'Nederlanders brengen maandelijks 61 uur online door op hun smartphone'

De totale tijd die Nederlanders maandelijks spenderen aan online apps en sites op hun smartphone is gegroeid van 27 uur in 2014 tot 60,9 uur in 2018. Dat claimt de SIDN op basis van onderzoek naar trends in internetgebruik.

De tijd die Nederlanders online met smartphoneapps doorbrengen is met name sterk gegroeid: van 27 uur naar 55 uur per maand. Gebruikers spenderen veel minder tijd aan het bezoeken van sites op hun mobiel, al nam die tijd ook wat toe, van 2,4 naar 5,9 uur per maand. Mobiele gebruikers brengen gemiddeld 2 tot 3 minuten door op een site. Het aantal websites dat Nederlanders bezoeken via laptop, pc en tablet daalt. Dat meldt de SIDN in zijn tweejaarlijkse Trends in Internetgebruik, op basis van cijfers die het van GfK over het gedrag van tienduizend internetgebruikers ontving.

De platforms van Google en Facebook zijn met afstand marktleider wat de online tijd betreft die Nederlandse smartphonegebruikers spenderen. Van de 60,9 uur brengen internetgebruikers zo’n
26 uur door op websites en apps van die twee partijen en in de top tien van bereik nemen Facebook en Google negen plekken in. Instagram staat daarbij nog niet eens in de top tien, maar groeit wel hard en volgens de SIDN bereikt Instagram inmiddels 72 procent van de jongeren onder jongeren tot negentien jaar. Dat is meer dan Facebook, met zijn bereik van 64 procent onder jongeren.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-11-2018 • 17:17

137 Linkedin

Reacties (137)

Wijzig sortering
Ik zie dat er nogal wat goedpraters zijn van overmatig smartphone gebruik. Ik denk dat er wel degelijk sprake is van een massaverslaving.

Op zich eens dat puur kale tijd die je spendeert op een smartphone geen bewijs is van een verslaving. Het gaat meer om problematisch gebruik, of gebruik op een verslavende manier:

- Als je 's ochtends opstaat als eerste wat je doet je smartphone pakken en checken
- Zelfde wanneer je naar bed gaat
- Altijd en overal per direct reageren op iedere scheet
- Honderden keren per dag je smartphone checken
- Je nog geen minuut kunnen "vervelen" zonder de smartphone er bij te pakken
- Bij iedere gelegenheid een excuus vinden om hem er bij te pakken: kijk eens naar dit filmpje.
- In blinde paniek raken wanneer je hem vergeten bent, zelfs een flink eind terug rijden.

Bovenstaande signalen zijn verslavingssignalen en naar mijn mening inmiddels ver verspreid. We moeten ook erkennen dat een smartphone een ultiem verslavingsobject is. Omdat je hem altijd bij je hebt, en omdat het ding je zelfs actief telkens "roept". Een TV of een boek doet dat niet. Het gaat nog veel verder: de knapste koppen in de wereld doen er alles aan om maximale verslaving in apps in te bouwen, door zwakheden in onze psychologie uit te buiten.

Voel je dus niet beledigd of zwak wanneer iemand de suggestie wekt dat je mogelijk verslaafd bent. Het hele ding is ontworpen om dat ook te zijn, het is zeer menselijk om er in meegezogen te worden. Het maakt je geen slecht of minderwaardig persoon, gewoon een mens.

Omtrent het onderzoek, 2 uur per dag kan ik makkelijk geloven over alle Nederlanders heen. Kijk je naar jongeren, dan komt dat nog niet eens in de buurt. Denk eerder aan 4-8 uur per dag. Heel verschil.

[Reactie gewijzigd door Knippr op 30 november 2018 01:56]

Voel je dus niet beledigd of zwak wanneer iemand de suggestie wekt dat je mogelijk verslaafd bent. Het hele ding is ontworpen om dat ook te zijn, het is zeer menselijk om er in meegezogen te worden. Het maakt je geen slecht of minderwaardig persoon, gewoon een mens. 
Top comment maar misschien is het toch beter dat mensen de ernst van de situatie in gaan zien. Naar mijn ervaring is de reactie van de meeste mensen "Ja maar iedereen doet het en het is normaal"

Het is geen schande om je zwaktes te erkennen zolang je er wel iets aan doet. Maar het wordt een probleem als je ze wel herkent maar de verantwoordelijkheid ergens anders plaatst, het gedrag goed praat of het hele probleem negeert.

Edit: vergeten zin hersteld

[Reactie gewijzigd door AEngineer op 30 november 2018 13:10]

Ik zou het niet eens een zwakte noemen. Daarvoor is het te breed verspreid. Ook intelligentie heeft er weinig mee te maken. Het dopamine mechanisme wat uitgebuit wordt in apps is aanwezig in ieder mens. Slechts een zeer klein gedeelte van het menselijke brein is daadwerkelijk rationeel, het merendeel werkt op auto pilot en juist dat stuk wordt aangesproken.

Maar, uiteraard kan bewustwording het fenomeen het tegengaan. Dat komt zeer langzaam op gang, maar we zijn er nog niet helemaal. Ik denk dat de huidige situatie van bewustwording goed uitgelegd kan worden met het "Tante Truus" fenomeen:

Je bent op de verjaardag van Tante Truus. Je wil daar helemaal niet zijn, zoals velen aanwezigen, maar de sociale plicht roept. Iedereen weet dat het behoorlijk asociaal is om per direct je smartphone uit de zak te trekken, dus niemand doet dat. Een goed teken, er is dus wel degelijk een stukje bewustzijn.

Maar na een uur of zo gaat het alsnog mis. Iemand heeft een excuus gevonden om de smartphone te gebruiken. Een grappig filmpje. Een fotootje van de nieuwe tuin of auto, want daar ging het gesprek over. Iemand wil een discussie winnen en zoekt wat informatie op. Het aantal mogelijk aanleidingen om te beginnen is oneindig.

De rest ziet het. Yes, het smartphone ijs is gebroken. Eindelijk mag het. Binnen 5 minuten heeft iedereen hem uit de broekzak. Checkt de whatsapp, voetbaluitslagen, wat dan ook. Het is alsof een roker een sigaret opsteekt in een ruimte. Oh, kan het, denkt de rest? Binnen 3 minuten staat de ruimte blauw.

Het is een startschot, een signaal. Het mag. En vanaf dat moment gaat het helemaal los.
Je hebt het helemaal bij het rechte eind.

Persoonlijk heb ik dat ding alleen voor signal / whatsapp, ik heb zelf geen social media, en hij staat altijd op stil. Alleen bellers kunnen mij bereiken. Dat is denk ik ook de beste instelling.

Ik zie het wel om mij heen, familie en vrienden die gewoon 24/7 op het apparaat zitten, ook als je samen bent of ergens op een terrasje zit. Super hinderlijk, waar ik nu gewoon weg ga als mensen dit doen, want blijkbaar is dat stuk plastic met zand belangrijker.

En ook al leg je mensen uit dat het gemaakt is om verslavend te zijn, ze willen dat ding niet op stil zetten, omdat ze bang zijn iets te missen. Zelfde met facebook accounts etc. Het is een slechte trend.
Ik denk dat verslaving aan de smartphone een verkeerde formulering is. Het is eerder verslaving aan de middelen die worden geboden door de zakcomputers. Continu contact met anderen. Het geeft mensen in een tijd van haast en idiotie de zekerheid dat ze niet alleen zijn.

En inderdaad, het psychologisch uitbuiten door software op de zakcomputer is wel een bizar ding. Als intelligente mens kun je dat constateren, en het daarmee bewust negeren. Zielige biepjes uitzetten, zorgen dat-ie sowieso niet in de slaapkamer komt, een hoop software die je niet nodig hebt gewoon niet installeren, maar een hoop mensen zijn gevoelig voor marketing, omdat ze niet door hebben dat ze gefuckt worden. Er wordt nou eenmaal een hoop geld aan verdiend door te fucken met mensen. In principe is software voor zakcomputers helemaal niet anders dan conventionele drugs...

PS, ik weet niet eens waar mijn zakcomputer nu is. Ligt waarschijnlijk thuis, maar kon ik in mijn jaszak zitten. Niet heel boeiend. :)
Ik ben nog ouderwets verslaafd aan mijn desktop-pc. Mag daar ook aandacht voor?
Helemaal mee eens, op alle punten. Ik zie het zelf ook veel in mijn omgeving.

Ik woon in Italie en denk dat het hier nog erger is. Hier zetten mensen hun telefoon nooit op stil, zelfs niet op het werk of in vergaderingen. Ik heb mijn telefoon altijd compleet op stil staan ook thuis, zo controlleer ik mijn telefoon wanneer ik wil niet alleen omdat ik een ping hoor. Mensen worden met notificatie geluidjes geconditioneerd om hun telefoon te controleren en te reageren.

Daarnaast is het een nationale sport hier om te rijden en te App'en / bellen zonder headset......
- Als je 's ochtends opstaat als eerste wat je doet je smartphone pakken en checken
Ik ga toch echt eerst even na de wc als 1ste, en de telefoon ligt nog in de huiskamer dus die gaat niet mee :P
- Zelfde wanneer je naar bed gaat

Als ik naar bed ga dan laat ik hem telefoon gewoon liggen in de huiskamer, niet kijken of ik nog iets gemist heb ofzo.
- Altijd en overal per direct reageren op iedere scheet

Heerlijk om dit niet te doen heb geen asociale media(Alleen whatsapp), alle groepen staan op still voor een jaar dus mijn telefoon gaat bijna niet af(Meeste gebeurt toch in de groeps chats).
- Honderden keren per dag je smartphone checken

Nee ook niet gewoon aan de kant leggen en niet naar kijken, dat die ook nog niet eens af gaat bijna heerlijk.
- Je nog geen minuut kunnen "vervelen" zonder de smartphone er bij te pakken

Ma t/m vrijdag in de trein naar het werk toe, heerlijk om gewoon languit ogen dicht.
Of gewoon naar buiten te kijken en je hoofd leeg te maken.
- Bij iedere gelegenheid een excuus vinden om hem er bij te pakken: kijk eens naar dit filmpje.

Dat ook niet echt heb een batterij verbruik van 2,5 tot 3 dagen, dus pak niet vaak mijn mobiel :+
- In blinde paniek raken wanneer je hem vergeten bent, zelfs een flink eind terug rijden.

En dat is nog het heerlijkste als ik hem vergeet dan pech, zelfs al ben ik 2 min buiten ga ik niet omkeren om terug te gaan.

Maar je heb gelijk als ik zo om mij heen kijk ja, als ik perron op loop 9 van de 10 hoofdjes naar beneden gebogen.
In de trein precies het zelfde tot ze opstaan dan gaat die soms weg, maar sommige blijven gewoon nog er aan vast geplakt zitten.
Interessant dat mensen zichzelf hier uit het niets beginnen te verdedigen tegen de punten die fledder noemt
Ik zij alleen wat ik doe maar verdedigde mij helemaal niet, want zij daarna dat hij wel gelijk heeft.
Ik zij dus dat ik vaak genoeg mensen inderdaad dit zie doen, als voorbeeld inderdaad ook in de trein enzo.
Dat iets bij jou nooit gebeurd, betekend niet dat het niet gebeurd
Ik denk dat het eigenlijk nog veel verder gaat.

Als je het heel plat bekijkt is de smartphone alleen een interface om de mens compatibel te maken met verslaving. Net zoals een naald dat is voor bijv. heroïne.

Het lijk me meer een soort verslaving is aan 'nieuws' / nieuwe ervaringen.
De mens is ontzettend leergierig en het opdoen van kennis is een eigenlijk een biologisch voordeel om te overleven.
D.m.v. internet zijn hebben we nu echter toegang tot veel meer mensen en informatie dan we ooit kunnen bevatten. Het moeilijkste is om keuzes te maken en commitment aan te gaan.

Een uitspraak die Einstein gedaan zou hebben lijkt nu wel erg van toepassing te worden:
‘Ik vrees de dag de technologie onze menselijke interactie voorbijstreeft. De wereld zal dan bestaan uit een generatie van idioten.’
Logisch toch? Waar je vroeger de pc/tv voor aan moest zetten doe je het nu op je mobiel.
Ik zou niet weten waarom ik het mezelf moeilijk zou gaan maken door op zo'n klein scherm te gaan zitten vechten met touchbediening als er overal een pc of laptop voorhanden is die het vele malen beter, sneller en comfortabeler kan.
Ik behoor in elk geval zeker niet tot de groep die 61 uur per maand online doorbrengt op zijn telefoon. Ik haal de 10 minuten denk ik nog niet eens.
Ja precies... 2 uur per dag is echt idioot veel. Het argument is dan: ik werk vanaf mijn telefoon, maar ik ken werkelijk niemand die werkt vanaf zijn telefoon. Veel bellen is geen schermtijd, want het scherm staat uit... en ook handsfree bellen telt niet als schermtijd. Enkel het opzoeken van een nummer voor zover dat nog niet door voice commando's is vervangen.

Wat je dan 2 uur op je telefoon moet? Werkelijk geen idee. Facebook heb ik eraf gewipt evenals alle andere anti-social media apps. Mail lezen soms...beantwoorden doe ik via een pc. Whatsapp lezen, maar doorgaans niet tijdens werk omdat ik me beter kan concentreren dan.

Het is wel echt om te huilen hoe we een hele generatie opvoeden die vastgelijmd zitten aan hun telefoon. Onder de 15 haalt gemiddeld denk ik wel 6-10 schermtijd per dag, er valt geen gesprek meer mee te voeren. Ze zijn continue bezig met tientallen andere mensen die er op dat moment niet bij zijn, of selfies, ook heel belangrijk. En geef ze eens ongelijk, want we geven als ouders vaak niet eens het goede voorbeeld.

Uiteindelijk zijn we de maatschappij in 1 a 2 generaties compleet aan het herprogrammeren, en ik vraag me af of het wel goed gaat komen. Natuurlijk is het als oudere generatie makkelijk praten dat er geen ingrijpende wijzigingen plaats moeten vinden t.o.v. hoe je het zelf gewend was.... maar de cijfers van slecht zelfbeeld en zelfmoord onder jongeren liegt er niet om, evenals mijn eigen ervaring hoe social media ongemerkt een verslaving kan worden waardoor je uiteindelijk niet meer van offline leuke momenten kan genieten. En dan haalde ik nog niet eens 2 uur per dag....

Ik kan alleen maar voor mezelf spreken dat ik blij ben van al die zooi af te zijn. Het is wel frustrerend om te zien hoe het gros er nog wel intuint, maar dan denk ik: die ontdekken het wellicht zelf vroeg of laat ook wel.
Je moet die onderzoeken altijd met een korrel(tje) zout nemen. Wie nam deel aan het onderzoek en waar ( vaak komen de meest fervente gebruikers in contact met zo'n onderzoeken, wie niet of niet veel op internet zit valt sowieso uit de boot)), wie heeft dit onderzoek besteld (halve waarheden worden nog al eens verbloemd weergegeven), … Het is een beetje zoals een verkiezingspoll, het enige dat je kan doen is een bepaalde richting voorspellen en dan nog. Met een vaag iets als cijfers van GFK ben je niks.

Nog eentje vandaag tegengekomen : https://www.hln.be/ihln/i...s-wordt-gedacht~ab0f4352/ en deze noemen ze dan een grootschalig onderzoek :)

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 29 november 2018 19:45]

Ben ik helemaal met je eens hoor, maar ik denk dat het ook meer een stukje bewustwording is om hem vooral buiten de deur ook juist eens in je broek/jaszak te laten zitten. Zoals hierboven ook al wordt aangegeven zit je met vrienden op een terras en iedereen zit naar de mobiel te staren, zelfde met visite.

Als je gezellig vrienden over de vloer hebt ga je dan ook gewoon tv zitten kijken of een boek lezen? Zelfde als je op straat loopt, loop je dan ook lezend in een boek over straat?

Het gaat inderdaad van de laptop/pc gebruik af maar je moet toch wel toegeven dat juist het gehele gebruik wel heel erg heeft toegenomen. Die laptop/pc pakte je er niet even snel bij onderweg, op visite etc.

Ik wil het niet in alle gevallen een probleem noemen, maar maak toch ook wel veel situaties mee waar dit woord wel toepasselijk is. Bijvoorbeeld ouders met kinderen die samen op pad zijn en de ouders zijn zo druk met de mobiel dat ze hun kinderen niet eens horen/zien. Dit is dan wat je op straat ziet hoe zal dat thuis dan wel niet zijn? Zo kan ik nog wel meer voorbeelden noemen.

Een verslaving is het misschien nog niet, maar de druk en stress die zo'n mobiel mee (kan) brengen is aan een kant wel wat zorgelijk te noemen.
Je kan inderdaad de trend zorgelijk noemen dat zie ik ook aan mijn eigen omgeving, ik ergerde me eerder aan het (mis)(ge)bruik van statische gegevens en de onzin om exacte cijfers te geven in een onderzoek en de extrapolatie die men "for granted" neemt.
Nee, gepruts op zo'n schermpje. Pak wel de laptop met een gewoon toetsenbord en muis.
Eens hoor. Gepruts op een schermpje. Maar mail/Tweakers/Dumpert etc ga ik de pc niet meer voor aanzetten.
Ik vind het allemaal maar klein en onoverzichtelijk op die telefoons.
Om te bekijken ben ik met je eens. Maar ikzelf kan in ieder geval niet wennen aan touchscreen. Met een keyboard gaat vele malen sneller. Dus als ik moet reageren, of een berichtje moet versturen pak ik daar toch ff graag een computer/laptop voor.

Even dingen check en opzoeken is een smartphone dan wel weer handig voor. Voor mij is een smartphone nog steeds meer een telefoon dan iets anders. Bellen is het hoofdgebruik, de rest is makkelijk. Beetje te vergelijken met een Zwitsers zakmes, of multitool. :)
PC aanzetten? Zet je hem ooit uit dan?
Logisch? Mijn smartphone gebruik is anders aan het dalen. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij zeggen dat mijn tablet gebruik dan weer gestegen is. Maar mijn telefoon raak ik bijna niet meer aan. Ja als ik ergens moet wachten gebruik ik hem, maar voor de rest houdt mijn smartwatch me nu op de hoogte over wat de rest van de wereld van me wil weten.

Content consumeren doe ik toch echt wel een pak minder op mijn smartphone.
Dus eigenlijk is je totaal verbruik niet gezakt of gestegen het is enkel verplaatst naar andere devices.
Totaal gebruik is wel gezakt. Tablet gebruik enkel thuis. Buitenshuis gebruik ik mijn telefoon veel minder. Ik merk dat ik mijn smartphone veel minder gebruik in gezelschap bijvoorbeeld. Vroeger was een notificatie al genoeg om mijn telefoon te nemen. Nu ik die op mijn smartwatch krijg heb ik minder de neiging om direct te antwoorden om vervolgens nog snel iets anders te checken.
Maar kijk je dan die notificatie op je smartwatch na?

Het is inderdaad een ding van hoe ga je ermee om. Ik pak ook niet altijd mijn gsm bij elke notificatie want ik weet dat als er iets ernstigs is mensen gaan bellen.
Mijn iPad gebruik ik thuis en ook voor werk dingen dus die gebruik ik ook wel buitenhuis. Mijn telefoon gebruik ik voornamelijk voor communicatie met anderen en om dingen te betalen.
Maar zoals al zo vaak gezegd alles met mate, dit geld voor alles :)
Natuurlijk kijk ik naar die notificatie. Het verschil zit hem er in dat notificaties naar de smart watch gefilterd worden. Waar ik vroeger als ik zo'n notificatie bericht geluid hoorde mijn smartphone nam ik ook andere notificaties van andere apps begon te lezen en je dus wel aan de gang ging op je smartphone.
Logisch noem jij dat. Laat het ons eerder als ongeregeld ervaren. Ik kom nog niet aan 5 uur per maand.
Dat vind ik bijzonder knap. Ik ben dagelijks denk al een uur spelletjes aan het spelen op mijn telefoon. Hier en daar nog een appje tussendoor, even wat opzoeken, verkeer checken, etc. Volgens mijn iOs "Screen Time"(handige tool om jezelf misschien wat slechte gewoontes af te leren) is mijn gemiddelde 5.5 uur per dag de afgelopen week. Vind ik dit veel? Ja eigenlijk wel een beetje. Ga ik er verandering in brengen? Onwaarschijnlijk, als ik het niet op mijn mobiel doe, doe ik het wel met een laptop op schoot. Dus het zegt eigenlijk niet bijzonder veel, alleen dat er voor kleinere taken toch vaker de mobiele telefoon gebruikt kan worden.

Maar ieder zijn voorkeur natuurlijk :*)
Ik denk dat hij het lager inschat, maar persoonlijk heb ik echt niks behalve whatsapp /signal op mijn telefoon. Dus ik zal ook niet echt zo'n hoog wekelijks/maandelijks getal hebben.
Ik vind dat niet logisch eigenlijk. Veel dingen zijn toch veel te krap op zo'n klein scherm. Ik pak veel liever een pc erbij als ik echt iets gedaan wil krijgen.
Gaat dan met name om de simpele taken natuurlijk. Status van pakket dienst, buienradar, naam van die ene artiest, etc.

Neemt niet weg dat een boel van die "grote" taken tegenwoordig ook een prima web interface hebben voor mobile. Waar het vroeger geen beginnen was om iets via een webshop op mobiel te bestellen heb ik dat nu toch al een aantal keer zonder problemen gedaan. Zal dus alleen maar toenemen.
Dat is ook een kwestie van wennen. Tweakers zitten gemiddeld wat meer op de laptop denk ik, maar steeds meer consumptie en aankopen vonden plaats op mobiel. Zo worden meer dan 50% van de autoverzekeringen mobiel afgesloten (best een moeilijk product) en nemen de mobiele aankopen van een bol ook steeds verder toe (40% meen ik). Tablet is daarbij een relatieve daler en meer in gebruik bij senioren.
Lol, tv kijken op de pc? Dan ga ik liever voor de tv zitten met 55 inch paneel. Veel dingen zijn veels te krap op zon klein monitor.

Zelfde kun je dus zeggen over de pc.

Ik heb in de jaren 90 DTP gedaan en was "een computer expert" in mn buurt.
In 1999 een pc voor 10.000 gulden aangeschaft.
Best hardcore dus.

Sinds 2010 mobile only voor ALLES.
Dus brieven schrijven en tv kijken,
Sindsdien heb ik geen pc.
Uitzonderingen zijn er altijd ofcourse.

[Reactie gewijzigd door BrbZrk op 29 november 2018 20:34]

Ik kijk het meeste TV via de ziggo app. Eigenlijk alleen F1. Verder kijk ik geen TV. En dat gaat echt via mijn mobiel. Net als YouTube overigens. Hier in huis staat de TV nooit aan. Hooguit voor wat gamen. Laptops zijn eigenlijk alleen om te werken. De rest haatcitaat mobiel of iPads.

Nooit problemen gehad met te kleine schermen hoor.
Gelukig ik niet. Lieve een scherm wat ik kan zien ipv een S8.
Vind gemiddeld 2 uur best meevallen. Deel daarvan zal ook komen door afname pc/laptop gebruik (is daar ook onderzoek naar gedaan?) doordat telefoon veel dingen over neemt.

Het voordeel van een telefoon is dat je hem eigenlijk altijd bij je hebt: ieder dood momentje (wachten op trein/bus, in trein bus, op het toilet, tijdens een tv reclame, wachten op een afspraak bij dokter, gemeente oid) kan je m er even snel bij pakken.
Dat is met een laptop of krantje toch anders, die heb je ook niet altijd bij.

Ik vind trouwens het hoofdstukje 'werkwijze' in dat onderzoekje wel erg kort, het is mij niet helemaal duidelijk hoe ze het nu precies gemeten hebben. Ze hebben het ook over een 'meting passief internetgebruik'. Als ik navigatie op mijn telefoon gebruik heb ik 30 minuten internet verbruik met het scherm aan: tellen ze dat ook mee?
Ja maar moet je op ieder dood momentje perse op je telefoon kijken, zoals in de trein zitten of op de bus wachten ofzo ?.
Je kan ook een beetje na de omgeving kijken om je heen, beetje fantasie gaan gebruiken ?
Dat kan, maar waarom zou ik dat doen als ik ook een review kan lezen op Tweakers? Of iets interessants op Medium? Of gewoonweg een spelletje kan doen?

Waarom is om je heen kijken of vervelen zoveel beter?
Dat kan ook uiteraard maar het lijkt wel of iedereen het doet, dus wat anders doen gewoon raar is.
Ik zit maandag tot vrijdag na het werk en terug in de trein, ik kijk altijd naar buiten nooit naar mijn telefoon zowat.
Soms zit ik dan niet bij het raam maar schuin er tegen over, omdat die gene bij raam zit(1 persoon per bank).
Ik kijk dan vaak richting die persoon om naar buiten te kunnen kijken, soms zelf tot geïrriteerde blikken toe.

Iemand heeft zelfs eens gezegd van kan je normaal op je mobiel kijken ofzo, waarop ik zij ja dat kan maar hoezo zou ik dat doen(En zou dat normaal zijn).
Het neemt ziekelijke vormen aan
Volgens mij zijn mensen al generaties lang een meervoud kwijt aan de TV.
Ik vind het stevig meevallen.
Het verschil is dat een mobiel overal wordt gebruikt. Vroeger, toen de bel bij Samson en Gert het nog deed, waren we tijdens de pauze met elkaar aan het praten. Nu zit 90% als een schaap op z'n telefoon te kijken.
Het zou fantastisch zijn als het enkel tijdens de pauze was. :X
Pauze, van 4x 2 uur als een schaap naar een ander, groter, scherm kijken.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 30 november 2018 12:26]

Ik geloof ook niet echt de cijfers hier boven, want als ik naar me neven en nichten kijk is het VEEL meer dan 61 uur per maand, en meer rond de 100 a 120 uur per maand, misschien nog wel veel meer.
2 uur per dag. Ga voor jezelf eens na hoelang je vandaag al achter een computer hebt gezeten?

De meeste mensen zitten 's avonds veel langer dan 2 uur voor de TV.. is dat ook ziekelijk?

Realiseer je dat de smartphone (en mobiel internet) meerdere devices, tools en media vervangen heeft? Iemand die dagelijks 2 uur boeken zit te lezen op z'n smartphone.. is die ook ziek? Of heeft die persoon een hoop fysieke ruimte bespaard? Ik kan nog wel even door gaan hoor... Niet alles is social media...

[Reactie gewijzigd door JoeyPrr op 29 november 2018 18:06]

Mensen die tv kijken gebruiken daarnaast op dat moment ook mobiel waarbij tv in meerdere mate second screen is...
Vergeet niet dat voor veel mensen (vooral jongeren) smartphones verslavend zijn, door bijvoorbeeld Twitter en Facebook en al die andere Apps, en dat de meeste hun smartphone 24/7 bij hun hebben en iedere keer aan hun trekken komen, en met TV en computer is dat VEEL minder omdat je die niet overal mee naar toe neemt, dat is het GROTE verschil tussen nu met Smarphones en vroeger en nog wel met TV en computers.

En dat veel mensen hun mobiel ook gebruiken als ze TV kijken, en dan is de vraag hoe veel TV kijken ze dan nog?

Als ik naar mij neefjes en nichtjes kijk is het bij hun meer rond de 100 a 120 uur minimaal per maand wat ze bezig zijn op hun smartphone.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 30 november 2018 15:55]

Ja daar hoor ik gelukkig niet bij, ik gebruik per maand nog geen eens de helft van dat, ik zit veel meer op mij Desktop (Game-PC), vind ik veel mooier en lekkerder werken dan op zo een kleine schermpje kijken al die uren, en een muis en toetsenbord vind ik ook veel lekkerder.

Maar me nichten gebruiken het nog veel meer dan 61 uur per maand die zullen wel rond de 100 a 120 uren zitten per maand, zij kunnen letterlijk niet zonder hun smartphone.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 30 november 2018 15:43]

Amper 2 uur per dag? Maar zet het eens af tegen PC/laptopgebruik dan. Laat ik zo zeggen.. telebankieren doe ik niet meer via m'n gewone laptop, maar uitsluitend via m'n mobiel. Een hoop sites bekijk ik alleen via m'n mobiel. Die tijd die ik daaraan spendeer gaat weer af van tijd die ik anders op een laptop zou werken. Dat compenseert natuurlijk wel weer voor een deel.

En wie bepaalt wat 'ziekelijk' is.. dat dacht men in het begin van computers ook. En telefoons. En radio. En TV. Et cetera.
Inderdaad, het valt allemaal reuse mee, kom je thuis van je werk en het avondmaal en dan wil je even wat tijd spenderen op je telefoon of PC en dan ben je gelijk verslaafd of is het ziekelijk gedrag, vaak komen dat soort opmerkingen dan ook nog eens van mensen die zelf hetzelfde aantal tijd spenderen voor de TV.
Als we elke acitiviteit waar je meer dan twee uur in steekt moeten bestempelen als een verslaving wat zijn we dan in vredesnaam aan het doen met die 8 urige werkdagen. ;)
Veel op nul?
Wie dan?

Ik ken niemand die niet minstens een uur per dag kwijt is aan mail, LinkedIn of Whatsapp. Allemaal dingen die je vroeger kwijt was geweest aan mail je laptop.
Ik ken er anders vrij veel. Niet alleen mensen opa's en oma's, maar ook mijn collega's met wie ik samenwerk redden een heel uur per dag aan prive mail, linked in (dat is toch geen serieuze social media) of zelfs whatsapp niet.
Grappig dat je zo om mijn opmerking over werk heen danst. Hoewel grappig ingestoken ook een serieuze tendens heb.
Je kan aan mij geen problematische verslaving verkopen in dit soort tijdskaders als we gewoon 8 uur op een kantoor in excel wegbakken met zijn allen, 5 dagen per week.
Dat kan je ook niet uitleggen als normaal. Zeker niet gekeken naar hoe we natuurlijk opgebouwd zijn.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 30 november 2018 12:23]

Ik ga daar niet op in want dat is werk. Een contractueel aangegane verplichting. Niet iets vrijwilligs. Maar al dat ge-internet op de mobiel is geheel vrijwillig. Dat doen velen als ze klaar zijn met werk. Terwijl ze zoals jij zegt al 8 uur in excel wegbakken. Je zou verwachten dat ze helemaal klaar zouden zij met beeldschermen, maar nee, na het werk moet er gefacebookt worden of series worden geconsumeerd. Daar kan wel degelijk een flinke informatie verslaving aan ten grondslag liggen.
Er is nul verschil in contractuele en vrijwillige tijdsinvesteringen. Tijd is tijd en dat kan je maar één keer uitgeven worden. Je sociaal en mentale gezondheid wordt niet beter omdat er een arbeidscontract omheen zit.
Sterker nog ik denk dat het aantal mensen dat met burn out symptomen thuis zitten naar aanleiding van stress op het werk exorbitant veel hoger ligt dan het aantal mensen dat oprecht hulp zou moeten zoeken voor een verslaving aan social media of games.
En toch gaat het daar zelden over want het is veel interessanter om in te zoomen op zo'n hulploze nerd dan gewoon eens te beginnen over een sturctureel maatschappelijk probleem waar iedereen die gewoon werkt schuldig aan is namelijk dat veel te veel werken de norm is.

Je ziet dat ook met wiet (of andere softdrugs) versus alcohol. Dat ligt maatschappelijk, zonder enige valide reden, compleet anders van elkaar in de zin van acceptatie. Dat slaat als een tang op een varken maar toch is het zo. Een zekere inherente hypocrisie.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 30 november 2018 13:21]

Ik denk dat het aantal mensen dat eigenlijk hulp nodig heeft bij het afbouwen van de verslaving aan social media en internet in Nederland eigenlijk in de miljoenen loopt. Dat is ook precies waarom het niet grootschalig aangepakt wordt, het zijn er gewoon teveel (net als de bij tabak en koffie verslaving). Maar de maatschappelijke gevolgen zijn duidelijk merkbaar.
Je onderschat volgens mij het probleem om factoren. De betroffenen zelf ook, het probleem wordt gewoon ontkent. Maar de politie klaagt over smartphone gebruik achter het stuur, de vodafone directeur geeft voorlichting op scholen. Ga eens met de trein. Hoeveel mensen zitten er daar naar een schermpje te turen (80%..90%?) ik zie er best wel een probleem in dat mensen niet meer creatief genoeg zijn om zich anders te kunnen amuseren dan naar zo'n schermpje te turen. Even een serie kijken is daarin nog wat minder erg dan de stress die social media op mensen kunnen leggen; je moet kijken, mag niks missen, moet liken en geliked worden. Als zulke mensen daarnaast nog een gewone baan proberen te doen ligt een burn out op de loer.
Dat is prima maar jij wil hier dus wel een inhoudelijk waardeoordeel hechten aan wat mensen doen met hun vrije tijd.
En dan moet je je wat mij betreft wel afvragen wie jij bent om dat te doen. Wie is daar uberhaupt normbepalend in en op basis van welke gegevens?

Dat je ageert tegen mensen die in de trein met hun telefoon pielen vind ik wel een leuke om even op in te zoomen. Ik zie daar dus echt het probleem niet van in want mensen zijn in de trein hoe dan ook met zichzelf bezig als ze niet in gezelschap reizen.
Dus; wat vind jij dat men hier anders moet doen? En waarom?

En waarom ga je hier van uit dat men a) met social media bezig is en b) waarom is dat een informatiedrang en niet gewoon verveling?
De kans is vrij groot als je mij in de trein ziet dat ik gewoon met een spel bezig ben op mijn smartphone bijvoorbeeld, of inderdaad die serie. Of is dat ook een probleem? En waarom is dat een probleem? Mag je als normaal mens alleen maar naar buiten kijken of een krantje lezen? Of moeten we allemaal gezellig in een kringetje zitten en liedjes zingen? Wat is precies je verwachting? Concreet wat is er op dat vlak de laatste zegge 10 jaar eigenlijk concreet veranderd als je het van boven bekijkt?
Wat maakt het nou uit of je een krantje of een smartphone met nieuws voor je neus hebt?

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 30 november 2018 15:09]

wie jij bent om dat te doen
Nou gebruik jij ook taal gebruik die op ontkenning wijst...
Ik zie daar dus echt het probleem niet van in want mensen zijn in de trein hoe dan ook met zichzelf bezig als ze niet in gezelschap reizen.
Ik zie daar wel een probleem in omdat het er zoveel zijn.
Dus; wat vind jij dat men hier anders moet doen? En waarom?
Nee, nee, nee. Ik vind niet dat ze iets anders moeten doen. Iedereen is vrij om zijn eigen tijd zo in te delen als deze wil. Maar dat er zovelen naar die schermpjes staren is wel een aanwijzing. Daar mag je best over nadenken. Waar zijn de mensen gebleven die een papieren krant lezen, een papieren boek lezen, even wat slapen, studeren, naar buiten staren, nadenken etc? Waarom zit iedereen naar zo'n klein schermpje te turen. Die schermpjes zijn peperduur, relatief klein tov een klant. Het is niet dat de schermpjes de goedkoopste of handigste manier zijn een krant of boek te lezen. Er moet dus wel iets anders zijn. Ik vermoed een diepe verslaving.
Nou gebruik jij ook taal gebruik die op ontkenning wijst...
Volgens mij ben ik gewoon een beetje kritisch.
Dus, bronvermelding s.v.p.
Ik zie daar wel een probleem in omdat het er zoveel zijn.
Verslavingen zijn individueel. Er is niet een verslavingsprobleem puur omdat jij de perceptie hebt dat er veel mensen met iets bezig zijn wat JIJ raar vind.
Nee, nee, nee. Ik vind niet dat ze iets anders moeten doen. Iedereen is vrij om zijn eigen tijd zo in te delen als deze wil. Maar dat er zovelen naar die schermpjes staren is wel een aanwijzing. Daar mag je best over nadenken.
Maar waar moet je overdenken? Hoe werkt jou gedachteproces hierin?
Ik zie ook heel veel mensen autorijden, moet daar ook over nagedacht worden? Ik zie ook veel mensen TV kijken, moet daar over nadgedacht worden?
En dan wil ik ook toch weer terugkomen bij werk...
Waar zijn de mensen gebleven die een papieren krant lezen, een papieren boek lezen, even wat slapen, studeren, naar buiten staren, nadenken etc?
Naar buiten kijken en nadenken gebeurd genoeg.
En even praktisch, waarom zou je een krant lezen van één uitgever met het nieuws van gisteren als je gewoon de actualiteiten uit alle verschillende media tot je kan nemen die tevens compleet actueel is?
Boek precies hetzelfde, je kan boeken meezuilen of gewoon alle boeken in je smartphone hebben en geen tas nodig hebben.
Waarom zit iedereen naar zo'n klein schermpje te turen. Die schermpjes zijn peperduur, relatief klein tov een klant. Het is niet dat de schermpjes de goedkoopste of handigste manier zijn een krant of boek te lezen.
Volgens mij is dit een diep subjectieve kwestie.
Zeker op e-paper zijn boeken prima te consumeren en voor nieuws werken reguliere smartphones helemaal dikke prima, bovenop de eerder beschreven strict praktische voordelen.
Er moet dus wel iets anders zijn. Ik vermoed een diepe verslaving.
Je maakt hier echt een debiel grote sprong en ik zie niet hoe je het platform gevonden hebt voor die sprong.
Kom op, jij kunt beter dan een gezeur om een bron vermelding. Het gaat hier om observaties, een willekeurige link naar een artikel over smartphone verslaving gaat je niet helpen. Die observaties doe je zelf ook. Alleen jij vind het allemaal Ok en ik vermoed dat er een probleem aan ten grondslag ligt.
je kan boeken meezuilen of gewoon alle boeken in je smartphone hebben en geen tas nodig hebben.
Dat is een flut argument. Hoeveel boeken lees je gelijktijdig? Je hebt er hoogstens 1 tot 2 nodig. Een die je aan het lezen bent en een ander als die ene bijna uit is. Ik geloof niet dat de mogelijkheid tot het meezeulen van een biliotheek een reden is om naar een smartphone scherm te turen. De fanatieke lezers gebruiken papier of e-readers, maar daar hebben daar hebben we het hier niet over.
Ik zie ook heel veel mensen autorijden, moet daar ook over nagedacht worden? Ik zie ook veel mensen TV kijken, moet daar over nadgedacht worden?
Uiteraard. En dat gebeurt ook. Er wordt naqgedacht over waarom mensen zich per auto verplaatsen, of dat efficienter kan. Er wordt nagedacht over waarom mensen TV kijken. In Hilversum zitten veel mensen zich de haren uit het hoofd te trekken waarom er steeds minder TV gekeken wordt. Het simpele antwoord is Netflix en internet, maar het antwoord waar ze naar zoeken en ik ook naar zoeken is: waarom vinden die mensen mensen dat internet zo interessant dat ze het boven andere zaken prioriseren.
Er is niet een verslavingsprobleem puur omdat jij de perceptie hebt dat er veel mensen met iets bezig zijn wat JIJ raar vind.
Maar het is niet alleen ik die dat vind, er zijn veel meer mensen die zich er zorgen om maken. Het is omgekeerd ook niet zo omdat jij het probleem niet ziet het probleem er niet is.
Kom op, jij kunt beter dan een gezeur om een bron vermelding. Het gaat hier om observaties, een willekeurige link naar een artikel over smartphone verslaving gaat je niet helpen. Die observaties doe je zelf ook. Alleen jij vind het allemaal Ok en ik vermoed dat er een probleem aan ten grondslag ligt.
Je suggereert dat ik een smartphoneverslaving hebt. Niet zo gek dat ik dan concreet wil weten hoe je tot die slotsom komt, niet? Zeker, zo even ad hoc, via internet met zo'n ongefundeerde one-liner.
Dat is een flut argument. Hoeveel boeken lees je gelijktijdig? Je hebt er hoogstens 1 tot 2 nodig. Een die je aan het lezen bent en een ander als die ene bijna uit is. Ik geloof niet dat de mogelijkheid tot het meezeulen van een biliotheek een reden is om naar een smartphone scherm te turen. De fanatieke lezers gebruiken papier of e-readers, maar daar hebben daar hebben we het hier niet over.
Ik snap niet waarom je vind dat men uberhaupt boeken moet lezen, maar papieren boeken uit één of ander misplaatst principe verkiezen boven een scherm is evengoed weg te zetten als flutargument, want, waarom?
Uiteraard. En dat gebeurt ook. Er wordt naqgedacht over waarom mensen zich per auto verplaatsen, of dat efficienter kan. Er wordt nagedacht over waarom mensen TV kijken. In Hilversum zitten veel mensen zich de haren uit het hoofd te trekken waarom er steeds minder TV gekeken wordt. Het simpele antwoord is Netflix en internet, maar het antwoord waar ze naar zoeken en ik ook naar zoeken is: waarom vinden die mensen mensen dat internet zo interessant dat ze het boven andere zaken prioriseren.
Waarom vind jij blauw een mooiere kleur dan rood.
Waarom verplaats jij je liever op een motor, in plaats van in een auto.
VOD diensten als netflix zijn, wederom, de tijdsgeest waarin je kan consumeren wat je wil wanneer je wil. Je hoeft je dan niet meer te schikken aan het programmaboekje van de TV.
Zeker als jij niet meer in dat 9 to 5 patroontje zit, zoals een immer groeiend aantal mensen in onze economie, en dus gewoon niet thuis bent voor zondag met lubach is het prettig dat je je tot dat soort diensten kan wenden.
En, heel misschien, is er ook gewoon te veel bagger op TV en is de kwaliteit van de content op Netflix gewoon veel beter.
Waarom heet MTV nog MTV als je kijkt naar hun programmering. Zelfde geld voor History Channel en in zekere mate Discovery Channel.
Maar het is niet alleen ik die dat vind, er zijn veel meer mensen die zich er zorgen om maken. Het is omgekeerd ook niet zo omdat jij het probleem niet ziet het probleem er niet is.
Nee, maar ik uit dan ook geen enkele pretentie van een moreel hoger voetstuk omwille van mijn eigen leefgewoonten. Dat ben je wel aan het doen als je ageert tegen mensen die geen papieren boeken of kranten meer lezen anno 2018. Dat is een ijknorm die volgens mij alleen in jou hoofd goed werkt.

Ballonnetje:
Kan je in jou boekje nog ergens gepassioneerd mee bezig zijn? En hoe differentieer je tussen een passie hebben ergens en een verslaving hebben? Zie jij een verschil tussen 4 uur per dag wandelen en 4 uur per dag gamen als je je eigen waardeoordeel over de inhoud van die hobby's opzij zet?

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 30 november 2018 18:34]

En hoe differentieer je tussen een passie hebben ergens en een verslaving hebben?
Dat is toch gemakkelijk? Bij een verslaving is er een dwang, een moeten. We zeggen niet voor niets nooit dat iemand een passie voor sigaretten, drugs, alcohol of koffie heeft? Bij een verslaving ben je niet meer in controle. Zijn die schermpjes tuurders wel in controle of voelen ze een innerlijke dwang?
Nee, maar ik uit dan ook geen enkele pretentie van een moreel hoger voetstuk omwille van mijn eigen leefgewoonten
Om de een of andere manier probeer je die wel in mijn woorden te leggen. Terwijl ik alleen maar betoog dat er verdacht veel mensen de aan de schermpjes gekluisterd zijn en dat de rationele argumenten om dat te doen flinterdun zijn, dan is een vermoeden van grootschalige informatie verslaving niet ongegrond.
VOD diensten als netflix zijn
Die diensten zijn geweldig. Ze geven je meer vrijheid in je leefpatroon en zijn de oplossing voor de matige kwaliteit van wat op TV wordt aangeboden. Maar zijn zij er ook de oorzaak ervan dat zoveel mensen met hun smartphone bezig zijn? Ik ben bang van niet.
Ligt er aan. Kan je nu per direct stoppen met koffie zonder hoofdpijn/vermoeidheid?

En je gaming gedrag klinkt ook als verslaving, specifiek omdat je er nog mee bezig bent buiten het gamen om.
Ik kan prima stoppen met koffie zonder hoofdpijn. Een dag of anderhalf.

En wat betreft het gamen. Ach. We hebben allemaal hobby's toch. Ik ben vooral bezig met de randverschijnselen van het gamen. Niet zozeer het gamen zelf. Ook de muziek, achtergronden, nieuws.. zo zou je ook kunnen stellen dat mensen 'verslaafd' zijn aan voetbal, breien, en lezen.
Dan ben je misschien wel verslaafd ja :+

Ik lees graag een boek en kan daar ook meerdere uren per dag aan besteden, ben ik dan verslaafd? Als ik in een boek bezig ben denk ik daar ook altijd aan als ik niet lees. En nadat het uit is ben je er als het goed is even niet goed van of wil je verder in het volgende deel.

Gamen doe ik ook. En ik spendeer zeker ook meer dan een uur op mobiel per dag. Laptop/desktop ook. Maar ik doe ook veel in het huis en heb een gezin.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 29 november 2018 22:17]

Ik kan me de tijd herinneren dat m'n IT-vrienden klaagden dat ze de hele dag moesten werken op 14 inch schermpjes.
Als iemand ze toen had verteld dat in 2018 hele volksstammen zouden "werken" op 5-6 inch schermpjes, ZONDER VERGOEDING, had niemand dat geloofd.

:D
Mijn Vader geloofde NOOIT dat computers iets werden (jaren 70) en die man riep altijd als die ondingen op het werk komen, neem ik mijn ontslag.
Toen ik zei ik iets met computers wilde gaan doen als kind, stond geloof ik zijn wereld op zijn kop, geloof hij minder moeite had gehad ik had gezegd ik homo was geweest als dat ik automatiseerder wilde worden, en ik moest maar een echte baan zoeken, geen hond die ooit zijn droge brood daarin kon verdienen.

Tot zijn overlijden heb ik idd ook geen computer gehad, nog geen week later had ik mijn eerste staan.

(PS, mijn vader is overleden toen ik 13 was, ben nu 50, ter verduidelijking)-
Doet me denken aan een collega waarvan een familielid zei "De IT, daar zit toch geen toekomst in. Kun je niet beter een vak gaan leren?" :+
Tja, vertier is iets anders dan werken he. Kinderen speelden vroeger ook massaal op monochrome gameboy mini schermpjes. Dat deden ook niet veel mensen 8 uur per dag voor hun werk.
Alleen de diagonaal van het scherm zegt dan ook weinig... Ik kijk wel eens netflix op mijn telefoon nog in bed en sommige mensen verklaren me voor gek, 'waarom zet je dan geen TV op je slaapkamer?'... Weet je wel hoe enorm groot die TV moet zijn om effectief groter te zijn (qua projectie op mijn netvlies) dan mijn telefoon die ik vlak voor me hou?
Leuk natuurlijk, maar als ik in de tijd dat we collectief op 14 inch schermpjes zaten te prutsen een apparaat zou hebben als de morderne smartphone denk ik dat mijn brein LETTERLIJK uit mijn hoofd zou ploffen als ICT'er.
Ben ook wel benieuwd naar de verdeling tussen de verschillende leeftijdsgroepen...

Weet niet onder wie dit onderzoek allemaal is uitgevoerd maar er zullen genoeg ouderen zijn die een mobiel hebben puur voor bereikbaarheid maar er niet op internetten, dat haalt het gemiddelde als snel naar beneden.

Op zich valt 2u me nog mee, maar ik vermoed dat het voor de jongeren een stuk hoger ligt en voor de ouderen weer lager.
Is het verschil niet mede te verklaren omdat bij desktops de kans botweg een stuk groter is dat dit soort tooling om het mee te meten geblokkeerd wordt? (ik denk dan aan ghostery noscript etc.)

als dat niet uitgesloten wordt, wordt dit alleen maar verder vergroot omdat de kans dat een mobiele telefoon een onafhankelijk netwerk (ongefilterd) heeft eveneens groter is dan bij een pc.
Beetje suggestieve cijfers die natuurlijk weer de nodige discussie in de hand werkt over de rol van smartphones in de maatschappij of mensen al dan niet gewoon collectief verslaafd zijn maar ik denk ook dat je niet opzij kan zetten exact hoeveel meer feitelijk nuttige dingen we doen met die apparaten.
Ik weet niet hoe het bij anderen zit maar mijn Smartphone heeft zo ongeveer 80% van de redenen dat ik een computer aanslinger, en 100% van de keren dat ik een camera pak, overgenomen de afgelopen jaren tot het niveau dat ik me bij de laatste laptopvernieuwing mezelf eigenlijk afvroeg waarom ik nog weer anderhalve rug tegen een nieuwe machine aan zit te gooien.

Ik ben een gamer, dus die vraag was opzich ook weer niet zo moeilijk te beantwoorden, maar ik zou eigenlijk best zonder computer kunnen als ik een goede smartphone heb.
Ook game ik op de smartphone. En ook navigatie bij schering en inslag.
Telt al met al nogal op. Dat is tijd die "vroeger" over meerdere apparaten verdeeld zou zijn en dan lijkt het direct minder erg.
Ik ben al met al een behoorlijk zwaargebruiker maar ik pas niet in dat verslaafdenstigma die tijdens een gezellig avondje uit 40 keer op zijn telefoon kijkt terwijl je met iemand een gesprek hebt.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 29 november 2018 17:58]

als gemiddelde vind ik dit echt heel zorgwekkend
Waarom? Omdat je nu voor je ziet dat men 60 uur per maand kattenplaatjes en snapchat foto's naar elkaar zit te appen zeker?
Meer dat mensen dus kennelijk zo erg vast zitten op hun telefoon. Als je dat thuis doet als je je verveelt is 1 ding, maar je ziet tegenwoordig in het openbaar iedereen de hele dag naar zn mobiel gluren. Dat vind ik kwalijker en a-socialer dan thuis
Nou het spijt me zeer, maar als ik iets asociaal vind zijn het wel van die mensen die bijv. in het OV spontaan tegen je beginnen over bijv. het weer (alsof je zelf geen ogen hebt)... Laat me lekker met rust?

Ik zie het probleem niet, wil je mensen kunnen aanstaren ofzo? Wil je gesprekken beginnen met vreemden (die daar waarschijnlijk niet op zitten te wachten)? Wat is er precies erg aan het feit dat mensen naar hun mobiel kijken (op verkeersongevallen na)?

Also.. we hebben het over 2 uur per dag... Groot deel van Nederland zit dagelijks langer achter de TV..

[Reactie gewijzigd door JoeyPrr op 29 november 2018 18:32]

Waarom vind je het een probleem dat mensen in het openbaar vervoer bezig zijn met hun telefoon? Wat is daar het verschil met "verveeld thuis zitten"?
Hoe had je dat graag anders gezien? Dat we met zijn allen in Tram 3 in een circel gaan zitten en praten over het weer?

Toen we geen smartphones hadden zat iedereen ook gewoon naar buiten te loeren of een krant te lezen. Nu zit iedereen zijn Facebook feed af te scrollen of het nieuws te lezen. Dat is gewoon de tijdsgeest.
Interactie met de wereld is identiek. Ik zie het concrete verschil niet.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 29 november 2018 18:05]

Dat is een stuk efficiënter. Moet je zien hoeveel productiever je kan zijn als je op dooie momenten iets nuttigs kan doen. Of zelfs iets zinloos ter ontspanning. Prima toch?
Prima. Maar kan dat alleen, of het beste, met een mobiele telefoon. Moeten 9 van 10 apps die daar voor gebruikt worden (volgens dit onderzoek) van de "evil empires" Google en Facebook komen. Hebben we het hier nog wel over gezond gebruik of is grens naar verslaving al ruimschoots overschreden?
Voor verslaving gelden volgens de DSM hele uitgebreide symptomen en verschijnselen. Die zijn misschien op een deel van de grootgebruikers van toepassing. Maar dan nóg is een smartphoneverslaving vaak een uiting van onderliggende problemen.

Als je verslaafd bent aan de erkenning die je op sociale media krijgt (likes, retweets, followers noem maat op) heeft het meer te maken met een laag zelfbeeld dan aan de smartphone..

En daarbinnen zitten ook nog zat nuance. Ik vind het ook leuk om commentaar te krijgen op een foto die ik op Instagram zet. Of een compliment van een collega op LinkedIn. En dat zullen de meesten wel vinden.

En dan heb je nog mensen, influencers, wiens werk het is om juist voortdurend met die dingen bezig te zinn.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 29 november 2018 19:51]

Dat vind ik kwalijker en a-socialer dan thuis
Dat ligt eraan. Als je thuis een gezin vormt dan is als gezinslid thuis de hele tijd "op je mobiel zitten" een heel stuk associaler dan bijvoorbeeld in het openbaar vervoer.
ummm.. 61 uur per maand, gedeeld door gemiddeld 30 dagen, dan kom je uit op iets meer dan 2 uur per dag. Vind ik nog meevallen eigenlijk. Als je om je heen kijkt grijpen mensen onmiddelijk naar hun smartphone als ze ergens moeten wachten op de bus, in de rij staan, in de pauze op werk of op school, 's avonds op de bank.
Als je om je heen kijkt grijpen mensen onmiddelijk naar hun smartphone als ze ergens moeten wachten op de bus, in de rij staan, in de pauze op werk of op school, 's avonds op de bank.
Maar er zijn ook nog mensen die dat niet doen. Ik denk dat de 61 uur een gemiddelde is, maar dat er ook zeker (probleem) gevallen zijn die boven de 200 uur per maand zitten.
15 jaar geleden greep iedereen massaal naar een krantje in de trein. Tijden veranderen..
Dat valt inderdaad nog mee. Maar dat is op smartphones, tel daar nog eens computers bij op dan komen er flink wat uurtjes bij.
En plus het feit dat het een gemiddelde is; er zijn mensen zonder smartphone en mensen die hem amper gebruiken.
De uurtjes zijn geen goede manier om iets te meten.
Ik werk achter de PC en gebruik voor/na het werk de telefoon om up-to-date te blijven met het nieuws en mijn persoonlijke leven. Daarnaast game ik graag op mijn Switch.

Opgeteld kom ik neer op minstens 10 uur beeldschermen per dag. In het weekend natuurlijk veel minder, maar als ik in een situatie kom waar ik niet kan gamen (vakantie in het buitenland bijv) mis ik mijn PC/games helemaal niet. Natuurlijk heb ik dan nog mijn mobiel, maar die gebruik ik dan om foto's te maken.
Vergeet niet dat men de smartphone ook gebruikt tijdens het bewegen in het verkeer en tijdens het praten met andere mensen.
Toevallig die van deze week nog niet gezien, ga ik vanavond eens doen :)

edit:

je filmpje is verwijderd van youtube

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 30 november 2018 09:02]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee