Ruimtesonde Juno arriveert bij Jupiter

De ruimtesonde Juno van NASA werd in de ochtend van 5 juli succesvol in een baan om Jupiter gebracht. Om 4:53 uur Midden-Europese tijd kwam het bevestigingssignaal bij NASA binnen dat het ruimtevaartuig tijdig afgeremd was en daarmee in een baan om de gasreus staat.

De ruimtesonde kwam bij de noordpool van Jupiter aan en moest daar een draai maken door gebruik te maken van de hoofdraket. Ook moest Juno afremmen tot de snelheid waardoor hij in een baan om Jupiter terecht kon komen; in totaal moest de sonde zijn snelheid met 542 meter per seconde of 1951,2km/u verminderen. Daarvoor moest de raket tussen de 20 en 35 minuten kunnen remmen, iets waarvoor NASA alle communicatie en systemen op stand-by zette om zo min mogelijk kans op fouten te hebben.

Het duurt zo'n 48 minuten om een signaal naar Juno te sturen en ook weer 48 minuten om een signaal terug te krijgen. Daarom was het niet mogelijk de ruimtesonde nog aan te sturen in geval van een mogelijk falen van bijvoorbeeld de raket. Nadat Juno in een baan om Jupiter stond, draaide de sonde zich zo richting de zon dat de 18.689 zonnecellen weer energie konden opvangen, schrijft NASA.

Juno's belangrijkste missie is om de kennis over Jupiter te vergroten en te begrijpen hoe de evolutie van die planeet is verlopen. Juno zal herkomst, interne structuur, diepe atmosfeer en magnetosfeer bestuderen. Zo moet de mensheid meer te weten komen over de al dan niet aanwezige vaste kern van de planeet, over het krachtige magnetisch veld, de hoeveelheid water en ammonia in de atmosfeer en de aura's van de planeet. De kennis moet bijdragen aan het begrip over 'ons' zonnestelsel en hoe systemen met planeten zich vormen.

Voordat de sonde echt begint met het verzamelen van data over Jupiter, worden verschillende tests van de systemen uitgevoerd. De officiële start van het verzamelen van data is pas in oktober, maar NASA's wetenschappers vermoeden dat ze al eerder met het verzamelen van data kunnen beginnen.

NASA noemde Juno naar de gelijknamige Romeinse godin. Zij was de vrouw van Jupiter in de Romeinse mythologie. De ruimtesonde zelf is 3,5 bij 3,5 meter met drie zonnepanelen van 9 bij 2,65 meter, wat een totale oppervlakte aan zonnepaneel geeft van 60 vierkante meter. Dat laatste is ook bijzonder: het is het eerste ruimtevaartuig dat zo ver van de zon staat met zonnepanelen als energieleverancier. De grote hoeveelheid zonnecellen levert in de buurt van de aarde zo'n 14 kilowatt, terwijl het bij Jupiter slechts 500 watt is.

Het apparaat woog bij lancering vanaf de aarde 3625 kilogram waarvan 1280kg bestond uit brandstof in de vorm van hydrazine en 752kg aan oxidator. Na het afremmen in de atmosfeer van Jupiter zal dat ongeveer gehalveerd zijn.

Juno draagt 29 verschillende sensors mee die data doorgeven aan negen instrumenten aan boord. De JunoCam heeft een field of view van 58 graden en bij kleurenfoto's een resolutie van 1600x4800 pixels. Ook beschikt de camera over een filter waarmee het spectrum van methaan te fotograferen is. Dan is de resolutie gehalveerd.

Omdat het ruimtevaartuig twee keer per minuut rondjes draait om zijn eigen as, is de camera voorzien van software waardoor foto's er niet uitgestreken uitzien. De foto's worden gemaakt met dezelfde snelheid als de sonde rondjes draait. Daarnaast zijn er nog negen wetenschappelijke instrumenten aan boord, onder andere om de zwaartekracht te meten, spectrometers, golfmeters en speciale camera's voor uv en infraroodstraling. En er zijn drie Lego-poppetjes in de vorm van Jupiter, Juno en Galileo Galilei.

Uiteindelijk zal de aantrekkingskracht van Jupiter Juno te groot worden en zal ze op 20 februari 2018 in Jupiter storten na een reis van 2800 miljoen kilometer en 560 miljoen kilometer aan rondjes om Jupiter, zonder neerstorten. De reden voor het gecontroleerd laten neerstorten van Juno is om te voorkomen dat het ruimtevaartuig in botsing komt met een van de manen om Jupiter. Dat heeft te maken met het niet willen bevuilen van de manen met de giftige stuwstoffen.

Een andere reden voor het niet willen laten neerstorten op een van de manen is dat extremofielen, bepaalde bacteriën die onder extreme omstandigheden kunnen overleven, mogelijk mee hebben kunnen reizen op de sonde. Die extremofielen zouden schadelijk kunnen zijn voor eventueel bestaand leven. NASA heeft hier een protocol voor via de NASA office of planetary protection.

Als alles goed gaat, heeft Juno aan het eind van de reis, inclusief het verzwelgen door Jupiter, zo'n 3390 miljoen kilometer afgelegd.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

05-07-2016 • 11:14

83 Linkedin

Submitter: John Stopman

Reacties (83)

83
82
60
7
0
9
Wijzig sortering
Uiteindelijk zal de aantrekkingskracht van Jupiter Juno te groot worden en zal ze op 20 februari 2018 in Jupiter storten na een reis van 2800 miljoen kilometer en 560 miljoen kilometer aan rondjes om Jupiter. Als alles goed gaat, heeft Juno dan, inclusief het verzwelgen door Jupiter, zo'n 3390 miljoen kilometer afgelegd.

Zat toevallig vanochtend wat artikelen te lezen en de redden die aangegeven was door NASA was moedwillig crashen om er voor te zorgen dat de sonde niet per ongeluk op nabijgelegen potienteel bewoonbare manen zou crashen bron (Onderaan artikel)

[Reactie gewijzigd door Bunta op 5 juli 2016 11:22]

Zijn ze dan bang on-ontdekte levensvormen op die potentieel bewoonbare manen lastig te vallen met ons ruimteafval of zijn ze bang om de potentieel bewoonbare maan onbewoonbaar te maken zodat wij er zelf niets / minder aan hebben?
Geen van beide. Ze zjjn bang dat later onderzoek 'vervuilt' kan raken doordat ze wellicht denken leven te hebben gevonden, wat vervolgens gewoon aards leven blijkt te zijn afkomstig van Juno. (er liften namelijk altijd wat wat bacteriën mee). In het ergste geval is er inderdaad leven en vervuilen onze bacteriën dat ecosysteem.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 5 juli 2016 11:34]

Waarom is Jupiter vervuilen dan wel acceptabel ?
Ik denk dat Jupiter te extreem is om überhaupt organisme te laten overleven, de druk, temperatuur en straling zijn niet echt positief voor organisme.

Jupiter heeft een enorm magnetisch veld en een gasreus bevat praktisch geen vaste metalen (nodig voor een magnetisch veld), de theorie is dan ook dat gas onder zo een hoge druk als zich als een metaal gaat gedragen. Dit is allemaal niet te testen op aarde i.v.m. de extremiteiten.

Bron 1
Bron 2
Bron 3
Bron 4

[Reactie gewijzigd door Jooz op 5 juli 2016 14:48]

Zie mijn vorige reactie.

Waarom zou onze definitie van leven/organisme het enige uitgangspunt kunnen zijn?
De definitie van leven is sowieso nogal vaag en nog steeds een grote vraag binnen en buiten de wetenschap. Het biedt wel houvast en aangezien we hier over 'leven' praten gebruik ik de bestaande definitie. Wat de toekomst brengt is natuurljk niet aan te geven maar desalniettemin off-topic bij dit nieuwsbericht.
Leven heeft o.a. in zijn definitie dat het zich op zijn minst moet kunnen voortplanten.

Lijkt me wel praktisch aangezien voortbestaan van entiteit er afhankelijk van is. Maar voortplanten is dat cel deling, incubatie, niet natuurlijke reproductie ?
En je moet rekening houden dat het binnendring van jupiters atmosfeer met een hogere snelheid dan op aarde
Er weinig dan gassen overblijft op een planeet die 1000x groter dan onze aarde is , en met al zijn extremiteiten een slechtere plek is dan b.v. de ruimte opzich
Ik vond zojuist dit https://nl.wikipedia.org/wiki/Extremofiel

Ik weet heus wel dat de kans dat er door ons toedoen iets verkeerds uitpakt in dit verhaal.

Maar 100% uitsluiten kan ook weer niet, je gooit vreemde materiaal in een gassen soep.
ik gok dat ze hem niet willen laten crashen- maar gewoon in diens damp kring willen laten opbranden zoals ook op aarde gebeurd... op een maan (zonder dampkring of kleinere) zou dat wellicht lastiger zijn...
Er is niets om 'm op te laten crashen, Jupiter heeft geen vast oppervlak zoals de aarde. Het is een gasplaneet.
De manen van Jupiter zijn mogelijk leefbaar in de zin van 'te bewonen', Jupiter zelf niet.
Ligt aan definitie leefbaar.

Wat wij leefbaar achten (verwachten) hoeft dat niet te zijn voor entiteiten die er waarschijnlijk "out there" kunnen zijn.

Waarom zou er niet een geheel uit vloeistof / gas bestaande entiteit kunnen bestaan met zelfbewustzijn en/of veel intelligenter dan ons ?

Ik vind het een beetje kortzichtig dat ze aannemen dat er niets naar onze maatstaf zou kunnen leven/bestaan en er ongevraagd iets op droppen.

Wij zouden dat als aarde ook niet kunnen waarderen als een andere entiteit dat bij ons zou doen O-)
Stel nu dat er toch een of andere vorm van leven aanwezig is op Jupiter dan zal het een totaal ander soort leven zijn dat wij kennen. Die bacteriën die op die sonde zouden zitten maken daar geen kans en dus kunnen ze dat ander leven niet beïnvloeden. Dus toch veilig om de sonde daar te laten crashen.
Wederom is dat een aanname.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Extremofiel

Feitelijk weten we niet wat er gebeurd.
Je kan er wel van uit gaan dat de kans veel kleiner zal zijn. De kans zal ook vrij klein zijn dat er een extremofiel aan boord van het schip is en de kans dat deze in de ruimte en dan nog in de atmosfeer van Jupiter overleeft is veel kleiner dan dat er een gematigdere bacterie (die overvloedig aanwezig zijn op aarde) meeglipt en overleeft op een van de meer gematigde manen.
Alles in het leven is een aanname, het is gewoon een kwestie van de kans zo groot of zo klein mogelijk te maken desgewenst je doel.
Ik acht ook de kans klein dat wij nog meemaken dat iets wat wij elders heen gestuurd hebben met rancune terug komt om verhaal te halen :)
Ik zeg stuur ''bacterie bommen'' naar de manen van Jupiter, Mars etc.
Mooi toch om een boost te geven aan het leven in het Universum.
Altijd dat gedoe of er leven is op andere planeten, natuurlijk is dat er. Ik durf te wedden dat Mars/ Venus/Europa(maan) bomvol leven zit.

[Reactie gewijzigd door Kol Nedra op 5 juli 2016 13:54]

Daar is wel één probleem mee. Als er inderdaad al leven aanwezig is kan het zijn dat bacteriën dit vernietigen omdat het leven op dergelijke planeten hier geen weerstand tegen heeft. Ik denk toch dat we onderhand al genoeg (lees: te veel) hebben laten uitsterven :+
Dan zou ik bij casino's wegblijven als ik jou was - want dat wedden wordt tegengesproken door zo'n beetje alle data die er verzameld is de afgelopen decennia. Door wetenschappers die echt wel openstaan voor andere levensvormen dan die we hier aantreffen. Omdat we geen ervaring hebben moeten we afgaan op onze best mogelijke vermoedens en creativiteit - en dat is gedaan.
Men wil niet dat de sonde in aanraking kan komen met eventuele sub-surface oceanen op de manen van Jupiter. Uiteindelijk zou de sonde neerstorten door de aantrekkingskracht, maar doordat de kans bestaat dat dit te lang duurt en een botsing met een van de manen plaatsvindt, laat NASA Juno gecontroleerd neerstorten. Ook even in de tekst zelf toegevoegd.
http://spaceflight101.com...ission-trajectory-design/
Waarschijnlijk wel ja, er zweeft al genoeg rommel van ons in de ruimte welke niet meer gebruikt wordt. Met die gedachte zou de beslissing wel gemaakt worden denk ik.
nou, het aantal objecten dat niet in een baan om de aarde zit is maar een zeer klein aantal. Het klopt dat lage banen om de aarde vol zitten met oude satellieten, raket onderdelen ect, maar zodra je naar andere planeten gaat is dat echt geen issue meer.

Wel is het natuurlijk goed om dat zo te blijven houden, en een sonde als Juno te vernietigen in plaats van oneindig lang in een baan houden na afloop van de missie.
Ja, alles wat wij de ruimte in sturen wordt zelfs zo goed als het gaat in volledig steriele faciliteiten gebouwd, zodat we niet onbedoeld allerlei aardse bacterien de kosmos in sturen.

Toch lullig als je een nieuw ontdekt ras meteen even de pest of malaria meegeeft met je 'first contact'...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 5 juli 2016 12:58]

Waarschijnlijk is een potentieel bewoonbare maan erg waardevol voor onderzoek en zal elke verrichte schade erg zonde zijn, ook al zal het maar een kleine impact hebben.
Ah, vandaar, vroeg me al af wat je in vredesnaam moet met legopoppetjes in een baan om Jupiter :D

en welke droeftoeter markeert deze info nu als offtopic :')
Wel gaaf dit hoor. Vind het sowieso al heel knap dat dat ding daar uberhaupt aankomt _/-\o_
Jupiter is een soort van eigen mini "zonnestels" met de hoeveelheid manen en het veld om de planeet heen en ik had ook begrepen dat jupiter meer warmte uitstraalt dan dat het ontvangt van de zon. Ben heel erg benieuwd welke inzichten en ontdekkingen gedaan worden. Jammer dat het toestel uiteindelijk verloren gaat en niet "gerecycled" kan worden voor een andere missie zoals ze wel vaker hebben gedaan.
Ik ben erg benieuwd naar de beelden die dit gaat opleveren. Zullen ze net zo'n WOW-factor hebben als de beelden van New Horizon die naar Pluto is gegaan? Weet verder iemand of er ook onderzoek gedaan wordt naar de manen van Jupiter? Deze zijn minstens zo interessant als de planeet zelf.
Nee de camera is er meer opgezet omdat het jammer was om het ding zonder camera te sturen. de manen zullen niet bestudeerd worden.
Jammer, want vooral Io en Europa zijn erg interessant.
Er wordt een missie naar de maan Europa gepland, deze missie is inmiddels door de regering van de VS goedgekeurd maar is nu nog in de ontwerpfase.
Ik hoop ook op leuke plaatjes, maar Jupiter is een gasplaneet, en Pluto was een stuk rots. Waar je bij Pluto dus bergen en stenen zag, zal dat bij Jupiter niet gebeuren lijkt me.
Op zich heeft het Voyager programma destijds al erg fraaie foto's opgeleverd (meer dan 19.000 zelfs). Die foto's zijn nog steeds het aanzien waard vind ik persoonlijk.
Ben zeer benieuwd wat de komende 20 maanden zal brengen, vooral qua beeldmateriaal (en andere data natuurlijk ook). Een sonde van 2011, moet iets betere camera's hebben dan de oudere modellen die wij vaker gezien hebben. Maargoed, we zullen zien!
Anoniem: 300525
@slijkie5 juli 2016 11:19
NASA postte gisteren een foto uit de jaren 70 van voyager 1.

https://www.instagram.com/p/BHcAh_NAVyh/

Zag er al goed uit ;)

Ben benieuwd wat Juno ons gaat brengen aan beeldmateriaal.
Hubble heeft laatst ook een mooi plaatje geschoten van Jupiter :)
https://www.instagram.com/p/BHSLr9yg9u0/
Anoniem: 126717
@jip_865 juli 2016 12:11
Klopt, dat is in het kader van samenwerking met Juno, dus geen toeval.
While Hubble is observing and measuring the auroras on Jupiter, Juno is measuring the properties of the solar wind itself; a perfect collaboration between a telescope and a space probe.
Wat meer uitleg in de bron.
Die foto is net een aquarel.
Photoshop, photoshop. Ik geloof helemaal geen fuq meer van alles @nasa.
Een mooie bob ross imitatie vond ik ook. Serieus, heel raar dat plaatje :+
Hij heeft inderdaad een camera, de JunoCam, maar die zit er eigenlijk alleen op omdat het grote publiek graag mooie plaatjes wil zien en is niet bedoeld als een instrument voor wetenschappelijk onderzoek. Het grote publiek krijgt toegang tot de raw images en wordt aangespoord om mee te doen met de image processing.

Hier meer info: To Jupiter with JunoCam!

Maar ik ben ook wel benieuwd naar de beelden, Juno komt dichterbij Jupiter dan we ooit geweest zijn met een ruimteschip, dus dat moet toch ook iets nieuws qua beelden opleveren.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 5 juli 2016 11:24]

ik dacht dat de Voyager het meest dichtbij kwam?(Was er zelfs in gevlogen :+ )
En die foto's zien er ook nu nog steeds goed uit vind ik.
Nee, de Voyager is er niet "in" gevlogen (wat je daar dan ook precies mee bedoelt). Als je erin vliegt, dan kom je er niet meer uit, want de zwaartekracht van Jupiter is zo sterk dat je ruimteschip dan gewoon door de planeet verzwolgen wordt.

Voyager 1 en 2 zijn beide langs Jupiter gekomen:Juno komt op een afstand van slechts 5.000 km van Jupiter, wat heel erg dichtbij is voor zo'n grote planeet. (Juno wordt aan het einde van zijn missie trouwens wel Jupiter ingestuurd en verzwolgen!).

Er zijn trouwens wel meer ruimteschepen bij Jupiter langs geweest. We gebruiken Jupiter regelmatig om ruimteschepen die we verder weg willen sturen een zetje te geven, zoals New Horizons die vorig jaar langs Pluto vloog - die in 2007 met 14.000 km/uur versneld werd dankzij de zwaartekracht van Jupiter.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 5 juli 2016 15:05]

Ik ben dan ook wel benieuwd of er überhaupt voor 'ons' wel iets te zien is op de foto's van Juno, omdat ze er zo dichtbij is krijg je wel veel detail, maar zeker geen horizon of een groter overzicht. Of NASA moet weer een hele serie foto's aan elkaar gaan plakken om 1 groot overzicht te krijgen.
Wat verstaan ze onder de aura van de planeet?
Anoniem: 167912
@equit19865 juli 2016 13:17
dat is een aurora, geen aura.
Mogelijks wordt dat ook zo in het artikel bedoeld?
ik dacht dat een aura een uitbeelding van energie is waar een aurora onder valt?
Anoniem: 167912
@equit19865 juli 2016 14:47
Een aurora ontstaat door botsingen van de zonnewind (protonen, electronen en alfadeeltjes) met de bovenste lagen van de atmosfeer.
Een aura is een niet-bestaand energieveld dat door aanhangers van de paranormale "wetenschappen" wordt gebruikt.
Wellicht de energie velden rond de planeet, zoals bijvoorbeeld aurora's.
Ik hoop dat we meer te weten komen over de "Great Red spot"
The Great Red Spot is a persistent anticyclonic storm on the planet Jupiter, 22° south of the equator, which has lasted for at least 186 years and possibly as long as 351 years or more

[Reactie gewijzigd door Simkin op 5 juli 2016 11:29]

ik had begrepen dat hij aan het krimpen is.
*Bron: http://www.nu.nl/wetensch...rimpt-steeds-sneller.html
Anoniem: 167912
5 juli 2016 12:02
Zo moet de mensheid meer te weten komen over de al dan niet aanwezige vaste kern van de planeet
ik ging er eigenlijk van uit dat dat zo was. Gezien de gigantische druk die er moet heersen en in combinatie met de uiterst lage temperatuur (-128 C) lijkt dat toch de logica zelve?
We zullen het over 20 maanden misschien weten.
Misschien wel metallic liquid hydrogen tot aan de kern...
De temperatuur in de kern is iets warmer dan dat. Warm genoeg om Jupiter meer straling uit te laten zenden dan het van de zon ontvangt.
Iets warmer is toch snel tienduizend graden warmer 8-)

De kern is waarschijnlijk geen waterstof, maar mogelijk een kleine rotsachtige kern of iets van nikkel silicaat ofzo. Juno gaat mogelijk helpen om dat uit te vissen. Daar omheen zal idd wel waterstof zitten wat zo zwaar onder druk (100 miljoen atmosfeer) staat dat het in de vorm van metallisch waterstof zal zijn. Ofwel de electronen van al het waterstof kunnen vrij bewegen in de waterstof. Dus dan heb je ineens hele goede geleider. Tja, dat zal dus waarschijnlijk wel voor een mooi groot magneetveld zorgen want Jupiter heeft een hoger rotatie snelheid, hij is niet voor niets nogal afgeplat door de snelle rotatie.
Daarom heen zit dan weer "normaal" vloeibaar waterstof en dan heb je het wel zo ongeveer gehad dacht ik.
Ik ben vooral benieuwd of we nieuwe foto's te zien krijgen van de Galileische manen van Jupiter. Die hebben me altijd al gefascineerd. Mooie HD foto's in plaats van die korrelige oude foto's van de Galileo sonde uit 1989.
Mooie observatie van een Reddit-user:
When Galileo discovered Jupiter had moons each was named for one of Jupiter's mistresses. In an hour the Juno spacecraft, named for his wife, will arrive. A joke scientists have setup over 400 years.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee