Toch wil ik het nog een keer vragen. Hoe kun je toch in Bitcoin geloven (als vervanger van normaal geld) als het zo ongekend veel fluctueert?
Ik zal het je uitleggen waar het geloof in cryptografische geld vandaan komt. Cryptografisch geld vertaald naar het Engels is: cryptocurrency. Ik ga een nieuwe naam introduceren:
crypto. Bitcoin is crypto maar niet alle crypto is bitcoin. Bitcoin kan dood maar crypto niet. Waarom niet? Omdat crypto voornamelijk een technologie is. Een manier om iets te doen. Tenzij het hele internet vernietigd word en alle papieren copiëeen van de orginele bitcoin paper. En iedereen dood die het mechanisme snapt . Zolang dat niet gebeurd zal crypto nooit meer weg gaan. Een uitvinding kun je niet UIT UITVINDEN. Ik ga het over bitcoin hebben in dit verhaal. Maar voornamelijk over crypto.
Dat is niet een verhaal van één twéé drie. De mensen die in crypto geloven, hebben daar een reden voor. Ik zal je die reden uitleggen. Dat is een hoop tekst, maar de moeite om te lezen.
Eerst en vooral:
Crypto is meer dan alleen een munteenheid, meer dan alleen bitcoin. De euro en de dollar zijn dat natuurlijk ook. Je hebt euro biljetten, je hebt dollar biljetten. Je hebt geen bitcoin biljetten. Op het internet kun je iets kopen met euro's maar je kunt niet rechtstreeks op het internet betalen met een
euro bankbiljet. Je kunt wel rechtstreeks met bitcoin betalen op het internet.
Als munteenheid, als valuta, is bitcoin uiteraard geen vervanging van normaal geld. Een euro is normaal geld. Een dollar is normaal geld. Bitcoin (als valuta) is ook normaal geld. We gaan de euro in europa niet vervangen met de dollar. Maar als je op vakantie gaat naar Amerika of zelfs een land in Zuid-Amerika dan is het slim om je euro's om te zetten in dollars. Dollars in Zuid-Amerika, daar houden ze meer van dan euros. Euro's worden natuurlijk niet geaccepteerd in Amerika, in ieder geval niet in de supermarkt.
Laten we het nu even hebben over de fluctuaties van de verschillende munteenheden.
Dit heeft met vraag en aanbod te maken en ook met vertrouwen. Andere valuta fluctueren ook. Vraag het maar aan iemand in Venezuela. Of beter nog, vraag het aan mij. Ik woon in Canada en heel erg veel dingen zijn de laatste 2 jaar duurder geworden? Waarom? Omdat de prijs van vee producten in Canada afhankelijk is dat de Amerikaanse dollar.
De waarde van de Canadese dollar verschilt 30% in waarde ten opzicht van de koers twee jaar geleden. Alle valuta schommelt in waarde.
De reden dat de fluctuaties bij andere valuta wat trager gaan heeft te maken met het grote volume dat verhandelt word. De markt vind altijd een equilibrium en bij een grote onbalans kunnen snelle handelaars een grote winst maken. Door die acties echter, balanceert de markt.
Bij bitcoin is dat exact hetzelfde. Er zijn echter niet zo veel regels en bescherming als bij andere valuta zoals de dollars. Helaas worden die regels bij de dollar niet altijd gevolgd en blijkt de bescherming soms een wassen neus te zijn. De regels zijn zachte regels, geen harde regels! Het zijn regels gemaakt door mensen die door die zelfde mensen zo weer gebroken kunnen worden. Kijk wat er bij de financiële crisis in 2008 is gebeurt.
Nu zul je misschien zeggen, maar Kain_niaK de gewone spaarder die krijgt toch zijn geld terug wanneer een bank omvalt? Nou niet altijd maar dat is dus niet het punt. Het punt is dat een amerikaan die net klaar met studeren was 20 jaar geleden heel makkelijk zijn schuld had afbetaald en goede mogelijkheden had op het kopen van een eigen huis, een eigen auto en ga zo maar door. Dat is tegenwoordig anders en dat komt omdat de regels achter de dollar geen harde wiskundige regels zijn die NIET gebroken kunnen worden. Crypto heeft die harde regels wel. En dat maakt grote verschil, de reden waarom er blijkbaar een groot vertrouwen is in crypto . Anders zou je toch gek zijn om 1000 dollar te betalen voor de allereerste crypto, die we als bitcoin kennen? Blijkbaar zijn er genoeg mensen die gek genoeg zijn om 1000 dollars weg te geven in ruil voor een bitcoin. De mogelijkheid bestaat dat deze mensen niet gek zijn. De mogelijkheid bestaat ook dat de mensen die voor eeuwig vertrouwen hebben in het huidige monetaire geld systeem waar het uitlenen van geld dat eigenlijk niet bestaat juist het geld doet bestaan, de mogelijkheid bestaat dat het die mensen zijn die gek is. Wie heeft uiteindelijk gelijk? Dat weet niemand want de toekomst is er nog niet. De markt, de koers van een bitcoin op die markt is een indicatie van vertrouwen.
En ons huidige geld systeem hangt af van vertrouwen. Vertrouwen we het niet meer dan stort het in elkaar. Bij bitcoin is dat exact hetzelfde. Behalve de wiskunde achter crypto . Die kan nooit in elkaar storten. Met wiskunde koop je natuurlijk geen brood. Maar toch, er is een fundamenteel verschil tussen crypto en een euro. Cryptois meer gebouwd en fundamenteel meer afhankelijk van wiskunde dan de euro. En de taal van de wiskunde is een universele taal.
De euro is gebouwd rondom menselijke afspraken en fundamenteel meer afhankelijk van afspraken tussen mensen dan crypto. Wat is sterker? Menselijk afspraken die alleen werken op het niveau van die mensen. Waarmee ik bedoel dat landen buiten de euro helemaal niks hebben met die afspraken. Of wiskunde en dan menselijke afspraken? Begrijp met niet verkeerd. Voordat de, op crypto gebaseerde, bitcoin een functionele valuta is die door een heleboel mensen in de wereld gebruikt word heb je uiteraard ook vertrouwen nodig. Maar het fundament is vertrouwen in wiskunde, niet vertrouwen in menselijke afspraken. En zoals we allemaal weten in deze tijd van "fake news" mensen bedriegen en liegen elkaar en zichzelf vaak en het gaat vaak alleen maar om ikke ikke ikke en ikke. Wiskunde heeft dat probleem niet. De drijvende kracht achter de euro en achter de dollar is er een van wapens en geweld. Het afdwingen van afspraken met harde hand en bommen.
De drijvende kracht achter de bitcoin is er een van wiskunde en cryptografie. Het afdwingen van wiskunde en cryptografie werkt alleen op computers die werken op diezelfde wiskunde en cryptografie. Vandaar de naam crypto.
En het drijvende idee achter crypto is deze:
Wat als we een valuta kunnen maken waar niemand exclusief grip op heeft? Waar niemand voordeel kan behalen door het af te dwingen met geweld? Wat als een valuta bouwen rond wiskundige regels, cryptografie en computers? Misschien geeft dat iedereen in de wereld een eerlijke kans, zelfs de zwakkeren.
Want
There... Are... Four... Lights!
Als je daar een probleem mee hebt dan kun je niet tellen. Als je denkt dat je een probleem met bitcoin hebt ... dan ben je niet de enige. Bitcoin is niet perfect.
Als je echter denk dat je een probleem met crypto heb ... dan is het probleem dat je niet kunt tellen. Dat je geen idee hebt van de wiskunde (waarheid) achter cryptp. Als het mechanisme van crypto niet snap. Als je niet snapt waarom versleuteld geld mogelijk is
Er is een oplossing voor dat probleem. En dat is om het originele idee achter bitcoin gewoon even zelf te lezen. Iedereen kan de basisbeginselen van crypto snappen. [b/]Dat kost wat moeite. Alles wat waarde heeft in het leven kost moeite. Als je niet snapt waarom crypto een waardevol idee is, is dat omdat je geen moeite hebt gedaan][/]
Maar als je het snapt. Dan snap je het. Als je het snapt, dan snap je waarom er zoveel gekke mensen zijn die 800 euro of meer overhebben voor een bitcoin, de allereerste en momenteel grootste crypto. Hier is het originele idee achter bitcoin -->
https://bitcoin.org/bitcoin.pdf
Mensen die Tweakers.net lezen hebben toch zeker wel enig verstand van computers en dus ook van wiskunde? Of zie ik dat verkeerd? Als je bitcoin niet snapt omdat je de wiskunde en het idee er achter niet snapt dan kun je ook nooit computer begrijpen.
Dan kan ik net zo goed een dom statement maken: computers zijn een piramide spel, het is oplichterij! Het is nep!
Gelukkig hoef je de wiskunde achter computers niet te snappen om computers te gebruiken. In de eerste dagen van de computer was dat wel anders. Alleen programmeurs, die de waarde van een computer snapte, alleen zij gebruiken computers. De andere mensen van die tijd? Die maakte hele erg domme statements! Zoals Thomas J. Watson. Die zijn in 1943 dat er misschien een markt was voor 5 computers. Het was eigenlijk helemaal geen statement uit domheid. We was een statement uit onbegrip. Net zoals
mhpilipp in dit topic:
Ik vind het nog steeds monopoliegeld.
Dat is GEEN statement uit domheid van mhpilipp. Dat is een statement uit onbegrip. Noem mensen die niks van bitcoin begrijpen omdat ze NOG NOOIT VAN CRYPTO HEBBEN GEHOORD dus geen domme mensen. Leg het gewoon uit. Hey jo, bitcoin is crypto. Crypto is een nieuw systeem van geld. In plaats van fiduciair geld als geld systeem, crypto als geld systeem. Bitcoin is eerste crypto, maar lang niet de enigste. Iedereen kan een crypto maken nu we weten hoe een crypto werkt.
Leg rustig uit dat ze het niet begrijpen. En wat je niet begrijpt dat kun je niet goed vertrouwen. Tenzij iedereen in je omgeving het vertrouwt. Zoals geld. Dat vertrouwen de mensen, want iedereen in hun omgeving vertrouwt het. Begrijpen al die mensen wat geld nu eigenlijk precies is? Ik denk het niet. Je hoort regelmatig mensen over geld praten alsof er in elke bank een kluis vol met goud ligt. En dat die bank niet meer geld maak uitlenen dan dat ze goud in hebben liggen.
Dat zijn domme mensen. Dat zijn mensen waar niemand ooit de moeite heeft genomen om het uit te leggen. Op de basis school legt er niemand uit wat geld nu eigenlijk is en hoe het tegenwoordig werkt. Zelfs op hogescholen waar iemand economie kan studeren, kan zo iemand het studeren zonder dat iemand anders ooit de moeite neemt om het huidige geld systeem uit te leggen. Als jij zo iemand bent dan heb ik goed nieuws voor je:
hier is een video van 45 minuten in het engels die uitlegt hoe het huidige geld systeem in elkaar zit. Maar pas op! Wanneer je deze video bekijkt kan het zijn dat je wat vertrouwen verliest in het huidige geld systeem. Dat is niet goed voor de samenleving. Daarom is het niet goed dat we iedereen uitleggen hoe het geld systeem werkt. Het geld systeem heeft namelijk vertrouwen nodig. Laat ik dat even wat duidelijker zeggen: Het is niet goed dat we iedereen uitleggen hoe het geld systeem werkt want dan zullen de mensen die het wel begrijpen er minder geld mee verdienen. Nu is het moment waarom je kunt roepen: KAIN_NIAK IS EEN ALUHOEDJE! HIJ GELOOFT IN COMPLOT THEORIEËN.
Nou ik geloof zeker in bepaalde theorieën over bepaalde complotten. Ik geloof dat soms mensen een complot smeden tegen een andere mens en dan bijvoorbeeld die mens heimelijk dood maken. Soms wat minder heimelijk. Zoals Julius Cesar aan zijn einde kwam. Dat was een complot waar niet iedereen iets van af wist. Tot het in uitvoer werd gebracht. Toen wist ook niet iedereen het, maar Julius Cesar .. die wist het opeens wel. En dat was meteen het laatste dat hij wist. Pas veel later, toen het in de geschiedenis boeken terecht kwam. Toen wist iedereen het. Toch zijn er nog steeds vele theorieën over het complot achter de dood van Julius Cesar. Maar dat het een complot was. Daar is nu wel iedereen het over eens. Terug naar Bitcoin.
Bitcoin is begonnen toen andere mensen deze paper lazen en dachten: verdomme, dat is een goed idee! En dat dames en heren. Dat verklaart niet de volledige koers, maar toch zeker wel een gedeelte van de koers. Het maakt ook meteen duidelijk dat Bitcoin zelf, geen piramide spel is. Je kunt het gebruiken om er een piramide spel mee op te bouwen. Net zoals je elke vorm van geld kunt gebruiken om een piramide spel op te zetten. Er zullen altijd piramide spelen zijn want ze werken omdat ze misbruiken maken van een menselijke zwakte:
menselijke hebzucht en luiheid. En menselijke hebzucht en luiheid zal er altijd zijn. Toch is er niemand die ooit beweert dat de euro zelf een piramide spel is omdat iemand via een piramide spel euro's heeft afgetroggeld van iemand anders. Dus waarom dat wel doen met bitcoin? Bitcoin maakt het opzetten van een piramide spel een stuk makkelijker omdat je alles over internet kunt doen en zolang je je de bitcoin die je aftroggelt niet om zet in euro's kun je het perfect anoniem doen als je weet hoe dat moet. Bitcoin maakt het een stuk makkelijker om opnieuw misbruik te maken van een fundamentele fout in de mens:
menselijke hebzucht
Als slot kan ik het niet nalaten om een profetie uit de Bijbel te plaatsen omdat zelfs bitcoin gevaar loopt een slachtoffer te worden van
menselijke hebzucht.
[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 2 januari 2017 18:44]