Gerucht: Samsung zet optische vingerafdrukscanner in Galaxy S8-serie

Samsung wil volgens een nieuw gerucht de Galaxy S8-serie uitrusten met een optische vingerafdrukscanner. Daarnaast zou de S8 edge een 5,5"-scherm met 4k-resolutie hebben dat aan alle kanten gebogen is.

Een optische vingerafdrukscanner werkt door het maken van een 'foto' van de vingerafdruk, waarna de scanner voor herkenning zichtbaar licht uitstraalt en zo de vinger probeert te identificeren. De informatie is afkomstig van een telefoonblogger op het Chinese sociale netwerk Weibo. Het voordeel van een dergelijke scanner is dat hij niet in een homeknop hoeft te zitten, merkt SamMobile op. Hij kan ook in een scherm verwerkt zijn.

Dat is nodig, omdat Samsung de S8 edge wil uitrusten met een scherm dat aan vier kanten gebogen is. Waar de S7 edge en Note 7 alleen aan de zijkanten gebogen zijn, moet dat bij de S8, of een edge-versie daarvan, ook aan de boven- en onderkant zo zijn.

Een andere blogger heeft op Weibo mogelijke specs van de S8 edge gepost. De telefoon zou beschikken over een 5,5"-oledscherm met een resolutie van 3840x2160 pixels. Een dergelijk scherm zou zich beter lenen voor onder meer virtual reality dan de schermen die Samsung dit jaar gebruikt, omdat de pixeldichtheid hoger zou zijn. De soc zou een Exynos 8895 zijn, met op 10nm geproduceerde processorkernen. Het is in dit stadium lastig te schatten welke geruchten op waarheid berusten en welke niet. De ervaring leert dat veel van de geruchten kloppen, maar sommige blijken later niet uit te komen.

Tot nu toe bracht Samsung zijn Galaxy S-telefoons steevast in het voorjaar uit en als dat patroon zich doorzet, komt het toestel in de lente van 2017 op de markt. In de afgelopen jaren greep de fabrikant de zondag voor telecombeurs Mobile World Congress aan voor de presentatie van het toestel. Als dat weer gebeurt, zou Samsung de S8-serie op 26 februari 2017 aan de wereld tonen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

27-10-2016 • 10:03

74 Linkedin

Reacties (74)

74
67
31
1
0
27
Wijzig sortering
Kan iemand mij vertellen wat het praktisch voordeel is van het hebben van een 'Edge-scherm'? (behalve dat het er best wel leuk uitziet...)

Oké, je hebt vrijwel geen bezel, maar zoals bij de S7-reviews bleek, is de handpalm-detectie niet, of niet altijd aanwezig, waardoor typen bemoeilijkt wordt... ;)
Als de geruchten kloppen en het is een edge scherm over heel het toestel dan heb je toch wel een ziek ding. Dan kunnen wij eindelijk naar 100% scherm op een telefoon.
Speaker voor het bellen moet makkelijk te verbergen zijn achter een scherm zonder je er last van hebt. Ben alleen wel benieuwd hoe ze het dan doen met de front camera.
Als een gebogen scherm nog de enige optie is, vraag ik me af óf mijn volgende zakelijke toestel nog wel een S8 gaat worden.

Ik vind de edge optie namelijk niet fijn, gevoelig bij vallen en het heeft voor mij niet echt meerwaarde. Misschien is het gewenning, maar ik heb liever een plat scherm en een fatsoenlijk rubber hoesje tegen vallen en stoten.
In principe is het mogelijk een camera achter een scherm te plaatsen en toch tussen de pixels 'door' te kijken, met ongetwijfeld een boel corrigerende maatregelen. Tenminste Apple heeft daar ooit een patent op aangevraagd.

Net als ze patent hebben gevraagd op een 'scherm wat om een telefoon heen gewikkeld is' dus altijd weer voer voor advocaten op welk moment dat genoeg op de concurrentie, zoals deze Samsung gaat lijken.
Dat is toch wat Xiaomi gedaan heeft met hun nieuw toestel :)
nieuws: Xiaomi kondigt randloze smartphone en Mi Note 2 met 'edge-scherm' aan

Daar zit de frontcamera en alle sensoren achter het scherm verstopt!
De front-camera zit daar rechtsonder, en dus niet achter het scherm. Staat in de afbeeldingen in het artikel waar je naar verwijst :)
Oh, dat vond ik dus totaal niet duidelijk xD Er staat zo "where did the "..." go", maar zonder duidelijke verwijzing waar het dan wel zit :) Dus ik dacht verstopt achter het glas!

Dankjewel voor de info!
In plaats van een front camera, is een klein LCD'tje op de achterkant misschien een idee voor het maken van selfies. :)
De enige écht handige optie van mij S6 Edge+ is de nachtklok. Zelf word ik regelmatig wakker midden in de nacht en dan is zo'n traditionele wekker met grote rode cijfers me toch iets te fel :)
Ik heb zo'n sony wekkertje (vierkant ding). Die projecteert de tijd op het plafond. Dat is écht ideaal :)
Alleen als je een rugslaper bent :P
slapers zien het niet ;)
Het voordeel voor mij is dat het 't smalste 5,5" toestel is. Ja, en het ziet er leuk uit :P Het hoeft niet altijd praktisch nut te hebben toch?

Handpalm-detectie werkt hier overigens vrij goed en ik heb zeker geen problemen met typen.
Ik heb zelf de edge, en gebruik hier maar 3 functies van
- de nachtklok, geweldig makkelijk want mn telefoon slingert altijd ergens in het bed, opladen doe ik s morgens tijdens het douchen ff met de fast charger, dan komt ie de dag weer door.
- de rand gloeit oranje als mn vriendin belt, en groen als mn ma belt. De interpretatie van de kleuren laat ik aan jullie over :P
- ik heb mn muziek apps aan de sidebar gekoppeld, dus gewoonlijk swipe ik van rechts naar het midden, en kies dan uit het lijstje of spotify, of soundcloud of mn eigen muziekplayer. De videospeler zit hier ook tussen. Ik ben hier gewoon gewend aan geraakt, vind het handig.

Er worden overigens ook voetbalstanden op gemeld, maar vaak kijk ik toch wel :D

Al met al heb ik het toestel meer voor het design genomen, al zijn dit soort kleine toevoegingen wel leuk :)
Praktisch nut zal je er niet uit krijgen, maar esthetisch is het natuurlijk een upgrade over de "flat" versie.
Meer een kwestie van "omdat het kan" i.p.v. dat het een productivity enhancer is.
Esthetisch spreekt een 2,5D-geslepen glasplaat die overvloeit in de behuizing mij veel meer aan... 'Vorm volgt functie' vind ik een veel betere leus dan iets enkel voor de looks kopen, maar goed, dan is objectiviteit verloren & gaat het alleen nog maar over persoonlijke voorkeuren. :+
Ik dacht dat als je een hoesje hebt je ook notificaties op de scherm rand kon aflezen:

http://i4.mirror.co.uk/in...-2014-09-03-at-151218.png
Eeewwhh een hoesje...:)
Heel veel extra functies heeft het niet, of niet heel erg nuttig waarvan je denkt; waw die functie moet ik hebben.
Maar hij ziet er wel exclusief en ontzettend mooi uit!
Als die valt, dan is die extra snel kapot? :)

Het ziet er wel mooi uit, dat geef ik toe; of het ook echt nut heeft ..?
Theoretisch minder snel dan een telefoon met een zijkant van glas met rechte hoeken in het scherm. Een boog of ronding is minder gevoelig voor breuk etc dan een rechte. Uiteraard is metaal, of nog beter kunststof, beter bestand tegen een val dan een glas variant.
Het ziet er leuk uit. Praktisch nut is dat die kleiner wordt met goede screen:bezel ratio.
Nadeel, en die weegt voor mij veel zwaarder, is dat het functioneel alleen maar irritant is. Je raakt vaak per ongeluk het scherm aan met allerlei ongewenste acties tot gevolg. Ook vind ik de reflectie "rand" irritant van de buiging als je naar je scherm kijkt en er is ergens licht aanwezig.
Ik zou liever een recht scherm willen, zonder buiging, die de hele voorkant dekt, zou superstrak zijn en minder touch gevoelig, al zal dat sowieso nog wel een probleem blijven, zoals ook op de gewone S7 die dat soms heeft.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 27 oktober 2016 15:15]

Ik heb sinds kort een S7 Edge en ik heb tot nu toe geen praktische voordelen van een Edge scherm kunnen ontdekken. De Edge functies heb ik zelf direct uitgezet omdat het voor mij geen toegevoegde waarde heeft en alleen maar irritant kan zijn.
Toen ik de telefoon net kreeg moest ik ook wennen aan de manier van vasthouden omdat je sneller het scherm aanraakt.
Maar als je er aan gewend bent is het natuurlijk wel door de Edge een mooie telefoon om naar te kijken.
Ik heb werkelijk echt nog nooit problemen ervaren met de Edge schermen van Samsung...
Gek, ik ook niet op de mijne... Vind het zelfs praktisch, mijn favoriete apps direkt bij de hand. Had voorheen al een sidebar op een custom rommetje dus misschien dat dat hielp bij de gewenning?
Ik denk dat het Samsung vooral te doen is om onderscheidend te zijn ten opzichte van de concurrentie. Die proberen natuurlijk ook het eea, zoals het modulaire van de LG G5, of de dubbele camera van de iPhone.

Het voordeel voor de consument is dat de telefoon minder groot hoeft te zijn.
Kan iemand mij vertellen wat het praktisch voordeel is van het hebben van een 'Edge-scherm'? (behalve dat het er best wel leuk uitziet...)
Dat Samsung altijd een deel van de afdrukken van al je vingers krijgt, net zo lang zot ze alle 5 compleet zijn.
Ik houd het toestel vast met de rand, en daarmee bedien ik het, zelfs zonder edge Samsumg, soms. Dus ik wil geen edge.
En dus geen Samsung, op termijn.
Aan alle vierkanten gebogen + touch lijkt me sterk. Doet me denken aan Mi Mix, maar ook die heeft aan de onderkant ruimte. Deze is wel nodig voor een selfie camera. Of kunnen ze die tegenwoordig ook onder een scherm plaatsen?
Voor de rest (loudspeaker, oorspeaker, touchid) zijn te verplaatsen onder een scherm.
ik meen mij te herinneren dat apple een jaar of 2 geleden een patent had vastgelegd waarbij er lichtgevoelige 'pixels' in het scherm geplaatst werd tussen de normale pixels in. zo zouden ze samen als een soort camera kunnen fungeren (met als voordeel dat je direct de camera in kijkt als je naar het scherm kijkt). dan zou je het volledige oppervlak als scherm kunnen gebruiken.
Er staat niet dat het scherm tot de rand doorloopt. Je kan natuurlijk gewoon zoals nu bij de S7 edge de camera behouden op die plek maar het glas wat meer laten aflopen.
Zolang het scherm geen on-screen knoppen krijgt vind ik het goed. Hoe minder bezels hoe mooier een smartphone eruit ziet.
Eens! Dit is voor mij echt een reden om een Samsung te kopen. Vind de fysieke home knop erg fijn.
Als de S8 net als de Mi Mix ook aan de bovenkant geen rand heeft, dan gaat dit toch wel een must-have voor me worden ben ik bang :P

Een 4K-scherm lijkt me echter nog wat overdreven. Ik snap dat het voor de Gear VR tof is, maar in dagelijks gebruik wil ik niet dat de nog snellere processor vertraagd gaat worden door een hogere resolutie.
Wellicht kunnen ze 'm tijdens normaal gebruik op 1080p laten draaien?
Op de Note 7 kon je in de rom gewoon de resolutie aanpassen. Met gamen kan ik op me s7 Edge al kiezen of ik het op 1080 of 2150 doe.

Misschien dat die functies ook erin gezet worden.
2150 of 2160 lijkt me sterk. Wel handig dat je kan kiezen inderdaad.
Ik hoop dat in tegenstelling tot eerdere geruchten toch een niet-edge variant komt. Ik snap niet hoe dat prettig werkt, ik vind de edge toestllen niet prettig in de hand liggen, het is kwetsbaarder en met een stevig hoesje als een otterbox is het hele nut van de rand toch al verdwenen. Of ze moeten eindelijk een keer de active variant in europa uitbrengen. Het slaat nergens op dat de active toestellen enkel bij 1 provider in amerika te krijgen zijn.
Toch is het knal werk dat samsung sinds de S6 alleen maar grote stappen vooruit maakt terwijl de concurrenten lg, sony en htc het sinds dien laten afweten. Google komt nu met de pixel serie, die wat te duur zijn en voor de rest heeft samsung in android land alleen nog maar last van goedkopere chinezen.

4k zal dan voornamelijk voor VR zijn, maar bijvoorbeeld 4k 360 graden video's moet je razend snel internet hebben of je halve opslag zit bijna vol als je het wilt downloaden na een paar minutjes. En de games moeten ps1 graphics hebben als het in 4k@60 wilt draaien.
Dat is nodig, omdat Samsung de S8 edge wil uitrusten met een scherm dat aan vier kanten gebogen is. Waar de S7 edge en Note 7 alleen aan de zijkanten gebogen zijn, moet dat bij de S8, of een edge-versie daarvan, ook aan de boven- en onderkant zo zijn.
Ik heb ondertussen al een poosje de S7 Edge. De gebogen randjes zien er erg leuk uit, maar zijn in de praktijk toch wat minder handig vind ik. Ik hoop dus ook van harte dat er ook een S8 telefoon komt zonder gebogen scherm, maar wel met een schermoppervlakte die vergelijkbaar is met de Note 5 of op z'n minst de S7 Edge.
Anoniem: 705078
27 oktober 2016 10:07
Aan alle kanten gebogen ziet er imo beter uit als een s7 edge.
Die vingerafdrukscanner klinkt wel heel interessant! Zou mooi zijn als je niet "verplicht" meer op 1 gedeelte (homescreenbutton) van je telefoon je vinger hoeft te leggen.

Verder hoop ik dat ze met een 4k-scherm ze er een beetje een goeie accuduur in weten te persen.

Ik ben benieuwd!
Ik denk dat je alsnog op een bepaald gedeelte van het scherm moet leggen. Niet het hele scherm zal een scanner zijn, vanwege fabricage kosten.
Het zal ongetwijfeld wel wat meer kosten, maar het zorgt er wel voor -mits het snel genoeg werkt- dat je met een veeg je telefoon gewoon kan ontgrendelen. Het is maar een fractie sneller, maar als ik kijk hoe vaak ik mijn telefoon ontgrendel, zou het een heel gemak zijn!

edit: typo

[Reactie gewijzigd door 24shure op 27 oktober 2016 11:00]

Ja, helemaal gelijk. Maar het draait vooral om geld bij deze zaken.
En als je als fabrikant het in twee stappen kunt doen, levert dat uiteindelijk meer op.
Eerste generatie: vingerscanner onder op het scherm, volgende generatie: vingerscanner op hele scherm. daar worden de marketing jongens blij van.
I heb er geen last van dat ik op één plek mijn vinger moet leggen. Er zijn weinig momenten dat ik opsta met het gevoel: "jeetje, ik wil vandaag mijn vingerafdruk rechts van het midden plaatsen!"

Tenzij het natuurlijk zo snel werkt dat je één van de notificaties aan kan klikken op het lock screen en daarmee meteen je identificeert.

Ik snap de techniek nog niet zo goed; als het optisch is, kan er dan ook een gewone front camera achter het scherm verwerkt worden? Een groot gemis bij videobellen vind ik dat je elkaar niet recht in de ogen kan kijken. Als de camera ergens in het midden komt, lijkt me dat een stuk 'natuurlijker'.
I heb er geen last van dat ik op één plek mijn vinger moet leggen. Er zijn weinig momenten dat ik opsta met het gevoel: "jeetje, ik wil vandaag mijn vingerafdruk rechts van het midden plaatsen!"
Haha nee ik ook niet! Maar het heeft wel wat dat je overal je vinger neer kan leggen. Maar wat @gjmi aanhaalde had ik nog niet aan gedacht. Voor als nog ben ik benieuwd waar ze mee gaan komen en of het dan ook echt een toevoeging is!
Ben benieuwd wat ze in de Note 8 gaan zetten, en of de iris scanner ook op de S8 komt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee