Nintendo ontkent dat productie Wii U deze week wordt gestaakt

Een woordvoerder van Nintendo heeft tegen het Japanse ITMedia gezegd dat het bedrijf nog niet zal stoppen met de productie van de Wii U. Hiermee ontkent het bedrijf berichtgeving van Eurogamer, waarin gesteld werd dat de productie deze week zou stoppen.

De woordvoerder geeft aan dat de productie van de Wii U door zal blijven gaan en wijst er op dat er in 2017 nog games voor de console uitkomen, zoals The Legend of Zelda: Breath of the Wild. De nieuwe Zelda-game verschijnt echter ook voor de Switch.

Wii UDinsdag kwam Eurogamer met het bericht dat Nintendo deze week stopt met de productie van de Wii U. Dat zouden verschillende anonieme bronnen bevestigd hebben. Eurogamer heeft betrouwbare bronnen binnen de productieketen van Nintendo, want de website wist maanden voor de officiële bekendmaking van de Nintendo Switch al naar buiten te brengen hoe het systeem zou werken en eruit zou gaan zien.

Nintendo heeft al eerder berichtgeving over een productiestop van de Wii U ontkracht tegenover ITMedia. Dat deed de consolefabrikant in maart na berichtgeving van de Japanse zakenkrant Nikkei, die schreef dat de productie van de console in het najaar zou stoppen.

In april heeft Nintendo wel aangegeven dat het bedrijf van plan is om de productie van Wii U-systemen sterk te verminderen in het fiscale jaar dat eindigt in maart 2017. Het bedrijf gaf aan te verwachten dat de console in het jaar 800.000 keer verscheept zal worden.

Nintendo heeft tot nu toe 13,36 miljoen exemplaren van de Wii U verkocht. Daarmee is de console een veel minder groot succes gebleken dan de Wii, waar 101 miljoen exemplaren van werden verkocht. Ook de GameCube deed het beter met 21 miljoen exemplaren. De nieuwe Nintendo Switch, die zowel als handheld als in combinatie met een tv gebruikt kan worden, komt in maart 2017 op de markt.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

02-11-2016 • 12:15

47 Linkedin

Reacties (47)

Wijzig sortering
Ze hadden gezegd dat de Switch niet de WiiU of 3dS zou gaan vervangen. Vond het al vreemd dat ze de WiiU zouden stopzetten... met een prijs verlaging en het aanbod aan games dat het systeem heeft echt nog een geweldige console om op te pakken.
Ze hebben wel gezegd dat het de Wii-U gaat vervangen. Ze hebben ook ontkend dat het de 3DS vervangt.
Dat hebben ze niet gezegd....

"Though I cannot confirm when it will be launched or any other details of the system, since I have confirmed that it will be "a dedicated video game platform with a brand new concept," it should mean that we do not intend it to become a simple "replacement" for Nintendo 3DS or Wii U." https://www.nintendo.co.j...y/events/150508qa/02.html
Dat is een beetje als "De DS gaat de Gameboy niet vervangen". Ze bedoelen waarschijnlijk dat het niet bedoelt is als directe opvolger, i.e. dezelfde productfamilie, maar het gaat het wel vervangen.
Dit is net de uitspraak als met de GBA toen de DS uitkwam. Het is simpel weg niet te doen voor beide platformen unieke spellen te maken. Als de Wii U al blijft bestaan als actief platform dan krijgen ze alle ports van de Switch maar dan minder.
Je slaat de spijker precies op zijn kop! De Switch zou niet de WiiU of 3dS gaan vervangen inderdaad. En het stopzetten van de WiiU zou dan nog vreemder zijn!
Ik ben benieuwd of ze ook een prijsdaling gaan doorvoeren aan de Wii U de komende periode. Lijkt mij sowieso een logische keuze als de NX uit zal komen.
Ik denk het niet. De productie kon nooit dermate worden opgeschaald om een prijsverlaging te realiseren. Laat staan dat R&D kosten uit kunnen om de chips op een kleiner productieprocedé te krijgen. Daaroor verkoopt het systeem te weinig.

Als Nintendo nu de prijzen gaat droppen, dan moeten ze uiteindelijk geld betalen per verkochte Wii U. Gezien de opvolger voor de deur staat hebben ze helemaal niks aan dat marktaandeel.

Wellicht dat de allerlaatste restpartijen voor minder weg gaan.
Toch kan het nog best zijn dat ze de prijzen laten zakken.
Veel mensen wachten wel op een nieuwe console en gaan geen oude meer aanschaffen.
Op het moment dat de WiiU consoles onverkocht in een warenhuis blijven liggen dan kost het meer geld dan wat verlies nemen per console.

Gedeeltelijk of volledig afschrijven van voorraad kost namelijk ook enorm veel geld, Magazijnruimte kost ook geld.
Dat is waar, plus een verkochte console kan bij genoeg game-aankopen ook nog geld opleveren.

Desalniettemin verwacht ik geen Wii U's voor €99, of een prijsdaling die een langere periode doorzet. Eerder goede Black Friday deals, bijvoorbeeld.
En laten we eerlijk zijn, tenzij het apparaat voor zo'n bedrag in de winkel komt te liggen gaat iedereen het links laten liggen. Niet nintendo fans zijn sowieso nauwelijks geintereseerd, en wel nintendo fans of hebben er al 1 of wachten op de Switch.
Voor 99 euro zou ik er direct één halen, leuk voor de kinderen ;)
Die voorraden gaan gewoon terug en worden vernietigd en gedeeltelijk gerecycled.
Zoals Richh zegt: Nintendo heeft er niks aan om het marktaandeel van een oude console te verhogen, ze willen de niewe console laten groeien.
Dit heeft ook niets te maken met marktaandeel vergroten. In de regel gaan restvoorraden vaak voor weinig te deur uit, bij veel bedrijven en zo ook bij veel consoles.

Het voor minder dan de kostprijs verkopen is goedkoper dan vernietigen of recyclen.
Al is de praktijk waarschijnlijk wel dat hier grenzen aan zitten. Ik verwacht net als Richh niet dat er opeens dumpprijzen gaan komen. Al is dat alleen maar om de simpele reden dat je dan ook weer klachten gaat krijgen van klanten die de consoles net iets eerder tegen veel hogere prijzen hebben gekocht.

Kort samegevat: een prijsdaling is niet ondenkbaar, maar een prijsval is wel zeer onwaarschijnlijk.
Dat is alleen als men ervan uitgaat dat men break even draait. Maar ze maken nog steeds winst dus ze kunnen ervoor kiezen om de winst per console te verlagen, maar door grotere aantallen te verkopen toch meer totale winst te proberen binnen te halen.
Als Nintendo nu de prijzen gaat droppen, dan moeten ze uiteindelijk geld betalen per verkochte Wii U.
Toen hij net uit kwam was dat zo. €300 was echt niet toereikend.
Ik ben benieuwd of ze ook een prijsdaling gaan doorvoeren aan de Wii U de komende periode. Lijkt mij sowieso een logische keuze als de NX uit zal komen.
De Nintendo Switch bedoel je natuurlijk :)

Ontopic: Nintendo zegt natuurlijk dat ze niet stoppen met de productie om niet hun eigen product compleet de afgrond in te zien gaan. Ze kunnen inderdaad het beste de productie steeds verminderen tot en met de release van de Switch. Die Zelda op de Wii U kan misschien zelfs nog wat verkoopboosts geven mits de WiiU scherp geprijst is.
Waar rook is, is vuur... Waarschijnlijk zal de productie van de Wii U niet al te lang meer door blijven lopen.
Meestal zit er wel een kern van waarheid in inderdaad als het zo snel ontkend word.
Ze zijn een jaar geleden al gestopt en niemand heeft het gemerkt :+
Wii U is gewoon, de Sega Saturn van Nintendo, en Switch de Dreamcast.

Ik verwacht helaas geen goeie toekomst voor Nintendo in console/hardware markt .

Maar Nintendo's first party games zijn gewoon A-Klasse en behoren tot een van de top in gaming industrie naar mijn mening.

het zou geweldig zijn om Nintendo's first party titels op PS5/Xbox te hebben
Met als grote verschil dat Sega bijna failiet was na de Saturn flop en dat Nintendo nog behoorlijk wat kan hebben.
Nintendo heeft een veel grotere reserve tegenover het toen al stervende sega (op de consolemarkt).

Daarbij heeft Nintendo nog altijd een sterke handheld markt.

[Reactie gewijzigd door Burkle op 2 november 2016 13:10]

Dat gaat nooit gebeuren dus een WiiU of Switch erbij en veel plezier ;)

Als Nintendo voor Sony bezig gaat dan houd ik op met Consoles om meerdere redens maar goed.. het schijnt dat het Welzijn van een bedrijf minder belangrijk is dan de Wens van een groep spelers.

[Reactie gewijzigd door Tri Force op 2 november 2016 22:51]

Als de Switch de Dreamcast wordt van Nintendo, dan wordt hij aardig innoverend en blaast hij zodus zowat alle concurrentie omver (Nintendo, Sony en MS hebben concepten van de Dreamcast gepikt).

De enige reden dat de Dreamcast gefaald heeft, is de opeenvolging van Sega CD, 32X, Saturn (wat eigenlijk een sega cd was), gevolgd door nogmaals een nieuwe console zijnde de Dreamcast. Dat gecombineerd met een verdeeldheid tussen Sega US en Sega Japan en de concurrentie met de Playstation. De Sega Saturn was eigenlijk redelijk populair net zoals de Dreamcast alleen was alle vertrouwen weg in Sega. Bovendien zijn de IP's van Sega niet zo sterk als die van Nintendo.

We hebben al Nintendo IP's gezien op andere consoles. Dan heb ik liever dat Nintendo vandaag op morgen alle activiteiten stop zet dan dezelfde weg op te gaan als CD-i zelda of de kwaliteit van Sonic games op andere consoles. Laat maar zitten. Dat is zowat het ergste wat er kan gebeuren.
Nintendo fan sinds NES en moest vroegah niets van Sega hebben tot de Dreamcast!

Prachtige lineup aan software zoals Grandia 2, Skies of arcadia, Phantasy star online, Shenmue, Power stone, Soul caliber, Virtua fighter, Crazi taxi, Jet grind radio, MSR, etc.

Sega had in sommige Regio's beter succes als Nintendo en zelfs in Europa en Amerika is er een tijd geweest dat hun domineerde maar uiteindelijk helaas..

Het blijft jammer dat Dreamcast voor als nu het einde is voor Sega hardware maar hun software is er nog en Sonic komt in 2017 weer naar Nintendo!

Sega de label geven van gewoon een software ontwikkelaar is hun onterecht Onderschatten en de fans zijn nog steeds actief op forums en er zijn zelfs clubs :)

Er hoeft maar een gerucht te komen dat Sega met bijvoorbeeld Nvidia, AMD, Valve, etc. om tafel zit en gemoederen zullen aardig oplopen ;)
Mocht dit zo zijn dan hoeven ze zich niet te schamen voor deze actie. Waarom zou je door blijven produceren als de console niet verkoopt.

Laten we maar hopen dat de switch het beter gaat doen dan de wiiu, als dit niet zo is dan gaat Nintendo veel meer verdienen als ze alleen games gaan maken op de ps4 / xboxone. Ze hoeven zich dan niet druk te maken over hardware en hebben al de grootste installbase. Maar tijd zal het leren.
ken niemand met een wii-u in de gameroom, en de bekendmaking van swift leek ook niet heel entousiast ontvangen te worden [..] moet nog zien waar dit heen gaat
ha grappig, iedereen in mijn omgeving heeft een Wii-U en waren mega enthousiast over de Switch!
In mijn omgeving is alleen een Nintendo fanboy enthousiast, de rest heeft al snel zoiets van "eerst zien of er genoeg fatsoenlijke games op uit komen".
Dit blijft altijd een mooie. Wat is een fatsoenlijke game?
Ik heb een PC en de gamers in mijn omgeving hebben ook een pc en WiiU en vaak nog PS4 ernaast.
Als ik dan even ga kijken wat nou exclusief is en de moeite waard. kom je op PS4 op 4 games uit ofzo. Uncharted, Bloodborne, Destiny en de rest zijn ps3 remakes.
Op de WiiU heb je minstens net zoveel exclusieve games die de moeite waard zijn.
Dus of je nou een ps4 of PC hebt, een Nintendo console is gewoon een heel erg goede keus om ernaast te hebben. En aangezien Nintendo nooit voor de pc of PS games gaat uitbrengen, moet je gewoon hun console kopen om hun pareltjes te spelen. Dus wat kun je verwachten op de Switch:
Zelda, Splatoon, nieuwe 3D Mario, Pikmin, Metroid, SSB, paar goede exclusieve jprg's, mario kart zoveel. Genoeg fatsoenlijke games.
Als ik een console koop wil ik dat daar zoveel mogelijk games op uitkomen. Een PS4 met 2 exclusives + 10 third party games die ik leuk vind maken het waard om er een te kopen. Dat de Wii U ook twee leuke exclusives heeft (voor mij Zelda + Mario Kart) en vrijwel geen leuke 3rd party games (of minder goede ports zoals bij AC Black Flag) snap ik wel dat mensen hem laten liggen. Het is dat ik de Wii U + Mario Kart bundel eens goedkoop heb kunnen kopen met een kerstbonus, maar ik snap wel dat de meeste mensen liever 4 extra ps4 games kopen ipv een Wii U.
Verschilt per persoon ik kijk eerst naar de exclusives of er genoeg is om tot koop over te gaan en er is geen één platform die alles heeft.

Het ene platform heeft die serie wel maar die serie is weer verdeelt over meerdere generaties.. etc. als Collector heb ik de hoop al opgegeven.

Dan maar liever een handvol kwaliteit per platform zoals Switch en PS4 en nog een platform erbij voor de rest zoals een PC.

Voor komend jaar kan ik alleen in zekerheid zeggen dat hier een Switch komt en voor de rest wat er met mijn WiiU en PC gebeurt geen idee..

Maar een PS4 Slim of Pro naast de Switch lijkt mij een prachtige combinatie van diverse exclusiviteit en hier en daar wel een casual game erbij :D
N=1 wat betreft je gameroom. Ik heb er zelf 1.

Check Neogaf eens, de Switch is in ieder geval de best ontvangen Nintendo console van de afgelopen 3 generaties ;)
Ik heb een Wii-U en gebruik hem graag. Waar de Xbox voorziet in solo gaming is de Wii-U leuk om samen met visite wat spelletjes te doen.
Klopt, ondanks dat ik heel wat gamers om mij heen hebt heeft ook niemand de Wii U maar wel bv een 3DS. Toch zien enkele wel wat in de Switch maar zelf wordt ik er niet zo warm van. Ieder zo zijn ding
Eurogamer heeft betrouwbare bronnen binnen Nintendo, want de website wist maanden voor de officiële bekendmaking van de Nintendo Switch al naar buiten te brengen hoe het systeem zou werken en eruit zou gaan zien.
Die informatie kan natuurlijk ook wegkomen bij een ontwikkelaar, omdat de site eerder ook al documenten publiceerde van een PlayStation 4 Pro devkit.
Ik zou het persoonlijk wel erg snel vinden.

Normaal stop je al maanden van te voren met het inkopen van onderdelen en bouw je daarna rustig de productie af. Je moet al je voorraden onderdelen eerst opmaken (anders maak je bakken met verlies op onderdelen die nooit meer verkocht worden).

Dus ik kan me prima voorstellen dat Nintendo inderdaad is gestopt met het kopen/bestellen/reserveren van (sommige) onderdelen die ruim op voorraad waren/zijn en dat ze daarmee de resterende consoles kunnen bouwen. Maar een echte stop lijkt nogal vroeg (zeker omdat er nog niks eerder was uitgelekt.)
Het was aannemelijk dat Nintendo de productie van de WiiU zou stop zetten en mogelijk de laatsten verkopen met en door Breath of the wild maar schijnbaar wil Nintendo de 21 miljoen halen net als de Gamecube dus kom op show some luv! en laten wij 21 miljoen halen :)

[Reactie gewijzigd door Tri Force op 2 november 2016 13:31]

Wat een hoop negatief weer, ik durf te beweren wanneer de console voor € 99,- in de winkel ligt (gaat niet gebeuren hoor), de mensen die zo lopen te zeuren over de console als eerste in de rij staan ;) . De Wii U is gewoon een goed en degelijk product, alleen jammer dat je met de console geen muziek en Blu-ray schijfjes kan afdraaien, een mediaspeler zou ook goed gedaan hebben.
0Anoniem: 816539
2 november 2016 13:49
Tuurlijk ontkent Nintendo dit...na de feestdagen bevestigen ze het wel. 😉

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee