Gerucht: Samsung schrapt fysieke Home-knop in Galaxy S8

Samsung schrapt naar verluidt de fysieke Home-knop in de Galaxy S8. De telefoon zou een ontwerp krijgen waarbij het scherm de hele voorkant inneemt. De digitale Home-knop zou in het scherm zitten. Waar de vingerafdrukscanner zit, vermeldt het gerucht niet.

De Galaxy S8 krijgt een oledscherm die helemaal om de zijkanten gekromd zit, claimt financieel persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Hoewel het persbureau niet vermeldt waar de vingerafdrukscanner heen gaat, sprak een eerder gerucht over een optische vingerafdrukscanner die door de gebruikte technologie in het scherm kan zitten. Een van de voordelen van een scherm zonder randen is dat het mogelijk is een groot scherm in een relatief compacte behuizing te stoppen.

Volgens Bloomberg komt de S8 in maart of april uit. De release stond gepland voor maart, maar Samsung heeft besloten een grondigere testcyclus uit te voeren na het debacle rondom de release van de Note 7. Bij relatief veel Note 7's vatten accu's vlam, waardoor Samsung de release van het toestel annuleerde en al verkochte smartphones moest terughalen.

Er gaan al enige tijd geruchten over de S8. Zo zou hij een nieuwe digitale assistent krijgen met de naam Viv, een gevolg van de overname van een bedrijf van de voormalige oprichters van Siri. Apple nam in 2010 Siri over en verwerkte die in zijn software. Daarnaast zou de S8, net als de iPhone 7, geen 3,5mm-aansluiting krijgen, meldt SamMobile. Samsung zou de smartphone willen presenteren op telecombeurs Mobile World Congress, die eind februari plaatsvindt in Barcelona.

Galaxy S7

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-12-2016 • 10:10

221 Linkedin

Reacties (221)

221
214
82
8
0
104
Wijzig sortering
Ik vond het een potentieel interessant toestel, totdat ik zag dat ze ook hier zo dom zijn om de 3,5mm jack te verwijderen. Ik vertik het om met die verloopjes te gaan werken.
Ik heb een pracht van een koptelefoon en die wil ik gewoon zo vanuit de jaszak kunnen pakken en inprikken.
Ben verder wel benieuwd naar hoe dat scherm er in de praktijk zal gaan uitzien.
Ho ho niet te snel, het zijn slechts geruchten.

Ik denk dat Samsung nu heel goed op haar tellen past en van plan is om de gaten te vullen die zowel andere merken als zijzelf hebben gecreëerd de laatste tijd. De Galaxy serie is voor velen een goed alternatief voor de iPhone, dus het zou zonde (en dom) zijn als ze de kans verkijken om de 3,5"-klagers aan zich te binden.
Ho ho niet te snel, het zijn slechts geruchten.

Ik denk dat Samsung nu heel goed op haar tellen past en van plan is om de gaten te vullen die zowel andere merken als zijzelf hebben gecreëerd de laatste tijd. De Galaxy serie is voor velen een goed alternatief voor de iPhone, dus het zou zonde (en dom) zijn als ze de kans verkijken om de 3,5"-klagers aan zich te binden.
Geruchten kunnen ook waar zijn. HTC heeft de koptelefoonaansluiting immers ook al geschrapt bij de nieuwe Desire 10 Pro. Dus ik verwacht dat Apple wel degelijk een trend gezet heeft en dat andere fabrikanten wel moeten volgen. De grotere accu heeft meer waarde dan een ingebouwde jack en dat zal ook Samsung inzien.
De grotere accu heeft meer waarde dan een ingebouwde jack
Wat een onzin. De vrijgekomen ruimte van een headphone jack zal echt niet niet tot een verdubbeling ofzo in accucapaciteit leiden, en 10% meer interesseert me echt niet: Mijn telefoon hangt namelijk toch wel zo'n beetje elke nacht aan de lader (en anders wel wat eerder of later, de mijne kan nog gewoon via micro-usb, en dat heb ik eigenlijk altijd wel voorhanden (een overstap naar usb-c is wat mij betreft dus eerder een achteruitgang dan een vooruitgang, maar dat terzijde)).
Om daarvoor dan de headphone jack (en impliciet dus mijn al aanwezige headphones) op te offeren? Nee, bedankt.
10% is best veel. Bij elke review lopen mensen hier te klagen als de capaciteit van een toestel bijvoorbeeld maar 2300 mah is ipv de gebruikelijke 2500 mah van de concurrentie. Dan kun je zeggen van dat is maar 10% verschil, maar kennelijk wordt dat wel als minpunt gezien. Zelfde met hoge resolutie schermen, mensen hebben liever een grotere accu dan een grotere resolutie scherm. Verder ben ik het wel met je eens dat het geen praktische 'vooruitgang' is maar de consument slikt het.
Het gemis van een 3,5 mm aansluiting weegt zwaarder dan een beetje meer accucapaciteit.

Het is een domme zet om de aansluiting te verwijderen. Niemand selecteert een telefoon op afwezigheid van de aansluiting.
Met bijvoorbeeld de sony sbh52 kun je al je koptelefoons gewoon blijven gebruiken zonder dat je hem in je telefoon moet steken. ik roep al een paar jaar waarom de 3.5" jack er überhaupt nog in zit. Ik gebruik het ding werkelijkwaar nooit. Ik gebruik altijd mijn sbh52 bluetooth die ruim 8 uur muziek kan streamen vanaf mijn telefoon. De jack is totaal nutteloos. In een waterdichttoestel daarnaast overigens ook erg storingsgevoelig en naar verloop van tijd zelfs zo ver heen dat je gekraak hoort als je aan de stekker draait. Echt een ouderwetse techniek in een telefoon.

Voor mij mogen ze de micro usb poort ook nog eens helemaal afschaffen en er een flink geheugen ingooien met ingebakken simkaart. dan heb je helemaal geen sleufjes gaatjes of poorten meer op je toestel. Gewoon draadloos opladen. met wifi data overzetten en met bluetooth muziek luisteren. Nu alleen nog zorgen dat BT en wifi elkaar niet meer storen en dan zijn we er. dit kan nu al door wifi 5ghz te gebruiken.

Nu schreeuwt iedereen moord en brand. maar over 5 jaar weten we niet beter meer.... zo ken ik ook nog die whiners die klaagde over het afschaffen van het fysiektoetsenbord... hoeveel % gebruikt er nu nog een fysiek toetsenbord op hun gsm???.... iemand??
Laat ons hopen dat het bij geruchten blijft dan.
Ik ben echt niet tegen op innovatie, maar dit is gewoon een stap die te vroeg gezet wordt.
Er zijn amper usb-c koptelefoons op de markt en met mij zullen er vast nog meer mensen zijn die een verloopje onhandig vinden. Toch weer iets extra wat mogelijk kapot kan gaan, vooral omdat het allemaal al relatief 'fragiel' is. 1 verkeerde beweging en hop.
En dan ook nog het probleem dat Apple nog niet aan USB-C zit, dus koptelefoons uitwisselen zit er al helemaal niet in. Of krijgen we dan ook nog een lightning naar USB-C adapter... T was juist mooi dat die 3,5mm zo universeel was.
Dat heb je nu ook al met 3,5 mm handsets met microfoon.. die zijn of android of apple compatible..
Het is wel jammer dat Apple weer afweek van de standaard waardoor algemene headsets met mic overal op werken, behalve iDevices. Dat ze kozen voor lightning dock tov de standaard micro-usb snapte ik nog, je kreeg er meer functionaliteit voor terug. Maar die afwijking in 3.5 mm had geen meerwaarde.
Echter volgt Apple wel een standaard voor de 3,5 aansluiting, er zijn alleen meerdere standaarden. Apple gebruikt namelijk de laatste TRRS standaard, wat volgens mij tegenwoordig bijna alle fabrikanten gebruiken. Het artikel dat jij aanhaalt gaat over een andere oudere standaard vs de nieuwere standaard welke Apple gebruikte, waarin Ground en Mic zijn omgedraaid.

http://www.provideocoalit...e-misconnection-epidemic/

Je ziet soms nog wel onderscheid in headsets maar dan op het vlak van controls. Daar hebben de Apple headset vaak meer control opties.
+1
Ik lees inderdaad dat tegenwoordig iedereen (dus ook de Android smartphones) die TRSS layout gebruikt (dus left, right, ground, mic). Lastig wel die standaarden zeg :) Maar dit zou dus wel betekenen dat alle 3.5m headsets met mic werken op alle foons.

Wat voor control opties hebben Apple headsets dan meer?
1x of Hold +/- = Volume Up/Down
Hold Play = Siri
3x Play = Reset Song
3x Play + 1x Play = Previous Song
2x Play = Next Song
1x Play = Play/Pause
1x Play + Hold Play = Fast Forwarding
3x Play + Hold Play = Fast Reverse

Ben ik eigenlijk op nog geen andere headset tegengekomen, terwijl ik liever hogere kwaliteit geluid zou hebben, blijven de controls toch wel het fijnst met de bijgeleverde doppen.
Lijken wel cheat codes voor een Playstation spel... Iets te ingewikkeld voor de gemiddelde consument denk ik zo, terwijl Apple toch altijd zo plat gaat op gebruiksvriendelijkheid?

[Reactie gewijzigd door WGACA op 9 december 2016 12:21]

Hoe wil je dit anders oplossen met zo'n klein dingetje aan je headset? En op zich wijst het zich vrij makkelijk.

3x op drukken is altijd achteruit, of dat nu spoelen, vorig liedje of het liedje resetten is. 2x is altijd vooruit. 1x is gewoon de aangegeven functie van de knop (PlayPause, Volume +/-) met een beetje spelen wordt het al snel iets wat je onbewust doet om je muziek te regelen. Anders kun je gewoon Play ingedrukt houden en dingen roepen als:

"Play the next song" "Skip 3 songs ahead" "Play <song name>" dat werkt ook allemaal prima.
Meestal werkt de mic ook wel op zowel Android als op IOS maar zijn het de knopjes die maar op één van de twee werken, IME.
Voor mij zit het hem niet eens in het verloopje. Ik heb het liefst de USB-C aansluiting aan de onderkant en de 3,5mm jack aan de bovenkant. Ergonimisch gezien is dit de beste oplossing die ik ken voor de meeste situaties.
Ook wil ik graag beide aansluitingen tegelijk kunnen gebruiken, bijvoorbeeld om mijn telefoon tegelijkertijd op te laden aan een powerbank.
Als laatste is het natuurlijk irritant om met allerlei adapters rond te lopen.

Ik denk dat de fabrikanten dit er graag door willen drukken omdat je een iets gestroomlijnder en dunnere telefoon kan maken met misschien een grotere accu dan wanneer je een ingebouwde 3,5mm jack hebt.

Voor mij is de afweging vrij simpel, maar voor iemand anders kan het wel belangrijker zijn dat een telefoon net wat dunner is. Hoe dan ook, ik hoop dat als deze trend zich doorzet de fabrikanten eerst het fatsoen hebben om bijvoorbeeld 2 versies van een telefoon te maken; één met en één zonder 3.5mm. Dan zullen we vanzelf zien wat meer verkoopt en daar op verder bouwen. Als niemand de telefoon met 3.5mm koopt zijn wij gewoon een stelletje zeikers en was Apple wederom helderziend, maar als het andersom is moeten ze ook respecteren dat ze de consument niet zomaar een aansluiting kunnen ontnemen.
Cirkelsituatie, iemand moet de eerste stap zetten. Feit is wel dat de 3,5mm jack niet ideaal is en behoorlijk groot om te plaatsen in een moderne telefoon.
Die grootte heeft ook een voordeel: meer robuust dan alle andere telefoon connectors bij elkaar. Afgezet tegen elke ander connectie, is de faal ratio vele malen lager, inclusief de connectie met omliggende componenten, al was het maar omdat hij meestal dikkere en veel minder verbindingen heeft.

Daarbij komt dat een vermoedelijke overgang naar een digitale connectie vereist dat de koptelefoon voorzien wordt van een DAC, net nu toptelefoons steeds vaker zelf een kwalitatief goede tot zeer goede DAC aan boord hadden. De iPhone 7 heeft al laten zien dat dat niet altijd voordelig uitpakt voor de kwaliteit, nog los van de noodzakelijke prijsverhoging voor koptelefoons.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 8 december 2016 15:33]

Net zo robuust als de connectie waar hij mee vastgezet wordt. Genoeg telefoons waar de 3,5mm jack niet meer werkt, of zelfs spontane reboots en andersoortige elektrische problemen veroorzaakt. Plus dat door de constructie van de 3,5mm jack de eerste paar mm kabel na de connector erg gevoelig zijn voor kabelbreuken.

Het is meer dat de verbinding van de jack zelf sterker is dan de componenten er omheen, waardoor die eerder stuk gaan. Goed balen als dat in je telefoon is...
Net zo robuust als de connectie waar hij mee vastgezet wordt. Genoeg telefoons waar de 3,5mm jack niet meer werkt,
Dat had ik bij mijn iphone 4; bleek dat er pluis en andere meuk ingekomen was doordat ik hem in mn broekzak deed.
Dat is waar ik stiekem op hoop. Dat ze dit zeg maar express lekken en kijken wat voor reacties er komen. Maar aan de andere kant is het al december en is het toestel eigenlijk al zo goed als klaar. Ik blijf hopen dat ik bij Samsung kan blijven, anders toch maar eens naar een OnePlus kijken ofzo.
Ik vermoed dat ze een paar proto's hebben en die testen. Zal me niets verbazen als een ervan wel een hoofdtelefoon aansluiting heeft.

Maar inderdaad, moet we een beslissing aankomen als je ook nog je productie moet inrichten :)
Slightly off-topic, maar die koptelefoons van jou moeten wel echt enorm zijn als ze een 3.5" plug als aansluiting gebruiken. Wat voor telefoon heb je wel niet? :P
Samsung lijkt anders wel gespecialiseerd in het overnemen van domme (naar mijn mening toch) ideeën van Apple. Zie ook het verwijderen van de vervangbare batterij en het SD slot, en het gebruik maken van de functioneel slechtere metalen behuizing.
Sd-kaart slot is er toch weer?
Functioneel slechtere behuizing als in overstap van plastic --> glas? Het beschadigt wat sneller maar het oog wil ook wat :)
Gelukkig maken ze hun fouten soms goed ja :)
En vooral de metalen behuizing vind ik slecht, met glas heb ik nog geen ervaring.
Glas is nodig als je geen plastic afwerking wilt maar wel draadloos laden.
Precies dit! Ik snap het ook gewoon echt niet.
copycate. Beter slecht gejat, dan goed verzonnen zullen ze bij Samsung denken
Of ze gaan écht vernieuwend bezig zijn en laten ook de USB aansluiting vervallen: alles draadloos! :)
De S7 kán nu al draadloos geladen worden. Die USB wordt voor niet veel meer gebruikt door velen. Dus waarom niet ipv een USB oplaadkabel een Qi charger meeleveren..
Een vriend van mij die weg is van Samsung en alles volgt zei dat Samsung heeft gezegd dat samsung nooit de 3.5mm zou verwijderen. (Of dit waar is zal ik zelf nog eventjes onderzoeken)
Als Samsung dat al gezegd heeft, heeft het alsnog weinig waarde. Bedrijven veranderen weleens van standpunt. Kijk maar naar de Samsung S7: die had ineens wel weer een microSD-slot in tegenstelling tot de S6.
Ik had een hele goede muis met ps/2-aansluiting. Maar toen werden computerfabrikanten zo dom om ps/2, COM en LPTI uit te faseren. Denk je dat ik nog steeds op een pentium met Linux 2.2 werk?

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 8 december 2016 10:27]

Ook een verschil is dat ik mijn koptelefoons zo in ongeveer elk apparaat, wat audio kan produceren, kan steken. Mijn bluetooth koptelefoons gebruik ik nauwelijks merk ik. Waarschijnlijk leef ik toch met een angst dat de batterij net leeg raakt op een onhandig moment. De audio kwaliteit wordt wel steeds beter naar mijn idee.
USB-c koptelefoons lijken mij een oplossing voor een probleem dat er niet is. Het houdt in dat er in elke koptelefoon een DAC moet worden ingebouwd en dat het geheel van stroom moet worden voorzien. Het maakt koptelefoons onnodig duurder en geeft meer onderdelen die kunnen falen.
Als alle high-end toestellen deze kant op gaan dan kies ik wel voor midrange :)
Juist voor high-end is het denk ik wel zinvol. Door een eigen DAC in te bouwen ben je niet afhankelijk van de goedkope DAC in je telefoon en kan je dus betere geluidskwaliteit bereiken.
Ik gebruik zelf geen high-end koptelefoon, dus doe mij maar gewoon een 3,5mm jack.
Ik heb zelf een receiver met Bluetooth gekocht. Die werkt niet zo goed als ik er ver vanaf zit, maar ik gebruik aan de andere kant ook geen snoer van 5 meter. Veel nieuwe speakersetjes werken ook met Bluetooth. Ik ben er zelf over na aan het denken voor mijn laptopje. Waarom veel PC speakers nog met bedrading werken is mij een raadsel.

Tja en een DAC van stroom voorzien of inbouwen? Dat zit allemaal in chipjes en die falen echt niet zo snel. Ik kan me ook niet voorstellen dat het meer stroom kost dan hetzelfde in een telefoon. Hoe vaak heb jij nog meegemaakt dat het geluid het niet meer doet? En hoe vaak is dat vanwege een afgebroken audio plug?

Misschien gaan we wel meer verschil zien in kwaliteit en krijgen we geen hoofdtelefoontjes meer van < 1 euro. Ik heb er laatst weer een paar kado gekregen en die ga ik niet missen. De laatste van Sogety nam ik aan omdat mijn Samsung telefoontjes volgens mij goed in het doosje passen.
Waarom veel PC speakers nog met bedrading werken is mij een raadsel.
Zo'n beetje alle laptops hebben ondertussen dan wel wifi + bluetooth, maar dat geldt zeker niet voor alle pc's. Daarnaast, pc's staan meestal op een vaste plek, je pc speakers ook, en voor de meeste mensen is het dus een kwestie van 1 keer inpluggen en daarna nauwelijks meer aankomen. Dan is een kabeltje gewoon een hele robuuste oplossing. Werkt altijd (want het communicatie-"protocol" wordt al jaren door zowat alles ondersteund), en als 't op een gegeven moment niet werkt, dan stop je simpelweg een nieuw kabeltje ertussen ;)
Veel mobo's hebben tegenwoordig wifi/bluetooth, en een compact dongeltje hoeft ook niet veel te kosten. Dan hebben we het over prijzen < 10 euro.
Het houdt in dat er in elke koptelefoon een DAC moet worden ingebouwd en dat het geheel van stroom moet worden voorzien.
Ben je hier zeker van? Ik vind er niet onmiddellijk veel van terug, maar tot zover ik mij herinner is het perfect mogelijk om analoge (stereo) audio te versturen via een usb c aansluiting, komt er gewoon op neer van dit te standaardiseren. Onder andere hier vermeld: http://www.anandtech.com/...eadsets-to-mobile-devices
Dank je voor die link, het is dus zeker mogelijk om analoog via USB-C door te geven via de sidepins heb ik net geleerd. Alleen heb ik nog niet kunnen achterhalen of dit nu ook de standaard is geworden.
Weer iets om uit te zoeken in ieder geval :)
Omdat er toen een beter alternatief was in de vorm van USB.
Er waren ook USB-PS2 verloopstukjes die je gewoon achterin je PC prikt en waar je vervolgens nooit meer last van had. Het verschil met de verloopstukken van 3.5 naar <weetikveelwat> is dat je die verloopstukken niet kan laten zitten èn dat je je telefoon dan niet meer tegelijk kan opladen aangezien er maar één poort is.
Een 3.5 mm jack werkt ook gewoon altijd, ik garandeer dat je met de digitale alternatieven weer allerlei compatibiliteitsproblemen zal hebben, apparaten die niet willen synchroniseren,... En met de draadloze modellen komt daar nog bij dat ze met het verkeerde toestel zullen willen synchroniseren en de ingebouwde batterijen na een jaar niets meer waard zijn.
Een 3.5 mm jack werkt ook gewoon altijd
Grappig dat je dat denkt, mijn ervaring is helaas anders. Het probleem zit hem er in dat de 3,5mm jack normaal gesproken 3 contacten heeft, Links, Rechts en Nul (retour). Maar tegenwoordig hebben veel koptelefoons ook een microfoon. Dus hebben 3,5mm plugs tegenwoordig van 4 contactpunten, maar er is geen algemeen geaccepteerde indeling. Mijn android-koptelefoon werkt daardoor (zelfs als ik de microfoon helemaal niet gebruik) niet helemaal lekker in een iPhone, en andersom heeft mijn Apple koptelefoon moeite met mijn laptop. Met Bluetooth is hier wel gewoon een standaard voor.

edit:
[@blokker_1999: Daar zou je heel goed gelijk in kunnen hebben, ik heb de details niet kunnen vinden alleen wat amateursliefhebbers die hun eigen ervaring online hebben gezet.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 8 december 2016 15:16]

Alleen vergis je je daarin. Er is wel degelijk een algemeen geaccepteerde indeling. Alleen Apple heeft gedacht: waarom zouden wij meelopen met de rest? Wij ontwikkellen gewoon een eigen variant zodat onze oortjes niet op andere toestellen werken.
Er zijn meerdere standaarden die bepalen welke pinout er gebruikt wordt op de jackplug, zie:

https://en.wikipedia.org/...or_(audio)#TRRS_standards
Mijn Sennheiser hd201 werkt ook niet in een iPhone, maar wel in elke andere telefoon tot nu toe. Probleem ligt volgens mij bij Apple.
Subtiel verschil is dat er een aardig verschil zit tussen ps/2 muizen en moderne optische/laser muizen. Bij een 'normale' koptelefoon is er (naar mijn idee/mening) geen tot verwaarloosbaar verschil dus geen echte reden om over te moeten stappen.
Iedere aansluiting (corrosie) en iedere draad (antenne) is gevoelig voor ruis. Dat kun je minimaliseren met afscherming en goudlaagjes, maar het idee om de D/A conversie zo lang mogelijk uit te stellen klinkt in mijn oren niet verkeerd. En dit is iets waar Apple goed in is: nieuwe standaarden forceren door oude niet meer te ondersteunen. Dat hebben ze succesvol gedaan met USB, iets minder succesvol helaas met FireWire en Thunderbolt. Een verschil hier is wel dat koptelefoons met Lightning-connector helaas niet zullen werken op alles dat niet van Apple is, maar USB-c koptelefoons lijken me een goed idee.
USB? USB was al lang zeer verspreid voordat Apple er zelf als primaire interface mee kwam. Apple heeft jarenlang geprobeerd om zijn eigen FireWire als alternatief te pushen. En ook met Thunderbolt zijn zij de eerste (en voorlopig nog altijd enige) om er zo zwaar op in te zetten.
Firewire kan niet van Apple zijn, want die innoveren immers niet volgens vele mede tweakers...

/sarcasm.
Is ook niet enkel van Apple. Grote groep van bedrijven heeft aan de standaard gewerkt incl Sony en IBM etc. Het is gewoon een open standaard. Apple is wel de enige die er altijd groot op heeft ingezet, veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en door het op veel devices te implementeren, redelijk gangbaar gemaakt. Heb het zelfs nog op een pc gehad met 1 van mijn eerste scanners.
Thunderbolt zit gelukkig nu ook in de high-end van het andere kamp, dus dat gaat wel goed komen, vooral versie 3.
Thanks to the iMac, many peripheral manufacturers launched their first-ever round of USB computer accessories—it was no coincidence that most of them shipped in transparent blue-green housing.
http://www.macworld.com/article/1135017/imacanniversary.html
The iMac G3 (...) was, nevertheless, criticized for abandoning then-current technological standards like the floppy drive and the Apple Desktop Bus connector in favor of the emerging USB standard.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/IMac_G3

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 8 december 2016 22:06]

Je vergeet een ding: Veel mensen hebben helemaal niet de behoefte aan een hogere kwaliteit dan ze nu al hebben, als dat betekent dat ze daarvoor op andere gebieden moeten inleveren (aanschaf nieuwe/duurdere headsets, headsets die opgeladen moeten worden, ...). Kijk om je heen: draadloze headsets zijn er al jaren, maar toch gebruikt het merendeel gewoon nog een bedrade (de mono headsets voor puur bellen even daargelaten). Blijkbaar hebben mensen er dus weinig behoefte aan.

Nieuwe telefoons landen simpelweg niet in een greenfield, maar in een bestaande omgeving, met bestaande gebruikers, met bestaande gewoontes, headsets, laders, ...
Het weglaten van de headphone jack lijkt gewoon meer ingegeven door kostenbesparingen (de DAC kan weg, de fysieke connector ook) en "designvrijheid", dan een nobel doel als "het pushen van iets beters".


Je geeft zelf al aan wat Apple doet: nieuwe "standaarden" forceren. Je zou iets nieuws ook gewoon kunnen introduceren, en als dat voldoende voordelen biedt boven de oude situatie, dan vindt er vanzelf een verschuiving plaats waardoor dat nieuwe op een gegeven moment de "standaard" wordt. Het duurt alleen wat langer...
Waarom vind je trouwens dat Apple goed is in het forceren van nieuwe standaarden, als van de 3 voorbeelden die je noemt, je zelf aangeeft dat er 2 niet zo succesvol zijn, en de 3e helemaal niet van Apple afkomstig is?
Wat je Apple moet nageven is dat ze een dusdanig trouwe gebruikersgroep hebben dat die dat accepteren, waarna andere fabrikanten (in dit geval Samsung) durven te volgen.
Je vergeet een ding: Veel mensen hebben helemaal niet de behoefte aan een hogere kwaliteit dan ze nu al hebben
Dat is deels waar, maar iIk reageerde op Zorian: "Bij een 'normale' koptelefoon is er (naar mijn idee/mening) geen tot verwaarloosbaar verschil". Daarover heb ik een andere mening.
Waarom vind je trouwens dat Apple goed is in het forceren van nieuwe standaarden, als van de 3 voorbeelden die je noemt, je zelf aangeeft dat er 2 niet zo succesvol zijn, en de 3e helemaal niet van Apple afkomstig is?
Volgens mij zijn zowel USB, Thunderbolt als FireWire hooguit medeontwikkeld door Apple, maar zeker niet van Apple afkomstig. Maar als je een meer succesvol voorbeeld wilt: Apple heeft ook de Lightningconnector doorgedrukt. Die belande ook in een wereld waarin mensen allerlei apparaten hadden die niet meer werkten, en toen ging ook iedereen moeilijk doen. Maar als ik nu een ouderwetse Apple connector zie dan realiseer ik me dat het tijd was dat ding met pensioen te sturen. Natuurlijk was het leuk geweest als Apple nog even op USB-c had gewacht en we nu voor alle toekomstige mobiele telefoons dezelfde USB-c koptelefoon, maar ook bijvoorbeeld USB-c-aansluiting in auto's hadden kunnen gebruiken. We weten echter ook heel goed dat 'de overige fabrikanten' zo verdeeld zijn dat ze pas met een fatsoenlijk alternatief komen als Apple ze is voor geweest.
Apple heeft ook de Lightningconnector doorgedrukt.
Iets in je eigen tuin doordrukken is niet echt een prestatie. Uiteraard heb je de uitdaging je bestaande klanten niet weg te jagen, maar tegenwoordig zit men met apps en ecosysteem dermate geïnvesteerd dat dat vaak wel los loopt.
Ik had een optische PS2 muis! in welke categorie valt die dan??? ;)
Ook de meeste nieuwe moederborden hebben nog een PS/2 poortje op de backplate, en vaak ook nog wel een header voor een COM-poortje. Dit zit standaard niet meer op de backplate inderdaad. Kun je wel zo aansluiten, heb je geen verloopjes meer nodig. Alleen een LPT-poort wordt wat lastig zonder insteekkaartje of verlooopkabeltje.

Nee, op laptops niet inderdaad. Daar zijn ze echter pas geschrapt toen bijna niemand ze meer gebruikten, Apple is bezig om dingen te schrappen die vrijwel iedereen gebruikt en Samsung volgt ze daar nu blijkbaar in. 3.5mm jacks hebben niet een opvolger die béter is. 3.5mm is klein genoeg om draagbaar te zijn, groot genoeg om voldoende contactoppervlak te hebben met aders die dik genoeg zijn voor een adequate (analoge) gegevensoverdracht en om ook nog een beetje stevig te zijn, en ze zijn universeel: het past in vrijwel alles.

Nadelen treden pas op als fabrikanten van telefoons apparaten té dun willen maken waardoor zelfs die 3.5mm teveel gevraagd is. Of als ze kosten willen besparen door er een goedkopere DAC in te solderen zonder gezeur te krijgen over slechtere kwaliteit geluid. Het verschil met een slechtere DAC hoor je immers niet over de waardeloze ingebouwde speakers, maar wel via een goede koptelefoon.

3.5mm staat feitelijk alleen de marketingmachine van Apple (en nu dus ook Samsung) in de weg, en verder niets.
alleen op de telefoons, op de macbooks zitten de 3.5mm jacks nog...
En het is niet de markteting machine maar de designer(s) die em geloosd hebben.
Ik vind het nog altijd geniaal hoe de DAC in de Oneplus One belachelijk goed is. Ik hang mijn telefoon altijd aan mijn autoversterker, en heb de auto dan ongeveer op 16-18/50 staan. Telefoon vol open.
Als dan mijn maten komen met "de nieuwste Samsung", en even een liedje willen spelen, is het altijd weer hetzelfde liedje: Hij is te zacht, en het klinkt nauwelijks. "Staat je telefoon wel maximaal?", "Ja. Zet gewoon je radio harder.", "Ok." 25/50. Nog niks. 30/50 Ah! Daar is ie! 35/50 comfortabel luistervolume.
Ligt dat niet meer aan de eindversterker dan aan de DAC? De DAC zet de bitjes icm een sampling rate om in een waveform, en versterker vergroot vervolgens de amplitude van de geluidsgolven zodat het harder uit je speakers komt. De grote vraag is of het dan nog steeds mooi klinkt ;) Aangezien je tevreden bent over je telefoon neem ik aan van wel.
Yup, bijzonder tevreden over het geluid van de Oneplus One. Zit misschien een voorversterkertje in?
Ik snap niet waarom deze volstrekt rare analogie getrokken worden aangaande de 3,5mm jack.
"Ja maar er is ook geen CD drive meer" "ja maar de printer gaat nu ook wireless" "ja maar [insert drogreden]"
I.t.t. tot al die dingen die uitgefaseerd zijn geraakt door progressie van technologien heeft de headphone jack nog niet echt een gelijkwaardig alternatief. Goede Bluetooth hoofdtelefoons zijn gewoon premium producten in mijn beleving waar niet iedereen de knip voor wil trekken en dat gedoe via USB/Lightning is klote omdat dat dan ALLEEN via je smartphone werkt en je die hoofdtelefoon niet kan gebruiken op die andere 10.000 dingen in je huis met zo'n uitgang.

Ik blijf het gewoon als ordinaire koppelverkoop zien want als je die jack er uit schopt zit je realistisch gezien bij een nieuwe telefoon dus ook gewoon aan een nieuwe hoofdtelefoon.
Dat zo'n headphone jack veel ruimte in neemt vind ik niets meer dan een opportunistisch argument die toevallig de Wireless/Premium Headphone lobby in de kaart speelt omdat het niet onjuist is.
Veranderd niets aan de brede toepasbaarheid van die headphone jack, wat m.i. veel van diens formaat goed maakt.

Ik zit al jaren op Bluetooth voor mijn primaire audioervaring maar zo'n jackloze telefoon laat ik voorlopig nog aan me voorbij gaan. Nog genoeg momenten waarop ik mijn telefoon met de Headphone jack gebruik. In auto's bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 8 december 2016 13:18]

Heel simpel:

Je printer staat in de kast, en kan gewoon aan het netwerk hangen. Dan kun je er met meer mensen aan. Je sleept 'm niet mee, dus USB is onlogisch.

Een CD drive neemt evenveel plek in als een SSD, voor 700MB aan opslag. 4,7GB voor DVD. Maximaal 50GB voor Blu-Ray. In diezelfde ruimte kan ik met een m.2 SSD al 2 Terabyte kwijt. Als ik de schijfjes naar een NAS kan rippen met een HTPCtje, is een optische drive in mijn laptop en game PC eigenlijk niet meer nodig.

Aan de andere kant is er geen goede vervangende oplossing standaard voor bekabelde audio. Vijf uur accu op AirPods? HAH! Daar kom je nog geen kwart dag mee toe.

3.5 jack werkt op telefoons, laptops en computers en is passief aan te passen naar 6.3 voor versterkers. Ik denk dat de enige plug die werkelijk een kans maakt om de 3.5 te vervangen, de 2.5 is. Maar dat schip is al jaren weg.

Nee, elke serieuze koptelefoon zit al decennia op dezelfde plug, en voor enthusiasten zal dat nooit veranderen. Er zullen nog serieuze stappen moeten worden gemaakt in accuduur en geluidskwaliteit voordat ik ooit mijn bekabelde oordopjes zou willen opgeven. Laat staan mijn koptelefoon.
Het punt is dat geluid per definitie analoog is. Ergens moet het digitale signaal vertaald worden naar analoog, en tot nu toe gebeurde dat altijd in het apparaat zelf voordat het naar de speakers of hoofdtelefoon ging. De 3,5mm aansluiting is de meest universele aansluiting die ik kan bedenken. Je kan hem op elk geluidsapparaat aansluiten die er maar bestaat, waar ook ter wereld.

Als we nu de stap gaan maken naar koptelefoons met ingebouwde DACs omdat we zo nodig naar USB-C / Lightning aansluitingen moeten gaan dan heb je weer iets wat sneller stuk zal gaan, koptelefoons onnodig duurder zal maken en zwaarder (want er moet weer een chipje bij) en zaken onnodig gecompliceerder maakt.

Ik zelf gebruik een high-end CIEM voor mijn muziek, met een 3,5mm aansluiting, en als dat straks een USB-C aansluiting moet worden dan moet er ergens toch een DAC ingebouwd worden, en dat past niet in de CIEM zelf, dat zal dan ergens in de kabel verwerkt moeten worden, wat dan waarschijnlijk zich zal vertalen in of een hele dikke USB-C plug, of ergens in de kabel een klein doosje verwerkt zit waar de DAC is ingebouwd. Maar zoals het nu is klinkt het geluid gewoon fantastisch en ik zie de meerwaarde van een USB-C aansluiting totaal niet. Ik kan mijn CIEM nu overal aansluiten: op m'n telefoon, m'n MP3 speler, m'n computer thuis, m'n computer op kantoor, etc. Zonder problemen. Gaan we naar USB-C, dan wordt dat gewoon een grote bak ellende, let maar op.
Als je het verloopje aan het stekkertje van je koptelefoon doet, kun je hem 'nog steeds zo uit je jaszak pakken'.
Dit is een beetje problemen melden die er niet zijn.
Ik zeg niet dat ik blij ben dat die jack aan het verdwijnen is, maar dit soort progressieve stappen worden in de eerste instantie altijd met holle hoon ontvangen, en later hoor je er niemand meer over...
Het gaat om het principe. :)
Gevalletje 'why change a winning team', met name als usb-c koptelefoons weinig tot geen verbetering bieden (naar mijn idee/mening) ten opzichte van 'normale' koptelefoons. Ik ben bovendien iemand die nog wel eens zowel de oplaadpoort als de koptelefoonpoort tegelijk gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Zorian op 8 december 2016 10:29]

Wel fijn tegen kabelbreuk, liever een nieuw verloopje dan een nieuwe koptelefoon :)

Zelf gebruik ik momenteel om deze reden een klein stukje 3.5mm naar 3.5mm op m'n hardloopoordopjes.

OT: Heb hier wel oren naar, tot op heden altijd Iphone (en een Lumia 950) gehad maar een keer wat anders is ook leuk.
Het probleem gaat vooral zijn dat als je je telefoon in de auto als navigatie gebruikt, je gaat moeten kiezen tussen geluid en stroom. Plus, een verlengkabeltje is geen verloopje. Als jij je verlengkabeltje vergeet, kun je nog gewoon muziek luisteren. Geen verloopje? Geen muziek met de Iphone.
En als je over gaat naar 3.5 moet de jack weer uit en wil je terug moet je zoeken waar die zit..
En wil over gaan naar een ipad dan moet je weer jack uit een ander in.
Ja ja dat is een probleem goed praten noemen wij dat
Als je een adapter nodig hebt of een heel nieuwe koptelefoon ga je het maar moeilijk verkopen. Bovendien geeft een zulke ontwikkeling *minder* opties voor het aansluiten van de telefoon, in plaats van meer.

Zulke ontwikkelingen gaan vaker over het gebruik van nieuwe poorten, niet minder poorten. Ik kan me wel voorstellen dat je ooit een telefoon zonder fysieke aansluitingen gaat krijgen (draadloos opladen en bluetooth voor alle andere zaken of zoiets), maar de markt is hiervoor niet klaar - Zo een experiment is meer geschikt voor de minder populaire modellen, in plaats van het te 'forceren' naar de meest verkochte modellen.
Ik denk eerlijk gezegd dat het vooral bedoeld is om de elusieve waterdichtheid makkelijker na te kunnen streven.
Niet helemaal juist. Als je kijkt naar de overgang van PATA naar SATA bijvoorbeeld. Daar heb ik zelf weinig negatiefs over gehoord en het zelf ook niet als negatief ervaren. De beide interfaces hebben enige tijd naast elkaar bestaan waardoor er nooit een gat was tussen beschikbare danwel betaalbare producten en de beschikbare interface. Ook was het daardoor mogelijk om oude producten nog 'op' te gebruiken.
Da's heel wat anders dan wat er hier gedaan wordt en daar is in de regel vaak de markt niet zo blij mee.
Ik heb altijd Samsung gehad, vanaf de Ultratouch. Als ze dit doorzetten, wordt dat mijn eerste niet Samsung telefoon. Wat een debiel gedrag zeg.
Ook al vele jaren Samsung gebruiker maar mijn S5 zal dan de laatste zijn. S6 geen SD slot, S7 geen ir blaster en absurde kosten bij een kapot scherm en de S8 wellicht geen 3,5 mm jack en ook geen ir blaster ?
Hoop dat mijn S5 het nog lang volhoudt.
Ja, dat IR ding is helemaal geweldig! Gebruik het veel vaker als dat ik eerst gedacht had. Ik heb met de S6 nog over mijn hart gestreken, want ook ik was kwaad dat er geen SD kaart in kon. Uiteindelijk een S6 met meer opslag gekozen, maar als ik nu ook nog de 3,5mm moet missen is het klaar. Dan bied de OnePlus een heel goed alternatief!
Ik vertik het om met die verloopjes te gaan werken.
Prima. Maar
Ik heb een pracht van een koptelefoon en die wil ik gewoon zo vanuit de jaszak kunnen pakken en inprikken.
Als je een goede (of is hij alleen prachtig om te zien?) koptelefoon hebt heeft die sowieso een 1/4" jack dus een verloopje daar ontkwam je al nooit aan. 1/4" jack is robuuster en heeft iets betere audio karakteristieken. Ook is dat gewoon de standaard in professionele apparatuur en koptelefoonversterkers.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 8 december 2016 13:19]

Ik vroeg me al af hoe de mensen nu reageren die me voor gek verklaarden toen ik zei dat na Apple ook Android telefoons steeds meer de 3.5mm jack zouden laten vervallen ;)
gewoon die gare toestellen niet kopen!
Ik ben nooit Samsung fan geweest, maar als ze deze 3.5mm jack er ook uit gaan halen hoop ik echt dat ze dik falen! De meeste mensen zullen dit niet accepteren!
What's next? een telefoon zonder belfunctie?
What's next? een telefoon zonder belfunctie?
dat heet een ipod touch
Was al fan vanaf de galaxy S tot aan de note 4.
Maar die edge die ook nog eens onbetaalbaar is als je scherm stuk is nee dank je.
Heb nu voor ongeveer de prijs van een S6 edge los scherm een nieuwe lumnia 950XL en dat bevalt prima.
nou nou, de eerste (mobiele) telefoons hadden ook geen 3,5mm jack. Het is gewoon retro ;)
Wat ik nog vreemder vindt is de titel van dit artikel.
Er worden al 2 dagen lang links gestuurd naar tweakers met de newspost dat Samsung de 3.5 mm headphone jack gaat schrappen. Verscheen al 2 dagen terug op sammobile.

Nu 2 dagen later komt de headline met het bericht over het weglaten van een fysieke homebutton en daarin wordt het weglaten van de headphone jack ergens subtiel onderin vermeldt.

Bij een bepaalde concurrent gaat dat precies andersom.

Anti clickbait ?
Weet je wat? Ik ga je een geheimpje vertellen: Apple is helemaal niet de eerste die het doet. Reeds jaren terug had je telefoons waarbij de audio netjes bij op de USB poort zat ipv een aparte 3,5mm jack.
Dat weet ik ook wel, daarom zei ik ook "steeds meer"

[Reactie gewijzigd door gjmi op 8 december 2016 12:45]

Volgens mij was dat niet USB, maar een fabrikantspecifieke aansluiting die USB en (analoge) audio combineerde.
edit:
Volgens mij is dit geen gestandaardiseerde USB-stekker

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 8 december 2016 13:59]

Das grappig, na lang zoeken kan ik geen enkele reactie vinden waarin je voor gek word verklaard, kun je dat misschien verhelderen? Zouden die reacties dan uit Google gewist zijn?

Wel (een hoop) mensen gevonden die het niet op prijs kunnen stellen en Apple voor gek verklaren :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 8 december 2016 10:58]

Aux koptelefoons zijn zoooooo 2013..
Er bestaat ook iets als geluidskwaliteit. Via Bluetooth is de kwaliteit echt stukken minder dan wanneer je met kabel luistert.
Mooier zou zijn als alle high end koptelefoons met WiFi uitgerust zouden zijn voor geluidsoverdracht.
Zit BT 5 op, gaat helemaal goed komen. Ik kijk er wel naar uit eerlijk gezegd. Vind die draadjes maar niets.
99% van de mensen loopt met dopjes van de action. Ik denk niet dat die verschil gaan horen.
Dus maakt het niet uit?
Mijn punt is dus dat voor de mensen die er wel om geven, ze dus op geluidskwaliteit er op achteruit gaan.

Mocht BT5 de gewenste kwaliteit leveren, dan is dat opgelost, mits je een BT5 koptelefoon hebt.
Voor samsung maakt dat inderdaad niet uit.

Die maakt een telefoon voor de massa. Er zijn ook mensen die perse een verwisselbare accu willen hebben en die worden ook benadeeld.

Het marktonderzoek zal wel uitgewezen hebben dat de massa het niet interesseert.
Inderdaad. Als ik echt veel muziek zou luisteren, zou ik wel een draadloos setje kopen.
Precies, maar lang niet iedereen luister echt veel muziek via zn telefoon, die 20~30 uur per jaar dat ik luister wil ik dan weer wel graag dat het via knappe oordopjes gebeurd (25 euro CX300-II senheiser), daar doe ik een jaar of 5 mee voordat ik weer nieuwe koop (omdat ik ze kwijt ben niet omdat ze stuk zijn). Ga er echt geen 100 euro voor uitgeven aan dopjes die nog sneller kwijt zijn, en voor mij verder helemaal niks toe voegen...

In de auto luister ik 100den uren per jaar naar muziek, die is wel draadloos, en vind ik een duurdere radio de prijs ook waard.

Ik zou echt balen als het dus niet meer kan, aan de andere kant kan ik het wel missen gezien ik niet superveel muziek luister via de 3.5mm jack, echter is dat nou net onder het fietsen, iets waar ik een hekel aan heb, dus fietsen zal ik dan ook niet snel meer doen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 8 december 2016 14:09]

Ik ben het echt werkelijk waar helemaal met je eens.

Vooral:
gezien ik niet superveel muziek luister via de 3.5mm jack, echter is dat nou net onder het fietsen, iets waar ik een hekel aan heb.
Dan zal toch de vingerafdruk scanner aan de achterkant zitten zoals bij zoveel van die chinese smart phones ? Of ze stappen af van fingerprint :)
Een maand geleden nog gelezen dat ze de vingerafrdruk sensor in/onder het scherm willen gaan inbouwen en dus niet in de home button.
Bron.
Of het hele scherm is een vingerafdrukscanner (of het onderste gedeelte of zo)
Nieuwe functie, geen 3.5 mm jack, en ook hebben ze de "courage" om de fingerprint sensor weg te halen. Volgend jaar zetten ze het er allebei weer op, en halen ze de speakers weg
Gewoon omdat ik benieuwd ben, maar wat is het nut er van om de 3,5mm jack te verwijderen? Neemt dit intern zo veel ruimte in dat het daadwerkelijk ruimte overlaat voor een bijv. een grotere accu?
Ik ben zelf geen audio specialist, maar ik heb van meerdere mensen gehoord dat door het gebruiken van USB-C (Android etc) en Lightning (Apple), er een betere DAC kan worden gebruikt (correct me if i am wrong). En ik denk ook doordat USB-C en lightning zo breed inzetbaar zijn (audio/beeld/data transfer ) dat fabrikanten de ruimte die het biedt inderdaad liever voor andere dingen gebruiken. Plus het bevordert natuurlijk ook de verkoop van wireless headsets. Zoals wat ik gedaan heb :')
Ik mag er vanuit gaan dat er geen DAC nodig is om de audiostream over USB-C naar buiten te pompen. Er zat een DAC in het verloopkabeltje, of in de headset moeten zitten die de audiostream omzet naar een analoge spanning voor de luidsprekers/koptelefoon.
When using a Lightning connection, headphones manufacturers can use their own higher quality digital signal processor, digital-to-analog converter (DAC), and amplifier in order to create a deeper, more full sound. Traditional headphones have to rely on what the iPhone can do with its own analogue circuitry. Lightning headphones? Not so much.

http://www.redmondpie.com...t-decision-with-iphone-7/

Zoals ik zei, ik ben geen audio specialist :') Dus ik heb ook geen idee of dit een legitieme reden is.
Heb je door dat je gewoon herhaalt wat mkliko zei?

Een DAC converteert een digitaal signaal naar een analoog signaal, zoals je zelf al zei. De geluidskwaliteit is voor een deel afhankelijk van de gebruikte DAC.

Als het geluid over USB (welke versie dan ook) of lightning naar buiten gaat, is het nog steeds een digitaal signaal. Als je dus een usb of lightning headphone gebruikt, zit er een DAC in je headphone. Je kunt dan dus invloed uitoefenen op de geluidskwaliteit door een betere headphone te gebruiken met o.a. een betere DAC.

Bij gebruik van een analoge aansluiting (3,5mm jack), moet er een DAC in de telefoon zitten, waar je dus niet zomaar even een andere voor in ge plaats kan kiezen.

Overigens pleit ik hiermee niet voor het verwijderen van de 3,5mm jack, want ook als die wel aanwezig is kun je prima een bluetooth of usb headset gebruiken als je dat wilt, lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Bakove op 8 december 2016 11:32]

Hoe dacht je dat de speakers in je telefoon aan een analoog signaal komen? Er zit dus sowieso al een dac in je telefoon.
Als we het dan over geluidskwaliteit hebben, bluetooth gebruikt zijn eigen lossy codec. Dus nu gaat je telefoon eerst je mp3 decoden, en daarna opnieuw encoden, wat dus sowieso tot kwaliteitsverlies leidt. Vervolgens moet er dus in elke headset een DA converter zitten, die ook weer stroom nodig heeft. Wat er dus voor zorgt dat je weer meer dingen moet opladen, zonder dat de kwaliteit erop vooruitgaat. En je maakt mij ook niet wijs, dat de DA converter die in het verloopkabeltje zit zoveel beter is als wat er normaal ingebouwd zit. (afgezien van het feit dat er nog steeds een ingebouwde DA converter nodig is, om de interne speakers aan te sturen)
Wat hebben de speakers uit je telefoon nou met geluidskwaliteit te maken? Op het moment dat je muziek luistert uit de speaker van je telefoon, dan doe je dat sowieso niet omdat je een zo goed mogelijke geluidskwaliteit wilt ervaren neem ik aan. Daar is je telefoonspeaker gewoon niet goed genoeg voor. Daar heb je dus geen top of the line DA Converter voor nodig.

Jij haalt nu bluetooth aan, maar volgens mij had ik het over USB en lightning headphones.

Overigens heb ik ook niet gezegd dat ALLE headphones met een eigen DAC een hele goeie hebben. Nou zullen er inderdaad meer dan genoeg headphones zijn met mindere DACs, maar er zij er ook wel degelijk met betere DACs. Dat was nou juist het hele punt. Je hebt keuze.

Nogmaals, ik pleit niet voor het weglaten van de 3,5mm aansluiting. Ik licht gewoon toe waarom men zegt dat de geluidskwaliteit potentieel beter is bij gebruik van USB of lightning.
ok fair point, dat ben ik met je eens :)
Beide oplossingen zijn mogelijk met USB-C: DAC in phone of externe DAC. In smartphones moet altijd een DAC zitten voor de speaker en earpiece dus is het niet nodig om een externe DAC in te bouwen in headphones
Dus USB-C kan een analoog audio signaal doorgeven? Heb even gezocht, maar dat kan ik niet vinden. Voor zover ik kan UBS-C de audiodata enkel digitaal doorgeven, waardoor er ten allen tijde een externe DAC benodigd is.

Uiteraard moet een telefoon ten allen tijde een interne DAC hebben voor de luidsprekers, maar gezien de kwaliteit hiervan relatief minder is zal deze DAC ook minder kostbaar en in formaat wellicht kleiner kunnen zijn dan wat tot nu toe gebruikelijk is.
Volgens een article op Anandtech wel (als ik het goed lees):
http://www.anandtech.com/...-usb-typec-specifications

As reported, the USB Audio Device Class 3.0 specification supports both analog and digital audio. Analog audio is easy to implement and it does not impact data transfers and other functionality of USB-C cables since it uses the two secondary bus (SBU) pins. Some device makers may find the analog audio feature of the standard to be a relatively simple way to add certain smart capabilities to their headsets without major redesign of hosts. While analog USB-C audio will not help to shrink dimensions of portables, it could be particularly useful for non-mobile devices, where miniaturization is not crucial, but where port space is at a premium or where additional features either make sense (infotainment, sport equipment, etc.) or are fundamental (VR HMDs).

[Reactie gewijzigd door Kvuivbribumok op 8 december 2016 11:22]

Top. Bedankt voor de info.
ik denk dat dat weer mee valt, want hoewel je voor een 3,5mm poort een iets grotere DAC nodig schijnt te hebben, levert dat echt geen enorme ruimte besparing op ook de connector zelf zal hooguit enkel mm2 in beslag nemmen dus ook daar hoef je geen wonderen te verwachten, wel kost een 3,5mm jack je behoorlijk wat last wat betreft bouwkwaliteit... het is een nogal gevoelige conector een schade is snel gemaakt... bovendien is het een aanzienlijke last voor wanneer je het toestel ECHT waterproof wilt maken.

nu maar hopen dat er eindelijk eens goede bluetooth LE, headsets komen, met een beetje fatsoenlijk geluid... want waar ik voor 25 euro bij de MM al prima oortjes van philips kan kopen, ben ik ruim 80 kwijt voor bluetooth oorjes van ongeveer gelijke (geluids)kwaliteit...
Ik heb nog *nooit* een probleem gehad met een 3.5mm jack, en ik denk dat ik net zoals iedereen er sinds de walkman-periode toch al wel héél achter de rug heb. Het apparaat waar die jack in steekt begeeft het quasi altijd eerder dan die jack zelf.
En er zijn nu ook toestellen mèt een 3.5mm jack die waterdicht zijn, dus dat is ook helemaal geen reden.
Zal waarschijnlijk deels inderdaad wel weer allemaal marketing zijn. Verwijder de standaard die iedereen nu gebruikt zodat ze over gaan op de (nu nog) duurdere variant. :'(
Lijkt mij ook stug, aangezien je een extra decodeerchip nodig hebt die ook plaats inneemt en warmte produceert.
ur? Waar haal je dat vandaan?
Ze halen hem weg omdat hij door Bluetooth overbodig geworden is. Bluetooth zit toch al in het toestel, dat is niets extras......

De reden om hem weg te halen is "omdat het kan". Als Apple het doet dan zal het wel "premium" zijn dus moet Samsung dat ook doen op hun "premium" toestellen. anders "lopen ze achter".

Voor mij dus per definitie een no-go. Ik heb een active noise-cancelling headset van een paar honderd euro. Die is voor mij veel belangrijker dan de telefoon. En dus zal ik een telefoon waar ik die headset niet bij kan gebruiken zowieso verwerpen.
Ooit gehoord van een verloopje?
een verloopje voor wat?
Anoniem: 93248
@aimbob8 december 2016 15:44
USB-C naar 3.5mm bijvoorbeeld, zoiets levert Apple toch ook als oplossing voor de mensen die per se een 3.5mm jack willen?
De oplossing voor een zelf veroorzaakt probleem. :o
Ik noem dat eerder evolutie of zelfs technologische vooruitgang. Persoonlijk gebruik ik de 3.5mm jack nooit op mijn telefoon. Als het design/waterdichtheid/whatever van de telefoon ten goede komt dan kan ik die aansluiting prima missen.
Andere mensen balen ervan dat de 3,5 mm aansluiting er niet op zit en wijken uit naar een andere telefoon.

Jij bent niet verplicht om de 3,5 mm aansluiting te gebruiken als deze er op zit.

Geef je klant zelf de keuze en dring niets op. Van sporters hoor ik vaak dat ze juist draadjes willen om te voorkomen dat ze de oordopjes kwijt raken.

Daarnaast heb je weer een apparaat met een batterij die opgeladen moet worden - imho geen vooruitgang qua milieu.

Ik vind het geen goede keuze van fabrikanten (niet alleen Apple) om de 3,5 mm aansluiting weg te laten.
Ik reageer dan ook persoonlijk. Zoals ik al aangaf mag wat mij betreft die 3.5mm jack prima komen te vervallen als dit andere zaken zoals design of waterdichtheid ten goede komt.

Dat er mensen minder blij mee zijn snap ik ook, maar zoals jij al zegt kunnen deze mensen prima uitwijken naar andere toestellen.

(ik bezit trouwens zelf een Lumia 950, dus geen sprake van Apple fanboyisme mocht ik eventueel die indruk hebben gewekt)
Dit bedoelde ik inderdaad. Het mogelijk maken om alsnog via die usb-c geluid te krijgen.
Wat bedoel je met een extra decodeer chip? Een DAC zit sowieso al in het toestel voor de luidsprekers of er nu wel of geen 3.5MM Jack aanwezig is. Van een extra decodeer chip lijkt mij dan ook geen sprake.
Waarvoor? Zouden ze daar niet gewoon het al bestaande Bluetooth/usb voor gebruiken?
Ik vraag me inderdaad ook af wat hiervoor de beweegredenen zijn. Of het neemt teveel ruimte in beslag voor andere componenten (accu inderdaad), of het is te dik waardoor ze de telefoon niet super dun kunnen maken.

Verder kan het natuurlijk ook zo zijn dat omdat het scherm wellicht dus helemaal eromheen gekromd is ze hier geen uitsparing kunnen maken voor de ronde jack.
Als je alle reacties zo leest is het verwijderen van de 3,5mm-jack toch echt wel een hot issue. Zoals ook bij dit artikel over de home-button hoeft er maar ergens verwezen te worden naar de headphone-jack en we zijn los ;)

Maar waarom het verdwijnen van de fysieke home-button nu zo'n probleem is begrijp ik niet helemaal. Hier op Tweakers was de OnePlus One en is de Nexus reeks erg populair, deze maken allemaal gebruik van de prima on-screen buttons in Android.

De vingerafdrukscanner kan overal geplaatst worden; tegenwoordig zelfs onder het glas en wie weet maakt de extra ruimte wel plaats voor stereo speakers (wordt vaak als gemis opgemerkt in comments in reviews) of behoud van de 3,5mm-jack.

Van de andere kant, misschien komt er ook wel weer een knop bij.

[Reactie gewijzigd door pimsaint op 8 december 2016 14:53]

ik heb liever (capacitive) buttons onderaan dan echt buttons op het scherm.
Anoniem: 808653
@Tomskii58 december 2016 12:23
Ik heb het verschil niet gemerkt bij mijn xperia toestellen, meer kan ik er niet van zeggen eigenlijk.
En ik heb liever onscreen buttons. Zoveel mensen, zoveel wensen ;)
Idd ik vind de homeknop echt super chill bij de s7 en sowieso de layout. De terug knop aan de linker kant wat je bij veel toestellen ziet ergert mij mateloos.
Ik ben links en vind het juist erg fijn als die knop links zit. Precies de reden dat ik fysieke knoppen niet fijn vind en ik liever softwarematige knoppen heb op een locatie waarop ik ze fijn vind.
Je kan de fysieke knoppen ook omwisselen met Xposed modules
80% van de verkochte android toestellen heeft wel een homeknop. Dat er minder toestellen zijn met homeknop die meer verkocht worden zou kunnen zeggen dat mensen die knop wel kunnen waarderen ;)

Er zijn zeker nadelen aan fysieke knoppen. Nooit last van ondervonden overigens. Maar op voorhand weet ik al dat de onscreen knoppen mij gaan irriteren. Nemen ruimte in (nee niet overal ik weet het). Werken niet als je scherm uit staat (fysieke homeknop wel).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 8 december 2016 12:49]

Is heb al jaren een Nexus en een iPhone naast elkaar en ik vind de Home-knop zo enorm overbodig. Neemt alleen maar ruimte in voor iets dat prima zo niet beter on Screen kan.

Maar goed nostalgie regeert bij veel mensen.
Hoezo nostalgie? Je wekt hiermee de indruk dat mensen niet in staat zijn om te bepalen wat zij wel of niet praktisch vinden. Ik zou echt balen als een stekker wanneer homebuttons verdwijnen. Er zijn genoeg praktische kanten aan een homebutton en dan heb ik nog niet eens over de ruimte die het op je scherm scheelt.
Die ruimte onder mn scherm zit er bij 90% van de telefoons met onscreenknoppen ook. Niet echt een argument dus imho, screen-to-body ratio is niet echt anders met of zonder fysieke knoppen.

Ik zie gewoon nadelen (heb ze nog toegevoegd aan mn vorige post) heeft weinig met nostalgie te maken.

Hoe start ik op een nexus instant de camera op, bij mn samsung s7 is dat dubbeklik op mn homeknop?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 8 december 2016 12:48]

Op een Nexus 5 kan je de camera direct starten door dubbelklik op de powerknop.
Welke knop? Het scherm staat uit, er is dus ook niks zichtbaar? Dus je moet een extra handeling verrichten (scherm aan zetten)? Oftewel een nadeel van onscreen knoppen?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 8 december 2016 12:49]

OP3 gebruiker hier, ik teken een O op het scherm en de camera gaat aan. Tijdens de camera een streepje naar beneden is schakelen naar video.
Dubbeltik geeft tijd, dubbeltik en hij gaat weer uit, en een V voor de zaklamp.

Edit: Er zijn ook nog commandos (< en >) voor muziek maar die gebruik ik niet.

[Reactie gewijzigd door Aardappel op 8 december 2016 13:18]

Dat een scherm uit staat hoeft niet persé te betekenen dat die "knop" niet gebruikt kan worden. Je hoeft als fabrikant maar aan te geven als een Feature* dat je je telefoon aan kan zetten door onder op het scherm te tappen.
Op de zelfde manier als LG ( en anderen wss ) knock on code laten werken.
Ik waardeer je mening, maar dat 80% van de recente android toestellen een fysieke homeknop heeft kan ik toch echt nergens terugvinden. Ja, het zijn er een hoop, vandaar mijn schatting van 50%. Maar als ik zo even blader door de Pricewatch en bijvoorbeeld een site als Banggood, dan kom ik toch héél wat (lees meer dan de helft) toestellen zonder home-knop tegen.

Mijn punt: Android komst standaard met een navigatiebar voor on-screen buttons waar meer en meer gebruik van wordt gemaakt. Naar mijn idee is het weglaten van de home-knop in de S8 dan ook alles behalve schokkend nieuws...
80% van de verkochte ;)

Net zo uit de lucht gegrepen als jou 50% overigens...
Die bombarie snap ik wel, ze hebben er altijd aan vastgehouden daar waar de andere fabrikanten vanaf zijn gestapt. Toegegeven, ik vind de mechanische knop vele malen prettiger t.o.v. een touch-variant. Misschien voor mij persoonlijk, ik maak mijn telefoon ermee wakker (kan ook met de aan/uit knop maar daar zit mijn duim dus nooit want ik ben linkshandig) en ik start er de camera mee.

Met de digitale variant moest ik bij een "double-tap" steevast aanraken, duim van het scherm en weer aanraken. Die mechanische knop heeft als voordeel dat je jouw toestel goed vast hebt omdat je de knop met de duim niet hoeft los te laten. Dat andere toestel heb ik meermaals bijna laten vallen tijdens een double-tap op de homeknop en ben dat maar met twee handen gaan doen (mand 1 houdt vast, hand 2 doet het werk op de homeknop). Dus hoewel ik het ergens wel snap zie ik het niet per definitie als een vooruitgang.
80% geen homeknop? 20% misschien. De iphone 7 heeft ook geen fysieke homeknop meer en ik vind het verschrikkelijk die surrogaat- immitatie klik. Voor mij, samen met het ontbreken van de 3,5 jack inderdaad reden om de iphone 7 al maanden werkloos in de kast te hebben liggen. Jammer als Samsung ook die kant opgaat.
Ik begrijp het hele idee van die homeknop niet helemaal. Weglaten wel;
Zowel hardwarematig áls softwarematig zou een home button overbodig mogen zijn.
Dat begrepen ze bij Nokia in 2009 al. Het Maemo platform (Nokia N900) en opvolgende Meego platform (Nokia N9) kende geen home button. Vooral in de laatste was dit prachtig uitgewerkt.

De treffende metafoor van toenmalig Nokia design director Marko Ahtisaari was in de trend van: "In je eigen huis ga je toch ook niet telkens terug naar de voordeur als je naar een ander vertrek in je huis wil." ... mooi was dat... en het werkte heerlijk. Maar het mocht geen succes worden. Het besturingssysteem is kort daarna gekilled.

Note: de video waarin Marko Ahtisaari bovenstaande uitspraak deed, blijkt helaas offline te zijn gehaald. Iemand misschien een mirror? Het is niet deze, hoewel ook mooi.
De Galaxy S8 krijgt een oledscherm die helemaal om de zijkanten gekromd zit
Dit lijkt mij persoonlijk echt een domme zet. Hoe wil je de telefoon nog vast houden als het scherm aan de zijkanten rond de behuizing is gekromd, de s7 egde heeft nog wel een kleine border aan de zijkant maar als deze helemaal om de zijkant gekruld wordt.... Ze hebben vast een feature dat het scherm de aanraking van je handpalm niet registreert maar toch werkt dat nooit helemaal vlekkeloos en zal het voor veel irritatie zorgen verwacht ik...
Is de zijkant dan ook touch-sensitive? Als er alleen notificaties worden weergegeven (bijvoorbeeld) lijkt me dat niet nodig en kun je hem dus zonder problemen aan de zijkant vasthouden :)

Een vingerafdrukscanner in het scherm zou wel gaaf zijn!
Ergonomisch gezien is wat mij betreft een kleine afronding aan de randen van het scherm het fijnst (denk aan de Nexus 4 of de iPhone 6). Als je vingers bij zijwaartse bewegingen niet tegen een rand aan kaatsen voelt deze beweging veel natuurlijker.
Jammer. Ik vind zo'n knop waar je controle over hebt echt ideaal.
Met die aanraak dingen gebeurt er veel te vaak iets wat ik niet wil.

Die virtuele knoppen op het display (standaard android?) zelf vind ik ook echt ondingen
Plus dat ze bij oled schermen nog weleens willen inbranden.
Bij mijn Nexus 6P zijn het niet altijd-aan knoppen. Bij apps als Whatsapp wel, maar op de homescreen is bijvoorbeeld de zwarte rand er niet, alleen de knoppen zijn te zien (dus minder inbranding), en bij apps als Chrome o.i.d floepen ze weg , en als je onderin tapt komt ie weer omhoog. Was vroegah niet zo inderdaad, maar ze leren ook ;)
Ook dan zijn de knoppen zelf altijd wit en dus altijd meer verlicht dan alles er omheen. Het is gelukkig wel zo dat het inbrandprobleem een veel minder groot probleem is dan vroeger, maar de S7 aan het draadje bij de locale Phone House had een maand na release al het Phone House logo ingebrand. Wat dat betreft blijft het toch een beetje oppassen...
maarja, die dingen staan hele dagen aan, volcontinu, dat is niet vergelijkbaar met wanneer je de telefoon gebruikt. Ik heb nog nooit inbrandingen gehad.
Ik wel op mijn S3 en S5 stonden het toetsenbord en de statusbalk iconen ingebrand. Op mijn S7 begint het ook al heel klein beetje maar sinds de S7 zet ik de helderheid niet meer zo hard en wissel ik de klok eens van positie zodat alle iconen eens op een andere plaats staan. Blijft toch een nadeel van oled schermen.
Kan dit bij de moto x 2014 ook worden ingesteld? Of is dit een extra functie van de Nexus?
Dat durf ik niet te zeggen, zou android 7 kunnen zijn?
iPhone 7 heeft ook een virtuele home knop en die bevalt prima!
Die zit echter in de grote bezel onder het scherm. Niet in het scherm
Het is inderdaad een "touch" knop, maar het verschil is wel dat deze lager ligt dan de rest van het scherm en het dus door het randje wel "voelt" als een echte knop (naast natuurlijk de haptic feedback). Dit heb je bij de terug, home en apps touch knoppen bij veel Android telefoons niet.

Wanneer ze bij de S8 hetzelfde doen als bij de iPhone kan het redelijk goed werken. Het randje zorgt er voor dat je toch zonder te kijken gemakkelijk de homeknop kan vinden.

[Reactie gewijzigd door lepel op 8 december 2016 10:25]

Het is toch echt nog een apart element onder het scherm, dus niet virtueel.
Tja dat is toch niet helemaal hetzelfde. Dat is een aparte capacitive touch knop. Dezelfde soort tech als dat de twee knoppen naast de home knop bij de Galaxy S reeks heeft (met daaraan toegevoegd TouchID en een aparte rand erond). Echte 'on-screen' knoppen voelen toch wel heel anders aan.

Ben er van overtuigd dat Apple binnen dit en een paar jaar wss ook de 'on-screen' knop gaat gebruiken en dat zal enorm wennen worden voor Apple gebruikers. Veel meer dan nu het geval is met deze aparte capacitive knop. Lijkt wel of Apple dit als een overgang gebruikt, een soort van geleidelijke gewenning.
Als ik me niet vergis is de homeknop van iPhone 7 ook geen fysieke knop meer maar een touch knop die voelt alsof je m indrukt dmv trillen. Zoiets kan hier ook gedaan worden wellicht.
Ben ik helemaal met je eens. Het fysiek kunnen indrukken en naar je home scherm gaan is in mijn ogen ook echt ideaal.

Ik had ook die virtuele knoppen op mijn display (HTC M8) en dat vond ik helemaal niks. Voor mij voelt het gewoon een stuk minder als je de knop niet daadwerkelijk in kunt drukken (bovendien haatte ik de befaamde zwarte balk). Bovendien moest je het scherm bij bijvoorbeeld chrome aantikken om ze tevoorschijn te halen, toch weer een extra handeling!
Helemaal mee eens!

Toen de fysieke toetsen verdwenen op alle toestellen was ik even verdrietig. Helemaal bij de scherm toetsen waar geen logotje op het glas staat wat de "toets" doet. Dan moet je eerst wat op die knoppen drukken tot het licht aan gaat, en dan pas weet je welke knop je moet drukken. Verschrikkelijk....

Hiervoor geldt hetzelfde als de telefoons zonder 3.5mm jack, niet kopen en hopelijk zijn er genoeg die zo denken, dan komen ze gewoon weer terug.
Sterker nog in hun Keynote bij de release vannde note 7 lachten de vertegenwoordigers van Samsung Apple zelfs uit vanwege het weglaten van een 3.5 mm jack.

32 sec in dit filmpje:

https://youtu.be/rEcshq_UacM
Sneu eigenlijk eh, dat gefit, en uiteindelijk wel kopieren. Niet de eerste keer dat we het zien en zal ook echt niet de laatste keer zijn. Begon al met microsoft die de 1e iphone uitlachte omdat het fysieke toetsenbord ontbrak. Later werd het lachen om de bizar grote 4.8 inch htc en samsung toestellen.

Ik vind overigens wel dat een headphone jack gewoon op een telefoon hoort. Zeker bij mainstream telefoons als een iphone of galaxy s, waar mensen uit alle lagen van de maatschappij gebruik van maken. Je stoot de mensen die weinig tot niets van techniek snappen, en die tevreden zijn met hun 25 euro koptelefoontje tegen het zere been.
Is ook sneu idd.
Maaris ook steeds populairder tegenwoordig, dat spel tussen bedrijven.
Wat ik alleen erg vindt is dat de commercie ook objectieve verslaggeving van nieuws sites in gevaar brengt vanwege sponsoring of reclamedeals. En dat jan met de korte achternaam dit natuurlijk gewoon overneemt.
Media heeft zelf geen macht meer, maar wordt als pion gebruikt door de megaconcerns.
Yep. Schijnt ook bij nu.nl gebeurt te zijn. Van, als jullie geen goede, positieve review schrijven krijg je geen producten meer of word je niet meer uitgenodigd voor evenementen. Dan is nu.nl natuurlijk ook commercieel, maar een je hoopt natuurlijk wel dat ze eerlijk en onafhankelijk blijven.
Samen met de geruchten dat de S8 de 3.5mm jack zou schrappen ben ik toch wel erg benieuwd naar de koers die Samsung gaat varen. Ik heb zo'n idee dat na het debacle van de Note 7, Samsung met een futuristisch toestel moet komen om weer de 'wow' factor terug te laten komen. Daarnaast denk ik dat Samsung stiekem gedwongen is om meer uit de kast te halen vanwege de geruchten dat een van de iPhones die volgend jaar uit komt minimale bezels en hoog scherm/bezel ratio heeft (meen dat er een contract was met Sharp om die schermen te leveren voor volgend jaar). Al met al wordt 2017 wel een interessant jaar in de smartphone space :)
Ja je zegt wel ze 'moeten' met iets komen met een wow factor maar als dat ten koste gaat van de winstmarge gaan ze dat dus niet doen.

Uiteindelijk zit er een bepaalde winstmarge op die telefoons die ze moeten halen en als ze er extra dingen in gaan stoppen omdat de Note 7 is mislukt dan gaan ze dus minder verdienen op de S8 en dat gaan ze natuurlijk niet doen.
Of een "gewone" s8 en een duurdere "speciale" s8 zoals ze nu de flat en de edge hebben.
Normaal mis ik zulke dingen snel, maar de fysieke homeknop mis ik niet, op mijn Nexus 5 werkt de virtuele homeknop prima.
Jammer, ik snap dat het tegen de Android richtlijnen ingaat maar ik vind het toch een handig ding om blind de camera op te starten/spraakcommando's te initiëren.
Camera opstarten kan ook met 2x aanknop indrukken, en spraakcommandos kunnen met "okay google"

Ik ben persoonlijk een fan van geen fysieke knop, mijn nexus 5x heeft er geen en ik mis het absoluut niet. Neemt alleen maar meer ruimte in waar bijvoorbeeld ook front facing speakers kunnen zitten.

[Reactie gewijzigd door MrTomatosoup op 8 december 2016 11:00]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee