Wileyfox werkt samen met Cyanogen-ontwikkelaars voor eigen Android-versie

Wileyfox is begonnen met het uitbrengen van zijn nieuwe besturingssysteem gebaseerd op Android 7.1.1. Volgens de Britse smartphonefabrikant zijn ontwikkelaars van Cyanogen betrokken bij het nieuwe OS, dat geen naam heeft gekregen.

Wileyfox maakt bekend dat het een samenwerking is aangegaan met een aantal voormalige Cyanogen-ontwikkelaars, waaronder Ricardo Cerqueira, de voormalige director of system engineering. Hij 'en zijn team' zullen Wileyfox blijven ondersteunen bij de ontwikkeling van het besturingssysteem, zegt de fabrikant.

De Nederlandse woordvoerder van Wileyfox kan niet zeggen of de Cyanogen-ontwikkelaars in dienst zijn bij de Britse telefoonfabrikant, maar benadrukt wel dat er een contract is en dat de ontwikkelaars ook aan volgende versies van het besturingssysteem zullen bijdragen.

Het nieuwe OS is gebaseerd op Android 7.1.1, de nieuwste versie die nog op weinig toestellen beschikbaar is. Veel nieuwe smartphones worden nog met Android 7.0 uitgebracht. Verder bevat het OS de nieuwste beveiligingsupdate van april.

Volgens Wileyfox zijn de meeste functies die Cyanogen OS zaten, waaronder FolderLock en PIN Scramble, behouden in het nieuwe besturingssysteem. Het bedrijf is een samenwerking aangegaan met Truecaller en kan daarmee de Truecaller-functionaliteit aanbieden, zoals dat ook het geval was in Cyanogen OS. Nieuw is Wileyfox Zen, een feed die gebruikers moet voorzien van artikelen waarin zij zijn geïnteresseerd. De systemen daarachter zijn van het Russische Yandex.

Vrijdag begon Wileyfox bij wijze van een 'live test' al met het sturen van de update naar gebruikers van modellen uit de Swift 2-serie. Nu die test goed verlopen is, zullen meer gebruikers de update ontvangen, zegt de Nederlandse woordvoerder van Wileyfox tegen Tweakers. De modellen uit de Swift 2-serie krijgen de update nu als eerst. Eind mei moet de update naar de Storm en de Swift-toestellen van de eerste generatie komen. Modellen uit de Wileyfox Spark-serie krijgen het nieuwe besturingssysteem volgens de planning eind juni.

Wileyfox werkte voorheen samen met Cyanogen en voorzag zijn toestellen van Cyanogen OS. Omdat Cyanogen in december stopte met de ontwikkeling van dat besturingssysteem, was Wileyfox genoodzaakt om voor een nieuwe Android-uitgave te ontwikkelen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

10-04-2017 • 11:18

44 Linkedin

Submitter: paul54

Reacties (44)

44
43
34
2
1
7
Wijzig sortering
De Nederlandse woordvoerder van Wileyfox kan niet zeggen of de Cyanogen-ontwikkelaars in dienst zijn bij de Britse telefoonfabrikant, maar benadrukt wel dat er een contract is en dat de ontwikkelaars ook aan volgende versies van het besturingssysteem zullen bijdragen.
Android Police weet dit wel. Na aanleiding van een (foutief) artikel van AndroidWorld.nl heeft Android Police navraag gedaan bij Convergent Evolution. Convergent Evolution maakt nu het OS voor Wileyfox, en heeft een aantal voormalig Cynogen Inc. medewerkers in dienst.
British smartphone maker Wileyfox has been using Cyanogen OS since it launched its first phone a few years ago. Thus, the demise of Cyanogen Inc. is a big problem for the company. A report making the rounds on the internet claims that Wileyfox has upped its game by hiring former Cyanogen employees as in-house devs, including former Director of System Engineering Ricardo Cerqueira. This claim is based on some very weak evidence, so we've reached out to get the real story.

According to the post on AndroidWorld (and picked up on Reddit), a web address in the latest Wileyfox OTA package points to convergent-evolution.com:443. Convergent Evolution is a consulting firm owned by Cerqueira, so AndroidWorld concluded that some (or all, based on the click-bait title) of the Cyanogen team had been hired by Wileyfox. See? Jumping to conclusions.

We talked to Cerqueira, who confirms he owns the consulting firm, and has since 2013. It employs some former Cyanogen folks too. However, Wileyfox is just a customer of Convergent Evolution. Cerqueira has not been hired by Wileyfox, and it's an even bigger leap to imply that any sizable portion of the Cyanogen team has been picked up by the smartphone maker.

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 10 april 2017 13:52]

Hmm... ja... Ik heb zéér sterk het idee dat het 'speurwerk' hier is begonnen.

https://gathering.tweaker...message/50727133#50727133

Ik had daarvóór ook al een vreemd OTA domein gemeld. Men zat blijkbaar mee te lezen.
Aanvullend nieuws (en zeer leuk voor Windows mobile gebruikers) is het nieuws dat Wileyfox vanaf augustus óók Windows toestellen gaat leveren.

http://www.mobilenewscwp....ater-year-new-smartphone/
The firm confirmed the UK will see the device first with other European territories to follow. Wileyfox currently operates in 15 countries including: France, Germany, Spain and the Netherlands to name a few.
...
The B2B Wileyfox smartphone will instead run Windows Phone operating system, citing encrypted security as the main factor for this decision. It will also feature a large battery capacity.
Wileyfox maakt nu al toestellen die niet al te duur zijn en dat lijken ze ook van plan te zijn met hun Windows toestellen:
Most firms can’t afford to spend £500 per device. But with us they can be assured quality and the right features.
Ik ben nooit een Windows Phone gebruiker geweest dus kan ik niet oordelen over de telefoons maar ik kreeg altijd sterk de indruk dat het een hele enthousiaste gebruikersgroep betrof. Je ziet al dat ik in het verleden begin te praten, want; bestaat Windows Phone straks nog wel? Met andere woorden het lijkt erop dat Wileyfox moet gaan opschieten. Wat heeft Wileyfox in die markt te zoeken? De huidige Windows Phone is puur verlies voor met name Microsoft maar ook voor de andere ontwikkelaars op dat platform. Windows Phone toestellen zijn spotgoedkoop en niet aan de man te krijgen. Natuurlijk, ook voor Android toestellen zijn de marges al een tijdje geen vetpot meer.
Waarom gebruiken ze niet 'gewoon' Android van Google?
Misschien niet onderscheidend genoeg. De ROM van Cyanogen was best wel tof overigens, dus ik sta er wel achter.
AOSP moet toch altijd eerst geschikt gemaakt worden voor het toestel zelf, bijv. met de specifieke drivers voor de combinatie van hardware-onderdelen. En ook bevat het functies die in de Android van Google niet voorkomt (PIN scramble etc) wat ze dan dus zelf naar Nougat moeten porteren.
Waarschijnlijk hebben zij de expertise niet in-house om een deftige android versie te maken op basis van aosp. Daarom dat ze Cyanogen als partner hadden. Lijkt me een logisch gevolg dat zij dan ook die contacten gaan gebruiken om tot voldoende expertise te komen.
Ik ben wel verbaasd dat Wileyfox zelf niet zo scheutig is met informatie hierover (niets te vinden op wileyfox.com bijvoorbeeld). Alleen via Facebook hoorden we af en toe iets. Ook in dit nieuwsbericht geen oorspronkelijke verwijzing naar hun eigen info, dus ik moet het eerst zien voor mijn Swift 1. Ook zijn ze rijkelijk laat met deze update, ze hadden Q1 2017 beloofd. Anyway, misschien ben ik pessimistisch en hebben ze gewoon hun energie in ontwikkeling ipv commuciatie gestoken. Als Nougat inderdaad naar Wilefox toestellen komt ben ik weer een blije klant!
Communicatie op de website is een missertje inderdaad. Gelukkig via Facebook wel redelijk benaderbaar. Kan me voorstellen dat het proces wat langer heeft geduurd omdat het geen directe Nougat versie is, maar gebaseerd op . Ook zijn er overeenkomsten afgesloten met de Cyanogen-ontwikkelaars, daar zal ook wat tijd over heen zijn gegaan.

Maar eerlijk is eerlijk: iets meer transparantie was wenselijk geweest.
Q1 is net 10 dagen geleden afgelopen?
Goed nieuws. Heb nu 3/4 weken een Swift 2X en bevalt prima. Waren alleen wat vraagtekens rondom de software-update, maar dit geeft meer duidelijkheid. Hoop wel dat deze versie ook redelijk stock is, zit niet te wachten op een berg overbodige apps...
ze zijn mede succesvol vanwege hun clean/slim en snelle android build - verwacht niet dat ze het nu gaan volproppen als de pakjesboot
Good point, was voor mij ook een van de voornaamste redenen om WIleyfox te kiezen :)
@Unigo: Ik overweeg ook om een Wileyfox (Swift 2x) te kopen, maar twijfel omdat er veel negative geluiden zijn over de camera. Wat is jouw ervaring?
Ik denk dat de camera niet het sterkste punt is van de telefoon. Persoonlijk maak ik weinig foto's, en als ik ze maak is de kwaliteit niet echt van belang. De camera aan de voorzijde (selfie-camera) is wel prima, de 'hoofd-camera' aan de achterzijde is voldoende. Toch, voor de prijs, is 'ie niet verkeerd denk ik.
Ik heb de Swift 2+, en vind de resultaten erg meevallen. Bij normaal gebruik ben ik nog geen problemen met beeldkwaliteit of belichtingsfouten tegengekomen.
Ik ben nog steeds gecharmeerd van WileyFox: een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding en tot op heden ook actieve ondersteuning met betrekking tot updates.
De actieve aanwezigheid in de diverse WileyFox-topics is ook vermeldenswaardig.

Top!

[Reactie gewijzigd door Cranberry op 10 april 2017 11:24]

Idem hier! Vind ook de Facebook-support noemenswaardig. Snel met reacties, behulpzaam, toegankelijk, echt top!
En hoe lang is ' tot op heden'?
Met de (soms?) korte ondersteuning van veiligheidsupdates lijkt het me interessant om te weten. Dat ze nu actief moeite hebben gedaan om een andere rom-bouwer te vinden lijkt me een goed teken.
Ik heb Wileyfox tot nu toe altijd afgeschreven als een vreemd budgetmerk, maar als ik zie hoe serieus ze hun updatebeleid nemen, krijg ik meer en meer respect voor ze. Misschien wordt de volgende telefoon wel een Wileyfox.
Ik wilde een relatief goedkope midrange smartphone hebben voor privé eind vorig jaar en kwam uit op deze fabrikant. Heb de gok genomen om er een swift 2+ te bestellen voor een kleine 230 euro of zo en dat was een prima keuze. Het is een prima telefoon en de support/updates komen ook gewoon altijd binnen. Hij is voor mij snel genoeg en best goed met de accu.

Deze update heb ik zelf nog niet maar die zal dus de aankomende dagen wel komen. Ben zeer tevreden to dusver over de telefoon. Bouwkwaliteit is ook prima.
7.1.1 is niet de nieuwste versie, ik heb op mijn Nexus 5X versie 7.1.2 staan.

Maar wel goed dat Wiley zo dicht erop zit. Als mijn 5X de geest geeft denk ik dat ik voor hun topmodel ga. Die ziet er goed uit, heeft een zeer redelijke prijs en met dit updatebeleid is het voor mij een winner.
Ik mag in mijn Wileyfox Swift (1st gen, €180 nieuw) in mijn handjes knijpen dat ik eind volgende maand 7.1.1 mag draaien. Zie ik veel grotere bedrijven met veel duurdere telefoons nog niet doen...
Kijk! Dat is mooi nieuws :)
Ben nog steeds erg content met mijn Spark+.
Ben benieuwd wat de nieuwe update gaat brengen qua snelheid e.d. van de Spark +, maar daar zullen we nog even op moeten wachten.
Truecaller zit dus ingebakken? Wat een slechte app is dat, snap niet dat bedrijf mag bestaan. Deense vestiging was als 14x spam gerapporteerd. Check op het nummer gedaan (dien je eerst met google of ander social account toegang te geven voor je wat kunt checken) Los dat 14x gemeld was bedrijfsnaam klopt voor geen meter in hun database.

Contact opgenomen met truecaller, pas dagen later krijg je een keer een bericht. Mensen kunnen spam rapporteren zonder dat er controle is of men een reden dient te vermelden. Leuk als je andere bedrijven wilt f*cken.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 10 april 2017 11:30]

Ik las dit vandaag en ben hier ook allesbehalve blij mee.
Ik heb mij destijds na het lezen van hun voorwaarden direct bedacht om met Truecaller in zee te gaan.
Zo te zien wordt het je nu in je strot geduwd, net zoals dat "Zen" waar Yandex achter zit. Waarschijnlijk zijn ze overgegaan op bloatware om de ontwikkelingskosten nog enigzins te drukken.

Ik hoop maar dat je Zen gewoon kunt uitschakelen & zonder al teveel omwegen een alternatieve Dialer (het liefste Google zelf) kan installeren, dan ben ik helemaal tevreden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee