7.999.999.999 van de 8 miljard aardbewoners kunnen nog steeds de mysterieuze bitcoinoprichter Satoshi Nakamoto zijn. Slechts één persoon is dat overtuigend niet. Craig Wright is volgens een Britse rechter bewezen niet de schrijver van het paper en de bedenker van de eerste cryptovaluta.
Er is 'overweldigend bewijs' dat de Australische Craig Wright niet de auteur is van het bitcoinwhitepaper, het document waarin in 2008 de werking en cryptografische protocollen achter de bitcoin werden beschreven. Dat paper is ondertekend door 'Satoshi Nakamoto', maar als ware het een cryptografische Banksy is van dat pseudoniem nooit bekend geworden wie erachter zit. Craig Wright zegt al sinds zeker 2016 de bedenker van bitcoin te zijn, tot grote irritatie van veel personen in de cryptografiewereld. Zij spanden vorig jaar een rechtszaak aan tegen Wright. Een samenwerkingsverband van cryptovalutabedrijven onder de naam 'Crypto Open Patent Alliance' wilde van de rechter horen of Wright de waarheid sprak.
De Britse rechtbank heeft daar nu een oordeel over geveld, dat niet mals is, blijkt uit een transcript van de uitspraak. Het bewijs is 'overweldigend', aldus de rechter. Craig Wright is niet de auteur van het bitcoinwhitepaper, zit niet achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto, heeft het bitcoinsysteem niet bedacht en is niet de schrijver van de originele bitcoinsoftware. De rechter heeft de argumenten nog niet op een rij gezet, maar zegt die later nog te publiceren. Dat gebeurt over drie weken, als de betrokkenen kans hebben gehad in beroep te gaan.
Met de uitspraak lijkt een einde te komen aan de langlopende saga rondom Wright, die in 2015 begon. Wired schreef toen een profiel waarin het zei dat de toen nog onbekende Wright mogelijk de bitcoinoprichter was, een bewering die aanvankelijk door Wright onderbouwd werd. Kort na die geruchtmakende publicatie bleken er verschillende dingen niet te kloppen aan het bewijs dat Wright aanleverde.
Wright heeft altijd geprobeerd cryptografisch te bewijzen Satoshi te zijn, maar kreeg dat nooit voor elkaar. Daar zijn twee manieren voor. De ene is om een wallet met de allereerste gedolven bitcoins in werking te zetten. De andere is om de private keys van die wallet te gebruiken om een bericht cryptografisch te valideren. Dat laatste probeerde Wright te doen, maar alleen in privéafspraken. Later zei hij geen publiek bewijs te zullen leveren voor zijn uitzonderlijke claim.