Eurogamer: Nintendo zet productie Wii U stop

Nintendo zet de productie van de Wii U aanstaande vrijdag stop, aldus bronnen van Eurogamer. Van de console zijn tot op heden 13,36 miljoen eenheden verscheept en dat getal zal niet veel meer groeien als Nintendo de productie inderdaad stopzet.

Als de productie stopt, zal de Wii U te boek staan als Nintendo's slechtst verkopende console. Volgens Eurogamer is de GameCube ter vergelijking bijvoorbeeld 21 miljoen keer over de toonbank gegaan en de Wii 101 miljoen maal. Afgelopen maandag zou de deadline geweest zijn voor de laatste bestellingen van de Wii U. Er zou 'slechts een kleine hoeveelheid' bestellingen geplaatst zijn.

Eurogamer is als het gaat om Nintendo-lekken al vaker betrouwbaar gebleken. Zo had de site het voor de officiele bekendmaking al bij het rechte eind wat betreft de draagbaarheid van de Nintendo Switch, het feit dat die cartridges gebruikt en andere details.

Nintendo heeft de opvolger van de Wii U klaarstaan. De Nintendo Switch werd eind vorige maand onthuld en wordt een soort hybride console. Enerzijds kan de Switch via een dock aangesloten worden op een tv en dienen als een conventionele console en anderzijds kan de Switch losgekoppeld worden en werken als handheld wanneer men twee controller-onderdelen aan weerszijden bevestigt.

Onder de motorkap heeft de Switch een custom-gpu van Nvidia op basis van de Pascal-generatie, maar meer technische gegevens maakt Nintendo noch Nvidia bekend. De bronnen van Eurogamer zeggen dat het scherm 6,2" groot zal zijn, touchfunctionaliteit zal hebben en een 720p-resolutie krijgt. Op 12 januari maakt Nintendo de prijs van en andere informatie over de Switch bekend.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

01-11-2016 • 17:17

135 Linkedin

Reacties (135)

135
129
54
3
0
63
Wijzig sortering
Hmm.. ik hoop stiekem dat ze naast Zelda nog een paar goede games uitbrengen voor de Wii U. En anders lekker alle knallers die ik nog niet heb gekocht straks voor een tientje op marktplaats kopen :)

Het is tevens ook wel een beetje korte console cyclus van 2012 tot 2017... Als nog zijn er wel hele toffe first party games uitkomen:
 • New Super Mario Bros. U (& New Super Luigi U)
 • Super Mario 3D World
 • Mario Kart 8
 • Donkey Kong Country Tropical Freeze
 • Pikmin 3
 • Paper Mario Color Splash
 • Starfox Zero
 • Yoshi's Woolly World
 • Mario Party 10
 • Mario Tennis Ultra Smash
 • Super Mario Maker
 • Captain Toad Treasure Tracker
 • Super Smash Bros Wii U
 • Zelda Breath of the Wild (moet nog uitkomen)
 • NintendoLand
 • Wii U Party
 • Kirby and the Rainbow Curse
 • Splatoon
 • Game & Wario
De ene iets beter dan de ander, en de ports van Zelda Wind Waker en Twilight Princes en de NES Remix pack daar buiten gelaten.

En dan nog Third party:
 • Mario & Sonic Rio 2016
 • Pokkén Tournament
 • Bayonetta 2
 • Xenoblade Chronicles X
 • Hyrule Warriors
 • Project Zero
 • The Wonderful 101
 • Zombi U
En daarnaast nog een hele hoop games die ook op andere consoles zijn uitgekomen. Ondanks de slechte verkopen in vergelijking tot andere console, zijn er voor mij genoeg redenen om tevreden te zijn met de Wii U en het speelplezier (MarioKart 8!! 8)) dat ik er afgelopen jaren mee heb gehad.

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 1 november 2016 17:57]

Alleen jammer dat Nintendo het vooral moet hebben van sequels als ik dat lijstje zo zie. Nu is Splatoon wel een nieuwe IP en die is goed aangeslagen. Hopelijk dat ze vanaf nu wat meer lef gaan tonen en niet oeverloos verder borduren op voornamelijk Mario en Zelda.

Als ik bijvoorbeeld bij Metacritic naar de hoogst gewaardeerde games kijk, en dan alles pak met een 8 of hoger:
PS4 - 172 games
Xbox One - 107 games
Wii U - 60 games

Bij Xbox en Playstation is het aantal verschillende soorten games vele malen diverser dan op de WiiU en veel meer support van indie-dev's die op z'n tijd echt parels af leveren. Nintendo moet die diversiteit ook zien te krijgen, anders zie ik het voor de Switch somber in.
Nintendo heeft hoogste gemiddelde in 2015 op metacritic.
Het gat tussen de PS4 en Xbone is in dit opzicht misschien nog wel schrikbarender. Als de direct concurrenten.

WiiU had een super korte adem. Toch moet ik bekken dat ik er 13 games op heb en slechts enkelen op de PS4. (nu vrat Witcher 3 ook maanden en maanden op, tot ik letterlijk kapte om Dark Souls 3 te beginnen en later Uncharted 4)

Maar de eerste 2 jaar deed WiiU het wel lekker op Gamerankings.
Xbone was vooral genant slecht. Was echt letterlijk niks op te doen.
Misschien kan je nog op datum selecteren, maar mij staat iets bij dat er minder dan 10 games boven de 8 uit kwamen. Echter, intussen heeft die Xbone wel een inhaalrace gemaakt, dat mag ook gezegd worden.

Nog steeds geen spijt van die Wii U periode moet ik zeggen. Was best een tof ding.
PS4 en Xbone hadden eigenlijk een ruk lauch.
Ik geloof dat Hyrule Warriors meer content heeft op de 3DS, dat was voor mij toen de rede hem niet meer te kopen! Xenoblade is een must, echt een heel goede game, als je je niet stoort aan de ietwat Japanse stijl. Ook de muziek tijdens bazen slaat wat door naar muziek met Japanse lyrics... Niet mijn ding, maar buiten dat, prachtige game, zeker voor de hardware! Smash Bros. Is ook uniek, en prachtig!
Heb de Wii U gisteren aangeschaft en ik ben er zeer tevreden mee!
dacht net hetzelfde, voel me momenteel net een aasgier :+
Niets mis mee toch? :)

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 1 november 2016 17:46]

Xenoblade Chronicles X
Monolith Soft is volledig van Nintendo sinds 2007, dus niet 3rd party. ;)
Is het al zeker dat zelda uitkomt op de Wii U?
Ik heb zo'n 2 jaar geleden een Wii U aangeschaft en er waren niet zoveel games op dat moment.
Inmiddels zijn er paar titels bijgekomen maar vrijwel niets is echt vernieuwend. De meeste games bestonden al en is gewoon een nieuwe versie.. Verder is de console nooit goedkoper geworden en de games ook niet.
Tjsa... De Wii ging volgens mij al snel de kast weer in bij vele huishoudens omdat deze (blijkbaar) toch te weinig te bieden had t.o.v. de Xbox en PS. Vervolgens ging Nintendo weer een Wii maken. Daar zat men natuurlijk helemaal niet op te wachten. Het is dan ook niet verrassend een flop geworden.

Ik hoop voor Nintendo dat het ze met de Switch beter af gaat. Want ze hebben wel erg hard een succesje nodig!
Dat is een snelle conclusie! De Wii wist gewoon een prima aantal games per console te realiseren. De Wii is dus helemaal niet in de kast gezet.

Nintendo heeft met de Wii U geprobeerd de core gamers weer te bereiken (de U staat voor 'you'). Dat deden ze met Call of Duty tot samen met EA op het podium Battlefield tonen en een release met een exclusieve zombie shooter van een westerse uitgever. Echter hadden die core gamers er desondanks geen zin meer in door de naam en de gamepad.
De Wii doelgroep aan de andere kant zag weinig casual games en had bovendien al een Wii. Gamers zonder Wii kochten liever de revisie van de Wii (die verkocht nog bijzonder goed voor €99) dan de Wii U van €249.

De Wii U is geflopt (althans, het platform was wel winstgevend) omdat core gamers het te kinderachtig vonden en de oorspronkelijke doelgroep het systeem niet begreep.
Ik durf te wedden dat een echte 'Wii 2' alles behalve geflopt was.

Overigens valt dat succesje ook wel mee. Nintendo heeft reserves waar je U tegen zegt, en ook het aandeel staat hoger dan dat het in de piekjaren van de Wii/DS was.
Dat is een snelle conclusie! De Wii wist gewoon een prima aantal games per console te realiseren. De Wii is dus helemaal niet in de kast gezet.
Anderhalve game minder per verkochte console dan de PS3 en twee minder dan de Xbox 360. En de Wii is altijd verkocht inclusief game (Wii Sports) dus tel er maar eentje bij op. (http://www.vgchartz.com/a..._totals/Tie-Ratio/Global/)
De Wii doelgroep aan de andere kant zag weinig casual games en had bovendien al een Wii. Gamers zonder Wii kochten liever de revisie van de Wii (die verkocht nog bijzonder goed voor €99) dan de Wii U van €249.
De Wii Mini kwam in 2013 uit en er zijn sinds 2013 slechts 1.6 miljoen Wii's verkocht. Ookal zijn al die 1.6 miljoen verkopen enkel en alleen de Wii Mini, dan is het nog geen deuk in een pakje boter. (https://en.wikipedia.org/wiki/Wii_sales)
Overigens valt dat succesje ook wel mee. Nintendo heeft reserves waar je U tegen zegt, en ook het aandeel staat hoger dan dat het in de piekjaren van de Wii/DS was.
Aandeel eind 2007 op 70.000 yen, vandaag de dag op 25.000.

Cash reserves in 2016 $4.6 miljard, in 2012 $10.5 miljard (https://www.nintendo.co.jp/ir/pdf/2016/160202e.pdf)

[Reactie gewijzigd door Emgeebee op 1 november 2016 19:36]

Niks kinderachtig. Nintendo moet zich gewoon eens gaan realiseren dat we best wel wat willen betalen voor al die koddige gimmicks van ze, maar €250 lappen voor een console met de rekenkracht van een broodrooster gaat het gewoon niet worden. Inventiviteit en unieke Nintendo IP ranges is allemaal mooi en aardig maar dat stijfkoppig volhouden dat het óf dat, óf meer power dan de ECU van een auto van rond de eeuwwisseling is maakt dat je best wel veel opgeeft voor die gimmicks.
Ik had *best* €100-150 meer willen betalen voor een xbo/ps4-ish krachtig systeem met wat van die extra's, wetende dat de eventuele volgende fire Emblem er ook op te spelen zou zijn (of Mario kart for that matter, ook best leuk zo nu en dan met vrienden/broertjes!). Daar zal ik ook echt de enige niet mee zijn.
Het probleem is dat je nu of de Nintendo AAA-titels kunt spelen, of de andere AAA-reeksen (in niet stompzinnig gecastreerde vorm, allicht). Daar krijgen ze nu gelukkig het deksel goed om op de neus.
Ik hoop daar het begint te dagen, al doet de switch vermoeden dat ze misschien nog een generatie malaise voor de kiezen moeten krijgen eer ze het zich weer verwaardigen een volwaardig product te leveren...
Er zijn genoeg gamers, die geen Xbox prijzen willen betalen, omdat ze het geld bijvoorbeeld niet hebben.
En het alternatief wat jij aandraagt kost... €285 plus vz voor de goedkoopste uitvoering in de PW. Lekker dan. :z :z

Goedkoopste XBO: €230. Goedkoopste PS4: €280.

Nou weet ik wel dat dat rond launch íets anders lag, maar zelfs toen betaalde je krap €100 minder. Op dat bedrag vaak al te overbruggen. Daarnaast ook niet vergeten dat het relatief kleine aantal echt toffe titels op een Nintendo-console ook nog eens heel lang boven de €40-50 blijft, terwijl op de andere twee systemen prijzen vaak veel harder kelderen.
Daarnaast betaal je bij zowel Sony als bij MS wel voor online play, maar daar zitten ook weer de pakketten 'gratis' games elke maand oid bij - dan kun je voor <€60/jaar om de zoveel tijd wat nieuws te spelen hebben. Best goedkoop, op zich.

Goh, ik zou het me niet eens gerealiseerd hebben als jij je ongefundeerde opmerking niet gemaakt had, maar Nintendo presteert het inmiddels zelfs de duurste optie te zijn :+
En het alternatief wat jij aandraagt kost... €285 plus vz voor de goedkoopste uitvoering in de PW. Lekker dan. :z :z

Goedkoopste XBO: €230. Goedkoopste PS4: €280.

Nou weet ik wel dat dat rond launch íets anders lag, maar zelfs toen betaalde je krap €100 minder. Op dat bedrag vaak al te overbruggen. Daarnaast ook niet vergeten dat het relatief kleine aantal echt toffe titels op een Nintendo-console ook nog eens heel lang boven de €40-50 blijft, terwijl op de andere twee systemen prijzen vaak veel harder kelderen.
Daarnaast betaal je bij zowel Sony als bij MS wel voor online play, maar daar zitten ook weer de pakketten 'gratis' games elke maand oid bij - dan kun je voor <€60/jaar om de zoveel tijd wat nieuws te spelen hebben. Best goedkoop, op zich.

Goh, ik zou het me niet eens gerealiseerd hebben als jij je ongefundeerde opmerking niet gemaakt had, maar Nintendo presteert het inmiddels zelfs de duurste optie te zijn :+
Bij de Wii U zit sowieso een game (en anders pirate je ze, als je geen geld voor games kan bestedne aangezien dat kan op 5.5.1 (laatste fw)). Ook betaal je voor die "gratis games" toch een flink bedrag per maand en daar zitten bijna nooit gezinsvriendelijke games bij. (Ik spreek uit ervaring). Ook kan je op de Wii U gratis online spelen iets waar je bij de anderen zoals je aangaf dik voor betaald.

[Reactie gewijzigd door TheRealProcyon op 2 november 2016 18:45]

Onderstaande cijfers zijn wereldwijde verkopen van de vorige generatie consoles.

Wii (Wii)
Consoles 101.18 miljoen
Software 925.77 miljoen
Software per console ratio 9,15

PlayStation 3 (PS3)
Consoles 86.57 miljoen
Software 958.22 miljoen
Software per console ratio 11,06

Xbox 360 (X360)
Consoles 85.56 miljoen
Software 978.48 miljoen
Software per console ratio 11,43

Dan zie je inderdaad dat het wel meevalt met de aantallen games die verkocht worden, goed ideaal is anders maar er zijn inderdaad veel mensen geweest die maar een paar spellen bij de Wii kochten en die trokken dit gemiddelde naar beneden.

Bron
http://www.vgchartz.com/yearly/2016/Global/
https://en.wikipedia.org/...est-selling_game_consoles

P.S. De slechtsverkopende nintendo console is denk ik de Virtual boy:P
De naam van Wii naar Wii U was ook geen slimme zet.
Ik denk dat niet gamende ouders het verschil tussen een Wii en Wii U niet begrijpen.
Net dat sommige ouders Fifa 15 onder de kerstboom leggen, terwijl Fifa 17 al uit is.
( Het is toch een voetbalspel)

Nintendo heeft imo 3 doelgroepen op dit moment.
1. De oude generatie die opgegroeid is met Nintendo (NES,SNES en Gameboy)
2. Kinderen onder de 12 jaar, die nog niet echt bezig zijn met Call of duty of "volwassen" games
3. Vrouwen/meiden die van leuke,schattige en kleurijke games houden. zoals dus een Yoshi wooly world, Mario (bros,Kart,party)

Ik hoor zelf bij groep 1 :P
Eigenlijk zijn het niet alleen vrouwen/meiden in de laatste groep. Ik ken genoeg jongens/mannen die meer van een potje Mario houden, dan van een potje zombie schieten.
Volgens mij is iedereen, man of vrouw, wel te porren voor een potje mario kart.
Nee, de U staat voor "Wii Ultra".
Anderen beschuldigen van kortzichtig maar zelf nooit meer Microsoft kiezen vanwege de Kinect.... :+

Nintendo heeft gewoon een domme Marketing rond de Wii U gevoerd, beginnend met de naam. Hopelijk komen ze daar nu een keer achter en laten ze hun Japanse eigenwijsheid een keer achter zich.
Bij ons is dat juist andersom. De WiiU wordt dagelijks gebruikt de XboxOne, PS4 en Xbox 360 liggen tussen de mottenballen
Mijn kids (7, 9 & 12) spelen toch nog elk weekend op hun Wii U (Smash Bros, Mario Cart, Minecraft, etc.) en de PS4 ligt stof te happen.
En daar ligt precies het probleem.
Hoeveel geven die kids van 7, 9 en 12 uit aan hun Wii U?

Maar om dan maar mijn n=1 ervaring te gegen, die van mijn broertje is weer de doos ingegaan en weggezet om plaats te maken voor de PS4.
Mijn kids geven niets uit. Maar hun vader koopt wel elke top game die er te krijgen is + bijbehorende hardware :)
Ben benieuwd hoe snel Nintendo de stekker uit het online gaming haalt. Ze wisten niet hoe snel ze het moesten doen om de WiiU's een boost te geven. Dat er nog Wii's in de winkel lagen maakte niet uit.
Niet. Nintendo Network (3DS, Wii U, en ja ook de Switch) is hun eigen infrastructuur. Zie ook bv MyNintendo, smartphone games, Miiverse, eShop, etc. Dat is allemaal hetzelfde Netwerk.
Ik weet niet precies wat je bedoelt... maar online gamen was niet meer mogelijk op de Wii. Mario Kart Wii hield er keihard mee op.
Dat kwam doordat WFC (Nintendo WiFi Connection), wat gebruikt werd op de Nintendo DS en Wii, op de servers van Gamespy gehost werd. Gamespy stopte er echter mee.
Maar 't was nou niet dat Nintendo stond te trappelen om er iets mee te doen.
Binnen notime kwam er (voor mods) een alternatieve server.
Anoniem: 181786
@iAR1 november 2016 21:44
Dat ging idd wat snel, alhoewel de Wii's die toen nog in de winkels lagen geen internet,ongelijkheid hadden. Het probleem was het netwerk wat powered by Gamespy was. Gamespy hield helemaal op met bestaan, en dus ook het Nintendo gedeelte. Sindsdien pakt Nintendo het een stuk serieuzer aan, verwacht op dat punt dus ook wel wat beterschap.
De WII U is maar 4 jaar jong!
Dit is wel echt een super slechte zet. Hierdoor zal helemaal geen games meer uitkomen voor de WII U en dat was al super weinig (vooral games uit eigen huis).

De switch is niet echt vernieuwend dus ik snap de zet totaal niet om eerlijk te zijn.

Nintendo zal nog meer trouwe fans wegjagen door deze move :/ met hun zwakke: "its not a replacement for the wii u"

http://www.ign.com/articl...-the-wii-u-nor-to-the-3ds (statement van president van nintendo over opvolger toen nog NX)

Ze zouden eerst het echte probleem moeten oplossen:
Waarom zij 3d party developers of zelfs indie developers niet geinteresseerd in Nintendo consoles.

[Reactie gewijzigd door lf2 op 1 november 2016 17:40]

Maar het mooie van de Wii U is, is dat je gewoon Gamecube en Wii spellen kan draaien. Je kunt zelfs de oorspronkelijke Wii menu starten vanuit je Wii U menu :'). De backwards compatibility vindt ik super, al heb ik het nog niet gebruikt. Ik heb dan ook alleen een Wii U gekocht, en daarbij alleen SSB for Wii U, Mario Kart 8 (zat er bij), zo'n adapter voor gamecube controllers én een gloedjenieuwe Gamecube controller vanuit Japan, die blijkbaar nogsteeds gemaakt worden.
Ik heb wel gebaald van de levertijden van de adapter... Bij toeval een jaar later er nog naar gekeken (29 december) en ik had 'm op nieuwjaarsnacht binnen :D
Geen GameCube games, sorry :) de originele Wii had nog 4 GC controller ports.
Het is op zich wel mogelijk, maar alleen via homebrew.
Nja, je kan ook doom op een bankautomaat spelen :)
Er waren genoeg third party developers voor de Wii U, maar na tegenvallende verkopen trok een groot deel zich terug. Ze moeten een sterkere launch lineup hebben, en het aantrekkelijk maken om een Switch te halen bij launch, en niet een jaar later als alle third parties de console al hebben opgegeven.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 1 november 2016 17:43]

Kijk ik vermaak me goed met de wii u maar eerlijk is eerlijk naam was niet de beste keuze. Wat ik het grote gemis vind is dat er geen echte Rts games waren waar de tablet zich goed voor leende. Tevens te gemakkelijk af met extra functie voor de tablet.
Ik weet niet of het een slechte zet is, maar ook ik had verwacht dat het zeker nog naast de Switch ging draaien. Met Zelda willen ze de laatste Wii U's zo snel mogelijk verkopen en alle aandacht naar de Switch laten gaan. Nu gaat het er toch op lijken dat het een opvolger voor de Wii U is. Tenzij er nog een console uit de hoge hoed wordt getoverd.
De GBA en Gamecube waren ook maar 4 jaar jong. Volgens mij is hier niks bijzonders te zien hoor?

3rd party devs zijn altijd geïnteresseerd in een goed lopend platform. Voor de Wii brachten ze ook sloten aan crappy casual games uit. De Wii U focuste op core gamers, maar die kochten het systeem niet waardoor er geen games volgden.

Het heeft allemaal te maken met doelgroep. Gaan genoeg core gamers de Switch kopen, dan komen de games ook wel. Devs en indies willen geld verdienen. Dat is alles.

Imho moet Nintendo een systeem lanceren wat door alle doelgroepen interessant wordt gevonden. Ik denk dat de daar met de Switch een goede stap voor hebben gezet.
Voor Nintendo valt niks meer te redden voor de wii u, third party support zal niks meer redden, bijna iedereen kiest voor de ps4,xbox of pc versie.

Dan is het logischer dat Nintendo opnieuw begint met de switch, nieuwe kans voor Nintendo om zich te bewijzen en voor third party support om te zien of hun games wel goed verkopen op de switch.
Er is volgens mij nooit gezegd dat dit geen vervanger van de Wii U zou worden.

Er is alleen gezegd dat de 3DS niet wordt vervangen door de Switch en dus gewoon blijft bestaan.

Edit: I stand corrected ;-)

Update: http://www.nu.nl/games/43...-productiestop-wii-u.html

[Reactie gewijzigd door Evernote op 2 november 2016 23:28]

Er is volgens mij nooit gezegd dat dit geen vervanger van de Wii U zou worden.

Er is alleen gezegd dat de 3DS nier wordt vervangen door de Switch en dus gewoon blijft bestaan.
http://www.ign.com/articl...-the-wii-u-nor-to-the-3ds

Dat hebben ze wel gezegd.
Ja, vroeger zei men nog dat de DS geen vervanger van de Gameboy Advance was. Dat was puur marketinggebrabbel om de verkopen niet te kannibaliseren. En dat zien we nu dus gewoon weer.

Nintendo praat al 3 jaar over het samenvoegen van ontwikkeling voor console en handheld om voor een stabiele line-up te zorgen. Nu komen ze met een systeem (wat overigens nota bene is aangekondigd als home console!) dat beide platformen omvat.
Het lijkt mij extreem logisch, zeker in combinatie met de Wii U verkoopcijfers.
even een simpele Google zoekopdracht levert dit op:
http://nl.ign.com/nintend...olger-van-de-3ds-of-wii-u

Het is wel jammer, ik zit hier met mijn WiiU, welke nog geen 2 jaar in gebruik is, en dan gebeurt dit. zo lang ik mijn games maar kan blijven spelen vind ik het nog wel te doen.

Ook leuk, games worden straks (hopelijk) goedkoper voor de Wii U :D.
Gisteren zag ik de eerste reclame voor de Nintendo Switch bij het opstarten van de Wii U. Het aantal hdmi aansluitingen begint een probleem te worden. Heel veel investeren in de Wii U zie ik ook niet meer zitten voor het geval het ding ooit de de geest geeft. Ik vrees dus dat ik zal moeten springen op de Switch trein, voor mijn dochter bedoel ik :)
Er is meer dan genoeg 3rd party support voor de 3DS en aangezien de Switch een console en handheld ineen is, worden deze bijden doelgroepen met de Switch bereikt.

Aangezien Sony geen handhelds meer maakt is in die hoek de concurrentie voor Nintendo volledig weggevallen, en als je de userbase van de Wii U en de 3DS bij elkaar opteld dan kom je op een userbase uit waar Microsoft en zelfs Sony alleen maar van kunnen dromen.

Het slimste dat Nintendo nu zou kunnen doen is eveneens de produktie van de 3DS volledig stopzetten en dit zo snel mogelijk.

Doet Nintendo dit niet dan zal hun eigen 3DS gamers weg gaan houden bij de Switch en dat mag nooit de bedoeling zijn.

Het handheld en console in 1 principe is slim gekopieerd van de PSP 2000 en 3000 series en nu Sony geen concurent meer is op het gebied van een handheld en console in ligt deze weg volledig open voor Nintendo
Er zijn nog tientallen 3DS games voor volgend jaar gepland, dus die gaan ze voorlopig nog niet stopzetten. Zie het een beetje als de overgang van de GBA naar de DS. De Switch (als de DS toen) is een nieuw apparaat welke zich nog niet bewezen heeft. De 3DS is een kleine 60 miljoen keer over de toonbank gegaan, Nintendo gaat niet ineens al deze support stoppen.

Dat ze met de Wii U stoppen is logisch. De Wii U ligt ten eerste in de prijsrange van de Switch (als je geruchten mag geloven) en heeft geen tot bijna geen nieuwe games op komst (Legend of Zelda Breath of the Wild zal de laatste worden van Nintendo, net als Twilight Princess op de GameCube was). Veder verkoopt hij nog amper.
En mensen die zeggen dat de Wii U Nintendo's Dreamcast is zitten er naast.
1. Nintendo blijft gewoon hardware maken.
2. Nintendo gaat geen games op concurrerende systemen uitbrengen.
3. Nintendo heeft voorlopig nog geld genoeg.
Ik noem de Wii U eerder de GameCube 2.0.

Ik zie Nintendo volgend jaar de prijs van de 2DS naar 80 euro verlagen, de New 3DS voor 100 euro en de New 3DS XL voor 120 euro. Gelijktijdig gaan ze de Switch groots aanprijzen als een hybride console en zal (naar mijn vermoeden) in 2018 de support van de 3DS-lijn stoppen. ALS de Switch het succes is wat Nintendo hoopt.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 1 november 2016 23:33]

Ik blijf het wel heel stom vinden dat het schijnt dat de Switch geen 3D-ondersteuning heeft. Met zo'n achteruitgang kun je het al zowiezo niet meer als superieur aan de 3DS neerzetten.
Opzich wel logisch. De resolutie van de 3DS is, in 3D, 800x240 (400x240 per oog). Als het gerucht accuraat is dan is de Switch 1280*720, dat zou dan een resolutie van 2560*720 vereisen. Dat kan de Switch vermoedelijk niet trekken.
Aangezien Sony geen handhelds meer maakt is in die hoek de concurrentie voor Nintendo volledig weggevallen
In thuisland Japan verkopen games voor de PSVita anders nog steeds.
Dat ding is alleen in het westen geflopt.
Console boeren verkopen altijd nog 1 de eerste jaren van een nieuwe console hun oudere, vooral als budget optie en ze hebben ook een complete bibliotheek terwijl bij nieuwe consoles het game aanbod klein is. Sowieso komen er nog best veel goeie japanse games uit voor de 3ds in 2017, denk aan monster hunter xx, games van level-5 en dragon quest 11 (ook voor de switch). Hopelijk zal de overgang van de 3ds naar de switch een beetje soepel gaan in Japan, want daar moeten toch de games vandaan komen voor de switch.
Oh ? Breath of the wild komt op WiiU en Switch en er blijven Indies komen in de eShop :)

De WiiU heeft geweldige eerste en tweede partij ondersteuning en er was nog meer gepland maar dezen gaan eerst over naar Switch en mogelijk nog de WiiU.

Het hangt van het hardware verkoop aantal af wat Switch aan software kan verkopen van eerste en tweede en derde partij dus hoe meer Spelers de hardware kopen des te meer ruimte voor derde partij ;)

Switch niets vernieuwends ? alles wat tot nu toe bekend is gemaakt is het Puntje van de ijsberg er zijn nog zoveel vragen onbeantwoord...

[Reactie gewijzigd door Tri Force op 1 november 2016 17:54]

Ja er komt nog een game uit (die al tijd in ontwikkeling is) voor de WiiU uit. Dat lijkt me niet zo verrassend...maar daarna ?

Wat heeft de switch dan precies....?
Ik zie een console die je onderweg kan spelen (handheld devices/smartphones?)
Sorry maar als ik naar vrienden ga dan ga ik er niet heen om een game verder uit te spelen :S

Natuurlijk als je een game avond hebt dan is dat mogelijk maar dat kan toch nu ook al ? Ik neem bv mijn PS4/PC mee als er ergens een game avond is.

Ik zie echt totaal niets vernieuwends...
Terecht dat Nintendo hun aandacht naar Switch gaat en als het mogelijk is dan zal de WiiU nog iets aandacht krijgen en zo niet dan sluit ik het feest af met Breath of the wild en hoe ga jij het afsluiten ;)

Ondanks de Switch video is het nog steeds onduidelijk wat Switch nu precies inhoud.. naast dat Specificaties nog steeds niet bekend zijn gemaakt wordt er ook weinig gezegd over het Dockstation.

Naast de functies van het dockstation en de specificaties van de Switch handheld is er nog steeds het gerucht dat de handheld eerst zou komen en later dat jaar de homeconsole.

Daarnaast zijn er nog steeds geruchten over Cloud gaming, Cluster gaming, Supplement computing, SLI, etc. inderdaad het zijn geruchten en klinkt als Sci fi.

Maar tot nu toe heeft Nintendo geen gerucht ontkracht of bevestigd behalve dan het Nvidia gerucht dus met een beetje fantasie en open mind kan Switch nog alle kanten opgaan :)
Ik denk dat dit het wel is...Ik begrijp het idee wat ze willen bereiken.
Een home console en handheld zodat er sowieso veel meer games zijn. Het meenemen van je console naar een ander vind ik geen goede usecase om te showcasen omdat men dit sowieso al doet (meenemen van een console).

Het scherm is sowieso te klein om met meerdere mensen tegelijk erop te spelen. Zo een feature zal echt weinig gebruikt worden. Bij game avonden is er altijd wel een tv aanwezig ;)


Ik sluit mijn Wii U af met wat Mario maker. Maar ik heb wel 100% besloten geen enkele Nintendo apparaat meer te kopen. De PS4/Xbone zijn veel interessanter voor een langere tijd helaas :)
Alles wat nu bekend is niet het hele verhaal en Nintendo wacht nog steeds tot Januari met vertellen en nee niet door de NES mini alleen.

Schermdiagonaal, resolutie, frames, specificaties, prestaties, prijzen, accuduur, software eerste partij tot derde partij... zoveel punten dat onmogelijk iedereen tevreden kan zijn met Switch.

Er zal altijd een compris zijn maar gelukkig heeft Nintendo software mijn interesses en dat komt op één platform dus ben wel benieuwd naar het gehele verhaal :)

Ben naast Switch ook bezig met PS3 en PS4 en zie mijzelf wel weer bezig gaan met Playstation in 2017 door een select aantal spellen maar ik ga eerst Nintendo afwachten.

Oh en Mario maker is een goede keuze! veel plezier nog dit jaar met Nintendo en komend jaar want gegarandeerd dat jij vervolgd met Switch ;)

[Reactie gewijzigd door Tri Force op 1 november 2016 19:09]

Neem je dan ook het scherm mee naar gameavonden bij mensen thuis?(zo ja dan lijkt me dat toch best een behoorlijk gedoe en daar moet ook maar net ruimte voor zijn) zeker als je met een man of 5/6 bent is het fijn als je een extra scherm hebt waar de switch dan juist perfect uitkomt en al helemaal als meerdere mensen er 1 hebben zo lijkt het in ieder geval in het promo filmpje.
De switch is niet echt vernieuwend tov wat precies? Zelfs vanuit de Wii U gezien vind ik hem vernieuwend. Vanuit de concurrentie gezien is het natuurlijk al helemaal een nieuw ding.
Wat is er vernieuwend dan ? Dat je een handheld hebt met een HDMI uitgang ?
Dat je on the move verder kunt spelen ?

Wat is er NIET vernieuwend:

- cartridges
- karige controllers, kan je weer extra controllers kopen voor optimale gaming
- lage resolutie
- beperkte onboard power (je kunt maar beperkte power in een tablet stoppen voor $300 en ook nog op een interne accu enige tijd mee moet gaan)
Cartridges vind ik wel vernieuwend, en het werd tijd ook zeg. Het is geen afweging meer tussen een 4MB cartridge of een 700MB CD. De afweging nu is een 60GB Blu-ray die sequentieel gelezen moet worden of een 16-256GB Flash drive die random gelezen kan worden. Dit is een no brainer; ik kies dan altijd voor cartridges. Klein, schokbestendig, variabele capaciteit. Betaal ik graag iets extra voor.

Controllers heb je niet eens geprobeerd. Jouw "optimale" controllers zijn weinig vernieuwend. Al meer dan 10 jaar hetzelfde eigenlijk.

Lage resolutie? Want een hoge resolutie is vernieuwend? Ben je nu aan het trollen?

Beperkte onboard power? Ten eerste ken je de nieuwe Tegra niet. Ten tweede... alweer, ben je aan het trollen? Sinds wanneer betekent meer transistoren meteen vernieuwend?

In mijn optiek zijn de xbone en ps4, hoewel ze mild vermakelijke games hebben, nog steeds min of meer dezelfde consoles als de xbox en PS2. De grafische verbeteringen vind ik alleen maar logisch, dat komt gewoon met de tijd. Qua console is er weinig aan veranderd. Qua gameplay al helemaal niet.

De switch is vernieuwend. In zoverre dat kan in deze vastgeroeste industrie.
Cartridges vind JIJ vernieuwend maar dat is het dus niet.
Bestaan al meer dan 30 jaar in de gaming scene en absoluut niks nieuws, ook nu niet. Dat het jouw voorkeur is wil niet zeggen dat het vernieuwend is.

Controllers heb ik idd niet geprobeerd maar heb wel meer dan 2 decennia Nintendo, PS, Xbox en tal van andere console ervaring om een redelijk idee te hebben van iets.
Ik trap niet in reclames met basketbal spelende jongeren die de Switch pakken en controllers uitdelen om dan basketbal te gaan spelen op een 6 inch scherm ... Niemand gaat dat doen, ook jij niet ..
Nu na meer dan 10 jaar controller evolutie weten we wat de mensen graag gebruiken, en geloof me dat is niet een minimalitische kruisje, knopje gedeelde controller die je op een base kan schuiven.

De resolutie is idd niks vernieuwends en eerder een stap terug. Met de kijk op de toekomst en de huidige schermen in tablets is dit scherm bijvoorbaat kansloos op basis van specs.
En laten we wel wezen, het is gewoon een tablet waar je 2 controller delen op kan schuiven met een HDMI dock.

Nee, ik ken de nieuwe Tegra niet, maar tenzij die door buitenaardse wezens is ontwikkeld zal het niks schokkends zijn. Als jij wat voor $300 op de markt wil zetten kan je qua hardware geen extreme zaken leveren, dat is gewoon onmogelijk en dat weet iedereen.
Je krijgt dus iets wat voor een tablet leuk tot goed is, maar zodra het op een groter scherm moet dan zal het absoluut niet bijv. de PS4 Pro voorbij gaan laat staan voor de komende 4 tot 6 jaar indruk maken.

De Nintendo exclusives zijn natuurlijk altijd wat aparts, dat was altijd zo en dat blijft. Maar we hebben gezien dat zelfs dat een WiiU niet drijvende houd en ook nu moeten we het maar zien.

Het gaat niet om wat fanboys graag zien (en ik ben een Nintendo Fanboy van het eerste uur, Speelde al in 1991 als volwassene op mijn Import Famicon ... Wanneer ben jij echt serieus begonnen op de Nintendo ?) maar wat de casual gamer graag ziet.
Ik ben in 1992 begonnen met Nintendo. Ik hoefde niet te importeren omdat ik toentertijd al in Azië woonde. Ik speelde de games in hun originele japanse formaat.

Dat jij cartridges niet vernieuwend vindt omdat er in de oertijd van console gaming ook al ROM memory gebruikt werd is prima. Maar blijkbaar heb je dan zo'n vreemde kijk op de wereld en innovatie (van mijn optiek dab), dat verder discussieren geen zin meer heeft. We leven langs elkaar heen.
Er zijn zat indies die met Nintendo samenwerken onder de naam Nindies of Nintendo x Indies.
Helemaal mee eens. En dit is wat mij betreft al de tweede teleurstelling... ik vind het aanbod games echt hopeloos en dat is nu ook direct de eindstatus.
De WiiU is de beste console voor mensen met kinderen tussen de 5 en de 14 jaar. En ook heel handig om te gamen als je ega naar de tv wil kijken.
Wii U is het meest ondergewaardeerde systeem dat er is. 2 kids met PS4 en VR en gaan toch vaak weer samen Splatoon spelen of Mario Kart. En ik heb wind waker & twilight nog maar een keer gespeeld.
Mario (kart)/Super Smash bros/Pikmin/Splatoon zijn toch echt games voor alle leeftijden, zo'n beetje de enige mensen die dat voor kinderen van 5-14 jaar vinden komen niet verder als dat het te kleurrijk zou zijn of dat de graphics ze niet aan staan maar dat heeft vrij weinig te maken met voor wie de games interessant zijn om te spelen. Daarnaast heb je op de WiiU nog spellen als Xenoblade/bayonetta/zombiu/fatal frame die al helemaal niet alleen voor kinderen zijn.
Het mooie van Nintendo games is over het algemeen juist dat als je niet goed in games bent dat je het dan meestal nog wel kan uitspelen maar als je echt alles wilt halen dan komt er al wat meer skill bij kijken. Daarnaast is er bij spellen als mario kart nog time trial waarmee ik me persoonlijk altijd uren kan vermaken met tijden verbeteren.
Zoiezo is het imago van Nintendo voor kinderen iets dat heel erg door het westen is bedacht, ik heb zelf soms het idee dat dat voornamelijk is omdat mensen een excuus willen hebben om het niet te hoeven kopen en toch te kunnen roepen dat ze alle relevante spellen gespeeld hebben.
Ook beste console voor dertig plusser met of zonder kinderen. :P
Als Nintendo meer Wii U's had verkocht en meer thirt party "hardcore" games zou het gewoon een volwassen game console zijn.
Hardcore games? Wat is dat?
Nee, ik ben serieus.
Hardcore gamers zijn er ook voor Mario Kart 8, Smash, Splatoon, Xenoblade Chronicles X bijvoorbeeld.

Championsroad bij Mario 3D. Dat is het meeste hardcore level wat er bestaat.

Dus, wat bedoel jij met hardcore games?
Ik speel games sinds de Nes en weet dat het kinderlijk ogende Mario veel meer hardcore is dan bijvoorbeeld Cod of BF.

Van de Wii zijn er honderd miljoen consoles verkocht, ook zijn daar de wat bloederigere games op uit gekomen zoals Madworld. Helaas kocht de mainstream gamer alleen maar sport spelletjes of shovelware. Waardoor de ontwikkelaars dat ding al snel links lieten liggen en de Wii U heeft het daardoor helaas ook moeten af leggen.

Wel denk ik eraan om een switch te kopen alleen al om de beter multiplayer ervaring dat Nintendo veel beter kan dan Sony of Microsoft die alleen maar met online games komen. Ik wil gewoon wat bier 4 vrienden op de bank en gamen.
In het geval van multigamen, Waarom dan wachten op de Switch ?
Er zijn zat op de WiiU en eer je dat weer hebt op de Switch ben je jaren verder Nintendo kennende.
Wil niet al teveel geld uitgeven aan console's en computers en voor een vrienden avondje gooi ik de Cube wel ff onder de tv. Dus wacht wel op de switch.
Met hardcore games zal bedoeld worden de games waar de grote gemeenschap der gamers op zit te wachten.
Oftewel titels die het nieuws halen en waar miljarden mee gemoeid zijn en een heel breed publiek hebben.
Oftewel, enorm populaire games die een breed publiek halen, soms zelfs een platform verkoper.

Denk hierbij bijv. aan Battlefield reeks, Destiny, COD reeks, GTA reeks, etc.

Games zoals Mariokart zijn best sellers op de Nintendo maar daar houd het dan ook op.
Dit is toch een apart publiek en qua aantallen toch een beperkte groep.

Vroeger was die groep enorm omdat Nintendo het console imperium domineerde en heel veel 3rd party games had omdat hun DE hardware verkochten die mensen wilde hebben. Anno 2016 is dat een heel ander verhaal en maken de PC, PS4 en XB1 de dienst uit.
5 jaar geleden was dat niet veel anders met de PC, PS3 en X360. De Wii hype was toen al tijden voorbij en lag voornamelijk in de kast bij de meesten en kon eigenlijk alleen nog aandacht krijgen bij kinderen.
Denk hierbij bijv. aan Battlefield reeks, Destiny, COD reeks, GTA reeks, etc
Dus "hardcore" gamers willen vooral schieten & slaan?
En FIFA...

... jee...

.. |:(

:/
Dat jij dat niks vind is je goedrecht, maar dat betekent niet dat die games er niet toe doen.

Voor de duidelijkheid, men maakt consoles om geld mee te verdienen en de software, oftewel games, zijn van levens belang. En de klant wilt gewoon bepaalde games spelen, klaar !

We kunnen elkaar mietje noemen en prediken waarom Nintendo exclusives de perfecte games zijn maar verkoopcijfers wijzen anders uit en daar draait het om.

Nintendo bedient een steeds kleiner wordende groep trouwe fans en uiteindelijk houd dat een keer op als ze deze koers blijven varen.

Ik ben zelf fan van het eerste uur, maar ik kan niet zeggen dat Nintendo goed bezig is.
5 jaar wachten op een Zelda voor de WiiU noem ik geen service. Zelfde geld voor super Metroid en ga zo maar door.

Mariokart8 ? Vind het geen ruk aan. Had meer plezier op vorige versies ! Ja, dat durf ik te zeggen.
Sure, ziet er beter uit maar het pest element met de diverse wapens is mijn inziens bedroevend tov vorige versies en al die inverted en onderwater levels voegen niks toe.
Mooi spel hoor maar absoluut niet beter qua gameplay, het is gewoon wat gelikter met extra onzin.

Een lui gisteren versie van dezelfde Mario game heb ik ook wel gezien .... En zo zijn er wel meer games die niet helemaal top zijn als je kritisch bent.
Als de productie stopt, zal de Wii U te boek staan als Nintendo's slechtst verkopende console.
Ik weet niet waar dit op gebaseerd is, maar als het op aantallen berust dan is zeker de Virtual Boy de slechts verkopende console van Nintendo (770.000 verkocht).
Behalve dan dat dat een handheld is en geen console in de traditionele zin.
Anoniem: 181786
@SomerenV1 november 2016 18:32
Een handheld is evengoed een console. Consoles zijn onder te verdelen in homeconsoles en handheldconsoles.
De virtual boy is zeker geen handheld. Het was weliswaar geen "normale" console, maar absoluut geen handheld.
De Wii U is in bepaalde opzichten gewoon de Dreamcast van deze generatie.
Anoniem: 181786
@Michelli1 november 2016 18:58
Prachtige console die Dreamcast, heb er hier nog een staan.
Zeer geliefd, toen gamejournalisten eenmaal doorhadden dat de PS2 toch niet de heilige graal was en SEGA de stekker eruit trok hadden ze maar wat spijt van hun vooringenomen artikelen.
Ben toch wel benieuwd wat er dan mis was met de PS2? En wat jij sowieso hebt tegen de playstation consoles in het algemeen.
De PS2 bood zeker in de tijd dat de Dreamcast er nog was geen noemenswaardige meerwaarde qua graphics en gameplay. De DVD speler was wel een grote plus. Gamesjournalisten hadden spijt dat ze de PS2 al die tijd hadden opgehemeld en dat mede daardoor SEGA ermee stopte.

Wat ik tegen PlayStation heb? Vrij weinig, heb een PSP en PS3 gehad. Ik ben echter geen aanhanger en zeker niet van Sony. Wat in mijn ogen gewoon een slecht bedrijf is vanwege een veelvoud aan redenen en ervaringen.
Denk anders dat de meeste gamers er meer aan hadden dat Sega third party games ging maken. Sony had later toch wel bewezen dat de ps2 het waar ging maken met gran turismo, metal gear solid en final fantasy. Alleen jammer dan Sega met sommige franchises niet altijd aan wist wat ze er mee moesten, zoals Sonic.
Het kan zijn dat Sega een betere waarde heeft als Software ontwikkelaar en uitgever en sommigen wensen dit Nintendo ook toe...

Maar zeg eens waarom Naughty dog en Guerrilla etc. niet voor XB zouden kunnen ontwikkelen want MS verkoopt ook goed en dan kunnen Square enix en Capcom en Atlus etc. weer terug naar Nintendo :)

Omdat het ene platform meer verkoopt dan de ander betekend in mijn ogen niet dat de rest maar volgen moet in het belang van de spelers.

Van mij part komen Atari en Sega weer in hun volle glorie terug want er zijn nog genoeg Fans die daar op hopen en terecht.
Jaaaa mijn Dreamcast blijft ook mijn favoriet, vooral met de VGA converter zien de graphics bij sommige games er nog zeer goed uit. Echt doodzonde dat het zo voor Sega heeft moeten eindigen in de consolemarkt. Dat verhaal over gamejournalisten die spijt hadden over hun artikelen is alleen nieuw voor mij. Wat ik mij kan heugen was vooral het aanbod aan games en de prijs dat de Dreamcast nekte.
Snel nog even halen dus. Switch is waarschijnlijk niet backwards compatible, dus als je Gamecube (met een hack), Wii en Wii U games wilt spelen dan is dit de enige oplossing (emulatie daargelaten).
Switch IS niet backward compatible(met de Wii(U)/3DS), dat heeft Nintendo al aangegeven.
Heb nog steeds veel plezier van mijn WiiU Windwaker edition van Gaming tot Media maar helaas het einde is in zicht voor deze opmerkelijke consoles _/-\o_ bedankt Nintendo voor de WiiU en kan niet wachten op het vervolg in 2017!

En aub wees niet bescheiden Nintendo en kom met een prachtige Gouden Switch collectors edition van Zelda :D
Ik ben alsnog heel blij met mijn 2 WII U's in huis. :) Mario Maker, Splatoon & Mario Kart worden nog steeds allemaal regelmatig gespeeld samen met mijn vrouwelijk wederhelft. (allebei eigen console)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee