Onderzoek GfK: Nederlanders gebruiken steeds minder apps

Nederlanders gebruiken steeds minder apps, zo blijkt uit een gebruikersonderzoek van GfK in opdracht van domeinbeheerder SIDN. Waar respondenten vorig jaar gemiddeld 33 apps gebruikten, zijn dat er nu nog 25.

Op tablets is de trend nog duidelijker te zien: daar nam het aantal verschillende apps af van 24 naar 15, zo staat in het onderzoeksrapport van GfK en SIDN. De tijd die gebruikers in apps doorbrengen, is daarentegen sterk toegenomen. Dat ging van 27 naar 37 uur per maand. GfK heeft de data verzameld met een tool die op smartphones op de achtergrond het gebruik bijhoudt. Daarbij zijn 68 miljoen meetpunten verzameld van een onbekend aantal respondenten.

WhatsApp is de applicatie die op de meeste smartphones staat, gevolgd door Facebook en daarna Facebook Messenger. Na de top drie, die allemaal in handen zijn van het bedrijf van Mark Zuckerberg, volgen zes Google-applicaties. Op plek tien staat de eerste applicatie die niet in handen is van Facebook of Google: Marktplaats.

In een vorige uitvoering van het onderzoek twee jaar geleden was de smartphone al het apparaat waarmee respondenten het meeste online gingen en dat verschil is verder vergroot. Terwijl het aantal uren dat mensen online doorbrachten per maand steeg van 29 naar 40 uur op de smartphone, daalde dat op pc van 28 naar 25 en op de tablet van 28 naar 23 uur. De pc is nog altijd het apparaat dat de meeste mensen in bezit hebben; 98 procent van de respondenten heeft een desktop of laptop, terwijl 82 procent een smartphone heeft.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

17-11-2016 • 14:40

127

Reacties (127)

127
126
81
2
0
32
Wijzig sortering
WhatsApp is de applicatie die op de meeste smartphones staat, gevolgd door Facebook en daarna Facebook Messenger
Mensen moeten vooral hun telefoon gebruiken hoe zij het willen, maar ik vind het ontzettend jammer dat sommige zulke krachtige telefoons hebben met geavanceerde OSen en daarmee alleen Facebook en WhatsApp gebruiken... Sommige telefoons als de iPhone 7 zijn wellicht krachtiger dan mensen hun laptop.

We moeten vooral met zn allen afstappen van de mindset dat je echt werk alleen kan doen op een "echte computer". Veel (niet alles) kan je al doen met je smartphone.

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 25 juli 2024 21:34]

Dit is nou precies de reden dat ik een midranger heb gekocht.

Deze cijfers bewijzen dat mensen echt een fractie van de capaciteiten van een telefoon gebruiken. De top 20 apps met de hoogste gebruiksduur zijn:
1 - Wordfeud
2 - Facebook
3 - Pet Rescue Saga
4 - Candy Crush Soda Saga
5 - Candy Crush Jelly Saga
6 - Candy Crush Saga
7 - Farm Heroes Saga
8 - WhatsApp Messenger
9 - Kik Messenger
10 - Hay Day
11 - FireFox
12 - Flitsmeister
13 - Wordfeud Free
14 - WordOn
15 - eBay
16 - Solitaire
17 - AD Nieuws
18 - Apple Weer
19 - NOS
20 - De Telegraaf

Er staat gewoon niks heftigs in deze lijst. Hoogstens een 2D spelletje wat op mijn iPhone 3S van tig jaar geleden ook al prima draaide.

Persoonlijk: echt dood en dood zonde om telefoon van meer dan €400 te kopen.

edit:

Toevoeging: dood en dood zonde TENZIJ je natuurlijk wel iets spannends doet met die telefoon. Dat kan natuurlijk! Maar die mensen zijn, zo blijkt, schaars.

[Reactie gewijzigd door MarvinJames op 25 juli 2024 21:34]

De telefoons van tegenwoordig mogen dan misschien wel krachtig lijken, maar ze zijn niet bedoeld voor langdurig gebruik van al die kracht. Laatst een artikel van een of andere telefoon die na een kwartier issues had met VR, omdat de telefoon veel te heet werd. Mijn S6 Edge+ wordt ook goed warm na een kwartiertje VR in de Gear-headset. Lijkt me niet heel lekker voor de Li-ion batterij die er in zit. Waar een laptop of een PC gemaakt is om de warmte goed af te voeren, is het in de telefoons met een vaak plastic of glazen behuizing een groot probleem om de warmte kwijt te kunnen en/of voldoende batterij te hebben voor langdurig gebruik. Dus een telefoon kan krachtiger lijken dan een laptop qua cijfers, in de praktijk valt het nog wel mee. :)
Dat was niet een of andere telefoon, maar de Google's paradepaardje, de Pixel. reviews: Google Pixel en Pixel XL: krachtmeting met natuurwetten
Wat ik zeer betwijfel en uiterst vreemd vind, is dat bij de jeugd juist YOUTUBE als meeste aanstaat en zodra ze thuis zijn gaan ze dit toepassen wat men geleerd heeft!

Maar goed kan aan mij liggen.

#ontopic
Maar je hebt gelijk. Het is niet nodig om elke keer een flagship te hebben.
Niet zo'n probleem dat ze YouTube kijken, maar wàt ze op YouTube kijken. Kijk bijvoorbeeld eens de filmpjes van 'rapper Boef'. Immens populair, niet eens alleen onder jongeren. Benieuwd hoe zich dat vertaald naar de samenleving. Dat je je zo jong al daarover zorgen kunt maken.. Maar goed. Dat is offtopic. :)
Hij weet het goed uit te buiten, de hype!

Wat niet op TV kan worden vertoond kan allemaal wel op Youtube (internet).

Wat me opvalt is in de tijd dat ik opgroeide we standaard "TV-momenten" hadden, de jeugd van nu heeft eigenlijk een hele erge zware verslavende regelmaat te pakken. Met andere woorden: Niets te doen, dan de telefoon / tablet. En als ze wat gaan doen zitten ze achter een laptop/desktop!? Snap jij hem nog?
Ik heb nog maar recent met iphone 3Gs omgeruild voor een andere.
Ik kan je verzekeren dat zowat al de apps die jij hier opnoemt zeer slecht draaien daarop. ;)
Ha, ja het was ook meer een gechargeerde opmerking om het even scherp te stellen. :D
Zelfs WhatsApp is op een iPhone 4 ook niet meer vooruit te branden. Het lijkt zo'n simpel appje. :)
De Facebook app voor WP10 vereist 2GB RAM. |:( Terwijl die bij lange na niet zo stabiel is, of de functionaliteit heeft, van gewoon inloggen op de site in IE.
Eens! Maar je vergeet de killer-app van de hedendaagse smartphone: De camera!
Valt waarschijnlijk wel mee. Foto's kan je tegenwoordig ook gewoon vanuit WhatsApp, Facebook, Instagram, snapchat etc direct schieten. Laten dat nou net de apps zijn waar veel mensen hun foto's posten
Je mist het punt. High end smartphones hebben de beste camera's, ongeacht de apps. Voor mij is dit de primaire reden om een high end telefoon te kopen. Daarnaast games, snel browsen en een soepel lopend OS dat een hoop pixels aanstuurt.
Dit is precies waarom ik altijd een oud toptoestel koop voor 100-150 euro. En zelfs dan kan je vaak ook nog wel wat zwaardere apps draaien. Maar het merendeel van het publiek dat 50 euro per maand aftikt voor de nieuwste mobiel gebruikt volgens mij maar amper die kracht die het apparaat in potentie biedt. Zonde eigenlijk.
Ergens maakt het ook weinig uit. Uiteindelijk is de 2e hands markt en de ontwikkeling vwb hardware erbij gebaat. Voor de users zelf zal het vast weinig uitmaken... immers minder gebruik is ook langere accuduur, misschien wel gelijk (relatief) aan een budgettelefoon en hebben ze toch bijv. een betere camera en meer opslag. Ik wil maar zeggen, je weet niet hoe mensen denken. Dus zonde?! mwah ;)
Ik koop om het jaar een mooie high-end telefoon (heb op het moment de Nexus 6P), en de meeste dagen doe ik niet veel spannenders dan Netflix en Whatsapp. Wel gebruik ik hem soms voor Photoshop en Adobe Draw, wat hij verassend goed trekt. 3D gaming heb ik er veel op gedaan.

De telefoon is super snel, maar de batterij trekt het niet om dat ook de hele dag te doen, dat vind ik altijd zo jammer.
Ik vond het erg opmerkelijk dat een ontzettend populair spel als Pokemon Go niet in de lijst voor komt.
Toen ik daadwerkelijk in het rapport keek zag ik een pijldatum van Juni 2016. Ik ben er dan ook vrij zeker van dat Pokemon Go trend dus nog niet in de test voor komt.
Ik vermoed dat in het rapport van volgend jaar zal blijken dat Pokemon Go hoog in de lijst eindigd.

Gezien de grote groep pokemon spelers, zou ik ook zeggen dat deze een redelijke smartphone met redelijke hardware nodig zullen hebben om dit een beetje fatsoenlijk te kunnen spelen.
Pokemon is zeker een app die nogal wat van de telefoon vraagt en met name ook de accuduur is daarbij erg belangrijk. Daarnaast is een dergelijke app lange tijd voortdurend in gebruik en ook erg belastend voor de telefoon.

Ik vind het jammer dat ze deze trend nét gemist hebben in hun metingen. Ik denk dat de resultaten dan wel eens heel anders kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door Goros op 25 juli 2024 21:34]

Niet helemaal eens. Immers is namelijk ook de accuduur van de high-end telefoons fenomenaal, ik heb de accuduur van een iPhone 7 nog niet met een budget/midranger kunnen evenaren bij hetzelfde gebruik.
Welk midrangers heb je geprobeerd?
De OPO3 is wel budget, maar niet midrange te noemen.

De batterijduur is sterk afhankelijk van het gebruik van de telefoon. Een Android telefoon kan imho net zo zuinig zijn als een iPhone. Maar anders dan bij iPhone, waar het allemaal goed geregeld is door Apple, moet je er bij Android zelf wat voor doen.
Ik speel zelf eigenlijk nooit 3d games op mijn telefoon, maar ik vindt een goede camera wel belangrijk.
Dan moet je een D-SLR of een systeem-camera kopen, geen telefoon.
Want je lanceert tijdens een avondje in de kroeg of op stap ook even die DSLR/spiegelreflex je broekzak in?

Dan lanceer ik liever een foto-app op mijn smartphone hoor! ;)
Sommige mensen willen gewoon dat het lekker snel gaat op hun telefoon. Met mid-range telefoons heb je al snel te maken dat zelfs eenvoudig browsen soms traag kan zijn. Evenals het switchen tussen apps.
Ik ben daar helemaal mee eens. Juist niet technische mensen moeten de snelste telefoons hebben die ze kunnen krijgen. Alleen wil ik dat we verder kijken dan Facebook.
Het kan zijn dat ze er ook intensievere dingen op doen. Ik heb er een paar apps/games op die een stuk zwaarder zijn dan FB/whatsapp. Daar zit ik echter minder lang achter, en zet er iedere maand wel een andere game op, en de oude gaat eraf. FB/whatsapp blijft gewoon staan. Dat vertekent de resultaten een beetje.
Het is niet alleen Facebook. Op een mid-rage telefoon zijn veel apps naar mijn inszien te traag. Dit heeft vooral te maken met het feit dat een groot deel van de Android apps niet wordt geoptimaliseerd. Dit zijn vooral de apps die niet de Android design guidelines volgen en met een hele eigen look-and-feel komen.

Een app die bijvoorbeeld wél geoptimaliseerd is en lekker snel werkt is bijvoorbeeld Waze.

Bij iOS durf ik niet te zeggen waar het aan ligt, maar ik vermoed dat iedere iOS versie meer rekenkracht vergt waardoor apps minder resources hebben.
Yup, ik ben zo iemand. Heb een iPhone 7 omdat ik IOS het fijnste vind werken en omdat alle native software lekker soepel en snel loopt. Apps gebruik ik alleen als het strikt noodzakelijk is, en ik heb er ook dan ook maar een paar. Wat ik wel eens gebruik is: Internetbankieren, Spotify, Whatsapp, Netflix en Horizon Go. Van apps van websites die ook een prima mobiele versie hebben snap ik sowieso de meerwaarde niet.
totale onzin... de duurste en snelste smartphone zal nog niet eens een fraktie in de buurt komen van
een goede werk-pc!! vandaag de dag betaal je meer geld voor de naam van een smartphone dan je er eigenlijk veel meerwaarde aan zult krijgen! daarbij zullen de meeste middel tot zware programmas voor video/foto en audio bewerkingen het voor 100% afleggen tegen een goede werkpc of zelfs laptop.. en dan te denken ... wat moet je nu veel met zo een iel klein schermpje?
en zo kan ik nog uren verder gaan...
En hoeveel mensen doen werkelijk aan beeld- en audioverwerking? Vrijwel niemand, dus hebben de meeste mensen gewoon een laptopje van 500 euro gekocht. En die wordt door een beetje smartphone van tafel geveegd.
http://www.macrumors.com/...-faster-than-macbook-air/

Is maar een voorbeeldje maar laat wel zien dat telefoons wel degelijker snel zijn, voor de doorsnee pc gebruiker :)
ok, maar de meeste gebruiken ook alleen maar facebook en alle andere sociale mediazaken achter een pc/tablet/laptop of smartphone.. wat ik bedoel hiermee dat je voor zulke zaken zeer weining rekenkracht nodig zult hebben, en dan is de smartphone wel weer goed genoeg.... voor mij om onderweg ff wat berichtjes te checken, de mail, of om gewoon te bellen.... meer waarde zal ik aan een smartphone nooit geven dan deze dingen... en voor fotos ook wel, maar voor het betere werk heb je dan weer de dslr toestellen welke nooit door een smartphone ingehaalt zullen worden ;) ;) :9 en btw. een apple zooi zal ik nooit gaan kopen.... teveel spyware door usa overheidsdiensten, en ook NL diensten.. en om alleen geld te betalen voor een naam... nope en never... mijn huidige 2 pc's zijn vele malen sneller dan de beste apple op dit moment!! :+ :9 :9 8-) :9~ _/-\o_

[Reactie gewijzigd door speed112 op 25 juli 2024 21:34]

Klopt voor het gros van de toepassingen is het niet nodig. Heb je zeker gelijk in, het was ook niet om je aan te vallen maar meer om je meer informatie te geven over hoe de telefoons ervoor staan.

Sluit me aan bij het feit dat ik geen apple zal kopen vindt ze zelf veelste te duur voor wat je ermee doet. Ben blij met mijn nexus 5x voor 300 euro deze is voor mij prima. En ja echte desktops om die in te halen zal het nog wel even duren qua mogelijke snelheid.
hahahaha... geen probleem hoor, voelde me ook niet aangevallen... iedereen mag zijn zegje doen hier... ik sta open voor alle vragen en discussies. mij zul je niet horen klagen. ;)
Snelheid zal niet meet zozeer een issue zijn. Een groter scherm en fysiek toetsenbord en muis werkt veel fijner. Een desktop/laptop/tablet blijft daardoor overduidelijk voordeel houden.
Blijft een uniek selling point idd van grotere apparten, wat logisch is in mijn ogen want er is dan ruimte voor :)
Mja, alleen zijn de prestaties toch anders. Ik kan op m'n iPhone 7 niet 4 virtual machines tegelijk draaien. De CPU zal nog eerder verkolen. :')

Dat ze hoge benches halen is leuk, maar qua long-term performance haalt het t nooit bij een goede laptop als een macbook.
Daar heb je zeker gelijk in het ging vooral om te laten zien dat het niet aan de mogelijke snelheid kan liggen, ik denk wel op het moment dat je via een dock of iets het actief kan koelen (net zoals een ventilator in een laptop) dat je de performance misschien wel kan vasthouden :). is puur speculatie geen ervaring mee.
Apparaat mag dan krachtiger zijn, maar ga jij lekker 8 uur per dag zitten typen / werken op een mobiel? Ik niet hoor, ik wens dan toch graag een fysiek toetsenbord & muis.
Denk dat GeforceAA vooral doelt op oplossinging als continuum.

Het is veel waste om krachtige apparatuur in te zetten voor weinig intensieve taken, terwijl je voor intensievere taken een ander apparaat gebruikt wat minder krachtig is.

Dat kan efficienter en goedkoper. Nu nog meer fabrikanten en os'en die dit oppakken. Van MS hoeven we denk ik in de telefoonmarkt niet heel veel meer te verwachten.
Anoniem: 823835 @NKR17 november 2016 15:17
Ik vind vooral de kleine schermen zo'n downer of eigenlijk hoe ze gebruikt worden.
Dan heb je al geweldig hoge resoluties maar met scaling voelt het net zo goed als 800*600.
Nou heb ik zelf prima ogen maar kan mij voorstellen dat zaken op een bepaald punt wel onleesbaar worden.

Toch zou ik heel graag meer een hogere resolutie desktop ervaring willen zien in Android.
Misschien in de vorm van hoe TeamViewer of VNC e.d. er mee om gaan.
Mobile VR kan het ook allemaal wat ruimtelijker maken.

Ik voel me vaak echt gefrustreerd en claustrofobisch op Android. Vooral wanneer je ook nog zo'n fijn on-screen toetsenbord er bij open hebt.
Op dit moment, door het schaalgedoe ook, vind ik veel applicaties verschrikkelijk en heb naast bloatware eigenlijk slechts 2 applicaties geïnstalleerd.
Whatsapp zoals veruit de meeste mensen en een studie/lees applicatie JW Library.

Probeer het meeste via de browser te doen omdat deze het best omgaat met screen estate hoewel veel websites ook echt gewoon ergerlijk groot geschaald zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 823835 op 25 juli 2024 21:34]

ubuntu heeft daar een tussen oplossing voor :)
https://www.ubuntu.com/tablet
Ik trap er ook iedere 2 jaar weer in. Dan denk ik koop maar gewoon het vlaggenschip, dan kan ik misschien nog een jaartje extra er mee doen zonder dat het sloom en traag wordt. Helaas, het lijkt wel of iedere telefoon na 2 jaar zo iets heeft van, koop maar weer een nieuwe :(
Doe gewoon elke 3-6 maanden een factory reset en je hebt nergens last van. Back-uppen is tegenwoordig supermakkelijk en ook je apps terughalen een fluitje van een cent.
Fabrieksinstellingen helpt inderdaad wel tegen het vertragen, op dit moment heb ik echter ontzettend last van de batterij van mijn Note 4, die is nu amper 2 jaar oud.

Kijk ik youtube of speel ik een iets zwaardere game zoals hearstone dan valt de telefoon uit zodra ik rond de 55-60% batterij kom :( Weer geld gaan investeren in zon oud toestel zie ik ook weer niet zitten.
Een aantal maanden geleden overgestapt op een andere rom voor mijn Note 3. Het was alsof hij weer net uit de doos kwam. Doe zelfs 2 dagen met de batterij bij gemiddeld gebruik. Misschien een tip.
Het probleem dat als je geen vlaggenschip neemt iets als een camera meteen stukken minder is. Wil je goede foto's maken met een smartphone dan heb je toch echt wel een duurder model nodig. Niet voor de CPU kracht maar gewoon voor de camera en image processing.

Daarnaast heb je ook zaken als LTE advanced niet op de goedkopere toestellen, en als je dat eenmaal gewend bent wil je niet terug....
Dit dus.
Ik zie vrienden met de nieuwste high-end smartphones lopen om vervolgens te Whatsappen en facebook te checken, website bezoeken en mailtje lezen 8)7

Aan de andere kant merk ik dat mijn telefoon met Snapdragon 801 wel traag word als ik echt gebruikt ga maken van m'n telefoon en ga multitasken. Maar ja opzichte een luxeprobleem want het werkt wel gewoon goed.

Zou ook wel willen wachten tot mijn OPO echt bejaard is en dan eens een midrange Xiaomi willen proberen en kijken hoe dat bevalt voor de normale dingen (mail, W' app, facebook, websites, marktplaats, buienradar, ect.).
en toch heb ik liever mijn werk laptop, alleen jammer dat we geen VOIP hebben dus moet ik een mobiel ook hebben.
Anoniem: 382732 @Optik17 november 2016 18:27
Het belt ook zo handig met je laptop als je in de auto of trein zit....
maar toch in oracle werken gaat het een stuk beter op een laptop ipv een mobiel
Het kan, maar praktisch is het vaak niet. Mijn ING app laat maximum betalingen toe van 2500€ en niet naar het buitenland. Lange emails typen vind ik een hel op een smartphone ondanks 5.7 inch, Excel is een marteling. Het gaat als het moet, maar thuis neem ik de desktop of de laptop.
Zover ik weet kun je de limiet wel verhogen in de app.

[Reactie gewijzigd door andreetje op 25 juli 2024 21:34]

Dan is het ondertussen veranderd, ik heb er vroeger nog voor naar de bank gebeld en toen was het onmogelijk.
Het hele probleem is dat dus enkel soort-van hardware-technisch kan. Telefoons worden ontzettend warm bij hevig gebruik, dus gaan throttlen. Daarbij is werken onmogelijk, als ik daarbij mn eigen werk op een telefoon zou moeten doen. Even een script typen en testen of remote op een server inloggen... ja heel fijn met touch screen en erg kleine letters. Je kunt niet zo optimaal werken als met een groot scherm, muis en toetsenbord. Tenzij je "werkt" als zo'n social media presence voor een bedrijf. Op het moment dat ik mijn telefoon in een dock kan steken en macOS op mijn scherm verdwijnt, zie ik niet hoe je serieus werk kan verzetten op een telefoontje van 5inch, ookal zouden er 2 Xeons inzitten. Het OS, de mogelijkheden om input/output naar randapparatuur en de bouw leent zich er niet voor.
Blijkbaar willen de mensen dat niet. Die les kun je er ook uit trekken.
Wordt dus hoog tijd voor Continuum. De 3 in 1 van HP elite X3 komt aardig bij die wens.
Hoe meer UWP apps er komen hoe beter dit werkt.
Kunnen al die mensen hun desktop eruit doen en in plaats daarvan een Continuum dock en klaar ben je. Komt die High end telefoon eindelijk eens tot zijn recht.
We moeten vooral met zn allen afstappen van de mindset dat je echt werk alleen kan doen op een "echte computer". Veel (niet alles) kan je al doen met je smartphone.
Inderdaad, ook Microsoft denkt er zo over :)
https://www.microsoft.com/en-us/windows/Continuum
Op zich vrij logisch. Doordat het meerendeel van websites responsive zijn geworden, maakt dat bepaalde apps overbodig. Goed voorbeeld voor mijzelf is de app van gamer.nl. Nu de website responsive is, is de app niet meer nodig en bestaat volgens mij zelfs niet meer. hetzelfde geldt voor de app van nu.nl. Waarom een app opstarten als de website net zo snel/makkelijk is.
Hoewel ik het grotendeels met je eens bent, is het grote voordeel van een app toch wel push-notificaties. Vooral bij bijvoorbeeld nieuws websites, ben je snel als eerste op de hoogte van het laatste nieuws.
Dat kan de browser (chrome en mogelijk andere ook) tegenwoordig ook. FB vraagt daar dan ook toestemming voor, dikke nee natuurlijk, maar het kan wel.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 juli 2024 21:34]

Maar niet op alle smartphones.
Eens maar dat is dus de richting die we op gaan ;)
Het is wachten tot site's dat gaan inbouwen.
Het is namelijk mogelijk via een Chrome API.
Er zijn ook al website's die hier gebruik van maken: Facebook, Youtube.
Geen idee hoe dit op Android is, maar iOS heeft deze ondersteuning in iedergeval niet en zal waarschijnlijk ook nog verweg zijn.

De API waar je naar verwijst is overigens de client side API, die werkt alleen als de gebruiker actief is op de website. Ik denk dat je de Google (Android) Push API bedoeld.
Elke WebKit of Blink browser kan dat, en FireFox zal daar ook wel wat voor hebben.
In het onderzoeksrapport staat dat op mobiele apparaten meer unieke domeinnamen bezocht worden dan twee jaar geleden. Dan zou je inderdaad best wel eens de conclusie kunnen trekken dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden van apps naar websites. Het argument dat ik enkele jaren geleden in mijn omgeving nog wel eens hoorde om juist apps te verkiezen boven websites, namelijk dat het makkelijker zou zijn om een app te openen dan om een website te bezoeken, gaat niet langer op. Volgens het rapport is het door autocomplete makkelijker geworden om websites te bezoeken; je komt veel sneller op de plaats van bestemming uit.
Het ligt er natuurlijk ook maar net aan. Heel vaak is het gewoon het consumeren van informatie, dat kan prima in een website-vorm. Tegenwoordig is gelukkig elke gerenommeerde website wel responsive. Helaas moet je bij heel veel websites nog van die nag-screens wegklikken die je bijna dwingen toch de app te downloaden. Los van ruimte-verspilling vind ik het bij Android ook vervelend dat de apps vaak ongecontroleerd ook op de achtergrond mee-starten. Mijn Android-telefoons zijn altijd een stuk sneller met minder apps dan met meer apps, ook al zijn dat allemaal apps die niks in de achtergrond hoeven te doen. Bij mijn iPhone die ik ook heb gehad speelde dat toen minder.
Ik snap helemaal niet waarom je een app zou moeten gebruiken om informatie te kunnen lezen die op een website te vinden is.
Je moet dan voor elke website een aparte app gaan zitten openen en bovendien vragen die apps een rij bevoegdheden waarmee je je hele hebben en houden toegankelijk moet maken.
En dan wordt je in die apps ook nog eens doodgegooid met reclame en popups om de "pro" versie te installeren etc.
Zelfs de Google app gooi ik gelijk van mijn telefoon af als ik een rom geïnstalleerd heb, ik gebruik gewoon de adresbalk in mijn browser als ik op Google wil zoeken.
Omdat browsers hun eigen UI hebben, bovenop UI van de site. Ook zijn gestures gelimiteerd in webpagina's en wordt de hele interface constantly reloaded ipv alleen de content. Ik zou dolgraag een Tweakers-app zien bvb.
Apps hebben ook hun eigen ui, bovenop die van de site, en vaak neemt die ook meer ruimte in beslag.
Plus dat veel apps een verpakte webclient zijn die wel eventjes alles in je telefoon willen inzien. Nope, all of my nopes.
Dan is T.net toch best wel vooruitstrevend, al een behoorlijk poosje de app ingeruild voor een responsive website.
Het enige wat ik daarbij mis zijn de notificaties, bijvoorbeeld wanneer er een reactie op een bericht van me binnen komt.

Ik zou best een T.net app willen die enkel en alleen notificaties toont en wanneer daarop geklikt wordt simpel een link naar de betreffende reactie gegeven wordt. Hoeft ook geen accu te kosten omdat zoiets mee kan lopen met GCM. Zoiets kan met een paar KB lijkt me.

[Reactie gewijzigd door JDVB op 25 juli 2024 21:34]

Die er niet meer is, want dat staat in het artikel welke hij linkt. En ook in zijn tekst ;)
Dat heb ik na zijn bericht erbij gezet, ik dacht dat de meesten van ons die app nog wel zouden kennen als die hard tweakers :)

Ook maar even gezocht naar een artikeltje waarin het einde van de app aangekondigd wordt, en dat erbij gezet.
De betreffende quote uit dat artikel ook maar even hier:
Al die tijd bleven er echter twee grote aanpassingen achterwege. Zowel de mobiele website als de smartphone-apps bleven achter op de grote veranderingen die met, maar ook na Tweakers 7 werden geïntroduceerd. Niet alleen de lay-out was toe aan een update, ook qua functionaliteit lieten de huidige apps en de mobiele website te wensen over. Dit probleem is niet onopgemerkt gebleven en was ook menig gebruiker een doorn in het oog. Om deze reden is in de afgelopen maanden hard gewerkt aan een alternatief voor zowel de apps als de mobiele website, in de vorm van een responsive design.
Zoals ik al schreef, degene die ingeruild is voor de responsive website.
Je kunt er hier nog wel het een en ander over terug vinden.
Dan is T.net toch best wel vooruitstrevend, al een behoorlijk poosje de app ingeruild voor een responsive website.
Van alles een app maken was gewoon een hype, vrijwel nooit echt nuttig. Ik zie het vooruitstrevende er niet echt in om tegen de lamp te lopen met een app die totaal niet de ervaring bied als de website en er dan op terug komen...

Tegenwoordig bied chrome (en mogelijk andere) die notificaties ook aan bij websites (opt in). Dus daarvoor heb je ook geen app meer nodig.
En hoe werkt dat voor T.net? Ik hoef niet voor ieder nieuw nieuwsbericht een notificatie, maar wil eigenlijk aan kunnen geven waarvoor wel en waarvoor niet.

Update: Ook maar even een feature request voor ingediend

[Reactie gewijzigd door JDVB op 25 juli 2024 21:34]

Een website moet het natuurlijk wel zelf implementeren. Voor Facebook werkt het uitstekend, heb de app al tijden niet meer geïnstalleerd maar ontvang nog wel notificaties.
Ja Chrome bied de mogelijkheid, en de website moet het implementeren, maar als gebruiker is het dan opt in, de website kan dan een soort service laten draaien geloof ik (nog niet echt in verdiept).

Top dat je die request hebt ingeschoten!
Spreek voor uzelf maar ik vind de responsive website van Tweakers anders erg storend buiten het lezen van artikels om. Bijvoorbeeld het menu is dermate rampzalig voor een mobiel apparaat dat ik gewoon probeer om het niet te gebruiken. Alsmede een afbeelding bekijken was tot een half jaar geleden niet te doen en ik druk nog steeds op de terug knop om een groot formaat afbeelding te sluiten, wat natuurlijk leidt tot teruggaan naar de vorige pagina. Ik vind responsive design een erg goedkope en daarbij slechte oplossing om maar geen app te hoeven maken.
Tweakers was nog relatief laat met een responsive ontwerp. De meeste websites met een losse app hadden ook wel iets qua mobiele weergave als je toch met de browser wilde surfen. Ik heb Tweakers jarenlang de hele tijd pinch-zoomend gebruikt op mijn mobiel, omdat die app het ook niet echt was.
Je zou een RSS-reader kunnen installeren, die doet exact dit. Helaas hebben die geen pushnotificaties, maar pollen ze de RSS-feed om de zoveel tijd. Ik gebruik zelf Flym, aangezien ik readers zoals Feedly en Flipboard te zwaar vind. Het voordeel van zo'n reader is dat ze te gebruiken zijn bij veel sites, zoals Tweakers (https://tweakers.net/feeds/mixed.xml), YouTubekanalen en vrijwel de meeste blogs en nieuwssites!

[Reactie gewijzigd door Ikheetchris op 25 juli 2024 21:34]

Ik vind dat er wel enige nuance mag worden aangebracht in de lijst met apps. Facebook op tweede plaats. Op mijn telefoon voorgeïnstalleerd door Samsung. Ik gebruik het niet, heb geen account en kan het niet verwijderen. Tja als dat bij, zeg 50% van de Nederlanders het geval is, dan gaat dat wel hard ja.
"GfK heeft de data verzameld met een tool die op smartphones op de achtergrond het gebruik bijhoudt."
Ik mag toch aannemen dat ze dan het gebruik bijhouden en niet de geïnstalleerde apps...
Om diezelfde reden vraag ik mij wel af hoe representatief dit onderzoek is aangezien ik nooit een dergelijke tool zou installeren.
Ik zou dat ook aannemen op basis van de tool. Maar dat blijkt niet heel duidelijk uit de tekst in het artikel: WhatsApp is de applicatie die op de meeste smartphones staat, gevolgd door Facebook en daarna Facebook Messenger.
GfK houd zover ik weet alles bij, maar dit weet je als gebruiker van de app ook en hier geef je toestemming voor (expliciet).
Ze hebben voor de browser ook plugins die alles bijhouden wat je doet. Hier krijg je geld (kortingsbonnen/giftcards) voor.
Na de top drie, volgen zes Google-applicaties, ook voorgeïnstalleerd en niet te verwijderen op Android.

Dus de nuance zou dan zijn WhatsApp is 1. Dan volgt er wat bloatware, dan volgt Marktplaats.
Nou zoals jij zegt zit die software standaart op je toestel en toch scoort WhatsApp hoger.
Zou het betekenen dat ze gebruikte apps tellen.
Ehh YouTube? zowat de standaart app die haast iedereen gebruikt.
25? :X Of worden standaard 'apps' zoals het bekijken van foto's en internetten ook meegerekend? Hier overigens voornamelijk Telegram en Spotify en slechts sporadisch Facebook en WhatsApp.
Lijkt me dat het om de niet-systeem-apps gaat. De eerste smartphone waar je niet ingebouwd een galerij en browser hebt moet ik nog tegenkomen.
Dat lijkt me wel. Anders kom je niet tot 6 Google apps op plek 4 t/m 9.
Ook wel logisch steeds meer diensten zijn extreem goed te benaderen via mobiele website. Wat net zo goed werkt als een app in veel gevallen.

Het is voor een developer net zo makkelijk om een goede HTML5 pagina te maken hoef je in veel gevallen niet hele stukken code opnieuw te schrijven voor een ander OS.
Helemaal waar muv toegang tot veel sensoren en mogelijkheden. Voor 90% van de apps dus prima inderdaad.

Ben nu zelf een webapp aan het maken toevallig en de mogenlijkheden groeien langzaam maar zeker wel voor toegang tot systeembronnen vanuit de browser. En dat zie ik dan ook als de richting waar we op gaan.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 juli 2024 21:34]

Na de top drie, die allemaal in handen zijn van het bedrijf van Mark Zuckerberg, volgen zes Google-applicaties.
Mensen vragen zich wel eens af waarom Google zo veel gratis weggeeft, zoals Android.
Dit dus. Het OS dat mensen gebruiken is niet interessant, de applicaties wel. Google heeft zo zes applicaties in de top 10.

Facebook/Whatsapp bovenaan staat laat direct zien wat het zwakke punt is van Android: communicatie. Als zo'n beetje de hele wereld het nodig vindt om een extra communicatie-applicatie te installeren op je telefoon dan heb je iets verkeerd gedaan. Android is in de eerste plaats een platform om apps op te draaien en pas in de tweede plaats een communicatieplatform, ergens is dat een beetje pijnlijk.

Owja, voor de duidelijkheid, het is pijnlijk voor Google, niet voor mij, ik vind het alleen maar goed de belangrijkste chat-app platform-onafhankelijk is. Als de meeste gebruikte chat-applicatie ook van Google zou komen dan zou dat voor Google een groot succes zijn maar een klap voor onze privacy en onafhankelijkheid. Niet dat Facebook ook maar een haar beter is dan Google, maar het is in ieder geval nog een apart bedrijf met z'n eigen belangen, in plaats van het zoveelste paard in de stal van Google.
Alsof FB (messenger), Whatsapp en/of instagram niet op 1 staat bij de andere OSen XD
Afgezien van het feit dat veel websites net zo goed werken als apps, gebruiken sommige apps behoorlijk wat cache ruimte. Niet op alle apparaten kan je die cache makkelijk legen, terwijl je de browserhistorie (en daarmee alle binnen geharkte meuk) met een klik kan verwijderen.
Ik kom zelf al aan meer dan de helft van de apps die ik iedere dag gebruik, en dan staan recreative apps er nog niet eens bij. Als ik met de auto naar klanten ga gebruik ik al 4 apps extra (Flitsmeister, Waze, Parkmobile, Google maps). En als ik mijn laptop gebruik komt er nog Google Authenticator bij. Ook wil je de hele dag bereikbaar zijn, dus gebruik ik whatsapp, skype, hangouts, gmail en outlook. Mijn afpsraken staan in mijn kalender dus dat is ook weer een app. Als ik dan aan het eind van de dag boodschappen wil doen moet ik in het boodschappenlijstje kijken wat in Wunderlist staat en wat er in de bonus is (Appie). En als ik nog mijn declaraties moet opsturen en dat doe ik met Scannable van Evernote

Savonds moet er even op Dumpert en 9gag gekeken worden onder het genot van een biertje wat weer in Untappd gezet moet worden.

En dan heb ik Facebook niet eens geinstalleerd op mijn telefoon.
Tsja, dat varieert natuurlijk enorm per persoon.
Ikzelf gebruik mijn telefoon voornamelijk als kookwekker, en als ik iets moet noteren onderweg (en natuurlijk bellen/smsen).
Als ik wat langer van huis ben, wil ik nog wel eens mail checken, op de plattegrond kijken, bellen via SIP+wifi, of n website bekijken.
En n paar keer per jaar maak ik n foto.
Oftewel: Je bent een van de uitzonderingen en voldoet niet aan het profiel van een gemiddelde gebruiker.
Ow ik kom wel aan de 40 die wekelijks gebruikt worden, en dan zijn er nog de word/excel/powerpoint/etc apps die niet op mijn homescreen staan maar wel gebruikt worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.