone vraagt inderdaad toestemming aan het netwerk om te tetheren dat klopt.
Hij vraagt niet zozeer toestemming, alsmeer dat iPhones een aparte configuratie gebruiken qua APN e.d. voor tethering, en dat providers die instellingen kunnen locken. Als je provider dat niet doet (bijvoorbeeld omdat het er een is die geen iPhones verkoopt, hoewel dat tegenwoordig zeldzaam is), dan kun je gewoon zelf een APN invullen en die hetzelfde maken als je mobiel-internet-APN.

Dat is overigens ook wat Vodafone tegenwoordig doet -- die hebben de instelling op een gegeven moment weer open gezet.
In Amerika gebruiken ze een os verklikker.

Het os verklikt of de hotspot aan of uit staat (dat is expres ingebouwd), geen deep inspectie nodig (anders kan je geen ssl.inspecteren of met een proxy bypassen)

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 23 juli 2024 07:34]

Google maar eens Verizon PMI, Dan zie je dat ze een dienst gebruiken wat eigenlijk gewoon deep packets inspection is, maar de data nog anoniem maakt voordat het verwerkt word. Maken ze het anoniem kunnen ze zien met wie(je was/praate) wat waar en je was en wat je daar deed (winkelen, football kijken, etc) dit is dienst die gebruikers gegevens "anoniem" deel met AOL wat nu van Verizon is.

Om je een duidelijkheid te geven hoe diep ze iets kunnen inspecteren:
https://www.sonicwall.com/ssl-decryption-and-inspection/

Sonicwall maakt ook onder andere de apparaten die de NSA gebruikt om DPI en data verzameling op wereldwijde schaal te verrichten.

Edit:link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669957 op 23 juli 2024 07:34]

Werkt het als je VPN aanzet en dan je hotspot activeert? Worden al je pakketjes dan niet onleesbaar voor je provider?
Anoniem: 669957 @kiang13 februari 2017 09:12
Met een VPN is het te omzeilen omdat je pakketten geencrypt worden. Maar als je geen VPN gebruikt en je connect met een HTTPS website kunnen ze met DPI toch nog kruimels informatie uit een paket halen
Anoniem: 668730 @kiang13 februari 2017 11:40
Als jij VPN aanzet op je telefoon zelf wordt dat niet gebruikt voor tethering. De getetherde verbinding gaat "langs" je VPN over je gewone 4G verbinding.

Dat betekend dat je dus VPN op de desktop moet gebruiken. En dat brengt je weer terug bij af. Men kan weliswaar niet zien wat je precies tethered, maar wel dat je tethered.

Je maakt het zelfs eenvoudiger voor ze omdat ze naast die VPN verbinding van je desktop ook nog niet-VPN verkeer zien komen van je telefoon zelf.
Op de iPhone zal dit waarschijnlijk met een ander APN geregeld worden, DPI is dus niet nodig
Is dat allemaal niet te omzeilen als je een VPN gebruikt?
Yes zekerweten
AFAIK is packet inspection niet illegaal in de VS, dan komen ze er zo achter. :)
Ik wou al zeggen, Deep Packet inspection mag hier natuurlijk wettelijk niet. En ik zie niet zo 1, 2, 3 een manier om dat op een andere manier voor elkaar te krijgen.
Een user agent, TTL, TCP window size scaling, er zijn er nog wel meer.
Deze kun je ook als fingerprint gebruiken. Hoef je geen DPI voor te doen.
Volgens mij hebben IP-pakketjes geen User Agent, dus zonder DPI kun je dat niet gebruiken.
Het punt is, is dat er redelijk veel mogelijkheden zijn om te achterhalen welk type device communiceert. DPI is niet echt nodig.

Overigens denk ik dat dit hele tethering verhaal door de tijd ingehaald gaat worden. Als je nu 5GB per dag toelaat, wat is dan nog het issue, gros van de gebruikers zullen dit niet halen, dat kleine percentage wat dan zit te tetheren is verwaarloosbaar.
Elke router inspecteert de TTL van elk pakketje. Op basis van die TTL besluit een router namelijk op het pakketje "gedropt" moet worden of niet. Het bekijken van de TTL lijkt me daarmee geen DPI, dan zou het Internet in NL inmiddels niet meer werken. Tegelijkertijd is de TTL wel een redelijke betrouwbare manier om tethering te detecteren.
Tegelijkertijd is de TTL wel een redelijke betrouwbare manier om tethering te detecteren.
How to change the default TTL of TCP/IP packets
Stel ik wil Netflix kijken op m'n tablet, deze heeft geen 4G aansluiting, dan zie ik niet het probleem om deze te delen met telefoon?

Schijnbaar belast je op deze manier het netwerk meer dan dat je dat doet wanneer je Netflix op je telefoon kijkt. Ik heb altijd gedacht dat het niets uitmaakt maar bv T Mobile denkt er anders over, zie de data-verdeler die verdwenen is. Een tablet vreet meer data.
Dat klopt ook, de Netflix app op je telefoon krijgt een stream voor kleine schermpjes.
Wat ik mij afvraag, hoe weet men of ik aan het tetheren ben, of dat ik gewoon aan het internetten ben?

Tetheren gaat over een andere APN. Verkeer wordt dus anders geteld. Daar is in theorie best omheen te werken, maar dat doet 99% van de klanten niet. Zeker niet bij Verizon, waar je niet even een SIM in een 'open market' toestel kan doen. Alle toestellen op Verizon's netwerk zijn speciaal gemodificeerde toestellen.

Of betreft het hier dan ook een soft limiet, net als die 22GB?

Ja, daarna gaat de snelheid omlaag.
Vind de prijzen van Amerikaanse providers anders behoorlijk aan de hoge kant. Zeker in vergelijking met de prijzen zoals wie die kennen in Nederland. Zoals het artikel al aangeeft kost het bij Verizon Wireless $80 en bij T-Mobile Nederland €35
Natuurlijk is dit appels met peren vergelijken, omdat er vele verschillen tussen beide landen zit. Echter geeft het wel aan dat Nederland lang niet zo duur is zoals regelmatig gesuggereerd wordt.

Los daarvan verwacht ik wel dat we langzaam weer naar het onbeperkt internet gaan. Het zal voor providers inmiddels behoorlijk inzichtelijk zijn wat het gemiddelde dataverbruik is en het zou mij verbazen dat wanneer het onbeperkt wordt dit gemiddelde echt gigantisch gaat stijgen. Natuurlijk zul je altijd een paar uitschieters hebben, maar het gros zal zijn (mobiele) internetgedrag maar een beetje veranderen en niet thuis bijvoorbeeld 4g ipv Wifi gebruiken om (in het in Tele2 termen te zeggen:) "niet omdat het moet, maar omdat het kan".
Ook heeft het verleden vaak genoeg laten zien dat wanneer 1 (grote) een bepaalde vorm van een abonnement aanbiedt, de andere providers vaak volgen.

In mijn geval zou ik weinig aan onbeperkt mobiel internet hebben. Ik heb elke maand 20 GB tot mijn beschikking en moet echt m'n best doen om over de 15 GB heen te komen.
En hoe ga je thuis wifi gebruiken? Want als ik betaal voor een onbeperkt mobiel abbo gaat de vaste verbinding eruit. Dan zal ook netflix ed erover gaan en schiet je heel makkelijk over 20GB
Bij het T-Mobile abonnement mag je een aantal GB per dag gebruiken, en daarna moet je telkens een nieuwe, gratis, 1 GB bundel aanvragen.
Voor thuis zal dat een hoop rompslomp geven, en T Mobile wil op deze manier voorkomen dat je dat dus doet.
Dus zoals gewoonlijk in telecomland, onbeperkt is weer niet echt onbeperkt.
Op zich is het wel onbeperkt, je hoeft niet bij te betalen en kan dus zoveel gebruiken als je wil. Om misbruik te voorkomen moet je alleen na een flink aantal gb's een stap zetten om het voort te zetten
Hoe kan ik precies een onbeperkt abbo misbruiken als we het hebben over hoeveelheden data?
Door het op en manier te gebruiken waarvoor hij niet bedoeld is zoals torrents downloaden. Onbeperkt betekent niet dat er het voorwaarden aanzitten
Dan is het dus ook niet onbeperkt. Want dat is exact wat onbeperkt betekend. Zonder restricties.
Dus ja, onbeperkt betekend wel degelijk dat er geen voorwaarden aan de hoeveelheid data en / of soort protocol wat je er voor gebruikt.

En dat is op zich prima dat ze er voorwaarden aan stellen, MAAR dan moeten ze geen naamstelling gebruiken die suggereert dat het niet zo is. Dus zoals het eerder genoemde "gratis toestel" waar ook paal en perk aan gesteld is, omdat die helemaal niet gratis zijn.
Nee, dat ben ik niet met je eens.

Bij voetbal mag je ook onbeperkt goals scoren, maar alleen als je je aan de regels houdt. Je mag niet met de bal in de hand gaan lopen bijvoorbeeld, maar dat wil niet zeggen dat er een beperking zit op het aantal goals dat je mag maken.
Had het niet beter kunnen zeggen, er is geen beperking op de Gb's maar er zijn wel voorwaarden
Nou nou nou, je moet na 5GB een keer de T-mobile app openen en op een knop klikken. Dan heb je gelijk weer 1GB. Dat is nog wel te overzien lijkt mij?
Waarom die stap erin zetten als je toch een onbeperkt abbo hebt?
Het heeft maar 1 reden, de klant ontmoedigen om ook daadwerkelijk er gebruik van te maken.
Ik zou onmiddelijk bij Ziggo weggaan als die om de GB om een bevestiging gaan vragen.
Omdat het een onbeperkt abonnement voor op je telefoon is? Niet een ik-voorzie-in-mijn-eentje-half-Nieuwe Pekela-van-onbeperkt-4G abonnement. Maar ik zou gewoon bij Ziggo blijven als ik jou was! :Y)

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 23 juli 2024 07:34]

Ik voorzie half amsterdam ( ik woon ergens anders maar goed) ook niet van internet met Ziggo.
Volgens jou redenatie zou ziggo dus alleen voor internetapparaten zijn die thuis blijven. Dus niet je mobiel met WiFi verbinden. Want daar is je vaste lijn niet voor bedoeld.
Is aangepast, sorry hé! En nee, dat is volgens mijn redenatie dus niet zo. Het enige wat ik beredeneerde, ging over een 4G abonnement van T-mobile volgens mij? Maar goed. Tuurlijk is je Ziggo abonnement alleen voor dingen die je thuis gebruikt. Je bent officieel in overtreding als je een internetkabel over de schutting naar de buurman legt en het abonnementsgeld deelt. En dat verhaaltje van jou over WiFi snap ik niet helemaal? Je krijgt toch een WiFi router van Ziggo, dan kan je telefoon daar toch op verbinden als je thuis bent? En ja, je mag je telefoon op je eigen WiFi verbonden laten als je op de thee gaat bij de buurvrouw. Namelijk zover als de verbinding reikt.
Mijn telefoon is out of the box voorzien WiFi, 4G en hotspotfunctionaliteit.
Dus waarom zou ik bv mijn eigen tv er niet op mogen aansluiten? Ik zie het verschil met de ziggo router niet. Sterker nog, Ziggo laat andere klanten zelfs verbinding maken met mijn router. (hotspots, al staat dat bij mij uit)
Mobiele providers geven je zelfs advies om maar data te leechen bij de vaste lijn providers om data te besparen. Ik vind het dan ook zeer schijnheilig om thetering te verbieden. Kunnen ze weer de achijn hooghouden dat nl helemaal niet zoveel mobiele data nodig is.
Anno 2017 hebben veel mobiele providers het nog steeds over MBtjes 8)7

Ik dacht dat ik betaalde voor een bepaalde, al dan niet beperkte hoeveelheid data. Hoe ik die data wil gebruiken is aan mij. Of er nou 1 MB data verstookt word door een laptop, tv of telefoon maakt voor de provider niets uit.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 23 juli 2024 07:34]

Ik dacht dat ik betaalde voor een bepaalde, al dan niet beperkte hoeveelheid data. Hoe ik die data wil gebruiken is aan mij. Of er nou 1 MB data verstookt word door een laptop, tv of telefoon maakt voor de provider niets uit.
Dat is nu toch ook zo? Je mag het gebruiken hoe je wilt bij T-Mobile, maar je moet op die eerder genoemde knop drukken. Dat ze in Amerika weer moeilijk doen, heb ik gelukkig helemaal niks mee te maken!
Uk zie het nut van die knop niet, behalve het irriteren van mensen tijdens bv netflix.
Onbeperkt is bij mij niet in blokken van een GB.
Dat is puur en alleen bedoeld als rem.
Ja dat is toch ook logisch? Er is veel minder bandbreedte te verdelen, als bij een ISP als Ziggo. Als iedereen hierop Tweakers dan zijn 5TB seedbox gaat runnen via 4G, dan krijg je op een begeven moment klachten van mensen dat het internet zo traag is. En dat is waar het voor is. En dat vind ik eerlijk gezegd gewoon terecht. Nog steeds 100% onbeperkt ( je kan de knop zoveel in drukken als je wil ), alleen je moet er wel 2 seconden moeite voor doen. Als je dat er niet voor over hebt, moet je het dus gewoon niet nemen en lekker op WiFi blijven zitten!
Dan is dat een probleem van een provider die bandbreedte verkoopt die hij helemaal niet heeft, niet zozeer het probleem van een klant die gebruik maakt van een onbeperkt abbo wat hij heeft afgesloten.

En nee, niet iedereen gebruikt dat namelijk voor mobiel internet. Ik heb een kennis die een 4G modem heeft omdat hij nogal landelijk woont. (Middle of nowhere is de juiste omschrijving).
Volgens jou beschrijving moet hij maar de stekker uit zijn modem trekken, want daar is het niet voor bedoeld. Maar toch geleverd door de provider.
Hij kan wel op WiFi gaan zitten, maar eh geen ADSL/Glasvezel/kabel. Schiet je dus qua internet geen biet mee op. Want jij gaat er gemakshalve maar vanuit dat er dus bij iedereen wel een vaste verbinding ligt.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 23 juli 2024 07:34]

Leg mij nou eens uit waar je dit vandaan haalt:
Volgens jou beschrijving moet hij maar de stekker uit zijn modem trekken, want daar is het niet voor bedoeld. Maar toch geleverd door de provider.
Heb de hele tijd het gevoel alsof je een heel ander topic aan het lezen bent ofzo :?
Jij bent toch diegene die beweerd dat deze abbo,s alleen voor mobieltjes zijn. Ik geef alleen maar aan dat dus niet zo is.
Zie je reactie van 11:09
Ja, dat abonnement is voor thuisgebruik als WiFi router. Daar is dat abonnement voor bedoeld! Snap je dit nou echt niet?
En wat is precies het verschil met een "onbeperkt" data abbo? Behalve dan dat die 4G modem/router geen display heeft zoals een telefoon.

Om het balletje dan maar terug te kaatsen, snap je nou werkelijk niet wat onbeperkt inhoud?
En wat is precies het verschil met een "onbeperkt" data abbo?
-Hoe de producten gepresenteerd worden.
-De voorwaarden die voor beide producten gelden zijn verschillend.

Ik begrijp wat onbeperkt inhoud. Verder ben ik er wel klaar mee nu.
maar ze hebben meer beperking op dat abbonement,
is maar wat je onbeperkt noemt,
Jazeker, bij Unlimited EU kun je het hele jaar onbeperkt internetten in Nederland. Je start iedere dag met een dagtegoed van 5 GB
Je GB’s zijn niet alleen geldig in Nederland, maar ook in de EU. In de EU kun je tot 60 dagen helemaal onbeperkt internetten met Unlimited EU. Ga je vaker op reis? Dan kun je na die 60 dagen elke maand nog 10 GB gebruiken.
Heb je Unlimited EU & USA?
Dan bel je Unlimited. Je internet is tot 60 dagen per contractjaar te gebruiken in de EU en in de USA uitsluitend op het T-Mobile netwerk in de USA. Zodra je in de USA bent en op het T-Mobile netwerk zit, blokkeren we je netwerkinstellingen. Zo voorkomen we dat je per ongeluk met een ander netwerk verbinding maakt, en vermijden we onverwachte kosten. Je kunt dit eventueel zelf aanpassen.
https://www.t-mobile.nl/go-unlimited#info
Als je echt onbeperkt gebruik maakt van het abonnement krijg je een brief van T Mobile. Ze willen echt niet dat iedereen het abonnement onbeperkt gaat gebruiken.
klopt
is maar wat je onbeperkt noemt,
Jazeker, bij Unlimited EU kun je het hele jaar onbeperkt internetten in Nederland. Je start iedere dag met een dagtegoed van 5 GB
Je GB’s zijn niet alleen geldig in Nederland, maar ook in de EU. In de EU kun je tot 60 dagen helemaal onbeperkt internetten met Unlimited EU. Ga je vaker op reis? Dan kun je na die 60 dagen elke maand nog 10 GB gebruiken.
Heb je Unlimited EU & USA?
Dan bel je Unlimited. Je internet is tot 60 dagen per contractjaar te gebruiken in de EU en in de USA uitsluitend op het T-Mobile netwerk in de USA. Zodra je in de USA bent en op het T-Mobile netwerk zit, blokkeren we je netwerkinstellingen. Zo voorkomen we dat je per ongeluk met een ander netwerk verbinding maakt, en vermijden we onverwachte kosten. Je kunt dit eventueel zelf aanpassen.
https://www.t-mobile.nl/go-unlimited#info
Uit het woordenboek.
on·be·perkt (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1onbegrensd
Op het moment dat je er dus restricties op gaat zetten, hoe ruim ook is het dus niet meer onbeperkt.
Ik ben van mening dat er veel scherper op moet worden toegezien over dubieuze benamingen.
Net zoals gedaan is met "gratis" mobieltjes.
Juist, bijvoorbeeld éénpersoonshuishoudens kunnen zo flink besparen!
Ik denk toch wel dat een grote groep mensen hun (mobiele) internet gedrag gaan aanpassen op het feit dat ze onbeperkt internet hebben. Als je onbeperkt internet hebt, zal je toch sneller op 4g een dienst als netflix gebruiken (die aardig wat gb's slurpt).
Wacht dacht je van al die jongeren die voortaan YouTube kunnen gebruiken. Ik denk dat het verbruik wel degelijk hard omhoog zal gaan.
Ik gebruikte 145GB wifi en 5GB 4G aan youtube vorige maand...
Damn, ik dacht dat ik veel youtubede
Wat prijs betreft leven we stilaan in een wereld waarin mensen geen besef meer hebben van de waarde van niet tastbare goederen. Men ziet de verborgen kosten niet (of wilt ze niet zien) en gaat dan al heel snel roepen dat iets veel te duur is.

Wel is het zo dat je voor een lage prijs altijd concurentie nodig hebt. En in dit geval is Verizon de enige die zoiets aanbied en kunnen zij dus de initiële prijs zetten en zien hoe het loopt. Als er te weinig mensen op af komen kan het zijn dat men de prijs alsnog laat zakken, als er toch veel gebruik van gemaakt wordt dan zijn er blijkbaar toch weer vele mensen die de dienst dat bedrag waard vinden.
Aan de andere kant net zo goed, want in telecomland is onbeperkt vaak een "onbeperkt, MAAR" concept.
Je zit met FUPjes, of datalimieten waarna je teruggaat naar 64kbit/s etc.
Een echt onbeperkt abbo zoals mijn vaste lijn thuis is er nog steeds niet.
Die €35 bij T-Mobile is alleen voor de eerste 2 jaar hé. Na 2 jaar gaat de prijs naar €50, wat het gemiddelde prijsniveau van 'onbeperkt' internet tegen die tijd is, of tegen welke prijs je dan opnieuw kan verlengen is nog onbekend.

Afgelopen jaar waren er berichten dat de NL T-Mobile tak wellicht te koop stond, volgens de geruchten bracht het niet genoeg op (3 ipv 5 miljard). Kan dus zijn dat T-Mobile probeert veel klanten aan zich te binden met dat 2 jarige contract om zo meer waard te worden, maar ze echt niet van plan zijn over 2 jaar nog hetzelfde aanbod te hebben.
Elk abonnement is een aanbieding, mijn huidge is dat ook. Dat is om te voorkomen dat mensen aan hun abonnement blijven hangen.
Klopt deels wat je zegt, maar niet elk abonnement veranderd van prijs na verloop van contract. Bijvoorbeeld de Tele2 maandelijks opzegbare abonnementen of Vodafone Friends and Family abonnementen waarbij de prijs na verloop contract hetzelfde blijft. Daarnaast zijn er nog virtuele providers zoals Simpel waarbij de prijs vast blijft staan.
Je zegt correct dat het onbeperkt internet weer terug komt.

Dit is iets wat ik destijds toen alle providers er van afstapte al zei dat dit ging gebeuren.
Destijds gingen steeds meer mensen naar eindeloos online.
Wat als gevolg had meer dataverbruik met de komst van whatsapp en telegram en andere bericht diensten EN vergeet niet voip zoals skype wat makkelijker werd.
Grote issue voor de providers was toen dat ze geen geld meer verdiende aan bel minuten en smsjes.

Naar mijn mening hebben ze toen allemaal gewoon ons wijs gemaakt dat het heel veel zou kosten om het netwerk op orde te houden en dat als smoes gebruikte om het onbeperkte internet aan banden te leggen.

We gingen terug naar 1gb MAX in het begin.
ik kan me herinneren dat een abbo toen gemiddeld iets van 40 euro was voor 250bel/sms en 1gb

na een jaar misschien 2 werd het al opgerekt naar 2 tot 5 gb en de prijs van abbo's is uit eindelijk ook richting de 50 euro gegaan.

daarna gingen het data limiet richting de 10gb en werd bellen en sms helemaal gratis.

en nu de prijzen soms 2x zo hoog liggen als voor de eerste datalimieten ingingen gaan we nu weer terug naar onbeperkt data en zitten we straks op abbo's als eindeloos bellen en sms en onbeperkt interneten (fup most likely) met prijzen tussen de 50 en 60 euro.
of te wel een win meer voor de providers dan voor ons.

snap sowieso niet waarom ik voor alleen bellen en smsen met beperkte data zo goed als net zoveel betaal als voor mijn glasvezel verbinding thuis met bellen,smsen en internet -_-

Maar goed, punt blijft dat ik dit al heel lang geleden zag aankomen.

of het nou eerlijk is of niet, goed of slecht, ik zag het al aankomen.
Bij T-Mobile krijg je 5GB per dag. Nu heb ik dit abonnement en het boeit me niet meer of ik op wifi zit of 4G want ik ervaar het als onbeperkt.
De netwerken in Amerika zijn langzamer, en de telefoons zijn door de carrier dicht getimmerd.

Nee we mogen in Nederland niet klagen. Echt Verizon wil je gewoon nièt hebben.
De netwerken in Amerika zijn langzamer, en de telefoons zijn door de carrier dicht getimmerd

Het tweede is waar, het eerste niet meer zo. Amerikaanse netwerken zijn doorgaans sneller dan de Nederlandse in de zin dat sinds 4G de nieuwe genraties daar sneller uitgerold worden en er vaak ook meer bandbreedte beschiklbaar is. Denka an carrier aggregatie op twee 10x10 blokken waar in Nederland je vaak blij mag zijn als je een tweede 5x5 blokje krijgt.

De voorsprong die wij hadden ten tijde van 3G is geheel verdwenen.
Zoals het artikel al aangeeft kost het bij Verizon Wireless $80 en bij T-Mobile Nederland €35

En dan komt er bij Verizon de belastingen en andere fees nog bij O-)

Echter geeft het wel aan dat Nederland lang niet zo duur is zoals regelmatig gesuggereerd wordt.

In 2009 was Nederland samen met Finland het goedkoopste OECD land, en de USA de duurste. Nu zijn er flink wat jaren verstreken sindsdien, maar de USA zit nog steeds ergens bovenin de prijsregionen, en Nederland nog steeds heel ver daarvandaan.

Wij vergelijk hier op tweakers dan graag met landen die goedkoper zijn, maar negeren dan weer EU landen (zoals Duitsland) die duurder zijn.
Prima ontwikkelingen. T-Mobile is ook goed bezig hier in NL met het onbeperkt pakket waar nog geen enkele provider een antwoord op heeft. Laat de concurrentie maar snel volgen.
Dat is inderdaad een lekker abonnement, het is zelfs onbeperkt bellen+internetten in heel EU (met wat kleine lettertjes). Ik ben al blij met mijn 20GB bij KPN voor dezelfde prijs. Ik ben nog nooit boven de 10GB gekomen.

Dat datagebruik in de EU, geldt dat met terugwerkende kracht of is dat alleen voor nieuwe abonnementen? Dat zou toch wettelijjk geregeld worden?
De eu regels gelden voor alle abos. Ongeacht wanneer ze zijn afgesloten.
.oisyn Moderator Devschuur® @Darkstriker13 februari 2017 09:20
Wel gelden ze vanaf juni, terwijl de eu regels bij nieuwe vf en tm abonnementen nu al gelden. Ook gaan ze verder dan eu regels door je hele bundel beschikbaar te maken, ook daar zitten restricties aan bij de eu wetgeving (is geloof ik gekoppeld aan de prijs van je abonnement).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 07:34]

Ook gaan ze verder dan eu regels door je hele bundel beschikbaar te maken, ook daar zitten restricties aan bij de eu wetgeving (is geloof ik gekoppeld aan de prijs van je abonnement).
Ehm, nee? Je hele bundel is gewoon beschikbaar in de EU vanaf Juni. Er is een FUP die moet voorkomen dat wij Nederlanders massaal abos afsluiten in goedkoperen (buur)landen en dergelijke misbruik. Het enige voordeel is dus dat je de komende 5 maanden niet hoeft te overbruggen.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 23 juli 2024 07:34]

.oisyn Moderator Devschuur® @Darkstriker13 februari 2017 10:31
Ehm, ja
For the most competitive contracts offering data allowances at very low domestic unit prices (below the wholesale cap): When you go abroad you will continue to enjoy your full allowance of calls and texts. For data, you will have twice the volume of data equivalent to the value of your monthly contract in terms of the wholesale roaming data price cap.
Die cap ligt op €0.0085/MB. Effectief komt dat neer op: je abo prijs delen door €5,15 en je weet het aantal GB's dat je per maand mag gebruiken.

en typo fixed, thanks :)

.edit: ter verduidelijking, nu ik niet meer op mijn mobiele telefoon zit. De wholesale prijs die providers aan elkaar mogen doorberekenen is €8,50 per GB. Dit is natuurlijk exclusief btw, dus eigenlijk moet je ook je abonnement zonder btw bekijken. Nu is dat natuurlijk wat onhandig, dus makkelijker is om btw op die prijs toe te passen: €8,50 * 1,21 = €10,29. Omdat je 2x zoveel mag internetten ("twice the volume of data"), mag je dus per €10,29 in je abonnement 2GB verstoken. Oftewel €5,15 per GB. Met een abonnement van €25 in de maand komt dat neer op ~4,85GB.

Dit is waar je recht op hebt, de provider mag daar natuurlijk altijd in positieve zin van afwijken. En zo mag je bij Vodafone bijvoorbeeld je hele databundel gebruiken binnen de EU, niet alleen die GB's waar je wettelijk recht op hebt.

.edit2: En vorige week is bekend geworden dat de definitieve wholesale cap ligt op €7,70 per GB (nieuws: Europese Commissie verlaagt onderlinge roamingtarieven voor providers), en dat wordt in de komende tijd dus lager.

Dat betekent dus dat je 1 GB per €4,65 in je abo kunt gebruiken, en dat neemt toe tot 1 GB per €1,51 in 2022 :). Uiteraard wel gecapt op je daadwerkelijke databundel (je kunt dus niet in de EU ineens méér GB's verstoken dan thuis ;))

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 07:34]

Oke, die wist ik niet. Maar de cap ligt op €0.0077/MB. Effectief delen moet je dus door €4.69. En dat gaat natuurlijk weer elk jaar omlaag. Wel jammer, zo kan ik maar ~4GB van de 11GB in het buitenland gebruiken. Nou, vooruit, dat is op zich wel genoeg. Wordt kijken hoe de providers dat uiteindelijk handhaven.
oude vodafone niet meen ik.
Ook voor oude VF abos gaat dit gelden. De enige mogelijkheid voor providers om er onderuit te komen is die oude contracten op te zeggen. Maar ze mogen vanaf deze zomer gewoon geen roamingkosten meer berekenen. Volledig ongeacht wat voor contract je met hun hebt.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 23 juli 2024 07:34]

Die kleine lettertjes zijn trouwens wel interessant. T-Mobile verbiedt het gebruik van devices anders dan smartphones en tables. Een laptop mag dus niet.

https://www.t-mobile.nl/C...rden-redelijk-gebruik.pdf
"De T-Mobile Go abonnementen zijn specifiek bedoeld voor individueel mobiel gebruik op
smartphones en tablets. [...] In het geval van (een vermoeden van) omzeiling van deze bepalingen van de Aanvullende Voorwaarden Redelijk Gebruik dan wel gebruik op een manier waarvoor de abonnementen niet bedoeld zijn, oneigenlijk gebruik, heeft T-Mobile het recht om de verbinding tijdelijk op te schorten of om de snelheid of kwaliteit van de verbinding tijdelijk te beperken. T-Mobile informeert je van te voren als dit gebeurt. T-Mobile heeft het recht om de abonnement te wijzigen naar de hoogst mogelijke internetabonnement met een limiet of om de overeenkomst te beëindigen. T-Mobile is niet aansprakelijk voor eventuele schade die daar uit voortvloeit en je blijft uiteraard kosten verschuldigd voor de wel gemaakte kosten."

Dat is direct in strijd met de wet. In een eenvoudig leesbaar persbericht van de ACM:
https://www.acm.nl/nl/pub...ven-over-netneutraliteit/ :
"Klanten van telecombedrijven mogen zelf kiezen met welke apparaten - bijvoorbeeld met hun smart phone, tablet of laptop - zij gebruik maken van een internettoegangsdienst. Ook mogen zij hun smart phone gebruiken om andere apparaten met het internet te verbinden. Dit heet ook wel tetheren. Een telecombedrijf mag overigens wel bepalen dat klanten alleen apparaten gebruiken die voldoen aan de Europese technische voorschriften."

En de letterlijke bepaling in de verordening:
http://eur-lex.europa.eu/...=CELEX:32015R2120&from=EN
"Voor de toegang tot het internet moeten de eindgebruikers vrij kunnen kiezen uit verscheidene soorten eindapparatuur als gedefinieerd in Richtlijn 2008/63/EG van de Commissie (4). Aanbieders van internettoegangsdiensten mogen geen beperkingen opleggen op het gebruik van op het net aan te sluiten eindapparatuur buiten die welke in overeenstemming met het Unierecht door de fabrikanten of distributeurs van eindapparatuur worden opgelegd."

Ik ben benieuwd naar de uitkomst wanneer dit juridisch getoetst gaat worden :)
Robin mobile heeft dat ook al een hele tijd....
Heb je ooit de voorwaarden gelezen van Robin Mobile? Die hanteren een waardeloze FUP per maand. De snelheid is ook waardeloos.
Jup, Robin mobiles snelheden waren niet meer van de tijd. Ze zijn wel onlangs ook op 4g beschikbaar gekomen, iemand die weet of dat beter is? Zelf heb ik tmobile go unlimited. De 100 gb per maand zal ik wel aantikken.
Ik werk de gehandicaptenzorg en een aantal cliënten gebruiken 1 Robin mobile abbo om de hele dag Netflix te streamen naar hun ipad's en zo langs een opgelegde blokkade op het WiFi netwerk te komen. Het is dus in iedergeval snel genoeg om 3 verschillende Netflix streams aan te kunnen op 3 verschillende iPads via 1 mobiel.
Ik werk ook in de gehandicaptenzorg. Wist je dat cliënten met onbeperkt internet nog altijd internetten met een beperking?
Netflix heeft ook niet zoveel nodig ;) vooral de mobiele stream. De snelste abo is 25 Mbps ("pijlsnel" 8)7), daar kun je wel een paar lage kwaliteit Netflix streams op draaien.
is niet onbeperkt
is maar wat je onbeperkt noemt,
Jazeker, bij Unlimited EU kun je het hele jaar onbeperkt internetten in Nederland. Je start iedere dag met een dagtegoed van 5 GB
Je GB’s zijn niet alleen geldig in Nederland, maar ook in de EU. In de EU kun je tot 60 dagen helemaal onbeperkt internetten met Unlimited EU. Ga je vaker op reis? Dan kun je na die 60 dagen elke maand nog 10 GB gebruiken.
Heb je Unlimited EU & USA?
Dan bel je Unlimited. Je internet is tot 60 dagen per contractjaar te gebruiken in de EU en in de USA uitsluitend op het T-Mobile netwerk in de USA. Zodra je in de USA bent en op het T-Mobile netwerk zit, blokkeren we je netwerkinstellingen. Zo voorkomen we dat je per ongeluk met een ander netwerk verbinding maakt, en vermijden we onverwachte kosten. Je kunt dit eventueel zelf aanpassen.
https://www.t-mobile.nl/go-unlimited#info
Ik vind hetgeen wat tmobile NL aanbied dan toch beter. Inplaats van een zachte limiet van 22gb per maand, hebben we hier 5gb per dag (ongeveer 150 gb per maand).
Er is geen limiet van 5 GB per dag.
Na 5 GB kun je via de app of site kostenloos een 1GB toevoegen.
Die 1 GB kun je kostenloos zovaak als je wilt toe voegen.
Dit is een maatregel om te voorkomen dat mensen dit als downloadverbinding gaan gebruiken voor bijvoorbeeld torrents.
Waardoor bijvoorbeeld het netwerk over belast kan worden.
Tot aan 50GB per dag aanvullen, zie forum posts van me. Paar keer bevestigd KS T-Mobile.
dat is dan vals adverteren.
er is dan een harde limiet van 1,55TB, dus geen onbeperkt.
Meen je dit nu serieus?
Als je niet gaat downloaden wat ook tegen de voorwaarden is van het abo is het meer dan genoeg.
Ik vind het een hele valide opmerking van thedicemaster

Is het nou onbeperkt of niet? Blijkbaar niet want er zit een limiet op... ongeacht of mensen dat limiet gaan halen of niet.

Ik zou zeggen dat ze hiervoor op de vingers getikt mogen worden, het is misleiding.
meer dan genoeg, maar minder dan waar ze mee adverteren.

als je tot 50GB op een dag mag gebruiken dan zetten ze er zelf een bewuste beperking op, en dan mogen ze het niet onbeperkt noemen.
dan moeten ze het 50GB per dag noemen.
Aaaa dat wist ik niet.
Maar een 50 GB limiet heb ik geen moeite mee.
Ik vind wel dat ze dat duidelijker moeten aangeven.
Sterker nog: Je kunt de eerste 1GB bundel al van tevoren activeren, waardoor je in feite naadloos 6GB per dag kunt verbruiken. Pas dan wordt het iets meer gedoe. Al is activeren van een nieuwe 1GB bundel ook geen groot probleem, want in een seconde of 10 kan je weer verder internetten op hogere snelheid.

Ik weet overigens nog niet precies wat ik liever heb. 5GB is natuurlijk zeer royaal voor mobiel gebruik, laat ik dat vooropstellen. Maar het abonnement nodigt uit om op momenten meer te verbruiken. En dan kan 5GB + telkens moeten aanvullen irritant worden. Ik heb bijvoorbeeld gemerkt dat ik door Netflix al snel aan de 5GB zit. En zo zijn er andere dingen te bedenken die op momenten om even meer dan 5GB kunnen vragen, zoals bijvoorbeeld tetheren. Met een abonnement met een zachte datalimiet van 22GB weet je bijvoorbeeld dat je op een dag ongestoord 10GB kunt verbruiken zonder beperkingen. Ik zou dan ook graag zien dat T-Mobile in aanvulling op het onbeperkte aantal 1GB bundels, een 5GB bundel toevoegt welke je bijvoorbeeld maar 5x kunt activeren per maand, zodat je op momenten net even meer ongestoord naadloos kunt internetten. En misbruik wordt dan nog steeds voorkomen.

Maar dat is slechts een suggestie op een verbetering van het toch al aangename unlimited abonnement.
Beetje een raar artikel... regelmatig waait het over naar de benelux, maar we hebben het dus al. En volgens mij biedt vodafone ook al onbeperkt data weer aan (zelfs in het buitenland) wat t-mobile niet de enige maakt toch?
Nee, Vodafone doet dit niet.
Oh je hebt gelijk! Het was onbeperkt bellen, SMS en je bundel 'onbeperkt' in het buitenland gebruiken bij Vodafone... was nog vroeg 'but I stand corrected'
is maar wat je onbeperkt noemt,
Jazeker, bij Unlimited EU kun je het hele jaar onbeperkt internetten in Nederland. Je start iedere dag met een dagtegoed van 5 GB
Je GB’s zijn niet alleen geldig in Nederland, maar ook in de EU. In de EU kun je tot 60 dagen helemaal onbeperkt internetten met Unlimited EU. Ga je vaker op reis? Dan kun je na die 60 dagen elke maand nog 10 GB gebruiken.
Heb je Unlimited EU & USA?
Dan bel je Unlimited. Je internet is tot 60 dagen per contractjaar te gebruiken in de EU en in de USA uitsluitend op het T-Mobile netwerk in de USA. Zodra je in de USA bent en op het T-Mobile netwerk zit, blokkeren we je netwerkinstellingen. Zo voorkomen we dat je per ongeluk met een ander netwerk verbinding maakt, en vermijden we onverwachte kosten. Je kunt dit eventueel zelf aanpassen.
https://www.t-mobile.nl/go-unlimited#info
Het is jammer dat de geschiedenis zichzelf herhaalt. We zijn zometeen blij dat we onbeperkt data kunnen verstoken maar in feite hadden we dit dus al lang.

Het enige dat ervoor gezorgd heeft dat er bundels met datalimiet in het leven zijn geroepen is om meer geld te verdienen. (Want whatsapp kost data en geen sms tegoed weet je nog)
Het is natuurlijk wel zo dat bandbreedte niet gratis is, ook niet voor Telecomproviders. Als de abonnees van bijvoorbeeld KPN met zijn allen 100x zoveel data gaan verstoken vanwege onbeperkt internet dan zal KPN daar ook voor moeten betalen.
De bandbreedte is niet gratis voor de providers maar de hoeveelheid data die daadwerkelijk over de lijn gaat wel. Providers kopen x lijnen van bv 10gb up/down, en verkopen de data vervolgens weer door aan de klanten. Of de bandbreedte van die lijnen nu voor 50 of 90% benut wordt, de providers betalen dezelfde prijs.

Vergelijk het met en datalimietvrije vaste internetverbinding thuis.

Klopt dat de providers meer bandbreedte moeten inkopen als de klanten daadwerkelijk 100x meer gaan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Chris.nl op 23 juli 2024 07:34]

Komt omdat er redelijk wat mensen zijn die bij zo'n onbeperkt abo 24/7 de verbinding open houden.

Het kost een provider juist enorm veel als er een datastroom blijft doorlopen via het 2/3/4g netwerk. Het is het beste voor de belasting om iemand zo snel mogelijk de data toe te sturen zodat het kanaal weer vrijkomt voor een ander.

Ik geloof best wel dat providers gewoon tegen echte problemen aanliepen, en om deze weg te werken, is geld nodig, waardoor de prijzen omhoog gingen.
Ik heb geen probleem om een premium te betalen, maar KPN en Vodafone geven met hun huidige top-abonnementen te weinig. T-Mobile en Tele2 hun netwerken worden steeds beter terwijl de anderen juist minder geven voor meer geld. Daarom is concurrentie zo belangrijk! Overigens gaat de grens van premium steeds omhoog. Het abonnement van Verozon Wireless kost $80 per maand. Die van T-Mobile NL met vergelijkbare restricties €35.

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 23 juli 2024 07:34]

Gek dat het nu als 'nieuws' wordt gebracht, terwijl een jaar of 8 geleden onbeperkt de standaard was...
Toen gingen ze in bundels aanbieden, om het nu groots aan te prijzen als onbeperkt :?
In NL heeft onbeperkt al bestaan gehad, maar daarom zeker niet automatisch ook in andere landen. In B hebben we het bijvoorbeeld nooit gekend.
Destijds was er ook geen Netflix, en voor YouTube was het netwerk te langzaam. Ik denk niet dat je het kunt vergelijken.
Ontwikkelingen in de Amerikaanse telecomsector slaan vaak later over naar de Benelux.
In dit geval is het precies andersom: T-Mobile was eerder.
T-Mobile was inderdaad eerder, maar niet in Nederland: in de VS bied T-Mobile al langer onbeperkt (met een discutabele FUP).
Leuk dat doet me denken aan mij eerste abo met smartphone (Google nexus1) bij Tmobile. Kon ik ook onbeperkt data verstoken inclusief tetheren :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.