Privacytoezichthouder moet onderzoek doen naar anoniem reizen met korting

In de beroepszaak tussen de Arnhemmer Michiel Jonker en de Autoriteit Persoonsgegevens heeft de rechter bepaald dat de toezichthouder opnieuw onderzoek moet verrichten naar de mogelijkheid om met korting te reizen op een anonieme ov-chipkaart.

De mogelijkheid om op die manier met korting te reizen bestaat niet meer, omdat sinds 9 juli 2014 een voordeelurenabonnement alleen nog in combinatie met een persoonlijke ov-chipkaart te gebruiken is. Hiertegen had Michiel Jonker protest aangetekend bij de NS, die in de huidige zaak als derde belanghebbende optrad. Hij ziet de praktijk van de NS als discriminatie en een inbreuk op zijn privacy, omdat hij meer moet betalen als hij alsnog anoniem wil reizen, zo stelde hij destijds tegenover de NOS. Uiteindelijk bepaalde de Geschillencommissie dat zijn protest tegen de actie van de NS afgewezen moest worden.

Vervolgens verzocht Jonker de Autoriteit Persoonsgegevens om te onderzoeken of de verwerking van persoonsgegevens aan de hand van een persoonlijke ov-chipkaart noodzakelijk is en of het discrimineren van reizigers een schending van de Wbp inhoudt. De toezichthouder weigerde echter om een dergelijk onderzoek in te stellen, omdat het niet-combineren van een abonnement met een anonieme ov-chipkaart geen schending van de wet oplevert. Deze afwijzing door de Autoriteit Persoonsgegevens wordt gezien als besluit, waartegen Jonker bij de rechter in beroep is gegaan. In de huidige uitspraak gaat de rechter in op dat beroep.

De rechtbank Gelderland overweegt dat Jonker heeft gesteld dat het verwerken van gegevens van reizigers in strijd is met artikel 8 van de Wbp, waarin onder andere staat dat een verwerking van persoonsgegevens noodzakelijk moet zijn voor de uitvoering van een overeenkomst. De rechter voegt daaraan toe dat het artikel ook bepaalt dat iedere verwerking van persoonsgegevens moet voldoen aan de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit. Dat laatste betekent dat onderzocht moet worden of er ook een voor de reiziger minder nadelige manier is om het doel van de verwerking van gegevens te realiseren.

De rechtbank oordeelt uiteindelijk dat de toezichthouder onvoldoende onderzoek heeft verricht naar de vraag of inderdaad aan die beginselen is voldaan. Daarbij had de Autoriteit Persoonsgegevens ook aandacht moeten besteden aan het systeem dat door Jonker was voorgesteld en waarbij minder gegevens verwerkt zouden worden. Dat zou mogelijk zijn door een voordeelurenproduct voor elke reis op een anonieme kaart te laden. Daarnaast zou de reiziger dan nog een persoonlijke kaart hebben, waarop het product is geregistreerd. Op die manier worden de reizen alleen vastgelegd op de anonieme kaart en kan het recht op korting worden aangetoond met de persoonlijke kaart.

Gevolg van het oordeel is dan ook dat de toezichthouder opnieuw onderzoek moet verrichten met inachtneming van de huidige uitspraak. De rechter vernietigde het besluit waarin de toezichthouder het verzoek van Jonker afwees.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

17-08-2016 • 14:25

133 Linkedin

Submitter: Raven

Reacties (133)

Wijzig sortering
Zo moeilijk kan het niet zijn om dit te realiseren. Dat voordeelurenabonnement kan prima gewoon aan een anonieme kaart gekoppeld worden in de vorm van een product, dat je bij de automaat kan kopen voor op je pas, dat vervolgens een maand lang geldig is bij aankoop.

Ze zouden zelfs verschillende tijdsduren kunnen aanbieden, zoals bijv. een enkele dag, weekend, week, maand, etc., waarbij het relatief goedkoper zou wordenvoor langere tijdsduren.

Alsjeblieft, daar heb je je onderzoek.
Dat abonnement staat op naam, en mag je niet delen: het dal voordeel abonnement bvb is gericht op reizigers die slechts af en toe de trein nemen. Zoals mijn vrouw en ik: elk 50 euro per jaar, halen we er absoluut uit!

Als dit echter op een anonieme chipkaart kan worden gezet, kan de NS niet meer controleren van wie dit abonnement is: we zouden (omdat we als we reizen meestal toch apart reizen) 50€ per jaar kunnen betalen, en allebei van de korting kunnen genieten.

De NS wil dit natuurlijk niet (het ondermijnt hun prijsstructuur), en ze zijn dus in het volste recht om dit soort oneigenlijk gebruik tegen te gaan, en dat kan enkel door de chipkaart waarop het persoonsgebonden abonnement staat ook te binden aan een gebruiker.
Waar Michiel Jonker een probleem mee heeft is dat de reis zelf moet gebeuren op zijn persoonlijke kaart, waardoor er dus in princiepe getraceerd kan worden waar hij overal naartoe is gereisd.

Vandaar zijn voorstel van een combinatie van
een anonime kaart waarop de reis gemaakt kan worden met korting (reis info staat dus hier op)
welke gebruikt moet worden in combinatie met een persoonlijke kaart waarop het kortings abbo staat. (of te wel als de conducteur komt controleren scant hij je anonieme kaart voor de reis en ziet dat deze met korting is en scant daarna dus je persoonlijke pas om te controleren dat jij een kortings kaart hebt. Het systeem zou dan dus niet de reis informatie (mogen) opslaan, immers de reis staat op een anonieme kaart.

Het gebruiken van de anonieme kaart met korting door meerdere persone is dus niet mogelijk omdat de korting wordt geverifieerd met een persoonlijke pas.

Kortom op deze mannier is anoniem reizen met korting dus mogelijk (en is de korting toch nog gebonden aan 1 persoon). Tuurlijk moet het systeem zich dan wel aan de regels houden... het is natuurlijk eenvoudig om toch zo'n anonieme reis met korting te koppelen aan de persoon wie zijn voordeel uren kaart laat zien/scannen natuurlijk... Zou dus inderdaad het beste zijn als de persoonlijke voordeel uren kaart dan gewoon een weer een pasje wordt wat je alleen moet laten zien (en niet scannen)

[Reactie gewijzigd door VVV-007 op 17 augustus 2016 15:27]

Edit: Nou, jouw plan:

1) Is echt verschrikkelijk omslachtig :+

2) Kan gewoon al: met een voordeel abonnement heb je recht op 40% korting (al dan niet in de daluren), maar je kan dus ook tot 2 personen 40% samenreiskorting geven. En die samenreiskorting kan je gewoon op een anonieme kaart zetten. Zet dus samnereiskorting op je anonieme kaart voor je vertrekt, en met de twee kaartjes stap je in de trein. Geen conducteur die daar moeilijk over zal doen volgens mij (op wat headscratches na ;) )

[Reactie gewijzigd door kiang op 17 augustus 2016 16:47]

het is niet mijn idee, ik leg alleen maar uit wat Michiel Jonker voorsteld in het artikel.

Daarnaast zou er gebruik gemaakt kunnen worden van een persoonlijk pasje met foto waarop de geldigheids datum is afgedrukt waardoor er nog steeds maar 1 pas gescand hoeft te worden (geeft gelijk meer zekerheid dat de reis niet alsnog gekoppeld wordt aan een naam).

zo'n pas zou je dan elk jaar opnieuw moeten aanschaffen (+ vergoeden, maar veel meer dan 10 euro zal zo'n pas niet kosten).
check mn edit, wat je beschrijft kan gewoon al ;)
maar is (waarschijnlijk) officieel niet toe gestaan omdat je op die manier een annonieme kaart met korting dus door kan geven aan iemand anders (of te wel meerdere personen kunnen on afhankelijk van elkaar op 1 kortings kaart reizen, wat de NS dus niet wil (en dan heb ik het niet over de samen reis korting).

Michiel Jonker zal vast alle opties hebben uitgezocht voordat hij deze hele procedure is gestart. Als dit al een oplossing was, dan had de toezichthouder dat ook vast wel aangegeven (wat dus niet gebeurt is).
Als de NS dit soort onzin niet wil dan kunnen ze ook volledig stoppen met het opslaan van reisgeschiedenis. Ik snap best dat een abonnement persoonsgebonden is maar dat daarbij de NS ook precies bijhoud waar en wanneer je reist is natuurlijk volslagen overbodig.
Als de NS dit soort onzin niet wil dan kunnen ze ook volledig stoppen met het opslaan van reisgeschiedenis.
Laten we zeggen: een optie.
Sommige treinreizen kan ik declareren, maar dan moet ik wel bewijzen dat ik daadwerkelijk dat traject gereisd heb. Dan is de reis geschiedenis wel weer handig.
Dat snap ik, maar de keuze of je wel of niet geschiedenis wil laten opslaan moet bij de consument liggen, en niet bij de NS.
Die optie is er al, het heet anonieme OV kaart...
De anonieme OV kaart heeft minder mogelijkheden dan een normale, dus dat werkt niet.
Als ik op je edit reageer:

1. Dat is de keuze van diegenen die anoniem wil reizen dus daar heeft verder niemand last van.

2. Ik denk dat samenreiskorting alleen mag als je met iemand meereist die een geldig vervoersbewijs heeft. Dus hoewel conducteurs waarschijnlijk niet moeilijk doen is het officieel niet toegestaan.
2) Kan gewoon al: met een voordeel abonnement heb je recht op 40% korting (al dan niet in de daluren), maar je kan dus ook tot 2 personen 40% samenreiskorting geven. En die samenreiskorting kan je gewoon op een anonieme kaart zetten.
Ik heb dat wel eens uitgezocht, en volgens mij mag dat niet. je mag meereizen met iemand met korting, maar de houder van de kaart moet zelf wel ingecheckt zijn.
Behalve dat het vervoersbewijs waarmee je dan meereist niet is ingecheckt en dus in strikte zin geen geldig vervoersbewijs is op dat moment. Praktisch gezien maakt dat weinig uit, maar ik denk dat genoeg conducteurs daar moeilijk over gaan doen.
Het kan wel, dit mag niet. Dat is dus het hele probleem..
2) Kan gewoon al: met een voordeel abonnement heb je recht op 40% korting (al dan niet in de daluren), maar je kan dus ook tot 2 personen 40% samenreiskorting geven. En die samenreiskorting kan je gewoon op een anonieme kaart zetten. Zet dus samnereiskorting op je anonieme kaart voor je vertrekt, en met de twee kaartjes stap je in de trein. Geen conducteur die daar moeilijk over zal doen volgens mij (op wat headscratches na ;) )
Dat is dus net waar deze hele zaak om begonnen is: conducteur(s)/NS deden daar wel moeilijk over. Meneer Jonker is verteld dat de kaart met zijn kortingsabonnement niet ingecheckt was en dus geen geldige reis maakt. Hierdoor was zijn korting "niet geldig" en moest hij maar met andere mensen mee reizen met een geldig abonnement.
Wat ik even niet begrijp, is dat de Tweakers hier even missen dat. A producten via een pin betaling al geregistreerd zijn (dus naam bekend).
B de anonieme kaart is gekoppeld aan een geregistreerde kaart, waarbij in de huidige vervoerd regels staat dat die gene ook aanwezig moet zijn tijdens de reis. Dus dit idee is zo lek als een mandje. Het werkt alleen als ik in contanten mijn anonieme kaart kan opwaarderen met een kortings abonnement met beperkte levens duur. Anders is er als nog vol op registratie.
En waarom kan dat nu niet? Het zou kunnen dat ik onbewust een anonieme kaart heb, maar bij mij staat er in ieder geval geen naam op. De enige eis is dat je nooit tegelijk gaat reizen, je kunt natuurlijk wel je eigen pas aan jouw vrouw meegeven. Zij kan dan reizen met jouw abbonement, of mis ik iets?

Op dezelfde manier kun je met een anonieme kaart wel samen gebruik maken van een abbonement, maar nooit op hetzelfde moment. Als twee mensen van Utrecht naar Amsterdam willen, dan heb je twee kaarten nodig. Als twee mensen op verschillende dagen van Utrecht naar Amsterdam willen, dan kunnen ze dezelfde kaart gebruiken. Ongeacht of die kaart anoniem is.
En waarom kan dat nu niet?
Wat jij beschrijft is niet het product wat op dit moment door de NS verkocht wordt. De prijsstelling van het product wat jij voorstelt zou ook compleet anders zijn dan die van het huidige product.
dat is een behoorlijk BS argument ja ze kunnen bijv een maximaal aantal KM laten reizen als ze bang zijn voor misbruik, ze zouden zelfs kunnen zorgen dat je ipv dagen een aantal KM met korting inkoopt... normale prijs is 20 ct / km nu 13ct/km wel vooraf betalen, al dat soort opties zijn er om het klantvriendelijker en privacy-ok te maken.

het hele punt is, de NS biedt het niet aan omdat ze jouw gegevens willen en omdat ze producten verzinnen die zoveel mogelijk data van je vergen (omdat die data geld waard is)
dat is een behoorlijk BS argument
Waarom is de harde waarheid een BS argument?

De NS doet allerlei berekeningen over hoeveel de gemiddelde reiziger reist en bepaald daarmee de prijs voor het kortingsabonnement. Als dat abonnement plots vrij is om door iedereen gebruikt te worden is het aantal reizen waarschijnlijk groter en moet er dus een andere prijsstelling komen. Het betreft daarmee een heel ander product.
Dat is geen BS. Dat is simpele economie.
het hele punt is, de NS biedt het niet aan omdat ze jouw gegevens willen en omdat ze producten verzinnen die zoveel mogelijk data van je vergen (omdat die data geld waard is)
Dat is wel een hele grove beschuldiging om die zomaar zonder onderbouwing te plaatsen.....
Je kunt op geen enkele wijze korting krijgen op een anonieme pas... Bij geen enkele vervoerder.

Mijn kind is 4. Die kan tot hij 12 wordt gratis mee reizen met een kids-vrij abo... Dit abo is echter alleen te laden op een persoonlijke OV-chipkaart, en niet op een anonieme chipkaart.

Nou lijkt het mij echt totaal niet nodig om daarvoor een persoonlijke chipkaart te hebben. De leeftijd kan in de meeste gevallen vrij eenvoudig gecontroleerd worden zonder daar een persoonlijke OV chipkaart nodig voor te hebben.

Hetzelfde geldt voor de bus. Kinderen reizen voor een gereduceerd tarief, maar alleen met een persoonlijke OV-chipkaart. Er is geen manier om die reductie op een anonieme kaart te zetten...

Daar kan maar 1 reden voor zijn: Als kindlief reist, dan moeten pa of ma ook mee inchecken. En als dat op een anonieme kaart is, dan zijn de persoonsgegevens van pa of ma ook makkelijk te achterhalen door simpelweg de OV incheck momenten te vergelijken. Op die manier is ook de anonieme OV chipkaart niet meer anoniem, voor zover die dat al was met alle (on)mogelijkheden om anoniem voor dat ding te betalen.
Dat is wel een goede ja... Voor het verwerken van gegevens van kinderen gelden voor zover ik weet nog strengere regels dan voor die van volwassenen.
Is dit veranderd dan? Sinds de introductie van de kortingsuren kaart kan/mag je deze delen met zoveel mensen die je wilt. Ik heb het niet meer gebruikt sinds de invoering van de ov-chipkaart. Maar het was altijd zo dat 1 kortingspas maar geldig is voor 1 enkele reiziger. Je kunt dus theoretisch prima een anonieme kortingspas aanbieden en die voor een enkele reis koppelen aan een anonieme ov-chipkaart.

Een kortingskaart was altijd al "vrij" te gebruiken. Dus de "berekening van NS" zou ook niet anders dan vroeger moeten zijn.

Overigens is "anoniem" in deze zin ook een vrij ruim begrip. Je bent nog steeds een nummertje in een database met een travel-log eraan. En als je dan een pannenkoek bent die z'n anonieme ov-chipkaart oplaadt met zijn persoonlijke pinpas ben je ook alle anonimiteit kwijt. Het is kwalijk dat je niet meer echt anoniem kunt reizen tegenwoordig.

Noem me maar ouderwets, maar geef mij maar de oude kaartjesknipmachines. Geen gezeik meer met opladen, poortjes die niet open gaan, niet meer minimaal 20 euro op de kaart (lekkere rente voor NS) en niemand die elke stap van je reis in de gaten houdt.

[Reactie gewijzigd door PizZa_CalZone op 17 augustus 2016 16:03]

. Als twee mensen op verschillende dagen van Utrecht naar Amsterdam willen, dan kunnen ze dezelfde kaart gebruiken. Ongeacht of die kaart anoniem is.
Dat mag dus NIET als je gebruikt maakt van een abonnement voor korting of vrij reizen: die staan op naam en mogen niet gedeeld worden. Als er op jouw OV chipkaar tegen naam (en foto) staat, dan heb je een anonieme kaart en daar kan je dus geen abonnement op zetten.
Klopt niet wat je zegt, in de oude situatie was het abonnement niet anoniem, kan ook niet want een abonnement is persoons gebonden.

Wat je in de oude situatie had was dat je de kaartjes anoniem kon halen met een abonnement die op je naam staat. ( je hoeft het tenslotte alleen maar te tonen ).

Dat wilt hij dus terug hebben. Een niet anonyme kaart met het abonnement en een anonieme ov kaart met het kaartje erop.
Het abonnement niet maar het reisgedrag wel. Omdat je het kaart los kocht van je abonnement kon NS dus niet de aankoop koppelen aan de persoon.

Helaas lijkt het me niet mogelijk om te voorkomen dat NS alsnog het abonnement trackt op de anonieme kaart. Dan zou je inderdaad het abonnement anoniem moeten kunnen aanschaffen. of een tweede anonieme kaart hebben waarop je reist met 40% meereis korting.
Precies. Voor de ov invoering had ik ern ov jaarkaart. Er werd zowel in de bus als trein niet bijgehouden of ik er in zat.
Ik weigerde altijd de reisonderzoekers vriendelijk.

Met chip er in moest er ineens verplicht in en uit gecheckt worden, anders wad die zelfde kaart met mijn goed lijkende foto, naam, registratie nummer en geldigheidsdata geen geldig vervoersbewijs.

Weigering in te checken heeft een aantal keer zelfs tot bus chaufeurs geleidt die politie belden, die dan netjes bij volgende halte concludeerde dat er toch echt betaald was voor de rit. En dat er dus geen noodzaak was om mij uit de bus te halen.

Ik heb nooit gesnapt waarom Autoriteit Persoonsgegevens verplicht inchecken voor trajecten accepteerd.
En dat voor verzoeken voor het verwijderen van reisinformatie de vervoerder om meer persoonsgegevens vraagt dan hij krijgt van translink, welke hij vervolgens 7 jaar (!) denkt te mogen houden omdat je klant bent...
In Duitsland is het in verschillende regio's zoals bijvoorbeeld Keulen of Dusseldorf prima mogelijk een abbonement te nemen 'niet op naam'

Het verschil in service zit hem bij onze oosterburen bij het verlies van de kaart. Een kaart op naam kan vervangen worden. Een anonieme abbonementskaart niet. Prijsverschillen zijn er niet.

Het is dus prima mogelijk. Het is eerder een niet willen van de OV maatschappijen.

En ja..... dat zo'n annonieme abbo gedeeld kan worden is toegestaan aldaar.
En dan nog kunnen ze er echt wel achter komen wie je bent. Stel, je zet geld op je OV Chipkaart, dan weten ze via je bank alsnog wie je bent (ofja.. als ze het echt willen weten lukt het ze echt wel).

Wil je contant betalen, met muntjes je OV kaart opwaarderen? Er zit vast wel een camera in die automaten (zal mij niks verbazen) en nu hebben ze je gezicht, en eventueel zelfs je vingerafdruk.

En ja.. Dit is een bullshit post, maar toch.. Je bent nooit volledig anoniem.
Accepteerd de kaartjes automaat contant geld? Zo ja, dan koop je op je anonieme kaart een reis met contant geld tegen voordeeltarief. Bij controle laat je pas je abonnement zien dat je terecht hebt aangegeven dat je recht hebt op korting. Dat wordt nergens geregistreerd en je reist perfect anoniem.

Zo ging het vroeger met de OV studentenkaart ook. In het weekend kocht ik een kortingskaartje, anoniem, en aan de conducteur liet ik mijn OV kaart zien dat ik recht had op korting kaartje in het weekend.

De huidige registratie van NS is niet nodig voor het voeren van het product, het is een keuze van de NS het zo te doen. En dat is domweg geen grond op basis van wbp om gegevens vast te mogen leggen.
Ze doen het voor de tracking en profiling. Ze willen zo veel mogelijk data verzamelen en daaruit informatie destilleren over het reis gedrag en de bestemmingen van de klanten.

Dan kan de marketing afdeling daarna er mee aan de gang.

Welkom in ICT-land, dit is wat mensen willen.

Maar moet je zien wat je allemaal moet doen om zelfs maar een normaal onderzoek te krijgen van de situatie. 8)7 Mensenrechten zijn niet populair zelfs bij de Privacytoezichthouder.
Maar dat is dus geen zwaarwegend eigen belang, maar iets waar ze toestemming voor moeten vragen. En met de NS is dat hetzelfde als eisen, omdat er een monopolie is, dus dat zou ook niet moeten mogen.

Met andere woorden, de Authoriteit Persoonsgegevens zijn een stelletje lamlendelingen geweest en de rechter heeft ze terecht gezegd hun werk te gaan doen.
Waar. Maar daarom pleit ik al jaren dat de Toezichthouder veel, veel meer geld moet krijgen om onderzoek te doen en zo nodig te vervolgen.

De kleine man wordt nauwelijks geholpen en alleen zaken die ineens veel mensen treffen worden opgepakt. Er zijn veel NS reizigers, dus dat gaat in dit geval niet op. En toch is er maar een enkeling die er werk van maakt.

Deze persoon, meneer Jonker is wat mij betreft een held, die het er niet bij laat zitten. _/-\o_

Als privacy belangrijk is voor politici, dan moeten ze meer geld beschikbaar maken en wel gauw.

Er zijn bepaalde kosten verbonden aan het runnen van een samenleving. De kosten voor een rondje verkiezingen moet je gelaten accepteren. Het zijn onvermijdelijke kosten. Ook toezichthouders en keuringsdiensten en andere waakhonden schaar ik daaronder.

Onlangs bleek nog dat eigen toezicht in de bouwsector niet werkt. Keuringen en controles overlaten aan bedrijven is dom, want die werken voor aandeelhouders, en veiligheid is secundair aan rendement.

Bovendien vind ik het een mogelijk probleem als een toezichthouder zichzelf niet ontvankelijk verklaart, als het ware. Ze staan dan als arbiter tussen het belang van de burger en een organisatie. Is dit ethisch aanvaardbaar? Ze zijn degenen die bestraft maar tegelijkertijd degene die bepaalt of een procedure ingezet gaat worden. En dus de organisatie waar je terecht kan voor je privacy-klacht staat dan in de weg van je privacy-klacht.

De organisatie waar je een probleem mee hebt, die heeft dan een voordeel t.o.v. de klager. :/ En zoals nu duidelijk wordt, kan de toezichthouder ook een verkeerde afweging maken, iets wat in feite een rechter beter kan dan een toezichthouder. Als deze dus een fout maakt, sta je als burger zonder macht, tenzij je bereid bent naar de rechter te stappen. En wie de kosten dan betaald, de tijd die je er in moet steken...etc.

Het verdedigen van mensenrechten dient kosteloos te zijn en als dat al niet zo is, dan zou dat verankerd moeten worden in de grondwet.
Het is waarschijnlijk niet zo dat al die methodes gebruikt worden, maar het is in ieder geval belangrijk om er bij stil te staan wat mogelijk is, en voor welk doeleinde iets geregistreerd wordt.

In het geval van de NS is het voordeel voor de klant heel erg indirect (als het er al is). De NS zal namelijk zeggen dat door reispatronen te analyseren ze beter in kunnen spelen op de vraag op bepaalde trajecten. Hier kun je tegen in brengen dat de reiziger tot nu toe weinig heeft kunnen genieten van dat soort programma's. Denk aan vertraagde en te korte treinen.
Dat kunnen ze zeggen, maar ze hebben toch personeel in de treinen? Het personeel kan dan toch zeggen: jongens, deze trein is altijd te druk..
En ja uh klaar is kees? Dat hoeft echt niet op basis van een OV die perse op iemands naam moet staan.
Iemands naam is niet nodig, maar het is voor analyses wel heel mooi als je niet alleen weet dat treinen a, b en c heel druk zijn, maar ook kan analyseren of dat altijd dezelfde mensen zijn, of dat op alle dagen het geval is, etc.

Overigens gebruikt NS de gegevens zeker: ik merk dat als mijn vrouw of ik een periode veel reis of juist een tijd niet meer de post die we krijgen van de NS verandert.
Reispatronen komen net zo hard binnen met de anonieme chipkaarten. Alleen zitten er dan geen NAW-gegevens aan vast. Alleen als je de kaart (regelmatig) vernieuwd verbreek je het patroon.
En om dat tegen te gaan kosten die kaarten 7 euro per stuk. Zodat je niet iedere maand een kaart van €50 koopt, helemaal leeg reist en daarna weg gooit en daarmee iedere maand je historie reset. Dat geeft al perfect aan waarom ze uberhaupt met de OV chipkaart begonnen zijn. Die kaarten kosten namelijk vrijwel niets om te maken en worden door machines uitgegeven (geen handmatig werk voor nodig), dus €7 toeslag is absurd. Het gaat ze alleen om zoveel mogelijk gegevens verzamelen.

Als er 50 cent toeslag op zat ipv €7 zou ik inderdaad iedere maand een nieuwe kopen. Want ik reis nooit met de trein, alleen met de bus. En daar hoef je niet €20 op die kaart te hebben staan om in te kunnen checken. Als er €2 op staat kan ik ook nog inchecken op een reis van €2,20. Kaart leegmaken en weggooien: historie opgeruimd.

Alleen nog een plek vinden waar je die contant af kunt rekenen want ze maken het je knap lastig om contant geld te gebruiken. Omdat de NS ook wel weet dat je via pintransacties weer kaarten aan elkaar kunt koppelen...
Dat laatste ook, maar afgezien daarvan hebben ze niet nodig wie er van A naar B reist, alleen hoeveel er van A naar B reizen om zo'n analyse te doen.
Precies. Het is voor abonnementhouders eigenlijk niet nodig om in te checken. Het was dan ook te gek voor woorden dat hier in het verleden boetes voor uitgedeeld zijn.

Vervolgens moeten ze er dan extern op gewezen worden dat het voor abonnementshouders onmogelijk is om zwart te rijden.

Dat het tot nu toe geen voordeel heeft opgeleverd, heb je gemist: Ook als abonomentshouder kun je bij de ns geld terug vragen als je trein voldoende vertraging heeft: http://www.ns.nl/klantens...rug-reguliere-reizen.html
Reisgegevens kun je ook anoniem bijhouden en van anonieme reizigers kun je ook de gegevens analyseren om in te spelen op de vraag.
ze willen gewoon dat je niet je anonieme kaart uitleent aan vriend of familie.
Hierdoor zou dus iedereen apart deze extra korting moeten aanschaffen.
Kwestie van centjes!
ze willen gewoon dat je niet je anonieme kaart uitleent aan vriend of familie.
Hierdoor zou dus iedereen apart deze extra korting moeten aanschaffen.
Kwestie van centjes!
Heb je het artikel wel gelezen? Het is prima mogelijk om een persoonlijke kortingskaart te hebben (die je dus niet uit kunt lenen aan anderen) + een anonieme OV-chipkaart waar de reis met korting op ingecheckt staat.

Net als dat je vroeger een anoniem fysiek papieren kaartje met korting had + persoonlijke kortingskaart.
Yep, inderdaad gelezen en ook andere artikelen met daarin het commentaar van NS.
Zie: https://www.security.nl/p...%C3%A9t+korting+met+de+NS

Momenteel overtreed je dus de voorwaarden, omdat je op je persoonlijke kaart niet bent ingelogd.
Krom is het inderdaad.
Ga maar na, voorheen had je een abbo en die liet je (afhankelijk van je vervoerder) wel/niet zien. Bij controle veriveerde ze het en voor de rest geen probleem.
ALs ik nu een abbo heb op mijn persoonlijke pas, reis zonder in te checken en ik krijg controle, dan kan hij zien dat ik het reisproduct heb, maar schrijft wel een boete uit omdat hij ook ziet dat ik niet heb ingechecked.

*Krommer kunnen we het niet maken, wel makkelijker !!
Daar heeft deze man dus een idee voor bedacht waardoor je wel anoniem kan reizen maar niet kan uitlenen aan anderen.
Het gaat er niet om dat je betaling geregistreerd wordt, maar dat de NS precies bij wil houden welke reisbeweging elk individu maakt.
Gaat ze niks aan toch? Of wel?
Nee, dat is waar. Maar persoonlijk vind ik een betaling aan NS minder privacygevoelig dan dat de NS bijhoudt waar ik zoal naar toe reis.
Het gaat er niet om dat je betaling geregistreerd wordt, maar dat de NS precies bij wil houden welke reisbeweging elk individu maakt.
Hoe wil je anders afrekenen?
Daar hoeven ze niet de reisbewegingen voor te bewaren.
Dit is absoluut geen bullshitpost, want ze hebben het praktisch onmogelijk gemaakt om daadwerkelijk anoniem te blijven. Geen briefgeld accepteren in de automaten, dus dan moet je naar de balie gaan. Muntgeld accepteren is krankzinnig als je naar de prijzen van de tickets kijkt, ik betaal 2.80 voor een ritje van 4 minuten. Laat staan als je langer wil reizen.

Een Japanse vriendin kon amper reizen omdat je op kleinere stations geen automaten waarmee je met een creditcard kon betalen. Anonieme kaart moet je 20 euro extra opzetten en losse kaartjes kosten een euro extra. Kassa.

Zou briefgeld een risico vormen? Lijkt me mee te vallen als je de robuustheid van de automaten ziet. Bovendien is het wel mogelijk bij de metro automaten in Amsterdam.

Daarnaast moet je je rekeningnummer opgeven als je de laatste 20 euro van de kaart terug wil. Gewoon in de automaat deponeren en geld terugkrijgen is geen optie.

Het is belachelijk hoe een systeem dat zo recent is geïmplementeerd zo onhandig is qua gebruik en privacy. Helemaal omdat het elders ter wereld al decennia beter werkt. Kan je gewoon je saldo opmaken zonder die gekke 20 euro regel.

Er zijn eigenlijk maar twee opties: of ze hebben het heel slecht bedacht óf ze hebben het bewust zo moeilijk mogelijk gemaakt om anoniem te blijven. Ik weet niet wat ik een groter probleem vind.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 17 augustus 2016 16:59]

hetzelfde geldt voor parkeerautomaten: je kunt tegenwoordig bijna nergens meer anoniem parkeren, want je kunt bijna nergens meer met cash geld betalen in de automaten.
Wel kan ik dan kiezen om mijn anonieme pas met korting uit te lenen aan mijn zus, ouders, vriendin, en ga zo maar door. Dit gaat nu niet meer omdat deze op naam staat.
Een kortingskaart (voordeelurenkaart) is persoonsgebonden. Dus ik zie werkelijk niet in hoe het kan werken met een anonieme OV chipkaart. Dit voelt een beetje als gezeur om het zeuren....
Michiel Jonker geeft een prima voorbeeld hoe dat kan. Reis boeken op een anonieme kaart met 40% korting en bij controle moet je dan dus een kortings pasje (welke op naam staat) tonen aan de conducteur. Kan je dat niet, boete.
Maar dan heb je dus 2 passen nodig, die ook beiden gecontrolleerd moeten worden. Wat is daar precies het voordeel van? ;) Het lijkt mij dat dat alleen maar meer geld kost (want je hebt meer passen nodig), en meer moeite, en wat levert het precies op?
Je reis blijf anoniem. Ook heb je maar 1 pas nodig die gescand wordt (de anonieme kaart) daarnaast het je dus een persoonlijke kortings kaart welke niet gescand wordt maar moet worden getoont bij controles.

Het voordeel is dus dat de NS op deze mannier niet jou reis gegevens kan bij houden, terwijl je dus wel met korting kan reizen.

Momenteel kun je alleen maar met korting reizen als je jou reis gegevens ook aan de NS geeft, wat dus door Michiel Jonker als onterecht wordt gezien (redenen zie het artikel)
Je kortingskaart moet ook gescand worden, anders kan de conducteur namelijk niet zien dat er een geldige kortingskaart op staat. Dit betekent dat ie beide passen moet scannen, en dan je reis dus niet meer anoniem is ;)
Er kan gekozen worden om moet een losse (ouderwetse) kortings kaart te werken waar gewoon de datum van geldigheid op staat. Daarnaast kan er natuurlijk prima in het systeem de reis info los gehouden worden van de persoonlijke kaart (al kun je dat als reiziger niet zien natuurlijk... )

Ik zeg niet dat het een perfect systeem is ik probeer alleen uit te leggen wat Michiel Jonker als probleem heeft met het huidige systeem en wat zijn oplossing inhoud.
Dat dus... Dit is zoals het idd vroeger werkte. Toen had je ook een persoonsgebonden pas en vernieuwde je elke maand je abonnement. Die schoof je er dan bij. Dit is net zoiets. Toen was het reizen idd anoniem.
Zo vreemd is dat dus niet.
Maar in hoeverre het erg is dat de NS weet wanneer je gereist heb ... tsja... vind ik ook niet zo spannend.
Een camera in die automaten, dan kost het opeens moeite om je te volgen. Zoveel moeite dat die beelden alleen bekeken actief worden na een misdrijf, en dat is prima!
Dat is een groot verschil met elke reis voor 18 maanden aan jouw persoon koppelen.
het hele punt kan zijn dat, de overheid toch wel aan je gegevens kan komen, maar in principe niemand anders,

databases worden gehacked dus hoe minder databases hoe kleiner de kans dat je gevens op straat komen,

dus vertel jij maar hoe de ns aan mijn vingerafdrukken kan komen (zonder de wet te overtreden),
Natuurlijk, als je er écht iets aan de hand is gaan ze alle camera's napluizen.

Het gaat er mij persoonlijk om dat ik de marketing bedrijven niet wil helpen met mijn reis gegevens. Data is geld waard (Valve verdiend er miljoenen mee met datamining) en dat gun ik ze niet.

Als de NS gewoon schriftelijk vastlegd dat ze hun gegevens nooit zullen verkopen aan LaPlace of zo zoals Amerikaanse bedrijven doen vindt ik het best.
Je kan ook muntgeld in de apparaten gooien en er zijn geen camera's in de apparaten maar wel op het station.

[Reactie gewijzigd door l99030607l op 17 augustus 2016 14:33]

En hoe weet jij dat er géén camera in die automaten zit? Kunnen ze makkelijk verbergen.
Omdat ik bijna dagelijks bij die apparaten stond te opwaarderen. Bij de RET en NS.
Wat is het in en in triest dat iemand zo veel moeite moet doen om datgene te krijgen wat eigenlijk de default zou moeten zijn.

Zelfs de Autoriteit Persoonsgegevens - die wat mij betreft opgeheven kan worden - geeft niet thuis.
Waarom zou het standaard moeten zijn? De NS wenst niet dat een persoonlijke dienst (wat een vervoersabbonement toch is) anoniem wordt aangegaan waarna je de kaart aan iedereen kan doorgeven.
Volledig juist: het gaat hier om een abonnement dat op naam staat. Dat is gewoonweg niet te combineren met een anonieme chipkaart.

Als dat wel zo was kon ik zonder problemen een voordeelurenabonnement delen met mijn vrouw: allebei korting, die paar keren dat we met de trein reizen, en dat voor de helft van de prijs. De NS hoeft dit helemaal niet toe te staan.
De NS hoeft onze reisbewegingen niet bij te houden. Dat zou bij wet verboden moeten worden.
Een kortingskaart kan op naam staan, maar dan nog kan de reis anoniem zijn.
Hoe jong ben jij? Zeker nog nooit een OV studenten week- of weekendkaart gehad.

Het is heel makkelijk om korting abonnement en betalingsbewijs voor de rit te scheiden.
Ah de goeie oude tijd toen je 10 jaar over je kunstgeschiedenis studie kon doen en er nog voor betaald kreeg ook. Thanks babyboomers!
Ahem, babyboomers is een ietwat andere generatie. Ik mocht 5 jaar over mijn studie doen (heb ik niet gedaan) en als ik niet genoeg punten haalde moest ik stoppen en terugbetalen. Heb heel in het begin nog kort een OV kaart voor 24/7 gehad, maar die werd als gauw afgeschaft.

Attempt at sarcasm ... failed!
Uhm, babyboomers hebben hier niet van geprofiteerd. Dat zijn generaties daarna geweest.
Het punt wat gemaakt wordt gaat niet om het doorgeven van een persoonlijke dienst, maar over het feit dat ze je door middel van bepaalde data willen tracken.
Waarom zou het standaard moeten zijn? De NS wenst niet dat een persoonlijke dienst (wat een vervoersabbonement toch is) anoniem wordt aangegaan waarna je de kaart aan iedereen kan doorgeven.
Heb je het artikel wel gelezen? Het is prima mogelijk om een persoonlijke kortingskaart te hebben (die je dus niet uit kunt lenen aan anderen) + een anonieme OV-chipkaart waar de reis met korting op ingecheckt staat.

Net als dat je vroeger een anoniem fysiek papieren kaartje met korting had + persoonlijke kortingskaart.
Waarom zou het default moeten zijn?
Ik snap dat je voor een abonnement bepaalde gegevens moet verwerken. Een abonnement is persoonsgebonden.
Zeker om misbruik tegen te gaan.

Snap de claim ook wel maar goed. Je kunt niet bij alles voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.
Prima dat een abonnement persoonsgebonden is.

Niet prima is dat de NS aan de hand van zo'n abonnement de reisgegevens van de abonnementhouder bijhoudt. Want dat is helemaal niet noodzakelijk voor de bedrijfsvoering.
Ik kan wel snappen dat ze willen weten hoeveel een abo houder gemiddeld reist, daar kunnen ze dan de prijs en dienst op aanpassen. Maar dit zou ook anoniem moeten kunnen.
Zelfs de Autoriteit Persoonsgegevens - die wat mij betreft opgeheven kan worden - geeft niet thuis.
Waarom opheffen?

Ze zouden juist meer mogelijkheden moeten krijgen en strenger moeten zijn.
Ze zouden zeker strenger moeten zijn, maar blijkbaar is er een uitspraak van de rechter voor nodig om ze op dat idee te brengen.
En wie van jullie heeft geen AH bonuskaart ?
Wie wel??
Die hebben cassieres standaard zelf.
Daar kun je de grootste onzin qua naam en adres opgeven.
ach. hoe ingewikkeld is het om je pinpas te koppelen aan je aankopen ? dream on als je denkt dat je volledig anoniem bent. Of je moet alles cash betalen.
Pinpas geeft naam en rekeningnummer, maar geen adresgegevens.
Idd, anoniem betalen is de oplossing.
Ik niet. Ik had er 1. Toen grote moeite moeten doen om een anonieme te krijgen. Nu ze dat vorig jaar zo hebben gemaakt dat de kaart moest omwisselen had ik er geen zin meer in, dus hallo Jumbo. Daar hebben ze geen kaart maar wel zegels, soms zelfs in meerdere soorten "wilt u koopzegels, wilt u pretparkzegers, wilt u servieszegels". Vroeger hadden ze in Hilversum een Dirkson die had de slogan "geen zegels, geen gezeur". Van mij mogen meer supermarten het motto "geen kaart, geen zegels, geen gezeur" gaan hanteren.
Dit is een terecht punt.

Voorheen kon je wél met korting meereizen door een los papieren kaartje te kopen volgens mij. Dat was zo anoniem als maar kon. En nu opeens kan dat niet.
Dit gaat, neem ik aan, toch niet over de samenreiskorting? Want dat kan volgens mij nog steeds. Iemand heeft een abonnement nodig waarmee anderen mee mogen reizen met korting, maar diegene die meereizen kunnen nog steeds met een papieren/anonieme kaart samenreiskorting laden bij een automaat.

EDIT: Zie website NS

[Reactie gewijzigd door The Realone op 17 augustus 2016 15:06]

Het feit dat iets eerst wel kon en nu niet meer zegt an sich natuurlijk niks. Dat maakt het niet gelijk discriminatie oid.
Het feit dat iets eerst wel kon en nu niet meer zegt an sich natuurlijk niks. Dat maakt het niet gelijk discriminatie oid.
Maar dat maakt het wel direct volledig onnodige diepgaande inbreuk op privacy.

Waar je eerst met een kaartje + kortingskaart volledig anoniem kon reizen, worden nu al je persoonsgegevens + reisgegevens geregistreerd en bovendien (bijna) permanent opgeslagen. Bovendien is dat alles volledig onnodig voor de werking van het product: de treinreis met korting.
Klopt en de vraag cq. uitspraak gaat er ook over dat er onderzocht moet worden of als jou gegevens wel nodig zijn om toch korting te kunnen krijgen.

Mij lijkt van niet en het is bijzonder triest dat een toezichthouder door een rechter gedwongen moet worden onderzoek naar iets te doen waar zo normaal gesproken al onderzoek naar hadden moeten doen.
Het roept bij mij meteen de vraag op of de toezichthouder zich echt wel zorgen maakt over de privacy van burgers in dit land. Het lijkt er in dit geval sterk op van niet.
Helemaal met je eens, een trieste bedoening en ik had ook meer verwacht van de Autoriteit Persoonsgegevens. Gelukkig is er nog een rechter...
Ehm.. nee. Dat de aanbieding niet meer geldig is NIET gelijk inbreuk op privacy. Pas als jij zelf accepteert de kaart te gebruiken waarmee je de korting krijgt (let dus wel op, die je zelf kiest! Niet iemand anders, jijzelf) kan je misschien daarover klagen.
Ehm.. nee. Dat de aanbieding niet meer geldig is NIET gelijk inbreuk op privacy. Pas als jij zelf accepteert de kaart te gebruiken waarmee je de korting krijgt (let dus wel op, die je zelf kiest! Niet iemand anders, jijzelf) kan je misschien daarover klagen.
Keuze voor exact hetzelfde product (de treinreis):
-- Anoniem heel duur.
-- Zonder privacy goedkoper.

Dat is niet echt een eerlijke keuze he?

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 17 augustus 2016 15:22]

Nee, dat is het inderdaad niet. maar heeft 0 te maken met "inbreuk op privacy" omdat de aanbieding weg is.
(let dus wel op, die je zelf kiest! Niet iemand anders, jijzelf)
Als er een monopolie bestaat (zoals in dit geval) is er de juro geen sprake van keuze. In dit geval kun je "kiezen" tussen je privacy opgeven of meer geld betalen. En dat is, op zijn zachtst gezegd, twijfelachtig.
Is het twijfelachtig? Ja. Kies je er zelf voor? Jep, dat ook. Niemand forceert je die aanbieding te gebruiken.
Nogmaals: Er is geen andere keuze beschikbaar. Dat betekend dat er voor de wet geen keuze gemaakt wordt. En dat is in deze voldoende; de wet is het enige waar we dit aan af kunnen meten.

Je wordt geforceerd de aanbieding te gebruiken omdat er geen alternatief is.
Oh jawel hoor. Geen gebruik maken van de aanbieding is nog een perfecte keuze. Dat je dat zelf niet wil, dat boeit het bedrijf echt niks.
Je zegt nu feitelijk hetzelfde als androids: dat iets eerst op een andere manier ging maakt het niet direct discriminatie of een onnodige inbreuk op de privacy.

Ik geef verder geen waardeoordeel he, misschien ben ik het wel met je onderbuikgevoel eens dat het een onnodige privacyinbreuk is. Maar het argument dat het eerst anders was werkt alleen in een bejaardentehuis. Ik snap ook niet hoe dat argument een +2 kan krijgen.
Je zegt nu feitelijk hetzelfde als androids: dat iets eerst op een andere manier ging maakt het niet direct discriminatie of een onnodige inbreuk op de privacy.

Ik geef verder geen waardeoordeel he, misschien ben ik het wel met je onderbuikgevoel eens dat het een onnodige privacyinbreuk is. Maar het argument dat het eerst anders was werkt alleen in een bejaardentehuis. Ik snap ook niet hoe dat argument een +2 kan krijgen.
Het gaat er niet om of het eerst anders ging dan nu. Het gaat erom dat eerst exact hetzelfde product aangeboden werd zonder privacy inbreuk en nu onnodig en tevens wellicht illegaal (dat wordt nu uitgezocht) met privacy inbreuk.

Dat je als klant voor exact hetzelfde product zonder je privacy op te geven geen korting kunt krijgen, maakt het wel degelijk discriminatie. Namelijk: discriminatie tussen mensen die hun privacy serieus nemen (en het voor lief nemen dat ze dan geen korting kunnen krijgen bij anoniem reizen) en degenen die hun privacy niet serieus nemen en wel korting krijgen.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 17 augustus 2016 16:12]

Daar gaat het wél om. Dat was namelijk het hele, en enige punt, waar deze volledige thread op leunt. Ik zeg alleen dat dát (vroeger kon het wel) geen steekhoudend argument is.

Ik geef geen mening over privacyinbreuk, of het product anders is, of de NS te ver gaat, of het technisch wel/niet mogelijk is, over wat dan ook. Ik zeg alleen, nogmaals, dat het geen steekhoudend argument is. Of wil je hetzelfde beweren over bijvoorbeeld vliegen? Dat is ook 'exact hetzelfde product' gebleven en nu moet je bagage en je persoon doorzocht worden. Zeg je dan ook, vroeger hoefde dat niet meneer de agent en laat 'ie je dan boarden?
Daar gaat het wél om. Dat was namelijk het hele, en enige punt, waar deze volledige thread op leunt. Ik zeg alleen dat dát (vroeger kon het wel) geen steekhoudend argument is.
Oh ok :? Naja, als jij dat zegt zal dat wel zo zijn dan. :?
Of wil je hetzelfde beweren over bijvoorbeeld vliegen? Dat is ook 'exact hetzelfde product' gebleven en nu moet je bagage en je persoon doorzocht worden. Zeg je dan ook, vroeger hoefde dat niet meneer de agent en laat 'ie je dan boarden?
Dat is een hele slechte vergelijking (die juist mijn punt kracht bijzet). Je kunt namelijk beargumenteren dat het controleren en registeren van personen die het vliegtuig nemen meerwaarde heeft, namelijk: betere veiligheid. Bovendien werd bij vliegen altijd je privacy al geschonden, omdat vliegen nooit anoniem is geweest en ook niet anoniem kon zijn in verband met eisen vanuit landen voor wat betreft immigratie, veiligheid en het simpelweg bijhouden van welke bagage bij wie hoort. Ook voor een sneller incheck proces is het nodig/handig om niet-anoniem te reizen in het geval van vliegen. Je kunt een ticket online kopen en die koppelen aan een persoon, zodat van te voren bijvoorbeeld duidelijk is hoeveel bagage die persoon mee zal nemen (en o.a. aan de hand daarvan kan je bepalen hoeveel brandstof mee moet). Je kunt online inchecken, zodat je als gebruiker sneller door alle controles heen kunt.

Het verplicht stellen van niet-anoniem reizen met de trein heeft 0 meerwaarde voor de reiziger en is ook niet nodig om de dienst aan te kunnen bieden. Niet alleen heeft het geen meerwaarde, het heeft zelfs grote nadelen (namelijk: niet anoniem nationaal kunnen reizen).

Totaal niet te vergelijken dus.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 17 augustus 2016 17:35]

Het geeft wel aan dat het mogelijk was om anoniem te reizen met korting. Aangezien aan de dienst (de treinreis) niet is veranderd, is identificatie onmogelijk noodzakelijk voor het uitvoeren van de dienst.

Dat de NS een administratief systeem heeft opgetrokken waarin het niet meer mogelijk is, veranderd daar niets aan. Dat is wel degelijk de NS die is gaan discrimineren tussen ge-identificeerde en anonieme reizigers.
Er ís wel iets veranderd aan de dienst, namelijk de vervoersbewijzen zijn compleet veranderd en er zijn diverse uitbaters bij gekomen op het spoor. Dat is toch echt een belangrijk onderdeel van de dienst.

Daarnaast beweer ik niet dat de NS niet (of wel) discrimineert.
De dienst is "persoons- en goederenvervoer via rails binnen Nederland"...
De dienst is niet "een handig kaartje om mee te kunnen reizen"...

De dienst is dus niet veranderd. Dat er andere aanbieders van dezelfde dienst zijn maakt ook niets uit. De dienst (het vervoeren van personen en goederen) is exact hetzelfde gebleven als voor de invoering van de OV-chipkaart. Sterker nog, beide vormen van de kaartjes hebben een tijd lang naast elkaar bestaan. Alleen dat al is voldoende bewijs dat de voorwaarden voor vervoer (namelijk het al dan niet moeten opgeven van je persoonsgegevens voor de reis) niet veranderd hoefden te worden.

Dat de NS nu eist dat je geen korting anoniem kunt krijgen (samenreiskorting uitgezonderd, hoewel de abo houder nog steeds niet anoniem kan reizen) kan dus nooit noodzakelijk zijn, en in dat opzicht kan er maar 1 uitspraak volgen: De NS moet het toestaan en mogelijk maken dat er constructies zijn waarbij de betalings- en reisgegevens gescheiden worden bij de consument.
Ik heb nog wel een puntje in dezelfde categorie: wanneer je anonieme OV kaart verloopt kun je alleen het restantbedrag dat nog op de kaart staat terugkrijgen via een volledig in te vullen formulier waarin je dus alsnog je al je persoons en bankgegevens moet opgeven.. Gewoon overzetten op een nieuwe anonieme kaart kon volgens de loketmedewerker niet. Alsnog achteraf dus niet meer helmaal meer zo anoniem...

[Reactie gewijzigd door baszie op 17 augustus 2016 16:10]

Natuurlijk wel. Je maakt je toegoed op. En koopt een nieuw anonieme kaart. Ja dat kost je geld maar aan anonimiteit mag toch wel een prijskaartje hangen? :(
Overigens geldt dezelfde procedure als je anonieme kaart kapot gaat. Dan moet je ook al je gegevens opgeven als je het resttegoed wilt. Dit soort dingen zouden natuurlijk eigenlijk gewoon aan de balie moeten kunnen. Immers je kaart is niks meer dan een sleutel naar een database. Een baliemedewerker kan aan de hand van het kaartnummer in de databank het tegoed opzoeken en dit uitbetalen.
Hoe voorkom je dat zakkenrollers die kaarten gaan cashen?
Op precies dezelfde manier als dat we voorkomen dat ze de eurobiljetten uit je gerolde portemonnee gaan cashen: niet. Dit probleem is zo klein dat het geen oplossing behoeft.
Ik heb nog wel een puntje in dezelfde categorie: wanneer je anonieme OV kaart verloopt kun je alleen het restantbedrag dat nog op de kaart staat terugkrijgen via een volledig in te vullen formulier waarin je dus alsnog je al je persoons en bankgegevens moet opgeven.. Gewoon overzetten op een nieuwe anonieme kaart kon volgens de loketmedewerker niet. Alsnog achteraf dus niet meer helmaal meer zo anoniem...
En een persoonlijke kaart verlengen (en reeds betaalde reisproducten over laten zetten en niet tegen volle aankoopkosten weer opnieuw af hoeven sluiten), vereist tegenwoordig dat je op de OV chipkaart site van Trans-Link een account aanhoudt. Kon vroeger ook gewoon op enkel kaartnummer.

Men wil gewoon steeds meer mensen pushen om alles te registreren en alles te tracken. Wordt hoog tijd dat vanuit de EU die praktijken compleet aan banden gelegd worden.

Mss. als er eens een paar privé-schandalen van hooggeplaatste EU politici via deze wegen naar buiten komen dat dat er ooit nog eens van gaat komen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 17 augustus 2016 20:56]

Zoals iedereen die niet leest: de man stelt voor om een pas op naam te hebben met de kortingskaart.
En op zijn anonieme kaart een treinkaart met korting.
Dat verschilt 0 met het kopen van een papieren treinkaart met korting, waar je ook je kortingspas moet kunnen laten zien.
Dat is een goed werkbaar voorstel. Vooral als je bedenkt dat tot nu toe de ov-chipkaart meer gekost heeft dan dat het de bedrijven heeft opgeleverd, dan kan een minimale wijziging als dit makkelijk gerealiseerd worden.
Helaas is het dan wel mogelijk om de persoon alsnog te traceren, alhoewel met een klein beetje meer moeite, want de kortingspas wordt gescanned met dezelfde device als de anonieme kaart.
OMG... de ironie. Michiel Jonker vindt dat het zijn privacy aantast, maar staat wel met naam en toenaam (door de publiciteit op te zoeken) in het nieuws. Ik kan er wel om lachen. Hoezo privacy? Je bent nu publiek! :P :)

On topic: Hij heeft natuurlijk wel een punt. Je hebt dezelfde lasten, maar niet dezelfde perks (hoewel, anoniem reizen wel een perk is, natuurlijk; er zijn vast mensen die hier baat bij hebben). Dat gezegd hebbende; als je anoniem wilt reizen kán dat dus gewoon, maar dan zonder korting. Wil je met korting reizen? Dan moet je een persoonsgebonden abonnement. Zo krom is dat nu ook weer niet. Je neemt ook anonimiteit als 'dienst' af. Een hogere prijs is dan niet geheel ongerechtvaardigd.

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 17 augustus 2016 15:19]

Anonimiteit als dienst? Wow, dan mis je wel heel erg het punt waar het in dit geval om gaat...

De dienst die de NS via de chipkaart (wel of niet persoonlijk / met of zonder korting) aanbied is vervoer per trein, daar had en heeft de NS geen persoonsgegevens voor nodig.

Overigens, om korting te kunnen krijgen moet je toch echt gewoon met geld betalen, vanaf 50 euro per jaar / 20 euro per maand. Het "anonimiteit als dienst" argument staat hier dus haaks op.
Argumentatie waarom meneer Jonker wil dat hij anoniem met korting kan reizen, komt op sommige punten heel erg overeen met z'n strategie m.b.t. de gemeentelijke milieupas (daar heeft hij hetzelfde soort iets geprobeerd). Hij wil niet dat z'n reisgegevens aan hem gelinked kunnen worden. Reisgegevens kunnen, als ze op enigerlei wijze door derden kunnen worden ingezien, gevaarlijk. De criminele tak van Nederland kan dan het patroon ontdekken wanneer je thuis bent en belangrijker, wanneer je niet thuis bent. Ideaal voor het dievengilde. Voorts vindt meneer Jonker dat hij recht heeft op reizen met korting, ook al heeft hij een anonieme pas (ik begrijp weldegelijk dat het hier over gaat, hoor). Dat stukje anonimiteit is in dit geval echter wel een extra soort 'dienst'. Tenminste, het levert hem de dienst dat zijn reisgedrag niet tot op het individu te herleiden is. Dat wil hij ook met korting kunnen doen.

Over dat je geld moet betalen om korting te krijgen; dat scheelt de frequente reiziger op jaarbasis honderden euro's. De klager wil in dit geval dat hij de dienst 'Anonimiteit' (waarbij die kortingsmogelijkheid niet bestaat), ook kan gebruiken. Dus waarom het er haaks op staat? Ze bieden het feitelijk als service aan:
Als u af en toe met het openbaar vervoer reist of u wilt uw persoonlijke gegevens niet bekendmaken, dan is de anonieme OV-chipkaart waarschijnlijk handig voor u.
Bron: https://www.ov-chipkaart....anonieme-ov-chipkaart.htm

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 18 augustus 2016 06:25]

Respect voor de beste man!

Hij maakt overigens een hoop kosten denk ik om dit uit te vechten.. Is er iets van een crowdfunding gestart?
Zou best iets willen bijdragen aan zijn doel, alle kleine beetjes helpen.

[Reactie gewijzigd door netfast op 17 augustus 2016 15:17]

Ik verbaas me over dit soort berichten, dat iemand op een simpel NS-product (welke heel logisch is): 'korting alleen voor de houder van de voordeelpas', meerdere instanties gaat aanschrijven om zijn anonieme recht te halen. Welkom in de wereld van ICT, BIG data en commercie!

Ik ben benieuwd of (na deze uitspraak) het uitfaseren van Prepay SIM's nog wel zo makkelijk wordt.

Vermoedelijk heeft hij met deze actie zijn naam voor de komende 20 jaar onuitwisbaar op internet geregistreerd.

Oh: lees net dat hij ook al bezig is geweest met zijn afval-pas. 8)7

[Reactie gewijzigd door YumYum op 17 augustus 2016 14:57]

" Vermoedelijk heeft hij met deze actie zijn naam voor de komende 20 jaar onuitwisbaar op internet geregistreerd."

Wat heeft dat er mee te maken? Al gaat hij naakt in de Playboy; het gaat er toch juist om dat je de keuze hebt wat je wel of niet wilt delen.
Deze man is een held. Heel jammer dat wij een peperdure overheid hebben, maar er blijkbaar een actie van een individu voor nodig is om te voorkomen dat onze burgerrechten nodeloos verkwanseld worden.
Als NS besluit om de voordeelkaart 'dan maar op te heffen' zijn alle reizigers duurder uit. Maar dan reizen ze wel semi-anoniem. (moet je wel bluetooth en wifi uit zetten).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee