Wileyfox gaat Cyanogen met ota-update vervangen door 'puurdere' Android-versie

Smartphonemaker Wileyfox gaat een update pushen naar zijn toestellen die op dit moment op Cyanogen OS draaien. Middels de update krijgen de telefoons een 'verbeterde' en 'puurdere' Android-versie. De fabrikant is genoodzaakt een ander OS te kiezen omdat Cyanogen is gestopt.

Welke Android-versie de Wileyfox-toestellen precies krijgen is niet duidelijk. In een verklaring aan Android Central zegt het bedrijf dat het gaat om 'verbeterde' en 'puurdere' versie van het besturingssysteem. Wileyfox raadt gebruikers aan om de update die naar de toestellen wordt gepusht te accepteren, zodat ze updates blijven ontvangen in de toekomst.

Als Wileyfox de nieuwe Android-versie succesvol heeft gepusht naar de bestaande toestellen, wil het merk eraan gaan werken om al zijn modellen van Android 7.0 te voorzien. Dat zou nog in het eerste kwartaal van volgend jaar moeten gebeuren.

Wileyfox begon vorig jaar met het verkopen van zijn smartphones. Het Britse bedrijf had een samenwerking met Cyanogen en levert zijn toestellen met Cyanogen OS. De ontwikkeling van dat besturingssysteem is door de makers onlangs gestaakt. Om telefoons nog van updates te kunnen voorzien is Wileyfox daardoor genoodzaakt om een andere Android-uitgave te kiezen.

Update, 13.24: Wileyfox laat aan Tweakers weten dat de nieuwe Android-versie in veel opzichten gelijk zal zijn aan het huidige Cyanogen OS. De look en feel zal niet veranderen en ook het merendeel van de functies blijft gelijk. De functies die afhankelijk zijn van de Cyanogen-servers, zoals thema's, komen niet in de nieuwe versie. Ook verdwijnt AudioFX en haalt Wileyfox de Skype-integratie uit het besturingssysteem.

Het bedrijf kan nog geen antwoord geven op de vraag of het gaat om een geheel nieuwe Android-uitgave, of om een bestaande Android-distributie. Binnenkort zal Wileyfox daar duidelijkheid over geven.

Verder merkt de woordvoerder op dat Wileyfox op de hoogte is van de problemen met betrekking tot het updaten van de Spark+, die in de reacties aangekaart worden. Het bedrijf werkt aan een oplossing, maar het is niet bekend wanneer een fix verwacht kan worden.

Update 2, 15.51: Wileyfox heeft laten weten dat de problemen met de ota voor de Spark+ zijn opgelost.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

30-12-2016 • 09:56

110 Linkedin

Reacties (110)

110
109
81
5
0
17
Wijzig sortering
Stomme vraag misschien... waarom gaan ze geen vanilla-android sturen zoals op de nexus-toestellen?
als je geen werk wil steken in je eigen distro is dat toch ook goed?
of te kort door de bocht?
Ik kan een reden bedenken: klanten die gebruik maken van de vele features die Cyanogenmod zelf levert. Een deel daarvan moeten ze helaas écht verwijderen omdat die afhankelijk zijn van externe servers, maar een deel ook niet.

( Android neemt steeds features van populaire ROMS over, dus ik ben niet helemaal precies op de hoogte wat momenteel de verschillen tussen stock Android en CM zijn )
Misschien heel simpel gedacht hoor maar heeft Cyanogen inc. geen contracten lopen die ze op deze wijze verbreken? Ik kan me voorstellen dat Wiley hier neit blij mee is en ze wel $$ willen zien voor contractbreuk of niet nakomen van afspraken. Immers moeten zij nu extra kosten maken en eventuele beloftes naar klanten verbreken door deze zet van Cyanogen.

En Wiley is vast niet de enige....
Ik verwacht inderdaad dat er een dikke schadeclaim aan zit te komen, de vraag is alleen of ze die nog kunnen betalen. Het gaat financieel al langer niet goed.

Overigens waren de overige klanten van Cyanogen:
 • OnePlus (met de One)
 • ZUK (met de Z1)
 • Wileyfox (met Swift, Storm, Spark X, +, Swift 2 (Plus))
 • YU (met Yutopia, Yureka/Yureka+, Yuphoria)
 • BQ (met Aquaris X5)
 • Smartfren (met Andromax Q)
 • OPPO (met N1)
De Z1, Yu toestellen en de Andromax Q
hebben niet eens de update gehad naar Marshmallow, wat me doet vermoeden dat de ondersteuning voor die toestellen al eerder voorbij was. De grootste verliezer van dit debacle is dan ook Wileyfox, met maarliefst 7 toestellen.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 30 december 2016 14:24]

OPO = Oneplus One (tenminste, zo staat het bij mij bekend).
OPPO = Het telefoonmerk (tevens het moederbedrijf van OnePlus, trouwens)

Iets zegt me dat dat gewoon een typo is ;)

[Reactie gewijzigd door Coffee op 30 december 2016 13:13]

Het moederbedrijf van OnePlus is hetzelfde moederbedrijf als OPPO heeft, namelijk BBK. Alle bedrijven van BBK bij elkaar hebben een grotere userbase qua telefoons dan Apple

bron: https://tweakers.net/nieu...neplus-moederbedrijf.html

Back ontopic: ik hoop dat CyanogenOS' mod platform gaat falen, ivm de dingen die Cyngn heeft gedaan. Ik hoop ook dat LineageOS succesvol wordt.
Als je failliet gaat maken contracten niet meer uit, als je schade vergoed wil hebben kan je aanschuiven bij de andere schuldeisers, maar de kans dat je nog wat ophaalt is bijzonder klein bij een bedrijven zoals Cyanogen.

Faillissement moet je vergelijken met het overlijden van een persoon met een berg schulden: een heel klein deeltje van die schulden kan je wel vereffenen door de bezittingen te verkopen die de overleden persoon had, maar dat kan onvoldoende zijn. Bij failliete bedrijven is dat altijd onvoldoende: die gaan namelijk failliet omdat er te weinig inkomsten zijn.

edit: oh crap, ik dacht dat Cyanogen failliet was, maar blijkbaar stoppen ze gewoon met het maken van het OS :+ lol, ja, dan moeten ze alsnog hun verplichtingen nakomen, hoe en wat ze moeten hangt af van de contracten die ze met wileyfox hebben afgesloten.

[Reactie gewijzigd door kiang op 30 december 2016 10:12]

maar wie heeft gezegd dat Cyanogen Inc failliet is? 8)7
Dat snap ik maar ik lees overal dat ze "gestopt" zijn zich gaan richten op add-onsen nergens dat ze failliet zijn. Zou kunnen hoor maar als je je klanten zo behandeld in en wereldje met een beperkt aantal spelers lijkt me een doorstart ook geen goed begin :+
Toch heb ik het idee dat Cyanogen Inc niet zo heel dik in de slappe was zit op dit moment. Het gaat al langer niet goed met dat bedrijf, want anders zouden ze niet een compleet andere strategie gaan volgen. En voorlopig is die nieuwe strategie zo vaag (‘iets’ met add-ons) dat het eerder klinkt als een onzekere vlucht naar voren om een faillissement te voorkomen dan een succesvol nieuw hoofdstuk voor het bedrijf. Ik verwacht niet dat ze 2018 gaan halen, hooguit als een soort zombie.
Het voorbeeld is ongelukkig gekozen. Bij overlijden van een persoon gaan de schulden en andere verplichtingen in principe naar de erfgenamen. De erfgenamen moeten moeite doen om de erfenis niet te aanvaarden. Belangrijk bij schulden is dat de potentiële erfgenaam geen dingen doet die een erfgenaam zou doen, want dan kan die gezien worden als erfgenaam en de schulden overnemen, ook al weet die nergens van.
't Is niet dat die erfenis je opgedrongen wordt... je hebt de keuze om de erfenis wel of niet te accepteren. En bij acceptatie heb je de keuze om het onder voorbehoud te doen (en dat is het meest verstandige).
Bij failliete bedrijven is dat altijd onvoldoende: die gaan namelijk failliet omdat er te weinig inkomsten zijn.
Niet persé... een voorbeeld zijn grondstofmijnen. Die kunnen bijvoorbeeld een tekort aan cash krijgen terwijl ze voor miljarden aan bewezen reserves en voor miljoenen aan apparatuur hebben. Kun je toch failliet gaan en blijft er nog steeds over voor de aandeelhouders (=eigenaren) na betaling van de schuldeisers.
Ze zijn nog niet 100% failliet, ze hebben OA nog geen faillissemen aangevraagd, maar volgens bronnen vanuit het LineageOS team (nieuwe customrom)/ex-CM team, ligt het hele "Mod OS" Team op zijn gat. Dit heb ik van ze gehoord via chat.freenode.net channel #lineageos (IRC). Vooral is Forkbomb, een van de grootste devs, naast Ciwrl en Cyanogen, daar veel actief en heeft hij mij dit daar verteld.
Voor Wiley is dit overmacht, juridisch gezien. Om verder gedoe te voorkomen, gaat er dus een update uit komen voor alle toestellen. Dus Wiley doet tenminste iets om toch te kunnen leveren.
Als ze voor AOSP + GAPPS gaan doen ze het prima, dat ik ook een prima basis voor de mod community om op door te bouwen.
Dat zou ik ook wel denken ja. Maar goed, dan nog lost dit helaas niks op voor klanten. Ik ben blij dat Wileyfox dit doorvoert, echt top qua klantenservice!
Zekers maar voordat dàt allemaal juridisch is afgewerkt en de advocaten teams hun geld hebben verdient ben je een jaar of 2 verder en Wiley heeft nu een oplossing nodig.
Ik heb zelf een Wiley Fox Swift (eerste generatie) en het viel mij op dat in het begin "Cyanogen OS" getoond werd tijdens het opstarten en later werd dit na upgrade naar 13.1 "Cyanogen Mod ready". Wat is nu eigenlijk het verschil? Of is er geen verschil? Ik heb het verschil tussen Cyanogen OS en Cyanogen Mod nog nooit begrepen.

Ben benieuwd welke Android versie gebruikt gaat worden en of mijn Swift van de eerste generatie ook nog ondersteund gaat worden...

[Reactie gewijzigd door GenomDalar1983 op 30 december 2016 10:04]

Ze waren lekker verwarrend bezig met de naamgeving. In principe heb je twee versies:
 • CyanogenMod: de community based software
 • CyanogenOS: de commerciële versie.
Die laatste versie heeft op gegeven moment ondersteuning gekregen voor de zogenoemde Mods, hiermee konden andere software bouwers Mods (soort van plugins bouwen), bijvoorbeeld Microsoft en Twitter had er een aantal meegeleverd. De ondersteuning voor die Mods werd aangeduid door 'Mod ready' en heeft verder niks te maken met CyanogenMod.

Verder werden de Wileyfox toestellen geleverd met de commerciële versie, CyanogenOS.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 30 december 2016 12:27]

Jouw Wileyfox Swift heeft altijd CyanogenOS gehad, de commercieel-gelicenseerde versie. CyanogenOS Mod-ready is een aanduiding dat ze MODs (bloatware) aka losse softwarecomponenten zoals Cortana meeleveren. Zie ook Cyanongen Inc.'s website over MOD: https://mod.life/

[Reactie gewijzigd door rctgamer3 op 30 december 2016 10:10]

Is Cortana niet een Windows-only dingetje?

Edit:
Ik zie op http://mod.life dat er idd een Cortana mod is, dat wist ik niet.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 30 december 2016 10:40]

Voornamlijk wel, maar is volgens mij ook los te gebruiken in Cyanogen OS, maar dan mis je natuurlijk een hoop Windows-integratie snufjes. Cortana werd in ieder geval al sinds Marshmallow (6.0) meegeleverd op de OnePlus One, meegebakken in de /system partitie.
Ok, zoals de (optionele) Wiley Fox skin, Custom Thema en de Google Apps. Die "Mod" toevoeging is dan inderdaad erg verwarrend.

ps. Cortana zit er niet standaard op in mijn "Mod-mix".

[Reactie gewijzigd door GenomDalar1983 op 30 december 2016 10:12]

CyanogenMod is de open source Android fork, gebouwd door Cyanogen Inc. en de community. CyanogenOS is het commerciële OS van Cyanogen Inc, gebaseerd op CyanogenMod maar het extra proprietary features, zonder root en met GApps meegeleverd.

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 30 december 2016 10:06]

Een pure Android is zeer zeker beter dan al die bloatware versies.
CynagenOS was toch wel een verbetering op een kale Android.
Ik hoopte stiekum dat Wileyfox op Lineage zou overstappen.

Wileyfox is een piepklein bedrijfje met een reusachtig updatebeleid..
(Gisteren nog een update ontvangen voor mijn Swift)

[Reactie gewijzigd door Frubelaar op 30 december 2016 11:03]

Wat is het voordeel van Lineage OS boven stock Android / AOSP?
Ik heb LineageOS uiteraad nog niet gezien maar ik verwacht dat het heel erg op Cynaogen lijkt.
Ik geef de voorkeur aan Cynagen boven stock Android.
LineageOS is niet zoals CyanogenOS, het is zoals CyanogenMod, maar dan verbeterd (root zit er bv niet standaard meer in)
Laten ze aub gewoon een volle 10band equalizer erin stoppen zoals op de oneplus one (cyanogenos) ik mis de maxxaudio nog steeds en ik ben waarschijnlijk niet de enigste (of iemand van google maak het even standaart een onderdeel in android)(een equalizer zoald maxxaudio oneplus one)

[Reactie gewijzigd door Sieb2 op 30 december 2016 19:08]

LineageOS is nog in de opstartfase en een fabrikant kan niet vertrouwen op een community-project. Daarom ook dat ze Cyanogen OS gebruikten en niet Cyanogenmod. Als fabrikant wil je een commerciële partner die zijn contractuele verplichtingen kan nakomen.
LineageOS is nog in de opstartfase en een fabrikant kan niet vertrouwen op een community-project. Daarom ook dat ze Cyanogen OS gebruikten en niet Cyanogenmod. Als fabrikant wil je een commerciële partner die zijn contractuele verplichtingen kan nakomen.
Achteraf gezien is Cyanogen OS natuurlijk helemaal geen goede optie gebleken, maar goed, captain Hindsight komt altijd achteraf pas om de hoek kijken ;)
Wileyfox is een piepklein bedrijfje met een reusachtig updatebeleid..
(Gisteren nog een update ontvangen voor mijn Swift)
Een reusachtig updatebeleid? Hoe kun je dat zo stellig beweren, het bedrijfje bestaat net een jaar :P
Waarschijnlijk door het feit dat de Swift en Storm budget en midrange toestellen zijn die netjes beveiligingsupdates ontvangen en beide ook al een keer geupdated zijn naar Marshmallow.

Verder krijgen dus alle toestellen de update naar Nougat. Dat is inclusief de Spark die maar 120 euro kost. Daar kan menig fabrikant die in dezelfde prijsklasse zit nog iets van leren.
Ik heb gister ook een update gehad voor mijn 1e generatie Swift. Enig idee wat de update inhoud?
Net als ik heb je wss de "crackling" update ontvangen. Deze update heb je nodig voor toekomstige updates (mss zelfs naar een "ander" OS).

Kort en goed: Wileyfox heeft iig haar gebruikers hoger staan dan menig premium merk (iets met een S). Dat de Swift nog updates krijgt en zelfs wordt voorzien van een nieuw OS, is iets waar menig merk een voorbeeld aan kan nemen...
Deze zorgt ervoor dat de Wileyfox server wordt gebruikt voor het zoeken naar nieuwe updates. Is nodig om in de toekomst het andere OS als update te krijgen...
LineageOS is community sourced en niet commercieel, ook mogen ze nooit officieel de Gapps (Google apps) meeleveren, dus kiezen fabrikanten niet voor LineageOS, CyanogenOS was de voor de fabrikant gemaakte versie van CyanogenMod (nu LineageOS).
Zou deze ota-update ook op de OnePlus X te installeren zijn?
Nee, is enkel voor wileyfox apparaten. De ONEPLUS X heeft trouwens nooit Cyanogen OS gehad!
Nee, elke build is specifiek ivm hardware specifieke drivers, daarom zijn (waren :?) er helaas niet voor alle toestellen CyanogenMod builds beschikbaar.
Nee, updates en ROM's zijn toestel specifiek, als je een verkeerde ROM installeert kan je het toestel bricken.

Verder gaat deze update over CyanogenOS en draait de OnePlus X op OxygenOS.
De update op mijn wileyfox spark + geprobeert te installeren tot 2 maal toe, helaas een error.
Dit was ook het geval bij de vorige update hopelijk pushen ze binnenkort een correcte versie van de update.

[Reactie gewijzigd door Tieme op 30 december 2016 10:39]

Ook op de Spark + een error net zoals de update van 22 oktober. Hopelijk fixen ze dat weer snel, maar toch vreemd dat dat weer optreed.
Hallo Gandalf,
Ik bedoelde eigenlijk de Spark +.
En inderdaad zelfde als vorige keer.
Ik heb al contact gehad ze gaan het uitzoeken en ik word per mail op de hoogte gehouden.
Toch vreemd dat het weer de Spark + is met een probleem met de updates. Wil je het laten weten als je antwoord hebt gekregen? Thanks.
Jazekers zal ik dat doen.
Is waarschijnlijk de beruchte "System partition has unexpected contents" fout. Hier worden Cyanogen-toestellen regelmatig mee geplaagd.

De oplossing is om op je telefoon naar deze site te gaan: https://cyngn.com/support

Daar moet je je toestel kiezen, en dan download je het bestand met enkel "signed" in de naam. Dus niet de fastboot of de debuggable versie!

Vervolgens schakel je de telefoon uit, ga je naar herstelmodus (meestal is dit volume omlaag + aan/uit knop tegelijk indrukken) en kies je voor Apply update. Kies vervolgens het bestand uit je Downloads-map en je bent klaar.

Als het goed is worden je bestanden niet gewist. Een back-up kan nooit kwaad!
Geprobeerd, ik krijg echter geen optie bij Apply Update om een bestand te kiezen.
Ik zie alleen;
- Apply from ADB
- Choose from emulated

Beide werken niet bij mij.
Choose from emulated zou moeten werken, tenzij je toestelencryptie aan hebt staan. In dat geval kun je beter contact met wileyfox opnemen.

[Reactie gewijzigd door arjan1995 op 30 december 2016 12:21]

Bij mij ook een fout, net zoals die update van enkele weken geleden! 3 vrienden van mij hebben zelfde toestel dus ligt aan de update :)
Staat toestelencryptie niet standaard aan bij een bepaalde versie vna Android?

Maar als het goed is is het probleem al verholpen en zou de OTA moeten werken.
Mooie uitleg het vervelende is alleen dat de laatste OTA nog niet te vinden is op https://cyngn.com/support. De laatste versie is namelijk CyanogenOS 13.1.5, terwijl bij alle telefoons nog versie 13.1.4 of lager staat.
Als je 13.1.4 hebt kun je daarna als het goed is 13.1.5 wel installeren. Die komt dan OTA.
Dat klopt. Maar het ging dus over het mislukken van de OTA update naar 13.1.5.

Handmatig downloaden en installeren is dan een oplossing, maar de update is nog niet te vinden.
Er is een nieuwe update uitgebracht, met dezelfde naam / versie. Deze zou wel moeten werken.
Probleem met update is opgelost.
Net update uitgevoerd en alles werkt weer naar behoren.

Even je telefoon opnieuw opstarten en wachten op system update melding.
Yes! Hier nu ook gelukt :)
Bij mij loopt ie gewoon, heb de Spark+ trouwens :)
Update wordt op dit moment geïnstalleerd.

edit:

Ik krijg ook de fout, helaas!

[Reactie gewijzigd door HarryL op 30 december 2016 10:54]

Ik kreeg gisteravond een update (cm-porridge-d9f9e...) naar mijn WileyFox Spark+ gepushed.
Twijfelde of ik deze uit moest voeren zo vlak voor einde Cyanogen.
Vanochtend toch geprobeerd. Helaas met een foutmelding tot gevolg.
Toestel werkt gelukkig nog wel.
Eerdere updates naar beveiligingsniveau 1 november en 1 oktober 2016 gingen prima.

In het bovenstaande artikel staat 'gaat een update pushen' is dat al gestart en betreft dat deze update?

Update avond. Beveiligingspatch van 1 december 2016 is succesvol geïnstalleerd.
Bij starten en bij het informatiescherm staat nog Cyanogen.

[Reactie gewijzigd door rluitjes op 30 december 2016 23:59]

Is al deze update, maar bij mij, 3 vrienden, en enkele mensen hierboven werkt het ook niet, geen zorgen dus ;)
Ja, dit is de update waar het over gaat.
Heb de update er een paar dagen opstaan.

Draait goed op mijn wileyfox Swift. Had van de klantenservice al begrepen dat er een een update kwam.

Mooi dat er ondersteuning is.

Fijn weekend.

Groeten Theo Roeland :)
Dit is niet de update waar ze het over hebben. Dit is een update waar het Android security level van is geupdate. En waarin hopelijk geen adware/spyware zit.
Die update heb ik ook probleemloos kunnen installeren op de Swift 2 Plus en de originele Swift.
Maar dat betrof dus inderdaad 'slechts' de security update ('Niveau van Android-beveiliginspatch) naar '1 december 2016'.

Als Wlieyfox kan waarmaken wat ze nu beogen, dan is dat toch zeer te huldigen. Voor een kleine speler op de markt (maar om hetzelfde argument misschien juist ook wel noodzakelijk) zal dit grote impact hebben.

Bij het uitpakken van de Swift 2 Plus was ik overigens ook al verbaasd: bij registratie een jaar lang verzekering op schermbreuk. Dat de code vervolgens niet te registreren was op de site, wat leidde tot wat gemail, dat was dan wel weer jammer.
Hello Harry,

I have been informed that the software update issue has since been resolved.

Please reboot your handset and wait for the update notification to re-appear.

This should install as normal this time.

If you require any further assistance, please do not hesitate to get back in touch.

Kindest regards,

Jason.

Wileyfox.

[EDIT]
Ik heb het getest...
Krijg nog steeds foutmelding.

[Reactie gewijzigd door HarryL op 30 december 2016 12:26]

Maar draait je telefoon nog wel?
Yep! Batterij er uit en start gewoon weer op
Of Powerbutton inhouden en dan volume omhoog, dan kan je er gewoon weer voor kiezen om toestel op te starten :)
Oh! Die kende ik niet :)
Dank je voor de tip!
Update voor de spark+ zou opgelost moeten zijn, (Heeft wel 3 reboots geduurt voordat de huidige update melding weg was.)

"I have been informed that the software update issue has since been resolved.
Please reboot your handset and wait for the update notification to re-appear.
This should install as normal this time.
"
Alles is gelukt telefoon werkt weer naar behoren en update is goed uitgevoerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee